Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у п'ятницю провів зустріч з Комісаром Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризами Х. Стиліанідесом та обговорив ситуацію в гуманітарній сфері України у зв'язку з російською агресією, питання двосторонньої співпраці та перспективи лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України.

Голова Парламенту подякував Х. Стиліанідесу за його особисту роль у вирішенні низці важливих питань для України. "Я знаю, що Україна займає у вашій роботі пріоритетне місце, ми відчуваємо це, і прагнули би підсилити можливості цієї взаємодії", - заявив В. Гройсман.

Очільник Верховної Ради зауважив, що Україна повністю віддана виконанню Мінських домовленостей та закликає Європейський Союз зберігати єдність у питанні протидії російській агресії. "Надзвичайно важливо, щоби ми могли дати відсіч військовій агресії, - підкреслив В. Гройсман. - Я переконаний, що єдність і твердість позиції є запорукою нашого успіху".

Голова Парламенту зазначив, що український Парламент демонструє здатність приймати ефективні рішення. Зокрема, напередодні був ухвалений останній "безвізовий закон", а також створені механізми, спрямовані на боротьбу з корупцією, поінформував В. Гройсман.

В. Гройсман також повідомив, що напередодні відбувся Український тиждень у Європейському Парламенті. За його словами, ця безпрецедентна подія надихнула народних депутатів переосмислити підходи до парламентаризму. Учора Верховна Рада дала старт внутрішній реформі, затвердивши 52 рекомендації, напрацьовані спеціальною Місією Європейського Парламенту з оцінки потреб на чолі з П. Коксом на виконання Меморандуму про взаємодію, зазначив Голова Парламенту.

У свою чергу, Х. Стиліанідес запевнив у солідарності Європейського Союзу з народом України, особливо з громадянами, які потерпають від конфлікту на сході України. На підтвердження такої підтримки Європейська Комісія прийняла рішення про виділення Україні 20 млн євро додаткової гуманітарної допомоги, повідомив він.

Комісар Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризами зауважив, що Європейський Союз не визнає та ніколи не визнає анексії Російською Федерацією Криму. "Україна не може і не буде забутою. Україна залишається нашим пріоритетом", - підкреслив він, наголосивши на необхідності відновлення територіальної цілісності країни.

Х. Стиліанідес поінформував, що напередодні відвідав території сходу України поблизу лінії розмежування. За його словами, гуманітарна ситуація у регіоні продовжує викликати занепокоєння, саме тому "необхідно зосередитися на довгострокових потребах людей та дати людям економічну перспективу".

З цією метою, на його думку, варто ухвалити законодавчі рішення, спрямовані на спрощення доставки гуманітарної допомоги та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. "Люди - це найбільший актив України. Війна і криза, з одного боку, нанесли удар по Україні, але, з іншого боку, також звільнили додаткові сили і створили нові ініціативи", - зазначив Х. Стиліанідес.

Своєю чергою, В. Гройсман погодився у доцільності створення рамкового законодавства, яке дозволить системно вирішувати зазначені питання, та нагадав, що Парламент прийняв декілька необхідних законів щодо спрощення процедур доставки гуманітарної допомоги. Комісар подякував Верховній Раді за зусилля, здійснені у цьому напрямку.

Сторони також позитивно оцінили рішення про проведення спільного саміту Україна-ЄС 19 травня, прийняте напередодні у Брюсселі за результатами зустрічі Президента України Петра Порошенка з Президентом Європейської ради Дональдом Туском та Президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером.

Х. Стиліанідес також повідомив, що у квітні Європейська Комісія внесе до Європейського Парламенту пропозиції щодо лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України, які будуть негайно розглянуті. "Після цього буде справа за країнами-членами ЄС", - зазначив він, висловивши переконання, що усі процедури будуть швидко завершені.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43