Сьогодні члени Комітету обговорили рішення уряду про зупинення дії довідок ВПО і, як результат, припинення соціальних виплат цій категорії громадян України.

"Уряд порушує права і ставить на межу виживання громадян України, які змушені були покинути свої домівки, і багато хто з яких повністю залежить від соціальних виплат держави. Не виконується закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", - сказав голова Комітету Григорій Немиря.

"Якщо далі так піде, то вузьке розуміння безпеки держави повністю превалюватиме над безпекою людини. Якщо далі так піде, то скоро ми зі всіма наслідками поновимо в анкетах запитання, чи перебували Ви та Ваші родичі на тимчасово окупованих територіях. Це неприпустимо".

Григорій Немиря  повідомив, що після відповідного рішення уряду, він, як голова Комітету, направив листи з вимогою пояснень до прем'єр-міністра України, голови СБУ та міністра соціальної політики, але відповіді надано не було.

Він також нагадав, що, незважаючи на запрошення Комітету та заклик Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, жоден член Кабінету Міністрів, включаючи прем'єр-міністра, міністра соціальної політики та міністра юстиції, не з'явився на парламентські слухання щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, які відбулися 17 лютого цього року. Натомість, через день після слухань міністр соціальної політики оголосив про рішення уряду зупинити дії довідок ВПО. 

"Ми повинні бути впевнені, що окремі кримінально-правові порушення не торкаються і не заважають дотриманню прав і свобод осіб, які мають отримувати цю допомогу",- сказав заступник голови Комітету Георгій Логвінський.

За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Мущиніна, відповідну інформацію від СБУ про тимчасове припинення виплат ВПО отримало не міністерство, а міські управління соціального захисту при міністерстві.

За словами Омбудсмена Валерії Лутковської, таке рішення уряду порушує чинне законодавство, оскільки відповідна інформація мала йти від Міграційної державної служби, а до внесення правок до чинного законодавства ВПО мали можливість реєструватися не за місцем постійного проживання, а в органах УПСЗН.

«Ми говоримо про ВПО, які живуть за рахунок цих соціальних виплат. У них немає заощаджень, якими вони можуть скористатися, і отримати виплати пізніше»,- сказала вона.

Представник ВБФ "Право на захист" Олена Виноградова повідомила, що згідно з нещодавнім моніторингом, 50 відсотків ВПО зіткнулися із затриманням соціальних виплат майже на 3 місяці, щомісяця змінюється розмір виплат, громадяни не можуть подовжити дію довідки ВПО, яка є необхідною для отримання виплат, тощо.

Експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва закликала спочатку зробити електронну базу внутрішньо переміщених осіб, а потім робити відповідні перевірки, і на їх основі приймати рішення щодо порушень. 

Представник "Крим SOS" Вікторія Савчук наголосила, що ситуація з соціальними виплатами, особливо на тимчасово окупованих територіях, є катастрофічною, і "може відбутися гуманітарна катастрофа".

Крім того, йшлося про проведення у першій декаді квітня цього року розширеного виїзного засідання Комітету у Донецькій і Луганській областях.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57