Нарада з питань реформування системи охорони здоров'я відбулася під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана.

Під час наради зверталася увага на п'ять ключових напрямів реформ у галузі охорони здоров'я: створення нової моделі фінансування галузі, створення системи громадського здоров'я (вчасне діагностування, профілактичні заходи) і дерегуляції фармацевтичної галузі, а також первинної медичної допомоги, контроль за державними закупівлями.


Проблеми і перспективи законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування було обговорено під час "круглого столу" у Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Під час заходу обговорювався комплекс концептуальних питань щодо деполітизації служби в органах місцевого самоврядування, доцільності виведення виборних посад зі сфери законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, запровадження нової системи класифікації посад в цих органах, принципів оплати праці відповідних службовців, а також шляхи законодавчого врегулювання вказаних питань під час підготовки до другого читання проекту Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування" № 2489.

"Круглий стіл" на тему: "Посилення інституційного механізму, що регулює міжетнічні відносини в Україні в умовах децентралізації" провів Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Офісом Верховного Комісара ОБСЄ у справах національних меншин.

Учасники "круглого столу" обговорили основні проблемні питання, що виникають у процесі формування та реалізації державної етнонаціональної політики в Україні, у тому числі, в частині її інституційного забезпечення, та можливі подальші кроки у напрямі їхнього вирішення. В результаті дискусії було наголошено, що наявність міцних інституційних рамок у сфері міжетнічних відносин є необхідною умовою для здійснення узгодженої політики захисту меншин та успішної інтеграційної політиці України.

Під час заходу Верховний Комісар ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс представила Рекомендації ОБСЄ «Щодо посилення інституційного механізму міжетнічної політики в Україні в умовах децентралізації».


Також у парламенті відбувся "круглий стіл" щодо зміцнення системи соціального забезпечення України шляхом ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 102.

Під час заходу, який провів Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за сприяння Міжнародної організації праці, обговорювалися питання, пов'язані з процесом, вимогами та зобов'язаннями України у зв'язку з ратифікацією зазначеної Конвенції (проект Закону "Про ратифікацію Конвенції МОП про мінімальні норми соціального забезпечення № 102", №0091.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова на брифінгу висловила сподівання, що Верховна Рада найближчим часом розгляне законопроект "Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 102".

Також Людмила Денісова взяла участь у міжнародній конференції "Соціальний діалог та соціальне партнерство - задля створення конкурентоспроможної економіки та забезпечення соціального миру в Україні".


Під час заходу вона, зокрема, наголосила на тому, що соціальний діалог має стати одним із головних механізмів у формуванні та реалізації державної соціальної та економічної політики. Голова  Комітету звернула увагу на те, що у системі зайнятості населення, ринку праці, гарантій працівників щодо дотримання законодавства про працю соціальний діалог не працює злагоджено.

У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Новий енергорегулятор: перспективи реформування", присвячене обговоренню шляхів подальшого вдосконалення доопрацьованої Комітетом версії проекту Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" №2966.


Абсолютна більшість учасників "круглого столу" одностайно підтримали необхідність прийняття зазначеного законопроекту. Окремі аспекти (вимоги та обмеження, встановлені для членів Комісії; порядок ротації членів; розмір штрафів, які можуть накладатись Регулятором; порядок перегляду розмірів регуляторних внесків; повноваження Комісії щодо затвердження ліцензійних умов) викликали додаткові дискусії, однак всі присутні погодилися, що ці питання потребують окремого вивчення і можуть будуть відкориговані при підготовці законопроекту до другого читання.

Протягом тижня відбулися також засідання робочих груп.

Зокрема, голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко провів засідання робочої групи із законодавчого врегулювання питання щодо державних символів України.

Під час засідання обговорювалися шляхи законодавчого унормування опису та порядку використання державних символів України, перспективи врегулювання цих питань в одному законодавчому акті чи окремо по кожному державному символу.

Робоча група Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства на черговому засіданні розглянула концептуальні питання проекту Закону "Про житлово-комунальні послуги" №1581-д.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Молдова Русланом Болбочан. На зустрічі обговорювалися шляхи підтримки національних громад обох країн.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43