Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у п'ятницю провів нараду з метою напрацювання шляхів подолання кризи у сфері зайнятості населення в Україні.

"З будь-якої кризи треба виходити у першу чергу не через якісь невідомі заходи, а через реальну зайнятість населення, створення робочих місць", – зауважив очільник Верховної Ради. – "Будь-яку кризу ми можемо подолати тільки тоді, коли люди будуть розуміти, що у них є робота, є завтрашній день, що вони можуть отримувати нормальну заробітну плату, а це безпосередньо залежить від нас з вами, від нашої взаємодії, від тих рішень, які ми напрацюємо", – наголосив він.

У нараді взяли участь Наталія Зінкевич, в. о. директора Державного центру зайнятості, Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України, Сергій Савчук, національний координатор Міжнародної організації праці в Україні, Костянтин Васюк, координатор ІТ-комітету Європейської Бізнес Асоціації, а також представники Міжнародного центру розвитку підприємництва та менеджменту, Федерації профспілок, Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття, регіонального офісу Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні, Асоціації "Дорожні організації України", Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, Всеукраїнської асоціації автоперевізників України, Громадської спілки "Аграрний союз України" та сайту Rabota.ua.

Учасники наради обговорили реальний стан питання зайнятості населення в Україні, роботу системи зайнятості, її проблеми та шляхи подолання кризи у цьому питанні.

Голова Парламенту наголосив на особливій важливості питання зайнятості населення для держави та підкреслив необхідність докладання зусиль для створення робочих місць та відродження національної економіки.

За його словами, сьогодні очевидно, що система зайнятості потребує змін, через свою недосконалість та малу результативність. Саме тому необхідно розуміти, яких заходів необхідно вжити у тому числі на законодавчому рівні для того, щоб ситуація почала змінюватися на краще, зазначив В. Гройсман.

Значний потенціал щодо створення робочих місць зокрема полягає у реалізації інфраструктурних проектів, а також розвитку аграрної галузі, зауважив Голова Парламенту. Крім того, важливо підтримувати вітчизняний ІТ-сектор, який здатен "стати точкою підтримки розвитку національної економіки", зазначив він.

Своєю чергою фахівці наголосили, що сьогодні вітчизняний ринок праці опинився у стані кризи та потребує зміни і приведення у відповідність до європейський стандартів. Зокрема, в Україні значно знизився попит на робочу силу. У зв'язку з цим важливо забезпечити реальні стимули для роботодавців щодо створення робочих місць, особливо у сьогоднішніх умовах військової агресії, та активізацію безробітних до пошуків роботи, зазначили експерти.

Також застаріли визначені в українському законодавстві підходи щодо регулювання даної сфери, зазначили фахівці. Саме тому необхідно внести зміни до чинного Закону про зайнятість населення, підкреслили учасники обговорення.

Крім того, на часі зміна система роботи Центрів зайнятості та їх переформатування на кшталт рекрутингових агентств, а також запровадження моніторингу потреб ринку праці, зауважили експерти.

Серед інших нагальних проблем сфери – підвищення рентабельності праці та легалізації зайнятості населення. Фахівці зазначили, що сьогодні в Україні немає стимулів працювати легально. "Треба серйозно розглянути підходи стосовно політики дешевої робочої сили. Треба кардинально змінювати систему мотивації і праці, і заробітна плата нарешті має стати мотиватором до створення робочих місць", – наголосив учасник обговорення.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43