У нараді взяли участь представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, представники профільних комітетів, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкриваючи нараду, сказав про те, що на початку року потрібно визначити подальші кроки щодо проведення децентралізації в Україні. За його словами, "це - надзвичайно системна реформа, яка має проводитися постійно і люди мають відчувати, що в конкретному селі, місті, районі, області можна вирішити нагальні соціальні питання, які сьогодні їх хвилюють. Це є системна реформа і її потрібно достатньо послідовно впроваджувати. І дуже важливо, щоб на цьому шляху органи місцевого самоврядування відчували свою відповідальність, а люди відчували достатньо конкретні кроки, які змінюють у кращий бік їхнє життя", - підкреслив В.Гройсман.

Голова Верховної Ради зазначив, що влада у 2016 році має сконцентрувати зусилля на підтримці об'єднаних територіальних громад. За його словами, об'єднані територіальні громади отримають кращі умови та можливості для подальшого розвитку.

В.Гройсман також зазначив, що в країні необхідно чітко розподілити повноваження та відповідальність на різних рівнях - громад, міста, району, області, зокрема, у сфері освіти та охорони здоров'я. За його словами, потрібно врегулювали всі повноваження, врегулювали всі відповідальності і побудувати якісну взаємодію.

Голова Верховної Ради зазначив, що ключовим питанням у сфері децентралізації є спроможність органів місцевого самоврядування. "Якщо ми передаємо повноваження, ми маємо бути впевнені, що ці повноваження будуть виконані і якісно вплинуть на життя людей", - зазначив він.

В.Гройсман наголосив на тому, що необхідно навчати місцеві громади ефективно управляти власними ресурсами, зокрема, організовуючи курси підвищення кваліфікації, надаючи методичну та юридичну допомогу тощо.

Голова Верховної Ради, завершуючи виступ, висловив сподівання, що результатом наради стане операційний план на 2016 рік з чіткими термінами та відповідальністю, що дозволить забезпечити "ефективне провадження в подальшому децентралізації, яка є абсолютно європейською, і такою, що може змінити нашу країну в бік підвищення рівня життя людей".

Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зазначив, що прийняття Державного бюджету на 2016 рік дало можливість по-іншому подивитися на децентралізацію. За його словами, вже 159 громад без району, без області отримали можливість проведення бюджетних розрахунків. Всі кошти йдуть саме на регіональний розвиток, що дає можливість економічного зростання.

"Бюджетна децентралізація розпочалася в 2015 році. На сьогодні регіональний розвиток дасть змогу для економічного зростання країни, децентралізація сприятиме економічному зростанню країни, розвитку середнього бізнесу. Усі стандарти, які ми маємо ухвалити, стосуються забезпечення якості життя громад, залученню інвестицій", - зазначив він, наголосивши на необхідності об'єднати зусилля усіх гілок влади для успішного проведення реформи.

Г.Зубко також зазначив, що на сьогодні держава може економічно стверджуватися саме за рахунок зростання регіонів та громад, які можуть залучати інвестиції та створювати нові робочі місця, проводити енергоефективні заходи і зменшувати свої витрати. Іншого шляху, за його словами, немає.

Перший віце-прем'єр-міністр наголосив зазначив, що зараз необхідно визначити ті пріоритети проведення децентралізації, на які потрібно першочергово спрямувати зусилля та кошти.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук зазначив, що Президент України приділяє велику увагу децентралізації влади. За його словами, для її успішного впровадження потрібно прийняти необхідні закони, зокрема, про адміністративно-територіальний устрій, про префектів, нову редакцію закону про місцеве самоврядування.

В.Ковальчук наголосив на проблемах, які виникли під час реалізації Закону "Про об'єднанні територіальні громади".

Він також зазначив, що Адміністрація Президента України братиме активну участь у цій роботі.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у виступі сказала, що прозорість є запорукою бюджетної децентралізації.

О.Сироїд звернула увагу на те, що на сьогодні люди на місцях не знають як використати кошти, отримані об'єднаними громадами отримали. Вона зазначила, що уряд повинен навчити людей на місцях, як правильно розпоряджатися цими коштами.

Представники всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування підтримали проведення децентралізації. У виступах зверталася увага на проблеми, які почали виникати, зокрема, стосовно забезпечення фінансування проїзду пільгових категорій населення та реформування професійно-технічної освіти, передачі майна професійно-технічних училищ на відповідний рівень.

Представники всеукраїнських асоціацій повідомили, що своїм завданням на поточний рік вони визначили створення бюджетного симулятора та проведення реформи на місцевому рівні.

Голова Верховної Ради України, підсумовуючи обговорення, дав доручення Апарату Верховної Ради спільно  з представниками уряду та відповідних міністерств вивчити проблемні питання та підготувати пропозиції для плану проведення децентралізації на 2016 рік.

В.Гройсман також запропонував провести наступну нараду з питань децентралізації в лютому поточного року, залучивши до участі представників Міністерства охорони здоров'я.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43