А.Река нагадав присутнім, що в рекомендаціях комітетських  слухань з питань реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад», які відбулися 11 червня 2015 року у м. Полтаві, зокрема, рекомендовано:

Верховній Раді України та її комітетам:

продовжити у співпраці з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх асоціаціям, іншими зацікавлениними організаціями аналіз практики застосування Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

У зв’язку з цим підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності було доручено безпосередньо здійснювати моніторинг реалізації згаданого Закону. Доповідач вказав, що до уваги членів Комітету було роздано інформаційно-аналітичні матеріали з питань реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад», які були підготовлені підкомітетом за підтримки Проекту Німецького Товариства Міжнародного Співробітництва (GIZ) «Реформа управління на Сході України» та Центру сприяння розвитку співробітництва територіальних громад.

А.Река зазначив, що за інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, станом на 1 грудня 2015 року до реєстру договорів про співробітництво територіальних громад внесено 31 такий договір. Проте, як засвідчив проведений аналіз, розподіл цих договорів за п'ятьма основними формами (видами) ММС не є однаковим. На сьогодні найбільш поширеною формою співробітництва є реалізація спільних проектів, що передбачає координацію діяльності суб’єктів співробітництва та акумулювання ними на визначений період ресурсів з метою спільного здійснення відповідних заходів. Разом з тим, зовсім не набула поширення така форма співробітництва як утворення суб’єктами співробітництва спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень.

Голова підкомітету наголосив, що водночас співробітництво територіальних громад не набуло досі широкого поширення в усіх регіонах України. Лише шість регіонів мають зареєстровані в установленому порядку проекти ММС, серед яких кількісно вирізняється Полтавська область, що має майже половину з усіх проектів ММС (15). Все це є результатом системної та цілеспрямованої роботи, яку здійснюють Полтавська обласна державна адміністрація, Полтавська обласна рада за підтримки Проекту Німецького Товариства Міжнародного Співробітництва (GIZ) «Реформа управління на Сході України».

А.Река звернув увагу на інформаційну довідку, в якій зазначено , що 19 регіонів із 25 (без урахування АР Крим та м. Севастополя) взагалі не мають станом на 1 грудня 2015 року зареєстрованих  проектів угод щодо співробітництва територіальних громад. Все це потребує реалізації комплексу заходів (організаційних, навчальних, інформаційних просвітницьких та інших) для забезпечення більш потужного розвитку співробітництва територіальних громад в контексті подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування, а саме:

1. Методичне забезпечення розвитку ММС, що передбачає, насамперед, аналіз тих форм співробітництва територіальних громад, які або зовсім не набувають практичної реалізації, або мають досить обмежене поширення на практиці, а також вироблення практичних рекомендацій щодо подолання існуючих труднощів та перешкод;

2.  Формування та розвиток потужної системи інституційного забезпечення розвитку ММС. Так, у Полтавській області за ініціативою обласної ради та обласної державної адміністрації утворено ресурсний центр «Активний розвиток територій», який займається просуванням та розвитком теми співробітництва територіальних громад;

3. Відповідне фінансове та ресурсне забезпечення розвитку ММС, насамперед за рахунок коштів державного бюджету (зокрема, за рахунок державного фонду регіонального розвитку), коштів місцевих бюджетів, а також коштів міжнародних донорських організацій.  У зв’язку з цим позитивною є практика роботи Полтавської обласної ради щодо започаткування в рамках проведення обласного конкурсу розвитку місцевого самоврядування фінансової підтримки проектів розвитку співробітництва територіальних громад  (четверта категорія конкурсу).

4. Проведення потужної інформаційної та просвітницької кампанії (для керівників, інших посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, широких верств населення) з питань розвитку ММС, а також утворення спеціалізованого порталу (веб сайту) з питань ММС.

5. Організація навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань ММС.

А.Река заропонував ознайомити із згаданим звітом усі зацікавлені органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а  також продовжити на рівні Комітету діяльність щодо моніторингу реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад».

Пропозицію підтримано. Інформацію взято до відома.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39