Необхідність розробки таких рекомендацій обумовлена тим, що останнім часом в програмах соціальних ток-шоу відбувається порушення прав дітей-учасників таких шоу. Як правило, соціальні ток-шоу обговорюють проблеми, які виникають в тих чи інших сім’ях, випадки насильства в родині (в тому числі сексуального насильства щодо малолітніх та неповнолітніх або їх розбещення) тощо.

Розгляд конкретних ситуацій в житті родин та їх дітей проходить на межі або з порушенням вимог сімейного та цивільного законодавства, перш за все статті 3 Конвенції ООН про права дитини та статті 24 Конституції України щодо недопущення дискримінації дитини та її батьків, норм закону «Про телебачення і радіомовлення», стандартів журналістики та норм журналістської етики.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики 23 грудня 2015 року член Комітету, народний депутат України Юрій Павленко, представив розроблені ним у співпраці з першим заступником Голови Комітету, народним депутатом України Ольгою Черваковою, та громадською організацією «Телекритика» Рекомендації з питань дотримання прав дитини засобами масової інформації.

Зазначений проект до розгляду на засіданні Комітету пройшов широке громадське обговорення, в тому числі під час проведення в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення круглого столу на тему «Діти на телебаченні: як висвітлювати та дотримуватися правил».

В Рекомендаціях враховані пропозиції Уповноваженого Верховної Ради України Лутковської В.В., Уповноваженого Президента України з прав дитини Кулеби М.М., телевізійних компаній, правозахисних організацій, медіа-експертів, дитячих психологів. Рекомендації вже знайшли підтримку в національних та міжнародних громадських організаціях, які працюють в інтересах дітей, Службах у справах дітей та громадян України.

Серед іншого засобам масової інформації рекомендовано дбати про фізичний та емоційний стан і гідність дітей, залучених до участі в програмах; приділяти належну увагу захисту прав дітей, які постраждали від будь-якого насильства (тим більше від сексуального); не розголошувати імена та інформацію про дитину.

Пропоновані методичні рекомендації дозволять виконати вимоги законодавства про охорону дитинства, а саме про заборону пропагування у засобах масової інформації культу насильства і жорстокості, розповсюдження інформації, що зневажає людську гідність і завдає шкоди моральному благополуччю дитини.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17