Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у четвер, 5 липня, зустрівся з Президентом Міжнародної асоціації «Бізнес і парламент», депутатом Палати громад Парламенту Великобританії Брюсом Джорджем.

На початку зустрічі Голова Верховної Ради України подякував за сприяння у вирішенні питання щодо проведення 16-ї щорічної сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Києві. «Незважаючи на ситуацію в Україні, це хороший сигнал для суспільства, що ми все-таки рухаємося у напрямку демократії», - сказав О.Мороз. Він висловив сподівання, що робота Асамблеї набуде широкого розголосу у суспільстві. За його словами, питання, які розглядатиме Асамблея, зокрема щодо системи безпеки у регіоні, хвилюють європейську спільноту.

За словами Голови Верховної Ради України, він має намір у сьогоднішньому виступі на відкритті пленарного засідання Асамблеї запропонувати розглянути на одній із сесій ПА ОБСЄ питання про стан і проблеми розвитку парламентаризму.

Він висловив сподівання, що пан Джордж сприятиме винесенню цього питання на розгляд Асамблеї.

У свою чергу Б.Джордж повідомив, що відвідував Україну як спостерігач на парламентських виборах, зазначивши, що останні вибори до Верховної Ради України повністю відповідали міжнародним демократичним стандартам. Він висловив упевненість, що наступні вибори, «коли б вони не відбулися», також будуть їм відповідати. Б.Джордж також поцікавився, коли спостерігачі отримають запрошення прибути на вибори, якщо вони відбудуться.

О.Мороз, у свою чергу, заявив,  що наразі немає достатніх юридичних підстав для дострокових виборів, зазначивши, що укази Президента порушують Конституцію і законодавство. Окрім цього, нагадав він, не вирішене питання щодо так званого обнуління списків через блокування роботи Центральної виборчої комісії з боку інституту Президента. За його словами, як тільки це питання буде вирішене, Верховна Ради України направить відповідні запрошення європейським країнам щодо направлення спостерігачів на вибори.

Голова Верховної Ради України також висловив занепокоєння існуванням загрози знищення судової системи в Україні. За його словами, якщо ця виборча кампанія відбудеться, вона має бути «юридичною», бо багато залежить від того, наскільки незалежною буде робота судів усіх рівнів.

Б.Джордж запропонував започаткувати в Україні роботу Міжнародної асоціації «Бізнес і парламент», зазначивши, що вона буде спрямована на розвиток парламентаризму. При цьому він наголосив, що рішення стосовно напрямків діяльності буде приймати українська сторона. О.Мороз підтримав цю ідею, висловивши думку, що «це хороша справа і її потрібно запроваджувати в Україні». За його словами, така спільна робота сприяє адаптації вітчизняного законодавства до європейського.

Під час зустрічі також було обговорено широке коло питань щодо структури і практики роботи парламентів європейських країн. Зокрема, п. Джордж запропонував провести семінар щодо правових аспектів роботи двопалатного парламенту. Він поділився своїми міркуваннями щодо ефективності роботи двопалатного Парламенту у Великобританії, підкресливши, що це традиція, яка мала ефективність, але сьогодні обговорюється питання щодо реформування верхньої палати у напрямку виборності її членів.

О.Мороз висловив думку щодо доцільності проведення такого заходу на початку вересня ц.р. із залученням широкого кола фахівців. При цьому він висловив переконання, що запровадження двопалатного парламенту в Україні, яка є унітарною державою, недоцільне.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52