Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у п‘ятницю, 6 липня, зустрівся з Президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ Йораном Леннмаркером.

Голова Верховної Ради України подякував п.Леннмаркеру за проведення сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Києві.

За його словами, усі питання, які розглядає Асамблея, важливі і потребують уваги всього європейського співтовариства. Він зазначив, що парламентська складова ОБСЄ має важливе значення. «Переконаний, що за Асамблеєю велика перспектива, оскільки її рішення певним чином знаходять своє відображення у законодавстві кожної країни члена ОБСЄ», - сказав Голова Верховної Ради України.

Він відзначив, що «в Україні складна політична ситуація і тому проведення ПА ОБСЄ вітається не всіма». Разом з тим, переконаний він, 16-а сесія Асамблеї «це перспектива на шляху України до демократії». О.Мороз ще раз підкреслив, що Україна сама в змозі владнати свої внутрішні проблеми.

У свою чергу Й.Леннмаркер від свого імені і від імені усієї Парламентської Асамблеї ОБСЄ висловив «велику подяку Верховній Раді України» і особисто О.Морозу «за чудову організацію заходу». «Ми прекрасно розуміємо, що за цим стоїть багатоденна віддана робота людей, які працювали над організацією сесії Асамблеї у Києві». «Верховна Рада це також європейський парламент і Україна це така ж європейська країна, як і Швеція. Європа це увесь європейський континент», - зазначив п.Леннмаркер.

За його словами, однією із причин обрання України місцем проведення чергової сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ полягає у тому, щоб «продемонструвати, що ця частина Європи належить до всього європейського континенту». «Україна відіграє значну роль для всього європейського континенту». «Те, що відбувається в Україні це внутрішній процес, і ми б не хотіли у нього втручатися. Це питання має бути вирішене українськими громадянами», - сказав Й.Леннмаркер. «Але дуже важливо, щоб у наших країнах були сильні парламенти, що підкреслює, що у них сильна демократія», - наголосив він. «Яку б прикінцеву систему управління не обрала держава, має бути сильний і спроможний парламент», - підкреслив Президент ПА ОБСЄ.

У цьому контексті п.Леннмаркер високо оцінив роль ПА ОБСЄ на європейському континенті.

Голова Верховної Ради України зазначив, що український парламент є консолідованим і впливовим, що підтверджується результатами голосування за важливі законопроекти, а також злагодженою та взаємовідповідальною роботою парламенту і уряду.

Погоджуючись з думкою Й.Леннмаркера, що Україна має сама розв‘язувати внутрішні проблеми, він висловив думку про доцільність внесення до Резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ побажання щодо розв‘язання політичної ситуації в Україні у спосіб, передбачений Конституцією. На думку Голови Верховної Ради України, це підкреслило б підтримку з боку європейських парламентаріїв важливості дотримання законності.

У свою чергу п.Леннмаркер зазначив, що демократичні стандарти мають бути єдиними і, за його словами, якщо існує загроза щодо них, «ми, звичайно, можемо щось сказати». Він наголосив, що Україна, яка приєдналася до європейських парламентських інституцій, зокрема до ОБСЄ, також має дотримуватися цих стандартів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52