У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств, відомств, громадських організацій учасників АТО, всеукраїнських об'єднань профспілок і організацій роботодавців.

Голова Комітету Людмила Денісова, відкриваючи слухання, зазначила: "З початку проведення антитерористичної операції приймалися нові закони та вносилися зміни до чинних, якими встановлено трудові гарантії працівникам, призваним на військову службу; надання учасникам АТО статусу учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни та відповідного статусу членам сімей загиблих учасників АТО; гарантії в системі соціального страхування, пенсійного забезпечення, соціального захисту як цієї категорії громадян, так і членів їх сімей. Відповідні кошти для фінансового забезпечення гарантій передбачалися як в Державному бюджеті на 2014 рік, так і в збільшених обсягах визначені на 2015 рік".

Проте, за словами Л.Денісової, певними високопосадовцями, до повноважень яких віднесено забезпечення формування та реалізації державної політики щодо соціального захисту учасників АТО, не вжито належних заходів із вчасного прийняття підзаконних нормативно-правових актів, які забезпечили б реалізацію права цих осіб на отримання законодавчо-встановлених гарантій.

Голова Комітету також звернула увагу на те, що ще півроку тому існувало проблемне питання щодо надання статусу учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни добровольцям чи працівниками підприємств, які брали участь в АТО. Поза увагою залишалися сім'ї таких загиблих осіб. "Незважаючи на вирішення цього питання на законодавчому рівні ще у квітні 2015 року, отримати відповідний статус ці люди можуть лише з кінця вересня 2015 року. Затягування в прийняті порядків позбавило осіб на своєчасне отримання статусу та в результаті позбавило їх на своєчасне отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг", - наголосила Л.Денісова.

Голова Комітету зазначила, що не для всіх категорій громадян встановлені гарантії щодо збереження за мобілізованими працівниками робочого місця, посади і надання компенсації із бюджету середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

"Поза увагою залишилися особи, які працювали у фізичних осіб-підприємців, у фермерських господарствах, сільськогосподарських виробничих кооперативах. Крім того, невідомо як органи виконавчої влади контролюють дотримання роботодавцями гарантій мобілізованих працівників. А відповідні порушення їх прав є, про що у своїх зверненнях до Комітету наголошують громадяни", - сказала вона.

Заступник голови Комітету Сергій Куніцин у виступі підкреслив, що народні депутати не допустили зменшення пенсій для працюючих пенсіонерів, які проходять військову службу та беруть участь в АТО, і відмінили 15% податок з пенсій для учасників бойових дій Другої світової війни.

Проте, як було зазначено під час "круглого столу", таке рішення ще не прийнято щодо учасників бойових дій на Донбасі.

Сергій Куніцин також повідомив, що до нагородної комісії при Адміністрації Президента України ввійшли представники громадських організацій учасників АТО з метою забезпечення прозорого, об'єктивного та справедливого механізму нагородження військовослужбовців.

Заступник голови Комітету звернув увагу на необхідність зміни порядку та термінів надання інвалідності для поранених військових. Адже, за його словами, люди, які залишилися без кінцівок, півроку-рік можуть лікуватися в госпіталях, і лише після цього розпочати процедуру отримання статусу інваліда, яка передбачає надання великої кількості довідок.

Під час засідання учасники "круглого столу", представники громадських організацій, які брали участь в АТО, висловили низку зауважень та незадоволення роботою центральних органів виконавчої влади, і передусім до Міністерства соціальної політики, яке, за їхніми словами, " не забезпечує в повній мірі соціальний захист військових". Зокрема, вони наголосили "на бездіяльності влади щодо психологічної реабілітації воїнів АТО".

Як повідомили Інформаційному управлінню в секретаріаті Комітету, за підсумками "круглого столу" члени Комітету прийняли рішення визнати незадовільною роботу Міністерства соціальної політики як головного органу з формування та реалізації державної політики щодо соціального захисту ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, зокрема, забезпечення їх психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, технічними та іншими засобами реабілітації, житлом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43