9-13 вересня 2015 року депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль на чолі зі співголовами групи – народними депутатами України Г.Логвинським та Б.Розенблатом відвідала Ізраїль. До складу делегації, крім народних депутатів, були також включені представники виконавчої гілки влади та бізнесових кіл.

Головною метою візиту стало обопільне бажання сторін активізувати взаємовигідне співробітництво між двома країнами в усіх галузях, включаючи парламентську, економічну, політичну та військово-технічну.

Під час доволі насиченого візиту відбулися зустрічі з членами Парламенту Ізраїлю (Кнессет), представниками міністерств і відомств країни, бізнесових і наукових кіл.

Зустрічаючись з українською делегацією, спікер Кнессету Ю.Едельштейн зазначив, що народи України і Ізраїлю мають багато спільного в історії і сучасності та висловив впевненість, що, об’єднавши знання у галузі високих технологій та вміння і бажання працювати, обидві країни неодмінно досягнуть високих результатів. Спікер розповів про допомогу, яку надає Ізраїль та його бізнесмени у лікуванні та реабілітації українських громадян-учасників АТО. До слів спікера приєдналася також голова парламентської Групи дружби «Ізраїль-Україна» депутат Кнессету Т.Полосков.

Співголова української делегації Г.Логвинський у свою чергу зазначив, що Ізраїль, який майже 70 років живе у стані військового конфлікту, має унікальний досвід розбудови країни у воєнних умовах, що на сьогодні є дуже актуальним для України. Незважаючи на постійні зовнішні загрози, Ізраїлю вдалося побудувати одну з найуспішніших економік світу.

Члени делегації України звернули увагу на організацію роботи Кнессету, відсутність в парламенті «кнопкодавства», а також стабільність роботи представницького органу Ізраїлю.

Парламентарії обох країн наголошували на необхідності розширення двосторонньої договірно-правової бази, перш за все – у галузі економіки, а також на прискоренні ратифікації вже підписаних угод, зокрема, Угоди про соціальне забезпечення.

Члени Кнессету та Верховної Ради України погодилися, що у подальшому міжпарламентське співробітництво доцільно розвивати на горизонтальному рівні через контакти парламентських комітетів.

Не залишилися поза увагою наших депутатів й конкретні питання економічної співпраці. Так, українські парламентарії обговорили з уповноваженими особами Ізраїлю низку питань щодо Зони вільної торгівлі, що, за словами Посла України в Державі Ізраїль Г.Надоленка, надало нового імпульсу розвиткові економічного співробітництва загалом. Посол окремо наголосив, що за останні три роки спостерігається стабільне суттєве зростання обсягу торгівлі між двома країнами: торговельний обіг сягнув позначки мільярд доларів,  і Ізраїль є найбільшим торговельним партнером України на Близькому Сході.

Обговорювали депутати також і питання взаємних інвестицій. У цьому контексті Г.Логвинський наголосив на необхідності ратифікації Україною міжнародної Угоди про захист інвестицій, що стане гарантією безпеки вкладення інвесторами коштів в українську економіку. Потенційно обсяг інвестицій Ізраїлю в економіку України оцінюється у декілька мільярдів доларів. Крім вливання коштів в економічну систему нашої країни, інвестиції є також запорукою створення нових робочих місць.

За словами депутата, найближчим часом в Україні за участю Ізраїлю будуть реалізовані два проекти у медичній сфері. Україною, із залученням приватних інвестицій та під патронатом депутатів, що були у складі делегації, буде побудоване приміщення для нового надсучасного Опікового центру. Все обладнання для нового медзакладу поставить ізраїльська сторона. Крім того, у Києві буде відкрито ізраїльський Діагностичний центр. У подальшому передбачається відкрити такі центри діагностики у кожному обласному центрі України. Проектом також передбачено відрядження 20 ізраїльських лікарів разом із обладнанням до Києва з метою проведення унікальних складних операцій, яких в Україні не роблять. У рамках реалізації проекту передбачається й навчання українських медиків.

Слід окремо зазначити, що, як заявив народний депутат Г.Логвинський, цей візит до Ізраїлю став можливим завдяки фінансовій підтримці неурядових організацій з обох країн і на його проведення не витрачено жодної копійки бюджетних коштів. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57