На засіданні Комітету 15 липня зазначалося, що основною метою законопроекту №2142а є запровадження одного із механізмів державної підтримки експорту, створення умов для забезпечення реалізації державної політики щодо страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту, покращення показників торговельного балансу та стимулювання розвитку економіки в цілому.

Законопроектом пропонується визначити засади державної підтримки експортної діяльності шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту з метою створення умов для здійснення масштабної експортної експансії українських виробників на зовнішні ринки та забезпечення захисту українських експортерів від ризиків неплатежів та фінансових втрат, підвищення конкурентоспроможності товарів (робіт, послуг) українського походження на світових ринках.

Для реалізації цієї мети передбачається створити Державну установу з підтримки експорту, що здійснює страхування, перестрахування, надає гарантії за договорами, які забезпечують розвиток експорту, на добровільних засадах, а також виступає агентом Кабінету Міністрів України щодо здешевлення вартості експортних кредитів.

Відповідні зміни пропонується внести до законів "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про страхування", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Голова Комітету Сергій Рибалка нагадав, що народні депутати неодноразово наполягали на прийнятті такого комплексного закону, враховуючи важливість підтримки національних експортерів. "Без ефективних систем підтримки експорту та просування товарів на нові ринки не може бути економіка успішною. Це довели десятки країн світу", - заявив він.

У свою чергу один з авторів законопроекту голова Комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк представив законопроект, пояснивши, що його прийняття створить реальні умови для збільшення частки українського виробника на світових ринках. За його словами, сьогодні частка чистого експорту у ВВП України є від'ємною: -4%, тоді як аналогічний показник у європейських країнах (Німеччині, Чехії, Голландії) становить понад +5%. У країнах, що динамічно розвиваються, наприклад, Сінгапурі - + 20%.

"Така ситуація викликає значне занепокоєння і вимагає невідкладного вжиття заходів з підтримки експортної діяльності. Необхідність створення відповідного експортно-кредитного агентства передбачена коаліційною угодою", - сказав Віктор Галасюк. За його словами, йдеться про систему заходів - страхування, державне гарантування експортних контрактів і здешевленні кредитування, а також створення для цього спеціального органу у формі експортно-кредитного агентства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39