Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у четвер, 12 липня, провів нараду з керівниками структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України щодо підсумків роботи третьої сесії та завдань, що стоять перед парламентом.

На початку наради О.Мороз відзначив, що «сьогодні зусилля керівництва Верховної Ради і Апарату у тому числі зосереджуються значною мірою на нейтралізації зовнішніх впливів, які заважають працювати парламенту». «Хто до цього має стосунок, той може підтвердити, скільки часу треба витрачати, щоб відкидати те, що здається диким з правової точки зору, аби дати можливість реалізовувати те, що покликаний робити законодавчий орган», - сказав Голова Верховної Ради України.

Звертаючись до керівників структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України, О.Мороз наголосив, що «за будь-яких умов, як не розвиватиметься політична ситуація, парламент повинен працювати краще. Можливості для того є, вони знаходяться якраз серед тих людей, котрі присутні на нашій зустрічі».

Голова Верховної Ради України доповів підсумки роботи парламенту п‘ятого скликання та останньої сесії - зокрема, а також підсумки 16-ї сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, що проходила у Києві 5-9 липня ц.р.

Говорячи про організаційне забезпечення сесії ПА ОБСЄ, О.Мороз високо оцінив злагоджену роботу представників Апарату Верховної Ради України з організації та проведення цього заходу на належному рівні. «Я думаю, цілком правильно віднести всі ті найвищі оцінки, які були висловлені з боку керівництва ОБСЄ, членів ОБСЄ, керівників національних делегацій на адресу українського парламенту, на рахунок працівників Апарату», - сказав він.

О.Мороз також відзначив успішну роботу чергової сесії Верховної Ради України, що завершилася у липні.

За словами Голови Верховної Ради, за 62 пленарні дні парламент розглянув усі 610 питань, котрі було внесено, а разом зі спеціальним засіданням, сказав він, усього було розглянуто 635 питань з прийняттям відповідних рішень. О.Мороз також поінформував, що за період минулої сесії було проведено 4 парламентських слухання та День Уряду.

За цей час, сказав він, розглянуто 55 і прийнято у цілому 22 закони, передбачених Перспективним планом законодавчих робіт. При цьому О.Мороз наголосив, що «запровадження перспективного планування і передбачення у плані сесійних засідань розгляду цих питань виявилося виправданим». Водночас він відзначив недостатню роботу окремих комітетів з підготовки до розгляду у сесійному залі певних документів.

За словами О.Мороза, із 13 законопроектів, визначених Президентом України як невідкладні, три було ухвалено в цілому як закони України.

Також, сказав він, додатково до плану було проведено через сесійний зал 11 законів, спрямованих на вступ України до Світової організації торгівлі. У цілому ж у ході нинішньої каденції, сказав Голова Верховної Ради, було ухвалено 32 закони щодо СОТ, «які до цього 10 років не приймалися». Він подякував секретаріатам комітетів, котрі готували ці документи до розгляду, зазначивши, що «якість закону залежить не так від підходу депутата, хоч це важливо, а, перш за все, від того, наскільки відповідальні працівники Комітету». «Ключ до якості роботи це робота секретаріату відповідного Комітету» - наголосив він.

Всього за час роботи сесії, сказав О.Мороз, було прийнято рішення стосовно 634 законопроектів, з яких ухвалено чи підтверджено 150 проектів, у першому читанні прийнято 96 законопроектів, 330 - відхилено чи знято з розгляду, у т.ч. 197 проектів законів вважаються відкликаними переважно у зв‘язку з припиненням повноважень народних депутатів, які входили до парламентської коаліції.

Він висловив сподівання, що на наступній сесії у повному обсязі буде реалізовано  норми Закону «Про Кабінет Міністрів України», коли будуть виписані відповідні регламентні процедури. На думку О.Мороза, важливо аби інформація про проведення Днів Уряду була цікавою для телеглядачів. «Думаю, не буде більш важливої інформації для суспільства, аніж ця», - сказав він. «З іншого боку, це можливість демонстрації суспільству демократичності у наших відносинах і налаштованості на інтереси людей і Уряду, і парламенту», - переконаний Голова Верховної Ради.

Він закликав удосконалити роботу над базовими законами та зосередитися на якості їх підготовки, зокрема законопроектів, котрі «викликатимуть підвищений інтерес». Серед таких О.Мороз назвав, зокрема, законопроекти щодо земельних питань, місцевого самоврядування тощо.

Він закликав посилити взаємодію парламенту з Урядом, у першу чергу при підготовці урядових законопроектів, а також налагодити взаємодію з виборцями.

Ще одним важливим завданням Апарату парламенту О.Мороз назвав класифікацію та кодифікацію законодавства. При цьому, сказав він, «нам треба, виходячи з політичної доцільності, спиратися на фахові робочі групи», котрі б координувалися секретаріатами відповідних комітетів.

«Стосовно штучного протистояння фракцій, а це стосується і секретаріатів комітетів, - сказав О.Мороз, - треба виходити із загальнодержавних інтересів». При цьому, відзначив він, «ми і надалі працюватимемо у непростих умовах». Він закликав «використовувати букву закону» для нейтралізації негативних чинників.

О.Мороз назвав ситуацію, що склалася навколо дострокових виборів, «величезною авантюрою, що загрожує розвалити державу», і запевнив, що робитиме «все, щоб вибори не відбулися».

О.Мороз високо оцінив роботу, зокрема, Головного юридичного управління Верховної Ради України та Головного науково-експертного управління парламенту. Головне ж завдання інформаційних служб Верховної Ради України О.Мороз бачить у тому, щоб «створити у суспільства повагу до парламентаризму як наріжного каменя захисту прав людини».

Він виступив з ініціативою створення Музею Верховної Ради України, давши доручення щодо створення робочої групи з цього питання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07