Законопроект №2599-1 підготовлений з метою уникнення можливості доступу до високої посади керівника вищого навчального закладу осіб, які не мають належних управлінських здібностей, бездоганної репутації, високих особистих якостей та професійних досягнень, а також спрямований на встановлення на законодавчому рівні ряду відповідних обмежень, а також критеріїв, при відповідності хоча б одному з яких особа не має права претендувати на посаду керівника або бути призначеною на посаду виконувача обов’язки керівника вищого навчального закладу. До цих критеріїв належить наявність в особи судимості за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку; наявність адміністративного стягнення за корупційне правопорушення, визнання особи винною у вчиненні корупційного правопорушення тощо.

Також документом визначаються правові та організаційні засади забезпечення участі в виборах на посаду керівника вищого навчального закладу лише тих осіб, які не підпадають під відповідні критерії.

Необхідність прийняття такого закону була підтримана Міністерством освіти і науки України, а проект рішення Комітету  рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу і в цілому був одностайно підтриманий членами Комітету.

Під час засідання було обговорено проектів постанови Верховної Ради щодо затвердження проекту основних напрямів бюджетної політики на 2016 р. стосовно передачі Національної Академії Наук України та інших національних галузевих академій України до сфери управління Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України.

За результатами розгляду члени Комітету ухвалили одностайне рішення, в якому не погодилися зі здійсненням значеної передачі та рекомендували Міносвіти України розробити Концепцію реформування чинного порядку підпорядкування та фінансування цих національних академій.

Членами Комітету було прийнято рішення щодо звернення до Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів про здійснення термінового перерозподілу передбачених освітніх субвенцій у регіонах України в частині збільшення видатків на кінець травня – початок червня та відповідного їх зменшення у липні – серпні.

Зазначена пропозиція пов’язана з необхідністю забезпечення відповідних виплат педагогічним працівникам у зв’язку з їх відбуттям у відпустку.

У засіданні Комітету взяли участь члени Комітету, Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України В.Луговий, заступник міністра освіти і науки О.Дерев’янко, директор Департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій Міністерства освіти і науки  В.Шовкалюк, директор Департаменту європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку й торгівлі В.Цимбал, голова Державної служби інтелектуальної власності України А.Жарінова та ін.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39