Як зазначалося під час заходу, 1 квітня - початок нересту риби, і тому питання незаконного зайняття рибним добувним промислом набувають особливої актуальності.

За словами голови Комітету Миколи Томенка, "темпи незаконної риболовлі мають тенденцію до зростання та ведуть до катастрофічних наслідків для довкілля, зникнення цінних у промисловому та екологічному значенні видів. Особливо великої, інколи невідновної, шкоди, що є незрівнянно більшою за вартість безпосередньо добутого, завдають природному середовищу браконьєри, які використовують різні технічні засоби для добування тварин - вибухові та отруйні речовини, електрострум".

Голова Комітету також зазначив, що розвиток біоресурсів "відданий переважно на природне відтворення, інвестиції для цього мізерні. Недостатньо лише посилювати природоохоронні заходи. Необхідні комплексні інноваційні програми, що включали б як проведення охоронних водних біоресурсів, так і впровадження конструктивних заходів щодо збереження та збільшення їх загальних запасів та різноманіття. Важливим чинником у реалізації такої програми має виступати попередження незаконного, варварського відлову риби".

Учасники "круглого столу", зокрема, звернули увагу на те, що сьогодні браконьєрство активно зростає, в тому числі через незаконний продаж вітчизняних та імпортних браконьєрських знарядь - електровудок, самоловів, капканів, синтетичних сіток.

Наголошувалося також, що, відповідно до закону "Про внесення змін до Закону України "Про тваринний світ" щодо посилення заходів по боротьбі з браконьєрством", для добування об'єктів тваринного світу забороняються виготовлення, збут, застосування, зберігання отруйних принад, колючих, давлячих та  капканоподібних знарядь лову, електроловильних систем (електровудок), вибухових речовин, пташиного клею та монониткових (волосінних) сіток (крім тих, що призначені для промислового лову), а також інших засобів, заборонених законом.

Крім того, заборонено ввезення в Україну електроловильних систем (електровудок), монониткових (волосінних) сіток, мисливських капканів тощо.

Учасники слухань наголосили на тому, що "недостатньо лише посилювати природоохоронні заходи, необхідно розробити конструктивний підхід щодо збереження та збільшення загальних запасів рибних ресурсів та їх різноманіття.

М.Томенко також повідомив, що з метою вирішення нагальних питань боротьби з браконьєрством та покращення охорони довкілля Комітет вніс на розгляд Верховної Ради України підготовлені до другого читання законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу (реєстр. № 0916), яким пропонується збільшити розміри адміністративних штрафів за виготовлення чи збут заборонених знарядь добування об‘єктів тваринного або рослинного світу, а також збут добутої продукції; а також про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття) (реєстр. № 0917), який сприятиме формуванню сучасного екологічного ставлення до об’єктів біорізноманіття.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11