СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

14 лютого 2022 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго ранку, шановні колеги! Шановні друзі, сьогодні почнемо з приємного – сьогодні день народження наших колег народних депутатів України Вадима Сергійовича Галайчука, "Слуга народу", Олександра Олександровича Мережка, "Слуга народу", та Олега Михайловича Синютки, "Європейська Солідарність". Привітаємо колег, побажаємо міцного здоров'я і звитяжної праці на благо українського народу.

Шановні колеги, почну засідання Погоджувальної ради з безпекової ситуації в країні. Я про це вже говорив у суботу і зараз повторю те саме: головне, прошу громадян України, народних депутатів, всіх зберігати спокій, не піддаватися паніці. Верховна Рада України працює і буде працювати в штатному режимі.

Крім спокою, важливо зберігати єдність і скоординовано приймати необхідні для країни рішення. Тому я звертаюся з проханням до народних депутатів у цей непростий період відкласти якісь політичні бачення і слогани і разом згуртуватися як парламент України для того, щоб ми могли за необхідності приймати всі рішення, потрібні для безпеки нашої країни.

Крім цього, я хочу звернутися до керівників фракцій і груп з проханням докласти необхідних зусиль, щоб народні депутати були на своїх місцях, спокійно працювали та виконували покладені на них обов'язки.

Також, про це ми теж говорили, я повідомляю, що Верховна Рада України, вона працює в постійному штатному режимі, а за необхідності в режимі 24/7 з тим, щоб забезпечити виконання тих функцій, які покладені на парламент як єдиний законодавчий орган країни.

Також хочу проінформувати вас, що в суботу ми збиралися з колегами і представниками уряду та Збройних Сил України для обговорення питань щодо ситуації в країні. І сьогодні в нас відбудеться ще одна нарада з питань оцінки безпекової ситуації всередині та навколо України за участю в тому числі представників фракцій і груп. Представництва визначені, і я дякую фракціям і групам за те, що оперативно подали своїх представників.

Крім цього, найближчим часом буде зареєстрована, вже підписана ініціаторами, Постанова Верховної Ради України за авторством керівництва парламенту про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОЧЕС, урядів, парламентів усього світу у зв'язку з ескалацією Росії безпекової ситуації навколо України. Тому теж прошу включити її до порядку денного і щоб ми могли розглянути її ближчим часом в стінах парламенту, а відповідний комітет, який опікується цим напрямком, зібратися з тим, щоб розглянути проект цієї постанови.

Також, якщо дозволите, декілька слів про епідеміологічну ситуацію. Серед народних депутатів вже, слава богу, набагато менше народних депутатів хворих на COVID. І тому я буду дуже сподіватися, що ситуація вирівнюється і ми зможемо забезпечити безпосередню присутність народних обранців у залі парламенту.

Крім цього, я поінформую про те, що парламент останніх два тижні, я і Олександр Сергійович, і Олена Костівна, і керівники фракцій і груп, і відповідних комітетів займалися активним міжпарламентським діалогом. Так тільки минулого тижня відбувся ряд важливих зустрічей, зокрема з Президентом Міжпарламентського Союзу Дуарте Пачеко, з Головою Рійгікогу  Естонської Республіки Юрієм Ратасом,  з міністрами закордонних справ Чехії, Словаччини та Австрії, з Прем'єр-міністром Литовської Республіки І.Шімонітє. Цього тижня запланований візит делегацій на чолі з Віцемаршалком Сейму Польщі Ришардом Терлецьким та Маршалком Сенату Польщі Томашем Гродзьким. І тому я дуже хочу подякувати усім нашим парламентським колегам, які в такий непростий час демонструють свою солідарність з українським парламентом, з українським народом. І хочу звернутися і до інших колег по парламентах світу, щоб вони не залишалися осторонь цих процесів, ми відкриті для міжпарламентського діалогу і готові спілкуватися з нашими колегами теж в режимі 24/7, тому що для нас дуже важлива їхня позиція дипломатична щодо підтримки України, її безпеки, її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

Крім цього, я хочу поінформувати колег, що цього тижня відбудеться зустріч з родинами загиблих захисників України та героїв Небесної Сотні в парламенті. Буде зустріч за участю керівництва парламенту, а також голів відповідних профільних комітетів з тим, щоб ми обговорили всі питання, які стосуються необхідності вдосконалення законодавчого забезпечення щодо соціальної підтримки цих верств населення.

Крім цього, шановні колеги, Апарат Верховної Ради завершив  опрацювання оновлених пропозицій комітетів Верховної Ради до порядку денного сьомої сесії, який пропонується затвердити на завтрашньому пленарному засіданні. Комітетам Верховної Ради, за інформацією Апарату, пропонується включити до порядку денного сьомої сесії 443 питання до І розділу, це питання, які повністю підготовлені, і до ІІ розділу  питання, які доручається підготувати – 1 тисяча 178, разом 1 тисяча 620 питань, які з урахуванням альтернативних, нараховують більше 1 тисячі 900 законопроектів. Із загальної кількості передбачених законопроектів – 31 визначений Президентом України як такий, що потребує невідкладного розгляду Верховної Ради України. З питань, які не потребують попереднього включення до порядку денного, на даний час на опрацюванні в комітетах перебуває близько 80 проектів постанов з організаційно-кадрових, установчих та контрольних повноважень парламенту, а також 27 законопроектів з питань ратифікації міжнародних договорів і угод.

Тому я прошу народних депутатів завтра підтримати порядок денний сесії, тому що всі пропозиції, про які ви говорили, вони всі відображені і включені до проекту порядку денного сесії. І думаю, що вже якихось політичних причин не голосувати за нього ні в кого немає. Давайте завтра зберемося, згуртуємося і підтримаємо цей порядок денний.

Крім цього, шановні колеги, відповідно до вимог статті 119, перепрошую, 19 зі значком 1 Регламенту Верховної Ради України щорічно на початку чергової сесії, яка починається першого вівторка лютого, Верховна Рада затверджує План законопроектних робіт Верховної Ради, узгоджений Погоджувальною радою з урахуванням узагальнених Апаратом пропозицій комітетів.

Комітети подали пропозиції щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання, з урахуванням орієнтовного Плану законопроектних робіт Кабінету Міністрів України, відповідні матеріали з цього питання вам надані.

Крім цього, проект розкладу пленарних засідань, який підготовлений на підставі пропозицій комітетів і депутатських фракцій і груп, вам теж надано.

Тому прошу голів фракцій і груп під час виступів вносити свої пропозиції щодо тематики проведення "Години запитань до уряду", яка запланована на п'ятницю 18 лютого,

Вельмишановні колеги, я ніби все, що мав, сказав вам, переходимо до виступів.

Прошу, слово надається Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Сергійовичу Корнієнку.

Будь ласка, Олександре Сергійовичу.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Дійсно, в непрості часи Верховна Рада знову збирається на свій черговий пленарний тиждень, але маємо розуміти, що саме від позиції політиків наразі залежить багато і позиція наших громадян. Це стосується дуже широкої низки питань: від дійсно паніки до тих чи інших дій, які кожен громадянин має в цій ситуації виконувати, і вони, наші виборці, на це від нас також очікують. Але хотів би повторитися, продовжити думку шановного Голови Верховної Ради Руслана Олексійовича Стефанчука, що точно не очікують від нас наразі того, що ми будемо в Залі офіційних делегацій перебувати у Борисполі, так, і там чекати вильоту, а очікують, що ми будемо працювати над питаннями, які зараз турбують усіх: від підтримки наших Збройних Сил і розгортання якомога швидкого територіальної оборони, якомога якіснішого, незважаючи на те, хто як блокував цей закон останні два роки, зокрема і в цьому залі на погоджувальних радах, чому ми були свідками, я не буду зараз прізвищ  називати, історія все покаже, на свої місця розставить. Але ми цей  закон  все-таки прийняли, і тепер задача виконавчої влади і політичних сил зокрема долучитися до того, щоб розгортання було якомога швидшим і, знову-таки повторюсь, якомога якіснішим.

На жаль, є випадки, коли цілі політичні сили, знову таки не буду зараз нагнітати, які саме, у місцевих радах блокують передачу приміщень, наприклад, і роблять це цілими фракціями. Тому просимо колег звернути увагу на діяльність своїх місцевих осередків в тих чи інших місцевих радах, щоб цей процес не блокувався.

Наступний вимір, який цікавить громадян – це економічна безпека. Ми дуже вдячні за дуже оперативну реакцію щодо ситуації зі страхуванням авіаперельотів, і вчора реально в неділю ввечері о 20-й був Кабмін, до цього працювала цілий день робоча група в рамках Міністерства інфраструктури, і окрема вдячність нашим колегам-парламентарям, які о 22-й провели вчора комітет. Дякуючи тому, що в нас є механізм проведення його онлайн, провели це швидко і оперативно, і хотілось би ще раз нагадати, що подібні пропозиції в нас є щодо того, щоб Верховна Рада теж могла в разі необхідності збиратися або голосувати або працювати теж в онлайн-режимі. І треба повернутися до цього непростого, але важливого діалогу щодо того, що таке питання теж потрібно нам якось пропрацювати.

Так само ми очікуємо від Міністерства інфраструктури, і сьогодні вже була від них комунікація, ми сподіваємося, що вони до кінця дня дадуть  нам більш якісну комунікацію, розширену щодо ситуації з блокуванням портів чорноморських, азовських, що там відбувається, чи є вже карта нових шляхів доступу до портів, чи зможуть наші перевізники вантажів користуватися цим. Люди хвилюються, чи не буде дефіцитів тих чи інших товарів, чи зможуть якісно працювати експортери, виконуючи свої зобов'язання перед міжнародними партнерами. Я думаю, що Міністерство інфраструктури має цю відповідь теж нам оперативно дати.

Також щодо міжнародного виміру. Крім двосторонніх зустрічей і офіційних делегацій, хотіли би теж звернутися до всіх колег продовжувати неформальну комунікацію зі своїми колегами з груп дружби з Україною по всьому світу, сенаторами, конгресменами Сполучених Штатів, з представниками різних палат різних парламентів у Європі. Дуже важливо зараз доносити ту ситуацію, яка є в Україні, і, звичайно, наголошувати на тому, що наш євроатлантичний курс незмінний, незважаючи на будь-які комунікаційні там деякі нюанси і вирвані з контексту слова будь-яких послів будь-де. І, звичайно, ми потребуємо зараз підтримки, дуже вдячні за ту підтримку, яка щодня вже по п'ять літаків в день надходить до України. Ми дуже вдячні, що світ зараз з Україною, об'єднався навколо України, треба об'єднатися і нам в українському парламенті.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я запрошую до слова заступницю Голови Верховної Ради України Олену Костівну Кондратюк. Будь ласка, Олено Костівно.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні, як на мене, найважливіше сказати людям, що протидіяти ворогу готові не тільки Збройні Сили України, але і ми, і не просто сказати, але конкретними діями підтвердити нашу єдність, організованість і рішучість наших дій.

У цій тривожній ситуації кожен з нас та все українське суспільство потребує міцної точки опори – зберігати спокій, підтримувати Збройні Сили України, територіальну оборону, наших дипломатів, а також ефективно працювати кожному і кожній з нас на своєму рівні, на своєму місці, це те саме, що зараз найбільше допоможе Україні, в тому числі протидіяти численним інформаційно-психологічним операціям.

Тому готовність керівництва Верховної Ради України, парламенту, народних депутатів, Апарату Верховної Ради працювати 24 години на 7 та негайно збиратися для ухвалення необхідних для країни рішень – це дуже добрий знак для суспільства загалом і для наших міжнародних партнерів та союзників. Українці мають бути насправді впевнені в тому, що в разі серйозної ескалації ситуації в країні всі гілки влади, всі державні інституції будуть залишатися дієздатними. Це стосується насамперед Верховної Ради України, бо саме парламент України завжди ставав тією інституцією, яка не боялася брати на себе відповідальність та ухвалювати дуже складні рішення в дуже складних часах, щоб захистити людей і відстояти нашу державність.

Тому я вкотре хочу привернути увагу всіх присутніх, а також  Кабінету Міністрів України до того, що ми досі не побачили конкретних пропозицій про внесення змін до Державного бюджету на 2022 рік за двома напрямками: перше – це збільшення фінансування на обороноздатність нашої країни, це збільшення заробітних плат військових уже в цьому році згідно підписаного Президентом указу під час виступу, до речі, його на відкритті сьомої сесії; і друге – це необхідність виділення 2,7 мільярда гривень на розгортання та розміщення  Сил територіальної оборони.

Я не розумію, чому ці кошти до сих пір не виділені,  коли кожен день є вирішальним для країни, а також кожна повністю забезпечена бригада і батальйон тероборони – це є ключова точка опори для громадян в регіонах та містах в умовах особливого періоду.

Я дуже сподіваюся, що дійсно сьогоднішня нарада за участю керівництва  фракцій і комітетів, а також секретаря РНБО дасть нам більше інформації відповідно до ситуації, яка склалася в країні, на кордонах нашої країни, і ми повноцінно нарешті скоординуємо нашу роботу та взаємодію з безпековим блоком.

Говорячи про забезпечення внутрішньої стабільності в країні та  соціально-економічну ситуацію, ми як Верховна Рада не можемо ігнорувати повідомлення про те, що лікарі і медичні працівники не дочекалися обіцяного урядом підняття заробітних плат, тому що всіх зараз переводять на 0,5 ставки, залишаючи повне навантаження на цю гілку. Дуже важливе для нас теж забезпечення якраз лікарів, тому що COVID нікуди не подівся зараз. Я вважаю, що профільний комітет Верховної Ради, а також МОЗ і Держпраці мають жорстко реагувати на такі випадки, і в рамках нашого парламентського контролю ми повинні розуміти, що відбувається і в тій частині.

І тому я вношу пропозицію, шановний пане Голово, запросити цього тижня на  "годину запитань до Уряду" міністра фінансів Сергія Марченка, щоб ми розуміли всі зараз питання, які стосуються, скільки потрібно нам коштів для державного бюджету на ті чи інші питання, які зараз є дуже і дуже нагальними і актуальними.

Насамкінець я хочу теж доєднатися і подякувати всім тим країнам і парламентам країн, які відгукнулися і підтримали Україну в цей складний час. Я хочу ще раз наголосити на тому, що парламентська дипломатія є дуже і дуже важлива для нас, і особливо це стосується тих країн Західної Європи і тих країн НАТО, де є якраз парламентські республіки, тому парламентська дипломатія є вкрай важливою для прийняття всіх стратегічних рішень, які тільки можуть бути для нашої країни зараз надважливими.

І я хочу також подякувати усім небайдужим людям, які виходять на мітинги проти російської агресії в Україні в багатьох містах і країнах Європи, це для нас є теж дуже і дуже важливим, тому що солідарність з українським народом надихає весь світ.

І, відверто кажучи, я би теж дуже просила всіх утримуватися, принаймні впродовж цього дуже важкого тижня, від ескалації нашої внутрішньої всередині парламенту, від політичної напруженості, тому що кожне слово…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олено Костівно.

Слово надається першому заступнику голови фракції політичної партії "Слуга народу" Андрію Вікторовичу Мотовиловцю. Будь ласка, Андрію Вікторовичу.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Шановний Голово Верховної Ради, пане і пані віцеспікери, члени Погоджувальної ради, радий вас бачити усіх в столиці на робочих місцях.

Я всіх запрошую до роботи, я вдячний за те, що ми зібралися в суботу і відверто поговорили. Я вдячний за те, що ми консолідовано повинні розуміти, що відбувається зараз на кордонах.

Я хочу вам доповісти, як я відчуваю ситуацію. В 2014 році ми отримали щеплення від того страху, який у нас був, у нас вже інша армія, у нас вже інші люди. 8 років війна - і ми продовжуємо працювати, і ми бачимо зараз величезну інформаційну війну, яка розгорнулась на тлі України. Весь світ побачив, що є Україна, що ми вміємо захищатися, що в нас величезна армія. Нас зовсім не лякають 100 тисяч російських військ: 400 тисяч українців тримали зброю в руках і вміють захищати свою країну.

Ми всі спокійно повинні працювати, продовжувати працювати. Я хочу висловити захоплення блискучою роботою Міністерства оборони та іноземних справ в ці дні, Міністерства інфраструктури. Я вважаю, що саме так повинна працювати держава: від перемовин до літака в Україні, до зброї, навчання і зброї на передовій. Це розуміння, що треба працювати.

Я прошу Верховну Раду не тільки працювати, але й працювати досить швидко. Я прошу подивитися на приклад, як вчора ми побачили, як відреагували страхові компанії щодо літаків, які сідають в Україні. На вихідні Міністерство інфраструктури розробляє план, в неділю збирає уряд, після цього комітет, зараз цей закон буде в Верховній Раді. Ми просимо вас проголосувати і показати, що ми можемо працювати швидко і зосереджено.

Я хочу сказати, що це не останній виклик, який є. Далі в нас є питання по портах, далі в нас є питання по паливу, у нас є загрози, які передає нам Білорусь, коли закриває транзит, коли каже, що ми виключимо вам поставки. Нам треба реагувати швидко. Ми запрошуємо всіх працювати постійно. Ми просимо робити дії і передати спокій бізнесу, українському народу, військовим. Ми просимо працювати разом.

Ми збираємо фракцію, ми розмовляємо з депутатами. Кожен депутат зараз важливий. Представника уряду зараз немає, COVID. COVID нікуди не зник з нашого життя. Ми також на фракції будемо проговорювати можливість і пропозицію Верховній Раді щодо переходу до онлайн голосування. Не треба, будь ласка, лишати права депутата голосувати в онлайні. Ми хочемо показати, що ми готові працювати. А щодо декількох заяв, які пролунали на нарадах, коли була пропозиція відповісти по Мінських угодах, чи готові ми їх виконувати, чи ні, то ви нас не посадите за стіл перемовин навіть коли війська стоять, бо ми будемо захищатися, і ми не будемо здавати суверенітет. І ми зараз не слабкі, ми спокійно рухаємось до своєї мети. Ми будемо захищати свою країну і не здавати суверенітет її. Ми готові до роботи, фракція "Слуга народу" готова до роботи.

Ми вдячні політичним партіям за сьогоднішню зустріч, яка буде в РНБО. Ви отримаєте максимально інформацію щодо стану і армії, і розвідки, і Кабінету Міністрів. Кожна гілка влади повинна працювати. Давайте підставимо плече і Президенту, і голові Офісу Президента, і Кабінету Міністрів і покажемо, що ми можемо працювати разом, і головне – швидко.

Я передаю слово представнику опозиції з надією, що це опозиція до влади, а не до власної держави.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрію Анатолійовичу Бойку. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікер.

Шановні присутні, в тій ситуації військового психозу, який охопив сьогодні всю країну, а ми бачимо, що дуже багато людей реально налякані цією ситуацією, налякані цим можливим загостренням, як повинен поводити себе парламент, щоб заспокоїти людей і показати, що ситуація в країні є керованою? Перш за все парламент повинен працювати в штатному режимі, без будь-яких канікул на кшталт того, що було проголосовано, і ми тиждень знаходились, так сказати, в комітетах, а не працювали в парламенті під виглядом того, що є карантин. Парламент повинен працювати в штатному режимі, і я вважаю, що він повинен зосередитись на двох головних напрямках.

Перше – це соціальна підтримка людей, це зміни до бюджету, щоб збільшити фінансування медицини, вчителів, тих людей, хто дійсно потребує допомоги держави. Такі дії парламенту зразу дозволять сказати, що він займається нормальною спокійною роботою і він є на своєму місці. 

Друге. Парламент повинен, я вважаю, виступити з мирними ініціативами в цій ситуації. Наша фракція внесла постанову про виконання Мінських угод в парламент. Хочу всім нагадати, що перші три пункти цих Мінських угод – це питання безпеки.

Перший пункт – це відведення важкого озброєння.

Другий пункт – це відведення військ і контроль ОБСЄ за цими процесами. Це те, що потрібно сьогодні нашим людям, щоб уникнути загострення в країні. І парламент має можливість це виконати.

Треба, я вважаю, зробити звернення до наших так званих стратегічних партнерів, щоб вони перестали роздмухувати ситуацію і паніку. Тому що якщо хтось хоче вивозити посольство – це їх право. Але це треба робити без галасу і без того, щоб вся країна чекала, яке чергове посольство виїжджає з країни, все це було публічно. І це аж ніяк не сприяє спокою в країні. Це право цих країн. Але парламент повинен звернутись і сказати, що парламент працює для того, щоб в країні був спокій, а ви, шановні посли, приймайте рішення самі, але так, щоб це не відображалось на обстановці в державі.

Друге питання, яке я хочу підняти. Я вважаю абсолютно хамським відношення сьогоднішньої влади до свободи мас-медіа. Рік тому закрили три телевізійні канали: Zik, NewsOne і 112-й. Сподобалось. Потім припинили… Потім заборонили проведення виборів місцевих органів влади в регіонах Донбасу, які абсолютно мирні міста, які проводили завжди вибори. У п'ятницю заборонили і закрили телеканал "Наш".

От всі, більшість тут присутніх, вони були на цьому телеканалі, приймали участь в ефірах, спілкувались з ведучими. Я там теж був. Я жодного разу не бачив і не чув, щоб там були якісь закиди до порушення державності чи якісь порушення, які могли б привести до того, щоб так брутально поступити з телебаченням.

Десятки журналістів, сотні працівників телебачення цього каналу залишились без роботи. Я вам скажу зразу, що якщо це шлях до диктатури, а ми бачимо вже, до чого це йде, що в нас залишиться один тільки телеканал "Рада", який буде показувати, як все добре в країні, то це шлях в нікуди.

І журналісти, які звернуться до суду з вимогою відновити їх права, вони, безумовно, отримають і мою підтримку, і підтримку нашої політичної сили, і ще, сподіваюся, підтримку всіх тих, хто хоче, щоб в країні була свобода слова. Тому що, я ще раз хочу сказати, немає економічно розвинутих і демократичних країн, в яких є цензура. Це ганебно, це цинічно, це неправильно. І ми будемо боротися за права журналістів.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Петру Олексійовичу Порошенку. Будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановні колеги, сьогодні ранком ми були шоковані новиною, що посол Зеленського в Лондоні Вадим Пристайко заявив, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО, нібито щоб запобігти війні.

Я хочу нагадати всім, що війна з Росією триває вже 8 років. І свого часу ніякий позаблоковий статус не вберіг Україну від нападу Росії. І вперше з часів Революції Гідності офіційний представник України на міжнародній арені робить заяву про відмову від НАТО. І цим український посол показав, що шантаж і залякування Путіним України працюють.

Ми маємо продемонструвати абсолютно зворотне. І Пристайко не просто посол, це колишній міністр закордонних справ, колишній віцепрем'єр в уряді Зеленського, відповідальний за євроатлантичну інтеграцію.

І після обурення суспільства, шановні колеги, спростування простого вже замало. Ми наголошуємо на тому, що єдиний спосіб довести, що позиція Пристайка це не є позиція української влади і Зеленського, негайно відкликати посла з Лондона і звільнити його з роботи. Бо якщо Пристайко пропонує Україні відмовитися від НАТО, краще Україні запропонувати Зеленському відмовитися від такого посла. Бо командувач ВМС Німеччини подав у відставку після заяв про Крим. Голова комітету парламенту Фінляндії пішов у відставку після твіту про те, що Україну не візьмуть в НАТО. І якщо завтра Пристайко ще буде в Лондоні, значить, він озвучив не свою позицію, а позицію Зеленського, і  спростуваннями ви не обмежитесь.

Друга позиція. Минулого тижня з 11 лютого західні союзники фіксують готовність Путіна до широкомасштабного наступну вже в найближчі дні. Вони відкликають не тільки своїх дипломатів, а й наполегливо радять громадянам своїх країн, а це вже більше 40, покинути Україну, відкликають інструкторів, представників ОБСЄ, бізнес-структури. І нам категорично не можна цього допустити.

Тому я дякую вам, пане Голово, що ви відгукнулися на нашу суботню пропозицію 12 числа зібрати Погоджувальну раду. Я дякую всім учасникам Погоджувальної ради, що ми дуже оперативно зібралися і домовилися, що вчора, в неділю, ми зберемо закрите засідання Погоджувальної ради парламенту, а ніякі не наради. А потім чомусь виясняється, що ця нарада скасована. Хто має право її скасовувати? І я переконаний, що це не була позиція Голови Верховної Ради. Не можна на сьогоднішній день так само, як ми РНБО замінили Генпрокуратуру, суд, щоб зараз РНБО замінювала парламент. Ми будемо брати участь в цьому засіданні. Але, пане Голово, я просив би, щоб ви там головували, тому що ми вимагали засідання Погоджувальної ради, і роль парламенту в парламентсько-президентській республіці для оборони держави не можна принижувати.

Друге. Я дуже дякую представникам фракцій за те, що вони зібрали, допомогли зібрати підписи про проведення позачергового засідання для різкого збільшення фінансування армії і вирішення проблем територіальної оборони. Пане Голово, якщо ви не проти, монобільшість, проведення позачергового засідання парламенту, прошу з нашого законопроекту про 50 мільярдів Збройним Силам України на резерви, на збільшення комплектації, на збільшення грошового забезпечення, ДОЗу і суб'єкти місцевого самоврядування для фінансування територіальної оборони - поставити це першими пунктами порядку денного.  

І останнє, по лінії міжпарламентської співпраці. Ви пропонуєте зробити заяву до парламентів інших країн. Хочу вас повідомити, що більшість парламентів світу (Конгрес Сполучених Штатів, Бундестаг, Рейхстаг, сейми)  провели засідання по Україні, єдиний парламент, який не провів цього засідання, це є Верховна Рада України. Чому? Бо депутатів у країні немає. Вони відпочивають чи вони дезертири? І зараз, і вчора, і позавчора вони не зібралися на позачергове засідання. Хочу наголосити, що коли ворог у воріт, парламенту дезертирів немає місця в Україні.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко.

Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні друзі! Шкода, що Погоджувальна рада далі продовжує залишатися місцем пікетування, взаємних обвинувачень, якихось взаємних принижень і в підсумку, по-моєму, це вже невиправна ситуація безвідповідальності політиків.

Я хочу вам сказати, що єдність політиків сьогодні потрібна не для того, щоб хтось задовольнив свої амбіції, коли у людей зараз такий найвищий рівень паніки. А єдність політиків потрібна для того, щоб продемонструвати, що в України є та сила, яка може бути конвертована в надійний захист.

І тому я прошу всіх голів фракцій: припиніть нарешті взаємообвинувачення, "підколки", приниження і все інше. Просто це виглядає вже як бенкет під час чуми.

Наступне. Я хотіла би сказати вам про те, що єдиними мають бути не тільки політики, а ще політична влада і народ, і ця єдність, вона проявляється у взаємній довірі. І те, що сьогодні ведуться безліч переговорів, в тому числі радників у Нормандських форматах, в тому числі по телефонах, але країна не знає ні слова про те, які вимоги реально ставляться до нашої держави, які вимоги ставляться до влади, що прийнятне, що не прийнятне, і люди розгублені, тому що страх і паніка від того, що люди не знають конкретних речей, з якими сьогодні стикається Україна. І тому я звертаюся зараз до Голови Верховної Ради передати Президенту країни, що прийшов уже давно час Президенту відверто,  довірливо і не як з малими дітьми, а як із громадянами України переговорити з українським суспільством, все пояснити і розповісти, де вихід із цієї ситуації.

Наступне, що я хочу сказати, що у всіх людей, які обізнані в цій ситуації, немає жодного сумніву, що вся оця ескалація, нагнітання, паніка – це тиск на Україну, на українську владу для того, щоб були прийняті Мінські домовленості в тому вигляді, які прямо загрожують суверенітету України.

Правда полягає в тому, що все, що відбувається зараз навколо України, це є наслідок того, що Мінські домовленості нас завели в глухий кут. І неправильно те, що сьогодні тільки Президент України знаходиться на вістрі переговорних процесів і на нього йде повний тиск для того, щоби виконати ті частини Мінських угод, які прямо загрожують існуванню самої України, а там такі є, ви знаєте: це спочатку виконання політичних вимог, мається на увазі виборів, а потім вже виконання безпекових вимог, тобто мається на увазі відновлення кордону і демілітаризація цієї території. От у чому сьогодні головна причина.

І не тільки Президент мусить сьогодні стояти на цьому вістрі. Я вважаю, що парламент мусить взяти на себе відповідальність і дати оцінку цим Мінським угодам.

Наша команда вважає Мінські угоди неприпустимими для України, і якщо парламент не розкладе все по складових і не візьме на себе частину відповідальності в оцінці цих Мінських угод, це буде означати по суті одноосібне прийняття рішення Президентом за спиною у суспільства в той час, коли ці домовленості прямо загрожують існуванню України.

Я хочу сказати, що український народ не давав згоди на Мінські домовленості, і народ України ніколи не погодиться на їх втілення в життя в тому форматі, в якому сьогодні вимагає цього Російська Федерація. Для України єдиним головним основоположним документом був і залишається Будапештський меморандум. І це велика, велика здача України, що цей Будапештський меморандум був не піднятий на самий високий рівень і не було вимоги його негайно втілити в життя.

У мене в руках зараз цей меморандум і я хотіла би звернутися до парламенту, щоби ми зробили особливе парламентське звернення до всіх країн-гарантів Будапештського меморандуму, я не буду їх перераховувати, ну ви знаєте, це все-таки Сполучені Штати, Велика Британія, Російська Федерація, потім приєдналися Франція і Китай, де чітко визначений алгоритм, по-перше, жорстких гарантій Україні в тому випадку, якщо є агресія, а по-друге, алгоритм дій, як через Раду безпеки Організації Об'єднаних Націй це вирішувати.

Ми вимагаємо негайно прийняття такого звернення, в тому числі до нашої влади – активізувати Будапештський меморандум. Боротися потрібно і боротися можливо, Україна буде переможцем в цьому...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається заступнику голови фракції політичної партії "Голос" Юлії Леонідівні Клименко.

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Шановні колеги, шановні українці! Дійсно, перед нами безпрецедентні виклики і вони, мабуть, не перший раз, але вони загострилися досить серйозно на даний момент. Ми з одної сторони повинні будувати оборону, і причому на цей раз оборону з всіх фронтів, включаючи Білорусь, на жаль, лінія кордону нашого значно збільшилися. З іншої сторони ми повинні втримати всередині ситуацію в країні: макроекономічну стабільність, фінансову стабільність, в кінці кінців соціальні всі гарантії виконати для того, щоби у нас не було проблем всередині країни. Це важко, тому що і те, і інше потребує великі ресурси, але це треба зробити.

Я хочу сказати вам, колеги, що впевненість у людей, мені здається, приходить з конкретними діями і з конкретною комунікацією. Ми з вами можемо скільки завгодно тут політичні лозунги штовхати, щось ще придумувати, але якщо ми не будемо виходити до суспільства об'єднано, включаючи всі гілки влади - виконавча влада, законодавча влада, місцева влада - і говорити одне і те ж чітко в комунікації, у нас не буде прогресу, у нас буде рости паніка і у нас буде, на жаль, рости все, включаючи фінансову і макроекономічну нестабільність, тому що люди так реагують: коли вони не вірять, вони приймають своє рішення.

Тому, колеги, наша пропозиція нашої фракції дуже чітка: створити все ж таки, як ми пропонували в суботу, спільний антикризовий штаб на базі Верховної Ради, оскільки ми парламентсько-президентська республіка, за участю виконавчої влади, за участю силового блоку, і кожний день, щодня обговорювати і приймати рішення, які необхідно буде прийняти на наступному тижні або на наступному дні парламентом і урядом. І виходити кожен день з цією комунікацією. Чим більше буде рішень, чим більше буде комунікацій, тим більше буде довіри до інститутів влади, і тим простіше ми пройдемо цю кризу, яка зараз на даний момент є.

Також просимо все ж таки зосередитися і не розпилюватися на багато  різних частин. У нас перед нами є два великих блоки питань. Це забезпечення оборони – перше, і друге – це втримання ситуації соціально-економічної всередині країни. І одне вимагає фінансування. Ми доєднуємося до колег, що питання збільшення фінансування на армію, на  територіальну оборону, на, в кінці кінців, півтора відсотка збору військового повинні йти в спеціальний фонд, який використовується виключно на армію, а не розмазується по всьому бюджету як можна. 

Тому, будь ласка, давайте ми все-таки зосередимося на цьому основному блоці оборони, бо воювати без грошей з зарплатою в територіальній обороні середньою 6-10 тисяч гривень, я не знаю, кого ви туди можете залучати. Будь-які ветерани, які дійсно знають, вміють, пройшли АТО, і професійні військові не підуть в територіальну оборону на таку заробітну платню. Тому, колеги, велика пропозиція від нас: збільшити платню для професійних військових в територіальній обороні.

Друге. Все-таки  забезпечити їх, виділити приміщення, не дивлячись на політичні розбіжності фракцій в місцевих радах, і відремонтувати, дати гроші на  ремонт цього приміщення, на закупівлю одежі, на закупівлю рацій, на закупівлю всього, що потрібно. Тому що територіальна оборона – це друга велика армія. Чим сильніша наша територіальна оборона, тим ніхто не сунеться на нашу землю. Це перший великий блок, на якому треба сфокусуватися на цьому тижні і не тільки на цьому, а на наступні декілька тижнів у Верховній Раді.

Друге, це макроекономічна стабільність. Може, це складне слово, але вона включає курс гривні, який теж стабільний, вона включає те, що всі соціальні платежі виплачуються, пенсії, зарплати бюджетникам виплачуються вчасно і відповідно до бюджету. Якщо ми не будемо цього робити, люди не будуть нам вірити. Для того, щоб ми могли втримати і запозичувати на зовнішніх ринках, колеги, ми не зможемо це робити зараз, коли Україна, фактично на всіх міжнародних виданнях говориться про війну і вторгнення, на жаль, грошей позичати не будуть на зовнішніх ринках. Для цього нам треба взяти гарантії наших міжнародних партнерів, в тому числі кредитні і фінансові для того, щоб залучати і втримувати наш бюджет, і виконувати всі зобов'язання перед нашими колегами і нашими громадянами. Тому, будь ласка, давайте ми все-таки зосередимося і будемо це робити.

І третє, давайте все-таки будемо в тому числі не забувати про внутрішніх щурів, тому що у нас такі як Шкарлет є, які мало того, що влізли в авантюру з Могилянкою, так тепер уже намагаються знести Національну комісію зі стандартів державної мови, вона йому…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарасу Івановичу Батенку. Будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, важко збагнути, що таку безпекову ситуацію, яка склалася у нас на кордоні, ми обговорюємо як факти не минулого і не позаминулого століття, а ХХІ століття, коли питання вирішення протиріч і міждержавних конфліктів у світі здійснюється шляхом дипломатії. Тому наша країна, безумовно, стоїть перед надзвичайно важким викликом. І це найбільш серйозні виклики з часу військової анексії Криму і частини Донбасу і за весь період української незалежності.

Наша депутатська група "За майбутнє" переконана, що парламент має відіграти сьогодні вирішальну роль у вирішенні цього військово-політичного загострення з Російською Федерацією і не доведення до повномасштабної військової агресії. Український народ, нагадаємо, обирав Президента, парламент, місцеві органи самоврядування, більше народ нікого не обирав, всі інші посадові особи призначені. Тому ми вдячні Голові Верховної Ради України, який сьогодні відіграє комунікативну роль між фракціями, групами в парламенті з іншими посадовими особами в державі, але ми наголошуємо, що парламент, голови парламентських фракцій і груп у значному невіданні всього переговорного процесу, який сьогодні відбувається у високих кабінетах влади. Ми не знаємо, що від нас реально хочуть почути наші міжнародні партнери. Тому ми вважаємо, що потрібно припиняти будь-яку кулуарщину і переводити в дискусійну площадку щодо способів зняття напруги на кордоні, деескалацію, в тому числі щодо природи і походження тлумачення Мінських угод, у парламент. І коли б така дискусія відбулася в парламенті, будь-який її результат міг би стати сьогодні сильною позицією і для Президента, і для Офісу в переговорному процесі, в тому числі і в форматі Нормандської четвірки. Тому що парламент – це виразник суспільства всього. Тому ми пропонуємо не нехтувати парламентом, а переводити дискусію сюди, почати говорити з суспільством відкрито з трибуни, а не ховатися в кабінетах. Нагадаємо, що саме парламент відіграв вирішальну роль у збереженні єдності і легітимності влади в 2014 році.

Разом з тим, наголошую, Президент має щоденно, щоденно інформувати країну про зусилля, які докладаються щодо деескалації. Уряд має відповісти на питання, що у нас з резервами, в тому числі продовольчими, пальним, яка у нас ситуація з теробороною і так далі, відкрито, з трибуни українського парламенту.

Ми в даному випадку підтримуємо, безумовно, і позицію, яка лунає в цій залі, Юлії Володимирівни Тимошенко щодо Будапештського меморандуму, який сьогодні має бути в основі, ми ж про нього фактично забули, в основі будь-яких дискусійних панелей, в яких Україна бере участь. Тобто і Президент, і уряд, і парламент, і суспільство – всі сьогодні мають бути єдині у взаємодії, щоб дати гідну відповідь агресору. І, безумовно, паніка зараз наш найгірший внутрішній ворог.

Друзі, ми повинні пам'ятати також, що життя триває і в нас сьогодні великий порядок денний, який чекає цього тижня, щоб наші громадяни були захищені як у військовому плані, так і в економічному, а наші найбільш вразливі верстви населення могли вижити в цей непростий час. Тому наша депутатська група "Партія "За майбутнє" зареєструвала законопроект 7023 щодо внесення відповідних змін до Податкового кодексу України стосовно запровадження нульової ставки ПДВ на продукти та зниження ставки ПДВ на енергоносії до 7 відсотків, що буде дзеркальним кроком відносно дій ЄС та допоможе захистити українських товаровиробників.

Як ми знаємо, наш найближчий сусід Польща, а в перспективі й решта країн ЄС, вже обнулили або обнулять податок на додану вартість на продукти харчування. Оскільки ринок сільськогосподарської продукції країн ЄС впритул межує з українським, то українська сільськогосподарська продукція та похідні від неї продукти харчування вже незабаром не зможуть витримати конкуренції по ціні. Це призведе до обвалу нашого ринку сільськогосподарської продукції в Україні, переробки та втрати позицій українських товаровиробників в торговельній мережі на міжнародному ринку, відбудеться імпортозаміщення товарів українських виробників тут.

Тому ми звертаємося до Голови Верховної Ради України дати доручення невідкладно комітету профільному розглянути законопроект 7023 в комітеті, його підписали фактично представники всіх депутатських фракцій і груп у парламенті. І просимо підтримати його в сесійній залі. Ми не маємо часу на зволікання, друзі. Давайте працювати, забувши про взаємні образи, як велика єдина нація, і тоді Україна переможе.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається представнику депутатської групи "Довіра" Павлу Андрійовичу  Бакунцю. Будь ласка.

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Шановний пане Голово, шановні присутні, дорогі українці! Звичайно, що тема безпеки територіальної України і безпеки в головах наших співгромадян є сьогодні надзвичайно актуальною. Так, агресор продовжує брязкати зброєю на наших кордонах на суші і на морі. І ці факти, і в додачу ця величезна купа інформації, котрою киплять соціальні мережі, все це, напевно, провокує кожного українця на різні думки і відповідно на різні настрої населення. Тому в ці складні дні ми підтримуємо Президента України, Кабмін за те, що вони роблять для деескалації безпекової ситуації довкола наших кордонів. Ми за мирне врегулювання цієї існуючої загрози виключно дипломатичним шляхом.

Тому заради недопущення руйнації європейської системи безпеки, не побоюсь сказати, заради збереження державності України ми повинні бути єдиними – парламент, Президент, Кабмін. І ми повинні бути сконцентрованими на трьох аспектах безпеки.

Перший аспект інформаційний. Звичайно, що цей психологічний тиск, який створює Кремль, зростає. Але попри це більшість українців зберігають здоровий глузд. І тому сьогодні ми хочемо подякувати всім співгромадянам, котрі зберігають спокій, працюють на своїй роботі і тим покроково розвивають нашу країну. Ми, мажоритарники з депутатської групи "Довіра", щодня спілкуємося з багатьма людьми на наших округах. І сьогодні одне з найважливіших прохань наших мешканців – це те, щоб їм подавали офіційну інформацію з офіційних джерел з офіційними фактами, які базуються на реальних покрокових планах і діях. Це, напевно, дуже допоможе втримати безпеку в головах наших українців.

Другий аспект дипломатичний. Так, ми, звичайно, дякуємо парламентам всіх держав, котрі нас підтримали, починаючи з Польщі. Ми також підтримуємо ідею Юлії Володимирівни щодо актуалізації, власне, Будапештського меморандуму. У нас, однак, є така інформація, що Кремль планує визнати незалежність самопроголошених утворень на території України. Тому ми також звертаємося до всіх депутатських фракцій і груп для того, аби підтримати посилання, звернення про невизнання, неможливості навіть визнання незалежності самопроголошених утворень на українських територіях. Це теж дуже важливо.

І третій аспект оборонний. Так, в Україні потужна армія. У нас мужні захисники. Чого лише варта своєю бойовою історією легендарна 24 бригада. Вони своєю мужністю, своєю військовою майстерністю, своїм озброєнням наводять страх на цих кремлівських найманців. І власне, кожен українець повинен зрозуміти, що таких бригад є багато і що вони дуже потужні. І від цього кожен українець і його родина є в безпеці. І потрібно ходити на роботу, працювати кожному на своєму робочому місці і зберігати спокій.

Нам же з вами однозначно потрібно збільшити фінансування Міністерству оборони як для того, аби забезпечити матеріально-технічну базу українського воїна, і тим зміцнити нашу армію, так однозначно і забезпечити розгортання Сил територіальної оборони. Тому в п'ятницю на "годину запитань до Уряду" ми до міністра фінансів також хочемо, аби долучився і міністр оборони, який розказав би про поточну ситуацію на кордонах і про розгортання Сил територіальної оборони.

На завершення хочу звернутися до вас словами Йосипа Сліпого, 130 років від дня народження якого ми святкуємо цього тижня. Він говорить: "Об'єднуйтеся і йдіть слідами великого будівничого української державності – Андрея Шептицького, котрий для кожного з вас є беззаперечним авторитетом і котрий все своє життя присвятив єднанню українців довкола збереження і розвитку рідної хати – України".

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановні колеги, перед тим, як ми перейдемо далі, ми маємо визначитися, кого з урядовців ми будемо запрошувати на "годину запитань до Уряду". Я так розумію, прозвучала пропозиція міністра фінансів, прозвучала пропозиція міністра оборони запросити. Інших пропозицій не буде?

До речі, ми можемо попробувати той самий формат, який був у нас минулого разу: це буде три доповіді по 20 хвилин, після цього 21 хвилина запитань від усіх фракцій і груп і потім ще 30 хвилин запитань до уряду, то це буде фактично 2 години запитань до уряду, як це було минулого тижня. Тому що ситуація така, що ми повинні, як ви правильно всі відмітили, тримати комунікацію з урядом і отримувати ту інформацію, яка є нагальна.

Тому не буде заперечень, якщо ми підтримаємо, що отримаємо інформацію від міністра фінансів і міністра оборони і, мабуть, тоді і від Прем'єр-міністра, як це було, як третя доповідь щодо забезпечення фінансовими ресурсами питань, які потребують нагального вирішення, а також питань обороноздатності країни? Не буде заперечень, так?

Будь ласка, Петре Олексійовичу.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я прошу дати відповідь на моє питання. Ми задавали питання, коли ми будемо заслуховувати міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора, Голову ДБР щодо розслідування корупційних справ, які дискредитують парламент і дискредитують країну. В даному випадку мені сказали, що "слуги народу" збирали підписи, потім вони їх поховали, потім вони їх кришують. У мене питання, заслухайте, будь ласка, Генерального прокурора, якщо мова йде в рамках запитань до уряду, нехай міністр внутрішніх справ пояснить піврічну затримку в розслідуванні резонансних справ.

Дякую.

СТЕФАНЧУК Р.О. Петре Олексійовичу, я тоді, з вашого дозволу, буду ставити всі питання почергово. Є от перша пропозиція провести двогодинне запитання до уряду, де запросити міністра фінансів, міністра оборони, Прем'єр-міністра в тому форматі, як це було минулого тижня. А з приводу позачергових будь-яких сесій порядок ви знаєте – 150 підписів передаєте мені і я впродовж трьох днів зобов'язаний призначити позачергове засідання. Доповідаю станом на зараз…

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)    

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, ви ж можете взяти питання і задати його міністру внутрішніх справ, для цього ми і відводимо завершальних 30 хвилин.

 

ПОРОШЕНКО П.О. (Не чути)  

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, Петре Олексійовичу, я ж сказав, що я буду ставити питання почергово. Спочатку я ставлю першу пропозицію, яка надійшла, після цього до цієї пропозиції ми зможемо проголосувати додатково вашу пропозицію. Але оскільки ви згадали за підписи, то я просто пояснюю порядок скликання позачергового засідання.

Тому ставлю першу пропозицію, яка стосується питань у форматі трьох – це міністр фінансів, міністр оборони і Прем'єр-міністр. Прошу, хто з фракцій підтримує цю пропозицію, будь ласка, прошу проголосувати.

Хто – за? Проти? Немає. Утримались? Немає. Одноголосно. Я вам дуже дякую.

Далі я ставлю додаткову пропозицію Петра Олексійовича долучити  до цієї трійки ще міністра внутрішніх справ. Будь ласка, прошу проголосувати.

Хто – за? Дякую. Прошу опустити. Проти? Немає. Утримались? Добре. Дякую. Рішення не прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ну, і друга фракція утрималась…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. А, ви не маєте права голосу. Ну, одна утрималась, однієї немає. Дякую. Шановні колеги, рішення прийнято.

Далі ми переходимо до обговорення пропозицій керівників комітетів. Тому я запрошую до слова голову Комітету з питань антикорупційної політики…

Так, будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу, пролунало від мене дві пропозиції. Перше – це дати оцінку Верховною Радою України Мінським домовленостям і взяти певну відповідальність парламенту на себе для того, щоб створити певне правове підґрунтя для переговорного процесу Президента, інших посадових осіб держави стосовно Мінських угод, які прямо загрожують незалежності і самому існуванню нашої держави. Це перша пропозиція.

І друге – спільно звернутися до країн-гарантів Будапештського меморандуму з вимогою виконати ті гарантії так, як це передбачено Будапештським меморандумом, як там написано. Це невідкладні дії, які нам треба робити. Я просила би поставити на голосування  обидва питання. І якщо підтримають всі фракції, то створити робочу групу негайно. Це не з якимись процедурами, а в робочому порядку для того, щоб  два таких…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Так, будь ласка, дайте завершити Юлії Володимирівні. Включіть, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Щоб два таких документи були напрацьовані і щоб парламент міг розглянути. Зараз би це зупинило всі, мені здається, дискусії на цю тему.

Крім того, 17 лютого… Ви знаєте, що зараз Російська Федерація головує в Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй, вони ініціювали розгляд питання щодо ходу виконання Мінських домовленостей, тому що їм дуже горить, щоб все-таки Україну дотиснути і щоб Україна це виконала. Тому нам треба це робити невідкладно.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Юліє Володимирівно, все слушно, але оскільки немає проектів документів, вони тільки будуть напрацьовуватись, просто ми можемо проголосувати. Так, давайте… Чи потребує це голосування на Погоджувальній раді? Добре, давайте, дві пропозиції Юлії Володимирівни в частині напрацювання пропозицій, пов'язаних з Мінськими домовленостями, в частині напрацювання пропозицій, пов'язаних з Будапештським меморандумом, щоб почати парламентський діалог і напрацювати відповідні позиції, а можливо, і документи. Ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Немає. Утримались? Одна фракція утрималась.

Дякую. (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. А яка фракція утрималась?

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  "Європейська Солідарність".

Будь ласка. (Шум у залі)

Так. Рішення прийнято.

Тарас Іванович.

 

БАТЕНКО Т.І. Те що просили, Руслане Олексійовичу, питання продовольчої безпеки в Україні, невідкладно дати доручення профільному комітету розглянути законопроект…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. 7023. Ми зараз пройдемо ще всі пропозиції, а в кінці…

 

БАТЕНКО Т.І. Поставити в порядок денний цього сесійного тижня.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Тарасе Івановичу, ми зараз пройдемо всі пропозиції, так як ми завжди робимо, і в кінці затвердимо з урахуванням того, що скажуть колеги керівники комітетів. Павло…

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Ви записували, щоб включити постанову про звернення про невизнання незалежності самопроголошених територій?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я наскільки знаю, вона ще не підготовлена, немає номера її. Як вона тільки буде підготовлена, ми одразу її теж включимо. Тому що заява, під якою підписалось керівництво, вона вже готова, вона вже на реєстрації. Ця як буде, як тільки вона буде готова, ми її одразу розпишемо, і я думаю, що якщо не буде заперечень, щоб винести її в зал. Просто тут не потрібно буде…

Петре Олексійовичу, давайте, щоб ми не перетворювали це по декілька разів…

 

ПОРОШЕНКО П.О. У мене пропозиція по включенню до порядку денного законопроекту.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка. (Шум у залі)

Петре Олексійовичу, ви вже четвертий раз берете, я точно не ігнорую.

Добре. Будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я прошу, у своєму виступі я наголосив, поставити на голосування наш законопроект, який три тижні блокується включення у порядок денний, це законопроект 6542 - зміни до бюджету в частині 50 мільярдів про збільшення фінансування Збройних Сил України на грошове забезпечення, на формування стратегічних резервів, на фінансування місцевого самоврядування для територіальної оборони. Ми наполягаємо у вівторок поставити. Якщо цього не буде, прохання шановних голів фракцій дати підписи на позачергове засідання, щоб ми його розглянули в позачерговому порядку. Це позиція перша.

Друга. Ми говорили з вами (і це була спільна позиція), щоб ми створили так званий штаб з форматом Тимчасової спеціальної комісії для швидкої підготовки документів для збільшення обороноздатності держави. Мені здається, що тоді на засіданні Погоджувальної ради всі підтримали зазначену пропозицію, прошу…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Єдине, що ми не говорили, що це буде штаб, це буде просто постійне напрацювання роботи. Це не буде штаб, це буде формат, в якому ми будемо постійно працювати. (Шум у залі)

Включіть, будь ласка, завершити.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я сформулював. І ми саме так обговорювали на засіданні, що це є Тимчасова спеціальна комісія, кожна з фракцій делегує туди свого представника, і в рамках Тимчасової спеціальної комісії… не називайте це штабом, ніяк не розширюйте це, а вона готує документи, які мають відношення до підвищення обороноздатності держави і мають терміновий характер.

Прошу поставити це на голосування.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Петре Олексійовичу, дивіться, тут ситуація яка: порядок створення Тимчасових спеціальних комісій чітко регламентований законодавством. Як тільки буде проект про створення, я ж думаю, що ми всі домовилися, воно не потребує якогось додаткового голосування на Погоджувальній раді. Тимчасові спеціальні і Тимчасові слідчі створюються постановою.

Давайте напрацюємо документ… (Шум у залі) Так, я розумію, ну проекту немає цієї постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії. Він буде – ми його включимо. Ми ж не можемо голосувати за все добре, давайте конкретно, конструктивно: є пропозиція – ми її включаємо, як у випадку, от ви сказали номер, я розумію, що ми включаємо. (Шум у залі)

Будь ласка. 

 

КЛИМЕНКО Ю.Л. Ми підтримуємо… (Шум у залі)

Шановний Руслане Олексійовичу, ми, безумовно, підтримуємо, нам треба, безумовно, створити якусь, не знаю, робочу групу, Тимчасову спеціальну комісію, тому що питання комунікації між різними гілками і депутатськими групами і фракціями.

Також просимо включити в порядок денний наш законопроект 6566 щодо військового збору, який іти повинен виключно на військові потреби, він, здається, був, і розглянути це на комітеті. А також на реєстрації знаходиться законопроект про виділення 2,5 мільярда на територіальну оборону. Він зараз як тільки буде зареєстрований, я дам вам номер.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Вельмишановні колеги, все, що стосується конкретного включення, ми голосуємо в кінці. Але ви висловилися, я ці пропозиції почув. В кінці ми їх додамо і доголосуємо.

Будь ласка.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. … також в кінці хочу висловитися…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. В кінці висловитеся з цього питання. Добре, я дякую.

Тепер ми можемо переходити до голів комітетів, тому що проект порядку денного вам розданий, тепер, будь ласка, голови комітетів, ви мали можливість ознайомитися, давайте свої пропозиції, що за, що ні. Після цього ми голосуємо проект з урахуванням тих пропозицій, які надали ви, і з урахуванням того, наскільки ці документи готові для внесення в зал.

Будь ласка, я передаю слово Анастасії Олегівні Радіній, Комітет з питань антикорупційної політики, голова. Будь ласка.

 

РАДІНА А.О. Доброго дня, шановні колеги, шановний пане Голово! Я вчергове звертаю увагу, що під час зовнішньополітичної напруги важливо забезпечити стабільну роботу всіх державних органів. І в зв'язку із цим, колеги, я змушена звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності виконати ухвалений Верховною Радою Закон про Національне антикорупційне бюро і сформувати невідкладно конкурсну комісію для обрання Директора антикорупційного бюро.

Як ви знаєте, колеги, в Директора антикорупційного бюро 16 квітня закінчують повноваження. За ухваленим нашим законом, не пізніше ніж за два місяці до цієї дати має бути сформована конкурсна комісія. Я інформую, колеги, що наразі в Кабінету Міністрів є всі необхідні кандидатури до складу конкурсної комісії. Законом не передбачено для Кабінету Міністрів жодних якихось додаткових кроків чи процедур, окрім одного простого рішення – сформувати конкурсну комісію, колеги.

І, на жаль, колеги, строки для формування конкурсної комісії спливають, власне, днями, тобто завтра. Очевидно, що невиконання закону є неприпустимим, відповідно ще раз звертаюся до Кабінету Міністрів щодо необхідності виконати цю вимогу закону і проінформувати на "Годині запитань до уряду" Верховну Раду про виконання вимоги ухваленого Верховною Радою закону.

 Дякую дуже, колеги.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую вам дуже.

Слово надається... Так, зараз я ж подивлюся. Микито Руслановичу, ні? Ні.

Будь ласка, слово надається Дмитру Андрійовичу Наталусі, голові Комітету з питань економічного розвитку. Будь ласка.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую.

Шановні колеги, у нас справді непересічна ситуація, вона триває вже вісім років – це війна з Російською Федерацією. Але є ще, що загрожує не лише нашій країні, а передусім Україні, українській економіці не один місяць, не 8 років і, на жаль, навіть не 10, а це триває вже певний час. Є речі, які знекровлюють нашу економіку, і з 2014 року ця тенденція, на жаль, підсилилася. І мені хотілося б більше активної позиції нашого уряду стосовно таких питань як імпортозаміщення, з таких питань, як  взяття на себе зобов'язань, які звужують і зв'язують нас по руках в питаннях міжнародної торгівлі, в питаннях квотування наших товарів у доступі до зовнішніх ринків і в інших питаннях.

Розумієте, колеги, зараз ситуація є екстраординарною. У нас Україна стає перед глобальними трьома викликами, щонайменше. Ми говоримо про COVID, ми говоримо про енергетичну кризу, ми говоримо про війну з Росією і про концентрацію їх військ у нас на кордоні. І в цій екстраординарній ситуації, звісно, ми приймаємо екстраординарні заходи військового характеру.  Але мені здається, що настав час прийняти їх і для економіки. Ті втрати, яких зазнає економіка внаслідок цих трьох факторів, вони абсолютно безпрецедентні. І мені здається, що ми не можемо далі робити вигляд, починаючи тим паче з 2014 року, що у нас нічого не змінилося, що у нас все, як було, що у нас "business as usual", і тому ми продовжуємо робити вигляд з нашими зовнішніми зобов'язаннями так само, як це ми робили до 2014 року.

Я би пропонував уряду розпочати, принаймні, дискусію стосовно можливості введення надзвичайного економічного стану, який би дозволив Україні тимчасово (тимчасово!) забезпечити захист своїх національних інтересів  відповідно до ситуації, яка склалася.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлу Борисовичу Радуцькому.

Будь ласка,  Михайле Борисовичу.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дякую.

Шановний головуючий! Шановна Олено Костівно! Я дуже вам вдячний за те питання, яке ви підняли, що стосується зарплати лікарів і наших медичних працівників. Хочу додати, що тільки за останні два тижні комітет втрутився 80 разів в ситуацію в різних регіонах України: від Волині до сходу України, до Краматорська. 

І дійсно, ці втручання дають дуже великий результат. Так само як і долучається до того Міністерство охорони здоров'я, міністр постійно 2-3 дні знаходиться в поїздках по Україні.

Хотів би нагадати, що на сьогоднішній день  НСЗУ практично більше ніж на 97 відсотків гроші в регіони перерахувала. Далі постає питання з менеджментом на місцях. Але ця ситуація поступово виправляється.

Колеги, дуже би хотів, по-перше, подякувати  групі "За майбутнє", яка долучилася до доопрацювання законопроекту 6306, він стоїть в порядку денному, я дуже сподіваюсь, що всі колеги зі всіх фракцій відійдуть трошки від популізму і підтримають цей законопроект. Це законопроект, який вже стовідсотково не дасть змогу не виплатити підвищені зарплати нашим медичним працівникам. Прошу всі фракції віднестись в першу чергу до цього. Ще раз хочу подякувати групі "За майбутнє", вони дуже конструктивно долучились до доопрацювання цього законопроекту.

Також хотів би попросити, шановний Руслане Олексійовичу, поставити додатково в порядок денний законопроект 6508, він стоїть, але його треба проголосувати за внесення. Поясню чому, в нас сьогодні є виклики військові, ви знаєте, що військові дії, вони викликають і епідемії так само тих захворювань, яких раніше в Україні не було. Цей законопроект якраз нормує питання епідеміологічної безпеки країни і особливо в сенсі можливості уряду.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванні Орестівні Климпуш-Цинцадзе, будь ласка.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, добре, що в порядку денному є кілька ратифікацій, сподіваюся, що зала їх підтримає, зокрема, і про спільний авіаційний простір з Європейським Союзом (0144), і про програму "Горизонт Європа" (0142) та інші.

Разом з тим просила би голів комітетів відпрацювати дуже уважно законопроекти, які потребують суттєвого доопрацювання, для того щоб вони відповідали праву Європейського Союзу і Угоді про асоціацію, зокрема, про державну підтримку кінематографії (6194), про пестициди і агрохімікати (4558), 5748 - про протидію порушенню прав у сфері праці, про хмарні послуги (2655) та кредитні спілки (5125), які стоять у порядку денному.

І теж хотіла скористатися цією можливістю, просто нагадати колегам, що в березні 2014 року були проведені консультації в рамках Будапештського меморандуму, тоді не з'явилася Російська Федерація на ці консультації, а власне, всі інші наші партнери тоді запропонували не ескалювати, як це пропонували і деякі сьогоднішні політики, ну і, власне кажучи, роз'їхалися. От такі в нас були гарантії в цьому Будапештському меморандумі.

Ми з вами сьогодні маємо сконцентруватися на тому, щоб максимально відпрацювати і забезпечити вирішення сьогоднішніх проблем, які, до речі, на мою думку, спричинені і зокрема газовими угодами, з яких ми змогли вийти і відіграти в Газпрому 3,5 мільярда доларів.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександру Михайловичу Завітневичу. Будь ласка, Олександре Михайловичу.

 

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую, шановний  головуючий.

Шановні колеги, по-перше, хочу проінформувати і запитання у мене таке риторичне: хто ж це був у відпустці ці два тижні? У нас комітет провів дев'ять засідань, більше 50 годин ми працювали всі. І дуже гарно, що в нас 11 лютого, до речі, колеги зазначали, що це, мабуть, вперше таке вийшло за ці всі роки, що в нас погоджений, раніше називали його ДОЗ, зараз зведений трирічний план закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями на 2022-2024 роки. Нагадаю, це є базовим документом для планування і закупівель озброєння і військової техніки.

Також колеги згадували про ТРО і говорили, що там деякі є проблеми на місцях. Хочу всіх запевнити, що рахунки, говорять навіть про рахунки, що вони не відкриті, ТРО зараз працює через ТЦК – це колишні військкомати, там рахунки всі відкриті, навіть по субвенціях від місцевої влади, тільки треба вносити зміни, що це для потреб ТРО. Якщо в кого є запитання, звертайтеся, постійно є гаряча лінія відкрита по ТРО, і також можете, колеги, звертатися до нашого комітету, проведемо роботу роз'яснювальну.

По законопроектах. В нас три законопроекти: 6521, 4210, 5801. На цьому тижні, колеги, прошу підтримати. Всі три закони зараз дуже важливі, особливо 4210 – це удосконалення об'єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони. І також прошу не включати 6486, я думаю, на наступному тижні у нас буде засідання комітету, там потрібно узгодити з розвідувальним товариством деякі моменти.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань правової політики Андрію Євгеновичу Костіну. Будь ласка.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, шановний Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, хочу ще раз запевнити, з точки зору своєї діяльності, як перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі, як особа, яка бере участь в роботі радників  Нормандського формату, що ми маємо і відчуваємо зараз безпрецедентну  підтримку позиції України з точки зору зміцнення її безпеки, з точки зору дипломатичної підтримки. І ми абсолютно відверті в усіх наших позиціях з тими міжнародними партнерами, які підтримують український суверенітет, незалежність та цілісність наших кордонів.

Хочу також запевнити вас ще раз в тому, що якщо мова йде про виконання політичної складової Мінських домовленостей, то ця політична складова буде прийматися у вигляді законів нашим українським парламентом. І тільки наша спільна позиція буде тою, яка завершить цей процес політичного врегулювання. Тобто не треба зараз спекулювати з переговорним процесом. Все, що буде прийматися задля встановлення миру на українському Донбасі, буде прийматися Верховною Радою України в інтересах українського народу.

Тому хочу ще раз сказати, що переговорні процеси тривають і ми  маємо надію на те, що вони завершаться мирним врегулюванням за підтримки всіх міжнародних партнерів України.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Сергію Віталійовичу, не будете? Галино Миколаївно? Не будете. Будь ласка, Гетманцев Данило Олександрович, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, хочу, щоб ви звернули увагу на два законопроекти, про які дуже багато говорилося у Верховній Раді, і які є дуже важливими саме сьогодні – це 7038 та 7012, та альтернативні до них. Законопроекти спрямовані на перерозподіл наддоходу від газу, що добувається в Україні, на потреби військових, потреби вчителів, компенсацію вартості замороження тарифів. Мова йде про оподаткування саме надприбутку, тобто різниці між прибутком, що забезпечує нормальну рентабельність газовидобувникам, та надприбутком, який вони мають внаслідок того, що ціни на газ на сьогодні є безпрецедентними в Європі.

В січні цього року більше 100 найзаможніших людей Америки, Канади та Європейського Союзу звернулися до урядів з пропозицією підвищити оподаткування великих доходів, тобто підвищити їх оподаткування. Я переконаний в тому, що це є виявом патріотизму. Так само я переконаний в тому, що і найбагатші люди України, які володіють газовими компаніями, що здійснюють видобуток, підтримають цю пропозицію. І від того прибутку, на який вони не розраховували, вони поділяться з державою для забезпечення тих цілей, які є.

Так само я переконаний в тому, що нас підтримають і політичні сили в межах парламенту без звичної риторики про вбивство бізнесу, галузей чи про те, що хтось не дає можливість видобувати газ в Україні.

Крім цього також прошу не включати до порядку денного цієї сесії законопроекти 6348, 6540 та 5866.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, я запрошую… Крячко не буде, так? Будь ласка, Юрій Григорович Кісєль, голова Комітету з питань транспорту і інфраструктури.

 

ШУФРИЧ Н.І. Пане Голово, це моя рука.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. А, це ваша рука? Боже, я перепрошую, я не побачив. Тоді Нестор Іванович Шуфрич, голова Комітету з питань свободи слова. Будь ласка.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, ну, такі сумні дати у нас були на минулому тижні. 11 лютого, закривається телеканал "Наш" безглуздим, неконституційним, незаконним рішенням РНБО. Це шостий канал, який закривається відповідною установою без всякого суду, і це абсолютне беззаконня. 112, ZIK, NewsOne, "Перший Незалежний", Ukrlive і зараз "Наш".

12 лютого – обшуки у журналістів сайту "Страна". 13 лютого – зухвалий напад на журналістів "Української правди" в Дніпрі. Перед тим призначена перевірка Нацради "Першого", "П'ятого", Espreso, "України" та "України 24" за публікацію документів з грифом "Цілком таємно" по інформації щодо Бурби та "вагнерівцях" славнозвісних.

Хочу нагадати, що в 1971 році відбулася справа США проти The Washington Post та The New York Times про заборону адміністрацією Ніксона публікувати документи так званого Pentagon Papers. І Верховний суд Сполучених Штатів визнав, що домінує в даному випадку принцип свободи слова, а держава має турбуватися про свої секрети і берегти їх. Я не розумію, в чому вина журналістів, що Служба безпеки України і різні розвідки не можуть тримати в секреті свої документи і зливають їх тим же журналістам. Тому це питання обурює і є неприпустимим щодо переслідування телеканалів. До речі, на одних я є небажаним гостем, а на інших взагалі заблокований. Але це не може бути підставою щодо їх переслідування і ненадання їм захисту. Ми маємо захистити права…

 

 

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Далі, будь ласка, хто в нас? Іонушас, ні, так? Якось так руку, бо я не бачу. Все. Дякую.

Будь ласка, Сергій Костянтинович Іонушас, голова Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

ІОНУШАС С.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

У мене немає коментарів щодо порядку денного. Хочу подякувати вам за його формування, але проінформую шановних колег і все суспільство, що на наступному Комітеті з питань правоохоронної діяльності, який відбудеться 16 лютого о 15-й годині, в нас планується заслуховування інформації керівництва Офісу Генерального прокурора та Державного бюро розслідувань щодо стану розслідування кримінальних проваджень за злочини, вчинені під час Революції Гідності, так звані справи Майдану. І прошу колег долучатися активно до цього процесу.

Дякую, Руслане Олексійовичу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Дмитро Валерійович. Будь ласка, Дмитро Валерійович Лубінець, голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції, будь ласка.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, я хотів би проінформувати, що на попередньому тижні члени нашого комітету працювали на території України. Ми в понеділок 7 лютого зробили моніторинговий візит в Полтавську область разом з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Леонтіївною Денісовою, разом з міністром юстиції. У вівторок були в Харківській області. В середу ми перебували разом з Головою естонського парламенту на КПВВ Чонгар, на межі з окупованою Російською Федерацією Автономною Республікою Крим. І в четвер-п'ятницю ми працювали на території Донецької та Луганської областей.

Хотів би сказати, що, шановні колеги, паніки взагалі немає на території Донецької і Луганської областей. Хотів би так само всіх заспокоїти і сказати, що всі на місцях і парламент, дійсно, повинен в усьому робити величезну роль, показуючи, що ми працюємо.

Наступне. Хотів би звернути увагу, що під час всіх наших спілкувань були звернення від місцевих органів самоврядування щодо підтримки тероборони, а саме: вони не можуть згідно Бюджетного кодексу виділяти напряму фінансову допомогу теробороні. Тому просимо, щоб відповідний бюджетний комітет терміново розглянув це питання і вніс відповідні законодавчі зміни.

З приводу наших законопроектів нашого комітету. Просимо поставити 5888 - про правовий статус іноземців та осіб без громадянства та про зайнятість населення щодо залучення провідних фахівців до роботи у системі охорони здоров'я України. Також у нас підготовлені: 6369, 6368, це президентські законопроекти. Ми їх згідно Регламенту давно повинні були розглянути. Та 4487, він повністю підготовлений до другого читання.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, далі, Андрію Андрійовичу, ні, не бажаєте? …(Не чути) Ні. 

Будь ласка, Герус Андрій Михайлович.

 

ГЕРУС А.М. Доброго дня! Дякую за надане слово.

В ці дні наша увага більше прикута до північних і східних кордонів, звідки ми бачимо потенційні загрози, але тим не менше ми бачимо деякі спроби дестабілізації ситуації і внутрі країни, а саме на енергетичних ринках. 

На жаль, дві компанії, які контролюють 77 відсотків попиту на електроенергію на ринку на добу наперед, здійснюють певні синхронні дії, змінюючи заявки, і таким чином здійснюють маніпуляцію ринком електричної енергії. Це, звичайно, дуже така загрозлива ситуація, і коли дві компанії мають настільки велику ринкову владу, це, звичайно, ситуація ненормальна, і я готую відповідне звернення до Антимонопольного комітету, і сподіваюся, що від них буде реакція.

Також ми плануємо прокомунікувати з Еnergy Community і з Єврокомісією для того, щоб провести консультації і отримати реакцію від них, для того щоб ми нарешті могли вилікувати ту хворобу монополізації українських енергетичних ринків.

Що стосується порядку денного, то я дякую за те, що у порядку денному є законопроект 5436-д щодо розвитку систем накопичення енергії. Це дуже корисний і потрібний нашій енергосистемі законопроект, який, власне, допоможе якраз збалансувати і допоможе більш надійно і гарантовано працювати нашій енергосистемі, знімаючи ризики, які можуть виникати у складні періоди.

Дякую. Спасибі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Будь ласка, слово надається народному… Так, Олег Володимирович – ні?

Юрій Юрійович – ні?

Артем Олегович? Будь ласка, слово надається представнику Комітету з питань аграрної та земельної політики Артему Олеговичу Чорноморову. Будь ласка.

 

 

ЧОРНОМОРОВ А.О. Доброго ранку, шановні колеги! Дякую, шановний Руслане Олексійовичу!

Від імені аграрного комітету хотів би подякувати за те, що вкрай важливі аграрні законопроекти для держави, для взагалі аграрної галузі винесені на пленарний тиждень, саме 5202-д, 4558, 6289.

Водночас у зв'язку з тим, що в п'ятницю у нас трохи видозмінений розклад, хотів би попросити вас підняти з п'ятниці на четвер законопроект 6289 – про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок, авторами якого є я та члени аграрного комітету.

Метою проекту закону є виведення з тіні земель, які знаходяться під актами постійного користування. Особливо це стосується земель аграрної академії наук, земель, які знаходяться в підприємствах у Фонді держмайна та земель оборони. Законопроектом передбачається надання можливості постійним користувачам земельних ділянок державної комунальної власності передавати їх в оренду на земельних торгах. Прошу підтримати пропозицію від комітету.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановні колеги, ми завершили поки обговорення з керівниками комітетів, тому ми маємо...

Будь ласка, Андрію Вікторовичу, у вас ще є, будь ласка.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Так, я хочу підтримати глав комітетів, подякувати за роботу, особливо за прийняття трирічного плану закупівель оборони, це виконання Закону України про оборону.

Я хочу звернути на слова пані Радіної до Кабінету Міністрів сформувати та виконати Закон України щодо комісії до НАБУ. Ми просимо також 6484 виключити, там потрібні подальші консультації. Просимо включити в порядок денний 3415.

Щодо законів 7038, 7012 – це підняття ренти на направлення коштів на наших військових, лікарів та вчителів. У вівторок Прем'єр-міністр проводить консультацію. Ми готові до перемовин з бізнесом, ми готові показувати логіку прийняття рішень. Ці закони стоять на четвер. Якщо буде конструктивна пропозиція від бізнесу – ми готові зробити комітетські законопроекти та розглянути їх в залі.

Дякую. Я прошу поставити цю пропозицію на голосування.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Шановні колеги, ми обговорили все. Тепер в мене пропозиція, проект порядку денного, який ми з вами мали на руках, враховуючи всі пропозиції, які були висловлені від керівників фракцій і груп, прошу врахувати і підготувати їх включити до цього порядку денного.

Тепер я ставлю пропозицію, враховуючи ці всі... А, будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

БАТЕНКО Т.І. Я так розумію, пропозиція щодо 7023 буде включена в цей порядок денний?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ну, всі пропозиції, які прозвучали щодо включення і виключення, але за умови їх готовності... за умови їх готовності включити до порядку денного.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, дивіться, якщо ми сьогодні включаємо... Якщо ми сьогодні включаємо, значить, комітети бачать, що вони включені – вони будуть підганяти всі свої речі, те саме ГНЕУ по першому читанню і так далі. Тому в мене... Будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

БАТЕНКО Т.І. Доручення невідкладно розглянути ці законопроекти, зокрема 7023,  які я озвучив, щодо  нульової ставки ПДВ, і тоді вони можуть бути пришвидшено включені в порядок денний. Інакше вони не з'являться в порядку денному. (Шум у залі)

 

 СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка,  Гетманцев. Оскільки це стосується…

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Шановні колеги! Питання щодо зниження податків і особливо таке радикальне питання щодо зниження податків до нульової ставки ПДВ. Необхідно провести консультації з урядом і з Міністерством фінансів і тільки після того виносити його до залу. Тому, безперечно,  ми будемо проводити такі консультації, але я би не поспішав з такими рішеннями.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, я тоді, з вашого дозволу, ставлю  на голосування розклад пленарних засідань з урахуванням тих пропозицій, які прозвучали тут від керівників фракцій і груп, щодо включення і виключення тих чи інших питань порядку денного. А також прошу звернути увагу, в разі включення,  на  готовність цих питань до порядку денного в зал.

Тому, шановні колеги, ставлю таку пропозицію щодо розкладу пленарних засідань. Прошу голосувати.

Дякую.  Прошу опустити.

Хто – проти? Немає. Утримались? Один.

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ще два голосування, які ми маємо зробити, це питання порядку денного сьомої сесії. Як я казав, туди включено все, про що ми говорили, все, про що ми не мали якихось домовленостей, вони всі включені до переліку, це понад 1 тисячі 900 законопроектів сьогодні знаходиться в порядку денному сесії. Тому я звертаюся з проханням затвердити на Погоджувальній раді порядок денний сьомої сесії.

Прошу голосувати. Хто – за?  Порядок денний сьомої сесії.

Хто – проти? Немає. Утримались? Один.

Дякую. Рішення прийнято.

І, шановні колеги, це План законопроектних робіт на 2022 рік. Він вноситься Головою Верховної Ради України. Я його вношу, але я мушу отримати підтримку Погоджувальної ради для того, щоб внести його в зал. Там були включені всі ті речі, які передбачені, подані були комітетами, пропрацьовані комітетами з відповідними міністерствами, тому я вношу пропозицію затвердити на Погоджувальній раді План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

Будь ласка,  прошу голосувати. Хто – за?

Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Утримались? Двоє. Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

І ще в нас просить слова народний депутат України Дунда Олег Андрійович. Будь ласка, одна хвилина.

 

ДУНДА О.А. Доброго дня, шановні колеги, шановні депутати, Голова Верховної Ради! Ми з вами вже кілька місяців спостерігаємо дуже цікаву ситуацію, коли враження і відношення західних держав, демократичних держав, демократичного світу абсолютно змінюється відносно до Російської Федерації. Вони вже сприймають Російську Федерацію не як агресора або загрозу для України, а взагалі для всього демократичного світу.

Більше того, ми останні дні бачимо те, що офіційні особи демократичних держав починають сприймати Російську Федерацію і порівнювати з Німеччиною 30-х років ХХ сторіччя, а також ставити на одну ланку з терористичними державами, які фінансують тероризм.

Тому я прошу поставити на голосування... до порядку денного включити проект Постанови Верховної Ради України до Ради Безпеки ООН по визнання Федеральної служби безпеки Російської Федерації та Генерального штабу Збройних сил…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Олегу Андрійовичу, Олегу Андрійовичу, я вдячний за вашу пропозицію. А це вже зареєстрований проект?

 

ДУНДА О.А. Так, зареєстрований.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я думаю, дивіться, ми вже проголосували порядок денний. Ми вже проголосували просто порядок денний, але якщо буде така підтримка в комітеті, я думаю, ми зможемо включити його і на цьому тижні без проблем. Але треба буде це все пропрацювати.

Шановні колеги, перед тим, як завершити, я хочу ще раз нагадати, що на "годині запитань до Уряду" ми будемо заслуховувати: інформацію міністра фінансів України щодо забезпечення фінансовими ресурсами питань, які потребують нагального вирішення; інформацію міністра оборони України щодо ситуації на кордонах України, її деескалації та про стан комплектування  Сил  територіальної оборони, а  також  інформацію Прем'єр-міністра України щодо стану енергетичної безпеки України. І будемо проводити це впродовж двох годин.

Шановні колеги, у мене все. Чи є якісь зауваження, пропозиції?

Дякую. Тоді Погоджувальна рада оголошується завершеною.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку