СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

24 січня  2022 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго ранку, шановні колеги! Я радий всіх бачити, тому що після такої затяжної перерви Верховна Рада зібралася на Погоджувальну раду. При цьому хочу нагадати усім вам, що ми працюємо два тижні поспіль. Цей тиждень в нас буде тиждень завершальний теперішньої сесії, наступний тиждень буде тижнем, який буде відкривати наступну сесію.

Але хочу звернутися одразу, враховуючи стрімке поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, яка спричинена коронавірусом, хочу закцентувати увагу всіх народних депутатів, їх помічників, консультантів, працівників Апарату на необхідності неухильного дотримання маскового режиму як у залі засідань, так і в усіх приміщеннях Верховної Ради України. Також прошу всіх вакцинованих, невакцинованих після контакту з особою, яка хворіла або має підозру на COVID-19, обов'язково здати ПЛР-тест, тому що кількість захворілих народних депутатів, кількість захворілих працівників Апарату є надзвичайно високою, і я, на превеликий жаль, мав можливість теж відчути в новорічні свята на собі дію цієї хвороби. Тому закликаю вас всіх вакцинуватися, берегтися, дотримуватися дистанції і всі інші необхідні заходи.

Також, шановні колеги, сьогодні у нас день народження наших колег. Це, мабуть, найбільша кількість людей, які були народжені серед народних депутатів по кількості: це Олена Олексіївна Шуляк, "Слуга народу", Жан Венсанович Беленюк, наш чемпіон, "Слуга народу", Михайло Віталійович Забродський, "Європейська солідарність", Степан Петрович…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Він присутній.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Присутній? Ми зараз їм всім поаплодуємо.

Степан Петрович Івахів, група "За майбутнє", Артем Сергійович Нагаєвський, "Слуга народу", і Максим Миколайович Ткаченко, "Слуга народу". Давайте привітаємо всіх наших народних депутатів.

(Оплески)

Хочемо побажати міцного їм здоров'я і усіх гараздів.

Далі. Сьогодні відзначається День зовнішньої розвідки України. Тому дозвольте від імені нашої Погоджувальної ради, від імені народних депутатів щиро привітати офіцерів, співробітників, ветеранів Служби зовнішньої розвідки України з їх професійним святом. Дозвольте висловити глибоку вдячність всім співробітникам розвідувальних органів України за значний внесок у захист національних інтересів України, зміцнення обороноздатності нашої держави, за відвагу, самовідданість під час виконання особливо важливих завдань і за повсякденну кропітку працю. І з нагоди свята бажаю всім здоров'я, родинного затишку, професійних досягнень і нових звершень в ім'я України.

Також, шановні колеги, я хотів би відзначити, що декілька днів тому ми відзначали 103-ю річницю Соборності України. Тому я хочу насамперед, перед тим, як відкрити цю Погоджувальну раду, звернутися до усіх парламентарів, які присутні тут і які будуть завтра присутні в сесійному залі, брати приклад і об'єднуватись, об'єднуватися навколо одного – навколо України. Це для нас дуже важливо, і я дуже прошу не втягуватись в якісь міжпартійні речі, а продемонструвати сьогодні суспільству єдність та звитяжну працю на благо українського народу.

Також я думаю, що ми не могли не відмітити, що останнім часом продовжуються спроби психологічного тиску на Україну. Міжнародна ізоляція Росії посилилась настільки, що російські депутати серйозно розмірковують над визнанням так званих Донецької та Луганської народних республік. Маю рецепт для наших сусідів: я пропоную зосередитися на власних проблемах їхніх і не затьмарювати себе міфом збирання земель. Щоб мати міжнародну підтримку та визнання, варто непокоїтися перш за все про економічне благополуччя власних громадян. Все інше призведе до санкцій та решти неприємностей. Тож моя порада шановним нашим колегам – проводити реформи, діяти в правовому полі, дотримуватись міжнародних угод, не відступати від власних слів. А засягати на територіальну цілісність сусідніх держав – це шлях у прірву.

В Раді ми обговоримо це питання вже цього тижня, і переконаний, що український парламент відповість гідно. І тому я одразу хочу внести пропозицію невідкладно зареєструвати і ухвалити Постанову Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України.

Цей проект постанови підготовлений, він вже підписаний керівництвом Верховної Ради України. Я звертаюся до лідерів фракцій: якщо ви долучаєтеся, я попросив би сьогодні підписати цей проект постанови, щоб ми могли негайно зареєструвати його. Я дам доручення Комітету з міжнародної співпраці  негайно розглянути його, щоб завтра ми могли проголосувати його в залі. Парламент повинен відповісти швидко і ефективно. Тому запрошую, колеги, доєднатися до підписання цього проекту постанови.

Далі, що я ще хотів наголосити, я про це вже починав, що погіршення епідеміологічної ситуації в країні, в тому числі серед народних депутатів України і працівників Апарату, призвело до того, що станом на сьогодні за останніми даними, які у мене є, хворіє 11 народних депутатів і 34 працівники Апарату. Тому (ми вже сьогодні збирали зранку нараду) я просив би Апарат по максимуму перейти на той варіант, можливо віддаленої праці, який би дав можливість забезпечити життя і здоров'я працівників Апарату. І те саме прошу народних депутатів, якщо вони контактували десь, якщо вони мали можливість спілкуватися з великою кількістю людей, перед тим, як з'явитися в парламентській залі, пройти відповідні тестування, для того щоб унеможливити будь-які впливи на своїх колег.

Я також хочу відмітити, що з цією метою в приміщенні медичної амбулаторії по вулиці Шовковична, 2 з 17 січня 2022 року відновлено можливість тестування на коронавірусну хворобу. Якщо ви маєте ознаки застуди та грипу, просимо серйозно поставитися до можливих загроз і пройти тестування. Крім того, щеплення та ревакцинацію (введення бустерної дози) можна зробити в центрі вакцинації, який відкритий в готелі "Національний". Ви знаєте, що це зробила Верховна Рада. Тому, будь ласка, в кого є необхідні показники, буду дуже вдячний, якщо ви це зможете провести.

Крім цього, я хочу нагадати, шановні колеги, що наступного тижня, у лютому, нам необхідно буде затвердити порядок денний сьомої сесії Верховної Ради. Тому прошу Апарат Верховної Ради узагальнити пропозиції комітетів до порядку денного сьомої сесії, підготувати його на розгляд Погоджувальної ради 31 січня.

Також згідно вимог частини четвертої статті 119 прим. Регламенту прошу комітети завершити подання до Верховної Ради звітів про стан виконання Плану законопроектної роботи Верховної Ради за попередній рік.

Окрім того, нагадую, що відповідно до вимог Регламенту щорічно на початку чергової сесії, яка починається першого вівторка лютого, Верховна Рада затверджує План законопроектної роботи Верховної Ради, узгоджений Погоджувальною радою з урахуванням узагальнених Апаратом пропозицій комітетів. Тому прошу Апарат провести відповідну роботу.

Також, вельмишановні колеги, я хотів би вашу увагу звернути на те, що до мене звернулася велика кількість керівників фракцій і груп з пропозицією зробити відповідну зустріч з міністром оборони, для того щоб ми могли бути поінформовані про ситуацію, яка склалася. І тому, якщо не буде заперечень, ми можемо це провести навіть завтра зранку, тому що у вівторок міністр оборони від'їжджає до іншої країни і повернеться в четвер. Якщо буде на це ваша згода, ми могли б провести цю нараду в мене в такому режимі, де буде можливість поговорити про ті чи інші виклики і ситуацію станом на сьогодні. Якщо сприймається така пропозиція, я пропоную завтра на 9-у годину організувати таку зустріч з керівниками фракцій і груп.

Крім цього, ще деякі короткі інформації. Минулого тижня в п'ятницю було проведено перше засідання Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України. Зібралися науковці, і ми з ними обговорили ті плани розвитку законодавства, які вони будуть допомагати творити Верховній Раді України. Була конструктивна атмосфера. І тому закликаю в першу чергу комітети теж включатися по тих напрямках, тому що якість законодавства є пріоритетом для нас.

Крім цього, я інформую вас, що минулого тижня 2001 року було опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради України 181 законодавчий акт, які перекладені англійською мовою. Це ті акти, як ми з вами і говорили, вони сприяють залученню інвестиційного клімату в Україні, для того щоб інвестор, який заходить в Україну, мав можливість безпосередньо ознайомитися з відповідними актами тією мовою, яка для нього є прийнятною, яка для нього є зрозумілою, перепрошую.

Крім цього, порядок денний на пленарний тиждень вам розданий. Тому є пропозиція обговорити і затвердити його.

І також я хочу особливо звернути увагу і прошу підтримки вельмишановних колег про те, щоб ми підтримали завтра законопроект про відтермінування на один рік введення тільки електронної форми, тому що ніхто не знає, як буде розгортатися ситуація достеменно, і тому нам потрібно залишити в тому числі і паперову форму документообігу в Верховній Раді. Тому буду просити підтримати це.

І також я просив би шановних колег під час своїх виступів вносити пропозиції щодо тематики проведення "години запитань до Уряду", яка буде відбуватися в п'ятницю 28 січня.

Шановні колеги, у мене все. Я з превеликим задоволенням передаю слово заступниці Голови Верховної Ради України Олені Костівні. Будь ласка.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановні колеги. Дійсно, відновлюється робота Верховної Ради України в пленарному режимі, попереду нас чекають два напружених сесійних тижні. Ми зобов'язані використати цей час з максимальною користю для країни, для громадян, враховуючи ті загрози, що стоять зараз перед Україною.

Напередодні ми з вами, дійсно, відзначали важливу історичну дату для українців в усьому світі – це День Соборності України. І майже в кожному виступі та привітанні з нагоди Дня Соборності лунали заклики до єдності, слова про те, що саме в єдності наша сила, а в розбраті – слабкість. Але від гарних патріотичних закликів і слів ми повинні нарешті перейти до дій. Як сказано гарною цитатою в сучасному фільмі, який зараз тільки що вийшов на Netflix (я всім раджу його подивитися), це "Мюнхен. На порозі війни": "Ми не обираємо часи, в які живемо. Єдиний вибір, який ми маємо, - якими діями відповідаємо на виклики". Саме тому ми маємо внутрішньополітичні чвари і зведення рахунків у боротьбі за рейтинги і владу відкинути далеко назад. Ми маємо протиставити нашу непохитну єдність, мудрість та готовність чинити опір. Саме тому ми повинні мати, як на мене, зовсім інший, ніж пропонується формально, порядок денний для роботи Верховної Ради України в цей найбільш критичний період для країни. Головним питанням повинна стояти національна безпека і оборона та роль парламенту.

Окрім запропонованої вами, пане Голово, наради, яка повинна бути у вас завтра, і я всіляко підтримую цю ініціативу, я також і повністю підтримую негайне проведення позачергового закритого засідання Верховної Ради України за участі всього сектору безпеки і оборони з приводу загрози повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Нам необхідно скоординувати діяльність парламенту, уряду, Президента для чіткого реагування на будь-який розвиток подій, який є зараз в Україні. Кожна інституція має знати, що і як вона повинна робити для того, щоб агресор не зміг скористатися розгубленістю і нескоординованістю дій всіх гілок влади. Наприклад, якщо необхідно внести зміни до держбюджету на 2022 рік, щоб фінансово посилити нашу обороноздатність, ми повинні невідкладно це зробити і очікуємо пропозиції від уряду.

Також ми зобов'язані і суттєво підвищити заробітну плату військовослужбовцям не з 2023 року, як це передбачено указом Президента, а вже сьогодні знайти для цього всі можливості. Ще раз наголошую, що ми маємо відмовитися від критиканства, загрозливого для внутрішньої стабільності протистояння  між  владою і опозицією і об'єднанням всіх сил та ресурсів маємо довести Російській Федерації, що їй не вдасться дестабілізувати ситуацію зсередини. Єдність українців і єдність усього світу є вирішальними зараз.

Хочу, щоб ми сьогодні всі від імені Верховної Ради України подякували всім нашим міжнародним партнерам за консолідовану підтримку України в надзвичайно складний момент для нашої історії. Підтримка України справді є безпрецедентною і дієвою, вона, можливо, чи не вперше полягає не в політичних заявах солідарності, а в наданні нам дієвої воєнної допомоги.

Я також хотіла, щоб ми подякували від імені Верховної Ради України нашим союзникам – Сполученим Штатам Америки, Великобританії, Естонії, Литві, Латвії, Чехії – за рішучі кроки з поставки оборонного озброєння та боєприпасів в Україну. Але дякуючи нашим партнерам за підтримку, ми як Верховна Рада маємо показати відповідальний приклад своєю працею над покращенням законів, які стосуються територіальної самооборони, для полегшення можливості відповідальним громадянам отримати зброю, про негайні інвестиції у виробництво зброї всередині нашої країни. 

І якщо ми вже говоримо, що ми очікуємо війни, ми маємо готуватись до переведення економіки в особливі умови. Це особливо стосується другого питання, яке стоїть нагальним на порядку денному, - це енергетична безпека і соціально-економічна стабільність.  

 А також третє питання, яке дуже гостро зараз стоїть, – це, звичайно, протидія новій хвилі пандемії коронавірусу, яка накриває Україну.

 Враховуючи комплексний характер всіх цих загроз, які стоять перед Україною, я вношу пропозицію на розгляд керівників фракцій і груп: окрім того, що провести позачергове засідання, заслухати в п'ятницю міністра оборони, міністра охорони здоров'я, а також Прем'єр-міністра. І це повинно бути комплексне…

Дуже дякую.    

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олена Костівна. Тобто пропозиція: міністр оборони, міністр охорони здоров'я і  Прем'єр-міністр в частині "запитань до Уряду".  Дякую, колеги.

Будь ласка, я запрошую до слова Андрія Вікторовича Мотовиловця – першого заступника голови депутатської фракції "Слуга народу".

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Шановний Голово Верховної Ради, пані віце-спікер і члени Погоджувальної ради! Вітаю вас з початком першого в цьому році пленарного тижня. Нарешті після довгих канікул депутати зможуть допомогти нашій країні плідною роботою. Сподіваюся, вона буде плідною і без політичних інсинуацій.

Ви знаєте, що завдання ворога – налякати наших людей. Сьогодні, зараз, головне – не боятися. Боятися взагалі шкідливо, а в цій ситуації це небезпечно. Ворог прагне єдиного: паніки та дестабілізації. Також парламент має потурбуватися про українців, передати їм спокій та впевненість у своїх силах. Армія воює сьомий рік і стала значно сильнішою. Українські військові мають досвід, патріотизм і небажання поступатися. Тепер за допомогою наших союзників мають найсучаснішу зброю. У нас є кому захищати наші кордони.

Задача Верховної Ради – працювати, зберігати спокій і підтримувати економіку, бо саме сплачені податки перетворюються на боєприпаси та паливо для бронетехніки. Нехай наша робота стане відповіддю на спроби залякати Україну. Це вже не вийшло в тих, хто кричав про віялові  відключення та замерзання. Ми впевнено проходимо опалювальний сезон,  понад це залучаємо громади до підготовки до наступного сезону за програмою теми збереження, що є в бюджеті, проголосована Верховною Радою.

Тепер про законопроекти, які будуть розглядатися цього тижня. Оборонний блок: про національний спротив (щодо статусу ветеранів війни). Проекти фінансового блоку: щодо економічного паспорту і Фонду майбутніх поколінь, щодо системи гарантування вкладів фізичних осіб, про оподаткування товарів у міжнародних поштових відправленнях.

Окремо відзначу важливий закон щодо запровадження карантину і символічно значущий Закон про День української державності.

Також просимо додати до порядку денного інші важливі законопроекти: щодо державної статистичної діяльності (5108), пропозиції Президента щодо віртуальних активів (3637), про питну воду (реєстраційний номер 3723), щодо призначення виборів миколаївського сільського голови Дніпропетровської області (5448), поставити його, будь ласочка, на вівторок, про засади державної регіональної політики (5323), законопроект 5090 поставити на четвер.

Окремо просимо внести наступну зміну: 2129 зняти з розгляду, 5337 поставити на п'ятницю.

Ви  пам'ятаєте, як я завжди закінчую погоджувальну свою промову.  Сьогодні я скажу по-іншому: сьогодні бути разом важливіше, ніж кожному бути по-своєму правому. Будь ласка, давайте об'єднуватись, давайте працювати. Ми приклад для країни.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Вікторовичу.

Слово надається співголові депутатської фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Вадиму Зіновійовичу Рабіновичу. Будь ласка,  Вадиме Зіновійовичу.

 

РАБІНОВИЧ В.З. Шановні українці! В умовах тотальної цензури, переслідування журналістів, закриття телеканалів говорити правду стає складніше та і просто ніде. Може так статися, що ця трибуна буде останнім вільним майданчиком.

Мій виступ – це  звернення до наших громадян. Українці, будьте пильні, вас вкотре намагаються обдурити. Під крики "Путін йде!" вас хочуть змусити забути про знищену економіку, про захмарні тарифи, про розкрадений коронавірусний фонд. Тож, панове, ще раз закликаю вас до пильності, не дайте себе обдурити, адже сьогодні здійснюється змова проти України, змова проти її народу.

Щодня, щогодини нагнітають обстановку, залякують нас безкінечними новинами про евакуацію посольств, про іноземців, які мало що не тікають з України. Та під залякуванням неминучої війни криється дуже простий план. Зеленського змушують об'єднатися і взяти на свій борт усю групу колишнього режиму: Порошенка, Турчинова, Луценка та всю їх команду.

От зараз їх намагаються будь-що реанімувати і повернути ціною знищення економіки, навіть ціною розв'язання військового конфлікту. У "кукловодів" є рішення: Порошенко повинен стати прем'єром при Зеленському.

Згадаємо вчорашній день. Попри практично щоденні запевнення російської сторони, що жодних нападів на Україну не планується, буквально вчора прилетіла нова страшилка: після вторгнення Москви новий уряд вже є і очолить його Євгеній Мураєв. Це аж ніяк не безвинний жарт, хоча і дурний. Хочу нагадати тим, хто створює ці фейки: Мураєв знаходиться під російськими санкціями, йому заборонений в'їзд до Росії. Тому на прописану йому роль він навряд чи підходить, тож провокації треба готувати ретельніше.

І ще. У відповідь на істерію щодо нападу Росії, від якої у напрузі перебуває уже весь світ, і це не перебільшення, Голова Російської Держдуми закликав, в тому числі і пана Стефанчука, до негайного діалогу та зустрічі. Нам пропонують діалог. Тож я звертаюся до колег депутатів, звертаюсь до Голови Верховної Ради пана Стефанчука "лічно": якщо є у вас совість, якщо у вас є відповідальність перед країною, давайте зараз же сядемо у літак, зустрінемося з російськими депутатами, обговоримо питання, а потім повернемося в Україну та розповімо нашому народу, чи є небезпека військового вторгнення чи будь-якого іншого.

Скажіть мені, це доцільно чи ні? Что здесь такого – бороться за мир? Кожний крок до миру сьогодні життєво важливий. Чи ви боїтеся прийняти мою пропозицію? Тоді я змушений констатувати: ви не хочете миру, ви не хочете зберегти життя наших людей. У такому разі наберіться сміливості, вийдіть до свого народу і скажіть, що ви не готові робити кроки до встановлення миру і далі допомагатимете сіяти паніку і підтримувати істерію.

Дорогі українці, сьогодні нас хочуть зробити заручниками чиїх-то амбіцій. Сьогодні нагнітання ситуації вбиває економіку, вбиває надії людей, вбиває останню нагоду встановити мир на  наших кордонах.

Наші західні партнери роздають гроші будь-кому – Польщі, кому завгодно, тільки не Україні. Україна повинна сама викручуватися і сама воювати. Тож ми повинні нарешті згадати, що ми живемо у парламентсько-президентській республіці, де тільки парламент, і ніхто інший, може і повинен зробити все для встановлення миру в Україні.

Розплющте вже очі! Президент говорить, що немає ніяких підстав для паніки, МЗС сьогодні стверджує, що немає ніяких підстав для нагнітання обстановки. Нас штучно втягують у конфлікт, який не потрібен ні світу, ні Україні. В наших руках сьогодні доля України. Розплющте очі!

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Якщо дозволите, невеличка репліка.

Як я зрозумів, у вас дуже цікава пропозиція. Але просто для інформації: я теж під санкціями Російської Федерації. Тому якісь такі зустрічі навряд чи  в нас допустимі і логічні. 

Ідемо далі. (Шум у залі) Ну, я не сумніваюсь.

Ідемо далі, шановні колеги. Слово надається  співголові  депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" Петру Олексійовичу Порошенку. Будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я бачу, що фракція ОПЗЖ перебуває в доброму  гуморі. Але підстав для цього гумору абсолютно немає.

На сьогоднішній день питання безпеки європейського континенту вирішується в Україні. Слухання по ситуації на україно-російському кордоні проходять у Конгресі Сполучених Штатів Америки, в Бундестазі, у британському парламенті, в більшості парламентів Європейського Союзу. Окремі посольства, як вже було зазначено, починають евакуацію родин дипломатів, що я категорично не підтримую, а Верховна Рада тим часом займає позицію невтручання у справу захисту України, перебуваючи на канікулах п'ять тижнів.

З початку листопада влада заперечує російську загрозу і не спромоглася навіть детально обговорити цю загрозу. Військові кажуть, і я їх підтримую, що це дуже схоже на дезертирство.

З початку листопада, коли стало відомо про посилення агресивних приготувань Росії, дійсно сказано багато слів, але не виділено жодної додаткової копійки на армію. І навіть наприкінці року, коли ділили непередбачені інфляційні доходи, майже все відправили на дороги. На тлі російської загрози Зеленський як той страус хоче сховати голову в пісок. Але не вийде, бо пісок "закатаний" асфальтом "великого крадівництва".

Ми вимагаємо, шановний пане Голово, завтра не міністра оборони заслуховувати, а провести закрите засідання Верховної Ради України за участю Зеленського, за участю всього вищого військово-політичного керівництва, дати месседж депутатам і дати месседж народу. Саме це, а не "відосики" в стилі "Не дивися вгору", мають виконати роль заспокоєння українців.

Уряд має прийти на це засідання з проектами виключного переліку законопроектів. В першу чергу фракція "Європейської солідарності" зареєструвала законопроект за номером 6542 – зміни до бюджету. П'ятдесят мільярдів треба зняти з "великого крадівництва", з резервів, в тому числі за рахунок Міжнародного валютного фонду, і спрямувати, перше, на збільшення грошового утримання військовослужбовців, для того щоб замотивувати ветеранів повернутися до своїх бригад. Не треба запрошувати їх на три роки, треба запрошувати їх на пів року, тоді, коли найбільша загроза, і змінити ситуацію, коли чисельність бригад укомплектована на 50 відсотків. Треба сформувати резерви, треба забезпечити закупівлю бронежилетів і касок, треба закупити пальне, треба сформувати резерви першої черги і негайно треба робити це, прямо зараз.

Скоро вже рік як монобільшість блокує розгляд нашого законопроекту про боротьбу з колабораціонізмом і російськими фейками, розповсюджуючи тим часом в місцевих радах нібито звернення по боротьбі з колабораціонізмом. Може, закупівля російського вугілля з 2019 року Коломойським, Зеленським, можливо, закупівля білоруської електроенергії, можливо, демонстрація "Сватів" по російському телебаченню і буде тим колабораціонізмом, за який треба притягнути винних до відповідальності? І тому ми вимагаємо поставити законопроект про боротьбу з колабораціонізмом (5135), а також законопроекти 5111 і 5102 про боротьбу з російськими фейками.

Завтра в Брюсселі будуть проходити засідання… Парламентської асамблеї НАТО сьогодні, а завтра Foreign Affairs Council. У мене були заплановані низки зустрічей з міністрами закордонних справ наших партнерів, але влада і Зеленський особисто заблокували мій виїзд в Брюссель. І так він реалізує заклик щодо необхідності об'єднання, а не боротьбу і політичне переслідування опозиції.

Дорогі друзі, я ще раз наголошую, ми за єдність на словах, а не на ділі, ми за те, щоб заспокоїти людей, але рішучими кроками, а не "відосиками". Ми за переконаність в тому, що Україна переможе. І так і буде.

Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПОРОШЕНКО П.О. І просимо поставити на голосування зараз законопроекти, які я наголосив, особисту зустріч з Зеленським. Всі вони зареєстровані.  

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Петро Олексійовичу, так, я отримав це. Ми за правилами нашої Погоджувальної ради всі питання, які стосуються порядку денного, голосуємо після того, як висловляться всі лідери фракцій, тому що, можливо, будуть ще пропозиції. Тому ставиться все почергово. Ваша пропозиція буде поставлена. Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Тоді я прошу лідерів фракцій, підтримайте нашу пропозицію закритого засідання завтра і зміни до бюджету.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, слово надається голові депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"…

 

ШУФРИЧ Н.І. Пане Голово, я прошу слово, згадував нашу фракцію пан Петро…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я вам пізніше, якщо можна, надам. Давайте, щоб спочатку голови виступили.

 

ШУФРИЧ Н.І. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, правила пленарних засідань, де є право на репліку, я не переконаний, що поширюється на Погоджувальну раду.

 

ШУФРИЧ Н.І. У нас є практика…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Є практика… Давайте пізніше. Виступлять колеги, щоб ми все-таки дали можливість виступити всім лідерам фракцій…

(Шум у залі)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, я мушу запитати у голів фракцій, тому що ваше слово визначає. Спочатку голови фракцій, так?

Шановні колеги, давайте виступимо. Я надаю слово голові депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко.

Я пам'ятаю і вам надам слово потім.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я думаю, що ніхто з вас не сумнівається в тому, що сьогодні кожна українська родина живе з питанням: буде повномасштабна війна чи не буде? Вивозити свої родини, не вивозити? Як захищати людей? Що взагалі робити і як далі жити? Це головне питання, з яким живе суспільство. На жаль, діаметральні посили, які йдуть від влади – "спочатку заспокойтеся", а потім "буде окупований Харків", - це, по суті, ще більше надає сум'яття, невизначеності, паніки і так далі.         

Тому зараз я хотіла би висловити бачення нашої команди. Ми вважаємо, що сьогодні розгортається така повномасштабна, досить жорстока кампанія по залякуванню, шантажу України, для того щоб загнати Україну, українське суспільство, яке ніколи не сприймало і не сприймає Мінські угоди і "формулу Штайнмайєра", систему, по суті, втрати поступово незалежності і суверенітету України. Мінські домовленості і "формула Штайнмайєра", ви прекрасно знаєте, призведуть до того, що мільйони так званих бюлетенів на території тимчасово окупованій, а потім, якщо буде це реальністю, легалізованій призведуть до того, що вони будуть управляти процесами в Україні і Україна буде заручником цієї ракової пухлини. Тобто, по суті, це повернення територій під контролем країни, яка сьогодні проти нас веде війну.

Я переконана в тому, що вся інтелектуальна і патріотична частина суспільства це дуже добре розуміє. І тому мета всього цього масштабного дійства – це загнати українське суспільство в безвихідь, щоб вони сказали (люди, українці), що, так, у нас немає виходу, будемо виконувати все те, що закриє взагалі стратегію руху України вперед до наших європейських перспектив.

Я можу сказати, що на будь-яких парламентських чи президентських наступних виборах, якщо Мінські домовленості і "формула Штайнмайєра" стане реальністю, вважайте, що Україна буде взята під політичний контроль країни-агресора. От в чому реальна сутність, і ми мусимо віддавати в цьому собі звіт.

І я хочу зараз звернутися до всіх людей, які розуміють, що відбувається: не дайте українському суспільству зробити над собою такі маніпуляції і не дайте нас загнати в тупик, з якого вже виходу не буде. І я переконана, що ще за підписання Мінських домовленостей, "договорняків" і "формули Штайнмайєра" перед історією України, перед українським суспільством та і перед Кримінальним кодексом відповідати будуть всі, хто в це втягнув Україну, тому що це якраз і є той удар по Україні, який хотіли завдати агресори проти нас.

Але в той же час найкращий спосіб передбачити своє майбутнє – це самим створити його, як казав Авраам Лінкольн. І тому, навіть якщо зараз ми розуміємо, що нас заштовхують в Мінські угоди, нам треба за будь-яких обставин зміцнювати нашу боєздатність, нашу здатність захищати країну і робити це треба негайно. І взагалі хаос, який сьогодні в країні, розбрат, роздор, протистояння, повна фінансова руйнація, економічна, соціальна, куди ви кинули країну.

І тому зараз наша команда виходить з дуже фундаментальною пропозицією: прийшов час не просто подумати про Україну, а відкинути всі амбіції в сторону і створити уряд національної єдності. Я вважаю, що сьогодні наша команда офіційно письмово звернеться до Президента для того, щоб не просто створити такий уряд національної єдності, а ми готові надати перші програми, як країну виводити з цього тупику, що робити з економічним, фінансовим колапсом, що зробити зараз із беззахисністю країни, що робити з тим, щоб захистити людей. У нас є покроково виписана програма.

Якщо зараз Президент не розпочне негайно консультації на цю тему, а країна буде без руля і вітрил далі рухатися в нікуди і постійно якісь шарлатани будуть своїми театралізованими дійствами штовхати її то в одну, то в другу сторону, країна з цього не вийде.

І тому наша команда віддана тому, щоб зараз створити уряд національної єдності, спеціальну програму виходу з кризи і розпочати з Президентом системні консультації парламенту і Президента для того, щоб це зробити негайно. А все інше нам треба уважно аналізувати на професійній основі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові депутатської фракція політичної партії "Голос" Устіновій Олександрі Юріївні. Будь ласка, Олександро Юріївно.

 

УСТІНОВА О.Ю. Дякую, шановні колеги.

Хочу сказати, що важко не погодитися з усіма, хто вже виступав, про те, що зараз у країні питання номер один, яке стоїть, – це національна безпека. І дуже хотілось би бачити зараз об'єднання в першу чергу парламенту, тому що ми маємо стати тим органом, який сьогодні об'єднається і буде координувати роботу фактично зараз всіх органів виконавчої влади.

Зараз є дві проблеми найбільші в національній безпеці і нам не потрібно забувати про першу з них – це COVID. Ми бачимо, що зараз відбувається в Європі, ми бачимо, що відбувається у світі. На жаль, ми бачили, як ми пройшли минулу хвилю COVID. Ця буде набагато більша. І розуміючи, що у нас можлива військова агресія, що у нас можливі відключення світла, відключення зв'язку, дуже хотілося би все ж таки, щоб в першу чергу побачити зараз міністра охорони здоров'я і почути від нього, як будуть працювати лікарні, які мають забезпечувати людей киснем цілодобово, якщо в нас буде виключене світло, чи є в нас генератори зараз, які забезпечать безперервну роботу цих лікарень і людей, які без кисню протягнуть кілька хвилин.

Тому я дуже прошу все ж таки, щоб ми мали закрите засідання не лише з міністром оборони, а також і з міністром охорони здоров'я, тому що в нас є зараз два ключових питання до нього – це COVID і, друге, наскільки мені відомо, з 2018 року в нас не оновлювалися жодні плани про те, як мають працювати військові шпиталі, куди мають вести наших військових. І тому зараз це має бути все приведено в бойову готовність, щоб ми не стали з тією проблемою, з якою ми стали в 2014 році, якщо буде повномасштабне вторгнення.

Друге, щодо національної безпеки і щодо можливості вторгнення, про яке зараз говорять. Ми розуміємо, що зараз відбувається шалений тиск і фактично шантаж на українську владу, для того щоб поступитися і проголосувати. А це, колеги, нам доведеться голосувати як Верховній Раді, ті закони, які змусять нас виконувати той "Мінськ", який був підписаний, і фактично здати суверенітет України. Скажу чесно, фракція "Голос" не буде підтримувати, не буде таке голосувати, ми не здамо суверенітет України. Тому для цього нам треба готуватися.

Що нам потрібно для того, щоб готуватися? В першу чергу я сьогодні закликаю всіх, ми сьогодні реєструємо постанову, вона вже відкрита до підписання на всіх голів фракцій та груп, це постанова єдності із зверненням до всіх зараз органів виконавчої влади, що в першу чергу потрібно зробити для того, щоб підготуватися до найгіршого сценарію. Нам потрібно зараз посилити охорону об'єктів критичної інфраструктури, про які ніхто не думає, всі зараз говорять в першу чергу про фронт. Друге, нам зараз потрібно провести аудит Державного агентства резерву України і подивитися, що в нас насправді є, чи там вже все давно миші поїли, і виділити кошти з державного бюджету в першу чергу на армію і друге – на ТрО.

Ми бачимо, що зараз у нас величезна проблема з територіальною обороною, тому що немає базових приміщень, їм не надають зараз в регіонах. Тому в першу чергу зараз потрібно провести наради з усіма мажоритарниками, з усіма головами обласних, міських рад і поговорити про те, що зараз це перше, що потрібно робити для того, щоб забезпечити обороноздатність країни.

Друге. Нам потрібно зараз провести закрите засідання РНБО і зрозуміти, наскільки готові евакуаційні та мобілізаційні плани. І, колеги, ми повинні розуміти, як буде працювати Верховна Рада України у разі, якщо в нас не буде зв'язку і світла. Тому що нам потрібно буде збиратися і ми в першу чергу повинні будемо брати на себе відповідальність, як далі працюватиме парламент, Верховна Рада і взагалі країна. Тому потрібно провести закрите засідання знову ж таки Верховної Ради і зрозуміти, як будуть працювати органи виконавчої влади і в першу чергу Верховна Рада.

Також потрібно затвердити порядок документів зараз нормальний для вступу до територіальної оборони. Бо я вам скажу як жінка, яка почала дзвонити і писати, і запитувати у військкоматі, як стати на облік. Мені сказали писати від руки автобіографію і передзвонити через два дні. Вибачте, це ненормальна ситуація. У нас має бути чіткий простий перелік документів для того, щоб вступити до лав територіальної оборони або до армії. І люди мають розуміти, що це працює просто і держава буде піклуватися про них потім.

Також нам потрібно вжити всіх необхідних заходів для приведення у готовність закладів охорони здоров'я, про які я говорила, для надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню.

І останнє. Зараз потрібно міністру освіти зібрати в першу чергу і провести наради. І нам потрібно це ж поставити, це йдеться в постанові, яку я прошу всіх підписати, щоб кожен учень і кожен студент розумів свій протокол дій, якщо в країні надзвичайний і фактично військовий стан, якщо в нас немає зв'язку, куди вони мають іти і що вони мають робити. Зараз, на жаль, цього не відбувається.

Тому у мене величезне прохання до всіх зараз керівників фракцій і груп об'єднатися, підписати постанову, звернутися до всіх органів виконавчої влади зараз для того, щоб привести…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарасу Івановичу Батенку. Будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую.

Шановні колеги, шановний пане Голово, шановна українська громадськість, депутатська група "Партія "За майбутнє" постійно наголошує на потребі єдності політичних еліт і політичних сил, необхідності відкинути свої амбіції і думати про Україну і заради України не лише в контексті нещодавно відзначеного Дня Соборності, шановні друзі, але й в умовах загрози воєнного вторгнення. І це не про об'єднання демократів "за 5 хвилин до розстрілу", це про солідарне розуміння загроз і порятунку країни, яке має бути між владою і опозицією тут і сьогодні.

Можливо, агресія Росії зумовлена ще й тим, що Україна кінцево і безповоротно, в очах московського агресора, стає не Росією в тому сенсі, що повернення її в лоно неоросійської імперії вже буде неможливим. Росія стала на шлях повної диктатури, потурання міжнародного права. Тому кремлівсько-путінська версія історії не підійде вже ніколи цивілізованому світу і Україні, бо ми сповідуємо мир і демократію і сподіваємося, що ситуація з військовою ескалацією Росії довкола українського кордону тільки зміцнить українські позиції у цивілізованому світі і від нас не відвернуться країни Заходу. Головне, щоб ми самі собі не зашкодили, друзі, своєю партійною і внутрішньою роздробленістю, своїм вождізмом, бажанням тягнути ковдру на себе, своїм егоїзмом, своєю гонитвою за рейтингами і тому подібне. І тут важлива місія українського парламенту, який повинен показати нації єдність парламентських і позапарламентських політичних еліт.

І мені здається, шановні колеги, що міжфракційні консультації, в тому числі і разом з Головою Верховної Ради України, щодо порядку денного в парламенті, мають не допустити поглиблення цієї кризи і такі консультації мають бути щоденними.

Будь-яка криза – це нові можливості. Великі нації внутрішньо об'єднувалися перед обличчям ворога, і українська нація теж є великою нацією. Тому депутатська група "Партія "За майбутнє" ще раз наголошує, що дестабілізація ситуації всередині України, свідоме чи несвідоме нарощування паніки – це  головні передумови вторгнення Путіна в Україну, створення абхазького сценарію чи реанімація певної форми Радянського Союзу, яким марить сьогодні Путін.

Будь-яка  нестабільність у  нас  прямо пропорційна удару по українській економіці, промисловості, банківській системі, грошових вкладах наших громадян, іноземних та внутрішніх інвестиціях, зростання інфляційних процесів і так далі. І цього не можна нам, парламентарям, допустити, бо це і є мета Кремля – фінансово і економічно знекровити та "проковтнути" нашу державу. Тому роль українського парламенту як майданчика для консолідації зусиль надзвичайно важлива.

Ми підтримуємо зустріч, ініційовану Головою Верховної Ради, лідерів парламентських фракцій, груп щодо зустрічі з міністром оборони України. І ще раз звертаємо увагу на те, що життя не зупиняється через російські загрози. На нас чекає активний пленарний тиждень. Тому ми підтримуємо ініційоване керівництвом парламенту звернення щодо парламентів іноземних держав, міжнародних організацій щодо неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації.

І далі ми звертаємо увагу на те, що Україна знаходиться в новій хвилі захворюваності на COVID, про це нам теж треба пам'ятати, реанімації знову заповнюються під зав'язку. Ця хвиля COVID може бути більш активною за всі попередньо взяті. Тому в черговий раз стоїть питання забезпечення гідних умов праці для наших лікарів, про це нам теж треба пам'ятати знову ж таки.

Депутатська група "За майбутнє" закликає невідкладно винести на розгляд зали і підтримати доопрацьований законопроекти 6306, ми з головою парламентського комітету і з Міністерством охорони здоров'я доопрацьовували його, який передбачає реальне збільшення зарплат лікарям та іншим медичним працівникам. Проте ми наголошуємо, що недопустимим є з одного боку збільшувати зарплату лікарям, а з іншого звільняти їх, щоб вивільняти ресурс для росту зарплат.

Закликаємо також невідкладно переглянути запроваджену урядом на 2022 рік формулу обчислення освітньої субвенції. Освітяни також живуть і працюють, і освітній процес ніхто не зупиняв в державі. І освітня субвенція вдарить по кожній територіальній громаді, тому що внаслідок такого недалекоглядного рішення для більшості місцевих бюджетів фінансування на поточний рік не лише не збільшилось, а значно і зменшилось. Ми говорили про це уряду при прийнятті бюджету, можна було цю загрозу зняти в проекті бюджету, коли ми його голосували.   

Тому ми за розуміння всіх парламентських сил в парламенті. Давайте сідати, наперед проговорювати порядок денний, а не загострювати ситуацію в державі, і до того гостру, і не допускати до подальшої ескалації, а знімати тільки напругу.

Дякую. 

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую, Тарасе Івановичу.

Слово надається від депутатської групи "Довіра" народному депутату Арешонкову Володимиру Юрійовичу. Будь ласка, Володимире Юрійовичу.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги! Депутатська група "Довіра" погоджується, безперечно, з думкою колег про те, що новий політичний рік розпочинається в дуже непростих умовах. З одного боку ускладнення економічного характеру, загрози стабільного функціонування сектору енергетики при зростанні цін на товари та продукти харчування, з іншого боку посилена концентрація поруч з нашими кордонами багатотисячної російської армії, зростання інформаційних та кібератак, і все це на тлі загострення політичного протистояння всередині країни.

Тому наша група вчергове також закликає керівників та представників всіх політичних сил, фракцій та груп у Верховній Раді об'єднатися заради ефективної роботи Ради, уряду та органів місцевого самоврядування. Об'єднатися заради того, щоб зробити все для того, посилити безпеку держави, укріпити свої кордони, підсилити та забезпечити всім необхідним нашу армію, створити ефективні та дієві сили територіальної оборони.

Нам не треба ніяких соцопитувань, щоб зрозуміти, тема поширення військового конфлікту дійсно вийшла на перше місце в обговоренні серед громадян нашої країни. Але є ще серйозніші речі. Ми днями зустрічалися з жителями прикордонних районів з Республікою Білорусь у себе на Житомирщині. Так от, керівники багатьох територіальних громад говорять про те, що ця тема є вже поширеною серед дітей і молоді. Вже школярі в школах абсолютно серйозно обговорюють можливі варіанти нападу на Україну з боку сусідніх держав. Це вже надзвичайні речі. Тому український парламент дійсно має робити зараз все необхідне, щоб забезпечити спокійне і нормальне життя наших людей.

Ми підтримуємо ідею широкого звіту уряду, міністра оборони і ми давно теж виступаємо за ідею створення уряду широкого, коаліційного. Хай це буде уряд національної єдності або ще з якоюсь іншою назвою, але за участю представників різних політичних сил.

Звертаю увагу нашої групи "Довіра" на проблему, яка виникла в секторі роботи українських промислових аграрних підприємств. Ми стоїмо сьогодні перед реальністю того, що можемо залишитися без дешевої молочної продукції, хліба та інших продуктів. Адже українські виробники та переробники заявляють про недоцільність діяльності ефективної в цьому сегменті, зростання цін на власну продукцію прогнозують. Безперечно, насамперед це пов'язано з цінами на енергоносії, які є дійсно іноді не підйомними для підприємств харчової промисловості.

Якщо не виправити ситуацію, то за результатами опалювального сезону цьогорічні збитки можуть призвести до падіння 80 відсотків прибутковості підприємств, а це майже межа банкрутства. Найбільш відчутно постраждає молочна галузь, ціни газу для підприємств якої за рік зросли майже в 10 разів, електроенергія в 2,5 рази.

Тому сьогодні завдання, в першу чергу, безперечно, уряду, завершити роботу над створенням прозорого і справедливого механізму підтримки виробників соціальних продуктів, стабілізація цін на природний газ. І це має бути не точкове якесь вирішення проблеми, а стабільна й ефективна державна програма для постійної підтримки аграріїв та переробних підприємств за моделями, які діють у Євросоюзі, адже це наша система продовольчої безпеки.

Що стосується роботи законодавчої. Безперечно, тема реформування системи охорони здоров'я, боротьби з COVID залишається у нас однією з пріоритетних. Але сьогодні надзвичайно важливі питання підтримки територіальних громад, місцевого самоврядування, пошук допомоги шляхів наповнення місцевих бюджетів, про це наголошували на зустрічах з нами міські голови, голови територіальних громад. Зокрема одним із законодавчих рішень на допомогу громадам є наш законопроект за номером 5289, що дозволяє спростити процедуру закупівлі для закладів соціальної сфери, шкіл, дитячих садків та лікарень. Він є важливим, тому що постачальники товарів в останній час відмовляються підписувати договори та виконувати зобов'язання навіть вже по проведеним тендерам.

Тому цей законопроект ми просимо колег підтримати. І ми готові попрацювати над підтримкою законопроекту 5090 – про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо врегулювання договорів, укладених в рамках державного приватного партнерства і таке інше.

Тому є над чим працювали. І бажаємо всім плідної роботи.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, шановний Володимире Юрійовичу.

 

ШУФРИЧ Н.І.  (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Так-так, але у нас ще є представник Кабінету Міністрів. Після цього я надам вам, після цього ми проголосуємо пропозицію Петра Олексійовича і далі надамо слово керівникам комітетів, головам комітетів, і в кінці проголосуємо порядок денний. Так ми будемо діяти. Домовилися?

 

ШУФРИЧ Н.І. Добре.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я надаю слово постійному представнику Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України Тарасу Петровичу Мельничуку. Будь ласка.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, пане Голово, пані заступниця, шановні голови депутатських фракцій, депутатських груп, шановні голови комітетів, народні депутати. Перш за все для Кабінету Міністрів України залишається пріоритетом у цьому поточному році робота з народними депутатами на рівні міністерств, комітетів, з депутатами безпосередньо, робота з депутатськими фракціями і групами, адже на сьогодні для суспільства важлива консолідація зусиль, для того щоб забезпечувати якісний державний співпроцес.

Наступне. Протягом цього пленарного тижня заплановано розгляд 24 законопроектів, суб'єктом подання яких є уряд, і тому Кабінет Міністрів України сподівається на їх підтримку в пленарному залі.

Крім того, порушені питання, які були зазначені до Кабінету Міністрів України, будуть передані відповідним міністрам, до предмету компетенції яких відносяться ці питання, і на що буде відповідна реакція.

Спасибі. Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую вам, шановний Тарасе Петровичу.

Будь ласка, слово надається Нестору Івановичу Шуфричу, одна хвилина, як право на репліку. Після цього переходимо до голосування пропозицій.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Не можу не відреагувати на слова Порошенка. В нас дійсно з відчуттям гумору все гаразд, але нема, на жаль, над чим сміятися сьогодні в країні і чому радіти.

Ми сьогодні наполягаємо саме на мирному вирішенні конфлікту та унеможливленні будь-якої ескалації і готові цьому сприяти. Більше того, знаємо, як це зробити. Навколо цього і треба об'єднатися на ділі, а не відомо навколо чого та ще й на словах, як сьогодні пропонує Порошенко.

І про "відосики". Пане Порошенко, "відосики" Зеленського нас дістали з 2019 року, а ваші з 2014 року. Ви варті один одного в цьому питанні. У мене взагалі таке враження, що Зеленський так хотів щось робити з вами, як ви боялися, або, точніше сказати, Зеленський так хоче і так може, як саме ви хочете.

Дякую за увагу. І цей цирк треба вже закрити.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги, як було сказано, надійшла пропозиція, підписана співголовами фракції Артуром Герасимовим, Іриною Геращенко і підтримана співголовою Петром Порошенком щодо того, щоб включити до порядку денного, тижневого порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України на 25-28 січня 2022 року з включенням наступних проектів законодавчих актів.

Перше. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави (реєстраційний номер проекту 6542 від 24.01.2022). Це сьогоднішній день, я розумію. Правильно?

Друге. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за адміністративне, економічне, військове, політичне, військово-політичне та інше співробітництво з державою-агресором,  колабораціонізм (реєстраційний номер 5135 від 23.02 2021 року).

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора (реєстраційний номер 5101 від 18.02 2021 року).

І проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції (реєстраційний номер 5102 від 18.02 2021 року).

Шановні колеги, голосують тільки лідери фракцій. Прошу зайняти свої місця. Рішення приймається більшістю. Ставлю цю пропозицію на голосування. Хто за таку пропозицію? Двоє. Троє. Четверо. Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Хто утримався?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Так, дякую. Рішення не прийнято.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Оце реальна позиція. 

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, шановні колеги. Шановні колеги, рішення прийнято.

(Шум у залі)

Тепер, шановні колеги, була пропозиція... (Шум у залі) Була пропозиція  щодо "години запитань до Уряду". Я так розумію, що пропозиція Олени Костівни. З вашого дозволу, я сформулюю її таким чином: на "годині запитань до Уряду" заслухати інформацію міністра оборони України щодо ситуації на українсько-російському  кордоні, міністра охорони здоров'я щодо подолання пандемії коронавірусу та Прем'єр-міністра України щодо енергетичної безпеки України у форматі "години запитань до Уряду". Так?

Шановні колеги, я ставлю на голосування…

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Увімкніть мікрофон.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Я прошу також звернути вашу увагу, що у нас є наступна пропозиція. Ми знаємо про дезінформацію щодо атаки на Дію. Може, ми запросимо міністра Федорова, щоб він пояснив що відбувається з Дією?

Також у мене є питання щодо мінування наших шкіл. Може, Міністерство внутрішніх справ дасть доповідь, скільки мінувань і що відбувається.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Андрію Вікторовичу, у мене пропозиція така. Все, про що ви говорите, дуже слушне, але давайте проведемо його вже у форматі тієї пів годинки запитань до членів уряду.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Добре.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  До них можуть бути окремі питання конкретні. Але мені видається, що дуже мудру і слушну пропозицію Олена Костівна запропонувала: в першу чергу два міністри – міністр оборони і міністр охорони здоров'я, а Прем'єр вже в цій пів годинці запитань до уряду, тому що інакше у нас не буде сконцентрованих речей. Погоджуєтесь, колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Погоджуємось.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Тоді є пропозиція проголосувати і підтримати цю пропозицію. Ще раз я сформулюю її: "година запитань до Уряду", це інформація міністра оборони України щодо ситуації на українсько-російському кордоні, міністра охорони здоров'я щодо подолання пандемії коронавірусу та Прем'єр-міністра України щодо енергетичної безпеки України. Прошу проголосувати.

Хто – за? Дякую. Проти? Утримались? Немає. Рішення прийнято одноголосно серед тих, хто присутній в залі.

Тепер, шановні колеги, переходимо ми до… Будь ласка.

 

УСТІНОВА О.Ю. Щодо Постанови про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів, голови РНБО, Міністерства оборони України, охорони здоров'я та інших міністерств щодо недопущення ескалації російсько-українського збройного конфлікту. Я прошу теж поставити його, щоб внести.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Справа в тому, що вона ще не зареєстрована. Давайте, коли вона буде зареєстрована, ми тоді одразу внесемо її в порядок денний, як ми вносимо постанови. Добре? В мене такої пропозиції немає. Позачергово.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хотіла би, щоб все ж таки внесли в порядок денний, вірніше, просто поставили на голосування Тимчасову слідчу комісію по НАК "Нафтогазу", тому що це неодноразово обговорювалося, рішення комітету є, все є, треба ставити на голосування.

І друге. Ви знаєте, що зараз знову парламент оточили малі підприємці, мікропідприємці, ФОПи. І вони вимагають 5866-1, і я прошу поставити на голосування 5866-1.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ще раз, 50…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 5866-1. Вони, по суті, втратили свої робочі місця, вони втратили можливість годувати свої родини. Вони зараз навколо парламенту мерзнуть і благають депутатів поставити на голосування 5866-1. Я прошу, поставте на голосування для внесення в порядок денний.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Юлія Володимирівна, ви просите зараз поставити чи в кінці?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Зараз поставити.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Зараз поставити, так? Поставити почергово чи разом?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Безумовно, в чергову сесію.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, ні, я маю на увазі окремо Нафтогаз, окремо 5866-1? Пропозиція ваша – разом їх поставити чи окремо Нафтогаз, окремо 5866? Разом, так?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, не треба, ми його включимо просто в порядок денний, так.

Тому, шановні колеги, є пропозиція Юлії Володимирівни Тимошенко законопроект 5866-1 включити до того порядку денного, за який ми будемо голосувати в кінці.

Шановні колеги, голосують лідери фракцій. Хто – за? Два. Дякую. Три. Чотири. Дякую. Хто – проти? Один. Утримались? Немає. Рішення не прийнято.

Шановні колеги, тепер переходимо до шановних наших голів комітетів. Будь ласка, Радіна Анастасія Олегівна.

 

РАДІНА А.О. Доброго дня, шановні колеги. Говорячи про забезпечення обороноздатності країни, важливо також вживати всіх заходів для забезпечення штатної роботи всієї решти державних органів. І в зв'язку з цим, колеги, я дуже прошу всі фракції і групи на цьому тижні підтримати законопроект реєстраційний номер 5490, який дає право суддям Вищого антикорупційного суду притягати до адміністративної відповідальності за неповагу до суду. Це лише вирівняє суддів Антикорупційного суду з усією рештою суддів у країні, які давно таке право мають.

І випереджаючи ваше питання, колеги, ні, це не дрібне питання, тому що в цій складній ситуації, яку ми маємо зараз, зокрема і Антикорупційний суд має зосередитися на своїй безпосередній роботі, а саме притягненні до відповідальності за корупційні злочини, а не займатися, вибачте, як у дитячому садочку, вихованням, вмовлянням і переконанням учасників процесу. Дякую дуже, колеги, і прошу підтримати.

І також, колеги, я сподіваюся, що найближчим часом ми розглянемо і підтримаємо в другому читанні Антикорупційну стратегію.

Дякую дуже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Дмитро Андрійович Наталуха.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, у мене кілька прохань. У нас в порядку денному стоїть проект Закону 6129 – це Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма. Є прохання зняти її з розгляду на цей вівторок. Я ще під час засідання комітету висловив окрему думку стосовно неготовності цієї програми до розгляду. На минулому тижні ми узгодили з Денисом Анатолійовичем можливість подання доопрацьованої космічної програми профільним міністерством і Державним космічним агентством з урахуванням усіх відповідних зауважень моїх й інших членів комітету. Тому просив би зняти її з розгляду.

Крім того, проект Закону 5431, він стоїть на п'ятницю, це стосується Антимонопольного комітету. Прохання перенести на вівторок, на другий пленарний тиждень, на наступний, тому що там дуже масивний законопроект, більше ніж півтори тисячі правок. І я просто боюсь, що ми не встигнемо фізично його розглянути.

І нарешті 6507 – це проект Закону про приватизацію шахт. Він стоїть у четвер. Я думаю, все з ним гаразд. Єдине прохання: можливо, десь на середину дня його трошки вниз спустити, щоб Секретаріат Верховної Ради України шановний зміг встигнути підготувати відповідні документи.

А з приводу діяльності комітету, минулого року: ми присвятили її здебільшого великому бізнесу, ми провели Закон про локалізацію, ми з вами всі разом ухвалили Закон про індустріальні парки. Цей рік я думаю, що комітет присвятить підтримці малого і середнього бізнесу і ми будемо звертати увагу на крафтове виробництво і мале виробництво, для того щоб допомогти нашим невеликим підприємцям і підприємствам, і бізнесам.

Дякую дуже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Радуцький Михайло Борисович.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, на цьому тижні у нас стоїть два дуже важливих законопроекти, я дуже прошу всі фракції підтримати. Це законопроект 6508, який направлений на внесення змін, які викликані часом і викликані даними з європейських й інших країн, як проходить нова хвиля штаму, саме "Омікрон". Тому там потрібні деякі зміни в Закон про інфекційну безпеку громадян України, а саме по можливостям уряду, по можливостям Міністерства охорони здоров'я по забезпеченню інфекційної безпеки наших громадян.

Також у нас ще з минулого року знаходиться в порядку денному, але ніяк ми не можемо його встигнути прийняти, законопроект 5547, де піднімаються дуже важливі питання. По-перше, це інтеграція законодавства України в законодавство Європейського Союзу, це виконання наших зобов'язань по європейській асоціації, а також там кінець-кінцем вирішується питання забезпечення наших громадян якісними високотехнологічними ліками, до яких в багатьох випадках на сьогоднішній день наші громадяни не мають доступу. Тому також прошу підтримати і прошу все ж таки, щоб ми його на цьому тижні розглянули.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Вадим Сергійович Галайчук.

 

ГАЛАЙЧУК В.С. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я просив би зняти з розгляду два законопроекти, які стосуються ратифікацій, це фінансові угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком за номером 0134 та 0135, у зв'язку з необхідністю вирішення деяких техніко-юридичних проблем, які виникли. Сподіваємося, комітет зможе це зробити на наступному засіданні в середу. Тож прошу перенести розгляд цих законопроектів.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. 

Будь ласка, Бабак Сергій Віталійович.

 

БАБАК С.В. Доброго дня, шановні колеги! Хотів би почати з приємного і привітати всіх нас з Міжнародним днем освіти. Хотів би подякувати всім освітянам за їх щоденну і важку, але дуже важливу для країни, працю. І хотів би побажати всім нам і самим навчатися, й інших навчати, для того щоб Україна розвивалася і посіла своє чільне місце в світовому просторі.

В цьому контексті комітет дуже вдячний за три законопроекти в порядку денному, освітні, які точно наблизять нас до найкращих міжнародних стандартів. І принагідно комітет просить включити в порядок денний Постанову 6524, яка є уточнюючою до Постанови про щорічну Премію Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Сергію Віталійовичу.

Будь ласка, Андрій Євгенович Костін.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, хотів би в першу чергу звернутися до Апарату Верховної Ради. На минулому тижні комітет розглянув в порядку попереднього розгляду і підготував чотири законопроекти, вони є важливими, це номери: 6311, 6221, а також 6487, 6488. Останні два – це законопроекти, які про Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Ми всі з вами проголосували судову реформу. І хочу також принагідно проінформувати колег про те, що з 4 лютого конкурсна комісія, яка буде обирати майбутній склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, починає приймати заяви від майбутніх кандидатів. А також працює Етична рада з новими кандидатами, які мають бути обраними до Вищої ради правосуддя. Тобто всі ці процеси тривають, і саме з цією метою комітет почав розгляд законопроекту про Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Тому прошу його включити до проекту Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання. Ще раз нагадаю, це номери: 6221, 6311, 6487, 6488.

Хотів би також закликати, якщо можна, щоб Верховна Рада проголосувала законопроект 4229 з тих, які є в проекті порядку денного на пленарний тиждень, це законопроект, який стосуються завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів. Він  дуже довго чекає. І це стосується в тому числі тих суддів, які були призначені на тимчасово окуповану територію, але не можуть зайняти, безумовно, займатися цією роботою для того, щоб вони…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Євгеновичу.

Будь ласка, хто? Я бачу. Гетманцев Данило Олександрович.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, хочу підтримати Олену Кондратюк в її заклику на початку нашого засідання сьогоднішнього про єдність між нами, про припинення політичних сварок, критиканства та маніпуляцій. А також хочу звернути увагу на те, що ми побачили після цього. Майже від усіх опозиційних сил ми побачили, що таке сварки, критиканство і що таке маніпуляції, обвинувачення, безпідставні чутки, відверта брехня, образи, нагнітання, істерика, прогнози апокаліпсису, жахи, фантазії, шантаж, вимагання допустити до влада – все те, що ми чули сьогодні, і те, що ми чуємо чи не щодня, під різними приводами – від COVID до війни.

Все це об'єднує опозицію в одному, більшість опозиції, не всю, більшість опозиції в одному: вони думають про себе, а не  про державу, вони думають про свої посади, а не про народ, вони думають про своє майбутнє, а не про майбутнє народу. Вони, як сказав тільки що пан Порошенко, "за єдність на словах, а не на ділі". Це точна цитата.

А ми продовжуємо працювати, і на цьому тижні у нас пенсійна реформа, яку ми  повинні підтримати. На цьому тижні у нас економічний паспорт, який дбає про майбутнє дітей наших. На цьому тижні у нас збільшення суми гарантування вкладів, що повинно ще більше зміцнити нашу банківську систему і збільшити довіру до неї.

Крім цього, я просив би включити до порядку денного також законопроект  3793 про експортно-кредитну агенцію, яка  повинна запустити і підтримати наш експорт, який  ми будемо  розвивати, незважаючи на будь-які протидії опозиції, незважаючи на будь-яке політиканство, яке є в нашій державі.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Шановні колеги, Далі, я розумію так, Олександр Павлович Федієнко, так? Будь ласка.

 

ФЕДІЄНКО О.П. Так, так.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Потім Нестор Іванович.

 

ФЕДІЄНКО О.П. Добрий день, шановні колеги, шановний головуючий! Прошу поставити до розгляду на пленарному засіданні 25 січня проект Постанови Верховної Ради України про скасування рішення Верховної Ради України від 16.12 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (реєстраційний номер 6055-П), поданий 20.12 2021 року народним депутатом України Ярославом Железняком.

Скасування рішення Верховною Радою України стосовно прийняття Закону України про національного регулятора призведе до значних негативних наслідків у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку, адже вищевказаний закон визначає правові основи діяльності національного регулятора, органу у цих сферах. Прошу не підтримувати зазначену постанову.

Прийнятий Закон про національного регулятора мав набрати чинності 1 січня 2022 року, що стало неможливим за наявності постанови, поданої Ярославом Железняком. Враховуючи це, виникла необхідність усунення неузгодженостей у законі щодо дати набрання ним чинності. Комітет з цих питань, Комітет з питань цифрової трансформації, направив звернення до Голови Верховної Ради України стосовно необхідності усунення зазначеної неузгодженості та встановлення дати набрання чинності законом з дня наступного за днем його опублікування. Прошу колег відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України проголосувати за усунення зазначеної неузгодженості.

Також прошу поставити до розгляду на пленарному тижні з 25 січня наступні важливі законопроекти: 3637 – пропозиції Президента до Закону України "Про віртуальні активи", а також 2655 –  про хмарні послуги, які вже понад два роки чекають в цифровому суспільстві. Ми кажемо багато про економію, але жодним чином ми не приймаємо відповідні закони.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Павловичу.

Реагую одразу на ваш виступ. Друге питання у вівторок заплановано те, про що ви говорите: зняття блокуючої постанови.

Будь ласка, Нестор Іванович Шуфрич. Після цього Іонушас.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, про цинічне незаконне закриття "Першого незалежного" та "Ukrlive" принципово як співвласник говорити не буду. Про ситуацію із свободою слова мовчати неможливо. Буквально на минулому тижні стався зухвалий напад на офіс Дмитра  Гордона. Я розумію, що його політика і його бачення не подобаються владі. Але це не є привід сьогодні понукати, а, може, і сприяти таким нападам, фактично терактам. Куди дивиться СБУ?

Я розумію, що СБУ переслідує сьогодні журналістів і опозицію і їм не до того, щоб не допускати подібні дії. Але все ж таки діяльність журналістів має бути "святою коровою" для влади.

Стосовно акцій в підтримку Порошенка під Печерським судом. Чесно скажу, доволі цинічно було в Кривому Розі запрошувати представників нашої партії за 650 гривень їхати в Київ. Ну, то питання вже  "Євросолідарності" і особисто Порошенка. Але ці акції не можуть бути підставою перешкоджати та бити журналістів телеканалу "Наш", які приїхали виключно заради того, щоб висвітлювати цей цирк, свідками якого ми всі були на минулому тижні. І взагалі цей "междусобойчик" між Зеленським і  Порошенком тільки ганьбить нашу країну.

Я ще раз хочу сказати, судячи з того, Зеленський так хоче, як Порошенко боїться, або Зеленський так може, як Порошенко хоче. Журналісти мають право висвітлювати свою роботу і не боятися, що  відносно них відбудуться напади. Ці справи мають бути розслідувані і винні наказані.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка,  народний депутат Іонушас Сергій Костянтинович.

 

ІОНУШАС С.К. Доброго дня, шановні колеги! Я хотів би підтримати тезис Анастасії Радіної щодо того, що в ситуації, яка склалася навколо України, ми повинні думати про якісну і належну роботу всіх державних  органів. А корупція є нашим внутрішнім ворогом. Тому я підтримую пропозицію Анастасії щодо необхідності все ж таки голосування законопроекту 5490, який стосується вищих спеціалізованих судів з розгляду справ, які стосуються Вищого антикорупційного суду України. У цьому тезисі я хотів би також попросити розглянути можливість змінити порядок та черговість розгляду законопроектів і законопроект 5158, який у нас стоїть у четвер, про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення добору та підготовки прокурорів у другому читанні, все ж таки знайти можливість розглянути.

Крім того, я хотів би подякувати Андрію Євгеновичу Костіну за те, що він вніс пропозиції як співавтор законопроекту про необхідність включення в порядок нашої сесії законопроекту, який стосується Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Дмитро Валерійович Лубінець.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Доброго дня, шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги! Дякую за те, що на цей пленарний тиждень стоїть сім законопроектів від нашого комітету: чотири - основних,  три – альтернативних, два законопроекти підготовлені до другого читання. Я просив би всіх колег підтримати 6104 про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей. Дуже важливий законопроект. Все підготовлено. Дуже багато поправок було враховано. Думаю, що ми максимально швидко пройдемо це в залі.

І другий законопроект 4487 про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб. Теж прошу колег підтримати.

Також хотів би повідомити, що 20 січня відбулася робоча поїздка віце-прем'єр-міністра Ірини Андріївни Верещук разом зі мною як з головою комітету до Донецької області. Я не дуже часто говорю позитивні речі про Кабмін, але хотів би подякувати за підготовлену поїздку і віце-прем'єр-міністру і керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Павлу Кириленку. Була окрема зустріч з головами територіальних громад військово-цивільних адміністрацій. Дуже багато було прохань щодо зміни законодавства.

У зв'язку з цим виникла пропозиція від Ірини Андріївни, щоб зробити окрему зустріч з деякими головами комітетів, предмети відання яких торкаються цього, разом з керівництвом парламенту. Тому дуже прошу від Кабміну, щоб це був лист на наш парламент, можливо, разом з вами, Руслане Олексійовичу, можливо, в п'ятницю після проведення сесії, щоб ми зібралися, бо там зміни, які дозволять максимально швидко реагувати, в тому числі на збройну агресію з боку Російської Федерації.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович, Комітет з питань молоді і спорту. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги! Я хотів би повідомити, що з 4 по 20 лютого цього року в Пекіні, ви знаєте, розпочнуться ХХIV зимові Олімпійські ігри, і у зв'язку з цим, а також для уникнення в подальшому допінгових скандалів, в які минулого року, на жаль, потрапили українські спортсмени, ми попросили, комітет звернувся до керівництва Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, керівників фракцій та груп з метою підтримки підготовлених комітетом з цього приводу для розгляду у Верховній Раді двох законопроектів. Перший законопроект – це 5099, і другий законопроект –  5640. Дякую, Руслане Олексійовичу, що ці законопроекти стоять на середу.

Єдине тільки я хотів би попросити вас, все ж таки знаючи, як розгортаються події навколо розгляду законопроектів у другому читанні, а там їх аж п'ять стоїть перед восьмим номером порядку денного на середу 5099, можливість буде в остаточному варіанті все ж таки ці два законопроекти підняти. Чому? Тому що це зобов'язання наше перед Всесвітнім агентством антидопінговим щодо боротьби з допінгами в спорті. І я думаю, що це якраз дасть сигнал перед початком Олімпійських ігор, в тому числі сигнал від Верховної Ради, що ми опікуємося і спортом, і молоддю і намагаємося зробити все, щоб це ганебне явище в спортивній діяльності і житті, воно зникло і взагалі було відсутнє.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Анатолійовичу.

Будь ласка, хто?.. Будь ласка, Бондаренко Олег Володимирович.

 

БОНДАРЕНКО О.В. Доброго дня, шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги. Я просив би внести до розкладу засідань Верховної Ради  на наступний тиждень наступні зміни, а саме поставити до порядку денного законопроект 5723 про затвердження загальнодержавної цільової соціальної програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки, який вкрай необхідний для початку реформування систем водопостачання, водовідведення та для забезпечення всієї країни чистою питною водою, та проект Постанови про проведення спільної VI Міжнародної конференції Європейської та Арабської організацій вищих органів аудиту щодо ефективної боротьби зі зміною клімату та її наслідками, яка відбудеться у травні (номер постанови 6344).

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, хто ще бажає з голів комітетів виступити? Обговорення завершилося. Тому, колеги, ми зараз приймемо рішення про порядок денний і після цього в нас ще на виступи записалися два народних депутати. Ми надамо їм по одній хвилині слово.

Тому, шановні колеги, ставлю пропозицію, враховуючи те, що було висловлено головами комітетів, їхні пропозиції, а також готовність проектів до розгляду в залі, затвердити представникам фракцій поданий проект порядку денного. Будь ласка, хто – за? Дякую. Проти? Немає. Утримались? Немає. Прийнято одноголосно.

Вельмишановні колеги, залишилося ще два виступи народних депутатів. Спочатку я запрошую до слова народну депутатку України Дмитрієву Оксану Олександрівну, одна хвилина, а потім народного депутата Величковича Миколу Романовича. Я так розумію, всі решта ваші 20 колег, вони не будуть виступати. Ви виступите, так? Дякую.

Будь ласка, я надаю слово Оксані Олександрівні.

 

ДМИТРІЄВА О.О. Дякую, шановний головуючий. Дякую всім присутнім. Доброго дня! Як ви вже всі знаєте, останні два роки я особисто опікуюся питанням трансплантації. Дякуючи вашій підтримці моїх законів з трансплантації, наші пацієнти можуть проходити лікування у нас в Україні.

Ми вперше в України почали робити трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора і зіткнулися з такою проблемою, як оподаткування послуг з постачання та ввезення клітин для трансплантації. Наше законодавство звільняє від ПДВ ряд медичних послуг, окрім трансплантації. І саме це зараз ПДВ лягає на плечі держави, і  послуги можуть збільшитися у вартості на 20 відсотків. Тому я дуже прошу включити до порядку денного цього тижня законопроект 5610, який підтриманий податковим комітетом і його розгляд займе близько 15 хвилин. Колеги, це дуже важливо і я дуже прошу вас це підтримати.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

І, будь ласка, народний депутат Величкович.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановний пане Голово, шановні колеги, я прошу поставити в порядок денний на цей тиждень законопроект 6058. Це йдеться про призначення перевиборів Прилуцької міської ради Прилуцького району Чернігівської області. Хотів би нагадати, що є рішення комітету ще від 15 вересня 2021 року, де прийнято підтримати це, є подання про призначення перевиборів і стоїть питання зараз за сесійним залом. Це питання надзвичайно важливе, тому що вже другий рік Прилуцька міська рада не може зібратися і вже другий рік місто живе без бюджету. Навіть в умовах COVID в дитячій лікарні неможливо профінансувати рентген, тому що місто живе без бюджету.

Пане Голово, це буквально питання кількох хвилин, поставити питання, тим більше є позитивне рішення комітету. Тому що завтра є останній день можливості з тим, щоб 27 березня відбулися перевибори. Інакше це буде відповідальність Верховної Ради про те, що місто живе без бюджету…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Я тоді попрошу Андрія Андрійовича Клочка глянути і доповісти з цього приводу, яка ситуація по комітету. Не зараз, пізніше. І подивимося, якщо справді там все нормально і Апарат буде вважати, що він готовий до розгляду, я не бачу проблем.

Шановні колеги, спасибі, я дуже дякую. На цьому засідання Погоджувальної ради завершено.

Я бажаю всім плідного гарного тижня.           

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку