СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

13 грудня 2021 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго ранку, шановні колеги. Доброго ранку!

Шановні колеги, ми починаємо Погоджувальну раду. З вашого дозволу, зніму.

Шановні колеги, починаємо заключну, сподіваюся, в цьому році Погоджувальну раду, тому що у нас починається заключний, сподіваюся, в цьому році пленарний тиждень. Я дуже би хотів і просив би усіх вас, щоб ми віднеслися до цього з розумінням і розглянули ті питання, які ми можемо розглянути, які є вкрай необхідними для прийняття їх в цьому році.

Якщо дозволите, я коротко поінформую вас, як відбувся попередній тиждень у нас. Ну, зокрема я брав участь разом з делегацією від Верховної Ради в XI засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму і Сенату Республіки Польщі та Сеймасу Литовської Республіки 5-6 грудня 2021 року. За його результатами ми підписали меморандум між нашими парламентами, 38 пунктів, чітко сформульованих, де даються відповіді на всі питання, які стосуються тієї ситуації, яка склалася на кордоні наших країн.

Тому ця інформація доведена до відома народних депутатів. Прошу теж брати до уваги ті рішення, які приймаються на міжнародному і міжпарламентських союзах.

Крім цього, минулого тижня було проведено ряд зустрічей: в тому числі з Андреєм Пленковичем, Прем'єр-міністром Республіки Хорватія, за результатами якої, ви знаєте, за результатами його приїзду була підписана шоста Декларація з країн Європейського Союзу про євроінтеграційну перспективу України; також з Крістіною Квін, тимчасово повіреною у справах Сполучених Штатів в Україні; та Міхаелем Бродським, послом Ізраїлю в Україні.

Також я хочу повідомити вам, що в п'ятницю мною був підписаний бюджет на 2022 рік, і в цей же день він був підписаний Президентом України. Цього року ми своєчасно прийняли наш головний фінансовий документ. Я хочу подякувати всім вам, хочу подякувати фракціям, хочу подякувати народним депутатам, групам за те, що ми зважено збалансовано провели державницьку позицію і проголосували найважливіший фінансовий документ для країни.

І тепер я хочу звернутися до органів місцевого самоврядування з тим, що на підставі цього (вже Закону України) бюджету на 2022 рік прошу своєчасно розглянути місцеві бюджети для того, щоб ми ввійшли в новий рік без затримок, без запізнень, а з чітким і зрозумілим фінансовим поняттям на наступний рік.

Також я хочу звернути вашу увагу, в першу чергу, голів комітетів на те, що до 20 грудня відповідно до плану я прошу передати чітко всі ваші пропозиції до Плану законопроектних робіт на 2022 рік з тим, щоб на початку наступного року ми могли затвердити його. І далі вже третій рік поспіль рухатися за чітким планом і, дай Боже, виконувати його кожен раз на більший відсоток, ніж ми виконували до цього.

Також така інформація, що цього тижня буде створено при Голові Верховної Ради України науково-консультативну раду з питань законодавства, яка буде складена з найбільш фахових авторитетних науковців і практиків у сфері законотворення. І тому теж прошу, кому є необхідність, подавайте свої кандидатури з тим, щоб якість законодавства у нас стала пріоритетом діяльності Верховної Ради дев'ятого скликання.

Також я хочу звернутися з пропозицією такою до керівників фракцій, до керівників груп, до керівників комітетів: давайте все-таки вже почнемо відновлювати таку форму діяльності парламенту, як парламентські слухання. Тому що в зв'язку з COVID у нас була велика пауза, пов'язана з цим, але ми разом з вами прийняли правила, за якими ми допускаємо людей до Верховної Ради. Нагадую: це вакцинація чи відповідні тести, чи довідка про те, що особа перехворіла впродовж певного періоду. І використовуючи ці самі принципи, ми можемо відновити парламентські слухання по тих питаннях, які є надзвичайно важливими для Верховної Ради України. Я хочу нагадати, що багато парламентських слухань вже проголосовані в комітетах, але дати зміщені. Тому я прошу голів комітетів повернутися до розгляду цих питань і дати свої пропозиції щодо проведення парламентських слухань.

Також я хочу запропонувати, оскільки це, ще раз кажу, дай Боже, завершальний робочий тиждень, хочу звернутися з пропозицією до керівників фракцій і груп, якщо така можливість є, вона буде підтверджена, зустрітися з керівництвом Верховної Ради, щоб ми… Я пропоную це зробити в середу о 15-й годині. Щоб ми могли коротко підвести підсумки, спланувати наступний рік, як ми будемо діяти. Тому що я розумію, що після п'ятниці така зустріч буде ускладнена. Тому, якщо можна, в середу о 15-й годині, якщо ні…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. На 15-ту, да. О 15-й годині. З тим, щоб ми могли коротко підвести підсумки…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Прошу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. По комітетах. Я думаю, що ми не будемо довго, і у вас буде можливість долучитися до комітетів. Але це дуже важливо, щоб ми підвели підсумки і спланували, як ми будемо рухатися по всіх питаннях – організаційних, змістовних і так далі, на наступний рік. Тому прошу запланувати.

Також, вельмишановні колеги, ну, деякі речі, які відбуваються у Верховній Раді, є недопустимими. І я розумію, що можна скільки завгодно прикриватися святим правом народного депутата. Але я все-таки просив би від вас більш зважено підходити до такого інструментарію роботи народного депутата як депутатські запити, щоб ми не перетворювали це в казна-що у Верховній Раді України. Це паплюжить інституцію. Це паплюжить звання народного депутата. І це паплюжить взагалі єдиний законодавчий орган. Тому просив би керівників фракцій, керівників груп, чи просто народних депутатів, взяти це до уваги. Я був би вам дуже вдячний, щоб ми тримали високу планку звання народного депутата України.

Також до мене на попередній пресконференції звернулися засоби масової інформації щодо дотримання комітетами Верховної Ради України вимог щодо відкритості та гласності засідань та доступу журналістів та суспільства до інформації про діяльність комітетів.

Шановні колеги, 30-го числа я дав доручення врахувати ці побажання та зауваження, висловлені у звернені, в роботі комітетів. Тому прошу голів комітетів звернути увагу щодо своєчасної трансляції засідань комітетів в мережі "Ютуб", щодо своєчасного викладення всіх питань, всіх документів, пов'язаних з діяльність комітету, на сайті Верховної Ради України. Тобто філософія відкритості Верховної Ради, вона поширюється в тому числі і на її робочі органи, якими є комітети. Тому прошу взяти це до уваги, а засобам масової інформації хочу подякувати за їхню таку активну позицію. І прошу також повідомляти, і разом, я думаю, ми зможемо рухатися по цьому шляху далі.

Також, вельмишановні колеги, перед вами є порядок денний на пленарний тиждень, тому я буду пропонувати затвердити його. Хочу звернути вашу увагу, що в нас дуже багато важливих питань, і серед інших Верховна Рада вчасно планує розглянути питання про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2022 році для участі у багатонаціональних навчаннях. Це питання стоїть на завтра, теж прошу його підтримати.

А також, з вашого дозволу, прошу врахувати позицію, з якою звернулася ціла низка захисників прав тварин, з можливістю розглянути на цьому тижні законопроект 5409. Якщо така можливість буде, давайте додамо його до плану на цей тиждень. Крім цього, при виступах керівників фракцій і груп я прошу давати ваші пропозиції, кого ми будемо запрошувати на "годину запитань до Уряду", яка відбудеться в п'ятницю, 17 грудня, а також за якою тематикою.

Тому, шановні колеги, у мене, в принципі, все.

Я, з вашого дозволу, передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Сергійовичу Корнієнку.

Будь ласка, Олександре Сергійовичу.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Дуже раді всіх бачити на останньому нашому пленарному тижні в цьому календарному році.

Перш за все, будемо підводити, ви знаєте, підсумки по минулим засіданням. На минулому засіданні я закликав до парламентської поведінки під час звернення Президента до нації. І дійсно, ця поведінка майже була з дотриманням Регламенту. Тому хочеться ще раз проговорити, що депутати є певною мірою взірцем. І те, як ми себе поводимо в залі, це теж дуже важливо, не лише наші політичні позиції, а й те, як саме ми це доносимо.

Тому, сподіваємось, на цьому тижні буде така ж конструктивна робота. Тим більше, що дуже багато задач і порядок денний дуже насичений. Фінансові реформи і установчі функції. Маємо не забути проголосувати і допуск підрозділів для навчань іноземних військ в Україну. І позачергові вибори в різних куточках України, те, що люди чекають. І ратифікації все-таки трошки у нас вже накопичились. Треба, так би мовити, ці "хвости" підтягнути. І члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення на цьому тижні у нас в порядку денному. Тобто дуже важливі такі установчі функції, які Верховна Рада не має теж забувати, я про це завжди наголошую.

Також хотілось би від себе попросити сприяння всіх фракцій в голосуванні двох пропозицій Президента по двом законопроектам. Це адмінпроцедура, до нас надійшли терміново на минулому тижні ці пропозиції, вони слушні, ми їх дуже підтримуємо. І я думаю, що комітет буде теж просити, і ми будемо просити їх в залі підтримати.

А друге – це пропозиції по Закону про відновлення звітування партій. Вони, ми знаємо, що не в порядку денному. Я думаю, що, можливо, фракції запропонували би їх підняти. Тому що важливо все-таки повернути звітування партій. І це важлива позиція, яка там теж… "Слуга народу" так чи інакше підтримувала, коли ще я був у цій фракції.

Тепер щодо деяких організаційних питань. Відбулась робоча група з питань реформування Регламенту, так звана. Хоча вона ширше називається, вона називається про зміни до парламентського права. І там будуть розглядатися зміни до низки законів: і щодо статусу, і щодо комітетів, і ми дуже вдячні за конструктивну роботу всім фракціям, які були присутні. Не всі фракції були присутні, не буду, так би мовити, називати назви. Але прохання долучитися, хоча б зараз в дистанційному режимі, у нас планується на початку наступного тижня нове засідання вже по ZOOM, точно можна буде залучитися і прийти вже з пропозиціями від вашої фракції. Для нас важливо почути думку і спробувати врахувати і домовитись від усіх фракцій, у нас немає задачі зробити якісь директивні в цій групі події.

Також підтримую пана Голову Верховної Ради, який вже неодноразово нам вказував на те, щоб ми пришвидшились з питань внесення змін до Конституції з питань децентралізації. У нас сформовано орієнтовний склад робочої групи, я думаю, що ми сьогодні-завтра підготуємо відповідне розпорядження, і це міжкомітетська робоча група, вона включатиме виключно депутатів Верховної Ради, це така задумка спеціальна, тому що всі можливі експертні обговорення вже відбувались неодноразово – два роки, і тепер треба перемістити діалог на майданчик парламенту, там представлені представники влади і опозиції. Це теж нормальна, мені здається, збалансована позиція, яка в продовження тих святкувань на минулому тижні – Дня місцевого самоврядування, які гучно відбувались і в країні, і у Верховній Раді, і ми нагороджували людей, і зокрема ми їм обіцяли, що будуть просування по змінам до Конституції. Це один з тих пунктів, який досі лишився ще незакритим по цій реформі.

Щодо "години запитань до Уряду". У мене була би пропозиція запросити Прем'єр-міністра України Дениса Анатолійовича Шмигаля з підсумковою доповіддю по року, по ситуації з пандемією, по ситуації на кордонах, по нашим міжнародним питанням і, звичайно, питання-відповіді далі, і Прем'єр, і члени уряду могли б нам надати, якщо буде така ласка, я думаю, це було б в останній день року в сесійній залі дуже корисна зустріч така для нас усіх.

З тим хотів би закликати всіх до конструктиву на цьому тижні. Ми будемо голосувати дуже важливі реформи, яких давно чекає Україна: і Дію Сіті, і антитютюнові закони, і індустріальні парки – давайте працювати.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я передаю слово заступниці Голови Верховної Ради України Олені Костівні Кондратюк.

Будь ласка, Олено Костівно.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго ранку, шановні колеги. Дійсно, в нас залишився останній сесійний тиждень в цьому році. Це привід відверто говорити про те, які проблеми накопичилися і найбільше проявилися в діяльності Верховної Ради України, в нашому парламенті.

Я хочу підтримати пана Голову і першого заступника в тому, що нам напевно вже прийшла ця необхідність поговорити про етичну поведінку народних депутатів в залі Верховної Ради, з питань організації роботи народних депутатів, в тому числі про те, що говорив Руслан Олексійович, запитів. Тому що, відверто кажучи, ми розуміємо, що політика в Україні дуже персоніфікована, і парламент, на жаль, сприймається по персоніфікації кожного депутата, а не інституції загалом. І мені здається, що якщо ми не зробимо крок назад і не поговоримо реально про проблеми, які вже стали етичними, я би сказала так, навіть некоректними в стінах парламенту, то дев'яте скликання скоро так завершить свою роботу. І мені здається, що ініціація оцієї зустрічі, яка можлива, із керівництвом і всіх фракцій і груп, я також думаю, що тут до неї варто залучити також і керівника Комітету з Регламенту, тому що нам дійсно треба обговорити як ми можемо напрацювати Етичний кодекс народного депутата, етичні норми, за якими можуть працювати всі народні депутати. І мені здається, що це якраз ми зобов'язані разом виробити спільну позицію щодо однакових для всіх – і монобільшості, і меншості, – правил реагування на неетичну поведінку та висловлювання народних депутатів в стінах Верховної Ради і поза нею, і в тому числі і запитів народних депутатів.

Я вважаю, що поява Етичного кодексу як складової комплексної програми відновлення довіри суспільства до парламенту, яку ми називаємо "Відкрита Рада", має стати одним з ключових завдань на 2022 рік, в тому числі для створення робочої групи, про яку говорив Олександр Сергійович, про удосконалення Регламенту Верховної Ради України.

Тому що без цього, мені здається, що просто норми, які ми говоримо, що вони важливі, будуть просто неактуальними.

Звичайно, що я доєднуюся до того, щоб ми проговорили і розпочали роботу вже парламентських слухань, тому що вони нагально важливі для того, щоб мати зворотний зв'язок громадянам України з парламентом України. Це дуже важлива є складова. І мені здається, що тут організація роботи якраз комітетів Верховної Ради буде дуже і дуже слушною.

Позатим, якщо ми говоримо про те, що у нас є зараз обрання членів Нацради, це, мені здається, якраз розблокує роботу регулятора, який займається регуляторною політикою щодо телебачення і радіомовлення.

Я би хотіла також зупинитися на тому, що дуже багато запитів іде у нас по новому фінансуванню і очікуванню змін у мовленні парламентського телеканалу "Рада". Ви знаєте, що на 2022 рік заплановано 300 мільйонів фінансування цього каналу. Ми всі зацікавлені в модернізації роботи цього телеканалу. Ми розуміємо, що це останній державний канал, який буде займатися мовленням і висвітлювати діяльність Верховної Ради України. Тільки що ви говорили про запит, пане Голово, про те, що суспільство вимагає прозорості і звітності, в тому числі і комітетів Верховної Ради України. Я думаю, що телеканал "Рада" повинен далі продовжувати паритетно висвітлювати роботу Верховної Ради незалежно від політичних якихось цілей і політиків, які на нього будуть дальше ходити. І це дуже важливою є теж складовою довіри до інституції – Верховної Ради України.

Ви знаєте, що телеканал "Рада" є в підпорядкуванні Апарату Верховної Ради, тому я би дуже просила також і керівника Апарату, і Апарат Верховної Ради інформувати всіх про те, які зміни будуть стосуватися каналу "Рада", і щоб ми всі розуміли як буде далі продовжуватись його робота. Я переконана в тому, що вона буде все одно в питаннях висвітлення, політичної доцільності тут не буде.

І наостанок, якщо ви дозволите, то теж питання, яке стосується запрошення на "годину запитань до Уряду". Я підтримую, щоб запросити Прем'єр-міністра України, тому що тут накопичилось дуже багато питань, які пов'язані із зовнішньою політикою, із внутрішньою політикою. Я думаю, що це буде дуже-дуже доцільно.

Дякую всім. Бажаю дійсно плідного тижня і завершення його, але в межах етики і конструктиву. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олено Костівно.

Я запрошую до слова першого заступника глави фракції політичної партії "Слуга народу" Андрія Вікторовича Мотовиловця.

Будь ласка, Андрію Вікторовичу.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Дякую.

Шановний Голово Верховної Ради, пане і пані віцеспікери, члени Погоджувальної ради, я хочу вам подякувати за минулий тиждень, за прийняття бюджету України, за прийняття ресурсного законопроекту 5600.

Окремо хочу подякувати за підтримку майже всіма фракціями Закону України про військове капеланство.

Ми підтримуємо порядок денний, який виставлений зараз на ознайомлення. Ми хочемо відмітити важливі Закони: 4358 – щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну, Закон України про встановлення Дня Української Державності. Ми підтримуємо присутність законів, що визначені Президентом як невідкладні.

Ми також радіємо від 5376 – підтримка експорту України. Хочу нагадати, що саме ІТ-послуги принесли нашій країні 5 мільярдів виручки, і їх частина вже складає в експорті 8 відсотків, нам треба підтримувати високий темп і підтримувати галузь і далі.

Також ми вітаємо Закон про індустріальні парки. Хочемо нагадати, що підтримка індустріальних парків вже закладена в бюджеті 2022 року. Ми просимо всі фракції підтримати закон в першому читанні, скоротити його до другого та розглянути Верховною Радою.

Також ми просимо додати закони до порядку денного, перший закон 3739, так званий Закон про локалізацію. Ми вивчили суми публічних закупівель, в минулому році – це 772 мільярди, а в цьому році – 779 мільярдів гривень.

Ми дякуємо комітету Дмитра Наталухи за опрацьований законопроект, за підготовку його до другого читання. Ми просимо в четвер поставити його на голосування. Ми хочемо, щоб у всіх величезних коштах платників податків знайшлось місце українському виробнику, щоб в Україні з'явилися нові заводи. Ми просимо підтримати цей законопроект та включити його до порядку денного.

Також окремо прошу включити 5253-1 – щодо політичних партій, 6273 – щодо зміни до Закону України "Про публічні закупівлі", 5110, 3475, 5420 та 3790. Переконаний, що всі ці ініціативи підуть на благо нашій країні.

А що в країні погано, як завжди, буде розповідати опозиція. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Вікторовичу.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрію Анатолійовичу Бойку.

Будь ласка, Юрію Анатолійовичу.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане спікер! Шановні присутні! Основною подією, яка привернула увагу суспільства минулого тижня, були переговори Президента Росії і Президента Америки стосовно ситуації в Україні. Добра новина, що було анонсовано, що вирішення конфлікту на сході можливо тільки дипломатичним шляхом. Добра новина, що американці погодилися стати посередниками у переговорному процесі, тому що процес в Мінську заблокований, Нормандський процес також, і є надія на те, що відновлення посередництва з боку Америки, як це було в місії Волкер-Сурков, надасть поштовх цим переговорам.

Погана новина, що ці переговори проходили практично без участі України. Тому що проінформувати сьогоднішнього Президента, тільки через декілька днів проінформували по результатам переговорів – так він зумів себе поставити, і це погана новина для іміджу країни в цілому.

Хочу нагадати, що парламент не може стояти осторонь цих процесів, ми повинні приймати участь у переговорному процесі дієвими рішеннями по прийняттю законів. У нас є декілька законопроектів в парламенті, в тому числі авторства нашої фракції, які дозволяють розблокувати політичний процес врегулювання конфлікту. І завдання парламенту – допомогти мирному процесу, який, сподіваюся, почнеться найближчим часом.

У нас дійсно останній тиждень, парламент багато заборгував суспільству у прийнятті рішень, на які чекають люди. Ми не згодні з прийняттям Закону 5600 і пропонуємо проголосувати постанову по відміні цього закону, тому що він обурив багато фермерів, які заробляють самі своєю працею. Ми зараз, коли йшли на роботу сюди, то бачили скільки фопівців мітингує перед Верховною Радою, вони вимагають прийняття Закону 5866/1.

Я вже доручив розібратися, що це за законопроект їхнього авторства, як вони кажуть, і треба розмовляти з цими людьми, тому що це основа нашого бізнесу – це люди, які також вкладають гроші в економіку країни, і не можна їх ігнорувати.

Я впевнений, що наступного року одним із перших питань буде перегляд цього бюджету – бюджет несправедливий. Я наведу тільки один приклад, який показує, наскільки він далекий від людей.

В цьому бюджеті передбачено збільшення фінансування уряду на 2 мільярди гривень в порівнянні з минулим роком. Водночас виплати сім'ям за народження дітей вісім років поспіль залишається на рівні 40 тисяч гривень за першу дитину, 40 – за другу і 40 – за третю.

З врахуванням інфляції та зростанням цін за ці роки – це гроші ніщо. Це не підтримка молодих сімей, тим більше в умовах, коли у нас падає народжуваність в країні, і демографічна ситуація вкрай важка. Тому парламент повинен повернутися обличчям до людей і переглянути цей бюджет, я впевнений, що це і буде найближчим часом.

Парламент не може стояти осторонь такої проблеми, як збільшення вартості енергоносіїв для української промисловості. Я минулого тижня був на хлібозаводі в Київській області, сучасне підприємство, модернізоване, але навіть воно вже не витримує цих цін на енергоносії, які їм дали. Підприємство сплачує в цьому місяці в сім разів більше коштів за газ, ніж рік тому, в два рази більша сплата за електричну енергію, ніж рік тому.

Зрозуміло, що в цих умовах ніяких речей про модернізацію або збільшення виплат зарплат робітникам не може бути. І тому це завдання парламенту – також не стояти осторонь цих питань, а втрутитись в цю ситуацію.

І взагалі, якщо парламент буде дистанціюватись від потреб людей, як він це робив весь цей минулий рік, то краще вже мати політичну совість скласти мандати, так як пропонує наша фракція, розпустити цей парламент і хай народ України обере нових депутатів, які будуть відповідально відноситися до тих обіцянок, які вони дають, ідучи до влади і пропагуючи себе як захисників людей.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська солідарність" Артуру Володимировичу Герасимову.

Будь ласка, Артуре Володимировичу.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні українці! Днями ми стали свідками печерного дикунства заступника міністра внутрішніх справ, що дало нові докази брехливості, злочинності і дилетантства режиму Зеленського.

Нагадаю, що свою високу посаду пан Гогілашвілі отримав виключно через особисте знайомство з Зеленським. Між іншим, так само як і Мецгер, який напав на журналістів "Радіо Свобода". Так само  як депутати від "Слуг", яких пачками ловили п'яними за кермом. Це і є справжнє обличчя нинішньої влади.

І хоча Зеленський виконав вимоги "Європейської солідарності" та обурених українців і наказав звільнити свого "товариша" – звільнення уже замало, Гогілашвілі має постати перед судом за свої дії.

Також суспільство має отримати відповіді на багато питань, які спливли після скандалу: за які заслуги Зеленський нагородив Гогілашвілі орденом? Яким чином Гогілашвілі отримав документи про вищу освіту якраз напередодні призначення в міністерство, і чи не є його диплом купленим? За чиїм наказом і на якій підставі він використовував спецтехніку і охорону військової розвідки Міністерства оборони? Також стало відомо, що Гогілашвілі мав російське громадянство та співпрацював з відомим путіністом Валуєвим.

Ми вимагаємо звіт СБУ: чи залишається Гогілашвілі громадянином країни-агресора, і хто рекомендував його на посаду з таким бекграундом.

Окремо вимагаємо вибачень Гогілашвілі перед поліцейськими та нагородження принципових правоохоронців за сумлінне виконання службових обов'язків.

А тепер найцікавіше. Ця особа не просто є заступником міністра внутрішніх справ. Хай Зеленський не робить вигляд, що не знає, звідки Гогілашвілі взявся, бо він – чоловік особистої секретарки Зеленського Марії Левченко. За свідченнями журналістів, Левченко – одна з тих осіб, яка чула доклад розвідників про підготовку "вагнерівської" спецоперації у кабінеті Зеленського. І те, що ручна псевдоТСК Банкової не допитала ані Левченко, ані її чоловіка, ще раз доводить фейковість всього розслідування "Вагнергейту". Питання вже стоїть не в тому, чи є "кріт" в Офісі Зеленського. Питання в тому, скільки російських "кротів" прихистив Зеленський.

Тому "Європейська солідарність" вимагає терміново створити реальну ТСК для неупередженого розслідування "Вагнергейту". Звертаємося до всіх фракцій та груп надати представників до такої ТСК.

Далі. Верховна Рада виявляє дивну байдужість щодо загострення російської агресії. Слухання відбулися в Конгресі США, в Німецькому Бундестазі, плануються в Європарламенті. Лише монобільшість наче нічим не цікавиться, між іншим, разом із Зеленським, який на гелікоптерах святкує день народження Єрмака в Гуті та робить селфі в спортзалі, а, ще бореться з путчем, який сам же і вигадав.

Така безвідповідальність призвела до руйнування фундаментального принципу "нічого про Україну без України". Що вже говорити, якщо Зеленський про зміст розмови Байдена і Путіна про Україну дізнався чи не останнім після представників ЄС та НАТО, через два дні після перемовин.

"Європейська солідарність" вимагає провести закрите засідання з доповіддю Президента України та вищого військово-політичного керівництва щодо готовності до відбиття агресії. Перед тим вимагаємо провести засідання РНБО за участю всіх фракцій, включно з опозицією. Ключове питання: зміни до бюджету і державного оборонного замовлення, щоб збільшити зарплати військовим і належно забезпечити захисників усім необхідним.

Звертаю увагу, що перед розмовою Зеленського і Байдена США ввели санкції проти Андрія Портнова, додавши його до "списку Магнітського". Того Портнова, який повернувся в Україну лише після перемоги Зеленського в 2019 році і почав тісно співпрацювати з Банковою. А в "список Магнітського", якщо хто забув, вносять за порушення прав людини та переслідування опозиції.

Санкції США – сигнал для всіх, кого примушують фабрикувати справи проти опозиції і її лідера. Будете, як Портнов, який разом зі своїм головним спільником Зеленським сфабрикував десятки справ проти Порошенка від фейкової справи по Керченській протоці до фейкової справи по телеканалу "Прямий".

Далі. В Україні від COVID досі щодня помирають сотні людей. Одна з причин – розкрадання владою грошей з антиковідного фонду.

"Європейська солідарність" спільно з іншими фракціями опозиції вимагає негайно створити тимчасову слідчу комісію, яка з'ясує, куди поділися десятки мільярдів. Для цього маємо проголосувати Постанову 6353.

Наступне. Вже в розпалі провалений владою опалювальний сезон, коли не вистачає вугілля та газу, а українці потерпають від відключення електроенергії та зростання тарифів. Коли влада каже, що все добре, то скажіть це бабусям, в чиїх хатах по 13-15 градусів через прикручені до мінімуму газ та опалення.

Ми вимагаємо до кінця року підтримати наші проекти законів 6218 і 6006, які дадуть місцевим громадам 15 мільярдів для компенсації витрат на опалення. Пенсіонерам тринадцяту пенсію…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко.

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я думаю, коли ви заходили до парламенту, ви бачили, що навколо парламенту мерзнуть, знаєте, кинуті напризволяще фізичні особи-підприємці. Їх коротко зараз називають ФОПи.

Я хочу нагадати "Слугам народу" і нагадати всій вашій владі, що ви прийшли до влади завдяки підтримці середнього класу. Завдяки підтримці цих малих підприємців, які покладалися на те, що ви зможете їм дати життя, ще додатково якісь преференції, підтримки, що завгодно, для того, щоб вони вижили. Середній клас – основа життя країни, кожної. Але завершилося все тим, що першими, по кому ви нанесли удар, це були малі підприємці, ФОПи. Ви не просто забрали у них пільгову систему оподаткування, ви позбавили їх життя, роботи, здатності утримувати своїх дітей, свої родини. І зараз ви їх тримаєте в холоді під парламентом і навіть не даєте їм зайти в цей "народний дім", парламент, для того, щоб ви могли вислухати їх претензії. Вони вимагають негайно, прямо на цій сесії, прийняти законопроект 5866-1, який їх може врятувати.

І тому я хотіла би, пане Голово, щоб зараз ми на Погоджувальній раді це обговорили. Давайте не будемо "страусами", які закопують голову в пісок. Давайте ми зараз домовимося, що ми збираємо лідерів фракцій, запрошуємо урядовців. На чолі з вами, пане Голово, запрошуємо ініціативну групу від ФОПів, від фізичних осіб, малих, мікропідприємців, і послухаємо, що їм треба для того, щоб з 1 січня вони не почали десятками тисяч закривати свій бізнес. Що ви взагалі собі думаєте? І тому я прошу обговорити це питання. Це перше дуже важливе.

Друге, про що я хотіла би сказати. Ми маємо вже перші невтішні результати штучної енергетичної кризи. Я не буду зараз коментувати всю цю історію, ми прекрасно знаємо, що штучно не закачали газ і штучно не поклали вугілля на склади. Як наслідок сьогодні – вже у постачальника "останньої надії", увага, частина бюджетних установ, які назвали комунальними підприємствами, до 49 гривень їм пропонують за кубометр природного газу. І як наслідок – непомірні ціни на тепло.

Ви собі не уявляєте, що зараз робиться з бізнесом, який не може сьогодні платити ні по рахункам за газ, починаючи від 42-49 гривень за кубометр, ні за тепло, ні за електроенергію, яка зростає кожного дня в ціні. Що ми маємо як наслідок цієї штучно створеної енергетичної кризи? Колосальну інфляцію в країні, яку приховують в цифрах, але люди її бачать на прилавках своїх магазинів, в які вони ходять. Ви знаєте, що ціни вже зовсім непосильні не тільки пенсіонерам, а вже і частині середнього класу, що ціни на ключові продукти харчування просто зашкалюють. І це наслідок абсолютно зрозумілої товарної інфляції, яка як наслідок енергетичної кризи сьогодні торкнулася кожного українця.

Я хотіла би, щоб ми негайно обговорили це питання, тому що це прямо б'є по доходам, по бюджету кожної родини. Інфляція непосильна для людей. На цьому фоні не відбуваються індексації ні заробітних плат, ні пенсій, ні соціальних виплат. І бідність, з якою ви пропонували боротися і пропонували закінчити епоху бідності, сьогодні не просто законсервована, а ми з вами, дорогі друзі, вперше в історії незалежної України вийшли на останнє місце на європейському континенті по ВВП (валовому внутрішньому продукту) на душу населення. Це означає, що ми вже за Молдовою по ВВП на душу населення. І про це все, будь ласка, звітуйте і розкажіть людям.

6340 – тимчасова слідча комісія, яка стосується того, що відбувається в НАК "Нафтогазі" з цінами на газ і як наслідок з цінами на тепло. Пройшов комітет. Ми просто вимагаємо на цьому тижні це проголосувати.

І, крім того, я хочу повідомити вам, що ми передали до поліції заяви про злочин відносно тих, хто відповідальний за те, що немає газу, немає вугілля і немає головного противірусного препарату "Ремдесивіру" в лікарнях під час епідемії COVID. Управляйте країною, а не хаос сійте.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається заступнику голови фракції політичної партії "Голос" Роману Васильовичу Костенку. Будь ласка.

 

КОСТЕНКО Р.В. Дякую.

Пане Голово, шановні колеги! Я з самого початку хотів би погодитись з попередніми спікерами, зокрема з заступниками Голови Верховної Ради про те, що ми повинні коректно поводитись і в сесійній залі. Але я сказав би, не тільки в сесійній залі, але всюди, де ми засідаємо і проводимо свою роботу як депутати.

В першу чергу, ми повинні виконувати норми закону. Тому що закон – це не те, що нам хочеться або не хочеться виконувати. Це, в першу чергу, ті правила, які прописало нам суспільство, яке делегувало нас сюди, і які ми повинні виконувати. В інакшому випадку ми йдемо проти суспільства, яке, я ще раз кажу, делегувало нас сюди для виконання депутатських повноважень. Це перше.

Друге. Я думаю, що всі ми бачили ще раз ті кадри, ганебні кадри поведінки посадовця МВС під час спілкування на блокпосту. І я, перш за все, і від себе, і від фракції "Голос" хотів би висловити підтримку і повагу тим поліцейським, які показали, що вони можуть виконувати свою роботу, і не дивлячись ні на що, можуть дійсно правильно виконувати свої повноваження, навіть коли на них здійснюється тиск.

Звичайно, цього не можна сказати про високопосадовців наших. І така поведінка заступника міністра неприпустима. І ми вважаємо, що він повинен бути звільнений зі своєї посади. І я не знаю, проведіть аудит і пошукайте, я думаю, ще знайдете таких людей, які так себе нечемно поводять.

Тепер, щодо порядку денного. Зараз вся країна у напрузі. Ми постійно чуємо про загрозу повномасштабного вторгнення Російської Федерації, про можливу ескалацію конфлікту, а також ескалацію на кордонах з Білоруссю. І тому як парламент ми повинні реагувати на ці виклики. Тому я вважаю, що нам час продемонструвати суспільству, що ми дійсно переймаємося безпекою нашої країни і виконуємо передвиборчі обіцянки. І коли ми говоримо про рух до НАТО попри тиск від наших сусідів і намагання залишити нас у сфері свого впливу, ми повинні робити дійсно дієві кроки в цьому напрямку. Я зараз маю на увазі реформу Служби безпеки України.

Майже всі політичні сили обіцяли, коли йшли в парламент, про те, що ми будемо робити реформу Служби безпеки. І ми вважаємо, що не може бути в цьому половинчастих рішень. І от Законом про БЕБ ми намагалися ліквідувати підрозділи СБУ, що займаються розслідуванням економічних та корупційних злочинів. Підрозділи ліквідували, а функції залишились. Тому такі досвідчені кадри просто сховались посеред інших структурних одиниць, і вони далі займаються тим, чим до цього займались. І коли всі говорять, що ми повинні приймати закони, що допомагають бізнесу, то це також і є той закон. Ліквідація тиску на бізнес з боку силових відомств – це також допомога відомству.

Тому давайте вже розпочнемо розгляд законопроекту 3196 на цьому тижні, це є нашою пропозицією. Бо законопроект готовий до розгляду в другому читанні вже з вересня, а так як його відкладали на наступний рік, то виглядає це як спроба, ще одна спроба поховати реформу, яка повинна була вже розпочатись.

Ми також бачимо, що всі: і наше суспільство, і наші міжнародні партнери говорять нам про те, що вже на часі ця реформа. Та і просто здоровий глузд в умовах війни з Російською Федерацією вказує нам на те, що нам першочергово потрібно приймати закони, що стосуються, в першу чергу, національної безпеки. Тому, ще раз кажу, наша пропозиція, пане Голово, про те, щоб ми могли поставити цей законопроект на початку тижня, пройти всі правки, проголосувати його і зробити вже з Служби безпеки справжню спецслужбу.

Також ми підтримуємо Закон 6359 – про допуск підрозділів до навчань, і теж вважаємо, що його потрібно прийняти якомога раніше, тому що з січня вже ці навчання в нас почнуться.

І якщо говорити про міністрів, ми би хотіли запропонувати запросити міністра закордонних справ, дійсно, відбулись і переговори, і багато питань все ж таки зовнішньополітичних, які зараз цікавлять суспільство. Хотіли б задати йому питання, зокрема що стосується зовнішньої політики нашої держави.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові депутатської групи "Партія "За майбутнє" Бондарю Віктору Васильовичу.

Будь ласка, Вікторе Васильовичу.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Руслане Олексійовичу. Дякую, шановні колеги.

Наша депутатська група "Партія "За майбутнє" розуміє, що на останньому тижні забагато буде питань, які треба винести до нового року та проголосувати. Але ми все ж таки, коли уважно переглянули порядок денний, який запропонований, наполягаємо і просимо включити до розгляду в якості вкрай пріоритетних наступні законопроекти, які я зараз буду озвучувати. Вони є в порядку денному, але вони стоять в такій частині, що ми до них, є вірогідність, просто не доберемося.

Але я, Руслане Олексійовичу, дуже прошу звернути на них увагу, бо вони пов'язані з імплементацією різних європейських норм та наших зобов'язань по європейській інтеграції, які ми піднімали. І вони мають вступити в дію з 1 січня. Тому, якщо ми їх не проголосуємо, ми будемо мати колізії старих законів, які працюють в Україні, і тих норм, які ми мали би виконати, які мали вступити в дію з 1 січня.

Тому перший законопроект я прошу, щоб ми перенесли на момент, щоб він гарантовано був розглянутий – це № 6055 – це про Національну комісію по регулюванню зв'язку, пошти і так далі. Це вкрай важливий законопроект, він має вступити в дію з 1 січня, він скасовує цілу низку різних нормативних актів, які існували на цей час в Україні, і він дасть можливість нам гарантовано сформувати і запустити роботу цієї комісії, дасть можливість навести порядок на ринку зв'язку, щоб дійсно в кожен район, в кожне село прийшла цифровізація, щоб дороги були якісно покриті сьогодні сучасним зв'язком, щоб засоби телекомунікації відповідали сучасному рівню. І цей законопроект якраз гармонізований повністю з європейськими міжнародними всіма нормами в цій сфері, і він надважливий і має бути дійсно прийнятий до нового року, бо потім буде колізія, і всі оператори, і всі учасники ринку будуть мати величезні проблеми з законами, які існують сьогодні в Україні. Вони мають протиріччя, вони мають купу недоліків. І, на жаль, їх виправити можна тільки цим законопроектом. Тому просимо його поставити як пріоритетний і підняти в списку зараз на розгляд – 6055.

Другий законопроект, який стосується нашої енергетики, це законопроект 6273. Це мова іде про особливості публічних закупівель щодо застосування переговорної процедури для наших Укргідроенерго, Нафтогазу і інших енергетичних компаній. Мова іде про те, що є кошти, які нам виділяються сьогодні через Європейський банк реконструкції і розвитку, це кошти на добудову Дністровської ГЕС (5-го, 6-го та 7-го гідроагрегатів), це кошти на модернізацію, повністю переоснащення більше 20 компресорних станцій по території України. Це по суті гарантоване завантаження української промисловості таких підприємств як Турбоатом, Електротяжмаш та інших десятків вітчизняних промислових підприємств на найближчі 4-5 років. І це по суті рятує і ці підприємства від банкрутства, це рятує енергетичну галузь України, це запускає нові компенсуючи потужності в енергетиці України. І цей законопроект, друге читання, треба підняти зараз на вищі сходинки, проголосувати, щоб вони могли пройти цю процедуру, і дати можливість залучити ці кошти, почати потужне будівництво і завантажити на найближчі 4-5 років українську промисловість роботою, тою, яка звична для нашої країни.

Третій законопроект – 6378. Волинська обласна рада звернулась до Верховної Ради, не один раз вже просили, щоб закінчити процедуру перейменування міста Володимир-Волинський на місто Володимир, як воно історично було названо. Це історичний момент, колись після об'єднання і приєднання цієї території до Російської імперії в 1795 році, щоб не було плутанини з назвами, тоді перейменували в Володимир-Волинський, на території тодішньої Російської імперії було ще місто Володимир, і так воно проіснувало. Але мешканці міста звертаються, звертається обласна рада. Питання просте, я думаю, його треба підтримати.

Законопроект 2038 – про визнання примусового переселення з території Польської Народної Республіки в 1944-1951 роках українців, тоді було проведено цей захід, Радянський Союз його проводив. Просимо поставити цей законопроект на порядок денний, він актуальний, і він сьогодні має велике значення.

І законопроект 3124 – це про охорону дитинства щодо…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Вікторе Васильовичу.

Шановні колеги, я запрошую до слова голову депутатської групи "Довіра" Олега Івановича Кулініча.

Будь ласка, Олегу Івановичу.

 

КУЛІНІЧ О.І. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановні колеги, шановний пане Голово! Сьогодні до дій Російської Федерації на східному кордоні України прикута увага не лише наших громадян, а і всього світу, люди стурбовані постійними провокаціями з боку агресора. І тому чіткі і злагоджені дії керівництва держави – це якраз те, що найбільш важливо зараз для українців.

На наш погляд, зусилля всіх гілок влади повинні бути направлені на посилення обороноздатності нашої держави і на успішні дії дипломатичного корпусу країни. Впевнений, що навколо цього питання об'єднаються всі політичні сили як в парламенті, так і за його межами. Ми підтримуємо пропозицію заслухати в п'ятницю на "годині запитань до Уряду" Прем'єр-міністра країни, в тому числі і з цієї проблематики.

Друге, що зараз також турбує українців – це енергетична безпека нашої держави. Від цього залежить не тільки тепло у наших домівках, а і функціонування української економіки і інших сфер нашого життя. І хоч питання з постачальником "останньої надії" більш-менш якось врегульовується для бюджетних установ і для приватних споживачів, але залишається цілий ряд проблем, які не вирішені.

Наприклад, вже більше місяця як я озвучив на Погоджувальній раді ситуацію, яка зараз турбує всі лікарні, де в реанімаціях перебувають хворі на COVID. Особливо це стосується пацієнтів, які перебувають в цих лікарнях, тому що особиста безпека цих пацієнтів залежить не тільки від дії лікарів, а і стабільного електропостачання та забезпечення цих закладів аварійними електрогенераторами.

На запит депутатської групи "Довіра" профільні міністерства дали відповідь, що керівники медичних установ повинні самі потурбуватися про енергетичну стабільність їхніх закладів і врегулювати цю проблему. Але це не вирішення питання, це не нормальний підхід. Керівники цих закладів, лікарі знають, що їм робити, їм не потрібні рекомендації, їм потрібна дієва фінансова допомога у вигляді субвенції для всіх лікарень по всій державі. Тому я вкотре хочу звернути увагу уряду, що це дуже важливе питання, і ми повинні його врегулювати, щоб ми не мали тих трагедій, які були на Львівщині минулого року.

Також хочу озвучити ряд соціальних питань, з якими до депутатів нашої групи звертаються голови об'єднаних територіальних громад, представники соціальної сфери, зокрема це компенсація проїзду автотранспортом для пільгових категорій громадян. На сьогодні взагалі відсутнє державне фінансування та будь-яке регулювання цих пільг на центральному рівні. Наразі є розроблений проект постанови, яким пропонується все це передати на рівень ОТГ. Але це, перш за все, державна пільга, не кажучи про те, що вона є достатньо ресурсною. І жодна ОТГ, повторюю, жодна не зможе самотужки це все витягнути, особливо на міжміські перевезення. Територіальні громади ніколи не зможуть відпрацювати єдиний уніфікований підхід з надання пільг на міжміські перевезення, це повинна зробити держава, і підхід має бути один. Тому сподіваюся, що профільні міністерства відпрацюють цю проблематику, і найближчим часом Кабмін цю проблему врегулює.

І останнє. 14 грудня, тобто завтра, у нас День вшанування учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС. Але коли держава офіційно вшановує подвиг ліквідаторів і водночас скасовує пільги, які були надані чорнобильцям раніше, це викликає справедливе обурення у тих же ліквідаторів. Зараз громадські чорнобильські організації звертають увагу на фінансування безоплатного санаторно-курортного лікування. В даному випадку потрібно встановити соціальну справедливість і врегулювати фінансування чорнобильців у порівнянні з іншими пільговими категоріями осіб. Більше того, у нас з 2017 року відсутня єдина державна програма, яка б вирішувала весь комплекс питань, пов'язаних з чорнобильцями, у нас є багато законопроектів з цієї проблематики, від практично всіх депутатських фракцій та груп.

Тому я хочу звернутися до вас, пане Голово, дайте, будь ласка, доручення профільному комітету відпрацювати спільний законопроект, який би вирішив цю проблематику для чорнобильців. Давайте разом напрацюємо дієву законодавчу ініціативу, за яку нам подякують ті ж чорнобильці. Всім бажаю плідного, гарного тижня.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олеже Івановичу, за слушну пропозицію.

Прошу комітет взяти цю пропозицію до уваги.

Вельмишановні колеги, я хочу нагадати, що минулого разу ми проголосували з вами можливість надання різним представникам, двом представникам від "Голосу" брати участь. Але ми переговорили, я отримав певні листи від інших фракцій, і зараз присутні у нас 11 членів фракції "Голос", вони представлені всі тут. І вони попросили замість 11 хвилин, які вони можуть отримати, враховуючи те рішення, яке ми прийняли, надати зараз по завершенню нашого обговорення, от зараз, слово народному депутату Шараськіну Андрію Андрійовичу.

Будь ласка, Андрію Андрійовичу.

Після цього представник Кабінету Міністрів і після цього ми приймаємо рішення…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, у нас було ще рішення попереднє, яке ми прийняли, що вони виступають після голів.

Будь ласка, Шараськін Андрій Андрійович.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дай Боже здоров'я, шановні присутні! Андрій Шараськін, об'єднання "Справедливість".

Я хотів би уточнити, пане Голово, про те, що тут більшість фракції "Голос" знаходиться, я дякую, що ви дали цю можливість, замість 11 хвилин, я нагадаю, ми взяли тільки 5.

Отож, я звертаюсь, звісно, до керівництва Верховної Ради, до Голови Верховної Ради, до заступників і, найголовніше, до голів і співголів депутатських фракцій і груп.

Станом на сьогодні ми маємо безпрецедентні виклики, які стоять перед нашою країною. Правда, у нас практично не захищені кордони з півночі, мало хто говорить про те, в який спосіб ми будемо захищати наші акваторії Азовського і Чорного морів; про те, що у Придністров'ї знаходиться офіційно невеликий контингент, але величезний – до 30 тисяч осіб мобілізаційний резерв, який теж "дихає" нам в спину.

Не дивлячись на ці безпрецедентні виклики я хотів би повідомити якраз вам про те, що робота величезної фракції, я так спеціально говорю, тому що ми дуже поважаємо своїх виборців, фактично заблоковано рік часу.

Тут більшість нашої фракції. Я хотів би сказати і повідомити вам усім, як ми робили уже кілька місяців тому, звертаючись і до Голови (і до попереднього Голови Верховної Ради, і до теперішнього), і до всіх голів депутатських фракцій і груп, повідомити про шахрайство, повідомити про злочин, який відбувається в стінах Верховної Ради. Адже уже більше, ніж пів року нелегітимний голова фракції відмовляється підписувати рішення фракції. Відповідно кожен з голів не бере на себе сміливості вказати про те, що народні депутати, народні обранці зараз фактично позбавлені права далі діяти в межах своєї фракції.

Я хотів би нагадати про те, що всі, хто зараз беруть листи від фракції "Голос", мають розуміти і знати про те, що вони не узгоджуються з фракцією. Це лише кулуарна домовленість, користуючись тим, що колись цей чоловік був обраний. І такі кулуарні домовленості, вони мають залишитися кулуарними.

Я би хотів подякувати пані Олені за те, що вона згадувала про етичну поведінку. А тут не просто неетична поведінка, це ще й злочин і перешкоджання депутатській діяльності.

Ми навмисне сьогодні всі, більшість фракції "Голос", прийшли сюди, аби повідомити ще раз про цей злочин, аби все-таки привести у відповідність оголошення, яке було, про рішення більшості фракції про нелегітимність голови фракції і змінити-таки всі інформаційні таблички на сайті Верховної Ради.

Я вам щиро дякую. Я дуже сподіваюся, що ми більше не будемо повертатися до цього питання, адже ми хочемо бути чесними перед своїми виборцями, перед нашою країною і займатися справді нагальними справами, які є у нас на сьогодні. Я вам щиро дякую, друзі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Андрійовичу.

Я передаю слово постійному представнику Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Тарасу Петровичу Мельничуку.

Будь ласка, Тарасе Петровичу.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Доброго дня, шановний пане Голово, шановне керівництво Верховної Ради, голови комітет, голови депутатських фракцій і груп.

Перш за все, дозвольте подякувати за прийнятий на минулому пленарному тижні бюджет нашої країни на 2022 рік. Адже, як зазначив Голова Верховної Ради, він був прийнятий відповідно до строків і термінів, встановлених чинним законодавством.

Крім того, дозвольте принагідно також подякувати за прийняття 52 урядових законопроектів, які були прийняті в цьому році, а також висловити сподівання на продовження цієї тенденції в наступному 2022 році.

Крім того, дозвольте зазначити про те, що для Кабінету Міністрів України є дуже важливим пріоритетом якраз планування своєї законодавчої роботи. І тому він приділяє важливу увагу якраз створенню плану законодавчих робіт на 2022 рік.

Також дозвольте зазначити про те, що всі озвучені сьогодні питання до Кабінету Міністрів України на даній Погоджувальній раді будуть передані профільним відповідно міністрам, членам Кабінету Міністрів України згідно їх предметів компетенції.

Дуже дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Тарасе Петровичу.

Шановні колеги, ми завершуємо зазвичай обговорення…

Ми наприкінці проголосуємо включення до порядку денного, Юліє Володимирівно, як робимо це зазвичай.

Прошу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛИ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ви ж розумієте, що це не питання Погоджувальної ради, тому що Погоджувальна рада не може вчиняти такі дії. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція. Я так розумію, що майже одноголосно всі погодилися – 17 грудня запросити Прем'єр-міністра України з тематикою наступною: інформація Прем'єр-міністра України про соціально-економічну ситуацію в Україні та заходи уряду з вирішення проблемних питань. Погоджуємося? Є необхідність проголосувати? Давайте проголосуємо.

Хто за? Дякую. Проти? Немає. Утримались? Немає. Одноголосно.

Дякую, шановні колеги.

Тепер ми переходимо до наших керівників комітетів. І після цього ми проголосуємо порядок денний. І всі питання, які ви будете…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Все, що будете ставити, все ми проголосуємо, Юліє Володимирівно. Але є своя черговість.

Тому я запрошую до слова заступника голови Комітету з питань антикорупційної політики Мошенець Олену Володимирівну. Будь ласка.

 

МОШЕНЕЦЬ О.В. Доброго дня! Дякую.

Перший законопроект 6375. Ми дуже вдячні за пропозицію включення до порядку денного. І хочу наголосити, що цей законопроект підтриманий представниками абсолютно всіх фракцій. І рішенням комітету пропонується його прийняти за основу і в цілому. Будемо вдячні, якщо так і буде.

Другий законопроект, який також важливий для розвитку антикорупційної системи, це 5490, який надає можливість Вищому антикорупційному суду складати протоколи за неповагу до суду. На сьогодні всі суди мають таку можливість, крім спеціалізованих. Тому теж будемо дуже вдячні, якщо була би можливість в четвер розглянути його в другому читанні.

 І також хочу наголосити, що 9 грудня був Міжнародний день боротьби з корупцією. І дуже багато заходів було проведено з цього приводу. Учасники цих заходів наголошують на тому, що антикорупційна стратегія в Україні, це законопроект 4135, чекає на розгляд в другому читанні. Тому дуже сподіваємося, що в новому році на першому сесійному тижні ми нарешті її ухвалимо.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олено Володимирівно.

Хто далі бажає?

Слово надається заступниці голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Кравчук Євгенії Михайлівні. Будь ласка.

 

КРАВЧУК Є.М. Шановні колеги, я хотіла би акцентувати на кадровому питанні, а саме призначення членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на три вакантні посади за квотою Верховної Ради України. Це дуже критичне питання, адже мова іде про повноцінне функціонування фактично єдиного медійного регулятора. Гібридна війна, в тому числі інформаційна, вона триває щодня, і ми маємо гідно відповідати на усі виклики. Від ефективності роботи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення залежить, наскільки учасники ринку будуть дотримуватись вимог діючого законодавства. Тому комітет закликає дуже відповідально поставитись до розгляду цього питання у середу на пленарному засіданні.

На засіданні 17 листопада Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував включити до списку для проведення рейтингового голосування і за його підсумками голосування про призначення на три вакантні посади 13 кандидатів, з них три кандидати від політичних партій та груп і десять від громадських організацій. Отже, чекаємо на голосування у середу і заповнення трьох вакантних посад від Верховної Ради.

І також хочу поінформувати колег, що сьогодні стартувала загальнонаціональна акція "Національний тиждень читання". З 14 по 17 грудня, з вівторка по п'ятницю, в кулуарах на третьому поверсі буде організована виставка до 30-річчя незалежності. Це книжкова виставка, будуть представлені понад 30 видавництв з новинками. Тому запрошую усіх колег долучитися і пропагувати також читання.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань економічного розвитку Дмитру Андрійовичу Наталусі. Будь ласка.

 

НАТАЛУХА Д.А. Шановний пане голово, шановні колеги, дуже дякую. І хотів би подякувати шановній фракції за підтримку проекту Закону 3739, комітетського Закону про локалізацію. Я вам хочу сказати, що взагалі той факт, що слово "локалізація" звучить сьогодні в цьому приміщенні на найвищий нараді у Верховній Раді з можливих, на Погоджувальній раді, - це, мені здається, вже історичний момент.

Колеги, ті цифри, які озвучив мій колега Андрій Мотовиловець, 772 мільярди минулого року, 779 мільярдів цього року. Ви розумієте, що за умови роботи цього закону ми би уже могли за рахунок цих сум отримувати до державного бюджету щонайменше 200 мільярдів гривень. Це становить приблизно еквівалент 10 мільярдам доларів США, це ті гроші, які ми постійно пробуємо знаходити в якихось зовнішніх кредиторів. Тобто локалізація дає можливість припинити дивитися по сторонам, ми нарешті можемо починати дивитися в середину і шукати допомоги у нашого внутрішнього інвестора, у нашого внутрішнього виробника, якщо ми справді простягнемо йому руки допомоги.

Те, що ми очікуємо від прийняття цього закону – це плюс 3,9 відсотка зростання ВВП, це щонайменше 62 тисячі робочих місць, і це плюс 10,7 відсотка зростання переробної продукції.

Тому я дуже дякую всім фракціям, які підтримали цей законопроект і під час підписання, і під час голосування за перше читання. І дуже сподіваюсь, що ми підтримаємо цей проект закону у другому читанні. Тому що наше скликання не має права лишити борг робочих місць, лишити борг працюючої промисловості і лишити борг врешті-решт достоїнства наступному скликанню і взагалі українським поколінням.

Дуже дякую. Прошу підтримати 3739.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається Радуцькому Михайлу Борисовичу, голові Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Хотів би подякувати керівництву Верховної Ради і всім головам фракцій за підтримку такого маленького медичного дня в парламенті у вівторок. І хотів би звернутися до всіх керівників фракцій підтримати ці законопроекти.

Про що законопроекти, декілька слів. Три з них, крім ліків і лікарських засобів, це законопроекти, які а) врегульовують і збільшують кількість трансплантацій в Україні, і повертають наших громадян для трансплантації в Україну, а не їздити по Туреччині і збирати гроші. А три інших – це законопроекти, які вдосконалюють систему охорони здоров'я. Це і підвищення зарплат лікарів, це і доступні ліки, в першу чергу, це доступність до інсулінів, реімбурсації інсулінів в повному обсязі. Це розширення переліку доступних ліків. Дуже би просив підтримати ці законопроекти.

Що стосується законопроекту про ліки і лікарські засоби. Шановні, Україна не змінювала законодавство по лікам і лікарським засобам з 1992 року. Воно не змінювалось з минулого сторіччя. На сьогоднішній день цей законопроект вводить в Україну вимоги 83 Директиви Європейського Союзу. І законодавство, регламентуюче використання і виробництво ліків і лікарських засобів в Україні, буде практично повністю відповідати законодавству Європейського Союзу.

І дуже вдячний, що все ж таки ми спромоглися поставити антитютюновий закон на четвер. Теж також сподіваюсь на всі фракції, що цей закон також до кінця року подарує нашим громадянам здоров'я і захистить їх від шкідливого впливу тютюну.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Михайле Борисовичу.

Будь ласка, Іванна Орестівна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Шановні колеги, шановний пане Голово, насамперед хотіла би звернутися до колег керівників профільних комітетів і висловити сподівання щодо тих законопроектів, які будуть розглядатися в другому читанні цього тижня, зокрема про кредитні спілки – 5125, про врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації – 3716, про Нацкомісію у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектру і надання послуг поштового зв'язку – 6055. Ви всі попрацювали зі своїми комітетами для того, щоб максимально врахувати всі ті зауваження, які були по невідповідності директивам і регламентам Європейського Союзу.

Хочу звернутися до урядовців з проханням все-таки потрібні ратифікації надсилати вчасно до парламенту, а не в авральному порядку просити комітет терміново зібратися для того, щоб ми розглянули ратифікацію, зокрема по "Креативній Європі" в останній день, тому що інакше уряд не заплатить свій внесок вчасно. Я думаю, що про цей внесок було відомо давно, тому прошу уряд трохи системніше ставитися до планування своєї роботи.

Я також, колеги, хотіла би нагадати, що якщо ми з вами плануємо все-таки мати європейську перспективу, то для нас свобода слова є основною і вагомою цінністю, а це означає, що ми не можемо допустити атаку на свободу слова, зокрема в стінах парламенту.

Ми вже чуємо про те, що на телеканалі "Рада" будуть забороняти демонструвати брифінги народних депутатів, засідання комітетів, що телеканал "Рада" буде мати зобов'язання показувати роботу Кабміну і Президента України. Це не відповідає Конституції України, тому я сподіваюся на збалансоване представництво інформації на телеканалі "Рада" відповідно до принципів і підходів, які…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається народному депутату, голові Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Завітневичу Олександру Михайловичу. Будь ласка.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, хочу також подякувати за включення до порядку денного з 14 по 17 грудня два важливих законопроекти – це 6359. І дякую також Голові Верховної Ради за згадування цього закону. Комітет рекомендував його прийняти за основу та в цілому. Тому звертаюсь до вас, колеги, і прошу в підтримку, щоб проголосували за цей законопроект у вівторок.

І також другий законопроект 6302 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву. У четвер, це перше читання, також прошу, колеги, вашої підтримки в залі.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабаку Сергію Віталійовичу.

Будь ласка.

 

БАБАК С.В. Доброго дня, шановні колеги. Я дякую керівництву Верховної Ради за те, що поставили в порядок денний два важливих проекти законів від комітету: щодо військової освіти і науки, щодо підвищення якості навчальної літератури. Але комітет просить ще включити до порядку денного дві маленькі постанови, маленькі, але важливі – 6413 і 6414. Вони стосуються академічних стипендій Верховної Ради і соціальної стипендії Верховної Ради для студентів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей.

Це пов'язано з тим, що окремою постановою Кабінету Міністрів з 1 січня 2022 року підвищено розміри соціальних і академічних стипендій здобувачам фахової передвищої та вищої освіти. Водночас розмір академічних соціальних стипендій Верховної Ради України не переглядався. І вони будуть значно нижчими за стипендії, засновані Кабінетом Міністрів, і так далі. Тому це поставить стипендіатів в нерівні умови.

Ці дві постанови цю ситуацію виправляють. І я впевнений, що вони пройдуть без обговорення. Я їх прошу поставити в порядок денний і підтримати.

Дякую, колеги.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, хто бажає далі?

Костін Андрій Євгенович, голова Комітету з питань правової політики.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, шановний пане Голово, шановні колеги. Хочу подякувати вам за пропозицію повернутися до питань парламентських слухань, адже в нашому комітеті було два рази запропоновано проведення парламентських слухань з питань проблем виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. Але, на жаль, у зв'язку з карантинними обмеженнями ми не змогли їх провести.

І хочу сказати, що на найближчому засіданні комітету ми підтримаємо знову ініціативу щодо проведення цих слухань вже, я маю надію, наступного року.

Хотів би також подякувати за те, що включені до порядку денного два важливі законопроекти – це 5644, це реформа нотаріату. І хотів би попросити, щоб десь поставили їх в прохідну частину, якщо є така можливість, для того, щоб комітет міг опрацьовувати вже зміни до другого читання, тому що маю надію, що він буде підтриманий залом.

І також хочу попросити від імені комітету поставити в прохідну частину законопроект 4229 – це законопроект щодо кандидатів у судді, які пройшли усі процедури добору, але не були призначені у зв'язку з прийняттям за минулої каденції змін до Закону про судоустрій. 1402 – це законопроект про відновлення справедливості щодо цих кандидатів, він був підтриманий комітетом, і маю надію на те, що буде підтриманий залом. І це буде символічно напередодні Дня працівника суду, який ми всі святкуємо 15 грудня, в цю середу.

Принагідно хочу подякувати працівникам суду і суддям за їхню складну роботу, особливо в умовах карантину. Побажати їм відчувати повагу з боку суспільства за результати своєї роботи. І в цьому році хочу відзначити, що бюджет Державної судової адміністрації, особливо для апарату суддів, збільшено на 25 відсотків.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто ще бажає виступити?

Гетманцев Данило Олександрович, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, будь ласка.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, як ми всі бачимо, у нас відбувається сьогодні традиційне для грудня загострення протестів серед тих позапарламентських політичних сил, які хочуть заробити свої дешеві політичні, а, можливо, і не тільки політичні дивіденди на акціях протестів щодо введення реєстраторів розрахункових операцій, які вводяться з 1 січня.

Хочу нагадати всім парламентським політичним силам, що на нараді, яка проводилась рік тому, де ми прийняли рішення про відстрочення на рік введення РРО, ми домовилися всі, що жодних переносів більше не буде.

Звертаючись до підприємців, хочу наголосити про недостовірність, про відверту брехню тієї інформації, яка розповсюджується про введення програмних РРО і РРО. Мікропідприємці, тобто перша група, не повинні встановлювати РРО. Підприємці, які здійснюють торгівельну діяльність в селах і не продають підакцизні товари, також не повинні цього робити, первинні документи не потрібні всім, крім трьох ризикових груп.

Ми вводимо найбільш м'яку систему в Європі щодо реєстраторів розрахункових операцій. І мені дивно, як у політиків, які є відповідальними перед суспільством, вкладається в голові одночасно теза про найменше ВВП на душу населення в Європі і вимога про скасування реєстраторів розрахункових операцій чи неприйняття законопроекту 5600, чи інших заходів, які ми впроваджуємо у повній відповідності з європейськими практиками, світовими практиками, врешті-решт виводячи нашу Україну з цього популізму, в якому вона була 30 років. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові Комітету з питань транспорту та інфраструктури Кісєлю Юрію Григоровичу. Будь ласка.

 

КІСЄЛЬ Ю.Г. Доброго дня, шановні колеги, доброго дня пане Голово. Хотів би висловити свою повагу вам як Голові і вашому секретаріату за те, що Комітету з питань транспорту та інфраструктури почали надавати належну увагу і наші закони почали стояти у прохідній частині в сесійних...

Також хочу зазначити, що у жовтні був підписаний меморандум між Україною і ЄС про відкрите небо. І закон, який стоїть, 3683, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України. Це є один із імплементаційних законів, який треба підтримати, і я всіх прошу колег підтримати цей закон.

Також у нас стоїть Закон 3716 про безпілотні повітряні судна цивільної авіації, теж прошу усіх підтримати.

І є Закон, який знову-таки стоїть у прохідній частині, 5705 – це про впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті. Прошу всіх колег підтримати.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Юрію Григоровичу.

Хто ще бажає?

Будь ласка, Нестор Іванович Шуфрич, голова Комітету з питань свободи слова, будь ласка.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Шановний головуючий! Шановні колеги! На жаль, продовжується стурбованість журналістів в Україні і за її межами щодо ситуації із свободою слова в Україні. На минулому тижні було звернення журналістів медіахолдингу України щодо об'єднання всієї журналістської спільноти у питанні захисту свободи слова в Україні.

Я хочу застерегти владу називати телеканали брехливими. Брехню або неправду може встановити виключно суд, а жодна посадова особа в Україні, навіть Президент, не має таких повноважень, якими, згідно з Конституцією України, наділені наші судді. До речі, це питання викликає стурбованість не тільки у журналістів в Україні, а й в Організації Об'єднаних Націй, ОБСЄ, Freedom House, у журналістів, і всі уповноважені органи цих структур висловлювали не один раз свою стурбованість з приводу того, що відбувається. Правда, є випадки, коли і самі журналісти визнають свою помилку, наприклад, на позаминулому тижні журналіст Мокрик із Bihus.Info визнав свою помилку щодо інформації відносно Іллі Киви, де він сказав, що під час обшуку у нього було знайдено золота на мільйон гривень і 500 тисяч доларів. Як потім з'ясувалося, відповідні фотографії були взяті з відкритих джерел під час обшуку ДБР в одному з конвертаційних центрів. Пан Мокрик визнав свою помилку, як він сам сказав, "лажанулся".

Шановні колеги! Є у нас Закон 5702, суть цього закону – це дисциплінарна відповідальність для депутатів, якщо вони образили журналістів. Тобто та сама відповідальність при образі народних депутатів України.

Пане Голово! Чотири рази, якщо не помиляюся, я вносив це питання поставити в порядок денний. Я вже змушений попросити вас на "слабо". Ну що, "слабо" поставити закон щодо нашої відповідальності…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто ще?

Будь ласка, Іонушас Сергій Костянтинович, голова Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

ІОНУШАС С.К. Перш за все, я хотів би подякувати, що законопроект 5158 – щодо внесення змін до законів України стосовно удосконалення порядку добору і підготовки прокурорів стоїть на четвер. Однак, хотілось би все ж таки попросити змінити черговість та порядок розгляду законопроекту і його розглянути.

Однак, на жаль, я не побачив на цьому тижні, що стоїть законопроект 5110. Ще 13 жовтня наш Комітет з питань правоохоронної діяльності на засіданні розглянув цей законопроект, він є сателітним до законопроекту про запобігання та протидію антисемітизму в Україні, поданий народним депутатом Бужанським Максимом. Він стосується змін до статті 161 Кримінального кодексу України.

Я хотів би звернути увагу, що ще 22.09 основний законопроект був прийнятий, і прошу розглянути можливість прийняття цього законопроекту на цьому тижні, 5110.

Крім того, я хотів би підтримати колегу Олену Володимирівну Мошенець стосовно можливості розгляду Верховною Радою законопроекту 5490, який стосується Вищого антикорупційного суду України в цей четвер. Сподіваюсь, в середу на нашому комітеті ми зможемо його розглянути.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Дмитро Валерійович Лубінець, голова Комітету з питань прав людини, деокупації, реінтеграції тимчасово окупованих територій і так далі. Будь ласка.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Доброго дня, Руслане Олексійовичу, шановні колеги! Знаєте, от зараз я від своїх колег, від голів комітетів вже почув, напевно, новий юридичний термін "прохідна частина порядку денного". Всі законопроекти дуже важливі, може, тоді у вівторок і четвер попрацюємо до вичерпання порядку денного, щоб в цьому році всі законопроекти дійсно були прийняті? (Оплески)

Дякую.

І я дякую за те, що чотири законопроекти від нашого комітету стоять в порядку денному. Дуже вам дякую.

Також хочу проінформувати, що з нагоди проведення Міжнародного дня прав людини 10 грудня наш комітет спільно з Уповноваженим з прав людини провів "круглий стіл" на тему: "Основні тенденції реалізації прав і свобод людини і громадянина в 2021 році".

Ми цей захід проводили 3,5 години. І на що хотів би звернути увагу? Що всі представники правозахисних організацій, громадського сектору, особисто Уповноважений наш омбудсмен знаходились офлайн.

Всі представники центральних органів виконавчої влади були онлайн, на жаль. Це перше.

І друге. Хотів би звернути увагу представника уряду. З одного боку, звернути увагу, з іншого, подякувати. У нас на засіданнях комітету законопроект від Кабміну вже представляв представник експертної групи міністерства. Я дякую за реакцію, була реакція і особисто від представника Кабміну, і особисто від Прем’єр-міністра. Дійсно, була швидка і позитивна реакція. Але хотів би… Знову ж таки чому піднімаю це питання? Щоб ми як голови профільних комітетів не дозволяли, щоб будь-яка людина від міністерства…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Абсолютно слушно. Я підтримую і прошу звернути на це особливу увагу. Мінімум – заступник міністра чи керівник департаменту, але не нижче. Тому що це просто ганебно.

Дякую.

Будь ласка, Андрій Андрійович Клочко, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

КЛОЧКО А.А. Дякую, шановний Голово! Дякую, шановні колеги!

До парламенту надійшли пропозиції Президента України Володимира Зеленського до проекту Закону про адміністративну процедуру (реєстраційний номер 3475). Пропозиції стоять для розгляду парламентом у середу не на початку засідання.

Розуміючи, що питання цього закону є наступним кроком у впровадженні реформи децентралізації влади, Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування наполегливо просить поставити його одним з перших у середу 15 грудня. Засідання комітету з розгляду пропозицій Президента відбудеться завтра о 9-й годині ранку. Прошу підтримати.

Наступне. Комітет на своєму засіданні 15 листопада запропонував парламенту проект Закону про місцеві державні адміністрації (реєстраційний номер 4298) прийняти в другому читанні та в цілому, застосувавши особливу процедуру його розгляду. Але ми там дійшли згоди в поправках.

17 листопада таблицю було розміщено на сайті Верховної Ради України. Метою прийняття цього проекту є створення правових передумов та основ для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу до внесення відповідних змін до Конституції України щодо децентралізації влади та приведення законодавства про місцеві державні адміністрації у відповідність із сучасними викликами.

Прошу поставити у розклад засідань на цей пленарний тиждень. Прошу підтримати.

Також комітет подав на розгляд проект Закону про внесення зміни до Розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій (реєстраційний номер 5811), підготовлений до другого читання.

Прошу підтримати ініціативу комітету та віце-прем'єра Михайла Федорова. Прошу поставити цей проект на розгляд саме у вівторок 14 грудня.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто ще бажає виступити?

Герус Андрій Михайлович, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

 

ГЕРУС А.М. Доброго дня, шановні колеги. На цей тиждень від Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг пропонується два законопроекти. Я хочу на них звернути увагу.

Це номер 6347 – це продовження мораторію на банкрутство державних вугільних підприємств, державних шахт до 2024 року.

І другий законопроект – це 5859 – щодо надання соціально-економічної компенсації ризику для населення територіальних громад, які утворені та функціонують на території зон спостереження. Тут мається на увазі 30-кілометрова зона атомних електростанцій. Номер законопроекту 5859.

Чому я звертаю увагу на ці два законопроекти? Я би просив усі депутатські фракції та групи розглянути можливість, щоб ми проголосували ці законопроекти за основу та в цілому, щоб вони вступили в силу ще в цьому році.

Тому був би дуже вдячний, якби нам це вдалося проголосувати.

Спасибі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Всі висловилися, шановні колеги? Зараз ми перейдемо ще до шановного депутата Бакунця, одну хвилиночку. Маємо прийняти відповідні рішення, які стосуються затвердження розкладу пленарних засідань.

Шановні колеги, є пропозиція з урахуванням того, що було сказано, з урахуванням готовності відповідних законопроектів проголосувати проект розкладу пленарних засідань Верховної Ради, будь ласка, на цей тиждень. Я сказав, з урахуванням того, що було сказано, з урахуванням готовності законопроектів.

Будь ласка, я прошу підтримати. Хто за? Дякую. Прошу опустити. Хто проти? Утримався?

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, ще.

Будь ласка, Артуре Володимировичу.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Руслане Олексійовичу! Шановні колеги! Хотів би процитувати частину восьму статті 19 Регламенту: "У невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради на вмотивовану вимогу осіб, які згідно з Конституцією України мають право вимагати скликання позачергової сесії Верховної Ради, а також за пропозицією Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України не пізніше як у триденний строк скликає позачергове пленарне засідання Верховної Ради".

Тому я б хотів сказати, що я тільки що поспілкувався з лідерами "Батьківщини" і "Голосу". І я б хотів ще раз звернутися до вас з проханням поставити на голосування Погоджувальної ради питання скликання закритого позачергового засідання в четвер з запрошенням пана Зеленського та вищого військового керівництва держави.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я хотів би теж процитувати вам те, що ви не прочитали в частині восьмій статті 19, що до порядку денного такого засідання включаються лише питання, розгляд яких визначений у пропозиціях про скликання такого засідання.

Я хотів би, щоб, перше, ці пропозиції у мене були.

І друге, вони мають бути підтримані Погоджувальною радою. Тому я їх поставлю на голосування.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію, яку сказав Артур Володимирович, прошу проголосувати.

3 – за. Дякую. Прошу опустити.

Хто – проти?

Проти – немає.

Утримались?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ні, ні, я розумію.

Рішення не прийнято. Дякую.

Але є відповідний механізм по-іншому це все провести.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко. По тих законопроектах, які ви казали.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я хочу якраз зараз наголосити ще раз, що на вулиці лідери, просто оргкомітет ФОПів, це фізичні особи, малі підприємці, мікропідриємці, на яких тримається середній клас країни, вимагають зустрічі з керівництвом парламенту для того, щоб пояснити свою позицію. І вони наполягають на тому, щоб на цій сесії законопроект 5866-1, який повністю захищає малих підприємців, був поставлений на голосування.

Я прошу поставити це на голосування.

І друге. Я прошу вас проінформувати після того, як профільний комітет прийняв позитиве рішення по затвердженню роботи тимчасової слідчої комісії по НАК "Нафтогазу", це 6340, щоб ви зараз повідомили, що це буде поставлено на голосування на цьому...

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Юліє Володимирівно, спочатку по 5866-1. Ви почули пропозицію в тому числі і профільного комітету, я ставлю це питання на голосування.

Хто за те, щоб включити до порядку денного на наступний тиждень законопроект 5866-1, прошу голосувати. Дякую. Прошу опустити.

Фракції, будь ласка, хто за? Не всі присутні. Будь ласка, "Батьківщина" – за, "Європейська солідарність" – за, ОПЗЖ – за, "За майбутнє" – за, "Голос" – за. Дякую. Прошу опустити.

Будь ласка, хто проти? Проти немає.

Хто утримався? "Слуга народу" – утримались.

Тому рішення не прийнято. І немає з "Довіри" представника.

Тепер, по 6340, будь ласка. Ми з вами говорили, ми планували його включити минулого тижня, але в нас постанови забрали дуже багато часу, що ми в п'ятницю фактично не встигли. А на цьому тижні в нас взагалі планується блок постанов по тимчасових слідчих комісіях, вони включаються без рішення. Юліє Володимирівно, ще раз кажу, вони включаються без рішення. Ми включимо, так. Тобто всі постанови по ТСК, вони всі включені, наскільки мені повідомляють. Дякую.

Шановні колеги, завершальна ще одна хвилина – народний депутат Бакунець Павло Андрійович. І після цього ми завершуємо Погоджувальну раду.

Будь ласка, Павле Андрійовичу.

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Шановний пане Голово, шановні народні депутати, ми з вами входимо в завершальний крайній тиждень роботи в залі в цьому році. І в крайній раз хочу звернутися тут, з цієї основної наради країни, до Кабміну про те, щоб все ж таки звернули увагу і забезпечили наші громади додатковими коштами з резервного фонду на заробітну плату наших вчителів. В них теж буде Новий рік, в них теж буде Різдво, про них потрібно подбати.

Рівно ж дякую вам, народним депутатам, від представників органів місцевого самоврядування, міських голів, депутатів за те, що в наступному році трішки збільшили кошти для громад. Потрібно і надалі так працювати, аби в громадах було більше коштів. Вони зможуть самі добре розвиватися. Так стане життя комфортнішим наше з вами, в наших громадах, а відповідно і всіх …

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Шановні колеги, Погоджувальна рада завершена. Зустрічаємося завтра в залі о 10 годині. Дякую.

Повернутись до публікацій

Версія для друку