СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

 

29 листопада 2021 року, 11 година

 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго дня, шановні колеги. Ми починаємо Погоджувальну раду.

Я от хочу нагадати вам, що проект розкладу пленарних засідань, який підготовлений на підставі пропозицій комітетів, депутатських фракцій і груп, вам надано, ми після цього обговоримо і його.

Також я от хочу звернути вашу увагу, що в середу 1 грудня у залі засідань Верховної Ради України, відповідно до статей 85, 106 Конституції України, Президент України звернеться з посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Також, шановні народні депутати, Кабінет Міністрів завершує роботу над проектом Закону України про Державний бюджет України на 2022 рік, тому прошу Комітет з питань бюджету, як тільки доопрацьований урядом проект державного бюджету надійде до Верховної Ради, оперативно і невідкладно його розглянути на предмет врахування бюджетних висновків Верховної Ради України і підготувати, і внести його для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Також, шановні колеги, я хочу нагадати вам інформацію, що, крім голосування за бюджет, ми маємо також проголосувати і кошторис Верховної Ради України на 2022 рік. Крім цього, ми 1 грудня будемо відмічати 30 років з дня всеукраїнського референдуму, на якому понад 90 відсотків громадян України підтвердили Акт проголошення незалежності України.

Також я от хочу попросити вельмишановних колег, керівників фракцій, керівників груп звернути увагу на те, що ми завершуємо підготовку Плану законопроектних робіт на 2022 рік, тому я просив би своєчасно передавати ваші пропозиції для того, щоб вони були включені до Плану законопроектних робіт на наступний рік, те саме прошу і вельмишановних інших суб'єктів законодавчої ініціативи.

Також хочу повідомити, як пройшли попередні дні у нас. Ви знаєте, що минулої суботи ми відмічали в скорботі День пам'яті жертв голодомору. І результатом таких днів стала моя зустріч з послом Канади пані Ларисою Ґаладзою, і посол Канади вручила мені як Голові Верховної Ради завірену копію оригіналу Закону "Про встановлення дня пам'яті жертв голоду і геноциду ("Голодомору") в Україні та визнання голоду 1932-1933 років в Україні актом геноциду", ухваленому Парламентом Канади, і він переданий в нас у відповідний музей, скажімо так, Верховної Ради.

І я також звертаюся і до інших парламентів, для нас було б надзвичайно цінно, якби наступний рік, коли ми будемо відмічати в скорботі 90-ті роковини, щоб, по-перше, всі парламенти надали нам отакі відповідні свої законодавчі акти, а інші, які ще не визначились з цим, все-таки визнали цей акт Голодомору актом геноциду, тому що для українського парламенту це надзвичайно цінно.

Крім цього, я хочу повідомити вам, що триває робота над створенням науково-консультативної ради, і тому я прошу надавати ваші пропозиції до складу. Насамперед це стосується Комітету з питань освіти, науки і інновацій, тому попрошу вас і вашого бачення, особливо що стосується молодих учених, голос яких має бути представлений також в науково-консультативному дорадчому органі у Верховній Раді. І також звертаю вашу увагу, що нам треба вирішити питання щодо присудження премій Верховної Ради України молодим ученим в 2020 році.

Також я вам хочу повідомити, що те, про що ми з вами говорили, воно вже має свій об'єктивований результат: утворено розпорядженням Голови Верховної Ради України Робочу групу з підготовки комплексних пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Сергійовича Корнієнка. І на цьому тижні планується перше установче засідання, і тому прошу, там представлені представники всіх фракцій і груп, щоб ми активно долучилися до цього питання.

Також, враховуючи ковідну ситуацію і інші питання, пов'язані з, скажімо так, міжпарламентською діяльністю, цього тижня також видано оновлене Розпорядження Голови Верховної Ради України про деякі питання оформлення народними депутатами України відряджень за кордон, тому  теж попрошу народних депутатів ознайомитися. Там передбачені всі правила, як будуть оформлятися відрядження в цей період.

Також хочу повідомити вам про те, що ми маємо вже перші результати того, що у готелі "Національний" ми відкрили центр вакцинації. Я вам хочу повідомити, що від початку роботи, з 15 листопада, там проведено вже більше півтори тисячі щеплень, і це хороший початок. І тому ще раз я закликаю громадян України вакцинуватися, вакцини всі є, всі підстави і всі умови для цього створюються, в тому числі і Верховною Радою України.

Тому я, завершуючи своє перше вступне слово, все-таки прошу голів фракцій і груп під час виступів вносити свої пропозиції щодо тематики проведення "години запитань до Уряду", яка відбудеться у п'ятницю 3 грудня. В мене все.

Я передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Сергійовичу Корнієнку. Будь ласка, Олександре Сергійовичу.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Хотів би сказати про кілька важливих напрямків на цьому тижні. Це, дійсно, в першу чергу бюджет. Ми розуміємо, що є навіть такий вислів, десь, не пам'ятаю, хто казав, що одна з основних функцій будь-якого законодавчого органу – це все-таки бюджетна функція. І на цьому тижні у нас є як безпосередньо законопроект, який стосується змін до бюджету в першу чергу 2021 року, і  нам дуже важливо їх встигнути прийняти, тому що зміни в бюджет 2021  року в 2022 році навряд чи вже будуть потрібні. Але ми бачили і певні ознаки поправкового спаму в цих законопроектах, особливо в одному з них, 6298, здається. Тому є пропозиція  до колег все-таки конструктивно підійти до цього питання.

Безпосередньо проект бюджету на наступний рік, 2022-й, ми очікуємо найближчим часом від уряду. І хотілось би, щоб ми на цьому тижні встигли його розглянути, тому що залишати такий важливий процес на останній тиждень парламентський – це ризиковано, враховуючи те, що далі в нас за календарним планом немає діяльності в сесійній залі, а є діяльність на округах, в комітетах, щоб ми не опинилися, так би мовити, напередодні нового року в ситуації, коли треба повертатися в зал. Я думаю, що для  більшості депутатів ця перспектива не буде дуже  такою райдужною.

Щодо бюджету. Також хотілось би сказати, що на наступному тижні у нас буде важлива дата. Крім Дня Збройних Сил, звичайно, 30-річчя Збройних Сил 6 грудня, у нас ще буде свято самоврядування. 7 грудня – День місцевого самоврядування. І ми маємо врахувати всі побажання і пропозиції самоврядування в бюджеті, наскільки це можливо, з одного боку. Все неможливо, ми розуміємо, що багато є потреб, які самоврядуванню треба допомогти з боку держави.

Але, з іншого боку, ми маємо і робити конкретні кроки назустріч самоврядуванню. Вкотре хочу нагадати, що у нас є установча функція. І хотілось би, щоб на цьому тижні ми проголосували оголошення позачергових виборів в ті суб'єкти, де на це очікують люди. Це дуже важливо. Якщо ми це не зробимо до нового року, так само у нас будуть відкладатися ці вибори на осінь, а людям не хочеться цього.

Також на цьому тижні ми очікуємо публікацію для обговорення тексту змін в Конституцію з питань децентралізації. Це не внесення законопроекту, це попереднє обговорення вже на базі Верховної Ради. Такі обговорення здійснювались протягом майже двох років на базі громадських організацій, асоціацій самоврядування. Тепер ми переходимо до обговорення в площині Верховної Ради. І просили би Комітет правової політики та Комітет місцевого самоврядування, державного будівництва і державної влади долучитися до цього обговорення, створити робочу групу міжкомітетську, ми вже про це давно говоримо. І звичайно долучити до неї представників всіх фракцій і груп, так само, як ми робимо це в інших процесах, в інших робочих групах, зокрема в тій робочій групі з питань змін до різних законодавчих і законів, і законодавчих актів щодо Регламенту, так звана Робоча група щодо змін у сфері парламентського права.

Ми хотіли б на цьому тижні, орієнтовно в п'ятницю, провести перше засідання установче цієї робочої групи. Всіх будемо колег зараз оповіщувати і запрошувати, щоб оперативно цей процес розпочати.

Також до наших установчих функцій належить і заслуховування щорічного послання Президента України. Хотілось би нагадати, що є певна стаття в Регламенті, яка за це відповідає. Цей процес чітко регламентований, він не включає обговорень або виступів, запитань. Так? І ми сподіваємося, що всі колеги по парламенту будуть дотримуватися в даному випадку Регламенту, а також високого рівня правової культури і навіть поведінкової культури. Тому що ми вже неодноразово спостерігали порушення Регламенту під час виступів не лише Президента, а й інших наших запрошених гостей. Є відповідні статті Регламенту, які роблять процедуру, як відбувається та чи інша дія.

Наостанок хотілось би побажати всім ефективного тижня. У нас багато задач: є ресурсний законопроект – завтра стоїть, і є дуже багато важливих установчих дій, і Постанова про створення центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав дітей – ми хотіли б її передвинути вище.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я надаю слово заступниці Голови Верховної Ради України Кондратюк Олені Костівні. Будь ласка.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго ранку, шановні колеги!

1 грудня виповнюється 30 років з дня проведення всеукраїнського референдуму, на якому 90 відсотків громадян України підтримали Акт проголошення незалежності України, який прийняла Верховна Рада України. В усіх регіонах України за незалежність проголосувало більшість громадян, у тому числі в таких регіонах, як в Криму, у Донеччині, Луганщині. Про це варто пам'ятати нам завжди.

Референдум 1 грудня закріпив наші кордони України та зробив нашу державу повноцінним суб'єктом міжнародного права. Після проведення референдуму незалежну Україну почали офіційно визнавати інші країни, серед перших з них була Польща, Латвія, Литва, Канада, а також Росія. Цей референдум став справжнім і поки єдиним прикладом ефективного прямого народовладдя в Україні. 

Я хочу наголосити, що саме Верховна Рада України ініціювала цей референдум відповідною постановою. І в цьому є мудрість та державницька позиція першого скликання Верховної Ради України – прагнення заручитися народною підтримкою та зміцнити легітимність української незалежності.

Я хочу, щоб ми всі подякували якраз представникам першого скликання народним депутатам за ту мудрість і підтримку, яку вони здійснили як засновники відновлення незалежності України.

Повертаючись до нагальних наших питань, звичайно, що з актуальних питань залишилося розглянути і прийняти на цих наших двох тижнях, на яких залишилося нам працювати, – це перш за все питання прийняття бюджету на 2022 рік. І, чесно кажучи, я здивована, що ми не розглядаємо головний фінансовий документ вчасно. І сьогодні це питання взагалі життя більшості громадян нашої країни та їх впевненості в завтрашньому дні на фоні енергетичної кризи, коронакризи та загрози масштабного вторгнення Росії.

Особливу увагу варто звертати на ті зобов'язання, які взяла на себе влада для отримання нещодавно траншу від МВФ і продовження співпраці з цим фондом. Це затвердження бюджету на 2022 рік з дефіцитом, що не перевищує 3,5 відсотка ВВП або близько 118 мільярдів гривень. Медична сфера, освіта та Збройні Сили повинні бути профінансовані в повному обсязі,  як це визначено нашим законодавством. Освітня галузь повинна фінансуватися не менше 7 відсотків ВВП. Мають бути виконані всі обіцянки щодо підвищення зарплат освітянам, тому що це, ви знаєте, зараз абсолютно нагальне питання.

Пропоновані видатки на медицину в розмірі 197 мільярдів гривень на 2022 рік є абсолютно недостатні. Недофінансування сягає 100 мільярдів гривень і це негативно позначиться, звичайно, на якості надання медичних послуг для населення. І ми з нетерпінням, звичайно, очікуємо ще і результати   аудиту використання коштів з коронавірусного фонду, які мають бути оприлюднені в рамках домовленості з МВФ до кінця грудня 2021 року.

Звичайно, ще одна подія, яка буде відзначатися, як уже наголосили мої колеги, це 7 грудня  в Україні відзначається День місцевого самоврядування. І ви знаєте, що громади взагалі очікують справедливого реформування і децентралізацію розглядають як одну з успішних реформ, яка здійснюється в Україні. Але здійснювати і завершувати цю реформу слід з повним дотриманням Європейської хартії місцевого самоврядування, яку в 1997 році якраз ратифікувала теж Верховна Рада України, а саме гарантувати адміністративну та фінансову спроможність органів місцевого самоврядування. Цим принципам і зобов'язанням, напевно, мають бути і повинні бути, відповідати нові редакції законів "Про місцеві державні адміністрації" і про місто Київ – столицю України, які стоять в цьому порядку денному. Ви знаєте, що це дуже неоднозначні закони. І ви знаєте, що в Угоді про асоціацію України з ЄС також наголошується, що в основі моделі організації влади демократичної держави має стояти якраз принцип народовладдя. І тому я дуже прошу, щоб враховувалися і принципи Європейської хартії, і це не ставало загрозою європейської інтеграції України – прийняття цих законів.

Щодо "години запитань до Уряду", то враховуючи серйозну занепокоєність суспільства і наших міжнародних партнерів щодо нарощування російських військ на українських кордонах, пропоную все ж таки запросити на "годину запитань до Уряду" міністра оборони Олексія Резнікова. Ми хочемо, очікуємо почути від міністра стан справ фінансування армії на поточний рік і на 2022 рік та, звичайно, виконання оборонного замовлення. Я думаю, що ці…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олено Костівно.

Я надаю слово Першому заступнику голови фракції політичної партії "Слуга народу" Андрію Вікторовичу Мотовиловцю. Будь ласка, Андрію Вікторовичу.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Шановний Голово Верховної Ради, пане і пані віцеспікери, члени Погоджувальної ради, вітаємо! Ми хочемо подякувати за минулий тиждень, за підтримку важливих законопроектів щодо критичної інфраструктури, медіації, щодо використання електронних адрес, щодо повноважень вищих спеціалізованих судів та інших ініціатив, що запускають судову реформу в Україні. Ми вдячні групі "Партія "За майбутнє" за підтримку важливого Закону "Про адміністративну процедуру". Ми вдячні "Опозиційній платформі – За життя" за підтримку закону і авторство Закону "Про загальнообов'язкове  державне соціальне страхування". Це доказ того, що Верховна Рада може працювати злагоджено і разом вирішувати нагальні питання, які стоять перед державою.

Щодо порядку денного. Ми вітаємо поставлений у вівторок закон 5600, який обов'язково потрібно підтримувати та  проголосувати, що удосконалює адміністрування, встановлює справедливі оподаткування для великого бізнесу.

В середу ми очікуємо рішення Кабінету Міністрів  щодо бюджету. Я прошу спланувати так, щоб у середу він був внесений у Верховну Раду. Прошу голів комітетів підготуватися до опрацювання бюджету для того, щоб у четвер могли поставити його на голосування.

А також у середу ми очікуємо виступ Президента України, під час виступу якого ми вимагаємо дотримуватися норм Регламенту і не ганьбити вже давно небездоганний статус українського парламенту.

А інші важливі проекти пленарного тижня: ми повинні розглянути Закон 6297 і 6298 щодо змін до бюджету 2021 року.

Також ми просимо поставити у порядок денний з метою скорочення та голосування Закону України 6342 – про подовження терміну спеціальних умов місцевого самоврядування Донецької і Луганської областей.

Ми погоджуємося, що для того, щоб розуміти зовнішні загрози України, ми хочемо заслухати міністра оборони Олексія Резнікова. Про внутрішні загрози нашої країни, я думаю, ми всі почули під час пресконференції Президента України.

Ми впевнені, що важливі закони отримають повну підтримку Верховної Ради. Давайте працювати разом.

І останнє, що в країні у нас погано, зараз традиційно буде доповідати наша опозиція.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається співголові фракції політична партія "Опозиційна платформа – За життя" Вадиму Зіновійовичу Рабіновичу.

Будь ласка, Вадим Зіновійович.

 

РАБІНОВИЧ В.З. Шановні друзі, і "зелена" влада, і наш парламент пройшли більшу половину свого шляху, час підбивати підсумки. Відразу наголошую, що вживаючи словосполучення "наш парламент", я маю на увазі виключно свою присутність у ньому. Адже фішка Верховної Ради дев'ятого скликання в тому, що народні депутати, які не входять до "зеленої" монобільшості, не є законотворцями, їм відведена роль меблів. Тож вся відповідальність за те, що відбувається і, переконаний, буде відбуватися у нашій країні, лягали лише на "зелену" владу.

Без емоцій, тільки факти, процитую цифри, оприлюднені декілька днів тому Організацією Об'єднаних Націй, не нами, а Організацією Об'єднаних Націй. Колеги,  вони шокують. Отже, пораховано, близько 30 процентів українців помирають у віці до 65 років. Весь жах у тому, що більшу половину цих людей можна було би врятувати, смертей можна було б запобігти, але право лікуватися вбили.

Далі. Населення України зменшиться до 35 мільйонів осіб у найближчі роки. Сьогодні, за таким чином, ми знищимо Україну в найближчі 10 років.

За межами України працюють 3 мільйони українців по даних ООН, за прогнозами число зростатиме, тобто українці стрімко виїжджають із країни. Тільки за перше півріччя 2021 року люди, чисельність населення України скоротилася на 205 тисяч осіб. Якщо такі темпи зберігатимуться, за 10 років України взагалі не стане – і ви, влада, це маєте розуміти.

Ще одна перемога "зеленої" влади: у 2021 році зафіксований найнижчий за всю 30-річну історію незалежної України показник народжуваності. Найнижчий!

Шановні, скажіть, яких реформ вам ще не вистачає, щоб добити Україну? Ви розв'язали безпрецедентні політичні репресії, ви вбиваєте свободу слова, закриваючи опозиційні медіа. Але хто вселив у ваші голови ахінею, що всі злякаються і замовкнуть? Ні, не замовкнуть і не злякаються.

Зараз ви вирішили пустити в Україну сотні тисяч біженців, які жодна європейська країна приймати не хоче. Ви, влада, власний народ про це не повідомили. Ми від єврокомісара дізналися про все, як, власне, і про те, що ЄС за біженців підкине вам ще мільярдик. Та й дійсно, хто такий народ, щоб у нього питати? Ви ж за гроші пустите в Україну кого завгодно, якщо, звичайно, вас не зупинити.

Тому моя пропозиція – негайно винести на обговорення парламенту питання щодо біженців. Нагадаю, хто забув чи досі не в курсі: в Україні чинна парламентсько- (парламентсько!) - президентська  республіка і форма правління така ж. І тільки Верховна Рада має вирішувати, пускати до країни біженців чи ні.

Ще одне важливе питання – Меморандум, який Україна підписала з Міжнародним валютним фондом. Так уже в нас заведено: влада не показує, що вона підписує і які умови їй висувають, і в яку кабалу вона нас втягує. Тож моя ініціатива: Верховна Рада України має затребувати від влади пред'явлення підписаного Меморандуму МВФ, в тому числі і секретні пункти, які нам не озвучують. Ми можемо тільки собі уявити, що це за пункти, якщо навіть ті, які показали, є абсолютно вбивчими для населення, а для країни  не дають найменшого шансу і ні найменшої можливості вижити!

Та, на жаль, і це не все. Нагадаю кілька дат і подій, які напередодні анонсувала наша влада. І, так, 1 грудня у них заплановано державний переворот. На грудень було заплановано вторгнення російських військ, але вже перенесли його на січень, напевно, щоб усі депутати "зелені" хорошо відпочили.

Панове "зелені", за усіма цими розвагами ви абсолютно забули про народ, вам просто наплювати на народ. Тож хочу освіжити у вашій пам'яті статтю Конституції, де записано, що влада в Україні належить народу, а Президент та уряд на якийсь час здійснюють тільки повноваження управління. Так ось, я не вірю, що народ України і воля його в тому, щоб знищувати себе.

Висновок сумних подій останніх днів показує, що Україна опинилася у найскладнішій ситуації за всю свою історію. Об'єктивно кажучи, ми, народні депутати, взагалі не знаємо, хто керує країною, на підставі чого ухвалюються рішення і, очевидно, некомпетентність влади веде до катастрофи.

Дякую вам дуже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Ірині Володимирівні Геращенко. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, ми зібралися з вами в тривожні часи, за два дні відбудеться анонсований Зеленським переворот. Ця заява визвала шок в суспільстві, серед наших партнерів, "в тартарари полетіли" акції українських підприємств. Але і досі, чотири дні минуло після заяви про переворот, немає жодної затримки, посадки, арештів, суспільству не пред'явлені заколотники. Натомість є кримінальні справи, в яких фігурують прізвища журналістів Бутусова, Яніни Соколової.

Так ми хочемо почути все-таки, чи був переворот, чи це неадекватність влади. Так само як і інша брехня, яка прозвучала на цьому перформансі Зеленського, від якого суспільство чекало почути про офшори, про несплату податків, про "Вагнергейт". Насправді першим питанням порядку денного вівторка стоїть звіт так званої ТСН  Безуглої. І ми вважаємо, що депутати, які підписали цей так званий звіт, мають вже давати свідчення про спробу дискредитації українських розвідників разом із Зеленським і фальсифікації їх показів. А парламент, якщо тут залишилась хоча б крапля гідності, має створити реальну ТСК, в тому числі за нововиявленими обставинами щодо "Вагнергейту", і вияснити, так хто ж "крот" на Банковій.

Так само ми вимагаємо створення ТСК по розкраданню ковідного фонду, зареєстрована постанова 6353, тільки "слуги" не дали поки що туди своїх кандидатів.

Також, користуючись присутністю тут пані Денісової, я хочу звернутися публічно з вимогою дати негайну публічну реакцію на акт ксенофобії з боку Президента Зеленського, який посмів заявити під час своєї пресконференції, що він там "не запрошував циган, медведей і журналіста Ткача". Я хочу нагадати, що роми складають 1 відсоток населення України і роми так само, як українці, євреї, кримські татари, росіяни є повноправними громадянами України. Президент не має права на ксенофобію.

Третє питання. Ми бачимо повзучу узурпацію влади, у нас уже гелікоптери сьогодні, знаєте, працюють таксі для обслуговування вечірок Президента. Повністю свої правоохоронні органи, тепер у нас ще свій Конституційний Суд, куди Зеленський призначив, попри те, що там немає вакансій, двох своїх людей, а "слуги" збираються подати туди подання для того, щоб пролонгувати ще на рік дію ось цього "зеленого" парламенту.

Ми не дамо вам узурпувати владу, цей парламент закінчує свої повноваження в 2023 році і всі спроби фальсифікувати вибори приводили до майданів, не до  переворотів, а до майданів.

Далі, щодо фронту. Ми вимагаємо закритої зустрічі з Зеленським, тому що влада поки що говорить, знаєте, какофонію: Буданов розповідає, що Путін нападет, хоча вже вісім років триває війна, Резніков під час свого візиту до Сполучених Штатів розповідає, що ніяких загроз немає, на фронті немає пального, досі не виконане державне оборонне замовлення і не закуплено навіть пальне. Тому ми вимагаємо закритої зустрічі з Зеленським, він має як Президент зустрічатися з усіма парламентськими фракціями, так робили всі президенти, навіть Янукович, і досить "купати" Зеленського "в теплій ванні".

Також нас цікавить питання кордонів. Ви знаєте, уже цей проект кордону від "зелених" зріс в три рази в бюджеті на 2022 рік – до 17 мільярдів гривень. І в канун місцевого самоврядування ми отримуємо інформацію, що "зелена" влада вже від ОТГ вимагає і їх долучитися фінансово і технічно до облаштування частини українського кордону. Хто все-таки буде сплачувати за стіну? І ми вимагаємо тут парламентського контролю.

Далі. Досить брехати лікарям, досі брехати громадянам, які не можуть отримати субсидії, що у нас все добре. І ми дійсно вимагаємо в умовах парламентсько-президентської республіки, щоб не тільки тих, хто бігає на Банкову, їх законопроекти ставили в порядок денний, а фракцій парламентських, які представляють опозицію. Законопроект 6006 ми у  вас уже три місяці вимагаємо поставити в порядок денний і чекаємо це від вас.

Далі. Ви тут заявили про політичну культуру високу. Я повністю це підтримую насправді і хочу нагадати, що ми направили на голову регламентного комітету, щоб регламентний комітет розглянув заяви голови фракції монобільшості пана Арахамії ксенофобські, де він уже заявив про те, що "корупція – це в ДНК українців". Я собі уявляю, щоб ще сказали про ДНК інших національностей. Щоб розглянули жест непристойний від депутата Камельчука, про який я зверталася до президії, і матюки в сесійній залі від депутата Ковальчука.

От ви знаєте, ми отримуємо відписки від голови регламентного комітету. Я перепрошую, ми звертаємось до регламентного комітету з вимогою розглянути всю цю непарламентську, непристойну поведінку. А у нас поки що чомусь ми отримуємо відписки від голови регламентного комітету.

Власне, ми проти узурпації влади, ми проти брехні влади, ми проти недолугості влади і ми вимагаємо шанувати…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко. Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я думаю, що пресконференція Президента – це дійсно така важлива подія державна, але  це не може стати єдиним порядком денним життя країни. Я хочу вам сказати, що якщо діюча влада не опуститься на землю і не почне бачити, що відбувається в країні, що відбувається з людьми: країна – некерована, люди – кинуті напризволяще.

Ви знаєте, що у нас днями буде величезне зібрання мікропідприємців, ФОПів (фізичні особи-підприємці)? У них з 1 січня включається той закон, який по суті їх приговорив до смерті, тобто будуть знищені всі маленькі підприємці. Вони зараз тут "бурлять" під цим парламентом, їх ніхто не чує. Я навіть більше можу сказати, перший раз в історії України їм не дають поставити тут сцену біля парламенту, викидаючи народ, а ФОПи – це середній клас, викидаючи народ з площ парламенту, які біля парламенту тут. Тому я прошу Голову Верховної Ради втрутитися негайно.

По-друге, я вимагаю просто, щоб Голова Верховної Ради разом з профільними комітетами і з головами фракцій негайно запросили таку ініціативну групу цих фізичних осіб-підприємців для того, щоб з'ясувати їх вимоги. І я вимагаю, щоб зараз поставили на голосування для включення до порядку денного законопроект 5866, це їх законопроект, який вони просять прийняти у Верховній Раді. Все інше вони не сприймають.

Я хочу вам сказати, що, якщо в країні не буде середнього класу, забудьте про бюджет, про робочі місця і забудьте взагалі про народ України, тому що він у Польщу поїде жити і в інші країни світу.

Друге, на що я хочу звернути вашу увагу. Ви в курсі, що в країні почалися віялові відключення електроенергії? Ви ж говорили, що нічого не буде. 27 число – Біла Церква, Вишгород, Богуслав. Зараз от повідомлення у нас з Херсонської області: Новотроїцький, Генічеський, Нижньосірогозький і інші райони – вимкнута електроенергія. Я можу вам сказати, що Одеса попередила про віялові відключення і місто Харків склав вже протокол певного відключення споживачів.

Я хочу сказати вам, що це наслідки абсолютно бездарного управління країною. Але у мене, після того як я об'їхала вже частину країни, склалося враження, що це не випадковість взагалі, не випадковість, тому що не закачати газ в газові сховища і не покласти вугілля на склади – випадковістю бути не може. Це конкретна диверсія проти України!

 Тому наша команда подала заяви про злочин проти тих  посадовців, і це в поліції зараз знаходиться, які не закачали газ, які не поклали вугілля на склади, які не забезпечили киснем країну і які не забезпечили головним противірусним препаратом країну, який називається ремдесивір. Проїхала зараз ще безліч лікарень за цей тиждень, ремдесивіру в лікарнях немає! Це означає, що ви вбиваєте людей, які середню тяжкість мають на коронавірусну хворобу. Тому я прошу, негайно зверніть на це увагу.

Наступне. Я хочу також сказати, що ми подали Постанову про Тимчасову слідчу комісію розслідувати діяльність НАК "Нафтогазу", а, власне, незакачку газу в сховище і абсолютно необґрунтовані тарифи, які виставлені сьогодні всій країні. ТСК (номер 6340) я вимагаю поставити на голосування і щоб кожна фракція проголосувала.

Я також мала поїздки по регіонам і хочу сказати, в абсолютно критичному стані 64 громади, які знаходяться в 30-кілометровій зоні навколо атомних електростанцій. Там повністю скасовані всі привілеї, хоча там 44 відсотки зростання онкозахворювань за останні 3 роки і там живе майже мільйон людей. Ми вимагаємо негайно повернутися до захисту населення цих регіонів. А це означає, прошу поставити на голосування і включити до порядку денного законопроекти 6062, 6356, які поновлюють справедливість відносно цих людей, які живуть у цій зоні.

Крім того, під час моєї поїздки в Запоріжжя з'ясувалося, що 7 місяців не сертифікували кисень на "Запоріжсталі". 25 тисяч людей не отримали кисень за цей період. От так управляється країна, ви вбиваєте країну! Зупиняйтеся вже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Далі від фракції політичної партії "Голос", я от  хочу знову ж таки поінформувати вас, що, на превеликий жаль, не вдалося нам знайти спільну мову з цього питання. Ми маємо і далі оцей незрозумілий конфлікт. Тому до мене звернулися деякі керівники фракцій: все-таки до кінця цього року дати можливість виступати двом від фракції, щоб вони мали можливість врегулювати свої питання всередині фракції. Чи будуть якісь заперечення? Якщо будуть заперечення, давайте проголосуємо.

Будь ласка, хто за те, щоб на Погоджувальній раді дати можливість все-таки виступити двом сторонам від "Голосу"? Дякую. (Шум у залі)

Так, обом сторонам "Голосу".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)  ...обидвом?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Обидвом "Голосам".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  У нас є один "Голос"... (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, я поставив на голосування це питання, питання прийнято. Дякую.

Добре, будь ласка. Так само поставимо на голосування, шановні друзі.

Слово надається голові фракції,  будь ласка, слово надається Ярославу Івановичу Железняку, фракція "Голос".

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Пане головуючий, при всій повазі, я думаю, що нам треба рухатися по Регламенту, там є 73 стаття: виступає на Погоджувальній раді голова фракції.

Якщо буде можливість, у когось бажання виступити від представників "Голосу", можливо якесь МФО захоче виступити, я думаю, що в них завжди є хвилина – це буде розумно і правильно хоча б по відношенню до інших голів фракцій. Це що по цій ситуації. Я думаю, що це буде коректно по відношенню до всіх колег.

Зараз, щоб не витрачати багато часу, я хотів би повернутися до головного. Я не знаю, як ви, колеги, але я і мої колеги з партії "Голос" уважно дивилися пресконференцію. І чесно, відверто скажу, що більше питань ніж відповідей. Я всім нагадаю, що в нас залишилося два пленарних тижні для того, щоб дати щонайменше реакцію від парламенту, а краще рішення на ті виклики, які є. Просто їх перерахую.

Виклик номер перший – це проблема з бізнесом, підприємцями. Ми можемо скільки завгодно розповідати про те, що в нас створюються робочі місця,  але та ситуація, яка склалася з коронавірусом, помножена на те, що платіжки для бізнесу не зменшувалися, не зафіксувалися, вони збільшились в 3 рази, в 4 рази, що стосується електроенергії зросло і що стосується особливо опалення. І зараз більшість малого і середнього бізнесу справді  "работают" або в нуль або в мінус. Це не популізм, це не страхіття – це реальність нашого життя.

І якщо ми не дамо відповідь парламентом, як ми будемо підтримувати бізнес під час коронавірусу, я боюсь, що наприкінці зими нам не буде кого підтримувати. Це знову ж таки реальність, на яку нам треба давати відповідь. Та відповідь, яку готує зараз влада, у вигляді двох законопроектів на 3 мільярди – це не відповідь. Це, пробачте, популізм і загравання, я не знаю з ким, з фітнес-центрами чи з кінотеатрами.

Саме тому партія "Голос" на чолі з головою партії Кірою Рудик, ми подавали свій законопроект: дати хоча б 10 мільярдів на підтримку підприємців. Зараз є можливість не витрачати ці гроші на дороги. Давайте нарешті подумаємо про те, як нам підтримати людей, які кожного дня підтримують нас тим, що створюють робочі місця і платять податки.

5600. Ви знаєте, в нас зараз якраз присутній професор Данило Гетманцев. Я от дуже прошу, щоб він передав свої деякі наукові книжки до бібліотеки Верховної Ради, там починається перша сторінка з того, що податкова політика має бути прогнозованою. Якщо ви проголосуєте 5600, він вступить в силу за тиждень до початку нового року. Це не є прогнозована податкова політика, незалежно від того, які бізнеси ми хочемо оподаткувати. Є норми закону, їх треба виконувати, щонайменше про бізнес-клімат. 

Тепер, що стосується іншого виклику – оборонного. Не того, коли ДБР чомусь вирішило ганятися за незалежним журналістом Юрієм Бутусовим, Яніною Соколовою і іншими, а справді ті ризики, які є перед країною.

Що, до речі, стосується переслідування журналістів, я думаю, що має бути реакція парламенту. Мені можуть не подобатись заяви будь-якого представника засобів масової інформації, але це його право і точно це не сфера відповідальності ДБР. І не треба ДБР перетворювати в якусь інквізицію з тими, хто не згоден з центральною лінією партії. 

Що стосується оборони. Я повністю підтримую те, щоб у п'ятницю ми заслухали пана Резнікова, а можливо і провели закрите засідання, якщо такого вимагає ситуація.

Що стосується енергетики. Знову ж таки кожного дня в нас зменшуються запаси вугілля, не збільшуються, а не зменшуються. Найгірша ситуація, якщо в нас буде одночасно і газовий локдаун, і енергетичний. Тоді я думаю, що локдаун і влади, і всієї системи управління наступить також одночасно.

І останнє. Знову про бізнес, про реформи, про те, як ми тут намагаємося щось змінити. 25 листопада запрацювало Бюро економічної безпеки. Це новий орган, який мав би забрати всі повноваження у старих, бути чесним, прозорим для бізнесу. Для розуміння, колеги, 80 відсотків – це співробітники податкової міліції. Старий новий голова податкової міліції став головою БЕБу. Приміщення - теж у нас там незрозуміло як. Ходять і тільки розповідають про інтерв'ю.  Оце те, як ми реально втілюємо зміни, які голосуються.

І саме тому я зі свого боку звертаюсь до всіх, ініціюю створення тимчасової спеціальної комісії для того, щоб ми підготували нормально контроль за цим органом. Прошу надати всіх керівників фракцій своїх представників, думаю, що без політики будемо якось контролювати, що там відбувається.

Тому, шановні колеги, у нас залишилось два пленарних тижні, вісім пленарних днів. Давайте справді зберемося і за цей час наприймаємо законів, які допоможуть країні пройти зиму.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається Олександрі Юріївні Устіновій, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

УСТІНОВА О.Ю. Шановна пані Ірино, у мене в руках зараз лист, підписаний більшістю фракції, що ця людина не представляє фракцію. Я можу вам дати почитати, якщо ви не бачили.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

УСТІНОВА О.Ю. А можна зупинити мій час, будь ласка. Дякую дуже.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

УСТІНОВА О.Ю. Пані Ірино, ви завжди говорите про порушення Регламенту, ви його зараз порушуєте. Якщо вам цікаво, будь ласка, лист підписаний більшістю фракції, візьміть почитайте про те, хто представляє інтереси фракції.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ірино Володимирівно, я перепрошую. Будь ласка, давайте обнуліть, будь ласка, час. Ірино Володимирівно, рішення прийнято на Погоджувальній раді відповідно до статті 73 Регламенту. І давайте, все рівно нікого не чути. Тому, будь ласка, я надаю слово Олександрі Юріївні.

 

УСТІНОВА О.Ю. Дякую.

Шановні колеги, по-перше, хочу нагадати, що позавчора у нас були роковини Голодомору, і я дуже просила би все ж таки проголосувати і внести в порядок денний проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Бундестагу щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Воно вже рік лежить у Верховній Раді, я думаю, ми можемо це проголосувати. Я не думаю, що це викличе якісь застереження. Але ми маємо грати і на цьому фронті теж з нашими союзниками і з нашими партнерами з Німеччини, а не лише боротися виключно за "Північний потік", тому що це теж є похідним. Це перше. Я дуже прошу 5032 поставити на голосування.

Друге. Я також прошу поставити в порядок денний 0133 – це ратифікація Гарантійної угоди по протидії COVID-19. Ми, на жаль, не встигнемо отримати гроші наших партерів зі Світового банку, якщо ми зараз не проголосуємо цю постанову.

Далі. Я дуже вдячна пану Корнієнку, що він нагадав усі події, які нас чекають наступного тижня, але я дуже хочу нагадати, що в нас 9 грудня – це Всесвітній день по боротьбі з корупцією. На жаль, в нас до цих пір не обраний антикорупційний прокурор. І я хочу сказати, що це відбувається через свідоме саботування засідання представниками від Верховної Ради – це представники від "Слуга народу", ОПЗЖ і "Партії "За майбутнє", вони просто не з'являються на засідання. Саме тому ми зараз не можемо вибрати антикорупційного прокурора, і в нас в абсолютно підвішеному стані зараз це знаходиться.

Це є в Меморандумі України з Міжнародним валютним фондом, і це є обіцянка, яку публічно давала все ж таки монобільшість. І я дуже прошу розблокувати цей процес.

Далі я би хотіла згадати про те, що в нас уже два роки тому був прийнятий Закон "Про Державне бюро розслідувань", і нагадати про те, що в нас два роки немає керівника цього органу, якого теж мають обрати представники від парламенту. І, на жаль, до цих пір цієї людини не було обрано.

Що ми тепер бачимо? Ми бачимо, що в нас Державне бюро розслідувань замість того, щоб займатися реально посадовцями, я вам хочу сказати просто одну цифру: 44 відсотки справ, якими займається зараз і розслідує Державне бюро розслідувань – це самоволка. А зараз туди ще й дописали боротьбу із журналістами. Тому що, ви знаєте, я відкрила, подивилася 437 статтю, яку пану Юрію Бутусову зараз приписують, я хочу сказати, що в нас за останній рік було п'ять таких підозр по цій статті, п'ять проваджень і п'ять підозр – всі представникам Російської Федерації. Тому давайте або цим займається Служба безпеки України, або ми не будемо робити вигляд, що в нас зараз немає все ж таки  боротьби із журналістами.

І я дуже прошу представників від парламенту, які саботують зараз обрання керівника Державного бюро розслідування: в нас два роки немає директора, будь ласка, досить саботувати це.

Я також хотіла би попросити поставити в порядок денний законопроект 4606. Ми всі бачимо, що відбувається зараз у Харкові, у нас кожного дня ми спостерігаємо гучні ДТП, в яких гине велика кількість людей. Ми бачимо, що Верховна Рада зі своєї сторони підняла штрафи за водіння, в тому числі в нетверезому стані,  але нам не вистачає зараз камер фіксації. На жаль, ми бачимо, що цих камер фіксації не вистачає, тому що з державного бюджету не виділяється достатня кількість грошей. Законопроект 4606 був підтриманий і Асоціацією міст, і підписаний більшістю представників від більшості фракцій у парламенті, він передбачає, що 50 відсотків штрафів, які надходять за порушення швидкості, будуть іти в місцеві бюджети ОТГ. Таким чином вони будуть ставити ці камери, вони будуть зацікавлені, ми через рік зможемо вирішити проблеми з ганянням по дорогах і з п'яним водінням.

Також я хотіла би підняти питання і почути, тому що ми бачимо в засобах масової інформації, що в нас по скороченій процедурі збираються розглядати Закон про реформу СБУ. Колеги, це недопустимо! Я дуже прошу спікера, будь ласка, не робити такої помилки. Тому що без Служби безпеки України, без сильної, ми не виграємо цю війну і досить робити з парламенту просто "кнопкодавів", які не можуть навіть обговорити ті правки, які депутати подали. І коли нам говорять, що ми зможемо по п'ять правок поставити від фракції, там вносяться зміни до більш ніж 30 законів. Як можна від фракції подати п'ять правок і вплинути на те, якою буде Служба безпеки України?

Я дуже прошу все ж таки цього не допустити, тому що ми бачили вже офіційне навіть повідомлення від керівника групи, який займається, про те, що це буде скорочена процедура, нам "під ялинку". Нам не треба реформа  СБУ "під ялинку", нам треба нормальна реформа СБУ.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові депутатської групи "Партії "За майбутнє" Тарасу Івановичу Батенку. Будь ласка, Тарасе Івановичу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В мене потім буде хвилина з ведення, з процедури ... (Не чути)

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, насамперед ми хочемо сказати, що перед лицем скупчення ворога біля наших кордонів нам усім, державницьким політичним партіям, потрібно проявити внутрішню єдність і це стосується усіх – і влади, і опозиції, щоб у нас не повторювалися ні 1918-1919 роки, коли через внутрішню неконсолідованість ми втрачали державність. І особливо це стосується грудня 1918 року, бо в цьому питанні грудень саме, власне, був дуже показовим і промовистим. Ми не хочемо повторення трагічних сторінок, бо історія, як ви знаєте, повторюється двічі: перший раз як трагедія, а другий раз як фарс.

Тому ми приєднуємося до тих висловлювань, які лунали сьогодні в залі, що, очевидно, на "годині Уряду" нам потрібно, ми хотіли б почути виступ міністра оборони пана Резнікова стосовно цієї безпекової ситуації, яка сьогодні складається на нашому українському кордоні. Це перше питання.

Друге. Ми занепокоєні тим, що, через загострення політичного процесу, ми помалу забуваємо про простих громадян. Ми нагадуємо, наша політична партія "За майбутнє", що не всі громади в Україні змогли заздалегідь укласти прямі договори із Нафтогазом про забезпеченість комунальних установ до кінця опалювального сезону за тарифом постачальника "останньої надії" і в багатьох регіонах виникла необхідність купувати газ по цінах, що в два і в більше разів перевищують тариф постачальника цієї "останньої надії" від Нафтогазу.

При цьому слід зазначити, що і Нафтогаз не виконує повною мірою нещодавно схвалений Меморандум про непідвищення тарифів, а це, нагадую, 16,8 гривень за куб. Тож багато населених пунктів в Україні будуть вимушені шукати додаткові кошти, щоб забезпечити газом і теплом лікарні, школи, дитсадки на цей опалювальний сезон. Найбільше це стосується невеликих сіл, містечок, районних центрів.

За таких умов наша депутатська група закликає невідкладно виділити гроші на закупівлю газу для громад з державного бюджету України, першочергово, бо це питання виживання наших громад.

Отже ми закликаємо передбачити в проекті Закону про Державний бюджет на 2022 рік субвенції місцевим громадам для оплати послуг газопостачання в комунальні заклади на період опалювального сезону, тим більше, що це зафіксовано в Меморандумі про непідвищення тарифів, про який чомусь дехто вже сором'язливо останнім часом не згадує.

За цих умов доцільно порушити питання ймовірності існування ознак штучного створення в країні енергетичної кризи, адже державна влада і керівництво галузі не скористались, як ми знаємо, періодом дешевого газу на світових ринках, щоб закачати його у підземні сховища,  і подальше зволікання з цим лише посилить енергетичну кризу в державі, в якій ми опинилися, і призвело до зриву підготовки до опалювального сезону. Ми маємо ситуацію із віяловими відключеннями, про що ми говоримо, тому це все обертається дуже сумно для всіх нас. Це призведе до зниження рівня росту економіки та викличе ланцюгову реакцію на всіх ринках і в усіх галузях народного господарства.

Тому ми вважаємо, що треба вжити негайних заходів для того, щоб почала розвиватися наша газовидобувна галузь, ми повинні у майбутньому році зробити прорив у цьому питанні. Адже наступний опалювальний сезон, друзі, буде ще складніший ніж цей, який ми починаємо з вами переживати. 

Інше питання. Ми звертаємо увагу на ситуацію, яка склалась з оплатою праці медичних працівників. З одного боку, ми покладаємо всі надії на медиків, які борються з поширенням епідемії коронавірусу. А з іншого боку, ми висловлюємо подяку тим медикам, які, судячи зі статистики, фактично зупиняють поточну хвилю. Хоча ми розуміємо, що, скоріш за все, це тільки чергова зупинка хвилі. Тому що нас чекають нові хвилі мутованих версій COVID і так далі. Тому, коли нас… Ми з сумом констатуємо, що державна машина в черговий раз змушує медиків затягувати пояси. Медики, які 2 місяці працювали фактично цілодобово, щоб урятувати якомога більше життів і не тільки хворих на COVID, адже інші хвороби нікуди не зникли, по 2-3 місяці не отримують грошей. За офіційними даними Держстату, від початку 2021 року заборгованість перед працівниками галузі охорони здоров'я зросла в 4 рази,  за інформацією профспілок – ще більше.

Тому фактично ми мусимо ставити серйозно питання і перед профільним міністерством, і перед Національною службою здоров'я. Тому що складається ситуація, що навіть народні депутати не можуть достукатись до Національної служби здоров'я станом на сьогодні. Українська влада повинна терміново вирішити проблему з цією заборгованістю перед медичною сферою. І держава повинна уклінно дякувати медикам, а не змушувати їх затягувати пояси.

Зараз на порядку денному, друзі, відповідальність і професійність влади на всіх рівнях, насамперед урядової команди. І ми чекаємо всі…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Тарасе Івановичу.

Слово надається представнику депутатської групи "Довіра" Павлу Андрійовичу Бакунцю. Будь ласка.

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Шановний пане Голово, шановні колеги, дорогі українці! В суботу ми всі разом з вами вшановували пам'ять жертв Голодомору і політичних репресій. Ми вшановували пам'ять про українців. Українців, яких замордував тоталітарний радянський режим. І це для нас було ще одним нагадуванням, що наш східний сусід був агресором і є агресором. І його навіть думка не влаштовує про успішну, про багату Україну.

Тому ми маємо однозначно бути настороженими щодо ситуації з російськими військами біля наших кордонів. 100 тисяч військових може загрожувати небезпекою. І ми повинні бути готовими. Тому однозначно також вимагаємо від уряду, від Міноборони на "годині запитань", аби доповісти про готовність військ і, головне, про координацію військ з місцевим самоврядуванням, особливо на прикордонних територіях. Нам слід налагодити співпрацю між Міноборони і між місцевим самоврядуванням і пришвидшити формування сил територіальної оборони.

Дуже важливо нам пам'ятати про людей, які протягом останніх років захищають незалежність нашої України, особливо про тих, хто перебувають в полоні як на території Росії, так і в окупованому Криму, і в окупованих територіях східних нашої держави. Ми повинні якомога швидше розглянути законопроекти номер 6104, 6105, 6106, на які політичні в'язні, їхні родини, правозахисники вже чекають не один рік. Адже наші в'язні – це наші захисники і це наші герої, і вони потребують підтримки і захисту з боку нашої держави.

Наступне. Майже непомітно в медіапросторі пройшло повідомлення про ще одну пожежу в незареєстрованому будинку для літніх людей в Харкові, там загинуло п'ятеро осіб. Так, влітку здійснювалися перевірки в понад тисячі будинках для людей похилого віку і тоді виявили майже 300 будинків для літніх людей, які не були навіть включені до реєстру надавачів соціальних послуг. Тобто в Україні працюють сотні нелегальних закладів, які точно нехтують нормами безпеки. Це спричинює пожежі, це спричинює летальні випадки, тому необхідно якомога швидше врегулювати діяльність державних закладів соціальних послуг, особливо для літніх людей.

Ще раз хочу підкреслити і вкотре наголосити, що середня освіта і наші вчителі, які є основною інтелігенцією на селі, можуть залишитись на стадії винищення, адже на початку цього року склалася ситуація, коли не вистачало коштів для заробітних плат нашим вчителям у багатьох громадах різних областей. Ситуації десь найгірші, можливо, були в громаді Сарни Рівненської області, громаді Хуст Закарпатської області, в громадах Яворів, Новояворівськ Львівської області, однак з кожним місяцем завдяки, я думаю, роботі як місцевих державних адміністрацій, Міністерства освіти і, головне, місцевих рад все ж таки вийшли на баланс, збалансованість і до кінця року наші вчителі повинні отримати всі заробітні плати і всі виплати, які їм гарантовані і обіцяні.

Все ж таки в наступному бюджеті слід обов'язково врахувати і забезпечити коштами цю нову формулу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, яку розробило Міністерство освіти, і аби вона була вся повністю профінансована. Тоді наші вчителі, ті, хто виховує наше майбутнє, точно будуть забезпечені хоча б цією мінімальною заробітною платою, на яку вони точно заслуговують.

Щодо порядку денного, то депутатська група "Довіра" просить внести в зал законопроект 3034 щодо обмеження заробітних плат наших посадовців. Також закликаємо і профільний комітет розглянути законопроект 6222, який вирішує спірні питання в перевезеннях вантажних, адже зараз це теж є важливо на наших дорогах.

Колеги, нагадую, ми з вами ввійшли в різдвяний піст, тому закликаю всіх нас бути стриманими, всіх нас бути якимись відповідальними за своє місце роботи, напевно емоційно не пожирати один одного, не розхитувати ситуацію в країні, адже ворог зі стотисячною армією стоїть біля кордонів і може цим скористатись. Тому будьмо сильними, будьмо разом.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Дуже дякую вам.

Шановні колеги, я надаю слово постійному представнику Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Мельничуку Тарасу Петровичу. І після цього ми проголосуємо, кого ми запрошуємо на "годину запитань до Уряду", після цього послухаємо голів ще комітетів і проголосуємо тоді порядок денний.

Будь ласка, Тарасе Петровичу.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановний пане Голово, шановне керівництво Верховної Ради, шановні голови депутатських фракцій і груп, голови комітетів! Перш за все дозвольте подякувати за підтримку урядових законопроектів на минулому пленарному тижні і висловити сподівання на підтримку протягом цього пленарного тижня тих урядових законопроектів, які стоять в порядку денному. Зокрема це стосується Закону 5600, це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Він буде розглядатися в другому читанні. Тому уряд сподівається на його підтримку та прийняття в другому читанні та в цілому.

Крім того, дозвольте побажати всім міцного здоров'я.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Тарасе Петровичу.

Шановні колеги, я так розумію, що була єдина пропозиція щодо "години запитань до Уряду": її висловили і Олена Костівна, і Олександр Сергійович, і інші керівники фракцій – це питання винести на "годину запитань до Уряду", запросити міністра оборони Резнікова Олексія Юрійовича на тему: "Обороноздатність України в 2021 році, безпекові підсумки року і перспективи".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. … (Не чути) я прошу поставити на голосування пропозицію "Європейської Солідарності" звернутися до пана Зеленського з вимогою негайно…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дивіться, ми зараз голосуємо за "годину запитань до Уряду", всі інші пропозиції ми проголосуємо в кінці, як ми це завжди робимо, тому дивіться…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. І за це було проголосовано, до речі.

Шановні колеги, я от хочу все-таки звернутися до того, про що сказав вельмишановний Павло Андрійович, що в період посту головне не їсти один одного.

Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію запросити на "годину запитань до Уряду" міністра оборони пана Резнікова Олексія Юрійовича з тематикою: "Обороноздатність України у 2021 році, безпекові підсумки року і перспективи".

Будь ласка, хто за таке? Дякую. Хто – проти? Немає. Утримались? Немає. Одноголосно, дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Це Погоджувальна рада і питання по Погоджувальній раді ставляться в кінці.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ми в кінці поставимо всі питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ще раз, сформулюйте, ви от хочете запросити Президента України, так?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я прошу підтримати ініціативу "Європейської Солідарності" звернутися до пана Зеленського щодо закритої зустрічі керівників парламентських фракцій з Президентом Зеленським. Такі зустрічі проводили з керівниками фракцій і з депутатами всі Президенти до Зеленського. На якій обговорити і почути питання щодо ситуації, безпекової ситуації на фронті, ситуації, як ми будемо реагувати на загрози на україно-білоруському кордоні, і переворот, тому що ця інформація шокувала суспільство, шокувала світ, у нас полетіли акції українських підприємств на міжнародних біржах. І власне, Зеленський… Так само нас цікавить його ставлення до пролонгації дій нинішнього парламенту – і це вже є узурпація влади. Нам здається, є багато питань, які варто обговорити з лідерами парламентських фракцій, які представляють українське суспільство, політичні сили.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ви вимагаєте поставити на голосування?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

Хто – за? Дякую. Опустіть, будь ласка. Хто – проти? Утримались? Рішення не прийнято. Дякую.

І є ще пропозиція від Юлії Володимирівни, вона озвучила її по законопроектах 5866, 6062, 6356-д і Постанова 6340. Все правильно, Юліє Володимирівно?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Так, так. Ці всі пропозиції, які ви озвучили, щоб включити їх в тижневий порядок денний, так? Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре. Я їх поставлю окремо давайте, а після цього ми ще послухаємо… Одну секундочку, давайте все-таки по черзі, я не можу дві пропозиції ставити одразу.

Ставлю пропозицію Юлії Володимирівни. Будь ласка, прошу голосувати.

Хто – за? А, ви хочете окремо всі ставити? Я перепрошую, ви мені одразу три дали підряд, я думав…

Добре. Тоді перша пропозиція – включити до порядку денного законопроект 5866.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. По ФОПах.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Так, так, це по ФОПах. Для регулювання ситуації всіх питань по ФОПах. Ставлю на голосування.

Хто – за? Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Немає. Утримались? Один. Рішення не прийнято.

Друге. Включити до порядку денного та розглянути на цьому сесійному тижні законопроект 6062 урядовий та 6356 альтернативний депутатський щодо захисту мешканців 30-кілометрової зони навколо атомних електростанцій.

Будь ласка, ставлю цю пропозицію на голосування. Хто – за? Дякую. Прошу опустити. Хто – проти? Немає. Утримались? Один. Рішення не прийнято.

І завершальне питання від Юлії Володимирівни: розглянути на цьому сесійному тижні проект Постанови № 6340 щодо створення ТСК по НАК "Нафтогазу". 

Будь ласка, голова комітету регламентного Сергій Віталійович. Будь ласка, включіть.

 

КАЛЬЧЕНКО С.В. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні учасники засідання Погоджувальної ради, законопроект 6340, він запланований до розгляду на засіданні нашого комітету наступної середи, так, про утворення тимчасової слідчої комісії відповідної, 6340. Так, запланований його розгляд на засіданні комітету 1 грудня. І  я сподіваюсь, якщо комітет прийме рішення, затвердить висновок, то в подальшому це питання може виноситись на розгляд зали пленарних засідань.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Сергію Віталійовичу.

Юліє Володимирівно, з таким уточненням можемо голосувати, після того, як буде прийнято рішення комітету? Тому ставлю цю пропозицію розглянути…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Так, так. Розглянути на цьому сесійному тижні проект Постанови 6340 з урахуванням того, про що сказав голова комітету, після того, як буде прийнято рішення комітету.

 Будь ласка, хто за таку пропозицію? Дякую. Хто – проти?  Немає. Утримались? Немає. Рішення прийнято одноголосно.

Дякую, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Це ж ми не можемо на Погоджувальній раді. Це питання, яке вирішуються окремо. Ні, я розумію, давайте ми це питання проведемо окремо.

І ще в кого були, які пропозиції?

 

УСТІНОВА О.Ю. 5032 – проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Бундестагу щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, 5032. Пане Мережко, це ваша постанова.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Це пропозиція по геноциду, так, щоб включити. Я думаю, що це слушна річ. Звернення до Бундестагу, щоб вони визнали, щоб вони визнали геноцидом, зрозуміло, так?

Вельмишановні колеги, зараз це номер 5032, щоб включити теж до порядку денного.

Будь ласка, хто за цю пропозицію? Дякую. Прошу опустити. Проти? Немає. Утримались? Немає. Рішення прийнято одноголосно. Дякую, колеги.

Після цього ми проговоримо всіх… Чи у вас ще є якісь?

 

БАКУНЕЦЬ П.А. Є, 3034.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. 3034. Це про що, нагадайте?

 

БАКУНЕЦЬ П.А. (Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Державний.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 6006.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  І 6006. Оці ще дві ми окремо проголосуємо, а решту ми проголосуємо за результатами того, як буде обговорено.

Ставиться на голосування 3034, включити його до тижневого порядку денного. Будь ласка, прошу голосувати. Дякую. Прошу опустити.

Хто – проти? Немає. Утримались? Один. Рішення не прийнято.

І 6006, так, я правильно розумію? Теж є пропозиція від "Європейської Солідарності". Шановні колеги, ставлю пропозицію "Європейської Солідарності", прошу голосувати. Хто – за?

 

КОРНІЄНКО О.С. "Дію.Підпис" використовувати.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто – проти? Немає. Утримались? Один. Рішення не прийнято.

Я вам дякую.

Тепер ми переходимо до керівників комітетів. До керівників комітетів, будь ласка, хто з вас планує виступати? Підніміть, будь ласка, руку, щоб я  приблизно побачив. Я бачу, невелика кількість.

Тому я надаю слово Наталусі Дмитру Андрійовичу – голові Комітету з питань економічного розвитку. Будь ласка.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую дуже, шановний пане Голово.

Шановні колеги, у мене дуже коротке і єдине прохання все-таки спробувати знайти до кінця року можливість поставити в зал на голосування в другому читанні проект 3739 – це локалізація. Я думаю, що нам потрібно і варто зробити, скажімо так, новорічний подарунок для української промисловості, для українських виробників і для українського бізнесу.

І так само законопроекти 5688 і 5689 – це законопроекти, які стосуються реформи індустріальних парків, зокрема запровадження митних і податкових стимулів для резидентів індустріальних парків, надання можливості органам місцевого самоврядування так само стимулювати за рахунок місцевих податків формування таких спеціальних економічних зон. Я думаю, що від цього виграють абсолютно всі, і найголовніше, що від цього виграє Україна.

Дякую. Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Дмитре Андрійовичу.

Будь ласка, далі Іванна Орестівна Климпуш-Цинцадзе, будь ласка, голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Колеги, я хотіла би просити підтримати кілька проектів законів, які стоять на порядку денному цього тижня, зокрема це дві ратифікації: 0124 і 0129 – я сподіваюсь, що вони таки будуть проголосовані цього тижня.

А поза тим хотіла би звернути увагу на наступне. Ви багато говорите про європейську інтеграцію України, ідеться про те, що створюються якісь там євроінтеграційні дні чи то євроінтеграційні години і таке інше. Але хочу звернути вашу увагу, зокрема без політичних оцінок, на законопроект 5600, який прямо порушує 282 статтю Угоди про асоціацію, яка наполягає на передбачуваності й ефективності податкової політики. Я сподіваюся, що це буде взято до уваги при розгляді цього законопроекту. Це одне.

І друге. Реагуючи на те, що сказав щойно колега з економічного комітету. За умови ухвалення 3739 – це безумовно буде великий подарунок країні, яка точно буде мати суди Європейського Союзу проти України, спочатку арбітражні слухання проти України, які ми безумовно програємо. Якщо уряд не проведе додаткових консультацій щодо можливості ухвалення такого законопроекту, Україна буде просто приречена на програші і на додаткові кошти, які буде зобов'язана платити Європейському Союзу.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається Грищуку Роману Павловичу – представнику Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Будь ласка.

 

ГРИЩУК Р.П. Доброго дня, шановні колеги!

Нещодавно для всієї сфери освіти сталась величезна втрата: з життя пішла заступниця міністра освіти і науки Мандзій Любомира Степанівна. Сьогодні відбувається прощання у Львові. І від імені Верховної Ради в них бере участь голова комітету Сергій Бабак. Хотілося б слова співчуття родині, а також знайомим Любомири Степанівни.

Щодо порядку денного. Від імені Комітету освіти, науки та інновацій ми хотіли б попросити перенести з розгляду цього тижня законопроекти номер 5641 та 5465 у зв'язку з тим, що ще не вийшов час на ознайомлення з таблицею правок до другого читання.

А замість них у середу поставити два проекти постанов, це номер 6339 – проект Постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної та позашкільної освіти, а також проект Постанови номер 6346 – проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим на 2020 рік.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, я бачу, далі Гетманцев Данило Олександрович – голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Будь ласка, Даниле Олександровичу.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Перш за все, ми бачимо на вівторок одним із першим в порядку денному законопроект 5600. І ми знаємо, які питання є наріжними каменями цього законопроекту – це оподаткування надвеликого бізнесу, оподаткування надр, знищення тих корупційних, політично корупційних пільг, які накопичилися в Податковому кодексі протягом десятиліть. І саме тому затягування олігархату з прийняттям цього законопроекту і призвело до того, що ми його розглядаємо в кінці листопада. Голосування за законопроект покаже, на чиїй стороні народні депутати в тій антиолігархічній війні, яку ми ведемо сьогодні.

Так от, щодо введення з 1 січня реєстраторів розрахункових операцій для торгівлі. В країні, яка є найбіднішою в Європі, де є найбільший в Європі рівень нелегальної торгівлі і де є найменші заробітні плати для вчителів, для медиків, для військових, ми надалі на повному серйозні ведемо дискусію щодо того, чи вводити чи не найпростіший механізм обліку продажів.

Право на чек, право на рівне оподаткування, право на прозорий бізнес для всього українського бізнесу – це те, що ми зараз насправді обговорюємо  чи займаємося політиканством? І ті ж самі політики в той же самий час вимагають підвищення пенсій, підвищення заробітних плат медиків та вчителів. Досить популізму, досить політиканства, досить доводити Україну до зубожіння своєю недолугою політикою та недолугими заявами!

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається. Хто далі буде?

Будь ласка, Кіра Олександрівна Рудик – перший заступник голови  Комітету з питань цифрової трансформації. Будь ласка.

 

РУДИК К.О. Колеги, 15 липня Верховною Радою був прийнятий Закон "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", так званий законопроект про Дія Сіті. У подальшому він почне працювати повноцінно тільки при прийнятті системно пов'язаного з ним законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки. Тобто податковий законопроект 5376, який, власне, і є критично необхідним для того, щоб Дія Сіті почала працювати.

Комітет з питань цифрової трансформації просить вашої підтримки цього законопроекту, який винесено буде до порядку денного цього тижня.

Також, користуючись нагодою, як голова партії "Голос" я повідомляю, що Олександра Устінова не представляє позицію партії "Голос", невідомо, що робить... (Не чути)    

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Шановні колеги…

Голови комітетів виступають виключно по тих законопроектах, по яких вони представляють.

Будь ласка, я надаю слово Нестору Івановичу Шуфричу, він у нас голова Комітету з питань свободи слова. Будь ласка, Несторе Івановичу.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Євген Марчук, Єфим Звягільський, Володимир Михайлович Антонець – генерал-полковник, командуючий ВПС, перший заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій, Георгій Корнійович Крючков, сьогодні Україна прощається з легендарним мером міста Києва Олександром Олександровичем Омельченком – всі вони загинули внаслідок COVID. Можна сказати, що поважний вік безумовно є складнощами певними, але це не може бути вироком для смерті. А що тоді говорити батькам чотиримісячного хлопчика, який,  на жаль, загинув у Києві!

І на цьому всьому фоні що ми бачимо? Звинувачення журналістів і окремих телеканалів у брехні. Так і називають "брехливі ЗМІ".

Ви знаєте моє ставлення до питання "вагнерівців". Я з самого початку півтора року тому сказав, що для мене як міністра з питань надзвичайних ситуацій ця операція є авантюрною, є провокацією з невиправданими ризиками, але це не може бути підставою називати ЗМІ брехливими, які мають намір говорити про це питання.

Безумовно, суперечка щодо розповсюдження секретних документів окремими журналістами має спокійно сприйматися в суспільстві. Я розумію, що це не подобається, але є відома справа "Вашингтон Пост проти уряду США" і Верховний суд сказав, якщо секретні матеріали стали відомі журналістам, вони перестали бути секретними. Тобто бережіть свої секрети.

Не сприймаючи хамство та використання артилерійської зброї, яка належить державі, тобто ВСУ, окремими журналістами, в той же час позиція журналістів не може бути причиною кримінального переслідування.

І я прошу законопроект 5702 щодо відповідальності за…

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Будь ласка, далі хто в нас буде? Іонушас Сергій Костянтинович – голова Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

ІОНУШАС С.К. Доброго дня, шановні колеги.

Як голова Комітету з питань правоохоронної діяльності я хотів би зазначити, що 1 грудня 1991 року була заснована прокуратура України і на цьому тижні їй виповнюється 30 років. Користуючись нагодою, хотів би нагадати чи поставити питання щодо нагородження працівників прокуратури грамотами Верховної Ради,  я знаю, що документи готуються.

Щодо конкретної нашої функції як парламенту було б гарно в цей день, і він стоїть, розглянути законопроект 5158 – щодо внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процесу добору та підготовки прокурорів України.

Крім того, я хотів би зазначити, що, як і минулого тижня, питання COVID – це питання, яке стосується всієї держави. На жаль, 2 грудня законопроект, який підвищує відповідальність кримінальну за підробку документів, стоїть п'ятнадцятим. То я буду просити все ж таки змінити черговість та порядок розгляду законопроектів 2 грудня та розглянути законопроект 6084 зразу після законопроекту 6297, він також стосується питань, пов'язаних з COVID.

Крім того, я хотів би зазначити, що 3 грудня буде відзначатися Міжнародний день людей з інвалідністю і тому було б гарним знаком з боку Верховної Ради прийняття законопроекту 4594, який вносить зміни до статті 219 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розширення повноважень інспекторів з паркування для захисту інтересів осіб з інвалідністю.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Далі, хто ще бажає виступити? Будь ласка, слово надається першому заступнику Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Ткаченку Максиму Миколайовичу. Будь ласка.

 

ТКАЧЕНКО М.М. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Дякуємо за те, що всі наші подані законопроекти стоять у порядку денному. Дуже сподіваємось на те, що будуть підтримані законопроекти, важливі для тимчасово окупованих територій, для внутрішньо переміщених осіб, для тих людей, які захищали та захищають цілісність нашої території.

Але є ще один законопроект, який, дуже сподіваюся, ми зможемо на останньому пленарному тижні в цьому році розглянути, ми про нього вже казали. Це законопроект 4412 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції. Сподіваємось, що ми його все ж таки на останній тиждень поставимо і також проголосуємо разом із законопроектом 4411. Це законопроект Комітету з питань правоохоронної діяльності,  ми  порозумілись. І вони потрібні, обидва ці законопроекти, разом проголосовані бути.

Дуже дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, хто ще бажає виступити з шановних колег? Все, ми завершили обговорення.

Вельмишановні колеги, єдине що нам потрібно тоді – проголосувати, затвердити порядок денний з урахуванням озвучених пропозицій та враховуючи стан готовності цих законопроектів до подання їх в зал.

Шановні колеги, прошу підтримати таку пропозицію. Хто – за? Дякую. Проти? Немає. Утримались? Один.

Шановні колеги, порядок денний затверджений, на цьому Погоджувальну раду оголошую закритою. До зустрічі завтра. Дякую.   

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку