СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України


15 листопада 2021 року, 11 година


Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Доброго ранку, шановні колеги, шановні глядачі! Сьогодні у нас чергова Погоджувальна рада. Насамперед я хотів би повідомити всіх присутніх, ми вже мали можливість збиратися у форматі керівництва фракцій і груп, проте, враховуючи постанову, на виконання Постанови Верховної Ради України № 1844-IX від 02.11.2021 року "Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" було прийнято розпорядження про деякі заходи із попередження поширення гострої респіраторної хвороби. І відповідно до них ми насамперед вводимо певні обмеження щодо доступу до адміністративних будівель Верховної Ради України, тому що ми домовилися з вами, що ці правила будуть єдині для всіх,  як для народних депутатів, так для їх помічників, так для журналістів, так і для відвідувачів Верховної Ради України.

Крім цього, я дуже і просив про це керівників фракцій і груп, і звертаюся зараз ще раз з тим, щоб все-таки ми забезпечили відповідність і поведінку народних депутатів до цих стандартів. Тобто буде декілька варіантів доступу до адміністративних будівель Верховної Ради України. Це або факт вакцинації, або довідка про те, що особа перехворіла, або ПЛР-тест, або антигеновий тест. Для полегшення всіх питань, пов'язаних з доступом, по всіх фракціях і групах були роздані відповідні перепустки для полегшеного входу з завтрашнього дня. Це вже ті сертифікати, які були перевірені Апаратом, і відповідні народні депутати отримали можливість такого входження.

Крім цього, для тих, хто не має вакцинації чи відмовився від вакцинації з тих чи інших причин, ми теж організували можливість складання експрес-тесту, він буде відбуватися за адресою: вулиця Шовковична, 2 в кабінеті 110. Причому, підкреслюю, тому що дуже багато питань було  і дуже інсинуацій багато всі ці тести будуть проводитися виключно за кошти тих осіб, які звертаються за цим тестом, ніяких бюджетних коштів під це виділятися не буде.

Крім цього, як ми з вами і говорили минулого разу, це питання, пов'язане з тим, що ми відкрили в готелі "Національний" пункт вакцинації. І тому я звертаюся до всіх громадян України, які мають необхідність отримати вакцину, Верховна Рада України теж долучилася до великого проекту вакцинації громадян України, і ви можете отримати відповідні вакцини на вибір в межах готелю "Національний", який знаходиться в центрі міста Києва, якщо буде ще великий наплив, ми розглядаємо також і можливість відкриття такого ж пункту вакцинації і в готелі "Київ". Тому, будь ласка, всі умови створено.

Друге, на що я хотів би звернути вашу увагу – це про ситуацію на кордоні з Білоруссю і Європейським Союзом, на кордоні з Білоруссю і Україною. Зрозуміло, що це продовження гібридної війни з боку Російської Федерації як з Україною, так і з Європейським Союзом. Тому я мав спілкування і з Прем'єр-міністром, і в нас було теж спілкування з лідерами фракцій і груп разом з Прем'єр-міністром, були задані всі питання щодо недоторканності українського кордону. І тому прошу також і уряд, і Прем'єр-міністра, і міністра внутрішніх справ, щоб у разі виникнення якихось питань чи ситуацій, щодо яких необхідне прийняття рішення Верховної Ради, оперативно інформувати Верховну Раду з цих питань. Я думаю, що ми створимо всі необхідні передумови для цього.

Крім цього, у нас на попередньому тижні відбулася зустріч, яка стосується укладання меморандуму з нашими міжнародними партнерами, між Верховною Радою і міжнародними партнерами. Ми обговорили питання  щодо створення в стінах парламенту дослідницького аналітичного центру, відновлення парламентської бібліотеки, супровід фундаментальних законопроектів, які необхідні не для політичної діяльності, а для нормальної щоденної діяльності Верховної Ради та суспільства.

Крім цього, цього тижня у нас буде утворена робоча група з вдосконалення положень Регламенту Верховної Ради України, буде підписане відповідне розпорядження. Очолить цю групу Олександр Сергійович Корнієнко, і ми разом маємо пропрацювати Регламент на приклад того, про що ми завжди говорили. Регламент має стати системою процедур. Кожна функція Верховної Ради України має бути забезпечена відповідними регламентними нормами, і ми маємо переходити, що положення Регламенту мають бути передумовою щодо трансформації парламенту в цілому, про що ми говорили вище, це і дослідницькі служби, і все інше.

Крім цього, проект розкладу пленарних засідань, який підготовлений  на підставі пропозицій комітетів і депутатських фракцій і груп, вам надано. Тому, якщо у вас будуть якісь пропозиції щодо його вдосконалення, будь ласка, надавайте. Після цього ми будемо голосувати його.

Також прошу голів фракцій і груп під час виступів вносити свої пропозиції щодо тематики проведення "години запитань до Уряду", яка відбудеться у п'ятницю 19 листопада.

Крім цього, я хотів би повідомити, що наступний пленарний тиждень у нас скоріше всього буде бюджетним пленарним тижнем. Наступний, не цей, а наступний  пленарний тиждень. Але я розумію, що до цього треба підготуватись. Тому я вже закликаю активно вивчати ті пропозиції, які надані. І що стосується Верховної Ради, також якщо є пропозиції щодо кошторису Верховної Ради України теж, будь ласка, надавайте, тому що разом з бюджетом ми маємо прийняти і кошторис Верховної Ради України на наступний рік.

Також я хочу нагадати, що ми знаходимося в періоді планування законопроектної діяльності на 2022 рік. Тому звертаюся до керівництва фракцій, до керівництва груп, до керівництва комітетів з тим, щоб ви прискорили свої пропозиції. І звертаюся до інших суб'єктів законодавчої ініціативи з тим, щоб на кінець року ми вийшли на узгоджений план законопроектних ініціатив, який відповідно до Регламенту Верховної Ради України ми маємо проголосувати на початку наступного року.

І наостанок. Завтра, 16.11, ми відзначаємо День працівників радіо, телебачення та зв'язку, тому я принагідно хочу вже привітати всіх наших колег, які відкрито і гласно роблять діяльність Верховної Ради України, і побажати усім їм насамперед міцного здоров'я, професіоналізму і усіляких гараздів.

Шановні колеги, я завершив. Я передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Сергійовичу Корнієнку, будь ласка.

 

КОРНІЄНКО О.С. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, шановні українці, хотів би, перш за все, зосередитись на організаційних питаннях пару слів. У нас розпочалася дія Розпорядження Голови Верховної Ради щодо доступу до приміщень і Верховної Ради, і комітетів відповідно до всіх обмежень, до яких зараз відбуваються доступи в Україні у всій. І, на жаль, ми вже маємо приклади, не буду зараз вказувати ні фракцію, ні прізвище, але коли народні депутати поводять себе (так по відеозапису важко зрозуміти чи гідно, але точно схоже, що негідно), себе поводять щодо і дотримання умов карантинних, і взагалі щодо ставлення до працівників Управління державної охорони. Хотілось би звернутись до керівництва фракцій і провести роз'яснювальну роботу з депутатами, тому що, знаєте, менш за все від цього мають страждати працівники Управління державної охорони, які просто стоять на посту, а депутати якось себе з ними поводять недоречно.

Дуже дякуємо за оперативну  нашу підтримку Міністерству охорони здоров'я по відкриттю пунктів вакцинації, у нас вони зараз працюють в готелі "Національний". Вже близько ста людей, наскільки я розумію, або записалися, або вже отримали вакцинування, і при потребі буде збільшуватись кількість бригад у цих пунктах і кількість пунктів самих, зараз будемо це питання досліджувати. Як на мене, дуже гарний символ того, що і Верховна Рада долучилася тепер до процесу вакцинації своїми потужностями, так би мовити, архітектурно-житловими.

У нас є питання кисневе незавершене насправді, і хотів би на цьому прикладі ще раз колегам нагадати, що якщо ми робимо якісь зміни в одному місці, може таке трапитись, що ці зміни треба зробити і в так звані компліментарні закони. Тому що у нас тепер треба зробити зміни в Закон "Про публічні закупівлі" – це законопроект 6293, він називається. І він якраз дозволить ці процедури  провести  швидше, про що ми всі і казали, коли приймали цей важливий закон, щоб тепер кисневі станції не будувались 3 роки, а будувались по пришвидшених процесах.

Дякуємо і уряду, і народним депутатам, які вже почали працювати над механізмом допомоги бізнесам, постраждалим від цієї хвилі пандемії. І відповідний законопроект вже внесено в порядок денний, і я думаю, що колеги нас ближче з ним познайомлять, з його ідеями, і бюджетний комітет, і  його автори. Але точно – це гарна ініціатива, ми маємо цю підтримку, не втрачати темп цієї підтримки, яка і минулого року, як ми пам'ятаємо, дуже активно надавалася. І дуже багато  людей цим скористалися,  перш за все, дрібний та середній бізнес, який отримує менше відвідувачів через пандемічні процеси.

Я думаю, що і в контексті переоснащення киснем, і в контексті збільшення темпів вакцинації, і в контексті, можливо, і підготовки до наступного медичного року, нам би хотілось побачити міністра Ляшка на  "годині запитань до Уряду". Але це вже на розсуд фракцій, і цікава думка  колег.

Енергетичні питання на порядку денному нікуди, на жаль, не діваються, наша задача Верховної Ради може бути тільки контрольна поки що функція, інформування. Можливо, ми звернулись би до голови профільного комітету з питаннями інтенсифікувати процес заслуховування представників міністерства з тих чи інших питань, можливо, заступників міністра, не лише міністра, на  комітеті. Так? З задачею і далі, щоб  ви нам звітували як профільний комітет і інформували Верховну Раду і фракцію щодо того, що відбувається в енергетиці. Ми впевнені, що немає ризику віялових відключень наразі, але всі підготовчі процеси до зниження температури ми маємо майже в онлайн-режимі всі розуміти.

Також хотів би принагідно нагадати, що в порядку денному є законопроект 5436 щодо накопичувачів, давно очікуваний. Це одна з революційних реформ, по якій весь світ іде. Це можливість в Україні вже створювати накопичувальні центри, пункти, великі акумулятори, так звані, і так далі. Це те, що дозволить нам більш ефективно використовувати зокрема відновлювальні джерела енергії, які, як ми знаємо, не можуть бути балансуючими, треба десь енергію сонця та вітру накопичувати.

На порядку денному багато корисних законопроектів на цьому тижні. Наскільки я розумію, колеги можуть з монобільшості підкорегувати,  нас може очікувати і позачергове засідання у четвер з фінансових питань. І, звичайно, хотілося б нагадати про установчу функцію парламенту, давайте не забувати голосувати оголошення виборів. До Нового року…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Сергійовичу.

Я передаю слово заступниці Голови Верховної Ради України Олені Костівні Кондратюк, будь ласка.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановні колеги! Я хочу всіх нас привітати, що ми починаємо працювати в нових, рівних з усіма громадянами, умовах в часи пандемії. І хочу доєднатися до слів моїх колег і подякувати Апарату Верховної Ради за реальну можливість працювати в таких умовах. Ви знаєте, я була однією із ініціаторів якраз введення і відповідної постанови. І дякую, Руслане Олексійовичу, за вашу реалізацію постанови у вигляді розпорядження відповідного Верховної Ради.

Я вам хочу ще раз сказати, шановні колеги, що це не є якесь ноу-хау, це дійсно практика будь-якого європейського парламенту. Мало того, я вам скажу, що подібні правила існують, наприклад, в Сеймі Латвії, і там встановлені ще більш жорсткі умови і вимоги до роботи парламентарів, ніж у Верховній Раді. Без COVID-сертифікату навіть депутати не можуть сейму працювати не тільки навіть на віддаленій роботі, віддаленому режимі.

Але я хочу вам сказати, що це і говорить про дуже великі переваги і відповідальної державної політки. Оскільки, якщо знову ж звертати увагу на Сейм Латвії, то якраз в ньому вже пройшло вакцинацію понад 92 відсотки народних депутатів. Я так сподіваюсь, що і у нас буде подібна картина, і в нашому парламенті. Тому що це реальна політична відповідальність кожного з нас, і який приклад ми надаємо громадянам України.

Я вважаю, що встановлені у Верховній Раді правила мають стати прикладом для всіх місцевих та обласних рад в Україні. Тому що з цього починається теж відповідальна політика і в регіоні теж. Ми повинні вже нарешті звикнути до роботи в таких надзвичайних умовах, до поведінки відповідної в таких умовах і можливості працювати навіть в "червоних" зонах.

І продовжуючи тему вакцинації та можливості працювати навіть в "червоних" зонах карантину для вакцинованих колективів, я хочу вашу увагу звернути також на скарги і звернення дуже багатьох директорів шкіл про те, що вони виконують абсолютно постанову відповідну Кабінету Міністрів України про те, що 100 відсотків повинно бути колективу вакциновано, і вони мають можливість перейти працювати в звичному режимі і дітей повернути нарешті до шкіл.

Натомість ми бачимо, і ми говорили про це із Прем'єр-міністром, що колективи не повертаються у зв'язку з тим, що багато місцевих рад починають економити на опаленні, на решті якихось умов, і діти реально не можуть повернутися до нормального навчання.

Я вважаю, що кращої антиреклами для вакцинації зараз, такі подвійні стандарти, важко і придумати. Тому що ми розуміємо, що це якраз відповідальність місцевих органів влади про те, щоб налагодити роботу в містах, в маленьких громадах, і діти повинні повернутися абсолютно до свого навчання, а батьки мати можливість працювати.

Я звертаюсь з цим до міністра освіти і науки та профільного комітету нашого Верховної Ради звернути на цю ситуацію особливу увагу. Треба моніторити такі приклади і антивакцинаторську політику на місцях, тому що  це неприпустимо, я вважаю, взагалі.

І ще одна тема, якої теж хотіла доєднатися – це, звичайно, та, яка турбує сьогодні українське суспільство. Це новий етап і форма гібридної агресії проти наших  союзників – Польщі, Литві та Латвії, так звана міграційна криза, яка зараз розгортається. Ми бачимо серйозну ескалацію довкола нашого кордону теж.

І я як співголова Парламентської асамблеї Україна–Польща закликаю також і Кабінет Міністрів України вивчити це питання досконало, терміново надати всю можливу допомогу нашим польським союзникам для протидії цій штучній кризі.

І найголовніше питання, звичайно – це готовність нашого кордону в цих важливих умовах і важких умовах, в яких зараз знаходяться наші прикордонники. Ми знаємо, що понад тисяча кілометрів нашого спільного кордону з Білоруссю фактично є незахищеними.

Натомість я пропоную теж, можливо, заслухати, це теж на розгляд нашого керівництва фракцій і груп, заслухати на засіданні, якраз у п'ятницю на засіданні уряду міністра внутрішніх справ України. Тому що якраз прикордонна служба належить до його предметів відання, системи Міністерства внутрішніх справ України. Я думаю, що ми повинні знати дійсно реальну обстановку, яка є зараз там, і вивчити достеменно це питання.

Дякую дуже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олено Костівно.

Я надаю слово першому заступнику голови фракції політичної партії "Слуга народу" Андрію Вікторовичу Мотовиловцю.

Будь ласка, Андрію Вікторовичу.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Доброго ранку, шановні колеги. Суспільство сьогодні стурбовано двома нагальними проблемами: це COVID та енергетична безпека.

Ситуація з поширенням коронавірусу все ще дуже важка. Тим не менше, вчора ми вперше за довгий час зафіксували невелике зменшення кількості підтверджених випадків захворювання. Це означає, що в нас є підстави ще більше зусиль направити на масову вакцинацію, на забезпечення лікарень та медиків усім необхідним.

Щодо енергетичної стабільності нашої країни, я прошу всіх вас, колеги, прозоро та чітко пояснювати своїм виборцям, що жодних підстав для паніки в них немає. Віялових відключень електрики не буде, тарифи під час опалювального сезону підніматися не будуть.

Коротко представимо порядок денний цього пленарного тижня. У вівторок 16 листопада Верховна Рада розгляне Закон України про критичну інфраструктуру, про адміністративну процедуру, про зміну до судоустрою та статусу суддів, про медіацію, щодо використання електронних адрес у направленнях рішень суду, про правотворчу діяльність. У вівторок ми запустимо повноцінно Бюро економічної безпеки, також розглянемо 5600, ресурсний законопроект, що змінює  ставки податків та зборів, удосконалює  демонстрування, а також встановлює справедливе оподаткування для великого бізнесу.

В четвер ми розглянемо Закон  6297, де спрямуємо 3 мільярди гривень з державного бюджету України на підтримку бізнесу в період карантину; Закон України 6098, який передбачає виділення 2,5 мільярда гривень на реалізацію інфраструктурних проектів.

Також я прошу включити до порядку денного цього  пленарного тижня проект закону 6060 про внесення  змін до Закону України "Про передачу об'єктів прав державної власності" щодо  підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. Дуже важливий законопроект, який забезпечить 300 тисяч мешканців Західного Донбасу питною  водою. Ми можемо розглянути 6060 в п'ятницю.

Також ми просимо в четвер запустити спеціальну процедуру по Законах України 4298, 2143-3.

Дякую за увагу. Про те, як у нас все погано в державі, нам розкаже опозиція.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Андрію Вікторовичу.

Слово надається співголові фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрію Анатолійовичу Бойку. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане спікер.

Шановні присутні! От розгляд запропонованого порядку денного на цей тиждень, а там більше 100 законопроектів і проектів постанов Верховної Ради. Так от, за деяким виключенням, це свідчить про абсолютну відстороненість парламенту від реального життя, яке є в країні, і неспроможність парламенту вирішувати, дійсно, кричущі питання, які сьогодні ставлять наші громадяни.

Всі люди сьогодні в країні розуміють, що у нас є небезпека по деяких напрямках. Перш за все, небезпека енергетична. Повністю провалена підготовка до опалювального сезону, не вистачає запасів вугілля і газу. І це зрозуміло, я не розділяю оптимізму нашого колеги.

У нас повністю провалена  ремонтна кампанія. І вже сьогодні ми всі розуміємо, що якщо не вдіяти  життєво важливих заходів, то може бути колапс і  драматичні події.

У нас небезпека епідеміологічна, вона стосується некомплекту наших лікарів і критичного навантаження на лікарів сьогодні. І ми розуміємо, що в нас може бути все: ліки, кисень, все інше, але не буде лікарів, яких є дійсно великий некомплект.

У нас продовольча небезпека, тому що зростання цін на товари першої необхідності – це один з показників її, і це занурює в бідність все більше і більше наших людей.

Замість вирішення цих проблем монобільшість заспокоює, з одного боку, а з іншого боку, намагається відволікти увагу суспільства від необхідності вирішення питань: розкручується військовий психоз, що на нас завтра, от скоро нападуть, нас втягують в міграційний конфлікт між Білоруссю і Польщею.

Я вам хочу просто нагадати, що в нас в країні 1,5 мільйона власних переселенців. 7 років тому ці люди вийшли зі своїх домівок практично в одному одязі, і з того часу вони не мають підтримки від держави. Не можна ж серйозно розглядати підтримку людей, коли їм платять 400 гривень на місяць і не дають житла. Вони ж живуть бог зна де,  і вони не мають підтримки, і сьогодні ми повинні, перш за все, хвилюватися за них, за наших людей, які сьогодні потерпають від цих злиднів.

Я вважаю, що в цій ситуації парламент повинен прийняти декілька швидких, можна навіть назвати антикризових, рішень. Перш за все, треба в тих змінах до бюджету, які внесені вже в парламент і запропоновані по боротьбі з COVID, передбачити збільшення заробітної плати всім лікарям, не тільки тим, хто працює з COVID-хворими, а всім тим, хто є в зоні ризику, а вони практично всі вже в нас в зоні ризику. І треба чесно сказати, що всі лікарі сьогодні є на передньому фронті, і треба підтримати їх, вони повинні розуміти, що ми про них піклуємося так само, як вони про нас. І сьогодні в тому законопроекті по змінах до бюджету треба передбачити необхідні кошти.

Треба негайно прийняти постанову і створити антикризовий штаб по стабілізації ситуації в енергетиці. Причому я, відверто кажучи, багато послухав і Прем'єр-міністра, і міністра енергетики, і всіх інших чиновників. От чим більше вони кажуть, тим більше у мене відчуття, що вони, в принципі, щасливі люди. Щастя їх в тому, що вони не розуміють, вони ніколи з цим не стикались, що може бути, не дай Боже, якщо зійдуться декілька факторів, які можуть привести до драматичних подій. І я, відверто кажучи, не бачу жодного сенсу слухати їх, тому що вони не розуміють що робити. Антикризовий штаб повинен бути створений.

Повинна бути прийнята постанова Верховної Ради по поновленню державного регулювання цін на товари першої необхідності з боку уряду. Тому що спрощення розуміння регулювання цін, які ми чуємо від чиновників, там торгову націнку зробили, і на цьому все, це абсолютно тупиковий шлях. Товарні інтервенції, зміна податкового навантаження, зміна експортних, імпортних мит все це разом може дати ефект зменшення цін, чого чекають наші люди.

І парламент повинен повернутись обличчям до цих питань. Вирішити їх. Тільки тоді ми маємо право називатись народними обранцями.

Дякую за увагу.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Петру Олексійовичу Порошенку. Будь ласка.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, пане Голово.

Ви дійсно правильно зазначили, що першочерговим на сьогоднішній день є питання ситуації на кордонах, яка залишається надзвичайно небезпечною. Я пропоную вам проаналізувати, що влада робила останні два тижні. Причому цей аналіз зроблений журналістами і аналітиками, за що я їм дуже вдячний.

31 жовтня і 1 листопада The Washington Post і інші впливові авторитетні видання повідомили про загрозливу концентрацію російських військ біля кордону з Україною і показали супутникові зображення споруд і з'єднань Першої танкової армії Західного військового округу. Через декілька годин 1 листопада Міністерство оборони і Головне управління розвідки України спростовує американських журналістів фразою, що 1 листопада додаткове перекидання російських підрозділів в бік державного кордону не було. Скоріш за все, факти є елементом спеціальних інформаційних, психологічних дій проти України.

2 листопада американцям заперечив секретар Ради нацбезпеки Данілов, що "відбувається свідома дезінформація всього суспільства", – дослівна цитата. Скажемо так, те, що пишуть, не відповідає дійсності. І на сьогоднішній день це неправда.

7 листопада Офіс Президента в особі прессекретаря також заперечив американцям, Україна не має підтвердження інформації, що Росія знову розширює кількість військових в Криму, в ОРДЛО та біля українських кордонів. Міноборони називає ці повідомлення елементами психологічного або пропагандистського тиску.

8 листопада писав, що немає підстав для самозадоволення заяв українського керівництва, американці навели конкретні факти з указанням частин, підрозділів, супутникових даних і все таке інше.

12 листопада Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про загрозливу концентрацію і маневри російських військ, стверджуючи, що американці надзвичайно стурбовані рухами військ Російської Федерації. Я не можу сказати, що планував російський Президент, однак ми боїмося у зв'язку з нинішньою ситуацією, адже пам'ятаємо, що було в 2014-му.

І лише позавчора Офіс Президента нарешті визнав загрозу з боку російських військ, і виявилося, що Україна має всі підстави для занепокоєння, оскільки російські маневри несуть характер прихованого зростання. І за їх словами, Офісу Президента, російські війська провели комплекс широкомасштабних командно-штабних навчань біля державного кордону. Після завершення лише особовий склад повернувся до місць постійної дислокації, а вся військова техніка включно з танками, бойовими машинами, ракетними системами "Іскандер" залишилася на кордоні.

Незбагненно, два тижні українська влада чого заперечувала і брехала? І після цього вона хоче, щоб наші союзники і наш народ їй довіряв.

Абсолютно східна ситуація з ситуацією з "вагнерівцями". Шістнадцять місяців українська влада бреше про відсутність цієї операції. Спочатку вона стверджувала, що операції не було,  потім казала, що це була не українська операція, і от дочекалися до того, що вже провідні іноземні ЗМІ будуть оприлюднювати цю позицію, спочатку це можна було би пояснити лише як помилку. На сьогоднішній день інакше як зраду кваліфікувати це не можна. Отже, шановні друзі, я вимагаю, щоб у нас найближчим часом відбулась зустріч керівників фракцій з Президентом, де будуть підняті питання загроз для національної безпеки, ситуації по кризі в енергетиці, по кризі з COVID і по кризі з економікою, бо 700 людей втрачати щодня і не реагувати на це – це є злочин. Прошу позбутися своїх страхів, ворог не в Україні, ворог вже у воріт, гримає в наші двері, і ми вимагаємо невідкладно застосувати весь наявний захід і інвентар досвіду, підключивши парламент, а не лише монобільшість.

Я також прошу, шановний пане Голово, поставити на розгляд законопроект "Європейської Солідарності" 6006 для того, щоб мінімізувати наслідки COVID, антиколабораційний законопроект 5135, змінити предмет відання комісії, 5770, по "Вагнеру", заборонити імпорт електроенергії з Білорусі – 2236, а також інші, ми передамо це…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Володимирівні Тимошенко.

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, чесно кажучи, дивує ваш спокій. Весь світ кричить про те, що Україна на грані війни, говорить про це Європейський Союз, про це говорять Сполучені Штати, про це говорять інші країни, Великобританія. Я не можу зрозуміти взагалі цього мовчання і взагалі дивної поведінки української влади. Тому я хочу підтримати пропозицію про те, щоб негайно провести закриту зустріч голів фракцій з Президентом країни, тому що це не жарти. Якщо ви робите вигляд, що нічого не відбувається, а Україна практично перед загрозою війни, то це буде те ж саме, що і з усіма іншими сферами нашого життя, що нас завжди будуть заставати врасплох, і ми не будемо знати, що робити.  

Я також хотіла б звернутися до всіх колег, а також до Голови Верховної Ради. Чи в курсі ви, що в той час, коли світ кричить про загрози військового характеру, 5 листопада уряд приймає рішення і двома строчками ліквідує академію по підготовці фахівців для зовнішньої розвідки? Ви скажіть, це що? Це свідомий підрив боєздатності країни, її здатності взагалі  захищати себе?

Я прошу негайно розібратися з цим. І хай нам дадуть на цю тему пояснення. Єдиний  заклад, який є.

Третє, про що я хочу сказати. Ви йшли зараз на Погоджувальну раду, ви бачили біля під'їздів нещасних замерзлих ФОПів? ФОП – це фізична особа підприємець. Це мікропідприємці. Вони сказали, 1 січня у них закінчується життя через те, що понаприймали "Слуги народу", ліквідуючи ті нещасні пільги, які давали їм жити. І я хочу вас просто зараз не попросити, а вимагати, негайно прийміть їх, щоб вони не мерзли під стінами парламентуони за вас голосували!), а щоб вони були вислухані в кабінетах Верховної Ради, послухайте біль їхній. Вони втрачають робочі місця, втрачають життя. І вони говорять, що наступні біженці після 1 січня, коли увійдуть в силу ваші закони проти ФОПів, біженці будуть з кордонів України в інші країни.  Що ви робите?

Наступне, про що я хочу сказати. Наша команда об'їхала заклади охорони здоров'я. Я зараз коротко просто вам скажу, що відбувається.

Перше. Кисню як не було, так і немає. Людей не можуть лікувати люди від цього помирають. Противірусні препарати, які передбачені протоколом МОЗ, Ремдесевір, не закуплені. Наприклад, в обласній лікарні інфекційній Львівської області на дві доби цього препарату. Люди помирають від того, що немає кисню і немає противірусних препаратів для того, щоб боротися зараз із цією страшною інфекцією.

Третє, про що я хочу сказати. Вільних ліжок більше в країні не існує. Людей виписують і тут же зразу на їх місце беруть нових хворих. І нові ліжка не розкриваються. Чому? Тому що немає медичного персоналу, немає забезпечення киснем, немає фінансування. Про що ви думаєте?

І останнє. Ніякі 300 відсотків тим лікарям, медичному персоналу, які працюють в лікарнях у ковідних відділеннях, ніякої трьохсотвідсоткової надбавки немає. І більше того, "ковідний" пакет, 31-й пакет НСЗУ не проплачений, тобто взагалі не платять за це нашим лікарням. І на наступний рік увага! – взагалі не передбачено такого пакету, тобто не передбачене фінансування лікування від COVID.

Крім того, останнє, що я хочу сказати по охороні здоров'я. По охороні здоров'я ми проаналізували дуже велику кількість лікарень. До речі, ми зараз ввозимо концентратори, станції кисневі встановлюємо, наша команда. Але не може на волонтерських засадах сьогодні працювати охорона здоров'я. Так ось, передбачили фінансування всього одну третину від тієї норми мінімальної, яка може бути, на охорону здоров'я на наступний рік. Потрібно негайно переглядати бюджет. Та смертність, яку ми сьогодні маємо, другу у світі, це не просто смертність від COVID, це вбивство людей цією владою, яка не має кисню, противірусних препаратів, ліжок і нормально оплаченого медичного персоналу. Тому ми підготували заяву про злочин, про те, що не підготувалися по кисню, не підготувалися по противірусних препаратах, немає фінансування для охорони здоров'я достойного, такого, як потрібно. Треба порушувати кримінальні справи.

І друге. На наступний рік ні в якому випадку не можна приймати бюджет для медицини в тому обсязі, в якому є. Мінімум в два рази більше, якщо ми хочемо зберегти націю. І теж саме робиться і в енергетиці. Тут теж заява про злочин – хто не закачав газ і не поклав вугілля. Я передаю вам це…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Далі, будь ласка, перед тим як…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Будь ласка, тут дві заяви про злочин.

 

КОРНІЄНКО О.С. Може, в правоохоронні?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В правоохоронні ми передали. Ми просто вам даємо для…(Не чути)

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Добре, дякую.

Шановні колеги, далі перед тим як передати слово Ярославу Івановичу, я просто хотів би… Ви знаєте, що, на превеликий жаль, ситуація, яка складається в одній з фракцій, вона далека від компромісу перебування колег у цій фракції. Ми розуміємо, що це ваші особисті внутрішні справи. І ми як керівництво Верховної Ради, як лідери інших фракцій, ми не можемо втручатися. І я дуже хочу, щоб ви знайшли там порозуміння. Я щиро цього хочу. І ви знаєте, що вже більше ніж місяць я проводжу з вами постійні перемовини і закликаю вас до такого компромісу.

З другого боку, минулого тижня, на Погоджувальній раді, мені здається, ми знайшли компроміс, коли і Ярослав Іванович мав дві з половиною хвилини, і дві з половиною хвилини мала Олександра Юріївна, і вони донесли вам позицію обох складових фракції  "Голос". На превеликий жаль, сьогодні такого компромісу у нас немає. Тому, знаєте, в українців так, от коли у сусідів погано, я вважаю, що дуже правильно було б не підливати в вогонь, а дати можливість їм і час для  того, щоб вони самі вирішили свої стосунки.

Тому, з вашого дозволу, користуючись  правами головуючого на Погоджувальній раді, я вношу таку пропозицію, щоб і Ярослав Іванович, і Олександра Юріївна сьогодні мали можливість висловитися по всіх питаннях, які турбують їхню фракцію. Але, з іншого боку,  я закликаю вас знайти порозуміння, тому що ваше непорозуміння може стати великим непорозумінням у всьому парламенті.

Я закликаю вас до компромісу, тому що це Погоджувальна рада. І давайте все-таки, якщо потрібно, ми проголосуємо цю пропозицію. А якщо ні, я просто звертаюся з проханням порозумітися усіх лідерів фракцій і надати можливість вступити обом складовим. Немає потреби голосувати, шановні колеги?

Тоді, будь ласка, я запрошую до слова спочатку Ярослава Івановича, після цього Олександру Юріївну, а далі підемо до груп. Я вам дуже дякую за розуміння.

Будь ласка, Ярославе Івановичу.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Руслане Олексійовичу, дякую, я сподіваюсь, мир та злагода буде у всьому нашому парламенті. Я не заперечую, тим більше не виступав ще Представник  Президента, тому в нас є зайві хвилини, наскільки я розумію.

Колеги, давайте говорити відверто, у нас немає тут  тих, хто говорить позитивно чи негативно, у нас всі представляють український народ, і я сподіваюсь, що щиро хочуть добра українському народу.  Просто є ті, хто бачать проблеми, як було на минулому тижні,  а давайте говорити відверто, ще в  травні, коли фракція "Голос" подала Закон про кисень, і ті, хто не визнають цю проблему до останнього, а потім ми в останню чергу голосуємо. Дякую справді всім колегам з "Європейської Солідарності", всім іншим, хто допомогли зібрати позачергове засідання, але проблеми від цього не змінюються.

І давайте говорити про факти, COVID.  Чи бачимо ми цифри, що кожного дня ми втрачаємо три "боїнги" людей? Так. Чи бачимо ми проблеми з киснем? У Івано-Франківську закінчився кисень у всіх лікарнях, так. Чи бачимо ми проблеми за рівнем смертності? Так. Чи робимо ми щось? Ні, недостатньо. COVID не можна заборонити санкціями РНБО, з ним треба боротися вакцинацією, лікарями, і в тому числі можливістю людям дати отримати кисень, якщо вони вже потрапили в таку ситуацію. І той факт, що МОЗ не використав 18 мільярдів грошей, це дуже печальна ситуація, я сподіваюся, що міністр дасть відповідь, чому така ситуація.

Далі, сьогодні піднімали багато колег питання підприємців. Шановні колеги, от та ж сама ситуація як із законопроектом "Голосу" про кисень. З травня голова нашої партії "Голос" Кіра Рудик разом з іншими колегами подали закон, щоб виділити гроші на підтримку підприємців під час COVID, нам розповідали, що це неефективно. Зараз фракція монобільшості вносить такий самий закон, тільки замість 10 мільярдів 3 мільярди. А чому 3? Тому що інші 3 мільярди відправляють на дороги. Я вам зразу говорю, що ми будемо подавати альтернативні закони від Кіри Рудик, від інших колег для того, щоб всі гроші відправити на підприємців. Ще раз, це не забаганка опозиції, це факт, що підприємці зараз виживають.

Дуже простий приклад. Аптека, місто Маріуполь, моє рідне місто, 50 метрів квадратних. Платіжка за тепло в минулому році, аналогічний період, була 2,5 тисячі, зараз 7,5. Як ви думаєте, вони довго будуть триматися в такій ситуації? Ресторани, які зараз майже всі закриті або допускають половину населення, тому що справді у нас тільки 21 відсоток вакцинованих. Я закликаю всіх вакцинуватися, якщо ми говоримо про другу дозу.

Тому, шановні колеги, давайте справді не відкладати проблеми, давайте їх визнавати. Давайте приймемо наш закон від "Голосу", хочете, подамо спільний, але точно зараз на дороги не треба витрачати гроші. У нас є медицина, у нас є, на жаль, оборона, і вона знову стала актуальною, у нас є, тим більше, питання підтримки підприємців, які зараз виживають, вони не живуть, а виживають. І не 5600 вони просять, антиліберальний законопроект, проти якого виступає "Голос", а нормальні, зрозумілі правила гри, за якими ми будемо їх підтримувати, тому що їм треба така підтримка.

Далі, що стосується питання кордонів. Ви знаєте, ми з партією "Голос" повернулися із закордонного відрядження, зі Сполучених Штатів, і питання щодо безпеки на кордонах піднімалось на кожній зустрічі. Це справді дуже важливе питання, дуже погано, що тільки за останні дні ми бачимо реакцію, в тому числі публічну, наших колег  представників влади. Це не потрібно так бути, не має так бути.

Це велика загроза, до якої ми слабо підготовлені. І я сподіваюсь, що на наступному тижні, тобто і на цьому пленарному тижні ми дамо чітку відповідь, в тому числі і щодо бюджету, обладнання наших кордонів, посилення нашої армії. Зрозуміло, чому там не витрачаються всі гроші,  і зрозуміло, як український парламент має реагувати як в публічній площині, так і в дипломатичній, тим більше в тій сфері, де від нас залежить рішення.

Теж саме стосується енергетики. Давайте говорити відверто, нас заганяють під чіткий план країни-агресора. І, на жаль, відповіді ані від представників уряду, ані від представників інших регуляторів на просте питання: а який план України, контрплан, контрнаступ? В цьому плані ми, на жаль, не чуємо жодної відповіді.

І останнє, шановні колеги, хотів би нагадати про антикорупційну політику. На жаль, попри всі обіцянки, спільні заяви навіть двох президентів, у нас досі блокується конкурс на обрання спеціального антикорупційного прокурора, 45 днів. Це одна із тих обіцянок, яка є важлива для МВФ, для Світового банку, і, як мінімум, для іміджу України.

Давайте нарешті все ж таки виконувати ті обіцянки, які ми дали, і тим більше боротися за те, щоб у нас не було корупції в країні.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Я запрошую до слова Олександру Юріївну Устінову.

Будь ласка,  Олександро Юріївно.

 

УСТІНОВА О.Ю. Шановні колеги! У мене є конкретна пропозиція, для того, нас все ж таки дивиться вся країна, щоб зараз, в першу чергу, паніку не сіяти серед людей, не наганяти страху, ми всі розуміємо, що зараз відбувається на кордонах України. В першу чергу, зараз потрібно запросити міністра внутрішніх справ та міністра оборони, щоб вони виступили з доповіддю перед Верховною Радою, щоб ми реально розуміли, яка зараз ситуація відбувається на кордонах. І для того, щоб знову ж таки зараз не нагнітати ситуацію, тому що нас дивиться вся країна, і всім страшно.

Друге. Я би хотіла повернутися до питання COVID. Я дуже сподіваюся, що цього тижня буде ухвалений законопроект 6084, що його не буде блокувати жодна фракція, тому що нам зараз вже ЄС скасував  "зелену" зону, і ми розуміємо, що  якщо далі ми не вирішимо питання з фейковими сертифікатами, а я дуже сподіваюся, що депутати Верховної Ради, які вже, слава Богу, з цього тижня стали, як всі українці, які теж мають показувати сертифікати, щоб ходити на роботу, не користуються підробленими сертифікатами. Я сподіваюся, що взагалі ця ганебна практика буде закінчена в нашій країні, тому що скоро від нас закриється не лише Європа, а весь цивілізований світ. 

Тому я звертаюся до керівників всіх фракцій і груп не блокувати проходження  цього закону, а вас дуже прошу його все ж таки внести на друге читання в сесійну залу як невідкладний.

Колеги, мені тут трохи дивно було чути від моїх колег про  боротьбу з корупцією. Ви знаєте, мене особисто дуже (і я думаю, всю країну) вразило те, що відбувалося на виборах міського голови в Харкові. Ми чули про величезні порушення, які відбувалися, які були зафіксовані мережею "Опора".  І, чесно кажучи, мені зараз сумно дивитися про те, що ми повертаємося в 2004 рік, в "ківаловщину", і про те, що зараз, коли мережа "Опора", коли всі міжнародні спостерігачі  виходять і говорять про кричущі порушення, про те, що вибори були сфальсифіковані, на жаль, представники  партії, яку я колись представляла, теж до цього долучилися. Я вважаю, що парламент  зараз має зайняти ту позицію принципову, яка має зберегти демократію і чесні, прозорі вибори в цій країні.

Тому я дуже прошу, ми будемо ініціювати створення тимчасової слідчої комісії, яка буде якраз розслідувати, чи відбувалися порушення і фальсифікація під час виборів міського голови  в Харкові.

Я дуже сподіваюся, що кожна фракція і кожна група надасть своїх представників, тому що, якщо ми зараз не зупинимо фальсифікації, якщо ми зараз дозволимо, щоб на майбутнє таке відбувалося і щоб, коли міжнародні спостерігачі, коли "Опора" виходять і говорять про те, що протоколи були підроблені, про те, що такої кількості людей не було, про те, що людина ця не могла виграти  в один тур, а ми будемо на це як парламентарі закривати очі, то всі наступні вибори будуть проходити по такому ж сценарію.

Далі. Минулого тижня, на жаль, тут більшість присутніх колег   провалили звіти, фінансові звіти політичних партій. Тому я зараз закликаю кожного з вас, кожну фракцію, яка не голосувала за те, що політичні партії мають подавати фінансові звіти. Я хочу, щоб зараз українці почули: це 700 мільйонів, які кожного року ваших податків використовуються політичними партіями, і зараз це ніхто не контролює.

На жаль, коли ми намагалися повернути, я ставила ці правки на підтвердження, ці звіти, щоб люди бачили, куди витрачаються гроші, цього не було підтримано більшістю все ж таки парламенту.

Тому я звертаюся от зараз до керівників "Батьківщини", "Європейської Солідарності", "За майбутнє", "Слуг народу": будь ласка, подайте звіти, навіть якщо цього немає в законі, покажіть свою відкритість і подайте, будь ласка, звіти за останні півтора року. За той час, коли, прикриваючись COVID, політичні партії не повинні були подавати звіти.

Також я хочу звернути увагу зараз керівників всіх фракцій і груп. Я не знаю, чому ця подія пройшла така непомічена і ця заява. Минулого тижня один з народних депутатів заявив у Верховній Раді про те, що в нас, коли вводився один із законів, який фактично зараз регулює касові апарати, допомагає з регулюванням касових апаратів, які з 1 січня вступають – і тут я не можу не погодитись з колегами, що це буде для багатьох ФОПів величезною проблемою – відбулась фальсифікація законопроекту.

Про це було сказано в Верховній Раді, про це було відкрито кримінальне провадження. І тому я не розумію, чому всі зараз роблять вигляд, що цього не існує. У нас відбулася фальсифікація законопроекту, коли правка була провалена в залі і якимось чином потім з'явилася в тілі закону. Це не можна допустити, це кримінал, який відбувається в стінах Верховної Ради.

Тому я дуже прошу зараз Голову Верховної Ради провести все ж таки внутрішнє розслідування. Тому що, як ми знаємо, те розслідування, яке проводилося, проводили люди, які самі ж підписували ці документи. Це конфлікт інтересів називається.

Будь ласка, проведіть розслідування. І ми маємо знати, чи відбувалася фальсифікація закону і хто за це повинен відповісти.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую. Зараз, одну секундочку. Я, якщо можна, завершу.

Шановні колеги, я завершу тим, з чого почав. Я дуже прошу, знайдіть складне, але компромісне рішення. Компроміс – це тоді, коли всі сторони незадоволені, але є результат.

Тому я дуже прошу шановану глибоко мною фракцію "Голос", зробіть усе, щоб ми не втратили таку молоду потужну енергетичну одиницю в складі нашого парламенту. Це справа виключно ваших рук, вашого розуму і вашої совісті.

Тому, з вашого дозволу, я зараз надам 30 секунд Юлії Володимирівні. Якщо ще хтось хоче, тому що були названі фракції, я мушу…

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. По-перше, я хочу сказати, що всі партії знаходяться під жорстким моніторингом НАЗК, перевіряється кожна копійка. Буквально є висновки, деякі партії позбавлені навіть фінансування за те, що вони щось не так роблять, тому немає ніяких проблем сьогодні з контролем партій. І "Батьківщина" голосувала за все, що пов'язано з контролем партій.

Друге. Я хочу підтримати і сказати, що наша партія, наша фракція, ми провели дослідження по голосуванню за закон, де нещасних цих ФОПів позбавили права на певні пільги. Там реальна є фальсифікація по голосуванню і підписанню закону, який не відповідає голосуванню. У нас є експертизи, які це доводять, і ми просимо зараз вас, пане Голово, негайно на цю тему провести нараду, тому що це кримінальний злочин.

І останнє, по охороні здоров'я. Я прошу відповідь, це питання життя людей.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Давайте одразу з приводу того питання, яке було піднято. З сьогоднішнього дня вже приступив вже до повноцінного виконання обов'язків Керівник Апарату Вячеслав Васильович Штучний.

Вячеславе Васильовичу, я попрошу вас на рівні Апарату розібратися і дати мені план того, як ми будемо рухатися далі. Ми не є правоохоронний орган, не можемо здійснювати слідство чи будь-які досудові речі, але розібратися з цим, безперечно, ми можемо. Тому прошу, Вячеславе Васильовичу, з цим питанням розібратися.

Йдемо далі. Я надаю слово... Ви теж будете, так? Будь ласка, Петро Олексійович Порошенко. Тільки, будь ласка, що стосується фінансування, про що говорили, якщо можна.

 

ПОРОШЕНКО П.О. В нас є одна хвилина. Я дуже дякую, пане Голово.

Я також хотів би наголосити чітку і принципову позицію "Європейської Солідарності". Від нас на сьогоднішній день перевіряючі не вилазять, намагаючись з лупами найти хоч щось, до чогось присікатись, і тому не можна ставити на сьогоднішній день "Європейську Солідарність" і "Слугу народу" на одні і ті самі шальки. Ми маємо чітко наголошувати, хто проти того, щоб партії надавали звітність. Позиція перша.

Позиція друга. Щодо ТСК. Ми підтримуємо позиції щодо створення ТСК по вбивству Полякова, який був, за свідченнями, можливо, вбитий у зв'язку з корупцією в Верховній Раді серед "слуг" монобільшості. Ми підтримуємо необхідність внесення змін по ТСК по "Вагнеру". І інших позицій. І просив би присвятити одне окреме засідання створенню ТСК, якщо правоохоронні органи нічого не роблять.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається співголові депутатської групи "Партія "За майбутнє" Віктору Васильовичу Бондарю.

Будь ласка, Вікторе Васильовичу.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги! Ну, я хотів би почати з найголовнішого, що сьогодні турбує людей, країну, від чого сьогодні здригаються всі стрічки новин. Це питання енергонебезпеки в Україні, питання газу, питання електроенергії.

Хочу нагадати. Рік тому на цій самій Погоджувальній раді я 3-4 рази нагадував і говорив про ситуацію, яка буде складатися з газом через пів року – рік. Я виступав з трибуни Верховної Ради і говорив, що в той момент на європейських газових хабах ціна газу була по 70-80 євро, і закликав тоді уряд, закликав Нафтогаз України терміново приймати рішення і виходити на ринок газу європейський, закуповувати цей газ по найдешевшій ціні, історичній, яка в той момент була, і заповнювати газові сховища України. Причому я говорив пропозицію, що навіть, якщо потрібно під це виділити додаткові кошти через бюджет України, через процедуру випуску додаткових облігацій чи через інші якісь залучення, в тому числі кредитні, Верховна Рада з задоволенням могла це підтримати, бо ми розуміли, що в той момент це була найдешевша ціна і найприйнятніша для України. Що в підсумку отримали? Пройшов рік. Газу немає. Купуємо сьогодні по ціні в п'ятнадцять разів дорожче, ніж тоді могли купити і спокійно забезпечити собі газову безпеку.

Та сама ситуація, виступав рік тому по Енергоатому. Закликав і говорив, що накопичуються шалені борги, на ТЕЦ немає вугілля. І це питання треба було вирішувати. На жаль, ніхто не хотів слухати, хоча я з трибуни неодноразово про це виступав і озвучував. І на сьогоднішній день накопичилися мільярди боргів по постачальниках обладнання українським. І мільярдні борги на ринку енергоресурсів по електроенергії. Ситуація не розв'язується, більше того, ніхто не дивиться, що буде далі. Зараз ситуація починає стрімко розвиватися. Якщо подивитися, що буде далі, ми бачимо, немає чим балансувати потужності в енергетичній системі України.

У нас  на порядку денному стоїть законопроект, він зараз внесений, про те, що необхідно дати можливість Укргідроенерго в найближчий час, за пару років, побудувати третю чергу Дністровської ГАЕС і модернізувати більше 20 компресорних станцій. Давайте терміново це розглядати, я звертаюсь зараз, бо через рік-два знову будемо ламати голову, як вирішувати ситуацію. А це наші можливості, це можливість додатково балансувати якість електроенергії в Україні.

Цей законопроект треба терміново виносити, голосувати і дати йому життя. Це завантаження 90 відсотків всієї промисловості України: Турбоатом, Електротяжмаш і так далі. Ці підприємства будуть на чотири роки мати роботу, а Україна незалежність по енергосистемі.

Третє, що я хотів сказати. Я зараз озвучую і говорив на нараді, яку ми проводили разом  з вами, Руслане Олексійовичу, що є дуже напружена ситуація по Укрзалізниці. Майже 70 відсотків всіх тягових підстанцій, трансформаторів, кабельної продукції, несучих тросів, колійного господарства зношені і мають термін експлуатації більше 40-50 років. Сьогодні там катастрофічна назріває аварійна ситуація. Через рік ми не будемо мати можливість, як тягнути електропотяги по Україні, бо контактна мережа вже дійшла "до ручки", там в три рази менше норми висять 70 відсотків кабельної продукції.

Та сама ситуація на підстанціях, з 290 штук тягових підстанцій 220 вже вийшли всі терміни експлуатації. Опори, яких сьогодні більше 10 відсотків, а це майже 18 тисяч опор, мають понаднормативний термін експлуатації, в надзвичайно аварійному стані.

Я пропоную і виступаю сьогодні про те, щоб переглянути бюджет на 2022 рік, не вилучати дивіденди з Укрзалізниці, залишити їм ці кошти на забезпечення цих потреб. Ми завантажимо десятки українських промислових підприємств, ми за два роки вирівняємо тоді ситуацію по Укрзалізниці, і ми дамо можливість їм за рахунок так само іще їхнього прибутку виконати ці роботи і за два роки модернізувати повністю Укрзалізницю. Я звертаюсь сьогодні до вас: не проґавити знов рік, як було рік тому по газу і електроенергії, і дати можливість сьогодні в бюджеті ці кошти передбачити.

І останнє. Надзвичайно наполягає наша депутатська група політичної "Партії "За майбутнє" поставити на голосування і проголосувати створення Тимчасової слідчої комісії по розслідуванню обставин, які відбулися з Антоном Поляковим. Що насправді відбулося? Як іде розслідування? Які дії відбуваються? Ми маємо знати правду, що насправді відбулося і як відбулися ці події в останню цю рокову ніч.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові депутатської групи "Довіра" Олегу Івановичу Кулінічу.

Будь ласка, Олегу Івановичу.

 

КУЛІНІЧ О.І. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу озвучити ті проблеми, які на сьогодні найбільше турбують наші громади і відповідно наших виборців, і перш за все – це питання опалювального сезону. Це не може не хвилювати людей, тому що зима вже через два тижні. До цього часу не всі бюджетні установи перейшли до Нафтогазу, за нашою інформацією, це близько 30 відсотків бюджетних установ, які до цього часу не підписали договори з Нафтогазом. Тому, на нашу думку, саме на цьому повинно зосередитися Міністерство енергетики, міністр енергетики, бо мова йде про опалення в наших дитячих садках, школах і лікарнях, а це для громад питання номер один. До цього часу незрозуміло, по якому тарифу буде оплачуватися той газ, який виник, борги виникли в період між розірванням договору з попереднім постачальником і укладанням договору з Нафтогазом. Повинно бути чітке роз'яснення уряду, тому що громади на сьогодні не розуміють, що їм робити і як їм оплачувати.

Ще одна проблема, про яку я неодноразово говорив і з трибуни, і на Погоджувальній раді – це питання електроопалення. Багато споживачів встановили електрокотли з метою заощадження і з метою економії коштів. З 1 січня поточного року уряд скасував всі пільги на електроенергію, запровадивши єдиний тариф 1 гривня 68 за кіловат-годину. По факту вартість електроопалення зросла більше ніж на 50 відсотків. Неодноразово задавав це питання міністру, відповіді нуль, хоча  ми вважаємо, що було б справедливо таку пільгу відновити, і щоб вона була в тих людей, які перейшли на електроопалення. 

Проблема електроенергії на сьогодні ключова і в іншому контексті. Зараз, коли пандемія б'є всі рекорди, електроенергія життєво важлива в наших лікарнях, особливо, коли  вони переповнені важкохворими.

В кінці жовтня Держенергонагляд заявив про проведення перевірки технічного стану резервних джерел живлення в наших лікарнях. Результати просто катастрофічні. В багатьох лікарнях або їх просто немає, або вони перебувають в неробочому стані. Рік тому ми мали величезну трагедію в Жовкві на Львівщині, коли двоє пацієнтів померли на апаратах ШВЛ якраз через  відсутність електропостачання.

Тому Кабінет Міністрів повинен завершити повну перевірку медичних закладів, зробити висновки і забезпечити відповідним фінансовим ресурсом наші громади, щоб вони змогли встановити відповідно автономність джерела живлення для того, щоб захистити наших людей, тому що від цього залежить їхнє життя.

Наступне, на чому хотів би зосередити увагу, це питання соціальної сфери. Зараз на розгляді у Верховній Раді перебуває урядовий законопроект  5849 щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Мова йде про соціальний захист населення у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби. До депутатів нашої групи надходить величезна кількість звернень від представників органів місцевого самоврядування. Державні соціальні гарантії, якими на сьогоднішній день охоплено майже 60 відсотків населення, повністю планують передати на місця, тобто на наші об'єднані територіальні громади. Потрібно буде створювати відділи відповідні в кожній ОТГ.

Крім того, на місцеві бюджети планується передача фінансування низки державних пільг – це послуги зв'язку, проведення безоплатних капремонтів, пільговий проїзд, надання догляду певним категоріям осіб, реабілітація і інші. Відповідне фінансове навантаження складе близько 20-30 відсотків бюджетів окремих територіальних громад, що є абсолютно неможливим, тому що в громад таких коштів немає. І це при тому, що жодна, повторюю, жодна із 42 державних соціальних програм, яку виконують органи соціального захисту, до цього часу на рівень обласних підрозділів Національної соціальної сервісної служби не передана. Громадам доведеться тягнути це просто на своїх плечах, а це неможливо.

На нашу думку, такий законопроект у такому вигляді приймати  абсолютно нелогічно, і приймати його не можна.

Що стосується порядку денного на цей пленарний тиждень. Вкотре наголошую на законопроекті 5289 щодо спрощення закупівель для об'єднаних територіальних громад. На сьогодні для органів місцевого самоврядування це надзвичайно важливе питання. Тому, Руслане Олексійовичу, звертаюся до вас. Ми вже про це говоримо більше пів року, з літа. Давно його розглянув комітет, його підтримує Асоціація міст України. Є звернення на всі депутатські фракції та групи. Що нам заважає його розглянути? Він стоїть на п'ятницю в непрохідній частині. Я вимагаю, поставте його: вівторок, середа або четвер. Давайте в залі будемо визначатись, хто дійсно підтримує громади на словах, а хто підтримує конкретними законодавчими ініціативами, які дійсно важливі для кожної громади.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олеже Івановичу.

Слово надається постійному представнику Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України Тарасу Петровичу Мельничуку.

Будь ласка, Тарасе Петровичу.

 

МЕЛЬНИЧУК Т.П. Доброго дня, шановний пане Голово, шановне керівництво Верховної Ради, голови депутатських фракцій і груп, шановні голови комітетів! Перш за все, дозвольте від імені Кабінету Міністрів України, від Прем'єр-міністра України засвідчити повагу та сподівання на підтримку тих урядових законопроектів, які знаходяться на цьому пленарному тижні в порядку денному, зокрема це ті, які пов'язані з боротьбою та протидією поширенню пандемії COVID-19.

Крім того, на завтра стоїть дуже важливий законопроект 3475, це про адміністративну процедуру. Він буде прийматися в другому читанні та в цілому є таке сподівання. Тому уряд засвідчує повагу і сподівання, що все-таки цей законопроект буде прийнятий.

Також, як зазначив Голова Верховної Ради, відбувається підготовка до Державного бюджету, до його прийняття, на 2022 рік. Тому Кабінет Міністрів України висловлює сподівання на консолідацію зусиль, пов'язаних з бюджетним процесом, а також підтримку цього проекту при розгляді в пленарній залі.

Крім того, дозвольте побажати всім міцного здоров'я та подякувати за увагу.

Спасибі.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Тарасе Петровичу.

Шановні колеги, зараз переходимо до голів комітетів. Хто бажає виступити? Підніміть, будь ласка, руки. Багато. Будь ласка, тоді йдемо по черзі.

Будь ласка, Анастасія Олегівна Радіна, голова Комітету з питань антикорупційної політики, будь ласка. 

 

РАДІНА А.О. Доброго дня, шановні колеги! Дуже прошу поставити в порядок денний хоча б на наступний пленарний тиждень законопроект  4135, антикорупційна стратегія. Інакше наші шанси розглянути і ухвалити антикорупційну стратегію до кінця цього року стають примарними.

Щодо цього тижня, колеги, дуже прошу всі фракції і групи підтримати законопроект  5490 – це дуже простий законопроект, який дає право суддям Вищого антикорупційного суду притягати учасників процесу до відповідальності  виключно за неповагу до суду. Всі абсолютно інші судді по країні мають можливість це зробити, і тільки судді Антикорупційного суду у випадках злісної неповаги до суду замість того, щоб займатися своєю безпосередньою роботою, тобто оперативно  і якісно розглядати справи  по суті, змушені як у дитячому садочку займатися виховною роботою з учасниками процесу – це ненормально. І відповідно для того, щоб дати суддям можливість робити те, для чого вони сидять розглядати справи, прошу всіх підтримати цей законопроект.

Дякую дуже.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Микита Русланович Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Будь ласка.

 

ПОТУРАЄВ М.Р. Шановні колеги, Комітет з питань  гуманітарної та інформаційної політики просить на цьому тижні  розглянути в залі проект Постанови номер 6135 про Звернення Верховної Ради України до  Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей Державну службу  України у справах дітей.

Я хочу підкреслити, що на минулому тижні відбулася зустріч депутатів різних фракції і груп, які представляли весь соціальний блок, з Прем'єр-міністром України. І за підсумками цієї зустрічі була досягнута домовленість про те, що у разі прийняття цієї постанови Кабмін одразу перейде до створення відповідної Державної  служби України у справах дітей.

Необхідність створення цього органу  давно назріла, і це питання було предметом неодноразових обговорень у комітеті. Ми дійшли до спільного  і зваженого висновку, що без спеціального органу ми не зможемо побудувати в державі дієву систему захисту прав дітей.

Оскільки робота над цією постановою і взагалі робота над проектом створення цієї служби велася всіма депутатами із всіх депутатських фракцій і груп, ми  очікуємо, що ця постанова пройде через зал без обговорення, і це займе у нас буквально декілька хвилин для того, щоб прийняти дуже важливий документ, який дозволить розпочати роботу із створення цього надзвичайно важливого органу, який дозволить нам захищати права дітей і взагалі запроваджувати ефективну політику щодо захисту дитинства в Україні.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань економічного розвитку Дмитру Андрійовичу Наталусі.

Будь ласка, Дмитре Андрійовичу.

 

НАТАЛУХА Д.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Ми щойно з іншими членами парламенту і уряду повернулися з офіційною делегацією з СОР26 це міжнародний форум по зміні клімату Організації Об'єднаних Націй. Я вам хотів сказати, що перший заклик, з якого розпочався цей форум, це заклик припинити дефорестацію до 2030 року. Тобто до 2030 року ми маємо повністю припинити вирубку лісів. Сто країн, на території яких ростуть 85 відсотків лісів всієї планети, взяли на себе цю обітницю. Для України, яка бореться за право зберегти мораторій на експорт лісу-кругляку, така глобальна обіцянка це важливий сигнал.

Тому я б просив всі фракції сприйняти цей сигнал належним чином, як цього хоче світове товариство, та підтримати проект Закону 4197, в якому не виключається мораторій на експорт лісу-кругляку, але вводяться нормальні цивілізовані правила на торгівлю лісом всередині України. Тобто вводиться нормальна прозора ринкова система взаємодії між суб'єктами, при цьому, повторюю ще раз, зберігається відповідний мораторій. Це раз.

Два, що я хотів сказати. Це так само подякувати за те, що з'явилася на п'ятницю локалізація в порядку денному, проект Закону 3739. Ми комітетом не можемо не привітати таке рішення, на яке ми чекали достатньо давно, і яке свідчить про те, що справді керівництво і парламент нарешті, скажімо так, готовий до того, щоб подати і простягнути руку допомоги українській промисловості, українському виробнику. Тому так само прошу всі фракції підтримати проект Закону 3739 про локалізацію виробництва.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлу Борисовичу Радуцькому, будь ласка.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дякую, шановний Руслане Олексійовичу.

Колеги, 18 листопада весь світ відзначає день відмови від куріння. У нас на п'ятницю знову в непрохідній частині стоїть 4358, закон, який формує політику, сучасну політику, погоджену із Всесвітньою організацією охорони здоров'я проти боротьби з тютюнопалінням. Тому я би  дуже просив, якщо це можливо, все ж таки в четвер, в день відмови від куріння, поставити цей законопроект. Це перше.   

Друге. Шановний Руслане  Олексійовичу, ми кажемо, що у нас депутати в залі маски не носять, у нас на Погоджувальній раді сидять депутати без масок. Тому вас дуже прошу втрутитись до цієї історії.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Так, ви праві, Михайле Борисовичу.

Будь ласка, Іванна Орестівна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету   з питань інтеграції України до Європейського Союзу, будь ласка.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дуже дякую.

Шановні колеги, ми кілька тижнів тому чули про стаханівський євроінтеграційний день.  Ми чуємо про євроінтеграційні тижні, про порядок денний вступу України до Європейського Союзу і виконання Угоди про асоціацію. І  разом з тим, на цьому тижні суцільно величезна кількість законопроектів, які або прямо суперечать нашим міжнародно-правовим зобов'язанням у сфері євроінтеграції, або Угоді про асоціацію, або нашій Угоді СОТ. І зокрема це ті законопроекти, про які щойно говорили мої колеги з інших комітетів.

Зокрема, якщо ми хочемо не програвати далі арбітражі Європейському Союзу, якщо ми хочемо не мати додаткових виплат, які ляжуть на державний бюджет в результаті програшу цих арбітражів, то я би радила дуже детально підготувати до другого читання законопроект про так звану популістську локалізацію, про яку щойно йшлося, 3739.

Тому що інакше ми з вами будемо мати наслідки і для національних товаровиробників, і для експортерів, і імпортерів так само. На жаль, під прикриттям гарних гасел ми повністю плануємо, ви, вірніше, плануєте, порушувати наші міжнародно-правові  зобов'язання.

Так само, 4197, про ринок деревини потребує доопрацювання; 3860, про використання електронної адреси офіційної потребує доопрацювання для врахування права Європейського Союзу; 4353, про поштовий зв'язок – ті законопроекти, які сьогодні виносяться на розгляд парламенту. І, до речі, 4358, про шкідливий вплив тютюну так само потребує врахування європейського законодавства.

Я дуже прошу, колеги, відповідально до цього поставитися.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається народному депутату України Бабаку Сергію Віталійовичу, голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Я правильно розумію?

А, все,  я бачу. Ви трошки вище, будь ласка,  руку піднімайте.

Олександр Михайлович Завітневич, голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, на цей тиждень внесено в порядок денний два законопроекти, підготовлені нашим комітетом: це 5219, про критичну інфраструктуру, і 5232. Хочу звернути увагу на цей законопроект, це про зміни до Закону України "Про  Державну прикордонну службу" щодо  вдосконалення порядку використання та  застосування  заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Цей законопроект  відпрацьований у нас в комітеті всіма фракціями. Були долучені всі депутати від всіх фракцій, тому там немає, в цьому законопроекті, розбіжностей навіть по поправках. Тому прошу також, це буде в четвер, другий законопроект, він стоїть, прошу також підтримати одноголосно. Зараз, дійсно, будуть значно покращені спроможності  Державної прикордонної служби.

Дякую, колеги, і чекаю на вашу підтримку.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Олександре Михайловичу.

Слово надається Сергію Віталійовичу Бабаку, голові Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

 

БАБАК С.В. Доброго дня, шановні колеги! Дякую, пане Голово, за постійну увагу до освіти, зокрема за врахування тих пропозицій комітету в нинішньому порядку денному.

Мова йде зокрема про Постанову 6254. Вона стоїть на п'ятницю. Я сподіваюся, що ми всіма народними депутатами її підтримаємо в залі і дамо можливість Верховній Раді нагородити найкращих випускників шкіл цього року у тому числі грошовою премією в 100 тисяч гривень.

Але зараз я хочу сказати про дистанційну освіту і про школи. І хочу подякувати першій віцеспікерці Олені Костянтинівні за те, що  вона підняла цю важливу тему.

Я нагадаю, що під час першої хвилі пандемії в Україні вся країна дізналася, що таке дистанційна освіта. Разом з тим, ми всі зрозуміли, що дистанційна освіта для 1-4 класів, для початкової школи, є неефективною. Тому під час другої хвилі пандемії ми зробили висновки і внесли відповідні зміни, дозволивши працювати дитячим садочкам і початковій школі навіть у "червоній" зоні карантину. Справедливості заради слід сказати, що тоді ще вакцин було небагато.

Під час нинішньої третьої хвилі пандемії ми мали таку негласну домовленість між владою і освітянами про те, що за умови стовідсоткової вакцинації вчителів й інших педагогічних працівників заклади освіти будуть працювати в очному режимі.

Вчителі вакцинувалися, а ми закриваємо школи. Тому я хочу звернути увагу на те, що деякі місцеві комісії ТЕБ та НС приймають рішення, які не відповідають постанові Кабінету Міністрів, і переводять усіх в дистанційний формат навчання.

Я нагадаю, що постановою Кабінету Міністрів за умови стовідсоткової вакцинації дозволено працювати всім закладам освіти. То закликаю місцеву владу переглянути ці норми і дати можливість дітям навчатися, зняти з батьків головний біль і державі дати можливість розвивати економіку.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань правової політики Андрію Євгеновичу Костіну.

Будь ласка, Андрію Євгеновичу.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, шановний Руслане Олексійовичу.

Шановні колеги, хочу подякувати за те, що порядок денний наступного тижня включає в себе багато законопроектів, які підготовлені Комітетом з питань правової політики, серед яких хочу зазначити фундаментальні законопроекти.

5707 – це законопроект, який буде врегульовувати всі аспекти правотворчої діяльності всіх суб'єктів влади в Україні. І законопроект 5644 – це реформа нотаріату включно із створенням системи електронного нотаріату. Обидва законопроекти ми будемо розглядати в першому читанні.

Принагідно хочу попросити підтримати ці два законопроекти. І комітетом будуть створені робочі групи, які будуть напрацьовувати і доопрацьовувати ці обидва реформаторські законопроекти до другого читання у відкритій процедурі.

Крім того, хочу зазначити, що ми маємо вже у вівторок підтримати законопроект 3504, це також реформаторський законопроект про медіацію, який закріплює законодавчо врегулювання медіації як альтернативної системи врегулювання спорів і конфліктів, яка заснована на врахуванні потреб та інтересів сторін. Прошу підтримати також цей законопроект, який може бути спільним здобутком Верховної Ради дев'ятого скликання.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Хто далі бажає? Підніміть руку. Так, я бачу.

Слово надається голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Миколаївні Третьяковій.

Будь ласка, Галино Миколаївно.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую, шановний пане головуючий, за увагу до соціальної політики і дякую голові депутатської групи  "Довіра" за увагу до законопроекту 5849, який наразі готується до розгляду  в комітеті. Нам дуже важливий зворотній зв'язок від фракцій і від груп народних депутатів. Законопроект готувався без узгодження і без консультацій з комітетом, і моя власна думка збігається з вашою, пане Олеже.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Слово надається голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Олександровичу Гетманцеву. Будь ласка.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, мушу відповісти з приводу тут звинувачень у фальсифікації законопроектів. Законопроекти про введення РРО – це законопроекти нашого комітету, і тому для нас це дуже важливо, адже жодних фальсифікацій, жодних підробок чи будь-чого іншого при розгляді жодних законопроектів не було, не є і не буде в нашому комітеті на відміну, до речі, від попереднього скликання.

Так от, автором цієї зради, цих чуток є один з депутатів попереднього скликання, якого ми позбавили дуже прибуткового, але такого трошки корупційного бізнесу, який в народі мав назву "оціночних площадок". І, власне, він робить все можливе, аби дискредитувати тих, хто прийняв правильне рішення. Разом з тим колеги, які повторюють цю маячню, повинні також, мені здається, розуміти, що вони роблять, і повинні нести відповідальність.

З огляду на зазначене, я хочу звернутися до регламентного комітету, аби він надав оцінку тій недостовірній інформації, яка прозвучала сьогодні на Погоджувальній раді.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, Нестор Іванович Шуфрич, голова Комітету з питань свободи слова.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, у мене спочатку з процедури питання. Я розумію, що сьогодні був прийнятий консенсус щодо можливості виступити двом представникам фракції "Голос". І скажу відверто, мені одного представника забагато, а тут їх було два. Незважаючи на сьогоднішній консенсус, я просив би визначитись, щоб на наступному засіданні вже був все ж таки один представник –  легітимний.

Шановні колеги, я хочу звернути увагу нашої спостережної ради про те, що, на жаль, вчергове ми ігноруємо звіт Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Де він? Чому ми його не чуємо? Чому ми не призначаємо своїх представників в Нацраді? Якщо подобаються ті, що працюють, хай ті, хто за них проголосують, переголосують їх. Хай вони продовжують працювати. Вони вже більше трьох років переходять свій термін. І це, я вважаю, не прикрашає Верховну Раду України і нас як народних депутатів України.

Пане Голово, хочу звернутись до вас щодо розгляду на цьому тижні законопроекту 5702. Цей законопроект, який фактично прирівнює журналістів  із народними депутатами України, щоб вони були в одному статусі щодо відповідальності щодо образ відносно журналістів. Якщо немає 171 або 345 Прим., де вже кримінальна відповідальність щодо злочинів проти журналістів, а фіксується образа з боку народних депутатів, щоб журналісти могли звернутися до регламентного комітету щодо покарання в дисциплінарному порядку. Я вважаю, що це коректне. І це питання журналістами не раз піднімалося. На жаль, в цьому парламенті теж були приклади образ і відповідних реагувань депутатів…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Несторе Івановичу.

Слово надається голові Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергію Костянтиновичу Іонушасу. Будь ласка.

 

ІОНУШАС С.К. Доброго дня, шановні колеги! На жаль, найбільш вживаним словом на нашій Погоджувальній раді було питання COVID. Я хотів би всіх проінформувати, що в нашому комітеті розглядається законопроект 6084, так званий законопроект про підробку COVID-сертифікатів. Якщо повно зазначити, що це законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень.

Я сподіваюсь, наш комітет на черговому засіданні у цю середу розгляне цей законопроект, і я буду просити його поставити в четвер або в п'ятницю. Хотів би окремо зазначити про актуальність цього законопроекту. Його актуальність було зазначено під час розгляду в першому читанні всіма фракціями та групами у Верховній Раді.

Крім того, я хотів би звернути увагу про важливість прийняття законопроекту 3959-1, це стосується запуску  Бюро економічної безпеки. Крім того, на жаль, протягом останніх двох тижнів у місті Харкові сталися резонансні дорожньо-транспортні пригоди. Зокрема, коли водій позашляховика, який перебував в стані наркотичного сп'яніння, збив дітей на пішохідному переході, аварія з 16-річним підлітком за кермом, і буквально вчора водій, який, за попередньою інформацією поліції, перебував в стані алкогольного сп'яніння, вчинив автотрощу і знову в місті Харкові.

Тому, колеги, хочу вам повідомити, що наш профільний комітет буде розглядати питання  проведення позачергового засідання в місті Харкові.

Крім того, нашою колегою Світличною Юлією та мною запропоновані законодавчі зміни для створення і реалізації співрозмірної  кримінальної відповідальності за вчинення злочину у сфері порушення правил дорожнього руху, що спричинило загибель. Я прошу всіх колег підтримати цей законопроект.

Дуже вам дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую, Сергію Костянтиновичу.

Слово надається голові Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Лубінцю Дмитру Валерійовичу. Будь ласка.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Дякую.

Шановний Руслане Олексійовичу, шановні колеги, я на попередній Погоджувальній раді вже звертався до вас з приводу законопроекту 6104. Цей законопроект поданий Президентом, визначений як невідкладний. Згідно із Законом про Регламент ми повинні його розглянути на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради, тому прошу його переставити з п'ятниці на вівторок, як це вимагає Закон про Регламент.

Також прошу, Руслане Олексійовичу, звернути увагу на два законопроекти, які захищають права внутрішньо переміщених осіб – це 4564 та 4487. Законопроект 4487 наш комітет розглянув ще навесні, він готовий до другого читання. Всі поправки були враховані. Я думаю, що розгляд цього законопроекту в нас займе в сесійній залі при такому підході максимум дві хвилини, і ми його приймемо.

І також звертаю вашу увагу, сьогодні керівники фракцій, депутатських груп піднімали питання щодо можливої міграційної кризи. Повідомляю вам, шановні колеги, що на попередньому тижні, в тому числі по цьому питанню, в мене була зустріч з Головою Державної міграційної служби України Науменко та заступником міністра внутрішні справ України Драп'ятим, які попросили терміново прийняти два законопроекти:  4412 та 4411, один законопроект нашого комітету, один законопроект правоохоронного комітету. Обидва підготовлені, обидва комітети підтримують прийняття цих двох законопроектів, вони між собою пов'язані, саме для того, щоб Державна міграційна служба могла реагувати на ті виклики, які, можливо, перед нами стоять, вони дуже просять прийняти ці два законопроекти – 4412, 4411.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається заступнику голови Комітету з питань молоді і спорту Василю Івановичу Мокану. Будь ласка.

 

МОКАН В.І. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, від Комітету з питань молоді і спорту я хотів би попросити перенести в прохідну частину порядку денного на цей пленарний тиждень проект Постанови про присудження в 2021 році Премії Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (реєстраційний номер 6167). Серед кандидатів є представники місцевого самоврядування, волонтери АТО, лідери громадських організацій. Ми до кінця року маємо виконати, взяти на себе обов'язок.

Те саме прохання стосується і проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підтримки громадських об'єднань фізкультурно-спортивної спрямованості (реєстраційний номер 5669). Такий законопроект є дуже важливим для нормального функціонування всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств.

І також, користуючись нагодою, хочу звернутися до колег з комітету аграрного розглянути у себе на комітеті проект Закону авторства мого колеги Жана Беленюка про внесення змін до статті 20 Земельного кодексу України щодо питання використання земельних ділянок, наданих для будівництва та обслуговування спортивних споруд (реєстраційний номер  5434). Мова йде про заборону зміни цільового призначення земельних ділянок, які надані для  будівництва та обслуговування спортивних споруд.

Розраховую на врахування даних пропозицій.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, слово надається члену Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрію Олександровичу Камельчуку.

Будь ласка.

 

КАМЕЛЬЧУК Ю.О. Шановний пане Голово Верховної Ради, шановні колеги, шановні українці, дякую за можливість сьогодні представляти Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Готовий проінформувати вас з приводу трьох питань.

Перше. Це стан енергетики на початку опалювального сезону.

Друге. Про ситуацію на ДП "Гарантований покупець".

І третє. Щодо розробки стратегії водневої енергетики.

Інформую вас, колеги, що 12 листопада на Рівненській АЕС підключено до енергосистеми енергоблок номер 3. В найближчі три тижні буде підключено ще два енергоблоки.

Ситуація з постачанням вугілля непроста, але контрольована. Запущені додаткові лави для видобутку українського вугілля, очікується доставка енергоресурсу від наших закордонних партнерів.

Стосовно газу. На даний момент в газосховищах достатньо газу для забезпечення потреб населення для проходження опалювального сезону, паралельно силами окремих представників Комітету енергетики, Кабінету Міністрів України та НАК "Нафтогаз" ведуться активні дії щодо укладання додаткових угод на постачання природного  газу та скрапленого газу до України з  країнами-партнерами, які є нашими союзниками в питанні енергетичної безпеки України. Значного прогресу досягнуто з постачальниками газу з Катару та США. Історія, яку намагаються роздути відомі і не дуже політикани про  віялові відключення, лише спосіб розхитати спокій українців та намагання відволікати увагу від справді нагальних державних питань.

Саме зараз хочеться згадати про ситуацію з ДП "Гарантований покупець", а точніше про його керівника Петриковця Костянтина. На одному із останніх аукціонів ДП "Гарантований покупець" свідомо продало обсяг 830 тисяч мегават за цінами на 30-40 відсотків нижче рівня, за якими б могли реалізувати цю електроенергію пізніше. Це фактично збільшує обсяг зобов'язань Укренерго та змушує простих українців зі своїх кишень компенсувати різницю у складі тарифу.

Ми з колегами звернулися до Президента України з проханням дати відповідні доручення і розглянути питання щодо доцільності перебування на займаній посаді директора ДП "Гарантований покупець".

Позитивні ноти. Сьогодні відбувається нарада з питань водневої енергетики при комітетові, і прохання розглянути законопроект 5436-д про систему накопичення енергії…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Слово надається голові Комітету з питань  екологічної політики та природокористування Олегу Володимировичу Бондаренку, будь ласка.

 

БОНДАРЕНКО О.В. Шановний Голово Верховної Ради, шановні колеги! Як вже зазначив Дмитро Андрійович Наталуха, на минулому тижні завершилась двотижнева конференція COP26 –  це найбільша подія у світі з питань захисту клімату. Я хотів би подякувати і парламентській делегації, і урядовій делегації за продуктивну участь в цій конференції. Я хотів подякувати всім фракціям та групам Верховної Ради за підтримку у підписі та підтримку в прийнятті звернення до цієї конференції, яке було підтримано на минулому тижні, пленарному тижні. І хотів би зауважити, що всі ті напрямки, що всі ті цілі, які зазначені в цій постанові, вони мають якнайшвидше імплементуватися в прийняття законодавства у сфері захисту довкілля, у сфері трансформації з енергетики, в тому числі і вугільної галузі, "зеленої" енергетики і так далі.

 Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Всі бажаючі голови комітетів виступили. Я бачу, у нас ще є два народних депутати, які попросились по одній хвилині. Але перед тим як перейти до цього, ми маємо прийняти рішення по цих питаннях. У нас є два питання.

Перше – це затвердження порядку денного. Тому я ставлю пропозицію затвердити цей порядок денний, враховуючи пропозиції, а також стан готовності законопроектів, який буде визначатися. Тому, хто за таку пропозицію, прошу проголосувати.

Дякую. Проти? Немає. Утримались?

Рішення прийнято. Дякую.

І друге. Була пропозиція по "годині запитань до Уряду". Я так розумію, що пропозиція така: заслухати уряд про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію у потенційній загрозі на державному кордоні України з нелегальними мігрантами. Я правильно розумію? Така пропозиція. Давайте проголосуємо.

Будь ласка, хто за? Дякую.  

Проти? Немає. Утримались? Один. Дякую.

Рішення прийнято.

Голови комітету, тим паче члени комітету, вони не вносять пропозиції по порядку денному  до уряду. І передайте наступного разу голові комітету, що на засіданні  Погоджувальної ради має бути або голова, або заступник, при всій повазі до вашого комітету, такі правила Погоджувальної ради.

Шановні колеги, ми завершили обговорення на рівні   голів, і  в нас  ще два народних депутати  подали заявки по 1 хвилині.

Будь ласка, я думаю, першою Анна Скороход і після цього вельмишановний Артур Володимирович. Будь ласка.

 

СКОРОХОД А.К. Шановні колеги, сьогодні рівно 39 днів з моменту вбивства Антона Полякова. Мною було зареєстровано Постанову 6300.  Єдина фракція, яка не подала своїх членів, хоча вони були і бажаючі були – це "Слуги народу".

На сьогоднішній день мені відомо, що не хочуть виносити цю постанову до зали, вбачають конфлікт інтересів мене як можливого кандидата на голову цієї комісії. Я хочу нагадати, що відповідно до Сімейного, Цивільного та Кримінального процесуального кодексів у мене взагалі немає жодних конфліктів інтересів.  

Також я хочу сказати, що мета створення цієї комісії повністю відповідає законодавству. А тому якщо "Слуги народу"  блокуватимуть створення даної комісії, ми будемо робити відповідні висновки.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Будь ласка, Артур Володимирович Герасимов, і після цього завершуємо. Будь ласка.

Я перепрошую, право на репліку, Мотовиловець, будь ласка.

 

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Ми досить здивовані цим обвинуваченням, сьогодні нас навіть звинуватив пан Порошенко у вбивстві Полякова. Два депутати "Слуги народу" написали заяви на вступ до ТСК, прийміть їх, будь ласка, ми готові голосувати, у нас немає жодних питань.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.  Дякую.

Будь ласка, Артур Володимирович Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні українці, сьогодні на Погоджувальній раді декілька разів і досить глибоко піднімалося питання фальсифікації законів цією  Верховною Радою. Хотів би нагадати ще про одну фальсифікацію, яка тут сталася – це фальсифікація   так званого антиолігархічного закону. Вона була у всіх на очах, вона була на очах у всього світу, також просив би, щоб з цим детально розібралися.

І зараз відносно тимчасових слідчих комісій. По-перше, замість того, щоб створювати димову завісу і прикривати реальних винуватців зливу операції по "вагнерівцях", в мене велике прохання, підтримуйте 5770 Постанову опозиції відносно того, щоб реальним предметом відання цієї ТСК було розслідування зливу операції по "вагнерівцях".

Також велике прохання, не блокуйте Постанову 6300 відносно розслідування вбивства Антона Полякова.

І наостанок, хотів би проанонсувати, що "Європейська Солідарність" буде ініціювати створення тимчасової слідчої комісії по контролю використання грошей з COVID-фонду…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Поки ми обговорювали, з'явився ще один народний депутат, який від свого імені, тільки не від імені фракції чи групи.

Будь ласка, Віктор Васильович Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Руслане Олексійовичу.

Я, дійсно, ще раз хочу підтримати позицію, що треба поставити на голосування і проголосувати тимчасову слідчу комісію по Антону Полякову. Якщо тим більше вже "Слуги народу" говорять, що подали кандидатів, то давайте проголосуємо, можливо, навіть завтра, і почнемо роботу цієї комісії. Надзвичайно резонансна історія, багато питань, є питання щодо обставин загибелі, і суспільство має знати правду. Я думаю, що це ключова позиція, з якою треба виходити всім і проголосувати. Давайте доб'ємося цієї правди і покажемо, що насправді відбулося.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Я коротко по тій самій.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Будь ласка, одна хвилина.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Колеги, у нас ТСК можуть працювати в будь-якому складі, в тому числі навіть якщо деякі фракції не подали своїх, а ми чуємо представників "Слуги народу", що подали. Тому, справді, давайте, це буде щонайменше по-людськи, якщо ми винесемо без політики цю постанову і проголосуємо.

Дякую.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Шановні колеги! На цьому Погоджувальна рада оголошується закритою. До зустрічі завтра.

І прошу, нагадайте народним депутатам про дотримання всіх правил і обмежень, які встановлені нашою ж постановою.

Дякую.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку