СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

20 вересня 2021 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Добрий день, шановні колеги! Чутно?

Добрий день, шановні колеги! Я радий вас всіх бачити на Погоджувальній раді. На жаль, поки що ще знаходжусь на самоізоляції. Але знаю, що і я, і ви продовжуємо працювати. Сподіваюся, цей тиждень, не дивлячись ні на що, буде ефективним, і Верховна Рада, як завжди, зможе продемонструвати можливість працювати, працювати на користь українського народу.

Ми сьогодні з вами знаходимось у непростій ситуації. Бачимо поступове збільшення людей, які починають знову хворіти на нові штами коронавірусу. Але я всіх закликаю, тому що ні вакцинація, як у колег, ні антитіла, наприклад, як у мене, не є стовідсотковою гарантією того, що ви не захворієте. Але це точно є стовідсотковою гарантією того, що, або майже стовідсотковою гарантією того, що хвороба пройде в достатньо легкій формі і збереже ваші життя – життя ваше, життя ваших близьких. Тому я закликаю і колег у Верховній Раді України, і всіх тих, хто сьогодні нас дивиться, все ж таки ставитись до свого здоров'я максимально обережно і застосовувати всі необхідні і санітарні норми, і масковий режим, і про це не забувати.

У нас сьогодні трохи дивна ситуація. Тому що всі фракції Верховної Ради України одночасно стали незгодні з порядком денним Верховної Ради України, надіслали свої пропозиції зранку. Хтось надіслав з пропозиціями. Хтось, наприклад, як "Слуга народу" лише прислали лист, що вони не погоджуються,  написали, що є додаток, але додатку до листа не додали. Я все ж таки хотів би його побачити.

Це достатньо рідко в нас буває. Наприклад, якщо ми говоримо про фракцію "Слуга народу", то жодного разу за минулу сесію таких звернень не було. Ми знаходимося в постійній комунікації з головами комітетів, вони постійно подають свої пропозиції до порядку денного. І наскільки я пам'ятаю, таких випадків раніше ми з вами не спостерігали.

Але, тим не менше, ми продовжуємо працювати. Якщо ми говоримо про те, що нас не влаштовує той формат, який є сьогодні, то я думаю, що з наступного тижня ми будемо збирати так, як і передбачено Погоджувальною радою всі пропозиції від всіх фракцій, сідати, обговорювати, по кожній з них голосувати, приймати відповідні рішення так, як передбачає це Регламент. І якщо всі прямо не погоджуються з таким форматом роботи, і ми йдемо в такий спосіб, то також ми підемо і в пропорції, хто скільки законопроектів подає від кількості народних депутатів, які представляють ту чи іншу фракцію. Я думаю, що ми всі рухаємося в напрямку Європейського Союзу, європейських цінностей, цінностей демократії, тут ніхто не буде заперечувати, тим більше це було і в пропозиціях пана Кокса.

Щодо ваших листів. Шановні колеги, пропозицій для розгляду на черговому засіданні Погоджувальної ради подаються комітетами, тимчасовими слідчими комісіями, тимчасовими слідчими комісіями до Апарату Верховної Ради не пізніше як за чотири дні до проведення чергового засідання Верховної Ради, тобто це згідно статті 73 Регламенту. Члени Погоджувальної ради, а також інші особи, які запрошуються на її чергове засідання, не пізніше як за три дні повинні отримати таку інформацію.

На жаль, всі пропозиції, які сьогодні надійшли, вони не відповідають цій нормі Регламенту. Я прошу вас на це зважити і в майбутньому це враховувати. А з наступного тижня, враховуючи всі ваші пропозиції, ми підемо саме таким шляхом. Я думаю, що ми окремо проведемо нараду, визначимо, як це буде відбуватися. Тому що я так розумію, що засідання Погоджувальної ради значно збільшиться.

А паралельно з цим я хотів би також нагадати, що згідно статті 25 Регламенту Верховної Ради України, тому що я бачив різні пропозиції, які надійшли від фракцій, порядок денний пленарних засідань Верховної Ради України на кожний день пленарного тижня готується Апаратом Верховної Ради на підставі звернення розкладу пленарних засідань сесії Верховної Ради з урахуванням передбаченої в цьому черговості та фактичного стану готовності кожного питання до порядку денного, який буде розглядати Верховна Рада України. Прошу вас враховувати, коли ви вносите ті чи інші пропозиції.

У нас була неприємна ситуація наприкінці минулого тижня, я маю на увазі законопроект 5599. 17-го числа відбувся комітет. Комітет його розглянув, але не запросив ні авторів правок, ні надав таблиці, якось це відбулося під грифом великої таємності. Я не розумію, що відбулось. Я звертаюсь до Апарату, до керівництва Апарату, розберіться, будь ласка, як так відпрацював секретаріат? І коли пан голова комітету буде виступати, я хотів би, щоб він також дав інформацію, як так у нас відбувається розгляд законопроектів, які дійсно мають важливі питання і для суспільства, і для Верховної Ради України, і для майбутнього нашої держави.

Ми з вами підходимо вже безпосередньо до опалювального періоду – тарифи, готовність. І на минулому тижні під час "години запитань до Уряду" ми слухали і позицію, навіть і перед цим слухали позицію Прем'єр-міністра, всі домовились про те, що на цьому тижні під час "години запитань до Уряду" ми заслухаємо саме Дениса Анатолійовича Шмигаля щодо готовності, щодо тих питань, які дійсно бентежать сьогодні українців. Тому що, не дивлячись на те, що Верховна Рада може все, але, на жаль, не все, є питання, які знаходяться в зоні безпосередньої відповідальності Кабінету Міністрів України. Тому, а я знаю позицію всіх народних депутатів, всіх фракцій, ми готові допомагати і долучатись, але все ж таки треба розуміти, де наша допомога буде максимально ефективною, і кожен повинен відповідати за свою зону відповідальності.

Паралельно з цим в нас у вівторок  планується до розгляду Закон про Державний бюджет України. Треба віддати належне, я хотів би подякувати Кабінету Міністрів України. Вони вчасно, згідно діючого законодавства, ну, фактично 15 вересня внесли цей законопроект до Верховної Ради України. Хотів би подякувати комітету, він також опрацьовує. І ми зможемо нормально в строки розглянути ці важливі для держави питання.

Другий важливий блок. Я думаю, що сьогодні про нього буде говорити ще пані Третьякова, представники Комітетів з питань здоров'я нації і економічного розвитку. Це цілий такий великий блок, який запланований на вівторок, так званий блок соціальних законопроектів, які Верховна Рада розгляне і, я сподіваюся, підтримає.

Дуже хотілося б вірити, повертаючись до бюджетного процесу, що ми пройдемо всі стадії максимально ефективно. Ми не можемо собі дозволити зволікати. Ми вже два рази з вами відійшли від ганебної практики таких бюджетних ночей, або бюджету під ялинку. Тому, сподіваюся, і цього разу разом з урядом ми зможемо зробити якісний фінансовий документ, по якому буде жити вся держава наступного року.

На цьому тижні буде розглядатися законопроект ще 3959 про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро  економічної безпеки України.

Буде законопроект 4533, це законопроект про конституційну процедуру. Там велика кількість правок. Я звертаюся до комітету, звертаюся до авторів правок максимально опрацювати їх для того, щоб цей законопроект був дійсно ефективно розглянутий Верховною Радою, а ми не втрачали час на розгляд просто правок заради правок.

Важливим аспектом, я впевнений, є питання безпеки. Ми, на жаль, за останні 14 днів спостерігаємо загострення на фронті. А якщо взяти весь місяць, то ситуація достатньо напружена. Ми отримаємо дуже-дуже гіркі звістки з передової. У нас лише за 14 днів загинуло чотири військовослужбовці, 20 отримали поранення і 8 – бойові травмування. Тому, я думаю, що цими питаннями також треба було б зайнятися, і Верховній Раді проговорити це, і на рівні фракцій із залученням комітетів, тому що ми точно не можемо стояти осторонь цих важливих для держави питань.

Паралельно хотів би зазначити, що поки знаходжусь на самоізоляції, буде доручення заступниці, Першому заступнику Голови Верховної Ради України щодо проведення пленарних засідань, поки я не зможу повернутися до безпосереднього їх ведення.

І ми сьогодні бачимо багато пліток, багато інформації в засобах масової інформації, вибачте за сленг, за тавтологію. Але існують якісь розмови про те, що хтось комусь пропонує 50, 70, 100 тисяч за голос за деякі відставки. Я не зовсім розумію, в яких кабінетах це відбувається, хто веде такі перемовини, але це точно негативно впливає на діяльність і на імідж Верховної Ради України. На фоні всього іншого, що відбувається іноді з нашими колегами, така інформація точно нам з вами не додає.

Тому я хотів би звернутися, я особисто майже переконаний, що це не відповідає дійсності, але я хотів би звернутися до антикорупційних органів, щоб вони все ж таки взяли цю інформацію, опрацювали і, сподіваюсь, спростували ті дані, які ми сьогодні з вами бачимо, про що я звернусь, в тому числі, і офіційно. Але це прошу рахувати депутатським зверненням.

Паралельно з цим я хотів би звернутися до всіх колег. Я раджу закінчувати розганяти історії та вішати ярлики, хто на яких олігархів працює. Тому що може вийти так, що хтось вийде сам на себе. Це погана історія, точно не додає ні парламенту, ні суспільству, ні нашій державі, а оцінювати будуть потім по подіям.

І під час своїх виступів я хотів би зазначити, щоб колеги вказували питання, які вони пропонують до розгляду на "годині запитань до Уряду" у п'ятницю. Але ще раз нагадую, що тоді минулої п'ятниці ми всі домовлялися, що будемо заслуховувати саме Прем'єр-міністра щодо підготовки до опалювального сезону, тарифної політики, і я так думаю,  що питання бюджетного процесу точно не  пройдуть повз.

В мене все, я бажаю вам якісної роботи, гарного, спокійного пленарного тижня.

Слово надається Першому заступнику Руслану Олексійовичу Стефанчуку.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги, шановні присутні. Насамперед, Дмитре Олександровичу, бажаємо вам якнайшвидшого одужання. І я думаю, що це теж є от прикладом того,  що ми маємо всі пам'ятати, що коронавірус ніде не зник, і ми маємо всі дотримуватися  тих вимог, які ставляться перед нами, тому що, мабуть, це  той випадок, коли ми не тільки відповідальні за себе, а і за всіх, хто знаходиться в нашій парламентській залі. Тому я просив би і членів, і керівників фракцій, і керівників комітетів звернутися до наших колег з проханням дотримуватися всіх  необхідних епідеміологічних норм.

Друге. Бачите, отака ситуація, вона вкотре, як на мене, передбачає необхідність прийняття законодавства про можливість, про проведення діяльності Верховної Ради у певних випадках онлайн. На превеликий жаль, відповідно  до законодавства,  у нас така можливість є тільки для засідань комітетів, передбачена в Законі про комітети. І все-таки хотілось би, щоб цей от досвід перейшов і на інші робочі органи Верховної Ради України, щоб наші оці спілкування перестали нагадувати якісь скайп-вечорниці і як би були більш наближені до роботи робочих органів Верховної Ради України.

Крім цього, я от хочу повідомити, що відбулися вибори до Державної думи Російської Федерації. І я дуже би просив, щоб одне з питань, яке було розглянуто Верховною Радою на наступному тижні – це все-таки реакція парламенту  України на те, що відбулося. На те, що відбувалися вибори на окупованому українському Криму, на те, що залучалися до виборів українські громадяни, які в незаконний спосіб доставлялися для голосування на відповідних виборчих дільницях.

Крім цього, я бачив теж багато пропозицій, які надійшли до Погоджувальної ради, я абсолютно прихильник Регламенту і  я знаю, що деякі пропозиції можуть виникати взагалі під час проведення Погоджувальної ради. Я все-таки хотів би, щоб вони були обговорені і відповідно проголосовані тут на Погоджувальній раді, саме тому цей орган і називається Погоджувальна рада, яка погоджує і одна із функцій якої це погоджувати порядок денний. І це стосується тих законопроектів, про які говорили, 5599, 5600.

Крім цього, я дуже хотів би, щоб на чільне місце перекочувала Антикорупційна стратегія, як продовження цих законопроектів, про яку ми постійно говоримо. Дуже багато уваги буде наділятися державному бюджету. А також я, як Перший заступник Голови Верховної Ради, відповідно до 80 статті Регламенту, на якого покладено питання розробки проекту кошторису Верховної Ради, прошу, паралельно з розробкою Державного бюджету України, Апарату почати роботу над розробкою проекту кошторису Верховної Ради України. Також є ціла низка соціальних ініціатив, я теж попрошу, щоб вони віднайшли чільне місце у порядку денному. Я думаю, що всі колеги висловляться з цього приводу.

Також я хотів би повідомити, що ми входимо в еру планування плану законодавчих ініціатив 2022 і тому треба брати до уваги і середньострокову бюджетну декларацію, і бюджет, який ми будемо розглядати, і інші програмні і стратегічні документи держави Україна, і внести свої пропозиції. Тому ще раз звертаюся до всіх суб'єктів законодавчої ініціативи, щоб ми це найближчим чином організували. Тому я бажаю всім гарного тижня.

Єдине, я так і не зрозумів, Дмитре Олександровичу, ви сказали, що ви покладаєте обов'язок на заступницю і Першого заступника. Все-таки, хто буде вести, щоб ми зрозуміли, Верховну Раду на наступний тиждень? Я  просив би, щоб ви це якось уточнили.

Дякую. І бажаю всім плідного тижня.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Руслане Олексійовичу. Скоро буду.

А щодо доручення, доручення буде видано і на Першого заступника, і на заступницю. Тому що на проведення саме засідань Верховної Ради України в рамках того порядку денного, який буде ухвалений. Але ж ми знаємо, що і ви можете вийти із засідання і Олена Костянтинівна, тому на двох буде доручення, щоб точно якісно працювала Верховна Рада України. Це не покладання обов'язків, це доручення щодо ведення засідань.

Дякую.

Олена Костянтинівна Кондратюк – заступник Голови Верховної Ради України.

 

КОНДРАТЮК О.К. Дякую, Дмитро Олександрович. Доброго дня, шановні колеги!

Я би теж хотіла акцентувати вашу увагу на тих викликах, які стоять перед Україною та Верховною Радою України, на які ми маємо дати чіткі, мудрі, відповідальні відповіді. І я про найголовніше, із проханням більше приділяти уваги не чварам всередині, а боротьбі із зовнішнім ворогом за країну і за українців, боротьбою насамперед з країною агресором, бідністю, розчаруванням людей і коронавірусом.

Переконана, що ми маємо дійсно розпочати з чіткої, різкої і всім зрозумілої заяви, з вимогою не визнавати псевдорезультати псевдовиборів проведених державою-агресором на  окупованих українських землях. Маємо дати адекватну оцінку парламентським виборам в Російській Федерації, які проходили цими вихідними. І, дійсно, слово зараз за Верховною Радою, за Комітетом в закордонних справах, за Міністерством закордонних справ. І,      навіть не беручи до уваги численні, серйозні порушення, на які звертають увагу представники російської громадськості, міжнародні спостерігачі, ми не маємо права визнавати ці вибори у зв'язку з їхнім проведенням на території анексованого українського Криму і окупованого українського  Донбасу.

Досить м'яких і подвійних формулювань! Україна не має права визнавати вибори до Державної думи Російської Федерації і відповідно всі її представництва  в міжнародних парламентських інституцій.

Більше того, ми маємо звернутися до всіх країн світи, використавши всі, в тому числі, і високу трибуну Генеральної  асамблеї ООН, не визнавати вибори до Державної думи Російської Федерації. Тому що легалізація цих безсоромних дій шляхом подальшого визнання осіб без совісті членами міжнародних делегацій, а ми це бачимо вже зараз, це сороміцьке потурання окупації і нахабному порушенню всіх міжнародних прав.

Ми, як Верховна Рада, вітаємо також рішення Європейського парламенту, який днями ухвалив жорстку резолюцію про майбутні відносини з Російською Федерацією. Верховна Рада має вимагати недопущення незаконно обраних депутатів з окупованих територій до роботи в міжнародних організаціях, зокрема в Парламентській асамблеї Ради Європи та в Міжпарламентському Союзі. Я як представниця Верховної Ради піднімала це питання на всіх зустрічах високого рівня в рамках Всесвітньої конференції голів парламентів, яка пройшла якраз у Відні.

Щодо внутрішніх питань? Я б закликала наших колег з монобільшості також приділити бюджету України не менше часу, ніж це проводиться зараз в різних обговореннях, в тому числі як ми говорили в дискусіях всередині між ними, адже людям потрібні не обіцянки, а конкретні рішення, конкретне зростання доходів і зрозумілі ціни на газ і електрику та комірне.

Державний бюджет має бути вчасно розглянутий, мають бути витримані всі процедури з пропозиціями фракцій як більшості, так і меншості. І уряд має, звичайно, пояснити Верховній Раді та українцям, якою буде стратегія недопущення суттєвого зростання тарифів на газ, тепло, на електрику для домогосподарств, враховуючи стрімке підвищення світових цін на енергоносії, враховуючи те, що Росія очевидно маніпулює ринком, щоб використати штучне підняття цін на газ як політичну зброю для тиску на Україну, а так само і на Європу. І ми вже бачимо, що це не в перший раз відбувається в історії, ми вже ці випадки знаємо.

І, закликаючи всіх українців вакцинуватися, я хочу доєднатися до наших колег, до моїх колег по президії Верховної Ради, все ж таки звернути увагу на те, щоб, можливо, ми допускали до роботи Верховної Ради України тільки вакцинованих осіб або осіб з ПЛР-тестом за 72 години зробленим. Таким чином, ми теж будемо спонукати всіх керівників інших підприємств державних органів до вакцинації, заохочувати людей вакцинуватися, щоб зберегти якомога більше життів в Україні.

Я вам дуже дякую за увагу. Я дуже сподіваюся і теж очікуємо, Дмитре Олександровичу, на ваше одужання якнайшвидше. А також закликаю всіх до мудрості, до конструктивності в роботі Верховної Ради України.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Олено Костянтинівно.

Олександр Сергійович Корнієнко, да, я так розумію. Мені просто не до кінця видно.

 

КОРНІЄНКО О.С. Да-да.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Олександр Сергійович Корнієнко.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Пане Голово, вам бажаємо здоров'я і якнайшвидшого одужання та повернення до нас…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

 

КОРНІЄНКО О.С. … у повноцінному так би мовити режимі, не тільки в дистанційному керуванні Верховною Радою.

Але, шановні українці, дійсно, хочу почати з міжнародних питань, долучуся до колег, я думаю тут Верховна Рада проявить згуртованість абсолютну. Останні три дні ми з вами спостерігали те, що ми спостерігали, і крім як ганьбою це назвати дуже важко. Абсолютно нечесні і сфальшовані вибори до Державної думи Російської Федерації не лише з українського питання, а і взагалі, і ці різні оптові електронні голосування, які підривають взагалі  довіру до цього процесу, який у всьому світі набирає ходи, і вивіз українців у Ростовську область і так далі – це  все ми бачили, абсолютне порушення всіх норм виборчого права, міжнародного. Звичайно, такі вибори не мають визнаватися співтовариством світовим.

У комітеті дійсно є постанова, я думаю, що вона оперативно буде готова, і є пропозиція у четвер-п'ятницю її оперативно проголосувати.

Також хотів би  звернутися до  наших делегацій в міжнародних організаціях і парламентських асамблеях активніше застосовувати процедуру оскарження повноважень майбутніх делегацій, сформованих оцією такою Держдумою, яка нечесно, некоректно обрана, яка буде не визнана, мабуть, усім світом. Тому що такі намальовані склади делегацій, вони будуть… в результаті намальованого складу Держдуми, вони будуть, звичайно, нелегітимні.

Далі я пропоную перейти до внутрішніх питань і обговорити все-таки наш пленарний тиждень, тим більше, що ми вже кілька хвилин цьому присвятили, наші очільники Верховної Ради. Ми бачимо в ньому багато корисних і важливих для держави позицій. Перш за все, звичайно, це бюджетні питання. Хотів би закцентувати, що крім державного бюджету на 2022 рік, який дійсно нам представить Кабмін, в нас ще є проект змін до бюджету 2021 року, де збільшується обсяг виділення на субсидії, є виділення коштів на підтримку військових і багато інших дуже важливих позицій. Цей законопроект також важливо вести по процедурі, скоротити, зокрема, термін завтра на його правки.

Є законопроект із емефівського пакету по реформам банківської сфери, є завершення земельної реформи, є низка соціальних питань, які давно чекають свого часу. Є місце навіть реформі публічного врядування, про що наші партнери давно чекають. І є місце і питанням Кримської платформи, питанням навіть амністії. І в цілому це непоганий порядок денний для парламенту, який продукує реформи. Але в цій стрункій композиції не вистачає двох фундаментальних основ – це антиолігархічні реформи, "антиолігархічний пакет".

Я думаю, що за 30 років існування нашої держави ми всі добре з вами пересвідчилися, що в цій державі все:  від перейменування – я вибачаюсь, сіл  до амністії капіталів, від бюджетної до зовнішньої політики може потрапити у сферу інтересів олігархів. (Шум у залі) До обрання будь-якої влади, як  Юлія Володимирівна мені підказує. Це і корупція, і вплив на політиків, і медіа, несправедливий розподіл ресурсів і так далі. Відтак займатися реформами, не провівши головну реформу, це все одно, що будувати будинок, починаючи з даху або з вікон, нормальні люди, українці, будують, починаючи з фундаменту все-таки.

 Тому ми пропонуємо все-таки зосередитися на цих законопроектах, вони повністю готові до розгляду. Комітети провели величезну роботу, особливо комітет пана Гетманцева – робочі групи тривали майже все літо щодо 5600. І додати до порядку денного ці законопроекти.

Щодо нашої версії порядку денного, в нас є документальні свідчення, Дмитре Олександровичу, що додаток був приклеєний, є штрих-код додатку. Тому я думаю, тут треба нам з вами з Апаратом провести якусь роботу, з'ясувати внутрішнє розслідування, як він до вас не потрапив, якщо в нас є свідчення, що цей додаток існує, і він був прикріплений до листа. В цьому, насправді в цьому порядку денному немає нічого фантастичного, там дійсно додані ці два законопроекти, а також впорядковані по-іншому трошки питання, як ми їх бачили.

Користуючись правом своїм як учасника Погоджувальної ради від фракції "Слуга народу", я просив би поставити на голосування нашу версію порядку денного, також версії порядку денного колег. Я вже бачу в "Європейської солідарності", я так розумію, є і в "Батьківщини", мабуть, своя версія порядку денного. І в порядку голосування визначити, які саме законопроекти можна було б додати до порядку денного на цей тиждень.

Щодо 5599 та 5600 – також просив би поставити окремими питаннями рішення, які ми на вас надіслали, проекти рішень щодо процедур розгляду законопроектів 5599 та 5600, відповідно до статей 45, 119 Регламенту та рішень відповідних комітетів, які теж у нас є на руках, щодо так званого постатейного розгляду.

Щодо "години запитань до Уряду", ми погоджуємося із... (Не чути)

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Щодо додатку, будемо розбиратися, мені зранку доповіли, що його немає – подивимося.

Надіслали всі колеги, тому, на жаль, ми не можемо голосувати ті додатки так, як ми робили раніше. Є пропозиції щодо окремих законопроектів, на яких ви, наприклад, наполягаєте – це 5600, 5599. Дійсно ви це можете робити. Але  ще раз вам нагадаю статтю Регламенту 117, яка говорить про наступне, що… Ви причому про це зазначили і в своєму листі, коли надсилали на мене від пана Давида Арахамії, що законопроекти, підготовлені до другого читання або повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього, надаються народними депутатами не пізніше, як за 10 днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні.

Ми достатньо часто відходили від цієї практики. Тому, якщо всі інші фракції, ви з ними проведете перемовини, не будуть виступати проти, я не заперечую.

Друга проблема, яка є: є  один законопроект –  1 тисяча 257 правок,  другий законопроект – майже 12 тисяч правок. В Апараті  зараз їх ретельно опрацьовують, але я далеко не впевнений, що на цьому тижні вони будуть готові.

Тим не менше, не поставити вашу пропозицію на голосування я не можу. Тому ставлю на голосування пропозицію… Або давайте в кінці поставимо на голосування пропозицію.

Йдемо далі. Рабінович Вадим Зіновійович.

 

РАБІНОВИЧ В.З. Шановні друзі! Від початку жнив наші аграрії зібрали рекордний за всю історію країни урожай. Хочу подякувати за це українській землі.

Спасибі тобі, земле, за те, що давала, даєш і, сподіваюся, даватимеш нам урожай попри і всупереч усім тим знущанням, які влаштували над тобою  і над здоровим глуздом в усіх господарських питаннях.

В іншому в нашій Україні – повна дупа. Саме це слово "дупа", літературне, так вчасно до застосування сьогодні. Розберемося, у чому ж саме. До прикладу. Головний кошторис, за яким країна виживатиме (про розвиватися я  промовчу)  весь наступний рік, бюджет, поданий урядом – це бюджет остаточної і безповоротної бідності. Це бюджет, який підвищує зарплату лише силовикам. Це бюджет, який  змушує українців якомога швидше виїхати за кордон в пошуках роботи і кращого життя. І найголовніше – це бюджет, в якому надії на майбутнє немає, від слова, взагалі. Так, можна терпіти багато. Але терпець може і урватися.

Ну добре. Можливо економічні провали бодай якось компенсуються успіхами у зовнішній політиці? Ні, нічого: ні успіхів, ні досягнень. Навколо нас є тільки вороги та зрадники. Білорусь, яка ще вчора простягала нам руку допомоги, сьогодні вже у ворогах ходить. Китай, який інвестував в Україну і готовий надалі інвестувати, у тому ж списку недругів.

Зізнаюсь, я з величезним подивом спостерігаю, як відштовхують китайську руку, яка дає, як безсоромно і нахабно розкрадається те, що залишилось від китайських інвестицій.

Я сподіваюсь, усі знають, що перлина України – Одеський припортовий завод зупиняється. І зовсім не через ціну на сировину, його готують до приватизації, до розпилу і треба ж зробити це швидко і дешево  або "без шуму та пилу".

Йдемо далі. Вже за кілька тижнів нас чекає катастрофа у комунальній сфері. І тут є два шляхи: перший – сказати: "Ми обрали цю "зелену" владу, цю "зелену" монобільшість, так нехай вона за це і відповідає", - але це шлях до прірви.

Шлях другий. Тисячний раз говорю і закликаю, колеги, давайте усім парламентом відвернемо тарифну катастрофу, ми це можемо зробити. Україна видобуває газу достатньо і його негайно направити виключно на потреби населення. Це 15 мільярдів кубів, які у нас є і які врятують наших громадян від катастрофи та зубожіння. І чим швидше ми це зважимося зробити, тим краще зробимо і для людей, і для країни, і для своєї совісті.

Хіба ж можна бути таким байдужим до своєї країни? Хіба можна так спокійно сидіти в цьому залі і спостерігати, як гине Україна? Чому чесно не скажемо, що курс на нескінченні запозичення, на нескінченні прогини перед МВФ, це дорога на цвинтар. Тож давайте запровадимо мораторій на виплату зовнішніх запозичень і так звані друзі і партнери нехай хоч головою об стіну б'ються.

Що робиться? Миру немає, економіки немає, плану виходу із цієї дупи теж немає. Колеги, вас нічого не бентежить? Може почнемо вже діяти? Чи далі мовчки сидітимемо і просиджуватимемо штани? Звертаюсь до всіх.

Насамкінець ще про одне. Депутат Арахамія запропонував без обговорення винести на голосування законопроекти про олігархів та податкове навантаження (5600). Пояснюю для всіх, хто чує, це конституційний заколот! У такому випадку демократія закінчується, парламент припиняє свою роботу та має бути негайно розпущений. А зелені кнопочки, які за це проголосують, ті співучасники державного заколоту.  Це означатиме кінець демократії та похорони України як держави.

Дякую вам усім.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Вадиме Зіновійовичу.

"Європейська солідарність". Петро Олексійович Порошенко. Я не вимовив, вибачте.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, шановний Дмитро Олександрович. Бажаю вам якнайшвидшого одужання.

Я повністю підтримую пропозиції більшості фракцій, які прозвучали   щодо негайного розгляду Постанови Верховної Ради про невизнання виборів у Росії у зв'язку з проведенням їх на території анексованої Республіки Крим. І, за визнанням самої російської влади, більше 200 тисяч українських громадян Донбасу, яким були всунуті паспорти, були затягнуті в тому числі і через механізм електронного голосування на ці незаконні вибори.

Але я хотів би наголосити, що ми тут знову бачимо політику подвійних стандартів. Хотів би нагадати, що за часів моєї каденції за моїм дорученням було заборонено проведення виборів фейкових, фальсифікованих Російською Федерацією на території України.

Тут раптом Офіс Президента, влада і окремі представники "Слуг народу" з парламенту дозволяють проводити вибори ці на території консульських і дипломатичних установ України.

Друзі, а як ви зараз збираєтесь звертатись до світової громадськості не визнавати ці вибори, коли ви своїм розпорядженням дозволяєте їх проведення? Це класичний зразок поведінки "слуг": "піплу – відосики", а самі робите абсолютно неприйнятні речі.

Я підтримую проведення і прийняття відповідної постанови, але я вимагаю розслідування, яким чином вибори незаконні проводилися на території України.

Друга позиція, стосовно порядку денного. Взагалі досить! Бо мені здається, що у нас, у "Слуг народу" окремий порядок денний, а у народу і суспільства окремий порядок денний. В нас є ваш порядок денний у вигляді "лотерейки" Гетманцева, якого ви згадували, "ігорки" Арахамії,  в нас є окремий порядок денний, яким намагаються відвернути увагу суспільства у вигляді, що ви там пропонували, на латинку перейти? Державу Україну перейменувати? Новий герб намалювати в той час, коли люди думають, де дрова купити, яким чином їм субсидії, які ви скасовуєте сьогодні, покрити, тому що рве сімейний бюджет. В який спосіб на сьогодні?  

Я щойно повернувся з Черкас, позавчора був в Дніпрі. Сільські лікарі два місяці не отримують заробітну платню і не виїжджають "на вызовы". В армії більше 1,5 мільярда заборгованість по виплатам грошового забезпечення, яке ви категорично відкидали, аж допоки військові не почали це підтверджувати включно з омбудсменом.

Отже я твердо наголошую, що нам потрібно формувати порядок денний з питань, які хвилюють суспільство, а не з питань, які хвилюють тільки "Слуг народу". Ключове завдання для нашої країни – це є відповідність України Копенгагенським критеріям, а це є демократія, це є верховенство права, це є захист прав людини, це є захист засобів масової інформації і все таке інше. Ні про що це ви не піклуєтеся. І в такий спосіб ви перетягнете країну назад до Росії.

Ми… Ще одна позиція зараз – це питання комісії Вагнера. Ви намагалися створити її з людей, які мають конфлікт інтересів, а сьогодні була брутальна спроба не допустити народних депутатів на парламентські засідання. Це ви звідки це взяли? Це демократія по-вашому?

І наступна позиція. Ми просимо включити Закон 6006, яким ми вимагаємо, щоб були вирішені питання. Перше, житлових субсидій громадянам, 20 мільярдів за рахунок коштів МВФ, які подарували Україні, 13-ї пенсії – 23 мільярди, повернення боргів військовим, повернення боргів медикам і захисту від COVID, і питання децентралізації. Залиште громади в спокої, припиніть їх грабувати! І в такий спосіб за цей порядок денний ми точно проголосуємо і підтримаємо.

Дякую за увагу.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Петро Олексійович.

Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Добрий день, шановні колеги, якщо він добрий.

Я хочу нагадати вам, що майже 70 відсотків громадян України, по різним опитуванням, вважають, що внутрішня політика України іде в неправильному напрямку. Тобто реформи –  в неправильному напрямку. Рішення – в неправильному напрямку. І тільки більше 20 відсотків ще сумніваються правильно це чи ні. Це означає, що потрібен негайний перегляд стратегії розвитку країни. Те, що ви робите, не сприймається абсолютною більшістю суспільства!

Я вам скажу, що зараз кожен депутат проходив на Погоджувальну раду, ви бачили, що там малі підприємці, які вже там позамерзали під цією Верховною Радою, які обирали "Слуг народу" завдяки серіалу "Слуга народу". Вони дев'ять місяців оббивають пороги Адміністрації Президента, уряду, парламенту, ніхто до них навіть не вийшов! Їм практично закрили можливість нормально працювати. І їх ніхто не чує. Це наші ФОПи, це фізичні особи підприємці. На них в кожній розвинутій країні тримається вся економіка. А в Україні для них закрили двері парламенту, двері Адміністрації Президента і двері уряду.

І тому, враховуючи, що їх не допускають під час роботи цієї влади до спілкування, я прошу приверніть увагу. Я прошу, Дмитре Олександровичу, прийміть їх, послухайте. Хоча б ви послухайте, що людям потрібно. І дослухайтеся. Більше 20 відсотків ФОПів вже закрилося, а ви продовжуєте цю політику їх нищення.

Друге. Я хочу наголосити, що бюджет, який поданий, це продовження "епохи бідності", запам'ятайте це. 44 відсотка всього від мінімального прожиткового рівня, розрахованого за методологією, закладено в цьому бюджеті. Це означає бідність всіх: медиків, освітян, пенсіонерів – всіх, хто отримує заробітну плату або соціальні виплати з державного бюджету. Що ви робите? І що це за бюджет? Я також хочу... Цей бюджет неприйнятний, ми мусимо це чесно сказати.

Наступне – це тарифи. І тут просто вже, чесно кажучи, сумно це обговорювати. Я сподіваюся, що Прем'єр-міністр в п'ятницю разом з урядом буде доповідати, так як і обіцяли всі фракції і керівництво парламенту, з того, що будуть робити з тарифами. Але на сьогоднішній день, щоб ви знали, що ціна газу для тепла стала вища в один раз, 1,85 раза, тобто майже в два рази. І зараз збирають мерів для того, щоб їх примусити з місцевих бюджетів покрити цю різницю в тарифах, щоб люди це не відчули. В місцевих бюджетах цих грошей немає. Треба негайно голосувати законопроект, який підписали всі лідери фракцій, щоб український газ віддати людям. Це перше, що треба зробити.

Друге. Треба сьогодні, завтра, післязавтра включити в порядок денний законопроект про збільшення субсидій. Людини не проживуть цю зиму, тому що у вас субсидій не вистачає вже навіть на декілька тижнів, а ви хочете весь опалювальний період пройти з нулем субсидій. Ми внесли законопроект, я прошу його розглянути, де гроші, які нам виділив Міжнародний валютний фонд, направити на субсидії.

Третє, що важливо, і я звертаюсь до вас, Дмитре Олександровичу, зберіть, будь ласка, асоціацію громад на чолі з Кличком, зберіть їх у Верховній Раді, запросіть профільні комітети і запросіть голів фракцій для того, щоб розібратися, що буде з тарифами. Тому що їх примушують зараз в бюджеті на наступний рік робити ті видатки, яких у них немає, на компенсацію зростання тарифів. А якщо, наприклад, в державному бюджеті дати цю компенсацію замість того, щоб віддати український газ – це ще зменшення в державному бюджеті грошей на охорону здоров'я, оборону, освіту і на все інше. Повний розвал управління країною, треба це визнати. Тому негайно треба діяти, міняти ті рішення, які приносять країні біду.

І останнє, що я хочу сказати до вас, Дмитре Олександровичу, не ставте на голосування зараз ті законопроекти, які протизаконно хочуть включити до порядку денного. Може, ви більшістю, монобільшістю проголосуєте, щоб Земля в іншому напрямку навколо Сонця рухалася? Не можна ставити на голосування відверто антизаконні рішення, вони не голосуванням приймаються. У вас для цього є Апарат, щоб сказати, що це незаконно.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Юлія Володимирівна.

Железняк Ярослав Іванович.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Доброго дня, шановні колеги!

По-перше, хотів би привітати нас з минулим тижнем. Був чудовий матч "збірна олігархів" проти "збірної урядовців" на чолі з Давидом Арахамією. Ми всі бачили, як наш гравець Давид Георгійович зробив прорив через всі –ВІП-ложі і особисто переконував трьох олігархів, які були присутні разом з нашими міністрами, очільниками держпідприємств, в тому, що треба ж приймати закон про олігархів.

І тепер я розумію, що зараз вся судьба закону про олігархів, на якому так сильно наполягає влада, залежить від тільки участі подальшої "Динамо" Київ у Лізі чемпіонів. Тому що чим більше буде матчів, тим більше буде можливості проговорювати цей закон з олігархами.

А якщо серйозно, шановні колеги, а як у вас це сходиться? Ви розповідаєте всій країні, що не треба розмовляти з олігархами, зустрічатися, приймати рішення. І одночасно тільки завдяки журналістам-розслідувачам  ми бачимо, як міністри сидять в одному ж ряду з олігархами, розмовляють чудово. А потім нам розповідають про те, що це були якісь некулуарні домовленості. Головне, щоб після таких матчів у нас бюджет у нуль не вийшов, а то і в мінус не пішов. Це стосується щодо порядку денного і реального відношення влади до боротьби з олігархами.

Далі. Що стосується коронавірусу і тих викликів, які зараз є. А цифри всі бачать? Бачать, що у нас зростання? Бачать, що у нас 21 область переходить в майже вже критичний стан? Бачать, що кожного тижня у нас є прискорення поширення коронавірусу? І нагадаю, що саме в цей час уряд через депутатів вніс зміни до бюджету 2021 року, де чудово передбачили собі гроші на округи 4 мільярди, де чудово передбачені чергові 15 мільярдів на дороги. І далі: 0 гривень – на підтримку підприємців, 0 гривень – на кисневі станції, 0 гривень – навіть для того, щоб просто нашим вчителям допомогти бути на дистанційному навчанні, коли ви закриєте школи.

Саме тому, ну, от у вас як сходиться? На субсидії ви даєте, якщо порахувати, на одну людину 4 тисячі 134 гривні, а на одного депутата ви даєте плюс 16 мільйонів на округ. Ну це якось... Нормальне відношення, в принципі, влади до того, що коїться в країні?  

Саме тому ми вважаємо, що такий порядок денний щодо змін бюджету точно неприйнятний. Саме тому наша голова партії Кіра Рудик внесла три пропозиції, які я теж прошу поставити на голосування.

Перше. Це нормально забезпечений підхід до локдауну, щоб у нас було зрозуміло, хто закривається, коли закривається, яке в нас відношення до вакцинованих, що у нас буде із загальним транспортом. До речі, це питання, яке мені задавали особисто декілька бізнес-асоціацій.

Друге. Це на ті гроші, які ви хочете роздати на округи, передбачити їх на виплати підприємцям, передбачити їх на зниження ЄСВ у цей час, передбачити на підтримку нашого бізнесу. Це нормально під час локдауну.

І третє. Це якраз забезпечити ті гроші на кисневі станції, на школи, на фонд підтримки підприємців замість того, щоб їх у черговий раз "вкатувати" в дороги. Цей законопроект сьогодні ми внесли як альтернативний і будемо наполягати на повному розгляді цього закону у вівторок, я так розумію, під час розгляду змін до бюджету 2021 року.

В тепер я хочу перейти до порядку денного. Ще раз, шановні колеги, навіть представники "Слуги народу", я уважно передивився лист Давида Георгійовича Арахамії, я там не побачив, наприклад, цих законів про МВФ. Якщо це важливо, то я тоді прошу поставити на голосування і мою пропозицію, окрім 5459-1, я так розумію, що комітет ще її доопрацьовує, а інші банківські закони там не враховані, а вони були і в спільній заяві двох...

 

РАЗУМКОВ Д.О. Номери скажіть, будь ласка.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Я зараз назву всі номери: 5850, 5851, 52, 53. Частина з них не врахована. А це було в спільній, до речі, заяві двох президентів і Сполучених Штатів,  і України.

Теж саме я прошу підняти нарешті в порядку денному дуже важливий закон про те, щоб наші фермери отримали пільгове кредитування для реалізації свого права викупити землю (3205-2). Це не тільки закон, яким є ми автори від "Голосу", а це той закон, який, до речі, дуже просить Світовий банк. Його теж чомусь не просять підняти в порядку денному.

І, звичайно, я звертаю увагу на закони 6002, 5427 і 6052-1 і -2. Це ті закони, які ми внесли для того, щоб країна пережила локдаун, а після цього можете займатися популізмом скільки завгодно.

І останнє. Я закликаю всі фракції виступити проти скороченої процедури розгляду цих законів. Мені байдуже, які ці закони, у вас є спеціальна процедура, яку ми приймали по банківському законопроекту, але зараз порушувати і позицію Конституційного Суду, і відкривати скриньку Пандори при тому, що ви тут будете все голосувати…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Кулініч Олег Іванович.

 

КУЛІНІЧ О.І. Доброго дня шановні колеги. Шановний пане Голово, бажаю вам швидкого одужання і повернення до повноцінної роботи.

За минулий тиждень депутати нашої групи отримали величезну кількість звернень як від громадян, так і від органів місцевого самоврядування щодо проблем з тарифами на енергоносії. І якщо малозабезпечених громадян можна, повторюю, можна якимось чином захистити субсидіями, то, що робити з бюджетними установами, незрозуміло, ситуація виглядає катастрофічною просто. Місцева влада взагалі на сьогодні не знає, як пройти опалювальний сезон, адже при формуванні місцевих бюджетів на 2021 рік громадяни планували кошти на опалення комунальних закладів за ціною попереднього опалювального сезону, а ціна на газ зросла в 2,5 рази в порівнянні з попереднім роком.

Більше того, на сьогодні в нас склалася така ситуація, коли собівартість українського газу становить 2,6 гривні за кубометр, а, для прикладу, територіальні громади Полтавщини, де цей газ, власне, і добувають, змушені купляти його по 26 гривень за кубометр, тобто за ціною на європейських хабах. Така модель ціноутворення фактично руйнує будь-який баланс інтересів громад та держави, а як результат – надприбутки монополістів, мільйонні премії топчиновників і це тоді, коли місцеві громади змушені шукати кожну копійку для того, щоб зекономити і забезпечити свої бюджети.

Більшість громад не має можливості зробити перерозподіл видатків бюджету, тому що просто на це немає ресурсу. За оцінками різних експертів, для покриття різниці в тарифах місцеві бюджети потребують державної субвенції на рівні 15-16 мільярдів гривень на цей опалювальний сезон. До речі, в проекті Державного бюджету на 2022 рік немає жодної копійки на покриття різниці в тарифах.

Також давайте не забувати про борги і минулих років. Станом на 14 вересня 2021 року сумарна прострочена заборгованість підприємств теплокомуненерго перед НАК "Нафтогазом" складало 57 мільярдів гривень. З них 2021 рік – 22 мільярда гривень. Тобто 35 мільярдів гривень – це борги минулих років. 

Ще одна проблема, про яку говорять новоутворені громади. Бюджетні установи комунальної власності не можуть перейти до НАК "Нафтогазу" як  до постачальника "останньої надії", оскільки на сьогодні на це немає юридичних механізмів і такі механізми просто непередбачені. Крім того, велика кількість бюджетних установ просто не мають правоустановчих документів на комунальне майно, яке їм передано.

Тому я звертаюсь до представника уряду на Погоджувальній раді, Олег Миколайович, до вас я звертаюся, з негайною реакцією уряду по таким конкретним питанням. Це субвенція місцевим громадам для покриття різниці в тарифах; забезпечення юридичної можливості переходу бюджетних установ до постачальника "останньої надії"; і вирішення питання середньорічного тарифу на газ для комунальних підприємств, який би не залежав від коливань ринку.

Ще одне питання, на яке хотів би сьогодні звернути увагу, яке також важливе для місцевих громад, це робота органів соціального захисту населення на місцях. У січні  2021 року запрацювала Національна соціальна сервісна служба. Її органи на обласному рівні почали працювати лише в серпні цього року. І жодна, підкреслюю, жодна з 42 державних соціальних програм, яку виконують органи соціального захисту, на обласний рівень не передана. Замість соціального захисту населення цей орган виконує виключно контролюючі функції. З січня цього року неодноразово звертався до міністра соціальної політики з вимогою звернути на це увагу і вникнути в цю проблему.

На сьогодні ця робота повністю провалена. Маємо орган з незрозумілими повноваженнями, а роботу соціальних працівників ніхто не виконує. Фахових спеціалістів, які дійсно працювали з людьми і виконували цю роботу, скоротили майже на 35 відсотків. В той же час особливої підтримки у нас потребує 60 відсотків найбільш незахищених категорій населення.

Тому уряд повинен негайно на це звернути увагу, зробити висновки, бо логіки в цій реформі ніхто не бачить і не бачить її місцеве самоврядування.

Щодо порядку денного на цей пленарний тиждень. На четвер стоїть законопроект 5289 – ініціатива нашої депутатської групи "Довіра" щодо спрощення процедури закупівель для закладів освіти і медицини в об'єднаних територіальних громадах. Є звернення від Асоціації міст України, від голів громад до керівників всіх депутатських фракцій та груп, до керівництва Верховної Ради. Тому я прошу, колеги, його підтримати, тому що він дуже важливий. Він стосується закупівлі найбільш критичних товарів і послуг для шкіл, дитячих садків, для лікарень, в тому числі для закупівлі енергоносіїв. Тому прошу його підтримати в першому читанні.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Олеже Івановичу.

Тарас Іванович Батенко.

 

БАТЕНКО Т.І. Дякую, Дмитро Олександрович.

Шановні колеги, шановні друзі! Нас, безумовно, чекає цей тиждень – непростий парламентський тиждень. Я вважаю, що ми, усі парламентські фракції, депутатські групи і депутати, повинні його достойно пройти не "в ущерб" внутріпартійній демократії і   партдемократії в самому парламенті. Я вважаю, що ми достойно пройдемо, тому що велика емоція заважає приймати об'єктивні рішення. Багато списів і щитів, можливо, і поламано, але, я вважаю, що користь для людей, ми все-таки повинні завжди пам'ятати, коли ми голосуємо, яку користь ми несемо людям.

Ми повинні також пам'ятати, що цей тиждень – це сага про державний бюджет, до якого у нашої депутатської групи "Партії "За майбутнє" є чимало критичних зауважень. Проект бюджету, схвалений урядом, з одного боку  демонструє бажання уряду зменшувати державний борг, хоч це може бути просто наслідком щасливого збігу обставин, коли Україні, як і багатьом іншим країнам, Міжнародний валютний фонд надав безповоротну допомогу, як ми знаємо.

Можемо лише вітати бажання збільшити зарплату медикам, які рятують наші життя в умовах пандемії, хоча, чесно кажучи, незрозуміло, як цього пропонується досягнути, якщо у нас зарплата, зараз оплата праці лікарів прив'язана не до певної суми, а до кількості пролікованих пацієнтів, та й ще за, очевидно, заниженими ставками від Національної служби здоров'я.

Водночас ми бачимо безліч проблемних моментів, якими грішать держбюджети з року в рік. Перш за все це збереження мізерного розміру прожиткового мінімуму і мінімальної пенсії. Незначним в наступному році планується і зростання мінімальної зарплати, аж на 200 гривень, у порівняні з цим роком, де буде піднято на 500. Ми переконані, що держава не повинна ускладнювати доступ громадян до субсидій. Ми всі розуміємо, що країна-агресор докладе всіх зусиль, щоб погіршити проходження цьогорічного опалювального сезону. І влада повинна передбачити дієву допомогу українцям, які не повинні залишитись на самоті з  величезними платіжками. Але проект бюджету пропонує виділити коштів на субсидії менше, ніж ми виділили цього року, друзі. І це тоді, коли ми  в авральному порядку розглядаємо проект Закону  про додаткове виділення 12 мільярдів на виплату субсидій ще на поточний рік.

Те, що ми скорочуємо видатки на Верховну Раду України – це, безумовно, правильно. Але чому ми значно збільшуємо видатки, скажімо, на РНБО як  консультативний орган? Ми ж не підмінюємо закони  санкціями? Парламент і Офіс Президента, я розумію, що тут  треба зменшувати  видатки. Неправильним є те, що уряд фактично узалежнює фінансування стратегічних галузей в залежності від неприйнятого ще  законопроекту 5600, яким, окрім іншого, пропонується збільшити податкове навантаження  на громадян. Тому ми готові розглядати цей законопроект 5600, але в ситуації, коли ми побачимо, що там реально зняті найбільш критичні для простих платників податків статті, які прирікають  їх на стагнацію.

Колеги, хочу так само звернути увагу на ті так звані голосування в Державну думу Російської Федерації, які відбулися цієї неділі. Ми бачимо, що Росія продовжує свою гібридну війну проти України, масово звозить  мешканців окупованої території  Донбасу на  вибори в Ростовську область. При цьому реакція української влади і суспільства очевидно є правильною. В офіційному інформаційному полі, у заявах, які лунають у Верховній Раді України ми засуджуємо і вимагаємо не  визнавати  легітимною майбутню Державну думу. А разом з цим, ми відкриваємо дільниці, як вже було сказано, для голосування на своїй території і в консульських установах, посилаючись на міжнародні договори, які в контексті територіальної цілісності України для Російської Федерації ці договори нічого не важать.

Ми за прийняття відповідної постанови у Верховній Раді України, але ми проти когнітивного дисонансу в своїх головах. Ми рівно ж за прийняття проекту постанови, зареєстрованої рядом  народних депутатів України, які визнають терористичними такі структури, як ФСБ і Головне розвідувальне управління Міністерства оборони Російської Федерації негайно.

Тому ми правильно хочемо проголосити нібито День української державності, щоб цю ідею і нашу 1500-літню історію не вкрала Росія, але водночас офіційні речники мало не щодня хочуть перейменовувати державу, міняти кирилицю на латинку і так далі. Таке враження, що ми цими заявами хочемо відволікти суспільство від головного – від того, що відбувається, і від системи державного управління в цілому.

Давайте спокійно розберемося у власній історії. І тому я вкотре, і Дмитре Олександровичу, і колеги, які будуть вести сесійне засідання, вже нарешті стоїть за останні півтора року нашої роботи законопроект про визнання депортованими з етнічних українських земель (2038) на п'ятницю. І я пропоную і прошу в п'ятницю першим питанням порядку денного проголосувати його і вшанувати наших етнічних українців.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ще раз номер, будь ласка, Тарасе Івановичу, повторіть.

 

БАТЕНКО Т.І. Набирає, так звана, операція "Вісла", яка засуджує депортацію етнічних українців.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Номер, номер.

 

БАТЕНКО Т.І. 2038.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Немчінов Олег Миколайович.

 

НЕМЧІНОВ О.М. Шановні колеги, я дякую за ваші звернення щодо насущних проблем. Хочу нагадати, що із сьогоднішнього дня вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів щодо нових правил карантинних обмежень. Слушна ідея, яку, в тому числі, сьогодні на урядовій нараді підтримав Прем'єр-міністр щодо центральних органів виконавчої влади і працівників  центральних органів виконавчої влади, яким у "жовтій" карантинній зоні буде рекомендовано або допуск на робоче місце при наявності вакцинації, або  з ПЛР-тестом, у деяких ЦОВ це успішно вже діє.

Щодо роботи шкіл, компенсації підприємцям, тощо, держава витратила немалі кошти на закупівлю вакцини. Кожен українець має право отримати вакцину, яка рекомендована ВООЗ, яка в достатній кількості знаходиться на території України у всіх територіальних одиницях. Ми закликаємо вакцинуватися, отримувати таким способом захист від хвороби і працювати. У постанові Кабінету Міністрів чітко прописано, які органи будуть працювати, які бізнеси будуть працювати. Вакцинуйте своїх працівників, закликайте своїх відвідувачів і ніяких проблем з компенсацією за непрацюючий бізнес не буде.

Щодо порядку денного, ми готові у вівторок презентувати проект державного бюджету, а також просимо розглянути зміни до державного бюджету, про що говорив пан Корнієнко, тому що це є надважливі питання, особливо, які стосуються обороноздатності країни. Також ми підтримуємо включення до порядку денного законопроекту 5600.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Шановні колеги, декілька питань. Перше, було ряд законопроектів, які попросили додати до порядку денного. Були звернення від "Слуги народу", були звернення від "Голосу" і одне питання попросив підняти Тарас Іванович Батенко.

Перш за все я щодо законопроектів 5600, 5599. Я не можу не поставити вашу пропозицію, Олександре Сергійовичу, на голосування, але ще раз застерігаю, що ми включаємо в порядок денний законопроекти  не готові до розгляду, рішення буде приймати Погоджувальна рада. Немає ні таблиць, ні висновків Головного юридичного управління, ні багато інших питань, які  будуть  пов'язані з ним. Якщо це не відбудеться, будуть виникати питання щодо неможливості його розгляду.

Але ставлю на голосування про включення до порядку денного на тиждень пленарних засідань 5600.

Хто – за? Корнієнко.

Хто ще, не бачу, покажіть, будь ласка. А скажіть в мікрофони, будь ласка,  колеги.

 

СТЕФАНЧУК Р.О.   Корнієнко, Батенко і Кулініч – за.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Корнієнко, Батенко і Кулініч – за. Рішення прийнято.

5599.

Хто – за?

 

СТЕФАНЧУК Р.О.   Корнієнко, Батенко і Кулініч.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Рішення прийнято. 

Законопроект, Ярославе Івановичу, ви просили, 5459-1, правильно я розумію?

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Ні, його якраз…

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Не виступати зараз, я питаю, цей законопроект чи ні?

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Ні. У нас є 5850…

 

РАЗУМКОВ Д.О. То я знаю, чотири законопроекти, пов'язані із МВФ.  5850, правильно?

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. 50, 51, 52 і 53 – це всі чотири законопроекти…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Абсолютно вірно. Я знаю, Ярославе Івановичу. Дякую.

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного на наступний пленарний тиждень 5850.

Хто – за?

Руслане Олексійовичу, скажіть, будь ласка, хто за?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Железняк – автор ініціативи.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Всі проти? Ми не будемо розглядати…

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я не знаю, чи всі проти, "за" тільки Железняк – автор ініціативи.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Бачу. Рішення не прийнято. Питання 5850 не включається до порядку денного.

5851…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. "Батьківщина" просила…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я не договорив, Юлія Володимирівна, будь ласка.

5851. Хто за те, щоб включити це питання до порядку денного тижня?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. За? Підніміть, будь ласка, руки. 5851.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Шановні колеги, давайте я ще раз поясню, що ми зараз робимо.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ярославе Івановичу, я веду, вибачте, будь ласка.

Хто – за? Підніміть руки.

Руслане Олексійовичу, оголосіть, будь ласка, хто – за?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. А він є у порядку денному.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Так, колеги, не підтримали 5850 ми виключили. Правильно.

 

КОРНІЄНКО О.С. 51 – підтримали.

 

РАЗУМКОВ Д.О. 51. Хто підтримує? Всі підтримують.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. 51. Підтриманий. Так підтриманий: Корнієнком, Железняком.

 

РАЗУМКОВ Д.О. 5852, хто підтримує?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Теж саме підтримано.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Підтримано.

5853, хто підтримує?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Підтриманий також у залі.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Підтриманий.

Включено. Три питання включено.

2038. Батенко просив підняти першим питанням на п'ятницю. Хто підтримує вищезазначену пропозицію?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. А він є в порядку денному.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Він просить підняти його на перше місце в п'ятницю. Я поставлю на голосування, можемо не підтримувати.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Підтримано в залі. Так.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Теж на п'ятницю першим питанням.

Добре. Питання щодо "години запитань до Уряду".

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Я перепрошую, ще було два питання по процедурі по 5599 і 5600.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Це не питання Погоджувальної ради.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Це питання Погоджувальної ради.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ні. Це питання залу, шановні колеги. Вивчіть Регламент, будь ласка. Рішення процедурне приймається Верховною Радою України за поданням комітетів, а не фракцій Верховної Ради України.

Дякую.

Щодо "години запитань до Уряду". Прем'єр-міністр України запрошується на "годину запитань до Уряду" на п'ятницю.

Дякую.

Немає заперечень.

Юлія Володимирівна, ви якісь питання хотіли теж поставити на голосування?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я просила, щоб поставили на голосування законопроект 4680, який підписаний всіма лідерами фракцій про те, щоб український газ віддати українцям по українські ціні.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  4680 ставлю на голосування. Я почув, дякую.

4680 – про включення до порядку денного пленарних засідань  наступного тижня.

Хто – за?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Не підтримано.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Хто – за, скажіть, будь ласка.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Хто – за: Тимошенко, ОПЗЖ, Порошенко, Батенко і Кулініч.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  А скажіть, хто проти?

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Ніхто не проти, ми не голосували.

 

РАЗУМКОВ Д.О. "Голос" і "Слуга народу" не підтримали. 4680 – рішення не прийнято.

Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  А можна поставити, хто..?

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Юлія Володимирівна… Я вже поставив.

Ми з вами зберемося на цьому тижні, якщо я повернуся, або на наступному, проговоримо новий формат роботи Погоджувальної ради, тому що я побачив, що сьогодні всі висловили своє занепокоєння і незадоволення тим форматом, за яким ми працювали два роки. Погоджуюсь, будемо змінювати і виходити на більш демократичні принципи.

І сьогодні багато, фактично всі сказали про Російську Федерацію і вибори в ній. Дійсно, я підтримую слова кожного з колег, на відміну від Росії, в якій є парламентська… в парламенті є лише більшість, в Україні так не буде. Ми працюємо, ми робимо лише парламентську більшість, парламентський розвиток, парламентську демократію. І в цьому напрямку, я впевнений, всі фракції Верховної Ради України, депутатські групи будуть рухатися, розвивати демократичні принципи і збільшувати роль парламенту і важливість парламенту в розумінні наших людей і в значенні цієї інституції в державі.

А зараз переходимо до виступів голів комітетів.

Радіна Анастасія Олегівна. Не наполягаєте?

 

РАДІНА А.О. Дмитре Олександровичу, не наполягаю.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Не наполягає.

Потураєв Микита Русланович.  Не наполягаєте?

 

ПОТУРАЄВ М.Р. Дякую, Дмитро Олександрович.

Ні, у мене є декілька пропозицій.

Ну, по-перше, у нас комітет на останньому засіданні розглянув законопроекти 5585 і 5585-1, тире 2 і тире 3, був підтриманий 5585-1 комітетом. Але ми отримали зауваження з боку декількох міністерств і тому просимо на цьому тижні не розглядати, а дати нам можливість ще узгодити остаточно з профільними міністерствами цей важливий закон. Ніхто не заперечує того, що треба піднімати допомогу при народженні дитини, єдине, що ми маємо це зробити таким чином, щоб держава не давала пустих обіцянок, а дійсно насправді виплачувала людям гроші і проіндексувати ці виплати.

Далі, на жаль, комітет не дійшов згоди щодо проекту Постанови 5804 – про відзначення 140-річчя з Дня народження В'ячеслава Липинського, то ми  теж просимо відкласти розгляд цього питання в залі Верховної Ради.

І нарешті, на жаль, під час розгляду комітет не дійшов згоди також щодо Постанови номер 5744 – це Постанова про відзначення 80-річчя трагедії Бабиного Яру. І натомість комітет рекомендував Верховній Раді розглянути три Постанови: 5744, 5290, 5412. Це останні дві – старі, які присвячені не лише, значить, відзначенню роковин, а також питанням меморіалізації. Але через те, що не було згоди у комітеті, то я не переконаний, що варто трохи конфліктні питання, тим більше такі чутливі, виносити в зал.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Микита Русланович.

Роксолана Андріївна Підласа.

 

ПІДЛАСА Р.А. Доброго дня, колеги! Комітет економічного розвитку просить розглянути в залі проект Постанови номер 6066 – про проведення парламентських слухань: "Про засади державної політики сталого розвитку України" 17 листопада.

Крім того, хочу звернути увагу на те, що в Державному бюджеті 2022 року заплановано 8 мільярдів гривень надходжень від приватизації. Ці кошти не тільки дозволяють Україні менше запозичати і залазити в боргову яму, але і дозволяють створювати виробництво на раніше занедбаних майданчиках. І для того, щоби виконати цей план, нам потрібно ухвалити пакет законопроектів, який спрощує приватизацію.

Ми проголосували в залі 4572,  257 депутатів підтримали. Я дякую всім фракціям і групам, які підтримали. Але у нас є, залишається ще три законопроекти: 4573, 4574, 4575, які передбачають зокрема, наприклад, що 10 відсотків коштів від приватизації будуть передаватися в бюджети громад, і це буде сприяти  їхньому економічному і інвестиційному розвитку.

Я прошу голів відповідних комітетів підготувати ці законопроекти до першого читання і внести на розгляд в сесійну залу на наступний пленарний тиждень.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Радуцький Михайло Борисович.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дякую, шановний Дмитро Олександрович. В першу чергу хочу побажати вам скорішого одужання. Ви нам потрібні тут, у Раді.

І звертаюся до вас і до всього керівництва Верховної Ради. Все ж таки прошу вас забезпечити дотримання вимог законодавства України, що стосуються інфекційної безпеки населення України, до дотримання постанов уряду країни,  що стосуються обов'язкового носіння масок у Верховній Раді. До речі, це стосується і керівництва  Верховної Ради. Не всіх, але стосується.

Друге. Я пропоную, щоби голови комітетів, голови фракцій так само вимагали від своїх депутатів, що ми не можемо сьогодні  обмежувати громадян України, при тому не виконуючи ці  закони самі. Це перше.

Друге. Шановний Дмитро Олександрович, я би запропонував. Тут пропозиція віце-спікера Кондратюк була дуже слушна про  вакцинованих і невакцинованих. Але я би дуже вам… Я би запропонував, щоб тут не було звинувачень, що це якісь там посягання на свободу людей, а давайте ми зробимо трошки інакше. Люди, які не вакциновані, повинні перед засіданням Погоджувальної ради, перед засіданням Верховної Ради пройти антиген-тест. Це швидка процедура, вона робиться всього 15 хвилин, максимум. 

До речі, я думаю, що депутати можуть собі дозволити це робити не за бюджет Верховної Ради, а за власний кошт, бо вакцину держава забезпечила безкоштовно.

І третє, у нас показник вакцинованих депутатів набагато нижче, ніж в деяких підприємствах. Я теж прошу керівництво Верховної Ради підійти до цього питання дуже серйозно.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Наступне питання, Галайчук Вадим Сергійович.

 

ГАЛАЙЧУК В.С. Дякую, пане Голово.

Дуже коротко. Власне, Комітет з питань  інтеграції України до Євросоюзу дуже просить питання ратифікації, які у нас стоять на середу, розташувати у такому порядку в порядку денному, аби ми встигли проголосувати ці проекти законів про ратифікацію міждержавних угод. Оскільки накопичилося вже досить багато нератифікованих угод.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Завітневич Олександр Михайлович.

 

ЗАВІТНЕВИЧ О.М. Дякую.

Шановний Дмитро Олександрович, шановні колеги, хотів би зазначити, буде два питання, це по порядку денному і по комітету, який у нас відбувся 17 вересня, я також зазначу окремо.

Колеги, у нас вже на наступний тиждень на середу стоїть закон 5232, але, на жаль, він стоїть, мабуть, 30-й, якщо я не помиляюся. Шановні колеги, Закон "Про Державну прикордонну службу України" щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Дмитре Олександровичу, я б вас дуже попросив, якщо є така можливість, підняти цей законопроект. Він не викликає ні в кого запитань і він дійсно дуже потрібний для прикордонної служби, нагадаю, яка у нас вперше стоїть на нашому кордоні. І за останні рік, оскільки щодо цієї норми там є прогалини в законодавстві, є постраждалі і загиблі прикордонники.

Звісно, вже проголосували голови фракцій за розгляд, ми наполягали, за розгляд законопроекту 5599, це про олігархів. І скажу про комітет, який у нас відбувся 17 вересня. Засідання комітету, стаття 43 Регламенту, скликає голова комітету на підставі затвердженого комітетом плану роботи, доручення Верховної Ради України чи її Голови або за власною ініціативою. У нас зазначено в документі від 14.07.2021 року план роботи комітету на період шостої сесії, був затверджений на засідання конкретно по Закону 5599, засідання у вересні.

Дякую, колеги.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я розумію, що затверджено. Ви не запросили авторів правок і таблицю не надали на ознайомлення. А те, що він у вас був затверджений, тут питань нема. Але ви не дали змогу колегам, у тому числі і мені, долучитися до обговорення цього дійсно важливого законопроекту, Олександре Михайловичу.

Сергій Віталійович Бабак.

 

БАБАК С.В. Доброго дня, шановні колеги. Дмитре Олександровичу, вам – швидкого одужання.

З сьогоднішнього дня вступає в силу Постанова Кабінету Міністрів із новими карантинними обмеженнями. Завтра буде засідання ТЕБ та НС, які будуть визначати, який регіон потрапляє в яку зону.

На жаль, у нинішній версії постанови Кабінету Міністрів туди потрапляють усі заклади освіти, які будуть закриті, якщо не буде 80 відсотків вакцинацій. І при всьому цьому я, звісно, рекомендую всім вчителям, вихователям і педагогам вакцинуватися для того, щоб освітній процес був забезпечений. Але разом з тим закликаю Кабінет Міністрів переглянути ці норми для того, щоб принаймні заклади дошкільної освіти і початкова школа працювали. Тому що в разі, якщо вони будуть закриті, це близько півтора-двох мільйонів батьків випадають з економічного процесу, будуть змушені знаходитись разом із дітьми.

А принагідно прошу підняти в четвер законопроект 5230, який стояв на п'ятницю і мав шанс бути проголосованим. Він готовий до другого читання. Він зараз стоїть у четвер останнім, ми точно до нього не дійдемо. Якщо можливо підняти його вище, тому що цей закон потребує місцева влада. І він стосується вже давно ліквідованих комунальних закладів середньої освіти, які не можуть використовувати для власних потреб, для наповнення бюджету місцеві органи.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Костін Андрій Євгенович.

 

КОСТІН А.Є. Дякую, Дмитро Олександрович, і бажаю швидкого одужання.

Шановні колеги, в розкладі на цей тиждень є дуже важливий для комітету і для всіх, і для громадян України законопроект 3504, це законопроект про медіацію. Я б дуже просив його поставити десь вище в порядку денному для того, щоб він мав шанс бути прийнятим Верховною Радою.

Запровадження інститути медіації – це не тільки про розвантаження судової системи, це і про припинення багатьох конфліктних ситуацій, які існують в бізнесі, які існують в сімейних відносинах. Цей законопроект доопрацьований комітетом до другого читання, він підтриманий більшістю асоціацій медіаторів, підтримується професійною спільнотою. Велику участь в розробці і доопрацюванні законопроекту також відіграло Міністерство юстиції.

Тому, якщо є можливість, прошу його підняти вище в четвер і розглянути на цьому тижні. І принагідно прошу всі депутатські фракції та групи підтримати цей дуже важливий закон, який ми заборгували вже українському суспільству.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Андрій Євгенович.

Сергію Віталійовичу, наполягаєте на виступі?

 

КАЛЬЧЕНКО С.В. Не наполягаю.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Не наполягаєте.

Галина Миколаївна Третьякова.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. Дякую, пане Дмитро. Бажаю вам міцного здоров'я і вдячна за організацію соціального півдня, це законопроекти, які стосуються і…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я думаю, що там буде день, Галина Миколаївна.

 

ТРЕТЬЯКОВА Г.М. У нас півдня, але я боюся, щоб ми прийняли просто всі закони, які ми запланували, соціальні. Вони стосуються і економічної реінтеграції трудових мігрантів, і нестандартних форм зайнятості, і посилення захисту прав працівників при укладанні колдоговору, і особливо, що важливо під час COVID,  ефективного використання коштів соцстраху.

Але в мене питання. Водночас ми в комітеті опрацювали 16 законопроектів, які готові до розгляду Верховної Ради, і з урахуванням минулого тижня це вже більше 20, і час, щоб їх приймала і визначалася Верховна Рада. Це і законопроекти пані Королевської, Тимошенко, Папієва, Констанкевич, Федини, Бабенка, Цимбалюка – це всі фракції, крім "Голосу", які роблять законопроекти соціальні. Акцент під час роботи в комітеті ми робимо на план законодавчих робіт, а також щодо нагальних законопроектів щодо  COVID. Так, наприклад, пані Тимошенко зараз доопрацьовує на базі комітету законопроект щодо виплати по ускладненнях  при вакцинації.

Але мені б хотілося задати два оргпитання. Чи будемо ми аналізувати ефективність плану законопроектних робіт і чи будуть застосовуватися санкції до комітетів, які не виконали цей план законопроектних робіт, так як застосовують підчас неявки на засідання Верховної Ради? І час планувати наступну роботу на наступний рік, чи формуємо ми план законопроектних робіт на наступний рік і чи будуть мати ці законопроекти пріоритет в порядку денному?

Дякую.

І ще раз міцного здоров'я.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Галина Миколаївна. У нас не РНБО, санкцій не буде. Але в подальшому головам комітетів треба робити так, щоб план законодавчих робіт виконувався. Це дійсно правильне зауваження. Тому звертаюсь до всіх колег.

Данило Олександрович Гетманцев.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую. Приєднуюся до побажання здоров'я, шановний Голово.

І хочу звернутися до колег, повідомити про те, що комітет на минулому тижні завершив розгляд законопроекту 5600. Законопроекту надскладного, до якого подано 11 тисяч поправок. Всім народним депутатам, авторам правок, була надана можливість виступити відповідно до тієї процедури, яка була запропонована комітетом.

Але я хочу трошки сказати про інше. Дивіться, 30 років ми боремося з вами з олігархатом. І вся ця боротьба призводить тільки до зміцнення олігархів і підвищення їх добробуту, що наводить на думку, що вона є все ж таки уявною ніж реальною. А от поданий "пакет антиолігархічний", так званий, пакет законопроектів (5599, 5600), він викликає неабиякий супротив з боку опозиції щодо їх прийняття, який виявляється в тому числі і в 11 тисяч правок і в тому числі в тих нормах Регламенту, який ми згадуємо чомусь тільки тоді, коли подібного роду проекти у нас з'являються. Більше 54… Вірніше, 54 законопроекти з початку тільки цього року були прийняті з порушенням 10 днів, визначених Регламентом.

Монобільшість вимагає прийняття "антиолігархічного пакету". Це є в програмі. Ми виконуємо свою програму. Демократія – це є влада більшості. І я вважаю, що ми не можемо плутати демократію з заговорюванням питання.

Саме тому я все ж таки просив, Дмитре Олександровичу, поставити на голосування, відповідно до частини третьої статті 119 Регламенту Верховної Ради, питання про скорочену процедуру щодо обох законопроектів на голосування Погоджувальної ради. Бо саме Погоджувальна рада повинна вносити це питання, відповідно до 119 статті Регламенту.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. По-перше, Даниле Олександровичу, демократія – це влада народу, а не більшості. Це раз.

Два. Щодо десятиденного терміну, 117 стаття. Я в даному випадку вдячний колегам, я вже про це говорив, партії "Слуга народу", вони на це звернули мою увагу. Якщо не будуть заперечувати інші партії, обов'язково, я думаю, що ми зможемо і цього разу відійти від цієї норми.

Щодо пропозиції згідно 119-ї, вона повинна була бути надана до п'ятниці для того, щоб зі структурними частинами ознайомились всі представники, які входять до складу Погоджувальної ради. Якщо б це відбулося – так. Якщо ні – це буде питання розглядатися в залі Верховної Ради і процедурне питання буде приймати Верховна Рада України. Дякую. 

Наступний Кісєль Юрій Григорович. Не наполягаєте?

 

КІСЄЛЬ Ю.Г. Не наполягаю, ні.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Лубінець Дмитро Валерійович.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Шановний Дмитро Олександрович, шановні колеги, доброго дня! Хочу проінформувати вас, що 13 вересня я разом з віце-прем'єр-міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, ми працювали на території Донецької області і почули від людей, від голів ОТГ, військово-цивільних адміністрацій, наскільки важливо було затвердження Кабінетом Міністрів України Стратегії розвитку Донецької та Луганської областей.

 Користуючись, що в нас є представник Кабміну, дякую від всіх. Єдине, що ми би хотіли побачити це, втілення цієї стратегії, у вигляді виділення конкретних коштів для реалізації цих проектів у державному бюджеті на наступний рік. Тому прошу звернути увагу на це. 

Наступне. Хотів би попросити голову Комітету з питань зовнішньої  політики, щоб під час розробки постанови Верховної Ради щодо реакції на незаконні вибори до Державної думи Російської Федерації були залучені наші народні депутати, бо ми якраз працювали із виборцями і знаходились на території наших областей. І ми почули дуже багато фактів, наприклад, скільки тисяч громадян України залучали з Донецької і Луганської областей, з окупованої території, вивозили їх в Ростовську область і, вдумайтесь, шановні колеги, за хвилину видавали російський паспорт, щоб вони потім прийняли участь. Це абсолютно ганебне порушення не тільки міжнародного права, а й прямого суверенітету нашої держави.

Також хотів би попросити, Дмитре Олександровичу, включити законопроект 5630. Це законопроект,  який дозволяє захисникам України набути громадянство нашої держави швидко і легко.

Ну, і в кінці хотів би побажати, Дмитре Олександровичу, вам швидкого одужання та міцного здоров'я.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Дмитро Валерійович.

Клочко Андрій Андрійович, наполягаєте? Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

КЛОЧКО А.А. Доброго дня, Дмитро Олександрович! Доброго дня, шановні колеги!

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіональної політики та містобудування наполегливо просить включити проект Закону про внесення змін до Закону України "Про засади державної регіональної політики" (реєстраційний номер 5323), це друге читання, до порядку денного пленарного засідання у четвер, 23 вересня, в прохідну частину. Він стоїть достатньо далеко і може не дійти до нього розгляд. Цей проект є одним з кроків продовження реформи децентралізації влади в Україні та сприятиме підвищенню ефективності державної регіональної політики. Комітет вже повторно розглянув зауваження Головного юридичного управління.

І також прошу підтримати та поставити у прохідну частину порядку денного пленарного засідання у четвер, 23 вересня, проект Закону про адмінпроцедуру, який чекають і міжнародні партнери – це № 3475, теж друге читання. Метою цього проекту є забезпечення ефективного та якісного рівня законодавчої регламентації процедур зовнішньої управлінської діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та інших суб'єктів, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції, та захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у відносинах з державою. Прошу підтримати.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Його немає.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Мережко Олександр Олександрович.

 

МЕРЕЖКО О.О. Доброго дня! Доброго дня, колеги!

Як ви всі знаєте, Російська Федерація, тобто держава, яка є окупантом, держава-агресор, провела протиправні вибори на тимчасово окупованих територіях України, що є серйозним міжнародним злочином і порушенням норм і принципів міжнародного права і законодавства України.

На завтра планується проведення засідання Комітету з питань зовнішньої політики, на якому буде розглядатися проект постанови Верховної Ради України. Проект цей готується і буде оперативно підготовлений. У зв'язку з цим я прошу на цьому тижні зарезервувати час для розгляду відповідної постанови.

Дякую, колеги.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую, Олександре Олександровичу.

Герус Андрій Михайлович, наполягаєте?

 

ГЕРУС А.М. Так, якщо можна.

Доброго дня, Дмитре Олександровичу! Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні ми чули знову заяви політиків щодо тарифів. І іноді складається враження, що є бажання просто налякати українських громадян якимось гучними політичними заявами.

Тому я хочу ще раз нагадати і звернути увагу, що тарифи на газ для українських домогосподарств, для українського населення встановлені до травня 2022 року, мається на увазі ціна газу, оскільки у всіх громадян є річний контракт на газ. І якщо це контракт з НАК "Нафтогазом", то ціна 7,42 гривні, якщо з якимось із інших приватних облгазбутів, то в більшості з них тариф, ціна 7,9 гривень. І повторюсь, що ця ціна є незмінною до травня 2022 року. Тому незважаючи на те, в Європі ціна 20 тисяч чи 25 тисяч, для українських громадян ціна до травня 2022 року мінятися не буде.

Що стосується електроенергії. З 1 жовтня відбудеться зниження тарифу на електроенергію для населення з гривні 68 до гривні 44 для тих, хто споживає до 250 кіловат-годин в місяць. Це в основному якраз малозабезпечені версти населення.

Що стосується тепла. НАК "Нафтогаз" пропонує ціну газу 7,42 для газу для теплокомуненерго, для тепла, для потреб населення. Тобто саме така ціна газу пільгова 7,42 передбачає, що тариф на тепло буде не зростати або буде зростати несуттєво. Також звертаю увагу, що теплокомуненерго є у власності органів місцевого самоврядування, і в значній мірі тарифи залежать від ефективності роботи відповідних підприємств теплокомуненерго.

Спасибі.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Бондаренко Олег Володимирович.

 

БОНДАРЕНКО О.В. Дякую.

Не наполягаю.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Арістов Юрій Юрійович.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Не наполягаю.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Пан Халімон.

 

ХАЛІМОН П.В. Не наполягаю.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, я всім бажаю успішного тижня. Погоджувальну раду оголошую закритою.

Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку