СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

29 червня 2021 року, 9 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Добрий день, шановні колеги! Я радий вас вітати на Погоджувальній раді.

По-перше, хотів би ще раз вас всіх привітати з Днем Конституції! Я думаю, що вчора була визначна дата в історії нашої країни - ми святкували перший ювілей Конституції України. І в стінах Верховної Ради і 25 років тому, і сьогодні всі фракції, всі народні депутати, ми повинні працювати на те, щоб досягати консенсусу. Тому що лише об'єднуючи зусилля ми зможемо змінювати і державу, і реалізувати всі ті обіцянки, які давали в тому числі і під час виборів.

Я не буду сьогодні багато про це говорити. Я думаю, що краще ми це будемо демонструвати своїми справами. А об'єктивно в цьому скликанні ми вже неодноразово доводили свою спроможність об'єднуватись навколо важливих питань, важливих питань для держави, особливо за минулий рік, коли і в цьому залі, і в залі парламентських засідань ми дійсно працювали на державу, відкладаючи і політику, відкладаючи якісь електоральні амбіції, і робили свою роботу якісно. Сподіваюсь, в подальшому буде так само.

Тим не менш, вчора було гарне свято. Майже весь день ми святкували ювілей нашої Конституції. Я хотів би подякувати, в першу чергу, Олено Костянтинівно, вам. Дуже великий об'єм роботи був покладений саме на ваші плечі. Я хотів би дуже подякувати Апарату Верховної Ради України, керівництву Апарату Верховної Ради України за організацію всіх процесів, телеканалу "Рада", всім народним депутатам, які долучилися до організації цих заходів, і хто прийняв участь в них. Тому що я думаю, що це також було дуже символічно та важливо – і об'єднання другого скликання, і об'єднання дев'ятого скликання. А головне, я хотів би подякувати всім тим людям, які вчора приймали участь в заходах, які організовувала Верховна Рада України, пов'язані з Днем Конституції. Дякую вам і сподіваюся, що наша спільна робота і в подальшому буде такою ж позитивною.

Повертаючись до цього тижня, є як приємні новини, так і не дуже. Сьогодні буде позачергове засідання Верховної Ради України. Бачте, я знав, що вам це сподобається. О 16-й годині на вимогу Президента ми будемо проводити позачергове засідання Верховної Ради України. Якщо я не помиляюсь, 7 питань винесено до розгляду.

Сьогодні на пленарному, черговому пленарному засіданні, я думаю, що більша частина його буде присвячена законопроекту 3711-д, тому що там велика кількість правок. Але це важливий закон для нашої держави, тому що він є одним із складових судової реформи. Я думаю, що переконувати в цьому залі колег про те, що нам треба її нарешті провести немає абсолютно потреби.

Ще одне оголошення. У нас сьогодні присутній новий Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України – Тарас Петрович. Я думаю, що ви всі добре його знаєте. Я сподіваюсь на плідну, ефективну співпрацю в подальшому, таку, якою вона і має бути між Верховною Радою та Кабінетом Міністрів.

І не буду багато часу займати, в нас о 10-й годині розпочинається пленарне засідання. Я не думаю, що сьогодні є потреба виступів комітетів, тому що всі пропозиції, які були надані, за можливістю, вони були включені в порядок денний цього пленарного тижня або порядку денного сесії. Тому після виступів депутатських фракцій та груп пропоную перейти до зали пленарних засідань і розпочати свою роботу.

До представників депутатських фракцій та груп звертаюсь. Прохання під час своїх виступів зазначити пропозиції щодо "години запитань до Уряду", яка відбудеться в цю п'ятницю.

Ще раз бажаю всім успішного тижня.

Руслан Олексійович Стефанчук.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Дмитре Олександровичу, шановні народні депутати, шановні присутні! Так, ми повинні розуміти, що у нас залишилося два пленарних тижні, це ті, які за планом. Крім цього, я думаю, що буде не одне ще позачергове засідання, можливо, їх буде декілька. Теж прошу, щоб ми були готові до такого розвитку подій.

Крім цього, я хотів би звернути увагу, особливо і голів комітетів, і народних депутатів, що вже пройшло півроку, що ми працюємо за планом законопроектних ініціатив на 2021 рік. Тому теж попрошу вас провести ревізію того, що вдалося і того, що не вдалося. Відповідний лист-доручення по своєму напрямку я направив головам комітету з проханням підготувати таку інформацію, щоб подивитися, як ми за півроку встигли.

Крім цього, я хочу подякувати всім, хто долучився до ініціації законопроекту про правотворчу діяльність. І я дуже сподіваюся, що ближчим часом ми теж будемо пропонувати всім суб'єктам правотворчої діяльності рівні правила гри в напрямку творення нормативно-правових актів. І тому теж буду вдячний за всі ваші зауваження і доповнення.

І для того, щоб не займати багато часу, тому що ми одразу перейдемо в пленарну залу, також дозвольте всіх привітати з вчорашнім святом – з Днем Конституції. І сподіватимемося, що саме ті конституційні вимоги і ті конституційні бачення, вони і далі будуть залишатися стовпами діяльності парламенту як єдиного законодавчого органу в України.

Дякую, Дмитре Олександровичу.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Олена Костянтинівна Кондратюк.

 

КОНДРАТЮК О.К. Доброго дня, шановні колеги! Ви знаєте, я досі перебуваю дійсно теж під позитивним враженням від вчорашніх урочистостей з нагоди 25-річчя прийняття Конституції України. Вперше Верховна Рада організувала і провела це свято не у формальному такому бюрократичному стилі, а насправді показала, що ми можемо бути інституцією, яка прагне стати ближчою до людей, відкритою, зрозумілою і сучасною.

В рамках проекту "Відкрита Рада" ми спробували зробити  святкування Дня Конституції у новому європейському форматі, без vip-секторів, турнікетів, парканів, і з програмою заходів, яка розрахована на широке залучення громадян. І я переконана, що нам це свято вдалося вчора.

Тому хочу ще раз доєднатися до слів подяки всім, хто відгукнувся на наш заклик і прийшли вчора до Верховної Ради. Також хочу подякувати всім нашим міжнародним партнерам та всій команді, яка була задіяна в тому, щоб це свято вчора відбулося і пройшло на такому хорошому якісному рівні.

Це тільки початок нової відкритої Ради. Невдовзі ми ще представимо нову брендингову стратегію парламенту. Також активно займаємося парламентською просвітою серед дітей та молоді. Буде розроблено онлайн-курс для учнів та школярів про діяльність та функції парламенту, щоб краще ми мали також і зворотний зв'язок, чи всі розуміють чим займається Верховна Рада.

Маю надію, що ми приймемо комплексну програму парламентської просвіти, завершимо оновлення нашого прес-центру, створимо повноцінну інформаційно-дослідницьку службу Верховної Ради. Ми продовжуємо робити парламент інклюзивним. Також відновлюємо і наповнюємо новим змістом екскурсії Верховної Ради. З'явиться мобільний додаток, який дозволить громадянам в режимі реального часу відстежувати діяльність кожного народного депутата і багато чого іншого. Передусім це тому, що парламент має бути місцем, де поважають людину, бо саме людина, народовладдя, рівні права і можливості громадян є основою основ нашої Конституції, про яку ми тільки що говорили.

Якщо ми вже заговорили про повагу до людей,  то я би хотіла звернути вашу увагу до 1 липня, коли відбудеться так званий запуск ринку вільного продажу землі. Ви знаєте, я дуже боюся, що замість обіцяного монобільшістю і Прем'єр-міністром України економічного зростання та справедливості у нас буде з цього всього велика біда.

Коли я бачу, що за тиждень до запуску ринку землі Кабмін терміново вносить зміни в порядок ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно, коли я чую, що лише за  тиждень до 1 липня  Прем'єр дає доручення міністерствам роз'яснити громадянам, як саме все це працюватиме, то я розумію, що влада не готова до запровадження цього закону. Хоча ця саме влада, я хочу наголосити, взяла повну відповідальність на себе за рішення, яке не підтримує більшість громадян України.

Бачимо, що замість продажу землі власники стикнуться з випадками шахрайства і, на жаль, не зможуть захистити своє право на землю від рейдерства та беззаконня. На сьогодні незрозуміло, куди звертатися простим громадянам, фермерам, щоб убезпечити себе від втрати землі, хто і як саме захищатиме їх права та відновлюватиме справедливість.

Тому я пропоную, з вашого дозволу, пане Голово, все ж таки запросити  Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в п'ятницю, щоб він дав  конкретні роз'яснення, як буде проведено ринок, запроваджено так званий  ринок продажу землі.  Мало того, я би пропонувала, щоб і парламент взяв під особистий контроль це питання, тому що потім нам відповідати перед громадянами України.

Дякую дуже. Бажаю всім плідної праці і відповідального ставлення до тих питань, які зараз є нагальні для громадян України.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, Олено Костянтинівно.

Олександр Сергійович Корнієнко.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги! Хотілося б приєднатися до всіх тих привітань щодо всіх подій, які були за останні кілька вихідних і кілька тижнів. Перш за все, звичайно, з Днем Конституції привітати ще раз і колег, і всіх громадян України. І багато вчора було дискусій щодо того, чи має Конституція бути сталою, чи має вона бути постійно в процесі змін. Я думаю, що істина десь посередині.

Але принагідно нагадаю, що реформа децентралізації – це точно та реформа, яка потребує конституційного такого завершення, скажімо так. І ми будемо все для цього робити, щоб вийти на узгоджений варіант з представниками місцевого самоврядування, і незабаром, восени, наприклад, почати процес внесення і обговорення цього варіанту змін до Конституції.

Також хотілося б приєднатися до привітань з Днем молоді, який широко відзначався по всій Україні, дякувати погоді і тому, що у нас вже немає проблем таких великих з локдаунами. Можна було побачити, наскільки важливий цей день для української молоді, наскільки важливо не тільки раз на рік приділяти увагу проблемам молоді, а це і доступ до можливостей, і молодіжне працевлаштування, і молодіжне житло, і проблема в освіті, треба все робити для того, щоб молодь не шукала собі щастя деінде, а шукала його тільки в Україні. Ми для цього щось теж робимо важливе,  прийняли Закон про засади молодіжної політики і будемо далі в цьому напрямку також рухатися.

Продовжуючи тему 1 липня, ми приєднуємося до деяких занепокоєнь, як це все буде відбуватися - відкриття ринку землі. Але ми думаємо, що міністр аграрної політики більш фахово і більш точно дасть відповіді на ці питання, а Прем'єр у нас і так на "годині Уряду" присутній, тому можна буде уточнюючі питання йому задати. Тому ми запрошуємо пана Романа Лещенка на "годину запитань до Уряду", щоб він прокоментував вже, так би мовити, в онлайн-режимі. Це вже буде яке, 2 липня, здається, чи третє, тобто вже буде 2 липня, вже день буде працювати земельна реформа, і подивимося, він по першим результатам нам вже дасть відповідь, як це все відбувається. Але, звичайно, хотілося б, щоб для українців ці перші тижні і місяці реформи були не шокуючими і такими болючими, а пройшли вільно, в такому режимі, який буде далі надихати ще більше користуватися своєю можливістю до продажу, здачі в оренду та успадкування землі.

Хотілося б кілька слів сказати про те, що у нас лишилося два тижні пленарні і один комітетський тиждень. У нас дуже багато задач, такої домашньої роботи, яку треба завершити. Це, звичайно, в першу чергу судова реформа. І зараз у нас стоїть на порядку денному законопроект, ми буквально за годину повернемося до його розгляду. Зазначаю, що наша партія буде підтримувати реформу у повній відповідності до рекомендацій Венеційської комісії, це буде стосуватися щодо Вищої кваліфікаційної комісії, щодо Вищої ради правосуддя. Тому всі інсинуації про те, що там ми йдемо якимось не тим шляхом треба відкидати, будемо робити той варіант реформування судової системи, який буде дозволяти максимально швидко, оперативно та якісно провести очищення судової системи і підвищити якість роботи суддів.

Також у нас є пакет законопроектів, пов'язаних з міжнародними процесами, з  міжнародною допомогою. Це реформа банківської системи і, наприклад, подолання вето щодо законопроекту про відповідальність за декларування – це все дуже важливі елементи, які нам потрібно до кінця сесії встигнути зробити.

Хотілось би звернутися до колег щодо вже усталеної, на жаль, практики блокування законопроектів постановами про їх невідповідність Регламенту і сказати, що, шановні колеги, як ми бачимо, нічого, крім часу, ви таким чином не виграєте, а час, він все одно буде працювати на нас. Тому звертаємося до вас з пропозицією не використовувати цю технологію блокування законопроектів і давати все-таки можливість Голові Верховної Ради та Президенту їх опрацьовувати, підписувати і далі, щоб вони вступали в дію. Якщо закон вступить в дію сьогодні, ви робите так, що він вступить в дію через місяць, але все одно він вступить в дію. Але за цей місяць нічого не відбувається, крім ваших виступів з трибуни, але я не впевнений, що народ так сильно на це вже реагує.

Також хотілось би наостанок зазначити, що сьогодні велика подія спортивна. Ми бажаємо успіху нашій збірній України з футболу. Бачимо, що цей чемпіонат особливий, шанси є в усіх команд і вчора це продемонструвала збірна Швейцарії. Тому бажаємо тільки перемоги українській футбольній команді.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Рабінович Вадим Зіновійович.

 

РАБІНОВИЧ В.З. Шановні друзі! Україна урочисто відзначила День Конституції, та я особисто приводів для радості не бачу, адже з дотриманням Конституції у нас аж надто великі проблеми. Поки тривають святкування, на кількох прикладах нагадаю, як в Україні зневажають Конституцію. Канали  "112", NewsOne і ZIK – ці канали закрили без суду і слідства, без дотримання закону, всупереч нормам Конституції.

Влада обіцяла, що за неділю покажуть документи і докази про причетність цих медіа до начебто терористичної діяльності. Їх досі немає. Зате список закритих телеканалів поповнив ще один – "Перший Незалежний". Його роботу організували виключно журналісти. Мовив він недовго, менше години. Його вимкнули за тією ж схемою, без жодних пояснень, без слідства і суду. На верховенство права наплювали, Конституцію потоптали.

Далі, про конституційні права громадян. Щотижня влада оголошує санкції українським громадянам. Україна вже звикла до того, що будь-який опозиціонер чи просто людина, яка якось не так подивилася або, не дай Боже, висловилася на адресу влади, одразу потрапляє до якихось дивних санкційних списків чи за грати. Як ви розумієте, жодного відношення до норм Конституції це не має.

А от що добре у влади виходить – це боротися з шапкою з зіркою. Ось днями цілу спецоперацію провели. Ви навіть не уявляєте, як сильно це збудило всі органи нашої влади. З важними слідчими, які приїхали до депутата Іллі Киви зафіксувати найжахливіший із злочинів, він надягнув шапку з зіркою – з тією самою зіркою, з якою його дід – герой Радянського Союзу - захищав свою Батьківщину, в тому числі нашу рідну Україну.

А те, що у День Конституції у центрі української столиці вільно продаються кашкети, значки, книги з гітлерівськими наклейками, те, що безперешкодно їздять машини з фашистською символікою – це абсолютно нікого не бентежить. Номери цих машин побачите на моєму Facebook. Так що це за Конституція, яка стоїть на стороні фашизму?

Сьогодні Україна на межі економічної, соціальної і медичної катастрофи, та за бравими маршами і звітами виключно про перемоги влади ніхто цього не бачить.

Країна на порозі нової хвилі коронавірусу. Якщо хтось забув, то я нагадаю, що рятівний для всіх коронавірусний фонд у буквальному сенсі закатали в асфальт. А сьогодні, знаючи, що в Україні вже з'явився новий більш небезпечний штам, що протистояти йому не мають можливості навіть більш розвинені країни, наша влада не поспішає навіть тести закуповувати. Ми що,  і далі продовжимо коронавірусні гроші закатувати в асфальт?

Може, я чогось не розумію, шановні? Може, шляхом знищення Конституції і свободи влада рятує економіку, піднімає країну в рейтингу економічного розвитку? Та ні, нічого подібного статистика не дає, навпаки, показує, як зашкалюють борги, як безробіття б'є всі чувані та нечувані рекорди. Безробіття в Україні! Людям вже немає за що виживати. Тарифи, яка ваша нова влада обіцяла не підвищувати, через місяць доб'ють найстійкіших платників. Вдумайтеся в це! Що ж це за Конституція, яка допомагає грабувати і вбивати економіку?

Скажіть, будь ласка, всі ті, хто сидить зі мною от у цій залі, ми – члени парламенту в парламентсько-президентській республіці, ми ж начебто вища влада, тоді чому наші голоси перетворилися в ніщо, чому ми не зможемо своїми голосами зупинити тих, хто бездумно і безглуздо вбиває все? Тільки тому, що більшість у парламенті належить тільки одній фракції і вона відповідальна за все, що відбувається? Ні, ми теж відповідальні. Таке враження, що країна пішла "вразнос", а ми з вами відзначаємо не народження, а похорон нашої Конституції.

Панове депутати! Всі ми громадяни однієї країни – України, і катастрофа буде одна для всіх – і для "зелених", і для "червоних", і для тих, хто "в крапинку". Сьогодні ми, хто живе у парламентсько-президентській республіці, просто зобов'язані повернути владу парламенту. Кожен з нас має зрозуміти і відчути серцем всю відповідальність не перед кольором свого партійного прапору, а перед країною і перед людьми. Це єдиний для нас порятунок, адже Україна у нас одна, і якщо ми її знищимо, а ми зараз ідемо саме цим згубним шляхом, нам не буде прощення.

Дякую.

А что  касается футбола, шведы постараются. Спасибо.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Петро Олексійович Порошенко.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний пане Голово, шановні колеги! Вчора, коли великий друг путінського орденоносця Кіркорова говорив про Швецію, я хотів би висловити побажання, щоб ми не лише "відосіками" віддавали шану і повагу першій європейській Конституції Пилипа Орлика, але й виконували зобов'язання дотримуватися Конституції української. Бо якщо говорити про Швецію, Конституція це не є "шведський стіл", де ти береш те, що тобі подобається і відкидаєш те, що не смакує. Її духу і букви слід дотримуватися від першої до останньої літери, тому що Конституція – це правила, правила для держави і влади по захисту людини і суспільства. І спроби пана Зеленського додати собі неконституційні повноваження всупереч вичерпному переліку статті 106 чреваті загрозою до авторитаризму і скатуванню України в Росію Путіна, Білорусь Лукашенка чи повернення до часів Януковича. Ми твердо переконані, що ні в 106-й, де повноваження Президента, ні в 107-й, де повноваження консультативно-дорадчого органу РНБО, який має лише координувати та контролювати, нічого подібного там немає.

Тому "Європейська солідарність" наголошує на неприйнятності дивовижних ініціатив Зеленського щодо заборони громадянам України оскаржувати рішення Ради національної безпеки і оборони. Це де ви таке в Конституції побачили щодо права Зеленського ухвалювати політико-правові рішення?

В Конституції Пилипа Орлика головний принцип був розділення влади і незалежності судової влади. І ви якраз дієте всупереч Конституції що Пилипа Орлика 1710 року, що українській Конституції сучасній.

Під виглядом боротьби з олігархами насправді сприяти олігархам. А поставити лише під тотальний контроль незалежні засоби масової інформації, які кажуть правду народу, і придушити політичну конкуренцію, атакуючи політичних опонентів. Бо авторитарна Україна несумісна з цінностями НАТО та Євросоюзу, так само, як і корумпована Україна, про що абсолютно чітко в Брюсселі два тижні тому, куди Зеленський так і не потрапив, бо не отримав запрошення, наголосили як з цього, так і по той бік океану.

Та ми твердо наголошуємо, що треба робити висновки. Кілька днів тому Зеленський підписав закон, який виводить з-під дії ProZorro будівництво великої кільцевої дороги навколо Києва. Друзі, це 10 відсотків всіх загальних закупівель держави!

Які крокодилові сльози лилися, коли було заборонено наш законопроект, наш закон, точніше, про електронне декларування. А зараз, коли ви скасовуєте систему тендерів ProZorro і набиваєте собі кишені для того, щоб валізами гроші заносили в Офіс Президента для розподілу їх потім серед монобільшості Верховної Ради. І про це вже знає весь світ. Ви ганьбите цим Україну. Так само, як і ваші крадіжки з ковідного фонду. Так само, як і плани  красти з "Великої реставрації".

Я твердо переконаний, що з такими принципами нам точно не по дорозі до Європейського Союзу.

Я хотів би наголосити,  що ми мали ще одну велику подію на тижні, що минув. Виявляється, 11,5 місяців влада, Зеленський, Єрмак, його тролі (Арестович, Подоляк) і, на жаль, депутати Верховної Ради брехали про відсутність операції "Вагнера" до притягнення до відповідальності 33 вбивць українців. І я твердо наголошую, що сьогодні ми з партнерами маємо поставити руба питання щодо включення цього в предмет відання комісії тимчасової слідчої – позиції по "Вагнеру" – і захистити наших воїнів, захистити наших розвідників від тиску і знищення, які робить з ними діюча влада. Це наша вимога на цей тиждень.

Дякую за увагу. І слава Україні!

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В.   Дякую, пане Голово.

Влада вчора пафосно відзначила річницю української Конституції. Сьогодні теж звучали привітання, привітання, привітання. Але єдиний позитив вчорашнього дня полягає в тому, що, оскільки був день вихідний, влада вчора Конституцію не порушувала. Оце єдиний позитив, який, напевно, від цього свята у нас в Україні є. Насправді ми маємо річ з подвійними стандартами, бо всі нахвалюють нашу Конституцію, всі говорять, яка вона правильна, як її треба дотримуватися, але, на жаль, влада робить все, щоб, по-перше, не дотримуватися Конституції самим, а по-друге, не дати можливість реалізувати громадянам України ті права, які Конституцією передбачені. Зокрема, стаття 5 Конституції: "Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування".  Натомість влада зробила все, щоб прийняти закон, який не дозволяє громадянам України реалізувати своє право на безпосередню демократію.

І яскравим прикладом знущання над громадянами України є заборона Центральної виборчої комісії або, вірніше, нереєстрація Центральною виборчою комісією ініціативної групи щодо Закону "Про всеукраїнський референдум". 11 тисяч громадян України позбавили можливості збирати підписи і доводити те, що і так очевидно, що українські громадяни проти того так званого ринку землі, так званої реформи, яку запровадила влада, оскільки сам Закон про ринок землі є неконституційним, він чітко порушує статті 13 і 14 Конституції, які говорять про те, що єдиним власником української землі є народ України, в цілому народ України. І неможливо було приймати цей закон без референдуму.

До речі, є ще одна стаття Конституції, а саме 1 стаття Конституції: "Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава." В цій конструкції першим іде слово "суверенна".

Що таке суверенітет? Це можливість державі самостійно, і це ключове слово, самостійно вирішувати питання своєї зовнішньої і внутрішньої політики. При всій повазі до наших іноземних партнерів і кредиторів, але самостійно вирішувати.

Сьогодні буде розглядатися законопроект 3711, де передбачається можливість передачі нашої судової системи по суті під контроль не українських громадян. Тобто який же це суверенітет? Стаття 1 Конституції, перше слово в Конституції України є "суверенна держава". Де тут суверенітет? Немає. Це продовження, ще раз я підкреслюю, подвійних стандартів, які існують.    

Насправді "Батьківщина" буде боротися і за забезпечення прав громадян по проведенню референдуму, і по визнанню очевидного факту неконституційності Закону про землю. 

І якщо буде прийнято, як каже колега із монобільшості, закон, який дозволяє формувати суддівський корпус за допомогою іноземців, ми будемо боротися і з цим, захищаючи українську Конституцію. Ще раз наголошую, стаття 1, стаття 5, стаття 13, стаття 14, інші статті Конституції, які щоденно порушуються монобільшістю у Верховній Раді і всіма представниками влади на всіх інших різних щаблях, користуючись тим, що сьогодні вся влада перебуває в одних руках.

Але я хочу нагадати шановним панам із монобільшості, що період, коли вся влада була в одних руках, уже в Україні був. Це був період Януковича і "Партії регіонів" в 10-14-му роках. Уся влада тоді була в одних руках. Так само вони думали, що можна робити все, що завгодно, ґвалтуючи Конституцію, ґвалтуючи парламент, ґвалтуючи народ України, що все це можна робити і не буде за те нічого.

Але я хочу нагадати колегам із монобільшості, знаєте, одну фразу, над чим їм треба подумати, фразу, яку колись в одній із своїх пісень співав маловідомий творчий колектив "95 квартал". Їм треба думати над тим, "чтобы не попасть в такую же лажу, как человек из Енакиево". Вже про це треба реально і серйозно думати. Тому що насправді те, що відбувається сьогодні в законодавчому полі, попри всі урочисті реляції, не відповідає українській Конституції – тому, що закладали батьки-засновники української Конституції в текст, в букву і в дух цього Закону.

Тому нам треба менше свят. Свято – це дуже гарна річ, і свято з точки зору форми було дуже гарним, але, на жаль, з точки зору змісту ми маємо, як завжди, те, що маємо.

Я ще раз підкреслюю, "Батьківщина" буде відстоювати українську Конституцію і права громадян цієї...

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Железняк Ярослав Іванович.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Доброго дня, шановні колеги. Всіх вітаю знову ж таки зі святом. 25 років у нас є Конституція, 25 років у нас існує і 79 стаття Конституції, і 104-а, де і Президент, і народні депутати в своїй присязі говорять про те, що вони будуть боронити добробут Українського народу.

І 25 років, і навіть більше у нас існує таке ганебне явище в Україні як бідність. Бідність, тому що не робляться правильні речі, бідність, тому що не робляться речі, які нас штовхають до економічного розвитку, бідність,тому що ми справді не боремося з олігархами.

І ми начебто бачимо законопроект 5599 в порядку денному від Президента, і начебто про боротьбу з олігархами, але коли читаєш його, розумієш, що це тільки красивий тизер, який або розрахований на великі касові збори, або на піар, який потім не дасть жодної конкретики, тому що з олігархами ми не зможемо боротися в постпродакшн.

І саме тому партія "Голос" внесла свої пропозиції, які справді спрямовані на боротьбу з олігархами.

Перше – це зміни в Податковий кодекс, які справді роблять рівне оподаткування для олігархів, так, щоб не було, що люди платять 40 відсотків від заробітної плати, а деякі олігархи менше 5 відсотків. Але цей же закон спотворюється іншим Законом 5600 від Кабінету Міністрів, де чомусь олігархами визначили людей, які мають 2 гектари землі або які купують квартиру, або які хочуть просто нормально заробляти гроші, щоб їх не штовхала держава до уходу в тінь. І такий законопроект, на жаль, стоїть в порядку денному.

Друге – це корпоративне управління. Для того, щоб, як в минулому році, у нас не було 73 мільярди збитків від державних підприємств.

Третє – це антимонопольне посилення і посилення Закону про конкуренцію. Якщо ми хочемо боротися з олігархами, давайте не вигадувати український велосипед, який дуже популярний справді в деяких був політичних серіалах, а давайте подивимося, як з цим боролися в Сполучених Штатах, в інших країнах. Є закон, ми його внесли, просто приймайте і боріться з олігархами.

І останнє, найважливіше. Як сказала голова нашої партії Кіра Рудик, найбільший юридичний відділ олігархів – це судді і судова система. І саме тому без справедливої, нормальної судової системи жодної боротьби ані з олігархами, ані з бідністю, ані за іноземні інвестиції у нас не буде. І тому дуже важливо закон, який ми розглядаємо,  і які будуть ще стосуватися Вищої ради правосуддя, прийняти в найкращих практиках для того, щоб у нас справді відбулася судова система така, яку ми і хотіли би бачити, а не така, яка знову буде контролюватися з телефонного дзвінка.

Друга частина. Шановні колеги, 23 серпня у нас буде проведена "Кримська платформа". І важливі закони, які справді чекали 30 років, які справді потрібні нам як Україні для того, щоб показати, що ми пам'ятаємо про Крим, ми його хочемо підняти в порядку денному і ми хочемо його повернути від окупації, це Закон про корінні народи і Закон про скасування вільної економічної зони Криму. До них долучилася партія "Голос". Рустем Умєров, мій колега, був співавтором, я – головним автором цього закону. І я дуже прошу, якщо ми не встигнемо в четвер їх розглянути, то справді винести це питання на позачергове засідання.

І зараз я звертаюся до всіх своїх колег голів фракцій, щоб ми їх схвалили не тільки за основу, а і в цілому. Щоб 23 серпня ми як Україна показали, що ми пам'ятаємо і ми виконуємо свої домашні завдання, які взяли перед собою для того, щоб повернути питання Криму в порядок денний.

І останнє, можливо, не таке відоме, але важливе питання. Це мій колега Роман Лозинський звертався щодо все ж таки перейменування, це населений пункт Новгородське на Донеччині (Постанова 5081). Вони хочуть повернути собі історичну назву Нью-Йорк. Мені здається, що було б доречно все ж таки людям дати таку можливість. Тому, шановні колеги, якщо буде час, я прошу це питання теж поставити в порядок денний.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Важливе питання.

Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Дмитре Олександровичу.

Шановні колеги, я хотів би все ж таки ще раз повернутись до питання, яке неодноразово піднімали останні півроку, це питання щодо тарифів на газ, на електроенергію, щодо того, що відбувається з цим процесом.

Знаєте, ми постійно намагаємося в цьому розібратися. На жаль, уряд так і не прозвітував перед Верховною Радою по-чесному що відбувається в державних компаніях "Нафтогазі", "Укргазвидобуванні" і так далі. Десятки мільярдів гривень іде сьогодні в бюджет, десятки мільярдів гривень, які вони показують то як збитки, то як надприбутки. Куди вкладаються ці кошти ми так і не почули як Верховна Рада. І в підсумку, що ми маємо? За рік тарифи тільки на газ зросли в два рази.

Я спеціально взяв, ще раз хочу звернути увагу всіх колег, проаналізували ціни на газ для населення в європейських країнах, 33 країни. От аналіз цін по Європі. Що ми бачимо по цих тарифах, які сьогодні є в Європі. Україна знаходиться на 33 місці серед країн Європи по спроможності населення за свою заробітну плату купити тисячу кубометрів. Тобто ми 33 країна з 33-х і найнижча купівельна спроможність. Більше того, ми практично єдина країна з 33-х, яка цей рік піднімала тарифи на газ для населення. В два рази майже збільшили в той час, коли практично 30 країн Європейського Союзу, я показую цю табличку, знижували тарифи, і в тому числі наші такі найбільші партнери як Литва, наприклад, знизили практично на 30 відсотків. Це говорить про те, що в Україні ніхто так системно і не підійшов до аналізу тарифів, ніхто не займається цим питанням. Ми як були країна, яка тільки збільшує, і уряд тільки і планує цим займатися, ми так і залишилися. Тобто на фоні, коли всі країни зменшували тарифи і всі країни займалися оптимізацією своїх внутрішніх процесів по енергозабезпеченню, Україна, на жаль, ані кроку не зробила для того, щоб переглянути діяльність своїх державних компаній, розібратися, що за офшорні компанії постачають газ в Україну, розібратися з цими многомільйонними заробітними платами працівників всіх державних компаній, наглядових рад і так далі. І в підсумку маємо те, що просто населенню вчергове піднімаються тарифи.

Друга частина тарифів. З 1 серпня ми очікуємо і вся країна очікує, ті, хто аналізує ситуацію, знову перегляд тарифів на електроенергію для населення. Фактично той проект рішення, який сьогодні існує, говорить про те, що для населення тарифи вирівняють в рівень з промисловими тарифами. А це значить ще раз збільшення практично в 2-2,5 рази тарифів на електроенергію для населення.

Що далі ми будемо робити, як будемо пояснювати восени для населення, чому Верховна Рада на це не реагувала – я не розумію і не знаю. На жаль, це, напевно, позиція "слуг народу" - закрити очі на діяльність уряду, а точніше, бездіяльність, і дочекатися цього чергового підняття тарифів на електроенергію.

Що ми маємо внаслідок після підняття цих тарифів? Нещодавно, наприклад, місто Чернівці вже прийняли рішення і на новий опалювальний сезон підняли тарифи на опалення на 70 відсотків. Тобто з осені піднімаються ціни на опалення на 70 відсотків для населення міста. Цей парад підняття тарифів ми зараз будемо разом з вами бачити протягом 2-3 місяців. І фактично вся країна, всі міста України піднімуть ці тарифи, бо вони вимушені їх підняти внаслідок того, що зростають тарифи на газ і так далі.

Списання, те, що зробили буквально протягом місяця, комунальних боргів комунальних підприємств майже там на 70 мільярдів гривень, нічого не врятувало ці підприємства, вони просто дали їм можливість ще подихати 2-3 місяці, але їхні питання так і не вирішені. І в тому числі так і не вирішено питання, як будемо гасити борги населення, які сьогодні вже накопичуються все більше і більше, і їх стає майже 100 мільярдів гривень по Україні. А це говорить про те, що чергове підняття тарифів просто збільшить ці борги, їх буде 150-200 мільярдів. Що далі будемо робити? Навесні будемо списувати борги населення? Так давайте тоді чесно скажемо населенню, що тарифи зростають, ви їх можете не сплачувати, а восени чи там навесні ми вам їх всі посписуємо, і це буде 200 мільярдів, 300. Бо все одно цей процес буде невід'ємний, він відбудеться. Бо при такому темпі зростання заборгованості ці питання будуть вирішуватися навесні однозначно. І уряд буде вимушений їх списувати або придумувати схеми, як знову через бюджет, через облігації, через кредити гасити ці борги.

Тому я закликаю все ж таки заслухати енергетичний блок уряду і вирішити питання – що ж буде насправді відбуватися з тарифами в Україні до кінця року на опалення, на електроенергію і на газ. І нарешті зайнятися цим на державницькому рівні та навести порядок в цій галузі.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Вельможний Сергій Анатолійович.

 

ВЕЛЬМОЖНИЙ С.А. Шановні колеги, хочу підняти кілька важливих питань, які потребують уваги до себе як з боку суспільства, так і з боку влади. Вкотре повертаємось до теми підвищення тарифів на комунальні послуги.

Депутатська група "Довіра" на минулій "годині запитань до Уряду" підняла питання щодо недопущення підвищення ціни на електроенергію для населення з 1 липня. У п'ятницю було продовжено термін дії чинного покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії до 1 серпня поточного року. Тобто підвищення тарифу відтерміновано.

Закликаємо уряд напрацювати постійну схему для затвердження тарифів, а не продовжувати дію час від часу. Малозабезпечені громадяни, і не тільки, потребують стабільності, а не точкових рішень, щоб знову раптом не опинитися перед великою проблемою неочікуваних та непід'ємних цифр у своїх платіжках.

Наступне. Поки весь світ готується до зростання захворюваності на СOVID, спричиненої новим більш агресивним індійським штамом, в Україні закриваються опорні лікарні з надання допомоги хворим на СOVID. Як приклад, вилучено з переліку лікарень, яким надається право лікувати хворих на СOVID, Рубіжанську центральну міську лікарню, яка рік тому була єдиною в Луганській області, яка надавала медичну допомогу хворим на СOVID в області. Також, за повідомленням з лікарень, є велика проблема заборгованості по оплаті ковідних пакетів. І така ситуація на Вінниччині, Полтавщині, Миколаївщині, Херсонській та Луганській областях. Тому депутатська група "Довіра" закликає Кабінет Міністрів негайно врегулювати ситуацію з погашенням заборгованості по ковідних пакетах, повернути статус опорних лікарень з надання допомоги хворим на СOVID.

Наступне. 6 липня буде рік, як сталася страшна біда на моїй рідній Луганщині, коли масштабні лісові пожежі забрали життя 5 осіб. Восени 20-го року це сталося знову. Всього випалено більше ніж 30 тисяч гектарів лісу, загинуло 17 осіб, 200 – дістали травми, зруйновано 650 будинків. 17 смертей, за які досі ніхто не відповів.

Ми з вами на початку червня прийняли Постанову про звіт ТСК щодо розслідування причин виникнення пожеж у Луганській області, звернулися до Кабінету Міністрів із пропозицією невідкладно розробити, затвердити порядок надання допомоги постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації, однак досі не було зроблено відповідних кроків для втілення цього рішення. Досі правоохоронні органи розслідують кримінальні провадження. Розслідування гальмують. Жодному чиновнику не висунута підозра, не встановлені винні.

Тож хочемо почути від Кабінету Міністрів, що зроблено для того, щоб попередити виникнення страшних трагедій, подібних луганській, які системи та служби сьогодні задіяні, як відбувається підготовка людей, чи є чіткий та вивірений план дій на випадок можливих катастроф та їх наслідків, особливо в пожежонебезпечний літній період.

І щодо порядку денного. Члени нашої групи зареєстрували проект Постанови про призначення чергових місцевих виборів у 21-му році в територіальних громадах Донецької та Луганської областей (номер 5637). Він досі не розглянутий комітетом. І якщо ми не приймемо постанову до кінця сесії, ми не матимемо змоги вчасно підготуватися та провести такі необхідні мешканцям цих областей вибори.

Ухвалення постанови сприятиме дотриманню рівності конституційних прав і свобод мешканців прифронтових областей, забезпечить виборність органів місцевого самоврядування, що є ключовим питанням для розвитку та існування територіальних громад на цих територіях. Тому прошу, пане Голово, дати доручення комітету розглянути постанову найближчим часом та включити до порядку денного для голосування.

Також просимо підтримати в залі голосування Постанови № 5081 про перейменування селища Новгородське Бахмутського району Донецької області, про що говорив мій колега Ярослав Железняк.

Крім того, депутатська група "Довіра" вчергове закликає включити на цей пленарний тиждень законопроект 5289, який дуже важливий для об'єднаних територіальних громад та місцевого самоврядування. Мова йде про спрощення закупівель для об'єктів соціальної сфери.

Також аналогічне прохання щодо законопроектів № 3476 та 3477, важливі для стимулювання розвитку електричного транспорту в нашій країні. Ці законопроекти підтримав профільний податковий комітет і вони готові до розгляду в сесійній залі, як і законопроект № 3034 щодо обмеження заробітних плат посадовцям. Прошу включити до порядку денного та підтримати його прийняття.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую, шановні колеги.

Пролунало, в принципі, дві пропозиції щодо запрошення на "годину запитань до Уряду". Одна була про енергетику. Ну, про енергетику ми минулого тижня слухали, запрошували міністра. І друга була пов'язана з сільським господарством, вибачте, з землею, з реформою землі. Тому є пропозиція запросити на "годину запитань до Уряду" все ж таки Лещенка, профільного міністра. І запитання до Прем'єра, як і завжди, можна буде поставити з цього приводу під час запитань до уряду. Немає заперечень? Тоді на цьому і фіксуємось.

Дякую, шановні колеги. Дякую за роботу. Ми переходимо до пленарної зали. Бажаю всім успішного тижня.   

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку