СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України


21 травня 2018 року


 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Доброго ранку, шановні колеги! Прошу займати робочі місця.

Отже, розпочинаємо нашу роботу. Колеги, наступного тижня, я переконаний, ключовим питанням нашої роботи має бути Закон про Антикорупційний суд. Ми знаємо, як довго велась робота по підготовці цього закону, 1925 правок. Засідала робоча група. Але час для дискусій був достатній. І на моє переконання, ми маємо переходити до прийняття рішення. Розуміючи, що поправок  може бути значна кількість, я вважаю, нам треба передбачити два або навіть більше днів для розгляду законопроекту, щоб усі автори правок змогли висловити свою позицію, щоб ми мали запас часу для прийняття рішення.

Хочу наголосити, сьогодні о третій годині має відбутись засідання комітету. І вкрай важливо, щоб усі члени комітету прибули на засідання для прийняття рішення. У мене є список усіх членів комітету. Я не буду їх зачитувати. Не буду публічно звертатись, але вважаю, що всі голови фракцій, знаючи хто є в комітеті, повинні звернутися до членів комітету, щоб відбулося сьогодні засідання і на засіданні було прийняте кінцеве рішення.

Ви також, напевно, знаєте, що більшість позицій є узгодженими і з МВФ, і з Венеційською комісією, фактично йдеться про останню позицію, по якій ідуть дискусії, - повноваження громадської ради міжнародних експертів. І сьогодні в тому числі і я буду брати участь у нарадах для того, щоб ми змогли і з МВФ, і з Венеційською комісією  вийти на узгоджену позицію, щоб у залі в нас було не так багато дискусій, щоб ми змогли вийти на більшість голосів під час голосування. І тому сьогоднішній комітет - це ключове питання сьогоднішнього дня, і відповідно по рішенню комітету ми зможемо вже почати розгляд Закону про Антикорупційний суд завтра по обіді.

До обіду, як ми і домовлялися, стоїть блок аграрної політики. Це була наша давня домовленість на нараді з головами комітетів. Зазначено в проекті порядку денного п'ять питань, але я знаю, що ще два питання комітет буде пропонувати. Воно стосується і соєвої олії, воно стосується і фермерських господарств, якщо я не помиляюсь, а можливо, одне з тих питань буде зняте. Тому ми повністю орієнтуємося на комітет. І як комітет нам подасть цей блок, за підсумками Погоджувальної ради ми зможемо цей блок переформулювати так, як запропонує комітет.

Якщо у нас буде час, колеги, якщо буде час, стоїть наступний блок  дуже важливий –  це питання національної безпеки та оборони, де стоять питання і Комітету з питань безпеки і оборони, але також питання Комітету з питань ветеранів АТО. Це є два питання. І цей блок ми цілковито зможемо теж розглянути завтра, якщо у нас буде йти динамічна, швидка робота. І так само  блок включення в порядок денний сесії. Тобто на завтра план –  це тих два блоки. І ми ввійдемо в розгляд Антикорупційного суду тоді, коли ми відчуємо, як у нас буде йти робота і яким є рішення комітету. Але попередньо стратегічно, я вважаю, що нам треба було ввійти би у вівторок, в середу дати на розгляд правок, щоб в четвер ми змогли вийти на прийняття рішення. Звичайно, ми не можемо передбачити, як довго буде тривати, але, я думаю, і тут усі голови фракцій зі мною погодяться, що відтягувати не можна. І ми повинні  планувати нашу роботу так, щоб ми в четвер змогли вийти на прийняття рішення.

Це ключові, власне, питання на цей тиждень. В порядку денному є зазначено і в середу ратифікації, як ми планували, і зазначено на четвер порядок денний, який включає ті питання, які ми не встигли розглянути попереднього тижня. По плану ми встигаємо до четверга підготувати законопроекти по захисту прав дітей. Тобто якщо в середу буде рішення комітету, ми зможемо в четвер після обіду їх  розглянути, якщо буде рішення комітету, і якщо ми  Антикорупційний суд завершимо. На жаль, правда, по ДБР ми швидше всього не встигнемо в четвер ввійти, бо до сьомої вечора тільки закінчується час подання правок.

От такий загальний план і така загальна пропозиція на цей тиждень. І давайте з цього приводу обміняємося думками. Сьогодні ми розпочинаємо справа. І тому я надаю слово першому для виступу голові фракції  "Блоку Петра Порошенка" Артуру Герасимову.

Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги! Шановні виборці! Вчора Україна вшановувала День пам'яті жертв політичних репресій. На жаль, до сьогоднішнього дня неможливо визначити точну кількість жертв тоталітарного режиму. Однак у наших спільних силах - і держави, і суспільства - сприяти відродженню національної пам'яті, утверджувати нетерпимість до будь-яких проявів насильства проти людини  і сприяти розвиткові України.

Більш як тисячолітня історія України та події чотирирічної  давності, Революція Гідності, чітко засвідчують прагнення українців жити у заможній, демократичній, правовій і перш за все європейській державі. Святкуванням Дня Європи, яке цього року припало на 19 травня, Україна вкотре підтвердила своє прагнення стати частиною євроспільноти. Ми демонструємо, що бути  повноправним членом Євросоюзу – це не тільки державна політика, а й вибір українців, вільний  та усвідомлений. А від нас, парламентарів, залежить законодавче забезпечення євроінтеграційних процесів, яке ми не маємо права ставити в залежність від тактичних перемог у політичній боротьбі.

Також хочу нагадати, що наприкінці минулого тижня відбулася ще одна історична подія: Президент України підписав Указ про остаточний вихід України з СНД, тим самим Україна ще раз підтвердила безповоротний курс в бік західного демократичного світу.

Минулий пленарний тиждень був дуже ефективним. Хочу нагадати, що було ухвалено надважливі Закони про трансплантологію, про інтелектуальну власність, про залучення іноземних інвестицій. Окремо фракція партії "Блок Петра Порошенка" дякує всім парламентарям за підтримку законопроекту Президента України про валюту. Валютна лібералізація та чітка державна політика в цьому сегменті дозволять зміцнити гривню, залучити іноземні інвестиції і розширити можливості для роботи вітчизняного малого і середнього підприємництва.

Тепер щодо роботи на цьому пленарному тижні. Я хочу підтримати Голову парламенту і сказати, що найбільш важливим завданням є розгляд проекту Закону про Антикорупційний суд України. Створена в головному комітеті робоча група працювала над законопроектом дуже ґрунтовно і системно, по головних дискусійних питаннях вже знайдено спільну редакцію. І незважаючи на протидію скептиків, позиція Президента України перемогла, Антикорупційний суд буде створено і закон про нього не буде суперечити Конституції та обмежувати наш суверенітет. Це ще раз підтвердило лідерство Президента України в процесі боротьби з корупцією в нашій країні. Тож уже на цьому пленарному тижні ми повинні розглянути його в сесійній залі.

Також фракція "Блок Петра Порошенка" просить приділити особливу увагу розгляду законопроекту про Національне бюро фінансової безпеки. Йдеться не просто про створення профільного органу і подолання системних загроз у сфері публічних закупівель, який стане додатковим інструментом протидії корупції, водночас цим законом ми значно обмежимо можливості інших силових структур чинити тиск на бізнес. Бюро буде займатися аналітичною, а не силовою роботою, що започаткує перехід від каральної до профілактичної моделі діяльності і сприятиме підвищенню довіри суспільства до правоохоронних органів.

Наступне. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" просить Комітет у закордонних справах пришвидшити роботу над законопроектом про дипслужбу із пропозиціями Президента України. Нагадаю, що нинішній дипломатичний фронт – це грізна сила у протистоянні російській агресії, яку необхідно якнайшвидше підтримати на законодавчому рівні.

Далі. Фракція партії "Блок Петра Порошенка" звертає увагу на важливу ініціативу, я маю на увазі законопроект 6697, щодо захисту національних інтересів та безпеки України. Йдеться про захист українських оборонних підприємств від будь-якого втручання в роботу з боку юридичних осіб держави-агресора. Законопроект сприятиме сталому розвитку та безперебійному функціонуванню оборонних підприємств для захисту інтересів України.

Шановний Андрію Володимировичу, прохання поставити його у вівторок, щоб ми могли прийняти рішення перед тим, як ми зайдемо в розгляд законопроекту про Антикорупційний суд.

Також фракція партії "Блок Петра Порошенка" просить колег підтримати  законопроект 8114 для протидії ворожій пропаганді в східних областях України.

Є вкрай важливим розгляд аграрних питань, які заплановані на вівторок. Запропоновані до розгляду законопроекти, спрямовані на децентралізацію повноважень з розпорядження землями державної власності, запобігання рейдерству, стимулювання діяльності фермерських господарств. Також просимо включити до порядку денного в цьому блоці законопроект 6490-д, який наразі там є відсутнім.

І насамкінець. Наша фракція вчергове закликає закрити кадрові борги парламенту. Ми вкотре наполягаємо на якнайшвидшому розгляді питання про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії і також не знімаємо з порядку денного і призначення на посаду суддів Конституційного Суду України та обрання аудитора НАБУ.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Пане Артуре, ті питання, які ви назвали, стоять у блоці безпеки і оборони. І якщо ми пройдемо ефективно блок аграрної політики, ми їх зможемо розглянути, блок безпеки і оборони, ще до початку входження в Антикорупційний суд, якщо у нас буде ефективна, дієва робота з самого ранку.

Від фракції "Народний фронт" голова фракції Максим Бурбак, будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! Фракція "Народного фронту" послідовно підтримує створення Антикорупційного суду. Це наступний етап впровадження безпрецедентних в історії України антикорупційних реформ, початок яким поклав ще перший уряд  Арсенія Яценюка. Можна розводити теревені про кінець світу, але об'єктивна реальність така, що за ці чотири роки в Україні урядом і парламентом зроблено в рази  більше, аніж за попередні 20 з лишком. Чи міг хтось ще п'ять років тому уявити, що в Україні працюватиме Національне антикорупційне бюро? Багато хто з активістів навіть і мріяти не міг, що в Україні будуть відкриті всі реєстри і запрацює електронне декларування. І це лише сота частина із зробленого.

Наступним кроком і важливим рішенням для нас має стати  створення Вищого антикорупційного суду. Рада має допрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд відповідно до рекомендацій Венеційської комісії. Це треба зробити якнайшвидше.

У вівторок повинні почати розгляд цього питання, погоджуюсь  з вами, пане Голово. Звертаюсь до всіх фракцій не затягувати надмірно його розгляд і не зловживати регламентом, як це було з судовими кодексами. Ми не можемо витрачати дорогоцінний час. Ще є питання оновлення Центральної виборчої комісії, аудитор НАБУ, Конституційний Суд та багато інших невідкладних питань.

Позиція "Народного фронту" у питанні про Вищий антикорупційний суд базується на рекомендаціях Венеційської комісії. Міжнародні експерти повинні мати право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді. Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе ігнорувати недовіру, висловлену Міжнародною радою експертів, коли йдеться про явну брехню чи конфлікт інтересів кандидата на посаду антикорупційного судді. Таку правку до законопроекту внесли депутати нашої фракції, і ми на ній будемо наполягати.

Антикорупційний суд має бути не лише створений на папері, а постійно дієздатним. Мусимо забезпечити всі законодавчі рішення, необхідні для повноцінного старту діяльності Антикорупційного суду. Створення суду – це важливий етап у  провадженні системної реформи правосуддя, яка ще триває. Зволікання з ухваленням Закону про Вищий антикорупційний суд буде мати значні негативні наслідки у переговорах і взаємодії з нашими міжнародними партнерами.

Питання Антикорупційного суду є  одним з ключових елементів у продовженні програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Раптове припинення цієї програми може призвести до непоправних наслідків для економіки і фінансової системи України. І це в час небувалих викликів для нашої країни. Ми не можемо допустити ані дефолту країни, ані збоїв у роботі із нашими західними партнерами.

Попри непрості перемовини впродовж останніх чотирьох років Україні вдавалося відстоювати свої інтереси, добиватися реструктуризації боргів та надання міжнародних гарантій. Нам вдалося втримати країну від падіння в економічний хаос навесні 2014 року, ми зменшили зовнішній борг, отримали небувалі програми фінансування, ми стабілізували фінансову систему і макроекономічні показники. Демагоги і реваншисти вилили на нас море бруду і брехні, але нам вдалося втримати ситуацію тоді і ми зараз її також втримаємо. Це наша ціна за наше це велике досягнення. Ми маємо йти цим шляхом і кожної хвилини пам'ятати, що у ці роки на долю незалежної України випали колосальні виклики і випробування. Українці повинні пишатися собою – ми чинимо опір потужному агресору і водночас впроваджуємо нечувані досі реформи. Абсолютна більшість країн з таким завданням не впоралися би, будьте впевнені в цьому і пишаймося собою.

І на останок, пане Голово, звертаюся до вас, винести цього тижня на голосування законопроект 7279-1 в повторному читанні – це кримінальні проступки, законопроект 3726 – про приватну детективну діяльність, автором якого є Андрій Тетерук. Також звертаємось внести в порядок денний законопроект 8362 – про внесення змін до Закону України про державний бюджет на 2018 рік щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі та законопроект 1553, авторів Васюника, Княжицького та Матіос, щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до списку всесвітньої спадщини ООН з питань освіти, науки, культури ЮНЕСКО.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Самопоміч" голова фракції Олег Березюк. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово і колеги! Дуже приємно і достойно чути різку зміну риторики коаліції щодо Антикорупційного суду, саме тому треба бути дуже уважним протягом двох наступних днів для того, щоб якісно попрацювати над якісним законом, який би зі слів перетворився на дієвий інструмент боротьби з монопольним вульгарним олігархічним консенсусом, який монополізує економіку і критичну інфраструктуру в країні. Держава як інституція залежна і, на превеликий жаль, безпомічна перед тим олігархічним консенсусом, в якого немає інтересу людини, в якого немає інтересу в  людському житті, людській свободі, в людській власності і, беззастережно, в людській гідності.

Місто Гадяч на Полтавщині. Вже тижнями йде боротьба монополіста  Полтавського облгазу з ОСББ, якому відключають газ тільки тому, що це інституція, яка захищає людську власність в управлінні людським житлом, і на це ніхто не звертає увагу. Таких ОСББ по країні є тисячі, над якими знущаються облгази, тільки тому що вони відстоюють свої права і захищають свою власність і інтерес людини.

Київ. Вулиця Гоголівська, 35/11. Вже тиждень немає газу тільки тому, що люди відстоюють  свій інтерес перед монополістом облгазом.

Місто Золочів. Мер Золочева продовжує голодування вже сьомий день тільки тому, що відстоює власність громади і людей. І на його боці виключно люди. Ані правоохоронні органи, ані облдержадміністрація, ані президентська Адміністрація – ніхто навіть не поцікавився, що там відбувається. А йде боротьба  громади  з вульгарним капіталізмом, який хоче захоплювати далі власність  громади і знущатися над тим. 

І таких випадків по Україні тисячі. Тільки знаходиться мало людей, які знаходять в собі силу стояти проти цього вульгарного капіталістичного олігархічного утворення.

Взагалі один з політиків сказав: "Скоро це закінчиться, коли добудують "Північний потік-2". Не буде ні газу,  не буде і державності, якщо ми ще будемо  за тим так пасивно спостерігати". Справді,  всі на словах борються за свободу малого і середнього бізнесу від насильства правоохоронних органів і держави, яка служить декільком людям.

Справді, в парламенті готуємося розглянути Закон про Бюро фінансової безпеки. В народі його називають вже "Бюро фінансової небезпеки", так як в цьому дизайні буде знову перемога Президента і його інституції,  бо це бюро буде підпорядковано тиранічній структурі, а не буде створений якісний центральний орган влади, який буде підпорядкований уряду і курований Міністерством фінансів. Саме таке бюро потрібне українським підприємцям для того, щоб захищати їхні права, їхню свободу у вільному ринку, а не у вільному ринку, який служить декільком олігархам на чолі з президентською Адміністрацією.

Бюджетна декларація. Резолюція, перепрошую. Там небагато можна що  почитати. Там можна почитати, що долар передбачається  розрахунковий 30 гривень з половиною. Там нічого не можна прочитати про реформу ДФС. Там немає зовсім інформації, що буде з митницею. Там тільки можна взнати, що наша фіскальна позиція буде навколо підняття акцизів до інфляційного рівня. Це не Бюджетна резолюція, це "фількина грамота", яка сьогодні не пояснює, як українська держава буде унезалежнюватися від олігархічного впливу на користь звичайної людини.

І  останнє. Ми мусимо віддати аграріям борг. Це від 10 до 15 мільярдів вкрадених в бюджетний вечір, хай вам буде так, їхніх коштів. Тому має бути цього тижня внесений в порядок денний і проголосований, візьміть на себе відповідальність, Закон 7403-2.

І ще одне, фермерські господарства як основа української економіки на селі повинні отримати сигнал і якісну допомогу в прийнятті Закону 6490-д. Це визнання власності за фермером його…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …його землі, на якій він чи вона працює протягом десятиліть і створює додану вартість для української людини і української економіки. Тому попрацюємо цього тижня, а там побачимо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від фракції "Об'єднання "Батьківщина" голова фракції Тимошенко Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я цілком підтримую свого колегу лідера фракції "Самопомочі" в тому, що олігархія і далі продовжує знущатися над Україною. Але ситуація досить сильно змінилася, змінилася в тому, що до знущання над Україною долучилися глобальні утворення – така сама олігархія, абсолютно чітко спрямована на те, щоби в України, яка сьогодні надзвичайно слабка в управлінні, економічно, фінансово, просто забрати останні сили. І ця частина глобальної фінансової олігархії, вона просто сьогодні використовує країну як абсолютно такий, знаєте, корабель без руля і вітрил для того, щоб заробити величезні гроші на нашій біді. У вівторок на одному з каналів телебачення я навела чіткі цифри, як "зовнішнє" так зване управління Національним банком руйнує Україну. І я думаю, що на це реагувати національна еліта просто зобов'язана, особливо національні політики, що Україну сьогодні реально знищують.

Але зараз я хочу навести інший приклад. Це стосується закупівлі ліків за гроші державного бюджету. Така сама ситуація. Нас споживають і вбивають одночасно. Я хочу привести декілька цифр. 2015 рік: на міжнародні закупівлі було виділено з державного бюджету передплатою, я підкреслюю, 2,2 мільярда гривень. Два роки постачалися ліки, і на цю хвилину за 2015 рік ще частина ліків не поставлена. В 2016 році вже перерахували цим організаціям, які говорили, що будуть працювати без корупції, вдвічі більше, майже 4 мільярди гривень. І можу вам сказати, що на цю хвилину ще 20 відсотків ліків не поставлено, а це стосується важкохворих дітей, важкохворих людей. 2017-й рік. Я нагадую, що ми вже прожили майже половину 2018-го року. За 2017-й рік перераховують ще більше грошей передплатою – 6 мільярдів гривень. 6 мільярдів гривень – це гроші, які могли би закрити проблеми з усіма медикаментами. Що ми бачимо? На цю хвилину поставлено не більше половини на місця. Так скажіть, будь ласка, що ми робимо? І незважаючи на такі показники поставок, вони в 2018-му році передплатили вже 6 мільярдів гривень, пройшло вже, як ви розумієте, майже 5 місяців, ні грама ліків не поставлено. Ті ліки, що поставлені, вони майже з простроченим терміном. Нам говорять, що закуповують по нижчих цінах. Так якість цих ліків нульова і прострочені вони. В африканські країни прострочені ліки медичні фармацевтичні корпорації віддають ліки безкоштовно.

І тому я звертаюся зараз до всіх лідерів фракцій, щоб це не була просто одностороння розмова, нам треба негайно зупинити цей порядок, коли за 20 місяців ми мусимо передплатити, а потім хтось нашими грошима грає, а потім постачає нам неякісні або прострочені ліки. Люди сьогодні від цього помирають. Ви знаєте, що на 400 мільйонів гривень в унітаз вилили ліки для онкохворих, тому що вони були непридатні для використання для дітей?! Що ми робимо?!

І тому ми наполягаємо, по-перше, звернутися до Рахункової палати, щоб позачергово провести перевірку постачання ліків. У нас нова Рахункова палата і ми розраховуємо на те, що вона негайно перевірить цю ситуацію.

Друге. У нас внесено два законопроекти, я звертаюсь до Голови Верховної Ради, 6194 і 6367, які припиняють цю жахливу ситуацію із закупівлею ліків. І повертаємо ми ту систему, де за 90 днів передплачували і отримували. А не так, як зараз знущання.

І хочу також звернути вашу увагу, що не тільки ліки, а ще і вакцини практично в трагічному стані. У нас забирають гроші, грошей в бюджеті вже немає, але вакцини для дітей не постачають у тому обсязі, в якому вони передбачені. І потім ми маємо такі епідемії кору, як ми з вами вже проходили.

Але в той же час лобістські закони розглядаються просто лавиною. Наприклад, законопроект 8159, який проголосований на минулому тижні для включення до порядку денного для Кононенка…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …який є корупційним символом біля Президента України, йому включили законопроект, де знімаються податки з видобутку літію, який йому Президент подарував як державні ресурси надр. Так я хочу запитати, що робить наша Верховна Рада?

І хочу нагадати, що також я просила вас, пане Голово, негайно поставити тимчасову слідчу комісію, яка підписана лідерами опозиційних фракцій, про розкрадання грошей НАК "Нафтогазу", які беруть у людей …

Дуже прошу включити в порядок денний те, що потрібно країні.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від "Опозиційного блоку" Бойко Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні присутні! Минулого тижня ми отримали два важливих сигнали.  Перший – це від канцлера Німеччини, після переговорів з президентом Російської Федерації було чітко озвучено, що Мінські угоди є базою для продовження мирних переговорів по  поверненню території і людей в країну. Другий сигнал був від керівника Місії Сполучених Штатів Америки пана Волкера, який чітко сказав, що тільки політичний шлях, ніякого військового, по припиненню військового конфлікту і відновленню територіальної цілісності нашої держави. Другий сигнал був стосовно допомоги переселенцям, людям, яких сьогодні в країні 1,5 мільйона, які втратили все і починають життя з нуля.

Саме тому наша фракція внесла законопроект 4471 по відновленню прав, конституційних прав цих людей на можливість голосування за органи влади в тих місцях, де вони зараз знайшли собі місцеположення. І тому ми наполягаємо, щоб цей законопроект, який не потребує додатково фінансових ніяких навантажень, був включений в порядок денний і проголосований в парламенті. Це буде сигнал, що ці люди, переселенці, такі ж громадяни України, як і всі інші.

Друге питання стосується також категорії, яка потерпає сьогодні від економічних негараздів, напевно, більше всіх. Це питання стосується чорнобильців. Щоб не сталося так, що пройшла річниця Чорнобиля, ми про них забули, поговорили і забули, наша фракція внесла законопроект 8285. І ми пропонуємо його розглянути в парламенті і прийняти для того, щоб припинити спори, хто там більше у них відібрав в минулому, і відновити просто соціальну справедливість для тих людей, яких вже залишилося не  так і багато. За інформацією керівника чорнобильської організації, реальних ліквідаторів в країні залишилося не більше 3 тисяч. Але є ще діти, є родичі, є постраждалі, є хто жив на цих територіях. Це прийняття цього закону буде добрим сигналом, що держава про них піклується не тільки вдень, коли є річниця цієї трагедії.

Минулого тижня, шановні колеги, ми були свідками продовження детективного серіалу під назвою "формування Центральної виборчої комісії імені Президента України". Я хочу нагадати, що ЦВК – це орган, який фіксує результати виборів, а не є філіалом фракції Президента або Прем'єр-міністра. Тому з урахуванням того, що йде блокування законопроекту по зміні виборчої системи, до речі, вашого авторства, Андрію Володимировичу, і водночас формування ЦВК в такому непрозорому вигляді,  це є сигнал суспільству, що готується масштабна фальсифікація майбутніх виборів. З нашої точи зору, це неприпустимо, тому що з урахуванням сьогоднішнього стану суспільства будь-яка несправедливість призведе до непередбачуваного сценарію розвитку подій в суспільстві. ЦВК повинна бути сформована згідно квотного принципу, як це було завжди в історії нашої країни.

Наступного тижня голосування за Антикорупційний суд. Позиція нашої фракції  не змінилась. Ми вважаємо, що вся судова система повинна бути реформована, і не треба виділяти окремо взятий суд для того, щоб називати його справедливим, а всі інші залишати, як вони є. Хочу нагадати, що така ж риторика була, коли формувались так звані нові антикорупційні органи –  НАБУ і інші, НАЗК. І в що це перетворилось? Вони  почали зі скандалів і війни між собою, а справжня боротьба з корупцією залишилась тільки на розмовах. Тому наша фракція наполягає на реформуванні всієї судової системи і категорично проти виділеного і окремо взятого Антикорупційного суду чи як він там буде називатись.

І останнє. Дискусія в уряді, яка готує суспільство для  чергового подорожчання вартості газу, на наш погляд, повинна бути переведена в зовсім інше русло, не збільшення вартості газу, а зменшення його, і зменшення комунальних тарифів. Тому що сьогодні і криза неплатежів за 30 мільярдів борги, і те, що зубожіння населення перетворилось вже в національну біду –  свідчення того, що уряд поступив непродумано, і  цю помилку треба змінювати, і це треба виправляти, треба навпаки зменшувати вартість газу і зменшувати комунальні тарифи. Це є наша позиція.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від Радикальної партії голова фракції Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Я вчора був на Дарницькому вокзалі в Києві, куди половина жителів Чернігівської області, в основному селяни, приїжджають, щоб торгувати своєю продукцією на базарі, для того щоб виживати і годувати своїх дітей. Там тривалий час не працював ескалатор. Після того, як в ефірі одного з каналів мені подзвонила жителька Києва Таїсія Павлівна, повідомила про непрацюючий ескалатор, ми поїхали туди, дякую міністру Омеляну, який теж відгукнувся на моє звернення, поїхали туди, змусили, щоб працював ескалатор. Півроку не працював ескалатор, люди тягають, хворі ноги, хворі руки - і тягають такі клунки, "кравчучки" вверх-вниз, вверх-вниз. "Укрзалізниця" зараз оголошує, що з травня місяця на 12 відсотків вартість квитків піднімають, потім із жовтня ще на 12 відсотків будуть піднімати. Ескалатори для початку і ліфти для людей з інвалідністю поробіть, щоб вони нормально, а не в нелюдських умовах себе відчували.

І от коли включили цей ескалатор, ви знаєте, дивився на реакцію людей, таке враження, наче в них день народження менш важливе свято ніж включений ескалатор. Це я до чого веду? Скільки треба мало людині для того, щоб відчувати себе людиною: увагу треба, елементарну увагу, підтримку, включений ескалатор, працюючий ліфт, пандуси для людей з особливими потребами. Тому що коли ви тут заходите, дорогі мої шановні колеги: той про Антикорупційний суд, той про Антикорупційний суд, той про Антикорупційний суд, той про Антикорупційний суд,  ви ж добре знаєте, що головне для боротьби з корупцією – це подолання  бідності і відновлення справедливості. Ви постворюйте 20 антикорупційних судів, як ви вже до цього їх поробили. Президент три роки розказував про судову реформу. Артуре, де судова реформа, що вам ще один суд треба? А три роки куди діли? Де результати тієї судової реформи? Може, правду люди почали в судах знаходити, справедливість? Для чого ви народ дурите, хлопці? Совісті нема. Поїдьте краще ескалатор включіть і ліфт, щоб для людей нормальних працювало, ото з того починається, з конкретних справ, і починається реальна робота.

Юля абсолютно правильно каже за ці фальсифіковані ліки. Мені на кожній зустрічі люди те саме говорять, це просто жах, коли людина останні виносить в аптеку гроші, а їй продають фальсифікат. Я підготував з цього приводу законопроект, щоб радикально посилити відповідальність за фальсифікацію ліків. Давайте об'єднаємо зусилля, підпишемо його разом усі, приймемо якнайшвидше. У Древньому Єгипті за фальсифікацію ліків була смертна кара. Ми повинні не менше робити, щоб не дурили людей, коли останні копійки виносять з хати, а получають крейду.

Те саме і з ціноутворенням, подивіться, що робиться з цінами. Досі не запровадили референтне ціноутворення. У нас вартість ліків у 5 - у 10 разів дорожчі ніж в сусідніх країнах на ті самі препарати. Ми вимагаємо від уряду запровадити референтне ціноутворення, що дасть можливість знизити вартість ліків. Скасувати ПДВ на ліки, обмежити рентабельність. Не може бути  рентабельність на продаж ліків по 300 відсотків. І відновити державне регулювання цін на ліки. Коли купують за долар, а продають за 30 доларів упаковку ліків, наживаються на здоров'ї людей – це нечесно. Тому що мільйони людей не мають можливості купити ті ліки, позбавлені можливості лікуватися і достойно жити в рідній країні.

Подивіться, наші пенсіонери, вони виходять на пенсію і для них здається, що життя закінчилось. А насправді в усьому світі для пенсіонерів це новий етап в житті, нове дихання, десь їздять, десь відпочивають, клуби дозвілля і так далі. А у нас сидять, як вовк, у чотирьох стінах. Діти десь далеко на заробітках, рідних немає, нікого немає - і сидить виє на стелю.

Я звертаюсь до всіх - і до своїх колег партійців, і до всіх, хто небайдужий. Давайте пенсіонерам зробимо все, щоб вони достойно жили. Що таке достойно жили пенсіонери? Це достойні пенсії, коли чесно відпрацював, це якісь там клуби дозвілля. Слухайте, сьогодні хороша погода, чого на вихідні, на суботу, на неділю 300 гривень чи 500 заплати, зроби той концерт для пенсіонерів, танці, щоб дома не сиділи. Потанцюйте з ними, музику якусь ностальгійну пограйте. І людині друге дихання, здоровіша буде, краще житиме і так далі.

Тому що стався до людей  так, як хочеш, щоб  ставились до тебе. Тому що всі колись будемо пенсійного віку. А сьогодні на тому ж Дарницькому вокзалі чи де б не зустрічались, люди питають одне: як прожити на тисячу 400 гривень пенсії, маючи 40 років стажу, як лікуватися при недоступних ліках? Оце головні питання. І відновлення миру в  країні. От що найбільше хвилює людей.

Тому я пропоную той план дій, який дасть можливість відновити мир в Україні, порядок навести, дисципліна щоб була, і щоб люди достойно жили в рідній країні, щоб їх не грабували. На жаль, парламент зараз мало підтримує наші ініціативи, ну що ж, змінимо парламент, змінимо Президента і наведемо порядок.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Бондар Віктор Васильович, група "Партії "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Дякую, колеги.

Абсолютно правильно, напевно, тут і мій колега Олег от тільки що підняв питання про ескалатор. Питання навіть не в ескалаторі, питання в тому, що відбувається абсолютний розвал системи управління, відбувається розвал системи управління державними підприємствами.

В свій час, коли я був міністром транспорту і зв'язку, я поновив на роботі, підтягнув людей, які були абсолютні професіонали, людей з команди Георгія Кірпи, які пройшли дорогу від рядового "путейця" до керівників залізниць. Я вам скажу, що в міністерстві і в той час в "Укрзалізниці" дисципліна була залізобетонна. Мова про ескалатор навіть не піднімалася би на рівні міністра транспорту і зв'язку. Я вже не говорю про те, щоб цілий керівник фракції їхав ескалатор включати на вокзалі, це був би "позор" і абсолютний негаразд в системі управління. Ми будували вокзали тоді за 7 місяців, як в Харкові приміський вокзал побудували. Ми купували локомотиви не в Штатах, а купували в Україні на державних підприємствах українських. Ми купували вагони українські. Ми починали будувати Бескидський тунель, зробили проект і підтягнули фінансування, який сьогодні всі урочисто відкривають. Але це були глобальні задачі стратегічні, бо люди мали стратегічне бачення, мали дисципліну і мали характер, і знали, як керувати галуззю, і повагу мали і так далі.

 Сьогодні позавозили іноземних нам то керівників залізниці, то з Польщі, то ще звідкись, понабирали тут керівників, поставили кучу "смотрящих", "дерибанять" цю "Укрзалізницю" як хочуть, а у людей ескалатори не працюють, банальні прості речі і то не виконуються. Начальник вокзалу вилетів би тоді за півночі вже би з роботи, і ніхто б не запитував, чим закінчилася ця історія для нього далі в перспективі. Підняли би, лише кримінальні справи завели би за те, що людина не вміє працювати і призвела до такої безвідповідальності. А сьогодні проходить нормально все, міністр приїхав ескалатор запускати – це смішно, люди.

Я хочу підняти інше питання. Багато говорили і про ліки, я восени говорив про те, і підтримую Юлію Володимирівну, говорив про те, і називав ці цифри, що ліки з 2015 року не завезені в Україні. Вона абсолютно правильно піднімає це питання, я підтримую, ми підтримуємо. І вже 2016 рік – не довезені ліки,  2017-й рік не довезені ліки. Мільярди грошей пішли на ліки, і ліків в Україні  немає.

Тому абсолютно тут можу тільки підтримати цю позицію і готовий підписуватися під кожним словом, бо люди з системи, зсередини,  говорять, що це абсолютний грабіж України, який відбувається під міжнародним прикриттям, міжнародні організації і так далі. Мільярди гривень випускають, виганяють наперед, а потім роками чекають ліки, а в Україні помирають українці. Оце система охорони здоров'я!

Наступне. Дійсно, відбувалися події, ми відзначали роковини Чорнобильської трагедії. Ми два роки домагаємося і просимо вас проголосувати наш законопроект, який пройшов  через Верховну Раду, який підтримують всі асоціації чорнобильські в Україні. Був форум, на якому були присутні всі чорнобильці України. Події відбулися, квіти поклали, забули про цей законопроект. Ми просимо поставити його на порядок денний,  6292, і вирішити питання чорнобильців України. Це охорона здоров'я,  це допомога, це пільги їм, які незаконно в 2014 році позабирали.

Друге.  Наступного тижня буде День захисту дітей. Знову буде багато розмов про те, що як всі люблять дітей, як треба захищати, зроблять свято і забудуть. Ми пропонуємо повернутися до нашого законопроекту, який ми  рік тому  внесли в Верховну Раду, який підтриманий абсолютно комітетом, підписаний комітетом, який підтримується Уповноваженим Президента з прав дитини. Це законопроект, який дає можливість вирішити питання дітей: повністю підтримка з часу народження; молодих сімей, які народжують дітей. Не по копійках їм давати гроші, коли там навіть на три памперси не вистачає, а комплексна програма, коли з моменту народження дитини зразу виділяється потужна фінансова допомога, на другу дитину – більше, на третю  дитину – ще більше. Кожен місяць іде абсолютно нормальна підтримка  фінансова, щоб діти могли мати повне фінансове забезпечення в будь-якій родині: і безплатне харчування в молодших класах, і пільговий проїзд, і пільги для родин, які народжують дітей сьогодні в Україні.

Ви подивіться на статистику. Минулий рік: на  100 померлих в Україні  61 дитина народилася. Цей рік статистика ще гірша: на 100 людей, які помирають, народилося 58 чоловік. У нас кожен рік в рахунок тільки оцієї демографічної ситуації мінус 600 тисяч людей. Це кожен рік 2-3 міста з карти України просто стирається внаслідок такої демографічної ситуації. А якщо порахувати, скільки батьків ще виїхало на заробітки, то в нас практично 60 відсотків дітей скоро будуть рости з "бабушками-дедушками". І оце буде наша європерспектива: батьків повідправляли на експорт…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОНДАР В.В. Батьків повідправляли на експорт в Європу, замість того з Європи веземо товари, які вони там випускають на їхніх підприємствах, а в Україні нічого не змінюємо для того, щоб люди могли тут працювати і заробляти гроші.

І ми останнє просимо, підтримати наш законопроект про підтримку промисловості, номер 8145. Він дасть можливість Україні заробляти гроші, не їхати з України і наповнювати бюджет для того, щоб все те, про що я сьогодні говорив, про підтримку дітей, чорнобильців і так далі було…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Москаленко Ярослав Миколайович, керівник групи "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я зазвичай намагаюся уникати в своїх виступах емоційних оцінок політичних подій і притримуватись суто порядку денного, але думаю, що і суспільство, журналісти і колеги чекають мою оцінку поданню на нашого колегу Олександра Пономарьова на зняття депутатської недоторканності.

Скажу вам відверто, в мене нема слів. Невже Генеральній прокуратурі, Верховній Раді на сьогоднішній день більш немає чим займатись? Єдине, що з усього цього виходить і про що би я сьогодні хотів сказати, розмовляючи з Олександром Сергійовичем, я зрозумів одне, що під час розмови зі своїм колегою народним депутатом його відверто провокували. І він навіть не зрозумів, що це журналісти, після чого повернув свій телефон. В усіх розвинених країнах: в Брюсселі ми це бачили, навіть під час мирних акцій журналісти ходять з бейджами, і це видно, що це журналісти, якого видання, от.

Тому я сподіваюся, що комітет регламентний без упередження розгляне це питання і прийме адекватне рішення. Якщо ні, то буду звертатися до своїх колег, до Верховної Ради не підтримувати. А в цілому я хочу сказати: якщо говорити про депутатську недоторканність, то я би взагалі давно, давайте, шановні колеги, внесемо, знімемо і не будемо тратити свій час в такі важливі для країни хвилини, щоб розглядати етичну поведінку народного депутата цілою Верховною Радою.

Що стосується порядку денного, шановні колеги, я про що хотів би сказати. Ну, я говорив про це на минулому сесійному тижні, Центральна виборча комісія - прострочені повноваження 4 роки. Я звертаюсь до владних фракцій. Ну, шановні колеги, давайте приймемо рішення, вносимо і голосуємо. Якщо ви думаєте, що пройшов рубікон, в нас чергові вибори вже скоро, ми ще можемо і не обійтись і без дострокових виборів, а в нас немає Центральної виборчої комісії. Нам негайно треба ставити це питання і розглядати.

Друге питання. Питання обрання аудитора НАБУ. Шановні колеги, сьогодні люди вже не розуміють, чого в НАБУ більше - боротьби з корупцією чи політики. Ви подивіться, журналісти під час запитань до голови бюро питають про його політичні амбіції на президентській кампанії. Це неприпустимо, колеги. Ми повинні проголосувати аудитора НАБУ. І, врешті-решт, сьогодні вже 2018-й рік, а ми повинні провести аудит хоча б  2016-го року.

Наступне питання. Вже всі про це сказали, я скажу. У нас завтра в порядку денному Антикорупційний суд. Про що хотілося б сьогодні сказати? Дві тисячі правок, ми повинні, колеги, весь свій патріотизм проявити і відпрацювати і прийняти Антикорупційний суд, завершити антикорупційну реформу. Але ми повинні так це зробити, щоб у нас з Антикорупційного суду не вийшло чудовисько Франкенштейна. Сьогодні люди про що говорять, що ми створюємо і створюємо, і створюємо антикорупційні органи, і чим більше ми боремося з корупцією, тим більша корупція в нашій країні. Тому до всього цього я хотів би сказати, що помимо, що ми все створимо, повинна ще бути політична воля, і це наша з вами політична відповідальність. Створюємо Антикорупційний суд, додаємо політичну волю і боремо корупцію в країні.

Наступне питання. Нарешті, я знаю, що є політична воля про створення тимчасової слідчої комісії (чи не першої за нашу каденцію) по перевірці роботи "Укроборонпрому". Шановні колеги, я вважаю, що ми вже трохи гаємо  час, тому що ми вже давно повинні створити тимчасову слідчу комісію по роботі паливно-енергетичного комплексу: "Нафтогаз", "Укртрансгаз", НКРЕКП, "Укртранснафта". З високою повагою до свого колеги Олега Березюка, Олеже, я скажу, що якщо ми зайдемо з тимчасовою слідчою комісію в "Нафтогаз", то ми побачимо, що в ситуації, в якій облгази відключають безпринципно подання газу для населення, винуватий "Нафтогаз", який поставив в умови облгази. Тому що сьогодні, якщо є заборгованість і облгаз не відключить, "Нафтогаз" з пенею виставляє їм ці гроші. Це держава створила таку ситуацію.

І тепер я стосовно "Укртрансгазу". Шановні колеги, Меркель процитую просто, що вона сказала: "Після введення "Північного потоку-2" роль України як транзитера газу повинна зберегтись". Повинна! Хто повинен зберегти? Ми. Чия це політична відповідальність? Наша.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Що сьогодні відбувається? Що сьогодні люди з багаторічним, з десятирічним досвідом, хто розуміє, що відбувається, звільняються. Бо коли запрацює "Північний потік-2", тиск з 75-и атмосфер стане 10! Коли він стане 10, ми не зможемо в країну дотиснути газ навіть якщо він у нас буде. "Трансгаз" для цього нічого не робить. Політичної відповідальності ніхто не несе. Керівництва сьогодні немає. Є тимчасово виконуючий обов'язки. Ми серйозно повинні звернути на це увагу.

Коли створимо тимчасові слідчі…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Ірина Геращенко, 2 хвилини.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, є одна тема, яка, за що я вам дуже дякую, всіх нас об'єднує, це наша з вами спільна позиція щодо заручників і політв'язнів Кремля. Сьогодні виповнюється день народження Миколи Карпюка, який зустрічає четвертий свій день народження в тюрмах Кремля. Восьмий день голодує Олег Сенцов, який вимагає від Путіна і Кремля звільнення всіх заручників. Більше 60 днів голодує Володимир Балух, якого засудили тільки за український прапор.

І викликає глибоке занепокоєння той факт, що ми не бачимо жодної публічної заяви наших міжнародних партнерів, починаючи від Міжнародного комітету Червоного Хреста, в якого немає доступу ані до тюрем Криму окупованого, ані до тюрем Донбасу, ані до наших політв'язнів, що знаходяться в тюрмах Російської Федерації. Немає відповідних заяв  ОБСЄ, ООН і інших міжнародних організацій, які б мали більш активно зайняти позицію щодо захисту прав людини і політв'язнів.

І в цьому контексті я хочу закликати і апелювати і до всіх народних депутатів, і до громадських організацій, щоб ми зайняли також дуже активну позицію в спілкуванні з нашими міжнародними партнерами у донесенні інформації про те, що заручники, політв'язні 4 роки Путіним утримуються в тюрмах без допуску медиків, без допуску українських консулів, і це має бути наша з вами спільна позиція.

І також я хочу звернутися з проханням до шановного Григорія Михайловича Немирі, чий комітет дуже активно працює над законодавством на підтримку родин, які опинилися в такій ситуації, і до Голови Верховної Ради, щоб ми якнайшвидше поставили в порядок денний на друге читання Закон про статус зниклих безвісти, і розглянули також в комітеті всю ту низку законів, законопроектів, яка є про статус політв'язнів, і прийняли їх у Верховній Раді.

Дуже дякую. Це буде правильно, як держава підтримати родини заручників і політв'язнів.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, колеги.

Тепер з вашого дозволу просить слово голова Рахункової палати. Я думаю, це нормальна і добра практика, це парламентський орган, щоб ми під час засідання при необхідності давали чи уповноваженому, чи голові Рахункової палати. Ми домовилися, що три хвилини буде достатньо для виступу.

Включіть мікрофон. Валерій Пацкан.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановний Степане Івановичу, голови фракцій, голови комітетів! Хочу проінформувати вас, що після обрання нового складу Рахункової палати ми доопрацьовуємо план заходів, які були вже заплановані. Але ми зупинили і на наступне півріччя буде проголосований новий план заходів. Ми провели вже один захід контрольний по МОЗ. Це стосувалося в частині фінансування онкохворих за кордоном. Він буде в публічному доступі на найближчий час. Хочу вас запевнити, що там "енна" кількість порушень, які будуть тягнути від адміністративної до кримінальної відповідальності.

Щодо того, що зверталася Юлія Володимирівна. Відповідно до законів про Рахункову палату, статус народного депутата та Регламенту Верховної Ради фракція має право звернутися до Рахункової палати, і Рахункова палата включає до складу перевірки у себе на голосування щодо тих чи інших питань. Нами буде складений план, графік перевірок, контрольних заходів на наступне півріччя. Шановні голови фракцій, ми є вашим "оком" в частині державних фінансів. Прошу звертатись, ми зараз плануємо їх на наступний період. І хочемо, щоби всі заходи, які будуть зі зверненням керівників фракцій, відбувались публічно. Ми будемо запрошувати те чи інше міністерство в особі  голови, тобто в особі міністра, і голів фракцій або народних депутатів, які звертались, для того, щоби було максимум охоплено інформації, яка буде перевірена в тому чи іншому заході.

Є інші питання. Зараз  наші контрольні групи заходять на перевірку, і деякі керівники державних підприємств і міністерств не  пускають. Але ми звернемось потім до вас про посилення відповідальності в тому випадку, якщо будуть такі випадки щодо недопуску до контрольних перевірок Рахункової палати того чи іншого міністерства, підприємства, що фінансується з державного бюджету. Ми є відкриті, публічні,  і просимо вас: звертайтеся. Всі заходи будуть проведені і будуть у вільному доступі, з запрошенням вас, керівників фракцій, і будемо звітувати в парламенті. 

Пане  Голово, ми готові  до звіту за минулий рік, Рахункова палата, він буде зовсім в іншому вимірі, і не буде вже такої товстої книжки. Він буде в електронному вигляді, для того щоб керівники фракцій, керівники комітетів мали можливість доступу до інформації в електронному вигляді для опрацювання в своїй роботі.

Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Вносьте пропозиції. І якщо є перешкоджання в роботі Рахункової палати, яку ми створили, будемо всі перепони  забирати.

Уповноважений Верховної  Ради України з прав людини Денісова Людмила Леонтіївна, 3 хвилини, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановний пане Голово, шановні колеги! Я зверталась  до вас всіх, до голів фракцій, до голів депутатських груп з пропозицією. Зараз ми змінюємо трошки формат роботи Уповноваженого, секретаріату Уповноваженого, щодо створення координаційних рад для напрацювання законодавчих ініціатив, в тому числі і, наприклад, по національному превентивному механізму, по напрацюванню нового законопроекту про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, по законопроекту щодо захисту персональних даних. Ви знаєте, що вступає в дію новий регламент по всій Європі 25 травня, нам теж потрібно внести зміни до законодавства.

І тому я дуже прошу звернути увагу на мої листи і надати ваших представників в наші координаційні ради, які потім будуть вносити на ваш розгляд ті чи інші законопроекти. Ми готові до співпраці, будь ласка, звертайтеся з будь-якою інформацією, ми будемо разом захищати права людини.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна. Будь ласка, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, перед тим, як я розпочну основні тези,  хочу звернути увагу на те, що Генеральною прокуратурою вже у 2016 році розглядалося декілька кримінальних справ, пов'язаних із закупівлею ліків, тобто ця ситуація не нова. Членами нашої фракції ми звернули на це увагу ще раніше, в 2016 році, неодноразові звернення були до правоохоронних органів. Тому, я думаю, має бути позиція всього парламенту звернутися до НАБУ, до САП, щоб вони чітко розібралися з тим, що відбувається з закупівлею ліків, яке міністерство, а ми знаємо, що це Міністерство охорони здоров'я безпосередньо займається і курує ці питання, хто з представників цього міністерства допустили до цієї ситуації, яка ситуація відбувається зараз з цими кримінальними справами. Тому що зміни в закони вносити – це добре, але у нас створений відповідний інструмент –  боротьба з корупцією. І треба розібратися, хто не виконує закон, чи це чітко ненормальні норми закону, чи, можливо, це є зловживання зі сторони наших державних службовців. Тому давайте об'єктивно розглянемо це з усіх сторін і попросимо правоохоронні органи проінформувати, яка на сьогоднішній день ситуація.

Наступне. Тепер стосовно позиції Президента. 19 травня Президент України підписав Указ про припинення участі України в статутних органах СНД. Таким чином парламент в межах своєї компетенції, як тільки будуть подані відповідні документи від Кабінету Міністрів, повинен буде докласти всіх зусиль, щоб Україна якнайшвидше досягла оголошеної мети –  вийти із цього органу.

Наступне. У зв'язку з  незаконним будівництвом Керченського мосту, за дорученням глави держави, згідно з Конвенцією ООН з морського права, до Арбітражного трибуналу Україною було подано клопотання про захист суверенних інтересів України. Також зведення цього мосту засудили Сполучені Штати Америки, ЄС, НАТО, Велика Британія, Канада. Тобто ми бачимо світову підтримку України через порушення [Росією] морського права, і я думаю, що до кінця 2018 року почне розглядатися це питання, в 2019 році ми будемо очікувати результат.

Наступне. Реагуючи на колег стосовно  того, що демографічна ситуація в Україні складна, що народжуваність нижча ніж смертність, хочу проінформувати шановних колег про те, що коли був підтриманий Верховною Радою запропонований Президентом України закон так званий про сільську медицину, ми його проголосували і підтримали, Верховна Рада, формуючи бюджет, виділила 4 мільярди гривень, і тепер ще мільярд добавиться на розвиток сільської медицини.

Вже є перші результати. Минулого тижня Президентом вже було відкрито побудований фельдшерсько-акушерський пункт. В принципі, це, нагадаю країні, що це були гроші Януковича - півтора мільярда доларів, повернутих Генеральною прокуратурою. І близько 700 амбулаторій планується побудувати, почати будівництво в 2018 році, близько 700 автомобілів для сільських сімейних лікарів, які обслуговують сільську місцевість, буде закуплено, і близько 4 тисяч планується відремонтувати цих медичних опорних пунктів, амбулаторій і ФАПів.

А тепер стосовно законопроектів. Підтримуючи своїх колег, Президент України наполягає на прискоренні і ми надіємося, що Закон про Вищий антикорупційний суд буде розглянутий на цьому тижні. Інформую вас, що жодних протиріч по дискусійних питаннях з нашими міжнародними  партнерами немає. Позиція Президента України підтримана, зрозуміла: Антикорупційний суд буде створений в Україні, закон про нього не буде протирічити Конституції України та обмежувати її суверенітет. Ключове дискусійне питання – повноваження Ради міжнародних експертів блокувати кандидатури суддів – вирішується останнє дискусійне питання. Я думаю, що всі вони будуть до кінця цього дня, до вівторка, вирішені, і ми будемо мати продуктивне голосування в залі на цьому тижні.

Наступне, Президент України наполягає на прискоренні вирішення питання через комітет Закону "Про дипломатичну службу", Президент наполягає, і я би просила вас, пане Голово, розглянути питання про включення, підняти питання про включення в порядок денний законопроекту 8265 про публічні закупівлі. Ми пройшли його в комітеті, знайшли консенсус. Його потребує країна, його потребує малий і середній бізнес. Величезна кількість таких ProZorro конкурсів….

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …проведені в Україні. А тому дуже прошу включити його у порядок денний.

Дуже прошу розглянути в комітеті законопроект 7279-д, який став уже доопрацьований, це законопроект про проступки кримінальні. Пане Голово, прошу вас і керівника комітету Андрія Кожем'якіна, прошу прискорити розгляд цього питання. Його потребують правоохоронні органи. Тобто давайте, так, я закликаю парламент… 

 

 КОЖЕМ'ЯКІН А.В. Вже готовий…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

І перший віце-прем'єр-міністр України Кубів Степан Іванович, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! По-перше, відзначу, що дев'ять кварталів поспіль ВВП країни зростає. Так за оперативною оцінкою Держстату в першому кварталі 2018 року ВВП зріс на 3,1 відсотка порівняно з першим кварталом 2017 року та на 0,9 порівняно з попереднім кварталом з урахуванням сезонного фактору. Але це, шановні колеги, головне: 471 мільярд виробленої продукції на рік додатково. Відтак це інвестиції, це довіра міжнародних партнерів до України. А довіра вимагає ефективних антикорупційних заходів і саме дієвого Антикорупційного суду.

 

Тому уряд цілком підтримує позицію, що законопроект про Антикорупційний суд може і має бути ухвалений у цілому на цьому тижні у четвер, і це говорив неодноразово Прем'єр-міністр України. Уряд також підтримує максимальне врахування в законодавстві про Антикорупційний суд рекомендацій наших міжнародних партнерів, інвесторів міжнародних фінансових організацій. Потрібно створити Антикорупційний суд, який буде визнаний у світі, і дати чіткий сигнал міжнародній спільноті, що Україна веде активну боротьбу з корупцією, про що сьогодні говорили відповідно і керівники фракцій, представник Президента, Перший заступник Голови Верховної Ради і сам  Голова Верховної Ради. Створення незалежного Антикорупційного суду завершить формування інфраструктури для ефективної боротьби з корупцією в Україні. Посилити довіру до України допоможуть суворі справедливі вироки для хабарників та крадіїв, які залізли до державної скарбниці у власних інтересах, забезпечення соціальної справедливості.

Перше. Влада повинна продемонструвати власним громадянам здатність приймати справедливі рішення, зможе повернути довіру громадян до влади.

Друге. Інвестори мають переконатися, що в Україні можна працювати прозоро, безпечно, легко вести бізнес.

Третє. Міжнародні партнери мають упевнитися, що Україна спроможна виконувати взяті на себе зобов'язання, ефективно проводити політику довіри державно-приватного партнерства, це основа довіри, яка є одним з ключових факторів для прискорення зростання економіки, покращить інвестиційні стимули, збільшить інвестиції в основний капітал.

Уряд закликає якнайшвидше завершити узгодження всіх дискусій, про що говорив Голова парламенту, у законопроекті про Антикорупційний суд. Ми просимо всі фракції консолідувати позиції в залі для ухвалення важливого рішення. Зі свого боку уряд зробить все, щоб Антикорупційний суд запрацював якомога швидше. Це прискорить інвестиції, модернізацію підприємств, інноваційність і конкурентність на ринках світових.

Повертаючись до зростання ВВП в економку України, скажу, що зростання 3,1 відсотка в першому кварталі вказує на правильність обраного курсу реформ уряду, Верховної Ради і Президента України.

Важливі також чинники, які вплинули на зростання ВВП.

Перше. Висока споживча  активність завдяки  підвищенню мінімальної заробітної плати до 3723 гривні на стабільному рівні інфляції.

Друге. Збільшення на 36,1 капітальних видатків зведеного бюджету.

Третє. Сприятлива цінова кон'юнктура на окремих світових товарних ринках, важливих для українського експорту, зокрема формування ланцюгу додаткової вартості і в галузі металургії, і в галузі сільського  господарства.

Четверте. Високий рівень ділової активності, яка підтримується у тому числі завдяки  дерегуляційним діям уряду.

Бюджетну резолюцію, як і макропоказники, ми подавали на три роки у 2017 році. Повідомляю, що уточнення макроекономічного прогнозу буде подано до Кабінету Міністрів буквально за 10 днів.

Щодо законопроектів на цей пленарний тиждень.  Повністю підтримую голів парламентських фракцій і Голову Верховної Ради щодо озвучення порядку денного на цей тиждень. Прошу включити в порядок  денний на четвер важливий ще законопроект банківського сектору 7045.

Дякую.  Бажаю наснаги.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо шановному Першому віце-прем’єр-міністру України пану Кубіву.

І переходимо до  виступів голів парламентських комітетів. Будь ласка,  я запрошую до слова  Дмитра Андрієвського, який представляє Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановні колеги! Хотів би подякувати представникам всіх фракцій за  одностайну підтримку законопроекту 6578 щодо захисту інвестиційних рахунків підприємств житлово-комунального господарства. Прийнятий законопроект відкриває можливості для продовження фінансування  підприємств галузі на сотні мільйонів євро.

На минулому тижні був проголосований за основу законопроект  7304  щодо забезпечення  соціальним житлом вимушених переселенців.

Комітет максимально швидко підготує цей важливий законопроект  до розгляду. Я впевнений, що ще на цій сесії ми зможемо його проголосувати як закон. Абсолютно впевнений, що Верховна Рада має зробити все можливе для того, щоб захистити права сотень тисяч українців, які втратили власне житло внаслідок бойових дій.

Користуючись нагодою, хочу звернутися до Першого віце-прем'єр-міністра. Шановний Степане Івановичу! Шановний Степане Івановичу! Хотів би звернутися до уряду в вашій особі, слова подяки за оперативне реагування на проблему затвердження нормативно-правових актів на виконання законів про житлово-комунальні послуги і комерційний облік. І хотів би нагадати, що 23 травня ми за участю віце-прем'єр-міністра України Геннадія Зубка проводимо комітет, на якому розглянемо питання законодавчого врегулювання реформування житлово-комунального господарства, оскільки є розбіжності в нарахуванні субсидій, є питання адміністрування рентної плати. А також буде розглядатися дуже важливий документ, такий як Бюджетна резолюція, просив би забезпечити на засідання комітету участь відповідальних представників Міністерства фінансів і Міністерства соціально-економічного розвитку.

Дякую за увагу.

На засідання комітету, так. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякуємо пану Дмитру.

Будь ласка, до слова запрошується Ледовських Олена, Комітет з питань державного будівництва. Прошу.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В.  Дякую, Ірино Володимирівно.

Шановні колеги, я ще раз хочу звернутися до Погоджувальної ради з питаннями щодо постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів. Колеги, я вдячна сьогодні Голові Верховної Ради за те, що він з великою наполегливістю кожного разу ставить це питання до порядку денного Верховної Ради України. Але фракції узгодили всі ці позиції порядку 48 постанов, але все рівно ми не доходимо до моменту голосування. Ще раз хочу звернутись до голів наших фракцій. Фракції повинні продемонструвати свою готовність виконати обов'язок, який є імперативною нормою. Верховна Рада України відноситься до цього питання дуже скептично. Тому я ще раз звертаю увагу на те, що у нас 108 сьогодні є постанов, де протягом півтора року  ми не призначаємо  місцеві вибори.

І друге питання, з яким би я хотіла звернутися. В комітеті готові постанови про державні символи України. Я хотіла б звернутися ще раз до голів фракцій і на фракціях розглянути питання щодо законопроекту 4103 і до законопроекту 4103-1, що стосується Закону про державні символи України.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякую.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.В. Може, перерву зробимо? Ніхто не слухає! Кому ви розказуєте?

 

(Шум у залі)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, колеги, я почула ваше зауваження. Так, колеги, я прошу всіх, закликаю до спокою і приймаю ваші зауваження. Дуже уважно слухаю. Дуже уважно слухаю всіх виступаючих.

 

(Шум у залі)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, Андрій Іванчук, голова Комітету з питань економічної політики.

Пане Андрію, я вас дуже прошу. Пане Андрію, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Ми сидимо. Основний отам повинен сидіти. Отам повинен сидіти основний, тому що він слухає, що я кажу. А навіщо тоді це казати?

 

(Шум у залі)

 

ІВАНЧУК А.В. Шановні друзі, доброго дня! Ну, перш за все я хотів би відмітити роботу нового складу Рахункової палати, і подякувати і Голові, тому що півроку ми не могли отримати висновок на звіт Антимонопольного комітету, щоб заслухати річний звіт. Я дякую Голові, він узяв питання під контроль, я до нього звертався. Ми вже зараз отримали висновок. І в середу на засіданні комітету будемо заслуховувати Антимонопольний комітет.

Друге питання, що я би хотів сказати, пані головуюча. Дивно, Президент неодноразово публічно вимагає від Верховної Ради прийняти в цілому законопроект про Антикорупційний суд. Спікер парламенту неодноразово публічно вимагає від депутатів закінчити підготовку законопроекту і прийняти в цілому законопроект про Антикорупційний суд. Уряд на чолі з Прем'єр-міністром просто для себе ставить це питання як пріоритет для боротьби з корупцією. Тому я хочу сказати тричі: Антикорупційний суд, Антикорупційний суд, Антикорупційний суд.

Дякую всім. Успіху.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякую.

Тепер, будь ласка, до слова запрошується Андрій Кожем'якін. І я прошу колег уважно слухати представників парламентських комітетів. Пан Кожем'якін у нас – голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги. Я хотів би сказати, що дійсно в парламенті почесна робота, пов'язана з мітлою. Знаєте, так як колись говорив один класик, "работники метлы". Але, може, все ж таки краще не смітити, щоб потім не прибирати?

Знову, Ірино Володимирівно, я перепрошую, продовжується реєстрація законопроектів, де розглядається в інших комітетах, а не в комітеті профільному, внесення змін до кодексів кримінальних, до кодексів КПК і до кодексів про адміністративні правопорушення. От ми постійно їх виявляємо і вже замучилися. А як вони це роблять? Вони першими законами ставлять ті закони, які потрібно змінити, а потім в кінці тихенько ховають Кримінальний кодекс, КУАП і КПК. Я вважаю, що Андрій Володимирович, який тут вийшов, хотів я йому сказати про це, що нехай подивиться на свій секретаріат, який йому носить. Або це вороги, або це саботажники, тому що це, чесно кажучи, вже дивно виявляти ці речі. Ми зараз "ісправляємо" експертизу, тому що якийсь там Лозовий не вніс одну поправку. Ми  виправляємо ще якісь закони зараз економічні, тому що комітет чорнобильський прийняв, тепер іще один комітет - економічний.

Ми ж на комітеті не приватизуємо, не розбираємо питання про приватизацію майна або про ГТС, правильно? Правильно.

Тому, Ірино Володимирівно, всі закони, які сьогодні стоять в порядку денному, проекти від комітету, комітет прийняв рішення не брати участь у їх розгляді і не представляти у Верховній Раді до тих пір, поки не буде проголосовано 3 законопроекти, які забороняють вносити не законами зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу і Кодексу про адміністративні порушення.

Це 8194, я кажу там, щоб записав цей на кінець кінців виконавець, який носить спікеру на підпис документи. І вказують туди, куди треба…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   30 секунд ще,  чи ви сказали вже?

 

(Шум у залі)

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …ховаючи листом те, що треба не бачити. Так от, відкривайте. Тому що всі були в керівних посадах, знають, як це роблять, оці "фунти", які приносять і нічого не розказують, що вносяться зміни! А потім ми тут розгрібаємо! От самі будете розгрібати, коли підете керувати комітетами! Питання закрите. Ми не будемо нічого, рішення комітету є, так що вибачайте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Шановний пане Андрію, я хочу сказати, що всі ми підтримуємо позицію щодо того, що іноді законодавчий спам ускладнює роботу парламенту. В той же час, ніхто не має права, навіть ваш шановний комітет, заборонити народним депутатам займатися законотворчою діяльністю і подавати навіть одну поправку. Тому позицію комітету почули. Але ж комітет також не має права не збиратись і не розглядати законопроекти.

Будь ласка, пані Гопко, запрошую вас до слова. Ганна Гопко, голова Комітету у закордонних справах.

 

ГОПКО Г.М. Я можу сказати, що центральна влада має докладати більше зусиль до Одещини, оскільки ми бачимо там тривожні тенденції. І перше, соціологічні дослідження свідчать, що рівень підтримки курсу України на вступ до ЄС і НАТО в Одеській області один з найнижчих сьогодні. Натомість більше половини мешканців області шкодує про розпад СРСР і має такі проросійськи налаштовані настрої завдяки і тим політикам, які ведуть проросійську пропаганду, які є власниками медіа.

Тому я думаю, що треба приділяти увагу Одещині і збільшенню інформаційно-культурного простору, особливо Південна Бессарабія та деякі території біля Придністров'я.

А тепер повертаюсь до профільних питань, зокрема законопроекту "Про дипломатичну службу". Сьогодні я з собою принесла процедуру консультацій щодо кандидатур для призначення на посади Надзвичайного і Повноважного Посла України та постійного представника України при міжнародній організації. Це було затверджено рішенням комітету 2006 року. З 2006 року до 2010 року, коли Янукович це скасував, у нас була демократична процедура в парламентсько-президентській республіці, коли кандидати на посаду послів приходили в комітет, наголошую, для консультацій, які мають дорадчий, рекомендаційний характер. Не так, як це є в США.

Тому я хотіла б закликати Президента, його Адміністрацію зокрема щодо того, переглянути ті пропозиції, які були, для того щоб ми могли ухвалити закон, а не загубити його. Оскільки, справді, дипломати і я особисто наполягаємо на тому, щоб подарувати нарешті до 100-річчя створення, заснування дипломатичної служби, такий важливий закон.

І, звісно,  хотіла звернути увагу  Президента на те,  щоб він нарешті пришвидшив призначення першого заступника МЗС, чому його так довго немає, ротував тих послів, які засиділися і вже давно забули, як Україна виглядає, В'єтнам, Ватикан, Ізраїль, Азербайджан. Я  думаю, що послів, які по 8, по 10 років сидять давно, пора повертати в Україну.

І ще, що дуже важливо. Законопроекти 2820, 4330а перед Всесвітнім днем…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   30 секунд звершити дайте, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Я вважаю, що напередодні Всесвітнього дня без тютюну український парламент нарешті має дати  визначення, що таке електронні сигарети, які є поза законом, і підлітки віком до 18, 11 років  можуть придбати будь-де.  Як мама я вважаю, що це неприйнятно,  коли електронні сигарети  палять, відповідно за даними ВООЗ, 20 відсотків дітей 13-15 років. Чому в ЄС є Директива з 2016 року і діє, а в нас через виробників ми не можемо парламентом 3 роки розглянути ці закони? Прошу включити  і розглянути.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, до слова запрошується Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури і  духовності.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановна пані Перший заступник Голови, шановні колеги! У нас є деякі законопроекти, які щотижня робочого ставляться до порядку денного, але в кінці, і до них ніколи не доходить, хоча серед них є важливі законопроекти.

Один з них 6439-д,  це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів. Цей закон готовий до розгляду, ми проводимо постійно цілу низку конференцій про гірські високогірні населені пункти. Натомість у високогірних населених пунктах зараз закривають навіть пришкільні інтернати. І діти з далеких сіл взагалі залишаються без права на освіту, бо жодного рішення цих проблем не виникає.

Просив би розглянути цей законопроект. Так само законопроект 1553, про який  говорив голова нашої фракції колега  Бурбак. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження   пам'яток культурної спадщини, внесених до списків ЮНЕСКО). Окрім мене, співавторами цього закону є колеги Матіос і Васюник. Дуже прошу розглянути цей законопроект.

Ми так і не ставимо на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури. В цьому законі є недоліки, але прохання нашого комітету розглянути його в першому читанні, і ми обіцяємо доопрацювати всі недоліки до другого читання, це закон 6768-д.

Теж просив би поставити для включення в порядок денний, лише для включення в порядок денний, 8021 - проект Закону про переміщення через державний кордон України культурних цінностей, 8022  - про внесення змін до Податкового кодексу у зв'язку з прийняттям Закону про переміщення через державний кордон культурних цінностей і 8023, який теж стосується цих питань. Це надзвичайно важливі закони, я розумію, що до них можуть бути уточнення, прошу лише поставити ці законопроекти на включення до порядку денного.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо за представлену позицію комітету.

До слова запрошується Сергій Пашинський, голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, перш за все, мабуть, звернуся до глядачів. В цьому залі немає людини, яка б не виходила на телевізор і не розказувала українському народу, українським Збройним Силам, як вона піклується про це, але це тільки слова, це тільки піар. Елементарні примітивні речі ми не можемо врегулювати. Дуже прості закони 8349, 8350 - зміни до Податкового і Митного кодексу, де після закінчення АТО треба було поставити кому в законі і написати "Операція об'єднаних сил", він не попадає у нас в порядку денному, тому що ж ми про армію піклуємося зранку до вечора, ми ж з телевізора не сходимо, ми "клікушествуєм".  

Пані перший віце-спікер, це не шантаж, але я не думаю, що варто починати завтра роботу, не розглянувши цих законопроектів. Я думаю, що я знайду підтримку в тих людей, які по-справжньому піклуються про армію. Не варто завтра починати роботу, не проголосувавши ці закони. Позиція зрозуміла?

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

Я прошу секретаріат, можливо, врахувати в остаточному нашому порядку денному, щоб почати роботу, дійсно, з блоку безпеки і оборони.

Будь ласка, Ольга Бєлькова. Ольга представляє Комітет з паливно-енергетичного комплексу.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дякую, шановна пані головуюча. Сьогодні два голови, два представники від двох окремих фракцій наголосили на такому питанні, як монополія облгазів. В одному випадку пан Березюк повідомив нам про те, що облгази незаконно відключають деякі будинки. В другому випадку прозвучало звинувачення нібито в бік "Нафтогазу" щодо того, що "Нафтогаз" має якісь суперечки з облгазами.

Правда, як завжди, десь, напевно, посередині, і вже цього тижня фактично Рада може вплинути на ситуацію. І у нас є законопроект пані Тетяни Чорновол 6391-1, який зобов'язує облгази створити єдину базу абонентів і передати її або регулятору, або "Укртрансгазу".

Справа в тому, що монополія облгазів тримається на тому, що вони єдині знають, хто і скільки споживає газу і чи це субсидіанти, чи це не субсидіанти, чи вони розрахувались, чи ні. Сьогодні в державі фактично ніхто не знає, хто, де і що заплатив за цей газ. І далі лунають звинувачення від одних до інших. Настав час "привідкрити" завісу над цим питанням. Наш комітет дуже просить Апарат Верховної Ради перенести цей законопроект у більш прохідну частину для нашого голосування в четвер.

Також у нас залишаються питання, які стосуються діяльності у сфері ядерної політики та ядерної безпеки. Це законопроекти 2021, 2336, 5550. Ми би дуже просили все ж таки не залишати… І законопроект 7471. Дуже важливо, щоб ці законопроекти нарешті були внесені в порядок денний і в таку частину, де у них є шанс бути проголосованими.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякуємо, шановна пані Ольго.

Будь ласка,  до слова запрошується голова Комітету з питань прав людини Григорій Немиря. Прошу  вас, пане Григорій.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

В черговий, в 11-й раз, я констатую відсутність в  порядку денному на пленарний тиждень законопроекту 6692, який стосується виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, вимушеним переселенцям, громадянам України, які проживають в "сірій  зоні". Законопроект, який отримав підтримку Ради Європи, Організації Об'єднаних Націй, Європейської комісії, пройшов всі необхідні парламентські процедури, і за наявною інформацією в комітеті, розгляд його блокується в Кабінеті Міністрів України. Те ж саме стосується законопроекту 6420, який стосується виборчих прав вимушених переселенців.

Було оголошення, що наступні два дні – 22-23-го – в Україні перебуватиме з офіційним візитом комісар Йоганнес Ган, який опікується питаннями європейської політики і сусідства, є лист його на Комітет з прав людини, в якому висловлена підтримка щодо законопроекту, який стосується соціальних виплат, пенсійних виплат зокрема. Я сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо цей законопроект у порядку денному.

Пані головуюча, я дякую вам за те, що ви порушили питання законопроекту 5435, який стосується підготовки до другого читання законопроекту про правовий статус зниклих безвісти. Хочу поінформувати, що комітет практично завершив його підготовку і на найближчому засіданні розгляне. До нього подано 132 поправки, дві третини з них враховано. І комітет у тісній консультації, зокрема, з Міжнародним комітетом Червоного Хреста сподівається, що після розгляду на комітеті він вже на наступний пленарний тиждень може бути розглянути у Верховній Раді.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую за надану інформацію щодо роботи комітету по конкретних законопроектах.

І зараз слово голові Комітету з питань промислової політики Віктору Галасюку. Прошу, пані Вікторе.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановна пані Ірино, шановні колеги! Ми пропонуємо в цей сесійний четвер розглянути серед пріоритетних законопроектів Постанову про створення Міністерства промислової та інноваційної політики, яка одноголосно погоджена профільним комітетом. Час уже створити в складі уряду орган, який буде опікуватися розвитком промисловості, а не саботажем і руйнацією.

Крім того, пропонуємо на четвер винести законопроекти: 6642  про реєстрацію релігійних організацій, готовий до другого читання, 7205  про фінансування Державної комічної програми, важливий антикризовий законопроект, готовий для прийняття в цілому, законопроект 7365  на захист українських експортерів, який, до речі, включений Прем'єр-міністром в перелік 35 пріоритетних економічних законопроектів, також готовий до розгляду, важливий антикорупційний інвестиційний, промисловий законопроект.

Крім того, розгляду очікує низка важливих промислових фундаментальних законопроектів, які дозволять перейти країні від економічного "прозябання", постійних запозичень з Міжнародного валютного фонду до нормального економічного розвитку. Я кажу передусім про законопроект про безкоштовне приєднання до інженерних мереж (6671), пропоную, щоб на наступний сесійний тиждень він також потрапив до порядку денного. Також звертаюсь до Комітету з питань податкової і митної політики з тим, щоб якомога швидше підготувати до другого читання пакет законопроектів про індустріальні парки, від цього законодавства дуже залежить доля української промисловості.

Крім того, є важливі законопроекти як, наприклад, 6677 про накопичувальну пенсійну систему, які дозволять залучити ресурси для розвитку української промисловості, дати людям можливість для зростання доходів...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякую, шановний колего.

Прошу до слова представника Комітету з питань соціальної політики Сергія Капліна. Пане Сергію, прошу.

 

КАПЛІН С.М. Шановні колеги, Комітет з питань соціальної політики, а це комітет захисту прав простих людей, вимагає на нинішньому сесійному тижні поставити три пенсійних питання.

Перше. Це законопроект 6677 про створення другого рівня пенсійної системи, який дозволить врятувати від зубожіння і злиднів тих молодих людей, яким сьогодні 25-35 років. Ми зібрали підписи більшості  профільних керівників профільних комітетів Верховної Ради України – і фінансового, і економічного, і пан Галасюк підписав відповідно підтримку відповідної законодавчої ініціативи, і вимагаємо поставити у прохідній частині на голосування даний законопроект.

Друге. Законопроект  1910, автором якого є так само  низка народних депутатів України, який впорядковує стягнення внесків до Пенсійного  фонду у ювелірній справі. Це, я наголошую, плюс 200 мільйонів так потрібних сьогодні нашим рідним пенсіонерам, плюс 200 мільйонів гривень до Пенсійного фонду.

І третє. Це законопроект, який підписали майже 20 народних депутатів, представників  всіх фракцій, 6692, щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, зокрема тим, які знаходяться на  окупованій території. Пенсія – це їхня власність, є відповідні  міжнародні судові рішення, є рішення по зразковій справі останньої інстанції наших судів, і ми повинні добитися,  аби всі люди абсолютно отримували пенсію. Вони заробили за все своє життя і не можуть бути заручниками  геополітичних розбірок великих країн.

Це наші ключові вимоги. Так само ми звертаємося  до Уповноваженого з захисту прав людини Денісової добитися, аби були захищені права  працівників "АрселорМіттал Стіл". Там інвестор буквально вбиває наших з вами співвітчизників. За останній час загинуло 40  чоловік.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.    Дякуємо. 30 секунд ще, завершуйте, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Так само ми звертаємо  увагу на абсолютно неадекватні, жахливі, вбивчі умови праці працівників "Укрзалізниці". Я цього тижня проїхав майже шість областей, заходив до тепловозів, до кабін, де працюють  ці люди. Це просто жах! Це просто місця, знову ж таки, вбивства і геноциду над людьми праці.

І я хотів би до вас, пані  заступник Голови звернутися. Нещодавно побили журналіста у місті Полтаві. Зламали щелепу кілька молодиків. Зараз…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  10 секунд.

 

КАПЛІН С.М.  Зараз намагаються цю справу заховати, зробити винним цього журналіста. Він знаходиться у надзвичайно тяжкому стані в лікарні. Прошу взяти на особистий контроль і покарати….

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую за інформацію.

І я надаю зараз слово представнику Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Ігорю Лапіну. Будь ласка,  пане Ігорю.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Ні для кого не є секретом, що ми визнали, що держава є неефективним менеджером і нам необхідно приватизовувати, проводити велику приватизацію. Але хочу звернути увагу представника уряду на деякі моменти.

Ну, перш за все, якщо в нас Мініфраструктури пропонує виключити зі списку об'єктів на приватизацію, наприклад, це я до прикладу, Чорноморське морське пароплавство, тоді мені не зрозуміло: ми будемо далі вносити зміни до Закону про бюджет, бо в нас же ж не буде наповнення в тому обсязі, яке мало би бути передбачене? Тому я  прошу, якщо вже таке вноситься, то тоді, будь ласка, нехай дають інший об'єкт на заміну, щоб нам не зірвати бюджетне наповнення, яке ми запланували на цей рік. Це перший момент.

Другий момент, на що хотів би звернути увагу, на те, що у нас проводились комітетські слухання, зокрема по темі вугільної галузі.  Комісія з питань приватизації заслухала представників нашої вугільної галузі і, проаналізувавши роботу, помітили наступні моменти. Ну, перш за все, якщо ми аналізуємо 2016 рік, Богу дякувати, це вже далека історія, але підприємства ДТЕК Ахметова, вони, маючи фінансування з боку держави в тому числі, добували 76 відсотків вугілля від загального обсягу. А я перепрошую, а в нас на Волині і на Львівщині що, немає вугільних шахт? І ми бачимо, що на сьогоднішній день ми виставляємо на приватизацію шахти Бужанська, ДП "Волиньвугілля", ДП вугільна компанія "Краснолиманський" і так далі. Зате не фінансуючи їх абсолютно, ми фактично  приводимо їх до зубожіння і тим самим зменшуємо їхню ціну. І навпаки, якщо ми подивимося, наприклад, ДП "Львіввугілля", де шахти є в Червонограді та поблизу Сокаля, то ми побачили, що за умов належного фінансування ми показуємо тепер інвестиційну привабливість цих об'єктів і можемо сміливо виходити на приватизацію, розуміючи, що вартість, яку ми отримаємо з цієї приватизації, для держави буде позитивна.

Тому рекомендації комітетських слухань ми направимо, звичайно, в профільне міністерство, і комітет Верховної Ради, і Кабмін, і Фонд держмайна.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякуємо за інформацію.

І до слова запрошується Михайло Довбенко, який представляє Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

 

ДОВБЕНКО М.В.  Шановна пані Ірино! Шановні колеги! В переважній більшості фаховим експертним середовищем позитивно сприйнято результативний розгляд законопроектів фінансового блоку на минулому тижні і, зокрема, стосовно законопроекту про валюту. Хочу подякувати всім вам і повідомити, що в комітеті вже створено робочу групу, яка має ґрунтовно доопрацювати законопроект в другому читанні. Запрошую всіх народних депутатів долучитися до роботи над законопроектом.

Але, на жаль, черга дійшла не до всіх питань. Ми не встигли розглянути проект Закону щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, це реєстраційний 2456-д, який давно очікує розгляду у повторному другому читанні і має лише 1 відхилену правку з 84-х. У минулому році ми прийняли Закон "Про споживче кредитування", постійно фіксується порушення його вимог з боку кредиторів. А важелі контролю та покарання за такі порушення знаходяться якраз у згаданому законопроекті 2456-д. Це так, ніби ми заборонили порушувати швидкість, а штрафу за це немає, і поліцейський навіть не має повноважень зупинити порушника. Цей проект також є системно доповнюючим та балансуючим до законопроекту щодо відновлення кредитування № 6027-д, прийнятого за основу в четвер. Ми маємо захистити споживача і не розбалансувати систему.

Тому прошу перенести законопроект 2456-д у четвер дещо вище до прохідної частини. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Дякую, колего.

І я запрошую до слова Миколу Величковича, який представляє сьогодні Комітет з питань сім'ї і молодіжної політики. Прошу.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Насамперед хочу подякувати керівництву Верховної Ради за включення до порядку денного на вівторок 22 травня законопроектів про меценатство у фізичній культурі і спорту, реєстраційні номери 6770 та 6770-1. Переконаний, що ці важливі законопроекти знайдуть підтримку в парламентській залі і Верховна Рада ухвалить позитивне рішення для розвитку спорту. Хоча ми розуміємо також, що у вівторок розгляд Антикорупційного суду. І якщо ми не зможемо його розглянути, просимо перенести їх на четвер 24 травня.

Просимо також поставити у четвер, 24 травня, законопроект під реєстраційним номером 6647 щодо спрощеного порядку виїзду дитини за кордон. У вівторок він буде розглянутий на засіданні комітету і оперативно внесений до Верховної Ради. Хотів би наголосити, що це є друге читання, два місяці працювала робоча група, і у законопроекті вирішені всі спірні питання у найкращих інтересах дитини.

Користуючись нагодою, що присутній Перший віце-прем'єр-міністр України, хотів би привернути увагу до незрозумілих спроб приватизувати дитячий центр "Молода гвардія". Не можна відмовлятися від єдиного державного оздоровчого закладу на морі, де відпочивають діти-сироти, діти учасників АТО, діти з малозабезпечених сімей, а також обдаровані діти. Де будуть відпочивати діти, які потребують уваги та піклування держави?

Комітет вважає, що приватизація оздоровчого закладу у кінцевому результаті призведе до його знищення, що є неприпустимим. Тому комітет невідкладно звернеться до Кабінету Міністрів України щодо недопущення приватизації "Молодої гвардії". Сподіваюсь на підтримку колег з цього питання.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо, колего.

І я запрошую до слова Антона Геращенка, який… Антоне, пане Антоне, ви будете брати слово? Ви будете брати слово від Комітету з питань правової політики? Я перепрошую, я думала, що ви представляєте комітет Князевича, я дуже перепрошую, це моє недопрацювання. Вибачте.

Будь ласка, голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановна Ірино Володимирівно, у нас завтра на ранковому засіданні розглядаються в першій половині дня, в першій частині прямо, декілька аграрних питань. Дуже прошу включити і розглянути законопроекти 6490, 6490-д. Вони вкрай необхідні зараз для села, вони стосуються діяльності сімейних фермерських господарств. Це те, над чим ми працювали дуже довго. І я думаю, що якраз зараз вкрай необхідно розглянути цей закон і прийняти в першому читанні завтра.

Щодо другого блоку питань, які тільки що звучали, пов'язані зі Всесвітнім днем боротьби з тютюнопалінням. Я також пропоную розглянути в залі обов'язково декілька законопроектів, які стосуються якраз імплементації Директиви ЄС № 40, це 2820, 2430-1 і 2430-д. Вони регулюють одні і ті ж самі питання. Тому ми маємо розглянути комплексно в залі три законопроекти і прийняти рішення.

Щодо питання, які піднімали про перенесення чи про продовження дії пільг, які пов'язані були із АТО після закінчення антитерористичної операції, деякі з них мають діяти і відносно операції Об'єднаних сил, яка зараз діє. В середу ми на засіданні комітету розглянемо ці два законопроекти 8349 і 8350. Тому в четвер прямо зранку ми готові будемо розглядати їх у залі. Вони справді невеликі, заключаються тільки в частині пільг, інші пільги ми ще всі разом переглянемо, чи треба їх переносити під час дії операції Об'єднаних сил.

Крім того, щодо законопроекту 8159, який пов'язаний…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Будь ласка, 30 секунд завершити дайте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …із стимулюванням розвитку галузі електричного транспорту. Щодо питання, яке тут піднімалося про звільнення нібито від податків. Справді, в ньому іде мова про звільнення від податку на прибуток якраз безпосередньо підприємств, які видобувають літій і виробляють літій-іонні акумулятори, це питання стосується лише податку на прибуток. І після першого читання можна в залі обговорювати і знімати надання такої пільги…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо, шановна пані Ніно.

І до слова запрошується голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановна пані головуюча, також звертаюся з проханням включити до порядку денного законопроекти 2820 та Закон 4030а. Це ті закони, які унормовують і дозволяють нам скоротити ризики від тютюнопаління. І власне, враховуючи, що лише за минулий рік українців стало на 200 тисяч менше, то без врегулювання проблеми з тютюнової залежності ми не зможемо збільшити тривалість життя наших громадян.

Шановна пані Ірино, звертаюсь зараз до вас особисто. І власне, це питання не стосується мого комітету. Мова йде зараз про законопроект 8336. Внаслідок того, що цей закон не поставлений в порядок денний, всі судмедекспертизи, бюро і морги України сьогодні потерпають від колапсу. Холодильників адекватних немає, персоналу  залишилось 40 відсотків від потреби, люди тижнями не можуть забрати тіло з моргу. Тому що судмедексперти без рішення суду не можуть провести експертизу ні загиблого в  зоні АТО, ні загиблого в ДТП. І внаслідок того, що немає холодильних камер або ті холодильні камери минулого століття, просто "караул" в Херсоні, в Миколаєві, в Івано-Франківську, в Чернівцях і в  Тернополі.

 Я закликаю зараз всіх присутніх в цій залі, будь ласка, 8336, прошу внести в порядок денний і негайно його розглянути.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.    Дякую.

Секретаріат просто підказує, що цей законопроект не був включений в порядок денний. Значить нам треба проявити дисципліну у вівторок, зібратися і проголосувати за включення і цього законопроекту, і інших важливих, в порядок денний.

Будь ласка, Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку. Прошу, пане Олександре.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, колеги! Дуже багато представників фракцій говорять про перехід від сировинної економіки до економіки промислової, до економіки знань. Але своїми голосами в залі вони показують, що для них це чистої  води популізм і їм важливіше жити в сировинній економіці. Це показує голосування по двох законопроектах про електронні комунікації і радіочастотний ресурс, які направлені якраз на розвиток економіки і промисловості, економіки знань. Індустріальна революція 4.0 – в першу чергу це доступність Інтернету, високошвидкісного Інтернету і передача даних по території кожної країни. Що дають ці законопроекти? Це крок до цифровізації держави.

Популісти, які виступали в залі, говорять про те, що немає зв'язку. Так я хочу вам сказати, що законопроект про радіочастотний ресурс якраз направлений на те, щоб оператори надавали всюди зв'язок, щоб їм можна було санкції за те, що вони не розвивають цей зв'язок. А таким чином ті виступаючі, які прикривалися дуже галасливо індустріальною революцією, прикривали просто свої частоти, прикривали ті компанії, як не бажають розвивати якраз радіочастотний зв'язок для нових поколінь, і це є просто жахливим. Я просто хочу, щоб виборці звернули увагу на ті фракції, які прикриваються популізмом, а лобіюють свої інтереси, не даючи державі розвивати цифрову економіку, не даючи можливість розвивати телемедицину в сільській місцевості, тому що без введення технологічної нейтральності оператори не зможуть отримати доступ до правильних частот.

Ще хочу звернути увагу, шановні колеги, що рівно рік як набув чинності Закон України "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" (№ 1834-VIII). Рік, за рік Кабінет Міністрів не прийняв жодного акту, жодного…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І.   Будь ласка, дайте 30 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Жодного підзаконного акту не було прийнято, рік пройшов, будемо святкувати через тиждень. Міністерства просто блокують це, лобіюючи транспортну інфраструктуру, лобіюючи енергетичні інфраструктури олігархів, які не дають можливості розвиватися.

І Закон про металобрухт ми проголосували, масово вирізаються кабелі телекомунікаційних операторів, здаються на металобрухт, ми це підтримуємо. Подивіться, які фракції це підтримують, а які не підтримують розвиток цифрової економіки.

Дякую.

 

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Я запрошую до слова представника Комітету з питань запобігання і протидії корупції народного депутата Осуховського, прошу.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. Вітаю, шановне товариство! Дорогі українці, хочу проінформувати вас, що цього тижня на антикорупційному комітеті ми розглянемо документи осіб, які подалися на аудитора Національного антикорупційного бюро, ми обговоримо ці кандидатури і також визначимось, хто з них далі візьме участь в зазначеному кваліфікаційному відборі.

А також комітет вимагає, щоб цього тижня, буквально завтра, був внесений проект постанови 8368 про проведення комітетом парламентських слухань з питань ситуації щодо корупції, де затверджується і оприлюднюється щорічна Національна доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики.

Сьогодні тут на засіданні Погоджувальної ради багато говорилося, яке велике зло в Україні є олігархи. Ми всі прекрасно розуміємо, що олігархи породжують на сьогоднішній день топ-корупцію в нашій державі. Тому ми, народні депутати від "Всеукраїнського об'єднання "Свобода", ще в 2014 році зареєстрували ряд антиолігархічних законопроектів, які стосуються  ліквідації приватних олігархічних монополій та повернення вкрадених грошей з офшорів.

Нашу таку ініціативу вже підтримали 123 народних депутати своїми підписами. Також, ви знаєте, 86 місцевих рад, а це обласні, міські і районні ради, звернулися до Президента України, до Прем'єр-міністра України, а також до українського парламенту, щоб ці законопроекти були поставлені в сесійну залу Верховної Ради, а народні депутати вже мають визначатися. І українці побачать, хто працює для українців, а хто є поплічниками олігархів.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,  Співаковський.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги, по-перше, я хочу всім подякувати за прийняття Закону 7466. Верховна Рада України ще раз показала, що вона може консолідуватись незважаючи на різні точки зору.

Наступне дуже важливе питання, Андрію Володимировичу. Я перепрошую, Андрію Володимировичу, я просто перепрошую, але це дуже важливо. Рівно  тиждень тому на базі комітету пані Ганни Гопко ми провели разом з міністром освіти і науки пані Лілією Гриневич "круглий стіл" щодо 8046, це дуже важливий законопроект. Хочу відразу сказати, що  8046 - це не шлях поступок комусь, якійсь державі або якимось державам в проблемах імплементації Закону "Про освіту", це  продовження терміну імплементації. Ми побачили ґрунтовну систему аргументації, де вже виконуються норми виконання 7 статті Закону України "Про освіту", а з іншого боку, ми побачили систему аргументації для якісного забезпечення.

Ми повинні розуміти, що вчителі повинні чітко знати свій предмет українською державною мовою. Далі, ми повинні забезпечити дітям комфортне входження в це, і ми повинні забезпечити, щоб діти не на суржику розмовляли, а розмовляли чистою українською державною мовою.

Тому система аргументації від Міністерства освіти  нам все-таки дає впевненість, що ми можемо  розглянути 8046 і прийняти позитивне рішення. Там також друге питання - щодо Національного агентства з якості вищої освіти. Хочу сказати, незважаючи на ту історію, яка була, ми підтримуємо філософію того, що потрібно відкрити "вікно" для Міністерства освіти і науки України для того, щоб воно мало можливість затвердити відповідні стандарти освіти, оскільки тільки Національне агентство з якості вищої освіти згідно закону може це приймати.

Тому…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  Тому прошу все-таки 8046 ми завтра ще раз на комітеті, в середу на комітеті розглянемо, але поставити в порядок денний.

І останнє, 5023. Вже 2 роки ми пробуємо вирівняти в правах дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Ну ми ж розуміємо, що це фактично одна і та ж категорія, але діти-сироти мають преференції щодо вступу, отримання вищої освіти, діти, позбавлені батьківського піклування, не мають…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Традиційно звертаю увагу, що в нашому порядку денному підготовлено на поточний тиждень, включено  три законопроекти – це 6602, 7123 і 2456-д – саме з дорожньої карти. Тому я би просила керівників фракцій і груп підтримати їх розгляд.

Також хотіла би проінформувати, що спільно з депутатами Європарламенту завтра Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції, також спільно з Міжнародною громадською організацією "Європейська Медіа Платформа" проведе конференцію для молоді на тему: "Українська молодь та управління Інтернетом в контексті європейської інтеграції України", це в контексті того, що говорив пан Данченко, дійсно, дуже важливо, ІТ.

Також Комітет з питань євроінтеграції в черговий раз планує проведення серії навчальних семінарів саме для працівників Апарату Верховної Ради щодо європейської інтеграції, щодо адаптації нашого законодавства до європейського законодавства, я прошу активно долучатися.

І я хотіла би зазначити, Андрію Володимировичу, в 2011 році Верховною Радою України був прийнятий Закон про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах. Відповідно до положень вказаного нормативного акту там встановлювалася заборона, мораторій на 5 років на зміну цільового призначення земель, що відповідно до 51 статті Земельного кодексу відносяться до рекреаційних. На жаль, на жаль,  дія цього закону завершилася в 2016 році. У нас є вже зареєстрований законопроект 4097 від 2016 року на продовження цього мораторію. Я би дуже просила,  вже є вже висновок ГНЕУ навіть, тому що за ці 2 роки, те, що відбувається з рекреаційними землями, я вам можу сказати, ну, дуже багато прикладів...

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ІОНОВА М.М.  Дякую.

Тобто, наприклад, те, що відбувається у Ворзелі, в Ірпені, в Бучі, там, де знищено гектари лісу та зруйновані залишки закладів відпочинку,  потім, на жаль, на цих місцях відбудовано багатоповерхові будинки.

То я просила би взяти до уваги. Пан міністр знає, також пан Зубко підтримує. Я би дуже просила включити до поточного порядку денного. Я впевнена, що не буде ніяких заперечень у жодної із фракцій.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я розгляну цю пропозицію і скажу вам, що в нас по законах адаптації до ЄС була дуже добра динаміка, але минулого тижня в нас, на жаль, один закон взагалі був відхилений, і явно це відчувалося, і забракло просто  голосів в залі. Тому в мене є зворотне прохання максимально мобілізовувати  фракції, щоб коли стоять такої ваги питання, щоб у залі була достатня кількість голосів для прийняття рішення. Щоб ми динаміку відновили. Хоча  якщо буде Антикорупційний суд, це три дні, ну то ми розуміємо, що, можливо, не вдасться  отримати аж такої динаміки, бо надто багато часу може зайняти  Антикорупційний суд.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Це дуже важливо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Це дуже важливо, тому що Антикорупційний суд – це, перш за все, наші внутрішні зобов'язання, "внутрішньоукраїнські" зобов'язання. Але сталось так, що сьогодні  це є обов'язкова умова співпраці і з МВФ, і з ЄС. І тому зараз тривають консультації. У мене величезний ще раз заклик до всіх членів комітету бути на комітеті, заклик до всіх народних депутатів брати активну участь і шукати компроміс, щоб ми виробили єдину позицію. Щоб ми не відтягнули, щоб цього тижня ми змогли вийти на прийняття рішення, то вкрай важливо. І я тут хочу  закликати  і всі фракції до розуміння і допомоги в цьому процесі.

Будь ласка,  Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! На передбачені у проекті розгляду на поточний тиждень законопроекти щодо змін  до Бюджетного  кодексу комітетом  підготовлені відповідні висновки, і вони готові до розгляду Верховною Радою.

Окремо слід відмітити, що урядом подано проект Основних  напрямків бюджетної політики на 2019-2021 роки.  Він зареєстрований у Верховній Раді 16 травня за номером 8357. Цей законопроект  ініційований урядом і дуже важливий, який забезпечить законодавчі підстави для середньострокової бюджетної політики. Від бюджетного комітету направлено звернення до інших комітетів, фракцій, груп щодо подання пропозицій до цього законопроекту. Отже, звертаю увагу народних депутатів, голів комітетів, фракцій, груп, що такі пропозиції слід надати до Комітету  з питань бюджету не пізніше 31 травня для подальшого опрацювання відповідно до статті 152 Регламенту Верховної Ради України.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І заключний виступ від комітетів. Бакуменко Олександр Борисович. Завтра починаємо з вашого блоку питань, ваші пропозиції будуть найважливіші.

 

БАКУМЕНКО О.Б.  Доброго дня, шановний пане Голово! Шановні колеги! Від Комітету аграрної політики хочу подякувати вам, Андрію Володимировичу, за включення на цей пленарний тиждень для розгляду у вівторок законопроектів 7118, 7118-1, 8121, 6049-д та 7060, які спрямовані на удосконалення правового урегулювання земельних відносин. Аграрії вже давно очікують на проведення земельної реформи та вирішення земельних питань на законодавчому рівні. Розгляд озвучених мною законопроектів є вкрай важливим і довгоочікуваним, оскільки їх прийняття дозволить забезпечити подальший рух аграрної галузі.

Хочу підтримати голів фракцій, які в своїх виступах зазначили щодо необхідності включення 22 травня в "аграрний день" законопроектів 7403-2, 7403-д, які повертають бюджетне відшкодування ПДВ при експорті технічних культур, сої та ріпаку.  

Андрію Володимировичу, також аграрний комітет підтримує прохання голови податкового комітету щодо включення в "аграрний день" законопроектів 6490, 6490-д, які важливі для впровадження послідовної політики щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я уточню. Ви пропонуєте додати цей законопроект до вашого блоку? Але жодного ви не пропонуєте зняти.

 

БАКУМЕНКО О.Б.   Там є. Ми вирішимо питання.

 

ПАРУБІЙ А.В.   В робочому порядку.

 

БАКУМЕНКО О.Б.  Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, в робочому порядку дайте інформацію для того, щоб ми змогли коректно сьогодні опублікувати вже кінцевий порядок денний, щоб усі ваші пропозиції були враховані.

І, колеги, в нас від народних депутатів тільки Дерев'янко Юрій. Одна хвилина. Будь ласка, дуже коротко, бо в мене нарада вже йде, і я не зможу затягувати засідання.

Будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Шановні українці! Єдиною можливістю розслідувати можливі злочини Президента Порошенка є ініціювання процедури імпічменту. Факти причетності Петра Олексійовича Порошенка до злочинів, які стосуються панамських офшорів, корупції на армії, "Роттердам плюс", "плівок" Онищенка та його свідчень, оприлюднили українські та міжнародні ЗМІ. І ніхто - ні ГПУ, ні НАБУ - не мають права сьогодні займатися розслідуванням можливих злочинів стосовно Президента. Це може зробити лише парламент.

Першим кроком, аби реально розпочати цю процедуру, є підпис під оцим документом. Це є письмове подання для того, щоб розпочати розслідування. Зараз у нас є 58 підписів з необхідних 226. І, шановні народні депутати, колеги, голови комітетів і фракцій, українці чекають ваш підпис під цим документом і дуже слідкують уважно за тим, чи готовий кожен з нас, народних депутатів, розпочати розслідування таких важливих злочинів, чи буде їх просто покривати.

Дякую вам за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, колеги.

Я хочу ще подякувати і уряду, і тим головам фракцій, які на Погоджувальній раді працюють до завершення її, а не лише тоді, коли їхнє слово є. Це правильна і відповідальна позиція.

Колеги, я хочу побажати плідного робочого тижня. Це буде дуже важкий робочий тиждень. Успіху всім! Сьогодні на засіданнях фракцій проговоріть порядок денний, щоб завтра о 10-й ранку ми змогли зайти в зал вже з узгодженою позицією.

Дякую вам. Завтра о 10-й чекаю в залі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку