СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України

 

6 листопада 2017 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Доброго ранку. Можемо починати засідання.

Шановні колеги, минулого тижня у стінах Верховної Ради України відбулась Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ. Це спільна асамблея Європейського парламенту і парламентів країн Східного партнерства. Парламентська асамблея – це є унікальний майданчик для комунікацій між колегами, парламентарями між ЄС і парламентарями країн Східного партнерства.

І кінцева резолюція Парламентської асамблеї в Києві має правильну і влучну назву: "Майбутнє Східного партнерства – спільна боротьба з гібридними викликами та загрозами безпеки". У цій резолюції міститься заклик: "Угода про асоціацію з ЄС – не кінцева мета для України, Молдови і Грузії". І я радий, що наші союзники з Євросоюзу це усвідомлюють. Наша мета – це членство України, Грузії і Молдови у ЄС. Я хочу подякувати українській делегації за плідну роботу. І дякую усім народним депутатам, які долучилися до організації Парламентської асамблеї.

Колеги, з приводу порядку денного цього тижня. Я хочу вам зазначити ключові моменти, які пропонуються на розгляд цього тижня. Як я і обіцяв попереднього пленарного тижня, початок нашої роботи ми розпочнемо з розгляду двох Виборчих кодексів. І пропонується, щоб ми з них почали розгляд, завтра почали роботу, власне, з розгляду двох Виборчих кодексів. Окрім того, на завтра пропонується блок питань Державного бюджету України. І я звернувся би і до уряду, і до комітету, щоб ви між собою визначили і погодили, які з питань державного бюджету ми зможемо завтра розглянути. Парламент запропонував цілий блок питань. І, будь ласка, під час виступів, я прошу, щоб ми виробили спільну позицію - і парламент, і уряд - з приводу того, які з тих законів будуть у готовності до розгляду завтра. Також пропонується блок питань, які ми вже відтягуємо кілька тижнів, це є питання протидії торгівлі людьми, це питання наших міжнародних зобов'язань, це 3 закони, і пропонується їх теж розглянути у вівторок, завтра.

У середу традиційно ратифікації угод. А також пропонується, щоб могли у середу почати розгляд Закону "Про житлово-комунальні послуги".  Закон об'ємний, має велику кількість правок, і ми зможемо у середу розпочати його розгляд, а завершити у четвер. Таку традицію ми вже використовували. Я думаю, це буде і ефективно, і дієво.

На четвер пропонується два блоки. Перший з них і першим питанням пропонується урядовий законопроект про приватизацію державного майна, який передбачає процедуру приватизації, щоб вона була прозорою і зрозумілою для всіх. І також пропонується блок аграрної політики, де комітет запропонував, і теж комітет вже кілька тижнів чекає розгляду цього блоку, і, власне, ми будемо мати змогу в четвер перейти до розгляду блоку питань аграрної  політики.

У нас два тижні пленарних підряд, і тому, я думаю, що ми зможемо першочергові блоки комітетів розглянути і наступного тижня. Але, власне, цього тижня запропоновані ці першочергові, які голови комітетів назвали,  блоки питань для розгляду.

І тому я прошу всіх запропонувати свій погляд, своє бачення до порядку денного цього тижня. Хочу нагадати, що ми розпочинаємо цього тижня справа. І оскільки представника "Блоку Петра Порошенка" ще немає, то ми розпочнемо з голови фракції "Народний фронт", але як тільки підійде голова фракції "Блоку Петра Порошенка", ми тут же надамо йому слово.

Голова фракції "Народного фронту", Максим Бурбак. Будь ласка.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня. Вітаю, колеги. Минув місяць з часу прийняття в першому читанні законопроекту 7163 про відновлення територіальної цілісності України. Це достатньо часу, аби доопрацювати його з урахуванням всіх правок. "Народний фронт" вважає, що цей  законопроект необхідно терміново виносити в зал для обговорення і остаточного ухвалення. Якщо розгляд питання затягуватимуть, наша реакція буде жорсткою і однозначною. Ми не дамо затягнути процес. Закон повинен бути ухвалений в цілому якнайшвидше. Росія буде визнана агресором. За все, що відбувається на Донбасі, має  нести відповідальність Росія, а не Україна і її військо.

Я нагадаю, що саме на  вимогу "Народного фронту" із законопроекту 7163 прибрані згадки про Мінські домовленості. І це ще одна принципова позиція нашої фракції: легалізації Мінських домовленостей в українському законодавстві не буде. 

Позиція "Народного фронту" послідовна  і зрозуміла: ми однозначно за визнання Росії агресором, закріплення за Кримом і ОРДЛО статусу тимчасово окупованих територій, а також за покладання повної відповідальності на Росію за все, що відбувається на окупованих територіях.  Така позиція України абсолютно відповідає міжнародному праву і здоровому глузду.

"Народний фронт" також наполягає на запровадженні візового режиму з Росією. Це важлива політична передумова продовження і розширення західних санкцій проти Росії. Замах на Ігоря Мосійчука та вбивство Аміни Окуєвої, гадаю, достатні цьому докази.

"Народний фронт" і надалі наполягатиме на пріоритетному розгляді всіх наших ініціатив щодо Росії та національної оборони і безпеки України – це запровадження візового режиму, розширення персональних, секторальних санкцій проти країни-агресора, заборона подвійного громадянства для держслужбовців і правоохоронців, подальше збільшення видатків на оборону та зарплат силовикам, завершення інженерного облаштування державного  кордону.

Тепер про інші завдання на наступний рік. Маємо 2 місяці до початку наступного року, і вважаю, що це достатньо часу, аби повністю та спокійно прийняти бюджет на 2018 рік. "Народний фронт" наполягає, щоб в державному бюджеті, як і в попередні роки, було збережене фінансування армії на рівні не менше 5 відсотків від валового внутрішнього продукту, у бюджеті 2018 року передбачено понад 164 мільярди гривень. І ми також наполягаємо, щоб ці кошти були передбачені в Загальному фонді державного бюджету. Обов'язкова наша вимога – це фінансування програм субсидій для малозахищених верств населення, продовження фінансування програм з енергозабезпечення і підвищення енергоефективності та диверсифікації закупівлі енергоносіїв. Також фінансове забезпечення реформ, які прийняті цієї осені.

І я звертаюся, Андрію Володимировичу, є ініціатива уряду,  з тим, щоб на цьому тижні ми прийняли зміни до бюджету ще цього року. Тому що додатково буде виділятися 7,6 мільярдів гривень на програми субсидій та пільги по сплаті комунальних послуг для населення. Прошу внести це в порядок денний і розглянути на цьому тижні для того, щоб і всі суміжні з цим закони ми могли прийняти вже цього тижня.

Наступне. Продовження капітального ремонту та будівництва доріг і продовження експерименту, коли понадпланові надходження митниць спрямовувати на ремонти доріг. Така практика довела свою ефективність, і вважаємо, що її необхідно продовжити  наступного року.

"Народний фронт"  вважає, що в бюджеті наступного року має бути передбачено продовження бюджетної децентралізації і фінансова підтримка інфраструктурних об'єктів новостворених об'єднаних територіальних громад.  В кінці жовтня відбулися вибори до новостворених ОТГ, ще одні вибори відбудуться в грудні. Вважаємо, що ці об'єднані громади треба підтримати і передбачити в державному бюджеті на  наступний рік відповідні кошти  для розвитку цих громад.

Наступне. "Народний фронт" наголошує на неприпустимості політичної заангажованості в роботі новостворених  антикорупційних органів. Минулого тижня НАБУ зганьбилося вчергове виконанням чисто політичного замовлення в так званій "рюкзаковій справі". І це, на жаль, не вперше в роботі НАБУ, коли гучні розпіарені справи виявляються безрезультатними, банальними пшиками.

"Народний фронт" – це саме та політична сила, яка ініціювала і наполегливо домагалася прийняття в парламенті антикорупційної реформи, відстоювала створення НАБУ та інших антикорупційних органів. Ми вважаємо, що НАБУ має працювати ефективно і без будь-якого політичного впливу. Ми чекаємо, нарешті, активізації НАБУ у справі Льовочкіна.  Сподіваюся, у нього немає індульгенції від Національного антикорупційного бюро. І також ми знаємо, що у Верховну Раду минулого тижня внесено постанову "совісних захисників простих людей", які відпрацьовують гроші Льовочкіна та Фірташа, то вважаю, щоб припинити ці чергові брудні інсинуації, завтра розпочати з того, щоб цю постанову поставити в порядок денний і голосувати.

І насамкінець, сьогодні у суді розглядатиметься справа українського прикордонника Сергія Колмогорова, маємо бути пильними в таких судових процесах. Судилище над нашими військовими деморалізує українську армію, суспільство загалом. Багато воїнів АТО, які нині під слідство, є жертвами непевного правового статусу цієї оборонної війни. Ми вважаємо, що системним вирішенням стане ухвалення в цілому законопроекту номер 7163 і вимагаємо…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович, фракція партії "Блок Петра Порошенка".

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! На жаль, я теж вимушений починати виступ з дуже сумної новини. Ви знаєте, що кілька днів тому сталося жорстоке вбивство нашого побратима, депутата та беззаперечного лідера фракції "Солідарність" у Сєвєродонецькій міськраді. Вбили справжнього патріота України Сергія Самарського. Ми підтримуємо жорстку позицію Президента України Петра Порошенка в тому, що правоохоронні органи мають якнайшвидше розслідувати цю страшну трагедію та притягнути винуватих до відповідальності. Вороги України повинні знати, що кожен злочин і акт тероризму матиме нищівні наслідки для виконавців і замовників.

Можу сказати, що багато депутатів нашої фракції були особисто знайомі з Сергієм і знали його як непохитного поборника суверенітету і цілісності України, який захищав європейські цінності на Луганщині ще задовго до подій Революції Гідності. Від імені фракції партії "Блок Петра Порошенка" я хочу висловити щирі співчуття родині та близьким Сергія Самарського. Для нас це величезний біль і непоправна втрата.

І можу ще раз підкреслити, що напад на таких патріотів, як Сергій Самарський, Аміна Окуєва і інші, це ще один виклик до незалежної України з боку агресора.

Наступне, на чому хочу наголосити, на тому, що не дивлячись на тиск, не дивлячись на агресію, не дивлячись на спробу дуже багатьох заблокувати темп реформ, вони в Україні йдуть. І наразі у нас успішно проходить ще одна реформа – реформа децентралізації.

Хочу нагадати, що на минулому тижні відбулися перші вибори ще у більш ніж 200 об'єднаних територіальних громадах. Вони стали черговим важливим етапом у продовженні цієї реформи, ініційованої Президентом України.

Паралельні підрахунки не тільки нашого штабу, хочу підкреслити, але і низки громадських організацій, наприклад, Комітету виборців України, підтверджують переконливу перемогу "Блоку Петра Порошенка". Наведу цифри: 114 обраних голів із 201 об'єднаної територіальної громади висуванці партії "Блок Петра Порошенка", "Солідарність" або підтримувані нашою партією. Кандидати у депутати ряду об'єднаних територіальних громад від нашої політичної сили також здобули найбільшу підтримку виборців.

Хочу ще раз нагадати, судова, пенсійна, медична та  освітня реформа, реформа децентралізації, ініційовані та підтримані Президентом України та фракцією "Блоку Петра Порошенка" в парламенті, саме цього вимагає українське суспільство. Результати голосування переконливо засвідчили: виборці дали оцінку не популістським заявам та критиканству опозиційних політиків, а реальним діям президентської команди.

Щодо порядку денного. Маємо очевидні пріоритети роботи українського парламенту на цьому тижні. Це перш за все розгляд проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік та пов'язаних з ним змін до Бюджетного кодексу.

Наступне питання: розгляд законопроекту про приватизацію державного майна. Нагадаю, станом на сьогодні значна кількість державних підприємств є не підтримкою, а тягарем для державного бюджету України. Я думаю всі погодяться, що політика у питанні приватизації державного майна має бути більш прозорою та ефективною.

Також найближчим часом ми маємо продовжити вирішення кадрових питань, які залежать від парламенту. Ми зробили важливий крок, призначили членів номінаційної комісії НКРЕКП. Але попереду – Центральна виборча комісія, судді Конституційного Суду, омбудсмен, Рахункова палата, аудитор НАБУ і низка інших питань.

Також на цьому тижні ми повинні розглянути питання забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей, питання економічної політики, захисту економічної конкуренції, питання аграрного сектору. Також, я вважаю, що надважливим є розгляд в другому читанні законопроекту про житлово-комунальні послуги, номер 1581-д.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Березюк Олег Романович, голова фракції "Об'єднання "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Розпочну з листа від мешканки села Приморське  Скадовського району Херсонської області, 1952 року народження, вона не відноситься до опозиційних партій, яка пише, дуже  коротко:  "Чесно і  активно працювала, а пенсію заробила за 41 рік стажу аж  1 тисячу 503 гривні. Доплату отримала  223 гривні. У Пенсійному фонді говорять, що малий  коефіцієнт. Але в чому я винна? Хіба за 41 рік стажу не було хорошого коефіцієнту?".   Таких сотні, тисячі звернень на вулицях сіл і міст України.  На сьогоднішній день люди не знають, що зробити з підняттям пенсій в розмірі  від нуля до  223. Ті, що мали пенсію високу, ті отримали високу доплату.

Механістичний  підхід до цього питання, а не пенсійна реформа створили сьогодні конфліктні  ситуації в Пенсійному фонді, люди не вірять, що держава так жорстоко їх кинула, і просять пенсійні фонди перерахувати їм ще раз. Не перерахують, тому що це не пенсійна реформа, це, на превеликий жаль,  вирішення дефіциту Пенсійного фонду за рахунок  кишень самих пенсіонерів. Ніякої справедливості  немає і не буде, тому треба починати все спочатку.   

Друге питання. Ще два місяці тому я звернувся у Кабінет Міністрів України до Прем'єр-міністра, що не працює якісно "швидка допомога" в гірському районі  Сколівському, зокрема підстанція в місті Славську. Знаєте, яка була реакція? Місяць не працює підстанція взагалі, а знаєте чому? Немає грошей на ремонт єдиного автомобіля. І так по цілій державі. А в бюджеті наступного року далі  пограбування, в тому числі й медицини. Повернути 4 або 7 мільярдів гривень, які  забирають з медицини, у медицину, в тому числі екстрену медичну допомогу. Де взяти? У силових органів. Що, будуємо поліцейську державу: Нацгвардію, МВС, Генеральну прокуратуру?

Це дуже  серйозні теми, які сьогодні обговорюють не опозиційні сили, а люди, до яких "швидка" їде дві з половиною години. Вона, може, в деяких випадках вже буде і не потрібна.

На превеликий жаль, йде пограбування і місцевих бюджетів далі. В деяких містах ще не розпочався опалювальний сезон, а вже перша декада листопада закінчується. Чому не розпочався? Тому що держава не розрахувалася за борги, які вона створила, не проплачуючи свої пільги по субсидіях. Більше цього, в наступному році державні бюджети будуть пограбовані, тому  що на їх плечі перекладається проплата саме цих  боргів за останні два роки.

Більше цього, ми з вами, шановні депутати, прийняли законопроект, який підтримує ОТГ, тобто землі за межами населених пунктів, в першому читанні ми прийняли: одним віддають у власність, іншим віддають у  користування, ті, що ще не об'єдналися. Але ми бачимо, в порядку денному цієї сесії є проект Кабінету Міністрів щодо цього питання, ігноруючи депутатський законопроект, який, як на мене, якісний і потребує доопрацювання в другому читанні, для того, щоб забрати ці землі в цих ОТГ. Мало вони  грабують бюджети, мало збільшують реверсну дотацію, вони ще й не хочуть віддати те, що належить громадянам – землі за межами населених пунктів, заради  чого, по великому рахунку, громади об'єднуються для того, щоб покращити якість свого життя.

Але це ще не головне. Відбувається повзуча підготовка до капітуляції України у війні з віковічним ворогом Росією. І символом цієї капітуляції є цинічний суд над прикордонником старшим солдатом Сергієм Колмогоровим, який засуджений за виконання наказу стріляти по ворогу до 13 років ув'язнення. Це приниження гідності українського воїна. Зауважте, судять і засудили старшого солдата, а не засудили жодного генерала за те, що в повітря вилетіли цілі арсенали української зброї, і невідомо, що робиться з тими, що ще існують. Це приниження гідності української держави в особі гідності старшого солдата. Це не те, що повзуча капітуляція, це підготовка до капітуляції приниження українського воїна.

Більше цього, скажу вам, що, справді, негайно треба прийняти закон, який буде говорити про нас, що в нас є окупація. Але не треба розглядати поправки в напівсекретному режимі. Ніхто з авторів поправок не знали, що сьогодні буде відбуватися цей розгляд. Пропонуємо, пане Голово, щоб цей розгляд відбувся відкрито і законопроект про реінтеграцію був відкрито обговорений.

І останнє.  Законопроект про  Антикорупційний суд. Ц дуже важлива річ. Сьогодні люди вимагають. Виявляється, коли старший солдат Колмогоров…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …воював за незалежність України, адвокати Президента переживали за його активи і як їх менше оподаткувати. Тому Антикорупційний суд – це є законопроект, який має бути негайно внесений і  розглянутий в українському парламенті.  Це основа української незалежності і боротьби за її свободу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тимошенко Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги!  Я прошу звернути вашу  увагу на те,  що за останні тижні десятки тисяч дзвінків пенсіонерів отримали всі наші партійні організації по всій Україні. Люди обурені до такої ступені, що просто хтось плаче в телефон, хтось свариться, хтось хоче іти кудись і щось робити з цією владою.

Я вважаю, що настільки несправедлива, настільки тенденційна, настільки  принизлива для пенсіонерів так звана  (в лапках) "реформа" мусить бути повторно обговорена парламентом, і  парламент в парламентсько-президентській формі правління зобов'язаний стати ініціатором, зібрати спеціальну групу – уряд, парламент, Президент – всі, кого можливо, тому що пенсіонери зараз знаходяться в стані глибинного шоку після цієї реформи. І так як людей ошукали,  і так як зараз інфляція зжирає кожен день кожну копійку, яка навіть  цим пенсіонерам доплачена, а інфляція є  наслідком змови, спільної такої  чорної роботи Президента і  голови Національного банку, а насправді   через гривню вбиваються сьогодні останні доходи людей, треба негайно парламенту стати ініціатором. І не замовчуйте це, тому що це всеукраїнська трагедія сьогодні. Людей обманули, сказавши, що їм якісь пенсії фантастичні заплатять, а насправді більшість  пенсіонерів отримали по суті нічого – той мізер, який не покриває навіть сьогоднішню інфляцію.

Наступне. А куди діваються гроші, які не можуть доплатити пенсіонерам, вчителям, лікарям, шахтарям, всім? Куди діваються ці гроші? Так я хочу привернути вашу увагу, що в неділю в 20:00 за українським часом одночасно – вдумайтеся! – 400 журналістів зі світовим ім'ям по всьому світові в 67 країнах світу опублікували, оголосили нові матеріали, які назвали "паперовий рай", насправді, або "рай паперів", або "документи з райських островів". Це те, що стосується безпосередньо дуже багатьох людей в світі, лідерів, бізнесменів, про відмивання грошей в офшорних зонах. Але це стосується в першу чергу Президента України, який сказав неправду громадянам, коли сказав, що офшор… Під час того, як наші військові потрапили в котел і їх вбивали прямо прямою наводкою, в цей час Порошенко і його оточення відкривали офшори, і як зараз видно з нового розслідування, для відмивання податків, для того, щоб український бюджет з корпорації "Рошен" і з інших активів Президента не отримав жодної копійки. Розслідування НАБУ, Генеральної прокуратурою, Спеціальним антикорупційним прокурором мусить бути проведено негайно.

Крім того, на фоні цього стала просто шоковою інформація, що відкрилися факти, коли з "Ленінської кузні" Президента, і це є одна з найважливіших реформ країни, 40 мільйонів гривень відмили на постачанні озброєння для армії. Тобто Президент відмиває гроші на постачанні своїх підприємств товарами для армії. Що ми за нація і за народ, що ми не звертаємо на це увагу в парламенті і не обговорюємо це відкрито? Я вважаю, потрібно негайно підняти це питання в парламенті, закликати Президента. Тим паче, що в найближчий час, в грудні місяці, це питання буде заслуховуватися в плановому режимі Європейським парламентом.

А в той же час Президент продовжує нищити країну. І те, що стосується виборів в об'єднані територіальні громади, це страшно. Так, партія "Батьківщина", і мені просто бридка ця принизлива дріб'язкова брехня Президента, що його партія зайняла перше місце. Всі знають в країні, що перше місце зайняла "Батьківщина" в об'єднаних територіальних громадах з результатом 29 відсотків. А партія Президента сфальшувала вибори в Харківській, Донецькій, Луганській і Вінницькій областях. Ми перемогли в 13 областях, партія Президента перемогла в шести. Але в Харківській області взяли 82 відсотка за Порошенка, в Луганській, в Донецькій взяли більшість, там до 50-и, те ж саме у Вінницькій. Хто в це повірить?! Це обман.

І саме на цих виборах ми побачили, які брудні фальсифікації, які приниження готуються для нації на наступних президентських і парламентських виборах. Треба негайно на це реагувати.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тому що це вийшло з усіх меж.

І хочу сказати про нашого Хорішко Володимира Дмитровича, який переміг в об'єднаній територіальній громаді в Дніпропетровську. Це там, де рубили поліцейських сокирами, це там, де кидали димові шашки і там, де прийшли з автоматами Калашникова.

Відмінив Президент, за його дорученням, судом цю абсолютно однозначну перемогу. Треба негайно створювати комісію в парламенті і розбиратись про фальсифікацію виборів сьогоднішніх і наступних.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Бойко Юрій Анатолійович, фракція політичної партії "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане головуючий, шановні присутні! Наша позиція, що і цього тижня, і наступних тижнів головне питання, яке повинен розглядати парламент і приймати в цьому участь, це питання завершення конфлікту на сході. Тому що 60 відсотків населення країни на перше місце з проблем, які сьогодні потрібно вирішувати, ставить проблему завершення війни.

Два тижні тому у нас був візит Спецпредставника Сполучених Штатів Америки в країну для розгляду ситуації з вводом миротворців. Я можу сказати власну позицію після зустрічі з ним. Я переконався, що Спецпредставник хоче досягти кінцевого результату, а сам процес переговорів для нього не такий важливий. І вся якраз націленість на досягнення кінцевого результату, а саме: швидкого введення миротворців, припинення стрільби, припинення вбивств і відкриття політичного шляху для відновлення територіальної цілісності нашої країни є дуже важливим. І парламент повинен йому в цьому допомагати. Таке важливе посередництво повинно мати відгук у стінах парламенту і у тих документах, які він приймає. Тому ми скептично розглядаємо перспективи прийняття закону, взагалі існування Закону про реінтеграцію, в якому немає механізму повернення територій, людей. І вважаємо, що сьогодні, коли у нас є таке посередництво з боку Спецпредставника Сполучених Штатів, ми повинні допомагати і приймати ті документи, які дозволять швидко ввести миротворців у зону конфлікту.

Друге питання, яке сьогодні є важливим, це питання  криміногенної ситуації в країні. Наша фракція зареєструвала проект Постанови по заслуховуванню керівників правоохоронних органів, у нас їх дуже багато в країні вже є, стосовно ходу розслідування резонансних трагедій, які сталися в країні за останні 2 роки. Хочу вам всім нагадати, що спусковим гачком, на наш погляд, став теракт, який стався у 2015 році під стінами Верховної Ради, коли гранатою було вбито четверо нацгвардійців, які практично захистили і закрили собою всіх нас тут присутніх. Ви думаєте сьогодні хтось покараний з цього приводу? Ні. Після цього – вбивства журналістів, розстріли у центрі Києва. За рік злетіло у повітря 4 військових арсенали, на останньому з яких було боєприпасів знищено більше, ніж у зоні АТО за останній час. Винних немає. Тому все це створює обстановку хаосу і невпевненості в завтрашньому дні у громадян країни. Я вже не кажу про побутові злочини, які сьогодні трапляються кожен день. Тому ми вважаємо, щ керівники правоохоронних органів повинні розказати, яким чином вони будуть брати ситуацію під контроль і зупиняти цей вал насильства, який заполонив всю державу.

Третє питання, яке, на наш погляд, дуже важливе. Ми бачимо, що на вівторок стоїть питання розгляду урядового проекту бюджету в першому читанні. Наша фракція не буде підтримувати цей проект, тому що ми вважаємо, що збільшення фінансування силових структур у сьогоднішніх умовах в рази, водночас з урахуванням інфляції, зменшенням виплат, на силові потреби, це є неправильним і це є прямий шлях створення поліцейської держави з бідним населенням. Ми направили свій варіант проекту бюджету в бюджетний комітет, будемо підтримувати його, тому що ми за рахунок додаткових доходів бюджету з реальної інфляції, за рахунок зменшення комунальних тарифів і зменшення фінансування силових структур пропонуємо направити звільнений фінансовий ресурс для підтримки соціальних потреб громадян України. Вважаємо, що це буде справедливим і саме так потрібно робити. Але навіть не це головне. Головне в тому, що у нас немає звіту уряду по роботі за попередній період і програми дій уряду по виходу з економічної кризи. Якщо цього немає, це порушення Регламенту роботи парламенту, з однієї сторони, з іншої – у нас уряд не може працювати без програми. Хочу нагадати, що будь-який бюджет – це якраз механізм для здійснення і реалізації програми дій уряду, яка має бути затверджена парламентом. Вважаю, що це найбільш прямий і нормальний шлях для того, щоб відновити довіру до парламенту в суспільстві: розглядати питання, які дійсно турбують населення нашої країни.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Ляшко Олег Валерійович, фракція Радикальної партії.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Вся країна бачила теракти, замах на Ігоря Мосійчука, вбивство Сергія Самарського в Сєвєродонецьку, якого я теж особисто знав, вбивство Аміни Окуєвої, попередні теракти, коли вбивали представників спецслужб, Головного управління розвідки, СБУ і так далі. Мета усього цього – посіяти хаос, посіяти боязнь, посіяти невіру українців у власну країну. Ми вимагаємо  від влади, по-перше, дій, розкриття терактів. По-друге, парламент не може бути збоку, коли вчиняються замахи на колег-депутатів, коли проста українська людина не може на вулицю вийти. То в хату залізуть, по голові дадуть, останні гроші заберуть, то пакет з молоком у пенсіонерки вирвуть, яка іде з магазину.

Ми пропонуємо створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для парламентського контролю за розслідуваннями цих злочинів. Ми колегам, керівникам фракцій, відправили відповідні  пропозиції, і вважаємо,  що завтра парламент має невідкладно розглянути це питання: створити ТСК, контролювати діяльність правоохоронних органів, контролювати хід розслідування і припинити розгул злочинності, бандитизму, терактів в нашій країні. Щоб люди не боялися уночі і вдень ходити по вулиці, що вже вночі, вдень бояться ходити, бо не знають, чи дійдеш ти додому. Не реагувати на це, не правильно.

Два дні тому в Оржиці захоплюють рейдери, вриваються, в Оржицькому районі на Полтавщині захоплюють підприємство і підігнали КамАЗи, щоб забрати врожай. Якби не селяни, якби не вчасні дії Нацполіції, то кров би пролилася. Чому це рейдерство? Тому що й досі сьогодні оформляють договори і немає нотаріального посвідчення. За бабусю, дідуся підробили підпис, на 30 років уклали договір оренди землі, а потім кажуть: "Іди – судись". Хто піде в 80 років судитись? Тому ми й запропонували законопроект 4695 про необхідність нотаріального посвідчення договорів оренди землі, і щоб ці орендні відносини посвідчувались у тому місці, де ця земля перебуває, а не полтавську землю оформляють в Одесі чи в Чернігові, потім приїжджають новоявлені рейдери.

Я вимагаю і від аграрного комітету, і від Голови парламенту поставити  цей антирейдерський закон, розглянути його, щоб прийняти відповідне рішення, щоб захистити наших  селян від  цих  рейдерських захоплень.

Ситуація на дорогах. Вбивають кожен день людей! Скільки ще смертей треба на дорогах, щоб нарешті прийняли рішення і встановили драконівську, радикальну відповідальність за вбивства на дорогах?! Пам'ятаєте цю трагедію в Харкові, коли Зайцеву, ту мажорку, затримали? Хто розслідує її справу? Слідчий, якого п'яним зловили за кермом. Слідчий, який був п'яний за кермом, розслідує справу вбивці Зайцевої! І про це всі мовчать.

Андрію Володимировичу, ну скільки до вас раз звертатись можна, скільки можна блокувати трибуну, щоб ви нарешті почули вимоги фракції  Радикальної партії? Законопроект 7064: п'яний за кермом – на все життя позбавляти прав. Що заважає нам його розглянути? Скільки ждете, людей щоб убили, щоб нарешті дійшли руки до цього законопроекту? Я вимагаю негайного розгляду цього законопроекту.

Шановний колега Березюк каже, що з правоохоронних органів і з силовиків забрати гроші і відправити на соціалку. Ні, з армії забирати грошей не можна, навпаки, треба збільшувати, тому що армія і Нацгвардія нас захищають. А де взяти гроші? Мозок вставити Порошенку і Нацбанку, які вважають, що підвищення зарплат і пенсій - це причина інфляції. Підвищення зарплат і пенсій - це треба і це те, що мали б давно зробити. А чому інфляція? Тому що імпортне вугілля купуємо, валюту виводимо, тому що імпортний хлам купуємо замість того, щоб підтримувати національну економіку.

Тому Радикальна партія пропонує необхідні законопроекти для того, щоб більше працювати, більше заробляти, купувати українське, платити українцям і тоді будуть гроші. І ми зареєстрували відповідний законопроект 7206, і ми вимагаємо його розгляду.

Ну і, нарешті, про Донбас хотів би сказати. Є питання не лише миру чи війни на Донбасі, є ще питання і проблема чистої води на Донбасі. Комунальне підприємство "Вода Донбасу" з дня на день може припинити свою діяльність, тому що майже 2 мільярда гривень заборгованості за поставлену електроенергію. Ми пропонуємо завтра в бюджетному пакеті розглянути законопроект 7140 і вирішити цю проблему, щоб мільйони, 2,5 мільйони людей на Донбасі не залишилися без води. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Писаренко Валерій Володимирович, група "Партія "Відродження".

 

ПИСАРЕНКО В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Повернуся до порядку денного. У нас з вами тиждень розпочинається з Виборчого кодексу, і я вважаю, що у нас є історична можливість розпочати, нарешт, процес кодифікації всіх норм і правил щодо виборів. Я знаю, що це не популярно, у нас політики звикли змінювати правила під вибори і змінювати їх під владу, під себе, але я думаю, що все те, що говорили зараз про вибори на об'єднаних громадах, показує, що проблеми нікуди не зникли. На жаль, сьогодні виборчий процес нечесний, непрозорий і часто корумпований. Тому ми запропонували Виборчий кодекс, над яким працювала наша команда більше року. Ми набрали туди весь досвід, який є сьогодні і в Європі, і в Україні, задля того, щоб створити чисту, прозору систему, за якою виборці зрозуміло будуть голосувати та отримувати чесного кандидата, який запропонує найкращу програму. Ми запропонували, нарешті, відкриті списки і ми запропонували для політичних партій можливість вільно конкурувати в Україні під час виборів.

Якщо ми зможемо розпочати процес ухвалення виборчих кодексів, це буде суттєвим проривом у реформуванні виборчих систем в Україні. Тому моя пропозиція, якщо знайдемо голоси, то стартувати, якщо не знайдемо, Андрію Володимировичу, можливо, звернутися до Венеційської комісії, щоб розглянути обидва проекти, задля того, щоб вони надали нам свої рекомендації.

Друге. Ми наполягаємо, щоб цього тижня був розглянутий проект Закону щодо зняття адміністративних бар'єрів та підвищення інвестиційної привабливості в галузі виробництва енергії з альтернативних джерел, номер 6496. Андрію Володимировичу, там виправлення помилок, які були здійснені в іншому законі, який був ухвалений 17 січня ще, і сьогодні до нас звертаються гравці на ринку, що це сьогодні блокує розвиток ринку альтернативних джерел енергії.

Наступне, депутатська група "Партія "Відродження" підготувала пропозиції до законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу, які ґрунтуються на розрахунках та прогнозних показниках місцевих бюджетів міст та областей. На жаль, децентралізація сьогодні виглядає так, що багато надали сьогодні повноважень і зобов'язань громадам, але нічого не робиться  у фінансовій сфері. Ми на сьогоднішній день показуємо, що міста та регіони залишилися без грошей. І ми просимо голову Комітету з питань бюджету звернути увагу на тривале ігнорування Міністерством фінансів України факту збільшення чисельності мешканців Харкова та Харківської області при розрахунках щорічних обсягів міжбюджетних трансфертів. Сьогодні у Харківській області обліковується майже 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з яких близько 100 тисяч живуть у Харкові, а фінансові показники, на жаль, не змінюються. Тут важливо, що Харківська обласна рада неодноразово вносила пропозиції щодо вдосконалення визначення обсягів трансфертів з державного бюджету. Крім того, ми пропонуємо звернути особливу увагу на великий перелік наших пропозицій щодо підвищення  соціальних стандартів та ініціативу збільшити прожитковий мінімум у наступному році. Ми неодноразово звертали увагу на те, що Харків сьогодні  демонструє  нову  якість  розвитку регіонів. І, дійсно,  є чому повчитися і Києву, і багатьом іншим містам, тому, що сьогодні відбувається в  Харкові, як реформується місто. Але, на жаль, фінансовий ресурс вимивається і  сьогодні зобов'язань дуже багато, але фінанси не  спускаються донизу.

І останнє, нарешті. Хочу сказати, що я чув про необхідність кадрових питань і розгляду їх в парламентів. Дійсно, тривале  протистояння в тому, що  не призначаються члени  ЦВК, питання щодо інших  кадрових пропозицій, але не забувайте і про те, що  ми до сьогодні  не можемо жодним чином визначитися по кадрових питаннях і всередині парламенту. У нас дуже багато сьогодні не вирішено питань, хто, де працює, в яких комітетах і стосовно керівництва комітетів.

Також говорили тут про тимчасові слідчі комісії. Але вони нічого не варті без Закону про ТСК. Шановні колеги, давайте до цього повертатися.

І останнє, не забувайте про те, що до сьогодні не врегульовано  питання взаємовідносин більшості в парламенті…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Ми наполягаємо, щоб ми повернулися до питань існування опозиційних груп і фракцій у  парламенті, бо до сьогодні незрозуміло, хто у нас на що працює. Я чув, що тут деякі говорили про опозиційні групи, а хто такі опозиційні групи? Коаліційна угода була  підписана п'ятьма фракціями. Після цього ми до сьогодні не  знаємо, що таке більшість. Але ті фракції, які не входили навіть у коаліцію, до сьогодні не мають жодних прав. Тому давайте повернемося до закріплення прав опозиції і  меншості…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Шахов Сергій Володимирович - від групи "Воля народу". Будь ласка.

 

ШАХОВ С.В. Шановні колеги, шановний Андрію Володимировичу!  Депутатська група "Воля народу"  має чотири основних питання. По-перше, це бюджет. Якщо ми  хочемо поховати ідею децентралізації, то принаймні даним  бюджетом ми саме  це і зробимо. Фракція "Воля народу" наполягає на перегляді запропонованого алгоритму розрахунку реверсної дотації, який нищить доходну частину бюджетів міст, не враховує фактичну кількість мешканців з урахуванням переселенців. Той алгоритм, який  запропоновано сьогодні, повністю руйнує бюджети міст.

Я наведу приклад Сєвєродонецька. Рік тому був прийнятий бюджет міста Сєвєродонецька з урахуванням 120 мільйонів гривень надходження  від ПрАТ "Азот", але підприємство стояло і ці гроші не надійшли до бюджету. Сьогодні Мінфін хоче забрати ще 90 мільйонів гривень з міста Сєвєродонецька. Таким чином місто опиниться на узбіччі і практично збанкрутує. Лікарі, вчителі, культура, система ЖКГ повністю не будуть отримувати заробітні плати.

Тому прошу на сьогоднішній день врахувати поправки від групи "Воля народу" по реверсній дотації. В країні на сьогоднішній день перебуває один мільйон 600 тисяч переселенців, а я не побачив жодного рядка в держбюджеті на користь цієї категорії людей. На Луганщині перебуває особисто 350 тисяч,  і за чий рахунок ми будемо їх утримувати? Кількість мешканців міста Сєвєродонецька з урахуванням переселенців збільшилася на 50 відсотків, або в півтора рази, при цьому розрахунок освітньої та медичної субвенції не враховує це так само, як і розрахунок реверсної дотації.

По-друге, в 2014 році був прийнятий закон 1669 – на користь малого, середнього та великого бізнесу, це дуже добре, але  державної дотації в зону АТО, Луганської, Донецької областей так і не надійшло. Група "Воля народу" вимагає від уряду врахувати в держбюджеті ці правки і надати за законом повністю дотацію по землі. Підприємцям дали сьогодні можливість не сплачувати за землю, а дотації не дали, тому прошу це також врахувати.

По-третє. Шановні колеги, я щойно приїхав з округа, де соціальна несправедливість. Люди мені ставлять питання: пенсійну реформу прийняли, чому доярка, відпрацювавши 36 років, отримує 152 гривні всього-на-всього  до пенсії, а чиновник, який сидів  кабінеті, отримує 5 тисяч гривень до своєї пенсії? Тому треба, і це вимога від  фракції "Воля народу", щоб повністю пояснили населенню, чому така соціальна несправедливість.

І четверте. Андрію Володимировичу, ми щойно почули скорботу від фракції БПП, Артура Герасимова з приводу Сергія Самарського, якого вбили в місті Сєвєродонецьку. Вбили віроломно – проламали голову. І це практично серед білого дня.

Я неодноразово звертався і з проектом  Постанови 5247  про позачергові вибори депутатів міської ради, і Постановою 6169 про першочергові вибори мера. Ці постанови пройшли через профільний комітет. І сьогодні громада міста Сєвєродонецька вимагає перезавантажити також владу в місті Сєвєродонецьку. Сергій Самарський був справжнім  патріотом – людина, яка проходила в своєму костюмі 10 років і яка постійно працювала на громаду, допомагаючи дітям-сиротам, допомагаючи людям, не боялася говорити в ЗМІ, він не боявся називати  прізвищ, сьогодні лежить в могилі, вчора ми його поховали. Тому громада просить поставити на голосування ці два проекти постанови, які рік я прошу, і я говорив про те, що це може статися в місті Сєвєродонецьку, це горе сталося. Тому завтра, у вівторок,  поставити на голосування  ці два проекти постанов.

Також група "Воля народу" звертається до  Генерального прокурора   України з відстороненням  прокурора міста Сєвєродонецька, який сьогодні заважає справі розслідування вбивства Сергія Самарського, а також покриває і кришує банду, яка сформувалася в місті Сєвєродонецьку.

Громада міста і я особисто  вже звернулися до Президента України Петра Порошенка щодо вшанування пам'яті загиблого Сергія Самарського, голови фракції  від БПП в місті Сєвєродонецьку і нагородити його посмертно  державною нагородою. Пам'ять про такі світлі  особистості повинна знаходити державну відзнаку.

У мене все. Дякую за увагу. Прошу підтримати. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Тільки нагадаю, що ті постанови вже стояли на порядку денному і голосувалися, не набрали голосів, про перевибори. Просто…

 

ШАХОВ С.В. Андрію Володимировичу, може сьогодні вони наберуть голосів.

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Я просто нагадую. Ви сказали, що комітет діє, а вони не  ставились. Вони ставились, голосувались. Я кілька разів їх ставив на голосування, як ви пригадуєте,  і вони просто не набирали голосів. Це є воля парламенту і волю парламенту змінити є складно.

Будь ласка, Представник Президента України у Верховній Раді Луценко Ірина Степанівна.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, чотири основних позиції, на яких наголошує Президент України на цьому парламентському тижні і просить звернути на них увагу.

В першу чергу Президент України закликає всі комітети, всі зацікавлені фракції створити робочу групу по напрацюванню основних тез і принципів Закону про Антикорупційний суд. Це була вимога і мітингуючих, це була частина судової реформи, запропонованої Президентом, і яка послідовно реалізується зараз в парламенті. І ми вдячні всім фракціям, які підтримали всі послідовні голосування. Без такої робочої групи неможливо буде мати консенсус в залі після того, як цей законопроект буде винесений на голосування в зал. Якщо протягом двох тижнів не буде створена така робоча група і не будуть внесені основні позиції, Президент готовий уже через два тижні представити парламенту свій варіант Антикорупційного суду і цей законопроект.

Наступне. Ми знаходимося зараз в моменті, коли необхідно здійснити велику приватизацію. Урядом України запропонований відповідний законопроект 4773, який був підтриманий на Національній раді реформ і який дає можливість спростити процедури приватизації, розділити приватизацію на велику і малу. Мала приватизація дозволить це зробити за допомогою електронних торгів, велика приватизація великих підприємств - за допомогою залучення іноземних експертів. Це спростить і прискорить процедуру. Чому Президент наполягає на прийнятті цього законопроекту? Тільки 10 підприємств із топ-100 великих державних підприємств в 2016  році сукупно згенерували чистий прибуток 35 мільярдів. Всі інші, 90, згенерували збитки. Відтак, це цифри, які говорять самі за себе. Якби ці підприємства були приватними, дали б можливість отримувати прибуток, податки, наповнювати і пенсійним забезпечення додатковим, і створити покращення ситуації з сільською медициною, з дорогами і так далі, і так далі. Тому Президент закликає розглянути цей  законопроект і прийняти його.

Наступне. Надзвичайно важливо і ми просимо активізувати роботу в комітеті по двох законопроектах, запропонованих Президентом. Це реінтеграція Донбасу, спрощена назва. Ми знаємо, що зараз вже більше двох тисяч представлено поправок до цього законопроекту. Президент просить дуже ґрунтовно і уважно підійти до нього. Це стратегія Президента по поверненню в Україну тимчасово окупованих територій, повернення громадян України, які знаходяться на окупованих територіях. Президент цю стратегію представив залу і міжнародній спільноті, і просить депутатів ґрунтовно підійти до цього доленосного закону, під який підв'язані міжнародні санкції, миротворча місія, надання летальної зброї і так далі, і так далі.

Наступне. Президент просить парламент, а також відповідний профільний комітет пришвидшено розглянути Закон про сільську медицину,  адже ми знаходимось вже в бюджетному процесі на 2018 рік. Чотири мільярди гривень на спецфонді уже зарезервовано під реалізацію цього законопроекту. Ще мільярд уже закладено в цей закон, в Закон про бюджет 2018 року. А тому розгляд цього законопроекту в комітеті, а потім до другого читання в залі дасть можливість покращити і доступність, і якість медичних послуг у сільській місцевості.

Наступне. Прозвучали деякі політичні заяви і звинувачення. Хочу прокоментувати їх. Стосовно так званих розслідувань "райських офшорних компаній" і так далі зазначаю наступне. Для того, щоб здійснити операцію з продажу корпорації "Рошен", про яку говорив Президент неодноразово, і обіцяв, і здійснив для того відповідні заходи, необхідно було створити міжнародну холдингову структуру. Ця холдингова структура була налаштована на те, щоб уникнути подвійного оподаткування з метою того, щоб всі податки повною мірою були сплачені саме в Україні, а не за кордоном. Створення цієї міжнародної холдингової структури було обов'язковим. Тому що інакше відповідно до Гаазької конвенції 1985 року не можна було передати в довірче управління Ротшильду – такі міжнародні умови, така ця міжнародна конвенція. Відповідно для передачі Ротшильду необхідно було створити цю міжнародну холдингову…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд, але завершуйте в 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Завершую.

Компанії міжнародної холдингової структури при передачі компанії "Рошен" у "сліпий траст" не мали банківських рахунків. Будь-які заяви про порушення валютного законодавства чи перерахування будь-яких готівкових коштів з України при створенні цієї структури є безпідставними домислами. Просимо дуже акуратно формулювати те, що було почуто і скривджено, і перекручено відповідними журналістськими…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. (Шум у залі)

Будь ласка, Кубів Степан Іванович.

Будь ласка, увага! Я прошу всіх зберігати повагу до виступаючих.

І я запрошую до слова Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва Степана Івановича.

Степане Івановичу, головне питання – це питання бюджету на завтра. І прошу вас зорієнтувати, до яких з цих питань буде вже готовий Кабінет Міністрів до розгляду. Будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, створюйте комісію по офшорах! Давайте розслідуємо офшори і Порошенка, і Тимошенко, усіх, хто мають офшори, давайте розслідуємо. 

 

КУБІВ С.І. 10 секунд моїх.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Перш за все від імені уряд щиро дякую за підтримку у двох місяцях у вересні-жовтні надзвичайно важливих реформ, це освітня, медична та, звісно, і пенсійна. Важливо те, що і надалі ми разом повинні продовжувати втілювати зміни, зміцнювати економіку. Ми повинні робити відкритою економіку, мінімально абсолютно використовуючи адміністративні впливи на рішення тих чи інших питань.

Друге. У четвер пріоритетний закон 7066 для уряду, ми говоримо про те, що нарешті ми повинні запустити прозору приватизацію, навести лад з державним майном. Саме зростання економіки дозволить перетворити позитивні зміни у кращі умови для життя кожного громадянина, підняти його рівень. І для того ми повинні підтримати цей законопроект у залі.

Цього тижня уряд пропонує зміни до законодавства, щоб створити прозорі і чесні умови для приватизації. Так, відповідно держава однозначно повинна залишити за собою контроль над стратегічними важливими підприємствами і забезпечити ефективне прозоре управління ними. Але ми не повинні утримувати за рахунок платників податків підприємства, які не приносять жодної користі ні громадянам, ні державі. В жодній ефективній державі немає такої кількості державних підприємств, як у нас.  Ми говоримо, 3,5 тисячі, а коли, наприклад, говоримо про країну Канаду –  нуль державних підприємств. З усіх цих підприємств у 2016 році був отриманий прибуток 26,4 мільярда, але лише п'ять найбільших компаній згенерували прибуток, а решта 89 компаній – це 9,5 мільярда. А решта 2500, що зробили? Це збиткові, відповідно розсадники корупції, підприємства.

За ці гроші в 2016 році ми могли б купити 65 нових реанімобілів, ми б могли збудувати 122 кілометри нової восьмисмугової дороги найвищого класу чи, наприклад, дорогу між Одесою і Миколаєвом.

Усім відомо, що державні підприємства, які залишилися, ми повинні сьогодні виставити чітку схему централізованого розподілу коштів через державні програми, те, що ми зробили у газовому секторі, у державних закупівлях, у закупівлях державних ліків.

Мета приватизації – залучити нові інвестиції в Україну Вкрай потрібна модернізація економіки, і сектор державних підприємств – це поле, куди ми можемо залучити стратегічних інвесторів, створити нові робочі місця, підняти відповідно нові технології і зробити все зрозумілим, чітким і прозорим. Саме в цьому полягає мета цього закону, який ми пропонуємо.

Шановні колеги, з приводу приватизації хочу сказати, що сьогодні о 14 годині є можливість провести відповідну зустріч на третьому поверсі щодо вияснення проблематики, дискусії по даному законопроекту. Закликаю підтримати даний  законопроект.

Відносно бюджету 2018 року, ви говорили, Андрію Володимирович. Він буде розглядатися цього тижня в комітетах, і комітети, які приймуть рішення, уряд відповідно готовий виносити в зал і розглядати даний законопроект.  

Щодо бюджету і разом з тим 2017 року, про що говорили виступаючі, то я хочу сказати, що сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроект про розподіл бюджетних коштів у поточному році, який дозволить направити 7,6 мільярда на субсидії та пільги за  комунальними послугами для населення, тому уряд просить поставити у вівторок, включити його. І разом з тим були виступи по законопроекту 7140, відповідно включити в порядок денний.

Ми також сподіваємося, що цього тижня буде вирішене питання розпорядження землями. І саме уряд сказав сьогодні, що землі за межами населених пунктів потрібно передати. І цей законопроект абсолютно є логічним процесом продовження децентралізації,  про що говорив і Прем'єр, і неодноразово було розглянуто питання на уряді.

Відносно ролі місцевих органів самоврядування, про які сьогодні говорилось, перш за все є відповідальність і якісне господарювання, 49 відсотків отримання коштів від  децентралізації.

Сьогодні були виступи про проблеми у містах щодо опалювального сезону, хочу сказати, що це є…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

КУБІВ С.І. І 10.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні, тільки 30.  

 

КУБІВ С.І. Ви забрали, 10 в мене конфіскували.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре, 40 секунд.

 

КУБІВ С.І. Це пряма відповідальність все-таки є міського голови, чи це буде у Львові, чи в іншому місті. Якщо у Львові холодно, то за це тепло відповідає сьогодні міська влада і міський голова. Бути господарем сьогодні – це є відповідально. 

Разом з тим, хочу сказати, що наступного пленарного тижня перейти до розгляду масштабних законопроектів дерегуляції – це 6540, це законопроекти 7114, 5592-д. Ми говоримо про важливі  питання…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую, Степане Івановичу.

Я просто уточну. Тобто ви пропонуєте проект Закону 7000 перенести для доопрацювання комітетами?

Включіть мікрофон.

 

КУБІВ С.І. Порадившись з комітетами, відповідно і у п'ятницю, і сьогодні зранку, розгляд даних законопроектів, проектів буде проводитися у середу. У зв'язку з тим, що у середу, ми вважаємо, що ми цього тижня вносимо зміни по перерозподілу бюджетних коштів у субсидії 2017 року, а на 2018 рік бюджет після розгляду, і напрацьований бюджетним комітетом, податковим комітетом, перенести відповідно на наступний тиждень.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Зрозуміла позиція.

Отже, хочу нагадати вам, колеги, я вважаю, це правильна наша традиція, що ми кожного понеділка проводимо дискусію з урядом по найважливішому законопроекту. І сьогодні після Погоджувальної ради о 14 годині на третьому поверсі буде обговорення проекту Закону про приватизацію державного майна.

Хто буде від уряду, Степане Івановичу?

Буде кілька представників уряду, буде не один, буде чотири представника уряду.

І для того, щоб ми менше мали дискусій в залі, я запрошую всіх на цю зустріч, де представники уряду будуть презентувати і представляти проект Закону про приватизацію державного майна. Вважаю, що це один із найважливіших законопроектів на цей тиждень. І я вважаю, що буде правильним, якщо ми зможемо провести дискусії до розгляду в залі. Запрошую всіх о 14:00, третій поверх, дискусія з представниками уряду.

Зараз будуть виступи зліва, але перед тим, дві хвилини - Ірина Геращенко, а потім, пане Дмитре, вам дам слово.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, моє звернення в першу чергу стосується представників уряду. Завтра ми починаємо розгляд бюджету і я сподіваюся, що весь парламент і всі колеги, незважаючи від політичних вподобань і представництв в комітеті, підтримають мене в тому, що ми вимагаємо в уряді закласти в бюджет створення все-таки спеціального фонду щодо підтримки родин заручників, які знаходяться в Російській Федерації.

Минулого тижня в мене знову були десятки зустрічей з родинами політв'язнів Кремля, починаючи від прикордонників, викрадених в Сумській області, які на собі витягують сьогодні адвокатські послуги, в умовах, коли консулів наших не допускають до них, і закінчуючи родичами, викраденого ФСБшниками в Білорусі Павла Гриба. До речі, завтра по ньому буде відбуватися слухання, розгляд його справи щодо обрання запобіжного заходу. І сьогодні Міністерство закордонних справ, яке посилає туди, звичайно, наших консулів, офіційно звертається до всіх наших європейських  і американських партнерів, щоб вони надіслали на ці слухання і своїх європейських представників, дипломатів, які акредитовані в Російській Федерації.

Шановний уряд, це є неприпустимо, щоб вже рік ми боремося за те, щоб в Міністерстві тимчасово окупованих територій було створено невеличкий відділ з п'яти осіб, який би займався юридичною, психологічною допомогою родинам як політв'язнів Кремля, так і на окупованих територіях. Тому що це не правильно, що немає такої структури у виконавчій владі, яка би могла координувати і допомагати їм, давати відповіді на ці питання.

Я дуже прошу, звертаючись до уряду, щоб потім ми не вносили це між першим і другим читанням, будь ласка,  сформуйте відповідний фонд, нормальний фонд в Міністерстві закордонних справ, який буде нести два питання. Перше питання – це  адвокатська допомога кримським татарам і політв'язням Кремля, допомога їм родинам хоча б…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка,   30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Допомога їх родинам добратись на ці слухання, бо зараз ці адвокати живуть в домах наших консулів в Ростові. І так само створити цей відділ і дати фонд для родин тих, хто знаходиться на окупованих територіях. Тому що нашим військовим ми виплачуємо зарплати, які утримуються по три роки, заручники, а цивільні наші, їх родини залишаються взагалі без засобів існування. Це невеликі гроші, але давайте мати совість! Якщо ми витягти не можемо, то хоча би підтримаємо матеріально. І рік це питання…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Якщо я не помиляюся, зліва, так? Апарат слідкує за послідовністю, відслідковує детально. І ми починаємо зліва.

Я надаю слово для виступу Андрієвському Дмитру Йосиповичу, Комітет з питань будівництва, містобудування і ЖКГ. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я абсолютно впевнений, що початок опалювального сезону довів неможливість відкладання і затягування прийняття законів, що регулюють галузь житлово-комунального господарства. Наприклад, неприйняття рішення щодо врахування в тарифі реальної ціни на газ вже призвело до відсутності тепла в адміністративних будинках міста Києва. Треба приймати терміново  1571-д. Однозначно ми будемо наполягати найближчим часом  включення до порядку денного і голосування в першому читанні законопроекту 7083, який дозволить  покращити фінансовий стан підприємств. Це ж буде сприяти і вирішенню проблем житлово-комунального господарства, надання житлово-комунальних послуг в зоні проведення антитерористичних операцій. Однозначно хочу сказати про те, що затягування з прийняттям цих законів може призвести до дуже поганих наслідків.

Шановні колеги, хочу повідомити, що на минулому тижні депутати комітету працювали в Донецькій області, відвідали  міста на лінії зіткнення, зокрема  Торецьк, Авдіївку, проводили робочі наради. Однозначно треба вносити зміни до законодавства, але є декілька проблем, які потребують  рішення негайного. Головне – це проблема наявності коштів у місцевих бюджетах. Перехідними положеннями, з 1 січня які вступили, Бюджетного  кодексу були надані пільги на землю, на нерухомість, і бюджети втратили приблизно 80 мільйонів гривень. Авдіївка – 23,7 мільйонів гривень, Торецьк – 16,6, є проблематика така ж і  по Луганській  області.

У вівторок Верховна Рада розглядає питання бюджету. І пропозиція  до уряду, шановний Степане Івановичу, враховуючи те, що вже двічі піднімається це питання, під час підведення підсумків відреагувати на це. По субвенції 80 мільйонів гривень, які потребують ці бюджети, які втратили  за рахунок тих  пільг, які надали ми голосуванням за Бюджетний кодекс. 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, прошу.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Наступне. В бюджетах Донецької і  Луганської областей на сьогоднішній день є два мільярди гривень залишків коштів з  тимчасово окупованих територій. Але при цьому, знову ж таки, той же Бюджетний кодекс забороняє використовувати ці гроші для фінансування об'єктів на лінії зіткнення. Там проживає більш ніж 200 тисяч українців, і я абсолютно впевнений, що нам треба терміново змінювати 24-й пункт Прикінцевих положень і дати можливість фінансувати ці об'єкти за рахунок коштів, які є в наявності…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановний колего.

Будь ласка, Сергій Власенко, Комітет з питань держбудівництва.  Просимо.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Шановна Ірино Володимирівно! Сьогодні дуже багато говорилося  про реформу децентралізації, про перемоги, які ми маємо в цьому напрямку. А у мене просте питання до керівництва Верховної Ради: чому до цих пір не поставлено із середини травня в порядок денний доопрацьований Закон про службу в органах місцевого самоврядування, яку так чекають представники органів місцевого самоврядування? А зрозуміло, чому, бо там чотири зауваження, і вони всі від Порошенка, і Порошенко  не хоче, щоб продовжувалася реальна реформа місцевого самоврядування. Тому Порошенко не хоче, щоб проводився розвиток цього місцевого самоврядування. І саме тому проект бюджету на 2018 рік не Власенко, не комітет, не "Батьківщина" назвали бюджетом згортання децентралізації, це назвали загальноукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, які опікуються цими питаннями. Тому, на  жаль, в такому вигляді приймати цей Закон про бюджет, з таким урізанням повноважень органів місцевого самоврядування і фінансування органів місцевого самоврядування є абсолютно неможливим.

Я розумію, що  поставлено в порядок денний величезні і дуже важливі питання, і нарешті село Великі Прицьки Кагарлицького району буде перейменовано, це дуже  є важливим. Але я думаю, що важливіше було б розглянути Закон про службу в органах місцевого самоврядування.

Тепер по виборах. Тут видатні переможці виборів із найбільшої фракції парламенту  розказують, як вони перемогли. Я вітаю Київську область зі звільненням від "Блоку Петра Порошенка", бо вони там отримали нуль депутатів і нуль голів ОТГ. В чотирьох ОТГ були вибори. Але, на жаль, продовжується безпрецедентне фальшування цих виборів, продовжується тиск і залякування тих депутатів, які вже обрані станом на сьогоднішній день. Ситуація з Володимиром Дмитровичем Хорішком є дуже яскравим прикладом: спочатку залякували, потім рубали сокирами, потім прийшли з...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. ... прийшли з автоматами. Коли людина відмовилася переходити, то тоді через суд це все скасували.

Я переконаний в тому, що треба повертатися до розгляду законопроекту 3693, який убезпечить місцевих депутатів від тиску отаких (в лапках) "переможців" від Порошенка, які пропонують все, що завгодно, обрізають фінансування, залякують людей, але переманюють їх вступати в "Блок Петра Порошенка". Це абсолютно...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, Андрій Кожем'якін. Це Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановна  пані Ірино, шановні колеги. Немає Голови, я тоді звернуся до всіх з такими пропозиціями.

Ну, перше. Напевне, вже прийшов час трошки порадитися з авторами  нашої реформи. На жаль, вона не повністю пройшла у Верховній Раді. Тому що   ця реформа, вона, звичайно, є позитивною і, звичайно ж,  є негативною. Тому що знову ми бачимо в розкладі засідань  36 питань, і всі розуміють голови комітетів, що, дай Боже, щоб 6 пройшло. Це перше. Тобто ми самі себе обманюємо, і постійно витрачаємо на це  дуже багато паперу. Це перше.

Друге. У нас в комітеті ми вже розпочинаємо з цього тижня працювати по новій формі, можливо, інші підтримають, по новій формі згідно Закону "Про комітети". Це форма "круглого столу" або заслуховування. Чому? Тому що 127 законопроектів, які ми  підготували (отут чітко в таблиці видно, яка роздана), ми вже на 5 років вперед на  дві каденції їх заготували, ніхто не хоче розглядати нічого іншого. Але практика така: або  змінюють  все гамузом, наприклад, як стаття 109, внесена одним великим депутатом з юридичних питань, і яка змінює 21 статтю в КПК. Ну тоді, вибачте, нам тут, профільному комітету, нема що робити.

І останнє. Я вважаю, що, наприклад, створення Державного бюро розслідувань і 22 листопада стукає до нас у вікно і у двері. Тому ще раз, під стенограму. Коли будуть потім   тимчасові слідчі комісії проводити розбір, хто довів до колапсу в Україні кримінальну юстицію, хочу ще раз підкреслити, я  наполягаю на тому, щоб були включені питання, які розблоковують цей дуже важливий момент. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам про нагадування за час "Х", бо, дійсно, проблема існує.

Будь ласка,  Комітет у закордонних справах. Голова комітету –  шановна пані Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Від Комітету у закордонних справах дуже просимо включити щодо ратифікації таких важливих угод. Зокрема, 0163 – проект доступу до довготермінового фінансування між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Також 0164 – це про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA). Також 0167 – про приєднання України до Регіональної Конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Вони готові, пройшли комітет ці три ратифікації. Було б дуже добре, якщо б на цьому пленарному тижні ми змогли їх ратифікувати.

Також, колеги, хотіла б сказати, що на цьому тижні в Комітеті у закордонних справах перебуватиме делегація із Литви. Після того, як сьогодні в Сеймасі буде обговорення так званого "плану Маршалла" для України, або нового Європейського інвестиційного плану, в середу всі парламентарі, які мають зацікавлення, з різних комітетів, різних фракцій, детальніше ми повідомимо на сайті парламенту. Також буде зустріч в уряді. І буде зустріч з аналітичними центрами України. Я думаю, що нам дуже важливо мати узгоджену, консолідовану позицію від України, які саме інфраструктурні проекти, підтримки малого і середнього бізнесу, ми хочемо в рамках цього інвестиційного плану, зокрема на передодні саміту Східного партнерства.

Я думаю, що було б дуже добре парламенту провести аудит, що зроблено за чотири роки після Революції Гідності. І визначити, які пріоритети до 2019 року, зважаючи, що в 2019 році також вибори до Європейського Парламенту, президентські і парламентські вибори в Україні. І нам дуже важливо зрозуміти, що можна було б ухвалити, який "publiс" такий "commitment" можна було б зробити.

І також хотіла б підтримати колег щодо Сєвєродонецька. Сама особисто знала пана Сергія Самарського. І вважаю, що це обов'язок - парламенту розглянути постанову, зробити перезавантаження влади. А також…

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, додайте 30 секунд.

Я звертаюсь до зали. Шановні колеги, ви виступали, була ідеальна тиша в залі. Будь ласка, давайте ми чути одне одного будемо, особливо, коли мова іде про голів наших комітетів.

Прошу, пані Гопко, 30 секунд.  І тиша в залі, слухаємо один одного.

 

ГОПКО Г.М.  На цьому тижні ми разом напрацьовуємо контент для українського "плану Маршалла", Європейського плану. Ми також включаємо ряд ратифікацій. І я дуже сподіваюсь, що ми зможемо зробити все для того, щоб проголосувати перевибори в Сєвєродонецьку.  І також Генеральна прокуратура зробить певне очищення, тому що ті люди, які фактично "зачищають" патріотів, в дуже важливому, дуже чутливому регіоні для нас, вони повинні бути покарані. І ми маємо зробити все можливе, щоб вбивці були знайдені. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, Микола Княжицький, Комітет з питань культури і духовності.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Я сподіваюся, що на цьому тижні ми приймемо законопроект, який стосується фінансування і фінансової підтримки кінематографу. Вони вкотре стоять на вівторок. Сподіваюся, що руки до нас дійдуть.

Але хотів би звернутись до вас всіх тут. Щойно від колеги Гопко ми почули про "план Маршалла". Хто з вас знає, що таке "план Маршалла" для України як голови комітетів? Одиниці, дуже мало людей. Тому що ми фактично робимо ремонт в квартирі, але сантехнік проектує щось своє, вентиляторник – щось своє, який буде проект, ми не знаємо, але вже всі бігаємо і боремося з корупцією підрядників. Ну, так не можна робити ремонт.

Тому я би пропонував, щоб ми провели спільно засідання членів уряду і голів комітетів з головами фракцій не для піару і виступів, тому що це не чергова прес-конференція, а для того, щоб принаймні хоча би цьому "плану Маршалла" присвятити це засідання. Обговорити його спільно з головами комітетів, лідерами фракцій і міністрами. Зрозуміти, що ми робимо. Зробити якийсь спільний план, за яким ми б рухалися.

Бо ми поки що, на жаль, навіть план реформи парламенту, над яким місія Кокса працювала, скільки ми про це говорили, ми зупинились, ми нічого не робимо. Скільки ми говорили про податкову реформу напередодні прийняття минулого Податкового і Бюджетного кодексів, і забули всі. Стільки було претензій, стільки розмов! Знову зупинилися, ми нічого не робимо.

Тому що це, що відбувається у нас, не називається реформами, це називається гонками один за одним або на майданах, або в НАБУ, але не будівництвом країни! Тому був би вдячний і ініціюю таке спільне засідання уряду, голів комітетів, голів фракцій, розширене засідання Погоджувальної ради. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо за пропозицію.

Будь ласка, Григорій Немиря, Комітет з питань прав людини, національних меншин. Ой, я перепрошую! Пане Сергію, це не дискримінація була, а чисто помилка.

Сергій Пашинський, Комітет з питань національної безпеки і оборони. Тим більше, ваш законопроект зараз тут найбільше обговорюється, який у вас на порядку денному.

Будь  ласка, три хвилини.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Тільки що голова фракції "Самопомочі" заявив, що  хтось там під столом щось там розглядає. Я письмово неодноразово звертався до пана голови фракції "Самопомочі", фракція делегувала двох депутатів. Будь ласка, забезпечте явку цих депутатів і їх участь в законодавчій діяльності.

Сьогодні о третій годині, пройшли всі повідомлення належним чином, буде перше засідання комітету по розгляду правок до законопроекту 7163 - про особливості державної політики і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями. Ніхто тут не робить ніякої таємниці. Запрошені науковці, запрошені розробники закону. Проблема в тому, що навіть не кількість правок, яких майже 800, а проблема, що деякі депутати у вигляді правок подали цілі законопроекти свої, які вже відхилені Верховною Радою.

Сьогодні ми починаємо цю роботу, я сподіваюся, за тиждень її закінчимо, і через тиждень внесемо його вже до розгляду в зал Верховної Ради.

Ще хотілось би звернутися до керівництва Верховної Ради. Останнім часом, на жаль, законопроекти нашого комітету мало включаються. Пані Ірино, я звертаюся до вас, наприклад, такий законопроект, як 6109 - про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби. Я вже місяць не можу добитися, щоб поставити його в порядок денний. Чому?  У нас, щоб ви розуміли, згідно чинних законодавчих актів, жінка з автоматом в окопі може бути, а займати офіцерські командні посади не може. І я дуже вас прошу як Першого віце-спікера, включіть цей законопроект, його чекають жінки, які хочуть робити військову кар'єру, а ми їх, вибачте мені, дискримінуємо.

Також наголошую на тому, що ще є декілька законів про  підвищення соціального захисту. І дуже важливий Закон щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті і часткової працездатності іноземцям, які служать в нашій армії. Ми законом дозволили їм служити, але законодавче поле, яке передбачає компенсації,  пільги і все інше, на них не розповсюджується. Я впевнений, що цей закон набере 300 голосів, його просто треба включити, це 6689.

Дякую за увагу, і надіюся на конструктивну співпрацю.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую вам.

Я хочу звернутися до Секретаріату з проханням, щоб на наступний сесійний тиждень законопроекти, які були озвучені, були включені до порядку денного. Тим більше, у нас буде проходити в Україні 22-23 листопада Перший міжнародний жіночий конгрес, де будуть обговорюватися у тому числі і питання ґендерної рівності щодо працевлаштування і можливості працювати жінкам на тих чи інших посадах. Давайте, щоб Верховна Рада підключилися результатом до впровадження цих важливих європейських норм.

Будь ласка, Григорій Немиря, Комітет з питань прав людини.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пані головуюча.

Я хотів би таких тем торкнутися. Перше – це той факт, що всі присутні у цій залі, народні депутати, які були обрані громадянами України, політичні права, вони не є від'ємними або якимись різними від інших прав людини. Тому факт проведення і завершення чергової порції проведення виборів у місцевих територіальних громадах об'єднаних – це також має бути у центрі уваги, для того щоб убезпечити від повторних таких недолугих речей, які зараз відбуваються.

Називалося прізвище Хорішка Володимира Дмитровича, людини, яка отримала абсолютну підтримку в Дніпропетровській області, якого зараз позбавляють права стати переможцем виборів. Це є неприпустиме. Хочу звернути всіх увагу до проміжного і наступного звіту Громадської мережі ОПОРА, яка документує ці випадки, і ми сподіваємося, що буде належна дана оцінка таким фактам і у судах, якщо це буде потрібно.

Також я хотів би зазначити, що я не побачив у порядку денному на нинішній пленарний тиждень питань щодо вимушених переселенців. Говорилося про пенсії, говорилося про нерівний доступ, але у нас від 600 тисяч до 1 мільйона громадян зараз не мають доступу до пенсій. Це стосується як людей, які знаходяться на території, яку контролює український уряд, у "сірій зоні", і на території, яку не контролює український уряд.

Є законопроект, який вже пройшов всі комітети, він внесений до порядку денного, 6692. Пані головуюча, проект 6692,  який стосується внесення змін до законів  України щодо права на отримання пенсії, перш за все це стосується вимушених переселенців. Я наполягаю, оскільки всі  процедури завершено, щоб його було винесено в зал на цьому пленарному тижні.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Потрібно час вам ще додатковий? Ви вже закінчили? Дякуємо, пане Григорію.

Будь ласка, Віктор Галасюк, Комітет з питань промислової політики і підприємництва.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановна Ірино Володимирівно, шановні колеги! Я пропоную, щоб  наступного сесійного тижня ми нарешті провели в парламенті день розвитку промисловості та економіки. Є низка системних, фундаментальних економічних законопроектів, які готові до розгляду і потребують негайного прийняття парламентом. Серед них законопроект 4671, якісно нова модель приєднання до інженерних мереж. Цей законопроект наближує нас до практики роботи Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, для того щоб зняти штучні корупційні адміністративні  бар'єри при приєднанні до мереж, які сьогодні існують. Це дозволить зняти бар'єр на вхід в українську економіку.

Друге. Надзвичайно важливо прийняти в другому читанні і в цілому пакет інвестиційних стимулів для нових виробництв, індустріальні парки.  Я звертаюся до профільного  комітету, прошу невідкладно розглянути цей пакет законопроектів, бо це дозволить нам реально вигравати  конкурентну боротьбу за робочі місця, за інвестиції, наповнювати місцеві бюджети. Є широка підтримка мерів, губернаторів, виробничих галузевих  асоціацій.  Треба розглядати в парламенті і робити реально привабливий  інвестиційний клімат для українських виробників і для інвесторів  і  з-за кордону, і з України, щоб кошти не в офшори виводились, а працювали на українську економіку, а економіка на громадян.

Третє, надзвичайно важливе, законопроект  "Купуй українське", про який сьогодні вже говорив Олег Валерійович Ляшко. Цей законопроект надає переваги тим виробникам, які використовують українську працю, енергію, матеріали, сировину, кредити. Це справедливі ринкові стосунки і він змусить працювати кошти державного бюджету, а значить наші з вами кошти платників податків, не на імпорт,  вимивати за кордон і створювати інфляцію,  бідність і безробіття в Україні, а працювати на розвиток власної економіки і розвивати власне виробництво, а значить підвищувати зарплати і пенсії.

Крім того, в цьому промисловому пакеті…

    

ГЕРАЩЕНКО І.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. …також важливі ініціативи щодо бізнес-омбудсмена, це захист прав малих і середніх підприємців, це дуже важливо, і ще низка важливих законопроектів, які стосуються безпосередньо розвитку космічної індустрії, розвитку авіаційної індустрії. Всі пропозиції надані керівництву Верховної Ради.

І наостанок, я звертаюся до профільного комітету аграрного, прошу поставити до розгляду цього тижня антирейдерський 4695, який вже майже рік…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Довбенко Михайло Володимирович.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу звернути увагу на дві позиції. Позиція перша, у проекті порядку денного на цей пленарний тиждень зафіксовані важливі для країни законопроекти, тому комітет не наполягає на включенні блоку наших питань на цей пленарний тиждень. В той же час, прошу звернути увагу на те, що в нинішній ситуації реформування фінансового сектору є вкрай важливим, а з початку цієї сесії до порядку денного не потрапило жодного фінансового законопроекту. Комітетом підготовлений до розгляду Верховної Ради України комплект законопроектів, які забезпечують системні зміни до законодавства у фінансовій сфері. Тому комітет звертається до вас, шановний Андрію Володимировичу, сприяти проведенню розгляду фінансового блоку у вівторок наступного пленарного тижня, у який розглянути ці наші найнагальніші питання.

І друге. Прошу включити до порядку денного на цей тиждень маленький, але технічно важливий законопроект - про внесення змін до статті 3 Закону України про систему гарантування вкладів фізичних осіб щодо передачі активів у неприбуткові організації в разі реорганізації або ліквідації Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, це реєстраційний номер 7092. Цей законопроект дозволить фонду потрапити до реєстру неприбуткових організацій, відповідно до вимог Податкового кодексу, зараз існує правова колізія з цього приводу. Комітет просить не відкладати розгляд фінансового блоку, оскільки це забезпечить збалансоване врегулювання багатьох гострих питань. А крім того, деякі з цих законопроектів є важливими з точки зору співробітництва із міжнародними фінансовими організаціями. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам. Тільки я нагадаю для вас і для всіх інших голів комітетів, що ми формуємо послідовність  розгляду блоків комітетів на нараді голів комітетів, але окрім того, відбувається наступна, дуже важлива процедура, узгодження підтримки тих законопроектів. У нас бували моменти, коли ми по півдня розглядали блоки питань і жодного рішення не приймали. Тому дуже важлива і попередня робота комітетів по підготовці, по узгодженню головних положень законопроектів з представниками фракцій.

Дякую вам.

Будь ласка,  Палатний Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Дуже  вам вдячний за порядок денний. Третім пунктом у середу 8 листопада на порядку денному стоїть дуже важливий законопроект номер 6120. Він регулює прогалини в законодавстві стосовно зберігання, перевезення стрілецької зброї та боєприпасів, врегулювання на законодавчому рівні поняття тирів, стрільбищ і так далі. Цей законопроект дуже важливий для українського спорту, для підготовки наших біатлоністів до Олімпійських ігор 2018 року.

Шановний Андрію Володимировичу, я сподіваюсь, що все ж таки народні депутати будуть присутні в середу, будуть працювати і будуть голосувати, і все ж таки цей законопроект пройде. Але якщо він не пройде, а він дуже потрібний, тому що підготовчий термін до Олімпійських ігор 2018 року, він же стікає, я прошу перенести його на четвер.

І друге, також  розглянути законопроект  це постанова про присудження премій в 2017 році за розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Це  активна молодь, ми кожного року це робимо, і це дуже стимулює нашу молодь для прийняття серйозних рішень, і для того, щоб вони приймали участь у законодавчому процесі і в розбудові нашої держави. Я прошу всі фракції, на жаль, багатьох голів фракцій немає, вони не чують, але я все ж таки сподіваюсь, що голови комітетів передадуть головам фракцій, я прошу цю постанову підтримати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Хочу нагадати, що представники найбільш потужних фракцій - "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" - присутні в залі, чують вас, занотували.

Я знаю важливість вашого  закону на середу. Ми подивимося. В принципі у нас середа є робочі дні. І якщо  не буде дискусій  політичних, я думаю, законопроект буде підтриманий. Якщо буде дискусія політична, ми з вами проведемо консультацію і вирішимо, як нам бути в середу. Але я думаю, що є у нас повний шанс цей законопроект підтримати в середу, тим більше, він стоїть третім питанням,  це досить близько.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Насправді я хочу підтримати Михайла Володимировича, який тільки що  акцентував увагу  на невеликих законопроектах, які є справді для галузей дуже важливими. Це до п'яти законопроектів, які стосуються статусу неприбутковості, для яких уже дата 1.07 цього року була  критичною. Тобто ці  підприємства випали із переліку неприбуткових організацій і зараз  знаходяться у такому невизначеному стані.

Андрію Володимировичу, це п'ять законопроектів, які важливі і не для  недержавних пенсійних фондів, і для інших неприбуткових  організацій.  Для цих людей після 1.07 наступив незрозумілий період. Для цього потрібно 20-25 хвилин, вони всі підготовлені в залі. Я дякую колегам за те, що вони погодились відпрацювати свої базові законопроекти, щоб не ламати структуру Податкового кодексу. Я пишу про ці законопроекти кожного разу в листі, вони дуже маленькі. Дайте, будь ласка, 20 хвилин для розгляду цих законопроектів.

Тепер, що стосується самого головного. Якщо ми справді будемо розглядати   постанову про  висновки та пропозиції до проекту Закону України  про Державний бюджет  на 2018 рік, я наполягаю на тому, щоб ми все-таки визначилися  спочатку з ресурсними  законопроектами. У моєму комітеті їх декілька. Починаючи з 3 жовтня,  я знаходжуся в переписці  з Кабінет Міністрів і  Міністерством  фінансів, прошу надати інформацію щодо розрахунків і  фінансово-економічного обґрунтування щодо всіх товарів підакцизних, щодо яких піднімаються ставки акцизного податку. Досі жодного розрахунку ми не отримали, крім – зведену таблицю щодо взагалі ресурсів, які даються цими проектами законів.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЮЖАНІНА Н.П. В подальшому, я навіть в цю середу на наступному засіданні комітету не можу розглянути дані законопроекти. Про це я сьогодні широко повідомила листом вас, шановний пане Андрію, в зв'язку із тим, що ми не можемо далі рухатися в плані розгляду двох  законопроектів, які до того ж редакційно не співпадають навіть між собою. До цього діалогу ні з урядом, ні з представниками Міністерства фінансів у  комітету не було.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ну, я вас прошу провести ці необхідні консультації. Ну, насправді, немає проблеми з комунікацією, Степане Івановичу, з комітетом? Немає.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Я підготувала не менше п'яти листів, на жодне по суті немає відповіді.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ніно Петрівно, тут є приступній Перший віце-прем'єр і він повністю готовий до діалогу, до дискусії. Ви сформулюйте  свої пропозиції, і коли буде між вами погодження – не буде проблем з потраплянням до порядку денного. Найгірше є тоді, коли є неузгоджена позиція, ми ставимо і відхиляємо законопроект, оце є найгірше, справді, виходити з непідготовленим...

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ситуація, як завжди, будемо розглядати … все підряд. Не можна...

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ніно Петрівно, не можна. Тому я дуже вам  рекомендую сісти з урядом і провести необхідні консультації, виробити спільну позицію, і це буде правильно.

Будь ласка, Богомолець Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, в квітні цього року Президент підписав законопроект, підготовлений Комітетом охорони здоров'я, відповідно до якого почалося фінансування медичної послуги  в Україні.

Не так давно парламент проголосував законопроект 6327, відповідно до якого відбудеться обмеження у фінансуванні. Враховуючи, що на сьогоднішній день так звані гроші підуть за пацієнтом, враховуючи, що на сьогоднішній день лікування дорослої онкології профінансовано лише на 20 відсотків від потреби, це означає, що зі ста онкохворих гроші підуть лише за 20-а. Лікування серцево-судинних хвороб профінансовано лише на 30 відсотків від потреби. Це враховуючи збільшене 3,5 відсотків ВВП. Тому я ще раз наголошую, без прийняття законів про загальнообов'язкове медичне страхування, які вже півроку просто не виносяться на розгляд, це законопроекти 4981, 4981-1 і 4981-2, ми приведемо до колапсу системи. Тому що фінансування обмежено тим людям, яким держава не буде фінансувати лікування. Для них взагалі не заплановані ніякі механізми, яким чином покрити ці витрати. Почуйте! Лише 20 відсотків онкохворих і лише 30 відсотків хворих на серцево-судинні хвороби. Разом ці хвороби складають понад 80 відсотків смертності.

І я запрошую всіх народних депутатів, всіх голів комітетів в наступну середу, 15-го числа, на "круглий стіл" про загальнообов'язкове медичне страхування, яке проводиться в Комітеті охорони здоров'я. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане головуючий! Доброго дня, колеги! Я тільки вчора повернувся з відрядження до Республіки Корея. Ми там вивчали досвід Smart City та цифровізацію взагалі в державі. Корея є країною номер один по цифровізації і вже на минулому тижні вони тестували технології 5G. В цій країні тільки в цьому році було створено Міністерство з питань інновації, цифровізації та майбутнього. Два тижні тому було створено Міністерство з питань стартапів. А у нас в Кабінеті Міністрів досі немає людини або агенції, або когось, хто відповідав би за таку галузь. В результаті чого ми маємо дуже дивну ситуацію.

Наприклад, бюджет 2018 року. Це бюджет фіскального тиску на той бізнес, що ще хоч якось виживає в цій країні. Як можна обкладати додатковими податками галузь телекомунікацій, ІТ-галузь? Це ті галузі, які повинні розвиватися. В Кореї не обкладають. В Кореї виділили на стартапи 2,1 мільярда доларів на наступний рік! Ми ж заганяємо галузі, Бог знає, куди. Тому голосувати за цей бюджет, якщо Кабінет Міністрів не зніме це просто грабіжницьке обкладання галузі, яка одна з двох в Україні розвивається, просто не можна. Міністерство фінансів займається відписками по цих питаннях.

Наступне. Шановний Андрію Володимировичу, я дуже прошу вас на цих двох пленарних тижнях проголосувати, поставити в порядок денний законопроект 3549-1 – це про електронні комунікації та законопроект 5051 – це новий законопроект про радіочастотний ресурс. Без цих законопроектів  не те, що 4G в Україні, навіть, якщо перший етап тендеру буде проведений, але він буде проводитись на погані частоти. Ми не зможемо провести повноцінний тендер на 4G. Без цих законопроектів…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Пані Ірина Луценко правильно сказала про законопроект про сільську медицину. Але для сільської медицини, для телемедицини потрібні телекомунікації, їх потрібно туди довести. Без цих законопроектів законопроект про сільську медицину, він працювати не буде і гроші будуть витрачені на вітер. Тому що для того, щоб працювала телемедицина кожна така лікарня повинна мати високошвидкісний доступ до Інтернету, до каналів зв'язку, та ще й не один, а два, зарезервовані, тому що…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Соболєв Єгор Вікторович.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Представниця Президента від його імені запропонувала нам створити чергову робочу групу з розроблення законопроекту про Антикорупційний суд. Я хочу нагадати представниці Президента і самому Петру Порошенко, що законопроект про Антикорупційний суд був розроблений рівно рік тому і запропонований йому особисто. Я хочу нагадати представниці Президента і Петру Порошенко, що цей законопроект вже оцінений Венеціанською комісією, яка, цитую, сказала, що це добра основа для утворення такого суду.

Я хочу нагадати Петру Порошенко і всім народним депутатам, що під парламентом цілодобово стоять люди, які просять нас в тому числі ухвалити це рішення. Я не думаю, що це смішно. Я думаю, що це привід для дії всіх нас.

Я прошу звернути увагу всіх, хто в цьому залі, і всіх, хто нас дивиться, якщо Петро Порошенко буде знову чекати два тижні, як сказала його представниця, це означає, що два тижні парламент знову піде працювати в округах та в комітетах і  збереться наступного разу аж 5 грудня. Якщо стратегія полягає, як в комуністичний казці, "день простояти і ніч протриматися", то це погана стратегія і для Президента України, і для парламенту. Події минулого тижня показали всім нам, що нам треба якомога швидше ухвалювати це рішення, нам потрібен суд, який почне відправляти за грати топ-корупціонерів, а не відпускати їх під застави без браслетів або з браслетами.

І я хочу звернути увагу спікера, що нам треба завтра прийняти рішення, яке вже підготовлене, про відкликання нашого законопроекту, щоб у Президента більше не було ніяких відмовок, чому він не може зробити цей важливий для країни крок.

І останнє, що я хочу сказати. Поки Петро Порошенко бездіє, покриваючи корупцію,  ми далі будемо блокувати його збагачення.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги і  шановний Андрій Володимирович! Я хочу сказати, що філософія законопроекту про бюджет і Бюджетний кодекс стосовно освіти і науки – це філософія економії, це не філософія розвитку.

От пан  Данченко казав про стартапи і так далі. З ким будемо робити стартапи? Андрію Володимировичу, два місяці я просив  розглянути 6506, цей законопроект вирішує долю технікумів і коледжів. Якщо ми їх знищуємо, давайте скажемо, що наше восьме скликання – це перше скликання, яке руйнує освітній простір. Ви розумієте, наші діти, толерантні діти, гарні діти, вони голосують дуже просто: вони просто виїжджають з країни.

Андрію Володимировичу, я звертаюсь до вас особисто, зрозуміти наслідки прийняття такого бюджету: не буде технікумів і коледжів, ви розумієте? Це не компетенція територій,  це компетенція державна! Це передфахова вища освіта. Навіщо ми приймали тоді Закон "Про освіту", якщо після прийняття  закону, ми фактично руйнуємо головні тези цього закону. Навіщо? Для того, щоб  сказати,  що ми робимо реформу? Не можна так робити.  Такої ж позиції притримується і  профільне Міністерство  освіти. Давайте з вами зрозуміємо, що ми хочемо отримати: закрити технікуми і коледжі? Окей. Тоді будемо навчати  наших дітей в Польщі, в Словаччині і так далі.  Якщо ми формуємо  людський капітал тут, на теренах України, давайте це зрозуміємо.

Тому  у мене велике прохання, давайте поставимо 6506 для того, щоб не мав ризику законопроект 7000, для того, щоб депутати визначилися, чи залишаємо ми  технікуми, коледжі на державному бюджеті, чи ні. За цей рік нехай профільне міністерство визначиться, що будемо розбити, розробить стратегію, представить її, і, будь ласка,  тоді ми зрозуміємо, що ми залишаємо на місцевому бюджеті, що ми залишаємо в зоні національної політики.  6506…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

У мене є зустрічне прохання, щоб провести консультації з того приводу з урядом. З урядом, з Мінфіном, щоб провести з цього приводу консультації. Це буде гарантія того, що законопроект буде мати більшість в залі. І я думаю, це правильно, і це є правильна підготовка до  виставлення законопроекту в порядок денний, голосування за нього. Дякую вам.

Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! Я хотіла би повідомити, що на попередньому тижні відбулася Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ  вперше з часів заснування  цієї організації, і вона  відбулася в Україні,  де дискутувалися проблеми, пов'язані з усіма аспектами європейської інтеграції країн Східного Партнерства. І там створюються передумови для вирішення  цих проблем.

Я хотіла би, по-перше, подякувати  керівництву Верховної Ради, секретаріату Комітету з питань європейської інтеграції, Міністерству закордонних справ, а також особливо віце-президенту ЄВРОНЕСТу від України, це Борису Івановичу  Тарасюку, який був таким основним двигуном і організовував дану  Парламентську асамблею.

Були прийняті  невідкладні  резолюції з конкретними рекомендаціями. 7 резолюцій.

Далі я би хотіла сказати, що, на жаль,  в порядку денному немає жодного законопроекту по нашим зобов'язанням по Угоді про асоціацію. Звичайно, така несерйозність дуже тривожить. Але також я хотіла би повідомити, що відбувся  спільний Комітет євроінтеграції разом з урядом і аграрної політики, де ми обговорили всі проблемні аспекти по нашим зобов'язанням, і  є вже пріоритетний список, також узгоджений з урядом. Я би попросила, користуючись   нагодою, пана Степана, щоб все ж таки кожне міністерство  з профільними  комітетами проговорили дорожню карту по нашим зобов'язанням і почали спільно працювати. Тому що немає цієї роботи.

У нас величезні зобов'язання по  податковій і митній політиці, і тут комітет в особі голови готовий працювати, але, на жаль, міністерство не іде на цю роботу. І також Комітет з питань транспорту, у нас там величезні проблеми, я прошу звернути на це увагу.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я запитаю тільки у відповідь. 6106 – проект Закону про стратегічну екологічну оцінку, входить у той перелік?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Я тоді запитаю, чи входить у той перелік законопроект 5448?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Входить, але…

 

ПАРУБІЙ А.В.  І 2845? Я запитую у Марії. Входить, так?

Перед тим, як сказати, що жодного законопроекту немає, треба почитати порядок денний, і це буде правильним, і це буде справедливим.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, Єднак Остап Володимирович.

 

ЄДНАК О.В. Шановний Андрію Володимировичу, якраз хотів би привернути увагу до законопроекту євроінтеграційного 6106, він є справді у порядку денному на завтра на розгляд, але він уже 8 тижнів пленарних потрапляє у порядок денний на місця, от на завтра він 14-й у списку, тобто абсолютно немає шансів пройти дуже важливому євроінтеграційному законопроекту, який у сфері екологічної політики, який якраз покликаний на екологізацію державної політики. Я би дуже просив, нарешті, оскільки це є друге читання, оскільки законопроект уже проходив позитивне голосування у залі і був повернутий Президентом України з пропозиціями, і був якісно опрацьований разом з Адміністрацією Президента, він не є політичний, він є технічний, я дуже просив би завтра поставити його у прохідну частину порядку денного. Це друге читання, там узгоджений текст законопроекту. І тому 8 тижнів підряд ставити його для галочки і звітуватися, що у нас є євроінтеграційні законопроекти, це не є, мені здається, хорошою практикою. І просив би, щоб ми, нарешті, завтра його розглянули ефективно і проголосували саме у прохідній частині порядку денного. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Якби ви уважно дивилися на порядок денний, ви б побачили, що у блоці другого читання стоять законопроекти, які мають по 5, по 7 правок. Тобто розгляд законопроектів 4773, 3238 займе кілька хвилин. Пане Остапе, кілька хвилин. І якби ви читали законопроекти, ви би це знали і знали би, що законопроект 6106 стоїть у прохідній частині списку.

Більше того, якщо завтра не буде ніяких пертурбацій, ми дійдемо до питання протидії торгівлі людьми, які стоять після того. І Ірина Луценко, добре розуміючи специфіку, вона точно знає, що ми до них дійдемо і  їх розглянемо. Для того треба бути в залі, для того треба активно працювати.

А ці тижні, коли ми розглядали судову реформу, пенсійну і медичну, я думаю, що  всі розуміють, що це були парламентські зобов'язання. І говорити про галочки, це теж некоректно і теж несправедливо з вашої точки зору, бо ви знаєте, чим ми займалися цих вісім тижнів, як ви сказали, чи чотири тижні. Ми розглядали наймасштабніші реформи в історії українського парламенту - Верховної Ради України, розглядали їх по повній процедурі, і по кожному з них прийняли позитивні рішення. І, на жаль, всі інші законопроекти, які стояли в порядку денному, так, ми до них не доходили, тому що у нас були в плані реформи на  осінь масштабні законопроекти. І я думаю, що ви до цього ставитесь з повагою і більше не будете зловтішатись з цього приводу.

Дякую вам.

Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Доброго дня, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Відповідно до регламентних вимог Комітет з питань бюджету зранку 19 жовтня подав Верховній Раді необхідні матеріали для розгляду в першому читанні законопроекту про Державний бюджет на 2018 рік та пов'язаного з ним законопроекту 7116 щодо змін до Бюджетного кодексу. Враховуючи, що на минулому пленарному засіданні ми не розглядали, ми вже дещо відстаємо від графіку розгляду. Тому комітет сподівається, що завтра будуть прийняті позитивні рішення із зазначених питань, щоб ми могли забезпечити доопрацювання законопроектів і 7000, і 7116 до другого читання.

Крім цього, передбачені в проекті розкладу пленарних засідань на цей вівторок інші законопроекти з бюджетних питань. Комітетом все підготовлено до розгляду і відповідні висновки також подані до Верховної Ради.

Крім цього, ми би просили на поточному пленарному тижні, вже піднімалося це питання, включити до порядку денного сесії і розглянути законопроект 7140 щодо змін до Державного бюджету на 2017 рік для забезпечення погашення заборгованості за електричну енергію підприємств водопостачання  у Донецькій області, який комітетом підтримано.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам. 

Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, від імені аграрного комітету я хочу подякувати вам за те, що законопроекти, які є нагальними для галузі і АПК, і євроінтеграційні, і потребують нагального законодавчого врегулювання, внесено до порядку денного в парламент на цей тиждень 9 листопада, в четвер.

А я зупинюся трішки на двох законопроектах, дуже важливих, питання 7118, 7118-1. Положення цих законопроектів - передача об'єднаним територіальним громадам повноважень щодо розпорядження землями державної власності, які знаходяться за межами населених пунктів, в межах цих громад. Це дуже важливі законопроекти. Між урядовим і комітетським, і той, і той вирішує важливе питання передачі. У комітеті більше 20 народних депутатів підтримали наш законопроект, парламентський, комітетський. Чому підтримали? Вони не йдуть в протидію, але цей законопроект 7118-1 комплексно вирішує всі питання. І тому комітет це підтримав, і я думаю, уряд розуміє, чому це зроблено. Бо це фахова підготовка матеріалу цього законопроекту, і він тільки підсилює і урядовий законопроект, як на мене.

Другий законопроект, за що ми зараз казали, і пан Ляшко, і пан Галасюк, це антирейдерський, що вони наполягали на внесенні. Доповідаю вам, робоча група два місяці проробляла, Комітет аграрний, Міністерство юстиції, аграрної політики, всі асоціації, експерти, і розробили, я думаю, законопроект антирейдерський, який вирішить всі питання рейдерства на земельному ринку. Як тільки ми його групою народних депутатів реєструємо, я думаю просити у вас зелену полосу в парламенті. Очікує вся спільнота аграрна на цей закон.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Тоді ми чекаємо законопроект.

І з приводу 7118, давайте проведемо консультації до четверга. Якщо ми бачимо, що ми виходимо на рішення, тоді поставимо його, і в четвер буквально посунемо його до вашого блоку і увійдемо в розгляд, якщо ми відчуємо, що по ньому є загальна підтримка. Бо цей законопроект важливий для місцевого самоврядування і достатньо резонансний. І я є великим прихильником цього законопроекту.

Народних депутатів двоє є. Дерев'янко - хвилина, Пташник – хвилина.  Будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил". Всі ви знаєте про гучні скандали, які виникли минулого тижня і сколихнули всю Україну. Тому, шановний Андрію Володимировичу, я прошу вас, щоб ми проголосували законопроект 6011 і відкликали його, це про Антикорупційний суд, і щоб Президент мав можливість внести цей законопроект про Антикорупційний суд і не було жодних перешкод. Це перше.

І друге. Вчора також ми були свідками оприлюднених даних про світові офшорні скандали, про черговий офшорний скандал з паном Петром Порошенко. Я закликаю і прошу вас поставити законопроект про Президента та про порядок припинення його повноважень, 7248, це його реєстраційний номер, в порядок денний, а також розглянути цей законопроект на цих двох сесійних тижнях, які у нас будуть найближчим часом.

Я думаю, що всі ми розуміємо, що наявність легітимної процедури імпічменту дасть можливість тримати в рамках будь-якого Президента, будь-якого Президента, не тільки…

 

ПАРУБІЙ А.В.   Я не помиляюсь, ви пропонуєте мені поставити в порядок денний і проголосувати законопроект, по якому немає рішення комітету, так? Це та сама людина, яка дуже часто говорить про порушення Регламенту, це та ж сама особа, яка закликає мене до дотримання Регламенту? Та сама особа закликає мене сьогодні грубо порушити Регламент. Почитайте Регламент уважно і після того приходьте на Погоджувальну раду не як на майданчик для рекламних піар-повідомлень, а як на робочу нараду, на якій формується порядок денний найвищого законодавчого органу держави. Я попрошу від вас більше політичної культури і більшої поваги до своїх колег.

Будь ласка,  Пташник Вікторія Юріївна.

 

ПТАШНИК В.Ю. Шановний Андрію Володимировичу, шановні члени Погоджувальної ради! Я хотіла зі свого боку звернути увагу на один законопроект, який якраз спрямований на виконання Угоди про асоціацію, відповідно до якої Україна взяла на себе обов'язок привести своє національне законодавство у відповідність до законодавства ЄС щодо правил конкуренції. Це наш законопроект 6746 - про забезпечення процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства, про захист економічної конкуренції. Він стоїть в порядку денному на четвер, поки що п'ятим в порядку денному. Тому я хочу попросити всіх керівників фракцій, всіх представників груп звернути на цей проект увагу, адже він передбачає і механізми ефективного розслідування, критерій для Антимонопольного комітету, з одного боку. І з іншого боку, він забезпечує реальний захист  і  реалізацію прав  осіб, які беруть участь у відповідних розслідуваннях відповідних…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Цей проект підтримується багатьма бізнес-асоціаціями. І я отримала не одне  звернення від представників бізнесу, які якраз закликали і просили якомога швидше його поставити в порядок денний і  голосувати в першому читанні. І, зокрема,  представники бізнесу, не одна з асоціацій, наголосили на тому, що прийняття цього проекту буде сприяти запобіганню необґрунтованого втручання в свободу підприємницької діяльності в Україні.

Тому я дякую тим, хто долучився до…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Вікторіє Юріївно, хочу вам  нагадати, законопроект 6746 стоїть четвертим у порядку денному на четвер, у час найбільшої концентрації і найбільшої мобілізації. І немає потреби хвилюватись, а треба подякувати Голові Верховної Ради за те, що законопроект стоїть…

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую, дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І це мудро.

Отже, колеги, я підведу підсумок. Голови фракцій, зараз я  дам ще, скільки? Дві хвилини достатньо? Дві хвилини - Степану  Івановичу і  підведу підсумок Погоджувальної ради.

Будь ласка, Степане Івановичу.

 

КУБІВ С.І. Шановний  Андрію Володимировичу, шановні колеги! Хочу сказати, що з приводу  приватизації буде  четверо  осіб на рівні, в тому числі керувати буде заступник міністра, робоча група щодо законопроекту по приватизації.

Друга позиція, яка є важливою, яку підняла Ірина Геращенко, це по Міністерству з питань тимчасово окупованих територій, по відділу щодо забезпечення правової допомоги родинам політв'язням, включаючи Крим, і фонд допомоги. Я відповідно передам  це застереження на відповідні міністерства.

Третя позиція, яка  була озвучена на даний момент, це втрати  місцевих  бюджетів щодо надання пільг. Там стоїть питання Авдіївки, Торецька, Мар'їнський район і Сєвєродонецьк, про що говорили. Я  також відповідно з двома міністерствами проговорю дане питання. Загальна сума там  виходить 89,6 мільйонів.

Наступна позиція по питанню Ніни Петрівни Южаніної. Ми обмінялися  документами, які вона дала. З Мінфіном я проведу  відповідну інформаційну роботу, яка повинна зняти ці застереження. І бюджет 7000 на наступний тиждень для розгляду в першому читанні повинен  бути готовий.

І останнє питання – це про конкуренції і про висновки, про що говорив Михайло Довбенко. Ми проговорили питання, воно теж буде враховане до розгляду даного питання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я ще раз просто попрошу, щоб з Ніною Петрівною Южаніною  по всім законопроектам була проведена консультація, щоб ми змогли поставити їх в порядок денний.

Хочу зараз, колеги, нагадати. Отже, за позицією і бюджетного комітету, і Кабінету Міністрів законопроект 7000 ми переносимо до кінцевого розгляду комітетом. А завтра ставимо 7140, який передбачає внесення змін до бюджету на 2017 рік. Я правильно розумію позицію?

 

БУРБАК М.Ю. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  7140 називається: "Про Державний бюджет України на 2017 рік". Тобто це уточнення 2017 року. А потім, після доопрацювання комітетом і урядом, ми поставимо 7000, тоді, коли він буде доопрацьований. 

 

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Тоді це ставимо на завтра, а...

 

КУБІВ С.І.  Андрію Володимировичу, якщо можна, 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Степане Івановичу, будь ласка, поясніть позицію більш детально. Тому що ми в четвер домовлялися по цьому порядку денному, зараз ми його змінюємо.

Включіть, будь ласка, Степану Кубіву мікрофон.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, 7000 після розгляду у комітеті, отак, як ви сказали, я підтверджую, на наступний тиждень.

 

ЛУЦЕНКО І.С. На наступний?

 

КУБІВ С.І. На наступний

Разом з тим, у Верховній Раді має бути зареєстрований законопроект про перерозподіл бюджетних коштів у поточному році, який дозволить направити додаткових 7,6 мільярдів гривень на субсидії та пільги за комунальними послугами для населення. А потім вже йде в супроводі 7140 та  інші закони.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Тобто ми чекаємо, коли він буде зареєстрований, коли він пройде комітет, і тоді, коли він пройде комітет, в нього з'явиться шанс потрапити до порядку денного сесії.

Окрім того, я розумію з позиції "Народного фронту", щоб зняти спекуляції, "Народний фронт" не остерігається того, що поставив на завтра питання стосовно міністра МВС. Я правильно розумію?

 

БУРБАК М.Ю. Постанови…

 

 ПАРУБІЙ А.В.  Явно якісь з них є зареєстровані. Справді,  зареєстровано близько 10 постанов.

Якщо немає заперечень, "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка"? Немає заперечень.

 

БУРБАК М.Ю. … (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В.  Добре. Це займе 15-20 хвилин. Я думаю, що ми тут позицію врахуємо і завтра зможемо поставити в порядок денний.

Таким чином, колеги, ще раз нагадую, у нас два тижні підряд є пленарні тижні.  У середу, нагадую, ми, знову ж таки, проведемо нараду з головами  комітетів та  проговоримо логіку і наступного тижня…

 

______________.  На скільки? 18:30?

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ну так само, коли у вас  закінчаться комітети. Чи  18:30, чи 19:00. Як правило, ми призначаємо на 19:00, щоб встигли з комітетів прийти.

18:30 –  ніби саме компромісне. 

І там ми вже проговоримо логіку наступного тижня.

Дякую всім за нараду. Бажаю всім плідної роботи в політичних фракціях. Завтра о 10-й годині ранку запрошую всіх в зал для  нашої плідної і активної роботи.

Засідання Погоджувальної ради завершене. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку