СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

16 січня 2017 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Прошу займати робочі місця. Будь ласка, займаємо робочі місця.

Шановні колеги! Перш за все щиро вітаю усіх з початком нового року. Хоча наша сесія попередня ще триває, але ми ввійшли в новий рік. Я хочу всім побажати в новому році достатньо енергії, консолідованості, системності в роботі парламенту і в прийнятті рішень, важливих для і захисту України, і добробуту українських громадян.

Цього тижня пропонується, як і в попередні наші пленарні тижні, блоковий розгляд питань. Деякі з тих блоків, які ми просто не встигли розглянути на попередньому пленарному засіданні, зокрема, як ви пригадуєте, ми так і не встигли розглянути блок питань транспорту. І комітет, Погоджувальна рада запропонувала, щоб ми цей блок питань змогли у вівторок поставити на порядок денний і завершити розгляд блоку тих питань. Також пропонується блок питань по екології. Це питання, які мають бути об'єднуючі. Це питання, які мають наш зал і об'єднати, і ми повинні вийти на консолідовані рішення.

І теж я буду просити колег-депутатів, щоб цього тижня ми змогли детально проаналізувати і вийти на прийняття рішення по кошторису. Отже, колеги, я просив би, щоб теж це питання, яке є вже по всіх фракціях, комітетах, щоб ми цього тижня розглянули і обов'язково вийшли по ньому на рішення – по кошторису Верховної Ради  України.

Також ми плануємо в четвер розглянути законопроекти про Конституційний Суд та питанні децентралізації. І моє ключове буде звернення до усіх народних депутатів – максимально дисципліну на цей тиждень. Зрозуміло, що ще продовжуються традиційні свята, але тим не менше нам необхідно максимально змобілізуватися, щоб ми змогли провести ефективний і плідний тиждень. Дякую вам.

Колеги, цього тижня ми починаємо виступи від фракцій справа. І я першому надаю слово голові депутатської фракції партії "Блоку Петра Порошенка" Гриніву Ігорю Олексійовичу.

Будь ласка, пане Ігор.

 

ГРИНІВ І.О.  Дякую, дуже пане Голово.

Шановні колеги, Христос народився. Я хотів би перш за все закликати всіх до того, що в ці різдвяні дні країна вся, як ніколи, є єдиною, і дуже важливо, щоб цей тиждень, ще тиждень різдвяний, ми так само в парламенті показали, що живемо одними настроями з цілою країною і маємо спільне бажання, спільні наміри і спільні можливості до законотворчості.

Тому прохання просто в цей тиждень максимально дійсно сконцентруватися над тими законами, які би могли об'єднати зал, які могли об'єднати Верховну Раду.

Закликаю всіх проголосувати ті законопроекти, до яких ми лишилися як би боржниками, підчистити ті наші борги за цю сесію, яка закінчується. Ми не встигли розглянути на останньому пленарному тижні №5369, це Закон про внесення змін до Митного кодексу. В середу комітет розгляне його на своєму засіданні і в четвер ми маємо всі можливості розглянути його в сесійній залі. Кожен раз за останній час наша фракція виступала з питанням про борги перед нашими колегами. 20 народних депутатів з різних фракцій і груп вже дуже тривалий час обмежені в законодавчому праві роботи в парламентських комітетах. Прохання це питання розглянути вже у вівторок і дати можливість депутатам працювати в комітетах. І наголошую ще тому, що з цих 20 депутатів 10 депутатів це члени фракції "Блоку Петра Порошенка".

Крім того, бачимо зараз відбулася ще річниця використання Державного Гімну, яким об'єднуючим для всієї країни став не тільки Державний Гімн, а державні символи. Тому пропонується розглянути не тільки тому, а пропонується розглянути на засіданні Верховної Ради законопроекти №4103 і №4178 про порядок використання державних символів і по захисту державних символів. Він давно вже підготовлений, розглянутий на комітеті, це питання, яке точно нас об'єднує, це питання достатньо символічне, але дуже важливе для роботи місцевих органів влади і взагалі для державобудівництва.

Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, голова депутатської фракції "Народного фронту" Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня присутнім, а також всім співвітчизникам, які сьогодні спостерігають за нашою Погоджувальною радою.

Колеги, з чим ми увійшли в новий рік? Прийнятий бюджет. Макроекономічні показники дають надію на поступове зростання нашої економіки. Стабілізаційні заходи, які проводились урядом Арсенія Яценюка і продовжує сьогоднішній Кабінет Міністрів, почали приносити результати. Водночас необхідно серйозно проаналізувати підсумки року минулого з метою напрацювання рішень, спрямованих на підвищення добробуту наших громадян.

Підтримуючи ідею збільшення мінімальної зарплати до рівня 3200 гривень, "Народний фронт" заявляє про недопущення будь-якого незаконного тиску на підприємців. В той же час підвищення розміру мінімалки має посприяти частковій детінізації заробітних плат.

Тому ми вважаємо, що уряд зобов'язаний підтримувати суспільний діалог з бізнесом, а самі підприємці мають стати партнерами у проведенні реформи, а не розглядати владу лише як репресивний орган. Ми ставимо  перед урядом саме таке завдання.

Хочу відзначити також результати реформи по децентралізації. Вперше з часів незалежності ми спрямували кошти на місця у величезних обсягах. Люди у себе в місті, селі і районі тепер вирішують, що будувати, яку дорогу робити, який міст збудувати. Я, до речі, депутат-мажоритарник в нашому 204 окрузі, отримали гроші і Сокирянська об'єднана територіальна громада є прикладом, який зараз віце-прем'єр Зубко приводив всій Україні.

Водночас ми наполягаємо на моніторингу витрати коштів місцевих бюджетів. Зловживання мають рішуче каратися. Саме для цього створювались нові антикорупційні органи, кожна гривня мусить бути використана в інтересах людей.

Сьогодні вчергове відбудеться зустріч Віце-президента США Джо Байдена з лідером "Народного фронту" Арсенієм Яценюком. Джо Байден –великий друг України, переконаний, він залишатиметься другом України і після завершення своєї каденції. Хочу висловити слова вдячності пану Байдену за його підтримку і всі ті добрі справи, які допомогали нам у боротьбі з Росією.

Сьогодні у Конгресі США питання підтримки України об'єднали демократів і республіканців. Група впливових сенаторів від обох партій представила законопроект про секторальні або галузеві санкції. У разі ухвалення законопроекту санкції стосуватимуться не окремих фізичних або юридичних осіб, а встановлюватимуть жорсткі обмеження для Росії щодо міжнародних фінансів і експорту нафти і газу. Це найвразливіші санкції для Кремля. 

Доброю новиною є також скорочення Німеччиною ліміту використання газопроводу ОРAL для російського "Газпрому". Можна впевнено сказати, що це результат спільних зусиль України та наших європейських партнерів. "Народний фронт" був серед ініціаторів відповідної постанови Верховної Ради. Наші заяви про явно небезпечне шкідливе рішення були почуті. Таке рішення Німеччини було б неможливе без послідовної позиції Ангели Меркель.

Під час недавнього візиту в Берлін Арсеній Яценюк обговорював з Меркель проблему розширення можливості "Газпрому" в газопроводі ОРAL. Хочу нагадати, що "Народний фронт" стоїть на позиції не лише продовження, а і розширення міжнародних санкцій проти Росії. Це стосується і питання введення візового режиму з Росією.

Нещодавно за ініціативою "Народного фронту" Верховна Рада ухвалила Постанову про невизнання виборів у Держдуму Російської Федерації. До сьогоднішнього дня ми не купуємо газ в Росії. Це стратегічно важливі рішення, які ухвалив ще уряд Яценюка. Тому "Народний фронт" пропонуватиме і  підтримувати рішення щодо посилення міжнародного тиску на державу-агресора.

І наостанок, Андрій Володимирович, до мене звернулися колеги з нашої фракції з тим, щоб на цьому пленарному тижні ми розглянули пропозицію щодо перебування депутата Надії Савченко у складі такого важливого Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка голова фракції  "Самопоміч" Березюк Олег Романович. Будь ласка, пан Олег.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Два принципи зазвичай, які використовують люди,  коли живуть: принцип бажання і принцип реальності. Таке враження, що українська влада справді живе принципом бажання: бажання власного, особистого збагачення, а люди живуть принципом реальності.

Не дивлячись на великі старання української влади, об'єктивні показники економіки є просто неймовірно руйнівними.  Долар скоро досягне відзначки 30 гривень за один долар. Це наслідки економічної реформи, фінансової регуляції в тому числі Національного банку України, в тому числі і управління українською економікою. Пограбування через "ПриватБанк", пограбування через "ПриватБанк", пограбування через інші банки сьогодні відзначаються як і на курсі долара, так і на заможності і грошовій наповненості економіки.

Тому ми не повинні говорити про перспективи, ми повинні говорити про те, як ми витягуватимемо цю економіку від цих реформ, які на сьогоднішній день дуже  проводяться обома лівими руками.

Шановні пані і панове, в хмільному угарі прийняття бюджету Рада ліквідувала податкову поліцію і добре зробила, це бандитський орган пограбування українських бізнесменів, комерсантів і економіки. І кроку назад не можна робити. Тому Рада на цьому тижні має прийняти Закон про фінансову поліцію, яка буде принаймні осучаснена. Не можна повертатися назад, треба йти вперед і показати підприємцям, що хоч щось робиться для них, а не тільки закривати неіснуючі ФОПи для того, щоб не платити 700 гривень щомісячно.

Наступне. Постанова, яку ми зареєстрували, про зняття керівника ДФС та керівника податкової поліції за злочинну діяльність щодо української економіки, вона також має бути внесена в зал і проголосована.

Наступне, вельмишановні пані і панове, геополітична ситуація в світі також є "pessimo", також є песимістичною. Україна залишається цією трубою, яка зв'язує, не обмовився, яка зв'язує східну деспотію Росії з західною ігнорантністю щодо української долі. Тому сьогодні вся дипломатія має не говорити про примирення на умовах окупації, яке сьогодні активно обговорюється, хто за, хто проти. Сьогодні українська держава, українська дипломатія має говорити про окуповані території, які, сподіваюсь, є тимчасово окуповані, поки ми їх не звільнимо, про Закон про окуповані території, про політичну, економічну і військову ізоляцію територій, які, якщо будуть інтегровані на умовах окупації, просто знищать українську державність і суверенність.

Також "pessimo" і настрої песимістичні, коли дивишся на медичну українську галузь. Немає медичної послуги в Україні, на превеликий жаль. Не дивлячись на те, що ми є опозиційна сила в парламенті, на сьогоднішній день ми підтримуємо вперше за 20 років написані і заплановані реформи медичної галузі, вони принаймні зрозумілі. Вперше за 25 років зрозуміло, що хоче зробити Міністерство охорони здоров'я з первинною ланкою охорони здоров'я. Сьогодні нападки на Міністерство охорони здоров'я є ознакою того, що олігархату не подобаються ані постанови про референтні ціни, які протягом цього місяця і наступного мають знизити ціни на ліки на 50-70 відсотків, ані перетворення і скерування державних коштів на фінансові потреби самого пацієнта і в залежності пацієнта від лікаря і лікаря від пацієнта. Тому парламент повинен підтримати Міністерство охорони здоров'я у стараннях змінити найгіршу на сьогоднішній день галузь української економіки і української соціальної системи – медичну галузь.

І останнє. Все це від того, весь цей песимістичний настрій від того, що ми з вами носимо на собі печать недоторканності. Політична корупція, яка породжує корупцію економічну і знецінення української людини залежить від нашої недоторканності. Тому є пропозиція до Верховної Ради України не думати про підняття власних зарплат, а проголосувати закон про те, що ми хоча б…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка,  30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. … і полегшуємо зняття недоторканності з українського народного депутата, що зменшить політичну корупцію, що зменшить залежність депутата від олігархічних груп і підніме довіру людей до найвищого законодавчого органу, який справді має стати органом стабільності і розвитку цієї держави в тих складних геополітичних, внутрішньополітичних і економічних ситуацій, які складаються в Україні та навколо неї. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Кожем'якін Андрій Анатолійович, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, доброго дня, доброго дня всім колегам! Я теж приєднуюсь до привітань, які вже були прозвучали тут від колег, керівників більших фракцій, з Новим роком і з Різдвом Христовим! Я вас вітаю всіх з тим, що ми вийшли на фінішну пряму на цій п'ятій сесії і  цей тиждень, можливо, він нам щось і принесе ефективне, але є все ж таки сподівання, тому що, навіть уже аналізуючи ситуацію тут в залі, ми бачимо, що не так  багато буде людей.

Шановний Андрій Володимирович, депутатська фракція "Батьківщина", все ж таки  проаналізувавши розклад засідань Верховної Ради України з 17 по 20 січня, наполягає на включенні до  розкладу пленарних засідань  парламенту з 17 по 20 січня таких законопроектів. Ну, повторювати ми, як кажуть, будемо постійно все ж таки і називати  № 1098 – законопроект про тимчасові слідчі комісії, тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України. Можливо,  на останньому тижні п'ятої сесії все ж таки ми якось  би  підійшли до виконання тих обіцянок, які давали ще при створенні першої  коаліції. Я думаю, що і зараз в існуючій  коаліції теж ці гарантії або обов'язки присутні щодо прийняття проекту по тимчасовим комісіям слідчим. Також проект Закону про податковий суверенітет України  та  офшорні компанії (№ 4380).

На жаль, ми хочемо констатувати, що аграрні питання на цьому тижні  не стоять у порядку денному, тому що ми  би просили (№5223) проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення включити в порядок денний, але  такого блоку ми не бачимо.

Що стосується питання тарифів. Вони теж, на жаль, сьогодні не  потрапляють у порядок денний, а  це два законопроекти:  № 2597 і  № 2832. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів житлово-комунальних господарств (№2597) і проект Закону  про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту громадян від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на  житлово-комунальні послуги (№ 2832).

Що стосується тих питань, про які ви сказали в своєму виступі на початку засідання сьогоднішньої Погоджувальної ради, я хочу сказати, що  екологічні питання попередньо фракція обговорила і майже всі ми будемо підтримувати, багато з тих законопроектів, майже всі.

Що стосується транспортних питань, більшу частину проектів теж фракція буде підтримувати.

Що стосується проекту закону, також ми підтримуємо питання місцевого самоврядування і проект Закону про Конституційний Суд. Але у нас трошки розійшлись зараз погляди на законопроект №5573 щодо фінансування, кошторис Верховної Ради. У нас іде дискусія у фракції. У зв'язку з тим, що приїхало багато депутатів з округів, поспілкувалися з людьми, і знову кажуть, що сьогодні професія політика, а особливо народного депутата,  не дуже популярна в народі, тому будь-які підвищення фінансового забезпечення нас з вами, викликає дуже негативне відношення. І багато депутатів  фракції поки що не визначилися або виступають проти.

І останнє. Андрій Володимирович, все ж таки давайте не будемо себе обманювати. Можливо, у п'ятницю ми зробимо таким чином: уряд послухаємо, і об 11.30 все рівно ви закриєте сесію, а ви там ставите два законопроекти, тим більше, що один з них дуже важливий, який стосується правоохоронної діяльності, то просто зняти і не мучитися,  спокійно закрити сесію.

Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Є, напевно, логіка в тому, що ви говорите, щоб ми могли у п'ятницю відразу  після "години Уряду", ми це проговоримо. Можливо, справді буде сенс, це буде закриття сесії, це буде не просто закриття пленарного тижня, в тому є логіка.

Тільки, пан Андрій, я хотів би і до вас звернутися і до усіх інших: кошторис Верховної Ради – це  не тільки розмір зарплат, це фактично є законний спосіб їх виплачувати. Я прошу, щоб по фракціях пройшли проговорення. Ми можемо коригувати розмір, пан Андрій, але якщо ми не приймемо рішення про кошторис, в нас зникають будь-які законні підстави в цілому для виплати не тільки депутатам, а й Апарату. Тому це цілковито може бути тема для розмови однієї лишень з тем – теми заробітних плат. Ми можемо її коригувати вниз-вверх, будь-як. Але я все-таки наполягаю на тому, що питання кошторису ми повинні прийняти, бо в нас інакше не буде жодних законних підстав для виплати будь-яких заробітних плат. І тому це питання, я наголошую, є важливим.

Будь ласка, включіть Кожем'якіну 30 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрій Володимирович, я вас дуже добре розумію, тим більше, що ви ж знаєте, що історія українського парламентаризму показує, що кожного разу в цей час виникають питання по кошторису, і вони вирішуються дійсно в дискусіях, ми працюємо зараз у фракції. Але,  на жаль, тоді, коли ще поважали професію депутата і ми цим пишалися, то тоді було це робити значно легше, ніж сьогодні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я сподіваюся, що ми виробимо кілька варіантів компромісних, але ми повинні вийти на позитивне рішення. Я в тому глибоко переконаний. Дякую вам.

Так, будь ласка, Бойко Юрій Анатолійович, співголова депутатської фракції "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний головуючий, шановні народні депутати, я хочу повернутися до питань бюджету. Наша  фракція не голосувала за прийняття  бюджету в варіанті, який запропонував уряд. І вже початок року показує, що ми були праві. Тому що бюджет в тому вигляді не вирішує ключових питань, які стоять перед країною, перед суспільством, не вирішує проблему низьких пенсій і не вирішує проблему підтримання і розвитку економіки.

Наша позиція залишилась незмінною. Ми вважаємо, що потрібно зменшити, краще пізно, ніж ніколи, переглянути бюджет, зменшити витрати на  силовий блок, перш за все це стосується поліції, прокуратури, зменшити адміністративні витрати, починаючи з Адміністрації Президента і завершуючи Кабінетом Міністрів. І починати вирішувати ключову проблему, яка стосується низьких пенсій, про що каже вся країна, і ми ще раз отримали підтвердження, перебуваючи в регіонах і спілкуючись з людьми.

Друге питання. Потрібно повернути ряд податкових пільг, які були  забрані в проекті бюджету і попередніми законами. Це була помилка і потрібно перш за все повернути пільги аграріям, тому що малі і середні фермери сьогодні опинилися в найбільш вразливій  і серйозній, в загрозливій ситуації. Вважаю, що ще час є, і можна повернутись до вирішення цього питання, враховуючи те, що багато сигналів йде з місць стосовно прийняття бюджету в тому вигляді.

Два питання, які стосуються внутрішнього життя країни, які ми хочемо підняти. Перше – це проходження опалювального сезону. Багато інформації, сигналів з місць, що холодно в будинках, низька температура теплоносія. Враховуючи тарифи, високі тарифи, рівень оплати населенням енергоносіїв за листопад впав на 65 відсотків, потрібно розглянути питання впевненості взагалі проходження самого опалювального сезону, враховуючи атмосферні наслідки.

Друге питання стосується медицини. Те, що зірвана закупівля ліків для державних установ, це дуже погано в країні, про це говорять всі. Таку поверхню айсбергу ми побачили у вигляді публічного конфлікту з керівництвом Міністерства охорони здоров'я і провідними фахівцями, які працюють в практичній медицині. І вважаємо, що ці два питання повинні бути розглянуті в п'ятницю на звіті уряду, і повинні побачити, яким чином будуть вирішуватися ці питання, які дійсно турбують людей, з якими вони стикаються кожен день.

І останнє, на що я хотів звернути увагу. Ми проаналізували проходження законопроектів авторства нашої фракції за минулий рік. 33 законопроекти, левова частина яких стосується економічної ситуації в країні і соціального захисту, авторами яких є депутати від нашої фракції, вони навіть не зайшли в зал, вони не пройшли комітети. Це ми розцінюємо як дискримінацію і хочемо наполягати на тому, щоб повернулись до рішення Верховної Ради, яке було прийняте згідно рекомендації Європейської комісії на чолі з паном Коксом стосовно квотного принципу прийняття і затвердження законів, що було порушено останнім часом.

Вважаємо, що прийняття рішення в такому вигляді дасть можливість пожвавити законодавчу роботу і залучити всіх депутатів, а не тільки в правлячій коаліції, до участі в законодавчій роботі.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Радикальна партія, Ляшко Олег Валерійович. Будь ласка, Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Мені прикро, що жоден із колег, які виступали перед цим, не згадав про те, що сьогодні 16 січня рівно три роки як у парламенті були прийняті так звані "диктаторські  закони", голосування руками, які стали приводом до кривавих подій на Майдані, на Інститутській, де загинули наші найкращі люди. Поет писав: "Пройшли по Майдану, як вітер по полю, і на Інститутській навік полягли".

На жаль, ніхто сьогодні не згадує ні ті події на Інститутській, на Майдані, ніхто не притягнутий до відповідальності з тих осіб, які голосували за ці "диктаторські закони", які цементували і були фундаментом влади Януковича, тому що вони змовилися із нинішньою владою, спокійно продовжують сидіти в парламенті, ховатися за депутатською недоторканністю і не відповідають за свої злочини.  І от саме тому, що  ті, хто сьогодні при владі і ті, хто були вчора владою Януковича і комфортно себе сьогодні почувають, саме тому ми так і живемо. Бо забули швидко про жертви, які були заплачені на Майдані, про жертви, які сьогодні українці платять на фронті.

Наслідки цієї змови – це в тому числі катастрофічне зниження рівня життя мільйонів українців. Зниження курсу гривні до долара – це фактично податок на найбідніших, який обезцінює заощадження, зарплати, пенсії і будь-які соціальні виплати. Це результати відсутності політики  економічного націоналізму, це результати відсутності української монетарної політики, яку мав би проводити Національний банк України. Коли сьогодні курс гривні фактично тримається за рахунок кредитів Міжнародного валютного фонду, за рахунок вимивання золотовалютних резервів, це дорога до дефолту.

Тому єдина можливість стабілізувати курс гривні, економічного зростання - це ставка на національного виробника, це створення мільйонів нових робочих місць, це українська політика, а не пригинання перед одними чи перед іншими. Себе треба захищати. Якщо самі себе не захистимо, ніхто нас не захистить: ні шановний Віце-президент Байден, який сьогодні з візитом в Україні, ні майбутній Президент Трамп – все на когось сподіваємося, хтось прийде захистить. Колеги, ну невже розуму не вистачає, щоб зрозуміти, що нікому ми не потрібні в цьому світі сильними і незалежними, тільки самим собі. І коли нам розказують: той зробить, той зробить, той зробить, то ми вже бачимо до чого поробили. Безвізу немає, зате то ліс хочуть забрати, то землю забрати, то українську душу, пісню і слово забрати.

Тому Радикальна партія вимагає прийняття в першочерговому порядку законопроектів, які дадуть можливість створити робочі місця для українців, економічне зростання, зниження цін, в тому числі на комунальні тарифи.

Хто нам отут, Степан Кубів шановний, скільки разів ви нам розказували, що всі питання із тарифами будуть вирішені? Ви платіжки отримали? Люди платіжки отримали. Якщо не знаєте, двокімнатна квартира за опалення 3,5-4 тисячі гривень. Де людині взяти 4 тисячі гривень, щоб заплатити за опалення? Я вже не кажу про те, щоб поїсти чи дітей нагодувати, чи в школу якийсь там у ранець кусок хліба без масла хоча б.

Тому я вимагаю від уряду негайно проаналізувати ситуацію із станом виплати за комунальні послуги і негайно прийняти рішення про повернення соціальної норми споживання газу і знизити вартість мінімум вдвічі, у людей немає можливості платити за ці тарифи.

Крім того, ми наполягаємо на прийнятті в парламенті змін до Конституції, які покладуть обов'язок на Національний банк, помірні процентні ставки по кредитах і працевлаштування українців. Бо до тих пір, поки Україна буде сировинною економікою, до тих пір, поки ми, як "кончені" наркомани, будемо сидіти на кредитах Міжнародного валютного фонду, ми ніколи не зробимо нашу країну і сильною, і успішною.

Тому Радикальна партія пропонує радикально міняти економічну політику і монетарну політику, яку проводить нинішнє керівництво Національного банку. А ні, то я одягну куфайку і особисто піду та викину Гонтареву із Нацбанку, якщо вона далі буде грабувати Україну!..

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. …і коли Президент Порошенко буде покривати цю корупцію в Національному банку.

Ми вимагаємо від Президента Порошенка внести подання до парламенту про звільнення Гонтаревої з посади Голови Нацбанку, а парламенту прийняти відповідне рішення.

І нарешті останнє. Учора на Рівненщині стріляли за бурштин – двоє людей поранено, сьогодні вночі на Житомирщині одна людина загинула, п'ятеро поранено. Рік тому парламент прийняв Закон про бурштин в першому читанні. Ми наполягаємо негайно…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Голова депутатської групи "Партії "Відродження" Хомутиннік Віталій Юрійович, будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую. Шановні колеги, шановні представники засобів інформації! Дозвольте спочатку привітати всіх з Новим роком, з початком нового політичного сезону та побажати всім добра і злагоди в цьому році.

Депутатська група "Партія "Відродження" пропонує, щоб цей рік став роком відродження економіки та промислового потенціалу нашої держави. На жаль, впродовж минулих 2-3 років влада приділяла недостатньо часу економічним реформам, а якщо сказати відверто, то взагалі нічого не робила в цьому напрямку. Спочатку сподівалися на те, що хтось прийде і щось зробить за нас, для цього запросили іноземців, фахівців з різних країн. І  цей експеримент закінчився фактично провалом: всі пішли, ще й зі скандалом.

Після цього почали проводити так звані відверті відкриті конкурси, на які почали залучати начебто наших фахівців національних, українців. І всі ці конкурси фактично заключалися в тому, щоб зробити максимально публічність цим конкурсам, але врешті-решт виявлялося так, що перемагали в цих конкурсах на посади державних підприємств в сфері економіки чи на спеціальні державні органи перемагали, якщо не представники "БПП",  то "Народного фронту". Тобто у нас, якщо є талановиті люди, то тільки в цих двох політичних силах.

В результаті такої невдалої економічної політики протягом останніх двох років Україна фактично втратила в два рази свій потенціал економічний і скотилася на двадцять позицій нижче в світовому рейтингу по валовому внутрішньому продукту.

В результаті знову ж такої політики ми втратили 55 відсотків ринків країн СНД. І те, що ми б мали компенсувати за рахунок асоціації з Європейським Союзом і пишалися тим, також втратили ринки Європейського Союзу, на 28 відсотків скоротили свій експорт до країн Європейського Союзу.

Ми маємо вже розуміти, якщо Україна не стане сильнішою економічно, якщо не буде незалежною саме в економічному своєму потенціалі, якщо не підвищить за рахунок цього соціальні стандарти, то ми будемо безрезультатно стукати в закриті двері Європейського Союзу. І з врахуванням того ставлення, яке є від Європейського Союзу до України, ми розуміємо, що цей шлях може бути дуже-дуже довгий.

Тому наша партія, депутатська група "Відродження" пропонує сконцентруватися саме на відродженні економічного потенціалу країни для того, щоб в нас були зацікавлені і країни Європейського Союзу, і всього світу.

Також одним із ключових питань для того, щоб відродити економічний потенціал країни,  треба, безумовно, вирішити питання фінансової політики нашої держави, а саме мова іде про керівництво Національного банку. Фактично ми можемо констатувати, що основним ворогом для розвитку економіки в державі є діяльність Національного банку. Неодноразово ми говорили про цифри, які принесла діяльність Національного банку. Це вимірюється в тому, що 40 мільярдів обігових коштів підприємств заблоковано та виведено з обігу за рахунок того, що біля ста банків було ліквідовано за цей час. Більше того, ці банки всі були вітчизняними банками. Жодного банку, де є власники Російської Федерації чи іноземні власники, жодного банку не зачепили. Фактично весь вітчизняний сектор банківської системи був знищений. Тому без врегулювання питання Національного банку говорити про розвиток економіки… (ще 30 секунд я просив би).

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, дайте 30 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Ми не зможемо вирішити дійсно ті наміри, які були нещодавно оголошені урядом – і за це ми вдячні уряду – за те, що принаймні є такі заяви про те, що цей рік буде ключовий в економічних питаннях.

Тому ми пропонуємо сконцентруватися на питаннях економіки і  все ж таки вирішити з початку нової сесії кадрове питання по Національному банку України.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Москаленко Ярослав Миколайович, голова депутатської групи "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Сьогодні перше засідання в новому році. Щиро всіх вітаю! Як правило, новий рік несе в собі нові очікування, нові бажання для нас. Нас чекають нові справи. Ні для кого не секрет, що новий рік буде дуже непростим. А якщо сьогодні хтось уважно слухав прес-конференцію, то шановний Віце-президент Джо Байден сказав, що 2017 рік буде дуже-дуже і дуже непростим для нашої країни.

Інколи, щоб вилікувати смертельно хворого пацієнта, треба розрізати, пустити кров, аж тоді лікування дає ефект. Якщо наш пацієнт – Україна, то розтин показав, що прийняті рішення про децентралізацію були вкрай вірні. Вони кардинально розвернули країну в бік зрозумілих, затребуваних народом реформ. Але якщо ми зараз не втрутимося, то все може закінчитися не оптимістично. Здається, що ми забули, що після розтину потрібно організм зшивати і реабілітувати.

Реформа децентралізації є ключовою в будівництві нової України, України, яку ми будуємо для людей. Хочу нагадати, що неодноразові були спроби подібних реформ. З останніх - було прийнято рішення урядом в 2005 році, потім – в 2009 році, але так і не були закінчені. Всі ці неефективні дії тодішньої влади привели до того, що до влади в 2010 році прийшов Янукович. Те, що було далі, Україна  не забуде ніколи.

2017 рік – це наш український рубікон. Він ключовий в зміні системи управління країною. Самостійні, сильні, спроможні громади і зменшення повноважень центральних органів влади тільки це є дійсним народовладдям і тільки це буде мати успіх у новій Україні.

І тоді як 2017 рік може стати роком початку економічного зростання України, що потрібно зробити нам? Злагоджена робота Верховної Ради  у тісній співпраці з Кабінетом Міністрів. Саме це може дати поштовх. Саме Кабінет Міністрів 1 квітня в 2014 році прийняв, після Революції Гідності,  концепцію реформи місцевого самоврядування. Був розроблений і прийнятий в 2015 році Закон про добровільне об'єднання територіальних громад. Збільшились повноваження органів місцевого самоврядування, децентралізація пройшла в галузі адміністративних послуг, архітектурного контролю, в земельній сфері. І сьогодні ми вже бачимо на рахунках міських рад обласного значення сотні мільйонів гривень на депозитах, районного значення і сіл та селищ, міст районного значення – десятки мільйонів гривень на депозитах.

Тепер інша сторона медалі, власне, чого я піднімаю цю тему. Добровільне об'єднання територіальних громад. За неповні два роки спромоглися об'єднати тільки близько 10 процентів територіальних громад. Якщо бути точним, то в 2015 році це 159 громад, і майже 200 громад  в 2016 році. З однієї сторони, можна вважати такі темпи нормальними, але не в країні, яка воює. Шановні колеги, в України часу немає.

Я хочу сказати про ті проблеми, які гальмують сьогодні добровільні об'єднання громадян. Це в першу чергу відвертий    саботаж на місцях з боку сільських, селищних голів, міських та місцевих осередків політичних організацій. Сьогодні місцеві голови не думають про те, як Україні розвиватись далі, а думають про те, як після об'єднання територіальної громади виграти вибори, або краще не робити це об'єднання, щоб виборів не було. Так само місцеві осередки партійних організацій думають, як об'єднати громаду, щоб потім мати більшість у цій громаді і мати свого голову. Це серйозна проблема.

Але є ще одна найбільш важлива: повну реалізацію Закону України про об'єднання територіальних громад гальмує чинна Конституція України, тому що добровільне об'єднання громадян передбачає об'єднання між селищами однієї адміністративно-територіальної одиниці. А у нас сьогодні вже є практика, коли хочуть між собою об'єднатися громади інших районів або навіть інших областей. І це є проблема і ми не можемо її вирішити локально якимось законопроектом, бо він буде також суперечити чинній Конституції України.

Щодо того, щоб закінчити добровільні об'єднання громадян, я вважаю, що ми повинні встановити дедлайн, шановні колеги, тому що ми будемо довго чекати, поки воно закінчиться. Ми повинні встановити дедлайн, до якого часу повинно пройти добровільне об'єднання громадян, наприклад, якщо йти по тим нормам Конституції нової, яку ми з вами у першому читанні прийняли, то це повинно бути краєм - 1 жовтня 2017 року.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. .. щоб потім Кабінет Міністрів згідно перспективного плану розвитку зміг провести вже остаточне добровільне об'єднання громадян вже згідно свого прийнятого перспективного плану, і тоді адміністрації припинять свої повноваження 1 березня 2018 року, як ми запланували в Конституції.

Щодо порядку денного на цей тиждень, Андрій Володимирович, прошу законопроект №3131 про управління об'єктами державної власності поставити до порядку…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. І у мене є зворотнє прохання і до вас, пане Ярослав, і до всіх голів фракцій.

Колеги, голови фракцій, сьогодні майже у всіх будуть засідання фракцій після обіду. У мене є велике прохання, щоб ви розглянули порядок денний і сказали своїм секретаріатам питання підтримки того чи іншого законопроекту для того, щоб ми могли вибрати ті законопроекти, які справді будуть мати повну підтримку в залі. Тому я дуже би просив усі фракції проаналізувати і дати своїм секретаріатам цю інформацію, а ми в свою чергу зберемо цю інформацію для того, щоб кінцевий порядок денний ми змогли складати і з врахуванням того, які є законопроекти і важливі, і об'єднуючі. І я думаю, це буде добрий ґрунт для того, щоб ми змогли провести плідний і успішний тиждень нашої роботи. Дякую.

Тепер Герасимов Артур Володимирович, представник Президента України у Верховній Раді України. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! В першу чергу, дозвольте приєднатися до привітання з новорічними та різдвяними святами і побажати всім здоров'я, злагоди, успіхів та наснаги для підтримки подальшого розвитку нашої держави.

Щодо законодавчої роботи. Минулий рік ознаменувався, серед іншого, здійсненням надзвичайно вагомих кроків на шляху проведення судової реформи. Разом з тим, шановні колеги, для повноцінного переформатування роботи судової системи нам потрібно докласти ще дуже багато зусиль. Зокрема, на розгляді у Верховній Раді України перебуває визначений Президентом України як невідкладний проект Закону про Конституційний Суд України (№ 5336-1), спрямований на врегулювання порядку організації та діяльності зазначеного органу і конституційної юрисдикції, статусу його суддів, підстави порядку, звернення до цього органу тощо. Таким чином, з огляду на важливість даного питання, вищевказаний законопроект потребує розгляду вже на поточному пленарному тижні.

Окрім того, Президентом України було внесено на розгляд парламенту та визначено як невідкладний законопроект №5636 щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2017 році для участі в багатонаціональних навчаннях. Та ратифікаційний проект закону №0124, ухвалення якого сприятиме забезпеченню безпеки при перевезенні небезпечних вантажів. З огляду на зазначене, відповідні законопроекти потребують прискорення підготовки профільними комітетами та розгляду в залі парламенту на цьому тижні. 

Також потребують включення до розкладу засідань пропозиції Президента України до  законів України щодо оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки ( № 2009а-д, №3259 та №3830-3 та №3831-2).

Крім того, хочу зазначити на необхідності розгляду впродовж січня  поточного року визначеного Президентом України як невідкладний проекту Закону України про електронні комунікації (№3549-1), а також законопроектів: № 5526  про внесення змін до Закону України "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" (щодо удосконалення правового статусу служб у справах дітей); №5491 про Український культурний фонд та про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання перейменування місцевих державних адміністрацій (№5541), щодо якого ми були б дуже вдячні профільному комітету за можливість розгляду на найближчому його засіданні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Кубів Степан Іванович – Перший віце-прем'єр-міністр України,  міністр економічного розвитку і торгівлі. Будь ласка.

 

КУБІВ Т.І. Шановний Андрій Володимирович, шановні керівники фракцій, керівники комітетів, депутати, журналісти. Дозвольте від імені уряду ще раз привітати зі святами: Новим роком, Різдвом Христовим, Водохрещенням. Бажаю всім нам миру, мудрості, злагодженості, взаєморозуміння і божої опіки.

Одне з ключових завдань уряду на 2017 рік – це забезпечення вищих заробітних плат для українців та розвитку національної економіки. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання уряду в минулу середу.

Перше. Як ви знаєте, 1 грудня соціальні стандарти підвищені трішки більше, ніж на 10 відсотків. Звісно це невеликі кошти, але це крок вперед. Загалом уряд протягом 2016 року, здійснивши двічі підвищення соціальних  стандартів, забезпечив їх зростання на 16,1 відсотка. Окрім того, з 1 січня 2017 року відбудеться зростання мінімальної зарплати вдвічі, до 3200 гривень, і це тільки перші кроки, які дозволять нам змінювати якість життя і надалі розвивати національну економіку.

Друге. Одним із нещодавніх важливих рішень уряду була відміна 367 нормативно-правових актів, які стримували розвиток бізнесу. На минулому тижні ми затвердили концепцію реформи Міністерства охорони здоров'я. Це рішення широко обговорювалося серед багатьох експертів, громадськості. Результатами змін стане збільшення тривалості життя, профілактика хвороб, а також підвищення соцстандартів для медиків.

Третє. Операційний план уряду – це чіткий шлях модернізації економіки України.

Четверте. Нові підходи до розвитку пріоритетних галузей, точок зростання, нові підходи до освіти, науки шляхом консолідації представників бізнесу, влади і експертної спільноти в рамках щоденної роботи, домовленості еліт України, саме домовленості еліт України.

І п'яте. Конструктивна робота між представниками бізнесу, влади та професійно-експертного середовища з питань посилення джерел та ресурсів економічного і соціального зростання у 2017 році.

Хочу подякувати всім фракціям і групам за прийняття важливих ініціатив, які були в минулому році, і також я думаю, що цього року, як і на цій сесії, так і на наступній, ми зможемо великою перемогою, чітким обговоренням, де комітети Верховної Ради повинні стати площадками дискусій і відповідно отримати відповідний результат. Прийнятий пакет ініціатив щодо реформування дорожнього господарства та створення дорожнього фонду.

Хочу сказати, шановний Андрій Володимирович, що ми пропрацювали з Апаратом Верховної Ради і ми передали ці законопроекти, які були продискусовані за останні два тижні, саме ці закони, які є невідкладними, і ми просимо розглянути їх. Ми розуміємо, що комітет і уряд, профільний комітет в необхідності впровадження удосконалення податкового законодавства, ми говоримо також про урядовий, але який важливий, про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків. Також традиційно ми просимо щодо підтримання законопроекту щодо стягнення необґрунтованих активів.

Важливим блоком, про що відмічали керівники фракцій, є питання національної безпеки і оборони. Позиція уряду була і залишається незмінною: для збереження суверенності держави цей блок є пріоритетним.

Уряд, безумовно, підтримує необхідність розгляду важливих ініціатив стосовно децентралізації та місцевого самоврядування, мова якраз йде про   посилення ролі. Ми розуміємо про насичений порядок денний на цей тиждень.

У розрізі завершення блоку реформування інфраструктури ми дякуємо Голові парламенту Парубію Андрію Володимировичу за наполегливість та підтримку протягом двох тижнів цього важливого напрямку роботи.

Ми також хочемо приділити увагу для інвестиційного клімату і підтримати спільні напрацьовані законопроекти економічного комітету і уряду.  

Я ще раз від імені уряду висловлюю подяку Голові парламенту, головам комітетів, депутатам за фаховий підхід в завершенні бюджетного процесу і важливі питання, які потрібно нам розв'язати разом. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

Отже переходимо до виступів голів комітетів. Нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо зліва. І я запрошую до слова голову Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрієвського Дмитра Йосиповича, будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я повністю підтримую думку голів фракцій про те, що на цьому тижні нам треба розглядати в першу чергу ті закони, надзвичайно важливі, які з якихось причин не були розглянуті Верховною Радою. У Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства таких законопроектів декілька, і для їх результативного розгляду я пропоную наступне. Блок екологічних питань, який у вівторок у нас буде, можна було б доповнити законопроектом №2994 щодо недопущення безпідставного видалення зелених насаджень.

Ми також наполягаємо на розгляді простих, але важливих законопроектів: №4550 – це забезпечення житлом учасників АТО, №3696 – це так звана будівельна амністія, надзвичайно важливий закон, якого чекає пів-України. №3610 – це скасування пайової участі.

Андрій Володимирович, окремо  хочу  звернутися і до  вас з проханням  розглянути у другому читанні законопроект №4733-1. Його прийняття дасть можливість значно спростити будівництво, 85 відсотків якого взагалі не буде потребувати дозволів, значно просунутися в рейтингу Doing Business, про який тут теж згадувалося.

Я перед початком Погоджувальної ради поспілкувався з своїми колегами і відчуваю, що є  підтримка і розуміння того, що цей законопроект треба приймати якомога швидше.

І оскільки ми у вівторок  починаємо з питань транспорту, я сподіваюсь, що голова комітету Ярослав Дубневич мене підтримає і там у них будуть певні зміни, може ми якраз цей законопроект №4733-1 поставимо в ранок на питання транспорту.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Кожем'якін Андрій Анатолійович, він мав би бути наступним, просто він технічно знаходиться там. Будь ласка. 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Андрій Володимирович, я хотів би звернути увагу на два моменти. Це законопроекти, які дуже важливі і, напевно, треба прийняти  рішення щодо їх розгляду. Це Закон про амністію (№4255), у 2016 році, пам'ятаєте, ми прийняли на останньому пленарному тижні минулого року. Але  23 грудня  народний депутат Папієв зареєстрував проект постанови про скасування  рішення  Верховної Ради України про амністію, мотивуючи тим, що Голова Верховної Ради України при розгляді питання порушив норми Регламенту.  Я хотів би, щоб ми цей законопроект розглянули і прийняли рішення. Якщо його підтримають, то звичайно, що закон не буде підписаний вами. А якщо відхилять, то  ви підписуєте, направляєте амністію, щоб вона не затягувалась. Це перше.

І друге. Законопроект треба негайно включити до порядку денного. Ми заблокували роботу сьогодні  комісії по визначенню керівних посад, обрання на  керівні посади Державного  бюро  розслідувань. Чому? Тому що  немає,  ми не уточнили окремі положення, які чітко визначають, як потрібно, за якими критеріями обирати керівників управлінь в регіонах. І якщо цього не  буде, вони не зможуть працювати і комісія розпуститься, і ми більше не зможемо це робити.

І останнє, Андрій Володимирович, у зв'язку з тим,  що коли держава третій рік знаходиться у війні, то, на мою думку, дуже коректно згадувати в день створення тих чи інших правоохоронних підрозділів і органів,  називати ті правоохоронні органи, які були створені в той чи інший день.

Я хотів би привітати, вчора і позавчора були дні створення двох серйозних підрозділів – це Головного управління по боротьбі із корупцією і організованою злочинністю, так зване "К" Служби безпеки України, які я у свій час мав честь очолювати як заступник голови Служби безпеки України,  вітаю ветеранів, вітаю всіх, хто поклав здоров'я і життя. І Управління державної охорони, яке вчора теж відмічало свій день, вітаю їх теж із цим святом. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Я бачу, Власенка немає, так? Тоді Вовк Віктор Іванович наступний.  Комітет у закордонних справах, будь ласка.

 

ВОВК В.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Хочу поінформувати вас про поточну роботу Комітету із закордонних справ. Передусім хочу нагадати, що 7 грудня минулого року вдруге за 25 років  української незалежності були проведені парламентські слухання щодо актуальних питань зовнішньої політики нашої держави.

Перші слухання щодо зовнішньої політики, до речі, проводилися ще у далекому 2004 році, у зовсім іншій геополітичній ситуації. Ми провели ці слухання у період, коли перед українською зовнішньою політикою постали надзвичайно серйозні виклики у зв'язку з російською збройною агресією, анексією Криму і війною на Донбасі. То ж основною метою проведення  слухань були напрацювання парламентського бачення стратегії захисту національних інтересів нашої держави та протидії збройній агресії Росії. Комітет зараз закінчує роботу над проектом відповідних рекомендацій. У проекті рекомендацій, зокрема, пропонується розробити і прийняти  новий і окремий Закон про засади зовнішньої політики України, в якому чітко були б окреслені її цілі та задачі.

Учасники  слухань також неодноразово наголошували, що однією з цілей зовнішньополітичних зусиль України має стати повномасштабна реалізація міжнародно-правової відповідальності Росії як держави-агресора. Відповідний законопроект у комітеті готується.

Всі ці та інші моменти будуть відображені в рекомендаціях, які, я сподіваюсь, у найближчі дні будуть внесені комітетом на розгляд Верховної Ради.

І коротко ще про одне питання. Враховуючи невідповідність діючого Закону України про дипломатичну службу положенням нового Закону України "Про державну службу", а також неактуальність положень чинного закону реаліям сьогодення, у Комітеті в закордонних справах в рамках робочої групи... ( говорить не в мікрофон)  

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка. Ви закінчили, так?

Княжицький Микола.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Дякую.

 Шановні колеги, хочу скористатися присутністю тут представника Президента України і наголосити на тому, що на початку лютого Міжнародний альянс інтелектуальної власності знову буде розглядати питання дотримання Україною законодавства з питань інтелектуальної власності.

Хочу нагадати, що однією з підстав, чому  наша країна в минулі роки визнавалася світовим піратом номер 1, була відсутність ефективного законодавства про боротьбу з Інтернет-піратством. 22 вересня минулого року Верховна Рада прийняла таке законодавство, яке було частиною законопроекту №3081-д. Але, як відомо, Президент цей законопроект заветував, але, на жаль, так і не подав конкретних пропозицій, які могла би розглянути Верховна Рада, хоча обіцянка така і зі сторони Президента, і зі сторони представників Адміністрації Президента була, ми зустрічалися з представниками індустрії.

Ця нарада відбулася 3 грудня за участю Президента, розробників законопроекту №3081-д і було вирішено впродовж двох тижнів завершити роботу над конкретними пропозиціями і надати їх на погодження Президенту. Пропозиції всі були розроблені, погоджені з Адміністрацією Президента, подані Президентом, але, на жаль, поки що не розглянуті і у вигляді пропозицій від Президента до нас в комітет не надійшли.

Очевидно,  якщо цей проект не буде прийнятий до кінця січня, то в лютому Україна знову потрапляє в чорний список, і як наслідок позбавляється цілої низки митних преференцій у відносинах зі Сполученими Штатами Америки. Це десятки мільйонів доларів прямих втрат, які ми понесемо, якщо не приймемо цей законопроект з узгодженими з Президентом правками, які він повинен внести до нас в комітет.

Тому хотів би звернутися до Президента із проханням: знайти  невелику частину свого часу, подивитися на напрацювання робочої групи і подати свої пропозиції в комітет, щоб ми могли у Верховній Раді їх врахувати і прийняти цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, ви пам'ятаєте, як в минулому році на кожній Погоджувальній раді я звертався до всіх з кричущою проблемою про те, що державне оборонне замовлення фактично в минулому році було зірвано.

Я хочу проінформувати про одну позитивну річ. Буквально в останній робочий день минулого року завдяки позиції і Президента, і Прем'єр-міністра, і Першого віце-прем'єра, міністра фінансів, бюджетного комітету нам вдалося запустити процедуру і функціонування системи державних гарантій. І з цього місяця наші оборонні заводи максимально будуть завантажені і наша армія почне отримувати в необхідній кількості всю необхідну зброю.

Нагадаю, що така ситуація склалася тому, що Верховна Рада неодноразово, явно з корупційних міркувань, саботувала прийняття Закону про спецконфіскацію. І ми були змушені звернутись до такого інструменту, який не дуже вигідний нашій державі, але який чітко дає нам можливість забезпечити наших військовослужбовців.

Хотів також  звернути увагу на ті шокуючі, з моєї точки зору, цифри, які перед новим роком були опубліковані по бойовим та небойовим втратам в зоні АТО. У нас небойових втрат набагато більше, ніж бойових. І саме тому я звертаюся до Голови Верховної Ради, до Погоджувальної ради: ми просимо зробити через декілька тижнів тематичний день по цьому блоку, а зараз терміново я прошу на четвер поставити проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення питань проходження військової служби (№5640). Шановні друзі, у нас є велика ця проблема, і враховуючи, що вона, на жаль, стає все більш і більш актуальною, я прошу уваги всіх голів комітетів, всіх голів фракцій на те…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд завершити. Включіть мікрофон, будь ласка, Пашинському.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. І прошу допомоги в тому, що ми розробляємо і зареєстрували необхідні проекти законів: про військову юстицію, про підтримання дисципліни, про ротацію і про все інше. Надіюсь на вашу підтримку, і надіюсь, пане спікере, що ми зможемо цьому приділити достатню увагу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.  №5640, так?

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. №5640.

 

ПАРУБІЙ А.В. № 5640.  А для нас питання безпеки і оборони весь час є в прерогативі. Як тільки буде блок поданий, воно тут же буде в порядку денному на перший же день, коли тільки  комітет подасть блок питань. Тому я думаю, що тут не буде  ні в кого жодних питань і з цього приводу не буде жодних дискусій.

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Шановний пане Голово! Я дозволю собі від імені Комітету палива і енергетики побажати всім нам у  новому році оптимістичної, позитивної енергії перетворень заради людей. І ми розуміємо, що  цей тиждень фактично підводить  підсумки цієї сесії, і ми в порядок денний включаємо ключові законопроекти, які нам потрібно ще встигнути прийняти. Але хочу звернути увагу на те, що жодного енергетичного законопроекту, на жаль, тут немає, хоча, відверто кажучи,  у нас  є пакет законопроектів, які пов'язані з модернізацією газового сектору України, який конче необхідний.

Тому я просив би розглянути  можливість хоч одного законопроекту включити в порядок денний саме на цьому тижні, якщо вийде, Андрій Володимирович.

Але враховуючи, що ми в четвер з вами будемо затверджувати порядок роботи на наступну сесію, я би запропонував вже може сегментувати і подумати, як спланувати правильно роботу наступної сесії нашої. Тому що, наприклад, тільки по Комітету палива і енергетики ми плануємо чотири блоки запропонувати Верховній Раді.

Перший – це те, що стосується розвитку газового сектору, ринку газу.

Другий блок – це ключовий, дуже важливий законопроект про  ринок електричної енергії і все те, що пов'язано з розвитком ринку електричної енергії. Це другий пакет, який комітетом буде внесений.

Третій блок надзвичайно важливий і ми  працюємо разом з Комітетом ЖКГ. Це ключова позиція по законопроектах по енергоефективності.

І четвертий блок також дуже важливий. Це сьогодні ключовий глобальний тренд – пакет законів про  зелену енергетику.

І на завершення я хотів би проінформувати своїх колег, що післязавтра, в середу, у нас буде спільне засідання Комітету Верховної Ради палива і енергетики спільно з Колегією Міністерства палива і енергетики по презентації…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. … у цьому залі по презентації проекту енергетичної стратегії України. Та стратегія, яка буде визначати питання енергетичної безпеки принаймні на 20 років вперед, до 35-го року. Я запрошую колег народних депутатів, керівників комітетів долучитися до цієї дискусії.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександр Георгійович, коли ви говорите включити хоча би один законопроект, ви який маєте на увазі, ви номер можете сказати?

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. У нас є чотири законопроекти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви назвіть один, який, на вашу думку не викликає дискусій.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я би запропонував або №3096, або № 4840.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, дякую.

І ми чекаємо питання по енергетиці (друге читання), ринок електроенергії, це важливий законопроект. Я думаю, це теж будуть одні з перших наших блоків розгляду на наступній сесії. До речі, ви дуже добре нагадали, нам необхідно буде прийняти і рішення про календарний план на наступну сесію, воно теж давно вже є роздане по фракціях, по комітетах. У  мене є велике прохання, щоб фракції і комітети змогли вивчити, і нам теж цього тижня треба буде це питання проголосувати – календарний план на наступну сесію. Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний пане головуючий, шановні колеги, користуючись можливістю, я хочу подякувати Погоджувальній раді за підтримку ідеї проведення тематичного розгляду питань і законопроектів щодо прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. З того часу було створено робочу групу з міністерством з питань ВПО і станом на сьогодні ми спільно дійшли висновку, що найближчий час, коли цей пакет законопроектів може бути розглянутий, це другий пленарний тиждень лютого або початок березня. У зв'язку з цим я направив вам листа, де пояснюю необхідність корегувати запланований час розгляду такого пакету законопроектів.

Є два аспекти, на які я хотів би звернути увагу. Перший – це прохання до кількох комітетів, колег, зокрема, з Комітету з питань будівництва і ЖКГ, Комітету з питань правової, податкової і митної політики, Комітету з питань промислової політики та підприємництва і Комітету з питань правової політики та правосуддя розглянути найближчим часом законопроекти з питань ВПО, які мають ці комітети як головні для того, щоб уможливити їх підготовку для тематичного розгляду. Міністерство також звернулося до комітету з проханням дати їм більше часу для підготовки власних законодавчих ініціатив.

В той же час, щоб не гальмувати цю роботу, шановний Андрій Володимирович, я прошу за умови безумовності наявності відповідного кворуму у Верховній Раді поставити на 19 січня чотири законопроекти, які готові для розгляду в першому читанні, зокрема:  №2481, №3459-1, №5107 і №4022а. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми розглянемо можливість, щоб їх поставити і можливо вже оперативно зорієнтуємося, яка буде ситуація в залі, і оперативно приймемо рішення з цього приводу. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, декілька разів офіційно подавав ці пропозиції і просив би вас звернути на них особливу увагу. Поставити до розгляду в сесійний зал на цей тиждень такі проекти законів: №5113  про реструктуризацію заборгованості підприємства дніпровського "Південмаш". Це дуже важливе стратегічне питання для української промисловості. Аналогічний закон ми прийняли по державному підприємству "Антонов" і маємо невідкладно прийняти цю законодавчу ініціативу, яка по суті рятує українську космічну галузь.

Окрім цього, розглянути законопроект № 5265, який поліпшить умови ведення державно-приватного партнерства на території здійснення антитерористичної операції. Це є дуже важливо.

Законопроект №4217, який дозволить суб'єктам підприємницької діяльності не сплачувати адміністративний збір при внесенні змін до установчих документів, якщо вони здійснюються відповідно до Закону про декомунізацію. Це теж дуже важливо.

І законопроект №5495 про збереження українських лісів, який вводить кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка, а також містить важливі технічні норми, які важливі для України в перемовинах з Європейським Союзом для того, щоб остаточно зняти всі питання по лінії виконання міжнародних зобов'язань України в рамках СОТ.

Окрім того, хотів би окремо наголосити, що нещодавно вийшло інтерв'ю віце-прем'єра України з питань євроатлантичної інтеграції, яке містить неправдиву інформацію стосовно питання експорту ліса-кругляка. По-перше, в ньому стверджується, що Україна порушила Угоду з Світовою організацією торгівлі. Це не так. По-друге, стверджується, що мораторій не працює. Ми готові на фактах, на цифрах довести, що мораторій працює і приносить користь українській економіці, українському суспільству. І, по-третє, в цьому інтерв'ю стверджується, що Європейський Союз пропонує…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Стверджується, що Європейський Союз пропонує Україні 600 мільйонів євро так званої макрофінансової допомоги, яка не є кредитною. Так от, я хочу всіх поінформувати, все українське суспільство, що мова іде про довгостроковий кредит строком до 15 років. І на підтвердження цього також ми можемо продемонструвати відповідні кредитні договори, які були підписані між Україною та Європейським Союзом.

Тому давайте дбати про власну промисловість – це єдиний сильний фундамент для української…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Денісова Людмила Леонтіївна.

 

ДЕНІСОВА Л.Л.  Дякую.

Шановні колеги! Я хотіла б звернутись до вас, пане Голово, з двох питань. Перше – це підготовча робота до засідання Погоджувальної ради. Ми всі як голови комітетів надаємо до вас листи, звернення, які законопроекти включати до пленарного тижня. Потім ми ще раз тут все це проговорюємо.

Нещодавно Апарат Верховної Ради скликав всіх завідуючих секретаріатів. Моя завідуюча секретаріатом, вона задала запитання: чому жодного законопроекту не включено на цей пленарний тиждень від нашого комітету? Да, є №4504, це на прохання шановного народного депутата. Їй відповіли, так, що Голова має право сказати про це на Погоджувальній раді, які законопроекти треба включити. Так я вже все це сказала. Ми відпрацювали з кожним головою фракцій, відпрацювали з народними депутатами і подали такі листи. Вони розглядаються чи не розглядаються? Потім на Погоджувальній раді нам роздають ще такі листочки, щоб ми ще раз написали. А потім ми, як, наприклад, зараз пан Галасюк, наголошуємо про те, які потрібно включити. Ну, це ж марно витрачаємо час і ваш, пане Голово, і наш. Це одне прохання. Я прошу розглянути вами особисто, щоб ці листи доходили до вас.

І дійсно, може, в цьому плані писати, що це на прохання комітету. Або це просто Секретаріат так визначився Апарату Верховної Ради, Апарат визначився, що такі закони потрібно включити. Це перше питання.

І ще друге. Я хочу, щоб все ж таки Апарат Верховної Ради або ви особисто, пане Голово, визначили тематичні дні в…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. …щоб ми визначили такі дні, коли буде розглядатись питання транспортне, або економічне, або соціальне. Жодного разу ще не було такого тематичного дня як соціальний. Я думаю, якщо буде графік, то комітети відпрацюють такі питання, які потрібно дійсно розглянути, якщо немає якихось там термінових.

Я, безумовно, вдячна вам за те, що коли я наголошую, що необхідно включити…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Я вам зараз пояснюю одну важливу річ. З 1 вересня цього року за моєю ініціативою ми почали формувати питання порядку денного через формування блоків. Мене може спитати  голова Комітету транспорту, коли була пропозиція блоку по транспорту, було питання по транспорту? Було. Пане Галасюк, коли була ваша пропозиція, був блок? Було. Пане Рибалка, коли була ваша пропозиція? Було, так. Пане Кожем'якін, коли була ваша пропозиція? Було. Пане Андрієвський, коли було ваше. Був блок!

Отже, я можу запитати кожного голову комітету. Кожен голова комітету, який мав готовність розглянути цілий блок, не одне питання на сесію, а цілий блок, і проголошував це питання тут, на Погоджувальній раді, воно тут же включалось в порядок денний. І це може підтвердити кожен тут з голів комітетів, які реально працюють, які подають блоки.

Звичайно, коли ми подавали, вибачте, "вінегрет" в порядку денному, коли в нас з кожного блоку по одному питанню, створювалося загальне враження, що кожен щось має в тому порядку денному. Але це, як показав час, було не настільки ефективна робота. Робота блоками є більш ефективною, більш професійною, де працюють спільно і комітет, і відповідне міністерство в уряді, і де працюють громадські діячі. Таким чином, ми можемо робити по півдня експертну дискусію.

Отже, повідомляю, і цього тижня, як і кожного попереднього тижня цієї осені, запропоновано півдня, бо пропозиція була по півдня робити блок, це буде блок по транспорту, так само, як в четвер, буде по децентралізації і буде по питаннях права і по комітету, який очолює Князевич.

І наголошую ще раз, кожен раз ці блоки формувалися не із-за моєї забаганки, а ті голови комітетів, які озвучили, і були поставлені на наступні тиждень. Кожного разу ці блоки формувалися за пропозицією голів комітетів.

Тому, з вашого дозволу, я скажу свою думку. Вважаю, що в нас поставлена робота по формуванню порядку денного добре. Вважаю, що вона має перевагу над тим, що тут уникається суб'єктивний фактор. А голови комітетів стають фактично центром прийняття рішення. І можу наголосити, в той самий момент, коли ви скажете, що є готовий блок з вашого комітету, тут же на наступний тиждень цей блок буде поставлений в порядок денний. Це, власне, з того приводу, що я хотів пояснити.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Якщо потрібно в цьому листі написати, що це блок питань соціальної політики, я так і напишу, але ми кожного разу подаємо цей блок. Тобто, якщо потрібно написати в листі, щоб не наголошувати на засіданні Погоджувальної ради, що такі саме законопроекти треба включити, я так і напишу. … чотири рази звертатися до вас, до Апарату, для того, щоб включити потім ці питання.

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, я ще раз структуру пояснюю. Справді,  структура формування порядку денного є довгою. Як ви знаєте, збираються в середу представники комітетів, потім в четвер – представники фракцій, і фактично це йде кількаетапний процес, бо на цьому етапі комітет може спочатку запропонувати, а потім сказати: вибачте, це питання знімається.

Відбувається іще одна важлива річ: коли комітет подав певний перелік законопроектів, Апарат обдзвонює секретаріати всіх фракцій для того, щоб вияснити чи є підтримка даного законопроекту. І тому відбувається кількаетапне формування порядку денного для того, щоб ми виходили з таким порядком денним, який буде успішним, який буде продуктивним і який буде результативним. І тут кількаетапність, вона дозволяє вийти на вищий рівень якості порядку денного. Дякую.

Будь ласка, Дубневич Ярослав Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги народні депутати! Насамперед, Андрій Володимирович, дуже вдячний за включення в порядок денний саме блоку транспортного і продовження його розгляду, який не розглянули на попередніх сесійних тижнях.

І прошу вас перенести законопроект №2475а, перенести на наступну сесії у зв'язку з двох причин. По-перше, потрібно провести ще консультації між фракціями, щоб цей законопроект, важливий і системний законопроект, про внутрішній водний транспорт набрав максимальну більшість голосів, а також у зв'язку із відсутністю по поважних причинах доповідача по цьому даному законопроекту Бориса Козиря.

А натомість прошу підтримати ініціативу Андрієвського Дмитра, голову комітету, про включення законопроекту №4733-1 замість законопроекту №2475 щодо розгляду законопроекту №4733-1 щодо спрощення дозвільних процедур. Це дуже важливо і для транспорту, тому що ми бюджетом 2017 року збільшили суму на ремонт доріг, а "Укравтодор" готує впершочергово роботи по капітальному ремонту доріг, що потребує узгодження документації в ДАБІ.

А також, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги народні депутати, хочу звернути вашу увагу на один прикрий прецедент. Ми з вами прийняли Закон  №5428 щодо примусового…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. … щодо мораторію на примусове стягнення по заборгованості Донецької залізниці з ПАТ "Укрзалізниці". Ми прийняли його 20 грудня. Я вдячний, Андрій Володимирович, що ви  відразу підписали і подали цей законопроект на підписання Президентові.

Згідно процедури Кабмін в особі Міністерства інфраструктури максимально мав до семи днів подати свої погодження щодо підписання цього законопроекту. На жаль…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Завершіть, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. На жаль, ці погодження на підписання Прем'єрові подано було 12 січня  2017 року. Так відпочили, що за цей час банк ВБР виграв в суді, на 7,5 мільйонів доларів ще виграв стягнення з ПАТ "Укрзалізниці". Степан Іванович, я вас прошу, візьміть на персональний контроль, щоб сьогодні ці документи погоджені вийшли і доповідьте ви прем’єру  Володимиру Борисовичу, щоб погодження вийшли до Президента і щоб цей закон був підписаний, негайно підписаний. Тому що протягом двох тижнів, які зараз будуть до 1 лютого,  ще розглядається в судах подання від російських банків на 30 мільйонів доларів, щоб ще цих коштів не втратила ПАТ "Укрзалізниця".

Артур Герасимов, прошу вас як представника Президента доповісти.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Лапін Ігор Олександрович.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня! Шановні колеги, не зайвим буде нагадати, що в 2016 році фактично приватизація по Україні була провалена і безпосередньо, що стосується приватизації Одеського припортового заводу і так далі.

Тому я хотів би скористатись нагодою звернути увагу керманичів на цей ганебний факт і розглянути можливість подальшого перебування голови Фонду держмайна на своїй табуретці, яку він зараз займає, я вважаю, недостойно. Це моя суб'єктивна думка, але тим не менше результат приватизації ОПЗ ми всі побачили.

На сьогоднішній день ми знову ж таки будемо наступати на  ті ж самі граблі, де в державний бюджет була закладена дохідна частина від  приватизації. І знову ж таки ми вийдемо на те, що фактично бачачи, що держава є неефективним менеджером, завжди була цікава посада директора та вимивання коштів, а не дійсно нормальне управління тим чи іншим державним підприємством, тому я  все-таки закликаю звернути увагу на цей момент.

З приводу законопроектів. У нас аналогічне питання буде скоро  виникати з нашим "Укрспиртом" та лікеро-горілчаною промисловістю. Є законопроекти, погоджені з комітетом, я вже на них наголошував, один із них №4861 – це законопроект, який погоджений комітетом, і просив би все-таки включити в порядок денний.

Справа в тому, що на підприємстві накопичуються борги. Ми знову  отримаємо банкрута і будемо мати велику проблему, а потім будемо  приватизовувати металобрухт. Тому я би просив би все-таки включити №4861 в  порядок денний. Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

СИРОЇД О.І. Запрошую до слова голову Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності народного депутата Сергія Рибалку. Прошу.

 

РИБАЛКА С.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Всі  ми бачимо, що, на жаль, ситуація в фінансово-банківському секторі не покращується. Після націоналізації "ПриватБанку" ми бачимо подальший банкопад, обезцінювання гривні, відсутність реального кредитування реального  сектору економіки. Наш комітет вчасно подав всі  пропозиції до порядку денного цього тижня. На жаль, жодного законопроекту ми не побачили в розгляді, я прошу вас звернути на це увагу.

А також наш комітет наполягає на тому, щоб поставити завтра у вівторок до  включення в порядок денний законопроект №5539 і в четвер поставити його до порядку денного для голосування – Закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків. Це дуже важливий законопроект, який дозволить врятувати малі і середні банки. Це ті банки, які показують хоч якийсь прибуток на відміну від банків першої і другої категорії. І я думаю, що ми на прикладі всіх розвинутих країн повинні робити все те для того, щоб врятувати банки, тим більше це малий і середній бізнес.

Друге питання. Я прошу включити до порядку денного законопроект про ломбарди і ломбардну діяльність (№1800). Комітет рекомендував та ухвалив цей законопроект ще в березні 2015 року. Це масштабний ринок під час кризи, який, як кажуть, чим гірше, тим краще, продовжує зростати і я вважаю, що ми повинні відрегулювати на законодавчому рівні ломбарди і ломбардні ринки, а також подумати про захист прав споживачів.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму пана народного депутата Артура Палатного.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Шановна Оксана Іванівна! Шановні колеги! На середу 18 січня включені проекти рекомендацій парламентських слухань -  це "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист" і наступний – "Ціннісні орієнтири сучасної української молоді". Це реєстраційні номери 5523 та 5570. Вони поставлені восьмим та дев'ятим питанням і, на жаль, тяжко розраховувати в середу на прийняття цих дуже важливих питань.

Хочу нагадати, що наше суспільство українське наприкінці минулого року було дуже вражене, жахливо вражене низкою трагічних випадків з дітьми, викликаних у тому числі на підставі дуже негативної роботи стосовно сімейної політики. Тому наш  комітет попросив би перенести ці дуже важливі постанови на четвер чи вівторок, чи можливо на середу трішки раніше.

Комітет підтримує пропозицію щодо включення до порядку денного сесії законопроект №5526 щодо вдосконалення правового статусу служб у справах дітей. Я просив би підтримати цю пропозицію і прийняти цей законопроект за основу та в цілому.

Ще друге. Я хотів би попросити, що підтримати розгляд у четвер 19 січня проект Закону про антидопінговий контроль (№ 4724). У вівторок наш комітет розгляне цей законопроект і я впевнений, що надасть позитивний висновок. Чому це важливо? Що реально існує загроза дискваліфікації за відсутності такого законопроекту нашій легкоатлетичній збірній і федерації загалом. Тому я просив би його підтримати.

І хотів би ще сказати, що…

 

СИРОЇД О.І. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Хотів би вас попросити включити до порядку денного ще раз законопроект №1248 стосовно утворення молодіжних центрів. Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань правової політики та правосуддя народного депутата Руслана Князевича.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, шановна пані головуюча, шановні колеги! Зі свого боку, від імені комітету навпаки хочу подякувати Апарату Верховної Ради за те, що всі пропозиції, які ми надсилали до цього пленарного тижня, враховані. І так як ми просили, є можливість провести єдиним блоком під час четверга, якщо вдасться нам це зробити протягом сесійного дня,  ті питання, які рекомендує до розгляду наш комітет.

З іншого боку, зважаючи на те, що це велике релігійне свято, Водохреще, звичайно є прохання від комітету, щоб ми все ж таки забезпечили достатню явку депутатів у залі, щоб всі питання четверга нам вдалося розглянути, щоб не трапилось так, що ми його завантажимо, а потім будемо шукати шляхи як не розглянути якісь питання, особливо ті, які стоять в кінці робочого дня.

І зважаючи на цю обставину, комітет просив все ж таки наші питання не розривати іншими блоками, бо спочатку йдуть питання нашого комітету, потім питання інших комітетів, і потім в кінці знову питання нашого комітету. Якщо це було б можливим, ми просили все ж таки ті питання, що стосуються нашої компетенції, наших предметів відання,  підтягнути вище до наших попередніх  питань, які стоять першими в порядку денному  на четвер.

 І крім того, оскільки питань багато, не вдалося, напевно,  сконцентрувати всі в один день, низка питань нашого комітету передбачена для розгляду вже в п'ятницю. Тому велике прохання, щоб не трапилось так,  а ці питання надто важливі,  що зважаючи, можливо,  на певні обставини, їх було відхилено, ми би просили, якщо це можливо, перенести їх на четвер. Якщо ні, то ми готові, щоб їх розгляд було перенесено на наступний сесійний тиждень,  вже на початок тижня, тому що вони, особливо перше питання, потребують нагального свого вирішення, позитивного вирішення в стінах парламенту. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Запрошую до слова голову Комітету з питань податкової та митної політики, народного депутата Ніну Южаніну.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, хотіла звернутися до вас з таким питанням, у нас в четвер на розгляді проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу ( щодо змін оподаткування спадщини) (№ 0940).

Голови депутатських фракцій, ви знаєте, що на сьогодні у мене є інформація, що у вас різна думка щодо прийняття цього законопроекту. А насправді переважна більшість людей  дуже чекають цього  закону. Хотіла би з вами порадитися, якщо у вас є застереження, давайте їх проговоримо спільно з урядом, з Міністерством фінансів для того, щоб у нас було  спільне виважене рішення і ми не мали розбіжностей, і голосували спільно в залі та прийняли цей  законопроект. 

Крім того, в середу на комітеті у  нас буде  розглянутий законопроект №5369 про внесення змін до Митного кодексу, який закінчує комплекс змін, які ми частково прийняли до  бюджету перед голосуванням за бюджет. Тому прошу після розгляду в комітеті законопроекту №5369 включити його  в порядок денний на четвер для того, щоб ми прийняли його в другому читанні.

І щодо технічної помилки, про яку говорили щодо податкової міліції. Я думаю, що ми зможемо прийняти рішення після імплементації закону №1797 в Податковий кодекс і  потім кінцево будемо приймати рішення. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Шановна українська громадо! Вітаю всіх з новорічними і різдвяними святами. Від Комітету охорони здоров'я зичу всім здоров'я і всім родинам. І хочу сказати, що ситуація в охороні здоров'я, на жаль, потребує дуже суттєвого втручання.

Хочу сказати, що два роки тому були проведені парламентські слухання, які визначили 25 невідкладних поступових кроків до переведення вітчизняної системи охорони здоров'я на шлях медичного страхування. Ні один з цих кроків командою Міністерства охорони здоров'я не виконано. Мова йде про затвердження європейських стандартів лікування, про введення референтних цін в  повному масштабі, а також про затвердження моделі розрахунку собівартості медичної послуги, без чого ні введення самої медичної послуги, ні автономізація лікувальних закладів, ні введення медичного страхування є неможливим.

Тому хочу нагадати всім, що ми, власне, живемо в парламентсько-президентській республіці, що виконавчій владі рішення парламенту до виконання є обов'язковими.

Також хочу звернутися до всіх колег, присутніх тут з різних фракцій, і сказати, що ми зареєстрували перед новим роком і, власне, в перші дні нового року два закони про лікарське самоврядування, яке дозволить нам і підняти престиж професії лікаря, і легалізувати статки, і надати лікарям можливість прямого ліцензування.

Тому я звертаюсь зараз до всіх фракцій долучитися до доопрацювання цих двох законів для того, щоб ми могли вийти на один консолідований варіант, який дозволить, власне, зробити суттєві кроки по змінам і адаптації нашої системи охорони здоров'я до європейських стандартів.

Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Це була голова Комітету з питань охорони здоров'я народний депутат Ольга Богомолець.

Тепер запрошую до слова голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку народного депутата Олександра Данченка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! ООН офіційно визнала доступ до Інтернету невід'ємним правом кожної людини. Інтернет є  надважливим, доступ до високошвидкісного Інтернету є надважливим з точки зору побудови економіки знань, яку ми повинні побудувати в цій державі.

Я прошу звернути увагу на законопроект №4159  про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж. Він підготовлений комітетом, переданий до Апарату  Верховної Ради, на жаль, з об'єктивних причин, я так думаю, не встигли його розглянути. Тому я дуже прошу, Андрій Володимирович, цей  законопроект поставити в перший тиждень сесійний, тобто, готуючись до наступної сесії вже, поставити в перший тиждень. Тому що законопроект пропрацьований, він відкриває можливості цифровізації країни, і ми повинні  рухатися вперед.

Така ж сама ситуація з законопроектом про електронні довірчі послуги (№ 4685), який підготовлений комітетом, в грудні переданий до Апарату Верховної Ради. Він підтримується всіма, відпрацьований дуже якісно і добре. Я також прошу його разом із законопроектом № 4159 поставити в перший тиждень, а можливо додати інші законопроекти, які з блоку ІТ і зробити такий блок.

Дякую за підтримку, розуміння і дуже надіюся, що ми приймемо ці законопроекти, почнемо рухати нашу країну в напрямку економіки знань і цифровізації. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Я хочу вам сказати, що поки з виступів голів комітетів тільки фактично Домбровський запропонував блок на найближчий тиждень. І тому фактично, якщо ви запропонуєте не тільки два законопроекти, а запропонуєте повний блок, то ми його в перший ж тиждень наступної сесії зможемо поставити  чи у вівторок, чи у четвер, як воно буде логічно виходити. Тому підготуйте не два законопроекти, а 5-6, пропрацюйте їх, щоб ми бачили підтримку фракцій, і будемо розглядати в перший же пленарний тиждень. Дякую вам.

Соболєв Єгор Вікторович, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Пане спікере, ви вже знаєте, що я підготував від імені Комітету з протидії корупції 7 законопроектів, які ми просимо включити для розгляду таким самим антикорупційним блоком, про який ви щойно говорили колезі по Комітету з ІТ і зв'язку. Це законопроекти, які ми не один раз обговорювали, їх важливо нарешті прийняти: від надання Антикорупційному бюро права мати прослуховування корупціонерів без контролю з боку СБУ до Закону про люстрацію майбутніх кандидатів в народні депутати і в президенти. Велике прохання якомога швидше запланувати цей день.

І друге - таке прохання, потреба. Я хотів би звернути увагу всього парламенту на долі тих людей, що воювали за цю державу, але опинилися за її ґратами. Минулого року в самому кінці великими зусиллями ми ухвалили Закон про амністію, в тому числі цих людей. Але, на жаль, набуття законом чинності заблоковано депутатом від "Опозиційного блоку", який тут присутній. Він подав проект постанови про скасування рішення щодо ухвалення цього закону. Для того, щоб закон було вами підписано, пане спікере, прохання поставити цей проект постанови на голосування, щоб парламент підтвердив свою волю – і ви могли підписати закон, а далі це може зробити Президент. І люди, які зараз не на волі, нарешті її отримають. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Я виясню тільки готовність комітету. Бо, ми ж знаємо, має пройти комітет ця постанова. Я виясню це питання сьогодні ж.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, Андрій Володимирович. По-перше, подякую за те, що поставлено  шостим питанням проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради "Про призначення іменних стипендій Верховної Ради молодим науковцям".

Далі. Хочу сказати, що я не бачу сенсу розглядати №3830-3 і №3831-2, бо ці законопроекти стосуються змін до бюджету 2016 року. І якщо ми їх поставимо, це буде просто виглядати, на мій погляд, як знущання над профтехосвітою. Просто немає сенсу. Замість цього дуже прошу внести законопроект №5240, що стосується Прикінцевих положень Закону "Про вищу освіту", бо ми повинні вирішити питання на цей рік щодо технікумів і коледжів. Якщо цього ми не приймемо, фактично ми передамо всі повноваження щодо вирішення долі цього сектору освіти Кабінету Міністрів України. На мій погляд, це не є правильним, бо ці питання повинні вирішуватись через закон.

І наступне. Дуже прошу поставити до порядку денного проект Постанови Верховної Ради про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні. Ми вже парламентські слухання провели.  

 

ПАРУБІЙ А.В. Номер,  номер назвіть.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. № 5540.

Ми вже провели 15.12.2016 року і є прохання просто розглянути і  затвердити. Там були всі представники фракцій, політичних сил, обговорення пройшло конструктивно. Тому я прошу ці питання поставити все-таки – №5240 і  №5540, а  зняти №3830-3 і  №3831-2.

Добре. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. По 3830-2 і 3830-1 це вето Президента. Ми технічно  маємо їх пройти. (Шум у залі) Я розумію… Так, вони є в порядку денному. Просто голова комітету просить їх зняти, а представник Президента просить їх поставити, щоб ми змогли пройти вето. Ми маємо це зробити  просто по процедурі, по закону маємо це зробити.  Технічно маємо пройти їх. (Шум у залі)  Ми порадимося, приймемо рішення.

Будь ласка,  Єднак Остап Володимирович. Включіть мікрофон Єднаку.

 

ЄДНАК О.В. Доброго дня! Шановний пане Голово! Шановні українці! Також хочу приєднатися привітати народ України з новорічними та різдвяними святами. Хочу сподіватися, що 2017 рік буде рік миру, в першу чергу та нарешті економічного відновлення України. Але хочу також сказати, що 2017 рік повинен стати роком фактично генерального прибирання нашої держави, оскільки останні 25 років ми нещадно забруднювали наше довкілля, вбивали нашу природу і маємо критичну ситуацію з довкіллям.

І дуже добре, шановні колеги, що 17 січня – перший день пленарний цього року – ми починаємо, зокрема, з питань довкілля. Маємо дві постанови стосовно подолання вето або радше повернення двох законопроектів про оцінку впливу на довкілля та про стратегічну екологічну оцінку до нас у комітет аби разом з Адміністрацією Президента якісно опрацювати пропозиції,  подані Президентом України по поверненню цих двох законопроектів. І також маємо дуже важливий законопроект про охорону пралісів, це захист рідкісних фактично ділянок, які в основному залишились у нас в Карпатах, цінних наших старовікових лісів.

Законопроекти фактично всі екологічні не є конфліктними з політичної точки зору, я просив би пана спікера забезпечити і голів фракцій належну явку депутатів і ефективно, швидко та якісно проголосувати за дані закони і добре почати новий рік, власне, з питань довкілля, що дуже турбує українців.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Остап Володимирович, тільки скажу вам одне зауваження. В мене немає механізмів змусити голів фракцій, зато є механізм в кожного з членів фракцій на засіданні фракції піднятися, наголосити на важливості цього питання і закликати всіх прийти. Тому я не раз наголошую, що коли хтось вважає, що спікер може раптом помахом руки або чарівної палички зібрати депутатів, тому треба кожному, використовуючи свій дуже глибокий авторитет, на своїх фракціях закликати депутатів бути на робочих місцях і голосувати, щоб не було принижень ні спікера, ні всієї Верховної Ради. Це просто так для того, щоб ми відчували це як співвідповідальність, співвідповідальність усіх нас, а Погоджувальна рада… Команди, так, перш за все.

Будь ласка, Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Я все ж таки хотів би звернути увагу на необхідність озвучених вже цих двох законопроектів 3830-3 і 3831-2 зняти з розгляду і виключити з порядку денного як такі, що втратили актуальність. По-перше, бюджетний період закінчився 16-го року. По-друге, ми 20 грудня ці зміни внесли, закони прийняті і зміни врегульовані в інший спосіб.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Ми вивчимо просто, наскільки протокольно це необхідно зробити. Якщо в цьому є необхідність, ми поставимо, якщо в цьому немає формальної необхідності,  ми їх справді вилучимо.

Кучер Микола Іванович, будь ласка.

 

КУЧЕР М.І. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, в аграрному комітеті є три законопроекти, які підготовлені до другого читання і три надважливі законопроекти, які підготовлені для першого читання.

Андрій Володимирович, я хочу сказати, що ці перших три законопроекти на друге читання, вони вже неодноразово включались в порядок денний, до них не доходив крок, і практично ці законопроекти надзвичайно важливі, в першу чергу ті, що на друге читання, залишились у нас ті, які не проголосовані. Це саме перше: №0906 – це гармонізація нашого законодавства з державного контролю перевірки законодавства по безпечності і якості продукції. Надзвичайно важливий законопроект, тому що сьогодні збільшується експорт продукції сільськогосподарської з доданою вартістю. І практично це надзвичайно серйозний законопроект, який гальмує експорт продукції і визнання нашої продукції за кордоном.

Друге питання – це законопроект №4355, якщо ви пам'ятаєте, про передачу земель запасу і резерву громадам. Законопроект, який виріс із законопроекту №1159. На сьогоднішній день ми зробили досить серйозні кроки по фінансовій децентралізації. Сільські громади два роки мають досить гарні у порівнянні з тим, що вони мали до 2014 року,  бюджети. Тобто щось   зроблено по фінансовій децентралізації.

По земельній децентралізації не зроблено нічого. Тому це надзвичайно важливий, надзвичайно серйозний законопроект про передачу земель запасу і резерву сільським громадам у розпорядження, володіння сільським громадам.

І №2028 спрямований на спрощення процедури створення фермерських господарств. І крім того ще законопроекти, які підготовлені до першого читання: №3190, №3886 і №3157. Але №4355 надзвичайно важливий і №0906.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякуємо, Микола Іванович.

Я з вами повністю згоден, надзвичайно важливий законопроект. Мені тільки одне лякає – чи буде достатньо голосів. Просто ж я до чого говорю, що інколи я ставлю на прохання законопроекти, а потім вже під час ведення сесії підходять і кажуть: "Перенесіть, будь ласка, бо ще не готовий зал". Давайте ми вивчимо подетально, яка є підтримка фракцій. Якщо є загальна підтримка фракцій, ми його поставимо і зможемо його розглянути. Я цілковито поділяю вашу тривогу і вашу стурбованість, це дуже важливий законопроект для самоврядування місцевого і для наших громад місцевих. Дякую вам.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дозвольте по порядку ведення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, у нас є ще підсумок Першого віце-прем’єра та ще кілька депутатів, які чекають з самого початку своїх виступів.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Я перепрошую, мені 20 секунд. Дивіться, у нас немає фактично жодного голови фракції, немає багатьох голів комітетів. Я взагалі дивуюсь, як так відбувається. Я впевнений, що тут якраз авторитет ваш, як Голови Верховної Ради, має спрацювати. Значна кількість членів комітету пішла. Сказали свою позицію, але вони не будуть мати загального уявлення про те як буде працювати Верховна Рада.

 

ПАРУБІЙ А.В. Зрештою, власне, що думка є зрозуміла. Дмитро Йосипович мав на увазі, що дуже часто голови фракцій, голови комітетів скажуть спіч і зникають з Погоджувальної ради. А потім питаються про порядок денний, чому він так…

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Не всі.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Не всі. Я тому сказав, дуже багато.  

Тому я хочу наголосити. Так, є присутній голова фракції "Народний фронт", "Самопоміч", "Воля народу", представник від "Опозиційного блоку".  (Шум у залі)  Колеги, я  вам хочу наголосити той принцип, про який я говорив з самого початку нашої роботи, він називається принцип співучасті і співвідповідальності.  Степан Іванович! Степан Іванович! Будь ласка, коли Голова говорить…

 

КУБІВ С.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні-ні, зараз я говорю.

Колеги, усі голови комітетів і всі голови фракцій є членами тих чи інших фракцій. Я можу вам сказати дуже твердо, що ми всі спільно повинні над тим працювати. І я, як ви звернули увагу, я роблю і публічні зауваження, і публікую в "Голосі України" відсутніх, але це повинна бути спільна робота. Не треба думати, що хтось один змусить депутата, на якого є мінімальний вплив реально законодавством, мінімальний передбачений вплив, працювати. Зараз я наголосив на тому, які голови фракцій є для того, щоб і глядачі могли бачити.

А зараз я передам слово тим депутатам, які чекають на виступ по хвилині. А потім, підсумовуючи, віце-прем'єр-міністру. Підходить так?

Тоді я почну по хвилині. Дунаєв Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги! Прежде всего, хотел бы вас поздравить с наступившим новым годом!

Но, в первую очередь, хотел бы, чтобы вы посмотрели вопрос и сняли, потому что он неактуален, этот вопрос, согласно постановления №5247, касается города Северодонецка. Почему. Потому что сегодня в городе Северодонецке продуктивно работает прежде всего и законодательная часть городского совета.

Помимо этого, сегодня в отношении мэра города возбуждено уголовное дело. А некоторые депутаты в частности нашего края хотят провести внеочередные выборы. Поэтому я считаю, что это сегодня неактуально. И идет работа прежде всего децентрализации, когда вы выставляете вопросы на четверг.

Северодонецкая міська рада как раз готова объединиться буквально с 11 громадами. И на август  выйти с перевыборами…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУНАЄВ С.В. И может выйти с перевыборами прежде всего от всех политических сил. Это даст возможность лишить некоторые политические силы политической коррупции.

И хотел бы еще сказать свою точку зрения, что это не дает возможность прежде всего использовать эффективность бюджетных средств нашего государства. Спасибо за внимание.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Немировський Андрій Валентинович.

 

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В. Шановні колеги! Шановний пане Голово, дякую за надане слово. Вкотре зоозахисники по всій країні вийшли на акції підтримки законопроекту №5119-1. Зоозахисники вимагають терміново внести на розгляд до Верховної Ради даний законопроект і я як народний депутат приєднуюсь до них.

Якщо цього не станеться, найближчим часом може виникнути напружена ситуація у суспільстві, яка, в свою чергу, може призвести не тільки до жертв серед тварин, а й серед людей. Хочу вам нагадати, що більшість ватажків бойовиків також являються відомими живодерами та садистами. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Курячий Максим Павлович, будь ласка.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! У мене дуже коротке, але вкрай актуальне питання. Я хочу підтримати свого колегу Галасюка, він вже сьогодні доповідав з цього приводу, щодо того, щоб, Андрій Володимирович, поставити до порядку денного на пленарний тиждень законопроект №5113. Він називається "Про внесення змін до Закону України "Про  фінансове оздоровлення державного підприємства "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод імені Макарова". Справа в тому, що цей законопроект, він спрямований на забезпечення державної підтримки цьому підприємству. Я нагадаю, що минулого року ми вже прийняли, український парламент, цілу низку вкрай важливих рішень щодо "Південмашу", але цього недостатньо. І цей законопроект не дасть можливості збанкрутити це підприємство.

Працівники "Південмашу" входять в новий рік з новими надіями, але…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Але сьогодні питання дозволить підприємству розстрочити зобов'язання перед державою неподаткового характеру, хочу підкреслити, неподаткового характеру, по отриманому кредиту ще в 2004 далекому році. Я впевнений, що цей закон об'єднає сесійний зал, Андрію Володимировичу. Він безконфліктний, він не дискусійний, він абсолютно позитивний і спрямований на підтримку ракето-космічної галузі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Папієв Михайло Миколайович. Вибачте, вибачте, одна хвилина.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Шановні колеги, у мене прохання є до головуючого, коли в розгляді буде питання кошторису Верховної Ради  України, в зв'язку із тим, що багато зараз запитань у громадян України стосовно пропозицій по заробітній платі народних депутатів України, щоб був присутній хтось уповноважений від уряду України.

Я поясню чому. Тому що відповідно до Закону про статус народного депутата України, 33 стаття, матеріальний та соціально-побутовий рівень забезпечення народного депутата України прив'язується до члена уряду. Тобто встановлення заробітної плати, на першому етапі стоїть встановлення заробітної плати для членів Кабінету Міністрів, і після цього похідною вже є автоматичне таке ж саме встановлення заробітної плати для народних депутатів України. І цікаво було би почути думку уряду, чому вони в липні минулого року встановили собі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ПАПІЄВ М.М. Дякую.

Встановили собі ті заробітні плати, до яких сьогодні змушені, змушені прирівнюватися народні депутати України. Тому потрібна така суспільна дискусія, щоб громадяни України почули і дізнались, чому такий рівень заробітної плати в членів уряду, в народних депутатів України в той час, коли у пересічних громадян України мінімальна заробітна плата 3200 гривень. Тобто ця дискусія потрібна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

І останній виступ – це Пташник Вікторія Юріївна. Будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. Вікторія Пташник, співголова партії ДемАльянс.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я вкотре хочу підняти тут на Погоджувальній раді питання про необхідність введення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Наразі мова йде про два законопроекти в частині удосконалення корпоративного законодавства, це законопроект №4470 про корпоративні договори та законопроект №2302а-д про підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах. Я вдячна Міністерству економіки за підтримку цих законодавчих ініціатив і допомогу нам з просуванням цих проектів у парламенті. Але у той же час я хочу зауважити, що ці законопроекти вже не вперше з'являються в порядку денному, один з них був 3 рази, інший був 6 разів у порядку денному, але Верховна Рада досі не спромоглася їх прийняти, хоча профільний комітет їх рекомендував до прийняття ще в квітні минулого року.  Тому я дуже прошу не просто…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. … не просто включати їх в порядок денний, а все-таки поставити їх у прохідну частину, адже вони, до речі, пов'язані тематично з тим проектом, який ми в першому читанні прийняли минулого року про товариство з обмеженою відповідальністю, для того, щоб ми могли їх разом доопрацьовувати до другого читання і приймати таке належне корпоративне законодавство, яке існує практично у всій Європі вже. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу, буквально буду по групах коротко.

Перше питання стосувалося щодо важливих законопроектів, які є невід'ємною складовою державного бюджету. Це три законопроекти, які ми дали. Ми почули зауваження шановних народних депутатів, керівників фракцій і комітетів, експертів, мова йде якраз про доопрацьовані варіанти, які ми доопрацьовували на площадках комітету Верховної Ради і ми готові на обговорення в стінах сесійної зали.

Друге питання йде про законопроект, про який говорили, фінансовий блок, це процедури, спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків, про що говорив і комітет. Ми готові підтримати, це питання важливе є з точки зору надійності.

Коли були зауваження щодо розвитку економіки і створення робочих місць, отримання людьми нормальної заробітної плати, то хочу сказати, що Прем'єр-міністр України чітко поставив перед міністерствами завдання сформувати пріоритети, визнати план дій на кожен день і спільно з парламентом, і з комітетом, де площадка повинна бути дискусією,  визначити такий законопроект, який набере 226 голосів у залі.

Щодо прийняття і заробітної плати було сказано двома керівниками фракцій, то хочу сказати, що прийняті нами рішення минулого року дозволять підвищити заробітну плату вчителям до 50 відсотків, до 30 відсотків лікарям і це в середньому десь біля 2 тисяч гривень заробітну плату для українських рятувальників. Це також забезпечить необхідні виплати для інших сфер. І це відзначив на засіданні уряду Прем'єр-міністр України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, з вашого дозволу, попросив слово від експертного середовища Шевченко Тарас Сергійович. Будь ласка, одну хвилину і будемо завершувати.

 

ШЕВЧЕНКО Т.С. Дякую, пане Голово. Хочу від імені представників громадських організацій, в коаліцію РПР входить 73 організації, сказати про наші пріоритети і наші прохання, побажання. Це три блоки: децентралізація – перший, охорона довкілля – другий і Конституційний Суд – третій.

По децентралізації та місцевому самоврядуванню. Ми підтримуємо ті три законопроекти – №5520, №4772, №2489, які стоять на порядку денному і просимо ухвалити.

По охороні довкілля. Два законопроекти, які повернулися з ветом Президента. Ми підтримуємо позицію комітету, щоб комітет їх доопрацював для того, щоб Верховна Рада не провалила їх, а все-таки ухвалила в кращій редакції.

І останнє. По Конституційному Суду, наше прохання не спішити і розглядати цей законопроект у звичайному порядку.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, на основі пропозицій ми до вечора скоригуємо порядок денний, але  відразу скажу одну важливу річ. Я буду пропонувати, щоби його коригування відбувалося в пошуку тих законопроектів, які  об'єднають зал, розуміючи, що в залі може бути рівень дисципліни не надто високий, зважаючи на те, що і друга свята вечеря, і Водохреще, і це є правда, це є реальність, і тому будемо шукати найбільш об'єднуючі законопроекти. 

Разом з тим, хочу вам наголосити, є деякі речі, які ми маємо прийняти, зокрема, це є календарний план нашої роботи на наступну сесію. Тому я  попрошу, якщо у вас є певні пропозиції, назвіть їх. Він можливо виглядає не дуже зручний, тому що часто ідуть два тижні один біля одного, але було враховано наші делегації в ПАРЄ, які їдуть, просто не буде  40 депутатів.

Пропрацюйте, дайте свої пропозиції, але ми повинні вийти на рішення і по календарному плану. І наголошую, кошторис Верховної Ради  – це не тільки заробітної плати, це регламентація діяльності Апарату, якої не було 7 років. Тому теж є прохання, щоб  з цього приводу ми вивчили питання, на фракціях прийняли рішення і змогли  вийти на позитивне рішення.

Дуже вам дякую. І Погоджувальна рада завершена. Завтра о 10 годині бачимося в залі.

Повернутись до публікацій

Версія для друку