СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп)

у Верховній Раді України

 

4 липня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Прошу займати місця.

Шановні колеги, в нас попереду два робочих пленарних тижні, велика кількість питань, які нам треба вирішити, які стосуються як і законопроектів, так і формування керівних органів, до яких Верховна Рада має відношення, до їхнього призначення. Зокрема, і питання суддів, питання зняття недоторканності. І тому нам треба дуже детально спланувати нашу роботу, детально її проговорити. Ми провели попередню нараду з головами фракцій, почули ключові застереження і пропозиції від фракцій, які будуть враховані. А зараз ми би хотіли почути також і думку голів комітетів, як і голів фракцій. Сьогодні ми починаємо виступи зліва, з цього боку. І я запрошую до слова керівника фракції політичної партії "Опозиційний блок" Бойка Юрія Анатолійовича. Будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Я думаю, що вся країна бачить, що останні, особливо останні декілька місяців парламент працює вкрай неефективно. Тому що прийняття за парламентський тиждень 10-15 законопроектів, законів, це свідчення вкрай неефективної роботи. І так продовжуватися далі не може.

Головна причина неефективної роботи парламенту, на наш погляд, це ключова помилка і недотримання тих рекомендацій, які були створені Європейською комісією, яка працювала по напрацюванню пропозицій по ефективності  роботи парламенту. Немає, перш за все, вибору пріоритетів. Сьогодні ми знову бачимо в порядку денному 139 законопроектів. Зрозуміло, що левова частина їх прийнята не буде. Також немає дотримання квотного принципу, який був запропонований Єврокомісією, щоб кожна фракція могла мати можливість своєї законодавчої ініціативи і виносити законопроекти в зал. Навіть якщо вони будуть не прийняті, це стимулює фракції до активної політичної роботи і ініціативи.

Сьогодні вранці ми почули вашу інформацію стосовно того, що квотний принцип буде запропонований, і я сподіваюсь, що це буде найближчим часом формалізоване та дасть можливість парламенту відновити ефективну роботу.

Ще сумніше виглядає за останні 2 тижні економічна мапа нашої країни. На півночі країни продовжується незаконний видобуток бурштину. При чому важко звинуватити людей, які виходять з лопатами, їх майже 30 тисяч,  щодня на ці території, тому що вони це роблять внаслідок того, що не мають просто іншої роботи. На заході країни продовжується вирубка лісів, ми ще раз на цьому тижні побачили це, і контрабандний вивіз кругляка за кордон. На сході країни вирує конфлікт. П'ять мільйонів наших співгромадян поїхали з країни шукати іншої долі за кордон, а інше населення прихлопнули тарифами. Я впевнений, що зараз будуть ще питання ці підніматися. Вся країна стурбована і збуджена цими тарифами, новими тарифами, які вступають в дію з 1 липня. Вважаю, що  це проблема стала вже не економічною, а політичною. І парламент не має права стояти осторонь і дивитися просто на це мовчки, а він повинен мати політичну позицію.

Враховуючи, що ця проблема вже політична і зачіпає всі верстви населення, вважаю за необхідне, щоб були проведені дебати в парламенті стосовно цих тарифів, стосовно необґрунтованого, на наш погляд, підняття їх, і за участю урядовців, за участю керівництва уряду, і парламент повинен мати власну позицію з цього приводу.

Стосовно порядку денного. Вважаю, що потрібно пріоритетно розглянути, наша фракція наполягає, сподіваюсь, що, враховуючи вашу інформацію зранку, це буде виконано, декілька законопроектів в якості пріоритетних. Закон 3793, згідно з яким, враховуючи додаткові кошти від інфляції в бюджет України, ми наполягаємо, щоб вони були використані на соціальну підтримку населення і на додаткові виплати бюджетникам в організаціях.

Також наполягаємо на прийнятті закону 2706, згідно з яким буде відновлено, тому що сьогодні практично заблоковано роботу, всіх комунальних підприємств по країні. Ще раз хочу повторити, якщо ми не приймемо цей закон, то нам можна після відпустки не збиратися, тому що всі поїдуть відновляти роботу теплокомуненерго і водоканалів по країні, якщо буде продовжуватися та ж сама практика арешту їх рахунків, невиплати зарплатні працівникам, неможливості підготовки до опалювального сезону і взагалі до сезону подачі комунальних послуг. Таким чином, ми вважаємо, що цей закон також є пріоритетним.

І, взагалі, пропонуємо парламенту за останні два тижні зосередитись на суто економічних, соціальних законах, які дійсно важливі людям, а не на політичних деклараціях чим парламент займався левову частину попереднього часу.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Олег Валерійович, Радикальна партія. 

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

З 1 липня нинішнього року відповідно до рішень уряду та незаконно створеної Президентом України Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг радикально, суттєво, вдвічі, втричі піднято вартість житлово-комунальних послуг на воду гарячу, холодну, опалення тощо.

Коли нам урядовці розказують про те, що, мовляв, людям не треба переживати, вони, там, максимум 20 відсотків доходу своєї сім'ї будуть витрачати на тарифи, то це про кого говорять? Це говорять про тих, хто отримає субсидії. А скільки будуть витрачати ті, хто не отримає субсидії? Ось порахували фахівці: 1-кімнатна квартира з 1 липня  оплата – 1561 гривня за 1-кімнатну квартиру, 2-кімнатна квартира – 3038 гривень у місяць сплата за житлово-комунальні послуги, 3-кімнатна квартира до 70 квадратних метрів площею – 3914 гривень у місяць, сільський будинок площею до 100 квадратних метрів - у місяць треба буде заплатити 3600 гривень. Для порівняння, наприклад, за той же сільський будинок площею до 100 квадратних метрів до 1 липня – 500-600 гривень. Зараз фактично вп'ятеро підняли.

І коли нам розказує уряд про те, що багаті нехай платять за газ, покажіть мені багатих в нашій країні! 3600 гривень доходу у місяць – це багатий? У Німеччині, у Франції, у Швейцарії бомжі багатші від наших багатих. Тому що там допомога на бомжів більша, ніж наші люди працюють 24 години на добу і не можуть заробити собі елементарне, щоб прогодувати свою сім'ю. А те, що заробляють, виявляється, вони повинні витрачати лише на тарифи.

Тому ми вимагаємо від уряду, по-перше, припинити цю грабіжницьку політику. Раз.

Друге. Ми вимагаємо повернути пільговий обсяг споживання газу, коли люди споживали в опалювальний сезон 1200 кубів і платили по 3,60, а не по 7 тисяч гривень.

І, врешті, ми вимагаємо від уряду, покажіть, розкладіть ці тарифи до копійки, звідки вони беруться. Коли ви прив'язуєте ціну вітчизняного газу до імпортного газу, так ми в ІІ кварталі нинішнього року взагалі не отримуємо імпортний газ. В мене питання: чому ми за власний газ повинні платити по ціні імпортного? Хто може дати відповідь на це просте питання?

Минулого тижня я був на Полтавщині, у Лохвиці. Лохвицю називали українським Кувейтом, там замість води тече нафта й газ. Чому люди в Лохвиці, в Пирятині, на Сумщині, на Харківщині, на Чернігівщині, на Франківщині, на Львівщині, де видобувають власний газ, чому вони повинні платити по ціні імпортного газу за власний газ?! Живуть на золоті, ходять по золоту, водночас в селян газу немає, води немає, доріг немає, роботи немає –  нічого немає. Де політика уряду? Це не політики, це тарифний геноцид, який проводить нинішня влада. 

Наступне. Минулого тижня уряд затвердив у таємному режимі меморандум до підписання, проект нового меморандуму з Міжнародним валютним фондом. В мене питання до Першого віце-прем'єра і відповідно до всіх урядовців, хто вам, паразити, дав право в таємному режимі підписувати меморандуми з МВФ? Ви забули, в якій країні ми живемо? Парламентсько-президентська республіка. Чому ви від депутатів, від лідерів фракцій, від громадськості ховаєте кабальні угоди з Міжнародним валютним фондом? Міністр фінансів –  власник трьох офшорних компаній. Степане, тобі не соромно, коменданту Майдану, коли ти захищав людей на Майдані, міністр фінансів в офшорах "бабки" ховав, і ви сьогодні з ним в одному уряді сидите! Так міністр фінансів в інтерв'ю в "Дзеркалі тижня" цієї суботи хвалиться, що  парламент повністю усунутий від переговорів з Міжнародним валютним фондом. На якій підставі ці хваляться? Хто позбавив парламентського контролю? Депутати –  це обрані представники народу. Чому ви від людей ховаєте кабальні умови з  Міжнародним валютним фондом?!

Я офіційно звертаюся до вас, Степан Іванович Кубів, як до Першого віце-прем'єра. Ми вимагаємо оприлюднити умови, які досягнуті з Міжнародним валютним фондом. Ви берете півтора мільярди доларів кредиту, підписуєте кабальні умови, натомість у нас Президент, міністр фінансів, голова Нацбанку не платять податки в офшорах, ховають свої статки. Ми  по всьому світу як бомжі ходимо з простягнутою рукою, у вас через митницю чорта лисого можна через корупцію вивезти. І ви замість того, щоб наводити лад в Україні, ви перетворюєте Україну на жебраків. Ваша влада, ваша політика перетворює всіх українців на жебраків!  Тому ми вимагаємо оприлюднення меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

І хочу офіційно попередити, фракція Радикальної партії продовжуватиме блокувати парламентську трибуну з вимогами розслідувати корупцію вищих посадових осіб держави, офшори Президента і його оточення, а також повернення громадянам пільгової ціни на газ і припинення тарифного геноциду.

 

ПАРУБІЙ А.В. Бондар Віктор, група "Партія "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, дійсно,   перше питання, яке напевно на сьогодні вже в усіх на вустах, це питання тарифів, питання  боргів населення. Ми підготували ще раз і вже не один раз говоримо з березня місяця, що треба ввести мораторій  на підняття тарифів і на  те, що треба провести аудит енергоефективності в  Україні, аудит по всіх підприємствах. І тільки тоді якусь політику запроваджувати по підняттю тарифів, по перегляду тарифів, чи може  навпаки – по зниженню тарифів. З березня місяця наша постанова лежить про цей мораторій, її ніхто не хоче розглядати. І ми знову бачимо, як вже прийняті наступні рішення,  щоб ще підняти вартість електроенергії в  Україні двічі за цей рік, газ піднято у вартості і так далі.

А що відбувається в цей момент? В цей момент, якщо подивитись офіційну держстатистику  України, то на початок травня  було 13 мільярдів гривень заборгованості населення по комунальних і інших послугах. По наших оцінках і по  розрахунках, які нам надали фахівці,  на кінець року заборгованість буде 22,5 мільярди   гривень у населення за комунальні тарифи, за газ, за електроенергію і так далі. Це страшні цифри. І це не дивлячись на те, що майже мінімум 50 мільярдів гривень держава витратить на субсидії і майже 70 відсотків населення  піде на те, щоб отримувати субсидії, бо по таких  тарифах сплачувати сьогодні  рахунки  просто неможливо.

В той же час відбуваються якісь парадоксальні інші речі,  ми дивимося офіційну статистку: на кінець квітня 2016 року  держава не просто розрахувалася за газ, а якимось дивним чином  наші дуже радиві чиновники 11 мільярдів гривень переплатили  різним  компаніям - газопостачальним, газорозподільчим  і так далі -  за спожиті послуги. Це на 11 мільярдів більше, ніж фактично  спожито. І в той же час заборгованість перед підприємствами, які надають житлово-комунальні  послуги, на цей же період складає   вже 25,2 мільярди гривень. Тобто  це ТЕЦ,   це підприємства "Теплокомуненерго" і так далі. Вони сьогодні ремонти не можуть робити, вони не можуть підготуватись нормально до опалювального сезону.  Мова йде просто  про непрофесіоналізм людей, які сьогодні в міністерстві, які сьогодні в НКРЕ, які сьогодні  займаються сьогодні проблематикою. Абсолютно незбалансовані бюджети, абсолютно кошти гуляють куди хочеш. А по суті, вже думаємо, що може там навіть корупційні ознаки, і не може, а напевне ознаки, бо  переплата 11 мільярдів тільки по Україні, це шалені цифри, вибачте. А  ми піднімаємо тарифи далі.

Наступне питання, яке ми хочемо підняти на сьогоднішній день. Дійсно, абсолютно правильно сказано, на минулому тижні, наскільки нам відомо, уряд проголосував про пакет документів з МВФ. Ми хочемо все ж таки, щоб парламент мав відповідний вплив на цей процес. Ми хочемо знати на які умови пішов уряд по залученню наступних кредитів і що прописано в цих документах. Вони поки не опубліковані, наскільки відомо, не підписані, то давайте до моменту підписання все ж таки, щоб уряд разом з парламентом обговорив це питання, щоб ми чітко розуміли на які умови йдемо з МВФ і що заради кредитів Україна готова зробити. Бо потім знову будемо  восени бігати і знову будемо один одного хапати за руки і запитувати як це відбулося.

Наступне питання. Ми всі, депутати, мажоритарники особисто, звертаються до вас, Андрію Володимировичу, щоб ми все ж таки з урядом вирішили питання. Був проголосований бюджет на цей рік, в бюджеті є кошти регіонального розвитку, вже на дворі червень місяць, до цих пір не підписана постанова уряду про розподіл цих коштів. А це мова йде про ремонт водопостачання, каналізації, про ремонт шкіл, садочків, про соціальні об'єкти по всій території України, ну, червень місяць! Якщо ще місяць, два затягнути це питання, потім провести тендера і так далі, в ремонти ми зможемо зайти тільки в листопаді місяці, а це значить, що вони фактично не будуть проводитися. Це мільярди гривень, які мали б піти на області, на райони, на кожне село, на те, щоб зробити ремонти і підтягнути соціальні об'єкти, вони просто не встигнуть це зробити. А потім будуть підписувати акти задом наперед, що вони начебто зробили роботи в розрахунку, що будівельники дороблять, а НАБУ буде саджати всіх підряд за те, що вони підписали липові акти. Тому ми вимагаємо, щоб дуже швидко це питання було розглянуто, звернутися від Верховної Ради до уряду, щоб ця постанова вийшла.

Останнє, я хочу підняти питання, ми на порядок денний винесли питання по суддях. 800 суддів вже другий рік лежать, не призначаються у Верховній Раді. Вибачте, це долі людей. Як би то не було, у нас по Україні багато судів, де немає вже сьогодні навіть суддів в районах. Три судді в районному суді і з них жоден не призначений, не перепризначений, і більшість з них знаходяться тут у нас, у Верховній Раді, вже більше ніж рік. Ми  пропонуємо винести це питання на розгляд Верховної Ради, поставити крапку, призначити людей. З 800 чоловік 90 відсотків нормальних суддів… Дайте їм можливість  працювати і вони будуть нормально в районах виконувати свої обов'язки. Люди не мають куди прийти, елементарні рішення отримати. Дякуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую. Я вас проінформую. Те, про що  вже говорив, що зараз ведеться робота, щоб з  тих 730 суддів, які  стоять на призначення, щоб було визначено той перелік суддів, які є неконфліктними, які можуть пройти. Бо у нас деякі райони є, де є менше 50 відсотків суддів, і люди не мають можливості просто виконувати свої обов'язки. Зараз над тим веде роботу і  профільний комітет. Руслан Князевич є присутній.

Бо у нас в блоці про суддів ще є й цілий ряд суддів, які потребують звільнення. Це є два судді Конституційного Суду, це і судді, які подані нам за порушення присяги. І ми, як і домовлялися з Русланом Князевичем, ми протягом цього тижня, як тільки буде готовність питання, півдня виділимо на те, щоб ми закрили всі питання, всі борги, які у нас є по суддях. Нам важливо тільки одне: щоб у нас було спільне загальне розуміння і щоб було продуктивне голосування. Дякую вам.

Будь ласка,  Москаленко Ярослав Миколайович, "Воля  народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, шановний  пане Голово.

Шановні колеги, я хотів би розпочати з двох питань, направлених на вирішення проблем людей, які ми точно, я думаю, буде консолідація в залі, і ми вже можемо їх проголосувати завтра. В разі, якщо ми ці законопроекти поставимо до порядку денного.

Перше. Це законопроект 4455 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет  на  2016 рік". Мова йде про Спеціалізовану медичну санітарну частину № 16, яка знаходиться на території зони відчуження  Чорнобильської АЕС. Справа в тому, що в бюджеті 2016 року Спеціалізована санітарно-медична  частина фінансується з бюджету, з бюджету Іванківського району Київської області. Іванківський район –  дотаційний район, бюджет якого менше, ніж в цій санітарній частині. Головне, що ні одна людина з Іванківського району не може обслуговуватися  на території зони відчуження. Тому прохання внести цей законопроект. Є всі позитивні висновки. І за рахунок медичної субвенції дати 10 мільйонів на утримання цієї санітарно-медичної частини.

Другий законопроект – це 1479, який сьогодні дуже нагальний. Мова іде про передачу з державної власності пожежно-рятувальні машини, які відпрацювали свій термін в Державній службі України з надзвичайних ситуацій, але ці машини можуть працювати в органах місцевого самоврядування, в створених спеціальних підрозділах локального погашення  надзвичайних явищ.

Забігаючи наперед, хотів би в разі, якщо позитивний буде висновок комітету стосовно ситуації, яка склалася в місті Комсомольську, прошу це також питання поставити на четвер, розглянути, я думаю, колеги підтримають. Справа в тому, що місто Комсомольське згідно з Законом про декомунізацію змінили на Горішні Плавні, 96 відсотків громади проти цього рішення. Тому, забігаючи наперед, прошу це питання поставити, в четвер розглянути.

Що стосується питань, які піднімали мої колеги Олег Валерійович Ляшко і Віктор Бондар. От в моєму розумінні політика – це конкуренція образів майбутнього. І мені важко скласти уяву, який образ майбутнього формує сьогоднішня влада. Тому що те, що з 1 липня ті тарифи, які ввійшли, про які сказав голова Радикальної партії, в мене запитання: як вижити людям вже восени? Кабінет Міністрів скаже: "Субсидії". Добре, давайте поговоримо про субсидії. Сьогодні переплата 41 відсоток по субсидії. Знаєте чому? Тому що в 14-му році в серпні місяці уряд прийняв постанову Кабінету Міністрів 409, яка вдвічі збільшила мінімальну норму використання газу. І сьогодні вже, ви розумієте, яке створено поле для зловживань в цій частині, це перше. Друге, відсутність лічильників, які є сьогодні в постачанні газу - це майже 20 відсотків, а в постачанні теплової енергетики - це 60 відсотків. І коли у нас вдвічі завищена норма, я думаю, всі зараз зрозуміють про що я говорю. Тепер те, про що говорять експерти. Що в 2017 році в нас вже буде майже 10 відсотків від ВВП складати ці субсидії. Це взагалі для економіки крах.

І основне питання, яке сьогодні турбує нашу групу, ми всі  мажоритарники і нам відповідати перед своїми виборцями, основне питання - це хто за це все буде платити. І сьогодні відповідь є одна, що платити за це все, щоб поновити ці кошти в бюджеті, будуть ті люди, які не підпадають під субсидії. Будуть платити ті, які сьогодні платять податки, а тепер їх ще один раз обкладають податками за рахунок цієї схеми, тому що схема замикається в українському видобувнику газу, "Укргазвидобуванні", де ціна газу 4 тисячі 800, а складова податків – більше 50 відсотків, для того, щоб перекрити видаткову частину по субсидіях з бюджету.

І напрошується питання, сьогодні всі говорять про прозорість влади, абсолютно всі керівники на керівних посадах в країні і народні депутати в тому числі. То якщо ми така прозора влада, шановні колеги, чому ми півроку говоримо про тимчасову слідчу комісію, щоб пролити світло на ці тіньові оборудки з субсидіями, а й не можемо її прийняти? Ми всі, всі голови фракцій тут сидять, і шановний Голова Верховної Ради, давайте приймемо рішення про тимчасові слідчі комісії. У нас є два тижні для роботи. Через два тижні відзвітуємо людям те, про що ми побачили. Тому що народним депутатам відповідь не приходить, інформацію нам підприємства паливно-енергетичного комплексу не дають.

Дякую за увагу. І прошу підтримати. Депутатська група "Воля народу" наполягає на створенні тимчасової слідчої комісії.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Ярослав, присутній у нас, як і на кожній Погоджувальній раді, Перший віце-прем'єр, і ми по завершенню виступів голів фракції обов'язково дамо йому слово. І обов'язково він роз'яснить ті питання, які є від депутатів.

А зараз голова "Блоку Петра Порошенка" Ігор Гринів, будь ласка.

 

ГРИНІВ І.О. Хотів попросити Голову Верховної Ради, секретаріат, включити до порядку денного на цей тиждень важливі законопроекти, які би вирішували проблему утилізації побутових відходів. Та трагедія, яка сталася у Львові на сміттєзвалищі, ще раз загострює необхідність вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні. Ми внесли законопроекти 4835, 4836, 4837, 4838. І просимо внести його до Верховної Ради.

Ми маємо відкладений вже досить давно законопроект про спецконфіскат. Зараз вийшли на узгоджений проект. Фракція буде голосувати за даний законопроект. Ми хотіли, щоб комітет Кожем'якіна розглянув цей законопроект найближчим часом. І ми наполягатимемо на одному: щоб всі кошти, отримані від спецконфіскату, пішли на фінансування двох програм – це армія і дороги - те, що потрібно зробити.

Так само підтримуємо внесення і швидкий розгляд законопроекту 4815, який про інформаційну безпеку. В нас лишилося дуже мало днів, тому тут я не буду говорити про якісь політичні заяви чи політичні оцінки того, що зараз відбувається в країні, адже ми всі несемо відповідальність, насправді, в першу чергу наша фракція, в першу чергу уряд несе відповідальність за це, що є. Але я закликаю всіх депутатів відповідально поставитися до тієї роботи, яка залишилася ще на протязі тижнів у Верховній Раді, з тим, щоб прийняти необхідні закони. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від "Народного фронту", будь ласка, Бурбак Максим Юрійович.

 

БУРБАК М.Ю.  Вітаю, колеги, шановний Голово. Звертаюся тут до всіх присутніх керівників демократичних фракцій, а через вас до всіх депутатів, до тих, хто пам'ятає, під якими гаслами йшов на вибори і що обіцяв людям, і що люди очікували від кожного з нас після Революції гідності.

Хочу спитати: чи, борючись за мандат, говорили ви виборцеві, що будете представником парламенту, який за два роки не зможе повернути державі награбовані Януковичем кошти? Чи казали про те, що у Верховній Раді буде потужне лобі інтересів Януковича і, замість боротьби із соратниками ростовського втікача, ви під надуманими приводами станете їхніми посібниками? Що з всіма тими, хто сьогодні є сторожовими церберами грошей Януковича, зробили б люди, які б відверто про це почули?

Два роки країна воює, два роки люди через волонтерство, через безпрецедентний героїзм на фронті, через сплачені податки забезпечують і утримують армію, солдати кладуть своє життя, тримаючи східний кордон проти могутньої орди. А ви кажете: ні, ресурс, яким володіє країна, який забраний у цієї країни злочинцем і зрадником-президентом, не може на країну працювати, бо народні депутати зводять рахунки між собою, інтригують, нищать один одного заради влади. Ганьба і сором! Не потрібно ховатися за розмовами про те, що ці гроші можуть бути використані не за призначенням. В Україні так званих антикорупціонерів вже більше ніж справжніх бійців АТО. Працюють громадські рухи, створені державні антикорупційні органи, є достатньо можливостей для контролю за кожною витраченою копійкою. У нас сьогодні є асортимент нових партій антикорупціонерів. У нас сьогодні об'єднуються, організовуються, брунькуються різні політичні рухи. Але дайте країні імпульс за рахунок внутрішніх можливостей.

Сьогодні на нараді ми погодили позиції стосовно того, що першим питанням розгляду порядку денного завтра треба розглянути притягнення до кримінальної відповідальності пана Онищенка, а другим питанням – це режим спецконфіскації. Саме тому від імені "Народного фронту" заявляю: наша фракція наполягає на негайному ухваленні Закону про спецконфіскації. Заявляю також про рішення фракції не голосувати за жодний законопроект до того часу, поки закон не буде прийнято і гроші не будуть спрямовані на захист країни. Без цього закону гроші на рахунках "Ощадбанку" будуть до кінця року розблоковані, і банда колишніх "регіоналів" зможе їх спрямувати в офшори, звідки фінансуватиме війну проти України. Ось ваш вибір. Гроші на підтримку вітчизняної оборони, або ви за те, щоб цими грошима платити сепаратистам і російським вбивцям.

Закликаю фракцію "Батьківщини", яка останнього пленарного тижня не дала жодного голосу на підтримку включення в порядок денний цього закону, змінити свою позицію на таку, яка відповідає державним інтересам, державним інтересам держави Україна.

Закликаю "Самопоміч" забути про політичну конкуренцію, коли мова іде про збільшення військово-технічного забезпечення нашої армії.

І ще. Ілюстрація на користь цього закону. Першого липня у Швейцарії набув чинності федеральний Закон про заморожування та повернення незаконних активів іноземних політичних діячів, який регулює порядок заморожування, конфіскації та повернення активів владою Швейцарії урядам третіх країн. Почитайте, ви будете дуже здивовані, у Швейцарії, де немає війни, приймається аналогічний закон, але жорсткіший і категоричніший.

І ще одне. Протягом минулого тижня, перебуваючи в Вашингтоні, Арсеній Яценюк обговорював і питання військової допомоги Україні. Відбулися зустрічі з представниками впливових політичних кіл, які наголосили на тому, що підтримають Україну тоді, коли Україна щодня, підкреслюю, щодня демонструватиме прогрес. Нещодавно США передало нам контрбатарейні радари, про що домовлявся ще уряд Яценюка. Але ми маємо щось для армії зробити і самі, принаймні натиснути кнопки і дозволити направити півтора мільярда доларів, вкрадених Януковичем, на потреби оборонного комплексу та на соціальні потреби.

Цього тижня у Варшаві відбудеться саміт країн НАТО, одним з питань якого буде забезпечення стабільності у сусідніх з Альянсом країнах. Це важливе питання для України. І усі країни, які прагнуть миру, а не війни, покладають на цей саміт великі сподівання.

На завершення хочу сказати, колеги, доля приготувала Україні складне випробування, через яке ми йдемо до свободи і власної держави останні 2 роки. У народі кажуть: "Роби небоже, то й Бог допоможе". Ми не маємо права сидіти склавши руки і сподіватися лише на допомогу з-за кордону.  Ситуація у світі змушує усі розвинені держави триматися в тонусі, розвивати свою обороноздатність і покладатися лише на свої сили. Такі пріоритети і у "Народного фронту". Україна повинна мати сильну армію.

І на останок. Завтра у парламенті відбудеться два надважливих голосування, і всі побачать, хто дійсно бореться з корупцією та розбудовує нову європейську країну, а, хто лише покриває корупцію та корупціонерів, прикривається голосними гаслами. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Від "Самопомочі" Березюк Олег Романович, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово! Вельмишановні колеги! Думки людей в малих і великих містах, в селах і сьогоднішні виступи говорять про те, що вертикаль центральної влади є слаба, неспроможна і в багатьох випадках використовується для переслідувань тих, хто ще щось робить, і для фальсифікації виборів під час виборів.

Сьогодні центральна вертикаль влади, насправді, не може сама і не дає людям робити те, що вони можуть робити в своїх селах і містах. Сьогодні центральна вертикаль влади є гальмом розвитку реформи місцевого самоврядування.

Почну конкретно. В Україні другий фронт, фронт, який називається медична послуга, медичне обслуговування. На превеликий жаль, від інфаркту міокарда помирає більше в десятки разів чоловіків працездатного віку ніж на фронті. Хтось це рахує? Не рахує і не збирається.

Маленьке місто Умань, яке знаходиться на перехресті географічних шляхів України в центрі України, до найближчого центру малоінвазивної кардіодопомоги, яка сьогодні, по великому рахунку, є амбулаторною послугою в світі, 200 кілометрів по бездоріжжі. Це реально, тут під Києвом 200 кілометрів! Неможливо довезти. Ніхто не збирається про це думати. Я не говорю про інші міста і села, де псевдореформа, яка започаткувалася ще урядом Януковича, сьогодні руйнує насправді українську медицину катастрофічно. А ми в парламент не вносимо закони про автономізацію лікувальних  закладів, які вже просять самі головні лікарі і лікарі, і розуміють, що це їхня єдина волосинка, за яку вони можуть вчепитися.

Наступне, підприємництво. Хмельницька область переживає геополітичні зміни. Так, змінюється геополітика, торгівля переходить в реальну економіку. Відкривається маса підприємств, цехів по легкій промисловості. Так що робить центральна влада? Вона заганяє їх в тінь для того, щоб потім щипати з них  не податки, а для того, щоб потім щипати хабарі.  Тисячі робочих місць є під загрозою. Для чого це робити? Люди самі відкривають, самі роблять. Так може підтримати їх треба? Чому не приймаються закони 3719, 2764, які забороняють в такий брутальний спосіб, як вони це зараз роблять, обшукувати і забирати все, що можна забрати з підприємства, для того щоб потім шантажувати?

 Наступне. Чому дотепер не підписується Закон про акциз на вживане авто? Це ж допомога людям, напряму віддаємо гроші, вони бізнес маленький відкриють, будуть цією машиною хліб возити в село.

А чому не підписується Закон про невизнання російської телепродукції європейською?  Для того, щоб тлумачити українцям, як добре жити в Росії і в російському світі? Це дуже складні дрібниці, які на сьогоднішній день впливають на життя, якість життя людей в цій країні.

Я повторюся, що говорили попередні колеги. Якщо ми не приймемо закон 2706, який сьогодні потрібен для того, щоб "Теплоенерго" не збанкрутували разом з водоканалами, то ми не розпочнемо опалювальний сезон з будь-якими тарифами.

До речі, про тарифи, про які так говорять. Ці тарифи зупинять економіку України. Бо збідніють працюючі, а це є основа основ будь-якої економіки.

Ми говоримо багато про атомну енергетику. А ми знаємо про те, що згідно закону території, які знаходяться навколо атомних станцій, мають отримати компенсацію на профілактичні заходи щодо охорони здоров'я і безпеки цих областей та цих міст. Жодної копійки  протягом року. Віддають ті  гроші 29 грудня для того,  щоб  їх забрати 30-го, тому що казначейство закривається. Це знущання, це генодиц над людьми за елементарні копійки насправді.  То держава  економить на чому – на цих людях?  

Наступне і дуже важливе,  шановні колеги. Прийнятий попередньою каденцією Закон про амністію, який дозволить, якщо буде підписаний, бо його статус є - очікує на підписання, готується до підписання Головою Верховної Ради -  дозволить  звільнити від правосуддя сепаратистів, які розстрілювали і знущались над нашою державою, над нашими людьми. 

Прийнятий Закон  про особливий статус місцевого самоврядування на окупованих територіях минулою каденцією. Сьогодні   залишається ще один закон прийняти – закон, який  сьогодні розробляється в нетрях Верховної Ради. І мені цікаво знати, хто доручив Комітету з правосуддя і його  голові розробляти закон про вибори на окупованих територіях. Якщо ці три закони  будуть прийняті, і навіть не підписані, відбудеться антиукраїнський, антидержавницький гештальт. І сьогодні   ми мусимо  про це  сказати. Але  при цьому ми бачили в минулі вихідні про те, як переслідуються ті, хто захищав українську державу. Тому закон про амністію терористів ми можемо  прийняти, а закон…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дайте,  будь ласка, 30 секунд завершити.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. … які захищали українську реальність і сьогодні готові захищати, ми не можемо прийняти, або не думаємо, як  ми це будемо робити, і створюємо провокації, які би напружували суспільство.

Шановні колеги, в парламенті є Закон (3593) про окуповані території,  цей закон вирішить всі питання української суверенності в її користь.  Тоді ми не будемо говорити, де ми купуємо вугілля, шановні колеги. На окупованих територіях, коли  Волинсько-Львівський басейн  помирає від того, що  в них не купують на електростанції, які поруч, вугілля, а возять з окупованих територій.  Кому  платять податки, ці люди, на окупованих територіях, це також запитання...

 

ПАРУБІЙ А.В.   Будь ласка, 10 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ми  ведемо  дискусії про ЦВК, для того, щоб просто говорити?  Для того, щоб показувати людям, що ми думаємо про це? А зараз, за два тижні до виборів скажемо, що ми не можемо, бо зараз у нас вибори? Це окозамилювання для українських людей. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від фракції "Батьківщина" Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги,  2,5 роки цей парламент, в тому числі за представництвом "Народного фронту", пана Яценюка, який керував практично весь цей час урядом, говорить про корисні закони. "Корисні закони" (в лапках) приймаються і за 2,5 роки люди доведені і країна до такого стану, коли вже просто не можуть елементарно жити.

У нас сьогодні так повелося, що мега-корупціонери, які вже давно переплюнули Януковича по всім своїм оборудкам, говорять про боротьбу з корупцією. "Мега-патріоти", в лапках, які торгують по-чорному з усіма окупованими територіями і заробляють на крові, розповідають як любити країну. Такої влади в Україні за всі 25 років незалежності ніколи не було - продажної, корумпованої, некомпетентної, маргінальної, цинічної і дуже брехливої - і вони будуть вчити когось як жити.

Я думаю, що зараз те, що сьогодні країну дійсно ввело в ступор просто,  це чергове підвищення тарифів. Я просто хотіла б сказати чому це робиться, чому уряд Яценюка, разом з урядом Гройсмана вже практично  у сім разів підвищили ціну на газ, у 10,6 рази  ціну на тепло і все інше ви знаєте. Знаєте чому? Причина лише одна: тому що вони не є самостійними, вони маріонетки. І сьогодні Україну розглядають як дуже заможні надра, і Україну сьогодні розглядають як сільськогосподарську землю, а людей як рабів. І тому, коли вони ставлять, я тут можу не погодитися, ціну на газ для українців не імпортну, а вище імпортної, тому що сьогодні можна імпортовану ціну на кордоні брати по 142, 145, 160 доларів за тисячу кубічних метрів. Людям вони продають по 285 доларів за тисячу кубічних метрів. Собівартість українського газу 15, 18 доларів за тисячу кубічних метрів. Я просто хочу сказати, що це не просто грабунок, а це хамство. Чому? Тому що надра, газ, який видобувається в Україні, "Укргазвидобування" - державна компанія, яка  видобуває газ, вже обіцяний мегакорпораціям, і сьогодні такою ціною на газ складається  надрентабельність 500-600 відсотків для того, щоб хтось на українських надрах міг заробляти надприбутки. 

Те ж саме робиться з вугіллям. Ви знаєте, коли шахтарям платять копійки, а ставлять ціну на газ по Роттердаму, то хай пояснять, куди йдуть ці гроші. Це формуються надприбутки. Вже хтось поклав око на українські надра і  зараз створюють собі рентабельну ціну, коли окупність буде за вкладені так звані (в лапках) "інвестиції"  з Кіпру тривати декілька практично років.  От що вони роблять!

І коли вони говорять про субсидії,  хай вони людей не вводять в оману, тому що в бюджеті такі самі народні гроші, як  і ті, що беруться з кишень у  людей. І якщо вони хочуть довести до 70 мільярдів гривень видатки з бюджету на субсидії, а це практично дорівнює майже видаткам на армію, то вони за рахунок цих грошей не підвищать пенсії, заробітні плати людям і не дадуть в руки гроші цим людям. Субсидії ідуть безпосередньо  на корумповані структури. І тому, дорогі друзі,  сьогодні під прикриттям  Верховної Ради корумпованого уряду і корумпованої верхівки держави відбувається по суті масштабна афера, яка стосується того, що видобувається  з українських надр. І тому я закликаю всі фракції, які не учасники цих афер, з вівторка   просто радикально приступити до вимог.

Перше. Це  тимчасова  слідча комісія, щоб ми подивилися НАК "Нафтогаз" і "Укргазвидобування", скільки вкрали у  держави під керівництвом Яценюка, а зараз Гройсмана.

Постанова 2597 в порядку денному не стоїть. Підписана лідерами всіх опозиційних фракцій. Я прошу негайно  поставити і відкрити доступ до корумпованих годівниць НАК "Нафтогазу" і "Укргазвидобування". Ми хочемо подивитися.

По-друге, три законопроекти  про зниження тарифів. Перший законопроект: віддати  український газ людям по нормальній ціні – не більше 30 відсотків рентабельності.

Друге, це поставити ренту на газ для  "Укргазвидобування" державного, де 50 відсотків на рівні з приватними компаніями. Приватним поставили 29,14 відсотків, а державному підприємству – 50 відсотків. Ви що, не розумієте, що державне підприємство по видобутку  газу банкрутують свідомо для того, щоб провести чорну приватизацію.

Третій законопроект. Це прозорість формування тарифів, і там, де немає лічильників, поставити людям нормативи…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, хвилину завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Поставити людям нормативи по державним будівельним стандартам, а не так, як сьогодні в 2, в 3 рази без лічильників списують більше газу і тепла. Ми будемо ультимативно це вимагати. І нас не влаштує ні включення до порядку денного, нас влаштує тільки повне голосування за це і підпис цих законопроектів, і негайне зниження людям ціни на газ, і, як наслідок, тарифів на тепло і гарячу воду.

Я можу вам сказати, що це вже перейшло всякі межі, і просто розмовами на Погоджувальній раді це не обійдеться. "Батьківщина", я заявляю це абсолютно чітко, переходить до самих радикальних заходів і ми нікому більше не дозволимо знущатися над людьми. Ми подали в суд на Гройсмана, на уряд, на Вовка, на Національну комісію регулювання електроенергетики за незаконність встановлення тарифів. На 25-27 липня призначені вже судові розгляди і ми будемо демонструвати на всю країну, як іде цей судовий розгляд. Припиніть знущатися над людьми під гарними гаслами і гарними прапорами. Треба…

Крім того…

Я прошу, дайте завершити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, ще 30 секунд, щоб завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Іде масштабна фальсифікація виборів на семи округах, це вже перейшло всі межі просто. Іде корупція, підкуп абсолютно збіднілих людей, застосування адмінресурсу, самовисуванням висунуті кандидати від влади для того, щоб прикрити свою належність. І тому ми з сьогоднішнього дня просимо створити спільний прес-центр всіх опозиційних сил для того, щоб демонструвати як влада робить гірше з виборами, ніж робив Янукович на мажоритарних округах. Припиніть так знущатися над країною! Створіть комісію…

Ви знаєте, прошу, припиніть вимикати лідерів фракції від можливості сказати ті проблеми, які є в країні. З Регламентом ви працюйте і живіть. Ви порушуєте Регламент кожної хвилини.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, всі лідери фракцій мають однаковий час, і вам продовжують час.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тому я дуже прошу всіх, хто зараз не є спільником з тими аферистами, які сьогодні управляють країною, негайно треба радикально перейти до захисту прав людей. Інакше країна буде просто розвалена, а українці перетворені в рабів. От що сьогодні відбувається!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Герасимов Артур Володимирович. І потім Степан Іванович. Багато було питань до уряду. І після того я надам слово Степану Івановичу. Будь ласка, пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! 16 червня 2016 року Президентом України внесено до парламенту проект Постанови номер 4825, якою пропонується затвердити рішення РНБО від 20 травня 2016 року про виконання резолюції Ради Безпеки ООН від 20.07.2015 щодо спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій. Вищевказане решіння РНБО уведено в дію Указом Президента України від 15 червня цього року, номер 253, у зв'язку з чим зазначений проект постанови потребує невідкладного розгляду та прийняття відповідного рішення парламентом.

Також на поточному пленарному тижні необхідно розглянути проекти законів України в рамках співробітництва із Міжнародним валютним фондом, внесені Президентом України та визначені як невідкладні. Серед них законопроект номер 3768, яким пропонується запровадити систему автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві.

Крім того, в рамках співробітництва з МВФ також необхідно розглянути інші законодавчі ініціативи, внесені Кабінетом Міністрів України, та законопроекти, спрямовані на макрофінансову стабілізацію і децентралізацію. Окрім вищевказаного потребують включення до розкладу пропозиції Президента України до законів України: про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" номер 2676 та про внесення зміни до статті 13-ї Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку, номер 3868.

Також, шановні колеги, необхідно врегулювати на законодавчому рівні окремі питання щодо правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це внесений Президентом законопроект номер 4437. Питання проходження державної служби, на що спрямовані проекти законів номер 4526, 4370 та 4370-1. Прошу доручити комітетам опрацювати зазначені законопроекти, оскільки вони потребують розгляду на цьому тижні.

Крім того, на цьому тижні потребує законодавчого вирішення питання щодо реорганізації фондів соціального страхування – це законопроект номер 4831.

Шановні колеги, також слід наголосити на необхідності розгляду таких важливих законопроектів, як номер 2966д, спрямований на забезпечення виконання умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 мільйонів євро, яким пропонується визначити порядок формування, правовий статус та організацію діяльності НКРЕ КП у відповідності до стандартів ЄС.

Законопроект номер 4493, яким пропонується визначити правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії.

Законопроект номер 3224 щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямований на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України.

Шановні колеги, хочу також звернути вашу увагу на законопроект номер 4815, спрямований на захист інформаційного простору держави та забезпечення своєчасного реагування на виявлені загрози в зазначеній сфері та їх припинення. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка,  Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановні, перш за все, колеги депутати, тому що з багатьма з вас ми провели велику частину своєї спільної роботи і у Верховній Раді, і згадувався сьогодні і Майдан, і на Майдані, і були  в складнішій ситуації. Але хочу сказати сьогодні про дуже серйозну одну проблему, на яку ми повинні реагувати, напевно, всі.

В нас відбулася урядова нарада, яку провів Прем'єр-міністр і всі міністри. І Прем'єр-міністр разом із міністрами підтвердили, і ви це знаєте, що вчора Міністерство економіки оприлюднило на сайті щодо указу президента Російської Федерації про подальше обмеження транзиту товарів з території України через територію Росії. Звертаю увагу на те, що указом президента Російської Федерації продовжено дію продуктового ембарго на імпорт до Російської Федерації товарів походження в тому числі з України до 31 грудня 2017 року, як відповідь на збереження санкцій  щодо Російської Федерації з боку ЄС, Сполучених Штатів Америки та інших країн. Що це означає? Тут нині можна говорити, а чому 70 відсотків експорту протягом 22 років ми орієнтували на Росію? Але тут не треба шукати минуле. Треба дивитись, що нам сьогодні робити завтра. І я закликаю…

 

ЛЯШКО О.В. І що ви робите?

 

КУБІВ С.І. Я скажу, що ми робимо.

Я хочу сказати, шановні колеги, я попрошу, питання сьогодні економічного характеру не повинні перейти в політичний популізм. Запровадження Російською Федерацією цих обмежень є економічно та юридично не обґрунтоване та очікувано призведе до штучного погіршення умов торгівлі з третіми країнами, зокрема Центральної Азії. Дані обмеження Російської Федерації є непрозорими, невиправданими та такими, що носять дискримінаційний характер і відповідно порушують зобов'язання, взяті в рамках Світової організації торгівлі Договору про зону вільної торгівлі 18.10.11 року.

Я знаю, що окремі голови комітетів і депутати прийняли участь у відповідній допомозі, на яку ми повинні сьогодні відреагувати. Оперативний штаб, який вчора провів своє перше засідання на базі Міністерства економіки і Мінінфраструктури, запропонував низку питань, які абсолютно будуть виділені і запропоновані урядом. Перш за все, що ми внесемо дзеркальні санкції проти дій Російської Федерації щодо товарів українського походження і щодо транзиту, який проходить в інші країни. Це абсолютно є чітка позиція, яка відповідає міжнародному праву і Світовій організації торгівлі, і Європейському Союзу.

Друге. Ми піднімемо дзеркально після того мита на російські товари, які ввозяться в Україну.

І третє. Все це вступить в силу після дії, коли указ Президента відповідно вступить в силу.

Ми проти торгівельної війни. Ми говоримо про втрати, які будуть прораховані буквально сьогодні до кінця дня, і будуть запропоновані в консультаціях перш за все фракцій, комітетів і депутатів профільних комітетів, які мають відношення до економічного блоку.

Разом з тим, хочу сказати, що з початку 2016  року діють заходи у відповідь на дії Російської Федерації. І адекватна відповідь на дії буде зроблена в консультаціях. І ми звертаємося сьогодні до країн європейської спільноти, до наших колег, які підтримують і підтримали санкції, дії проти Росії. Але вирішення меч на меч, вбитий на вбитого, кров на кров - це не є вирішення питання. Тому що бізнес, який сьогодні почав підніматися і проходить макростабілізацію з точки зору показників і довіри, сьогодні знову опинився в непростій ситуації.

Разом з тим, керівники фракцій, які сьогодні чітко поставили ряд питань, дійсно в кожному виступі керівника фракції і, напевне, керівників комітетів, якщо витягнути питання популізму або необґрунтованої економіки, мають сенс. Я їх чую, я їх розумію і чує уряд та Президент України в тому, що ми повинні спільними кроками вирішувати проблеми в тому плані, який називається економічний план.

Коли ми говоримо про питання, які сьогодні були поставлені, я буквально записував це питання, формулу тарифів. Будь ласка, формула, вона публічна. Формула, яка незрозуміла по ціні вугілля, ми провели дві наради, і це питання є…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, одну хвилину додайте. 

 

КУБІВ С.І.  Ця формула буде розглядатися в публічній площині і буде доведена до кожного депутата.

Ми не говоримо сьогодні про таємний документ з МВФ. Неодноразово ми зустрічалися, і бажаючі депутати, які були і в мене, і в Президента, і відповідно в уряді, отримували ту інформацію, яка була необхідна.

Разом з тим, хочу сказати, що на сьогоднішній день ми повинні прийняти ті закони, які стабілізують нашу ситуацію в економці. Я хочу сказати, що уряд сьогодні забезпечує реформи…

Якщо можна, я скажу, це питання по Росії дуже важливе, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, якщо всі вимагають, хай закінчить, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Уряд сьогодні забезпечує активізацію реформ і продовження не з цією метою, що ми повинні сьогодні вирішити заради популізму, переформувати експорт, наприклад, Російської Федерації з диверсифікації десяти відсотків в країни світу – це робота  спільна наша: і парламенту, і уряду, і  Президента.  Це робота МЗС, міністерств економіки та інфраструктури і, саме головне, комітетів, на які ми ходимо від уряду на рівні міністрів, заступників   міністрів, прем'єра  і віце-прем'єрів. І ми сьогодні відвідаємо фракції максимально, щоб зрозуміти, яким  шляхом ми рухаємося, йдучи на канікули через  два тижні, мається на увазі,  депутатські.

Перш за все хочу сказати,  що кінцева мета активізації реформ економічного зростання  все-таки є    людина. І це відображено в операційній програмі, і  довіри уряду  парламенту,  який проголосував за нашу програму.   Хочу сказати,  що реформи, які ми робимо, підписуючи  минулі зобов'язання і сьогоднішні, потрібні  не МВФ, не Світовому банку, не Європейському Союзу. Ми повинні бути надійні партнери,  для того ми робимо  реформи для себе, які повинні мати відповідне ефективне провадження конкретної роботи.

"Державний бюджет", коли ми говоримо слова, ми відповідальні. І зверталися до мене як до людини, яка була на Майдані, сотні, мільйони людей було на Майдані, це кошти громадян, платників податків. І я відношусь, це не як державний бюджет, а для мене це, хто звертав увагу,  це кошти    платників податків.

Деякі політики  сьогодні спекулюють на прийнятому рішенні щодо ціни на газ. Я би акцентував на двох моментах. Перше, це рішення кладе край багаторічній     корупції в цьому секторі. На завищеній ціні  на російський  газ, на різних цінах, на знекровленні  державних видобуткових компаніях і їх заміщенні приватними створюють королівські статки. І всі наші мільярдери побудували статки на газі, на нафті і на вугіллі. І ми це прекрасно всі  розуміємо. і я розумію сьогодні протистояння, які стоять на сьогоднішній день на уряді.

Я би хотів сказати, не потрібно сьогодні сіяти паніку. Ми повинні  говорити    сьогодні те, що ми відповідальні, і багаті повинні платити по повній програмі. А про бідних…

 

ЛЯШКО О.В.  Хто про що, а ви  про багатих…

 

КУБІВ С.І. Олег Валерійович, дайте,  будь ласка, я закінчу.

 

ЛЯШКО О.В. Степане Івановичу, розкажіть  людям, хто у вашому розумінні багатий?  Ті, хто 3 тисячі гривень у місяць отримує, це багаті?!

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович!

 

ЛЯШКО О.В.  Які повинні за комуналку  2800 віддати?!  Хто багатий?!

 

КУБІВ С.І. Олег Валерійович.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ви ж просили, щоб Степан Іванович завершив, і він вже завершує.

 

ЛЯШКО О.В. Так він же зараз просто демагогією займається.    

 

КУБІВ С.І. Олег Валерійович, це не є демагогія. Олег Валерійович!

 

ЛЯШКО О.В. Він розказує, що багаті повинні платити. Чого Президент Порошенко в офшорах свій бізнес тримає, він не багатий?

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович!

 

ЛЯШКО О.В. Чому міністр фінансів – власник трьох офшорних компаній, він не багатий? Ви про яких багатих говорите? Ті, які на базарах стоять, які 3 тисячі гривень отримують?

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович!

 

ЛЯШКО О.В. Не виключайте лідеру фракції мікрофон!

 

ПАРУБІЙ А.В. Олег Валерійович, згідно Регламенту вам буде  надане слово.

 

ЛЯШКО О.В. Андрію Володимировичу, не виключайте лідерам фракцій мікрофон.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вас не перебивали.

 

ЛЯШКО О.В. Інакше ми не ходитимемо на Погоджувальні ради.

 

ПАРУБІЙ А.В. Вас не перебивали, коли ви виступали.

 

ЛЯШКО О.В. Не виключайте лідерам фракцій мікрофон.

 

ПАРУБІЙ А.В. Прошу, Степане Івановичу,  завершуйте.

 

КУБІВ С.І. Завершу.

 

ЛЯШКО О.В. Поясніть, представник уряду, минулого тижня у Святошино людям знесли кіоски, не тронули один кіоск "Рошен". Чому "Рошен" не тронули, а кіоски усім людям із їхнім крамом знесли? От тих багатих ви зносите, які собі три копійки заробляють? І ви  їх берете і обкрадаєте.

Ви говорите про Роттердам на вугілля, чим роттердамська ціна на вугілля відрізняється від німецького хабу на газ, коли 280 доларів за тисячу кубів газу переплачуємо? Поїдьте на Полтавщину людям розкажіть, чому вони живуть на газі, а не можуть за нього заплатити? Ви кого тут за дураків тримаєте, Степане?

Пішов я з вашої Погоджувальної ради. Це не Погоджувальна рада, це прохіндеї, які зібралися тут і дурять народ.

 

ПАРУБІЙ А.В. Степане Івановичу, завершуйте.

 

КУБІВ С.І. Я б сказав, перш за все, що уряд обрала Верховна Рада і проголосувала. Ми проводимо консультації з усіма комітетами і ми працюємо на консолідацію рішень. Я хочу сказати сьогодні, що всі комітети, які будуть відбуватися у середу, будуть запрошені відповідні міністри, заступники міністрів, які повинні прийняти ті необхідні документи і закони, які сьогодні відповідають.

Я, Андрію Володимировичу, хочу підтримати виступаючих керівників фракцій по законах, які сьогодні є важливі, щодо реформування. Разом з тим, коли ми говорили про закон 3224, і ряд законів, який я передаю вам, бо за браком часу, вони будуть зроблені.

І на останок, я запрошую сьогодні, якщо виникають питання по тих чи інших законах і формулах, а депутати приходять до мене, як до Першого віце-прем'єра, і я висвітлюю ті проблематичні питання на уряді, і в конкретній професійній дискусійній формі ми можемо знайти істину. Я прошу до єдності.

Я прошу сьогодні, виклик, який отримала Росія, може нанести мільярдні збитки українській економіці і бізнесу, а це говорить сьогодні про зрив  того, що ми всі хочемо якості життя  людини в Україні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, Степане Івановичу.

Шановні колеги, щоб внести позитивну новину, я на початку цього  не оголосив, але хотів би повідомити, що в  червні цього року в місті Києві відбувся ХІХ Європейський міжпарламентський тенісний турнір, в якому за перемогу змагались команди парламентарів з Італії, Польщі, Румунії, Угорщини та України. І я це хочу повідомити, бо тут присутні учасники нашої команди. Збірна команда народних депутатів України  в складі Андрія Кожем'якіна – капітана, Ярослава Москаленка та  Ігоря Молотка виборола першість, обігравши 5-разового чемпіона змагань – італійську команду. Це вже друга перемога української  збірної в історії турніру. Друге місце посіла команда  Угорщини, третє – Італії. І цей трофей сьогодні перебуває тут, у Верховній Раді України. І я хотів би привітати всіх наших учасників цього турніру. (Оплески)  Дякую дуже вам.    

І ми переходимо до виступів від голів комітетів. Я, з вашого дозволу, буквально на кілька хвилин відлучуся, передам ведення  Оксані Сироїд.

Першому надаю слово… (Шум у залі)

 

 ВЛАСЕНКО С.В.  Ну це ставлення до голів комітетів. Зрозуміло, що ви послухали всіх голів фракцій….

 

ПАРУБІЙ А.В. Дмитро Йосипович Андрієвський, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! З виступів  голів  фракцій ми відчули, що надзвичайно складний, майже критичний стан зараз в галузі житлово-комунального господарства. Але, колеги, я хотів би нагадати, що ЖКХ – це не тільки тарифи, не тільки соціальна справедливість, а ще і можливість надати відповідну послугу – послугу, яка  визначає цивілізаційний рівень держави.

Вибачте, якщо в  українських містах не буде каналізації і не буде світла, я думаю, що про будь-які розмови про рух до Європи можна буде забути.

Комітетом проведений попередній аналіз стану справ в підприємствах "Житлокомуненерго", "Теплокомуненерго", підприємствах водоканалів і хочу сказати, що деякі підприємства знаходяться просто  в критичному стані. Наприклад, столична "Київенерго" фактично припинила роботи по підготовці до нового опалювального сезону, фактично не виконує роботи по аварійних ситуаціях, під питанням виплата заробітної плати. Хочу сказати, що не набагато краща ситуація у Львові, у Житомирі, у інших містах.

Стабілізувати ситуацію, Андрію Володимировичу, саме стабілізувати, не вирішити  проблему, а стабілізувати, може негайне прийняття закону 2706, про який казали більшість голів фракцій. Цей законопроект накладає мораторій на нарахування пені і штрафів, яка виникла внаслідок не прорахування державою різниці в тарифах, тобто штрафи і пеня, яка виникає виключно з вини держави. Законопроект цей пройшов перше читання, прийнятий в першому читанні, підготовлений комітетом до другого читання і готовий для прийняття.

Андрію Володимировичу, я сподіваюсь, що цей законопроект буде у вівторок на початку дня прийнятий за основу і в цілому. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я хочу вам наголосити, що дійсно більшість фракцій піднімало цей законопроект. Я б попросив, щоб сьогодні на засіданнях фракцій усі його обговорили, і я думаю, що ми маємо всі шанси його прийняти, що буде загальна підтримка.

Будь ласка, Власенко Сергій Володимирович, Комітет з питань державного будівництва. Будь ласка, Сергію Володимировичу.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Насправді, на минулому тижні відбулася стратегічна подія, стратегічна поразка України, на яку, на жаль, ніхто не звернув уваги.

Всі знають, що в системі господарського судочинства працювала така група Татькова і Ємельянова. Так от на минулому тижні Вища рада юстиції, встановивши порушення в діях судді Ємельянова, не змогла притягти його до відповідальності, оскільки сплив 3-річний термін притягнення до відповідальності. Тобто Вища рада юстиції сказала: "Так, він порушував, але притягти не можемо, бо 3 роки". З урахуванням того, що Верховна Рада з різних причин не працювала майже 2 роки, це означає, що практично всі судді, які порушували закон, випадуть із можливості бути притягнутими до відповідальності, а через три з половиною місяці ми не зможемо притягти до відповідальності і тих, хто саджав майданівців, бо закінчиться 3-річний строк.

Внесено законопроект 4293 із одного речення, де цифра "3" замінюється на цифру "5", і ми вирішуємо це питання. Його можна приймати, але, на жаль, профільний комітет його не розглядає з невідомих для мене причин. Я думаю, що ми ще 3 місяці почекаємо, а потім будемо пояснювати суспільству чому жоден суддя, який саджав майданівців, не притягнутий до відповідальності. Це перше.

Друге, по Закону про спецконфіскацію. Ви знаєте, щось я того пана, який тут розказував, що всі, хто за цей мотлох не голосує, що вони всі поплічники Януковича, щось я його не бачив серед видатних борців з режимом Януковича. Ну, от не бачив я його там. Не бачив!

 

БУРБАК М.Ю.  (Без мікрофону, не чути)

 

ВЛАСЕНКО С.В. Не бачив я його там. Не бачив я його там.

 

БУРБАК М.Ю. (Без мікрофону, не чути)

 

ВЛАСЕНКО С.В. Не бачив я його там, серед видатних борців з режимом Януковича. А розказувати казки зараз, пропихуючи лобістський закон, можна все, що завгодно.

Тому, якщо цей закон буде зроблений нормально, у відповідності до європейських вимог, звичайно ж, за нього треба голосувати. Але, на жаль, те, що пропонується, це абсолютне юридичне невігластво. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги. Я вдячний вам за поздоровлення з цим трофеєм. Я хочу сказати єдине, що це єдиний в Європі, майже в світі трофей спортивний, який розігрується між парламентами всіх європейських країн. І цей трофей в українському парламенті буде стояти рік. І ми тим пишаємося. Дякую за поздоровлення. Це перше.

По-друге, я хотів би сказати, Андрію Володимировичу, наступне. Генеральний прокурор нещодавно сказав про те, що необхідна амністія в Україні. Ми підготували цей проект, 4255. І там другою статтею чітко записано, що підлягають амністії і ті командири батальйонів, хлопці, які там воювали, ті батальйони, які зупинили навалу, першу навалу, які сьогодні вже, на жаль, не потрібні нікому, і за якими почали оці полювання. Там є, якщо він не скоїв тяжкий і особливо тяжкий злочин, він буде амністований. Це два.

Наступне. 4811, який ви знову ставите для того, щоб включити, це спецконфіскація. Ну, по-перше, його в комітеті Кожем'якіна, як сказав керівник фракції БПП, немає, тому що 4811 розписаний на інший комітет. Тому якщо якийсь текст з'явиться, то, можливо, ми будемо щось робити. Але я знаю думку членів комітету, особливо тих, хто носив і носить військову форму. Після виступів при обговоренні цього законопроекту в залі, коли членів комітету звинувачували в тому, що в них є доля від цього закону, я особисто цей закон розглядати на комітеті не буду. Нехай хтось очолює цей комітет і розглядає його, і після того, як вони його ухвалять, нехай вносять зал. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

І, пані Ганно, голови комітетів, перепрошую, я на 5 хвилин відлучуся. Оксана Сироїд проведе засідання. Я повернуся за 5 хвилин. Дякую.

 

ГОПКО Г.М. Дякую, пане Андрію.

Доброго дня, шановні колеги. Просимо також внести в порядок розгляду проект Звернення Верховної Ради до Палати представників Конгресу США щодо початку розгляду законопроекту №5094 "Акт стабільності і демократії  в Україні".

А також чекаємо від уряду і від Адміністрації Президента подання щодо ратифікації Паризької угоди, яку, ми сподіваємося, до кінця цієї сесії зможемо ратифікувати парламентом, і це буде дуже великий крок і в енергетичній стратегії, і в  кліматичній також.

Зважаючи  на ті події, які відбулися з "Брексітом" в Британії, зважаючи на те, що санкції продовжені лише на 6 місяців, нам уже потрібно спільно сідати і думати: яка буде наша стратегія протидії російській агресії - військовій, економічній. І, зокрема, ми говорили з паном спікером про те, що треба створити робочу групу в парламенті, і деякі фракції вже погодження написали, що вони готові делегувати представників для того, щоб проговорити, як протидіятиме далі Україна. Для цього нам дуже важливо, щоб уряд  нарешті представив Бюджетну резолюцію на 2017 рік, чого досі ще не було, і якраз цей крок має засвідчити про прозорість, підзвітність і довіру до того, що в Україні готують бюджет в прозорий спосіб.

І також велике прохання, ти часто спілкуєшся з міжнародними організаціями, які говорять, що в Україні, на відміну навіть від багатьох африканських країн, досі немає сайту, на якому була би он-лайн оприлюднена вся інформація про ті кошти, які ми отримуємо як міжнародну допомогу, технічну допомогу, гранти, і це  нам важливо.

Також прошу включити законопроект 2033а – щодо відбування покарань, він випав знову, про перегляд неправосудних вироків.

Є ряд екологічних законопроектів, які чекають свого розгляду, зокрема, про оцінку впливу на навколишнє середовище.

І законопроект 4701 – технічні уточнення до законів про декомунізацію, які разом із спікером, з колегами внесли внаслідок тих зауважень, які Венеційська комісія надала. Дякую за увагу.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Прошу до слова Миколу Княжицького, голову Комітету з питань культури і духовності.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Дякую.

Хочу подякувати за включення до порядку денного деяких законопроектів, прошу їх підтримати, це 3081д, у вівторок буде голосуватися, про державну підтримку кінематографії. Дуже довго ми виношували і напрацьовували цей закон, сподіваюсь, що його підтримають. Так само сподіваюсь на підтримку закону 4303, про обмеження використання медійної продукції держави-агресора, який на величезний спротив проросійських сил спирається в Україні, сподіваюсь, що парламент його підтримає.

Хочу попросити включити до порядку денного… Пані Оксано, я написав тут записку, на жаль, пана Андрія немає, це законопроект мій і Ірини Подоляк спільний. Проект Закону про внесення до прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури", 4679. Це законопроект, який складається з одного слова, але дозволить реалізувати той закон, який ми разом напрацьовували, і прошу звернути на це увагу.

Просив би також додати до порядку денного проект Закону про внесення змін про авторське право і суміжні права щодо використання об'єктів авторського права в пародіях, попурі і карикатурах, номер 3586, який весь час був в розкладі порядку денного від 5 до 8 липня, від 12-го до 15-го, весь час до нього не доходила черга, сподіваюся, що зможемо розглянути цей законопроект. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.  

Запрошую до слова народного депутата Сергія Пашинського, голову Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Шановні друзі! Я хотів би звернути увагу на одну дуже важливу річ. В минулому номері "Дзеркало тижня" Володимир Павлович Горбулін опублікував свою статтю "2017, що далі?" Я надіюсь, що всі ознайомились. Суть цієї статті дуже проста: загрози нашій державі не зменшились, а навпаки, збільшились. І план Путіна по знищенню нашої держави, на жаль, нікуди не подівся. Ми можемо погоджуватись з цим, не погоджуватись, але відмахуватись від цього, ну, це як мінімум не припустимо, а як максимум це зрада власної держави, власного народу.

Ви знаєте, виконання державного оборонного замовлення за півроку склало 16 відсотків. Вдумайтесь, 16 відсотків за півроку!

Тут один дотепник, який, на жаль, зараз пішов, коли ми розглядали закон 4811 в залі, сказав, що він здогадується, що комусь припекло. Я вас інформую: мені припекло і я зроблю все можливе і неможливе, щоб боєздатність нашої армії була на належному рівні. Якщо хтось хоче погратися, якщо когось влаштовує розвал держави і російський генерал-губернатор,  якщо хтось думає, що так буде, такий сценарій реалізований, я заспокою, -  не буде так.

Інша проблема. У нас є велика, досить боєздатна армія, хтось свідомо, а хтось несвідомо не дають можливості її озброювати.

Я звертаюсь до Першого віце-прем'єра. Пане Кубів, ви самі бачите, що збереження коштів Януковича для українського парламенту – це задача номер один. Але я сподіваюсь, що український уряд розуміє свою персональну відповідальність за фінансування обороноздатності нашої держави. Якщо ми  на цьому тижні не зможемо знайти для нормальних людей слова і переконати, що це питання не тільки моє, а всіх нас, тоді ми будемо ставити питання все-таки пошуку якихось коштів в бюджеті, а це піввідсотка державного бюджету, і ми не можемо кинути нашу армію.

Я не хочу…

 

СИРОЇД О.І. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я не хочу ніякої істерії, я не хочу ніяких погроз, залякувань, хоча у нас є всі інструменти і можливості. Люди добрі, ну, це ж об'єктивні речі, про які натяки ви говорите? Це доходи державного бюджету - вкрадені гроші Януковича. Цей закон півроку…

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Народний депутат Олександр Домбровський, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, я хотів би від імені комітету розділити глибоку стурбованість ситуацією, яка склалася і складається на ринку енергетичних ресурсів і тарифної політики в Україні. Але разом з тим, відповідаючи на запитання, чому так трапилось і хто в цьому винен, я хотів би звернутися до нас і до Верховної Ради в першу чергу, тому що уже багато місяців на кожному нашому засіданні і в залі Верховної Ради я говорю про те, що нам потрібний принаймні блок розгляду енергетичних законопроектів, яких уже 30 під куполом. І я хотів би нагадати, що якби ми з вами вчасно розглянули, наприклад, проект Закону про ринок електричної енергії або про незалежного регулятора, або про внесення зміни до законодавчих актів України в зв'язку з дією Закону про ринок природного газу, то на більшість проблемних питань, про які ми сьогодні говоримо, і про "Роттердам плюс",  наскільки він ефективний і чому він  був прийнятий, на чию користь, і про формульну ціну на газ, в чому її проблема, як її потрібно було б коректувати, ми би цю дискусію провели під куполом і дали відповідь на багато питань, виправивши ті проблемні моменти, які на сьогоднішній день є. 

Тому я хочу від комітету підтримати той порядок денний. Нам приємно, що в черговий тиждень багато законопроектів, які стосуються енергетики. Але, на жаль, мені дуже не хотілося б, щоб було так, як  в попередні тижні: в порядку денному є, ми в процесі нашої роботи навіть не доходимо до них і  потім не розглядаємо, і всі проблеми у нас накопичуються.

Я хотів би в черговий раз, для тих, хто через півроку або через рік звертає увагу на деякі проблеми,  які накопичуються, ще раз сказати, у нас рахунки  "Енергоатому" заблоковані, у  нас на сьогоднішній день працює з 15-ти тільки 10 енергоблоків. У нас накопичуються серйозні проблеми в енергетичній галузі.  Я мушу сказати, що уряд і міністерство робить усе можливе і неможливе, і дуже багато, але без підтримки Верховної Ради, без прийняття законів нам далі рухатися дуже і дуже буде складно. Тому я закликаю всіх проголосувати ті законопроекти, які є у нас в порядку денному. Дякую.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую.

Народний депутат Григорій Немиря, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

НЕМИРЯ Г. М. Дякую, пані головуюча.

Шановні колеги, ми всі звикли, що Україна за багатьма рейтингами міжнародними знаходиться внизу. Наприклад, за рейтингом Transparency International два роки після Євромайдану ми є 130-ю з 168 країн. Тобто найбільш корумпованою країною в Європі, на жаль. Але нещодавно ми опинилися наверху рейтингу. Щойно опублікований глобальний звіт щодо вимушених переселенців. Так от, я хочу повідомити, що Україна згідно з цим глобальним звітом, зараз країна номер 4 в світі за кількістю вимушених переселенців, після Сирії, Іраку і Ємену. 

Але, на жаль, цей рейтинг, він не став  керівництвом до дії вже і для нового уряду. Місяць тому було прийнято чергову постанову  Кабінету Міністрів, яка відверто дискримінує вимушених переселенців, зокрема, коли були прийняті  ці порядки щодо здійснення виплати пенсій і інших  соціальних виплат. Вони порушують, відверто порушують, грубо, кричуще  право на  свободу пересування,  право на приватність, запроваджують  поліцейські механізми в демократичній державі, чого за визначенням не може бути.

У нас  вже 3 місяці  цьому новому уряду і створене  нове міністерство. Чому  через 3 місяці після того як Міністерство з питань вимушених переселенців  створено, там продовжують  працювати   лише 4 посадових  особи включно з міністром, вони  не мають приміщення і немає коштів на їх роботу.

Тому  я звертаюся до Першого віце-прем'єра, який, на жаль, покинув зараз  зал засідань, з повідомленням, що  в середу Комітет з прав людини проводить розширене засідання щодо питання парламентського контролю за дотриманням прав вимушених переселенців. Я запрошую віце-прем'єр-міністра  Розенка, міністрів соціальної політики і з питань вимушених переселенців на це  засідання. Я сподіваюся, що цього разу вони…

 

СИРОЇД О.І.  Прошу, 10 секунд, завершуйте.

 

НЕМИРЯ Г.М. …і зможуть подивитися в очі  цим людям,  які не по своїй волі покинули власні домівки. Я дуже сподіваюся, що цього разу пан  Розенко, пан Рева і пан Черниш будуть на засіданні  парламентського комітету. Дякую.

 

СИРОЇД О.І. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Віктора Галасюка, голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановні колеги, я хочу звернутися передусім до Першого віце-прем'єра  і міністра економіки Степана Івановича Кубіва. На жаль, ви у своєму виступі не знайшли часу для того, щоб озвучити головне. А головне – це  ті законопроекти, які потрібні для розвитку української промисловості і економіки. Тому ми маємо починати з головного, а не з другорядного.  Я зробив  офіційне звернення на вашу адресу і хотів би зараз озвучити  ті ключові пріоритети, які  сьогодні дуже болять українській промисловості і дуже важливі для економіки.

Перше, вартість кредитів. Скажіть, який може бути розвиток, коли кредити вартують по 25 відсотків? Вони є абсолютно недоступними для реального сектору економіки, абсолютно недоступними для малих підприємців. Як в цих умовах голова Нацбанку Гонтарєва може виступати проти створення Експертно-кредитної агенції, яка виправляє ці проблеми, дає доступні ресурси українським виробникам? Тому наступного тижня маємо прийняти 2142а про Експортно-кредитне агентство.

Друге, податки. Безумовно, потрібна системна податкова реформа. Але, разом з тим, ми не можемо зволікати з прийняттям законопроекту 3872, щоб зупинити зростання податку на землю, щоб сьогодні не банкрутували українські виробництва. Треба прийняти невідкладно пакет законодавчий, стимулюючий для промисловості, про індустріальні парки, вони стоять на четвер, вже в черговий раз стоять, треба їх підтримати і прийняти.

Третє, мита. Тут цілий комплекс законопроектів: 3868, 3873 - це підтримка української металургії, 2617, 2618 - українська деревообробка. Митна система має працювати на підтримку, а не на руйнування вітчизняного виробництва.

Четверте, усунення регуляторних бар'єрів. Це законопроект про міжнародну кооперацію вітчизняного авіапрому і розвиток літакобудування -  4809, це законопроект про енергомодернізацію - 4549. Це те, що ми зобов'язані приймати в режимі щоденному, а не пхати, вибачте, в розклад порядку денного результат таємних домовленностей з МВФ замість розвитку власної економіки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Наступним буде Ярослав Дубневич.

Пане Шверк, ви представляєте комітет чи як депутат просто?

 

ШВЕРК Г.А.  Так, як комітет, Вікторія попросила.

 

ПАРУБІЙ А.В. Замість Вікторії Сюмар?

 

ШВЕРК Г.А.  Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тоді, будь ласка, пан Шверк, а потім вже Дубневич.  Будь ласка.

 

ШВЕРК Г.А.  Дякую дуже.

Шановні колеги, останнім часом Верховна Рада прийняла декілька дуже важливих законопроектів щодо перетворення українського телевізійного і радійного простору. Це і про збільшення української  мови в ефірі, це і про європейський продукт, і про зменшення продукту країни-агресора, недопущення до українського ефіру. Але, на жаль, на сьогодні у регулятора немає достатніх важелів для того, щоб забезпечити виконання цих законопроектів телерадіоорганізаціями. Тому від імені Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики прошу включити до порядку денного законопроект номер 4815, який дає можливість Національній раді з питань телебачення і радіомовлення застосовувати штрафні санкції до телерадіоорганізацій, які порушують законодавство в сфері телебачення і радіомовлення.

І звертаюсь до колег - керівників фракцій. Прошу підтримати цей законопроект в залі. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. 4815, так?

 

ШВЕРК Г.А.  4815.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ярослав, одну секундочку.

Перший віце-прем'єр змушений піти на важливу нараду, але лишаються в залі чотири представника уряду, вони присутні тут, Апарату уряду. Якщо не буде заперечень, ми Степана Івановича відпустимо і подякуємо за участь в нашій нараді.

 

КУБІВ С.І. Зустрінемося на фракціях.

 

ПАРУБІЙ А.В. І на фракціях представники уряду будуть, на усіх фракціях.

Будь ласка, Ярослав Дубневич, Комітет з питань транспорту.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати. Від імені Комітету транспорту прошу включити в порядок денний на 5-8 липня пленарного засідання законопроект 2475а. Дуже важливий законопроект, Андрію Володимировичу, звертаю вашу увагу, а також колег народних депутатів. Цим законопроектом про внутрішній водний транспорт ми дамо можливість відкрити наші внутрішні води для перевезення вантажів, що дасть можливість в свою чергу зняти ці вантажі з автомобільних доріг, тому що водний транспорт є куди дешевший для перевезення. І нам важливо прийняти цей законопроект в першому читанні, щоб підготувити його до швидкого прийняття на осінній сесії в другому читанні та в цілому.

Також прошу включити в порядок денний два законопроекти. 4208, це зміни до Бюджетного кодексу, де дається можливість внесення змін до місцевих бюджетів за підсумком кварталу. Це дуже важлива зміна і я переконаний, що голова комітету Андрій Павелко також підтримає внесення цього законопроекту.

І також законопроект 4214 щодо розповсюдження експерименту по митниці щодо перевиконання планових надходжень з експерименту по чотирьох областях на всі області України. Ми повинні дати можливість усім областям показати свою громадську відповідальність, і спільно з обласними адміністраціями, спільно з активістами, щоб вони включилися також за контроль за митницями. І бонусом для них буде перевиконання митних надходжень 50 відсотків, які направляються на ремонт наших автомобільних шляхів.

Я також наголошую, що тих два законопроекти дадуть можливість…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. 10 секунд мені.

…щоб кошти також використовувались не тільки на загальнодержавні дороги, а на загальні дороги місцевого значення. Тому що в нас в основному по областях дороги, які проходять через центр наших населених пунктів, сіл і селищ, є дорогами місцевого значення. Дякую за увагу. Прошу підтримати і включити в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярослав. Я тільки одне зауваження скажу, що не є трудність включити в порядок денний, зокрема по водному транспорту, я пам'ятаю цю проблему.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Але він на наступний тиждень включений був.

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо можна, я завершу.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так.

 

ПАРУБІЙ А.В. Можемо включити на цей тиждень. Тільки коли йде потім розгляд і до мене підходять і говорять: "Не ставте на голосування, бо немає голосів", треба розуміти, що має бути проведена попередня розмова з фракціями. Оце в мене одне прохання є.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрію Володимировичу, уся попередня робота з фракціями проведена. І, зрештою, нехай народні депутати визначаться і потім не розповідають в популістичних своїх заявах, що вони дбають про наші дороги, про нашу економіку. Нехай визначаться голосуванням: готові підтримати розвиток наших водних шляхів чи не готові. Тому що в розмовах, які ведуться членами комітету з усіма фракціями, є голоси, щоб підтримати цей законопроект. Частина представників лобістської команди ходять і переконують в іншому. Ну, так, зрештою, ми повинні думати про розвиток нашої економіки, Андрію Володимировичу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Альона Шкрум, ви як депутат чи представляєте комітет?

 

ШКРУМ А.І. Як депутат.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тоді на завершення дам вам.

А зараз від Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Лапін Ігор Олександрович, будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Доброго дня, шановні колеги! Я хотів би наголосити, що як свідчить досвід Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, у нас є недосконалим законодавство у сфері приватизації, особливо в галузевому законодавстві. Тому народними депутатами і членами комісії вносяться законодавчі ініціативи, спрямовані на розв'язання питань, що не до кінця врегульовані чинним законодавством. Ну, як до прикладу, Ігорем Луценко та Аркадієм Корнацьким були внесені законопроекти щодо колишнього майна  СРСР, тобто загальносоюзних громадських організацій, зокрема, законопроект 4336, це стосовно ДОСААФів.

Мною також ініційовано Закон про особливості приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, 4861. Я, користуючись нагодою, просив би шановних колег депутатів, а, зокрема, представників комітету, тут є, пана Іванчука, а також пані Южаніну все-таки поставити даний законопроект в себе на комітеті для того, щоб в подальшому можна було чим швидше їх включити до парламентського порядку денного. Тому що ми приватизуємо і, на жаль, в нас ці збої будуть іти. Ми маємо живі приклади незрозумілої підготовки щодо ОПЗ і інших об'єктів приватизації. Я просив би все-таки звернути увагу на 4861 стосовно спиртової галузі. Тим більше, цей законопроект розроблювався комісією, мною персонально, а також за участю представників МінАПК і Фонду держмайна. Тому я просив би з цього приводу звернути увагу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Довбенко Михайло Володимирович від Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, 30 березня члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності зареєстрували постанови про оновлення складу ради Національного банку України. На четвер внесені ці дві  постанови, але вони, Андрію Володимировичу, не в прохідній частині – постанови про звільнення попередніх, які вже втратили повноваження, і про затвердження нових складів членів ради Національного банку. Я прошу вас від імені комітету все-таки поставити в порядку денному на четвер в прохідній частині.

Ми бачимо яка ситуація сьогодні розвивається в банківській системі України.  42 відсотки банків уже ліквідовані. По-перше, що обраний найзатратнійший механізм для людей і найзбитковіший для державних підприємств і для держави в цілому.

Я повинен сказати, що кардинально змінюється структура банківської системи. Немає ради Національного банку, ми не можемо контролювати і давати оцінку цьому процесу. А із групи найбільших банків, із 13-ти,  8 –  це уже дочірні філії іноземних банків, 3 – державні і тільки 2 – приватний український капітал. Це є ненормальна ситуація.

Більше того, я повинен вам сказати, що так складається, що те, що ми ліквідовуємо таку кількість банків, ми позбавляємо економіку інвестиційної складової, і багато інших речей. Тому я прошу, щоб постанови 4323 і 4324 наблизили в прохідній частині і ми могли нарешті дати нормальний контроль і оцінку для діяльності того, що твориться в банківській системі. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Тільки вам наголошу, що це питання таки з'явилось в порядку денному - про раду Національного банку, досі його не було. І в четвер на нараді, я б попросив усіх голів фракцій, щоб вони вивчили пропозицію комітету на своїх фракціях, щоб ми могли вийти на результативне голосування.

 

ДОВБЕНКО М.В.  Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Палатний Артур Леонідович, Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л.  Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Я хочу подякувати, по-перше, що в порядку денному на вівторок стоять все ж таки проекти рекомендацій парламентських слухань, що стосовно спорту та туризму, це номера законопроектів 4709 та 4782. Я хочу попросити всіх голів фракцій, щоб ми одностайно підтримали ці дуже важливі законопроекти.

І, по-друге. Вже четвертий місяць, на жаль, постійно ми піднімаємо питання пільг на оплату комунальних послуг для багатодітних сімей та дитячих будинків сімейного типу, це номер законопроекту 2305а-1. Він зараз стоїть, на жаль, у вівторок в непрохідній частині. Якщо неможливо його передвинути трошки раніше, в мене прохання до Апарату Верховної Ради, щоб його все ж таки поставити чи на середу, чи на четвер, у прохідну частину. Я хочу нагадати, він уже був обговорений, ми голосуємо лише у першому читанні. Щоб не хвилювалося Міністерство фінансів, бо є там трошки навантаження, ми доопрацюємо з Міністерством фінансів до другого читання і обов'язково всі ці неузгодженості приймемо.   

Тому я прошу 2305а-1 поставити в прохідну частину і підтримати. Він був вже обговорений. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Павло Васильович  Пинзеник.

Я хотів спитати, Пташник, ви як депутат? Я по завершенню дам вам слово, добре?

Будь ласка,  Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, основними надходженнями в бюджет все-таки є сплата податків, і у нас із тижня в тиждень включаються в порядок денний майже всі законопроекти, які я прошу від комітету, але ми до них не доходимо.

І я хочу підтримати колегу Домбровського. Ви знаєте, вже накопичується ряд проблем, які ми можемо розв'язати лише врегулюванням, прийняттям невеличких за розміром законопроектів, але які по змісту є дуже  важливими для платників. Ми  до них ніколи не доходимо.

Я прошу, я як голова комітету і так намагаюся врегульовувати в поточному режимі ці питання, але без прийняття змін  в Податковий кодекс ми не можемо і далі  тримати ситуацію підвішеною. Можливо, все-таки є можливість кожного дня хоча би якусь частину виділяти для проектів законів, що стосуються нашого комітету, бо їх  680 зараз в комітеті. Це найактуальніші і найбільш хвилюючі  законопроекти.

Я просто намагаюся звернути увагу і  голів  депутатських фракцій. Знайдіть, будь ласка,  можливість хоча би дві години в день все-таки голосувати законопроекти, не розходитися і не зривати  засідання у Верховній Раді, тому що   ми на порозі просто колапсу. Справді, там не додивилися,  там треба врегулювати, там  перекручення з боку фіскальної служби йде і страждають від цього платники. Нам треба бути найбільш уважними зараз до платників, бо все тримається  на їхніх плечах.

Тому ті законопроекти, які включені,  хоча би давайте ті розглянемо. Я там дещо написала  до вас в листі. Але більшість прошу розглядати хоча би те, що уже є в порядку денному.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ніно Петрівно, вами в листі подані законопроекти в системі прерогативи?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Дивіться, от всі, що  зараз включені, 10 важливих законопроектів знову не включено. Але я бачу, що ми до них знову ж таки не дійдемо, якщо ви навіть всі їх включите в якийсь день.

І ще хотіла сказати. От дивіться, про МВФ, про меморандум зараз дуже багато керівники говорили, а мені вперше вдалося з новим урядом зняти дуже багато гострих питань, які весь час всі ці більше року в комітеті не сприймалися шановними моїми колегами, і ми стояли на своїй точці зору. Так от, в цей раз вони не включені якраз в текст меморандуму. Я вважаю, це наша перемога спільна разом з урядом. Найгостріші питання були нами відсунуті. І я не знаю, як їм там вдалося домовитись з МВФ, але вони не включені зараз в текс меморандуму.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Корчинська Оксана Анатоліївна, Комітет з питань охорони здоров'я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, Комітет Верховної Ради з охорони здоров'я просить включити до порядку денного для розгляду в першому читанні два законопроекти, котрі надзвичайно важливі для удосконалення надання психіатричної допомоги населенню. Це законопроект 4449 і законопроект 1242.

Так само я особисто прошу як перший заступник голови комітету про три законопроекти, котрі вже майже півроку чекають другого читання. Це законопроект 1164 про екстрену медичну допомогу щодо забезпечення справедливої оплати працівників бригад екстреної медичної допомоги. Законопроект 1332, надзвичайно важливий законопроект, другого читання чекає, про внесення змін до Закону України "Основи  законодавства України про охорону здоров'я" щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я. І законопроект номер 1516 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги.

Ще один законопроект, котрий підтримав комітет до включення в порядок денний, це законопроект 4491 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безоплатними лікарськими засобами громадян похилого віку. Цей законопроект проголосований комітетом до порядку денного. Фракції і всі будуть питати де взяти гроші. Хочу зазначити, що опікунська рада "ОХМАТДИТу" і наше міжфракційне об'єднання з добудови "ОХМАТДИТу" вже півроку борються за те, що в казначейство повернулись заарештовані за ініціативи опікунської ради "ОХМАТДИТу" 64,5 мільйони гривень, котрі заарештовані на комерційних рахунках ДП, котре будувало у нас "ОХМАТДИТ". І, на жаль, Держфінінспекція, керівництво, все робить для того, щоб ці гроші не повернулись державі, а повернулись колишньому забудовнику часів Януковича-Азарова. Категорично проти! Прошу НАБУ, котре півроку вже блокує повернення цей грошей, не робить розслідування, не займається пошуком…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. …або до кримінальної відповідальності. І ті чиновники, котрі сотні тисяч крадуть, а в даному разі вкрадені 64,5 мільйони, вони лежать на рахунку півроку заарештовані і не повертаються державі.

Прошу підтримати нашу голову комітету Ольгу Богомолець, котра передала НАБУ документи на зловживання на 100 мільйонів гривень, більше, про те, як місцеві субвенції розкрадаються на тендерах по закупівлі ліків. Коли деякі області вдвічі, втричі купують дорожчі ліки, ніж сусіди. Не просувається ця справа, а ми шукаємо з вами гроші. І немає грошей на ліки. Прошу нам допомогти для того, щоб ці гроші пішли саме на закупівлю ліків для бідного населення і для пенсіонерів в першу чергу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович, Комітет з питань інформатизації та зв'язку.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, дякую за те, що в розкладі стоять важливі законопроекти. Але я хотів би звернути увагу ось на що. Дуже актуальний і важливий законопроект 3224. Він стоїть на завтра в порядку денному, але зважаючи на те, що багато правок було до нього, їх потрібно було опрацьовувати, комітет буде засідати тільки 6-го. Тому я прошу перенести цей законопроект, бо він є дуже надважливий, щоб не було так, як минулого разу. Дуже багато правок було подано. Ми його 6 числа розглянемо, і по результатам можна буде говорити. Я прошу його перенести.

Натомість законопроект 3549-1, про електронні комунікації, він стоїть у середу нібито першим. Але ми пам'ятаємо, що в середу ніхто практично не ходить, то, можливо, перенести 3549-1 на вівторок замість 3224. Або, якщо такої змоги не буде, то в середу, ну, сигнальне голосування, щоб ми не провалили законопроект.

Я хочу нагадати, що цей законопроект визнаний Президентом як відкладний.

Тому, якщо є така можливість, перенести на вівторок, наприклад, замість 3224.

І ще дуже важливий законопроект 3719, ми просили, це про заборону вилучення серверів, він уже був в першому читанні, він важливий для всіх, я дуже прошу його включити до порядку денного. Його всі підтримують, немає ніяких до нього питань. Всі просять, вся галузь дуже просить цей законопроект. Він погоджений з усіма фракціями. Я дуже прошу цей законопроект 3719 внести до порядку денного.

Андрію Володимировичу, і ще раз звертаюся до вас по електронних комунікаціях, тому що він вже третій місяць у нас висить. Він погоджений з фракціями. Є ті проблеми, які ми знаємо, доопрацьовувати до другого читання, інакше нічого не зрушиться.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександре Івановичу, перенесемо 3224, немає з тим питань.

Тільки одне я хочу, щоб ми спільно між собою узгодили: не може бути сигнального голосування замість основного голосування. Коли ми почали розгляд законопроекту, він має бути розглянутий. І тому має бути відповідальність, коли ми починаємо його розгляд. Немає іншого шансу, іншого варіанту. Я тільки раз відійшов від цієї практики, коли були надважливі міжнародні ратифікації. Але ми повинні це зрозуміти. Бо якщо ми підемо тим шляхом: замість базового голосування – сигнальне, ми зайдемо в кут, ми ніколи не вийдемо на рішення. Тому я  наперед прошу розуміння просто цієї ситуації, бо у нас в залі виникають просто неприємні ситуації через те.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Андрію Володимировичу, я дякую за те, що ви поважаєте Регламент, просто дуже важливий законопроект. На жаль, в середу, ну, чомусь депутати не ходять. Я звертаюсь до всіх, щоб забезпечили, щоб люди були в середу і голосували. Тому що це  просто жах якийсь, ми працюємо реально у вівторок і четвер, все, два дні на тиждень. Це є не правильно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я тільки вам нагадаю, що в змінах до Регламенту запропонованих так і передбачено, що в середу є робота комітетів, повноцінні дні – вівторок, четвер, щоб ми не ставили під ризик важливі законопроекти. Дякую дуже вам.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Єгор Соболєв, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Прямо зараз в суді розглядається справа людини, яку називають головним прокурором АТО Кулика. Ви знаєте, що це вперше в історії України - підозра за незаконне збагачення, яка висунута Антикорупційним бюро. Що важливо, окрім того, що у цього прокурора виявилося багато майна, придбаного в останні два роки, частина цього майна пов'язана з родиною лідера "Оплота" Жиліна, керівника російського терористичного угрупування. Пане спікер, я впевнений, що нам потрібна спеціальна робота парламенту для того, щоб розібратися, що з наслідками цього викриття. По-перше, якщо ця людина була головним прокурором АТО, то це означає, що дуже багато справ, які в цей період розслідувалися і не розслідувалися, могли робитися за гроші і в тому числі і в інтересах Російської Федерації.

Всі у вихідні стали свідками боїв за звільнення "баті" з "Айдару" Валентина Лихоліта. Він, до речі, зараз на цьому суді, дивиться яке рішення прийме суддя по відношенню до цього прокурора.

Очевидно, нам як парламенту потрібно і контроль, і рішення, яке забере з-за гратів тих захисників України, що першими вийшли за цю державу і дуже часто діяли без будь-яких правових підстав, тому що вони не були ніким, окрім громадянами, вони не були тоді ще бійцями навіть добровольчих батальйонів, бо добровольчих батальйонів офіційно не було. І нам як парламенту треба розібратися щодо якості цих звинувачень, які Кулик і його підлеглі зробили за ці роки по відношенню до багатьох військовослужбовців, які зараз за гратами.

Друга річ. Відповідальність. А хто призначав Кулика? І чому зараз Генеральна прокуратура робить вигляд, що її не стосується? Одна з ключових людей всередині ГПУ звинувачується в незаконному збагаченні. Я думаю, нам як парламенту обов'язково треба або парламентська комісія, або…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, одну хвилину, для завершення.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Нам треба або парламентська комісія, або спеціальне заслуховування Генерального прокурора, або інша форма парламентського контролю. Очевидно, пане спікер, нам потрібна робоча група по терміновій розробці і втіленню законодавства задля захисту тих, хто врятував цю державу, а зараз в ній опинився за гратами.

Ще два прохання. Перше прохання знову до вас, пане спікер,  оголосити час, коли завтра парламент даватиме згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. Щоб всі парламентарі знали, що в цей момент їм треба бути в залі і приймати рішення, щоб ніхто не забув прийти, не пропустив це голосування.

І друге. Прохання до представника Президента. Більше двох місяців тому ми ухвалили закон, який визнає, що російська телепродукція не є європейською. Бо зараз телебачення показує російську продукцію як російську і російську продукцію як європейську. Ми ухвалили закон, який має виправити цю проблему, і він вже більше місяця не підписується Президентом. Дайте, будь ласка, інформацію, в чому проблема?

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Єгор, ви зачепили кілька питань і, з вашого дозволу, я дам на них відповіді.

Я нагадаю, що в цьому парламенті, в цій Верховній Раді ми провели по найбільш прозорому конкурсу створення НАБУ, по найбільш прозорому конкурсу Антикорупційну прокуратуру. Пане Єгор, це справді був винятковий шлях, який давав повну незалежність. Я до чого це говорю? Що сьогодні їхню діяльність ставити під сумнів створенням додаткових парламентських комісій було би нечесним, це ніби нівелює, як любить говорити один з лідерів фракцій, знецінює всю роботу українського парламенту. Давайте дамо змогу їм дійти до завершення досудового рішення. І це буде повага. Бо якщо ми будемо підзаміняти їхню роботу, а в нас інколи виникають такі думки, парламентськими комісіями, це ми тим самим їх ніби усунемо від процесу, який ми довірили їм, і доклали дуже багато зусиль і енергії, все суспільство, щоб ці органи могли з'явитися і могли повноцінно працювати.

З приводу амністії. Повністю з вами згоден. 4255, я дуже прошу голів фракцій розглянути його, про нього говорив Андрій Кожем'якін. Якщо є готовність, ми повинні чим швидше його приймати. Бо я трошки мав відношення до того періоду, і, скажімо, є маса хлопців, в яких і згоріли документи в "профспілках", пішли на фронт, тільки вас доповню, в легальних формуваннях. Перший, другий батальйон Національної гвардії пішли на фронт як в результаті реформи Національної гвардії, "Айдар" пішов на фронт як підрозділ Збройних Сил, як і більшість наших підрозділів пішли на фронт в складі того чи іншого силового утворення. Просто багато бійців не мали змоги там перебувати офіційно. І я згоден, і сьогодні кілька раз це питання піднімалось, в тому числі  Генпрокурором, я думаю, що ми цього тижня повинні вирішити це питання. Повністю згоден з усіма виступаючими, які наголошували на тому.

Тепер стосовно вашого питання прямого. Стосовно зняття  депутатської  недоторканності, є дуже чітка регламентована процедура. І я, пам'ятаючи нашу попередню історію, знаю, що ми не можемо  процедуру ані на йоту змінювати.  Отже, після  рішення комітету в мене як у Голови Верховної Ради є не пізніше як 7-й день ставити на голосування, не пізніше як 7-й день. Якщо я не помиляюсь, 7-й закінчується в середу, і тому  вівторок, завтрашній день, є тим днем, коли згідно процедури, щоб ми не дійшли до порушень, ми його маємо поставити. Оскільки Регламент передбачає  дуже подетальний розгляд,  і ми не можемо  ані на йоту від нього відійти, це і  зачитування повністю звинувачувального вироку, це і в повному розгляді розгляд даного питання,  я думаю, буде правильним, що ми з нього  почнемо завтра роботу Верховної Ради  України. І я думаю, буде правильним, якщо  ми з цього питання почнемо, щоб воно потім не вийшло на після обіду і, відповідно, ми перед суспільством не змогли  виконати  свої функції.

Я думаю, та ні, я переконаний, що всі присутні депутати і  фракції підтримають мене в тому питанні, тому що завжди  питання зняття недоторканності було дуже чутливим і було дуже важливим. І  я думаю, що ніхто не буде заперечувати,  щоб ми з нього завтра почали роботу Верховної Ради  України. Дуже вам дякую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Пане спікер, маленьке уточнення. Я  не мав на увазі парламентський контроль за роботою Антикорупційного  бюро, з ними справді все в порядку і ми їм можемо зараз   подякувати, право прослушки можемо дати. Я про інше. Генеральна прокуратура. Всередині ГПУ людина звинувачується  в незаконному  збагаченні в останні 2 роки  (і це не те, що там за Януковича, і так далі) і в зв'язках з Жиліним.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Пане Єгоре!

 

СОБОЛЄВ Є.В.  Нам на це   потрібна реакція.

 

ПАРУБІЙ А.В. Звичайно. Але ми тільки отримаємо  рішення  суду, і ми зможемо  реагувати, пане Єгоре.

Зараз Співаковський Олександр Володимирович. І,на жаль, у нас вже є час обмежений.  Будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги! Хочу   нагадати, що   два тижні тому  була велика виставка на   3-му поверсі Верховної Ради  України національних академій  галузевих Академії наук  України. І я думаю,  що краще проводити такі виставки, ніж мітинги між Кабміном і Верховною Радою.

Хочу нагадати про наш обов'язок перед вченими, що 4477 ми повинні винести і проголосувати. Я був в Одесі на форумі молодих вчених, це перший форум. Молоді вчені кажуть, що якщо не будуть вирішувати ці проблеми, вони просто будуть голосувати ногами. Я хочу, щоб ми зрозуміли свою відповідальність за те, що те, що ми не фінансуємо, це створює для майбутнього України великі проблеми. Тому прошу винести 4477.

Наступне. Буде питання 4718, це особливості функціонування університетів, які залишаються в евакуації на території України. Я прошу також розглянути цей закон, це є дуже важливим для вирішення поточних питань.

Наступне. Хочу нагадати, все це вирішено вже з усіма фракціями, це є закон 3312 про примусове відпрацювання студентами-медиками. Шановні колеги, давайте вже закінчимо це питання і останній рудимент радянської системи просто демонтуємо. Наші студенти, закінчуючи "виші", повинні мати вільне працевлаштування і ми це повинні проголосувати.

І наступне. Просто нагадую, вже чотири місяці висить питання 3833, 3831-2 і також 4365 - це пов'язані питання, щодо профтехосвіти. Андрію Володимировичу, я просто звертаюсь до вас, щоб ми зрозуміли, давайте ми проголосуємо проти, але проголосуємо. Ми ж не страуси в парламенті для того, щоб просто ховати це питання. Не можемо проголосувати, давайте скажемо, що профтехосвіта в Україні не потрібна, її стратегічне завдання - формуватися не на рівні загальнодержавного, а на рівні містечок, областей. Будь ласка. Тоді ми повинні зрозуміти яке майбутнє у нашої України.

Це саме буде стосуватися і того…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, завершити одну хвилину.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Те, що зараз буде відбуватися із прийомом до вищих навчальних закладів. Шановні колеги, ми розпочинаємо систему руйнування системи освіти України. Це ми з вами відчуємо через 10-15 років.

Тому прошу і нагадую, що за останні три місяці тільки два законопроекти про освіту були прийняті. Якщо це нормально для європейського парламенту, нехай буде так.

Ще раз прошу ці питання розглянути одним блоком в четвер зранку і поставити крапку. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Іонова Марія Миколаївна, Комітет з питань європейської інтеграції.

 

ІОНОВА М.М. Шановний пане головуючий, шановні колеги, в першу чергу хотілося б сказати, що для нас, для Комітету з питань європейської інтеграції, надзвичайно важливо, щоб був проголосований законопроект 2966-д по енергорегулятору.

Також, що стосується інтелектуальної власності. На кожній Погоджувальній раді  я говорю про законопроект 2696, і це вже рік він не розглядається, і зараз він стоїть на 61-му місці.

Також я хочу сказати, що для Комітету з питань євроінтеграції пріоритетними є реформи по децентралізації. І є дуже важливі законопроекти щодо  того, щоб рухатися вперед. Перше, це 3717 прийняти за основу. Цей законопроект унеможливить прояви сепаратизму.

Далі, законопроект  4772. Я прошу його включити до порядку денного.  Цей  законопроект про місцеве самоврядування в Україні. Вибачте, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  добровільного приєднання територіальних громад. І ми просимо цей  законопроект включити в порядок денний, і попросити профільний комітет пана Власенка забезпечити його швидкий розгляд на  комітеті.

Все це стосується також 4773. Це внесення змін до  Бюджетного  кодексу України. Проектом пропонується вдосконалити  ряд положень  Бюджетного  кодексу України та  визначити, що,  крім визначених наразі міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об'єднаних відповідно до перспективного плану громад, право на перехід на прямі трансферти з Державним бюджетом  мають також  об'єднані громади відповідно до закону спроможні територіальні громади. Тому ми просимо також включити до порядку денного і швидко опрацювати на профільному комітеті. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Недава Олег Анатолійович, від Комітету з питань екологічної політики.

 

НЕДАВА О.А. Шановний пане головуючий!  Шановні колеги! Наша країна потерпає не тільки від війни,  не тільки від тарифного геноциду, а також потерпає, і ви всі знаєте, від сміття. Сміття, ну скрізь. І доки ми не вирішимо, не врегулюємо це питання поводження з побутовими відходами,   ми так і будемо возити сміття із Києва до Львова і зі Львова до Києва.  І це сміття десь  губиться по дорозі.

І я дуже прошу  поставити в порядок денний законопроекти, бо їх дуже багато напрацьовано, законопроектів по поводженню з відходами, це 4835, 4836, 4838, 3198, 3199, 3200. Ці законопроекти відпрацьовані, відпрацьовані в комітеті депутатами і вони дуже на часі. Тому що якщо ми цього не зробимо, то ми захлинемося в смітті.

І ще прошу поставити в порядок денний і розглянути, щоб включити в перше читання закон 4301. Закон 4301 - це про відшкодування збитків за зруйноване, знищене або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватне домогосподарство, які були пошкоджені, зруйновані під час проведення антитерористичних операцій. Ми  забули про цих людей, які втратили своє житло, і їм ніде жити і ні за що жити. І я вас дуже прошу, цей закон вже пройшов вже 2 комітети, в першому читанні може бути підтриманий. Давайте повернемося до Донбасу. Давайте подивимося на тих людей, яким немає де жити. Бо ми на армію витрачаємо кошти, витрачаємо кошти на соціально-економічні розвиток, а за людей ми забули. І я скажу, що люди на Донбасі не гірші, ніж ті люди, які живуть на західній Україні, які потерпали від повені 2008 року, і країна відшкодувала збитки. Так давайте…

Дайте хвилину, 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

 НЕДАВА О.А. Давайте будемо дивитися на цих людей, як на жителів України. І давайте відшкодуємо ті збитки, які вони понесли. Бо держава повинна відшкодувати ці збитки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Андрій Васильович Павелко, Комітет з питань бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Уряд 24 червня майже із тримісячним запізненням схвалив проект Основних напрямків бюджетної політики на 2017 рік.  Однак станом на сьогодні на ранок зазначений документ ще не зареєстрований у Верховній Раді. Є сподівання, що до кінця дня це відбудеться. Оскільки згідно з календарним планом роботи 15 липня передбачено завершення пленарних засідань поточної сесії, слід звернути увагу народних депутатів, голів фракцій і комітетів на можливість подання до Комітету з питань бюджету пропозицій щодо такого проекту  не пізніше  цієї п'ятниці, 8 липня. В іншому  випадку  подальше відкладення строків подання пропозицій  і відповідного  розгляду цього питання  унеможливлює  врахування в проекті Державного бюджету  позиції парламенту щодо бюджетної політики на наступний рік. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Мушак Олексій Петрович від Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин,  будь ласка.

 

МУШАК О.П. Шановний пане головуючий,  шановні колеги!   Перш за все від імені  членів Комітету  з питань аграрної політики та  земельних відносин хочу подякувати вам всім, бо на цей тиждень  запропоновано до  розгляду  7 питань аграрних, в тому числі 6 з них буде нами  розглянуто в четвер, що означає, що все ж таки  аграрний день у Верховній Раді відбудеться. І це абсолютно адекватно  і правильно, бо  агропромисловий комплекс один з небагатьох секторів  економіки  України, який розвивається, який генерує кошти, що дозволяє в тому числі забезпечувати виплату соціальних пільг, про які так багато говориться.

Хочу вас попросити в зв'язку з цим, в четвер ми  будемо  займатися  трьома  напрямами: це полегшення земельного законодавства,  створення стимулів для розвитку АПК і гармонізація нашого законодавства з законодавством Європейського Союзу. І в зв'язку з цим є прохання трішки  підняти по списку законопроект 3006. Його давно чекають, він розглянутий в першому читанні і комітетом  ще в лютому  місяці, і це важливо, стосується відумерлої спадщини, а це порядка  400  тисяч земельних ділянок. Це раз.  

І друге.  Також хотів би поінформувати всю українську громаду, що  надзвичайно важливий законопроект  4355 щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування, він буде розглянутий  нашим комітетом в цей четвер і вже наступного тижня буде готовий  для того,  щоб Верховна Рада  проголосувала.

Тому  ще раз дякую за  ваші ініціативи і прошу вашої підтримки. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я   тільки вам наголошу, що це ті питання, які ми не змогли розглянути минулого четверга через те, що в залі появилася політична  криза по Закону про спецконфіскації. Я наголошую,  не футбол, а політична криза. І тому весь цей блок, і перенесення на четвер, хоча ви бачите, який перелік питань, які  піднімаються. Я думаю,  що ми зможемо встигнути це зробити і будемо сподіватися, що буде злагоджена робота.

Шановні колеги, є зараз два народних депутати, які є на засіданні, троє навіть, які б хотіли виступити. І, з вашого дозволу, по одній хвилині буквально я дам жінкам спочатку. Альона Шкрум, будь ласка, одна хвилина, Пташник, а потім ви.

 

ШКРУМ А.І. Дякую. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, я сьогодні не хотіла піднімати ті питання політичні, які нас роз'єднують,  давайте скажемо про питання, які нам можуть об'єднати. Від імені міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти", до якого входять 27 депутатів з різних фракцій і позафракційних, ми визначили чотири надважливих законопроекти, які фактично можуть об'єднати залу, по яким немає політичних суперечок, які вже були проговорені і на комітетах в тому числі, які підтримуються урядом і профільними міністерствами, і по яким є розроблені напрацювання з громадськими експертними середовищами. Перший - це 4496 про експорт послуг, який прибирає не потрібні радянські вимоги та бюрократію до зовнішньоекономічних договорів.

Другий - це 4689, який допомагає 19 тисяч АТОшників, пройшов вже профільний комітет, і допоможе 19 тисячам людей на фронті розірвати та переукласти свої договори. Він підтриманий в тому числі комітетом пана Пашинського одноголосно. Будь ласка, поставте його.

Також законопроект 4618 - це допомога та реанімація фактично 17-ти  переміщеним вузам Донбасу. Теж підтриманий і напрацьований громадянським середовищем.

І 4541 про лібералізацію режиму праці та перебування іноземців в Україні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Пташник Вікторія, потім – Дерев'янко.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Шановні колеги, ви знаєте, що більшість політичних сил, коли йшли на вибори,  декларували реформу децентралізації, що вони будуть боротися за цю реформу. На сьогоднішній день жоден голова фракції не підняв це питання, і навіть профільний комітет, який відповідальний за питання місцевого самоврядування, не підняв необхідність розгляду законопроектів по децентралізації. Я вдячна Комітету з євроінтеграції, які підтримують ці законопроекти. І тому ще раз хочу наголосити на необхідності включення в порядок денний сесії таких законопроектів, як 4772, 4773, 4390. Це законопроекти, які якраз створять можливість для запровадження спроможних, ефективних громад, які створять також можливість для необхідності погодження будівельної документації для громад, яка їм буде потрібна, і фактично розблокують процес приєднання тих територіальних громад, які опинилися поза процесом децентралізації.

І, якщо можна, окрему увагу хочу звернути знову таки на питання інтелектуальної власності. Ми є країною, одним з порушників, на жаль…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПТАШНИК В.Ю. Є одним з порушників прав інтелектуальної власності. Зокрема, у спеціальному звіті 301, опублікованому Міжнародним альянсом інтелектуальної власності у 16-му році, Україна віднесена до 11 держав, що найгірше забезпечують захист прав інтелектуальної власності. Тому давайте, будь ласка, цьому питанню також приділяти увагу. І, зокрема, законопроект 2696, який вже був обговорений, 7 разів потрапляв в порядок денний нашого засідання, але знову він стоїть, 61-й порядковий номер має і ми знову до нього не дійдемо. Тому я дуже прошу звернути…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую дуже вам.

І заключний виступ, Дерев'янко. Будь ласка, одна хвилина.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги!  Ще є два законопроекти, які здатні об'єднати зал.

Один з них 4208, який пройшов бюджетний комітет. Це законопроект, який дає можливість нашим сільським радам, які не мають достатнього фінансування, кошти отримувати на їх утримання з районних бюджетів. Це дуже простий законопроект. Але в зв'язку з тим, що у нас залишилося два пленарних тижні і на два місяці ми будемо мати перерву, то це є дуже важливим для того, щоб продовжували наші сільські ради мати можливість фінансуватися з районних бюджетів, ті, яким не вистачає коштів.

І другий законопроект 4355. Це той законопроект, який стосується земель поза межами населених пунктів. Андрію Володимировичу, я прошу, щоб ви дали доручення Комітету по земельним відносинам, щоб вони підготували до другого читання, адже уже більше як два місяці цей законопроект розглядається саме в цьому комітеті. 4355, це землі поза межами населених пунктів, які маємо ми передати у комунальну власність об'єднаним територіальним громадам.  Затягується дуже сильно процес, видумуються будь-які причини, щоб його не вносити. Тому прохання дати доручення, щоб ми могли на цих двох пленарних тижнях розглянути в другому читанні цей законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам, шановні колеги. У великій мірі розгляд законопроектів і кількість законопроектів залежить від того, наскільки ми зможемо злагоджено працювати. Тому я прошу закликати і голів фракцій, і комітети до максимально злагодженої роботи.

Будь ласка, Домбровський, репліка. Включіть мікрофон.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Андрію Володимировичу, просто у нас серйозний виклик. Дуже мало часу, два тижні, і величезна кількість законопроектів. Можливо, розглянути мінімально критичний пакет і піти, завершити роботу сесії тільки тоді, коли ми його проголосуємо в залі. Тому що інакше може бути просто катастрофа, в тому числі і по підготовці до опалювального сезону. Хай це буде 50 законопроектів. Хай це буде 60 законопроектів. Встигнемо за два тижні - значить встигнемо, треба три тижні - три тижні, чотири тижні – чотири тижні, але ми мусимо ефективно голосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, ви, напевно, розумієте і знаєте, я як ніхто зацікавлений в тому, щоб ми максимально відпрацювали день. Але я вам скажу, ви знаєте, коли я заходжу в четвер інколи зранку, і ми починаємо простий законопроект, як ви кажете, консолідуючий, навіть немає голосів за скорочену процедуру, і ми  йдемо на годину-півтори, а там вже і перерва, ну то, вибачте, це не до мене питання.

Я тому дуже прошу всіх колег розуміти як спільну відповідальність усіх нас, як спільну відповідальність. Немає чарівника в президії, який може раптом звідкись голоси брати. Є тільки злагоджена, спільна робота. Готовий всі перерви відміняти, якщо будуть голоси.

Тому, шановні колеги, запрошую усіх у вівторок о 10 годині ранку злагоджено в зал Верховної Ради України для нашої роботи. Дякую вам. Погоджувальна рада закінчена.

Повернутись до публікацій

Версія для друку