СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради

представників депутатських фракцій (депутатських груп)

у Верховній Раді України

 

30 травня 2016 року, 11 година


Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги! Розпочинаємо нашу Погоджувальну раду. У нас буде дуже напружений, важкий тиждень. Ми щойно проводили нараду з головами фракцій, де ми проговорювали можливість цього тижня вийти на рішення по реформі судоустрою, вже є готовий і сьогодні мав би бути зареєстрований Закон "Про судоустрій і статус суддів". Це нам відкриває шлях і дає можливість, дає шанс вийти на реформу судочинства, на її завершення.

Звичайно, це буде залежати від того, наскільки ми зможемо узгодити позиції, але теж хочу закликати всіх: і народних депутатів, і голів комітетів – навколо цього питання, реформи судоустрою, яке я вважаю на сьогодні одним з ключових і прерогативних, максимально сконцентрувати увагу.

Так що хотів би повідомити, що ми домовились і узгодили, що завтра наша сесія розпочнеться з виступу Надії Савченко, нашого побратима, депутата Верховної Ради України. І я думаю, це буде добрий знак, коли вона зможе з найвищої трибуни країни звернутись не тільки до депутатів, а до всіх українців. І я думаю, з того приводу не буде ні в кого заперечень в залі.

Сьогодні ми розпочинаємо виступи з правого, від фракцій, а комітетів, навпаки, зліва, щоб ми наперед могли планувати, коли і як йдуть виступи.

І тому, я попрошу голову фракції "Блоку Петра Порошенка".

Ігор Гринів, будь ласка.

 

ГРИНІВ І.О. Пане Голово, шановні колеги! Я хотів би звернути увагу, що цей тиждень, дійсно, важливий для українського парламентаризму, тому що ми вступаємо в дуже важливий етап реформування держави – це реформування судової системи.

Насправді жодна реформа в країні, яка би претендувала на те, що робить Україну демократичною і робить цю країну європейською і цивілізованою, без реформи судової системи не має ніякого сенсу. Якщо немає арбітра, якщо немає довіри до цього арбітра, то, очевидно, і дальше реформуи або дальші дії будуть без будь-якої довіри і без будь-якого сенсу.

І тому я дуже всіх прошу зосередитися. Сьогодні буде внесений у Верховну Раду Закон "Про судочинство", завтра будемо намагатися його включити у порядок денний, у середу на засідання комітету і в четвер ключове голосування у парламенті, яке дозволить завершити або розпочати, скоріше, системну реформу судочинства в Україні.

І друге питання – це питання, звичайно, економіки, бо скільки б ми суспільству не пропонували правильних рішень, якщо суспільство не відчує конкретних кроків і конкретних досягнень в економіці держави, то підтримки такої не буде мати ні парламент, ні уряд.

Але ці кроки не бувають швидкими. Ми, коли говоримо про ситуацію в державі, завжди вживаємо поняття кризи. І це є, по-моєму, консенсус у всьому суспільстві, що насправді країна перебуває в затяжній економічній кризі. Так от, виходу з кризи, як і виходу з будь-якої іншої хвороби, не буває без певних ліків. Ці ліки часто бувають гіркі. І не треба сприймати закони, які ми називаємо "закони, пов'язані з меморандумом", бо сам меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом є якась ціна, яку ми платимо за кредити. Це неправда. Тому що насправді ті пропозиції, які ідуть від Міжнародного валютного фонду, це ті "ліки", які повинні прийняти українське суспільство для того, щоб вилікуватися від хвороби, в якій зараз знаходяться. Часто ці ліки бувають гіркі.

Звичайно, ключова роль в цьому буде парламенту. Меморандум меморандумом, але нам доведеться розглядати ці закони, нам доведеться розглядати ці рішення, і вже частину з цих рішень треба буде розглядати в цей четвер. Я не хотів би, щоб спекулювали підняттям пенсійного віку, там продажем землі і так дальше, бо це неправда. Ми в цей четвер і в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом, і отримання траншу, наступного траншу кредиту, прямих рішень немає цих. І тому я ще раз і ще раз прошу аби в четвер ми повернулися ще до питання економічної реформи і до співпраці з Міжнародним валютним фондом. Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, Андрію Володимировичу, шановні колеги!

"Народний фронт" вітає Надію Савченко з поверненням додому, до своїх рідних та друзів. Її повернення – це лише одна з перемог України в протистоянні з країною-агресором.

Проте, таких перемог повинно бути в десятки разів більше. Українці повинні пам'ятати і так само наполегливо вимагати звільнення сотні наших українських заручників, яких катують у застінках путінських в'язниць, утримують терористи так званих ДНР, ЛНР. Усі наші повинні бути звільнені і повернутися до дому, а особливо тепер, коли Москва вкотре демонструє, що не збирається дотримуватися Мінських домовленостей і ні про яке виведення російських військ і припинення вогню не йдеться. Лише за один минулий тиждень ми втратили найбільше хлопців, ніж у попередні місяці 2016 року.

"Народний фронт" наполягав і наполягає Росію треба зобов'язати нарешті виконати всі її зобов'язання за Мінськими домовленостями. Так зване політичне врегулювання можливе лише після повного відновлення суверенітету України на нині окупованих територіях, а саме: після виконання державою-агресором її зобов'язань – припинення вогню, звільнення всіх заручників, виведення окупаційних військ, роззброєння проросійських терористів-самозванців і відновлення контролю України над Державним кордоном. Іншими словами: після деокупації цих територій і цілковитого повернення туди України. Питання Криму не може і не повинно вирішуватися окремо від питання Донбасу.

Активізація російської агресії – це намагання схилити Україну до поступок, метою яких є руйнування української державності. Тому "Народний фронт" наполягає на тому, щоб Верховна Рада терміново прийняла рішення про наповнення оборонного бюджету. Треба якнайшвидше внести зміни до Держбюджету 2016 року, щоб задовольнити додаткову потребу фінансування оборонного замовлення. Це мінімум 3,6 мільярда гривень. Відповідно і надалі треба збільшувати асигнування на оборону і нацбезпеку, як це робив уряд Яценюка, передбачивши 113 мільярдів гривень у бюджет 2016 року на оборону та національну безпеку. Цього вимагає від нас війна, передусім посилення обороноздатності і соціального забезпечення військовослужбовців та їх сімей. Тим паче, що гроші у нас лежать під носом, але Верховна Рада ніяк не наважиться на відповідне рішення. Я кажу про арештовані кошти Януковича. Необхідно якнайшвидше ухвалити Закон про спецконфіскацію.

Наступне. Ми вчергове наголошуємо про необхідність якнайшвидшого завершення судової реформи. Необхідно ухвалити зміни до Конституції щодо судочинства, повністю замінити весь суддівський корпус, запровадити нову систему судів. Зараз є спільний законопроект про судоустрій і статус суддів, який передбачає скасування всіх спецсудів, підвищення ролі Верховного Суду як третьої і найвищої судової інстанції, конкурсний відбір суддів за участю громадськості. Жодний з діючих нині суддів не продовжить кар'єру і не отримає підвищення без перекваліфікації. "Народний фронт" підтримує цей законопроект і сподівається на таке ж голосування усіх демократичних фракцій.

Наступне. У вівторок в порядку денному стоять законопроекти від "Народного фронту" щодо дорожніх вагових комплексів (номер 4660 і 4661). Я вкотре наголошую, що "Народний фронт" наполягає на прийнятті цих законопроектів. Нам треба подолати нарешті у стінах парламенту антисоціальне лобі автоперевізників і зернотрейдерів, які розбивають дороги перевантаженими фурами задля власної наживи. Хочу заявити усім цим лобістам: ваші швидкі гроші в крові, тому що розбиті дороги – це висока аварійність і смертність. Усі, хто причетний до перевантаження фур, до розбивання доріг, мають нести відповідальність. Впевнений, що разом з громадськістю, разом з Міністерством інфраструктури нам вдасться перемогти це злочинне лобі.

Також в цьому ж контексті треба прийняти законопроект 4377 – це щодо підвищення відповідальності за керування автотранспортом в стані алкогольного сп'яніння.

Наостанок. "Народний фронт" вкотре наголошує, що нам треба розпочинати процес широкої приватизації, щоб нарешті позбавитись політичної корупції, і обирати керівників великих підприємств лише на відкритих конкурсах, як це було започатковано урядом Яценюка.

Я прошу колег підтримати законопроекти про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (номер 4594) та виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані (це номер 4525).

Та ще є законопроект номер 2485 до включення в порядок денний.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Олег Березюк, фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановний пане Голово! Шановні колеги! З боку воно виглядає, що діяльність влади в країні – виключно в телевізорі під куполом Верховної Ради, і є по свої суті ірреальності безсенсовною. Бо люди живуть або виживають самі по собі, а чиновники, високопосадовці живуть і прекрасно живуть самі по собі. Тому що більшість законів, яка приймається, вони не мають суті. Таке може статися і з суровою реформою, про яку так багато говорять. Або хочуть її почати, або хочуть її завершити.

Справді, сентенції новели, які виписані в поправках до Конституції, мають сенс. Справді, можна звільнити, можливо, до 30 відсотків суддів. Але суттєве запитання: хто буде призначати наступних суддів або замість тих? Сьогодні інструменти призначення суддів далі залишаються в олігархічних руках, і тому прекрасне, голосне прийняття цих поправок до Конституції сенсу не мають, бо судова система не зміниться.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" може розглянути це питання, якщо в цих поправках будуть суттєві доповнення, що стосуються створення найвищих органів судочинства щодо високопосадової корупції. Але непрості інструменти, а інструменти, де наші судді будуть "підперті" радою суддів, які будуть з інших країн світу. Це дуже серйозно, тому що ні одного немає українського судді, який вистоїть перед олігархом, які рано чи пізно постануть в цих судах.

Друге питання. Справи для тих судів мають готувати спеціальні групи українського НАБУ і обов'язково органів, які борються з корупцією в Сполучених Штатах Америки і ЄС. Тому що вся українська корупція має міжнародні корені і ховається в "швейцаріях" і інших державах всього світу. Без цього ця судова система є безсенсовною. Прошу на це звернути увагу.

Більше цього, в нетрях парламенту твориться закон про так звану нульову декларацію, але не нульову декларацію для бізнесу, який би міг повернути гроші в країну, з якої він їх забрав, а нульову декларацію для високопосадових чиновників, суддів для того, щоб вони легалізували награбоване майно протягом минулих років. Тоді треба закрити НАБУ. Нащо витрачати нам гроші на НАБУ після цього? Після цього всі будуть абсолютно легальні мати доходи.

Питання: для чого це робиться? Для того, щоб уникнути тої самої електронної декларації, це злочин і зневага до людей. А при цьому в країні взагалі немає медицини, в країні далі немає ліків і вакцин. Я розумію, пояснювали, що в 2013 році злочинний режим не закупив. Так що ж він робив в 2014 і 2015? Далі той самий режим? Сьогодні медицина тримається виключно на людських грошах і на лікарях-інтузіастах. В районах, особливо сільських, закривають ФАПи і кажуть: "Вистачить один ФАП на 3 села". Що до того села треба 15 кілометрів дійти, це ніхто не питається, бо у нас реформа! Ця "реформа бухгалтерів" повинна закінчитися, особливо в медицині.

Немає доріг, є одне лобі, яке лобіює 50-тонні зерновози, є інші лобі, яке краде з доріг. Дорога Кіровоград – Миколаїв, куди справді везуть зерно, яке сьогодні є єдиним продуктом, який експортується, це не дорога, це танкодром, і вона вже такий танкодром 5 років. Яке лобі лобіює цей танкодром? Також не відомо. Але там будемо важити автомобілі. Там немає що важити, там немає дороги.

Південь України 25 років не має води, у містах Бессарабії, які є дуже патріотичні і ніякого там сепаратизму немає, там є злість до неробства. Вода може бути питна годину або дві зранку. Яка переробна промисловість неймовірного сільського господарства може там бути без води?

І дуже важливе. Заповідник і Національний парк "Тузловські лимани" – унікальна річ в світі, вона руйнувалася попереднім режимом і руйнується сьогодні. Людей дурять, а заповідник знищують, розорюють, будують будинки собі там, де не повинні будувати. Це злочин перед майбутніми поколіннями. Бо в голові нульові декларації, а не реальні справи для того, щоб легалізувати свої злочинні доходи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Скільки, пане Олеже?

 

БЕРЕЗЮК О.Р. 20 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Нульові декларації для того, щоб легалізувати свої доходи, а не боротися з політичною корупцією шляхом прийняття Закону про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками, що відтермінує дострокові вибори в країні, які руйнують країну і прикривають корупційні схеми.

ЦВК також чомусь не вноситься, а якщо вноситься, то просто на драконівських умовах, коли влада буде мати більше половини впливу на ЦВК. Це є мімікрінія і ми… (Не чути)

…Неможливість вилучення під час обшуків, які тепер стали просто традиційними у компаніях, які працюють, комп'ютерної техніки і серверів і щодо скасування реєстрації міжнародних інвестицій в Україну. Інвестиції не запрошуємо, сервери працюючих компаній вилучаємо, паралізуючи їхню діяльність. Питання: хто ж буде заробляти гроші в цій країні?

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Юліє Володимирівно. "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вітаю, шановні колеги. Хоча, насправді, особливо, чесно кажучи, вітати немає з чим. Ми дуже покладалися на те, що з заміною формату влади, з формуванням нового уряду, нового керівництва Верховної Ради, Верховна Рада, парламент, стане центром прийняття рішень, центром консультацій з урядом, з Президентом по всім стратегічним питанням розвитку країни. Ми дуже сподівалися на те, що може бути докорінно змінена стратегія управління країною і взагалі з'явиться управління країною, а не хаос і безлад, який сьогодні панує в державі.

Але, виявляється, це були марні сподівання. Тому що поки були несесійні, непарламентські тижні, за спиною у народу України, у парламенту уряд разом з Президентом підписали такі собі зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом. Цей документ абсолютно таємний. Я можу сказати як лідер фракції, я його не бачила, коли він був в проекті. Він не обговорювався з нашою фракцією, не було ніякої дискусії в суспільстві, так як, наприклад, хоча б, було в Греції. І як наслідок ми отримали вже готовий документ. У мене в руках самі зобов'язання Президента і Прем'єр-міністр перед Міжнародним валютним фондом і конкретні витримки. І хочу вам сказати, що коли ви задаєте питання, яка стратегія, або який план у прем'єра, у уряду, у Президента, треба читати не рекламні ролики, треба читати не стоси програм, якими вони закидують парламент, а треба читати їх зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.

Я їх тримаю в руках, це реально страшно. Тому що без того, щоб порадитися з народом, вони беруть зобов'язання скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Вони, абсолютно не порадившись ні із ким, беруть зобов'язання скасувати залишки пільг для наших сільгоспвиробників. Абсолютно не звертаючи увагу на те, що суспільство кричить просто, що тарифи вже підвищувати немає куди, і вони беруть першими розділами буквально прописують збільшення роздрібних тарифів на теплову енергію, я цитую: "збільшення роздрібного тарифу на газ" і так далі пішло.

Крім того, чомусь комусь здалося, що у нас занадто багато пільг мають освітяни і ті, хто працюють в системі охорони здоров'я. У них забирають залишки права пільгового виходу на пенсію.

Крім того, передбачають при інфляції, яка вже зашкалює по підсумку за останні 2,5 року вже зашкалює більше, ніж за 200 відсотків реально фактично, вони на 5 відсотків з барського плеча тільки планують підвищення пенсій і заробітних плат.

Крім того, планується тотальне скорочення як освітянської мережі, так і мережі лікувальних закладів.

Крім того, є планові цифри скорочення тих, хто працює в освіті і охороні здоров'я.

І, незважаючи на те, що наше суспільство категорично не погоджується з тим, що під час війни за безцінь розпродавати стратегічні об'єкти власності держави, тому що війна і тому що ціну не дадуть, тому що інвестори не прийдуть такі, як треба, тому що просто цієї ціни сьогодні немає. Пан Президент же свій "Рошен" не продає сьогодні, тому що, кажуть, ціни немає. Так чому можна продавати всю стратегічну власність України за безцінь?! І все це у зобов'язаннях Президента, і Прем'єр-міністра перед Міжнародним валютним фондом. І хочу сказати, що Міжнародному валютному фонду треба не оці, абсолютно ідіотські і антидержавницькі, анти, практично, суспільні дії, Міжнародному валютному фонду потрібен баланс бюджету, я двічі працювала Прем'єр-міністром і можу сказати: пропонуйте збалансування бюджету іншими шляхами і у вас буде зовсім інший бюджет, і не треба буде так знущатися над людьми.

Крім того, тут жодного слова немає про деофшивізацію, жодного. Тобто офшори нехай продовжують, нехай продовжується весь цей безлад, але у людей заберуть останнє.

І тому наша фракція просто вимагає, по-перше, оприлюднити всі документи, підписані з Міжнародним валютним фондом, по-друге, негайно зробити публічне обговорення із залученням уряду, Президента, в парламенті, давайте цьому присвячувати "Годину спілкування з урядом" в п'ятницю, ну, не можна таке робити.

І крім того, я також хотіла б вам сказати, що зривається бюджетний процес країни, порушуються знову всі ключові дати внесення бюджету. Це означає, що бюджет практично не готується і країною ніхто не управляє. Як не було видатків на ПТУ, так їх і немає, як не було нещасного цього харчування, сніданків для першого-четвертого класів так і немає, як поскасовували безглуздо певні соціальні видатки…

Я прошу, дайте мені додатково 30 секунд.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Як поскасовували всі видатки для афганців, чорнобильців, самотніх мам, дітей-інвалідів, я просто вважаю, що зараз іде реальне вбивство української нації. І якщо ми зараз не почнемо на це привертати увагу, ми просто втратимо державу і втратимо свій народ. Тому що він не здатний жити в такій системі такого знищення.

Я також просила би, щоб ми негайно поставили, вже всі процедури пройдені, Тимчасову слідчу комісію про розбір питань з тарифами. Щоб ми поставили всі документи, законопропроекти, які необхідні по аналізу соціальних стандартів. Я просто вимагаю, щоб ми поставили комплекс законопроектів, які наводять лад з тарифоутворенням. Чому у нас індексації немає, 5 відсотків на 2016 рік? Що ми робимо з українським народом? Дайте відповіді.

Крім того, забрали контрольну функцію парламенту. Тимчасових слідчих комісій немає, законопроекту про тимчасові слідчі комісії немає, Рахункова палата не призначена від опозиції так, як це потрібно. Я хочу сказати, держава не керується, новий уряд Гройсмана продовжує те, що робив попередній уряд, і робить це ще більш брутально, і ще більш жорстоко.

Або ми змінимо систему управління країною, стратегію, або цей парламент треба розганяти негайно, а потім внаслідок і перезавантаження всієї влади.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юрій Бойко, фракція "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, в порядку денному сьогоднішнього пленарного тижня 132 законопроекти, з яких немає жодного авторства нашої фракції. І ми це розглядаємо як політичну дискримінацію і намагання виключити нашу фракцію з законодавчого процесу і законодавчих ініціатив.

Але, що ще набагато гірше, що коли ми проаналізували 132 законопроекти, то переважним чином законопроекти стосуються політичних або ідеологічних питань і не мають нічого спільного, що, дійсно, турбує людей.

У мене була можливість на минулому тижні поспілкуватись з жителями двох сіл, одне – в Житомирській області, одне – в Луганській області. І перше питання, яке вони задали мені, це було не тому, що перейменування міст, селищ або вулиць, або лавочки скоро в парках, а питання було, чому закупівля молока в Луганській області йде по 2,40 за літр, а в Житомирській області – 2,80. Тобто у нас вода в цих пляшках вже коштує дорожче, ніж молоко, яке закуповують у людей.

Друге питання було по тарифам.

А третє було обурення того, що був заклик деяких урядовців наших, щоб село перейшло на дрова, а газ залишився в місті. І вони розцінили це як відокремлення мешканців села, яке повертає до кам'яного віку, ліквідуючи цивілізаційні блага, відокремлення їх від жителів міста, яким цей газ залишають.

Вони абсолютно серйозно розглядають те, що діється в парламенті як таку собі "політичну камасутру", яка нічого спільного до їх життя не має. І це найбільш, по-моєму, ганебне явище, яке сьогодні є в державі, коли парламент живе своїм життям, а люди намагаються вижити самі.

Тому наша фракція, Андрію Володимировичу, наполягає на прийнятті, на внесенні в зал наших законодавчих ініціатив, які давно вже зареєстровані в парламенті. В першу чергу, це закон 3793, який має корегувати бюджет, тому що бюджет сьогодні отримав додаткові кошти від інфляції. І по Конституції ці кошти належать для розподілу народу. І ми повинні прийняти рішення для того, щоб були підвищені соціальні блага на розмір додаткових коштів, отриманих бюджетом внаслідок інфляції.

Друге питання, Закон 3792 це повернення до спецрежиму оподаткування сільгоспвиробників. Я вважаю, що це була трагічна помилка, коли був Податковий кодекс прийнятий з відміною цього режиму оподаткування. А ті ініціативи, з якими вийшов сьогодні уряд, їх 5, вони надають можливості отримати пільги людям, особливо фермерам, які живуть і працюють в самому селі. Можливо, і, ми вважаємо, що для крупних агротрейдерів це блага, а для тих, хто тримає на собі село, який має, там, 700-800 гектарів і 20-30 робітників, це суттєве погіршення умов їх життя, умов їх існування, тому що це дає можливість податковій взяти додатково 2 тисячі гривень з кожного з них з гектару тих полів, які вони обробляють.

Ми наполягаємо на прийнятті деяких законів, які страхують і дозволяють підтримати народ і наших людей в умовах підвищення тарифів. Це 3126, 2347, 3313, 3406 і 3420. Деякі з цих законів пов'язані із спрощенням режиму субсидування і захистом людей, у яких почали забирати житло внаслідок несплати комунальних тарифів.

І також ми наполягаємо на прийнятті Закону 2368, який встановлює граничну ціну на деякі товари споживання. Це дуже важливо для наших людей, і давайте нарешті їх підтримаємо дієвими рішучими голосуваннями на ті закони, які потрібні для їх виживання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олег Ляшко, Радикальна партія, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії тривалий час вимагала від уряду, від влади оприлюднити домовленості з Міжнародним валютним фондом. Ми знали про наміри, ми знали проекти рішень, які обговорюються з Міжанродним валютним фондом, але ми вимагаємо офіційної позиції влади. На превеликий жаль, і досі цього немає.

Ми знайшли меморандум з Міжнародним валютним фондом, який узгоджений і підписаний, лист про наміри, підписаний Президентом, підписаний Прем'єр-міністром, Міністром фінансів і Головою Національного банку. Додаток до цього листа – меморандум з Міжнародним валютним фондом.

Колега від фракції "Блоку Петра Порошенка" сказав, я зацитував цю геніальну фразу: "Домовленості з Міжнародним валютним фондом – це ліки, які має прийняти суспільство, щоб вилікуватися від хвороби. Часто ці ліки бувають гіркі". Я хотів би поправити: насправді те, що ви пропонуєте суспільству, це не гіркі ліки, це – смертельні ліки, це – отрута для України і для українських громадян. Тому що якщо уважно прочитати той меморандум, який підписаний, і ті зобов'язання, які на себе ганебна офшорна українська влада взяла перед Міжнародним валютним фондом – це деіндустріалізація України, це знищення мережі навчальних, освітніх, професійно-технічних, лікарняних закладів, це масові скорочення українських громадян.

Якщо ви баланс бюджету шукаєте за рахунок, як написано у пункті 28 меморандуму, зобов'язання української влади – почати стабільно скорочувати видатки на пенсійне забезпечення. Якщо ви баланс шукаєте в стабільному скороченні видатків на пенсійному забезпеченні, на підвищенні пенсійного віку, на закритті лікарень, на скороченні видатків на культуру, на субсидії по громадському транспорту, на продажі сільгоспземель, на підвищенні тарифів на газ із 1 жовтня 2016 року і, як написано в меморандумі, повна лібералізація із 1 квітня 2017 року, то я вам скажу, що треба зробити за вашою логікою, щоб скоротити видатки на пенсії. Може, евтаназію українським пенсіонерам зробити? І не треба взагалі ніяких пенсій буде платити. Може, до 100 років підняти пенсійний вік при середній тривалості життя в Україні 62 роки? І тоді не треба взагалі ніяких видатків на пенсійні програми платити. Чи землю, яку ви хочете, українську землю, продати, при чому берете зобов'язання, не питаючи ні в суспільства, ні в парламенту?

Тому, користуючись нагодою, Перший віце-прем'єр-міністре шановний пан Кубів, вимога моя, нашої фракції і мільйонів українців: перше, негайно оприлюдніть ці домовленості – раз. Друге, ми викликаємо вас до парламенту, і по кожному пункту домовленостей ви зобов'язані прозвітувати. Хто вам давав повноваження піднімати пенсійний вік, торгувати українською землею, закривати все на світі? Хто вам давав повноваження скорочувати видатки на культуру?

У 1942 році Міністр фінансів Британії прийшов до Черчилля із бюджетом, де були скорочені видатки на культуру. Що спитав британський прем'єр Черчилль: а за що ми тоді воюємо? То я питаю: а ви за що воюєте? За те, щоб українські селяни були без землі? За те, щоб українські люди не мали можливості лікуватися? За те, щоб українські діти не мали можливості навчатися в ПТУ, у школах? За те, щоб українські пенсіонери не отримали пенсії? За те, щоб вони замість газу опалювали кізяками свої помешкання? То, можливо, ви не знаєте, кізяки не з неба падають, а кізяки від корів. А внаслідок вашої політики скоро корів не буде в селі. Тому що ви за зобов'язання берете?

Я вимагаю, щоб ви прийшли і прозвітували. Тим більше, ви розказуєте, що ви закриваєте всі соціальні програми. Водночас чого ви офшори не перекриваєте, чого ви корупцію не долаєте? Ви мільярди виводите без сплати податків до офшорних юрисдикцій, забираючи в українців можливість отримувати підтримку з державного бюджету, тому що ви не платите податків до державного бюджету.

Тому фракція Радикальної партії наполягає на тому, щоб завтра в першочерговому порядку в парламенті був розглянутий проект Постанови про створення слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню корупції і офшорів Президента, його оточення, вищих посадових осіб влади. Зверніть, будь ласка, увагу на нещодавню заяву першого заступника голови СБУ Трепака, де він розказав про величезну корупцію у владі. От вам ще предмет розслідування для комісії. Треба негайно розслідувати всі ці корупційні зловживання і притягати до відповідальності.

Минулого тижня наші активісти по всій Україні збирали підписи за створення слідчої комісії. Учора в Рівненській області побили, і зі струсом мозку лежить в лікарні депутат Рівненської обласної ради Андрій Сайчук, який збирав підписи за розслідування корупції влади. Сотні тисяч людей підписалися під вимогою розслідування корупції від влади.

Ми будемо блокувати парламентську трибуну, поки не доб'ємося розслідування корупції, поки не доб'ємося повернення пільгової ціни для громадян, яку у них забрав уряд Порошенка-Гройсмана.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Віктор Бондар, "Партія "Відродження", будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Дякую, шановні колеги.

Безумовно, я думаю, що все суспільство бачить: питання угоди і меморандуму з МВФ викликає сьогодні найбільше резонансу в Україні. Партія "Відродження", наша група уже кілька місяців задавала питання діючій парламентській коаліції, минулому уряду, сьогоднішньому уряду: що передбачено угодами з МВФ, які цінності за 1,7 мільярда доларів ми намагаємося продати чи передати в угоду МВФ?

Сьогодні колега вскрив попередньо деякі моменти угод. Вони, на жаль, дуже страшні для України. Це скорочення освітянських програм, це скорочення програм охорони здоров'я, лікарів, це закриття шкіл, це підняття тарифів, це продаж землі. Тому ми, дійсно, теж підтримуємо, і ще раз наполягаємо на тому, щоб була відверто, прозоро прозвітована ситуація щодо співпраці з МВФ в парламенті України.

Друге. Ми кілька місяців говоримо про те, що треба збалансувати бюджет. Ми вимагаємо все ж таки поставити і внести в парламент новий бюджет, змінений, на 2016 рік, тобто на цей рік. Має бути передбачено фінансування ПТУ. Мають бути збільшені субвенції для областей на покриття субсидій по житлово-комунальному господарству. 35 мільярдів, які були передбачені в бюджеті цього року, вже "проїдені". В Харкові закінчилися кошти в місцевих бюджетах на субсидії по ЖКХ, 85 відсотків практично використано. Одеса – закінчені кошти. У всіх містах-мільйонниках практично закінчилися кошти. 24 мільярди не вистачає.

Пенсійний фонд. Те, що ми знаємо на сьогоднішній день, 147 мільярдів начебто не вистачає в пенсійному фонді. Це все треба збалансувати, це все треба побачити і почути реальну відповідь про справжній стан речей в економіці. Ми дивимось на промисловість сьогодні. Подивіться, що відбувається по кожній галузі.

Енергетика. Сьогодні в атомній енергетиці 7 реакторів з 15 стоять на капітальних середніх ремонтах, стоять від 16 днів до вже 170 днів по деяких напрямках. Ремонти не проводяться, тендера не проводяться, кошти на рахунках на Енергоатому заблоковані. Підприємства такі, наприклад, харківський "Комунар", "Турбоатом", "Електротяжмаш" мають можливість сьогодні допомогти вийти з цієї кризи атомній енергетиці. Чому ми не проводимо замовлення? Чому немає протекціоністської політики державницької по відношенню до українських підприємств?

Запорізькі підприємства, дніпропетровські підприємства готові включатися в цю програму. За 5 наступних років, щоб ви розуміли, у 9 реакторів з 15 закінчиться термін експлуатації. Є можливість продовжувати. Треба включати українську промисловість, українські підприємства (Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса), і вони готові ці роботи зробити. Вони готові зайти в атомну галузь, і дуже швидко провести всі необхідні роботи і отримати дозволи всіх відповідних інституцій, щоб атомна енергетика знов стала на ноги, щоб вона стала найбільш впливовішою.

Транспортна інфраструктура. Подивіться, що відбувається. Призначили заступників по корупції, по євроінтеграції, по приватизації; керівника апарату, першого зама. А хто буде працювати? Хто буде відповідати за море, авіацію, як завжди було? Хто буде відповідати за залізницю і промислові підприємства? Хто буде відповідати за автомобілістів, автомобільні дороги? У нас є всі, хто завгодно, тільки вони будуть займатися не тим, чим притаманно займатися Міністерству транспорту, Міністерству інфраструктури на сьогоднішній день.

Ми вважаємо, що мав би бути досвід якийсь піднятий, як це в інших країнах працює, як в Україні завжди працювало, коли міністерство було ефективне. І тут треба говорити з парламентом, з профільним комітетом, а не робити експерименти над Україною.

Ми говоримо про те, що є багато питань, пов'язаних з іншими напрямками. Ми піднімали вже не один раз питання Національного банку. Подивіться що в Україні відбувається. Банки десятками закриваються, кредитні ставки сьогодні шалені, під 20 відсотків тільки ставка рефінансування, в той час, як Європейський центробанк 0 відсотків, бо розуміють, що треба запускати економіку.

Ми говоримо про те, що ми не розуміємо кредитної, фінансової політики Нацбанку, і сьогодні ніхто в Україні вже не розуміє. Банки просто закриваються, бо так потрібно. Під кого ми готуємо банківський ринок? Під що ми готуємо? Під продаж іноземцям, коли залишиться десяток банків, їх потім дорого продадуть? Ну, напевно, тоді це проста відповідь, але мало би бути чесно про це сказано.

Останнє. Були ми в поїздці в Закарпатті. Маленькі дрібні питання у людей постійно виникають, давайте хоча б їх розглядати.

Дороги, неодноразово говорилося. Проводимо експеримент по дорогах, по інших областях, давайте включимо Закарпаття, там 4 кордони одночасно, 4 країни, через них іде шалений вантажопотік фур. І ми пропонуємо підтримати депутатів обласної ради Закарпатської, щоб включити їх в експеримент…

30 секунд, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд добавте.

 

БОНДАР В.В. І за рахунок збільшених доходів по митниці фінансувати місцеві дороги, тобто перевиконання плану. І ми пропонуємо поставити цей законопроект 4214 в порядок денний, він дасть можливість Закарпаттю вийти з ситуації.

Виноробна галузь, маленькі виноробні підприємства, вони неспроможні по 500 тисяч платити за ліцензію. Давайте для них зробимо спеціальні умови, щоб вони, ті маленькі селянські господарства виноробні, щоб вони мали можливість вийти з кризи, хоча би піднятися і стати на ноги. Законопроект 2739.

Дрібні питання, таких десятки, ну, давайте їх теж розглядати, не думати тільки про те, що десяток, сотні питань накидали сьогодні в порядок денний, а по суті розглядати немає що.

Дякуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ярослав Москаленко.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, шановний український народе, в нашій країні продовжується боротьба і іде війна з зовнішньою агресією. Ми маємо серйозну економічну кризу на сьогоднішній день. Ми маємо політичну кризу. Геополітична ситуація в світі відіграє серйозну, я б сказав, негативну роль в долі нашої країни. І це повинно все стати пріоритетом нашої з вами роботи. Але ми не повинні забувати і те, що освічене молоде покоління, без нього не може бути майбутнього нашої країни. І якщо подивитися на всі розвинені успішні країни світу, то освічене молоде покоління – це є стратегія національної безпеки цих країн. Отто фон Бісмарк в своїй час колись сказав, що війну виграють не політики і генерали, а війну виграють прості вчителі. Я думаю, що саме це він мав на увазі.

Ми з вами останні вихідні всі були на останніх дзвониках, на випускних. Зараз буде 1 числа День захисту дітей. І ми знаємо, як високі політики, керівники державні, виступають на цих закладах, говорячи про те, як ми дбаємо про наше майбутнє покоління, про наших дітей.

Давайте підведемо таку риску і подивимося, що за останні два роки ми зробили для наших дітей.

Ми залишили в цьому році без фінансування ПТУ. До сьогоднішнього дня ми не вирішили це питання. Досягненням кожної країни є робітничий клас. Вони збільшують ВВП цієї країни, не юристи і журналісти, саме робітничий клас. Ми його не фінансуємо. Сьогодні скорочення дитячо-юнацьких спортивних шкіл за два роки на 20 відсотків. Скорочення оздоровчих закладів – на 50 відсотків. Зверніть увагу на те, що на останньому ЗНО кожна десята дитина не здала іспит з української мови, а значить вона вже не приймає участі у вступній кампанії цього року. Як ви думаєте, чому? Це недопрацювання вчителів? Ні. Впродовж 2015-2016 роки ми так і не вирішили питання і не забезпечили підручниками з української мови учнів 4-7 класів. І такі самі проблеми є з математикою, такі саме проблеми є з хімією. І можна довго-довго називати ці проблеми.

Шановні колеги, ми з вами разом, парламент український, хтось голосував, хтось ні, але парламент український прийняв рішення, ми сьогоднішні борги переписали на наших дітей. Через 20 років їм віддавати ці борги, які ми з вами породили. І треба думати про те, що на цих місцях через 20 років будуть сидіти ті діти, які сьогодні складають випускні іспити. Їм керувати країною,і їм віддавати борги і вирішувати ті проблеми, які ми з вами зробили. І, я думаю, що найкращий оптимізм, все рівно ми розуміємо, що десятки років піде на те, що, коли ми закінчимо цю війну, нам ще буде потрібно відбудовувати країну вже разом з цими дітьми.

Тому депутатська група "Воля народу" закликає на цьому тижні розглянути і підтримати заветовані Президентом законопроекти 3831-2, 3830-3, які дозволять відновити повноцінне фінансування ПТУ. Тим паче, що їхнім автором є Міністр освіти пані Гриневич. З високою довірою до цієї людини і вірою в її професіоналізм ми закликаємо уряд якомога швидше зробити покроковий план реформ середньої спеціальної освіти обов'язково з залученням представників бізнесу і виробничників. Потрібно розробити механізм визначення необхідності на сьогодні професій в Україні, які сьогодні потребують, і поставити на їх пріоритет.

Також наша група вважає за доцільне заслухати в п'ятницю на "Годині уряду" віце-прем'єр-міністра. Андрію Володимировичу, давайте запросимо з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка з піднятими нами сьогодні питаннями, і розглянути ці всі питання в частині захисту дітей також.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, було багато питань до уряду. І, з вашого дозволу, ми спочатку дамо слово запрошеному Першому віце-прем'єр-міністру України Степану Кубіву, а потім представнику Президента.

 

КУБІВ С.І. Я попрошу час, якщо можна.

 

ПАРУБІЙ А.В. Якщо буде необхідно, трошки довше часу. Ніхто не буде заперечувати, що ми дамо трошки більше часу для відповіді на питання, які є?

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги депутати, голови, керівники фракцій! Передусім, дозвольте ще раз висловити співчуття родинам загиблих під час пожежі у селі Літочки Київської області. Сьогодні за дорученням і вчора Прем'єр-міністра України пана Гройсмана ми негайно створили урядову комісію з розслідування причин виникнення пожежі. Щойно комісія провела перше засідання, сьогодні ранком. Ми також доручили місцевим органам влади в усіх регіонах перевірити діяльність інших об'єктів, які надають подібні послуги. За дорученням Президента України було оголошено траур за жертвами цієї трагедії на Київщині.

Пропоную вшанувати пам'ять 17 загиблих хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую.

Зараз маємо повернутися до робочих питань. Почну не з позиції уряду, а почну з того, що сьогодні багато було сказано про Міжнародний валютний фонд, про ту роботу, про те, що ми підписали дещо. Хочу сказати, що я завжди сприймав, будучи депутатом і заступником голови комітету, і взагалі сприймаю критику як позитивну істину, яку потрібно продумати і потрібно її виконувати, бо люба критика дає позитив і прогрес в розвитку.

Хочу сказати, що це не підписана угода, а це є попередні умови роботи з Міжнародним валютним фондом. Після цього була проведена урядом велика робота, і вона проводиться на сьогоднішній день, ми залучаємо і депутатів профільних, і відповідно експертів. Ми виходили і будемо виходити з єдиного документу, на якому базується діяльність уряду, це коаліційна угода фракцій – 5, які підписали угоду в парламенті. Там чітко є дорога визначена на всю діяльність парламенту станом на сьогодні і на майбутнє в цілому. Реформи потрібні нам – Україні, українцям, вони абсолютно не потрібні фінансовим організаціям. Ми нічого станом на сьогодні не підписували. Проведена робота, ідуть консультації, і ми будемо залучати в консультації кожну людину, яка є прихильною.

Те, що пропонували Олег Валерійович і Юлія Володимирівна, я сприймаю як істину, як побажання. І я думаю, що уряд є завжди, "Години уряду" можна і продовжити, ми обов'язково будемо давати відповіді на всі гарячі питання, які ви нам дали. Ми сприймаємо це об'єктивно і публічно будемо про це говорити.

Я, перш за все, хочу сказати, що уряд кожного тижня, який є у парламенті, я передам уряду в цілому і Прем'єр-міністру для того, щоб питання Міжнародного валютного фонду і тих попередніх умов, і про проведену роботу, ми зобов'язані прозвітувати у парламенті.

Разом з тим, хочу сказати, що на цьому пленарному тижні хотів би наголосити на трьох пріоритетах уряду, які спрямовані на розвиток економіки і спрощення або легкості ведення бізнесу, захист інтелектуальної власності, співпрацю та виконання зобов'язань України перед нашими міжнародними партнерами. І хочу сказати, що зміни, які потрібні у нас в державі і потрібні Україні і українцям, ми повинні продовжувати реформи, спільно з парламентом.

І хочу одне сказати: люба теза, яка була сьогодні сказана по Пенсійному фонду, по інших позиціях, вона не може бути реалізована урядом без законопроекту, який обговорюється в комітеті, і без голосування парламенту. Тобто всі реформи будуть проведені, перш за все, дискусійно, друге, відкрито, будуть враховані побажання суспільства і реальної ситуації, і без 226 жодна реформа не може бути проведена.

По розвитку економіки, спрощення і легкості ведення бізнесу, ми повинні зробити правильну річ нарешті допомогти бізнесу провести легко свої реформи і отримувати робочі додаткові місця. І також, разом з профільним комітетом парламенту і профільними комітетами економічної ініціативи, які включені в порядок денний, ми повинні розглянути і витримати. Серед цих законів є законопроект 4484, який має спростити реєстрацію лікарських засобів.

Сьогодні відбулася ранком прес-конференція, я дякую пані Богомолець, пані Гопко і іншим депутатам, комітетам, які сьогодні підтвердили, що цей законопроект, який ми представили, він абсолютно є погодженим. Реформа управління державними підприємства (3062), ми можемо, ми повинні зробити діяльність підприємств прозорою і ефективною. Реформа державного контролю (3153, 2531 та 2418), це ці три законопроекти, які змінюють систему, відновлюють відповідальність контролерів за внесення неправдивих даних.

Захист інтелектуальних прав. Ми говоримо, що у нас багато із захистом інтелектуальної власності є проблем. Це говорять і в Україні, це говорять і за межами. І наші міжнародні партнери і українські відповідні структури говорять, що цей законопроект є дуже важливим. ІТ-сектор – один з найбільш перспективних, наші фахівці визнані у світі, але ми не можемо захистити їх тут.

Також прошу на цьому тижні розглянути законопроекти і додати їх до порядку денного. 3081-д про підтримку національного кінематографу. Він має потужний спосіб в боротьбі з кремлівською пропагандою, це створення власного конкурентного якісного кінопродукту.

4461 – щодо захисту прав виконавців. І ми говоримо, що це дуже важливий аспект, який хочеться розглянути і вирішити питання роялті, який ставить не один виконавець, в тому числі і перемога Джамали і інші. Вважаю даний аспект важливим.

4614 покращить регулювання в сфері захисту прав інтелектуальної власності, переміщення товарів через митницю.

Наступний блок – це співпраця, виконання зобов'язань України перед міжнародними фінансовими партнерами. Міжнародні фінансові організації, в тому числі і Місія Міжнародного валютного фонду відзначила значний прогрес України за останній рік і період відновлення економічної стабільності. Міжнародні інвестори цей сигнал абсолютно позитивно сприйняли. І ми повинні зізнатися собі, що програма фінансових міжнародних організацій, технічна допомога – це лише підтримка і зміни нашої економіки, яка повинна стабілізувати макропоказники і дати відповідно ріст у суспільстві. Тому треба об'єднати зусилля, і разом ми повинні прийняти ті закони з комітетами, депутатами, які потрібні перш за все нам, українцям.

Що стосується зобов'язань України перед міжнародними партнерами. 4516 – щодо скорочення процедури адміністративного оскарження рішень ДФC. 4536 – це нестратегічні підприємства та залучення інвестицій в нашу економіку, зокрема в сільське господарство, інфраструктуру. Тому прошу, підняти в порядку денному розгляд 4493 – щодо реформи ринку електроенергії, він включений на вівторок, але є ризик, що депутати не встигнуть його розглянути. Максимально ми можемо розглянути в тиждень 35-40 законопроектів. І тим більше є важливі законопроекти, про що говорив мій колега Ігор Гринів.

Важливо прийняти базовий Закон про НКРЕ КП 2966, важливість незалежного регулятора в у сфері енергетики. Тому ми хочемо побачити його у четвер.

2489 є частиною концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади на Україні. Ми говоримо про ефективні місцеві громади.

Також наостанок хочу сказати, що законопроект 3501 забезпечить реалізацію завдань другого етапу виконання плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

І наостанок, дякую, пане Голово, вам особисто, заступникам, головам комітетів і фракцій, що ми за останні два тижні по багатьом законопроектам знайшли порозуміння. Пройшла жвава дискусія не тільки в рамках комітету, а із залученням експертів, і це дозволить цього тижня прийняти ефективні закони, які очікує суспільство і українська громада. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Хочу сказати, що секретаріат отримав ці пропозиції від уряду, які стосуються співпраці з МВФ, і ми зробили все можливе, щоб максимально їх включити і у вівторок, і в четвер…

 

КУБІВ С.І. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Близько восьми законопроектів ключових, які, власне, стосуються плідної праці з МВФ, і тут буде просто важливо, щоб максимально ці законопроекти були проговорені у фракціях, і, відповідно, щоб ми змогли знайти порозуміння в залі.

І ще одне, шановні колеги, я думаю, що уряд максимально відкритий до співпраці. І коли ми тут дискутуємо, я думаю, що немає жодних питань з тим, щоб звернутися до чи Прем'єр-міністра, чи Першого віце-прем'єр-міністра і отримати вичерпні відповіді.

І хочу нагадати, що в пропозиціях змін до Регламенту, які завтра будемо включати у порядок денний, передбачаються трьохгодинні дебати з урядом щотижневі, які виведуть на новий рівень і взаємодію з урядом, і посилять контрольні функції Верховної Ради України.

Зараз хочу ще надати слово представнику Президента України у Верховній Раді України Артуру Володимировичу Герасимову. Вітаю вас із призначенням і бажаю увійти в наш дружній колектив для успішної, плідної роботи.

Дякую вам. Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний пане Голово, шановні керівники фракцій, голови комітетів, шановні колеги! Впродовж поточного пленарного тижня потребують розгляду законодавчі ініціативи Президента України, спрямовані на реформування системи правосуддя та виконання судових рішень.

Перш за все, це проект Закону України про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) (реєстраційний номер 3524), спрямований на утвердження незалежності судової влади, посилення її відповідальності перед суспільством, а також запровадження належних конституційних засад кадрового оновлення суддівського корпусу, також законопроект (реєстраційний номер 2507а) і пов'язаний з ним законопроект (реєстраційний номер 2506а).

Також необхідно розглянути ряд законодавчих ініціатив глави держави, які є складовою умов співпраці з Міжнародним валютним фондом, а саме, законопроект (реєстраційний номер 3768) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві та проект Закону (реєстраційний номер 2413а) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг.

Крім того, слід підтримати позицію уряду щодо необхідності розгляду інших проектів законів, які спрямовані на виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Потребують включення до розкладу засідань: внесений Президентом України та визначений ним як невідкладний проект Закону України (реєстраційний номер 4437) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, пропозиції Президента України до законів України (реєстраційні номери: 3830-3, 3831-2, 3062, 2090а, 2676), а також проекти, пов'язані з врегулювання окремих питань проходження державної служби.

У контексті забезпечення виконання умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 мільйонів євро також потребують розгляду законопроект (реєстраційний номер 2966-д) про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Переходимо до виступів голів комітетів. Нагадаю, що сьогодні ми розпочинаємо зліва виступи голів комітетів. І першому надаю слово Андрієвському Дмитру Йосиповичу, Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Будь ласка, пане Дмитро.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, на пропозицію комітету три законопроекти включені до порядку денного сесії. Ми впевнені, що депутати підтримають ці законопроекти. В них якраз і йде мова про те вирішення проблем, з якими стикаються громадяни України фактично кожен день. Це і права мешканців гуртожитків (законопроект 3743), і 3696 (про цей законопроект йшлося на минулому нашому засіданні), це законопроект, який значно покращить і полегшить оформлення будинків приватних. Також законопроект 1735 – це законопроект, який дасть можливість органам місцевого самоврядування відводити земельні ділянки, таким чином продовжувати розвивати свої власні території, продовжувати виконувати програми соціально-економічного розвитку.

Також в порядку денному стоїть внесення законопроекту 4680 – це зміни до Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Я хочу нагадати, що з 1 липня вступає в силу цей законопроект, і до цього часу мешканці будинків мають визначитися зі способом управління будинком. Аналіз ситуації і численні надходження звернень від громадян до комітету переконують нас, що до цього часу в повному обсязі вирішити цю проблему буде неможливо. І, таким чином, десятки тисяч будинків можуть опинитися фактично без обслуговування.

Комітетом розроблений відповідний законопроект. Просимо його, по-перше, включити в порядок денний, це є, а також в обов'язковому порядку розглянути в четвер. Ще раз нагадаю: це стосується десятків тисяч будинків, які просто з 1 липня можуть опинитися без належного обслуговування. Законопроект погоджений, позиція комітету: підтримати за основу та в цілому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Власенко Сергій Володимирович, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, шановний пане Голово.

Декілька зауважень, декілька прохань. У нас на середу знову включено 2466 для прийняття рішення з обговорюваного питання – це Закон "Про органи самоорганізації населення". Тобто ми все повністю обговорили, нам треба лише проголосувати. Але ми поставили його на середу. Є прохання його поставити на вівторок. І така сама ситуація 2467, тобто це лише голосування, це більше нічого. Ми їх ставимо другий тиждень на середу і на п'ятницю, це… Ну, ми ж розуміємо, що це "мертві" дні, і воно не буде проголосовано.

По перейменуваннях. Комітет повністю готовий, всі проекти постанов внесені, вони всі пройшли комітет.

По 4370, 4370-1, які зазначені на вівторок для включення до порядку денного. З цих двох законопроектів комітет буде визначатися 1 червня, у нас повністю засідання комітету присвячено змінам до Закону "Про державну службу", включаючи і ці два законопроекти.

Не можу не сказати про законопроект, який згадав новопризначений, але поки що не вступивший на посаду представник Президента у Верховній Раді (опублікують указ – вступить, поки що не вступив), 3524. Знаєте, замість того, щоб цементувати під себе судову владу, Президенту Порошенку треба щось було б робити більш практичне. Ну припустимо, на сьогоднішній день жодного суддю, який витворяв безчинства під час урядування Януковича, неможливо притягти до відповідальності, оскільки є пресічний 3-річний строк. Тобто не можна притягти суддю за абсолютно незаконні рішення, які він виносив у 2012 році, бо формально 3-річний строк пройшов.

Є пропозиція включити в порядок денний і розглянути законопроект 4293, який цю колізію розв'язує і встановлює 5-річний строк для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, щоб судді не ховалися за тим, що сплинув строк, хоча, насправді, Вища рада юстиції працює там трошки менше року і не могла фактично запустити цей механізм притягнення суддів до відповідальності. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я попрошу Апарат (це, правда, є), щоб перенести по попередньо обговорених питаннях на вівторок, в середу важко буде вийти на рішення, і я думаю, це буде без будь-яких проблем. І тільки нагадаю, ми чекаємо рішення по тих законопроектах, які були прийняті по вашому комітету по перейменуванню, щоб так вони всі…

 

ВЛАСЕНКО С.В. Вони всі у вас уже…

 

ПАРУБІЙ А.В. Вже є в мене?

 

ВЛАСЕНКО С.В. Да, звичайно…

 

ПАРУБІЙ А.В. Добре. Дуже вам дякую.

Андрій Володимирович Іванчук, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний пане Голово! Шановні члени Погоджувальної ради! Ну, я, напевне, скажу думку всіх голів комітету, тому що нам треба щось робити, і для цього Погоджувальна рада й збирається по організації роботи нашого парламенту.

На минулому пленарному тижні було 10 законопроектів, по яким Комітет економічної політики головний, розглянули тільки один. На позаминулому було 8 не розглянули жодного. На даний тиждень запропоновано знов-таки тих самих 10 законопроектів.

Для мене це такий, знаєте, Андрію Володимировичу, біг на місці. Ми нічого не вирішуємо, черга до цих законопроектів не доходить, і ми такі, знаєте, як "день сурка", кожну Погоджувальну рада ми задоволені, що наші законопроекти наших комітетів включаються в порядок денний, вони не розглядаються, і це так кожен з тижня на тиждень ми займаємося.

Мене члени комітету запитують: у нас вже 40 законопроектів, підготовлених до розгляду в Верховній Раді, не розглядаються черга не доходить.

Тому у мене є проста пропозиція, і, я думаю, всі голови комітетів мене підтримають. Раз ми сформували цей порядок денний, ми на цьому тижні повинні його розглянути, не важливо яке прийме рішення Верховна Рада.

Тому і в вівторок, і в четвер я вас прошу, пане Голово, поставити до обіду питання на голосування про роботу до закінчення порядку денного. До 9 години будемо працювати, до 12-ї, мені все рівно, але ми повинні це рішення приймати і на наступний пленарний тиждень рухатися далі. Тому що ми в комітетах робимо закони, штампуємо рішення, і нічого не відбувається у парламенті.

Тому я прошу, я думаю, мене всі підтримають.

І друге організаційне питання. Я хотів би вас, пане Голово, проінформувати, що в нас з 26 голів комітетів немає 7 голів комітетів, це 25 відсотків. Четверта частина комітетів парламенту, які повинні організовувати роботу і допомагати вам в організації роботи, не заповнені вакансії. Ну, це позор, ми що не можемо вибрати? Треба дати доручення керівникам фракцій, я вас прошу, щоб ви підготували цю постанову, щоб ми на цій сесії врегулювали це кадрове питання.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Цілковито вас підтримую і цілковито підтримую вашу стурбованість з приводу законопроектів, до яких не доходить. І правда полягає в тому, і ми це всі знаємо, не раз говоримо, що просто депутати не приходять на робочі місця, і ми…

 

ІВАНЧУК А.В. Давайте спробуємо до упора голосувати…

 

ПАРУБІЙ А.В. Я відповім. З вашого дозволу, я не перебивав, Андрію Володимировичу. Дякую вам.

Хочу вам наголосити, у нас дуже часто є законопроекти, які повністю погоджені всіма фракціями, і просто не виходимо на рішення, бо немає людей. Я поставлю на голосування і підтримую цю пропозицію: продовжити, але вам розповім що відбувається потім. Ще півгодини можуть бути люди, а потім в якійсь годині ми можемо призначити хоч круглодобово, але в певній годині просто зникає, як ми то називаємо, потенціал в залі для прийняття будь-яких рішень.

І тому тут є моє неодноразове щотижневе звернення до представників фракцій. І було б правильно, якби ми всі це підняли на засіданнях, без забезпечення присутності депутатів в залі ми не зможемо ефективно працювати. Андрій Володимирович, ми інколи законопроект, де є зміна одного слова в законопроекті, розглядаємо за повною процедурою, тому що після обіду депутати не можуть о 16-ій годині прийти в зал. І ми годину четвергового часу, найбільш ефективного і важливого часу, розглядаємо змінити одне слово…

 

ІВАНЧУК А.В. Але ми віримо, що ви це зламаєте!

 

ПАРУБІЙ А.В. Спільно зламаємо. Спільно маємо гуртом… Справді, друзі, гуртом маємо налаштувати себе, комітети і фракції, щоб цей звичай зламати.

Дякую вам. І я поставлю на голосування продовження роботи.

Андрій Анатолійович Кожем'якін. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу, колеги. Я хотів би поінформувати, що після заслуховування інформації Міністра юстиції Павла Петренка щодо реформування Державної пенітенціарної служби України комітетом прийнято рішення – створення робочої групи. І ми звернулись до всіх керівників фракцій і груп, щоб надали представників для того, щоб ця реформа відбулась, і було напрацьовано більше 40 законопроектів разом з Кабміном. Це перше.

Друге. Я хочу нагадати всім, що у нас набрав чинності Закон України, про який так довго і багато говорили, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури, який, зокрема усунув процесуальні перешкоди щодо здійснення, пам'ятаєте, спеціального досудового розслідування злочинів, вчинених особами, які не числяться і не оголошені в міждержавному або міжнародному розшуку. Тому ми чекаємо, що суди будуть зараз завалені матеріалами, справами проти тих людей, які не в Україні, а скоїли злочини проти людяності і злочини проти Майдану. Це друге.

І третє. Андрію Володимировичу, я підтримую свого колегу, пана Іванчука, дійсно, є проблеми. І для того, щоб вам допомогти, від комітету було прийняте рішення, пам'ятаєте, ми визначаємо по рейтингу закони, тобто перші ті, хто повністю є документи, комітет проголосував більшістю голосів. Дякую вам, що ви так все і виставляєте. Але чомусь перший номер 2897 – це законопроект щодо запровадження кримінальних проступків, він десь втратився, хоча це вимога Європейського Союзу і Кримінально-процесуального кодексу України. Це раз.

Друге. 2133а – щодо посилення відповідальності за кіберзлочини. Це два.

І третє, Андрію Володимировичу, це 3262 законопроект маленький, дуже маленький, щодо внесення змін до КПК, який дасть можливість… пропонує встановити обов'язок, ми встановлюємо обов'язок прокурора надати копію витягу з єдиного реєстру про рух провадження. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрію Анатолійовичу, обов'язково порейтингово так і будемо ставити. Для того і є ми на Погоджувальній раді, щоб наголошувати на цих аспектах. Мені шкода, що попередній раз наш законопроект номер 1 по "злодіях в законі" не набрав більшості голосів. Я думаю, що ми той шлях дійдемо.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Ну, по "злодіям" то не зник.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, вони ніде не зникли. Дякую дуже вам.

І, будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

Я на кілька хвилин відлучуся, я передам ведення Ірині Геращенко, але я досить швидко повернусь.

Будь ласка, Ганно.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! На минулому тижні Комітет у закордонних справах здійснив офіційні візити в Молдову. І можу сказати, що є потреба підтримувати українство там, щоб воно не було інструментом "русского мира", зважаючи на те, що будуть президентські вибори в Молдові.

Тому важливе прохання до всіх членів Групи друби з Молдовою включитися в підтримку різних ініціатив, зокрема створення Центру українознавства в місті Бєльці.

А також ми відвідали Італію. І як один з результатів, це офіційна позиція Міністерства закордонних справ про те, що Італія буде підтримувати продовження санкцій проти Росії.

І також ми відвідали Ватикан. І хочу поінформувати, що в середині червня з офіційним візитом приїде в Україну Держсекретар Ватикану, який привезе допомогу від Папи Римського.

І хотіла б закликати всіх парламентарів активно включитися в домагання безвізового режиму для громадян України в велику компанію для того, щоб Європейський Союз таки виконав всі свої зобов'язання і українські громадяни отримали безвізовий режим.

Також прошу від комітету зняти з порядку денного середи розгляд 0084, бо досі тривають консультації Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти, профільних комітетів. Тому на середу він ще не готовий.

Також хотіла підтримати позицію щодо необхідності нарешті ухвалити в першому і в цілому закон щодо дерегуляції ліків, тому що за десятиліття волонтери, зокрема із фонду "Таблеточки", багато інших вже втомилися ввозити в валізах ліки, які мали би бути зареєстровані в Україні.

Інший важливий законопроект – це проект 3382 про квоти для українських пісень на радіо. Це надзвичайно важливо для інформаційної безпеки і протидії "русскому миру", який є в ефірах, засилля українських радіо.

Також законопроект 2966 про регулятор в сфері енергетики комунальних послуг. Також хотіла б сказати, що справді, міжнародна громадськість очікує, що ми внесемо зміни до Конституції і нарешті почнеться реформа судової гілки влади.

І також напередодні Всесвітнього дня без тютюну законопроект 2820. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

На жаль, немає пана Голови. Але очевидно ви знаєте, що в європейських парламентах рішення за виключенням конституційних, голосується більшістю від присутніх. Тому що у нас фактично тут говорили про вівторок і четвер, а у нас середа взагалі випадає і один, наприклад, з законопроектів моїх про авторське право і суміжні права щодо використання об'єктів авторського права стоїть останнім на середу вже поспіль декілька тижнів, і очевидно, що такі законопроекти не розглядаються.

Хотів би попросити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень (2297), який стоїть на четвер, поки що зняти, оскільки комітет не розглядав цього законопроекту, і не готова порівняльна таблиця, тому що 1 червня – це останній день подання поправок, і ми не могли його розглядати до завершення терміну подання поправок. Тому просив би цей законопроект зняти.

Натомість, просив би підтримати включення до порядку денного законопроекту про систему гарантування вкладів фізичних осіб щодо коштів міжнародної технічної допомоги, це 4520 законопроект, він не нашого комітету, але дуже важливий. Оскільки значна частина коштів міжнародних організацій, які підтримували чи українсько-гельсінську спілку, чи харківську правозахисну групу, чи інші групи, через кризу в банках фактично зникають і жодним чином не відшкодовуються.

Хотів би також наголосити, що на четвер останнім стоїть законопроект щодо забезпечення дотримання правил в'їзду в Україну, включаючи тимчасово окуповану територію – це 2285а, який теж майже фактично не має шансів бути розглянутим. Тому, мені здається, дуже важливо було б такі законопроекти ставити вище і, сподіваюсь, що Рада проголосує за Закон про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження і використання медійної продукції держави-агресора, це 4303. Він буде розглядатися 2 червня, і я сподіваюсь на підтримку залу цього законопроекту.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановна головуюча, шановні колеги, знаєте, я уважно слухав виступи і жодного разу не почув, що за останній тиждень у нас на фронті загинуло 15 осіб, що у нас більше 20 поранених, що у нас середньодобові втрати на фронті зараз сягають пікових боїв з російським агресором. Про що ми тільки не говоримо, про наші перемоги, про якусь боротьбу з корупцією фейковою, про ще щось, а про ту реальну проблему, яка сьогодні в даний момент пов'язана з російською агресією, ми замовчуємо.

Я у кожному своєму виступі у сорок п'ятий раз звертаюся до Голови Верховної Ради, до нині зайнятого Першого віце-прем'єр-міністра, з квітня місяця держава Україна не фінансує державне оборонне замовлення, перше.

Друге, рік наш комітет бореться не за фейкову боротьбу з офшорами, а за реальну конфіскацію з офшорів Януковича, арештованих на території України, 1,5 мільярда доларів, при чому вам буде цікаво, 600 мільйонів доларів там вже знаходяться готівкою в доходи бюджету, щоб профінансувати армію, профінансувати соціальні програми і, на жаль, перед нами стоїть стіна. Проте праску можна включити і почути, як наші політики борються з офшорами, борються за благо народу, давайте переходити від цієї демагогії цинічної до реальних справ, тому що ми країну втратимо.

В даний момент у Верховній Раді реєструється законопроект про внесення до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів. Цей законопроект розроблений, як альтернатива 4057, де передбачалася конфіскація в кримінальному процесі, тут конфіскація на рекомендації наших європейських партнерів в цивільному процесі. Законопроект розроблений робочою групою із залученням фахівців Євросоюзу, наших громадських активістів, Міністерства юстиції і всіх інших.

І я, пані Ірино, дуже вас прошу зробити так, щоб в четвер зранку цей законопроект був…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте завершити, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Поставлений на голосування, і тоді ми побачимо реальну картину в цьому залі, хто бореться з офшорами за повернення вкрадених активів, а хто займається "кришуванням" цих активів і відволіканням уваги суспільства від реальних проблем.

Я дуже прошу передати Голові Верховної Ради, я звертаюсь, до речі, вкотре до Першого віце-прем'єр-міністра, що ми не можемо в умовах війни забути про українську армію, ми не можемо її не забезпечити коштами. Ми не можемо не конфіскувати ці активи. Це питання національної безпеки, це питання виживання держави, а не демагогії і рейтингів деяких популістів.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, пан Домбровський Олександр, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Я хотів би продовжити тему національної безпеки нашої країни, в першу чергу, в частині енергетичної безпеки, тому що ми маємо шанс разом з українським урядом зробити цей парламентський тиждень достатньо проривним з точки зору прийняття необхідних законопроектів для реформування енергетичного сектору України.

Тому що всі ми повинні усвідомлювати, якщо ми не реформуємо, не змінимо енергетичний сектор, нам дуже важко і неможливо буде говорити про будь-які економічні реформи і, відповідно, соціальні реформи.

Я хочу підтримати пана Кубіва, Першого віце-прем'єр-міністра, що для нас критично важливо проголосувати і дуже фундаментально продискутувати в залі два законопроекти. Перший – про ринок електричної енергії (4493), і 2966-д – це про національного регулятора.

Чому це важливо? Тому що ми часто чуємо дискусію про боротьбу з олігархами, а по велику рахунку олігархи з'являються там, де є локальні або загальноукраїнські монополії. І нам потрібно боротися з олігархами інструментами прозорого європейського ринку в енергетичному секторі в тому числі.

Я хотів би нагадати, що так звана політична боротьба з олігархами у нас, як правило, прикриваються боротьбою з нашою українською економікою. Я хотів би нагадати, що ми в такий спосіб забрали спецрежим ПДВ сільського господарства, фактично, якщо не помиляюсь, забрали там 30 євро в той час, коли на зовнішньому ринку, наприклад, сільське господарство Європейського Союзу на гектар дотується більше, ніж 500 євро, ми говоримо про рівну конкуренцію на зовнішніх ринках.

Я хотів би нагадати, що коли у нас так звана "боротьба з деолігархізацією", ми підняли так рентні платежі, що від нас пішли всі інвестори з України, які інвестували видобуток нафти і газу. Тому я всі політичні фракції, партії і групи, комітети…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте, будь ласка, 30 секунд.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Я дуже хочу попросити підтримати два законопроекти – про ринок електричної енергії, про незалежного регулятора, і одна технічна позиція.

Я думаю, що всі голови комітетів мене підтримають. Хочу звернути увагу на технічні проблеми, які є у нас в роботі комітетів, я маю на увазі, в першу чергу, забезпечення необхідними картриджами, папером і так далі – це є проблема. І в частині організації роботи комітетів нам потрібно зробити прямий ефір, віртуальний інтернет-режим для того, щоб робота всіх комітетів у нас була прозора, і щоб не було жодних політичних спекуляцій на закритих чи відкритих темах.

Дякую.

 

КУБІВ С.І. Якщо можна, одне питання.

Пане Олександре, по-перше, дякую. Там ми говоримо про...

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. З вашого дозволу, я буду надавати слово і забирати.

 

КУБІВ С.І. Вибачте.

 

ПАРУБІЙ А.В. Чи можна, щоб вкінці ви відповіли на всі питання, які будуть? Дякую дуже вам.

Будь ласка, Віктор Валерійович Галасюк, Комітет з питань промислової політики та підприємництва.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Попрошу поставити на завтра в першочерговому режимі два надзвичайно важливих промислових законопроекти: 3872 щодо призупинення індексації нормативної грошової оцінки землі з метою збереження виробничого потенціалу. По цьому законопроекту звертаються промислові підприємства з усієї України. Андрію Володимировичу, маємо прийняти його невідкладно на цьому тижні, він готовий до розгляду. Для того, щоб українські промислові підприємства не отримували автоматичну індексацію податку на землю у прив'язці до індексу інфляції. На два роки! Ну, це просто нонсенс, що така норма і досі діє. Ми маємо її терміново відмінити.

Другий законопроект, 4130 – це законопроект про реструктуризацію заборгованості "Південмашу". Фактично, це про порятунок "Південмашу". Цей законопроект нам потрібно прийняти невідкладно, якщо нам потрібен "Південмаш", якщо нам потрібен український космос.

Також я попросив, щоб би на цьому тижні розглянули додатково законопроект 4216 – це антирейдерський законопроект щодо протидії протиправному поглинанню і захопленню господарських товариств.

Також я прошу, щоб в четвер 4 законопроекти, які стоять ближче до кінця дня, щоб ми їх посунули і поставили на першу половину дня до розгляду законопроектів у другому читанні. А мова іде про 4 законопроекти: 2554а, 2555а – доопрацьовані редакції, а також 2617 та 2618 – про вітчизняну деревообробну галузь. Я прошу, щоб ми їх прийняли в першій половині дня разом із законопроектом 3873 – про металургійну індустрію. Вони всі стоять, але до них не доходить черга вже черговий тиждень.

І хочу наголосити, що повністю підтримую пропозицію колеги Іванчука, щоб ми у вівторок і в четвер прийняли рішення: працювати до повного вичерпання порядку денного.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Зараз дам слово. Я обов'язково цю пропозицію поставлю. Тільки, пане Вікторе, вам нагадаю одну річ, що інколи, те, що я говорив вже, розгляд за скороченою процедурою нам дуже економить розгляд законопроектів. І звернусь також і до вас, голосуйте за скорочену процедуру в залі, і ми зможемо набагато швидше дійти до законопроектів, і набагато більше шансів їх розглянути. Це я говорю не для того, щоб якось вас образити. Я, справді, це говорю, ми зможемо інтенсивність нашої роботи збільшити, коли ми законопроекти, які особливі і більш технічні, зможемо за скороченою процедурою розглядати, і ми зможемо набагато більшу кількість законопроектів пройти. І тому маю зворотнє прохання до всіх: максимально в тому сприяти.

Будь ласка, Людмила Денісова, Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, я дуже вдячна від імені комітету, що ви два законопроекти, які ми пропонували, ви включили самі.

Я наголошую, щоб обов'язково питання 4257 розглянули в першу чергу у вівторок. Чому? Це питання стосується виплати пенсій нашим громадянам на територіях, які непідконтрольні або, ну, не повністю підконтрольні українській владі.

На сьогоднішній день ми не маємо інформації, що припиняють виплати нашим громадянам, через інформацію СБУ, як говорить Міністерство соціальної політики і СБУ. Але ми сьогодні маємо інформацію, що відділення Пенсійного фонду проводить офіційне листування з ДНР, і вже сьогодні така інформація розповсюджена. Вони отримують такі листи і потім відмовляють у виплаті пенсій нашим громадянам.

Тому я дуже прошу 4257 поставити у вівторок.

І ще додатково включити, це питання вже з усіма погоджено, це в другому читанні 3252 мого колеги Третьякова, який потрібно прийняти, щоб до пенсійного забезпечення наших військовослужбовців резервістів, учасників добровольчих об'єднань, які були в АТО. І також це стосується пенсійного забезпечення, пенсій по втраті годувальника цим родинам загиблих. Дуже прошу включити.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Ярослав Дубневич, Комітет з питань транспорту.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати, прохання моє як співавтора включити Закон (номер 3251) щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів в порядок денний сесійного тижня. Минулої Погоджувальної ради я також просив, щоб цей законопроект був включений в порядок денний. Дякую за підтримку.

І ще одне питання.

Шановний представник уряду Степане Івановичу, 20 квітня на керівництво "Укрзалізницею" був призначений, згідно конкурсних процедур, новий керівник, менеджер Войцех Бальчун. 16 травня він був представлений колективу "Укрзалізниці". До сьогоднішнього дня чомусь керівника немає на робочому місці, і ми 2 червня проводимо засідання комітету транспортного, спеціально з погодженням новопризначеного Міністра інфраструктури перенесли засідання комітету з середи на четвер, щоб побачити і були присутні на засіданні транспортного комітету новопризначений міністр, який вперше, сподіваюсь, прийде на транспортний комітет, і запросили нового керівника ПАТ "Укрзалізниця", який врешті-врешт, надіємося, що приступить до виконання своїх посадових обов'язків, тому що згідно озвученої інформації зарплата, яку буде отримувати новий керівник, є в три рази більшою, ніж в президента Сполучених Штатів Америки, є в чотири рази більшою, ніж в Ангели Меркель. Можливо, комісія, яка відбирала кандидатів…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Можливо, комісія помилилася. І раз новопризначений керівник не має часу приступити до своїх обов'язків, може, ми нового керівника виберемо, тим більше, що в Сполучених Штатах зараз будуть перевибори, восени, і ми запросимо на таку величезну зарплату…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую дуже вам.

Рибалка Сергій Вікторович.

 

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги, Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності звертається до Голови Верховної Ради з проханням провести на наступному пленарному тижні, з 14 по 17 червня, засідання, присвячене реформі фінансового сектору. Як показав досвід попереднього фінансового дня, така організація роботи є ефективною та дозволяє сконцентрувати увагу на конкретних проблемах. Ми надіємось, що такий день пройде результативно – і Верховна Рада зможе прийняти рішення щодо близько 10 законопроектів, 5 з яких підготовлені комітетом до другого читання і є дуже важливими для розвитку фінансового ринку та захисту прав споживачів фінансових послуг.

Що стосується розкладу на цей тиждень. Комітет вкотре наголошує: досі не розглянуті проекти постанов щодо призначення членів Ради Національного банку України. Ми наполягаємо на включенні цього тижня до порядку денного, до перехідної частини цієї постанови, номер 4323 та 4324. Ми не розуміємо, скільки можна вже тягнути. І цей важливий конституційний орган не може розпочати роботу з вересня, Андрію Володимировичу.

На четвер, на 2 червня, включено до розгляду в другому читанні проект Закону України щодо особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг (номер 3739). Цей законопроект сприятиме дерегуляції окремих ринків фінансових послуг та усуне колізії між нормами законодавства, що розблоковує роботу відповідної Національної комісії у сфері ліцензування. Але він стоїть останнім у п'ятому десятку питань. Тобто я вкотре хочу звернути вашу увагу, що порядок денний сесії має бути реалістичним.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Всем добрый день! Я, традиционно, про нашу организацию работы.

Вот я посчитал, на вторник у нас стоит 36 законов и 19 законопроектов, которые мы должны включить в повестку дня. Каждый закон в среднем идет 15 минут. Если 36 умножить на 15, мы получаем 9 часов. Работаем мы в парламенте 5 с половиной часа, если брать с 9 до 18 с учетом перерывов. Итого физически невозможно провести все законопроекты.

Поэтому я задаю простой вопрос: по какому принципу и как формируется повестка дня? Ну, невозможно 36 законов провести во вторник! Физически невозможно. Это если мы законы рассмотрим по сокращенной процедуре. Если мы будем рассматривать их по полной, то вообще никак невозможно. Поэтому я в очередной раз обращаюсь к тем, кто формирует повестку дня. Кто-то с хронометражем стоит, считает, как это нужно делать? И сколько законов нужно включать в повестку дня?

Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я відповім на ваше питання, потім передам слово.

Пане Олександре, одна з функцій… Я дам слово! Як закінчу.

Одна з функцій Погоджувальної ради полягає в тому, щоб в перелік законопроектів, які подані комітетами, вилучити ті законопроекти, які, на їхню думку, є або не готові, або не мають політичного рішення. Тобто ми на Погоджувальній раді для того і є, щоб з того переліку законопроектів сказати: "Цей, цей, цей на сьогодні є неважливий, оцей необхідно підняти вище". Вже формуючи на день, зокрема на завтрашній день порядок денний, ми будемо виходити з рекомендацій, які були озвучені на Погоджувальній раді. Тому надається весь той перелік законопроектів, які пройшли комітети, з тим, щоб після Погоджувальної ради ми змогли визначити систему пріоритетів і прерогатив під час розгляду. Дякую.

Будь ласка, Палатний Артур.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Андрію Володимировичу, шановні колеги, ми знаходимось напередодні Міжнародного свята захисту дітей. Але, на жаль, у нас до порядку денного включено всього лише два законопроекти і один знаходиться в самому кінці, тобто він не пройде ні в якому разі. Ну, це треба робити обов'язково, і я прошу переставити трошки раніше, тому що свято все ж таки є таке.

І тим не менше напередодні цього свята я все ж таки сподіваюсь, є законопроект номер 2305а-1, який вже два місяці тому був обговорений у Верховній Раді України, його треба тільки прийняти. Це питання відновлення пільг на оплату комунальних послуг всім багатодітнім сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу незалежно від рівня доходів. Я розумію, що, ну, у нашого комітету складається таке враження, що Міністерство фінансів економить знову гроші і блокує прийняття цього законопроекту. Його треба прийняти. Але я хочу нагадати шановному міністерству, що видатки на утримання дітей в слідчих ізоляторах, на профілактику дитячої злочинності буде набагато більше, ніж на прийняття цього законопроекту. Ми повинні попередити ці явища для нашого суспільства.

І друге. Я хотів би все ж таки до порядку денного попросити поставити законопроект (номер 2917) щодо врегулювання питань оздоровлення дітей. Ми повинні розуміти, що через день у нас уже буде літній період, і це питання дуже актуальне. Хочу нагадати Міністерству фінансів, що прийняття цього законопроекту не передбачає додаткових видатків. Дуже прошу це прийняти.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки вам нагадаю, що 2305а-1 стоїть в порядку денному, і тут питання тільки в одному, щоб воно проходило, це в тому, щоб були депутати в залі, і ми мали потенціал приймати рішення. Бо я підтримую всіх тих депутатів, які говорять, що ми всі просимо законопроектів, а потім сидимо у залі і червоніємо від того. І я вам скажу одну річ, вже немає преси.

Ви розумієте, в якій ситуації опиняюся я як ведучий сесії. Коли ми йдемо по важливому законопроекту, бачимо, що в залі немає людей, і в мене фактично є два варіанти поведінкових. Один варіант – це порушити Регламент і сказати, а давайте обговоримо його пізніше, приймемо рішення по раніше обговореному, і мені тут же зроблять зауваження всі, що я порушую Регламент, або поставити його і провалити, відхилити. Це та ситуація, через яку мені доводиться червоніти, особливо в середу і п'ятницю кожного тижня.

І тому я звертаюсь з тим самим звернення, яке весь час повторюю, давайте спільно, не думати, що то чиєсь завдання, давайте спільно мобілізовуватись на наші сесійні засідання, і ми зможемо і проходити порядок денний, і приймати рішення по тих надважливих питаннях. Це має бути спільне наше рішення і спільна наша мобілізація, і спільна наша відповідальність, і я впевнений, ми налагодимо нашу ефективну роботу. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Голово, шановні колеги, я хочу попросити вас у зв'язку з тим, що наш колега Княжицький попросив зняти із розгляду законопроект 2297 у зв'язку з тим, що не закінчився ще строк для прийняття поправок, похідний 3467 законопроект щодо внесення змін до податкового законодавства, який пов'язаний з основним, також зняти порядку денного четверга.

Тепер декілька слів щодо законопроекту 2820. По-перше, він з'явився в порядку денному тільки в п'ятницю. І я перед цим від імені комітету декілька разів зверталася до Голови Верховної Ради, що законопроект 2820 є альтернативним по суті до законопроекту 2430-1.

За цей час така громадська організація РПР дуже активно почала піднімати ситуацію, інформацію стосовно цього законопроекту 2820.

Так от, я хочу попросити вас і шановних колег, щоб ви дали доручення нашому комітету напрацювати з двох законопроектів справді той законопроект, який потрібний нам для того, щоб імплементувати 40 директиву ЄС і для того, щоб не нанести збитків виробникам, які цього законопроекту ще не очікували.

І я всі ваші публікації, шановні РПРівці, прочитали. В них є досить багато позитивного. Але, будь ласка, не займайте таку позицію, щоб скоріше приймати законопроект, а там хоч трава не рости. Давайте зважено до цього підходити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Так і буде, буде таке, якщо необхідно, письмове розпорядження в комітет…

Пані Оля, я перепрошую. Павло Пинзеник з регламентного комітету, він… А потім вам надам слово.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Я дуже коротко, якщо дозволите.

Я підтримую те, що було висловлено Ніною Петрівною Южаніною в тій частині, що були певні недоліки під час реєстрації 2820, і він дійсно є де-факто альтернативним до іншого законопроекту. І є відповідний висновок Комітету з питань регламенту, і я прошу врахувати те, що в ньому написано при плануванні розгляду цих питань порядку денного.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас звернути увагу, що завтра першим в порядку денному стоїть Закон 4482 – закон, який забороняє мобілізацію з тих родин, де є вже двоє загиблих. Я буду старатись з голосу внести ще правку в цей закон щодо того, щоби ми демобілізували або забрали назад тих мобілізованих в родинах, в яких вже є загиблі. На жаль, на сьогоднішній день у нас є матері, які втратили під час війни вже двох своїх синів. Тому прошу вас всіх підтримати цей законопроект.

Також звертаюсь до вас з проханням підтримати постанову, яку я завтра буду вносити, щодо щоденної хвилини мовчання з поіменним переліком тих, які загинули в день напередодні. Засідання Верховної Ради має починатись з хвилини мовчання для того, щоби люди пам'ятали, що в Україні зараз іде війна, тому що прогнози смертей вже мало кого, на жаль, торкають, і люди зовсім інакше на це реагують.

Щодо Закону 4484, прошу також підтримати всіх депутатів відповідних фракцій. Комітет зі мною особисто, не з усіма членами Комітету охорони здоров'я, закон погоджено. Але я сподіваюсь, що оскільки він є надзвичайно важливий і дозволяє нам ламати систему фармацевтичної мафії, і корупції, і монополії на ринку, він є дуже важливим

Прошу 30 секунд. Щодо Закону 2820. Закон 2820, безперечно, існує конфлікт між податками і палінням, між податками і алкоголем. І я б просила зайняти всіх виважену позицію економічного гуманізму, а не економічного прагмативізму. Тому що закон 2820 це є вже, власне, європейський закон, який вже вступив в дію, і він дозволяє зменшити тютюнопаління. А щодо адаптації до потреб ринку, то там надано стільки…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Переходу на ці положення і вимоги час може бути збільшений, і Закон 2820 не є альтернативним, і це було визнано при реєстрації. І прошу зараз його з порядку денного не знімати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги!

Я хочу звернутися з проханням повернути, чомусь у порядку денному на цей тиждень немає надважливого законопроекту про електронні комунікації, які повністю змінюють цю галузь і відміняє застаріле законодавство, якому більше 12 років.

Тому я дуже прошу, Андрію Володимировичу, включити в порядок денний 3549, 3549-1, 3549-2 про електронні комунікації та похідні 3643, 3644 і 3645. Тим більше, що два тижні тому у нас знайдений консенсус з авторами альтернативних законопроектів. Я хочу звернутися до представника Президента, що законопроект 3549-1, він визнаний Президентом України як невідкладний. Тому я дуже прошу в четвер повернути у порядок денний, бо його чогось немає на цей тиждень в порядку денному. Я ще раз наголошую, що знайдений компроміс з усіма фракціями по цьому законопроекту.

Також я дуже прошу, Степане Івановичу, ми з вами говорили. Законопроект Кабінету Міністрів 4629 доопрацювати, який був наданий зараз, внесений у Верховну Раду, щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет. Дуже багато там є питань, і тому я б запропонував його відпрацювати більш. Не є вже, так? Все, добре, дякую.

І хочу сказати, що дякую за співпрацю Кабінету Міністрів, бо нормальна зараз співпраця йде.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, пан Попов.

 

ПОПОВ І.В. Шановні колеги, окрім розгляду проектів законів та антикорупційної експертизи Комітет з питань запобігання протидії корупції майже на кожному своєму засіданні заслуховує посадових осіб із органів влади та державних підприємств, які мають корупційні ризики. Так само ми запрошуємо керівників правоохоронних органів, які мали би розслідувати ці факти корупції, і практика застосування показує, що Верховна Рада не достатньо має інструментів для здійснення функцій парламентського контролю.

Питання парламентського контролю за корупцією і боротьбою з корупцією стає актуальною, ми щодня бачимо всі можливі скандали. Дуже багато питань піднімалося на парламентських слуханнях, які були проведені минулого пленарного тижня. Фракція Радикальної партії два тижні вже блокує трибуну з вимогами створення ТСК по корупції виведенні коштів в офшори. Ми бачимо як офшорна мафія блокує ці питання.

Давно вже є, і профільним комітетом ще рік тому розглянутий законопроект про спеціальні тимчасові і спеціальні слідчі комісії Верховної Ради (1098). Більше року він не потрапляє до порядку денного, автори цього законопроекту – це і Голова Верховної Ради, заступник Голови Верховної Ради, керівники трьох фракцій, представники інших фракцій. Чи не час поставити 1098 до порядку денного, ми бачимо, що він і готовий, він доопрацьований, він має політичне рішення. І лише залишається воля членів Погоджувальної ради для того, щоб включити його, прийняти за основу та далі доопрацьовувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки хочу нагадати, що робоча група по ТСК працює, і я повторю ту тезу, яку я говорив, якщо у нас є шанс вийти на узгоджені рішення, його треба максимально використати. Якщо ми просто внесемо в зал не маючи підтримки, просто провалимо його, не буде жодного у спіху тут. Ми тільки один одному скажемо, хто поганий, хто хороший, я сподіваюсь, що до кінця цього місяця, цієї сесії, робоча група зможе завершити роботу, і ми внесемо в зал узгоджений законопроект. Я думаю, це буде правильним.

Будь ласка, Співаковський Олександр Володимирович.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановні колеги, хочу нагадати, що гаджети, які ви розглядаєте, ідуть від інновацій, інновації йдуть від людей, а людина йде з освіти. Тому 120 секунд про освіту.

Шановні колеги, ну, по-перше, хочу нагадати, що в цю середу будуть відбуватися парламентські слухання з питань профтехосвіти. Тому всіх вас запрошую для того, щоб послухати, як 500 освітян, які прийдуть з усієї України, будуть розповідати про те, що відбувається, як руйнується ця система, яка є фундаментом. Тут я дякую своєму колезі з "Волі народу". Головне, щоб не тільки була підтримка "Волі народу", а й підтримка волі парламенту України, який повинен з четверга це питання – 45-е, 46-е і 47-е питання – перенести у вівторок, бо нам просто нічого буде говорити. Андрію Володимировичу, я звертаюсь тут до вас: нічого буде говорити! Ми або подолаємо вето Президента, або внесемо цей закон на підтвердження. Але це питання вже третій місяць зависає, і його ми повинні вирішити.

Тому 3833, 3831-2 і 4365 ми повинні винести одним блоком на ранок у вівторок.

Я просто тут хочу нагадати, що ще 200 років тому Фредерік Фрьобель, засновник інституту дитячого садка, сказав, що дитячий садок – це оранжерея життя, де плекаються найшляхетніші люди майбутнього. Ми 23 роки тому розвалили систему дитячих садків. Якщо ми хочемо повторити це відносно профтехосвіти – будь ласка!

Ще хочу сказати щодо інтерфейсу з Міністерством освіти і науки України, про те, що ви говорили. Я тут звертаюсь, Олександр Сергійович Саєнко, звертаюсь до вас. Я хочу сказати, що сьогодні я повинен приймати участь в засіданні робочої групи з питань реалізації болонських проблем. Як мої помічники мені повідомили, мені сказали, що це питання я повинен особисто, мій виступ, вирішувати з першим заступником міністра освіти пані Совсун. Це не є нормальним, хочу сказати. Я наскільки знаю, парламентарі, народні депутати мають всі права…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, дайте можливість завершити.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Якщо міністерство не хоче приймати участь у засіданні комітету, то хоча би не говорили про те, що там перший заступник голови комітету тільки особисто повинен вирішити питання з першим заступником міністра щодо свого виступу. Оце так ми розглядаємо наше майбутнє.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Андрій Артеменко.

 

АРТЕМЕНКО А.В. Шановний головуючий, шановні колеги, в порядку денному сесії на поточний тиждень немає законопроектів, з опрацювання яких Комітет з питань європейської інтеграції є головним. Але водночас Комітет з питань європейської інтеграції підтримує ініціативу народного депутата Ірини Геращенко щодо проекту Постанови про звернення Верховної Ради України до сенату Французької Республіки в контексті протидії поширення негативних наслідків у зв'язку із підготовкою та розглядом 8 червня цього року у сенаті Франції проекту Резолюції про скасування санкцій ЄС проти Російської Федерації.

Друге, у разі, якщо буде озвучено законодавчу ініціативу щодо проекту Постанови про звернення до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії, парламентів та керівництв держав – членів ЄС щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України, поінформувати, що комітет також підтримує зазначену ініціативу.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я знайшов місце для одного законопроекту, тому що на бюджетному комітеті він не розглядався, я прошу 4208, він взагалі немає висновків, і тому я прошу його зняти із порядку денного, не зважаючи на його актуальність.

Наступний момент, є законопроект 4477, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України в своїх висновках зазначило про необхідність отримання додатково висновку уряду. Тому я теж вважаю, що це теж би бюджетному комітету цікаво було почути думку уряду з цього законопроекту.

Наступний момент, сьогодні я, напевно, вже чи третій, чи четвертий раз, не зважаючи не те, що я не завжди буваю як перший заступник на засіданнях Погоджувальної ради, піднімаю і підтримую позицію фракцій "Самопомочі", Радикальної партії, "Батьківщини" щодо вирішення питання по Рахунковій палаті, це єдиний орган парламентського контролю. Але, на жаль, Андрію Володимировичу, на мою думку, рішення про створення і реформування нашої парламентської Рахункової палати сьогодні лежить, знаходиться за межами парламенту. Це не прикрашає вищий законодавчий орган України.

І до яскравого, пламеного виступу одного з представників владної коаліції, я хотів би задати питання: а хто заважає вам те робити, скажімо, те, що ви сьогодні кажете "не встигаємо", "не можемо", "не приймаємо"? То у вас же є коаліція, яка більшість має сьогодні, будь ласка, приймайте рішення і не кажіть на Погоджувальній раді, що ви не здатні цього робити.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Оскільки було до мене звернення, я відреагую, з вашого дозволу.

Я хочу вам нагадати, ми намагаємося на Погоджувальній раді знаходити рішення. І кожне питання, яке розглядається в нас, воно не завжди йде по лінії коаліція-опозиція. Коли ми приймаємо питання євроінтеграції і національної безпеки, це питання всіх, всієї держави, а не тільки коаліції і опозиції.

З приводу Рахункової палати. Є вже рішення комітету. Я би просив, щоб комітет дав усім фракціям парламенту свої пропозиції щодо кандидатів в Рахункову палату. Я вважаю, було би найгіршою послугою для вирішення цього питання – винести неготове питання в зал і відповідно провалити його. І зараз я би просив комітет, і, зокрема голову підкомітету Івана Крулька, щоб він документи дав усім фракціям на вивчення, щоб вони ознайомилися з переліком тих кандидатів. І я сподіваюся, що наступного пленарного тижня ми цілковито зможемо виходити вже на прийняття рішення. Ще раз наголошую: найгіршою було би послугою, якби ми неготове питання винесли і провалили би в залі, це була би найгірша послуга. Це наше повноваження, це наша функція, рішення готується, і рішення буде прийнято найближчим часом. Дуже вам дякую.

Бакуменко Олександр Борисович.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановний пане Голово, шановні колеги, два законопроекти Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин включені до порядку розгляду пленарних засідань. Однак, потрібно наголосити, що чотири пленарні тижні поспіль ці проекти включаються до порядків денних, але до них не доходить черга.

Зважаючи на те, що комітетом підготовлена ціла низка важливих для галузі законопроектів у сфері дерегуляції, євроінтеграції, децентралізації, земельних відносин, звертаємось до вас, шановний Андрію Володимировичу, з пропозицією щодо проведення наступного пленарного тижня 14-го або 16 червня так званого аграрного дня.

Зокрема, хочу наголосити на високій ефективності практики застосування таких тематичних блоків. Під час розгляду 8 грудня 2015 року питань, пов'язаних з аграрним сектором, було розглянуто 10 проектів закону, 5 з них вже підписані Президентом і набули чинності. З аналогічною пропозицією звернулися до вас і профільні провідні асоціації АПК. Пропозиції щодо проектів надіслано окремим листом комітетом.

Щодо вашого листа, шановний Андрію Володимировичу, про прискорення розгляду проекту Закону (4355) стосовно передачі земель у власність територіальних громад, технічно комітет вже завершив всі необхідні процедури, і формально його можна виносити в зал, однак тоді він буде відображати лише позицію комітету.

Для того, щоб у залі не було розбіжностей, нам потрібно цього тижня узгодити позицію нашого комітету з колегами з екологічного комітету, а також з органами виконавчої влади Мінагрополітики, Мінекології, Мінрегіонбудом, Держгеокадастром, це потрібно для швидкого проходження в залі під час голосування. Наступного пленарного тижня комітет винесе цей проект в зал.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дуже вам дякую.

Підтримую вашу пропозицію. Я згадую, коли у нас був, дійсно, тематичний день, яку велику кількість законопроектів ми прийняли. І ми розглянемо, я думаю, спільну пропозицію, щоб наступного тижня один пленарний день був тематично приурочений цій… Навіть півдня, навіть це буде добре. Попередній раз і було півдня після обіду, і ми так інтенсивно пройшли. Я думаю, ми цю практику продовжимо.

Шановні колеги, я дам слово, тільки подумаю. Напевно, уряд по завершенню всього чи зараз, а потім депутатам? Хто з депутатів? Дерев'янко, так, хвилина, Сергій Висоцький – хвилина.

Давайте ми по хвилині депутатам надамо.

 

КУБІВ С.І. Так, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Потім вже – Степан і Ірина Геращенко.

Будь ласка, Дерев'янко.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, партія "Воля" вимагає заборонити вибори на окупованих територіях Донбасу до повного звільнення заручників, до повного звільнення всіх наших військовополонених і відновлення повного контролю української влади на цій території.

Після підписання Мінських угод Президент заявляв, що неможливо проведення виборів на Донбасі без того, щоб там майорів Український прапор. Сьогодні реальну владу на Донбасі мають бандити, терористи, окупаційні війська. Вони сьогодні хочуть через вибори легалізуватись, щоб далі розвалювати Україну зсередини.

Наступний із пунктів – зрадницький, я би так сказав, Мінських угод, передбачає саме проведення виборів без контролю української влади над цією територією. Тому активна інформаційна політика влади щодо виконання в цій частині Мінських угод є спробою, на наш погляд, відбілювання саме зради українських інтересів і таким чином привести до влади і Захарченка, і Плотницького, і Безлара у тому числі у Верховну Раду.

Тому ми вимагаємо, партія "Воля", припинити будь-які розмови про вибори на території окупованих територій, і законопроект 4719, який у нас зараз є зареєстрований, розглянути і ухвалити про заборону виборів на цих територіях.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Сергій Висоцький, будь ласка.

 

ВИСОЦЬКИЙ С.В. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, шановний пане спікере, коли ми розглядаємо питання декомунізації в парламенті чи питання патріотичні, патріотичного характеру, ми показуємо, що ми можемо бути демократичною єдиною коаліцією, не дивлячись на те, що вона розділилась зараз на демократичну коаліцію та демократичну опозицію. Тому від імені і нашого міжфракційного об'єднання антиокупаційного "Наступ" і інших патріотичних депутатів розгляньте, будь ласка, можливість внесення на цьому тижні до голосування, як Ганна Гопко говорила, 3822, це дуже важливий законопроект щодо квот на українську музику, україномовну на радіо.

Також вже розглянутий законопроект 4303, це Закон про посилення обмеження використання медійної продукції держави-агресора, це продовження того тренду щодо обмеження впливу "русского мира" на нашу медійну сферу.

І також дуже прошу пана спікера поставити на включення до порядку денного 2266а це посилення санкційних законів (щодо позбавлення державних нагород).

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Шановні колеги, я вас проінформую по питанню про квоти. Ви знаєте, що є базовий закон, є альтернативний. І ми узгодили з комітетом і з автором з уряду, з віце-прем'єр-міністром Кириленком, що ми його розгляд переносимо з вівторка на четвер для того, щоб у середу на комітеті, Вікторія Сюмар, на жаль, її немає, вона взяла зобов'язання максимально узгодити кращі положення тих двох законопроектів, що ми винесли в зал, законопроект, який буде мати шанс здобути більшість. Я вважаю, нам, не дай Боже, на законопроекті такого рівня увійти в неуспіх, нам вкрай важливо доводити його до такого рівня, щоб ми виходили і приймали рішення, зокрема по квотності і захисту української мови в піснях. І у мене є велика надія, що ми в четвер зможемо вийти і вийти на позитивне голосування по цьому законопроекту. По інших я розгляну пропозиції.

Шановні колеги, багато питань було до уряду, я ще прошу так коротко, пане Степане, зреагувати на ці питання. І потім – Ірина Геращенко.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Перш за все, хочу сказати, принципова істина, з якою ми йшли і з якою ми залишаємося.

Діяльність уряду на рік, довіра, яка проголосована в парламенті, це є Коаліційна угода, яка підписана у парламенті. Там є чіткі дати, якими керуємося ми і відповідно приймаємо закон.

Теза друга. Законопроекти, які винесені того тижня, вони абсолютно мають довгу технологічну доріжку, погодження і з депутатами, і з профільними комітетами.

Разом з тим, хочу сказати вам, що і завтра, і у середу є чітка програма розписана на рівні міністрів і заступників міністрів щодо участі їх у комітетах, де буде представлена відповідна позиція уряду, вона ніби не є конфліктна станом на сьогодні.

Позиція наступна щодо Закону про ліки. Ми ще раз переговорили відповідно із керівниками фракцій і переговорили з пані Богомолець, пані Гопко, там є характер консенсусу і відповідно прийняття у залі.

Були зауваження відповідно Олександра Данченка. Ми зняли це питання, тому що ми мали зустріч у п'ятницю і сьогодні проговорили, і це питання знято.

Відносно пана Олександра Домбровського. Ми теж переговорили і зняли питання.

Відносно останнього його зауваження принципового до уряду, я би хотів сказати так. Ми працюємо чітко, ніхто ні на що не скаржиться, а ми вперше в єдності з депутатами і в єдності з Верховною Радою, бо жодна реформа уряду не пройде, якщо не буде вона проголосована в залі 226.

Я дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановні колеги. Я хочу звернути увагу всіх, в першу чергу, лідерів парламентських фракцій і груп на наступний момент. Червень буде критичним для нас в контексті зовнішньої політики щодо дискусій в Європейському Союзі в питаннях продовження санкцій проти Російської Федерації, а також щодо безвізового режиму.

Ми, дійсно, всі вітаємо звільнення Надії Савченко і дякуємо всім депутатам парламенту, які були долучені до цієї роботи, в тому числі на міжнародних майданчиках, відстоюючи позицію звільнення Надії. Але на сьогодні декілька країн уже Європейського Союзу і в Парламентській асамблеї Ради Європи розпочинають таку роботу, що це є позитивний сигнал, який може призвести до пом'якшення санкцій. Тому для нас дуже важливо зараз об'єднати зусилля, посилити діалог з нашими міжнародними партнерами, з партіями політичними, з якими ми працюємо в Європейському Союзі, співпрацюємо, і є партнерами для того, щоби донести позицію, що навпаки травень став жахливим і рекордним, на жаль, по кількості порушень режиму тиші на фронті, по кількості вбитих українських військовослужбовців, поранених і також по кількості постраждалих цивільних населених пунктів та цивільних громадян.

І в цьому контексті я хочу подякувати лідерам всіх парламентських фракцій, які підтримали ініціативу звернення до Сенату Французької Республіки щодо звернення не приймати позитивну резолюцію, по можливості, пом'якшення санкцій. А також звернення до Європейського парламенту з проханням поставити дебати про безвізовий режим з Україною ще на цю сесію, яка от відбудеться в Європейському парламенті.

І хочу звернутися до Голови Верховної Ради України, який також підтримав цю ініціативу, з проханням, щоб ми ці постанови розглянули цього тижня.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Переконаний, що ми ці постанови не тільки включимо, а й розглянемо цього тижня.

І, шановні колеги, буквально на завершення одну фразу. У нас справді накопилася величезна кількість питань, які потребують розгляду, і поміж них доводиться виходити на питання прерогатив. І це ми говорили і на засіданні і з урядом, і з головами фракцій. Очевидно, що для держави Україна на сьогодні прерогативою є судова реформа, і в нас є шанс цього тижня вийти на позитивне рішення по тому, щоб ми на законодавчому рівні змогли завершити свою частину і перейти до її впровадження в життя. Це номер один прерогатива цього тижня. І я думаю, четвер має бути, власне, днем судової реформи в нашому українському парламенті.

Друга, це є закон, який стосується співпраці з МВФ. Часто депутати питалися, які ці закони. І я попросив уряд, і ми сформулювали на листочку (хто не має, можете підійти і взяти) перелік тих законопроектів, які уряд визначає як першочергові по співпраці з МВФ. Ми їх рівномірно розподілили на вівторок, на четвер, і теж я вас прошу, принаймні, їх детально вивчити. Вважаю, це прирегативою номер два на цей тиждень. І я просив би, щоб ми максимально сконцентрувалися і максимально ефективно змогли попрацювати цього тижня. А ми постараємось усі пропозиції, які звучали на Погоджувальній раді, врахувати під час формування щоденного порядку денного.

Дуже вам дякую. Завтра о 10 ранку продовжуємо нашу роботу.

Дякую вам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку