СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

14 березня 2016 року

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго ранку, шановні колеги! Будь ласка, я прошу керівників фракцій займати свої місця, керівників комітетів. Ми розпочинаємо Погоджувальну раду Верховної Ради України.

Шановні колеги, у мене фактично є декілька питань, які хотів би вас проінформувати. Насправді, я думав, що ми за ці три тижні, політичні сили знайдуть і запропонують українському суспільству вихід із політичної кризи. Насправді, результату цих консультацій і розмов сьогодні поки що немає. Я переконаний в тому, що затягувати політичну кризу в часі, а точніше її вирішення, є просто неприпустимим. Тому я розраховую, що політичні сили, лідери знайдуть можливості, механізми і запропонують українському суспільству вихід із цієї політичної кризи, яка сьогодні є абсолютно очевидною. Як Голова Верховної Ради готовий цьому всіляко сприяти. І думаю, що ми просто зобов'язані найти правильні й вірні рішення.

Наступна позиція, яку би я хотів вас просити. Насправді, я вважаю, що український парламент завжди в самі складні часи демонстрував здатність бути тим острівцем, який забезпечував спокій. І я глибоко переконаний в тому, що зараз український парламент має продемонструвати, як би важко не було, здатність приймати рішення, які необхідні країні. Таких рішень є у нас достатньо на цей пленарний тиждень. Я думаю, що сьогодні ми з вами узгодимо ті, умовно кажучи, 40 законів, які ми можемо розглядати на цьому пленарному тижні. Але всіх хотів би запросити і закликати до нормальної і конструктивної роботи.

Разом з тим, не треба закривати очі на політичну кризу, треба шукати вихід з цієї ситуації. І ми не можемо говорити про те, що заблокований парламент чи заблокована робота парламенту буде сприяти пошуку ефективних рішень. Це абсолютно є не так.

Тому хотілось би вашого розуміння у тому, що ми маємо працювати і ухвалювати рішення. У нас на цьому тижні є питання і оборонної сфери, ми поставимо крапку в електронному декларуванні в проекті закону, який повністю погоджений з європейськими партнерами. І таким чином ми поставимо крапку у безвізовому  питанні. І я переконаний  у тому, що всі консультації, які я проводив на рівні керівників різного рівня Європейського парламенту і Європейської комісії, мене переконують у тому, що ми отримаємо безвізовий режим. Як би хто скептично до цього питання не ставився, переконаний у тому, що це відбудеться.

Питання фінансового сектору, економічні питання, по дерегуляції – вони стоять в порядку денному на цей пленарний тиждень. Є ініціативи соціального характеру, які потребують теж ухвалення. Тому просив би вас об'єднатись навколо цього, щоб ми могли завтра розпочати роботу і приймати самі необхідні рішення і паралельно проводити консультації. Дякую, шановні колеги. 

Я запрошую до слова (зліва), Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок". 

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу. 

Перш за все, хочу починати з позитива. Я вважаю, що у нас була дуже   корисна поїздка в Брюссель і була проведена колосальна робота,  підготовча робота Місією пана Кокса. А потім в Брюсселі нам практично показали, як повинен працювати парламент, для того щоб парламент приймав закони, які дійсно потрібні людям, закони виважені, збалансовані, які не будуть потім коригуватись. І це, безумовно, підніме довіру до парламенту. І вважаю, що це був перший реальний крок до реформування парламенту, для того щоб він відповідав інтересам людей і мав підтримку не 7 відсотків населення, а значно більше.

Тому ми, наша фракція підтримує постанову, яка буде затверджена по результатам розгляду роботи Місії разом з представниками парламенту. Вважаю, що це був такий проривний крок.   

Але що стосується подальшої роботи, то ми, я вважаю, всі отримали  чіткі політичні сигнали від європейських парламентарів стосовно внутрішньої ситуації  в країні. Для нас зрозуміло, що поки буде глибока політична криза, а вона вже граничить з політичним бардаком, то не буде ніякої дієвої підтримки ззовні, і ми можемо очікувати тільки на розгляд нас як якихось, там, проблемних, в тому числі парламентарів.

Вважаю, що справа не тільки в тому, що Президент України Петро Олексійович Порошенко не хоче працювати з Прем'єр-міністром України Арсенієм Петровичем Яценюком, справа набагато глибша. Справа в тому, що півтора року назад, коли була сформована коаліція з безпрецедентною кількістю депутатів – в 302 депутати, отримала повну повноту влади в законодавчому процесі, сформувала уряд, практично відсторонила опозицію від можливості контролювати її дії. І те, що ми сьогодні маємо глибоку політичну кризу, це спільна робота і коаліції, яка вже сьогодні практично не існує, і уряду, який повністю втратив довіру людей, парламенту і всіх, хто з ним має справу. І саме гірше, що і зовнішніх інвесторів також.

Тому криза глибока. Ми не бачимо іншого виходу з кризи, аніж дострокові парламентські вибори, як це потрібно по Конституції,  формування нової коаліції і нового уряду після цих виборів. Наша думка є тут збалансованою. Ми бачимо, що іншого виходу з цієї політичної кризи, напевно, немає.

Що стосується наступного тижня. Голосував разом з більшістю колег за те, щоб парламент продовжував працювати. Вважаю, що ми повинні показувати приклад – приймати закони, але тільки потрібні для людей. І для нас принципово прийняття двох законів: перший – це коригування бюджету в частині індексації зарплат і пенсій, про що було обіцяно урядом, і це дуже нагально, враховуючи рівень інфляції, зростання цін сьогодні; а другий – виправити ту помилку, яка була при прийнятті рішення по Податковому кодексу в частині відміни спеціального оподаткування сільського господарства. Це стосується фермерів, їх 100 тисяч по країні. І ми вважаємо, що парламенту потрібно виправити помилку, яка була зроблена, коли відміняли ці пільги. Для нас це є принциповим. І я думаю, що це є принциповим для кожного парламентаря, який має справу з реальним сектором економіки. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую,  що дотримались  регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко,  Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я думаю, що для кожного, хто сидить у цьому залі, очевидна одна дуже проста річ: головні наслідки цієї так званої політичної кризи криються в економічних проблемах, в економічних причинах. Результати діяльності нинішнього уряду, парламентської коаліції, Національного банку і всієї влади разом взятої призвели до одного: мільйони людей радикально знизили рівень споживання. Радикально знизився рівень життя мільйонів українських громадян – оце головна причина кризи. Якби в людей було що їсти, чим годувати свої сім'ї, своїх дітей, не було би  ніякої  кризи.

Що ми бачимо натомість? Уряд замість того, щоб проводити таку економічну політику разом з Національним банком, разом із іншими  інституціями, яка дасть можливість створювати робочі місця, відновити національне виробництво, підтримати цілі галузі промисловості, підтримати сільськогосподарське виробництво, нинішня влада все робить навпаки. Міністр фінансів днями заявляє, що прогноз був зростання 2 відсотки ВВП,  тепер погіршився прогноз -  буде лише 1 відсоток зростання, мотивуючи тим, що її, бачите, не тішить стан справ у агросекторі і металургії.

А в мене питання: а що зробив уряд, щоб поліпшити ситуацію і в металургії, і в агросекторі, і в інших галузях реального сектору економіки?  Урядові ініціативи якраз були спрямовані проти українських промисловців і аграріїв, зокрема: підвищення податкового навантаження та урізання  спецрежиму для аграріїв (а спочатку намагались взагалі  ліквідувати  спецрежим), затвердження  квот на експорт металобрухту в обсязі понад  мільйон тон на 2016 рік, що створює дефіцит сировини для вітчизняних  металургів; підвищення тарифів на залізничні перевезення, внаслідок яких український гірничо-металургійний комплекс може взагалі "піти на дно" і потягнути за собою всю економіку; спроба ліквідації податкових пільг по промисловій нерухомості, які ми ледве відстояли. І цей перелік, на жаль, можна продовжувати. Тобто економічна політика нинішньої влади спрямована на те, щоб знищити промисловість, сільське господарство, знищити власну економіку. Вони вважають, що головне – це скільки взяли кредиту Міжнародного валютного фонду.

Я хотів би нагадати, хто забув: з 1 березня підняли ціни на електрику і з 1 квітня піднімають ціни на газ знову - на 53 відсотки. Сьогодні ціна на газ 7200, 53 відсотки зростання - це більше 10 тисяч гривень ціна на газ. Де газ по 500 доларів, коли імпортний по 200, внутрішнього видобутку по 1 тисячі 500 гривень за тисячу кубів? Я питаю: чому українські громадяни мають платити за газ по 500 доларів за тисячу кубів? Звідки береться ця цифра? Чому українці мають сплачувати за корупцію в "Нафтогазі", за корупцію в українській економіці, за корупцію в енергетиці?

Тому ми категорично противники цієї політики. Ми запропонували, Радикальна партія, розуміючи хибність урядово-економічного курсу, Радикальна партія запропонувала альтернативний економічний план антикризового розвитку української економіки, який передбачає радикальні інституційні реформи подолання корупції, фінансову стабілізацію, здобуття енергетичної незалежності, цілеспрямований розігрів національної економіки через стимулювання інвестицій, експорту та споживчого попиту, у тому числі з використанням міжнародної фінансової допомоги, а також соціалізація економіки. До тих пір, поки в людей буде тисяча гривень зарплата, півтори тисячі гривень пенсія, не буде ніякого розвитку економіки. Немає внутрішнього попиту, немає доходів громадян – і внаслідок цього не працює ні малий, ні середній, ні великий бізнес.

У нас влада півтора чи два роки проводить деолігархізацію української економіки. Та якби я був Президентом, я здолав би цих олігархів за одну хвилину, отак би всіх зібрав і сказав: "Хлопці, із сьогоднішнього дня рівні умови для всіх. Ніхто до мене не може зайти, ніхто від мене не може вибити преференції". Але водночас, якщо рівні правила, то це можливості працювати, можливості заробляти і, головне, платити податки до бюджету, бо це соціальна сфера, це економіка, це робочі місця. Натомість у нас всі борються з олігархами. Ця деолігархізація перетворюється в те, що бізнес забирають в одних і з'являються нові олігархи, і всі борються з багатими замість того, щоб боротися з бідністю, замість того, щоб було менше бідних українців. От проти чого треба боротися: проти бідності! А не борються з вітряними мельницями, в результаті яких олігархи стають ще багатшими.

Тому Радикальна партія вимагає радикальних змін економічної політики Президента, уряду і парламенту, і Національного банку, яка має бути спрямована на подолання безробіття, радикальне підвищення заробітних плат і пенсій, створення нових робочих місць, вирішення соціальних проблем, які стоять перед українцями. Інакше жодна коаліція не має права на життя. Має бути коаліція повного холодильника, а не пустого холодильника, яку ми сьогодні маємо, і в тому миша повісилась в результаті тієї політики, яку проводить нинішня влада.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую. Прошу всіх дотримуватись регламенту.

Будь ласка,  Віктор Васильович Бондар, група "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я думаю, що за останні два роки вже вся країна побачила, що, на жаль, те, на чому нова влада прийшла сьогодні до влади, нічого практично в країні толком не відбувається. Була обіцяна абсолютна євроінтеграція, було обіцяно безвізовий режим, було обіцяно багато відкритих ринків європейських і так далі, була обіцяна нова економічна політика.

На жаль, ми бачимо сьогодні і чуємо вже представників коаліції між собою, чуємо постійні чвари, що все це закінчилось фіаско. Коаліція, яка на початку навіть починалася 300 голосів, сьогодні не має можливості зібрати навіть 200 голосів під голосування по всіх необхідних рішеннях.

Ми бачимо "холодний душ" з боку Європейського Союзу. По суті, ми залишилися після всіх дворічних подій один на один зі своєю економікою, зі своєю війною, зі своєю внутрішньою ситуацією, зі своєю соціальною ситуацією. Ніхто не поспішає допомагати тим, хто сам собі не може дати ладу. І це вже зрозуміло, і це вже видно. Ми бачимо абсолютну неадекватність більшості міністрів в уряді, які сьогодні не можуть сказати толком, що вони роблять, який у них план дій хоча б на найближчий місяць,  не те, що там на рік. Ми бачимо розвал в економіці. Ми бачимо провал з точки зору кримінальної обстановки в країні. Ми бачимо велику соціальну напруженість, ми бачимо шалені тарифи, про які багато говорилось перед виборами, але забула повністю вся коаліція після виборів, що це питання обіцяли врегулювати. Ми бачимо, що навіть ті питання, які вже проголосовані, те саме питання, яке ми ставили, провели через зал, про передачу бюджету профтехосвіті, воно місяць вже проголосоване, так і не підписано, так і нема зарплат, нічого не вирішується. Тобто навіть ті питання, які дрібні, але розв'язувалися, вони не вирішуються.

Треба внести зміни до бюджету, який проголосований перед Новим роком, абсолютно правильно було сказано. Були помилки по аграрникам, були помилки інші, по ПТУ і так далі. Треба це вирішити терміново. Це має бути термінова реакція уряду, термінова реакція коаліції. Але ми бачимо замість того постійні чвари, постійні якісь проблеми. Ми не бачимо якоїсь логіки дій, що далі буде.

Так не можна працювати. Задумайтесь, що ви робите? Ви женете країну на перевибори! Ми не проти, партія "Відродження" не проти перевиборів, але ми вам говоримо, що ви свідомо, своїми руками, влада, за  два роки розвалили всю економіку, управлінську вертикаль, міністерства. Тепер на рік ви ще країну хочете залишити взагалі в популізмі, в передвиборчій риториці, в тому, що зараз всі почнуть один одного поливати брудом. Восени відбудуться вибори, ще три місяці будете робити коаліцію, потім три місяці формувати уряд. На весну наступного року тоді тільки з'явиться хоч якась нова система управління у країні. Що за цей рік відбудеться в країні?

Ми готові на ці перевибори. Але чи готові ви довести країну вже за цей рік до останнього зубожіння і довести людей просто до того, що вони почнуть вже не вибирати вас, а розстрілювати, всіх по ходу, не розбираючись, хто там за що говорив і хто винний в тому, що відбулося тут за ці два роки.

Тому ми говоримо про те, що в першу чергу має бути: на першому плані – економіка, відродження економіки, чіткий план дій, план по ключових напрямках економічних, відродження інфраструктури, дороги, мости, створення робочих місць, приведення інвесторів в країну, які побудують нові підприємства, які почнуть вкладати кошти в економіку і вірити в цю країну так само, як віримо ми. Ну, неможливо в цих умовах, які сьогодні створили, як працює сьогоднішня коаліція, уряд, отримати результат від влади. Це не буде ніякого толку, бо так ніхто не працює в жодній країні світу. Реформи, в тому числі, треба починати з себе.

Ви подивіться, скільки комітетів створили, коаліція забрала в опозиції всі посади і так далі. Нам вони не потрібні. Але ви попризначали в комітетах по десятку керівників, заступників, глави. І є комітети, де один рядовий член комітету, а всі інші – начальники.

Ми говоримо про те, що давайте скоротимо в 2-3 рази кількість комітетів, приведемо їх у відповідність до кількості міністерств, зробимо нормальний перерозподіл посад. Вам в Європейському Союзі, в Брюсселі,  сказали, що навіть там з опозицією постійно рахуються і треба рахуватися, і треба враховувати позиції. А ви що робите? Ви позаймали комітети, людей і так далі, а толку нема ніякого. Скоротіть, скоротіть чисельність, заставте міністрів звітувати перед профільними комітетами, зробіть парламентський контроль за міністерствами! Ви втратили контроль, ви його розвалили, ця діюча влада на сьогоднішній день, діюча коаліція. Поверніть контроль за міністрами, поверніть контроль за роботою комітетів, налагодьте роботу!

Порядок денний. Не можна формувати по 80  питань, як нам формують кожен день. Нереально розглянути 80 питань. Вибирайте 5-10 найкращих, найбільш актуальніших для людей питань, ставте на голосування, і Рада підтримає. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Будь ласка, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, я прошу, перше, зробити на цьому акцент, Володимире Борисовичу, 2093 я прошу поставити у вівторок. Цей законопроект нам необхідно проголосувати, його чекає суспільство, чекають люди, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Друге. 1 грудня ми прийняли Постанову про проведення парламентських слухань, які відбудуться 16 березня в стінах парламенту, на які вже зареєструвалося 700 людей. І згідно цієї постанови Кабінет Міністрів повинен був приготувати до 1 квітня свої пропозиції і дати аналітику. Станом на 10 березня нічого не було надано. Ми зробили екстрене засідання з представниками Кабінету Міністрів. На превеликий жаль, жоден міністр на це засідання не прийшов, прийшли заступники міністрів, а деяких міністерств    навіть керівники департаментів.

І такий кричущий ще факт, що в цьому році 30-а річниця катастрофи на Чорнобильській станції, і такий попит великий у суспільства до цих парламентських слухань, але Кабінет Міністрів визначив головним доповідачем на цих парламентських слуханнях заступника міністра охорони здоров'я. Не Прем'єр-міністра, не міністра і взагалі жодного міністра не подали на ці парламентські слухання, а тільки заступників міністрів. Прошу, Володимире Борисовичу, в першу чергу вам звернути на це увагу і негайно відреагувати.

Я, до речі, підтримую своїх колег і вдячний, в першу чергу, Європарламенту, Шульцу, Пету Коксу, яка корисна у нас була поїздка. І, я думаю, дуже багато мої колеги з неї привезли. А зараз уже по виступах своїх шановних колег я розумію, що ми приїхали всі з одним і тим же настроєм, так? І, в принципі, я з тим самим меседжем хотів сьогодні виступати щодо того, що ми повинні далі робити.

Депутатська група "Воля народу" також підготувала короткострокову стратегію виходу саме з кризи, урядової кризи країни. На превеликий жаль, уряд наш не має стратегії, ми так і не почули, яка стратегія, до чого ми йдемо, з чим зв'язані ці підняття тарифів, до чого вони повинні привести, крім того, що нашим людям вже не буде, за що жити. Я би хотів, враховуючи те, що з 1 квітня на 53 відсотка (Олег Валерійович сказав) піднімуться тарифи на газ, я прошу вас на "годину Уряду" запросіть, будь ласка, голову "Нафтогазу", хай нам доповість. Може, у "Нафтогазу" є стратегія, про яку ми не знаємо. І що стосується тарифів на електроенергію, прошу запросити міністра палива і енергетики.

Група "Воля народу" підготувала короткострокову стратегію, і ми її зараз направимо уряду, наше бачення, найближчим часом, що ми повинні зробити. І, до речі, воно так вийшло, ми її назвали "Вісім березневих тез". Я не буду повторюватися, але там говориться все про реальну боротьбу з корупцією, встановлення макроекономічної, фінансової стабільності, поліпшення рівня соціального захисту громадян. Там всі рецепти є, за рахунок чого. Ми пояснюємо Кабінету Міністрів, що може вивести з глибокої стагнації сьогодні нашу економіку. Це індексація заробітних плат і пенсій, в першу чергу, підніме попит на споживчому ринку і дасть поштовх для економіки. Тому над цим потрібно працювати. Інвестклімат, якого сьогодні взагалі немає, не тільки для іноземця. Сьогодні інвестклімату немає для українського виробника і інвестклімату немає навіть для державних підприємств. Ми знищили все. Проведення податкової реформи, про яку ми багато говоримо. Якщо ми не знизимо тиск на підприємця, ми зупинимо взагалі нашу економічну машину.

Що стосується відновлення експорту, також. Ми втратили вже 20 мільярдів експорту в Євросоюз і країни Митного союзу. Над цим дуже серйозно потрібно працювати. Хто в міністерстві цим займається, я не знаю. Я взагалі не розумію, хто в Кабінеті Міністрів, крім Яценюка, працює, якщо чесно.

Тепер що стосується підвищення енергетичної безпеки – питання, над яким треба серйозно працювати. І я вам скажу, я на якомусь телеканалі почув, хтось з депутатів виступав, там якусь відкрили електронну переписку. Мене трошки на рахунок національної безпеки, стратегічних наших об'єктів  трошки лякає та переписка між працівниками нафтогазового комплексу. Треба, щоб правоохоронні служби звернули увагу і відповіли суспільству: чи вона реальною є, чи це фейк.   

І проведення реальних реформ  в місцевому самоврядуванні. Шановні колеги, децентралізацію не потрібно зупиняти, раз. А по-друге, не забувайте, ми повинні прийняти 500 законопроектів (і я там почув, що Арсеній Петрович виступав) до 2018 року. Не треба чекати 2018 року, ми повинні зараз потужно працювати над  децентралізацією в країні. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую, що дотрималися регламенту.

 Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Перш за все, наша фракція пропонує розпочати тиждень із голосування за принципові законопроекти, які забезпечують європейську інтеграцію. Йдеться про виправлення допущених нами помилок в Законі про електронне декларування, на яке Президент наклав вето і повернув закон із поправками, узгодженими з європейським співтовариством. Також ми підтримуємо ряд голосувань, пов'язаних з Державним бюро розслідувань, з Національним агентством з питань виявлення, розшуку,  управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, тощо.

Тим не менше робити вигляд, що парламент буде працювати у звичайному режимі, я не можу. На жаль, протягом трьох тижнів після закінчення пленарних засідань Верховної Ради уряд із наполегливістю, гідною її кращого застосування, продовжує кампанію дискредитації всієї політичної системи України. Тепер уже через ключові зарубіжні засоби масової інформації Арсеній Петрович Яценюк перекладає всю відповідальність за стан справ на  Президента, на фракції, на кого завгодно, тільки не на главу виконавчої влади.

Більше того, постійно точиться якась футбольна розмова про те, що м'яч на полі Президента. Ну, якщо вже говорити футбольними термінами, то дехто обіцяв вивести збірну в "Єврокубок". А наразі опустив команду до рівня сільських ігор, і під свист Лохвицького стадіону тепер пише "Financial Times"" "Президент у всьому винен, хай прийме рішення".

Президент працював і працює з будь-яким урядом, сформованим згідно Конституції Верховною Радою України. І мені здається, ніхто з урядовців не може поскаржитися, що Президент завадив комусь проводити реформи. Точно так же при наявних помилках, тим не менше, ніхто не може сказати, що "Блок Петра Порошенка" у парламенті якимось чином саботує реформи. Навпаки, ми готові і далі проводити виконання нами ж з колегами написаної Коаліційної угоди, направленої на євроінтеграцію, боротьбу з корупцією, олігархією тощо.

Проте, ми не можемо не помічати, що уряд усю свою енергію направляє на піар-свист і обслуговування олігархічних інтересів при призначеннях в ключові державні монополії.

ББП висловився за незадовільну оцінку діяльності уряду. Ми вважаємо, що на зміну уряду Яценюка має прийти технократичний уряд, який, зрештою, почне виконувати Коаліційну угоду. Він має, все ж таки, припинити політичну корупцію при призначенні в крупні державні монополії представників партій та олігархів. Він має почати приватизацію нестратегічних державних підприємств, а не їх "доїння". Він має запустити інвестиційні проекти через фінансування міжнародних інституцій.

Колеги, вдумайтесь! Два мільярда найдешевших кредитів світу Україна минулого року не використала для інвестиційних проектів! Ми говоримо про те, що немає чим піднімати стратегічні підприємства або середній клас? Два мільярди доларів найдешевших кредитів так і залишились не використаними. Бо уряд думає, про що він знову скаже в "10 хвилин" наступного тижня.

Стратегічне планування відсутнє. І це те, що заважає закінчити реформу державного апарату, реформу по децентралізації, реформу податкову, в першу чергу адміністрування. Можна, на жаль, довго ще говорити про проблеми.

Висновок один: Верховна Рада має остаточно прийняти рішення і нормалізувати ситуацію. Уряд є похідним від більшості у парламенті.  Кабмін наймається на роботу Верховною Радою України. І якщо уряд  звинувачує всіх і вся замість того, щоб працювати над поставленими парламентом від імені виборців завданнями, значить, парламент має  повернутися до оцінки діяльності уряду. 

"Блок Петра Порошенка" підтримує зміну Прем'єра на керівника-технократа, який буде працювати, а не займатися щоденним піаром, і припинить ініціювати протистояння між гілками влади. Україна потребує стабільності. Зустрічі в Брюсселі про це засвідчили. Ніхто не буде мати  серйозні відносини з країною, в якій влада бореться сама між собою та ще й на шпальтах міжнародних засобів масової інформації. Тому "Блок Петра Порошенка" закликає у вівторок прийняти ключові закони для євроінтеграції і після цього разом із колегами по більшості знайти мудре політичне рішення  для подолання глибокої політичної кризи. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую.

Будь ласка,  Максим Юрійович Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Голово, шановні колеги! Як правильно сказали, Володимире Борисовичу, що "Український тиждень" в Брюсселі   був напрочуд необхідним та продуктивним для оптимізації роботи українського парламенту. Ми всі разом говорили з нашими колегами, всі усвідомили відповідальність за майбутнє України. І ще раз хочу підкреслити, що Європі потрібна Україна, але Україна стабільна. І тому впевнений, що цей дух єдності, він повинен залишитися і в стінах Верховної Ради, а не повинен був зникнути по дорозі з Брюсселю до Києва. Тому нам треба показати на цьому пленарному тижні, що ми відповідальні політики і що те, про що ми говорили в Європі, все ж таки, буде імплементовано в цьому нашому парламенті.

"Народний фронт" підтримує і буде голосувати за законопроект про електронні декларації в редакції, яка погоджена з Євросоюзом. Тому що вважаємо, що жодні перепони і дискомфорт українських чиновників стосовно декларування їхніх статків не можуть стати на заваді безвізового режиму для всіх українців. 

Ми звертаємося до всіх фракцій коаліції підтримати Закон про  спецконфіскації. Два роки вже минуло після Революції Гідності, півтора мільярда доларів лежить на рахунках, і вони не можуть бути запущені в економіці, тому що ми нічого не робимо. Заявляю позицію фракції "Народного фронту", що ми вимагаємо завтра першим же питанням ставити в порядок денний і голосувати за це. Тому що гроші повинні бути направлені на підвищення обороноздатності і на підвищення соціальних стандартів. Чи ми забули, що на сході зараз загострення бойових дій? Чи ми всі свідомі тут, що треба підтримувати нашу обороноздатність? А тут лише йде "дележка" портфелів, хто кому, хто за кого відповідає і передає м'яч.

І, до речі, дуже цікаве ваше порівняння з футбольною командою. Впевнений, що ми будемо в Євролізі, це від нас залежить. Але команда виграє лише тоді, коли забиваємо в чужі ворота. А тут що ні удар,  то – штанга або в свої ворота деколи. І це і коаліції, і фракції ББП також стосується.

Тому впевнений, що альтернативи коаліції "Європейська Україна" немає, і ми повинні стабілізувати її роботу. Прем'єр-міністр вчора звернувся до фракції коаліції – відновити роботу коаліції. Світоглядних розбіжностей між нами немає. Ми мусимо співпрацювати заради України, співпрацювати, щоб вийти з цієї штучно створеної кризи.

І тому голова уряду запропонував програму на 2016 рік, яка ґрунтується на принципах розумної економії, справедливого розподілу видатків, економічної дерегуляції та демонополізації, продовження бюджетної децентралізації, проведення прозорої приватизації державних компаній та створення умов для очікуваного зростання. І також запустити процес призначення керівників на 50 самих великих державних корпорацій.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Два роки не можете запустити.

 

БУРБАК М.Ю. Ми всі разом не можемо запустити, якщо ви вважаєте, перепрошую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ні, ні, це виконавча влада робить.

 

БУРБАК М.Ю. Коаліційний уряд був створений фракціями коаліції, перепрошую.

Тому у нас є два варіанти виходу з цієї штучно, підкреслюю ще раз, створеної політичної кризи: це відновлення парламентської коаліції, посилення чинного складу Кабінету Міністрів України, тісна взаємодія між "Блоком Петра Порошенка", "Народним фронтом" та демократичними парламентськими силами, а найважливіше – продовження реформ в країні, які започатковані цим урядом.

І другий варіант. Президент України та його фракція, яка є найбільшою у Верховній Раді, беруть на себе відповідальність і представляють новий склад Кабінету Міністрів, нового Прем'єр-міністра, нову програму, а не передвиборчі гасла, та проводять переговори з парламентськими силами щодо підтримки іншого уряду і альтернативної програми. Треба нарешті прийняти це рішення. Ціна зволікання – економічне падіння, втрата керованості країною, втрата підтримки з боку західних партнерів, втрати всього, що досягнуто за два роки.

Тому я також звертаюсь до керівників фракцій коаліції "Європейська  Україна": давайте працювати разом і боротися за Україну і за її майбутнє. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Можна репліку, одну хвилину?

 

ГРОЙСМАН В. Б. Репліка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. На запрошення керівника "Народного фронту" до "Блоку Петра Порошенка" готовий відповісти. Як тільки ми отримаємо заяву   про відставку Прем'єр-міністра, ми внесемо наступну кандидатуру, і ми давно чекаємо цього моменту. У нас є і кандидатура, і програма, і голоси.  

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. А можна, Володимире Борисовичу?

 

ГРОЙСМАН В. Б. Колеги!

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, я вибачаюся, але дискусія, яку ми  зараз…

 

ГРОЙСМАН В. Б. Репліка, хвилину, і будемо завершувати.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу! Дискусія, яку ми зараз спостерігаємо і все суспільство спостерігає, як два керівники найбільших фракцій між собою з'ясовують, я думаю, що мільйони людей хотіли б бачити цю кандидатуру – раз. По-друге, найважливіше, - програма дій цієї кандидатури, яка у вас є. Третє: чи є під неї 226 голосів? Будь ласка, давайте сформуємо коаліцію, подайте  кандидатуру.

Але мені головне і, я думаю, для кожної людини, що ця кандидатура  буде робити, щоб у них в холодильнику було що їсти і чим своїх дітей годувати. А якщо ви "підковерно" між собою ділитесь кандидатурами,  з'ясовуєте і суспільство перед фактом ставите, то я думаю, що з цією візантійською політикою пора  кінчати.

 

ГРОЙСМАН В. Б. Дякую, колеги.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Кожен судить в міру своїх звичок. Ніяких посад ми не ділимо. 

 

ГРОЙСМАН В. Б. Колеги, я прошу дотримуватись регламенту роботи  Погоджувальної ради, інакше – це буде, ну, "Голівуд". Ми достатньо почули з вами про "змагання в ораторському мистецтві".

Будь ласка, прошу, Олег Романович Березюк,  "Самопоміч".

 

 

БЕРЕЗЮК О. Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Доля цієї держави насправді вирішується людьми, які делегують свої повноваження владі, яка має управляти процесами. І в ці дні не стільки після Брюсселю, скільки після розмов з людьми в Миколаєві, Одесі, Житомирі, Кривому Розі, Дніпропетровську, інших містах, думаєш про долю. Долю 86-річного колишнього доцента університету, який прийшов на особистий прийом до депутата для того, щоб розповісти і нічого не просити, а просто розповісти, як він живе за 2 тисячі гривень і боїться захворіти. А чому боїться захворіти? Тому що як він захворює, то він не буде мати що їсти, бо він самотній.

Доля 90-річної вчительки, яка померла. Її сусіди хоронять у труні на Сумщині, яку зробили з підлоги, яку вони зірвали у її домі, тому що не мали за що купити цього.

Доля героїчної жінки Надії Савченко, яка є справді долею України, тому що над нею знущаються, як над Україною знущаються вороги, як знущалися у 1918-му, 1933-му, 1939-му, роблячи безсилою цю країну, допомогти їй, знецінюючи владу цієї країни. Чому? Тому що ця влада не виконує делегованих повноважень людей, не дбає про ситуацію. Сьогодні доля країни залежить від злоякісного політичного егоцентризму декількох людей, які зовсім не думають. Це влада бухгалтерів і фінансистів, які рахують дебіт з кредитом і сальдо, але зовсім не думають, як насправді з тим дебітом виживають звичайні люди. Це є політичне управління державою? І цей злоякісний політичний егоцентризм сьогодні поставив під загрозу цілу державу. На неї напали не тому, що вона конкурент, на неї напали, тому що вона слаба.

Шановні колеги депутати, цей парламент має коаліцію - коаліцію, яка голосувала успішно за прокурора, коаліцію, яка голосувала успішно за поправки до Конституції, які руйнують цю державу, коаліція, яка успішно проголосувала бюджет цієї країни. Що ж це за мімікрична, егоцентрична гра, що зараз немає, як призначити нового Прем'єра, який втратив свою довіру?

Тому, шановні колеги, це справді доля, яку або ми вирішимо, або ця доля буде повторена, як вона була повторена у 1918-му, 1939-му і інших роках в цій країні. Доля в руках парламенту, який має працювати. Егоцентричний, злоякісний політичний егоцентризм, перепрошую, має піти у минуле (і комерційні інтереси), і мають бути виключно інтереси людей.

Тому є пропозиція, яка залишається актуальною: уряд змінюється, тому що до нього просто немає довіри; Генеральний прокурор змінюється. Про вибори треба забути, тому що люди виборів не хочуть, вони не бачать в них сенсу. Тому що в їх наслідок нічого не зміниться, а доля може повторитися. Давайте творити нову долю цієї держави і цих людей. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Юлія Тимошенко, "Батьківщина". Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, в п'ятницю одна з публічних телевізійних програм України запросила значну частину близьких, родичів, матерів, сестер тих 28 ув'язнених, які знаходяться за ґратами в Російській Федерації. І знаєте, на фоні того, що вони розповідали про ті жахливі катування, які виносять ці наші українці і Надя Савченко, і інші, це страшно, розумієте? Вони практично втрачають своє життя кожну хвилину, але вони стоять, вони тримають удар, вони борються за Україну. І як ганебно, принизливо, ницо виглядає сьогодні вся ця брудна "возня" в політичному класі України. На фоні життів, які герої віддають на фронтах і які віддають за ґратами в Росії, тут йде, продовжує йти майже публічний, нахабний, брудний дерибан. І в той час, коли розповідали родичі тих, хто ув'язнений, про їх катування і про знущання над ними, в той же час публічно викидається дискусія в електронному форматі між керівниками НАК "Нафтогазу" і "Укргазвидобування", які обидва є ставлениками безпосередньо Прем'єр-міністра України, які брудно обговорюють, публічно, як їм поділити чергові тендери і як їм на цих тендерах відмити сотні тисяч доларів. І країна мовчить, все нормально! Це відбувається на фоні того, що з 1 березня на 25 відсотків подорожчали тарифи на електроенергію, а з 1 квітня на 53  відсотки дорожчати можуть тарифи на газ. Але, замітьте, не будь-які тарифи, а тарифи соціальні, для найбільш вразливих верств населення України. І зразу ж опалення для тих же самих абсолютно зубожілих верств населення на 80 відсотків буде підніматися.

Скажіть, будь ласка, скільки ще корупції, скільки ще знущання над людьми і скільки ще цієї ганьби на весь світ? Ви ж не розповідаєте, про що говорити в Європейському Союзі з нами. Про корупцію у вищих ешелонах влади, у тому числі на фоні реформування Регламенту країни, вірніше, Регламенту Верховної Ради. Тому скільки цю ганьбу будете терпіти?

Сьогодні 25-й день не існує коаліції офіційної в парламенті. Не існує. І  я прошу всіх колег не апелювати до коаліції, її немає. І якщо й є, то тіньова, на яку не впливає ніхто, крім кланів, які продовжують управляти країною.

Що таке 25-й день? Через п'ять днів закінчується 30-денний термін відсутності коаліції, після якого Президент має – підкреслюю, має право – оголошувати позачергові вибори до Верховної Ради або за ці  30 днів мусять бути проведені консультації, створена нова коаліція, обраний новий уряд.

Дорогі друзі, за три тижні, поки гуляв парламент, жодних публічних консультацій не проводилося та й закритих консультацій, наскільки я знаю, також системних не проводилося.

Скажіть, будь ласка, хто відповідає за те, що втрачене управління державою, що розвалене державне управління країною, що ніхто не організовує цю роботу і ніхто не бачить змісту і сенсу? Куди рухається країна? Хто за це відповідає?

І тому я також хочу повідомити, що зараз зібраний страйковий комітет аграріїв, хто не знає, і, по-моєму, з цього тижня вони оголошують страйки, оголошують публічні зібрання. Чому? Тому що замість того, щоб піднімати фермерство, свідомо – я підкреслюю, свідомо! – знищується фермерство, і  люди виганяються з сільськогосподарських земель, для того щоб потім знову створити мільйонні масиви землі, мільйони гектарів для окремих феодалів і латифундистів. Скільки це буде продовжуватися?

І тому партія і фракція "Батьківщина" наполягає на деяких речах. Перше: негайно розпочати публічні консультації по створенню нової коаліції і по формуванню нового уряду. Друге: ми наполягаємо на тому, щоб корумпований, абсолютно прогнилий уряд був негайно відправлений у відставку. Сьогодні є проект постанови у Верховній Раді, він пройшов комітети. Я прошу, першим питанням треба його ставити в порядок денний. І той, хто не проголосує за звільнення уряду, персонально несе відповідальність далі за все, що відбувається в країні, тому що окремі фракції тут дуже так "бодро" критикують все це, а насправді за звільнення Прем'єр-міністра не проголосували. І треба негайно сідати і міняти стратегію розвитку країни з абсолютного вбивства соціальних, економічних сфер життя країни, міняти це на розвиток країни, на підняття економіки, на підняття життя людей і це невідкладно. А імітувати далі процес законодавчий...

 

ГРОЙСМАН В.Б. 20 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. ... як би нічого не відбувається, це, на мій погляд, є продовженням руйнування управління державою.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Степан Іванович Кубів – представник Президента у Верховній Раді.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановний український народе! Хочу підтвердити те, що на сьогодні парламент є міцним майданчиком дискусії і прийняття законів, і це ми підтверджуємо фактами і цифрами, тому що з початку дії парламенту прийнято більше 700 законів і до розгляду після комітетів більше 597 підготовлено. Це говорить про ту роботу велику, яку  ми проводимо. Ми повинні її продовжити для того, щоби закони працювали, а вони приймаються досить непогані. І парламентські комітети, і парламент повинні чітко контролювати тих, хто повинен виконувати і слідкувати за нормами законодавства.

Разом з тим, хочу підтвердити позицію Юрія Луценка і Голови  Верховної Ради Володимира Гройсмана, те, що Президент застосував право вето до Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році і направив його до Верховної Ради в суботу з пропозиціями, погодженими з Євросоюзом, громадськістю і також депутатами. Ми маємо час дійсно вийти з єдиною думкою і в публічній сфері не створювати, і не забирати право у людей отримати безвізовий режим.

Глава держави подав законопроект і визначив його як невідкладний. Петро Порошенко зазначив, що пропозиції, розроблені депутатами Верховної Ради, комітетами, Адміністрацією Президента і громадянським суспільством, є підтримані Євросоюзом.

Минулого тижня в четвер була просьба керівників фракцій, які були на засіданні, і представників, щодо зустрічі з Президентом України. Я як представник Президента буквально перед цим засіданням підтверджую, що зустріч відбудеться сьогодні на просьбу керівників фракцій і груп о 19 годині 30 хвилин. Саме послідовна і чітка співпраця між Президентом та парламентом, керівниками фракцій і груп дозволяє нам бути ефективними в реформуванні України. Запрошуються всі керівники фракцій і керівники груп сьогодні.

Цей уряд – на сьогоднішній день було сказано вже – мав безпрецедентну довіру протягом минулого року. Проте тепер вже очевидним є запит на повне його перезавантаження, адже будь-яка реформа, яка б не впроваджувалась, не викликає сьогодні у людей довіри, і дуже важко буде знайти підтримку в залі, і ми це сьогодні бачимо у виступах керівників фракцій і груп.

Момент для часткового оновлення Кабінету Міністрів упущено. Потрібно невідкладно створити новий Кабінет Міністрів в ім'я розвитку України і припинити нам боротьбу міжпартійну, яка доводить до складнішого життя кожної людини.

Разом з тим, законодавчі ініціативи Глави держави, які пропонується розглянути на поточному пленарному тижні. У сфері міжнародних відносин  це законопроект 0085 про приєднання України до Угоди про державні закупівлі, яка спрямована на відкриття та доступ український компаній до нових міжнародних ринків збуту з річних обсягом закупівель 1,7 трильйона доларів  США. Ратифікація угоди сприятиме зниженню корупційних  ризиків.

У сфері правової політики та правосуддя – законопроекти 2506, 2507, 2508, проговорювали ми, і я думаю, ми продовжимо консультації, який повинен бути розглянутий.

Також потребує розгляду, а сьогодні голова комітету Андрій Кожем'якін підтвердив, що в середу на комітеті буде розглянуте питання про те, що  22 лютого  2016-го року  Главою держави внесено проект Постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Генерального прокурора з посади за номером 4122.

Окрім того, потребують включення до порядку денного пропозиції Президента України щодо житлово-комунальних послуг – 2676 і 2406. Також законопроект 2092 про внесення змін до Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд"  щодо визначення стажу роботи на посаді  судді. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка,  В'ячеслав Кириленко, віце-прем'єр-міністр України.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні члени парламенту, уряд уже давно готовий до будь-якого вашого рішення, до будь-якого  рішення Верховної Ради України, аби тільки це рішення було. Разом з тим, поки рішення немає жодного, процес здійснення виконавчої влади має бути безперервним. Інакше альтернативою цьому є безвладдя, до якого, до речі,  країна внаслідок дискусій в демократичних колах, на мою думку, стрімко наближається. Поки немає жодного рішення парламенту, уряд працює в штатному режимі.

Зараз триває урядове засідання. Ми маємо документи, на підставі яких ми діємо, які ніким поки що не скасовані. Це Програма діяльності уряду, яка більше ніж рік тому схвалена і урядом виконується, а також План діяльності  уряду на 2016 рік, який ухвалено практично відразу після минулого розгляду питання про відставку Кабінету Міністрів, яке було зовсім нещодавно, і внаслідок якого голосів на відставку Кабінету надано не було.

Разом з тим, я хотів би передати вам думку членів уряду, яка полягає у тому, що кожна заява, що ми не довіряємо, ми змінюємо, потрібне перезавантаження і так далі, і тому подібне, коли є така заява, а немає потім парламентського рішення, то така ситуація працює проти України як на внутрішньому, так і на зовнішньому фронті. Якщо є наміри, значить, їх треба реалізовувати. Тримати уряд постійно у підвішеному стані є вкрай неефективним і  загрозливим уже і з точки зору національної безпеки також.

Друге, з приводу конкретних питань порядку денного. 27 першочергових проектів нами внесено, вони включені до порядку денного. Разом з тим, ми звертаємо увагу на Закон про спецконфіскацію, унаслідок прийняття якого до бюджету додатково може бути отримано понад півтора мільярда доларів. Депутатський законопроект готовий, оскільки попередні наші варіанти були доповнені і відхилені, разом з тим, усе найкраще увійшло в депутатський законопроект. Було б добре, якби комітет повернувся до цього питання і виніс його для розгляду на цьому пленарному тижні, оскільки із цих коштів треба фінансувати оборонні і частину соціальних видатків.

Крім того, ми прохаємо включити до порядку денного законопроект 2952 (правовий статус іноземців та осіб без громадянства). Цей законопроект стосується зобов'язань України згідно із Віденською конвенцією і важливий для міжнародних організацій, які діють в України. А також закони, які потрібно ухвалити для реалізації Програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом: 2176а, 2177а, 2178а,  2413а і 3325а. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, виступи завершилися. Не хочу нагнітати ситуацію, але я вам скажу: для того щоб розуміти, наскільки штатний режим роботи, треба поспілкуватися з освітянами, лікарями, з реальним сектором економіки, і тоді ми побачимо, що, можливо, і є штатний режим, але у цих сферах немає штатного режиму, на превеликий жаль. І я би просив, буквально в середу будуть засідання комітетів, будь ласка, направте туди міністрів з проектами законів, які потрібно поставити в порядок денний. І буде подання відповідних комітетів, рішення фракцій. І, беззаперечно, ми будемо підтримувати всі ініціативи, які потрібні для України.

Але я наголошую на тому, що насправді у нас є безліч сьогодні проблем, які потрібно вирішувати. Чим більше часу ми витрачаємо на лозунги, виступи і все інше, тим гірше розвивається ситуація. Маємо всі це зрозуміти.

Будь ласка, продовжуємо виступи від комітетів.

 

ЮЖАНІНА Н. П. У мене дуже гостре питання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Одну хвилину, будь ласка. Ніна Петрівна Южаніна просила слово.

 

ЮЖАНІНА Н. П. Шановні колеги! У нас в середу розглядається 11 законопроектів, про які ви, кожен голова депутатської фракції, говорили, про повернення спецрежиму по ПДВ для СГ-виробників. Ви розумієте, до сих пір від уряду немає висновку. Як я можу як голова комітету, розглядаючи завтра 11 законопроектів, приймати якісь рішення?

Ви дивіться, ви говорите: давайте повернемо спецрежим назад. А у нас уже великі підприємства отримують відшкодування ПДВ. Ми знову створили тупик. Ви розумієте, що не можна так просто зараз відмінити те, що ми прийняли в грудні? Де уряд, де ваші пропозиції? Чому нема нікого в комітеті? Чому ми не розбираємось? Ви пам'ятаєте, ми говорили, що ми цим питанням будемо займатися протягом всього лютого місяця.

Із-за цієї так званої політичної кризи (нема ніякої політичної кризи, можна з усього вийти дуже швидко) ми втрачаємо час, справді не робимо нічого з того, що обіцяємо. Два місяці говоримо: давайте розберемося з СГ-виробниками. До сьогодні я на середу не готова приймати любе рішення, бо немає думки ні від Міністерства економіки (взагалі не знаю, що вони там роблять), ні від уряду не отримала висновку. Як ми розв'яжемо дане питання? Порадьте, будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ніна Петрівна.

У мене питання тільки: ми з частини… Будь ласка, Дмитро Андрієвський.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д. Й. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Три законопроекти комітету в порядку денному. Ми дякуємо за те, що врахували питання комунального господарства, надзвичайно важливі.

Хочемо додати 2225а. Це законопроект про збереження культурної спадщини якраз по об'єктах, які внесені до списку ЮНЕСКО. У нас на вівторок запланований розгляд законопроектів щодо охорони культурної спадщини, і наш законопроект 2225а доповнює 1553. Я відповідну довідку передам у секретаріат. Просив би врахувати цю позицію. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

Тут багато говорилося про те, що парламент повинен працювати стабільно і виконувати свої функції. Але однією із основних функцій парламенту в будь-якій демократичній державі є утворення Кабінету Міністрів України і контроль за його діяльністю. Тому якщо ми в цьому основному ключовому питанні заховаємо голову в пісок і будемо робити вигляд, що в цій царині нічого не відбувається, а давайте приймати якісь закони, напевно, це не зовсім коректна буде ситуація. Це по-перше.

По-друге, поки ми тут з вами сидимо, у нас Фонд держмайна прийняв рішення продати зі знижкою 50-60 відсотків акції 31-го підприємства і ще три додатково пустити по голландському аукціону, це означає по зниженню ціни. Оце ота приватизація. В переліку є ключові речі, ну зокрема Чорноморський суднобудівний завод по такій схемі продається. Тобто стратегічні підприємства для держави продаються в режимі знижки 50-60 відсотків. Це, на моє глибоке переконання, злочин, а не приватизація.

Що стосується роботи комітету. Я би хотів звернути увагу, що низка законів була розглянута, але не була проголосована. Я би просив їх поставити, оцю технічну частину - там, де вже рішення були обговорені і їх треба проголосувати.

Я звертаю увагу на низку постанов Верховної Ради щодо перейменування, що ми повинні були зробити за законом ще до 21 лютого, але, ну, з якихось причин не зробили. І, в принципі, оце основні речі.

У нас є низка технічних, знову-таки, законопроектів щодо встановлення меж. Ми би теж просили їх включити як технічні питання. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрій Володимирович Іванчук.

 

ІВАНЧУК А.В. Доброго дня, шановний пане Голово, шановні учасники Погоджувальної ради! Я хотів би від комітету попросити включити  законопроекти 2485а і 2488а до порядку денного. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Володимире Борисовичу, доброго дня!  Колеги, я хотів би коротко по порядку денному. Я вже сьогодні на нараді говорив, Володимире Борисовичу, 4099-1, включати його нема сенсу, тому що цей законопроект, який стоїть там третім, він втратив сьогодні актуальність. Кабінет Міністрів вже створив, Володимире Борисовичу, Державне бюро розслідувань, ось Постанова номер 127 про те, що 29 лютого створено ДБР. Ми намагались дати можливість цим законом внести зміни в "Прикінцеві положення", для того щоб термін трошки здвинути – на 1 вересня. Сьогодні Кабмін вже створив.

Тому, будь ласка, 4069 необхідно негайно прийняти (вона стоїть), це Постанова про визначення представників Верховної Ради України у склад комісії з приводу конкурсу на зайняття керівних посад в Державному бюро розслідувань.

І ще одне питання, Володимире Борисовичу. Ми підготували в комітеті, і він пройшов вже розгляд, законопроект про приватну детективно-розшукову діяльність (3726). Сьогодні дуже багато співробітників правоохоронних органів залишились, як кажуть, за межами правоохоронних структур, але вони є моральні, порядні, і з деякими, можливо, навіть це зробили незаконно. Тому для того, щоб їм продовжувати жити і якось кормити свої сім'ї, ми і хочемо, щоб оцей законопроект про детективну  діяльність був розглянутий і прийнятий. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ганна Миколаївна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Від Комітету у закордонних справах просимо включити на середу: 0091 – це проект про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення, також про ратифікацію Угоди між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання розслідуванням та припинення митних правопорушень (0094),   0095 – про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень, а також проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну (реєстраційний номер 4119).

Також просимо від громади, яка займається декомунізацією, розглянути все-таки на цьому тижні, оскільки ці законопроекти стояли ще до 21 лютого, згідно закону ми мали зробити, але не встигли, Комітет з держбудівництва підтримує ці проекти, це: 4084, 4085, 4086, 4087, 4077, 3864 (це щодо перейменування населених пунктів в рамках декомунізації).

Також кілька разів вже ставився на розгляд дуже важливий законопроект 2033а (це вже друге читання) щодо права на перегляд неправосудного вироку для людей, які незаконно засуджені і роками ні за що сидять ув'язнені. Просимо також на друге читання винести цей законопроект.

І також є ряд екологічних законопроектів. Одна з ідей – це все-таки провести день екологічних законопроектів в парламенті: це і 2009а про оцінку впливу на довкілля, 3259 про стратегічну екологічну оцінку, 3603 про запровадження принципу басейну управління водними ресурсами і один з таких надзвичайно важливих – це 1107 про вільний доступ громадян до водойм. Він заблокований фактично в парламенті, 11 місяців вже не розглядається, а це, щоб фактично незаконні паркани були демонтовані, люди отримали доступ до берегів, річок та морів. Дуже важливо екологічні законопроекти розглянути. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, пам'ятаєте, як президент Кокс говорив, що йому дивно, що у нас це засідання Погоджувальної ради перетворюється на мітинг, який транслюється по телебаченню, замість узгодження роботи. І ми продовжуємо далі, на жаль, ці мітинги робити.

Хочу звернути увагу на законопроект, який стоїть на вівторок, 3504. Абсолютно лобістський законопроект про зміни (про телебачення і радіомовлення) щодо оточення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій  в універсальній програмній послузі. Мова йде про те, що олігархічні канали, які мають аналогові ліцензії, звідки нам "столярови" сварять наших громадян України, повинні безкоштовно транслюватися і ті, які транслюють серіали і фільми про НКВС, які ми заборонили, повинні безкоштовно транслюватися кабельними мережами.

Позиція нашого комітету: має бути технологічна нейтральність, і лише суспільні та громадські канали повинні транслюватися в кабельних мережах. Цей законопроект навмисно хтось протискує, для того щоб далі забезпечити олігархічне всевладдя в українській політиці.

І просив би так само Ніну Петрівну, я вже про це просив раніше, розглянути, все ж таки, коли буде така змога, ті проекти, які стосуються підтримки вітчизняного кінематографу. Пам'ятаєте, ми з вами про це говорили раніше? Був би дуже вдячний, якби ви в себе на комітеті це розглянули. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Однозначно кіно треба підтримувати.

Будь ласка, Сергій Володимирович Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Хочу підтримати свого колегу пана Княжицького, у нас Погоджувальна рада перетворюється на шоу демагогії, популізму та відвертої брехні. Я хочу нагадати, що ми приходимо сюди не тільки для того, щоб покрасуватися і розказати, як ми дбаємо про український народ. Мабуть, ми приходимо сюди, щоб погодити нашу роботу.

Я звертаю увагу навіть не Погоджувальної ради, я звертаю увагу суспільства: першим законом стоїть закон 4057 до включення до порядку денного, це арешт і конфіскація активів Януковича. Ми всі розказуємо, як нам треба дбати за народ. Це 50 мільярдів гривень. І я звертаюсь, перш за все, до глядачів і до наших виборців: це – лакмусовий папірець. Хто завтра не буде за нього голосувати, тоді не вірте оцим словам  про турботу, про захист. Таке враження, що половина політикуму – вже акціонери цих активів. Мова йде про 50 мільярдів гривень на оборону, мова йде про 50 мільярдів гривень на підвищення соціальних стандартів, мова йде про те, що суспільство від нас вимагає забрати ці кошти. І зараз ми почуємо ще купу демагогії, чому цього не можна робити, що треба ще почекати і повернути Януковича.

Фракція "Народного фронту", наш комітет одностайно інформують  шановних колег: цей закон завтра буде прийнятий.

І технічне питання. Ми поміняли Закон про державні закупівлі на Закон про публічні закупівлі. І зараз в рамках оборонного замовлення нам треба імплементувати законопроект 4212, поміняти в тексті закону "Закон про державні" на "Закон про публічні закупівлі". Я прошу його поставити, це буквально в тексті закону поміняти одне речення. Дякую і прошу всіх завтра бути дуже уважними і подивитись, хто дбає про наш народ, а хто тільки розказує.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Олександр Володимирович Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.В. Шановний Володимире Борисовичу! Я хотів би повернутися до питання тарифів. Ми на комітеті запланували розгляд в порядку парламентського контролю цього питання, тому що ситуація надзвичайно складна. Але, Володимире Борисовичу, є пропозиція, враховуючи те, що у нас фактично завершився опалювальний сезон, нам би потрібно було на більш високому рівні, можливо, проаналізувати ситуацію з тарифами, запросити НКРЕ, подивитись, як спрацював інструмент субсидій, скільки коштів куди було перераховано і чи можливо в цих термінах, які передбачені НКРЕ, робити ті підвищення або, можливо, рекомендувати якісь зміни, для того щоб все-таки люди відчули, що вони захищені і що їх голос чути. Тому що ситуація кричуща.

Що стосується порядку денного. Я хотів би звернути увагу, що ми уже відпрацювали в комітеті і прийняли закон, дуже важливий, по незалежному регулятору, закон номер 2966д, який є надзвичайно важливий, і просили б його поставити у порядок денний для розгляду.

Також ми просили б включити в порядок денний дуже важливий законопроект, який на минулому тижні зареєстрував уряд, 4196 – це Закон про ринок електричної енергії.

Крім того, я хотів би звернути увагу на те, що у нас є два законопроекти – 3325 і 3096, які стосуються функціонування ринку природного газу. Це ті проблеми, які в нас накопичилися, які дуже важливо розв'язати і проголосувати в залі.

Крім того, два законопроекти – 3813, 1634 – це законопроекти, які стосуються вугільної галузі, ми також просили б їх включити до порядку денного і обговорити у залі Верховної Ради  і проголосувати. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! Комітет підготував до другого читання один із законів, проти якого залишається поставити остаточну галочку  у безвізовому пакеті, це 3159, який стосується протидії нелегальній міграції. Ми із задоволенням бачимо, що він стоїть у порядку денному на четвер. Я закликаю усіх колег з усіх фракцій його проголосувати у другому читанні.

Є ще одне питання, в якому я хотів би підтримати колегу Южаніну, стосовно ефективності або, радше, неефективності комунікацій і співпраці з урядом. Це стосується зокрема питань щодо припинення дії довідок вимушеним переселенцям, що призвело у свій час, і це продовжується, до неможливості виплат соціальних цим громадянам України.

Хочу нагадали, Володимире Борисовичу, що деякий час тому, коли ми звертали увагу на відсутність будь-якої реакції Кабінету Міністрів на парламентські слухання, які відбувалися минулого місяця, ви запевнили, і дійсно була реакція, що приймуть участь міністри. На жаль, через два дні, коли відбулися парламентські слухання, ані міністр юстиції, який був зазначений і направлений паном Кириленком як співдоповідач, ані міністр соціальної політики не з'явилися на ці засідання, на парламентські слухання. Натомість за день після того було введено в дію оці безглузді, протизаконні акти Міністерства соціальної політики, розпорядження, які транслювалися на місця, в результаті яких більше 500 тисяч наших співгромадян (тут хтось про турботу говорив) зараз не можуть отримати виплати, які їм положено по закону.

Я звертаюся в черговий раз до Кабінету Міністрів, до вас, пане В'ячеславе Кириленко, до міністрів, яких ви куруєте, для того щоб вони знайшли можливість найближчим часом прийти до Комітету з прав людини, а також запрошую вас особисто і цих міністрів...

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

НЕМИРЯ Г.М. ... у виїзному розширеному засіданні Комітету з прав людини, яке заплановане на квітень цього року в Донецькій і Луганській областях, і там пояснити цим людям, як ви працюєте.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати, щойно повернувся з Дніпропетровщини, зустрічався з об'єднаннями профспілок, роботодавців, керівниками великих підприємств, які представляють понад 500 тисяч людей і робочих колективів, це гірничо-металургійний комплекс, сільське господарство, харчова промисловість,  машинобудування, хімічна промисловість і інше. Хочу вас поінформувати, що відбувається, які питання перед нами ставлять наші виборці, які, по суті, і мають бути владою в країні.

Кричущий факт: з 2012 року до кінця 2015 року кількість штатних одиниць на Дніпропетровщині скоротилася з 950 тисяч до 790 тисяч робочих місць, тобто втрата – 160 тисяч робочих місць, це просто факт для контексту.

Про що кажуть? Які головні проблеми? Те саме кажуть на Дніпропетровщині, що і в інших регіонах: перша і головна проблема – те, що влада не чує, не чує підприємців, роботодавців, не чує профспілки, не чує інвесторів. Це ненормально, розумієте? Навіть сьогодні тут у нас, на Погоджувальній нараді, лунає, що чують Євросоюз, чують "Financial Times", чують МВФ – всіх чують, окрім своїх виборців, окрім своїх громадян. Це ненормально! Бо якщо б чули, то коригували би помилковий економічний курс. Це друге питання, яке ставлять профспілки і роботодавці: помилковий економічний курс, репресивна політика грошово-кредитна, економічна і відсутність промислової політики замість стимулювання власного виробництва.

Термінові питання, які ставлять, які ми маємо прийняти вже цього тижня. Прийняти законопроект 3872 щодо зупинки індексації податку на землю, бо це нонсенс, це безглуздя: підняти в півтора рази податок на землю, в той час коли всі промислові підприємства сьогодні втрачають виручку, втрачають робочі місця, падають об'єми експорту. Тому маємо заморозити… Дозвольте завершити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Я звертаюся до дружнього Комітету з питань податкової і митної політики. Ніна Петрівна, прошу розглянути цей законопроект, щоб ми його на цьому тижні могли поставити в зал, 3872.

Також піднімають питання боротьби з корупцією, причому фундаментальної. Прийняття законопроекту 3869 разом із законопроектом 1265, щоб запровадити персональну майнову відповідальність чиновника за утискання підприємця, роботодавця, за утискання того, хто платить податки до українського бюджету.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Регламент, дякую. Віктор, регламент. Дякую. Я прошу, напишіть перелік законів, передайте їх в Секретаріат. Ми вам дамо зворотну відповідь.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Володимире Борисовичу, відміна оподаткування пенсій.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я говорю: регламент. Дякую.

Будь ласка, прошу, Ольга Червакова.

 

ЧЕРВАКОВА О.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет з питань свободи слова дуже дякує вам за те, що враховано при складанні тижневого порядку денного засідання Верховної Ради п'ять законопроектів комітету. Але є декілька зауважень.

Перше. На 15 березня стоїть законопроект 2702 і альтернативний 2702-1 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами. В той же час, комітет звертався до вас, Володимире Борисовичу, з листом, яким повідомляє про те, що є зареєстрований законопроект 2234а, зареєстрований Кабміном, який комітет вважає альтернативним, фактично альтернативним, тому що він регулює ті самі суспільні відносини. Отже, ми дуже просимо при постановці в порядок денний законопроектів 2702 і 2702-1 поставити разом на розгляд також законопроект 2234а.

Друге питання. У нас є також лист до вас, Володимире Борисовичу, з приводу законопроекту 2971-д. Це прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання виробництва та обігу пива. Це законопроект комітету Ніни Петрівни Южаніної, ми би хотіли її підтримати. Чому саме? Тому що в цьому законопроекті також є положення, які стосуються предмету відання нашого комітету, це щодо реклами. І ці відносини ми мали врегулювати ще до 1 липня, тому цей законопроект треба негайно ставити на розгляд.

І останнє, що би ми просили, це 3454 - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу". Цей законопроект вже розглянутий на комітеті і отримав позитивний висновок. Дякую за увагу. 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, хто має бажання, колеги?

Будь ласка,  Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Від імені Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності хочу подякувати Голові Верховної Ради, що нарешті пакет законопроектів щодо  реформи фінансового сектору потрапив до прохідної частини порядку денного.

На жаль, окремого фінансового дня не вийшло, але добре, що на четвер  заплановано, окрім законопроектів нашого комітету, ще низку документів важливих для розвитку економіки України.

Хочу звернутися до колег по парламенту та, в першу чергу, до  голів фракцій. Незважаючи на відсутність коаліції, ми зобов'язані ефективно працювати цього тижня, тому дуже сподіваюся не лише на високу присутність депутатів, а й на підтримку наших законодавчих ініціатив.

Також звертаю увагу, що на вівторок заплановано до розгляду законопроект про страхування (номер 1797-1). Йдеться про кардинальне  оновлення базового закону, на яке учасники цього ринку чекають вже багато років. Підкреслюю, робота над цим документом тривала дуже довго, і наш комітет рекомендував ухвалити його за основу ще у травні минулого року. Цей приклад, коли системний законопроект чекає на розгляд майже рік, дуже яскраво доводить, що реформа законодавчого процесу назріла давно. Тому рекомендації європейських експертів, які ми отримали під час проведення "Українського тижня" в Європарламенті, для нас будуть дуже корисними. І я вважаю, що на основі їх ми маємо мати напрацьований власний план реформ. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Артур Палатний. Будь ласка, Артур Леонідович.

 

ПАЛАТНИЙ А. Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! 23 березня цього року в парламентській залі відбудуться парламентські слухання на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади". Буде багато присутніх з членів місцевого самоврядування, місцевих депутатів, спортивних організацій. Запрошую депутатів, голів фракцій, керівництво Верховної Ради прийняти участь в цьому важливому процесі.

Хочу також привернути увагу народних депутатів: на середу 16 березня стоїть у нас два дуже важливих законопроекти - 2305а і 2305а-1. Цими законопроектами пропонується право відновити пільгову оплату комунальних послуг всім багатодітним сім'ям, прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу. Будемо сподіватися, наш комітет сподівається, що вони не будуть віддалятися в порядку денному. І сподіваюсь, що всі разом ми проголосуємо за ці важливі законопроекти.

Також дуже прошу поставити в порядок денний законопроект під номером 2068. Цим законопроектом пропонується звільнити від плати на землю та податку на нерухомість дитячі санаторно-курортні та оздоровчі комплекси, та спортивні організації, які сьогодні фінансуються з бюджету. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Павло Пинзеник. Будь ласка, Павло Васильович.

 

 ПИНЗЕНИК П.В. Колеги, проектом розкладу засідань на поточний пленарний тиждень передбачено розгляд у вівторок питання про обрання народних депутатів членами комітетів Верховної Ради України. Наш комітет наразі підготував і запропонував до розгляду Верховної Ради уже десять постанов відповідних. Вони стосуються обрання членами комітетів народних депутатів Луценко Ірини, Найєма, Немировського, Севрюкова, Шверка, Кишкаря, Мельничука, Корчика, Константіновського, Підберезняка. І пропоную шановним колегам  розглянути всі ці питання на засіданнях фракцій і визначитись, можливо, в один день з цими проектами постанов і розглянути  їх разом. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Леонід Ємець. Від комітету? Леонід, від комітету? Будь ласка,  комітет  Олександра  Данченка. А, Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я, все ж таки, хочу закінчити з 11-ма законопроектами  по спецрежиму по ПДВ для села. Що будемо робити? Чи є у вас пропозиції? Давайте до середи, завтра, у вівторок, з 2-ї до 4-ї години дня направте від своїх фракцій спеціалістів, які, ви вважаєте, зможуть прийняти і висловити думку від фракцій, до мене в комітет. Тому що 11 законопроектів при відсутності висновку  уряду… Будь ласка, віце-прем'єр,  забезпечте участь двох міністрів, як мінімум, аграрного і міністра фінансів, тому що я не справлюсь сама з винесенням рішення. Я прошу вашої допомоги.

І друге питання. У  нашому комітеті 32 члени комітету. Зібрати кворум практично стає неможливим. Володимире Борисовичу, ну, нам терміново треба хоч якось реагувати. Є депутати, які з 39-и засідань комітету були двічі. Є ті, які 8 раз тільки прийшли. І зараз, останнім часом, коли почалась отака ситуація, більшість не ходить. Як мені зібрати 16 чи 17 членів комітету, якщо вони не з'являються і не повідомляють завчасно, що вони не прийдуть?  Тобто уже декілька разів кворуму немає, рішення не приймається. Можливо, є якісь адміністративні заходи до таких депутатів?

Голови фракцій, зверніть увагу, я до вас зверталася з листами, щоб ви забезпечили явку своїх депутатів на засідання комітету. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А це одна із самих головних наших проблем. З людьми спілкуєшся, вони кажуть: дивишся телевізор – ходять, бродять, туди  вийшли, туди  зайшли. Теж саме на комітетах: то прийшли, то немає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По комітетах  – це надзвичайно важливе питання.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Тиждень роботи в комітетах…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Так, колеги, хвилину! Дайте слово, я завершу. Вибачте, але це наші з вами колеги, вони входять у ті ж самі фракції. Якщо вони вважають, що для них, як би, немає правил взагалі…

Насправді, дайте Голові Верховної Ради право, я розберусь з цим. Але в мене немає жодного інструменту, жодного впливу на депутата. Я можу тільки попросити керівника фракції звернути увагу депутата, щоб він приходив до себе на роботу, за яку він отримує хай невелику, але заробітну плату. А саме головне не це, саме головне те, що він отримав довіру людини. Потім кажуть: 20 раз ми ставимо на голосування той чи інший закон. Так,  звичайно, ставимо. А що валити ці закони? Тому що гуляють, то в кулуарах, то ще десь там, невідомо де. Тому і намагаєшся робити сигнальне голосування, для того щоб зрозуміти, є голоси чи немає. Це по неконфліктним питанням, я маю на увазі.

Тому, будь ласка, давайте перелік. Я хочу вам сказати, що ми зараз будемо ще більше оприлюднювати інформацію про відвідування комітетів. Вона вся буде абсолютно пуб-ліч-но-ю. Вже технічні можливості є. І за два  тижні, я думаю, що за 2-3 тижні ми сформуємо ще план дій щодо рекомендацій, які ми отримали спільно, озвучили в Брюсселі, які треба буде впроваджувати. Ми маємо завершити, мені тільки потрібна буде підтримка політичних фракцій. Ми можемо за декілька місяців завершити принципово системну реформу парламенту так, щоб це була система така, яка є в Європарламенті. Але треба голосувати за це. Те, що ми підготуємо з вами спільне рішення, у мене немає сумніву.

Тому, будь ласка, Апарат парламенту, по кожному комітету по відвідуванню зробіть статистику і розмістіть на сайті Верховної Ради України. Я думаю, що всі інші засоби масової інформації з задоволенням скористаються цією інформацією для її донесення.

Більше того, у мене є домовленість з громадськими організаціями, які мають свою мережу по всій Україні, ми підготуємо інформацію, щоб не було ніякого сюрпризу і через мережу громадських організацій донесемо до кожного, хто де проживає або хто як обирався, як люди ходять на роботу до Верховної Ради України. І ми не маємо права перетворювати Верховну Раду на клоунаду. Гул в залі стоїть, що неможливо почути хто що говорить. Це все те, які претензії нам з вами висуває суспільство. Слава Богу, що ми хоч якось, але рішення ми приймаємо.

Тому я підтримую Ніну Петрівну і кожного з вас. Керівники комітетів це відчувають, наскільки є величезні проблеми. Навіть подивіться в зал. Дивишся: там одна фракція сидить, працює, треба вийти – вийшли, повернулись, інші гуляють, мігрують з однієї частини в іншу частину.  Кажуть, перевибори. Якщо ми не змінимо систему, то нічого не зміниться всередині парламенту ніколи.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, я хотів би звернутися за підтримкою до голів фракцій. В середу буде надважливий законопроект 2544а – це про електронні довірчі послуги. Я прошу підтримати його, він вже з листопада чекає свого часу, і, нарешті, він з'явився в порядку денному.

Друге. Тут було багато про популізм, піар, і це, все ж таки,  Погоджувальна рада. Я хотів би запитати та погодити з Кабінетом Міністрів таке питання. Представники нашої  фракції  "Самопоміч", а також  Комітет з питань зв'язку та інформатиці, розробили системну реформу галузі, яка є третьою по ВВП в Україні.

Скажіть, будь ласка, в Кабінет Міністрів, а хто відповідає за ці питання? Хто конкретно відповідає? Ми готові надати всі ці реформи, ми      все зробили. Хто? У нас є "Держспецзв'язок", Агенція з питань електронного врядування, Мін'юст, Мінсоц – кожен щось робить, кожен витрачає мільярди коштів! Я хочу вам довести цю програму реформування. Дайте мені людину з Кабінету Міністрів, одну людину, хто за це відповідає. Хто це є? Немає такої людини.

  Я повернувся тільки що з Марокко, з Айкену. Жодної людини. А це Міжнародна всесвітня конференція по захисту Інтернет-простору доменних  імен. Жодної людини від нашої виконавчої гілки влади немає, ніхто нічого не захищає. Питання, наприклад, доменних імен Криму, Донецьку, Луганську в нас вже забирають, бо в нас немає людини, яка б в державі відповідала за цю галузь. Немає людини, немає органу. Я прошу Кабінет Міністрів надати мені таку людину, відповідальну особу від Кабінету Міністрів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, хто має бажання? Єгор Соболєв, є бажання? Будь ласка, Єгор  Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Перше. До всього парламенту пропозиція: голосувати за систему декларування виключно після професійної дискусії і розуміння кожного депутата, за що він проголосує. Я попереджав минулого разу і, власне кажучи, ці попередження не були почуті, через це Україна "вляпалася" в цю ганебну історію і продемонструвала себе не гідно як перед громадянами так і міжнародними партнерами.

Я завтра на 9-у ранку збираю засідання Комітету з протидії корупції і кличу всіх людей, очевидно, представника Президента, всіх, хто хоче зробити сильну систему декларування в Україні, для того щоб це законодавство затвердити.

Ще одне важливе для розуміння. Станом на сьогодні всі необхідні закони ухвалені. Зараз всі посадовці мають декларувати все майно, включно з недобудованого, включно з членами родини. Єдина проблема, яка залишається проблемою, це так звана поправка Деркача, вона далі діє і відкладає на рік відкритість цього декларування, щоб через Інтернет подавалися всі декларації і всі громадяни могли побачити. Тільки це фактично зараз нам треба усунути. Всі інші пропозиції можуть бути знову прихованою спробою дати окремим посадовцям можливість приховувати окреме майно або уникати відповідальності за брехню в декларації, в тому числі пропозиції, які зараз пропонує обговорити Президент. Я пропоную поставитися до цього дуже відповідально і не голосувати за те, що кожен парламентар не буде добре розуміти.

Ще одна пропозиція до спікера Верховної Ради. Є голова Вищого господарського суду Татьков, він є символом корупції в судовій системі. В грудні (в грудні!) Вища рада юстиції звернулася до парламенту, щоб ми його звільнили за порушення присяги. Зараз він бореться в іншому суді…

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Зараз він бореться в іншому суді за допомогою своїх колег, щоб залишитися на посаді. Є пропозиція: цього тижня разом з Генеральним прокурором звільнити і Татькова, і Шокіна, і виконати ті завдання, які є перед Радою, інакше ми допоможемо їм уникнути відповідальності.

 

ГРОЙСМАН В.Б. У нас були на четвер, по-моєму, минулий судді, але ми до них так і не дійшли, на превеликий жаль. Давайте в будь-який час ставимо на четвер. (Шум у залі)

 Так давайте цього суддю ми і внесемо. От, прізвище ви почули, вносьте на четвер і всі інші теж, ми ж подали там купу суддів, ви подали комітету, я завізував їх і направив. Будь ласка, колеги, і в тому числі на призначення там є судді. Треба визначитись. Зробіть перевірки цих суддів, щоб зрозуміти, кого вносити, кого не вносити. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна.

А, я хотів ще одне питання по електронному декларуванню. Суть була наступна. Коли був проголосований цей закон і була реакція відповідно європейських партнерів, було створено дві робочі групи. Хто працювали? Наші експерти (я так розумію, МЗС, Мін'юст і громадянське суспільство) і експерти Європейського Союзу. Я так розумію, що те, що вніс Президент, це узгоджена вже всіма частинами пропозиція щодо ухвалення цього закону. 

 

СИРОЇД О.І. Уряд зробив те саме: уряд взагалі не залучив до цієї роботи депутатів. Вони почали це працювати, ще поки ми були в Брюсселі, але їхня позиція…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я знаю, що це було станом на… Зараз я  переконаний в тому, що те, що подано, узгоджено з європейцями.

 

СИРОЇД О.І. Так ніхто не бачив.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ну, воно вже на сайті, я розмістив.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я зараз поясню, дивіться, одна з пропозицій Президента – дозволити всім посадовцям не декларувати вартість цінного рухомого майна. Це означає: всі коштовності, всі картини, величезна кількість активів можуть фактично існувати в декларації тільки формально. Є п'ять картин, чи вони коштують 700 доларів, чи 70 мільйонів доларів, про це люди не будуть знати. Це неправильна пропозиція, на мою думку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ні, ні, ні. Добре, дякую. Давайте ви на комітеті завтра розглянете. А коли тоді ми будемо голосувати? Я хотів, щоб завтра ми це голосували.

 

СОБОЛЄВ Є.В. О 9-й годині ранку я запрошую всіх на комітет, хто хоче розібратися в цьому.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Тоді ставимо це на 11-у годину до розгляду. Дякую.

Будь ласка,  Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги!

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Можна пізніше о 12.30. Дякую.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Я хочу привернути увагу всіх до дуже серйозної проблеми, яка продовжує тліти і нагнітатися…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Увага!

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. …у сфері освіти України, це професійно-технічна освіта. Як відомо, ми ще 4 лютого прийняли два закони у Верховній Раді, один з них був прийнятий (зміни до Бюджетного кодексу) конституційною більшістю. І до цього часу Президент не підписав ці закони. Це з одного боку.

З іншого боку, до 30-и професійно-технічних навчальних закладів до цього часу не отримали жодного фінансування. Це створює дуже таку серйозну напруженість. Треба ще врахувати питання, що там багато дітей із соціально незахищених категорій, які також не отримали стипендію.

 Тому я звертаюся до вас, Володимире Борисовичу, до всіх колег і до представника Президента: давайте ми вирішимо терміново цю проблему!

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я прокоментую.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. І ще одне питання, до якого я хочу привернути увагу. Я дякую, що поставлено до порядку денного 3832, це про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території (щодо забезпечення права на здобуття освіти). Це дуже терміновий законопроект для ухвалення на наступному тижні, тому що на його основі будуть зроблені зміни до умов прийому, які вже починають працювати. Тому я закликаю всіх колег, щоб ми обов'язково це розглянули.

І прошу включити до порядку денного за номером 4111 проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни. Проблеми та шляхи вирішення". На 1 червня нам треба звести органи місцевого самоврядування, різноманітні міністерства, які відповідальні за розвиток і кадровий потенціал…  

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. …ринку праці, тому що це стратегічне питання. Ми можемо зараз просто покласти цю систему, і будемо потім її відновлювати наступні десятиріччя.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я хочу сказати по питанню профтехосвіти. Значить, закон підготовлений був експертним середовищем (і дякую, Лілія Михайлівна, вам, ви дуже там ретельно попрацювали), ухвалений, направлений Президенту на підпис. А потім уряд підготував пропозиції щодо накладення вето на цей закон. І от зараз іде дискусія щодо того, як вийти з цієї ситуації. Хоча я вважаю, що парламент запропонував абсолютно професійний і якісний підхід до вирішення цієї проблеми.

Те, що запропонував уряд, - віддати 500 мільйонів в села для фінансування ПТУ, знищить ПТУ взагалі і селам не допоможе. І буде коштувати не 1 мільярд 900 мільйонів, як ми передбачили, а буде коштувати більше 2 мільярдів гривень. Але системно це буде велика помилка. Я про це говорю постійно. Я просив би ще раз, В'ячеслав Анатолійович, подивіться ще раз на цю проблему. Не треба штучно створювати проблему, де її немає. Я про це говорив на "годині Уряду" останній. Дякую.

Будь ласка, прошу Марію Іонову.

 

ІОНОВА М.М. Шановний головуючий, шановні колеги, від імені Комітету з питань євроінтеграції, ми бачимо, як важко, все ж таки, реалізувати ті поради і рекомендації, які нам запропонували наші європейські колеги (там, на тиждень не ставити, сто законопроектів). Але, на жаль, ми не побачили в розкладі на цей тиждень дуже важливі проекти законів про ратифікацію: це про повітряні сполучення, про повітряні перевезення і також про міжнародні комбіновані перевезення (це 0086, 0087, 0088, і 0089). Але пріоритетним є, все ж таки, проект Закону про ратифікацію Угоди між урядом України і урядом Федеративної Республіки Німеччини про застосування німецько-української промислово-торгової палати (це номер 0092). І я прошу взяти до уваги. Дуже дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Микола Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, ну, оскільки всі три тижні не вилазили з округів, я знаю, активно працювали, і Верховна Рада, я думаю, теж звернули увагу на проблеми  не тільки з тим, що нам уряд треба змінити, нам треба зупинити золотий час для чиновників, тому що вони, як розумієте, не знають, що відбувається у Києві. Ніхто наради не проводить, ніхто не доводить якусь інформацію. Значить, люди займаються (я об'їздив): хто ліс продає, хто бурштин продає, хто землю продає, хто підприємства продає. Міністри не спілкуються, заступники міністрів не спілкуються, вони ж теж в такому підвішеному стані. Тому, я думаю, загально стоїть питання про те, що нам нарешті сотні треба голів райадміністрацій призначити. Ви знаєте, що у нас сотень немає голів адміністрацій, у нас трьох нема голів обласних адміністрацій і так далі. У нас влади немає на місцевому рівні. І  проблема ж не тільки з профтехучилищами, у нас затримки по виплаті стипендій почалися, зарплат по вишах, тому що всі кивають на Міністерство фінансів, що бюджетний паспорт не затвердили.

У нас по системі обласних телерадіокомпаній (як вони зараз?) суспільних і по "Першому" теж затримка по виплатах. У нас сотні державних організацій і установ невчасно отримують зарплати і пенсії. Друзі, ну про що ж ми говоримо?

Друге теза. Володимире Борисовичу, я весь час турбувався тим, що поки ви в Брюсселі шукали оптимальний варіант організації роботи, уряд перейняв на себе трішки функції законодавчої діяльності, і прийнято історичний документ, називається "Правила етичної поведінки державних службовців". От ваш Апарат, як і мій апарат, повинен кожний день вести облік телефонних розмов з депутатами, а потім оприлюднювати їх у відповідності до Закону "Про доступ до публічної інформації". Ну, такого маразму, я перепрошую, я ще не бачив. Треба пояснити в уряді, що є Закон "Про державну службу", і не треба писати, що кому записувати.

І прохання – я підтримую Ярослава Москаленка, – 2093, ми його проголосували, за короткою процедурою ми його підготували до другого читання. І 1351-1 – про бурштин, - так само до другого читання готовий, і ми готові розглядати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, не заперечую. Ні, насправді, колеги, ми маємо все своє робоче спілкування фіксувати і оприлюднювати (я так розумію, сьогоднішню розмову теж, ми ж один з одним говорили) на виконання постанови. Ну, я вітаю автора постанови з геніальним… Я пропоную автора постанови висунути на нагороду нобелівського лауреата за винахід щодо етичного спілкування державних службовців всіх рангів.

Будь ласка, Тарас Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую, Володимире Борисовичу, дякую, колеги.

Аграрний комітет – другий за чисельністю у Верховній Раді. От, хочу повідомити, що проблем з кворумом у нас не було і повернутися до проблеми зі спецрежимом.

Ніна Петрівна, ми опрацювали на комітеті 10 законопроектів по спецрежиму. Результатом стала реєстрація 11-го законопроекту, номер його 3851-1. Це в контексті "допомогти з прийняттям рішення", які ми як члени комітету вважаємо найбільш зваженими і оптимальними з точки зору вирішення цього питання. Але я хочу зауважити, що вся ця колотнеча навколо цього законопроекту в тому числі викликана тим, що ресурси з галузі забрали, а ніяких компенсаторів ні малим, ні середнім підприємствам натомість не запропонували. І сьогодні, дійсно, фермери опинилися в ситуації, по-перше, що немає роз'яснювальної роботи, по-друге, немає ніяких компенсаторних механізмів. Це те, що стосується спецрежиму.

Також, Володимире Борисовичу, я би просив звернути увагу: ми відправили на повторне друге читання законопроект 1599 – це що стосується сімейних фермерських господарств. Він опрацьований в комітеті. І я би просив вас, щоб, можливо, ми все-таки знайшли на цьому тижні можливість його розглянути і вирішити це питання. Мені відомо, що фермери очікують цей законопроект. Було би добре, щоб ми його  розглянули в залі.

Ну і третє питання, дуже важливе. Ви пам'ятаєте, ми прийняли законопроект за моїм авторством і великої кількості народних депутатів про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. І в цьому законопроекті, а нині – в законі, ми зобов'язали уряд  подати до 1 березня цього року законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

На жаль, ми до цього часу його не бачимо. Терміни вже минули, і ми  дуже чекаємо цей законопроект для розгляду на нашому комітеті, і щоб всі колеги могли його розглянути, оскільки це одне зараз із самих ключових питань. І давайте не доводити до ситуації, коли знову на цьому питанні почнуться складні маніпуляції.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я хотів би попросити вас, в свою чергу, будь ласка, 3510, 3510-1. Це володіння землею об'єднаних територіальних громад. Надзвичайно важливий закон, який нам треба прийняти. Ми чомусь тижнями про це говоримо і не приймаємо. Це перше. І 1599. Я думаю, що, можливо, теж його вносьте, і ми будемо розглядати щодо підтримки фермерських господарств.

І питання 2279, яке ми ухвалили, закон, який дозволяє всю землю  передавати тільки по аукціонам. Це абсолютно антикорупційний закон. Я розумію, що під особисті фермерські господарства теж треба буде проводити аукціони в селах, але там небагато претендентів. Але це чесно, принаймні. Тому що у нас іноді схема ОСГ використовується для того, щоби  накопичити землю, потім її консолідувати і продати. А ми маємо зробити таким чином, щоб через аукціони кошти за цю землю, яка продана, потрапляли в бюджет, а не по кишеням тих, хто займається землею. Я прошу вашої підтримки. Я знаю, що ви його сьогодні підписали і направили, тому просив би його підтримати.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дозвольте?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Так, будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Що стосується 2279, Володимире Борисовичу, дуже слушно. Дійсно, ми його підписали. Там була широка робота, що стосувалася техніко-юридичних правок. Ми працювали зі стенограмою, було дуже багато зауважень народних депутатів. І тому ми працювали з юридичним управлінням в тому числі, випрацювали кінцевий варіант, і він зараз підписаний.

Що стосується 3510 і 3510-1, на комітеті ці два законопроекти розглядалися. Ми прийшли до думки (і пропозиція кожного з авторів цих законопроектів була) – опрацювати третій варіант законопроекту або прийти до думки, аби позиції і фактаж з одного законопроекту були переміщені в інший законопроект. І тоді він буде прийнятий.

На даний момент в комітеті немає спільної позиції щодо підтримки одного або іншого. Тому було прийнято рішення про третій альтернативний варіант.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Але зробіть це, будь ласка, швидко. Ідеологія цього законопроекту має бути єдина: об'єднані територіальні громади мають 100 відсотків управляти самі своєю землею. Так, як міста – обласні центри. Чому ми маємо через систему Держкомзему управляти цими територіями? І тут важливо це питання вирішити. Я дуже би вас просив на цьому тижні визначитися з комітетом і внести цю пропозицію. Аукціони плюс їхнє управління – це зовсім інша історія. Дуже просив би підтримати цю пропозицію.

Будь ласка, Валерій Михайлович Сушкевич, хвилину. І потім Михайло Бондар хвилину, народний депутат. І будемо завершувати.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дякую, Володимире Борисовичу.

Як Уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю, шановні народні депутати, я вам бажаю здоров'я і хочу звернути вашу увагу на здоров'я і життя хлопців – інвалідів АТО, які повернулись, захищаючи нас там, на сході.

У березні 2014 року майже всі добровольці, це біля двох тисяч людей, вони були зараховані в перші батальйони Національної гвардії. Зараховані за спрощеною процедурою. Весь процес займав 2-3 дні. Але це зарахування відбулось у варіанті порушення статті 9 Закону України "Про Національну гвардію". Справа в тому, що особовий склад Національної гвардії України складається з військовослужбовців і працівників, але не резервістів. Вони зараховані як резервісти.

На жаль, цих хлопців, не зараховуючи до складу Національної гвардії,  кинули в бій. Вони повернулися звідти з інвалідністю, з важкими пораненнями. Біля сотні їх загинуло. Шановні друзі, з літа минулого року, Володимире Борисовичу, з липня минулого року лежать…

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

СУШКЕВИЧ В.М. …лежать законопроекти по цим хлопцям, три законопроекти, по ним не вирішене пенсійне забезпечення. Це порушення  їхніх прав, прав тих людей, які отримали інвалідність і загинули. А, до речі, сім'я загиблого отримує 500 гривень, бо це не сім'я військовослужбовця, це резервіст.

Тому у мене прохання. Ці законопроекти є, приймала участь Денісова як голова комітету. Але він лежить у Комітеті з питань національної безпеки  і оборони і не рухається нікуди.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Апарат, я прошу, опрацюйте ці законопроекти щодо можливості їх ухвалення.

Будь ласка, Михайло Бондар.

 

БОНДАР М.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, хочу заручитися вашою підтримкою, щоб включити до порядку денного якраз два законопроекти, що стосуються шахтарів (це 3813 і 1634).

Першим законопроектом планується відновити статтю держпідтримки вугільної галузі, тому що, на жаль, її не було враховано у держбюджеті 2016 року. Цей закон пройшов вже Комітет і бюджетний, і палива й енергетики, і дуже прошу включити його в порядок денний. А 1634 – це  проект закону  щодо уточнення порядку компенсації за оплату комунальних послуг. Також  дуже важливий закон, тому буду дуже просити, настоювати, щоб включити. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, шановні колеги, дякую.

Будемо завершувати нашу Погоджувальну раду. Хотів би підкреслити, що дуже  важливо…

А, Леонід Ємець, будь ласка. Вибачте.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Дякую, Володимире Борисовичу, дякую, шановні колеги.

Ну, перше, я все-таки ще раз хотів би звернути увагу щодо подання Вищою радою юстиції на звільнення з посади судді (не з посади керівника суду, бо він вже не керівник суду, а саме з посади судді, позбавлення його статусу судді) пана Татькова. І хочу сказати: кожен день, коли він залишається суддею, це є приклад для всіх інших суддів-корупціонерів, що вони можуть залишатися безкарними. І система в тому числі,  і  парламент  дає їм таке право. Тому, я знаю, відповідне рішення підготовлене, і пропоную його внести в парламент на розгляд, і впевнений, що парламент підтримає.

І друге. Знову ж таки, повернутися щодо суддів, які залишили зону АТО і прикріплені сьогодні до інших судів. Ми маємо піклуватися про те, щоб вони могли легально отримувати заробітну плату, і саме на це направлений законопроект 3328, якого немає знову цього тижня в порядку денному. Я би дуже просив його туди поставити, тим паче, ми пройшли круглі столи, проговорили на рівні комітету з усіма і з ВККС, і з Вищою радою юстиції, врахували всі зауваження.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, завершуємо нашу роботу, Погоджувальну раду. Я просив би з розумінням віднестись до того, що ми маємо на цьому тижні ухвалити максимум 50 законів. Тобто все, що ви наговорили, плюс те, що все поставлено в порядок денний, зараз Апарат буде до пізнього вечора опрацьовувати з тим, щоб знайти 50 неконфліктних, неконтраверсійних законів, які можуть бути ухвалені.

Акцентую увагу на тому, що дуже важливо, щоб ми ухвалили з вами Закон щодо електронного декларування. Завтра, як сказав Єгор Соболєв, буде о 9-й годині комітет. Маю надію на те, що все буде узгоджено і ми зможемо остаточно його завтра проголосувати. Я прошу вашої згоди на те, що як тільки він з'явиться (по готовності), я його буду пропонувати для голосування як невідкладний, поданий Президентом з пропозиціями.

Що стосується реформи українського парламенту. Підготовлена постанова, я закликаю всіх бути її співавторами, бо це спільна праця всіх присутніх керівників фракцій і багатьох комітетів, і народних депутатів, для того щоб ми ухвалили постанову, затвердили 52 рекомендації. І далі за пропозицією фракцій ми затвердимо або змінимо, або відкоригуємо робочу групу, яка напрацює спільно з європейськими партнерами план дій щодо впровадження цієї реформи. І я думаю, що ми дуже швидко можемо прийти до відповідних рішень, принаймні європейські партнери засвідчили свою готовність продовжити з нами роботу.

Я просив від вашого імені про те, щоби продовжив свою технічну роботу вельмишановний пан Пет Кокс, на що є його попередня згода. І також буде, я так думаю, рішення про фінансову підтримку нашої внутрішньої реформи. Тому просив би вашого розуміння і підтримки щодо голосування і затвердження 52-х рекомендацій постановою Верховної Ради України.

В цілому Апарат буде з вами працювати, керівники фракцій вельмишановні, щоб визначити, які закони ми можемо ухвалити, всі, як я сказав, неконтраверсійні будуть оголошені в порядку денному на цей пленарний тиждень. Тиждень, я думаю, непростий. Але я всіх закликаю, все ж таки, працювати натомість, знаходити вихід з політичної кризи, яка склалась.

І я ще раз наголошую, саме головне (от я говорю зараз для всіх абсолютно, в тому числі і для уряду, у якого все в штатному режимі), саме головне: помилитись з оцінкою ситуації, в якій ми знаходимось. А ситуація є надзвичайно складною. І чим далі ми будемо йти з нерозв'язаною ситуацією,  тим глибша буде криза, яка є неприпустимою. Тому закликаю всіх: амбіції – в сторону, а сісти і реально домовитись про те, як ми будемо працювати в 2016 році.

Дякую, шановні колеги! І бажаю нам успіхів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку