СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

15 лютого 2016 року

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Сьогодні, 15 лютого, ми вшановуємо учасників бойових дій. І я би хотів зараз всіх вас попросити у цей день вшанувати учасників бойових дій, які не повернулися живими, хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати. Вічна пам'ять і слава Героям!

Шановні колеги, цей тиждень буде одним із непростих. Я би хотів  сконцентрувати вашу увагу на тому, що фактично на цьому тижні ми маємо завершити  вже весь  пакет по "безвізу". У нас є тут 4 закони, які внесені  у п'ятницю Президентом. І я вважав би за доцільне, щоб ми якомога швидше підготували 4 закони до розгляду і їхнього прийняття, для того щоб в кінці тижня вже відповідно в Брюсселі були прийняті необхідні рішення для запровадження безвізового режиму для українців. Тому я дуже просив би комітети і доручаю комітетам сьогодні провести всю необхідну роботу, щоб розглянути ці закони. І прошу у лідерів фракцій, політичних сил підтримки  щодо ухвалення цих рішень.

Наступне питання, яке я би хотів торкнутись, це питання звіту уряду.  Зрозуміло, що ми будемо детально розглядати це питання, але зрозуміло і те, що сьогодні все суспільство знаходиться в такому песимістичному настрої, я би сказав, депресії. Вони не відчувають, люди не відчувають швидких якісних реформ, змін у  власному житті, і це викликає певну недовіру до органів влади, зокрема і до уряду. Тому мені би дуже хотілось, щоб під час розгляду звіту уряду, під час обговорення ми дуже адекватно сприймали реальність з точки  зору того, не як ми це сприймаємо навіть в стінах українського парламенту, а як це сприймає українське суспільство. Хотів би закликати всі політичні сили до пошуку ефективних рішень, робочих рішень, які б дозволили країні реформуватись, які б дозволили країні йти вперед, а людям відчувати, що, насправді, є перспектива, що кожного дня щось відбувається таке, що вони розуміють, їм близьке і змінює в кращий бік їхнє життя.

Вважаю, що будь-які інші дії в рамках коаліції українського парламенту, які не будуть сприйняті українським суспільством, будуть поглиблювати кризу довіри до влади, що, на мій погляд, з боку політичних сил було би абсолютно неправильно. Тому закликаю всіх до якісної роботи, до конструктивної роботи і до пошуку того рішення, яке буде сприяти виведенню із кризи, урядової кризи нашої країни.

Переходимо, шановні колеги, до розгляду питань порядку денного. Будь ласка, розпочинаємо. Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок". Прошу всіх дотримуватися регламенту, шановні колеги.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу.

Зрозуміло, що центральна подія наступного тижня – це звіт уряду. Але життя на місці не стоїть. І з точки зору пріоритетності наша фракція вважає, що потрібно терміново повернутись до розгляду питання по коригуванню бюджету. Місяць показав, що інфляція значно вища, ніж заплановані урядом очікування. Тому відповідним чином впала гривня, знову-таки, девальвація валюти, додаткові надходження в бюджет. І ми вважаємо, що соціально справедливо було, якщо б ці надходження були розподілені на індексацію зарплат бюджетникам і пенсій, на те, що було анонсовано тим же урядом, і те, що ми запропонували в законі 3795, який подали на коригування бюджету. Вважаємо, що це пріоритетне питання.

Друге питання, яке, з нашої точки зору, дуже важливе – це виправлення помилок, які були в Податковому кодексі, при прийнятті Податкового кодексу, особливо це стосується роботи фермерських господарств.

Практично сьогодні 100 тисяч фермерів по країні знаходиться на межі виживання. Якщо цей закон не буде змінений і не будуть повернуті пільги, які вони отримували попередні 17 років, як мінімум на два роки, то ці фермери як клас практично зникнуть.

Дуже важлива тут соціальна складова, тому що фермер сьогодні на селі – це роботодавець. Їх 100 тисяч, але вони годують ще 500 тисяч людей, як мінімум, і з коефіцієнтом сімейності це майже 2 мільйона. А головне, що вони тримають на собі село, являються правими руками сільських голів. І вони це чітко висказали на нараді в Житомирі, яку проводили минулого тижня. Ситуація загрозлива. Я вважаю, що нам потрібно всім сконцентруватись і допомогти цим людям.

 В частині коригування бюджету ми вважаємо, що потрібно відновити державну підтримку вугільної галузі. Сьогодні (я хочу, щоб всі зрозуміли) іде намагання демонтувати цю галузь взагалі. Якщо не буде державної підтримки і урядової політики у вугільній галузі, то ми на наступний рік залишимося фактично без державних шахт, а це теж майже 100 тисяч робочих місць, яких потім потрібно буде кудись працевлаштовувати. Причому на це також грошей немає. І все це неправда про те, що вугіль збитковий. Ми готові до будь-якої професійної дискусії і показати, що при сьогоднішньому курсі гривні і біржовій вартості вугілля, наше вугілля конкурентоздатне і може замінити все, що ми завозимо зараз з Південної Африки і з інших країн.

Особливо це стосується нових об'єктів вугільної галузі. Зупинка введення в строй шахти в Нововолинському прирікає всю місцевість на грань виживання. Шахта майже побудована, треба підтримати і знайти кошти в бюджеті на те, щоб вона була збудована остаточно і введена в строй.

Минулого тижня був рік з підписання Мінських угод. Сьогодні ситуація:  ні миру, ні війни. Вважаю, що парламент зробив мало для того, щоб законодавчо ініціативно підтримувати введення Мінських угод в дію. І ці 10 законів, проектів законів, які запропонував наш блок, знову повторюю, якщо немає бажання правлячої коаліції підтримати їх, будь ласка, зробіть свої закони, які б дали можливість уникнути замороженого конфлікту і йти вперед, по поверненню цих територій і цих людей в Україну.

І останнє. Я вважаю, що це груба помилка і трагедія - зупинка  вантажів, які йшли в Європу з нашої території, особливо напередодні голосування на референдумі в Нідерландах стосовно асоціації України. Це закладає масштабну провокацію під імідж нашої держави як надійного міжнародного партнера. І якщо вантажі не доїдуть до Європи, європейці-споживачі не отримають їх, то  вважаю, що сьогодні уряд повинен і влада повинна швидко втрутитись у цю  ситуацію і прийняти виважене міжнародне, зрозуміле рішення. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Минулого тижня депутати від Радикальної партії, так само як, сподіваюсь, і всі інші депутати парламенту, мали працювати із громадянами. Минулого тижня я відвідав Дніпропетровську область, Чернівецьку область, Київщину. Скрізь люди задають одні й ті самі питання: як жити, як годувати свою сім'ю, де брати зарплати?

Зокрема в Дніпродзержинську ми були на Дніпровському металургійному комбінаті: скорочуються робочі місця, людям урізають заробітні плати. Чому?  Не лише через зловживання, не лише тому, що це підприємство належить  російським олігархам, а в тому числі і через економічну політику уряду.

Уряд готує зараз проект розпорядження про підвищення тарифів на залізничні перевезення. Минулого року на 40 відсотків підняли тарифи, сьогодні знову збираються на 15 відсотків піднімати тарифи. Хіба не зрозуміло, що в умовах нинішньої економічної кризи підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення – це фактично знищення цілої галузі економіки: металургії, сільського господарства. Адже ціни на продукцію селян упали, ціни на продукцію металургів упали, ринок, куди ми реалізовуємо цю продукцію, упав. Як же ми можемо піднімати тарифи? Невже не зрозуміло, що в результаті цієї урядової економічної політики зароблять в одному місці 3 копійки, в іншому втратять 3 гривні? А хто рахує, скільки сотень тисяч людей залишиться без роботи, скільком людям уріжуть робочий тиждень, скільки зупиниться підприємств внаслідок того, що не матимуть можливості перевозити свою продукцію?!

Тому ми вимагаємо від уряду припинити цю ганебну катастрофічну економічну політику, яка фактично веде до позбавлення робочих місць мільйонів українських громадян, до того, що вони не мають можливості годувати свої сім'ї.

Саме тому в результаті спілкування з громадянами України фракція Радикальної партії прийняла остаточне рішення: ми сьогодні підписуємося під проектом Постанови про висловлення недовіри нинішньому уряду. Завтра ми вимагаємо від парламенту, за результатами обговорення звіту уряду, поставити на голосування питання про оголошення недовіри уряду і проголосувати за це питання. Досить морочити людям голову! Досить займатися кулуарними "підковерними" домовленостями, коли закулісно вирішується доля країни! Так, як ми живемо, так далі жити не можна. Ми маємо, по-перше, все винести в публічну площину, по-друге, дати оцінку тій діяльності, яку проводить нинішній уряд. Але хочу наголосити: за це відповідальний не лише уряд, за це відповідальні всі, хто при владі, – коаліція, уряд, керівництво Національного банку, Президент, який призначав керівництво Національного банку і Генерального прокурора Шокіна. Сьогодні Касько подав у відставку, тому що немає ніякої боротьби із корупцією, а одна корупція. Ми були в Дніпропетровську, ходили в обласну прокуратуру захищати права фермерів. У дворі обласної прокуратури новий "Range Rover" за 115 тисяч євро. Питаємо: "Чия машина?" Начальника відділу по боротьбі з корупцією обласної прокуратури Скрипника. Якщо начальники відділів на нових "Range Rover" їздять, можемо уявити рівень корупції, який в органах прокуратури?! Тому солідарно за ті провали, які сьогодні є, мають відповідати всі.

Тому фракція Радикальної партії як патріотична, як державницька політична сила пропонує всім політичним силам парламенту сформувати нову коаліцію, прийняти нову програму дій економічних, антикризову програму, для того щоб зупинити провал країни, зубожіння людей. І на підставі нової програми – формування нового складу уряду. Досить морочити людям голови, досить втрачати час! Щодень працює проти нас, проти України. Сьогодні глобальні виклики, перед якими стоїть суспільство, країна. Влада не дає відповіді на ці питання.

Ми пропонуємо, вимагаємо також: парламенту невідкладно розглянути законопроект 3872 про мораторій на підвищення податків на землю. Я хочу нагадати: перед Новим роком проголосували індексацію вартості землі. Люди сьогодні на 43 відсотки мають більше заплатити земельного податку. Де їм узяти ці гроші, я питаю? Фермерам, промисловим підприємствам, просто будь-яким підприємствам, у яких є земля, де їм взяти гроші, щоб на 43 відсотки більше заплатити земельного податку?

Ми вимагаємо так само від парламенту скасувати нарешті податок на оподаткування пенсій. Це ганьба, коли пенсіонери, які працюють за копійки, вимушені сплачувати податок.

Ми вимагаємо так само вернути пільговий режим оподаткування для фермерів. Для фермерів! Підтримують латифундистів і беруть знищують фермерів, забирають обігові кошти, у тому числі і на Дніпропетровщині ми мали велику зустріч із фермерами, які ставили це питання.

Ну і нарешті, треба вирішити питання націоналізації російського майна. Якщо російські власники спеціально зупиняють підприємства, щоб дестабілізувати ситуацію всередині країни, уряд має захищати робочі місця, уряд має захищати право українців на роботу і на достойне життя. На жаль, цього сьогодні немає.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Віктор Васильович Бондар. Будь ласка, дотримуйтесь регламенту.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Дійсно, напевно, темою тижня буде відставку або невідставка уряду і, по суті, звіт уряду і підсумки його роботи. Ще під час призначення цього уряду партія "Відродження", фракція партії "Відродження" принципово не голосувала за цей склад уряду. Бо коли ми бачили кадровий склад, який був запропонований, ми розуміли, чим це закінчиться.

І сьогодні, на жаль, вся країна вже бачить і розуміє, що ми були абсолютно праві рік тому, коли йшло призначення цього уряду, що цим урядом нічого доброго не закінчиться для країни: ні в економічному плані, ні в соціальному плані.

Ми бачимо, що, по суті, правляча коаліція сьогодні в середині парламенту вже сама відмежовується від цього уряду, приймає участь у чварах, у постійних якихось конфліктах всередині уряду і між собою. Тому що вони самі вже зрозуміли, що треба дистанціюватися від цього уряду, від ганебної політики, яка, на жаль, закінчується економічним провалом. І, по суті, вже економіка сьогодні знаходиться в шоковому стані. А якщо подивитися на економічні показники, то країна практично зривається в прірву економічну. Ми бачимо шоковий стан економіки. Ми бачимо падіння валюти майже в 4 рази.  Ми бачимо падіння промисловості.

Ми не бачимо жодного плану економічних дій уряду. Ми бачимо, що уряд живе, по суті, від кредиту до кредиту. І черговий кредит, на жаль, проїдається на незрозумілі програми, і ми навіть не бачимо звіту, куди уряд  подівав кошти, наприклад, кредитні за минулий рік, це майже 500 мільярдів гривень. Простіше було б роздати ці 500 мільярдів гривень напряму людям, то більше би користі було. А сьогодні ми не бачимо ні будівництва доріг, ні будівництва заводів. Зупинені будівництва мостів, навіть в тому самому Запоріжжі. Зупинено будівництво мостів в Києві. Зупинено практично всі інфраструктурні проекти  по залізниці, по портам і так далі. Це економіка, яка, на жаль, приречена на погибель в такому підході. Ми не бачимо плану дій від уряду. Ми  бачимо в той же час соціальний геноцид, бо, по-суті, та сама галузь охорони здоров'я, освіти приречена сьогодні просто на виживання.

Ви подивіться, як безглуздо проводяться реформи в охороні здоров'я! Сьогодні люди не мають де лікуватися. Сьогодні закриваються лікарні. Подивіться на передачу залізничних лікарень (75 лікарень): 350 тисяч залізничників практично залишилися без професійного огляду перед поїздками, без належного медичного забезпечення. Лікарні почали передавати  на  місцеві бюджети, тільки забули передати туди кошти. Забули, практично втратили 21 лікарню, по ходу передачі взагалі не дали їм відповіді, де вони будуть. Оце приклад медичної реформи. Це приклад того, як безглуздо просто проводять сьогодні міністри свою політику.

Зате ми бачимо, що вони дуже добре вміють об'єднуватися один за всіх і всі проти одного, коли загроза стоїть їхньому звільненню. А коли вони нарешті будуть "один за всіх", за людей України? Коли вони почнуть думати за те, що вони  мають відповідати за свої дії? Тільки шантаж. Шантаж коаліції, шантаж парламенту, що або ми йдемо і буде розвал в країні, або ви нас залишайте.

Не буде ніхто нікого залишати, треба нормально проводити кадрове перезавантаження: брати професійних людей в кожній галузі, не дивитися, під якими прапорами коли хто був, а дивитися на те, що люди вміють робити і як вони по життю доказали свої професійні здібності. І тоді буде порядок. А сьогодні понабирали бозна кого з вулиць, пороздавали паспорти і очікуєте, що будуть якісь зміни. Та вони доводять країну сьогодні до того, що з країни просто повиїжджають останніх ще 10-15 мільйонів працездатних людей, і на тому закінчиться ця країна. Ви до чого ведете країну? Ви хочете залишити тут просто пусту територію, 17-20 мільйонів населення, яке неспроможне працювати? То ви для кого зачищаєте цю територію, правляча коаліція, правлячий уряд? Ви зачищаєте для того, щоб просто потім поділити цю країну і роздати на сусідні країни? Виходить так. Бо сьогодні вся молодь виїжджає з країни і шукає спосіб. Зараз ще зробимо безвізовий режим, і взагалі поїдуть останні люди, які просто не мали копійку, щоб отримати візи.

Тому ми розуміємо, що це, на жаль, політика, яка веде сьогодні просто до економічної втрати незалежності України. Тому я розумію, що вам треба перезавантажуватись. Зробіть звіт і давайте спокійно виходити з кризи. Дайте чіткий план економічних реформ, дайте план дій на найближчих півроку, дайте план по заміні кадрового складу уряду. Ми готові подивитися на новий склад уряду і дати належну оцінку тому, який далі буде розвиток подій.

У нас є пропозиції по економічних змінах, у нас є пропозиції по інфраструктурних проектах, у нас є пропозиції по підйому промисловості в Україні, по відродженню промислового потенціалу України, по відродженню взагалі економіки України і соціального стану населення. Але, на жаль, ви нікого не хочете слухати, ви слухаєте тільки себе.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Прошу дотримуватись регламенту.

Будь ласка, Степан Івахів, "Воля народу". Будь ласка.

 

ІВАХІВ С.П. Шановний Голово, шановні колеги народні депутати! Останні кілька тижнів політики в Україні живуть в якійсь паралельній реальності. Здається, що на другий план відійшла війна з Росією, загострення ситуації на фронті, розвал соціальної політики та колапс економіки.

Інформаційний простір зосередився навколо уряду, його корупційних скандалів та його ж намагання залишитися ще на одну каденцію. Основне досягнення нинішнього уряду – перекладання проблем всієї економіки на плечі людей та бізнесу через збільшення податків, комунальних тарифів і зменшення соціальних виплат. Чомусь це дивно в уряду виходить: ті реформи, наслідком яких є зменшення доходів населення, і через парламент проходили, і втілюються в життя. І люди вже навіть встигли на собі відчути результат таких реформ. Проте реформи не торкнулися, точніше буде сказати, навіть не було спроб зі сторони уряду їх провести, тих напрямків, які традиційно були джерелом наповнення власних кишень найвищих посадових осіб держави: це Державна фіскальна служба, особливо митниця. Податкова служба в своїй роботі нічого не поміняла, крім назви, бо сьогодні вона працює не на бізнес, не на бюджет, а собі в кишеню. Це знають всі платники податків. Всі, окрім, напевне, тільки Кабміну. Те саме стосується і державних підприємств, що традиційно збиткові. Але біля них постійно розгортаються корупційні скандали з так званими "смотрящими", які з часом згасають по-тихому і без будь-яких наслідків. Ось джерела наповнення бюджету, якими потрібно затикати дірки в бюджеті, а не останніми копійками з кишень простих людей.

Уряд пишається тим, що сьогодні 6 мільйонів домогосподарств не можуть обійтися без субсидій? Треба чесно зізнатися: експеримент не вдався. Провал економіки, соціальної політики, корупційні скандали, перекладання відповідальності один на одного, відсутність дієвих реформ – ось і є справжні наслідки їхньої роботи. Звіт уряду про роботу, який поданий до Верховної Ради, скоріше нагадує декларацію про наміри. По кожному з пунктів можна констатувати: планували – не виконали.

Окрім загальних фраз, звіт уряду містить відверту брехню. Чого варте лише твердження про досягнуту макроекономічну стабілізацію! У 2015 році девальвація на рівні 53 відсотки, інфляція рекордна за 20 років. Країна увійшла в трійку самих повільних по темпах розвитку економіки. Про яку стабілізацію йдеться?

Тому депутатська група "Воля народу" переконана: країна вимагає нового уряду, парламентського консенсусу та дієву коаліцію. Ми маємо зробити все разом, щоб це вдалося. Незамінних людей не існує. А тих, хто вважає себе незамінними, потрібно міняти в першу чергу. Це неписане правило управління. Політичні лідери в Верховній Раді мають домовитися та спільно сформувати уряд, уряд технократів. Без політичної приписки і приналежності, і політичних зобов'язань.

Водночас наголошуємо на недопустимості концентрації влади в руках одної політичної сили. Не зможемо домовитися –  тоді потрібні нові вибори і нові політичні лідери. Бо якщо в теперішніх лідерів немає політичної волі домовитися, то не домовимося ми, і потрапивши в Раду після виборів. А всі ж планують повернутися, чи я помиляюся?

Не вміємо домовлятися? Тоді нам потрібно іти на пенсію. Повірте, громадяни нам за це тільки подякують. На кону не політичні амбіції, на кону – незалежність України і майбутнє. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотрималися регламенту.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, вибачте, будь ласка! Я думаю, що я скажу так: все правильно Степан сказав, крім одного, що не зможете домовитися, треба на пенсію. Яка пенсія? На смітник! А не люди пенсію ще вам платити повинні. На пенсію…

 

ІВАХІВ С.П. Я так умовно.

 

ЛЯШКО О.В. На смітник.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Колеги, регламент. Дякую усім, ми тут завершили.  Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я приєднуюся до голосів, які говорять про те, що питання звіту і відповідальності уряду буде ключовим питанням цього політичного тижня. Але, тим не менше, від імені нашої фракції я прошу і вимагаю від колег завтра, в першій половині дня, розглянути більш важливі питання. Так, саме більш важливі. Бо зміна уряду – це, перепрошую, тактика. А зона вільної торгівлі та безвізовий режим, фактично повернення України після 350 років полону до свого європейського дому є стратегією. Тому прохання – завтра прийняти подані Президентом закони, необхідні для ухвалення рішення про безвізовий режим.  Ми знаходимося за півкроку до цього рішення, яке в Європейському Союзі мають розглянути вже наприкінці лютого. На жаль, у нас немає часу  відкладати це питання. Тому перед тим, як розібратися із урядом, прохання -  підтвердити європейський вибір шляхом розгляду завтра у першій половині дня законопроектів, котрі подав Президент.

Також до цих 3-х законів пропоную додати законопроект народного депутата Вадима Денисенка, який стосується відновлення нашого рішення про  електронне декларування, у зв'язку з тим, що уряд не подав відповідного законопроекту. Відтак, саме законопроект Денисенка може стати основою для виконання і цієї умови безвізового режиму.

Також ми пропонуємо прийняти ще й 5-й законопроект завтра у першій половині дня, який стосується відкриття дверей для приватизації. Чому? Ми сьогодні всі говоримо про одну з найбільших корупційних ям, які не зміг   ліквідувати чинний уряд. Ми наймали уряд зокрема і для того, щоб усі партійні "смотрящие" пішли із державних монополій. Причому мені абсолютно  байдуже, від якої партії були ці "смотрящие", від старих, від нових, владних, опозиційних, по барабану, вибачте. Ми наймали уряд для того, щоб туди прийшли професіонали. Натомість ми чуємо від керівника Національного антикорупційного бюро, що за результатами діяльності державних підприємств  Україна отримала збитки на 100 мільярдів. Тобто ми маємо курку, яка несе золоті яйця, але ці яйця не потрапляють до державного  бюджету, навпаки, вони приносять збитки. Уряд мав це зробити, вибачте, не за тиждень до звіту уряду, або за місяць міністр економіки, який мав це виконувати, раптом про це згадав. Це його робота. І не за тиждень уряд мав подати нам законопроект про скасування усіх контрактів і проведення нового конкурсу, а це була ваша робота рік, панове урядовці! Тому ми пропонуємо зробити просту річ. Наступному складу уряду необхідно, дійсно, провести перепризначення на відкритих конкурсах керівників державних монополій. Ті, які здатні платити нормальні податки, мають залишатися в державній власності – це стратегічні підприємства. Ті мілкі підприємства, які є поживним ґрунтом для корупції, наприклад в Міністерстві АПК тисяча державних підприємств, вдумайтесь!.. Міністр АПК сьогодні керує 4-ма м'ясокомбінатами і 4-ма пунктами штучного осіменіння тварин. Ну, це глобальна державна задача міністра, я розумію. Але ми всі розуміємо, що це абсурд. Тисяча підприємств в управлінні одного з міністерств є просто поживним ґрунтом для партійної, в тому числі, корупції. Відтак, крупні підприємства в державній власності, а всі мілкі - шагом марш на приватизацію! І ці кошти мають бути направлені для освіти, науки, нових технологій. Так живуть усі нормальні демократичні країни.

Тому, колеги, в мене прохання і, перепрошую, навіть вимога фракції БПП: перша половина дня – безвізові закони, 3 президентських, 1 нашого колеги депутата Денисенка, Закон про приватизацію, і після цього стільки, скільки потрібно часу, ґрунтовно розбираємо звіт уряду. На жаль, я не можу сказати, що цей звіт, як написано в постанові нашого колеги Іванчука, є ґрунтовним і, як ви написали, вичерпним. На жаль, він звітується лише за 3, подекуди навіть за 2 квартали поточного року. В основному звітується законами, які прийняли в Верховній Раді, і є просто прикладом "победной"  реляції. 

Наша фракція схиляється до того, що це не відповідає дійсності. Офіційне рішення ми приймемо сьогодні на засіданні фракції. Але скажу про те, що звіт уряду не буде простою формальністю. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юрію Віталійовичу, що дотримались регламент.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Прошу ще одне питання у зв'язку з тим, що ми живемо саме в 20-х числах лютого. У мене є пропозиція також винести в четвер на голосування закон 4022, який врегульовує пенсійне забезпечення людей, котрі отримали поранення на Майдані. У них немає страхового внеску, як ви розумієте, у більшості з них, це молоді люди.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 4022.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ми маємо врегулювати це питання – 4022.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юрію Віталійовичу.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. …поставити як знак нашої поваги до людей, котрі дали можливість країні стати на європейський шлях.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановні колеги! На останньому засіданні уряду Прем'єр-міністр запропонував план виходу з політичної кризи, спільний для уряду, парламенту і Президента. В цьому плані 379 конкретних предметних рішень, які вони разом повинні втілити у життя в поточному році.

По-перше, це прозора масштабна приватизація об'єктів державної власності і прийняття відповідного законодавства. Об'єкти, які зараз заборонені до приватизації, але не мають стратегічного значення для держави, повинні бути продані на чесних і прозорих аукціонах.

Нам вкрай необхідна реформа Державної фіскальної служби і митниці із залученням західних компаній.

Потрібно негайно впроваджувати судову реформу. Ухвалення в другому читанні змін до Конституції України щодо судової реформи має обов'язково відбутися з одночасним прийняттям нового законодавства про статус суддів і судоустрій, яке передбачає не перепризначення чинних суддів, а реальну переатестацію, звільнення корумпованих суддів і чесний та прозорий набір нових.

2016 рік – це перший рік дії Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Україна отримає додаткові надходження до бюджету, нові робочі місця і вищу якість вітчизняної продукції, яка буде відповідати європейським стандартам. Ми повинні невідкладно прийняти закони для безвізового режиму. Вже цього року українці повинні їздити до Європи без віз. До речі, уряд вніс до Президента закони щодо безвізового режиму, Президент їх уже підписав, і завтра  ми повинні в першій половині дня їх проголосувати.

Друге - це принципи нової української політики, які оголосив Прем'єр Яценюк. Головні з них: повна нетерпимість до корупції, відсутність залаштункового політичного втручання, розмежування повноважень гілок влади і невтручання в діяльність одна в одну. Треба виконувати Конституцію і відповідні закони, кожен відповідає за свою ділянку роботи. Потрібно дотримуватись чітких і прозорих взаємин між парламентом, Президентом і урядом.

Третє. Усі державні компанії рішенням Номінаційного комітету повинні отримати нових незалежних директорів. На 50-и найбільших державних підприємствах буде проведено міжнародний аудит. Ні Прем'єр-міністр, ні Президент, ні міністри, ні депутати, ні фракції не повинні керувати державними  компаніями. До Номінаційного комітету з обрання нових керівників держкомпаній входять незалежні експерти. Усе відбувається прозоро. Державні компанії перестануть отримувати дотації з бюджету, олігархи більше не будуть заробляти на тіньовому управлінні цими компаніями. А бюджет почне отримувати від них нарешті прибутки.

Тому наголошую, що ми повинні якнайшвидше проголосувати в другому читанні закони про приватизацію і нарешті розпочати відкритий та публічний процес приватизації. Це основні принципи, які є частиною плану уряду, плану для уряду, Президента й парламенту на наступний рік. Підкреслюю, ці принципи і  пропозиції підтримали посли "Великої сімки". Посол США Пайєтт та посли Євросоюзу закликали українську владу до єдності і продовження реформ. Вони фактично  підтримали програму Прем'єра Яценюка.

Фракція "Народний фронт" вважає, що саме ця дорожня карта повинна стати основою для змін до Коаліційної угоди. Час припинити політику популізму, вигаданих претензій та звинувачень. Парламент разом з урядом і Президентом повинні знайти вихід з політичної лихоманки.

Будь-якій розумній людині зрозуміло, що відставка уряду – це не розв'язок ситуації, а стрибок у прірву гострої загальнодержавної кризи і суспільного неспокою. Пора відверто говорити, що це проросійський план. Скільки ще разів нам треба наступити на граблі, щоб нарешті зрозуміти: Москва тільки й чекає, коли тут все знову запалає? Не майте жодних ілюзій. Слідом за відставкою, достроковими парламентськими, будуть і дострокові президентські вибори, бо в новий парламент пройдуть колишні "регіонали" і дикі популісти.

Ще раз наголошую: відставка уряду і розвал коаліції – це дестабілізація України, серйозні проблеми з західними союзниками і МВФ, а далі – повна невідомість. Хіба цього від нас чекають всі українці?

Тому облишмо популізм, інтриги і політиканство! Давайте врахуємо  помилки і продовжимо свою роботу, почнемо з себе. Закликаю до мудрості і державницьких рішень! Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Романович Березюк, фракція "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Процес державотворення справді не є легким. І апогеєм розвалу державного управління, ми думаємо, було 16 січня 2013 року. Хочу нагадати для всіх тих, хто сьогодні ратує про те, що зараз робиться: це була вершина цинізму, що стосується держави, людей і управління. Сьогодні маємо наслідки і сьогодні маємо справді справжню урядову кризу.

Хочу нагадати парламенту і уряду, що ця активність уряду, яка саме  зараз є на телеканалах, у публічному  просторі, підриває державний устрій країни. Уряд є похідним інструментом парламентської діяльності, і парламент не може шкодити уряду. Уряд може шкодити парламенту і державі. Тому є прохання до уряду стати в субординацію державності і, згідно чинного законодавства і правил публічного управління, виконати волю парламенту, власником якого є люди.

Друге питання. Ми провели минулий тиждень в Харківській області і в Харкові. І хочу вам сказати всім: люди дуже уважно спостерігають за всім, кожну деталь зауважують. Зокрема зауважили і те, що уряд не виконує своєї обіцянки перегляду бюджету, який був прийнятий абсолютно з порушенням всіх нормі форм прийняття бюджету, де є маса проблем як із соціальним захистом, так і зі звичайною економікою. Вони також зауважили, люди це зауважили, звичайні люди, що в звіті уряду відсутній звіт за четвертий квартал минулого року, де, люди знають, витрачається левова частка державних грошей на державні програми. А цього немає. Саме через те уряд потрапив у кризу.

Більше цього, люди зауважили, що не тільки відставка повинна бути, а розслідування діяльності уряду, розслідування діяльності уряду в галузі економіки війни: на що потрачені кошти, які виділені на проведення оборонних і військових дій проти ворога, який сьогодні окуповує нашу країну. Більше цього, саме люди кажуть, що треба розслідувати наші воєнні поразки, які були протягом минулих років, чому вони сталися, заради того, щоб когось покарати і зробити  аналіз на майбутнє.

Саме люди в Харкові кажуть: "А ви не бачите, що прокуратура покриває корупційні схеми? Ви цього не бачите? Чому ви не вимагаєте звільнення Генерального прокурора?" І сьогоднішня відставка заступника говорить про глибочезну кризу Генеральної прокуратури.

І саме люди в Харкові, не у Львові, не в Житомирі, Франківську, в Харкові кажуть: "А, ви збираєтеся на нові вибори. А ви не підете на нові вибори, поки ви не приймете нового Закону про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, бо будете злочинцями, які знову хочуть потрапити в парламент під прикриттям грошей і схем. І це кажуть звичайні люди в Харкові. Це складні задачі, які стоять перед парламентом. Але ми віримо, що парламент і коаліція може вирішити це питання, бо це професійні люди.

Ми готові як фракція підписатися під постановою, яку ініціювала БПП щодо відставки уряду. Якщо ця постанова загубилася, її не можуть знайти, ми готові запропонувати нашу постанову, для того щоб підписатися за те, щоб уряд в субординативний політичний спосіб міг піти у відставку і ми створили новий уряд.

Наступне, шановні колеги. Зараз йде в суспільстві велика дискусія, і люди це відчувають, щодо базового закону України, Основного Закону – Конституції. Ще раз хочу наголосити, що цей Закон не належать ані Президентові, ані парламентові, більше того, цей Закон не належить політичним партіям, які сьогодні пробують ініціювати процес кожен по-своєму. Цей Закон належить народові, і парламент має розробити якісну, згідно чинного законодавства, пане Голово, процедуру обговорення і створення Конституції України як базового Закону розвитку держави.

Тому запрошуємо всіх цього тижня не тільки до публічної роботи, а до внутрішньої важкої роботи парламенту.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олег Романович.

Будь ласка…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Прошу вибачення, було названо БПП. Я прошу вибачення. Нас слухають багато людей, тому хотів би спростувати твердження "Самопомочі" про те, що БПП щось ініціювало (постанову про відставку) а тим більше загубило.

Барна, як відомо, позафракційний, по-перше. По-друге, він не брав офіційних підписних листів згідно чинного Регламенту. По-третє, БПП якщо береться, доводить справу до кінця, а не висуває чергового кандидата на виборах, які так тяжко пробивали.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Хочу поінформувати, що підписні листи отримала фракція "Самопоміч".

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

Дякую, колеги. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, я думаю, що сьогодні ні для кого не секрет, що повномасштабна економічна, соціальна, політична криза сьогодні є суттю життя країни. І, безумовно, цю кризу треба починати розв'язувати. Починати треба розв'язувати, безумовно, з уряду, тому що одним з тупікових, власне, варіантів для проведення реформ є те, що в Україні вже після другої революції збереглася, посилилися, модернізувалася кланово-політична змова або кланово-політичний консенсус. Уряд є осередком, центром досягнення  цього консенсусу. І тому будь-які реформи є неможливими, будь-яка боротьба з корупцією є неможливою і будь-які позитивні зміни при існуванні цього уряду є неможливими.

Саме тому сьогодні питання стоїть наступним чином: або буде жити Україна, або буде продовжувати існувати цей уряд. І кожна година, кожен день, кожен тиждень, поки цей уряд залишається при владі, це є прямою загрозою національній безпеці України. Тому що ці люди не здатні управляти країною ні з точки зору професійності, інтелектуальності, з точки зору своїх організаційних здібностей, досвіду, а крім того, внаслідок колосальної масштабної корумпованості, яка вже стала на міжнародному рівні головною загрозою нашої співпраці з міжнародними співтовариствами. Я думаю, всі ми чули заяву Крістін Лагард, яка чітко сказала, що саме корупція на вищих рівнях сьогодні є перешкодою продовження роботи з Міжнародним валютним фондом.

Сьогодні говорять, що збереження уряду є стабільністю і ознакою стабільності. Я думаю, що кожна людина сьогодні в країні знає, що залишити цей уряд – це  означає  остаточно зруйнувати політичну, соціальну стабільність в державі. Вони є загрозою стабільності, а не рішенням по зміцненню стабільності.

Те ж саме це стосується отримання кредитів МВФ, що зараз те, що вони залишаються на посаді є, безумовно, перешкодою для того, щоби робити реальні програми з Міжнародним валютним фондом.

Можна також сказати про радикальну річ, яку, мені здається, всі замовчують: саме кланова політична змова і консенсус, на чолі якого стоїть уряд, включає в себе велику частину інтересів російських кланів як на території України, так і українських кланів на території Росії. Це сьогодні прямо перешкоджає здійсненню фундаментальної ефективної оборони нашої країни від зовнішнього агресора.

Я можу сказати, що на війні сьогодні заробляють, примножують статки, на війні сьогодні виправдовують свою нездатність управляти країною і на війні сьогодні роблять "договорняки", які зміцнюють кланово-політичну змову. Або ми покінчимо з цим урядом і оберемо достойний, гідний, технократичний або будь-який інший уряд, або країна із війни просто не зможе вийти.

Я можу також сказати, що завтра всі мусять наполягати, щоб на порядок денний було поставлено питання відставки уряду. Я наполягаю від імені фракції "Батьківщина" і вважаю, що зараз на Погоджувальній раді кожен мусить висловити чітку свою позицію. Завтра обов'язково мусить бути поставлено це питання на голосування. І той, хто не проголосує, хто залишить цей уряд при владі, і є та коаліція, яка буде далі нести відповідальність за цей уряд. Наша фракція чітко і ясно заявляє, що ми, по-перше, готові підписати в повному складі Постанову про звільнення уряду, а по-друге, в повному складі фракція буде голосувати. Країну треба негайно захистити.

І тому якщо завтра не буде поставлено на голосування питання, це значить: дві найбільші фракції беруть на себе відповідальність, і хай вони несуть відповідальність за кожен день подальшої руйнації країни.

Крім того, я звертаюся зараз до спікера Верховної Ради, до Голови Верховної Ради. Завтра треба негайно розглянути блок, пов'язаний з розв'язанням кризи в аграрному секторі. Ви знаєте, створені страйкові комітети. Безглузді абсолютно речі, які прийняті по відношенню до аграріїв під час бюджетного процесу, сьогодні руйнують залишки стабільності серед фермерів, серед середніх підприємців аграрного комплексу. Ви нищите всіх. Виправляйте ситуацію! 8 законопроектів є в парламенті, ставте на голосування, і питання відставки уряду першим. Ні на яку другу половину дня відкладати не можна. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Можна уточнення? "Ви" – це, ви до мене персонально звернулись?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Що?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Коли сказали, що "нищите", ви це до мене персонально звернулись?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні. Я персонально звернулася до Голови Верховної Ради з проханням поставити на голосування…

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Я це почув.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …8 законопроектів, які відновлюють життя фермерства і тих, хто працює на середньому рівні.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, я почув. Я почув.

Значить, два питання, колеги, щоб ми дуже чітко усвідомили. По-перше, я прошу комітет профільний подивитися, що це за 8 законів, які вони, сутність і все інше. Це ж рішення фракції має бути. І ми їх внесемо в той час, коли буде по ньому рішення комітету і готовність голосувати.

Шановні колеги, по питанню відставки уряду. Є відповідна процедура, і вона має бути дотримана: це 150 голосів, які мають ініціювати цю постанову. Тому, будь ласка, ви сьогодні займіться збором цих 150-и голосів, далі - подайте цих 150 голосів, і я одразу даю доручення профільному комітету негайно його розглянути і внести на розгляд Верховної Ради України.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я думаю, що ми разом з фракцією "Самопоміч" сьогодні ініціюємо зібрання підписів. Я звертаюся до всіх лідерів фракцій ці підписи поставити. І ми будемо публічно оголошувати, хто ставить підписи, хто ні, тому що з цим треба вже завершувати, з цією політичною корупційною грою за лаштунками.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Тут не має бути жодних "залаштунків", має бути дуже чітка позиція. (Шум у залі)

Давайте так: Олег Валерійович, 30 секунд, будь ласка, і підемо далі. Комітети ще.

 

ЛЯШКО О.В. Дякую.

Шановні колеги, наша фракція підпишеться під проектом резолюції недовіри уряду. Але я наполягаю на тому, що коли ми розказуємо лише про відповідальність уряду, це половина правди. Бо так само відповідальність несе парламентська коаліція, яка є владою сьогодні. І я боюся, що багато тих, хто знаходяться при владі, бояться брати на себе відповідальність. Так само несе відповідальність Національний банк, який валить гривню, Генеральний прокурор, який не бореться з корупцією, Центральна виборча комісія, яка незаконно діє. Тому, коли ми з вами говоримо про реальну реформу, про реальні зміни, давайте говорити не лише про відставку уряду, а про всіх тих, хто завалив економіку. Нацбанк, коаліція, уряд, Генеральний прокурор, Президент, який подавав голову Нацбанку і Генерального прокурора - усі відповідальні за те, що зараз бардак відбувається в країні.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Репліка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми погоджуємося з цією реплікою голови Радикальної партії і вважаємо, що коаліція в цій ситуації перетворилася в абсолютну фікцію і в прикриття антинародної діяльності, яку здійснює уряд.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Юлія Володимирівна, зберіть коаліцію і поговоріть про те, в що перетворилася коаліція.

Значить, одна третина депутатів – 150, це перша позиція. Далі: після внесення на розгляд Верховної Ради питання про відповідальність Кабінету Міністрів комітети відповідно до предметів їх відання не пізніше як в чотириденний строк формулюють і направляють через Апарат Верховної Ради  до Кабінету Міністрів питання, на які б вони хотіли отримати відповіді, якщо вони є.

Тому, будь ласка, я ще раз наголошую, процедура наступна: 150, подача в профільний комітет, я негайно розпишу його на комітет. Я даю доручення термінового його розглянути, це питання, відповідно до Регламенту Верховної Ради  України і внести на розгляд депутатів Верховної Ради. Просто процедури іншої немає.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Хто взяв підписні листи, можна узнати?  

 

ГРОЙСМАН В.Б. "Самопоміч", фракція "Самопомочі".

Тоді я доручаю віце-спікеру… (Шум у залі) Я доручаю… Колеги, я доручаю віце-спікеру… (Шум у залі)

 Колеги, можна уваги! Уваги можна попросити у вас? Вам треба поговорити про відставку уряду чи треба пройти цей шлях?

То ще раз. Я даю доручення віце-спікеру Оксані Іванівні Сироїд організувати моє доручення, яке щойно дав, щодо розгляду питання відставки уряду. Крапка. Що буде потрібно для цього, я готовий офіційно ще підписати будь-яке доручення.

Дякую, шановні колеги. Будь ласка, Представник Президента у Верховній Раді Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги, керівники фракцій! Ви знаєте, перш за все, я хочу підтримати сьогодні звернення Голови Верховної Ради, про невідкладні і обов'язкові речі, які депутати повинні зробити у парламенті. Також і свого колегу Юрія Луценка, який чітко сказав про ефективну роботу в нас у парламенті.

Разом з тим мене спонукала думка інша, що саме цього тижня, саме в ці дні, два роки тому світ приголомшили смерті мирних протестувальників, коли ми говоримо про Небесну Сотню. Ми говоримо про 108 людей, які віддали своє життя за ціннісні речі, за майбутнє наше, за майбутнє наших дітей. І цей тиждень є, в тому числі, більш відповідальний з точки зору оцінки того, що ми обіцяли, з того, що ми зробили, і з того, що ми маємо зробити.

За тим столом сидить не один комендант Майдану, не одна людина, яка брала участь, яка жертовно йшла туди, щоб змінити, змінити себе, змінити суспільство і змінити вектор руху нашої держави як демократичної, вільної, незалежної. Ми говорили про свободу.

Разом з тим хочу сказати, що відповідні торги і гучні політичні заяви сьогодні говорять про те, що ми говоримо 2 роки. Говорять про те, що сьогодні Президент України чітко в своєму виступі буквально 2 дні тому на світовому рівні сказав про реальну оцінку, реальні загрози, реальний шлях виходу з цієї ситуації, що має зробити Україна.

Зміни в Україні розпочалися на Майдані і структурні реформи до сьогодні відвойовують учасники Майдану, які є учасниками АТО. Ці наші воїни і наша армія теж віддали дуже багато життів через те, що ми не очікували такої війни і таких довготривалих протистоянь, які сьогодні ми маємо.

Сьогодні коли кожен з нас зустрічається з людьми, непросто говорити. І коли з ними говориш, ти просто ховаєш очі, бо не можемо конкретно сказати про багато речей. І саме сьогодні єдність парламенту, який зробив велику роботу, єдність Президента, який чітко поставив програму, яка йде крок за кроком до того, що ми отримуємо ефективний результат, і коли говорити навіть про позитивний звіт Європейського Союзу, який рекомендує безвізовий режим Україні, то цей шлях є незворотнім - було підкреслено Президентом України. 9 країн Європейського Союзу відкрили ринки для нашого бізнесу. Децентралізація, антикорупція, судова та адмінреформи, дерегуляція, приватизація, модернізація енергосектору і послідовна євроінтеграція – це ключові засади нашого розвитку, що було відмічено у виступах останніми днями нашого Президента.

Коли ми говоримо про дієвий публічний орган – Національну раду реформ, вона стала локомотивом реформ. Виконано сьогодні біля 70 процентів рішень. І в площині тій ми повинні продовжувати на сьогодні рухатися.

Цей пленарний тиждень, хочу підтримати свого колегу Юрія Луценка і Голову Верховної Ради, ми повинні ефективно спрацювати, а не "за політизувати" цей процес, який абсолютно не дасть ефективних рішень. З огляду на зазначене, 12 лютого 2016 року Президентом України було внесено на розгляд парламенту законодавчі ініціативи, метою яких є удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, забезпечення прозорості. Ці закони (4054, 4055, 4056) є невідкладні і спрямовані на виконання рекомендацій Шостої доповіді Європейської комісії про виконання Плану щодо безвізового режиму.

Також законопроект, який є сьогодні, про житлово-комунальні послуги щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам 2676. 2406 - захист військовослужбовців і членів їх сімей. І 2092 щодо забезпечення права на справедливий суд (щодо визначення стажу роботи на посаді судді). Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко, Віце-прем'єр-міністр.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні депутати! 1 лютого ще уряд вніс звіт про виконання програми діяльності. Всі ті, хто мав таке бажання, із цим документом ознайомились. Всі міністри, ну, практично всі, були на засіданнях профільних комітетів і доповідали свою частину програми. Весь склад уряду був на засіданні Комітету з питань економічної політики і доповідав все те, що цікавило депутатів, і відповідав на всі питання, якщо такі були. Завтра ви будете слухати звіт. Ваше право і, я думаю, навіть обов'язок - ухвалювати рішення, ті, які будуть волею парламенту. Ми підготували і принципи публічної діяльності, і Програму діяльності уряду на 2016 рік. Ми схвалили ці документи на засіданні Кабінету Міністрів. Але, очевидно, їх немає сенсу вносити сьогодні до парламенту до вирішення питання щодо звіту і подальшого майбутнього Кабінету Міністрів.

Разом з тим абсолютно очевидно всім неупередженим людям, що відповідальність як за перемоги, так і за поразки чи ускладнення несе консолідовано влада, а не лише Кабінет Міністрів України  окремо. Якою би непопулярною ззовні, простою до сприйняття була ця теза, що в усьому винен уряд, все одно, насправді, об'єктивні передумови вказують на те, що відповідальність і за плюси, і за мінуси лежить на всій владній команді, на всій без винятку. Тому, безумовно, парламент завтра чи тоді, коли буде на це спроможність, повинен ухвалити відповідальне рішення, яке буде прямо впливати на майбутнє країни та й, власне, парламентської коаліції.

З приводу законопроектів. 28 урядових законопроектів стоять, ми за це вдячні. Разом з тим 2, які стосуються безвізового режиму, все-таки не включені до порядку денного, вони в режимі другого читання – 3159 і 3224. І також 3325 щодо ринку природного газу, який стосується макрофінансової допомоги Євросоюзу, також не внесено до порядку денного. Ми просили би ці три законопроекти включити до порядку денного на цей пленарний тиждень. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

До законів, які ви назвали, ще не вичерпаний час на подачу поправок до другого читання. Треба, щоб ви супроводжували законопроекти, тоді не буде у нас питань.

Будь ласка, Сергій Володимирович… Дмитро Андрієвський. Вибачте, Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Хотів би нагадати, що крім політичної кризи, в нас в країні наявна ще криза житлово-комунального господарства. Я маю на увазі критичний стан розрахунків в підприємствах цієї сфери, початок масового блокування рахунків підприємств типу "Комуненерго", центрального водовідведення та водопостачання. Частково врегулювати цю проблему може законопроект 2706, який ми неодноразово намагаємося поставити на друге читання. В першому читанні він пройшов.  Володимире Борисовичу, за вашим дорученням була проведена нарада в комітеті, і всі, я підкреслюю, всі, крім ТЕК, висловилися на підтримку і нагальність прийняття цього законопроекту. Давайте, може, під вашим головуванням зберемо ще одну зустріч, для того щоб 2706 в кінці-кінців був прийнятий і покращені були розрахунки в цій галузі.

Також ми пропонуємо під час розгляду питання соціального забезпечення та культури, я маю на увазі законопроект 1553, додати ще й законопроект  2225а, який значно розширює діяльність цього закону. Це мається на увазі охорона культурної спадщини. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. 

2706 - абсолютно об'єктивне питання, і має бути цей закон розглянутий. Сьогодні (я мав зустріч і на минулому тижні) ми узгодимо час проведення спільної наради – комітет, "Нафтогаз", МВФ – для того щоб знайти правильний  механізм і прийняти цей закон. Бо по тій редакції  у  нас  є поки що проблеми.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, і 3700, який ми включили до порядку денного, ми так само наполягаємо на його розгляді у вівторок.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Колеги, 3700. Олег Валерійович, ми його неодноразово ставили на включення до порядку денного, він включений зараз у порядок денний. Але з боку громадськості там є дуже серйозні  застереження щодо  цієї однієї статті. Подивіться, будь ласка, ви знаєте краще суть закону, подивіться,  яким чином можливо було  б ті застереження врегулювати.

 

ЛЯШКО О.В. Ми  разом з  Русланом Князевичем сформулювали остаточну редакцію, яка всіх має задовольнити. І ми її під стенограму  озвучили.

 

ГРОЙСМАН В.Б. То краще  от  про це сказати, щоб всі знали, яка буде сутність закону, бо там є великі застереження громадськості. Дякую.

Будь ласка,  Сергій Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

Дякую, що включили на вівторок у порядок денний два закони про органи самоорганізації населення і про загальні збори членів територіальної громади. Але величезне прохання, Володимире Борисовичу: якщо у зв'язку із звітом уряду ці питання не будуть розглянуті, розглянути їх у четвер (самоорганізацію населення і загальні  збори).

Друге. По декомунізації. По декомунізації ми сьогодні проводимо засідання комітету. Я думаю, що всі питання будуть вирішені. Ми в окрему постанову виносимо Кіровоград, ми в окрему постанову виносимо  Дніпропетровськ. Все інше піде загальною постановою, ну принаймні так ми плануємо на комітеті, таке рішення плануємо прийняти. Тому просимо підтримати. 

Що стосується звіту уряду. На минулому засіданні Погоджувальної ради представник Кабміну сказав, що вони готові звітувати у формі перехресного  допиту.  Ну, Прем'єр-міністр, напевно, його почув і зробив явку з повинною.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Я такого не говорив, ви вкотре перекручуєте мої слова. Тут ще не відомо, хто куди буде на допит…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Так, я прошу, будь ласка!

 

ВЛАСЕНКО С.В. Додасте мені часу. 

 

ГРОЙСМАН В.Б. В'ячеславе Анатолійовичу, це ж засідання Погоджувальної ради, а не уряду.

 

КИРИЛЕНКО В.А. А що це за…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я прошу зберігати спокій!

 

ВЛАСЕНКО С.В. А якщо можна, мені потім час додасте.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Так от, на попередньому засіданні представник уряду зазначив, що вони готові звітувати у формі перехресного допиту. Прем'єр-міністр його почув і зробив явку з повинною. Він заявив, що лише за минулий рік з державних підприємств було виведено 50 мільярдів гривень. Не одна, не дві, не десять, а  50 мільярдів гривень! І він так зробив, нібито, все нормально: пацани, все класно, тут трошки грошей пропало, але нічого страшного. І тепер нам пропонують ці державні підприємства приватизувати. В ситуації, коли ринок падає, в ситуації, коли жоден приватний інвестор не продає свою власність, бо  нема покупця (так він каже, приватний інвестор), то нам пропонують державне майно продати за безцінь і роздерибанити між своїми. Нам кажуть: держава  неефективний власник. Звичайно, неефективний власник, якщо Кабмін (і це  відповідальність Кабміну, а не парламенту) призначає туди крадіїв. Вони крадуть гроші, а потім розказують, що держава - неефективний власник, і тому давайте ми будемо все приватизувати, і це загальна відповідальність. Немає ніякої загальної відповідальності. Немає ніякої загальної відповідальності. Є відповідальність…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Сергію Володимировичу.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я закінчу, бо мене трошки переривали, з вашого дозволу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Немає ніякої загальної відповідальності. За те, що відбувається в економіці, пряму відповідальність несе цей уряд, який з усіх екранів телевізорів уже зізнався, що вони крадуть, що вони неефективні, що вони не можуть нормально працювати.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Я протестую проти такого тону на засіданнях Погоджувальної ради. Це хамство відвертої води. (Шум у залі)

Я не командую. Ви мене на учіть, що мені командувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте закінчуйте перепалки, будь ласка.

Я хочу сказати наступну річ. (Шум у залі) По-перше, я всіх закликаю до толерантності – це перша позиція.

Друга позиція, яка є надзвичайно важлива: я би просив (зараз - засідання Погоджувальної ради) голів комітетів висловлюватися щодо питань порядку денного, будь ласка. Я не забороняю вам нічого говорити, але дуже прошу. А представника уряду я прошу, будь ласка, беріть слово тоді, коли головуючий дає вам слово. Дякую.

Будь ласка, Андрій Володимирович Іванчук.

 

ІВАНЧУК А.В. Спочатку добрий день, пане Голово, шановні присутні! Хотів би прокоментувати заяву голови Комітету з питань державного будівництва. Комітет економічної політики не втручається в перейменування міст, пане Сергію. А ви, будь ласка, давайте з нами вести професійну дискусію стосовно приватизації: потрібна вона, не потрібна, і коли. Тому кожен повинен вузькопрофесійно займатися своїми проблемами.

Тепер, пане Голово, ви давали доручення по звіту уряду, і Комітет економічної політики ви визнали головним. Доповідаю членам Погоджувальної ради, що ми майже одностайно схвалили рішення за вашим дорученням: рекомендувати парламенту (і внести відповідну постанову) прийняти звіт уряду до відома.

Хотів би коротенько сказати, щоб почули громадяни і всі ми тут присутні, що це за документ. Ми його детально вивчили. Це просто результат роботи коаліції в парламенті, коаліційного уряду, який сформувала коаліція, що зроблено за рік. Я взагалі не розумію, що ми обговорюємо. Там фактаж, що коаліція і її коаліційний уряд зробили за рік: законопроекти, постанови Кабінету Міністрів, всі реформи – все, що нам вдалося. І там є те, що нам не вдалося.

Я хотів би нагадати, що під час обговорення і розгляду звіту уряду ми встановили, що більше ста законопроектів, які вніс уряд, які необхідні для реформування нашої країни, знаходяться зараз на розгляді у Верховній Раді: або в комітетах, не внесені ще на перше читання, або в комітетах готуються до другого читання. І це наша заборгованість, і ми повинні якомога швидше рухатися цим шляхом.

І тепер, пане Володимире Борисовичу, стосовно того, як питання буде розглядатися. В Регламенті не передбачено, і тому Комітет з економічної політики вносить на ваш розгляд пропозицію: 20 хвилин – доповідь Прем'єр-міністра, 20 хвилин – запитання-відповіді до Прем'єр-міністра, і 20 хвилин – відповіді-запитання до міністрів Кабінету. Це за годину ми зможемо провести дуже жваву дискусія. І, як показала практика (я буквально декілька секунд) на комітеті, велику увагу треба приділити тому, щоб депутати мали можливість задати запитання. Це саме правильне у заслуховуванні звіту. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрію Володимировичу, скільки ви проводили засідання комітету?

 

ІВАНЧУК А.В. 4 години.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 4 години. Я думаю, 2–2,5 години - це має бути нормальний звіт і нормальне спілкування. Це перша позиція.

Друга позиція. Це виступ уряду, запитання і відповіді, це виступи лідерів фракцій, це виступи комітетів, хто має бажання виступити і так далі.

Тепер що стосується мого доручення. Насправді, по законодавству саме ваш комітет визначений як основний, тому я і направив цей звіт до вас на розгляд.

І тепер що стосується законів. Друзі, я не хочу загострювати дискусію, але хочу вам підкреслити, що прийнятий закон – це тільки невеликий відсоток того,  щоб змінити ту чи іншу систему. Ви ж це знаєте. Її треба взяти і робити. І коли ми бачимо 100 законів, ми зараз зробимо експертизу цих 100 законів, я вам покажу в тому числі абсурдні закони, які нікому не потрібні. І кількість законів не може бути критерієм оцінки роботи парламенту, коаліції, уряду. Має бути критерієм роботи уряду, влади взагалі прийняті ефективні і реалізовані рішення. Це є об'єктивно. Тому я хотів би зараз, я просто чую це від уряду час від часу, хотів би зараз оцю конкретну ситуацію щодо законів, які не розглядаються, віднести в сторону, бо вона не на користь буде уряду. Це перше.

Друга позиція, якщо говоримо ми про реформи. А що, нам подали пакет законів або систему зміни охорони здоров'я в нашій країні, щоб ми розуміли, яка вона має бути і тоді б депутати її підтримали? Ні, немає. Або питання економічного розвитку і економічного зростання. Теж є питання. Тому треба  називати речі своїми іменами.

Я сьогодні, до речі, сказав: є що сказати, що уряд добився прогресу в тих чи інших секторальних змінах. Це правда. Треба об'єктивно дивитися на речі. Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Одну секунду! У мене прохання, Андрію Володимировичу.

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Давайте я виступлю зараз, і ви…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Розгляньте, будь ласка…

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. …на фоні цього мого виступу…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я закінчую, Андрію Анатолійовичу.

2319д - це питання МВФ, приватизація. Розгляньте і підготуйте до другого читання.

Вибачте, Андрію Анатолійовичу. Будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую. Вибачте, Володимире Борисовичу.

Шановні колеги! Шановний Володимире Борисовичу! Я хотів би, щоб на четвер першим питанням поставили постанову щодо внесення  кандидатур від парламенту в комісію для обрання директора ДБР. Вже готово все, ми зробимо, це раз.

По-друге, Володимире Борисовичу, я повністю підтримую і пана Луценка, і пана Кубіва, і вас особисто, і Президента. Більше того, я як людина, як патріот, вважаю, що дійсно ми повинні отримати безвізовий режим, Україна, якомога скоріше. І комітет, до речі, зробив немало вже для цього: 6 законів, які він підготував, вони всі визнані виконаними, ці пункти. Але я завжди за прозорість і, все ж таки, чистоту гри. Чому? Тому що, дійсно, законопроект 4055 не має питань: там прокуратура, спецпрокурор, повноваження збільшимо і таке інше. Але 4054: знову, що ми бачимо? Спеціальну конфіскацію. Не те, що той уряд намагався нам проштовхнути, а вони ще більше розширяють. Тобто Президент подає документ, який суперечить Конституції, тому що 41-а стаття: ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Крапка. Тобто протиправно. Тепер треба "правно", тобто щоб депутати взяли на себе відповідальність законом цю можливість надати. Колеги, я не думаю, що Президент погоджується, щоб спеціальна конфіскація була застосована до неповнолітніх і людей, які позбавлені дієздатності. Ну це неправильно, тому що Європейський суд з прав людини буде говорити не про тих, хто був суб'єктом законодавчої ініціативи (Президент, Прем'єр, там будь-хто, депутати), а Верховна Рада прийняла, ще і комітети, прізвище. Я не хотів би, щоб це було.

Тому, будь ласка, ми можемо працювати з цим законом, шановний пан Володимире Борисовичу, але раз – з ходу і вперед – прийняти ми не можемо. Я не підпишу, ще раз кажу. Розширили все, що могли, добре. Я прочитав, що написала комісія. Такого тут немає. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Андрію Анатолійовичу, я хочу ще раз наголосити на тому, що я доручаю і прошу розглянути ці закони і внести свої рекомендації в комітеті так, як вони мають бути. У вас буде ваш висновок. Далі Верховна Рада буде визначатись.  Але гальмувати процес затримання "безвізу" ми не маємо права.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Ми не гальмуємо. 10 чоловік збирається сьогодні після 9-ї години вечора.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Андрію Анатолійовичу, я знаю, що це величезна ваша робота, я знаю, що ви багато чого робите для того, щоб це відбулося. Але прошу на фінальній, завершальній стадії, все ж таки, зробити цей ривок і закрити питання "безвізу", щоб люди отримали безвізовий режим.

Для цього Андрій Володимирович Парубій за моїм дорученням збере сьогодні всі зацікавлені сторони для того, щоб вийти на базові рішення. І я прошу… (Шум у залі) Я прошу (це, все ж таки, колективна робота),  будь ласка, знайдіть рішення, щоб ми завтра зранку могли ці питання проголосувати. Мені здається, вони важливі. Ми витратимо на це 30 хвилин, але ми виконаємо функцію. Це ж треба що? Треба, щоб вони були прийняті. Далі ми вичитаємо їх, я підпишу і направлю Президенту. Президент має їх підписати. І ми маємо це узгодити до 18-го числа. Тому, колеги, тут є питання. Тому я дуже просив би комітет Андрія Анатолійовича Кожем'якіна і пана Соболєва, Єгор Соболєв, будь ласка, розгляньте сьогодні ці . закони по "безвізу", щоб ми завтра могли їх розглянути. Дякую.

Ідемо далі, колеги. Будь ласка, Іванна Климпуш-Цинцадзе, прошу.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Від Комітету у закордонних справах ми би просили додати до порядку денного, напевно на середу, законопроект за номером 0085. Це проект Закону про приєднання України до Угоди про державні закупівлі. Ми вважаємо, що відкладати ратифікацію фактично ще на один місяць буде, як мінімум, безвідповідально, тому що йдуть процеси в рамках СОТ. Якщо ми зараз не встигнемо вчасно ратифікувати, то проти нас уже будуть грати інші гравці, інші країни. Тому просила би включити. А комітет завтра збереться і розгляне це питання, і буде мати висновок.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, ще раз, записуйте, які є закони. Я зразу віддам їх відпрацювати в Апарат. В принципі, ми все з вами узгоджуємо на достатній стадії.

Будь ласка, Микола Княжицький. Я просив би дуже коротко, лаконічно.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

У мене прохання, користуючись тим, що ми на Погоджувальній раді, до моїх колег. По-перше, до колеги Павелка. У вас є законопроект 3240, який стосується підтримки кінематографу. Ми не можемо рухатися і дуже просимо розглянути. Так само прошу колегу Южаніну подивитися на законопроекти (це у вас) 3240, 3238 і 3239, а також 3790 – про внесення змін до Податкового кодексу, про створення сприятливих умов для підтримки кіноіндустрії. І 3789,  це законопроект, який стосується розвитку культури, але який ми дуже чекаємо на розгляді в інших комітетах. І вас, шановний пане Голово, просив би передати в наш комітет той законопроект, який є в Комітеті по освіті пані Гриневич. Або вас, пані Ліля, розглянути цей законопроект, 3586 – про внесення змін до Закону про авторське право, суміжні права (щодо використання об'єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах). Це нібито дрібниці, але у нас весь "95 квартал" - злочинці. А будь-який карикатурист може відповідати перед законом за порушення авторського права. Дуже просив би вас або нам це передати, або вас розглянути. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Хочу підтримати пропозицію Миколи Княжицького. Будь ласка, колеги в комітетах, я доручаю: розгляньте ці питання і надайте…

 

ПАВЕЛКО А.В. У нас сейчас в комитете нет тех законопроектов, по которым нет всех висновків.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А ми зараз розберемося з цим питанням. Я прошу Апарат: синхронізуйте цю роботу, щоб ми виконали підтримку кінематографу.

Сергій Володимирович Пашинський, будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний Голово, шановні колеги! Перед тим, як іти по порядку денному, я хочу звернути увагу наших глядачів. От в першій частині голови фракцій і груп так полум'яно виступали. Просто звертаю увагу, що (за одним виключенням) кожен із них був мінімум міністром. Мінімум міністром. Хай звітуються за свої звитяги, які в них були і яким уже український народ дам оцінку.

А тепер до порядку денного. Ви знаєте, от щоб ви розуміли: оця вся політична демагогія і балаган направлені на одне – не працювати. Ми в бюджеті на переозброєння армії заклали в спецфонд майже 10 мільярдів гривень з конфіскованих активів Януковича. Скоро буде два роки, як Янукович втік, через декілька днів. Активи його і його оточення арештовані. Ніхто палець об палець не ударив, щоб їх вилучити.

Я абсолютно спокійно інформую колег, що спочатку ми арештуємо активи Януковича в бюджет, забезпечимо переозброєння армії, а це 40 мільярдів гривень, забезпечимо соціальні витрати, а потім тільки дозволимо отой балаган, який зараз тут відбувається. Політичний балаган і політичне шулерство.

Володимире Борисовичу, з повагою до всіх колег інформую: Закон 4057 з урахуванням усіх уже зауважень, які тільки можливі були, і Закон 3196 про заочне правосуддя, також з урахуванням всіх зауважень, я дуже прошу від лиця своєї фракції і нашого комітету, який одноголосно, до речі, підписав цей закон, внести на четвер. І інформую колег дуже переконливо: спочатку ми приймаємо ці закони, а потім збираємо підписи, водимо хороводи, дудимо в дудки, надуваємо шарики, проводимо людей з гранатами чи без гранат і все інше по тексту. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Не дай Бог! Дякую.

Будь ласка, Ігор Насалик.

Колеги, я просив би дуже лаконічно.

 

НАСАЛИК І.С. Я хочу десь пана Сергія підтримати.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, чи потрібні безвізові закони? Звичайно, потрібні. Чи потрібно підтримувати кінематограф? Звичайно, потрібно. Але я уже піднімав це питання на фракції, отримав підтримку фракції, особисто Луценка, про те, що економічні закони   повинні все-таки бути першочергові! Шановні друзі, тому я дуже прошу, а навіть вимагаю, щоб поставили на розгляд Верховної Ради Закон 2966 про НКРЕКП, це національний  регулятор.  Питання (небагато-немало) – 300 мільярдів гривень.

Я хочу, щоб поставили Закон 2309 про розкрадання газу. Вибачаюсь,  2 мільярда кубів газу невідомо де пропадає в системі України. Я хочу, щоб поставили Закон 0929 і інші, які стосуються безпосередньо економічних питань нашої держави. Тому, Володимире Борисовичу, особисто вам минулий раз  передав, як ви сказали "записку", так воно і залишилося запискою. Дуже прошу, щоб вона зараз, все-таки, була врахована в порядку денному сесії. 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Ми її опрацьовуємо. Але ви ж розумієте, що їх треба опрацювати і подати на  розгляд парламенту. Тому зараз вони опрацьовуються всі в комітетах або доопрацьовуються. І ми визначились про те, що у нас буде  економічний день,  і  в економічному дні ми можемо це розглядати як базовий закон.

Будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги, без патетики, але по суті.  У нас  в середу мають відбутися парламентські слухання щодо дотримання прав вимушених переселенців (у нас їх майже 2 мільйони) та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму і частини Донбасу.

Верховна Рада 8 грудня прийняла відповідну постанову. Я, на жаль, змушений поінформувати Погоджувальну раду про невиконання на цей час Кабінетом Міністрів цієї постанови. В чому це виявилось? Ще 1 грудня Кабінет Міністрів мав подати проект рекомендацій, пропозиції щодо цього, виступаючого від Кабінету Міністрів і відповідні інформаційні матеріали. Місяць тому, 14 січня, я особисто звернувся до Прем'єр-міністра  з пропозицією вчасно подати ці матеріали. Станом на сьогодні, на 12 годину 20 хвилин 15 лютого, таких матеріалів в комітеті немає.  

З усних джерел комітету стало відомо, що з основною доповіддю на комітеті має виступити заступник міністра соціальної політики. При всій повазі до цього колеги, заступника міністра, хочу наголосити, що представляти позицію уряду на парламентських слуханнях мав би член Кабінету Міністрів.

У зв'язку з цим я звертаюсь до представника Кабінету Міністрів з вимогою - найближчої години забезпечити подання до Верховної Ради всіх необхідних матеріалів до парламентських слухань. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я повністю хочу вас підтримати, Григорію Михайловичу. Це неприпустимо. Тому, будь ласка, Апарат, попрацюйте з Секретаріатом Кабміну. Присутність міністра на цьому заході.

Будь ласка, прошу, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, голови комітетів, фракцій! На цей тиждень, на жаль, потрапило дуже небагато економічних законопроектів. Тому я просив би додати найбільш гострі і важливі питання. Це зокрема законопроект 3872 щодо зупинки індексації нормативно-грошової оцінки землі для збереження виробничого потенціалу української промисловості і сільського господарства.

Якщо держава сьогодні не може включити, а мала би включити потужні інвестиційні стимули, то хоча б вона не має виступати в ролі грабіжника, забираючи в підприємств останнє, те, чого вони вже не мають. Ми маємо принаймні на 2 роки заморозити зростання оподаткування землі, адже це нонсенс - на 50 відсотків піднімати податки в умовах, коли ціни на продукцію падають, втрачені зовнішні ринки, експорт падає, інвестиції в дефіциті.

Наступне. Законопроекти 3868, 3873 щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку. Це законопроекти щодо підтримки вітчизняної металургії, яка формує велику частину українського ВВП, велику частину українського експорту.

Це галузевий законопроект 3035 про старательську діяльність.

Також прошу підняти в розкладі щодо розгляду 2617, 2618 – це деревообробка, меблева промисловість – і Закон про бурштин, які стоять, але знову вони стоять десь в кінці, до них не дійде розгляд.

Це 3870 – щодо безперервного функціонування системи ліцензування. Це законопроект 2213а щодо повторного оприлюднення проектів регуляторних актів органами, посадовими особами місцевого самоврядування, надзвичайно важливий. Це надзвичайно важливий законопроект (до речі, урядовий) 2517а про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту. Це законопроект 2764 про конвертацію грошових вимог до товариства на внесок в статутному…

 

ГРОЙСМАН В.Б. 20 секунд, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Цей законопроект, 2764, дозволить українським підприємствам не банкрутувати, а конвертувати їх борги, внески в статутному капіталі.

Тобто, шановний Володимире Борисовичу, я прошу приділити економіці ту увагу, яка правильно дуже декларується і вами, й іншими очільниками держави. Ми маємо в тиждень розглядати десяток таких законопроектів, а не три з них як це, наприклад, стоїть на цей тиждень. Не вистачає часу, давайте працювати в п'ятницю. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я хочу сконцентрувати вашу увагу на тому, щоб ми зробили день або одне пленарне засідання суто з економічних питань. От підготуйте на нього базовий порядок денний, і ми визначимо. Просто на завтра ставити ці закони, я бачу, що може бути питання. Давайте на той день, коли ми можемо їх реально ухвалити.

Будь ласка, Вікторія Сюмар. Одну хвилиночку, Вікторія, одну хвилинку! Я би просив Комітет Григорія Михайловича Немирі. Григорій Михайлович Немиря, у мене є прохання, щоб ви прискорили розгляд 3159, це теж з пакету "безвізу". Якщо є така можливість, щоб ми теж його найближчим часом розглянули.

 

НЕМИРЯ Г.М. Він до другого читання готується.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Буду вдячний. Якщо на завтра ми можемо ставити, значить, ставимо пакет "безвізу". Дякую.

 

НЕМИРЯ Г.М. Подивимося, що можна зробити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вікторія Петрівна, вибачте, будь ласка, прошу.

 

СЮМАР В.П. Я так само хочу звернутися до колеги Андрія Анатолійовича Кожем'якіна. У вас буде на комітеті 2043а. Вже півроку він  лежить. І я сподіваюся, буде розглянутий в середу у вас на комітеті 2043а про доступ до публічної інформації. Економіка, колеги, дуже часто залежить і від рівня прозорості. Тому законопроекти, пов'язані із відкритістю, вони є так само не менш важливими. У нас, наприклад, уже більше року Постанова про відкритість Нацбанку і його рішень  (2313) просто не виноситься в зал. Більше року. Кожен тиждень ми його подаємо, кожен тиждень вона ігнорується. Давайте, може, якось ми  прискоримо, все-таки, винесення в зал таких рішень. Я не знаю, хто їх гальмує. Тоді, напевно, треба просто публічно сказати, що ось такої постанови не хоче така-то фракція, конкретно, і вона не дозволяє її виносити в зал. Тому що це  просто вже якось смішно, коли комітети виносять щотижня, а рік воно не  потрапляє в зал. Я вам тут написала ці законопроекти, Володимире Борисовичу, прошу звернути увагу. Дякую.

 

 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Але ви не говорите, що багато інших  ваших потрапляє законопроектів. Є у нас 2913, так? У нас є висновок Руслана Петровича Князевича і його комітету.

 

СЮМАР В.П. І 2313 прошу так само, постанову.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Добре я подивлюсь. Дякую.

Будь ласка, Людмила Денісова.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу! Цей тиждень і минулий, і сьогодні комітети виконують ваше рішення, ваше  доручення і розглядають звіт уряду. Ми теж прийняли рішення, наш комітет, розглянути звіт нашого профільного міністра 15 лютого о 14-й годині. Заздалегідь його повідомили про те, 5 лютого. Але тільки 12 лютого в 21 годину 37 хвилин пан міністр повідомив, що він не може прийти до нашого комітету, тому що він погодився йти на інший комітет. Я підтримую своїх колег, коли вони запрошують міністрів, хай вони ходять. Я з'ясувала, що це Комітет сім'ї. Він у вас другим питанням на 15-у годину.

Ми запропонували пану Розенку прийти до нас на 14-у годину і  відзвітувати, а потім йти на інший комітет. Тому я дуже прошу, щоб  профільний віце-прем'єр-міністр ще раз повідомили Розенка, що треба прийти, тому що він жодного разу на Комітеті соціальної політики, зайнятості та  пенсійного забезпечення за цілий рік так і не прийшов. Тому хай прийде і відзвітує. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Справедливо абсолютно.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні присутні члени Погоджувальної ради, колеги! Я прошу включити від імені співавторів два закони - 3251 і 3046 - в порядок денний пленарного засідання цього тижня, тому що це закони щодо стимулювання розвитку ринку вживаних автомобілів.  Дуже важливі закони (українці чекають, особливо в прикордонних областях)  щодо врегулювання питання щодо реєстрації вживаних автомобілів. А також закон 4024 щодо фінансового забезпечення пільгових перевезень, Володимире Борисовичу, також важливий. Тому що (будучи минулого тижня на окрузі, працюючи з виборцями) дуже важка ситуація із пільговим перевезенням. Потрібно розглянути, прохання його включити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, дякую.

Ви бачили, що ми поставили 2724, 2725. Вони стоять.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так, дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. І питання по пільговому перевезенню? Ну, треба, щоб уряд вніс пропозицію, яким чином його врегулювати.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Закон 4024 авторами - народними депутатами -  зареєстрований. Прохання, бюджетний комітет, пришвидшити його розгляд, щоб внести чимшвидше в зал, щоб зняти це питання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, розгляньте. Це мав би внести уряд, до речі.

Будь ласка, народний депутат Лапін.

 

ЛАПІН І.О. Добрий день, шановні колеги!

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. А? Не від комітету?

 

ЛАПІН І.О. Ні, Спеціальна комісія приватизації.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А,  комісія. Вона  має права комітету. Будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Я прошу добавити мені час, якщо можна.

Шановні колеги, я дуже дякую, що мені надали все-таки слово і, тим не менше, хотів би звернути вашу увагу. Протягом 4 місяців останнім в порядок денний ставиться закон 2004а, це стосовно блокади окупованих територій, які на сьогоднішній день находяться під патронатом Російської Федерації та терористів. Я наполягаю, щоб цей законопроект був внесений, як кажуть, до порядку денного, просив би дуже підвищити його значимість. Наголошую, справа в тому, що активісти блокували в нас Крим, активісти підривали лінії електропередач, активісти сьогодні блокують фури, ризикуючи свободою, ризикуючи здоров'ям, ризикуючи життям. 20-го числа збирається хода ветеранів війни. Ви знаєте, у нас, як виявилося, є війна. І, можливо, хтось забув, дехто зі "злодійського блоку" тут намагається розповісти, що треба уряду негайно вжити заходів щодо розблокування проїзду фур і щодо інших моментів, які стосуються вугілля з окупованих територій, а я наголошую: у нас є окуповані території, які ми не контролюємо, у нас іде лінія фронту. І дуже хотів би, щоб все-таки ми визначилися: якщо в нас є зовнішня агресія, то, будь ласка, згідно статті 106-ї пункту 20 Конституції нехай оголошують тоді військовий стан, якщо ми проводимо мобілізацію. А якщо ні, то давайте хоча би такими законодавчими актами ми врегулюємо ці питання. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Це не було питання приватизації. Я просив би колег дотримуватись порядку денного. Якщо депутати, я по хвилині дам в кінці. А це було не від комітету.

Михайло Довбенко, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, на наступний пленарний тиждень запланований попередньо тематичний день, який присвячений реформі фінансового сектору. Я хочу сказати, що комітетом своїм листом запропоновано низку законопроектів, які будуть розглядатися в цей тематичний день.

Я звертаюся сьогодні до колег-голів комітетів Комітету з питань бюджету і Комітету з податкової і митної політики, на розгляді яких знаходяться такі законопроекти: 2460а, 3499, 3516 і 3500. Вони включені у цей порядок денний, і я прошу, щоб на комітетах були розглянуті, і ми могли комплексно розглянути питання, які стосуються реформи фінансового сектору. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Дуже дякую вам за внесення на початок у вівторок законопроектів 2305а та 2305а-1, якими пропонується відновити право на пільгову оплату комунальних послуг всім багатодітним сім'ям, прийомним сім'я та дитячим будинкам сімейного типу.

Я впевнений, що звіт Кабінету Міністрів України не завадить нам прийняти ці дуже важливі законопроекти більшістю голосів. Це перше.

І друге – законопроект  2917. Це дуже важливий законопроект, без якого неможливо зробити якісне оздоровлення дітей на цей рік влітку. Він стоїть першим на п'ятницю після "години запитань до Уряду".

Володимире Борисовичу,  я дуже вас прошу (я от тільки що спілкувався зі своїм колегою - головою комітету паном Пинзеником, він каже, що є такий законопроект), ми повинні зробити наступні кроки: зміни до Регламенту і в 12.30 обідню перерву цю перенести, я не знаю, до закінчення. Я впевнений, що в п'ятницю повинні розглядатися законопроекти. У нас закінчуються тільки лише тим, що "година запитань до уряду" закінчуються і ні одного, жодного депутата нема в парламенті. Це, шановні колеги, ганьба! У минулому скликанні (той з моїх колег, хто присутній) такого не було  ніколи. В п'ятницю завжди розглядалися законопроекти. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Я з цим згодний. І ми їх виставляємо, ці законопроекти, і потрібна тільки явка народних депутатів України.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Треба зібрати народних депутатів.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Ну, це питання лідерів фракцій і груп.

Будь ласка, Олександр Третьяков. 

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги! На каждом заседании нашей Погоджувальной рады в течение года мы говорим про экономические законы. Я с этим абсолютно согласен, потому что такие комитеты, как, например, мой социальный, без нормальной экономики работать не может.

Но у меня такое впечатление, что министр экономики вообще ни разу не читал  нашей стенограммы Погоджувальной рады. Я за год  не видел от него ни одного предложения о системности работы в плане экономики, потому что абсолютно верно, я еще раз подчеркиваю, ни один социальный комитет такой, как мой, Денисовой, они не могут работать без нормальной экономики. Поэтому у меня большая просьба: все-таки обратить внимание действующего министра экономики, что нужно заниматься не только политикой, а еще  прямой функциональной обязанностью. Это первое.

Теперь касаемо законов. У меня большая просьба включить два законопроекта в повестку дня недели, это 2299 за  авторством нашего комитета  и 2322 (это правительственный). Оба законопроекта направлены на  усиление  социальной защиты людей с инвалидностью в части их трудоустройства, в том числе недопущения уклонения работодателей от трудоустройства таких людей. Такая практика существует в большинстве европейских государств.

Хочу также отметить, что был Указ Президента от 3 декабря 2015 года именно по этому вопросу. Данные законопроекты не влекут за собой никакой нагрузки на бюджет, но это нужно сделать, это общая европейская практика. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Олександре Юрійовичу, у мене є прохання. Я просив би вас в рамках комітету уважно розглянути питання щодо підтримки сімей загиблих. У нас є розбіжності по учасникам бойових дій, учасникам АТО. Ця дискусія піднімається в суспільстві, потрібно визначитися.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Этот вопрос рассматривался на комитете. Действительно есть расхождения по поводу того, что мы приняли законопроект по льготам только участникам, погибшим в АТО, а не приняли всем участникам, погибшим в войне. Но хочу сказать, что дополнительно на бюджет ляжет порядка 2 миллиардов гривен. Мы не можем принять, к сожалению, только для афганцев в честь их там праздника, со всем уважением к ним. Но еще у нас есть много войн, в том числе и Вторая мировая и так далее. Этот вопрос обсуждался на комитете, и хотелось посмотреть все-таки, какие экономические прогнозы будут у государства, и естественно, что мы этот вопрос учтем и примем. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я погоджують.

Давайте ми тоді опрацюємо спільно, подивимося реальні розрахунки і тоді приймемо зважене рішення.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Все от экономики зависит.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. З того, з чого розпочинали.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу! Хочу звернутися до голів депутатських фракцій, які щойно заявили про термінову необхідність переглянути і виправити помилки, які були допущені при внесені змін до Податкового кодексу, пов'язані з прийняттям бюджету. Вони всі стосуються, якщо коротко, відміни спецрежиму по ПДВ. Хочу сказати, що всі 8 законопроектів, які подані зараз і які пропонують винести на розгляд, вони стосуються відміни прийнятих положень, тобто повернення до спец режиму. При тому не враховують всі інші пункти, які би необхідно було врегулювати, якщо ми справді повертаємося до спецрежиму. Тоді треба відміняти відшкодування ПДВ, яке ввели на загальних підставах, для всіх решти і так далі.

Друга найбільша кількість законопроектів – це про створення єдиного реєстру відшкодування ПДВ. І мені, до речі, було не зрозуміло почути від уряду про те, що вони теж готують законопроект про створення єдиного реєстру. А чому ж ви тоді наполягали на створенні двох реєстрів в грудні? Якось виглядає смішно. Коли комітети, фахівці говорили, що необхідність була таки створення єдиного реєстру, тоді були зауваження саме від уряду. Зараз уряд виступає ініціатором єдиного реєстру. Крім того, ті документи, які прийняті щодо імплементації даної норми, не зрозумілі для комітету.

От дивіться, політичне життя живе своїм життям, а економіка продовжує працювати. І всі суб'єкти підприємницької діяльності, і аграрії працювали весь січень місяць без зрозумілих правил. Я 12 січня зустрічалась з представниками аграріїв. Справа в тому, що маленькі фермерські господарства не представлені ніким. У них дуже роздрібнена позиція. Навіть на зустріч до нас в комітет прийшло багато асоціацій, а фермерів ніхто не представляв. Тому я не розумію, про які зустрічі в Житомирі говориться, в Дніпропетровську чи Харкові, де були наші шановні голови депутатських фракцій.

Будь ласка, фахівці, які справді можуть представляти інтереси…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …інтереси сільськогосподарських виробників, мають бути в комітеті. Ми з ними напрацюємо ті зміни, які будуть справді нормальними і не однобокими. А так зараз давайте розглянемо 8 законопроектів і зробимо знову чергову помилку. Так не можна робити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я вважаю, що тут є дуже раціональна пропозиція. Я просив би тоді Апарат: давайте ми спільно визначимо, у яких малих фермерів є проблеми і як ми можемо в рамках наших можливостей допомогти їм вести свою господарську діяльність. Але насправді маленьким фермерам, не великим латифундистам. Тому отут дуже важливо знайти, в чому є проблема, і її вирішити. Ніна Петрівна, давайте зробимо це.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Я так і пропоную. Давайте вичленимо, виберемо їх. А так зараз повертаємо все назад. Ми ніколи не зрушимо з місця. Притому непрофесійно це робимо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Давайте попрацюємо і визначимось, в чому ж насправді є проблема, як ми можемо її врегулювати. Тому що, я так розумію, це ж була вимога МВФ по спецрежиму.

Будь ласка, Ольга Богомолець. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хотіла би звернути вашу увагу на опубліковану на минулому тижні заяву групи "Перше грудня", а також заяву групи громадських діячів, в тому числі Бистрицького, Глібовицького щодо необхідності стабілізації ситуації в суспільстві і подолання політичної і економічної кризи.

Для того щоб відбулося повернення довіри до парламенту і, я сподіваюся, до новоствореного уряду, який буде, безперечно в першу чергу потрібна стабілізація економіки. І я підтримую своїх колег Галасюка, Насалика і Южаніну в тому, що в Верховну Раду в першу чергу потрібно виносити закони, які дозволять підняти українського вітчизняного виробника і надати можливість розвиватися малому і середньому бізнесу.

Від Комітету охорони здоров'я хочу ще раз нагадати, що нами подано і вже тричі вносився на Верховну Раду пакет з 14 законів, які мають змінити ситуацію в охороні здоров'я. Тому прошу вас надати півдня протягом чергової сесії для того, щоб в один день винести всі закони Комітету охорони здоров'я в порядок денний. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Тільки маленький коментар. З 14-и законів, Ольга Вадимівна, там у нас два – підвищення соцгарантій, одна постанова про звільнення міністра, урядовий та декілька альтернативних щодо автономізації закладів, що є насправді важливим, і боротьба з курінням, трансплантація органів. Але саме дивне…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас ще є "швидка допомога".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Попрацюємо.

Але тільки 5 лютого Міністерство охорони здоров'я розмістило на сайті міністерства питання проведення реформи в охороні здоров'я. 5 лютого. Вибачте, але ж ми розуміємо…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На жаль, у Комітету охорони здоров'я, як ви знаєте, в минулому році міністр тричі не являвся в Комітет охорони здоров'я. Ми зверталися до Прем'єр-міністра напряму. Міністр написав нам лист, що він готовий прийти в зручний для нього час сьогодні, в понеділок. І саме для того, щоб заслухати міністра і їх незадовільну роботу, сьогодні збирається позачергово Комітет охорони здоров'я.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Олександр Данченко, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Перше, 3224, він не може бути внесений, тому що він не пройшов процедури. Спеціально збираємо позачергове засідання  комітету  в четвер тільки для цього законопроекту. Але у мене  дуже велике прохання до Кабінету Міністрів. Якщо ви так піклуєтесь своїми законами, то приймайте, будь ласка, участь у роботі комітетів і просувайте свої законопроекти також. Бо ви так: його вкинули - і три місяці комітет ним займається. Тому дуже прошу: четвер, 14.30, Кабінет Міністрів щоб був представлений на нашому засіданні. Ми його дуже оперативно розглянемо. 

Друге. По економіці. Сьогодні наш комітет  розглядав звіт уряду і були  у нас присутні всі наші профільні міністри, представники регулятора. Я хочу сказати, ви знаєте, держава і новий Кабмін, все ж таки, новий Кабмін, повинні почати з того, що створити інвестиційну стратегію розвитку держави. А всі інші  реформи такі, як навіть  податкова, це є похідні від стратегії. А ми займаємося постійним латанням дірок. Тому інвестиційна стратегія (я підтримую пана Галасюка і всіх інших), а після того потрібно приймати  законопроекти, а не латати дірки. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. По економіці готуйте порядок денний, щоб  ми  у будь-який день поставили його. Крапка.

Колеги, по комітету Данченка. (Шум у залі) Одну хвилину! По комітету Данченка. Олександре,  у мене прохання – 3224, у вас 11  числа  закінчився термін подання до другого читання. Це теж  із  пакету "безвізу", тому, будь ласка, якщо можливо, сьогодні зберіть комітет, подайте, і ми завтра тоді його розглянемо.

 

ДАНЧЕНКО О.І. 3224?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Да.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Ми його в четвер збирались… Можемо раніше зробити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Якщо ви зробите раніше, ми можемо розглянути отак до пропозицій.  Будь ласка, просив би, якщо це можливо. 

 

ДАНЧЕНКО О.І. Добре.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Прошу, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я вже попросив зібрати комітет на завтра на 9-у ранку, щоб ми дали експертизу по цих законопроектах.

Звертаю увагу керівництва парламенту, що ми рекомендували трьох виборщиків нової агенції з управління арештованим майном, яка якраз і є однією з ідей  Європейського Союзу, яку він хоче бачити реалізованою в Україні. Усі троє представляють громадські організації, як завжди, з доброю  репутацією: Ярослав Юрчишин ("Реанімаційний пакет реформ"), Дарія Каленюк (Центр протидії  корупції) і Гліб Канєвський, який є, мабуть, найбільш уважним громадським активістом, що слідкує за місцевими бюджетами. Ми  думаємо, що всі троє будуть доброю рекомендацією від парламенту і добре нас представлять при обранні керівництва цієї агенції, яке так само за законом має відбутися за прозорим конкурсом.

І останнє, що хотів сказати як голова комітету, але дуже з біллю. Насправді, цей парламент зробив серйозний крок назад в антикорупційному законодавстві. Всі знають, про що йдеться, - про відкладання прозорості декларацій. Тільки електронне декларування наших доходів може дозволити громадянам мати до них доступ. Не тільки депутати Верховної Ради, що є вже прозорим, а всіх державних службовців.

Є законопроект один, є законопроект другий. Обидва отримали рекомендації нашого комітету негайно бути ухваленими. Будь ласка, давайте за це проголосуємо, бо ми фактично зараз є гальмом в цій сфері, ми як парламент, і це неприпустима ситуація.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Колеги, я дякую.

Я хочу сказати тільки про те, що є підготовлений закон, я його назвав на самому початку, підготував його Вадим Денисенко, щоб виправити те, що було зроблено під час голосування за бюджет. І я думаю, що добра була пропозиція, щоб завтра зранку це проголосувати. Півгодини часу. Півгодини часу ми нормально попрацюємо, приймемо рішення і переходимо до звіту уряду. Чи, там, ну, година часу. Як ви вирішите.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги!  Перш за все, я дякую, що тут питання розвитку освіти і науки на завтра поставлені в першій половині, зразу після звіту уряду. Але я дуже сподіваюсь, що оці маніпуляції щодо звіту уряду, які тут звучали, нам не завадять після нього спокійно приймати закони - ті, які потрібні.

Я хочу лише попросити внести до порядку денного ще проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань про правове забезпечення реформи освіти в Україні (реєстраційний номер 4033).

Для нас також дуже важливо, і я хочу звернутись до представника Президента в парламенті, підписання гарячих законів, які ми прийняли у Верховній Раді на минулому пленарному тижні  з приводу вирішення проблем професійно-технічної освіти, а також забезпечення учнів підручниками, тому що це ті питання, які не можуть бути відкладені, і зараз є надзвичайно актуальними. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Лілія Михайлівна, хочу вам подякувати за те, що ви дуже оперативно попрацювали над ПТУ. В принципі, всіх зібрали, з усіма все проговорили, внесли дуже узгоджені пропозиції. І, врешті-решт, ми їх проголосували. Дякую за таку оперативність.

А по підручникам у вас є інформація? Це правда, що вперше за всю історію не були отримані учнями підручники?

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Ситуація є така, що вперше підручники не були профінансовані для усіх дітей, це перше. А друга проблема, яка відбулася, що тендер навіть на ту половину грошей, яку ми заклали у Верховній Раді зразу в бюджет, не був проведений вчасно. Тому що була частина грошей закладена для малозабезпечених категорій, але тендер не був проведений вчасно. Тому підручники із запізненням. І то, це підручники для 50 відсотків дітей.

Що для нас зараз важливо? В Законі про освіту була вилучена норма про обов'язковість забезпечення підручниками всіх дітей. Ми свій закон провели зараз. Але тепер нам треба, щоб його підписав Президент і були внесені відповідні зміни для бюджету.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дати дітям матеріал, щоб вони вчились, ну, це зобов'язання держави, взагалі-то. Дякую.

Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, я дуже прошу підтримати пропозицію фракції БПП, щоб першим питанням порядку денного у вівторок стояли безвізові закони, внесені від Президента, 4054, 4055, 4056; у другому читанні 3159, 3224 і в першому - 3501. Чому ми не можемо зволікати з прийняттям цих законопроектів? Тому що 19 лютого відбувається Рада ЄС, яка прийме рішення відносно того, коли буде розглядати це питання в Європарламенті і Раді ЄС. І плюс, цього тижня відбувається засідання COEST, вони винесуть рекомендацію, чи вони разом з Грузією нас розглядають (питання безвізового режиму для України), чи вони нас відривають після нідерландського референдуму. Ризики, я думаю, всім зрозумілі.  І тому завтра ми маємо як перше питання розглянути це.

Друге. Я дуже прошу вас і звертаюся від голів трьох комітетів (закордонних справ і з прав людини), будь ласка, дати слово завтра в парламенті, одну хвилину, для звернення від наших комітетів до парламентів інших країн і посольств, представлених в Україні, по дуже важливому питанню. В так званих оцих ОРДО/ОРЛО минулого тижня заяви зробили, що там діє кримінальний кодекс на базі СРСР і запроваджено смертну кару для наших військовополонених.

На жаль, не було жодної реакції світу на це, жодної реакції жодної гуманітарної організації. І ми вважаємо, що це неприпустимо. І маємо від парламенту звернутися до наших партнерів, що це  взагалі величезна помилка,  коли стільки акцентів робиться на політичний блок Мінських угод, і на другому плані залишаються права людини, та ще й такі серйозні зараз йдуть порушення прав люди, як взагалі можливість застосування смертної кари. Прошу це підтримати і дати можливість нам зробити цю заяву з трибуни Верховної Ради.

І третє. Я хочу підтримати всіх колег, які зараз скаржаться на відсутність уряду, представників уряду на засіданнях профільних комітетів.

На сьогодні ми запросили  представника Міністерства економіки…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …керівника Міністерства економіки пана Абромавичуса до профільного Комітету з питань євроінтеграції звітувати  про свою роботу і так само Міністерства закордонних справ. Ми знаємо, що пан Абромавичус уже поправився, він зустрічався з "єврооптимістами", він їздив на Мюнхенську конференцію. Але ми отримали не просто сьогодні відмову, що до нас міністр не прийде, а взагалі жоден представник Міністерства економіки не прийде до дружнього комітету. Це не є європейська практика, це не є взагалі  нормально, коли представники уряду відмовляються звітувати перед профільними комітетами про те, що зроблено, по зоні вільної торгівлі, по  євроінтеграції, яка є  сьогодні частиною внутрішніх реформ.

І тому ми вважаємо, що це не припустимо і так само вплине на нашу позицію щодо майбутнього оцього уряду. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Микола Володимирович Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, хотів звернути увагу, ми розпочинали  засідання, сьогодні день виводу військ з Афганістану, і я думаю, що треба згадувати не тільки, хто загинув, а й тих, хто живий.

Я в госпіталі зустрічався з афганцями, і тут у мене до В'ячеслава Анатолійовича прохання. Ви уявляєте, що у нас кінці 2013 року була  прийнята Постанова уряду Азарова про виплату одноразової грошової допомоги в разі загибелі,  інвалідності і учасникам бойових дій. І на місцях це трактують в такий спосіб: якщо ви  - інвалід, наприклад, інвалідність в Афганістані отримали до 2013 року, ви не отримуєте; якщо ви інвалідність отримали після грудня 2013-го, ви отримаєте допомогу. Ну, ситуація, як ви розумієте, дика. Тому, В'ячеслав Анатолійович, просив би включитися, бо якраз хлопці говорили, що для них це несподівана історія.

Тепер одна ремарочка, дуже важлива, стосовно звіту уряду. Я нашим колегам нагадаю, що, в принципі, він врегульований Регламентом в 228-й статті. Я думаю, що якщо ми ще одну прес-конференцію Яценюка проведемо, ну, і так кожної п'ятниці у нас прес-конференція, то все життя в парламенті звіт відбувався наступним чином. Прем'єр звітує, а ми від фракцій і комітетів обговорюємо. Ну, які запитання, друзі? Ну, це що, брифінг Прем'єр-міністра за те, що зроблено за останні роки? У нас комітет розглянув, була фундаментальна дискусія, ми прийняли рішення: визнати незадовільною роботу. Я мушу доповісти, що ліквідована державна екологічна політика в країні (в частині свого комітету). І я переконаний, що кожен комітет, якщо розглядав, повинен поінформувати і сказати, що треба робити. Ми запитання задамо, велика честь задати запитання.

Тому я просив би розглядати це так, як передбачено Регламентом. В Регламенті передбачено, до речі, не "до відома", а визнання або незадовільною, або задовільною. Тому, очевидно, нам треба голосувати за кілька версій  постанови, для того щоб була зрозуміла оцінка.

І насамкінець, просив би, Володимире Борисовичу, 2454а, трошки він загубився там десь, законопроект. Я тут написав, щоб він на цьому тижні появився. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Сьогодні ми вшанували наших героїв зранку, о 9-й годині ранку, воїнів. До пам'ятника приклонили голову і живих згадали.

Будь ласка, прошу, Тарас Кутовий, аграрний комітет.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую.

Що стосується вже обговорюваного сьогодні питання спецрежиму з ПДВ. Хочу доповісти, хоч наш комітет не є основним з цього питання, ми розглянули всі ті 8 законопроектів, які були запропоновані, ми провели для цього спеціальну годину на комітеті і хочемо визнати, що жоден з цих законопроектів не набирав більшості. Тому переважною більшістю членів комітету було запропоновано і прийнято рішення: зареєструвати закон 3851-1,  альтернативний до того, що розглядався, до одного з тих, що розглядався на комітеті, і він отримав найбільшу підтримку серед членів комітету. Тому, Ніна Петрівна, в контексті розгляду на профільному вашому комітеті, податково-митної політики, будь ласка, зважте на цей факт. Але обов'язково члени нашого комітету будуть присутні на цьому комітеті.

Що стосується тих проблем, про які сьогодні говорилося. Я не хочу входити в дискусії з приводу правильності чи неправильності прийнятого рішення. А от в контексті підтримки галузі, яку за широким обговоренням спецрежиму насправді забули, і у нас на підтримку тваринництва всього-на-всього в бюджеті України 50 мільйонів гривень, то це, звичайно, напевно,  перший момент, який сьогодні збурює аграріїв.

І друге питання – це питання адміністрування тих норм, які ми ввели відповідно змінами до Податкового кодексу.

Друге питання, на якому би хотів наголосити, це питання необхідності так само включення до порядку денного законопроекту 2279. Ви пам'ятаєте, ми його розглядали.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Він готовий у вас?

 

КУТОВИЙ Т.В. Да, повторне друге читання відбудеться, і ми просимо його поставити у порядок денний. І було би прекрасно, аби Верховна Рада зняла один блок питань, які насправді сьогодні так само турбують аграріїв. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

У мене просто немає інформації, що він готовий, 2279, його треба підготувати. Але я хочу звернути увагу на 3510 і на 3510-1. Нам треба теж це питання врегулювати. І я думаю, можливо, якби ми це зробили, там, на четвер або на наступний тиждень, але чітко вже визначили - вівторок або четвер - це було би добре.

 

КУТОВИЙ Т.В. Володимире Борисовичу, завтра обидва законопроекти стоять в порядку денному комітету. І завтра вже буде рішення комітету з цього приводу. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дуже прошу.

Два депутати буквально по хвилині, і будемо завершувати. Зараз підведемо з вами підсумок завтрашнього засідання.

Юрій Дерев'янко, хвилину, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Володимир Борисович, шановні керівники фракцій і шановні керівники комітетів! Я дуже вам дякую, Володимире Борисовичу, за 3510 і 3510-1, які ви зараз підняли. Для колег нагадаю, що це є законопроекти, які стосуються об'єднаних територіальних громад. І я дуже прошу керівників фракцій і комітетів, особливо тих, які є в коаліції, звернути увагу, що уряд цю концепцію прийняв, і протягом року в звіті уряду жодного слова немає про те, що вона була реалізована, щоб передати землю в межах об'єднаних територіальних громад в комунальну власність громад.

Тому я дуже вас прошу, щоб ми цей процес не гальмували, а пришвидшили. Всі сьогодні інші громади, які об'єднуються, дуже дивляться з великою увагою, як Верховна Рада прийме чи не прийме цей законопроект, чи передасть землі, чи не передасть, і це буде поштовхом для  реальної реформи, яка сьогодні реально, можливо, одна із невеликих і майже єдина реально рухається. Тому я дуже вас прошу підтримати цей законопроект. Завтра на комітеті це буде розглядатися, але включити на цей тиждень в порядок денний.

 

ГРОЙСМАН В.Б. В четвер.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. В четвер. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Давайте в четвер, перша половина дня, ми маємо це врегулювати, і це їхнє право. Я просив би комітет:  3510 і 3510-1 і 2279 в четвер розглядаємо.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Якщо немає заперечень. Я думаю, всі підтримають, так? Дякую.

Борислав Береза, хвилину, і завершуємо.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Шановні колеги, доброго дня! До мене звернулися працівники пенітенціарної системи та карного розшуку. Вони звернули мою увагу на те, що згідно Закону 3413 в найближчий час можуть звільнитися люди, засуджені по тяжким та дуже тяжким злочинам. Це більше ніж тисяча вбивць можуть за місяць вийти на свободу.

Разом з Ігорем Луценком ми розробили законопроект за номером 4032, який заважає засудженим за тяжкі та дуже тяжкі злочини виходити на свободу. Тому я дуже прошу вас внести його на розгляд комітетів та позачергово внести в четвер його в сесійну залу для голосування. Я розумію, що ми можемо отримати  не "літо 53-го", але дуже важку ситуацію. Якщо ми зробили цю ситуацію, проголосувавши за законопроект, який має ну дуже особливі дірки, то ми і повинні виправити цю ситуацію. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я просив би його опрацювати, цей проект закону, узгодити і внести узгоджене рішення.

Тепер, шановні колеги, дві хвилини ще вашої уваги, і ми будемо завершувати.

Перше. Я все ж таки вважаю, що пропозиція, яка лунала в цій залі зі всіх вуст про те, щоб зробити першу половину дня чи там в частині першої  половини дня прийняти закони, які необхідні, і далі перейти до повноцінного розгляду звіту уряду… Приймається така пропозиція? Всіма?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да.   

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Значить, ми тоді так і зробимо. Значить, це "безвіз", плюс…

 

СОБОЛЄВ Є.В. Електронне декларування.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  А ми все це зробимо сюди. Це "безвіз", там буде 5-6 законів всіх. Але я просив би, щоб ми їх завтра проголосували. Я їх в той же день направлю Президенту, Президент їх підпише, ми направимо в Єврокомісію, ви розумієте. 19-го є засідання. Прошу всіх підтримати. 

Друга позиція. Це питання по регламенту завтра розгляду звіту уряду, якщо дозволите.

Значить, пропонується наступний порядок, який повністю відповідає Регламенту. Значить, доповідь Прем'єр-міністра – 20 хвилин, співдоповідь комітетів: комітет профільний – 5 хвилин, співдоповідь комітетів, а їх вже, по-моєму, 11 – по 3 хвилини кожен, співдоповіді. Далі: обговорення звіту – 40 хвилин, виступи від депутатських фракцій і груп, народних депутатів – до 40 хвилин, ну 40 хвилин, це 6 депутатських фракцій і 2 групи; 15 хвилин – депутати позафракційні, і відповідним чином перехід до рішення. Це буде у нас, колеги, дві з половиною години, ну трошки менше, тому що якщо зараз буде більше комітетів, то ми відповідно добавимо, але не менше 2 годин, це є зрозуміло. Приймається така пропозиція?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

А? Ну давайте так, можемо і на 4-у годину, можемо все вечірнє засідання присвятити звіту уряду. В 16:00, щоб прийняти закони по "безвізу".

(Загальна дискусія)

 Чекайте-чекайте, колеги! Ми приймемо, дивіться, можливо о 12-й годині, тоді це буде ваше рішення, добре? Просто, щоб ми встигли розглянути. А? Знаєте, яка у мене є пропозиція? У мене друга пропозиція. Ми можемо, знаєте, що зробити? Ми можемо, якщо буде ваша воля, наприклад, о 12-12:30 завершити засідання, зробити перерву, але прийняти рішення про те, що ми відповідно починаємо в 13 годин і працюємо до того, як ми завершимо уряд.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Пока не рассмотрим все вопросы.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ні, уряд.

(Шум у залі)

Ні-ні, не ввечері, давайте о першій годині. З 12:30? Тоді в 12-12:30 не робимо перерву. Правильно я розумію?

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Не робимо?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Не робимо. Працюємо над законами і в 12:30 починаємо розгляд, але приймаємо рішення, що завершуємо розгляд. Приймається? Тоді ми приймемо закони. Так, значить порядок денний я вам висловив.

Тепер що стосується по фермерам. Якщо ви не будете заперечувати, я на пленарний тиждень тоді зберу нараду, куди запрошу аграрний комітет, податковий комітет, відповідних, можливо, там представників асоціацій, запросимо представника уряду і обговоримо питання, як ми будемо виходити з цієї ситуації, щоб підтримати малих фермерів. Немає заперечень? Все, супер. І ми тоді обміняємось думками, знайдемо правильне рішення, вийдемо до суспільства, скажемо, що ми пропонуємо так його врегулювати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Просимо дві хвилини для заяви.

 

ГРОЙСМАН В.Б. І завтра дві хвилини я даю для заяви з міжнародних питань. Домовились? І відвідання міністрами. Колеги, одну хвилину!

(Шум у залі) Одну хвилину! Я вважаю, що кожен міністр, який має свій порядок денний і відповідає за цілий напрямок життя країни, не може бути відсутній на засіданнях комітету, коли презентують той чи інший закон. Тому в мене пропозиція наступна до голів комітетів: будь ласка, шановні колеги, не розглядайте закони без участі міністра, раз.

Якщо ви будете розглядати закони за участю міністра, приймайте це рішення на свою власну відповідальність. Це буде ваше рішення, два.

І третя позиція. Якщо якийсь закон має надважливе значення, а міністр не прийшов, грош йому ціна в базарний день. Ми будемо розглядати це самі, але про це ми будемо говорити абсолютно публічно.

Також давайте, будь ласка, Апарату не тільки відвідуваність депутатів Верховна Ради, а й міністрів на засіданні комітетів. Ми цю інформацію зробимо публічною і покажемо статистику поданих документів, розглянутих документів і ухвалених документів. Я готовий це зробити буквально за тиждень. Встигнемо за тиждень? Наші можливості вже дозволяють.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Завтра – базарний день.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ну, это вы поторгуете без меня.

Давайте днів десять, ми готові це зробити.

Лілія Михайлівна. Хвилину, колеги!

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Володимире Борисовичу, то треба розуміти, що всі законопроекти, які завтра поставлені в порядок денний, вони не будуть розглядатися.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Якщо потрібно буде, ми їх змістимо на середу. До речі, колеги, хотів сказати наступну річ: уже є доступний електронний порядок денний, будь ласка, користуйтеся.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Де він знаходиться?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доступ до нього находиться в Апараті парламенту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку