СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

7 грудня 2015 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, шановні колеги! Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. У нас залишилося  декілька пленарних тижнів згідно плану нашої роботи, і я хотів би всіх закликати до достатньо ефективної  роботи, ефективного голосування.

Перед тим хотів би привітати всіх з Днем місцевого самоврядування. Цей день є, напевне, особливим, оскільки, ще раз підкреслюю, в необхідності надати можливість ініціативи людям на рівні місцевого самоврядування, приймати рішення і ті процеси, які ми розпочали в країні по децентралізації, вони мають свою  позитивну практику і динаміку. Але ми розуміємо, що для цього ще потрібно дуже  багато зробити, щоб ми по-справжньому провадили Європейську хартію про місцеве самоврядування так, як це зробили наші європейські партнери і, відповідно, досягли успіху. Я би дорівняв  місцеве самоврядування з достатньо високим рівнем життя, з високим рівнем культури, освіти, з якісними робочими місцями. Це все те, що може привнести в наше життя саме ефективна система місцевого самоврядування.

На цей пленарний тиждень ми запланували розгляд ряду питань  за поданням комітетів. У вівторок, ви знаєте, що, в рамках візиту Віце-президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена, відбудеться виступ в Верховній Раді України приблизно об 11-й  годині. Це дуже важлива подія.

Окрім того, в цей день ми маємо розглянути питання щодо другого читання по питанню іномовлення.  І також, як ми домовлялись, ми проведемо аграрний день: у нас порядку 11 законів аграрного сектору, які необхідно буде розглянути в пленарному режимі.

Окремо хотів би підкреслити, що в середу у нас, як завжди, ратифікація. Також є ряд законів в сфері фінансових послуг, які ми будемо з вами розглядати. Також розглянемо можливості доступу ЗМІ, які акредитовані, до роботи в комітетах Верховної Ради України – це публічність і прозорість нашої роботи без додаткової акредитації. А також питання щодо кримінальних покарань, теж блок питань, які є важливими, і ми теж зможемо з вами їх розглянути. 

 В четвер одним із основних питань все ж таки залишається питання державної служби, невирішене. І я хотів би закликати всіх лідерів фракцій, комітети підготуватись до розгляду цього питання, щоб ми могли забезпечити ефективне голосування і прийняття цього закону, який є довгоочікуваним. Також будуть питання і пов'язані з адміністративними послугами, децентралізацією.

Окремо хотів би зазначити, що на цьому тижні ми очікуємо від уряду, нарешті, внесення в Верховну Раду України проекту Закону про Державний бюджет, де ми зможемо з вами напрацювати відповідно цей документ і перейти до його розгляду. Тому просив би профільний Комітет з питань бюджету після отримання даного документу, як тільки він буде зареєстрований, одразу перейти до його опрацювання і формування постанови про порядок розгляду даного питання.

Ну, і в п'ятницю ми з вами, як визначено, у нас буде День уряду, де ми почуємо інформацію "Про звіт роботи уряду, міністерств, міністрів". Я думаю, що це буде така широка розмова, саме відбудеться 11-го числа, в п'ятницю.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань порядку денного. Ще раз хотів би підкреслити, що ці питання підготовлені за поданням комітетів. Тому, будь ласка, запрошую до слова Юрія Анатолійович Бойка, будь ласка, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу.

Я вважаю, що тиждень буде дуже напружений. Порядок денний не повністю відповідає тому, що очікує суспільство. А саме головне, що в країні почалася хвиля шантажів при підготовці двох ключових моментів, які стосуються звіту уряду і питання бюджету,  і податкової реформи.

Хвиля  шантажів  почалася з заяви уряду про те, що якщо не буде прийнятий бюджет в тому вигляді, як він узгоджений з МВФ, і податкова реформа також, то не буде грошей від МВФ, а відповідним чином не втримають національну валюту. При тому саме, власне кажучи, за рахунок роботи уряду, за попередній рік сталося так, що країна повністю стала залежною від зовнішнього фінансування.

Далі був шантаж з боку фракцій, які орієнтуються на уряд, що вони вийдуть з коаліції, якщо не буде прийнятий звіт уряду в позитивному плані і не буде затверджена нова програма діяльності уряду. Потім пішов шантаж, що, якщо не буде переобраний мер Кривого Рогу, то теж фракція вийде з коаліції. І в такому форматі ми й живемо.

А насправді, в п'ятницю нас чекає дуже цікаве явище, як звіт уряду, який користується підтримкою 5 відсотків населення країни, а звітувати уряд буде перед парламентом, який користується підтримкою 7 відсотків країни! І все це є наслідком політики, яку проводила протягом останнього року правляча коаліція разом з урядом вдвох.

Позиція нашої фракції по ключових питаннях. Ми вважаємо, що головним критерієм прийняття Податкового кодексу є єдиний критерій – це підтримка власного виробника. А головним критерієм прийняття бюджету на 2016 рік – це надання умов вижити людям в цій складній ситуації. Тому що інші всі проблеми, вони також будуть покладені на людей, якщо буде інша позиція з боку урядовців і правлячої коаліції.

І друге важливе питання. Я вважаю, що в нас дуже загрозлива ситуація склалася в енергетиці. Практично з нового року ми всі, наша країні і всі, ми стаємо заручниками погодних умов. Враховуючи рівень накопичення вугілля на складах і підхід, ми вважаємо, що ми всі будемо, якщо буде тепло, дай Боже, проскочимо, як-то кажуть, а, якщо буде погіршення температурних умов і морози, то ми всі, наша країна вступає в зону ризику.

Тому є пропозиція заслухати керівництво енергетичного блоку окремо з цього питання, тому що всі ці енергетичні штаби, які вони проводять, вони не дають відповіді, як пройти період, коли буде мінус 20 на вулиці – і це почнеться, не дай Боже, після нового року – як з цими запасами пройти цей складний період?

Вважаємо, що уряд недооцінює і вводить суспільство в оману з цього приводу, і ситуація є надто загрозлива, щоб парламент міг пройти повз неї. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. На цьому тижні виповнюється рік як парламент проголосував за Програму діяльності уряду. З якими ми зустрічаємо підсумками цей рік, який минув? Сказати катастрофа – це нічого не сказати. Ніколи люди так погано і бідно не жили, як живуть сьогодні. Це просто, в мене просто немає слів, щоб сказати. Це просто катастрофа!

Поїдьте в будь-яке село, подивіться як селяни ледве кінці з кінцями зводять, підіть по хатах, де пенсіонери сидять у містах. І розказували про платіжки, що вирішили там проблеми платіжок, всім дотації дали. Да, люди не знають, що робити з тими платіжками. Вони вимушені все, що зароблено і не зароблено віддавати за ті комунальні платежі.

Тому нинішня влада, давайте говорити, не тільки уряд, а вся влада і парламентська більшість, і уряд, і Президент, і Національний банк – чотири головні складові, які формують головне – економічну політику, а від неї і все інше. Нинішня влада привела країну до дефолту!

Вихід один: або дострокові парламентські і президентські вибори, або, а, ми вважаємо, що дострокові парламентські і президентські вибори на шкоду країні, бо сьогодні дострокові вибори дадуть можливість взяти реванш банді Януковича – і це реалізація плану Путіна. Тому ми вважаємо, що треба нову створювати коаліцію в парламенті, формувати новий уряд! Фракція Радикальної партії готова взяти участь у формуванні нової коаліції. Нас не цікавлять власні рейтинги, нас цікавить доля країни.

Але важливо запам'ятати одне, немає значення прізвище прем'єра, міністрів чи урядовців, важливо, яка політика проводиться владою! Немає значення, кого призначили міністрами, важливо, яке технічне завдання вони виконують. І отут у нас є позиція. Ми вважаємо, що головна і єдина можливість вирішити проблеми країни – це відновлення власної економіки, це відновлення, в першу чергу, власної промисловості.

Коли нам розказують про те, що найголовніше це взяти кредит у Міжнародному валютному фонді, це ледь не "зірку героя" за це давати. Мене не цікавить, скільки взяли тих кредитів. Мене цікавить, чим їх віддаватимуть і скільки створили робочих місць?  А що ми натомість бачимо?! У нас знову кажуть, давайте приймати бюджет, бо Міжнародний валютний фонд знову не дасть кредит. Давайте міняти податкову базу, бо Міжнародний валютний фонд не дасть кредит. Коли ми нарешті почнемо закони для себе приймати? І для кого ця влада працює: для Міжнародного валютного фонду, для Америки, для Євросоюзу, для Росії чи для власних громадян?! Для кого ця влада працює?

Так от ми закликаємо і ми пропонуємо, щоб влада працювала на власних громадян, бюджет приймати для власних громадян! Податкову систему міняти в  інтересах власного бізнесу, а не в інтересах Міжнародного валютного фонду чи ще кого-небудь. Бо, якщо у нас буде працювати власна економіка, власна промисловість, нам не треба буде ходити  за кредитами до Міжнародного валютного фонду: два мільярди доларів брати чи три. Ми десятки мільярдів самі заробити можемо, ще й самі можемо кредити дати, якщо з умом!

А в нас що? А в нас все розкрадається! Елементарне, що є, проїдається.  Що роблять зараз? Добивають тих, хто дає нам можливість жити – селян. Уряд пропонує забрати в селян пільговий режим оподаткування. Це найбільший злочин, який може бути! Уряд пропонує ліквідувати спеціальну систему оподаткування малого і середнього бізнесу. Це найбільший злочин, який тільки може бути!

Бо малий і середній бізнес, і селяни – це ті, хто годують нашу країну. Вони у вас нічого не просять, чого ви в них забираєте? Чого ви у них позбавляєте можливості обігових коштів, можливості вражай посіяти, можливості продати той врожай?! Ви їм нічого не даєте, а при цьому забираєте.

Так от, ми не дамо вам обібрати ні селян ні малий, середній бізнес. Ми не дамо вам їх обібрати заради  кредитів. Ви кредити взяли, проїли. Завтра, згадайте рік тому, нас агітували, ґвалтували, давайте приймати швиденько бюджет, бо треба кредити! Прийняли бюджет, рік пройшов. Кому краще стало? Нікому не стало! Крім тих, хто розкрадає і хто корупцією займається.

Тому ми говоримо про те, що, шановні друзі, треба згадати про такий відомий вислів "соціалізація економіки". Якщо ви вносите бюджет, цей бюджет має переслідувати мету: створення робочих місць, підвищення рівня життя, підвищення заробітних плат і пенсій, можливість малому і середньому бізнесу працювати, можливість працювати всім, інвестору сюди приходити.

А для цього треба радикально міняти судову систему, прокурорську систему, звільняти їх усіх, а ви цього не робите! І ви говорите про те, що давайте того міністра міняти чи того? Шановні колеги, не міністрів міняти треба, а політику міняти треба! В першу чергу економічну політику, яка нинішня, ту, що ви проводите, веде до дефолту.

Тому ми готові міняти країну, ми готові проводити нову економічну політику, у нас є конкретний план дій, який ми готові запропонувати парламенту і розраховуємо на вашу підтримку.  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, прошу звертати увагу на регламент.

Прошу, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".  Будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги. Депутатська група "Воля народу" також занепокоєна тим, що й досі в стінах українського парламенту не з'явився проект бюджету –  головного   кошторису нашої країни – на 2016 рік. А також немає  фіскальної реформи, на базі якої він буде формуватись.

Два тижні тому на засіданні Погоджувальної ради ми всі разом з вами говорили про важливість своєчасного розгляду бюджету 2016 року. Юрій Віталійович Луценко запропонував  виступити з ініціативою, Володимире Борисовичу, перед урядом, щоб провести спільну нараду голів фракцій разом з урядом, щоб випрацювати консолідовану позицію стосовно бюджету наступного року. Натомість  ніякого засідання не було. Пройшло два тижні. Вчора з екранів телебачення ми бачили, як  Прем'єр-міністр  говорив і закликав українських парламентарів до спільної роботи і випрацювати консолідовану позицію. 

Депутатська група "Воля народу" впевнена в тому, що іде свідома  маніпуляція:  маніпуляція суспільством, парламентом   українським – іде затягування процесу, щоби уйти від широкої дискусії навколо бюджету 2016 року.

Міністерство фінансів розмістило на своєму сайті проект бюджету, хоча без додатків, але  проект бюджету є. Ми в тому проекті бюджету помітили певні ризики для української економіки і соціального захисту наших громадян. Бюджет спрямований на фіскальну консолідацію, а не на стимулювання, а також на зростання податкового навантаження на населення і на бізнес. Доходи бюджету збільшуються виключно за рахунок інфляції та девальвації. Натомість, ми не побачили індексації заробітних плат і пенсій.

Ми вважаємо, що будуть проблеми в затвердженні бюджету в такому варіанті, як його підготував Мінфін. Депутатська група "Воля народу" вважаєте, що в основі державного бюджету країни повинна стояти людина та її, принаймні, мінімальні потреби, а вже потім умови західних кредиторів та фінансових донорів.

Також ми вбачаємо психологічний тиск на депутатський корпус зі сторони представника Міжнародного валютного фонду в Україні. Хочу процитувати Жерома Ваше: "Ризик є. Ризик, як я сказав, у тому, що може бути прийнято бюджет, який не відповідає цілям програми МВФ і в якому буде складено політику, яку ми не підтримуємо", –  зауважив він. Додавши: "Фонд досяг згоди з Міністром фінансів України Наталією Яресько щодо політики надходжень і витрат. Тепер ми чекаємо на те, яким буде поданий бюджет і чи відповідатиме він домовленостям, і чи вони зможуть його підтримати", – сказав він.

Складається враження, що проект бюджету Мінфін погодив вже з ким завгодно, тільки не з представниками українського народу – з парламентарями.

У нас є думка, що потрібно припинити ганебну практику кредитування та переходити до забезпечення інвестиційної привабливості та розробки серйозних програм розвитку економіки шляхом покращення інвестиційного клімату. Шановні колеги, уявіть собі, що би акціонери приватної компанії зробили з менеджментом, який із року в рік замість звіту по дивідендам, пропонує кредитуватися на наступний рік?

Депутатська група "Воля народу", яку я очолюю, бачить єдиний шлях виходу з цієї ситуації. Кабмін має доопрацювати головний фінансовий документ і фіскальну реформу, аби в їхню основу лягли інтереси звичайної людини. Потрібно створити такі економічні умови, які допоможуть вижити в нинішній кризі. Часу залишилося небагато, тому уряд зобов'язаний погодитися з альтернативними пропозиціями українського парламенту, інакше нинішній склад Кабінету Міністрів  чекає неминуча відставка і жодні сили не змусять депутатів проголосувати за продовження її каденції.

І хочемо ще раз звернути увагу, що не може бути спочатку звіт, а потім бюджет. Тому що основою і основною складовою звіту уряду – є звіт по бюджету 2015 року і стратегічний план, а саме бюджет 2016 року. І це і буде звіт уряду. Тому це все є пов'язані речі.

Що стосується порядку денного, шановні колеги, то на цьому тижні 19 законопроектів, де авторами і співавторами є депутати групи "Воля народу". Дякуємо Апарату і вам, Володимире Борисович, що нашу думку почали чути. Просимо єдине, у нас у вівторок день аграрного сектору, просимо законопроект 3043,  я передам бумажку, поставити, бо це законопроект, який пов'язаний з фальсифікацією молочних продуктів. І законопроекти, які на  п'ятницю, надзвичайно важливі законопроекти щодо передачі з державної комунальної власності пожежно-рятувальних машин, з п'ятниці поставити раніше, бо ми не можемо їх чергову вже п'ятницю розглянути. І законопроект 2093 "про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Є всі висновки і його потрібно врахувати в бюджеті. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка,  Валерій Писаренко, група Партія "Відродження".

 

ПИСАРЕНКО В.В. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Перш за все хотів би звернутися до Володимира Борисовича: взяти під особистий контроль одну ситуацію, яка склалася з одним із наших колег, що відбулася в п'ятницю в місті Харкові з Денисенком Анатолієм Петровичем. Він, перебуваючи на місці, де відбувалися обшуки з боку Генеральної прокуратура та СБУ, отримав тілесні пошкодження. Потім підготовлена заява про вчинення злочину.

Я знаю, що наш колега буде звертатися до правоохоронних органів. І тут би я хотів, щоб ми дуже уважно в цьому розібралися і підтримали нашого колегу. Адже,  як з'ясувалося пізніше, за його словами, там відбувалося банальне пограбування одного з харківських бізнесменів. Тому я прошу, Володимире Борисовичу, я знаю, що він буде звертатися і до вас, і до Генеральної прокуратури, взяти це на особистий контроль. Дякую. 

Тепер стосовно інших питань, які у нас стоять на порядку денному, перш за все бюджет. Звичайно, ми довго очікували цей документ, але, на жаль, ми знову йдемо до ситуації, коли ми з порушенням Регламенту йдемо по бюджетному процесу.

Ми подивилися на бюджет лише на сайті, де він вивішений для загального розгляду, але ми його не отримали на руки. Дуже хотілося б, щоб під новорічну ялинку, як завжди, нам не розказували, що якщо ми його не приймемо, то країна розвалиться, припинить існування чи щось ще. Ми бачили, як Кабінет Міністрів, на жаль, останнім часом дуже навчився шантажувати і сесійну залу, і країну тим, що якщо щось не прийметься, то чогось не буде. Ми бачили це по законах по безвізовому режиму, які ми повинні були прийняти – і наступного дня повинен бути безвізовий режим, якого ми досі не бачимо.

Ми давайте підійдемо до цього так, щоб у нас не було порушення Регламенту. Ми готові розглядати бюджет, навіть готові його підтримувати, якщо ми підійдемо до цього відповідно до Регламенту і зі всією серйозністю питання.

Тому що те, що ми бачили поки що, воно знову нам показує, що абсолютно не враховується, що лише цей рік ми закінчимо щонайменше з інфляцією 50 відсотків. На наступний рік уряд закладає ще більше 10 відсотків, а в цілому хоче компенсувати людям приблизно 12 відсотків. Ну, куди ми тоді заведемо країну? А якщо дивитися ще на податкову реформу, де ліки будуть у нас коштувати ще дорожче, ніж навіть сьогодні, то ми взагалі певну категорію людей залишаємо поза межею не тільки бідності, а взагалі можливості виживання.

Тому ми будемо дуже уважно дивитися на соціальні стандарти, які уряд хоче закласти на наступний рік, на рівень інфляції, на фінансування децентралізації, про яку ми дуже багато говоримо, і про фінансування регіонів окремих, щоб у нас не було регіонів, куди буде йти фінансування, і регіони, які будуть у нас знову залишені без уваги. Тому очікуємо швидкої реакції від уряду.

Наступне: податкова реформа. Ми дуже уважно подивилися всі пропозиції уряду. На жаль, уряд знову підійшов не дуже уважно до того, що потрібно сьогодні країні. Ми не можемо піти на те, щоб тільки набивати кошик для уряду для фінансування його потреб. Якщо ми сьогодні хочемо вбити систему спрощеного  оподаткування, ми повинні розуміти, що ми вб'ємо  середній, той середній клас і бізнес, який сьогодні ще існує. Якщо ми сьогодні готові до того, щоб відмовитися від  пільг для сільського господарства і фармацевтики, то ми повинні також розуміти про наслідки.

Тому уряд повинен, по-перше, прийти і нам розповісти стратегію розвитку країни:  куди ми  рухаємося, це буде країна, яка буде в подальшому розвиватися, за яких підстав і на підставі яких напрямків?

Наступне. Ми хотіли б підтримати, що  агродень – це дуже добра ідея. Просимо додати туди ще  законопроект  1159 – це земельна децентралізація. Все інше будемо підтримувати, голосувати в сесійній залі.

І останнє напевно. Хочемо нагадати, що в стінах парламенту є Закон про опозицію (номер 1066-1). Просимо все ж таки коаліцію і більшість підійти до того, що в парламенті існує опозиція, і всі демократичні європейські стандарти говорять про те, що у нас повинні бути закріплені відносини між коаліцією і опозицією. Давайте зробимо це. Ми багато про це говоримо, багато років і про це вже сказав і Прем’єр,  і Президент, давайте внесемо і проголосуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Прошу дотримуватися регламенту, шановні колеги.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні колеги! Я відразу хотів би внести пропозицію з тим, щоби в наступний тиждень, принаймні в четвер, зробити пленарне засідання. У нас надто багато  законів, котрі потребує країна, щоб  ми могли в грудні працювати лише два пленарних тижня.

При цьому я розраховую, що уряд уже не буде посилатися  на міфічні прохання "БПП", я підкреслюю, міфічні прохання "БПП" про перенос внесення документів податкової та бюджетної політики, як це було зроблено минулого тижня, і все ж таки внесе уже в найближчий час оновлений Податковий кодекс та проект бюджету. І ми зможемо наступний понеділок, вівторок, середа попрацювати в комітетах, в четвер вийти на прийняття ряду важливих законів з тим, щоби звільнити останній тиждень перед Новим роком на повноцінну роботу із Податковим та Бюджетним кодексом. Не в один день, а принаймні тиждень працювати над цими доленосними законами.

Від імені фракції "БПП" я наполягаю, що Податковий кодекс в цьому парламенті може бути прийнятий лише тоді, коли він почне обслуговувати українське підприємництво. В цей рік парламент, Нацбанк, Кабмін зробили все, щоб відбулася фінансова стабілізація. Вона не досконала, вона не повна, але, тим не менше, ми зупинили гіперінфляцію, зупинили руйнівні процеси, в тому числі за рахунок запозичень у Міжнародного валютного фонду, у Світового банку та інших міжнародних інституцій.

Наступний рік наша фракція, наскільки я знаю, і всі фракції парламенту, буквально всі фракції парламенту, про що свідчить виступ і пана Ляшка, і пана Москаленка, і пана Бойка, всіх підряд, дає технічне завдання уряду – відновлення економічного росту. Тому Податковий кодекс має слугувати саме цій цілі. Бюджет є документом більш арифметичним: буде зрозуміло, які податки, буде зрозуміло, як ми їх сформуємо у цьому документі. Податковий кодекс є принципово важливим документом для серйозних професійних дискусій, які не потребують популізму.

Тим не менше, відразу кажу, що наша фракція не підтримає урядовий варіант "4 по 20" як такий, що консервує нинішню неприйнятну економічну ситуацію, і наполягає на зменшенні податкового тиску на вітчизняне підприємництво.

Друге, у вівторок я закликаю всіх голів фракцій попрацювати з депутатами для максимальної явки. Буде розглядатися дуже важливий пакет законів по гуманізації умов відбування покарання. З огляду на останні заяви Саакашвілі – це дуже важливі законопроекти для багатьох в майбутньому, тому я думаю, що треба їх прийняти. Говорю це вам як практик. І ці закони треба дійсно прийняти у вівторок, не дивлячись на те, що цей день, традиційно, не завжди мав повне наповнення депутатів у залі.

В четвер ми також вважаємо принциповим Закон про державну службу. Цей закон треба приймати. Якщо ми говоримо про євроінтеграцію, про злам системи пострадянської і постолігархічної, цей закон необхідно прийняти.

В п'ятницю відбудеться День уряду. Я закликаю представника уряду передати Прем'єр-міністру про необхідність в цей день дати відповідь на звинувачення пана Саакашвілі, які вчора пролунали на всю країну і мають дуже серйозний суспільний резонанс. Це відповідь має бути з документами, з фактами, які може привести уряд для зняття величезних і дуже серйозних звинувачень, котрі пролунали. Саме в п'ятницю, я думаю, що це питання. Всі інші питання треба зняти. Треба поговорити про корупцію, треба проговорити про звинувачення, котрі лунали від Саакашвілі, від інших громадських та політичних діячів – і поставити крапки на "і" перед закінченням недоторканності уряду.

І останнє. Наступний тиждень, я ще раз пропоную, в четвер голосувати: і, зокрема, розглянути новий склад ЦВК, який готовий внести Президент, і, можливо, я би дуже хотів, щоби ми прийняли рішення про розгляд проекту змін Конституції в частині судової реформи. Це те, в чому парламент завинив найбільше.

На сьогоднішній день ми повинні прийняти дане рішення, аби звинувачення в корупції лунали не від політиків, не від громадських діячів, а від керівників Національного антикорупційного бюро, спецпрокуратури і підкріплювалися судовими вироками. Останній елемент поки що малоймовірний, бо ми не почали судову реформу. Пропоную наступний четвер зробити пленарний для того, щоб зробити перший крок в цьому напрямку. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юрію Віталійовичу, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

БУРБАК Ю.М.  Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги депутати! Неважко передбачити, що цей пленарний тиждень у нас пройде під політичними гаслами на тему податкової реформи, бюджету, звіту уряду. Але хочу наголосити, нагадати, що країна живе не політичними гаслами, словами, якими б вони гарними не були, економіку не піднімеш. Треба жити за реальними розрахунками. 

Варто нарешті усвідомити, що парламент разом з урядом та Президентом несе відповідальність за економіку нашої країни. Хочу одразу підкреслити, що уряд Яценюка шукатиме можливості в досягненні компромісу щодо податкової реформи. Але наголошую, що урядовий варіант Податкового кодексу – це оптимальний варіант, при якому можна виконати вимоги МВФ щодо граничного дефіциту бюджету у 3,7 відсотка валового внутрішнього продукту. Нагадаю також про заяву МВФ, де вказується на можливість згортання програм співробітництва, якщо не буде підтримано урядовий законопроект. А згортання програм від МВФ – це автоматично зупинить всі програми кредитування зі Світовим банком, ЄБРР, урядом країн з ЄС та США. Хто з народних депутатів візьме на себе таку відповідальність?

Може хтось хоче заперечити в тому, що без підтримки наших західних партнерів нам було б дуже тяжко в боротьбі з російською агресією? Чи ми не пам'ятаємо, як їздили в Москву просити 3 мільярди і де вони зникли? Це теж ваша відповідальність, шановні колеги!

Тому ще раз закликаю народних депутатів фракції і коаліції об'єднатися в дискусії і прийняти оптимальний Податковий кодекс. Залиште політичні гасла на передвиборчий період, а зараз давайте попрацюємо для реального розвитку нашої країни.

Щодо звіту уряду у п'ятницю. У парламенті ми будемо слухати в п'ятницю, але протягом тижня відбуваються публічні звіти урядовців у клубі Кабінету Міністрів. Сьогодні вже звітують міністри гуманітарного блоку. Тому у кого є питання до конкретних міністрів, можуть тепер взяти активну участь в обговоренні ефективності діяльності відповідних міністрів.

Тепер про джерела наповнення бюджету. Ще рік тому були арештовані статки Януковича та його оточення, проте досі дивно, що вони не потрапили до Державного бюджету України. А хочу нагадати, це півтора мільярди доларів або 40 мільярдів гривень. І в парламенті є законопроект 3025 "про особливий режим спеціальної конфіскації майна". І фракція "НАРОДНОГО ФРОНТУ" наполягає, пане Голово, на включення цього законопроекту до порядку денного цього тижня і як найшвидшого розгляду в сесійній залі. Профільний комітет його вже розглянув і пропонує визначитись з голосуванням у сесійній залі. Ці гроші в державному бюджеті потрібніші, ніж на арештованих рахунках. Вони будуть направлені на підвищення обороноздатності країни та інших необхідних потреб.

Звертаюсь до колег депутатів щодо підтримки законопроектів щодо невідворотності покарання осіб, що вчинили тяжкі злочини (законопроекти номери 3465 і 3197).

Наступне. З 1 жовтня розпочалася реформа ринку газу, а до сих пір ми не спромоглися прийняти законопроекти номер 3325 та 3074 – це внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу.

Також, на останок, хотів сказати про одне і дуже важливе. З наближенням 11 грудня помітно наростає хвиля популістських заяв і демагогічних звинувачень на адресу уряду та Прем'єра Яценюка. Ми не чуємо доказів, лише цинічні спекуляції, фантазії, домисли та жонглювання цифрами. Великі викривальники не поспішають до прокуратури, зате не зникають з телеекранів, вони не шукають правди, їм потрібна лише сенсація. Справді, сенсації і вклади популістів діють в унісон з кремлівською пропагандою. Росія витратила на дискредитацію України у світі мільярди доларів і роки зусиль. Синхронні дії зовнішнього агресора і місцевих популістів спрямовані на один результат – довести неспроможність коаліції, уряду, всієї влади, а заодно і держави України. Пора схаменутися, бо ситуація дедалі більше починає нагадувати 2005-2006 рік. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Максиме Юрійовичу, що дотримались регламенту.

В мене тільки одне є уточнення щодо звітності міністрів чи звіту міністрів. Ми не будемо ходити до міністрів слухати їхні звіти. Он у нас є трибуна, я можу виділити цей зал, за погодженням з колегами народними депутатами, хай приходить сюди кожен міністр і тримає свій звіт, він відзвітує в уряді, в клубі Кабінету Міністрів, а потім хай звітує тут з профільним комітетом, відповідає на запитання. І я думаю, що тут не буде жодних проблем.

І міністри повинні знати, що їм не тільки потрібно працювати і на телебаченні виступати, а й тримати звіт перед парламентом, який їх підтримує і за них голосує. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Журжій.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Володимире Борисовичу, я прошу вибачення. Може ми дійсно приймемо рішення про те, щоби наступного тижня в усіх комітетах відзвітувалися всі міністри?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Без проблем. Без проблем.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Просто прийняти таке рішення. Бо просто звіт Прем'єра – це дуже важливо, але він не може сказати деталі. А ми могли би буквально сьогодні прийняти те відповідне рішення і наступний вівторок-середа відпрацювати в комітетах.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Колеги, дякую, дякую. Якщо підтримується така ініціатива, ми це тут будемо робити в цій залі? Дякую.

Колеги, прошу, я розумію, що я трошки вніс цікаву тему на обговорення. Але я вважаю, що це правильна пропозиція. Будь ласка, Апарат парламенту спільно з секретаріатом Кабміну: наступний тиждень з понеділка по дві години кожен міністр сюди на трибуну, і тут розповідати. Ми визначимося з вами, як буде краще, щоб були представники і комітету, і фракцій. Подивитись в очі і поговорити на тему, як будемо жити далі. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Журжій.

 

ЖУРЖІЙ А.В. Андрій Журжій, фракція "САМОПОМІЧ".

Шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу, по-перше, хочу  звернути увагу на ситуацію з виборами  в Кривому Розі.  Сьогодні, нарешті, зібралася спеціальна комісія, є кворум. Просимо всіх представників політичних сил, які мають там своїх представників, забезпечити їх належну роботу, для того щоб ми найближчим  часом вийшли на звіт цієї комісії і змогли прийняти виважене рішення за результатами її роботи.

Багато вже було сказано. Я думаю, що, дійсно, найближчими тижнями темою номер один в українському парламенті, в українському суспільстві буде податкова реформа і бюджет як такий. Ми маємо нарешті перестати гратися в гру "чий законопроект кращий?". Ми маємо нарешті почати дискусію. Дискусію стосовно тих ідей, які дозволять українському суспільству і українському бізнесу розвиватися і виконувати ті зобов'язання, які має держава.

Ми маємо чітко заявити, що в тому варіанті, в якому анонсований законопроект щодо податкової реформи в редакції уряду, є неприйнятним і не може бути прийнятим. Тому надважливим є якомога швидше почати дискусію, щоб це було не так, як в минулому році. Хоча все говорить про те, що якомога більше було, да, якомога далі затягнутий процес внесення для того, щоб депутати мали мінімум терміну для опрацювання цих документів. Тому чим раніше ми почнемо цю дискусію, тим якіснішим буде кінцевий результат і той документ, який ми маємо прийняти.

Я думаю, коли ми говоримо про податкову дискусію, ми маємо змінити правила гри в цілому. Я наголошую, що тут, можливо, навіть ситуація не в ставках, а в принципах, яким чином буде працювати український бізнес, які завдання ми хочемо вирішити цією податковою реформою.

Фракція "САМОПОМІЧ" на минулому тижні оприлюднила своє бачення змін і бачення тих факторів, які впливають на податкову реформу. Ми маємо визначити, що одним з ключових факторів є 70 відсотків економіки "в тіні" за оцінками Міністерства економіки, і іншим фактором є тотальна недовіра українського бізнесу до дій влади. Тому, коли ми пропонуємо ті чи інші рішення, ми маємо якраз опиратися на ці дії і на ці фактори.

І одним із ключових рішень, які б дозволили відновити довіру, була б кардинальна реформа фіскальної служби. Не зміна назви, як це намагається на сьогоднішній день  зробити уряд, пропонуючи створити Службу фінансових розслідувань. Тому що, ознайомившись з законопроектом в цій частині, я можу сказати, що у нас є Служба фінансових розслідувань. Єдине, чого їй не вистачає, це зміни назви і зміни погонів працівникам цієї служби.

Має бути кардинально, фактично, ліквідована податкова міліція для того, щоб не завдавали жодного тиску на бізнес. Враховуючи останні цифри, які анонсує сама фіскальна служба, що майже 70 відсотків українського бюджету дає півтори тисячі компаній (1700, здається), ми маємо ліквідувати всі районні і міські підрозділи Державної фіскальної служби, ті органи, які завдають найбільшого тиску. І саме малий і середній  бізнес і переживає стосовно того, що якщо будуть певні зміни в системі, то вони будуть зазнавати тиску від органів фіскальної служби. Якщо у нас 70 відсотків дає, пробачте мені, 1700 компаній, кого ми перевіряємо? Для кого потрібні ці 300 податкових інспекцій? Ліквідувати і залишити 27 обласних управлінь – і нехай обслуговують бізнес, і приймають електронну  звітність.

Стосовно підтримки бізнесу і створення умов. Ми нарешті маємо вийти на рішення, яке дозволить автоматично, без жодних умов відшкодовувати податок на додану вартість – це обігові кошти нашого бізнесу. І ця позиція досить гарно виписана  в законопроекті комітетському, який  напрацьований. Ми нарешті маємо змінити  правила гри з  податку на прибуток і усвідомити, що це єдиний ресурс, який є на сьогоднішній день в бізнесу для розвитку – прибуток підприємства.

Державо, ти ніколи не могла його ефективно адмініструвати. Давайте залишимо його бізнесу і нехай бізнес визначає, куди він буде його вкладати: в нові заводи, в нове обладнання. Державо, ти від цього виграєш, тому що ти отримаєш додатковий ПДВ і додаткові податки з заробітної плати.

Фракція наполягає на тому, щоб була підтримана позиція Президента  України, яка була  озвучена в липні на Національній  раді реформ, стосовно запровадження Єдиного податку на заробітну плату. Останній рік ми багато дискутуємо стосовно того, що найбільша проблема – це  оподаткування заробітних плат. І дійсно звучить гарно "все по 20", але це коли 20 на одну базу. Коли уряд  пропонує два податки на одну податкову базу у вигляді  заробітної плати – це є неприйнятним. Тому ми маємо запровадити  виключно податок на доходи фізичних осіб, на заробітну плату, підтримати Президента і рухатись далі.

І останнє. Коли ми говоримо про "спрощенку", ми, дійсно маємо забезпечити умови роботи малого та середнього бізнесу, але відокремити від цієї системи великий бізнес, який там ховається. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги. Розпочати хочу з того, що насправді країна, яка правильно і ефективно керується, вона, власне, мусить жити по Конституції і по законам. І в першу чергу уряд України мусить жити по Конституції і по законам. Якщо уряд, як керівний орган держави, головний керівний орган держави, починає порушувати ключові засади свого життя і управління країною, наступає хаос. Саме тому я б хотіла, щоб ми повернулися до основ і азів.

1 квітня кожного року, згідно Бюджетного кодексу, уряд зобов'язаний, це не є факультатив, зобов'язаний подати Бюджетну резолюцію. З 1 квітня пройшло дев'ять місяців, резолюції в парламенті не існує. І більше того, попираючи Бюджетний кодекс, скоріше за все, нам кинуть бюджет без Бюджетної резолюції.

По-друге, ми говоримо зараз про податкові закони. А ми що забули, що кожного року лише до 1 липня, згідно Бюджетного кодексу, уряд може подавати податкові закони. А з цього моменту пройшло вже півроку. Півроку прострочено на подачу податкових законів!

І останнє, бюджет, згідно Бюджетного кодексу, мусить подаватися до 15 вересня – три місяці прострочено. Скажіть, будь ласка, хто за це відповідає? Хто відповідає за хаос з бюджетним процесом? Стратегія уряду – це і є бюджет. Управління країною – це і є бюджет. Я вважаю, що управління країною не відбувається, практично воно зірвано і воно не здійснюється.

А що стосується бюджету, нам треба чесно всім нам з вами сказати, що цей бюджет, який буде кинутий в останні дні року нам, якби-то, як велика радість для всієї країни, він просто не буде прийнятим. Ми що, не віддаємо собі звіту? Тому що Бюджетний кодекс передбачає певну процедуру, вона вже тотально порушена! А крім того податкові закони, які внесли, збільшують радикально навантаження на громадян України податкове! Збільшується податок на доходи фізичних осіб, податок на нерухомість, збільшуються податки на підприємництво, скасовується пільгова система оподаткування для малого бізнесу, скасовується податкова система, оподаткування для аграріїв. Практично руйнується вся система оподаткування, на якому стоїть сьогодні функціонування підприємництва!

Скажіть, будь ласка, ми що, не віддаємо собі звіт, що цей бюджет не буде прийнятий, який скорочує суттєво видатки на охорону здоров'я, на освіту, який залишає тарифну політику такою, як є?! Вдумайтеся. Говорили, що 250 доларів коштує імпортований газ. Сьогодні імпортований газ в прогнозі на наступний рік буде мінімум на 50 доларів дешевше. Чому залишаються тарифи, такі, як при ціні на імпортований газ – 250 доларів за тисячу кубічних метрів?! Скажіть, будь ласка,  хто дозволив робити таку нищівну для країни політику?!

Ми реально розвалюємо країну, будучи співучасниками уряду цієї хибної абсолютно практики управління країною! І тому коаліція тримається ледве-ледве, тому що ми не можемо бути спільниками такої політики, ми не можемо бути спільниками такої корупції – і це друге, про що я хотіла сказати.

Якщо, завершуючи по бюджетній ситуацію розмову сьогодні, нам треба бути готовими до того, що або в порушення законів, Конституції й процедур буде прийнятий бюджет практично руйнація остаточно країни. І  хто буде за це голосувати, буде відомо країні поіменно. Або нам треба готуватись до використання іншої процедури, це коли ми 1/12, ви знаєте,  доходів  і видатків бюджету практично виконуємо так, як було передбачено бюджетом цього року. І ми мусимо просто знайти відповідальних, хто зірвав бюджетний процес. Тому що так бюджети в цивілізованих країнах не ведуться, це не європейські стандарти.

По корупції. Ви знаєте, що "Трансперенсі Інтернешнл" заявила, що в українському уряді найбільший рівень корупції в Міністерстві оборони. Це переходить всі межі. Там, де гинуть наші хлопці і дівчата, де заливає нашу землю кров'ю, там будують корупцію! Тому я зараз, посилаючись на "Трансперенсі Інтернешнл", які проаналізували всі країни, які співпрацюють з НАТО, і дали висновок, що Україна одна з найкорумпованіших, закликаю всі фракції прийняти постанову, створити спеціальну групу в парламенті, яка дослідить, по якій ціні все постачається для Міністерства оборони. Там відбувається найжахливіша корупція!

І я підтримую те, що сказав Юрій Луценко, що нам потрібно п'ятницю присвятити звіту уряду по всіх розслідуваннях громадянського суспільства по корупції, і по заявах, в тому числі, Міхеіла Саакашвілі. Треба звітувати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Юліє Володимирівно.

Будь ласка, Представник Президента – Степан Іванович Кубів.

Дякую, що дотримались регламенту.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, важливою гарантією забезпечення захисту прав і свобод кожного громадянина, ефективної боротьби з корупцією, про що говорили всі керівники фракцій і груп, надходження в Україну інвестицій, побудови держави, керованої верховенством права, є справедливий, неупереджений та безсторонній суд. Відповідно 25 листопада 2015 року Президентом України внесено до Верховної Ради України та визначено як невідкладний для позачергового розгляду парламентом проект закону "про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя", за номером 3524. Я прошу Комітет Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, дійсно, на цьому тижні розглянути даний законопроект і згідно процедури розглянути у Верховній Раді України якнайшвидше.

Ми розуміємо і неодноразово говорили, що відповідність українських суддів зазначеним вимогам потребують якісних і ґрунтовних змін конституційного законодавства. І це було сказано на минулому тижні, коли проходила конференція з представниками ПАРЄ міжнародників, правників, юристів, громадськості у Києві, де було визначено чітку проблематику, чітку часову лінійку і якісну роботу щодо представлення і зміни даного документу.

Разом з тим, ми сьогодні відчули всі, що питання податкової реформи і питання бюджету є дуже актуальне. Воно не зможе пройти за тим принципом, як було проголосовано минулого року. І перш за все я хочу сказати, що Президент України Петро Порошенко буквально вчора сказав, що цього тижня буде ініціювати скликання Національної ради реформ щодо податкового законодавства.

А далі пряма мова Президента: "Зроблю все можливе, щоб Прем’єр-міністр, міністри, голови фракцій та керівники комітетів, громадських організацій знайшли компроміс щодо податкового законодавства. Зі свого боку готовий підписати податкові зміни, подати їх до Верховної Ради, щоб діючий бюджет приймався на новій податковій базі". Це дуже актуальна позиція, актуальні принципи, які будуть вирішені  того тижня.

Разом з тим хочу сказати, що, за ініціативи і підтримки Голови Верховної Ради пана Гройсмана, в  Верховній Раді створений парламентський офіс місцевого самоврядування, який допомагає всім прихильникам ефективної самоврядності якнайшвидше позбутися пострадянської централізованої системи. В цій роботі є важлива дуже комунікація, надання практичних консультацій, зустрічі з тими  громадами, які хочуть вияснити ті чи інші проблемні питання, це дуже є правильним.

Разом з тим, хочу сказати, що Президент України вніс до парламенту законодавчі ініціативи, які пропонуються розглянути на поточному пленарному тижні. В фінансовій сфері – це 2413а, 2414а, які спрямовані на підвищення ефективності державної регуляторної політики шляхом припинення дублювання функцій національних регуляторів фінансових ринків.

В сфері палива і енергетики – проект Закону України "Про особливості доступу до  інформації в сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, питного водопостачання, водовідведення", за номером 2505а.

В сфері міжнародних відносин та національної безпеки потребує розгляду законопроект 0070 "про ратифікацію Угоди у формі обміну нотами між Україною і Малайзією "про продовження дії Угоди між Україною і Малайзією про направлення малайзійського персоналу до України в зв'язку з падінням літака за рейсом МН17 від 1 серпня 2014 року"".

Також впродовж пленарного тижня потребують розглядів визначений Президентом України як невідкладний закон 2039а і визначений за ініціативою Президента України  як невідкладний законопроект за номером 0954, який вирішує проблеми, порушені в електронній петиції Мішкулинця Романа Павловича, яку підтримали більше 26 тисяч осіб. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Степане Івановичу, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр.

 

ЗУБКО Г.Г. Дякую. Шановний пане Голово, шановні народні депутати, в першу чергу хотів би всіх нас привітати з Днем місцевого самоврядування. 25 років тому саме був прийнятий перший закон і приєднання до Європейської хартії місцевого самоврядування, з якої зрушення в країні почалися тільки з цього року.

В першу чергу хотів би всіх заспокоїти і сказати про те, що, не зважаючи на те, яким чином іде бюджетний процес в парламенті, в уряді, на сьогоднішній день місцеве самоврядування, завдяки нашому спільному рішенню, вже почало приймати бюджети розвитку, які відбулися на минулому тижні. В Дніпропетровській області вже прийнятий бюджет. На цьому тижні відбудеться прийняття місцевих бюджетів в багатьох містах і областях нашої України.

Це наше спільне досягнення. І я вам скажу, що саме та підтримка місцевого самоврядування, яка відбулася спільним рішенням і Коаліційної угоди, яка була прийнята в парламенті, і програми дій уряду, вона дала можливість у цьому році підтримати на практично 3 мільярди Державного фонду регіонального розвитку інвестиційні проекти. І запевняю вас, що в наступному бюджеті буде збільшена ця програма на підтримку місцевого самоврядування і, саме головне,  на підтримку тих об'єднаних територіальних громад, які вже об'єдналися.

Чому я акцентую увагу на питання децентралізації, на питання проведення цієї реформи? Тому що питання децентралізації, питання дерегуляції, воно залежить, в першу чергу, від тої точки зростання малого, середнього бізнесу, які знаходяться саме на місцях, які безпосередньо працюють на підприємствах, які безпосередньо працюють в умовах наповнення великих підприємств за рахунок маленьких платників податків. І саме на це ми повинні звернути увагу і в наступному Податковому кодексі, і в Державному бюджеті 2016 року.

Те, що стосується державного бюджету. Є спільна дискусія. Ця дискусія, згідно бюджету і згідно Податкового кодексу, є як в уряді, так і між представниками тих коаліцій і представниками коаліцій, які входять в коаліційну форму в парламенті. Ви знаєте, що на минулому тижні відбулося кілька таких зустрічей, де був представлений і бюджет і був представлений Податковий кодекс. І саме головне, що сьогодні ми знайшли спільну точку, з якою ми можемо відштовхнутися, це в першу чергу зменшення навантаження на заробітну плату і друге – зміна адміністрування практично тої податкової системи, яка є. Це і створення окремого управління по відшкодуванню ПДВ, це і можливості ті, які не дають сьогодні тиснути на бізнес через податкову поліцію, і інші речі, які ми повинні спільно обговорити.

Я думаю, що завтра в широкому колі саме на Національній раді реформ відбудеться та дискусія, яка поставить конкретні точки. В середу на уряд буде винесений остаточний проект бюджету, і після цього ми зможемо його направити в парламентський комітет.

Щоб я хотів ще зазначати з приводу бюджету. Якщо кажуть, що це сьогодні арифметика, я б сказав, що це і той документ, який формує політику держави на наступний рік. Нам потрібно чітко зрозуміти ті точки зростання, які у нас з'явилися, а в першу чергу, це питання зростання в місцевому самоврядуванні, в наповненні місцевих бюджетів. Ви знаєте, що за 10 місяців практично місцеві бюджети було наповнено на додаткові 24 мільярди – і це гроші, які безпосередньо ідуть в економіку країни.

Тому питання економічного зростання, питання важелів, які будуть задіяні в Податковому кодексі і в державному бюджеті, ми хотіли би спільно розглянути і отримати від вас конкретні пропозиції, а не тільки спілкування через засоби масової інформації у вигляді документів, які безпосередньо будуть направлені в уряд.

Те, що стосується цього парламентського тижня. Я би хотів підтримати Юрія Луценко з приводу додаткового парламентського дня, який може бути на наступному тижні. Тому що дуже багато тих питань, які сьогодні є. І в першу чергу питання дерегуляції в економіці, практично 49 законів є сьогодні, які можна розглянути в парламенті.

Але цього тижня для нас важливо: питання децентралізації безпосередньо пов'язане з реформуванням державної служби. Чому? Тому що це наступне питання – це про службу в органах місцевого самоврядування, і це саме, дійсно, злам тієї бюрократичної машини, яка є в державі. Тому прошу підтримати цей напрямок і проголосувати в другому читанні Закон про державну службу.

Також, якщо сьогодні говорити про бюджет і дефіцит бюджету, то основним сьогодні є з моментів, дійсно, це формування ринку природного газу. І я прошу підтримати на цьому тижні саме голосування проекту 3325, а також проекту 3074, який дозволить практично завершити формування ринку природного газу.

І те, що стосується взагалі питань простих фінансових реструктуризацій, які стосуються юридичних осіб, питань модернізації Бортницької станції для того, щоби зменшити навантаження на це кредитування. А також сказати про те, що сьогодні робиться все, для того, щоби зменшити навантаження на бюджет через реструктуризацію тих кредитних зобов'язань, які були набрані в великому обсязі і, саме головне, не реалізовані в попередніх роках.

Тому, будь ласка, звіт почався сьогодні, з понеділка, уряду. Це звіт не тільки для парламентаріїв, це звіт і для українського народу. Якщо буде парламентом прийнято рішення додаткового звітування, ми готові урядом, кожен міністр, відзвітуватися.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую. Ви єдиний, хто перебрали сьогодні регламент.

 

ЗУБКО Г.Г. В зв'язку з тим, що практично сьогодні у всіх голів фракцій запитання більше до уряду, тому, я вважаю, що, дійсно, кожен міністр повинен іти до профільного комітету і прозвітуватися за рік роботи. Саме головне, говорити про плани на наступний рік. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Оксана Іванівна Сироїд. І потім по комітетам.

 

СИРОЇД О.І. Я дуже коротко, але стосовно дуже нагальної інформації з Кривого Рогу.

Ви знаєте, скільки зусиль сьогодні докладається для того, щоби знайти легітимний спосіб вирішення цієї проблеми, для того, щоби відновити легітимність людського вибору, і для того, щоби ситуація у Кривому Розі знайшла мирне вирішення. Ви знаєте, що люди на вулицях вже не перший тиждень і наскільки важко цю ситуацію втримувати у мирному руслі.

І от саме в той час, коли виконується рішення суду, коли міська виборча комісія намагається виконати рішення суду, в той час, коли засідає в парламенті Тимчасова спеціальна комісія, саме в цей час мер, який вважає, вірніше, себе законно обраним мером, людина, пан Вілкул, приходить до мерії, чим провокує ситуацію і фактично призводить до майже насильницьких дій.

У зв'язку з цим я дуже прошу, я звертаюся до всіх керівників фракцій, щоб ми якнайшвидше знайшли вирішення цієї проблеми. Зараз саме в ці хвилини засідала ТСК. І ТСК прийняла рішення про те, що були порушення і ці порушення можуть бути підставою, власне, для проведення повторних виборів.

Я хочу, щоб ми це рішення прийняли цього тижня для того, щоб ми врегулювали ситуацію і щоб люди могли мирно вирішувати свою долю і забезпечувати своє право на вибір.

А стосовно уряду, також просто мушу зреагувати і все-таки мушу звернутися і до представника Кабінету Міністрів, уряд найнятий на роботу парламентом України. Тому уряд повинен звітувати передовсім перед парламентом, а парламент зобов'язаний в публічній площині висвітлити оцінку діяльності уряду. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, переходимо до комітетів. Мушак Олексій Петрович, Комітет аграрної політики. Будь ласка.

 

МУШАК О.П. Доброго дня, шановні колеги. Я сьогодні замість Тараса Вікторовича Кутового, який наразі виконує наказ виборців, отриманні після минулого тижня роботи в округах.

Перш за все, я хочу подякувати за готовність провести аграрний день у Верховній Раді – це надзвичайно важливо. Оскільки ми всі повинні чітко розуміти, що, коли ми кажемо про збільшення соціальних зобов'язань держави, про підтримку наших хлопців на Сході, про розвиток інфраструктурних об'єктів, все це потребує коштів, які можуть бути отримані тільки через розвиток економіки. А наразі аграрна галузь – це одна з небагатьох галузей, яка показує ріст, більш того, має хороший потенціал для розвитку в майбутньому.

Крім цього, мені здається, що це є абсолютно грамотний шлях, коли ми знаходимо ресурси в державі через створення умов для розвитку бізнесу, а не через збільшення фіскального та податкового навантаження.

Тому ще раз хочу подякувати за готовність підтримати аграрний день. Законопроекти готові як до першого, так і до другого читання. Як показує попередня практика, аграрні законопроекти, оскільки вони направлені на розвиток, вони знаходять максимальну підтримку в залі. Сподіваємось, що цього разу буде також. Ще раз дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Василь Васильович Амельченко, бюджетний комітет.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Щодо тих законопроектів, які сьогодні передбачені в порядку денному на цей тиждень, вони всі комітетом розглянуті. Єдине зауваження тільки є до законопроекту 3564. Немає висновку Міністерства фінансів та Головного експертного управління. Тому я, користуючись нагодою, прошу прискорити цей процес.

І прошу додатково включити в порядок денний розгляд законопроекту 3540. І відповідний лист сьогодні буде надісланий на Голову Верховної Ради України. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Микола Володимирович Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, я, як і всі народні депутати, свідомо в округах працював минулий тиждень і трішки спантеличений, можливо щось відбулося, що я не знаю. До речі, хотів передати вітання, там ініціатори пам'ятника лідерам і керівникам Коліївщини передавали вітання і уряду, і депутатам, і Президенту.

А чим я спантеличений? Я спантеличений тим, що може у нас уже не парламентсько-президентська республіка, а урядово-президентська? От ми прийшли, у нас  урядовці і ми придумуємо тут якісь нісенітниці: чи нам до уряду іти, чи до міністрів нам приходити? Ну, друзі, ви що, знущаєтеся тут? У нас є закон, називається Регламент Верховної Ради України.

Друзі, є Конституція. Рік погралися в запитання і відповіді. Нема запитань і відповідей в п'ятницю, є щорічний звіт, який згідно статті 228-ї чітко передбачається його процедура. Там нема запитань. Там доповідь, співдоповіді  комітетів, дискусія і голосування за постанову: ми довіряємо, підтримуємо звіт чи не підтримуємо. Ну, які запитання-відповіді, друзі? Що ми граємося в нав'язаний нам сценарій, що ми будемо ходити до міністрів і задавати їх запитання, чи на комітетах. Не треба на комітетах запитання задавати! Рік треба підвести підсумок, обговорити, що робилося в країні, проголосувати і прийняти рішення. От 228-ма розписує по пунктах.

Я розумію, що уряд не виконує це. Вони 26 листопада вже повинні були дати нам звіт офіційно письмовий. Тому нема "години запитань". Я просив би в порядок денний поставити слово "звіт уряду", зняти  ці питання, бо, очевидно, ми будемо працювати повністю день по звіту.

І друга позиція, звичайно, нам треба наступний тиждень працювати. Ми з колегами зареєстрували, звичайно, наступний день треба працювати, інакше ні уряд, ні Податковий кодекс не буде проголосований. Голосуємо  цю постанову і вносимо зміни до Бюджетного кодексу, де ми як депутати маємо право на поправки до другого читання, бо це знову буде такий самий  бюджетний процес, як в минулому році.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Є 228 стаття, Микола Володимирович дуже правильно сказав, написано в ній, що Верховна Рада один раз на рік розглядає звіт Кабінету Міністрів України про хід і результати виконання схваленої нею Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Звіт про хід  і результати Програми діяльності подається Кабінетом Міністрів України у 45-денний строк після закінчення календарного року.

Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, минулого тижня, я мала кілька зарубіжних відряджень, де в рамках спілкування  з нашими європейськими колегами ще раз відчула, наскільки останнім часом є несприятлива кон’юнктура відносно певних позицій, де ми потребуємо серйозної підтримки. І, звичайно, тут сьогодні піднімалася тема боротьби з корупцією, це дуже важливо. Але є ще кілька тем, на які ми маємо звернути увагу.

Перша – це тема європейської інтеграції, яка стала частиною нашої внутрішньої політики. Але насправді такого не відбувається. От сьогодні в Брюсселі відбувається Рада асоціації, де, в тому числі, обговорюються і питання з імплементації українського законодавства до європейських стандартів.

Наш комітет неодноразово, шановний пане Зубко, шановний  пане Гройсман, піднімали питання відносно того, що сьогодні в Україні – це неприпустимо – не існує жодного органу влади державного, який би займався експертизою українського законодавства до європейських стандартів. Такий департамент існував в Міністерстві юстиції до 2012 року, він був зруйнований Януковичем, і досі нічого іншого немає. І попри всі  наші зауваження до уряду, що це неприпустимо, що ми не маємо експертизи законодавства, яке подається до європейських стандартів – і нічого не створюється, у нас немає центру перекладів урядового.

Тому я би просила, щоб ми до уряду від Верховної Ради спрямували вимогу терміново створити відповідну структуру, чи то в рамках Центру цього європейського, створеного при уряді, чи в іншій структурі, який би займався експертизою всього законодавства, і Центр перекладів. Це перше, на що хотілося б звернути увагу.

І друге, що так само у нас є дуже важливі попереду події, такі як сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, де будуть повертатися до питання повернення повноважень делегації Російської Федерації. Ми повинні мати аргументи відносно того, що Україна робить для переселенців. В цьому контексті, дуже прошу поставити в нормальний порядок денний законопроект 2254, який стоїть у четвер десь, як завжди, о 12 ночі, що стосується підтримки дітей переселенців. Дякую.

 

ТОМЕНКО М.В. Ми підтримуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 2254, підтримка дітей. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Дякую. Шановні колеги, цього тижня у середу відбудуться парламентські слухання на тему "Правове забезпечення реформи освіти в Україні", і ми запрошуємо представників всіх фракцій взяти участь у цих парламентських слуханнях.

Ми дякуємо, Володимире Борисовичу, що на 10 грудня поставлені наші законопроекти, які ми не встигли опрацювати на минулому дні освіти.

У мене є одна пропозиція. Тут стоїть законопроект 1327, який стосується оренди дошкільних навчальних закладів. Сталося так, що Комітетом з питань економічної політики, на жаль, прийняті такі поправки, які роблять цей законопроект небезпечним. Ми звернемося до комітету з приводу повторного розгляду в комітеті цього законопроекту. Тому просимо його зняти. Натомість поставити 3110 – проект постанови про присудження щорічної премії Верховної Ради педагогічним працівникам. Це дуже важливо, тому що грудень місяць – нам потрібно використати кошти, ці кошти зарезервовані є.

І ще одне прохання, поставити на цьому тижні, можливо в п'ятницю, звіт про роботу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього. Тому що якраз надійшов час вже для звітності цієї комісії, вона готова прозвітувати. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ліліє Михайлівно.

Будь ласка, Борислав Береза.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Шановні колеги, в мене немає запитань від нашого комітету, тому що ми розглядали всі ці законопроекти, немає корупціоногенного фактору.

Але в мене дуже цікаве запитання до пана Зубко. Я розумію, що він хоче, щоб кожен міністр прийшов до кожного профільного комітету, то я розумію, що до Комітету з питань запобігання і протидії корупції повинен прийти весь уряд. Це дуже цікава пропозиція,  дивлячись на те, що деякі міністри ніколи не були на нашому комітеті, а ми запрошували їх. Це саме до пана Авакова, чи ще до когось.

Тому я розумію, що найкраще було б, щоб уряд, дійсно, відзвітував в парламенті, як це згідно з законом, а потім хай вигадують щось інше, може щось більш цікаве. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги. В п'ятницю відбулася Національна рада з питань реформ, по 80 відсотків  це було питання регуляторів. Я хочу запросити і наголошую на тому, що всі чотири чи п'ять регуляторів повинні бути по одним принципам, такі питання, як формування, їх незалежність та фінансування.

Тому у мене є пропозиція зібрати робочу групу, можливо міжкомітетську, для того щоб випрацювати єдині правила, єдині параметри до цих законопроектів. Це перше.

Друге. Володимир Борисович, ви знаєте ситуацію, яка склалася з Законом про електронні комунікації, де про регулятор. Тому я дуже прошу також зробити якусь робочу групу, де на базі парламенту, можливо, Держспецзв'язок, Адміністрація Президента ми б змогли створити єдину версію цього законопроекту, тому що він є надважливим. Це дуже є важливим.

Третє. Знову на цьому тижні, я бачу, стоїть законопроект 2036а,д. Це проект Закону про внесення змін до Законів України "Про розвідувальні органи України" та "Про телекомунікації". Я хочу сказати, що цей законопроект так і не був дороблений, тому в такому вигляді він не може голосуватись. Я просто прошу для того, щоб не було. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Ольга Богомолець, голова Комітету охорони здоров'я. Звертаюсь зараз до голів всіх фракцій,  16 грудня у нас заплановані парламентські слухання з охорони здоров'я. І прошу всіх фракцій розширити склад, власне, Комітету з охорони здоров'я, додати тих депутатів, які можуть бути зацікавлені. Ми готові від парламенту, від Комітету охорони здоров'я взяти на себе, власне, ініціативу щодо реформування галузі у зв'язку з тим, що Міністерство охорони здоров'я у нас не справляється з виконанням зобов'язань.

Наступне. Хотіла би підтримати пропозицію Юлії Володимирівни Тимошенко щодо створення комісії по розслідуванню діяльності Міністерства оборони і вивчення, як, власне, використовуються військові бюджети. Тому прошу вас також підтримати цю пропозицію.

І, шановний Володимире Борисовичу, Комітет охорони здоров'я двічі в письмовій формі просив Міністра охорони здоров'я звітувати на комітеті щодо виконання роботи і, в тому числі, державних закупівель, з якими на сьогоднішній день є проблема. Міністр охорони здоров'я двічі на комітет не з'являвся, тому ми в письмовій формі зверталися до Прем'єр-міністра з проханням забезпечити явку міністра на Комітет охорони здоров'я, що, вважаємо, абсолютно неприпустима поведінка міністрів відповідно до парламенту.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Просто треба проголосувати постанову про звільнення міністра – і тоді не буде питання і по його роботі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але постанову про звільнення не за власним бажанням, а у зв'язку з невідповідністю до того, що він мав зробити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, далі.

 

КОБЦЕВ М.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Кобцев Михайло, представляю позицію податкового комітету.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка.

 

КОБЦЕВ М.В. Загалом комітет підтримує представлений проект розкладу засідань Верховної Ради на цей пленарний тиждень, але маємо чотири пропозиції.

Перше. На розгляді комітету знаходиться урядовий проект Закону про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності, номер 3533, який Кабінетом Міністрів пропонується до першочергового розгляду. У зв'язку з його актуальністю та необхідністю виконання міжнародних угод просимо 8 грудня включити цей законопроект до порядку денного сесії та прийняття рішення щодо нього на пленарному засіданні 10-го або 11 грудня 2015 року.

Друге. Враховуючи актуальність, просимо включити до розгляду у першому читанні на 10 грудня проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходів від участі в капіталі сільгоспвиробників, номер 2306а від 07.07.

Трете. Проектом розкладу на 8 грудня 2015 року, вівторок, заплановано розгляд у першому читанні проекту закону номер 2795. У зв'язку з відсутністю на цю дату доповідача просимо перенести розгляд на 10 грудня, четвер.

Четверте. Проектом розкладу на 10 грудня заплановано розгляд у повторному другому читанні Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (реєстраційний номер 1912). У зв'язку з запланованим розглядом цього законопроекту у повторному другому читанні на засіданні комітету 10 грудня просимо перенести його розгляд на наступний пленарний тиждень. Відповідний лист було подано до вас, шановний Володимире Борисовичу, 4 грудня. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, колего.

Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги, прошу во вторник одним из первых вопросов поставить проект Постановления Верховной Рады Украины, за номером 3508, "Об обеспечении надлежащим медицинским обслуживанием лиц, которые получили повреждение здоровья во время участия в Революции Достоинства".

Эту постановление разрабатывали сами  участники революции, которые получили тяжелые телесные повреждения. Смысл данной постановы – это разрешить им лечиться в "Феофании". Поэтому прошу поставить ее во вторник одной из первых. Я думаю, что мы быстро ее проголосуем.

Второе. 3 декабря мы отмечали  Международный день людей с инвалидностью, на различных государственных и негосударственных мероприятиях обсуждались вопросы, связанные с обеспечением надлежащими условиями политических прав  людей с инвалидностью.

Также 3 декабря Президент Украины издал соответствующий Указ "Об активизации работы по обеспечению прав людей с инвалидностью".

Члены нашего комитета  еще в июле зарегистрировали законопроект 2299 и кабминовский законопроект в это же время был зарегистрирован –  2322. Эти два законопроекта связаны между собой. Смысл этих законопроектов – это внесение изменений к некоторым законодательным актам об усилении ответственности в части трудоустройства людей с инвалидностью. Прошу эти два законопроекта поставить на этой пленарной неделе в повестку дня в первом чтении. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, прошу, Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. Дякую вам, Володимире Борисовичу, за те, що ви поставили законопроекти в порядок денний, що стосовно захисту прав дітей.

Але, шановні колеги, кого ми хочемо дурити: самі себе чи наших виборців, чи людей, які дивляться засідання Верховної Ради України? Тут багато керівників фракцій говорили про те, що парламент повинен функціонувати і працювати на благо нашої держави.

Шановні колеги, Володимире Борисовичу, я звертаюсь до вас. Чому я кажу, що два законопроекти, один поставлений 29-им питанням, другий 40?им. Я вважаю, що ні один із них не дійде, як завжди, до розгляду на сесії Верховної Ради України.

Тому я пропоную, і ми зараз подивимося, ми подивимося у вівторок, як голосують керівники фракцій, як голосують фракції і депутати. Давайте, у нас є фактично 2 дні, коли ми голосуємо, вівторок і четвер. Давайте проголосуємо роботу до кінця порядку денного. І ми зараз подивимося, хто і за що сьогодні виступав, так? І такі популістські були визказування. Тому що є багато законопроектів, які ну не доходять вони! І не дійдуть ще півроку, рік!

Я прошу вас прийняти політичне рішення. І звертаюсь до всіх керівників фракцій, до всіх депутатів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую.

Ви ж знаєте, що я завжди за те, щоби продовжувати роботу парламенту.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Ну, ми й подивимося, хто хоче продовжувати, а хто хоче сьогодні на Погоджувальній раді розказувати, як це повинно бути. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Але в рамках нашої спільної роботи з Місією Кокса, я думаю, що ми запропонуємо в кінці січня – на початку лютого такий формат роботи, щоб ми могли більше приймати рішень. Але там далі вже буде рішення вже Верховної Ради, якщо це буде підтримано, ми зможемо якісно покращити ситуацію, системно.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Прошу, Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, парламенту щоразу не вистачає часу на законопроекти, що регулюють фінансовий сектор. В порядок денний декілька пленарних тижнів включали документи, давно підготовлені Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності. Але вони зазвичай знаходилися в кінці розкладу, і до нього щоразу не доходила черга. На жаль, цей склад Ради став чемпіоном із порушення Регламенту. Відповідно до його 25 статті питання порядку денного, що залишились не розглянутими, розглядаються парламентом першими на наступному пленарному засіданні. Ця норма систематично не виконується.

Комітетом вже розглянуто порядку 10 законопроектів, які містяться у Плані законодавчого забезпечення реформ. І я кожен раз прошу внести його до порядку денного в прохідну частину. Але у плані на цей тиждень ми знову бачимо питання видатків на Державне управління справами, йдеться про додаткові кошти на президентську адміністрацію, медичне обслуговування чиновників та мисливських угідь.

Ми категорично проти того, щоб в питання порядку денного потрапляли першими питання Державного управління справами, а не ті питання, яких потребує сьогодні суспільство. І ми сьогодні категорично проти цього,  і кожну зайву копійку, ми вважаємо, треба відправляти або на науку чи освіту, або на стимулювання економічного зростання. Ми щодня повинні робити системні кроки для прискорення розвитку України. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Ви, коли звернете увагу на середу, там стоять два закони, подані вашим комітетом. Я думаю, що вони будуть проголосовані.

 

РИБАЛКА С.В. А якими вони стоять, Володимире Борисовичу?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Шостим і сьомим.

 

РИБАЛКА С.В. Подивимося. Добре.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Нормально?

Будь ласка, прошу. Ігор Лапін, будь ласка.

 

ЛАПІН І.О. Шановні колеги, я перший раз на Погоджувальній раді, але хочу зауважити на такий аспект, що я от часто чую: уряд Яценюка, уряд Яценюка. Ну, перш за все нагадую всім, що це наш коаліційній уряд і іміджеві втрати мають нести не лише "НАРОДНИЙ ФРОНТ", але і інші політичні сили, які делегували своїх міністрів в уряд Яценюка. Це перше.

Інший момент, на який хотів би, прохання таке до представників все?таки уряду, у нас на Комісії з питань приватизації досить часто вирішуються питання, які пов'язані з певними напрямками і галузями наших міністерств. Тому я би просив би, щоби хоча би на рівні, ну,  заступників, як мінімум, профільних міністерств, питання яких приватизаційних об'єктів вирішується, були присутні на комісії. Це стосовно комісії.

І ще на що просив би звернути вашу увагу. Перш за все останні два тижні, що не день, то радісна звістка з Криму, що не день, то радісна звістка з Криму. Ми дивимося, як громадянське суспільство бореться з агресором і з окупантом в Криму. Ми дивимося, які колапси зараз і проблеми виникли у Путіна, в тому числі і у інших окупантів. Тому я би все-таки просив би вирішити питання, за яке говорив Рефат Чубаров ще на минулій Погоджувальній раді, щодо внесення законопроекту 2004а, який стосується заборони торгівлі і економічної блоки окупованих територій.

І нехай ми в залі тоді побачимо, хто в нас тут воює з сепаратистами, а хто в нас тут підтримує торгівлю з сепаратистами. Тому я би просив би 2004а, підписаний групою депутатів міжфракційного об'єднання "Самооборони", внести до стін парламенту. І ми тоді побачимо.

Ще хочу звернути увагу, що, на жаль, представники кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров та пан Логвінський на комітеті почали розповідати, незрозуміле мені, питання порушення прав людини на окупованих територіях. Нагадую всім представник різних фракцій, які є сьогодні на Погоджувальній раді. В нас вся вини і вся відповідальність за події на окупованих територіях має лежати на агресорові. І давайте ми не будемо розповідати про проблеми в Херсонській області зі світлом. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати! Від імені транспортного колективу і колективу також народних депутатів прошу, прошу втретє, вже пишучи цю цидулку, яку передаємо в Апарат Верховної Ради, прошу включити два закони 2724 і 2725 щодо створення дорожнього фонду.

Ми минулого тижня відклали прийняття законопроекту в другому читанні – 0954. Я дякую всім народним депутатам, які прийняли правильне рішення. І наголошую, що ми повинні першочергово розглянути два законопроекти 2724 і 2725 щодо створення дорожнього фонду і передачі фінансування доріг, загальнодержавних доріг місцевого значення. Без прийняття цих законопроектів ні в якому разі не можна передавати на плечі місцевих бюджетів загальнодержавні дороги місцевого значення.

Якщо ми хочемо їздити по європейським дорогам, мати якісні дороги, а це судини нашої економіки, ми повинні забезпечити органи місцевого самоврядування фінансуванням, чітким фінансуванням.

Володимире Борисовичу, прошу, втретє передаю ту славну бумажку до Апарату Верховної Ради.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Номер?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. 2724 і 2725. Дуже вдячний вам. Володимире Борисовичу, в першому читанні будуть розглядати. 2724 і 2725. Два законопроекти. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 2724 і 2725. А ви пам'ятаєте, ми розглядали 0954 і ми домовились про те, що ми спільно їх поставимо три?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Так. Тому оті законопроекти тільки будуть розглядатися в першому читанні, а Закон 0954 вже підготовлений до другого читання. Тому обов'язково треба розглянути цих два законопроекти.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Тих вперше і цей вдруге.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. В першому читанні, підготовити до другого читання і тоді в комплексі прийняти три законопроекти. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. А їх потім разом. Я тоді прошу це врахувати. Це абсолютно вірно.

Будь ласка, Віктор Галасюк. З поверненням!

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати, перш за все, хочу подякувати, що в розкладі на цей тиждень стоїть низка галузевих законопроектів: 2617, 2618 – деревообробка, розвиток меблевої промисловості, 2031а – розвиток металургійної промисловості, 1912 – розвиток електротранспорту.

Але разом з тим, Володимире Борисовичу, хочу наголосити на не менш важливих законопроектах, які просив би поставити до розгляду. Передусім це стосується законопроекту 3557 – про зміни до Регламенту Верховної Ради.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що на кожній Погоджувальній раді ми з вами стискаємося з тим, що певні законопроекти не попадають до розгляду. Фракції між собою мають конфлікти, комітети між собою конкурують, що буде розглядатися. Громадські активісти і українське суспільство абсолютно справедливо незадоволені ритмом і ефективністю роботи Верховної Ради.

Законопроект 3557 дозволяє системно виправити цю проблему, зробити п'ятницю повноцінним робочим днем. В п'ятницю передбачити не формальну "годину" відповідей уряду, яка є сьогодні, бо це є просто монолог уряду, а нам потрібні 3 години фахової роботи з Прем'єр-міністром, роботи з кожним міністром для того, щоб всі керівники профільних комітетів, представники фракцій, груп, позафракційні могли реально працювати з урядом в режимі діалогу.

І третя позиція. Це обов'язкова присутність міністрів, заступників міністрів на профільних комітетах.

Ці три новації ми можемо прийняти в законопроекті 3557. Прошу вас дати відповідне доручення, Володимире Борисовичу, щоб ми не чекали рекомендацій комісії пана Кокса, оскільки це є здоровий глузд. Ми з вами є українська Верховна Рада, ми можемо самостійно і швидко це вирішити для того, щоб ефективно працювати в інтересах українських громадян і приймати закони.

Бо покажіть мені, будь ласка, хто в п'ятницю не працює, окрім Верховної Ради? В п'ятницю працюють заводи, в п'ятницю працюють школи, в п'ятницю працюють лікарні, не працює тільки Верховна Рада. Ми маємо це виправити. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Колеги, я тільки за те, щоби ми ухвалювали рішення системно, а не щось окремо. Тоді система буде працювати комплексно. Я вважаю, що ці ініціативи, вони є прийнятними для опрацювання. Давайте ми попрацюємо над ними і визначимося.

Що стосується двох законів, дозвольте мені, 2724, 2725, Ярослав Дубневич, 2724, 2725. Значить, по 2725 – не готовий, там бюджетний комітет мав би його розглянути. Я просив би, доручення бюджетному комітету – розгляньте. І по 2724 там є категорична позиція Кабінету Міністрів. Тому я прошу вас, Геннадію Григоровичу, спільно з комітетом знайдіть правильну позицію, щоб ми вийшли, проголосували і підтримали.

Будь ласка, прошу.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую, Володимире Борисовичу. По 2724 є одна принципова позиція: там чи спецфонд чи загальний фонд? Разом з урядом.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доопрацюйте.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Спецфонд краще. Це кошти, які ідуть.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Просто, щоб ми не просто говорили, а довели їх до логічного голосування в залі. Дякую.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добре. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане Голово. Шановні колеги, я знову про тему, про яку варто не забувати. Станом на сьогодні, от, коли ми зараз тут в залі, в Україні вже один мільйон 621 тисяча вимушених переселенців, серед них 67 тисяч – це громадяни з інвалідністю.

Ми з вами прийняли дуже важливий закон у листопаді, 2166, про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, який приводив законодавство України у відповідності з стандартами Ради Європи в цій галузі і з керівними принципами ООН. На жаль, було цей закон повернено до парламенту Президентом України через обставину, яку, на мою думку, варто було б враховувати: через поправку, одну конкретну поправку до закону, замість того, щоб ветувати цілий закон.

Хочу наголосити, що йдеться про наших з вами громадян. Зараз така зарегульованість по відношенню до них, що, наприклад,  якщо цей інвалід, а більшість тих інвалідів, вони не можуть добиратися до місця реєстрації Управління праці  і соціального захисту населення, а потім ще й штампік ставити на цій довідці в органах Державної міграційної служби. От, якщо цього він не зробить або будь-хто інший, з наступного місяця втрачається право на отримання пенсії, субсидій по інвалідності і таке інше.

Щоб цьому запобігти я пропоную, щоб ми врахували цю ситуацію, яка є надважлива для країни. І в середу Комітет з прав людини розглянув, ми виробили компромісну пропозицію щодо однієї конкретної речі. І в четвер, а четвер, нагадую, це Міжнародний день прав людини, винесли це в пленарний тиждень, проголосували з тим,  щоб цей закон почав діяти вже в цьому році. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Вносьте пропозицію важливу, її треба врегулювати. Але давайте домовимося таким чином, щоб вона була узгоджена, щоб ми, якщо буде узгоджена позиція, ми її тоді вносимо і технічно голосуємо.

 

НЕМИРЯ Г.М. Комітет повністю її підтримує, там підписали колеги з, практично, всіх фракцій. І я наголошую, ми не можемо входити в зиму без того, щоб не забезпечити права півтора мільйонів наших співгромадян.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я не заперечую, а я єдине, що про консолідацію голосувань.

Микола Володимирович Мартиненко, будь ласка.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, два прохання є.

Перше. Поставити в порядок для включення до порядку денного законопроект 3325, який стосується Закону про ринок газу. Шановні колеги, ми з вами багато розмовляємо про реформи. А давайте розмовляти про реформи не під софіти і телекамери, а робити в залі. Ми вже двічі ставили і не можемо прийняти цей законопроект навіть для включення до порядку денного, а без нього реформа по ринку газу працювати не може.

Друге питання дуже важливе стоїть – це регулятор енергетичний. Я скажу технологію і як я бачу його вирішення, поки не кажу про зону конфліктів, де є по різним позиціям цього законопроекту. Є закон, який внесений 03.06, за номером 2966, будь ласка, давайте його поставимо в порядок денний і провалимо. В комітеті є напрацьований законопроект, разом з громадськістю, він підтримується і Прем'єр-міністром, і основною частиною уряду, і вносити його далі в зал, і голосувати.

Тому, шановні колеги, жодна реформа без закону про регулятор енергетичний працювати не буде. Тому, будь ласка, два прохання 3325 і 2966. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Миколо Володимировичу. 2966 проговорювали на Раді реформи, його розглядали, повернули на повторне, по-моєму, перше читання.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Поставити, провалити, ми моментально зареєструємо нормальний законопроект.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я розумію. Прошу опрацювати пропозицію голови комітету. І 3325 ми дійсно ставили вже не один і не два рази, але він не набирає голоси, хоча б на включення в порядок денний.

Колеги, тому я просив би консолідуйте голоси, щоб ми могли його включити в порядок денний і почати хоча б процедуру розгляду. Це ж навіть не перше читання.

Будь ласка, Сергій Володимирович Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Знаєте, мене дуже зворушили виступи керівників фракцій і груп у їх щирому піклуванні про власний народ, особливо розчулює, що половина виступаючих – це були вірні стовпи режиму Януковича. Знаєте, хочеться сльозу пустити таку скупу.

Знаєте, перед тим, як щось робити, можливо давайте в дзеркало подивимось. Ми говоримо про якісь реформи, якісь лозунги, нам роздають якісь папірці. В порядку денному стоїть Закон про безпечність та гігієну кормів – це перемога! В той же час, наша фракція вже другий місяць вимагає постановки закону 3025 – про спецконфіскацію активів Януковича, який дасть змогу, мінімум, 40 мільярдів дати в бюджет, направити на підвищення обороноздатності, направити на підвищення соціальних стандартів – і якось у нас руки не доходять. Так, коли ми щирі: коли виступаємо за народ чи коли підміняємо реальну роботу, реальні державні питання всякими фейковими проблемами?

Пане спікер, я третю Погоджувальну раду категорично прошу поставити в порядок денний так, щоб до нього дійшло, в порядок денний проект закону про державне оборонне замовлення. Це базовий документ для нашої армії. Що ми бачимо? Він знову 45-им стоїть, знову ж таки.

Тепер два питання до бюджету. Просто проінформую глядачів, що в проекті державного бюджету передбачається, наприклад, така норма, як збільшення вдвічі, а деяким категоріям і в 2,5 рази грошового утримання нашим військовослужбовцям. Там збільшується на 30 відсотків витрати на озброєння.

Знаєте, оцей популізм і демагогія нас нікуди не привезуть! Давайте все?таки будемо займатися своєю роботою, давайте будемо вимагати звітів, але й будемо приймати відповідальні рішення. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Сергію Володимировичу. Про корма, той документ, що ви назвали важливим. Він насправді є важливим, оскільки він йде в рамках Зони вільної торгівлі між Європейським Союзом і нами.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я думаю, не менше важливими є ті два закони, які я підняв, не менше.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ви абсолютно праві. Більше того, я хочу вам сказати, що за вашим поданням, за поданням вашого комітету всі оборонні закони включені в порядок денний.

Насправді, я згоден з вами з тим, що з точки зору позиціонування в порядку денному є проблема. Давайте голосувати. Що я можу сказати? Я тільки це підтримую. Дякую.

Будь ласка, прошу Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, у нас був у Верховній Раді день науки і освіти, день сільського господарства, у нас ніколи не було дня культури.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Оце правильно.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. І от зараз, у нас між іншим стоїть два закони, один з яких має шанс бути розглянутим – 3081, в четвер: про систему державної підтримки кінематографії, тому що це вигідно багатьом виробником кіно і телепродукту, його легко пролобіювати.

На кінець дня стоїть  проект Закону про внесення змін до деяких законів щодо запровадження контрактної форми, який, між іншим, рекомендує РПР, але він стоїть на кінець дня, я думаю, що ми до нього не дійдемо.

А 3084 теж готовий до другого читання – про інститут книги – взагалі не стоїть. Хоча ці всі три закони стосуються бюджету, який буде виділений на культуру під час бюджетних читань.

Чому важливий Закон про інститут книги? Тому що книгою у нас займається Держтелерадіо, яке зараз уже не займається суспільним мовленням, не займається іномовленням і фактично.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  На позачергове засідання, яке у нас відбудеться.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Крім того, є питання, колега Луценко знає, про податкову систему, яка знову позбавляє книжки податкових пільг уже в наступному бюджет – ми мусимо це відстояти. Прошу поставити цей закон і обговорити питання культури серйозно. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

То ми, можливо, на одному із засідань, просто зробимо одним блоком засідань, присвячений цим законам. Або на наступному пленарному тижні, якщо в четвер ми не дійдемо, наприклад, і зробимо цей блок. Готуйте тоді пропозиції. Домовилися? Тобто питання культури ставимо в блок. Дякую.

Борис Іванович Тарасюк.

 

ТАРАСЮК Б.І. Комітет у закордонних справах просить зняти з розгляду законопроект 0070, запланований на цю середу, на 9 грудня, у зв'язку з тим, що існує юридична проблема, яку треба вирішити і узгодити з урядом і Генпрокуратурою. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Володимире Борисовичу, шановні колеги.

Я хотів би, Володимире Борисовичу, попросити, щоб все ж таки, якщо ми робимо у середу реформу пенітенціарної служби, там більше семи законопроектів, все ж таки з п'ятниці підняти законопроект про амністію у 2015 році, тому що це важливо. Або на середу, або навіть на вівторок, тому що сьогодні, от Юрій Віталійович і всі підтримують в комітеті, народні депутати, щодо проведення все ж таки амністії для тих, хто уже засуджений і воював в АТО, і тих, дійсно, хто за якимись помилками або ще, знаєте там, незрозумілими оцими подіями потрапив до в'язниці. На жаль, такі є – у нас більше 120 чоловік.

Наступне. Я хотів би подякувати, що все ж таки після 165 днів законопроект 1165 з пропозиціями Президента на відхилення повністю потрапив в порядок денний. Тобто, на жаль, у нас громадянське суспільство і його дуже яскраві представники обговорюють сьогодні питання другорядні: коли призначать прокурора спеціального, коли знімуть, кого ще на спеціальні прокуратури і таке інше. А надати собі і громадянському суспільству можливості боротися з корупцією всього-на-всього по двох статтях – це за хабарі і зловживання – ну, не хоче, на жаль. Тому Президент, не дослухавшись до Верховної Ради і не почувши громадськість, він його повністю відхиляє. Але я думаю, що ми скористаємося цією можливістю  і зареєструємо новий. Це два.

І третє. Ще раз попереджаю під стенограму, Володимире Борисовичу, 1848: більше року відсутній командувач Національної гвардії. Є один виконуючий, другий виконуючий. Коли почнуться проблеми, повірте мені, запитати буде ні в кого! Тому 1848 312 днів чекає вето Президента вже, яке він наклав, тому треба приймати рішення. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. 

Тоді давайте ми з п'ятниці, Андрію Анатолійовичу, перенесемо на середу і в цей блок буде не 7, а 8 законів – це ж вони пов'язані, давайте одразу. Прошу з п'ятниці тоді перенести на середу.

Сергій Володимирович Власенко, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую. Дякую, Володимире Борисовичу.

Ну, яке ноу-хау нам другий рік пропонує уряд Яценюка? Вони вкидають в останній момент Закон про бюджет, потім "ґвалтують" парламент, "ґвалтують", вимагають, шантажують, а потім розказують про спільну відповідальність. Спільну! Тобто вони там щось наваяли, а  відповідальність у нас, як завжди, знаєте, спільна. А всі, хто з ними не погоджуються, це: "рука Москви", "нога Путіна", "почки Лаврова", "селезінки Шойгу" – все, що завгодно. Популісти там, от модне слово вони прийняли собі.

Популізм – це коли уряд з концертами і з циганами їздить зі звітами  в будинок Кабміну. Оце популізм! Кабмін повинен звітувати, як це передбачено Конституцією, перед Верховною Радою, а не друг перед другом, невідомо коли і невідомо як!

А без бюджету, до речі, нам тут говорили, що децентралізація можлива. Децентралізація без бюджету неможлива в принципі. Нам розказували про збільшення місцевих бюджетів. Правда, є збільшення місцевих бюджетів. Але давайте говорити правду, це стосується в першу чергу міст обласного значення, а районні міста, села і селища потерпають.

І це, до речі, при тому, що у нас долар зріс в 2,5 рази, тому, що у нас інфляція 50 відсотків. У вас трошки тут підросли показники місцевих бюджетів, і це величезна перемога уряду? Та це програш уряду, а не величезна перемога!

Бюджети місцевого самоврядування ви понаприймали. Так як можливо приймати бюджети місцевого самоврядування без загальноукраїнського бюджету? Це чисто політичні профанації.

Податковий кодекс ви хочете за три тижні поприймати? Ви хочете за три тижні поприймати Податковий кодекс? Я розумію, що  генії з уряду можуть це зробити! Але за три тижні податкові кодекси не приймаються, шановні колеги. 

Наприкінці хотів би приєднатися до привітання з Днем місцевого самоврядування шановних колег. І попросив би не "ґвалтувати" місцеве самоврядування і не викручувати йому руки, а поставити цього тижня законопроект про загальні збори – 2467 і 3381 –  зміни до місцевого самоврядування. А також про органи самоорганізації населення – 2466. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Сергію Володимировичу.

Я тільки, знаєте, що, от Микола Княжицький сказав про книгу. Ми ж приймали про підтримку книговидання. Ви ще не підготували до другого читання його?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Ні. Ми просто подивилися в наступному бюджеті.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Значить, в минулому бюджеті, третій рік поспіль, парламент зняв намагання уряду позбавити пільг вітчизняному книговиданню. Зараз четвертий раз це написано в бюджеті. Крім того, минулого року ми зробили велику спільну перемогу, коли дали 50 мільйонів на українське книгодрукування. Воно дійсно формально координується Держтелерадіо.

Цього року, я думаю, треба зберегти ці 50 мільйонів і додати ще 50 мільйонів для закупки бібліотек. Бо там, де є бібліотека, там є життя і культура. Найменше бібліотек на душу населення, зверніть увагу, було в Донецькій, Луганській області. І далі дуже цікаво проявляється голосування за певні політичні сили, воно дуже корельовано з бібліотеками, особливо з українськими.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Значить, друзі. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тому нам треба, дійсно, це зробити цього року.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Хочу сказати про те, що нам треба однозначно підтримувати українське книговидання, українську книгу і український кінематограф. Це дві речі, які базово зараз нам потрібно буде підтримати.

Але все те, що стосується книговидання, то в рамках бюджетної децентралізації сьогодні, я вам відповідально хочу заявити, в місцевих органів влади є достатній ресурс для того, щоб забезпечити підписку на періодичні видання, на поповнення бібліотечних фондів. Це все сьогодні там є. Єдине, що з державного боку забезпечити підтримку, тут я це підтримую.

Будь ласка, Микола Княжицький, хвилину. І потім.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Мова йде про те, що закон, який стосується кіно, є в порядку денному? Закон 3084, друге читання – це проект закону "про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері" в порядку денному немає. І я просив би його поставити і розглянути. Бо цей закон стосується, по-суті, створення інституту книги для того, щоб так, як говорив Юрій Луценко, підтримувати бібліотеки. Але, крім того, українські переклади за кордоном, пропаганду української книги, книжкові виставки і все це – це має хтось опікуватися. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

І по бюджетам місцевим ще одну хотів сказати річ. Зараз якраз те, що ми прийняли зміни до законодавства, ми зробили абсолютно європейську модель. Тобто вони приймають свої бюджети по власним доходам, а далі, коли вони отримують субвенції, вони будуть корегувати. Отут треба не допустити проблеми.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Абсолютно правильно, Володимире Борисовичу. Але без загального бюджету – це все не повне, це абсолютно політичні речі!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я згоден. З цим я згоден. І треба подивитися, які будуть там нормативи закладатись в освітню субвенцію, субвенцію охорони здоров'я.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Так про це і мова.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це ми маємо з вами дуже ретельно подивитись.

Будь ласка, Дмитро Андрієвський.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, в цілому пропозиція комітету в розкладі засідань на наступний тиждень, на цей тиждень, враховані.

Єдине, я хотів би два слова буквально зупинитися на 2706, це законопроект, який має врегулювати функціонування підприємств житлово-комунального господарства. Нагадаю колегам, що парламент підтримав пропозицію комітету по розгляду цього законопроекту по скороченому порядку.

Ми сьогодні, Володимире Борисовичу, проводимо комітет, врахуємо поправки, в тому числі поправки, які я, впевнений, після голосування на комітеті дадуть можливість знайти підтримку і з боку міжнародних фінансових організацій, і ми врахуємо їх пропозиції. Тут плідно працюємо з урядом.  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

По 3084, тоді ми чекаємо таблицю до другого читання, щоби ми могли його поставити на голосування. Просив би комітет це питання врахувати.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я думаю, що слушна ідея про проведення позачергового засідання. Можливо, не робити цілий пленарний тиждень, а сфокусувати і попрацювати якісно. Можливо день, можливо два, можливо ще ми зробимо декілька таких днів поза пленарними тижнями, я думаю, що це буде абсолютно нормально.

І по міністрам я сказав. Геннадію Григоровичу, ви передайте міністрам Кабінету Міністрів, що треба ходити.

 

ЗУБКО Г.Г. Пламенный привет.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ні, ну, "привет" я їм передам. І думаю, що колеги депутати їм теж передадуть "привет" на трибуні прямо так, щоб вони в тонусі були.

Але суть не в тому. Суть в тому, що, якщо ти ведеш напрямок і ти за нього відповідальний, то ти маєш контактувати. Слухай, керівник комітету і комітет – це твій перший партнер. Це перший твій партнер, з яким ти можеш формувати спільно пропозиції і проводити їх через Верховну Раду України. Вони цього не розуміють напевно, тому хай приходять в комітети і працюють.

 

ТОМЕНКО М.В. Володимире Борисовичу, хотів уточнити от по наступному тижню, я зрозумів, що або наша постанова, що весь день ми працюємо, або кілька днів. А все-таки по п'ятниці, якщо тут стоїть "година запитань до Уряду", бо я пропонував ще у відповідності до Конституції і до Регламенту поставити "звіт уряд", який регламентується 228 статтею.

(Загальна дискусія).

 

ТОМЕНКО М.В.  Та як після одинадцятої? Ну, немає. Ну, друзі, ну що ми говоримо? Година запитань –  це одна історія, а звіт – інша історія. Тобто "звіт" ми пишемо. Тоді це означає, що це виступи керівників фракцій, це виступи голів комітетів, це обговорення. Це не запитання по хвилині.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги, хочу вам подякувати за конструктивну роботу. Бажаю нам всім успіхів! І до роботи. Дякую.

 
(На цьому стенографування засідання припиняється)

Повернутись до публікацій

Версія для друку