СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) у  Верховній Раді України

 

23 листопада 2015 року  

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, шановні колеги народні депутати, шановні голови комітетів, шановні керівники фракцій і груп українського парламенту! Ми розпочинаємо засідання Погоджувальної ради.

І я думаю, що перше, з чого ми повинні розпочати, то це те, щоб український парламент сформував свою позицію з надзвичайно резонансних подій, які відбувались минулого тижня, а саме, питання по Криму. Я думаю, що нам потрібно надати дуже чітку оцінку того, що там відбувається. І я просив би відповідний Комітет з питань енергетики розібратись з загальним станом справ. Я сьогодні говорив з Мустафою Джемілєвим, він поінформував про те,  яка там зараз ситуація. Але я вважаю, що ми не маємо бути осторонь і все те, що залежить від парламенту, я думаю, що ми можемо теж взяти участь в регулюванні ситуації.

Окрема тема – це питання подій у Кривому Розі. І я вважаю, що український парламент теж не може бути осторонь того, що там відбулось.  Ми маємо надати цьому всебічну оцінку і відповідним чином сформулювати свою позицію, в тому числі, можливо, і законодавчу, адже вільні демократичні прозорі вибори є запорукою демократичного розвитку країни. Тому я би пропонував фракціям і групам парламенту внести пропозицію: утворити, можливо, спільну групу, розібратись в ситуації, що відбувається, і внести свої пропозиції, рекомендації до того, як би ми могли сприяти врегулюванню подій, які є в Кривому Розі.

Окрема тема. Ми говорили це на минулому тижні, і я звертався до керівників фракцій і груп парламента про те, щоб внесли пропозиції щодо зміни складу ЦВК.

І я вас хочу зараз, шановні колеги, проінформувати, що тільки  п'ять  фракцій і груп внесли свої пропозиції, а  саме, "Самопоміч",  фракція партії "Батьківщина", фракція Радикальної партії, і депутатські групи – партія "Відродження" і  депутатська група "Воля народу". У нас ще залишається "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт".

Шановні колеги, дуже попросив, давайте ми сьогодні це питання закриємо, направимо Президенту, і далі відкривається можливість внесення до Верховної Ради питання про обрання членів Центральної виборчої комісії. Я думаю, що в цьому потрібно поставити крапку, як і в інших інституціях, які досі на сьогодні не сформовані. Я вважаю, що ми не маємо бути тут гальмом, а навпаки, пришвидшити цей процес.

І ще одне, шановні колеги. Ми час від часу бачимо інциденти, які відбуваються за участі народних депутатів України. Мова йде про застосування фізичної сили. Я не хочу давати оцінок, в якій ситуації це відбулося і по відношенню до кого. Але я вважаю, що неприпустимо, неприпустимо народному депутату України з будь-яким прізвищем, партійною приналежністю, маючи стовідсотковий імунітет і недоторканість, застосовувати фізичну силу як в межах українського парламенту по відношенню до колег, так і поза межами українського парламенту.

Тому я доручаю профільному Комітету з питань Регламенту, будь ласка, ми маємо розглянути це питання, останній інцидент, як і попередній,  напевно, і сформулювати нашу чітку позицію на майбутнє. Ми маємо з вами все зробити для того, щоби такі події не відбувалися, і маємо законодавчо це врегулювати. Я би просив вашого розуміння, шановні колеги, і участі в напрацюванні рішень, які би дозволили уникати такого ганебного явища.

Що стосується нашої законотворчої роботи, шановні колеги. За поданням комітетів сформований проект порядку денного на цей пленарний тиждень і виглядає він наступним чином.

Вівторок - розгляд законів щодо роздержавлення засобів масової інформації. Окремий блок питань –  з питань розвитку економіки, які ми не  всі розглянули в День економіки, в тому числі питання  врегулювання ринку газу на виконання завдань, які передбачені тим законом, який ми прийняли. 

В четвер – цілий блок питань, питання децентралізації, а саме,  передача на місця базових повноважень щодо надання послуг громадянам України,  деякі питання, що стосуються органів місцевого самоврядування, зокрема і просив би вашої підтримки, щодо питань подальшого функціонування нових об'єднаних територіальних громад, які утворились після чергових місцевих виборів. І я хочу вам сказати, що цей процес достатньо ефективно запущено.

Я був на Хмельниччині з робочою поїздкою, зустрічався з головами таких ОТГ спільно з депутатами Верховної Ради України, колегами. І хочу сказати, що люди повні оптимізму. Єдине, що ми як законодавчий орган повинні далі їм сприяти в максимальній реалізації їх повноважень, повноважень органів місцевого самоврядування.

І ще один важливий закон. Це Закон про державну службу. Ми провели на минулому тижні робочу нараду з цього приводу. Були представники всіх політичних партій, запрошені були всі, експертне середовище, в тому числі і комітет. Ми розглянули і  сьогодні можливо констатувати, що цей Закон про державну службу повністю якісно підготовлений до другого читання і розгляду його в цілому.

Я би просив на четвер теж ретельно попрацювати над цим законом і важливо, щоб ми його ухвалили і  врешті-решт створили механізми, коли дилетанти у владі будуть виведені поза межами влади, а нові публічні конкурси і нові умови входження на державну службу і гарантії просування по цій державній службі приведуть у владу професійні кадри, які зможуть долати ті виклики, які у нас сьогодні з вами є, шановні колеги.

І нарешті питання Бюджетного кодексу. Ми теж обговорювали це питання і в тому числі на тій нараді, яку я проводив по державній службі. Колеги, є позиція сьогодні уряду, є позиція комітету. Різні підходи. І десь є позитивні позиції в урядових пропозиціях, в тому числі і велику роботу провів комітет, щоб сформулювати свої пропозиції.

Єдина слабка ланка, знаєте, яка? Відсутність комунікацій між Міністерством фінансів і комітетом для того, щоб знайти важливе компромісне рішення модернізувати систему податкову, щоб вона стимулювала розвиток економіки, а, з іншого боку, щоб ми змогли виконувати всі наші зовнішні зобов'язання щодо роботи з нашими міжнародними партнерами.

Тому я ініціюю сьогодні, щоб ми в середу в другій половині дня скликали нараду, на яку я запрошую Прем'єр-міністра України, міністра фінансів і дуже предметно над цим питання попрацювали для того, щоб ми сформулювали спільну позицію. У нас до кінця року залишилось, шановні колеги, три пленарних тижні. Це не виключає, що ми можемо зробити і позачергові засідання. Але я вважаю, що три пленарних тижні мають бути достатньо результативними  з прийняттям Податкового  кодексу і  бюджету,  що є надзвичайно важливим. Тому всіх закликаю до системної роботи і вважаю, що ми цей період маємо використати достатньо позитивно з точки зору прийняття рішень, шановні колеги. Про місце проведення наради і час я повідомлю керівників фракцій окремо.

Дякую за вашу увагу. Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, наша фракція підтримує запропонований порядок денний, особливо хочемо закцентувати на необхідності підтримки Закону про державну службу, який має радикально змінити ситуацію в цьому пострадянському болоті.

Просимо з кінця четверга на завтра на початок дня перенести закон № 2162 про призначення пенсій з втрати годувальника, загиблим або пораненим на Революції гідності. Він вкотре ставиться в самому кінці сесійного тижня. І мені здається, з огляду на той тиждень, який ми відзначаємо другу роковину  подій на Майдані, було б правильно завтра буквально почати з цього законопроекту – №2162.

Також ми просимо завтра прийняти до  розгляду, а в четвер розглянути по суті №3465. Він числиться на четвер тільки для порядку денного. Це щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі і особливо тяжкі злочини. Йдеться про можливість заочного засудження щодо тих, хто буде перебувати у державному розшуку. Це деяка зміна  формулювання закону, яка дозволить зрештою повернути в Україну вкрадене у нашої держави і громадян майно попередніми владоможцями. №3465 - прийняття до порядку денного пропонуємо зробити у вівторок, а розглянути по суті після засідання комітету і роздачі матеріалів в четвер цього тижня.

Також наша  фракція вкотре пропонує зустрітися керівникам фракцій і груп на окремому засіданні з  Прем'єр-міністром  України та урядовцями, яких він вважає за необхідне взяти для цієї зустрічі, для обговорення,  детального обговорення новацій Податкового кодексу та бюджету на наступний рік. Ми говоримо про це вже надто давно,  лишилося, дійсно, лише три, максимум чотири пленарних  тижні,  а перед нами величезний комплекс робіт по податковому  законодавству.

Наступний рік  без податкової реформи  є неприйнятним  для нашої  фракції. Ми вважаємо, що це рік, який був роком створення  армії, фінансової стабілізації, ряду успішних дій по децентралізації, має перейти у рік  податкової  реформи в інтересах середнього класу. Без цього прогодувати  бідних людей в  Україні стане дедалі важче,  кожен рік обсяг цього годування буде  зменшуватись. Треба припинити займатися популізмом в інтересах найбідніших верств населення, хоча абсолютно зрозуміло,  що їх треба підтримувати, але підтримати середній клас, який вже двічі провів революції і не отримав з цього  можливості для нормального  функціонування в нашій країні.

Також ми вважаємо, що на цьому тижні має відбутися зустріч керівників фракцій з силовиками чотирьох відомств: Національного  антикорупційного бюро,  Генпрокуратури, СБУ  та МВС – з тим, щоб зняти гострі питання, які накопичувалися у всіх  фракціях щодо діяльності     силових структур.  Ми повинні зрештою поговорити в закритому режимі  на гарячі теми, аби ці теми не вихлюпувалися у знову ж таки популістські і неприйнятно антидержавні  заяви на вулицях. 

Тому  пропоную, Володимире Борисовичу, вам організувати зустріч  з Прем'єром, з силовиками в цьому приміщенні протягом цього тижня. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

По зустрічі з Прем'єр-міністром фактично я висловив свою позицію, і вже ми зараз узгодимо, коли ми це зробимо. А що стосується силовиків, вважаю, що це є абсолютно обґрунтовано, і також ми порадимось, в який день ми можемо це зробити з керівниками фракцій, і запросимо їх до зустрічі для розмови. Дякую.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак. "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Голово, шановні колеги, цими вихідними Україна відзначила дві важливі дати своєї історії, які символізують незламність українців - це друга річниця Революції гідності і річниця Помаранчевої революції, День свободи. Ми постійно виборюємо своє гідне право на життя, на право втілити свою мрію –  жити в європейській країні. І тому фракція "Народного фронту" підтримує рішення уряду призначити виплати всім учасникам Євромайдану, які отримали тяжкі тілесні ушкодження та ушкодження середньої тяжкості. Зараз уряд працює над формуванням такого реєстру, і гроші будуть передбачені.

Нарешті, майже закінчилися вибори по всій Україні. І тому сьогодні буде засідання фракції "Народного фронту", де будуть визначені наші пропозиції щодо зміни складу ЦВК. У нас на місцях пройшли вибори. Тепер обрані голови об'єднаних громад територіальних, я мав зустріч минулого тижня з ними, піднімали дуже важливі питання, вони переживають за бюджет наступного року. Тому що, якщо не буде прийнятий бюджет, всі інші будуть фінансуватися по одній дванадцятій, а в 2015 році їх ще не було, тому це нагальне питання.

По-перше, створити цю робочу групу і підтримую вашу пропозицію щодо наради за участю Прем'єр-міністра, міністра фінансів та керівництва  комітету стосовно напрацювання єдиного узгоджуваного проекту податкової реформи, який ляже в основу бюджету 2016 року. Ми повинні це зробити в цьому році для того, щоб всі громади могли попрацювати з проектом бюджету, і ми могли б гідно його захистити в стінах парламенту.

Триває опалювальний сезон. Можу сказати, що урядова програма по назначенню субсидій населенню запрацювала. Понад 4,3 мільйона сімей вже оформили субсидії, і я бачив платіжки, в порівнянні з минулим роком люди почали платити навіть менше. Тому нам треба все-таки підтримати урядові ініціативи по впровадженню реформи ринку газу.

І тому я закликаю депутатів підтримати урядові законопроекти по газу, і до порядку денного треба включити законопроект № 3325 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку газу", №3388 – це внесення змін до Бюджетного кодексу.

І закликаю проголосувати в першому читанні вже включений до порядку денного №3073 – це зміни до Податкового кодексу щодо створення передумов для нової моделі ринку газу і  №3074 – це зміни до Митного кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу. Реформу ринку газу треба завершувати.

І на останнє. У нас на четвер стоїть надважливий закон – це про державну службу (№2490). Я погоджуюсь, що його треба приймати, але пропоную, що треба провести ще одне засідання для того, щоб остаточно узгодити всі зауваження, в тому числі і зауваження юридичного управління. І в четвер проголосувати узгоджений всіма фракціями цей важливий законопроект. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Максим Юрійович.

Будь ласка, Олег Романович Березюк, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Сьогодні в Україні відбувається дуже важливий феномен, який ми називаємо Кривий Ріг. В Кривому Розі мирні, звичайні, пересічні люди вийшли для того, щоб сказати, що вони хочуть миру і справедливості. І задача влади на сьогоднішній день - прикласти всі зусилля для того, щоб мир і справедливість в Кривому Розі принести людям.

Справа в тому, що у нас це є наслідком абсолютно недолугої політики держави щодо реформи ЦВК. На превеликий жаль, ми це робимо постфактум. Тому ми сьогодні просимо всіх, просимо всі фракції, шкода, що це великі дві фракції, подати ці пропозиції для того, щоб ми завтра з подачі Президента, або в крайньому випадку у четвер, проголосували нову ЦВК. Бо ця ЦВК є джерелом проблем, інтриг і напруг.

Друге, шановні колеги, люди, які стоять на площі в Кривому Розі, є людьми звичайними, людьми праці, людьми, які хочуть стабільності і миру.

Сьогодні ми просимо також, щоб Президент України зустрівся з фракцією "Самопоміч" для того, щоб ми йому доповіли прямою мовою, що відбувається в Кривому Розі. І тому рішення ЦВК, якісне і законне, справедливе рішення судів принесе стабільність в Кривий Ріг. Кривий Ріг сьогодні є феноменом, який засвідчить, що країна рухається в правильному напрямку. Якщо ми будемо рухатися тими кроками, як це було минулого року, це призведе до ескалації і призведе до конфлікту боротьби за справедливість.

Тому ми закликаємо всіх керівників фракцій, всі партії якісно розглянути цей феномен, поїхати в Кривий Ріг, поспілкуватися з мирними, підкреслюю, інтелігентними людьми, які стоять за свою свободу,  справедливість і за розвиток своїх дітей.

Ще одна річ, дуже важлива, - це бюджет. Прем'єр-міністр України пообіцяв, що до 1 грудня ми обговоримо всі ключові питання, гострі кути і з 1 грудня починаємо офіційно обговорювати і працювати над бюджетом країни. Без податкової реформи це також не станеться. На превеликий жаль, фракція "Самопоміч" не бачила жодних якісних офіційних і остаточних пропозицій, які на сьогоднішній день існують.

Завтра ми запланували зустріч з міністром фінансів, але просимо якнайшвидше принести в парламент офіційні документи, офіційні, підкреслюю, документи, які б потім по дорозі не змінювалися самим Мінфіном. Дякую вам за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги, ми проаналізували порядок денний. Із двох десятків питань, які вже майже чотири місяці останні пропонує фракція "Батьківщина", на цей тиждень включено всього три. На наш погляд, це є абсолютно неприйнятно, оскільки питання, які ми пропонуємо, є нагальні, які потребують термінового вирішення.

Знаєте, мене вже на кожній Погоджувальній раді і на кожному засіданні  сесійному лякає цифра. Спочатку ми починали з 2 мільйонів сімей, які оформили субсидії, потім нас проінформували, що 2,5 мільйони сімей (множте це, як мінімум,  на три), далі 3 мільйони, тепер вже, виявляється, 4,3 мільйони сімей оформили субсидії. Ну так недовго ще почекати, коли оголосять, що 10 мільйонів сімей оформили субсидії на виплату енергопостачання, газу, комунальних потреб і фактично в країні не залишиться жодної родини, яка не сиділа б на субсидіях.  Я думаю, що це шлях в прірву і це шлях до того, що фактично ми  кожною такою цифрою фіксуємо, так що ж собою реально представляють доходи громадян України, коли вже, як тепер зрозуміло, близько 14 мільйонів наших громадян фактично потребують субсидій. І то це цифра ще не  завершена.

Саме тому наша фракція вкотре пропонує розглянути ті законопроекти, які  дозволяють не залазити в боргову яму, з якої виходу ніякого немає ні родинам, ні бюджету, а вирішити питання, яким чином ми можемо реально встановити економічно обґрунтовані ринкові ціни на тарифи, перш за все, на тарифи на газ. Зараз ми у фракції створили точно таку робочу групу, щоб опрацювати тарифи на  електроенергію.

На наш погляд, треба негайно повернутися до питань, які ми  розглядали, які стояли в порядку денному, але на сьогоднішній день вони не стоять, це питання, які забезпечують реальні зниження тарифів і перегляд тих необґрунтованих податків, які гроблять українську галузь газовидобування і які роблять неможливим фактично  економічно обґрунтовані ціни на газ. Я маю на увазі законопроект №2832, законопроект №2835 і законопроект відповідно №3216, які регулюють ці питання.

Друге. Ми вже створили з вами   чотири органи, які  повинні боротися з корупцією. На наш погляд,  якщо не буде до цього процесу залучено широке громадянське суспільство, будь-які органи фактично погублять боротьбу з корупцією. Саме тому є закон, який був проголосований у Верховній Раді, на який було вето Президента. Це вето вже майже 3,5 місяці чомусь із застереженнями Президента не поступає в парламент. Я маю на увазі законопроект №1165, де автори Тимошенко і Кожем'якін, яке пов'язано з боротьбою громадянського суспільства за реальне поліпшення ситуації, де ми можемо реально навести порядок в боротьбі з корупцією. Це стосується і фотофіксації, і аудіофіксації, фактів корупції з боку будь-якого посадовця або посадової особи. Велике прохання внести це питання, бо всі терміни пропущені. Є відповідне, наскільки нам відомо, подання Президента, і внести це на розгляд безпосередньо Верховної Ради.

Наступне питання, яке дозволяло б Верховній Раді врегульовувати ці питання на стадії навіть не самих законопроектів, а в стадії розгляду цих законопроектів. Я маю на увазі той закон, який в свій час був погоджений практично всіма фракціями парламенту. Закон "Про спеціальні слідчі комісії", який дозволяє фактично в будь-якій сфері діяльності робити не лише експертні оцінки, а й мати можливість викликати на засідання будь-кого із посадовців, які будуть надавати відповідну інформацію.

І останнє, на наш погляд, ми не можемо в парламенті обійти увагою те, що відбувається зараз в Херсонській області. Нам треба заслухати терміново інформацію уряду, я маю на увазі і силовиків, і відповідно міністра енергетики, і Прем’єр-міністра. І ми повинні розуміти, чи це дійсно є енергоблокада Криму, чи це є блокада тих людей, які цим займаються. Тому велике прохання це питання внести в сесійний зал, принаймні на засідання уряду.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Юрій Бойко. "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимир Борисович. Ми згодні з тим, що парламент повинен дати оцінку тим резонансним подіям, які сталися минулого тижня. І перш за все це повинна бути дана оцінка терористичному акту, який стався на нашій території, в Херсонській області, і був пов'язаний з підривом електричних опор. А саме головне - повинно бути вияснено, чому правоохоронні органи, які повинні були прийняти відповідні заходи, виявились абсолютно безпорадними в цій ситуації і навіть не змогли забезпечити відновлення інфраструктури, яка належить державі Україна, знаходиться на нашій території і була зруйнована внаслідок терористичного акту. Тому це дуже небезпечна ситуація. Якщо вона буде замовчана, це викличне небезпечні центробіжні тенденції в подальшому, і як мінімум керівники правоохоронних органів, які не впорались із ситуацією, повинні бути відсторонені від своїх посад, як такі, що не забезпечили порядок і спокій в державі.

Що стосується діяльності  парламенту наступного тижня. Я повністю згоден з тим, що ключове питання – це питання бюджету. Щоб не сталося того ж ганебного явища, яке було минулого року, коли з голосу з урядової ложі було зачитано щось подібне до номерів, було викликано обурення всього парламенту. А саме головне в цій ситуації сьогодні, що у нас пройшли місцеві вибори, і у нас дуже багато на місцях нових людей, нових керівників, якщо вони не отримають чітких бюджетних показників, то вони будуть дезорієнтовані, і це викличе проблему по всій країні, а не тільки в Міністерстві фінансів або десь в Міністерстві економіки. Тому це дуже важливе питання. Я повністю поділяю думку, що треба викликати керівництво уряду з Міністерством фінансів, і замкнуте коло, яке сталося того, що немає податкової реформи, тому що не можуть домовитись в коаліції, а відповідним чином через це не мають бюджету, вона повинна бути розірвана, і правда повинна бути знайдена.

І вважаю, що потрібно повернутись до питання встановлення нової ренти на газ. Я розумію ситуацію, яка проходить в правлячій коаліції, не можуть там розібратись, хто візьме на себе піарівські лаври з цього приводу. Але вважаю, що це дуже важливо сьогодні прийняти це рішення. Поділіться, будь ласка, я маю на увазі членів правлячої коаліції, лаврами піарівськими,  але потрібно приймати цей закон для того, щоб відкрити дорогу до зменшення тарифів. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримувались регламенту.

Будь ласка, Віктор Галасюк, Радикальна партія.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Фракція Радикальної партії вважає, що цей тиждень ми маємо присвятити тим проблемам, які є найгострішими, які найбільше турбують людей. Ми кажемо сьогодні про бюджет країни, але у кожної родини є свій бюджет, і по ньому дуже серйозний удар наносять ті платіжки, які сьогодні надходять.

Представник правлячої коаліції каже, що дехто навіть буде менше сплачувати. Ну, давайте подивимось, хто буде менше сплачувати. Насправді, на сьогодні ситуація є критичною не тільки через таке суттєве зростання тарифів, а через те, що половина майже доходів громадян України на сьогодні за даними Держстату складають соціальні допомоги. Тобто в структурі доходів громадян стільки, скільки люди заробляють, отримують заробітню платню, стільки і соціальна допомога. Це ще перед підвищенням тарифів. Така ситуація є абсолютно неприпустимою в сучасній європейській країні. Тим більше, що сьогодні наявний доход громадянина, тобто за вирахуванням податків сплачуваних, в середньому це менше 100 доларів США на місяць. Ця ситуація є абсолютно неприпустимою.

Тому фракція Радикальної партії пропонує, окрім прийняття того надзвичайно важливого закону, який сьогодні вже згадували колеги з "Батьківщини", про зниження ренти на газ українського видобутку, також необхідно прийняти цілий комплекс законодавчих ініціатив, які на сьогодні внесені в парламент. Я коротко на них наголошу. Це проект Постанови Верховної Ради №3306, який стосується ліквідації монополіста-посередника НАК "Нафтогаз України" в його існуючому вигляді, який є штучною непрозорою надбудовою на ринку природного газу. Це питання надзвичайно гостре, його потрібно вирішувати, і ця постанова, вона містить фаховий алгоритм вирішення цієї проблеми.

Ми зобов'язані спрямувати дешевший газ українського видобутку виключно на потреби населення України. Разом з тим, ми маємо забезпечити програму державну, яка буде сприяти збільшенню українського видобутку, а для того потрібні інвестиції. Щоб були інвестиції, потрібно не тільки зменшити ренту, а й закласти відповідні ресурси до державного бюджету для того, щоб ми насправді мали свій український видобуток.

Надзвичайно важливим є прийняття проекту Закону №3386, який також внесений в парламент, який стосується усунення неконституційного регулювання тарифів Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Нам потрібно запровадити прозоре ціноутворення на ринку тарифів, яке буде повністю відповідати діючій Конституції та порядку утворення відповідних органів регуляції.

Ну, і насправді нам потрібно побачити від уряду програму масштабної енергомодернізації, бо ми не можемо кожного року ходити по колу і тільки вирішувати, де купувати газ. Нам потрібно не просто купувати газ, а нам потрібно зменшити енергоспоживання для того, щоб ми вийшли на європейські показники. На жаль, сьогодні ми втричі, як мінімум, відстаємо від показників Європи. Ми просто опалюємо повітря. Ми просто сплачуємо мільярди країні-агресору, не проводячи реформи з енергомодернізації.

Але це не можна зробити за декілька днів. Тому на цей час ми пропонуємо уряду все-таки підвищити норму, соціально захищену норму споживання природного газу з 200 метрів кубічних на місяць принаймні до 350 кубічних метрів на місяць. Адже без цього сьогодні просто це є аморально і є несправедливо.

Друге надзвичайно важливе питання - це підтримка села. Ми вважаємо, що ми маємо забезпечити комплексну підтримку сільськогосподарського виробника. Ми зобов'язані розглянути законопроект №2585, який забезпечить поліпшення умов для українського товаровиробника. Ви подивіться, з 1991 року поголів'я крупного рогатого скота скоротилося в шість разів! З 25 мільйонів голів до 4 мільйонів голів! Це є просто катастрофа, це є просто вирок.

Наступний надзвичайно важливий закон, який ми маємо розглянути цього тижня, давайте розглянемо його у другому читанні. Це щодо встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко на рівні 4 гривень. Цей законопроект прийнятий в першому читанні. Ви знаєте, що сьогодні корова не годує селянина. Тому ми маємо, з одного боку, підтримати вітчизняного сільськогосподарського виробника, а з іншого боку забезпечити соціальний захист селянина, соціальний захист розвитку українського села.

Не менш значущим є питання, яке сьогодні піднімалося, проведення ліберальної податкової реформи. Це №3357, яка передбачає суттєве зменшення податкового тиску на платників податків, звільнення реінвестованого прибутку від оподаткування. Ця податкова реформа має стати початком відродження української економіки. Годі вже ходити по колу.

Ну, і нарешті останнє. Ми зобов'язані прийняти закони про персональну майнову відповідальність чиновників, перевіряючих, усіх, хто накладає штрафні санкції на бізнес. Вони мають знати, що вони ризикують своїм власним майном. Оце буде справжня боротьба з корупцією, оце буде справжній захист малого і середнього бізнесу. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Прошу звертати увагу на регламент. Будь ласка, Віктор Васильович Бондар, партія групи "Відродження".

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, складається враження, що ніхто вже і не сподівається почути офіційні результати виборів. Майже місяць минув. Це абсолютний антирекорд для України. Найкраща демонстрація того, що новий Закон про місцеві вибори був провальний і неефективний. Події навіть останні, Кривій Ріг, показують, що закон дав можливість місяцями тягнути підрахунок голосів, закон дав можливість в комісіях робити практично все, що завгодно. І сьогодні ми бачимо результати діяльності цього закону, коли місяць минув, а підсумки виборів офіційно не підведені. І тому фракція "Відродження" наполягає на тому, щоб ми говорили чесно, що закон був виписаний для сценарію, який вигідний для провладної коаліції, для провладних партій, закон, який фактично не дав можливості людям обрати кандидатів і депутатів від своїх округів. У нас є перекоси, коли від одного міста обираються зразу по 3-5 депутатів в обласні ради, а від десятків районів немає жодного депутата, який представляв би ці райони в обласних радах. Отаким чином написаний цей закон і він фактично не вирішив жодного питання людей, які на сьогоднішній день ставились перед суспільством.

Ми наполягаємо на тому, щоб був розглянутий наш проект виборчого кодексу, який один раз вирішить питання надовго щодо проведення виборів, щодо чесності проведення виборів, щодо термінів підрахунку голосів, це законопроект №3112. І просимо поставити його в порядок денний, щоб ми дійсно могли дати людям відповідь, по яких правилах будуть проходити вибори, і щоб кожен раз правила не мінялись під чергові або позачергові вибори.

Друге. Ми хочемо, щоб на цей тиждень були винесені все ж таки більш прикладні законопроекти, які б вирішували реальні потреби сьогоднішнього дня. Багато питань, які говоряться про земельну реформу, слава Богу, проголосували за мораторій на продаж землі, але не вирішено багато інших питань.

Володимире Борисовичу, ми говорили про те, щоб поставити на     голосування законопроект №2279 "Про внесення змін до Земельного кодексу щодо проведення  земельних торгів". Ми наполягаємо, щоб його все ж таки на цьому тижні, буквально на вівторок, вже поставили на голосування. Метою законопроекту є зменшення корупції в процесі розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності, а також оптимізація процедур проведення земельних торгів. Тобто мова йде, щоб земельні торги проходили тільки шляхом відкритих аукціонів. Ми наполягаємо на цьому   і просимо поставити.

Друге.  Ми наполягаємо на тому, щоб поставити на голосування законопроект щодо діяльності парламентської опозиції. Дуже важливий законопроект, постійно про це говориться і так до цих пір він не поставлений і не проголосований. Він би вирішив багато питань юридичних, правових щодо діяльності опозиції  і щодо того як опозиція представлена в парламенті, і які має  повноваження і функції.

Третє. Ми говоримо про те, що залишилось фактично кілька робочих тижнів в грудні на те, щоб розглянути і комплексно прийняти рішення щодо нового бюджету на 2016 рік. А для того,  щоб прийняти новий бюджет, у нас немає на сьогодні відповіді від уряду, від  парламенту щодо того, на якій базі буде будуватися новий бюджет. Мова йде про те, що треба терміново прийняти рішення і проголосувати  новий Податковий кодекс.

Є парламентський варіант, абсолютно нормальний, відпрацьований, пройшов комітет, де зменшується кількість податків, де зменшується радикальне навантаження на заробітну плату, на фонд заробітної плати, де спрощується система адміністрування податків.  Це законопроект, який дасть можливість бізнесу вийти з тіні і вивести  величезну частину економіки з тіні. Це законопроект, який дасть можливість через 2-3 роки наповнити бюджет  України і почати реально нове економічне життя. Ми наполягаємо, щоб на наступний  тиждень був винесений цей законопроект,  а на цьому тижні, щоб були проведені всі відповідні процедури  і почали голосування хоча б в першому читанні нового Податкового  кодексу.  

Ми наполягаємо на тому, щоб уряд вніс у Верховну Раду відповідно проект бюджету України, щоб ми мали можливість хоча б місяць попрацювати з цим проектом, щоб він в спокійному режимі пройшов комітети, щоб ми не приймали в останній день бюджет України, не розуміючи, які базові показники там передбачені. Щоб це не було як знову: бюджет, який приймається "під ялинку" в останню ніч з голосу. Ми наполягаємо, щоб у бюджеті були враховані інфраструктурні проекти, величезні проекти, які пов'язані із зміною Бюджетного кодексу і Податкового кодексу.

І останнє. Ми наполягаємо на тому, щоб на цьому тижні все ж таки було завершено ППС із зменшенням тарифів для населення України. Багато перед виборами, особливо практично всі провладні фракції, партії понаобіцяли, що буде це питання вирішено. Третій тиждень розтягується це питання, воно не вирішується. Ми вимагаємо поставити питання на голосування остаточно і проголосувати, дати людям відповідь, що тарифи будуть зменшені. Дякуємо за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Я хотів сказати, що №2279 стоїть одним із перших щодо аукціонного продажу земель.

 

БОНДАР В.В. Дякую дуже.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Стоїть одним з перших на вівторок для голосування.

Будь ласка, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, депутатська група "Воля народу" звертає вашу увагу, що до кінця року 2015 залишилося 12 сесійних днів. Ми б хотіли поставити питання так, щоб в ці сесійні дні ми вибрали найпріоритетніші питання і почали над ними працювати.

Перше питання стосується бюджету 2016 року. Ми пам'ятаємо в який спосіб був прийнятий бюджет 2016 року і коли він був прийнятий. І дуже добре вже сьогодні усвідомлюємо до чого це призвело, що ми цілий рік латали дірки по бюджету, навантажуючи постійно економіку України, навантажуючи людей податковими навантаженнями і створюючи фінансову ілюзію перед місіями МВФ і західним інвестором. Чому ілюзію? Тому що, крім статистичних даних, бюджет в доходну частину нічого не отримав, тому що ні люди, ні бізнес, ні навіть державні підприємства не можуть сплатити ці податки, навіть така компанія, як "Шелл" пішла з ринку України.

Хочу, щоб всі усвідомили, що бюджет  це є цілий комплекс заходів і пакету законопроектів і реформ, які були анонсовані нашим урядом в тому числі. І сьогодні їх потрібно розглядати не тому, що вони були анонсовані, а тому що не може бути прийнятий бюджет 2016 року, і про це колеги сьогодні на нараді говорили. Не може бути прийнятий бюджет без прийнятої податкової реформи, на базі якої бюджет повинен бути сформований. І сьогодні депутати набагато попереду, і комітет Южаніної, і сама Южаніна створила, багато хто називає ліберальну реформу, але я вважаю, вона є ідеальною для розвитку економіки. Сьогодні на її базі потрібно разом з урядом знаходити консенсус і опрацьовувати пакет законів, що стосуються податків і  щоб нарешті Мінфін під головуванням Яресько перестав бути адвокатом МВФ, а  почав працювати на економіку України.

У нас було анонсовано, що ми будемо розглядати медичну реформу. Вчора я з засобів масової інформації почув, що медичну реформу уряд пропонує перенести на наступний рік. Колеги, цього робити неможна.  Сьогодні вибачте, охорони здоров'я в країні практично немає, лікарні перестали лікувати людей. Сьогодні в лікарню люди їдуть тільки помирати, сьогодні, якщо в тебе немає грошей, тебе не забере швидка. А ми хочемо перенести медичну реформу на наступний рік. Ми повинні її розглядати зараз до бюджету, тому що вона також повинна бути врахована в бюджеті 2016 року.

Закон про державну службу. Володимир Борисович, обов'язково ми повинні його прийняти. Тому що це також видатки, і не тільки говорячи про якість державної служби, а і це повинно бути враховано в бюджеті. Тому бюджет повинні розглядати після того, як приймемо Закон про державну службу.

Найпріоритетніша галузь України – сільське господарство. І є пакет законопроектів, про які говорив голова комітету пан Кутовий, які потрібно розглянути, і ви обіцяли, що буде день саме розгляду законопроектів сільського господарства. Це також суттєво впливає на бюджет і ми повинні обов'язково провести такий день сільського господарства, відпрацювати, і  також це повинно бути враховано в бюджеті. Тільки потім ми повинні отримати бюджет і над ним працювати. Ми, шановні колеги,  з вами не винні в тому, що в порушення Бюджетного кодексу бюджет ще не поданий до Верховної Ради.

Але не дивлячись на це, не звинувачую уряд, хочу попросити всіх від імені депутатської групи "Воля народу" не ставити питання звіту уряду на 11 грудня. Не може уряд звітувати,  не прийнявши бюджет. Тому що бюджет  це є частина роботи уряду в цьому році. Наприклад, я побачу, як уряд відпрацював саме по бюджету, які помилки враховані і як буде в наступному році.

Ми повинні прийняти бюджет, ми повинні запустити 2016 рік, а потім в спокійній обстановці розглядаємо уряд. Тому що, якщо 11 грудня буде  звіт уряду, а ми сьогодні бачимо, що відбувається в ЗМІ і в кулуарах, хто буде міністрами, залишиться Яценюк, не залишаться, ми знову зайдемо в політику,  і держава залишиться без бюджету на 2016 рік. Дякую вам за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, шановні колеги. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, представник Президента Степан Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний Голово, колеги! Давно відомо, що історичні аналогії допомагають нам ліпше розуміти як сьогодення, так і майбутнє. Я хочу згадати лише про два історичні факти. Це американська революція - боротьба за незалежність Сполучених Штатів від королівської Англії, і Велика французька революція – боротьба проти авторитаризму за ідеали республіки, яка тривала 10 років. Нашій Революції гідності - всього два, не могла вона за цей час зробити те, про що мріяв багатомільйонний Майдан. Правду кажучи, сьогоднішній революційній Україні доводиться вирішувати низку політичних, соціальних проблем, за які американці і французи воювали понад 200 років тому. Я кажу воювали, бо без збройної боротьби народи не стають вільними, а їхні держави не стають сильними. Лише відбивши російську збройну агресію, Україна назавжди самоутвердиться на міжнародному рівні не тільки формально, але і фактично. Це сильна держава  Україна, це сильна армія, це сильна економіка. На це головне завдання нашої історії зобов'язані працювати сьогодні всі депутати, які вважають себе народними і за статусом, і за духом.

Кожна успішна законодавча ініціатива: економічна, соціальна, культурна, інформаційна – посилює нашу лінію фронту, кожна провальна – відповідно послаблює. Під час революції помиляються всі без винятку. Важливо виправляти помилки, а не повторювати їх. Революція гідності дозволила чітким вектором окреслити стратегію, якою ми повинні рухатися, діяти у пошуках правильних рішень заради зміцнення країни і захисту громадян. Важливо бути готовим змінювати тактику заради стратегічної мети, тобто вміти визнавати свої помилки публічно і відповідно ставити ту ціль, яку ми ставимо. А наша кінцева ціль – це вийти на стандарти цивілізованого світу і бути прийнятими в нього як рівні серед рівних.

Сьогоднішня терористична загроза Європі – це крім усього ще й багатоходовий пас Москві для відволікання уваги світової громадськості  від окупації земель України. Це старий кремлівський прийом обміну землями, які розмінними монетами не  повинно вдатися провести у ХХІ столітті.

Нам варто подумати, як донести до світу консолідований голос Верховної Ради України щодо боротьби з міжнародним тероризмом. Усілякий тероризм має бути зупинений світовою спільнотою: і той, що називається ісламський, і той, що називається імперським, проросійським чи ще якимсь. Усілякий  тероризм – це злочин проти людяності, людства  і людини.

Я як депутат хочу зупинитися на тому і запропонувати, напевне, обговорити в раді коаліції, а може і в ширшому колі підготувати заяву Верховної Ради  з приводу загострення терористичних загроз у Європі, у тій географічній Європі, що простягається від берегів Франції до Дону і ще трохи далі.

Другий блок щодо законодавчих ініціатив глави держави, які пропонується розглянути на цьому тижні.  Це у фінансовій сфері законопроекти №2413а і №2414а, які спрямовані на підвищення  ефективності державної регуляторної політики. У сфері палива та енергетики проект Закону України за №2505 щодо особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання і водовідведення.

Крім того, впродовж пленарного тижня потребує невідкладного  розгляду у другому читанні проект закону за №0954, який спрямований на забезпечення ефективного управління дорожнім господарством на автомобільних дорогах місцевого значення. Слід зазначити, що  Президент України у своєму листі, направленому на адресу Верховної Ради від 27 жовтня  2015 року,  звернув увагу, що вказаний законопроект сприятиме  вирішенню проблеми, порушеної в електронній петиції Мишколинця Анатолія Павловича, яку впродовж  53 днів підтримали більше, ніж 26 тисяч  осіб.  Дякую.  

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка,   віце-прем’єр-міністр Кириленко В'ячеслав Анатолійович.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Ви знаєте, що  продовжуються дискусії навколо нової податкової системи. Це основний, по суті, єдиний стримуючий чинник, який не дозволяє уряду внести Державний бюджет на 2016 рік в парламент. Але ми готові це зробити наступного тижня, починаючи із 2 грудня, попрацювавши час на цьому тижні і початок наступного тижня з тим, аби вийти на консолідоване бачення нової податкової системи.

Крім того, ми шукаємо консенсус між парламентськими і урядовими пропозиціями, враховуючи також і бачення деяких підходів міжнародними організаціями. До речі, ми запрошували представників усіх фракцій на зустріч із місією Міжнародного валютного фонду. На жаль, відгукнулися лише 2 фракції: "Народний фронт" і "Батьківщина". А там відбувалася ціла низка абсолютно професійних обговорень на тему макропоказників і реальних бюджетно-фінансових маркерів, які реальні до застосування у наступному році. Це щодо цього блоку.

Друге. З приводу нагальної кримської проблеми. Сьогодні Прем’єр-міністр зустрічається із лідерами Меджлісу кримськотатарського народу. Відбудеться розмова по всій проблематиці, яка виникла вчора, позавчора у Криму. І у разі необхідності уряд збереться і ухвалить необхідні рішення.

Третє. З приводу наших законопроектів. 18 включено до порядку денного або на внесення до порядку денного. Це все важливі урядові законопроекти, я кажу про урядовий блок. Особливо важливі та тут практично всі важливі, тому що навіть ті, які стосуються поточних питань, вони так чи інакше пов'язані із глобальними напрямками, які виконуються спільно парламентською коаліцією і урядом. Стоїть блок законопроектів по ринку газу, також освітній блок, Закон про професійно-технічну освіту і  науково-технічну діяльність в порядку денному. Уряд вніс і базовий проект Закону про освіту №3491. Ясно, він ще не розглянутий на комітеті, але якщо будуть належні темпи розгляду тут і політична воля до його ухвалення, то ми можемо вийти на наступному пленарному тижні на голосування бодай у першому читанні. Це один з базових законів в гуманітарній сфері взагалі, хоча і в ньому є низка дискусійних норм, які, безумовно, потребують уваги парламенту.

У мене все. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Шановні колеги, будь ласка, з лівої сторони. Ще раз нагадую, що, будь ласка, краще, щоб ми записали в закони, це буде менше часу на їхнє опрацювання.

Будь ласка, Дмитро Андрієвський.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Комітет з питань житлово-комунального господарства, містобудування і архітектури категорично наполягає на голосуванні і прийнятті, принаймні, в першому читанні законопроекту №2706, який внесений до порядку денного. Він на вівторок стоїть і має врегулювати критичну ситуацію в розрахунках в житлово-комунальному господарстві між підприємствами теплокомуненерго та водопостачання.

Нагадаю, що законопроект передбачає введення мораторію на нарахування штрафів у випадку, якщо не відшкодовано цим підприємствам різниця в тарифах. Хочу сказати, що цифри просто вражають. От наприклад, в теплокомуненерго на кожен мільярд невідшкодованої різниці в тарифах нараховано мільярд штрафних санкцій.

Зазначу, що законопроект був підготовлений всіма депутатами, які працюють в комітеті і представляють всі фракції Верховної Ради. Кабінет Міністрів в особі профільного міністерства підтримує цей законопроект. І я окремо хотів би звернутися до колег з "Народного фронту". Якраз Прем'єр-міністр України, відвідуючи фракції, постійно каже про підтримку цього законопроекту, а ті пояснення і коментарі, які давали депутати від вашої фракції під час голосування, вони просто не витримують жодної критики. Тому я просив би під час засідання фракції розібратися, № 2706 підтримати.

Неприйняття цього законопроекту просто заблокує, а вже почалися блокування рахунків, заблокує розрахунки між підприємствами житлово-комунального господарства і значно ускладнить роботу під час опального сезону. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Це насправді актуальне питання надзвичайно.

Ганна Миколаївна Гопко, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М.  Доброго дня, шановні колеги!  На минулому тижні ми відвідали декілька міст в рамках туру з промоції децентралізації влади. Під час нашого візиту, зокрема, до Львова, разом з нами був комісар Йоханнес Хан з питань європейської політики добросусідства. І, зокрема, всі представники новостворених  об'єднаних добровільно територіальних громад дуже хотіли би, щоб парламент на цьому тижні консолідовано проголосував ті зміни до законів, які для них є надзвичайно важливими. Також Європейський Союз обіцяє надати в рамках 100 мільйонів євро допомогу для тих громад, які вже функціонують. Тому дуже важливо не кинути, а допомогти людям, які пішли на ризик територіального об'єднання.

Також хотілося б, щоб на цьому тижні ми розглянули, і він стоїть в порядку денному, проект про поіменні голосування. Оскільки уже сформовані новообрані міські ради, і це дасть можливість громадськості мати доступ до інформації, хто і за які рішення голосував на рівні міських рад.

Також прохання ще включити законопроект в порядок денний № 2254 "Про посилення соціального захисту прав дітей та підтримки сімей з дітьми", який також надасть можливість переселенцям і їхнім родинам через патронатне виховання допомогти з дітьми.

І також хотіла сказати, що Комітет у закордонних справах, який зараз зустрічає делегацію з Латвії, ми будемо готувати звернення щодо ситуації на Сході України і щодо консолідованості позиції Європейського Союзу, а також світу в протидії російській агресії, цілком усвідомлюючи те, що пріоритетність України у зв'язку із терористичними атаками, ситуацією в Сирії може знижуватись. І тому нам потрібно буде, як парламенту реагувати і підтримувати важливість України у вирішенні ситуації на Сході. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги, Володимир Борисович! Я хочу  повідомити, що в суботу 21 листопада Надію Савченко було визнано жінкою третього тисячоліття, людиною, яка уособлює незламність духу української нації, українського народу. Тому на підтримку Надії, шановний Володимир Борисович і колеги, прошу поставити в порядок денний її перший законопроект, який переданий нам був адвокатами, №3413. Ми його вже одностайно розглянули на комітеті. І я прошу для того, щоб підтримати Надію, його розглянути і можливо навіть прийняти в цілому. Це перше.

Друге. До комітету надійшло більше 500 звернень. 15 організацій просять № 2292 все ж таки ставити раніше, а не на 22 годину у четвер. Я так порахував і  виходить, що знову 22 година. Але ми так не працюємо, тому, будь ласка, мені здається, що все ж таки пом'якшення і внесення змін до законів про довічне ув'язнення зараз дуже актуально.

Третє. Колеги, без амністії 2015 року, на жаль, Україна і влада не може йти до нового року. Тому № 2118 подивіться, це теж дуже важливо.

І останнє №1848. Командувача Національної гвардії, хочу вам нагадати, нема вже рік. Тому що ніхто не може знову визначитись, хто кому буде підносити, вибачте, представляти подання про призначення. Тому треба теж визначитися, як це було з Державним бюро розслідувань.

І наостанок. Колеги, я дуже, як кажуть, прилєжно все заповнюю, як Юстас - Алєксу, пам’ятаєте. Олівчиком записую, все, як положено. Я вже і зверху написав, і знизу олівцем цифри. Я думаю, що все ж таки дешифровка буде правильна, а не така, яка останнім часом – все в останні, в останні ряди. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Це завжди дуже важкий процес. Тому що законів у нас більше, ніж можливостей.

Сергій Володимирович Власенко, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимир Борисович. Очень важно, что Юстас – Алексу, важно, чтобы не как Штирлиц – Холтоффу.

Повертаючись до порядку денного хочу зазначити, що в порядку денному стоїть законопроект №2490, це Закон про державну службу. Це дуже важливий закон. Я би просив колег народних депутатів з розумінням поставитися до того, що це складний законопроект, який містить в собі дуже велику кількість компромісів, які були знайдені на засіданні комітету. Тому я би просив колег не торпедувати, а підтримати цей законопроект в редакції комітету.

Були представлені всі зацікавлені сторони під час засідання комітету. І був уповноважений представник Кабінету Міністрів на рівні міністра Кабінету Міністрів, яка обстоювала позицію Кабміну. Але внаслідок діалогу, абсолютно конструктивного діалогу, були представники, до речі, Адміністрації Президента, всі найбільш складні питання були зняті.

Звичайно, можна говорити про те, що там не так стоять коми, їх можна, ці коми, справа наліво пересувати. Але з точки зору ідеології ми, як мені здається, на комітеті знайшли той компромісний варіант, який би міг бути підтриманий залою Верховної Ради. Це, по-перше.

По-друге. Колеги, звертаю увагу, що у нас випали два законопроекти: №3017 і №3018. Це законопроекти, які вирівнювали питання, пов'язані із виборами. Я хочу привітати Верховну Раду, ми вже маємо позов від Дзержинської районної ради Донецька про те, що постанова ЦВК по затвердження територій, на яких не проводяться вибори,  є незаконною, оскільки вони не затверджена Верховною Радою України. І вітаю вас всіх з цим. І це пов'язано лише з тим, що ми не затвердили №3017 і №3018,  абсолютно технічні закони.

І прошу вас, Володимир Борисович, включити в порядок денний Верховної Ради два законопроекти: №2466 – це про органи самоорганізації населення і №2467 – це про загальні збори конференцій членів територіальних громад за місцем проживання. Ці законопроекти одностайно були підтримані, незважаючи на їх достатню теж складність, але вони були підтримані для першого читання одностайно комітетом. Це важливі закони, які необхідно було б розглянути в рамках децентралізації. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  До речі,   дуже важливі ці два питання.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний Володимире Борисовичу, в нас на вівторок другим стоїть проект Закону №2169 "Про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики". Разом з тим, хочу нагадати, що цей закон також вносить зміни до законів про видавничу діяльність і про державне замовлення на випуск видавничої продукції, Закону про видавничу справу.

Народні депутати, члени Комітету з питань культури і духовності, на розгляді даного законопроекту на своєму засіданні звернули увагу, що здійснення закупівлі книжкової продукції має свої особливості в порівнянні з закупівлею інших товарів і послуг, наприклад, складення переліку таких книжкових видань відповідно до експертних висновків. А тому здійснення закупівель книжкової продукції за Законом України "Про здійснення державних закупівель", який не враховує такі особливості може зумовити як проблеми закупівлі такої продукції, в першу чергу, наукової і освітньої літератури, і доступність таких книжок у відповідних навчальних закладах, так і неефективне використання бюджетних коштів, тобто закупівля непотрібних і недоцільних підручників.

Наша пропозиція. Законопроект може бути підтриманий за основу в разі вилучення з тексту законопроекту змін до законів України про видавничу справу та про державну підтримку книговидавничої справи в Україні.

Разом з тим, народні депутати, члени нашого комітету, зазначили, що треба підготувати ефективні зміни до цього закону для того, щоб здійснення державних закупівель і книжкової продукції привести у відповідність до  існуючого правила порядку  державних закупівель. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.    Дякую вам.

Будь ласка, Сергій   Володимирович Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ  С.В.  Шановні колеги,  я трошечки вийду за рамки обговорення.  Хочу звернути увагу і  Голови  Верховної Ради, і всіх колег,  що у нас склалась критична ситуація, я вважаю, з арештами  активів Януковича, з переслідуваннями цих людей, ми трошечки відпустили це з поля зору. І  на сьогоднішній день в засобах масової інформації по суті вже пішла піар-кампанія, яка направлена на те, щоб підготувати суспільну думку   про звільнення цих активів. Уже є рішення Печерського суду про  звільнення активів Курченка, уже  Печерський суд приймає рішення, щоб порушити кримінальну справу проти слідчих Арбузова  і далі по тексту.

Уявіть собі, що Гаазький трибунал, який засідав  по  Україні, він  не прийняв рішення таке, як треба нашій державі. Знаєте чому? Тому що профільне управління Генпрокуратури навіть не взяло участь в цьому. Уявіть собі, що зараз знімаються санкції на Заході, а наше профільне управління Генпрокуратури ні одного папірчика туди не надіслало. 

Зараз, наприклад, знайдені  80 мільйонів доларів в Прибалтиці надзусиллями, не дивлячись на те, що люди, які зобов'язані це були розшукувати і арештовувати, вадили цьому з усіх сил – це ще буде окрема розмова і окрема кримінальна справа,  я впевнений. І ми притягнемо, я надіюсь, спільними зусиллями цих людей до кримінальної відповідальності.

Але є такий закон №3025, пане спікеру. І  ми давно-давним хотіли його поставити в порядок денний і проголосувати, і кожного разу він якось так  випадково випадає.  Я вважаю, що ми зобов'язані  його розглянути на цьому тижні  і почати реальну процедуру,  в рамках чинного законодавства, арешту    активів Януковича і його подільників. Щоб це не трапилось так, як вони мріють, що санкції  будуть зняті і вони заберуть ці гроші.

І по суті ще питання. Пане  спікеру, я дуже прошу взяти на контроль, ми домовлялися, і я знаю, голови фракцій мене підтримають. У нас є такі  два закони невеликих: про державне оборонне замовлення і про реєстр військовослужбовців. Вони стоять сороковими у вівторок. Ми не можемо собі дозволити  до…

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Завершуйте, будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Повинні бути уже на підставі нового закону.

 

ГРОЙСМАН В.Б.    Дякую. Прошу опрацювати це питання.

Прошу, Микола Мартиненко. Будь ласка, Микола Володимирович.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Дякую.

Добрий день, шановні колеги! Основне питання, на чому я б хотів зробити  акцент, це те, що ми повинні зрозуміти, що наша газова галузь працює в нелегітимному законодавчому полі на сьогодні, і це коли у нас попереду зима. Тому дуже велике прохання до всіх керівників фракцій, звернути увагу на наступні законопроекти -  це №3073, №3074,  які вносять зміни в Податковий та Митний кодекси по вступу Закону про ринок природного газу, який вступив в силу 1 жовтня цього року. Але ці закони, навіть якщо будуть прийняті, вони не будуть працювати без законопроекту №3325, які вносять зміни в 17 законів і знімають протиріччя з новою моделлю ринку природного газу, яка вже діє на сьогодні. Тому нам  необхідно прийняти ці законопроекти.

Наступне питання, на яке я хотів би звернути увагу, шановні колеги, є такий законопроект №2060а – це проект Закону про заходи економічної стабілізації  державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз". Якщо ми дійсно хвилюємось за те, що відбувається в Криму і щоб ми мали якусь можливість зберегти власність, яка є за межами Криму, а також юридично протидіяти Російській Федерації, яка по суті у нас забрала майно "Чорноморнафтогазу", будь ласка, давайте проголосуємо, тим паче, цей законопроект стоїть в розгляді для прийняття рішень з раніше обговорених питань. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Микола Володимирович.

Будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановні колеги, цього місяця Верховна Рада зробила важливий крок щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, коли в другому читанні було прийнято надважливий закон №2166. Але я думаю, важливо, не зупинятися на цьому, є ще низка прогалин, зокрема, в тому, що стосується захисту майнових прав внутрішньо переміщених осіб, яких, нагадую, в Україні більше півтора мільйона людей.

Законопроект №2167 давно вже готовий для розгляду. І я закликаю всіх, від кого це залежить, внести його для розгляду в першому читанні на цей пленарний тиждень.

Друге, що я хотів би сказати, я хочу підтримати колег, Андрія Кожем'якіна та інших, які звернулися до Голови Верховної Ради з проханням поставити законопроект №3413, автором якого є наша колега Надія Савченко, яка незаконно зараз утримується у Російській Федерації. Такий законопроект, результативне його прийняття, набагато важливіше багатьох відозв, заяв і прокламацій від Верховної Ради. Сподіваюсь, що це підтримають колеги з усіх фракцій без винятку.

І третє. Я приєднуюсь до колег, які закликають до конструктивної  і  результативної дискусії голосування по Закону про державну службу (№2490). Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Віктор Галасюк, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимир Борисович, хочу відзначити, що на цей тиждень стоїть низка надзвичайно важливих промислово-інвестиційних законопроектів, про захист права власності, про експортно-кредитне агентство, про індустріальні парки, про державне приватне партнерство. Я вважаю, якщо ми таким ритмом працювали, то у нас уже була б абсолютно інша економіка. Тому я закликаю всіх колег підтримати економічні, інвестиційні законопроекти у вівторок і в четвер.

Разом з тим, я хотів би запропонувати декілька законопроектів, які готові до розгляду наступними, адже вони також є надзвичайно важливими для української економіки. Це, зокрема, законопроекти: №2551а - щодо врегулювання оподаткування режиму переробки, щоб українські виробники нормально користувалися закордонною сировиною, нормально, легально сплачували податки, це надзвичайно важливий №2553а - щодо звільнення українських виробників від додаткового імпортного мита, яке на сьогодні на них накладено. Це дозволить підвищити конкурентоздатність наших виробників, ми маємо прийняти цей законопроект невідкладно, пропоную його поставити до розкладу вже на цей тиждень.

Це такі законопроекти як, зокрема, ініційований "Самопоміччю" №2764 "Про конвертацію грошових вимог у внески до статутного капіталу". Цей законопроект дозволить низці підприємств уникнути банкрутства і обміняти свої борги на внесок до статутного капіталу. Це є європейська процедура.

Також законопроект №2714, ініційований фракцією Радикальної партії, щодо врегулювання неплатоспроможності фізичних осіб для того, щоб зняти пожиттєвий борговий зашморг з українців за кращими європейськими, за кращими американськими стандартами.

Ну і, до речі, шановний Володимир Борисович, я не розумію, чому досі парламент, більшість не розглядає законопроект №2307а "Про запровадження повної державної монополії на лотерейну діяльність". Бо, з одного боку, не вистачає коштів, Міністерство фінансів каже, немає чим компенсувати потенційні дефіцити при податковій реформі, а,  з іншого боку, ми не розглядаємо ті законопроекти, які приносять до бюджету додаткові мільярди гривень.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимир Борисович, ми на цьому пленарному тижні будемо розглядати Закон №0954 щодо передачі загальнодержавних доріг місцевого значення органам місцевого самоврядування. Попри те хочу наголосити, що можливе тільки запрацювання цього закону при умові прийняття двох законопроектів: №2724 та №2725  щодо створення дорожнього фонду. Якщо ми приймемо Закон про передачу загальнодержавних доріг місцевого значення органам місцевого самоврядування, ми зобов'язані забезпечити фінансування цих доріг, і передачу фінансів, і створення дорожнього фонду. Тому прошу включити обов'язково ці два законопроекти, щоб вони розглядалися на пленарному засіданні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка, Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Володимир Борисович, шановні присутні, 12 листопада ми мали так званий "економічний день". Але що відбулося? Зранку розглядали кілька економічних законів, а далі займалися чим завгодно, а не економікою. І лише увечері спромоглися ухвалити за основу кілька проектів щодо зміни системного державного контролю бізнесу включно із мораторієм на перевірки. Це добре, але знову жодного законопроекту щодо фінансового сектору не встигли розглянути. Ви дійсно вважаєте, що в нашій країні все добре з фінансами?

Верховна Рада вже кілька місяців ігнорує десяток документів нашого комітету. Вони не з'являються у порядку денному, а ті, що потрапляють, щоразу на кінець дня. Йдеться про проекти, авторами яких є депутати різних фракцій, передусім коаліції. Базовий Закон про страхування, на який чекає ринок роками, висить з травня, а щодо ломбардного ринку – із березня, а також проекти щодо підтримки експертного захисту прав споживачів фінансових послуг.

Мені дуже соромно, думаю, що і вам, що ми провели парламентські слухання щодо стабілізації банківської системи, забрали рекомендації найкращих вчених та представників галузі. Це відбулось ще в лютому. Досі парламент не зміг розглянути питання про затвердження рекомендацій. А ситуація вже змінилася. Парламент витратив сили та гроші на ці слухання. Це ганьба! Це неповага до усього  депутатського корпусу, не лише нашого комітету. І я вже не бачу сенсу розглядати це питання та прошу зняти його  з розгляду.

Очевидно спеціально місяцями затягується вирішення проблеми валютних позичальників. Незважаючи на те, що ми з вами ухвалили Закон про реструктуризацію валютних кредитів у трьох читаннях. За кого тримають майже  три сотні народних депутатів? За кого тримають десятки тисяч сімей валютних позичальників? Вони вже живуть у палатках під Верховною Радою.

Я наполягаю на тому,  щоб  Голова парламенту має або підписати закон, або винести постанову про скасування результатів  голосування, якщо це пропонує регламентний комітет. Регламент зобов'язаний винести  таку постанову автоматично. З липня цього року це не відбувається. Тому наша фракція Радикальної партії вимагає негайного завершення законної процедури щодо законопроекту №1558/1.

Також від імені комітету я звертаюся до Голови Верховної Ради та всіх голів фракцій. Абсурд. Коаліція не розглядає давно готові законопроекти, що містяться у плані законодавчого забезпечення реформ. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Просив би дотримуватися регламенту.

Будь ласка,  Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемый Владимир Борисович! Хочу отметить  законопроект №2162. Это касается  урегулирования вопроса назначения пенсий в связи с потерей кормильцев, членов семей, смерть которых связана с участием  Революции достоинства.

Мы его уже рассматриваем полгода.  Мы его поставили 17 сентября. Время, я согласен полностью с Андреем Кожемякиным, он сказал, его закон будет рассматриваться где-то в 22 часа, а это где-то будет  в 21.50. Мы его поставили 8 октября в это же время. Мы его поставили 5 ноября, мы его поставили 12 ноября. Я надеюсь, к третьей  годовщине Майдана мы его примем во втором чтении.

У меня один вопрос, я  сейчас  специально буду говорить так, как есть. У меня один вопрос к секретариату Верховной Рады. Вы были на Майдане? Ну как можно иметь совесть вот так делать, а? Пятый раз, пятую неделю рассматриваем этот закон. Да, он не касается экономики, Владимир Борисович, там нет никакого дохода. Потому что закон, например, про урегулирование магазинов без налогов, всего-навсего нужен был один месяц, чтобы он прошел, и мы его поставили. А Закон про семьи погибших – нужно полгода. Поэтому у меня большая к вам просьба. Когда вы говорите про экономику, будьте честны, про какую экономику мы все говорим.

Следующее. Я буду, наверное, лоббистом Кабинета Министров, потому что очень прошу поставить в первом чтении законопроект №2299, я не из "Народного фронта", по одной причине, потому что он заставляет работодателей людей с инвалидностью брать на работу и штрафует их за это. Здесь нет никаких расходов с бюджета. Ну, я понимаю, что здесь и нет экономики, потому что это не важно.

Прошу поставить сопутствующий ему законопроект №2322, здесь тоже нет никаких потерь с бюджета. Он касается исключительно работодателей.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Будь ласка, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! 20 листопада цього року ми відзначили 26 річницю підписання Конвенції ООН про права дитини. Це дуже важливий документ в цій сфері. Напередодні цієї річниці наш комітет провів круглий стіл за участю 100 осіб. За дорученням учасників засідання, шановний Володимир Борисович, я прошу поставити законопроект №2254 ( це друге читання) на вівторок чи на четвер в ту половину дня, щоб до нього дійшов порядок денний.  Ще друге читання, це Закон про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми. Ще раз хочу повторити, № 2254.

І другий законопроект - (№ 3466), це проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Сімейна політика в України: цілі та завдання". Я думаю, що такі проекти парламентських слухань можна приймати без обговорення, вони багато часу не займуть.  Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Володимире Борисовичу! Ви запропонували проведення тематичних днів розгляду законопроектів. Комітет сприйняв серйозно вашу пропозицію, ми підготували до вас листа, де вичленили 22 законопроекти, які є вкрай актуальними для нашої країни. На сьогодні такого дня я не бачу в цьому тижні. Третина тих питань, які ми вам запропонували, внесені на вівторок майже всі останніми. Я, по-перше, пропоную, якщо навіть так відбувається, давайте в вівторок розглядати всі питання до самого завершення. Я не хочу називати законопроекти, які вже вп'яте і вшосте включаються в порядок денний і не розглядаються.

11 листопада на засіданні свого комітету ми прийняли рішення про включення законопроектів щодо питань оподаткування до порядку денного третьої сесії. Ми вам передали також листа з переліком цих законопроектів, серед яких є головний законопроект №3357. Я прошу розглянути дане питання завтра на засіданні сесії, тому що ми маємо включити актуальні законопроекти в порядок денний.

І щодо №3357. Володимир Борисович, я розумію,  якщо відбудеться в середу анонсоване вами зібрання із урядом спільне, я думаю, що ми на четвер маємо виносити в першому читанні законопроект №3357, тому що нам потребується дуже багато часу для обговорення. Він є глобальний, базовий і дуже актуальний. Прошу все-таки завтра внести в порядок денний сесії і на четвер винести на розгляд в першому читанні.  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую. Будь ласка, Ольга Вадимівна.

Давайте ми в середу проведемо дискусію на цю тему, визначимось, що з цим робити. І неважливо, коли ми включимо в порядок денний, а важливо, коли ми знайдемо правильний компромісний законопроект, який може бути ухвалений Верховною Радою, на мій погляд, для цього я і збираю.

Будь ласка, Ольга Вадимівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановні народні депутати! На цьому тижні в зал буде винесена Постанова про військово-медичну доктрину. Звертаюсь до вас з проханням підтримати цей концептуальний документ, який закладає базові основи безпеки громадян України на наступні 20,  можливо, 50 років.

Наступна Постанова щодо реформи охорони здоров'я. Дуже прошу вас її підтримати і проголосувати, тому що Комітет охорони здоров'я сьогодні взяв на себе ініціативу затвердження стратегії, яка ніколи не була запропонована Міністерством охорони здоров'я.

І прошу вас звернути увагу на червоний листочок, який був вам розданий. В цьому листочку є від Реанімаційного пакету реформ закон №2309. Цей закон абсолютно ганебний. І в даному випадку, на жаль, Реанімаційний пакет реформ відробляє чиїсь ґрантові гроші. Тому що цей закон, який сьогодні лобіює МОЗ,  визнаний антиконституційним і говорить виключно про майно, яке хочуть сьогодні приватизувати і збанкрутувати всю державну систему охорони здоров'я.

Комітет не підтримує цей закон і ще раз звертається з проханням не виносити його, адже він визнаний, в тому числі неконституційним. І Комітет охорони здоров'я пропонує всім зробити територію лікарень не тим місцем, яке буде збанкрутоване і забудоване іншими абсолютно житловими масивами або торгівельними центрами, а зробити територію лікарень,  територією справедливості і добра, і розвивати на цій території заклади соціального закладу, будувати там хоспіси, центри поліативної допомоги, інвестувати, робити там будинки для престарілих, щоб люди відчули, що в державі у них є захист. Іншого майна у громад не залишилося. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановні колеги, шановний Володимире Борисовичу! Як відомо, ми оголошували 26 листопада Днем науки і освіти в парламенті. І я звертаюся з проханням, щоб ті закони, які присвячені науці і освіті, можна було підняти трошки вище, або знову ж таки працюємо тоді до вичерпання порядку денного. Тому що так сталося, що ці закони будуть в другій половині дня і невідомо, чи ми встигнемо їх розглянути.

Також сьогодні відбудеться засідання комітету, який буде розглядати Закон про професійну освіту, внесений урядом повторно. Просимо включити його до порядку денного. Він буде готовий до розгляду.

Також до розгляду готовий, ще 11 листопада відбулося засідання комітету, на якому розглянули інший урядовий законопроект, який теж є дуже важливий. Це проект Закону про внесення змін до Закону "Про освіту" (щодо особливостей доступу осіб з особливими потребами до освітніх послуг). Це хороший, правильний, потрібний закон. До нього є також альтернативний. Але є висновки всі комітету. Тому прошу включити також до порядку денного. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Я скажу про День освіти. Ми ж за вашим поданням перенесли частину питань.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Так, ми перенесли на 10 грудня Закон про освіту.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ну, він базовий, всі інші є похідними. Це ж ми розуміємо.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Так.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, Володимир Борисович! Доброго дня, колеги! Сьогодні дуже багато було сказано про вибори. І те, що вже місяць пройшов,  і там ніхто не знає їх результатів, я хочу сказати. Якщо ми і надалі так будемо відноситися до питань цифрового суспільства і сучасних технологій, то нічого в цій країні не буде, навіть якщо ми всіх там членів ЦВК будемо змінювати кожного дня.

Я звертаюся до представника Президента пана Кубіва і представника Кабінету Міністрів пана Кириленка. Вже шостий місяць ганяють між собою Закон про електронні комунікації, я по-іншому не можу це сказати, Кабінет Міністрів і НКРЗІ, тобто Держспецзв'язок та НКРЗІ. Фаховий законопроект, який змінює тотально нашу державу в галузі інформаційно-комунікаційних технологій. Шість місяців його ніхто не може погодити і подати до парламенту. Я дуже прошу найти спільну позицію між Кабінетом Міністрів та Адміністрацією Президента, або депутати внесуть його самостійно.

Друге. Надважливий законопроект №3081-1 "Про державну підтримку кінематографії в Україні". 95 відсотків питань цього законопроекту є до Закону про телекомунікації до провайдерів, до ІТ, до захисту прав. Ми писали листа до того, щоб наш комітет був головним. На жаль, ми не є головним. Але 95 відсотків питань – це зміни до Закону про телекомунікації. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дозвольте? З цього приводу одна коротка репліка.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Прошу. Репліка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Просто цей закон лише зареєстрований, буде розглядатися разом з іншими альтернативними в нас в середу на комітеті, і замість них буде поданий інший законопроект.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я перепрошую усіх колег за запізнення, повернувся з Кривого Рогу, де люди у великій кількості на вулицях через фальсифікацію виборів. Я хотів би ще раз приєднатися до слів голови фракції "Самопоміч", до всіх парламентарів прохання, в нас є небагато днів, щоб дати людям справедливість за допомогою законних методів. Коли виходить Кривий Ріг, коли, там, тисячі людей, це вже зовсім не жарти. Нова Центральна виборча комісія або старий апеляційний адміністративний суд є законними способами врегулювання цієї ситуації і зупинення фальсифікацій. Давайте всі навколо цього об'єднаємося, щоб в нас не було подальших потрясінь.

Генпрокуратура. Пане спікере, хочу нагадати вам, що 2 тижні тому на Погоджувальній раді було вирішено викликати Генерального прокурора в парламент через серйозні свідчення про тиск на слідство у справі "діамантових прокурорів". Генеральний прокурор не прийшов за цей час. Ми вже чи відсвяткували, чи, навпаки, з жалобою і злобою зустріли день початку Євромайдану, тому що результати розслідувань є нульові. Проти всіх справ по терору Євромайдану, щоб там не запевняли за допомогою різних цифр про притягнення до відповідальності, як голова комітету, який за цим дуже уважно слідкує, я вам кажу, жоден, а ні виконавець, а ні організатор розстрілів і терору на Євромайдані реального тюремного покарання не поніс. Давайте викличемо Генерального прокурора Віктора Шокіна, щоб він нарешті відповів перед парламентом за провал цих важливих розслідувань.

І останнє до вас прохання. Коли ви дали доручення оприлюднити кошторис Верховної Ради, це було зроблено Апаратом, прекрасний крок з відкритості. Давайте тепер оприлюднимо фактичні видатки. Ми з вами ухвалили відповідний закон про те, що кожна платіжка за рахунок платників податків має бути в Інтернеті, і давайте парламент буде прекрасним прикладом, як  цей закон реалізовується. Прошу  дати відповідне доручення Апарату.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Так і буде, обов'язково, якщо це є технічно можливим,  вони це зроблять без будь-яких  зволікань.

Будь ласка, Остап Семерак.

 

СЕМЕРАК О.М.  Шановні колеги, Володимир Борисович! Сьогодні декілька голів комітетів українського парламенту говорили про нову тенденцію запровадження тематичних днів. І Комітет  з питань європейської інтеграції схвально теж ставиться до цієї ідеї. На цьому тижні у нас є декілька законів, які стосуються як виконання наших зобов'язань з європейської інтеграції і апроксимації українського законодавства до стандартів Європейського Союзу, також вони стосуються і питань екології.

Тому, підтримуючи мого колегу Миколу Томенка, який є головою комітету профільного, ми хотіли би від Комітету європейської інтеграції попросити, щоб №2009а, який є в порядку денному на четвер і інші екологічні закони, на цьому тижні залишилися і були розглянуті. Це принципово важливо перед кліматичною конференцією, яка буде відбуватися у Парижі.  І більше того, ці законопроекти пройшли нашу експертизу в комітеті і схвальну оцінку мають на відповідність європейському праву і нашим зобов'язанням в Угоді  про асоціацію.

Друге. Я хотів би, Володимире Борисовичу, звернути увагу і підтримати мого колегу по  фракції  "Народний фронт" Максима Бурбака, який, виступаючи сьогодні, звертав нашу спільну увагу  на ті річниці, які ми переживаємо сьогодні. І однією з вимог українського суспільства були наближення до стандартів Європейського Союзу – це також стосується  нашої роботи  в українському парламенті.

І в нас є законопроект, зареєстрований і розглянутий в регламентному комітеті,  №2046а, який  передбачає запровадження модернізованої системи в українському парламенті щодо впровадження і виконання зобов'язань по Угоді про асоціацію. Мені видається, що аналіз виконання нами безвізового режиму говорить про те, що є певні проблеми в організації нашої роботи, в організації планування нашої роботи. Я б хотів, щоб ми все-таки розглянули № 2046а і прийняли позитивне рішення. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Остап Михайлович.

Будь ласка, Микола Володимирович Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, хоч ми, 27 голів комітетів і один голова спеціальної слідчої комісії, як ви зараз, ми виступаємо в "Різному". Я сподіваюся, що все-таки ця інформація матиме якийсь сенс з точки зору прийняття рішень. І я якраз солідаризуюся з Комітетом з питань європейської інтеграції, сподіваюсь, що всі закони, які ми пропонуємо, які в тренді європейському, екологічні,  до них ми дойдемо. Бо в нас є така мода, що ми тут затверджуємо, а потім прийде один якийсь керівник фракції і скаже, що там одне погане речення, і на пропозицію одного керівника фракції його зняли. Нехай зал визначається: прийме зал, не прийме. І я думаю, що так буде справедливо.

Ще одну тезу, не стільки про прийняття бюджету, а про виконання бюджету. Ми маємо проблему по природно-заповідному фонду, що в нас деякі об'єкти не виконають бюджет. Чому не виконають бюджет? Точніше, не буде чим платити заробітну плату. Оскільки ми вже говорили про цей земельний податок заповідників, говорили, але в другому повторному читанні не проголосували. Це №1850-1. Треба його проголосувати, тому що в нас три-чотири заповідники в дуже тяжкому стані, тобто їм місцеві влади нарахували земельний податок, їм нема з чого платити.

І в контексті майбутнього бюджетного процесу, я всіх колег підтримую, які вболівають за бюджетний процес. Я, до речі, зустрівся з усіма структурами у сфері екології. Жодна структура не знає, який буде бюджет на їхню організацію, жодна не знає, починаючи з міністерства, закінчуючи водними ресурсами і так далі. Але проблема не лише в незнанні і не в прозорості прийняття бюджету, а в тому, що ми ж теж там не при ділах, ми теж там в "різному". Тому що, згідно Бюджетного кодексу, депутати не мають право вносити пропозицію до  другого читання. Я зареєстрував відповідний законопроект ще 18 лютого №2169 і переконливо прошу, нехай сесійна зала визначиться. Тобто я переконаний, що все життя в парламентсько-президентській республіці депутати були суб'єктами законодавчої ініціативи і вносили поправки до другого читання бюджету, то треба це і відновити, бо ми ж не в президентській республіці. Я взагалі не розумію смислу бюджетного обговорення, якщо ми не будемо вносити правки.

Тому я і просив повернутися до Бюджетного кодексу і виправити.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів єдине, загострити увагу, ми провели декілька виїзних засідань бюджетного комітету, і складається така ситуація по субвенціям освітній і охороні здоров'я, що зараз уряд проводить перерозподіл за рахунок Донецької і Луганської областей, але тільки для районних бюджетів, а містам обласного значення не включаються, враховуючи те, що вони мають велике перевиконання. Я думаю, що це не дуже добра практика, і це ставить під загрозу саме суть бюджетної децентралізації, коли ми перевели освіту і охорону здоров'я на субвенцію, на державну відповідальність.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка,  Тарас Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В. Володимир Борисович, дозвольте подякувати, по-перше, що ті законопроекти, про які ми говорили на попередній Погоджувальній раді, вони з'явилися в порядку денному. Це законопроекти і про дерегуляцію в агропромисловому комплексі, і про земельні торги, нарешті, з'явився Закон про підтримку сімейних ферм, про насінництво. Тому ми підтримуємо пропозицію все-таки, можливо, працювати до вичерпання порядку денного для того, щоб ці законопроекти були розглянуті. І прохання поставити цю пропозицію на голосування буквально завтра.

Також хотів сказати, що глибокого розголосу набула пропозиція аграрного комітету, яку ви підтримали, щодо проведення тематичної частини. Що стосується аграрних законопроектів, є велике прохання, на вас скерований лист від всіх асоціацій аграрних з приводу того, що це дуже гарна ініціатива. За восьме скликання Верховна Рада прийняла 286 законів, із них 4 тільки із аграрної сфери. При цьому всьому це один відсоток, а галузь генерує 33 відсотка експорту, 22 відсотка  зайнятості населення. Тому, чесно  кажучи, галузь заслужила, щоб більше 1 відсотку законів були розглянуті.

І хотів подякувати всім колегам, в тому числі от колега з "Волі народу" сьогодні згадував це питання, щоб ми цей тематичний день або хоча би три години провели в стінах Верховної Ради.

І на завершення,  я хотів би звернути увагу на наступний факт. От  був законопроект №3002, ми від комітету проголосували і звернулися до вас із пропозицією перевести його до розгляду в аграрний комітет, оскільки стовідсотково  він є у нашому віданні, оскільки розглядає виключно питання земельних відносин. Натомість він був терміново розглянутий нашим колегою Іванчуком Андрієм на своєму комітеті і підтриманий в першому читанні. Я хочу сказати, що наш комітет буде дуже критично висловлюватися з цього приводу і в залі. І дуже просимо, щоб цей законопроект все-таки був переданий до нашого комітету. Я дуже дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Шановні колеги, будемо завершувати.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. 10 секунд можна репліку?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка, Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Колеги, нічого особистого, але я хочу все ж таки попросити Апарат або робити цей листочок, або його не робити. Чому? Наприклад, я  вам розшифрую, що таке "Різне". Ну, добре, кажіть, якщо ви  вже прийшли - отак от приблизно я  його розшифровую. Будь ласка, напишіть, що виступи голів комітетів.

І наступне:  "Різне" – 30 хвилин, бачите, написано, а якщо помножити 27 на 2 і ще плюс 1, то буде 56. То напишіть "56", а не "30 хвилин", і не брешіть, бо з цього починається неповага до депутатів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Шановні колеги, будемо завершувати. За вашою логікою, я зараз теж буду говорити в "Різному".

Хочу звернутись до вас, шановні колеги, щоб ми так, дуже-дуже емоційно на це не реагували, тому що я вважаю, що це просто помилка. І вважаю, що це є абсолютна помилка, оскільки я навіть не йду по цьому порядку денному, а йду, то ви бачили, яким чином. І це було не в "Різному". Тому я приношу всім особисте вибачення за те, що хтось із виконавців, можливо, не так написав порядок денний. Вибачте, ми виправимо це питання і більше цього не буде. Навпаки, я думаю, що остання система – вона більше підвищує роль комітетів, ніж це було раніше.

Шановні колеги, хотів би сказати одну річ, що параметри нашої з вами роботи в стінах Верховної Ради і під час пленарних засідань визначають депутати Верховної Ради своїм голосуванням, а безпосередньо формуванням - комітети. На цей тиждень, шановні друзі, ми маємо з вами 124 проекти законів, які викладені зараз в пропозиціях від комітетів в порядку денному.

Звісно, це надзвичайно важке завдання – визначити ті закони, які мають бути в одній частині або в іншій. Я дуже шкодую, що у нас перша частина дня  дуже маленька. Я би хотів, щоб в один день у нас було таких п'ять частин, але їх немає. Тому коли ви пропонуєте щось вставити в порядок денний чи поставити до порядку денного, то скажіть, будь ласка, що вилучити з порядку денного. Принаймні, я можу сказати,  що ситуація дещо змінилися в кращий бік, на мій погляд, бо кожен з вас, який зараз тут сидів, щось своє знайшов  в порядку денному.

Що стосується того, що сказав Третьяков. Олександр Юрійович, я  вважаю, що це пріоритетне питання, про яке, що ви зараз сказали і звісно, що його треба виправити. В принципі його можна було виправити і в технічному варіанті, але всі питання, які стосуються соціальної політики, про які, принаймні, мені відомо, вони завжди знаходять свій пріоритет і пріоритет колег. Тому вчасний акцент не менш важливий, ніж там сьогодні на Погоджувальній раді. Я вважаю, що його треба зараз підняти і проголосувати сім'ям таку підтримку і допомогу, це абсолютно  є важливо.

Що стосується тематичних днів. Ми залишаємося на позиції тематичних днів і будемо  їх проводити. По прикладу того, що відбулося  з освітою, вибачте, але коли базовий закон про  освіту від уряду заходить  19  листопада до парламенту, я категорично проти, щоб ми гнали з ним швидкість, достатньо не обговорили і ставили його на четвер на голосування. Це нереально. Тому це позиція комітету, ми провели консультації, зараз будемо  широко його  обговорювати, будемо розглядати так, як це необхідно, це базовий буде закон. Тут має бути виконана вся процедура і якомога ширше залучення громадськості.

Те ж саме стосується і охорони здоров'я. Хто із присутніх знає, яку систему охорони здоров'я нам  пропонують в державі? Ніхто.  Я теж не знаю. (Шум у залі)  Але якщо знає пані Ольга, а ми не знаємо, тоді можу вам сказати, що ми не знаємо, на превеликий жаль. Але суть не в тому. Важливо, щоб ми залишалися на цих позиціях.

І що стосується аграрного дня. Не можемо сформувати порядок денний на цілий робочий день, на півдня. Можемо робити ранкове засідання – аграрний, вечірнє засідання – соціальний чи навпаки, чи фінансово-банківський і так далі. Тому, будь ласка,  просив би вас на це зважати і укріплювати можливість такої організації роботи.

І наступне. Шановні колеги, я закликаю, що давайте працювати з точки зору прийняття законів більш ефективно. Ну, невже це я не приходжу з Андрієм Володимировичем на засідання Верховної Ради України? Невже там по причині того, що Апарат неправильно спрацював, ми не можемо знайти необхідної кількості голосів для важливих законів, які мають бути прийняті і не мають протиріч? Це питання внутрішньофракційної дисципліни, я вважаю; це питання відвідуваності депутатів. Тому давайте об'єднуватися разом. Я тільки підтримую, щоб ми 40-45 законів приймали в день, якщо є в цьому необхідність.

І нарешті, якщо ми бачимо, що нам потрібно щось змінювати в порядку денному, друзі, давайте змінювати, виходячи з того, щоб вносити зміни в план законодавчого забезпечення реформ, який є абсолютно ваш, не мій особисто. Хочу ще раз підкреслити, що докладав і буду докладати зусиль для систематизації і прогнозованості роботи Верховної Ради України, навіть якщо це, можливо, не всім подобається.

Шановні колеги, на цьому Погоджувальна рада завершена. Дякую всім за роботу. І бажаю нам якісної роботи на пленарному тижні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, звертаюсь з проханням до голів фракцій запросити мене на засідання фракцій, щоб я могла розповісти вам концепцію стратегії реформування охорони здоров'я. Дякую.

 

(На цьому стенографування засідання припиняється)

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку