СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

9 листопада 2015 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Доброго дня, шановні колеги народні депутати, керівники фракцій, голови комітетів! Прошу всіх займати свої місця, ми розпочинаємо нашу роботу. Я попросив би запросити керівників фракцій і  голів комітетів до зали засідань для того, щоб ми могли розпочати нашу роботу по формуванню, по погодженню порядку денного засідань.

Перед початком  хотів би ще раз підкреслити, що цей тиждень у нас  є надзвичайно відповідальним. На превеликий жаль, на минулому тижні ми не змогли прийняти результативних рішень, пов'язаних з впровадженням безвізового  режиму. Таким чином, ми прийняли з вами рішення  про те, що для забезпечення результативного голосування ці питання будуть  перенесені на вівторок пленарного тижня, тобто на завтра. Фактично ми плануємо на цьому тижні розглянути з вами проекти законів по безвізовому режиму, розглянути питання, пов'язане з рентою на газ, продовження мораторію на землю, питання виборів у Маріуполі і інші питання, які є важливими. Тому я у п'ятницю дав відповідні доручення комітетам ще раз зібратися для того, щоб підготувати проекти законів по безвізовому режиму. Я би просив голів комітетів дуже відповідально до цього поставитися, оскільки вся країна очікує прийняття цих важливих рішень.

Що стосується четверга, то відповідним чином, це мав би бути день децентралізації, але оскільки ми маємо відповідне зміщення певних питань, то на четвер буде весь блок законів, пов'язаних з економічним розвитком і дерегуляцією в нашій країні. Там порядка сорока законів, і я сподіваюся на те, що ми дуже ефективно будемо працювати для того, щоб їх прийняти,  адже розвиток економіки – це один з головних пріоритетів. І цей пакет законів, який сформований на четвер, він не є остаточним. Ми будемо проводити  такі тематичні дні розвитку економіки постійно. Тому важливо, щоб ми зараз пройшли ці закони і рухались далі, тому що питання економічної активності, питання економічного росту є одним із найважливіших наших пріоритетів, і не тільки пріоритетів, а й викликів. Тому що ми ж всі розуміємо: не буде розвитку економіки, ми не зможемо забезпечити ні відповідних соціальних стандартів, ні інших витрат, в тому числі і що стосується бюджетної сфери.

Окремо хотів би зазначити, що у нас є питання на розгляд депутатів Верховної Ради, стосується освіти – це про науково-технічну діяльність. І фактично на базі комітету, я знаю, що проведена достатньо системна робота. І я би дуже хотів, щоб у вівторок ми це питання розглянули і ухвалили.

Тому всіх закликаю до плідної роботи. Маємо не тільки обговорювати питання, а й маємо їх приймати. Тому розраховую на те, що всі політичні чвари або розбіжності в політичних поглядах не будуть негативно впливати на нашу системну роботу в залі парламенту Верховної Ради  України.

Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Будь ласка, ми розпочинали з правої частини, тепер – з лівої. Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, шановний Володимире Борисовичу.

У нас на цьому пленарному тижні в порядку денному 117 законів. Приблизно така ж кількість була минулого тижня. Що показує статистика, що минулого тижня прийнято було 25 законів, а взагалі цифра прийнятих законів коливається від 25 до 50. При тому, що в порядок денний вноситься більше ста щотижнево, коли ми працюємо.

Причому, з тих 117 законів тільки декілька мають дійсно важливе значення для людей, а не для тих політиків, хто їх вносив. З нашого боку є пропозиція, давайте ми у вівторок почнемо роботу з прийняття законів, про які ви сказали, що дійсно турбують все населення України: по-перше, це мораторій на землю, зменшення ренти на газ, вибори в Маріуполі, там ще 2-3 закони є економічні, які дійсно потрібні. А потім вже підемо далі по тих законах, в тому числі по законах по безвізовому режиму. Тому що, з нашої точки зору, питання дуже суперечливе. Декілька законів минулого тижня наша фракція підтримала. Але є закони, які, на наш погляд, є прямим шляхом до подальшої узурпації влади або законодавчого закріплення рейдерського захоплення майна.

А взагалі, навіть не в тому проблема головна, а головна проблема в тому, що ви сказали. Що нам потрібно приймати економічні закони, які дають сигнал суспільству, що у нас в країні буде розвиток економіки, буде соціальна підтримка людей. Тому що якщо ми будемо приймати тільки безвізовий режим і нам потім його дадуть, то щоб наше суспільство, яке в цілому підтримує переважною більшістю безвізовий режим, не зрозуміло це як сигнал уряду – рятуйся, хто як може, - і масово не виїхало з країни. Так, як це сталося в країнах Балтії, коли їх прийняли до Європейського Союзу, і вони половину населення втратили, які виїхали за кордон на заробітки. Так от, щоб так не сталося, наша пропозиція приймати закони по безвізовому режиму поруч з економічними законами, які підтримують реальний сектор економіки.

І остання пропозиція. У нас знову немає жодного кроку вперед, ініціативи парламенту по розвитку і законодавчому закріпленню Мінського договору. Ми вважаємо, що небезпечна ситуація з шляхом  до замороженого  конфлікту, яка зараз існує в країні, повинна вирішуватись. Час працює не  на нас, не на нашу країну, час працює на заморожений конфлікт. І якщо не буде ініціативи  з парламенту  також, як   ініціативи всіх міжнародних лідерів,  які пропонують нам вирішення цього питання, це  буде дуже поганий сигнал для всієї міжнародної  спільноти.  Парламент  повинен мати своє політичне обличчя у цьому дуже  чутливому питанні, і ми маємо проявляти ініціативу. Законопроекти є, якщо  є бажання зробити нові, ми їх  підтримаємо. Але потрібен рух вперед, ми на цьому наполягаємо.   Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую, що дотримались  регламенту.

Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Сьогодні День української писемності  та мови, з чим щиро вітаю українських громадян. І в зв'язку з цим хотів  би нагадати слова  геніальної Ліни Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову".

Сьогодні  ми бачимо, що дуже багато державних чиновників не володіють  державною  мовою. Дуже багато навіть народних депутатів  не вміють написати без помилок диктанту. Я думаю, що було б дуже правильно, коли б сьогодні  в День української писемності усім складом  парламенту сісти і написати диктант, наприклад, на тему "як дотримуватися  Конституції". А потім  хай  би кожен депутат показав власноручно написаний  без підказки  диктант своїм виборцям.  І щоб   вони побачили, бо по рівню освіченості, по рівню безграмотності якраз і визначиться  як лакмусовий папірець хто є хто  в  українському парламенті. Тому я сподіваюся, що Голова Верховної Ради  підтримає подібну ініціативу  і ми з вами напишемо диктант, дай Бог, без помилок.

Чому я почав з української мови,  бо хто  не знає чи не пам'ятає, понад 300 різних указів і наказів виходило  про  заборону української мови. І тому наше з вами завдання, безумовно,  плекати її і підтримувати.

І так само надбання, як і українська мова, так само надбання  українського народу – українська  земля. І  ніхто з нас не має ні  морального, ні матеріального, ні юридичного права розбазарювати  українську землю. Тому фракція  Радикальної партії наполягає на невідкладному прийнятті рішення про мораторій   на продаж земель сільськогосподарського призначення. І той законопроект, який внесений про продовження мораторію на 1 рік, він абсолютно недостатній, бо це буде просто деребан землі. Ті, хто голосуватиме за те, щоб деребанити українську землю повинні чітко пам'ятати: ви позбавляєте майбутнє української нації. Народяться онуки, правнуки, де вони будуть ходити, де вони корів випасатимуть, селяни? Хоча сьогодні і корови вже тримати не можуть через ганебну політику влади, що немає ціни на молоко, немає ціни на сільськогосподарську продукцію, величезні ціни на паливно-мастильні матеріали, хімдобриво тощо. Все це внаслідок монополії, узурпації і олігархізації в тому числі на сільськогосподарському ринку. Тому ми вимагаємо від парламенту прийняття Закону про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення.

Також хотів би звернути увагу колег лідерів фракцій і народних депутатів, що сьогодні рівно 3 тижні як в урядовому кварталі стоїть тарифний майдан. Три тижні люди і днюють, і ночують під снігом, під дощем, на холоді для того, щоб вибивати від парламенту, від уряду, Президента прийняття рішень, які дадуть реальну можливість знизити вартість житлово-комунальних послуг. Це ключове питання сьогодні для людей. Мільйони людей не мають можливості сплачувати за комуналку. Мільйони людей внаслідок ганебної політики, яку проводить нинішня влада, Президент, уряд і парламентська більшість, мільйони людей доведені до жебрацтва. Так погано, як люди живуть сьогодні, не жили ніколи.

Тому ми вимагаємо завтра не просто прийняти Закон про скасування рентної плати на видобуток газу, цього недостатньо для радикального зниження тарифів, а й цілий ряд інших законів, зокрема, ми зареєстрували законопроект про ліквідацію "Нафтогазу". Корупційна контора, яка вимиває щороку десятки мільярдів гривень через корупційні схеми, а оплачувати це мають споживачі із власних кишень, пенсіонери, безробітні, бюджетники, молодь тощо. Тому ми вимагаємо скасування, ліквідації "Нафтогазу".

Ми вимагаємо прийняти в парламенті Закон про створення Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг, а не та квазікомісія, яка сьогодні незаконно створена указом Президента, очолює її колишній менеджер фірми "Рошен" Вовк, і ці "вовки" обкрадають людей через радикальне підвищення тарифів на світло, на воду, на житлово-комунальні послуги, на газ тощо.

Ви вимагаємо так само від парламенту негайно переобрати склад Центральної виборчої комісії, адже той склад, який сьогодні є, і  відсутність результатів виборів зайвий раз доводить про відповідальність влади - Президента, уряду, парламенту - за фальсифікацію виборів.

Ну, і найголовніше. Коли ви розказуєте про те, що парламент має прийняти безвізові закони, бо це дасть можливість боротися з корупцією,  немає сьогодні в Україні, кожен громадянин вам підтвердить, немає сьогодні в Україні реальної боротьби з корупцією, є імітація цієї боротьби. Вся країна знає махрових корупціонерів, які ховаються за депутатськими мандатами, тому що вони наближені до влади. А саджають пішок, які  видають боротьбу з корупцією, а насправді ведуть політичні переслідування.

Тому ми вимагаємо від парламентської більшості підтримати наш законопроект, який ми зареєстрували ще у вересні місяці (3098), про факти розслідування корупції з боку Президента Порошенка,  оприлюднені суддею  Апеляційного суду міста Києва Чернушенком, який в ручному режимі, Президент, керує судами, віддає незаконні вказівки. Не буде ніякого режиму безвізового, поки не буде реальної боротьби з корупцією і підвищення рівня життя громадян. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що майже дотримались регламенту.

Будь ласка, Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу. Шановні колеги, дійсно, багато питань виникає за останній час. Якщо продивитися, другий тиждень вся країна закінчує підрахунок голосів після місцевих виборів. Напевно, це неправильна ситуація, такого немає в жодній країні сучасного світу, щоб два тижні рахували голоси після місцевих виборів. З цим ганебним явищем треба закінчувати. І треба чесно сказати, що цей закон, який більшість провладна в парламенті ухвалила, на жаль, дав можливість найбільшим провладним партіям, а головне партії БПП,  провести все, що їм необхідно в комісіях, займатися фальсифікаціями, два тижні голосувати і рахувати потім голоси. На жаль, це практика, яка показує, що треба переглядати цей закон і приводити його до сучасних  європейських норм, які дадуть можливість і швидко голосувати, і правильно, по-європейські рахувати, не фальсифікувати підсумки виборів в комісіях під провладну партію.

Друге, безвізовий режим. Безумовно, партія "Відродження", наша фракція підтримує голосування законопроектів, які дадуть можливість громадянам без віз потрапляти в Європейський  Союз і зняти всі перепони. Але в той же час ми звертаємо увагу, що під час розгляду цих законопроектів виникло багато інших законопроектів, які підтягнуті під поняття, що це законопроекти для отримання безвізового статусу, безвізового режиму. І, на жаль, ми вимагаємо і ставимо питання, щоб нам показали вимоги Європейського Союзу написані на бумагах щодо того, які реально конкретні законопроекти необхідні для того, щоб безвізовий режим Україна отримала. Бо сьогодні під безвізовий режим намагаються прийняти ще низку законопроектів, які не мають жодного відношення до цього безвізового режиму, і в той же час знову посилюють тоталітарні провладні настрої в країні, які дають знову можливість владі отримувати додаткові функції, додаткові повноваження, і знову ми маємо ситуацію, коли влада вирішує свої питання замість того, щоб вирішувати питання людей.

Третє, на що хочу звернути увагу – тарифи. Безумовно, багато наобіцялося про зниження тарифів перед виборами, багато розмов було під час виборів. Ми вимагаємо все ж таки один раз поставити це питання на голосування, знизити ренті платежі, знизити тарифи по Україні і привести їх до економічно обґрунтованих. Досить дурити населення, досить дурити країну. Є можливість – уряд про це не один раз говорив, провладна більшість про це неодноразово говорили, більшість фракцій провладних коаліційних неодноразово говорили. Наша партія "Відродження" вимагає: ставте на голосування, давайте приймати рішення, досить про це говорити довго і безпереконливо. Одне голосування і воно все покаже, хто за людей, хто підтримує людей, хто хоче реально знизити тарифи, а хто хоче забовтати процес.

Наступне, ми уважно проаналізували, вже скоро буде рік діяльності уряду, Програму дій уряду на 2015-2016 рік, Програму діяльності Кабінету Міністрів, яка була затверджена 11 грудня 2014 року. Так само проаналізували Коаліційну угоду про те, що створюється провладна більшість в парламенті України, в минулому році прийнята. На жаль, вимушені констатувати, що по більшості питань стан виконання цієї програми уряду – максимум 20 відсотків, максимум. Ми пропонуємо, залишився місяць до того моменту, коли уряд має прозвітувати за рік своєї діяльності, давайте реально проведемо аналіз діяльності кожного міністерства, кожного відомства по виконанню Програми дій уряду. Ми уже сьогодні можемо сказати, що практично 70-80 відсотків цієї програми провалені і немає ніякої відповідальності відповідних міністерств і відомств про те, чому вони її провалили, хто був її виконавець і хто понесе відповідальність за це. Ми пропонуємо на засіданнях уряду, на засіданнях Погоджувальної ради почати підготовку до розгляду дій кожного міністра, кожного керівника відомства щодо виконання цієї програми і Коаліційної угоди.

По суті, провалили програми, як було сказано, податкову, провалили бюджетні зміни, провалили передачу бюджетних повноважень на місця, провалили нову продовольчу програму, провалили аграрний сектор, провалили реформу правоохоронних органів, судову реформу, якщо коротко, провалили нову економічну політику, зниження податків, зниження податкового навантаження на заробітну плату і всі внески відповідні. По суті, Програма дій уряду провалена, і ми бачимо її результати. Результатом є те, що сьогодні зовнішній і внутрішній борг країни – 2,5 трильярди гривень. Це шалена цифра, це, на жаль, цифра, яка показує, що ніякої економічної політики в Україні немає. Є політика соціального невдоволення населення. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Прошу всіх, шановні колеги, дотримуватися регламенту.

Будь ласка, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я хотів би перш за все від імені депутатської групи "Воля народу" засудити ганебні явища бійок і взаємних образ у стінах українського парламенту. Верховна Рада – це площадка для політичних дискусій та законодавчої роботи, решта – це сором перед виборцями і повне нівелювання образу українського парламентаризму в очах західних партнерів нашої держави. Саме тому закликаю всіх без виключення колег перейти від пустоблудства до конструктивної роботи, де увесь свій талант та розум направляти на знаходження цивілізованих шляхів виходу з політичної та економічної кризи, які зараз вирують в Україні.

Щодо порядку денного, хочу зазначити, що депутатська група "Воля народу" повністю підтримує євроінтеграцію і зробить все можливе в межах Конституції України, в межах здорового глузду для скорішого запровадження безвізового режиму. При цьому, ми переконані, що Європейський Союз передусім зацікавлений у результатах справжніх реформ в Україні, а не в їх імітації та в кількості прийнятих законів. Тим більше, коли під грифом євроінтеграції надаються відверто недоопрацьовані законопроекти чи такі, що напряму порушують конституційні права громадян України або містять для них серйозні правові ризики.

Наша група підтримує боротьбу з корупцією як основний виклик для становлення української держави. Водночас ми вважаємо недопустимим під гаслами євроінтеграції законодавчо збільшувати повноваження судової та силової державної машини до її повного реформування та перезавантаження.

Позиція депутатської групи "Воля народу" дуже чітка: ми не будемо голосувати за ті законопроекти, які містять грубі порушення і без того мізерних прав простих громадян. Сплине зовсім небагато часу і українці нам, м'яко кажучи, не подякують, коли зіштовхнуться з дискримінаційними нормами законів, які були прийняті в ажіотажі очікування єднання з Європейським Союзом. Мова іде про закони, що стосуються накладання арешту на майно, вдосконалення інституту спеціальної конфіскації, створення Національного агентства управління конфіскованими активами та утримання його. Ряд європарламентарів вже прокоментували ситуацію, що склалася із цими законами, які я перелічив, що після обробки Верховною Радою вони стали ще гіршими. І якщо такі закони прийняті, це не буде зараховано Європейським Союзом.

Ми знаємо, що робота, Володимире Борисовичу, ведеться по цим законам, і хотілося б отримати не безпосередньо перед голосуванням ті зміни, а завчасно, щоб можна було опрацювати.

Ажіотаж з безвізовим режимом має своє підґрунтя, але ж ми всі бачимо, в порядку денному сьогодні немає законопроектів з тих питань, які турбують більшу частину українців. Всесвітній банк підняв мінімальний рівень життя людей від 1 долара 25 центів до 1 долара 90 центів, це еквівалент 57 гривень на добу, і якщо цю статистику брати за основу, то ми бачимо, що сьогодні близько 10 мільйонів українців знаходяться на межі виживання. І поки парламент б'ється за безвізовий режим, більшість наших громадян турбуються про те,  як нагодувати своїх дітей.

Натомість, як минулого сесійного тижня, так і цього, бачимо, що питання реальної підтримки простої людини займає незначний внесок у порядку денному.

Я, Володимире Борисовичу, звертаюся до вас, тому що думаю, це технічна, напевно, помилка. Законопроект, який був обговорений (2495), щодо змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування закладів охорони здоров'я, він був обговорений, а в блоці "законів, що були обговорені", будуть голосуватися 10 числа, його немає – 2495.

Також хотілося б, щоб 2093, 1479 також не в середу в другій половині дня були, щоб ці законопроекти були проголосовані, бо вони надзвичайно важливі.

І наша депутатська група наполягає, щоб акцент законодавчої роботи парламенту нарешті змінився від популістських законів на соціально орієнтовані. І тоді ми просимо включити до порядку денного слідуючі законопроекти. В принципі, щоб не гаяти часу своїх колег, ми листа вам віддали, щоб я їх не називав повторно. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, колеги, шановний Голово, шановні журналісти! Минулого тижня парламент не впорався зі своїм основним завданням. Було провалення важливого пакету законопроектів з лібералізації візового режиму. Нагадаю усім тим, хто забув, або зараз вже називають ажіотажем очікування, що Революція гідності розпочалася з того, що люди вийшли за своє право жити в європейській сім'ї. Молоді люди боролися і вмирали за право, в тому числі і вільно подорожувати Європою, їздити в Європу без віз, навчатись в європейських університетах. У четвер частина депутатів сплюндрувала це прагнення. Я нагадаю депутатам, що...

 

(Шум у залі)

 

БУРБАК М.Ю. Ви будете виступати, ви скажете, перепрошую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Андрій Анатолійович. Колеги, я закликаю до дисципліни. Я прошу.

 

БУРБАК М.Ю. Нагадаю депутатам, що судять не по словам, а по своїм ділам. Багато галасу в залі парламенту стосовно того, що уряд вносить недолугі законопроекти. Пам'ятаєте, у нас була перерва три тижні, два з яких була робота в комітетах. То, певно, був час депутатам попрацювати, внести свої поправки і підготувати проекти до голосування для того, щоб ми не провалили його на засіданні. У вівторок останній день, коли можемо цю ситуацію виправити.

Тому фракція "Народного фронту" звертається до вас, Володимире Борисовичу, з пропозицією у вівторок працювати з максимально скороченими перервами і до повного прийняття візового пакету. Українці повинні вільно пересуватися Європою.

Наступне. В порядку денному в четвер стоїть законопроект 2114 - про Державне бюро розслідувань. Ми пропонуємо, пане Голово, перенести  його розгляд на вівторок і розглянути разом з невідкладними законопроектами. Приймаємо цей закон, формуємо бюро, обираємо керівника і ставимо  крапку в дискусії про прокуратуру і репресії. Прокуратура повинна займатися лише своїми  прямими функціями: представлення, обвинувачення і  захист  прав  держави в суді.

У вівторок разом із законопроектом про Державне бюро  розслідувань   "Народний фронт"  підтримує продовження мораторію на землю.  Фракція  "Народного фронту"  голосуватиме за  продовження  мораторію, однак необхідно розробляти і Закон про ринок землі, і наповнювати  Державний земельний кадастр.

У нас залишилися неприйняті закони про поліцію. Нагадаю, що  в суботу у нас   вже була  презентована поліція в Україні, але в понад  100 законів  треба внести технічні правки. Тому  цього тижня ми повинні ліквідувати цю прогалину і прийняти  відповідний  законопроект.

Просимо включити до  порядку денного  роботи парламенту на вівторок і проект Закону про Національну комісію, що здійснює  державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (№ 2966) і проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування  ринку природного газу (№ 3325). У вівторок стоять законопроекти про реформування  ринку газу, але цей законопроект є основним в пакеті реформи   газового ринку.

Звертаю увагу, що треба нагально розглядати і законопроекти  з децентралізації,  це:   2981, 82, 83 і 84.

І ще одне важливе питання. Мій колега   сьогодні розпочав свій виступ  з того, що  сьогодні  День української писемності.  24 роки ми живемо в  незалежній Україні, останні  роки боремося за  її цілісність та незалежність, відстоюємо  європейські цінності, але досі не прийнятий Закон України  про Державний прапор. Уряд розробив і вніс законопроект  № 3334. Прошу, пане Голово,  дати доручення невідкладно розглянути його в комітеті і винести   для голосування в зал. Дискусій не повинно бути, але ми повинні жити з прапором, який   затверджений чинним законодавством.

І наостанок, про прикрий інцидент, який стався минулого четверга.  Депутати "Народного фронту"  зареєстрували постанову № 3429, якою передбачається об'єктивне розслідування всіх обставин справи і всіх сторін, які  приймали там участь. Зараз багато точиться розмов  в пресі, і не завжди ЗМІ розповідають  про всі події об'єктивно. Тому маємо  раз і назавжди з'ясувати  обставини цього інциденту та поставити крапку і в цій історії, і в історії рукоприкладства у парламенті взагалі. Це майданчик для дискусій і прийняття законів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко. Потім Єгор Соболєв.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вітаю всіх! Хочу розпочати з того, що сьогодні 15-й день іде підведення підсумків місцевих виборів. Хочу нагадати, що в Польщі на парламентських виборах за дві години оголосили результат. Я думаю, що будь-яку цивілізовану країну світу взяти, більше ніж за добу-дві ніхто результат не рахує, у нас – 15-й день. Крім того, по закону на це відведено всього 10 днів.

Я хотіла би зараз звернутися до Президента України, до Генерального прокурора, до Міністра внутрішніх справ, хто відповів за те, що 15-й день іде фальсифікація результатів виборів? Тому що 15 днів можна тільки творити фальсифікацію, а не рахувати реальні результати. Я думаю, з трьох разів ви можете здогадатися, на чию користь іде ця фальсифікація по всій країні.

Друге. Ви знаєте, що відбулася дійсно жахлива подія, коли пан Тетерук вдарив скляною пляшкою по голові Олександру Володимирівну Кужель. Депутат Тетерук, це член "Народного фронту", і, як наслідок, покритий урядом. То хочу сказати, що в будь-якому суспільстві розвиток суспільства визначається тим, як суспільство відноситься до дітей, до літніх людей і до жінок. Ну, я думаю, що ми подивимося, як буде в парламенті це відбуватися.

Є два проекти постанови: один - про звернення до пана Тетерука скласти повноваження, другий – звернення до Генеральної прокуратури подати документи по Тетеруку на зняття депутатської недоторканності і розслідування.

Хочу сказати, що всі ці дні після цього інциденту уряд, влада діяли настільки брутально, що їм вдалося по залежним від них каналам телебачення звинуватити Олександру Володимирівну в цьому інциденті. Вона лежить зі струсом мозку і з дуже глибокою психологічною травмою, зараз знаходиться в лікарні. Якщо і далі це буде продовжуватися, всі підзвітні канали будуть таку істерію нагнітати, що винна жінка.

По-друге, Міністерство внутрішніх справ дало скомпельований відеозапис, де немає нічого, що підтверджує реальне нанесення тілесних ушкоджень. Крім того, покрито все, і сьогодні частину депутатів настрополяють говорити, що це Олександра Володимирівна винна.

Я хотіла би, щоб так, як ми домовлялися, першим пунктом порядку денного стояли ці 2 постанови. Якщо вони не будуть прийняті, то, очевидно, що чекати демократії, моральності, духовності від парламенту просто не є можливим.

Друге. Це тарифи. Я хочу вам сказати, що те, що відбувається з тарифами перейшло всі межі. Ви знаєте, що для промисловості встановили вже ціну 5700 з чимось гривень за тисячу кубічних метрів. При чому керівник НАК "Нафтогазу" пояснив, що це найвища ціна на імпортований газ і тому немає змісту для промисловості ставити вищі ціни. Але для людей залишається 7188 гривень за тисячу кубічних метрів. Де совість? Де честь? Де хоча б елементарний професіоналізм? І тому наші вимоги по тарифам дуже очевидні.

Перше. Знизити тариф на рівень зниження імпортованої ціни на газ.

Друге. Розглянути Закон про ренту негайно. І так само знизити хоча б на 20 відсотків тарифи для людей.

По-третє, збільшити з 200 кубічних метрів на місяць для тих будинків, де є опалення власне, персональне, індивідуальне до 400 кубічних метрів на місяць. Це мінімум, мінімум. А говорити взагалі треба про більші речі.

І останнє. Це не беріть у людей український газ на свої комерційні оборудки. Зупиніться! Віддайте газ українського видобутку для споживання людей так, як віддавалося 25 років всіма урядами. Тільки цей уряд віддав газ українського видобутку кланам, а людям сує імпортований газ. Просто перейшли всі межі.

Я хочу просто повідомити вам, якщо цей парламент і цей уряд нічого не зробить, ми будемо звертатися до новообраних місцевих рад і будемо піднімати хвилю тиску на цей уряд для того, щоб він трошки до тями повернувся стосовно тарифів і інших речей: обкладання пенсій податком, що переходить всі межі, субсидії, які сьогодні мусять отримати 80 відсотків людей в країні.

І хочу сказати, що по законам про безвізовий режим, якщо б уряд не подав такі низькоякісні закони, які не відповідають ключовим документам Європейського Союзу, ці закони вже давно були б  прийнятті. І це треба мати вищий цинізм, щоб перекладати на парламент відповідальність за абсолютне сміття, яке було подане замість законопроектів в парламент. І я переконана, що після роботи парламенту завтра ці законопроекти будуть прийняті. Партія "Батьківщина" буде за це голосувати. І ще раз підкреслюю, що партія "Батьківщина"  не збирається…

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Завершуйте, 20 секунд.

 

         ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу, дайте можливість завершити.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Так працює система. Завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ця неповага продовжується і тут.

Тому я підкреслюю, що партія "Батьківщина" не збирається виходити з коаліції, і не треба робити на цьому шоу по всім каналам телебачення. Поки іде війна, партія "Батьківщина" в коаліції залишається, не поділяючи політику уряду.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Юліє Володимирівно.

Прошу, Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

СОБОЛЄВ Є.В. Ми нагадуємо про рішення, про які ми домовлялися, не раз обговорювали, але які чомусь не приймаються парламентом. 

Перше прохання до колег з "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту". За даними Володимира Гройсмана, ви є дві фракції, які не подали Президенту України після його неодноразових звернень кандидатури в новий Центрвиборчком. Якщо проблема тільки в позиції "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", прохання подати кандидатури, бо ви бачите, справді, що у нас відбувається з виборами, або з маніпуляціями з виборами.

Друге прохання. Ми з вами не раз говорили про те, що не можна  приймати рішення голосами "Опозиційного блоку", коли "Самопоміч" проти.  Це означає, що в Раді фактично існує інша коаліція. Оцей проект призначення виборів в Маріуполі є знову повторенням старої дороги, яка почалася з призначення Віктора Шокіна.

Ще раз нагадаю, "Самопоміч" пропонує призначити повторні вибори в Маріуполі і в Красноармійську, бо попередні вибори не відбулися.

Володимире Борисовичу,  до вас нагадування. Ми говорили з вами на Погоджувальній раді минулого тижня, що Віктор Шокін має прийти в парламент і відзвітуватися по справі "діамантових" прокурорів. Справу розвалюють. На слідчих йдеться тиск. Вони офіційно про це заявили. Парламент не може робити вигляд, що проблеми немає. У мене прохання відповісти, коли Генеральний прокурор буде звітувати, як ми домовлялися, в українському парламенті.

Податкова реформа. Я думаю, що зниження податків – це одна з небагатьох речей, які ми справді  можемо зробити разом всупереч  всіх інших протиріч. Величезне прохання звернутися до своїх представників уряду, величезне прохання почути Прем'єр-міністра. Зниження податків з наступного року є ключовим завданням коаліції "Європейська Україна" на  той  час, що  їй залишився до кінця року з цим урядом. Ми не можемо робити заручником протистояння Мінфіну і податкового комітету ідею справжнього бізнесу, ідею можливості його творити, ідею нормальних податків для  цих бізнесменів, які готові залишатися в Україні і творити нові робочі  місця, реалізовувати нові  проекти. Якщо ми не зробимо це негайно, то це вдарить не тільки  по бізнесу, це вдарить по можливості прийняти нормальний бюджет. Тому прохання до уряду, прохання до фракцій, які делегували насамперед керівництво уряду і керівництво економічним блоком уряду,  обговорити з ними це. Зниження податків і підготовка якомога швидше бюджету на основі цих нових  нормальних, прийнятних  для бізнесу податків, є справді завданням номер один.

І про ціни на газ. Говоримо про це із засідання в засідання. Є один спосіб припинити спекуляції, припинити дестабілізацію, припинити обурення людей, коли кожен буде  бачити чому є така ціна. Нагадую, що парламентська комісія відзвітувала парламенту, що частина  цифр взяті "зі стелі",  не відповідає реальному  стану справ.

Тому ще одне величезне прохання, вимога, потреба до комісії, яка порахувала ціни на газ, вона має організувати перерахунок і вивісити в Інтернеті все до кожної цифри, щоб вся країна знала, так, я плачу і я плачу справедливу ціну, вона не менше,  скільки воно коштує, але вона і не більше, скільки воно коштує.

Ще раз у присутності Юрія Луценка повторюся, прохання до "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", внесіть кандидатури в новий Центрвиборчком. Якщо це єдина проблема, яка заважає Президенту подати нових членів замість Охендовського і 12-и людей, чиї повноваження закінчилися півтора роки тому, то велике прохання, не затягуйте. За даними  спікера парламенту, внесла "Батьківщина", внесла "Самопоміч", внесла Радикальна партія, тільки "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" не зробили цього. Давайте це зробимо. Охендовський, справді, є  загрозою, в тому числі не тільки чесним виборам, а й нашій єдності і успіху держави.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Доброго дня! Прошу вибачення за запізнення.

Стосовно репліки про ЦВК, мені чомусь здається, що у Львові все-таки треба обрати мера, а вже потім формувати нове ЦВК. Бо якщо ми залишимо Львів та інші міста без другого туру виборів через формування нової ЦВК, нових процедур, це було б нечесно. Відразу після завершення виборів наша партія внесе, чи наша фракція внесе пропозиції Президенту, і впевнений, що до кінця цього року нове ЦВК буде сформоване.

Стосовно порядку денного, ми виступаємо за те, щоб єдиним головним пріоритетом цього тижня було голосування за закони, що роблять можливим безвізовий режим. Сьогодні, як відомо, збираються обидва комітети, і в мене прохання до всіх фракцій зорієнтувати своїх депутатів, членів профільних комітетів, по-перше, на явку, по-друге, на сумлінну роботу. Бо, на жаль, закони унеможливлювали їх прийняття тоді, у четвер.

Я хотів би тут, у присутності представника уряду, сказати  про недопустимість заяв Прем'єр-міністра, що ми покривали корупцію, бо, перепрошую, норма, по якій можна було арештовувати майно і вже його без конфіскації продавати, є повною корупцією, і її вніс ніхто інший, як Кабінет Міністрів. Треба над законами працювати. Не просто їх переписувати з інших мов і перекладати на українську, але ще й думати про українські реалії. Тому над законами треба працювати, але прийняти ми їх маємо уже у вівторок. Прохання ще раз до всіх фракцій, щоб була забезпечена явка.

Стосовно інших законів, ми пропонуємо також розглянути постанову, яку внесла наша фракція щодо інциденту між Тетеруком та Кужель, і зняти напругу з цього приводу. Бо якщо "Батьківщина" не буде відвідувати сесію, це погано закінчиться і для законів, і для коаліції, і для країни в цілому. Така наша загальна позиція.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Юрію Віталійовичу.

Будь ласка, Степан Іванович - представник Президента, потім Віце-прем'єр Зубко.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, всім доброго дня! Шановний пане Голово! Хочу сказати, що ми багато говоримо сьогодні про важливі історичні дати. Коли ми звертаємося до Дня української мови і писемності, то перш за все ми повинні бути відповідальними за це духовне джерело життя і оберіг нашої держави.

Коли ми говоримо сьогодні про те, що ті події, які відбуваються останнім часом, риторику ненависті в інформаційному просторі і ворожнечі в публічній площині не можна пояснити сьогодні тим, як пояснювалося буквально декілька тижнів тому. Звинувачення Президента про те, що гинуть люди, немає перемир'я, не рухається поступово відродження економіки і соціальних статусів показало те, що послідовність дій Президента разом з парламентом, і ми з вами, приймаючи багато законів, зуміли призупинити пролиття крові. Ми зараз будемо чіпатися інших позицій.

І коли говорять мені про ЦВК, я вже пояснював окремим членам коаліції, що ми дзвонимо три місяці про ЦВК, а сьогодні рівно місяць як дві політичні сили тільки подали членів ЦВК. ЦВК – це не є тільки "Блоку Петра Порошенка" і чотирьох представників Ради коаліції, ЦВК сьогодні повинні подати всі фракції і групи, є положення, яке потрібно виконати. Я прошу дійсно подати всі фракції і групи, відповідно за словами нашого Президента.

Разом з тим, хочу сказати, що численні "гарячі патріоти" виконують те, що розхитує країну і гілки влади. У нас парламентсько-президентська республіка, і коли ми говоримо сьогодні про наші дії, вони повинні бути єдині, консолідовані, ефективні.

Я хочу сказати те, що розхитати і розвалити з

середини ми сьогодні не маємо права. Тому що є багато позицій, які ми повинні зробити: дискусія, розуміння і взаємоповага.

Я хочу сказати, що історично склалося те, що ми повинні сьогодні виконати. Це слова митрополита Андрея Шептицького, пряма мова: "Любіть всі своє, свого тримайтеся і про своє дбайте, але стережімося ненависті, бо ненависть – це чувство не християнське. Стережіться і між собою ненависті і роздору, залиште її патріотичності, партійності, скопляємо свої сили, бо сили розділені завсіди будуть слабими". І тільки в єдності парламенту і дій з Президентом ми можемо сьогодні призупинити. Позиція Президента є чітка, зрозуміла і завжди погоджена з парламентом через законодавство. "І коли усі, що почуваються українцями, не хотять працювати для добра України, нехай забудуть про які-небудь партійні роздори, нехай працюють у єдності і згоді над вбудовою так дуже знищеного большевиками нашого економічного і культурного життя. Тоді й бозя надія, що на підвалинах солідарності і устильної праці всіх українців постане соборна Україна, і не тільки як велике слово та ідея, але як живий, життєздатний, здоровий, могутній державний організм", - що сказав Андрей Шептицький як державник.

І на закінчення хочу сказати дуже важливу позицію, що ці закони, які ми проговорюємо на Погоджувальній раді, на Раді коаліції, і коли отримують 226 і вносяться до зали, я не розумію окремих позицій вже як депутат, чому виникають такі суперечки, які не повинні виникати.

Разом з тим, щодо законодавчих ініціатив глави держави, які потребують розгляду на цьому тижні, - це є блок фінансової сфери, сфери національної безпеки і оборони. І підтримуємо цю позицію, що ефективність парламенту повинна бути виражена в голосуванні законів. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Геннадій Григорович Зубко, Віце-прем'єр-міністр.

 

ЗУБКО Г.Г. Шановний пане Голово, шановні учасники засідання! В  першу чергу хотів би зазначити, що на цьому тижні в порядку денному стоїть 26 урядових законопроектів, і якщо говорити про ту кількість, скільки законів взагалі було подано від уряду, я хотів би, щоб дійсно при підведенні  підсумків цього року ми розглянули скільки було внесено в парламент, скільки було розглянуто парламентом урядових законопроектів і скільки було прийнято, і оцінювати ефективність на зворотньому русі, скільки ми разом відпрацювали по тим реформам, як вони сьогодні прийняті і як вони працюють в Україні.

Що я хотів би зазначити? Що сьогодні є дійсно вимоги суспільства, є дійсно вимоги громадян з приводу проведення реформ і боротьби з корупцією, боротьби за лібералізацію візового режиму - і саме ці питання піднімаються на цьому тижні. І завтра, у вівторок, в 7-ми законопроектах будуть розглядатися саме спільно ці питання: питання боротьби з корупцією і питання лібералізації візового режиму. Тому я прошу підтримати ці 7 законопроектів. І скажу відверто, можна удосконалювати будь-скільки і витратити будь-скільки часу на те, щоб зробити ще краще те, що подано. Питання не якості, питання в тому, щоб в нюансах взагалі не втратити суть цих законопроектів, які сьогодні ЄС вимагає від нас, щоб Україна прийняла, і система державної служби, система взагалі боротьби з корупцією була прозорою. І це головні питання, які сьогодні саме зазначені в цих 7-ми законопроектах.

Те, що стоїть сьогодні питання про ринок газу, про ринок ціноутворення, я також хотів би, щоб ви підтримали не тільки ті 2 законопроекти, які стоять про ринок газу в порядку денному, а ще і законопроект 3325, який є основним законопроектом і який повинен бути розглянутий в комплексі. І ми знаємо, що 4.11 пройшов комітет, на якому був розглянутий цей законопроект, тому прошу розглянути це в комплексі. Чому? Тому що ринок газу, Закон про ринок газу дає можливість чітко визначити, що є товаром, хто повинен його транспортувати і яким чином цей ринок повинен функціонувати.

Те, що стосується питань, які піднімали голови фракцій у своїх виступах. Я би хотів зазначити, що питання бюджетної децентралізації, яке пройшло, і прийнято, до речі, разом з урядом Верховною Радою, яке записано саме в Коаліційній угоді, воно вже є. І сьогодні до 40 відсотків збільшені місцеві бюджети ефективно використовуються. Але я хотів би зазначити, що нас чекає ще додаткові питання, які повинні розглядатися з приводу бюджетної децентралізації, тому що тільки 159 об'єднаних територіальних громад на 25 жовтня отримали свої нові органи місцевого самоврядування, обрали своїх голів, і саме головне, хочуть перейти на прямі бюджетні відносини з 1 січня 2016 року і рухатися в тому, щоб збільшувати і виконувати свої власні повноваження, брати на себе відповідальність.

Те ж саме стосується питань, які піднімалися при формуванні Національної поліції. Я прошу підтримати ті 2 законопроекти, 3387 і 3225, які стоять в порядку денному, для того, щоб закінчити реформу Національної поліції, яка практично де-факто з 7 листопада вступила в дію. І на сьогоднішній день є 10 днів "перехідних положень", при яких практично та міліція, яка відходить в минуле, переходить до виконання обов'язків поліції. І прошу також ці питання розглянути в порядку денному.

Також піднімалося питання взагалі податкової реформи і взагалі тих питань, які стосуються функціонування Державної фіскальної служби. Ви знаєте, якщо народні депутати разом з усіма іншими представниками уряду спілкуються з людьми, спілкуються з бізнесом, вони могли би чітко зазначити, що сьогодні питання стоїть не тільки у відсотках, які повинен сплачувати бізнес. Сьогодні питання дуже серйозне, стоїть питання адміністрування: яким чином збираються податки, яким чином тиснеться на бізнес. І не питання, скільки бізнес повинен заплатити, коли до нього приходить податкова поліція, відкриває кримінальне провадження, накладає штрафи, а потім при знижених відсотках система адміністрування також неефективно працює. Тому я прошу розглянути на цьому тижні 3 законопроекти, які є погодженими меморандумом з Міжнародним валютним фондом і які стосуються саме питань адміністрування надходжень до бюджету.

І наостанок хотів би зазначити про те, що тут багато говорилося про економічний блок, про ті питання, які стосуються взагалі зміни по підсиленню можливості бізнесу, який працює сьогодні в Україні.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  30 секунд, завершуйте.

 

ЗУБКО Г.Г. Тому я хотів би буквально два слова надати Міністру економіки для того, що він зазначив, що 12 листопада буде внесено в парламент. Тому що цей день визначений, як день економічного блоку і розгляду урядових законопроектів.

На жаль, питання по децентралізації, законопроекти по децентралізації ми відкладаємо. Тому що розуміємо, що сьогодні саме питання законопроектів, які стосуються економічного блоку, є надважливими для країни. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Геннадію Григоровичу, хочу нагадати, що це засідання Погоджувальної ради і тут слово надає Голова Верховної Ради.

 

ЗУБКО Г.Г. Я попросив, якщо є можливість.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Зовсім інша справа. Ми дамо дві хвилини, щоб висловився Міністр економіки.

Шановні колеги! Я просив би голів комітетів у письмовій формі сформувати пропозиції. Бо я пояснював минулого разу, що коли ви наговорюєте номера законів, а після того люди сідають, розшифровують все, що сказано під стенограму, і на це витрачається багато часу. Тому краще передати у письмовій формі і, можливо, там додати, що б ви хотіли додати з точки зору необхідності.

Будь ласка, по бажанню, хто хоче з голів комітетів висловитися?  Починаємо праворуч, бо минулого разу було ліворуч. Будь ласка, Тарас Кутовий.

 

КУТОВИЙ Т.В. Шановні колеги! Шановний Володимире Борисовичу! Що стосується порядку денного, четверга і економічного блоку, у нас винесено 50 законопроектів. На жаль, серед п'ятидесяти лише один від аграрного комітету. У нас переконливе прохання законопроект 2558а, оскільки він один із п'ятидесяти від аграрного комітету винесений, хоча би поставити в першу десятку, щоб ми могли його розглядати. Це законопроект, що стосується дерегуляції в АПК, розглядаємо вже декілька раз, виносимо в порядок денний, ніяк не можемо дійти до його розгляду. У мене велике прохання від всього комітету, будь ласка,  давайте його розглянемо раніше, щоб ми насправді могли показати, що ми  зважаємо на це питання.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

КУТОВИЙ Т.В. У мене  ще хвилина є.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В.  Володимире Борисовичу, якщо можна, це питання.

Друге питання. Я у  письмовій формі  передавав  вже декілька разів ті законопроекти, на яких  би  ми хотіли зосередити увагу. І, якщо можна, все-таки  збільшити   присутність аграрних законів, оскільки, якщо  ми дивимося по статистиці, аграрний комітет там один в трійці, який розглядає по кількості, але напевно, що в трійці серед останніх, коли приймаються закони  Верховної Ради. 

Також, що стосується минулого обговорення питання про мораторій, хочу повідомити і громадян, і шановну Погоджувальну раду, що комітет розглянув на своєму засіданні минулого тижня всі  законопроекти, які стосувалися питання  мораторію. Переважна більшість членів комітету, а це 22 з  30 членів комітету,  прийняли рішення підтримати законопроект  3404. Ми раді, що він стоїть  у порядку денному і дуже би просили всіх колег мати згуртовану позицію. Я і всі члени комітету готові до обговорення з усіма фракціями, щоб ми мали результативну позицію.  Суть  цього законопроекту підтримана, говорить про те, що мораторій буде  продовжено. Але разом з тим, ми хочемо, щоб Кабінет Міністрів   у  терміни до 1  березня розглянув закон і подав на Верховну Раду, що стосується обігу земель сільськогосподарського призначення. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую. Я думаю, що є необхідність у  нас визначити день пленарний і присвятити його питанням аграрної  політики, визначити по законам пріоритетність. І давайте ми це зробимо  до кінця листопада, заплануємо такий  день і проведемо.

 

КУТОВИЙ Т.В. Комітет абсолютно готовий наповнити декілька днів  порядку денного.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка, вносьте пропозиції. Дякую.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ті законопроекти, які внесені у порядок денний щодо бюджетного комітету,  вони  в принципі розглянуті. Але є декілька прохань, я хочу скористатися  присутністю  Віце-прем'єр-міністра, щодо   законопроекту 3191. Мова іде про  збільшення бюджетних призначень майже на 29 мільйонів гривень Державному управлінню справами. Відповідно до висновку Головного науково-експертного управління для прийняття виваженого рішення слід  отримати відповідний  експертний висновок Кабінету Міністрів України. Я сподіваюсь, що це підприємство має бути в принципі прибутковим в нашій країні. І тому я б хотів, щоб, коли ми будемо на пленарному засіданні розглядати цей законопроект, Кабінет Міністрів мав свою точку зору з цього приводу.

І стосовно 3040, 3041. Я сподіваюсь, що їх послідовність відповідно буде така, як і передбачено нашою процедурою. Спочатку приймаємо 3040 в другому читанні, бо 3041, який розглянутий комітетом, є похідним. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Так воно і є, наскільки я розумію. Так, воно так і є. Дякую.

Іван Рибак, будь ласка.

 

РИБАК І.П. Шановний пане Голово, шановні колеги! Комітет з питань екологічної політики просить також провести День чистого довкілля. І протягом одного дня пленарного розглянути саме екологічні законопроекти. На сьогоднішній день в цілому парламентом протягом року нашої роботи прийнято тільки 3 законопроекти, а розглянуто в першому читанні 6 законопроектів, що є дуже-дуже-дуже мало.

Просимо на цей тиждень у зв'язку з тим, що Кліматична конференція, її вищий рівень, буде у Парижі в перших числах грудня розглянути законопроект 2009а - щодо оцінки впливу на довкілля, а також по чорнобильській тематиці 2 постанови – (3425) про відзначення 30 років Чорнобиля "Уроки та перспективи проведення парламентських слухань" та вшанування 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи щодо затвердження плану заходів.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет з питань інформатизації та зв'язку очікує від Кабінету Міністрів доопрацьований законопроект номер 3224, як заявив Прем'єр-міністр на пленарному засіданні 5 листопада. Тому питання розгляду цього законопроекту виключно зараз залежить від подання Кабінету Міністрів.

Комітет готовий дуже швидко його відпрацювати. Я хочу звернути на це увагу. Це заявив Прем'єр-міністр на пленарному засіданні.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я пам'ятаю цю заяву. Я просто з'ясовую, чи ми повернули його.

 

ДАНЧЕНКО О.І. І також у середу ми розглянемо законопроект, дуже багато питань було по законопроекту 2544а, про електронні довірчі послуги. Він буде розглянутий в середу і його можна буде на наступний пленарний тиждень ставити на голосування. Попередньо висновки будуть позитивні, ми його вже розглянули. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Завтра Міжнародний день науки і наукова спільнота в Україні очікує від парламенту прийняття нарешті в першому читанні Закону про наукову і науково-технічну діяльність. Цей закон викликав величезну, широку дискусію. Уявіть собі, що у нас до кабмінівського законопроекту три альтернативні. І ми провели серйозну роботу з усіма авторами законопроектів з різними фракціями з приводу погодженої позиції, з якою ми можемо вийти з цим законом, і він має об'єднати залу.

У мене прохання, Володимире Борисовичу. Зараз в порядку денному воно стоїть на початку. Якщо ми в результаті обговорень перенесемо цей закон в те місце, коли зал знову розділиться попередніми позиціями, ми можемо завтра в цей Міжнародний день науки провалити це голосування, не зважаючи на всю попередню роботу. Тому я дуже прошу голів фракцій, голів комітетів, поставтесь з розумінням до того, щоб завтра все-таки у Міжнародний день науки цей закон розглядався справді і на початку дня.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Ліліє Михайлівно. Зараз порадимося. Все ж таки була така думка, щоб розпочинати з безвізового пакету і далі виходити на науково-технічну діяльність.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. З безвізовим пакетом, зрозуміло, буде дуже багато дискусій.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  А я думаю, що сьогодні після засідання комітетів і  політичної позиції фракцій, я думаю, що питання буде абсолютно нормальне. Ну, ми порадимося з вами, колеги. Я би хотів, щоб ми прийняли і безвізовий режим, і науково-технічну діяльність, і ренту на газ, і мораторій на землю.  Ну, це залежить від нас з вами. Будемо мобілізуватися. Давайте порадимося, як скажете. Я вважаю, що він має бути  розглянутий за повною процедурою. Тут фактично раз, два, три, чотири законопроекти. І це все може забрати дуже багато часу.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Я перепрошую. Я хотіла б сказати, що нами проведена така робота вже по узгодженню позицій, що ми можемо його розглядати за скороченою процедурою.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Якщо буде така пропозиція, я двома руками "за". Якщо це вже результат обговорень численних слухань і буде підтримана така пропозиція залом, я категорично підтримую. Бо друге читання, фактично ми підійшли до того, що ми всі таблиці пройшли, зараз комітети узагальнять (я маю на увазі по безвізовому режиму), і якщо буде тільки політична воля, маємо достатньо ефективно пройтися.

Тоді добре. Тоді, якщо немає заперечень, розглядаємо за скороченою процедурою, з нього і розпочинаємо. Приймається така позиція, колеги? Дякую.

Будь ласка, Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний головуючий! Шановні колеги! Ви знаєте, що сьогодні охорона здоров'я у нас - це, на жаль, та велика  чорна  діра, в якій нічого не відбувається. Не відбувається, власне, внаслідок відсутності адекватної кадрової політики. Розуміючи ситуацію, що, власне, ця проблема не буде швидко вирішена і є надзвичайно заполітизованою,  Комітет охорони здоров'я вийшов з ініціативою і готовий на сьогоднішній день  запропонувати абсолютно чітку стратегію розвитку охорони здоров'я для  держави, яку мав би прийняти кожний наступний міністр. Тому для Комітету охорони здоров'я це вкрай важливо. Ми працюємо в  Міністерстві охорони   здоров'я сьогодні активно і плідно, разом з  Нацрадою реформ, разом з профільними заступниками, які працюють над розробкою стратегії, що має відбутися з охороною  здоров'я, як нам перейти до страхової медицини. Тому вкрай важливо поставити в парламент, для того щоб вони також пройшли голосування, і  про проведення  парламентських слухань на тему "Про реформи охорони здоров'я в Україні" на 16 грудня,  це питання виносилось вже чотири рази, але воно ніколи  не доходить до  голосування. І це схоже вже просто на бойкотування проблем охорони здоров'я. Тому дуже прошу  вас поставити це питання так, щоб воно  було проголосовано, елементарне питання.

А наступне, це рекомендації парламентських слухань щодо військово-медичної доктрини, які є, знову-таки, стратегічним документом, які дають завдання  профільним міністерствам  розробляти пакети документів, які будуть захищати стратегічну безпеку  і здоров'я українських  громадян. Не тактично вирішувати питання сьогодні, а думати, що буде в нашій  країні через 10 і 20 років.

Ці питання  узгоджені з головою фракції, прошу вас  поставити так, щоб вони, нарешті, були проголосовані. Тому що потім, я не знаю, як дивитись людям в очі і пояснювати, чому нічого не робиться.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я погоджуюсь з тим, що вони мають бути всі проголосовані, але, на превеликий жаль, результативність день від дня, вона різна. Я б дуже хотів, щоб ми працювали до повного вичерпання порядку денного.

Ліліє Михайлівно, хотів запитати про цей закон, ви знайшли спільну мову на комітеті, тобто який буде базовий закон?

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Буде базовий урядовий, але із застереженням певних позицій з інших альтернативних законопроектів, які будуть включені до другого читання.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   І всі з цим погоджуються?

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Всі з цим погоджуються. Ми зробили відповідний проект рішення, де написали які позиції будуть застережені до другого читання комітетом.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я би просив зараз нам прийняти рішення. Можливо, ми могли б працювати, не робити перерву о 12.00-12.30, як передбачено Регламентом. Можливо, ми зараз це узгодили б, що ми у 10 годині розпочинаємо, 10.00-10.30 – виступи фракцій, далі Юлія Володимирівна говорить про те, що ми маємо розглядати, є така пропозиція - розглядати постанови по інциденту. І далі я би пропонував, наприклад, іти все ж таки по законам: прийняти про науково-технічну діяльність, потім перейти до безвізового пакету. І пропоную до 14 години працювати без перерви. Якщо ви це  підтримуєте, бо я не можу самостійно прийняти це рішення, мені треба позиція фракцій, тоді така логіка може бути прийнятна.

Будь ласка, Руслан Петрович Князевич.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Тут багато говорилось сьогодні про вибори. Я вам скажу, що в принципі в нас немає жодного факту, коли би протягом визначеного строку – для голів п'ятиденного, а для рад десятиденного – якась рада не встановила результати. Такого факту немає. Якщо у вас є такі факти, просто надавати їх до комітету, ми будемо розбиратися, передавати відповідно в компетенцію органам для того, щоб вони встановлювали такі факти і відповідальних за припущення таких фактів.

Принаймні ми  не повинні послуговуватися тими даними, які є на сайті Центральної виборчої комісії, тому що, я вам нагадаю, що Центральна виборча комісія до встановлення результатів місцевих виборів не має жодного відношення, бо це суперечило б і Конституції, і законам. Такими комісіями є  територіальні комісії. А те, що на сайті вперше за всю історію українських виборів, нарешті, за нашою пропозицією, будуть публікуватися результати виборів місцевих, то це не вина ЦВК, що деякі сільські комісії до цих пір не надіслали такі пропозиції до ЦВК. І, повірте мені, якщо йде мова про 20 тисяч виборів, а на сайті ЦВК немає даних менше ніж про 5 відсотків, то я вважаю, що це непоганий результат, в тому числі по Україні.

Що стосується того, яку ми маємо ситуацію, справді, в підвішеному стані, то це ситуація по Маріуполю і Красноармійську, де нам не вдалося справді провести голосування під час місцевих виборів. Тому треба невідкладно, пане Голово, я би просив від імені комітету завтра розглянути ці законопроекти, які є зараз в порядку денному, про те, щоб завтра ми не просто розглянули, включили в порядок денний, а і в цілому прийняли їх, оскільки це останній deadline для того, щоб провести голосування на місцевих виборах в Маріуполі і Красноармійську 15  листопада. Я відкидаю розмови про так звані повторні вибори, тому що не закінчилися ці вибори, треба щоб закінчилися вибори одні, потім можна говорити про повторні. Наприклад, ситуація із Сватовим якраз підпала під таку категорію, коли відбулися вибори нічим і там комісія вже призначила повторні вибори.

Пане Голово, я просив би звернути увагу, я абсолютно підтримую вашу ініціативу з приводу необхідності спрощення законодавчих ініціатив парламенту. І ця ініціатива обговорювалася, в тому числі і мною з представниками Місії пана Кокса, і....

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Включіть, будь ласка, мікрофон. Завершуйте.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Ви тоді запропонували ідею, щоб ми активніше користувалися статтею 94 Регламенту, яка передбачає повноваження певних комітетів, в тому числі і нашого, в разі, якщо є ознаки неконституційності, повертати без розгляду або не розглядати такі законопроекти. Багато законопроектів, справді, ми всі розглядаємо, і багато визнаємо такими, що суперечать Конституції. Я би просив, щоб ці законопроекти не попадали  в порядок денний. Давайте ми не будемо їх ставити в порядок денний, 2913 і інші, повертати назад. Якщо автори не погоджуються – хай приходять в комітет, ми будемо дискутувати, будемо їх переконувати. Але це в рази спростить наше завдання, тому що таких законопроектів дуже багато. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я вважаю, що позиція комітету абсолютно є продуктивною. Давайте її підтримаємо. Бо всі ми заздалегідь знаємо, що воно не відповідає Конституції, а всі працюють над цим процесом, але ж це неефективно. Я погоджуюсь з вами, з вашою пропозицією. Просив би її враховувати, Апарат.

Будь ласка, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л.  Дякую,  Володимире Борисовичу.

Хочу вам подякувати за законопроект, який все ж таки сьогодні стоїть у порядку денному на четвер, 2293а, але ж, на жаль, він стоїть 38-м в порядку денному на четвер. Судячи з цієї арифметики, що казав Андрій Анатолійович, що у нас за пленарний тиждень проходить 25-50 законопроектів, то він, мабуть, не пройде. Я дуже вас просив би передвинути його трішки ближче до порядку денного. Це по-перше. Я думаю, що там обговорення буде мінімальне, і цей законопроект ми повинні провести. Це по-перше.

І прошу забезпечити розгляд на цьому тижні проекту Постанови про присудження премії у 2015 році – це Премія Верховної Ради України, - за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (реєстраційний номер 3260). Згідно Постанови Верховної Ради України кожного року ця премія присуджується. І ми повинні її присудити до 1 грудня цього року, так що, в нас немає часу. Якщо можна, якщо це можливо, без обговорення, ми її поставимо, проголосуємо і підтримуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Оксана Іванівна Сироїд. І потім йдемо на цю сторону, по комітетах.

 

СИРОЇД О.І. Дякую дуже.

Я б хотіла, скориставшись нагодою, якраз, оскільки згадав Руслан Петрович про повноваження комітету дійсно визначати пріоритети, я вже неодноразово звертала увагу на те, що повноцінне реформування державної служби неможливе без реформування процесу прийняття рішень в уряді. Законопроект номер 2354а про внесення змін до Закону про Кабмін та центральні органи виконавчої влади є на розгляді Комітету з питань правової політики. Я би дуже просила Руслана Петровича все-таки 2354а, він давно є зареєстрований і ми мусимо його розглянути. Тому що інакше прийняття Закону про державну службу не буде мати сенсу, він не зможе діяти. Тому я вас дуже прошу, щоб ви знайшли час і можливість його розглянути. Він був напрацьований у співпраці із представниками Кабінету Міністрів.

І також те, що стосується виборів. Щодо виборів у Маріуполі і у Красноармійську, я думаю, що ми достатньо часу присвятили обговоренню цього питання, і я думаю, що ми не повинні підривати легітимність процесу виборів. Якщо зараз ми підемо шляхом призначення виборів, ми можемо відкрити "скриньку Пандори", оскільки будь-коли хтось на місцевих виборах просто не захоче в той день проводити голосування, він зможе в цей день саботувати проведення голосування і звернутися до Верховної Ради з проханням призначити йому день голосування в інший день. Це надзвичайно небезпечна практика, я не хочу, щоб ми її розпочинали. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

Комітет неодноразово звертався до Голови Верховної Ради письмово з переліком тих законопроектів, які комітет вважав за необхідне включати в порядки денні.

Хочу ще раз доповісти, що законопроект 2490 комітетом повністю підготовлений до другого читання. Комітет отримав всі необхідні висновки, розглянув ці висновки на засіданні своєму, тому цей законопроект повністю готовий, його можна виносити в зал. Але його чомусь немає в порядку денному. При цьому немає в порядку денному також законопроекту 2016а – про місцеве самоврядування України щодо поіменних голосувань. Там законопроект в одну строчку, абсолютно технічний, який дозволяє робити публічними всі голосування в місцевих радах. Абсолютно не зрозуміло чому цей законопроект не ставиться до порядку денного. Так само до порядку денного чомусь не поставлена низка абсолютно технічних законопроектів, зокрема 2278а і 3183, це по Одеській області 2 міста, щодо надання їм статусу міст обласного значення. Ці законопроекти вже стояли в порядку денному, тому комітету не зрозуміло чому вони не потрапляють в черговий розклад на цей пленарний тиждень.

Буквально декілька слів щодо репліки Руслана Петровича Князевича. Я розумію бажання одного комітету, знаєте, стати бар'єром щодо законодавчих ініціатив народних депутатів, але жоден закон не надає жодному комітету права, остаточного права встановлювати, що є конституційне, а що не конституційне. Я хочу нагадати Руслану Петровичу, як в неконституційний спосіб в нього приймався закон про їх справедливий суд і що ми маємо тут зараз. Тому, я думаю, що не треба обмежувати права депутатів, хай зала визначається. А що очевидно конституційне, що не очевидно конституційно, то, я кажу ще раз, 2 юристи – 3 точки зору. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Коли будуть 3 точки зору, тоді може визначатися, безперечно, зал.

Хотів би прокоментувати одразу, що ми мали в четвер розглядати питання, в цей четвер, державної служби, децентралізації місцевого самоврядування, але оскільки у нас відбулося зміщення безвізового режиму і відповідно на день ми змістились, то ці питання, в тому числі ті, про які ви сказали, Сергію Володимировичу, будуть розглядатися 24 числа.

Прошу, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги. Щодо включення до порядку денного. Я би хотів, 3413, будь ласка, це Надія Савченко нам передала свій законопроект, в якому вона автор, я також автор, це про зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання. Наступний законопроект номер 3303, це стосується соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ, у зв'язку з тим, що міліція в поліцію перетікає.

І далі, останнє, це 3408. Будь ласка, обов'язково, тому що це стосується зміни до комісії, яка обирає спеціалізованого антикорупційного прокурора. "Народний фронт" відкликає, там Бетлер, міняє на Джованні Кесслера. І я знаю, що пан Шокін теж там замінив вже двох представників. Тому це треба винести і проголосувати. Це перше.

І останнє. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, що стосується проектів 2540, 2541, 2542. Комітет сьогодні о 13 годині збирається. Я не буду бігати за депутатами, я попередив їх п'ять разів. До речі, минулого разу, коли приймали ці законопроекти, уряд так опікується, що міністр прибув, тільки у Фейсбуці сидів, тому що при ньому все прийняли, він погодив, а в залі чомусь не погодився. Тому, будь ласка, із п'яти чоловік, народних депутатів і членів, всього тільки один пан присутній постійно. Він постійно ж на зв'язку теж в Інтернеті, тому він не може не бути присутнім.

І я хотів би ще раз сказати, що основа цього законопроекту, буде от директива, і через рік, будь ласка, через півроку проведемо аналіз-практику, і будемо вносити всі зміни.

А ще я хотів би сказати, що опікуються про поліцію – добре. Але коли подавали, забули надати поліції оперативно-розшукову можливість, розумієте? А я, порушуючи всі правила і Регламент, прийняв за основу і в цілому через комітет без документів і без висновку ГНЕУ.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Андрію Анатолійовичу. Я пропустив, Дмитро Андрієвський, і потім Микола Княжицький.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства розраховує на підтримку законопроектів, які регулюють сферу відносин у житлово-комунальному господарстві. Це в першу чергу мова йде про законопроект з реєстраційним номером 1581. Це базовий закон, Закон про житлово-комунальні послуги. І, Володимире Борисовичу, дуже неприємне здивування викликало, коли ви ставили на сигнальне голосування і не знайшлося голосів на підтримку цього базового закону. Зараз ми чуємо,  фактично кожний лідер фракції половину свого виступу присвячує житлово-комунальному господарству, а базовий закон, по якому є узгоджена позиція комітету, який врахував пропозиції всіх депутатів, позиція уряду, не набирає необхідної кількості голосів. Сподіваємось, що підтримка така буде.

Також законопроект 2706, який передбачає мораторій на нарахування штрафних санкцій за невчасну оплату енергоносіїв і електроенергії підприємствам, яким не відшкодована різниця в тарифах. Надзвичайно важливий законопроект при тому, що стан розрахунків в системі ЖКХ надзвичайно, м'яко кажучи, складний.

І також законопроект 1076 щодо забезпечення реалізації житлових прав законних мешканців гуртожитків. Сподіваємось на підтримку законів, які дуже важливими є для житлово-комунального господарства. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Андрій Володимирович Парубій.

 

ПАРУБІЙ А.В. В двох словах. Напевно, сьогодні читали, що є заява Кесслера з приводу заміни. Я свого часу, власне, рекомендував фракції "Народний фронт" і Бетлера, і Кесслера. І що дуже важливо в міжнародних контактах - мати їхнє "добро" і їхню позицію. Якщо ми оберемо когось не узгодивши, з міжнародників, ми просто попадемо в дуже неприємну ситуацію. Він сьогодні чітко заявив, що він не піде на ротацію в заміну, тобто  із сімох представників ради, яку обрав парламент, а може дати лишень "добро", коли це буде заміна від "четвірки", від Генпрокурора. І тому я думаю, що без попередньої згоди, а він вже дав заперечення, ми не можемо розглядати даний законопроект і приймати рішення. Це буде міжнародний скандал просто. Дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, ідемо далі. Микола Княжицький, будь ласка. Потім – Сергій Пашинський.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, у нас на середу стоїть постанова 2493а про визнання геноциду кримськотатарського народу. Але я переживаю, що, як і минулого разу, ми не встигнемо її розглянути. А це не рядова постанова. Тому що геноцид кримськотатарського народу по суті в формі етноциду продовжується зараз. Там мова йде про 1944 рік. Але ми могли б її доповнити "про неможливість переслідувань кримськотатарських  активістів і лідерів на території Криму та про недопуск  лідерів кримськотатарського народу" –  те, що відбувається зараз.  Я  дуже би просив і мені  здається, дуже важливо підняти цю постанову в середу  трошки вище. Не думаю, що вона  буде включати в себе якесь бурхливе обговорення,  і ми швидко  зможемо це  зробити.  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Прошу далі, Сергій  Володимирович Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги,  ви знаєте, проаналізувавши порядок денний на наступний тиждень і послухавши виступи колег, у мене  таке враження, що ми вже врегулювали ситуацію з  російською агресією, що це вже наша   така якась старовинна історія.   Ви знаєте, якщо ми  не будемо займатися   підняттям обороноздатності нашої держави, то ці всі розмови  про вибори, про якісь там фейкові проблеми, ну воно нікого не буде цікавити. Путін призначить губернатора, який  вирішить всі наші внутрішні суперечки.

Так що, я категорично наполягаю, по-перше, нам треба розглянути законопроект про державне оборонне замовлення (2009а), тому що ми повинні робити стратегію переозброєння нашої армії. І те, що ми як парламент взагалі не переймаємося цими питаннями, у мене навіть немає коментарів.

По-друге, я звертаюсь до всіх. Ми провалили на минулому тижні дуже простий і зрозумілий Закон про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. Я прошу його на четвер поставити, ми його доопрацюємо, хоча  там зауважень ніяких  і не було.

Ну і ще  хотів би  звернутись до всіх, особливо  до професійних  борців з корупцією. Ви знаєте, якась дивна ситуація, ми приймаємо якісь закони,  розказуємо  про якісь  там наші звитяги, про спроби звитяг, а в цей час всі активи Януковича вже другий рік не є повернуті у власність державі. І закон 3025, який, до  речі, написаний,  знову ж таки, по аналогам  з європейським законодавством,  знову випав з порядку денного. Шановні колеги,  мова іде мінімум про 2 мільярди доларів. І давайте не будемо маскувати в демагогії і популізмі важливу державну проблему. Тому що половина з того, що тут написано, воно до державних проблем не має  ніякого відношення, це або піар, або нерозуміння суті роботи механізмів цих законів. 

Дякую за увагу. І сподіваюся,  Володимире Борисовичу,  що з приводу   цих законів ми все-таки зараз приймемо якесь рішення.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Все буде  опрацьовано.

Микола Володимирович Мартиненко.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Доброго дня, шановні колеги. Володимире Борисовичу,  я дуже прошу включити до порядку денного законопроект 3325. У своєму виступі Геннадій Зубко сказав, що без цього закону неможлива робота Закону про ринок газу, який ми прийняли, він ввійшов в дію з 1 жовтня цього року. А законопроект 3325 згідно Закону про ринок газу передбачає зміни в 17-и законах для того, щоб його адаптувати і ввести в дію. Ми запізнюємося з тими реформами, про які так дуже багато розмовляємо.

Стоять також на цей тиждень 3073 і 3074, це зміни до Податкового та Митного кодексу з метою реформування ринку газу. І в комплексі прийняття цих законопроектів нам дасть змогу запустити газову реформу. Я дуже дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякуємо, Миколо Володимировичу.

Будь ласка, Григорій Михайлович Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, я підтримую виступаючих, які наголошували на пріоритетності законів щодо безвізового режиму в порядку денному цього тижня.

В той же час, хочу зазначити, що терміновість і невідкладність розгляду цього пакету законів є штучно створеною проблемою, корені якої лежать в некомпетентній, запізнілій і провальній роботі тих міністерств, чиєю відповідальністю було своєчасне і якісне подання цих законів. В якості найбільш яскравого прикладу щодо цього я хочу навести закон 3224, про який йшлося сьогодні, який був поданий урядом, який обговорювався на засіданні Комітету закордонних справ і Комітету з прав людини, був однозначно визнаний як кроком до створення поліцейської держави, який ускладнить отримання Україною безвізового режиму, Прем'єр-міністр його відкликав, але зараз на заміну нічого не подано.

Хочу сказати, що існує альтернативний законопроект, який ще в квітні цього року був поданий депутатами коаліції, – 1632. У випадку, якщо Кабінет Міністрів буде затягувати подання нового законопроекту на заміну 3224, я пропоную як конструктивний крок, прагматичний, повернутися до розгляду 1632.

Друге. Коли розглядався минулого тижня законопроект 3155, я запропонував, Ірина Геращенко підтримала, щодо необхідності і можливості розгляду його за скороченою процедурою. На жаль, ми не побачили в стенограмі цього. Можливо, треба повернутися. Комітет з прав людини готовий розглянути.

І останнє. У нас є структурна проблема, вона не відноситься зараз до безвізових законів, це стосується затвердження рекомендацій парламентських слухань. Колега Богомолець звертала увагу щодо військово-медичної доктрини. Хочу звернути увагу, що парламентські слухання щодо громадянського суспільства етнонаціональної політики були проведені шість місяців тому, до сих пір рекомендації цих парламентських слухань не затверджені.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Григорію Михайловичу.

Я просив би по постановам, будь ласка, Апарат, систематизуйте цю роботу. Необхідно їх розглядати і приймати. Просто, коли ми плануємо розглядати закони відповідної кількості, у нас не завжди це виходить, тому що бракує голосів, на превеликий жаль.

Віктор Галасюк, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! По-перше, хочу подякувати, що почули пропозиції і за організацію Дня економічного розвитку в четвер, де стоять дуже багато надзвичайно важливих економічних законопроектів. У цьому зв'язку у мене прохання, Володимире Борисовичу, щоб ми зранку в четвер поставили на голосування питання працювати до вичерпання порядку денного, і щоб ми дотрималися такого рішення, оскільки надзвичайно важливим є не піти в четвер, поки ми не розглянемо всі законопроекти, які включені до порядку денного.

Також хотів би запропонувати включити до розгляду на цей сесійний тиждень декілька важливих законопроектів, це 3168 - про зміни до Закону про стандартизацію і сертифікацію, який дозволить завдяки передбаченню добровільної сертифікації не залишати українські кошти за кордоном і полегшити український експорт. Законопроект рекомендовано до прийняття комітетом. А також законопроект 3106, який надзвичайно важливий для забезпечення безперервності реалізації публічної влади на рівні місцевого самоврядування в умовах об'єднання територіальних громад. Він також погоджений комітетом до прийняття.

Також, шановний Володимире Борисовичу, попросив би дати доручення комітетам якомога скоріше розглянути пакет законопроектів 3309 та 3310 - щодо персональної майнової відповідальності перевіряючих, тобто посадових службових осіб будь-яких контролюючих органів, для того щоб вони мали персональну майнову відповідальність і не чинили корупційний тиск на бізнес.

Також хочу наголосити на надзвичайній важливості якнайшвидшого розгляду в парламенті законопроекту про радикальну податкову лібералізацію (3357), авторами якого є 115 народних депутатів. Це питання є дуже непросте, тому я прошу вас, Володимире Борисовичу, щоб ви взяли під особистий контроль організацію відповідного ефективного діалогу між парламентом та урядом, оскільки саме ця податкова реформа дозволить зробити детінізацію економіки, поліпшити умови для ведення бізнесу, дозволить забезпечити стимули для розвитку економіки України.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую вам.

Будь ласка, Ярослав Дубневич, останній виступ від комітетів.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати! Від імені Комітету транспорту прошу включити в порядок денний два законопроекти: 2724 та 2725 щодо створення дорожнього фонду. Цих два законопроекти тісно пов'язані із законопроектом 0954, який є стратегічним в частині децентралізації, передання повноважень органам місцевого самоврядування в частині повноважень щодо управління загальнодержавних доріг місцевого значення. І прошу ці два законопроекти, 2724 і 2725, розглянути на цьому тижні, тому що вони розглядаються в першому читанні. А закон 0954 уже підготовлений до другого читання. Важливо, щоб вони розглядалися в комплексі і були прийняті якнайшвидше, щоб ми 2016 рік вже починали із створення дорожнього фонду. Дякую вам всім.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка, колега народний депутат.

 

КОБЦЕВ М. В. Податковий комітет, Михаил Кобцев.

Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги! Податковый комитет на эту пленарную неделю вносит 13 законопроектов, из которых одним из самых важных является 2835, о котором много говорилось. Надо сказать, что на комитете единогласно практически поддержали снижение ставок. Единственное, что не поддержали – это уменьшение ставки 70 процентов, дискриминационной ставки на совместную деятельность предприятий. То есть практически ни один член комитета не поддержал такое уменьшение.

И важными являются законы  3073 и 3374, о которых говорил коллега Мартыненко, которые нужно рассмотреть обязательно, которые регулируют энергетический рынок. Спасибо большое.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Юрій Анатолійович Бойко, будь ласка. І будемо завершувати.     

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Ще хвилина буде для Айвараса Абромавичуса і будемо завершувати.

 

БОЙКО Ю.А. Питання по двох законопроектах, які пролунали в устах колег. Перший закон - 2558а, який звучить  благозвучно, про дерегуляцію в агропромисловому комплексі. Насправді це стосується можливості  завезення гербіцидів і пестицидів без ліцензування. Є пропозиція повернутися і подивитися уважно, тому що, враховуючи здібності комерсантів, можуть  завезти все, що завгодно. Це хімія важка і дуже небезпечна.

І друге питання – по газовим законам. Ми вже звикли, що чим більше газових законів приймається сьогодні, тим він дорожче. Але закон 3325 – це взагалі перл. Я хочу, щоб всі зрозуміли, можливо, він  якісь двері кудись відкриває, хоча я сам підписував цей протокол з Міжнародним енергетичним співтовариством, але в цьому законі є дуже небезпечна, на наш погляд, норма. Якщо сьогодні все державне майно, в тому числі в газовій сфері, віддає в оренду Фонд держмайна, то згідно цього закону, я хочу, щоб всі зрозуміли, "Нафтогаз України" створює дочірнє підприємство і вже воно замість  Фонду держмайна віддає в оренду всі  ГРС, ГРП, труби і все, що завгодно, все, що є в газовій галузі. На наш погляд, це є дуже небезпечно,  тому що після Фонду держмайна йде Кабінет Міністрів, який затверджує всю передачу  в оренду, а тут є повна безконтрольність і все віддано на совість "Нафтогазу України". Прохання подивитись уважніше. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Потрібно підвищити роль парламенту, тоді парламентський контроль має бути прописаний в цьому законі, якийсь ефективний, на мій погляд.

Будь ласка,  Андрій Антонищак, хвилину. І потім – Айварас Абромавичус, Міністр економіки.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Доброго дня шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Я попросив би включити в порядок денний  законопроект 2854. Наскільки я розумію, в четвер будуть розглядатися законопроекти про  дерегуляцію, це є чисто технічний законопроект, де є декілька  правок. Це стосується відносин між податковою, податковою міліцією і платниками  податків.  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую. Передавайте.

Будь ласка, Міністр економіки.

 

 АБРОМАВИЧУС А. Коллеги, спасибо! Думал, будет много вопросов, но на самом деле, вижу, что все поддерживают День экономразвития и дерегуляции.

Как-то раз уже сказал, и Виктор, в принципе, такое большое количество уже законопроектов скопилось, что  давайте делать хотя бы один раз в месяц такой День экономразвития. Потому что если ожидаем 2 процента роста в следующем году, то нужно для этого тоже что-то сделать. Поэтому вместе с депутатами, это далеко не только кабминовские законы, мы полностью поддерживаем все пять разных направлений:  антимонопольные, привлечение инвестиций, управление госсобственностью и приватизацией, госконтроль, сокращение разрешительной документации. Все это очень-очень важно. Поэтому, пожалуйста, поддерживайте каждый из этих законопроектов, который является  на повестке дня. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Шановні колеги, отже, підводимо підсумок нашої Погоджувальної ради. Відповідно до Регламенту і узгодженої позиції з депутатами, ми розуміємо, що всі озвучені закони можуть бути включені на наступний тиждень, оскільки, якщо, ви уявляєте собі, сьогодні ми почнемо коригувати порядок денний, то в якому шоці будуть депутати, коли  отримають порядок денний новий.  Тому я просив би це враховувати.

Але, разом з тим, я пропоную, щоб ми з вами пішли по визначенню тематичних днів, де ми можемо декілька десятків законів того чи іншого напрямку розглядати в день, який буде визначений.

Також я не сказав сьогодні про це, але на завтра в нас стоїть питання звільнення суддів. І я би хотів просити  колег теж не полишати це уваги. Це ті, хто звільняються. Щоб ми завтра це проголосували, бо це є надзвичайно важливим.

Є що додати, Руслане Петровичу? Будь ласка.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Пане Голово, попередньо ви вносили постанову на звільнення 175 суддів. Але після того, як ця постанова була внесена, Вища рада юстиції ще цілу низку звернень зробила до парламенту, і зараз таких є звернень на 253 судді. Але комітет би просив завтра поставити тільки 247, оскільки там є шестеро суддів, підставою для звільнення яких є порушення присяги. І ви знаєте, що згідно закону не раніше, ніж за три дні ми повинні їх запросити на таке засідання. Тому просив би, якщо можливо, їх шестеро, перенести на четвер.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Добре, приймається. Немає заперечень, я думаю.

І ще одна репліка. Слово Степану Кубіву, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги депутати, шановний пане Голово! Буквально зараз, погодивши з фракціями коаліції, з лідерами фракцій, є підписаний Закон про вшанування героїзму і самопожертви Героя Небесної Сотні Жизнєвського Михайла. І відповідно я би попросив цього тижня до процедури внести і проголосувати. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Шановні колеги, по ЦВК. Ми чули про те, що нам потрібно сформувати пропозиції. Тому я всіх просив би сформувати ці пропозиції і надати їх, бо це є важливо, і ми не можемо тут стримувати цей процес.

Що стосується тарифів і прозорості тарифів. Є проект закону 2505а, який ми проголосували і готуємо до другого читання. І я думаю, що він може повністю врегулювати всю відкритість інформації по формуванню тарифів. Цей законопроект був внесений Президентом України. Тому, будь ласка, профільний комітет, я прошу пришвидшити над ним роботу для того, щоб ми могли відкрити всю об'єктивну інформацію щодо формування тарифів.

Хотів би попросити всіх колег народних депутатів і керівників фракцій,  будь ласка, направте сьогодні своїх представників на засідання антикорупційного комітету і Комітету з правоохоронної діяльності, щоб всі взяли участь сьогодні і ми сьогодні відпрацювали спільну думку щодо всіх законопроектів, неважливо, чи це представники коаліції будуть направляти своїх представників, чи опозиції, чи позафракційних депутатів. Тому дуже просив би взяти участь, бо завтра є надзвичайно відповідальний день щодо голосування безвізового пакету. І ми можемо правильно врегулювати ці закони і прийняти їх у відповідності з директивами.

Далі, шановні колеги, хотів би ще раз вам нагадати, що сьогодні у нас буде зустріч з вами з Верховним представником Європейського Союзу пані Могеріні. Дуже хотів би, щоб всі взяли в цьому участь.

Також вважаю, що ініціативу про проведення аграрного дня, дня екологічних питань, можливо, навіть в один день, ранкове і вечірнє засідання, і таким чином далі блокувати всі необхідні закони, будуть концентрувати нас на прийняття рішень. Я думаю, що ефективність розгляду цих питань ми підвищимо. Зокрема, і так, як ми говоримо сьогодні про економіку. Так, 40 питань, але вони потрібні. Давайте будемо працювати стільки, скільки треба, єдине, щоб забезпечити результативне голосування. Те ж саме і по аграрному сектору, є багато накопичених питань. Якщо ми будемо видьоргувати, по одному питанню голосувати один день, ми ніколи системності не доб'ємося. Нам потрібно брати, розглядати масштабно, міністри, всі наші міжнародні партнери, хто потрібен з консультаціями і так далі, і тоді ми будемо ухвалювати ці рішення.

 І ще одна позиція. Колеги, я дуже просив би нас всіх, коли мова іде про державу і про людей, давайте менше будемо займатися чварами. Це я говорю по відношенню до міністрів Кабінету Міністрів і до народних депутатів. Тому що у нас виявляється якесь складне питання, відразу починається істерика і один одного починають в чомусь звинувачувати. Я погоджуюсь з тим, що є багато питань, але ми маємо стати над цим процесом. І, нарешті, позитивно один до одного ставитися для того, щоб ми приймали рішення, які всіх об'єднують. Часто сьогодні говорять про дострокові вибори і про все інше. Друзі, а що, у нас немає з вами можливості сьогодні знайти правильний підхід, правильні програмні речі і правильні кроки побудувати з відповідальністю, для того, щоб виконати ті завдання, які стоять перед всіма політичними силами? Я думаю, що такі можливості у нас є, треба їх використовувати. Але, зрозуміло, що має бути діалог, це не може бути одностороння позиція, коли ми говоримо – нас не чують, або коли до нас звертаються – ми робимо вигляд, що нічого не відбулося. Тому, я вважаю, що дискусія з урядом назріла і ми будемо говорити про подальшу нашу взаємодію.

І очевидним є, колеги, питання податкової реформи. Якщо ми з вами не втрутимося системно в цю роботу, навряд чи ми зможемо знайти порозуміння між двома проектами.

Тому, я думаю, що все ж таки, якщо ви не будете заперечувати, я створю групу фахівців з фракцій, сядемо і попунктно будемо працювати над  податковою реформою, над тим варіантом, який може бути придатний. І я хочу наголосити, що відповідальна наша позиція як людей, які бачать і мають проєвропейські погляди, полягає у тому, що ми маємо це робити спільно і в координації з нашими міжнародними партнерами, тому що ми отримуємо макрофінансову допомогу і підтримку, і ігнорувати їхню думку було би абсолютно невірно. І сюди, в цей пакет, можливо, ставити і інші закони, які можуть регулювати обкладання податками, в тому числі і пенсій. Тоді нам треба буде визначатися комплексно і системно в цьому питанні. Я думаю, що ми зможемо знайти з вами тут спільну мову і попрацювати.

І, як ми домовились, першим питанням завтра у нас буде питання про науково-технічну діяльність по скороченій процедурі розгляду цього питання. Ми домовились? І я просив би вашої підтримки в тому, щоб з 12.00 до 12.30 не робити перерви. Я можу розраховувати на те, що ми з 12.00 до 12.30 не будемо робити перерви завтра? Юліє Володимирівно?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Після постанов щодо Кужель.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Вони будуть скоріше за все першими, ми зараз це вирішимо з вами.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо вони будуть першими, ми підтримуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Юлія Володимирівна підтримує.

Будь ласка, Максиме Юрійовичу? Без перерви.

 

БУРБАК М.Ю. Підтримуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Юрію Віталійовичу?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Порадимося з депутатами.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дуже попросив би їх підтримати цю ініціативу - без перерви працювати.

Юрію Анатолійовичу?

 

БОЙКО Ю.А. Та ми підтримуємо. Давайте тільки дійсно розглядати закони про ренту, інші.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Там є і про ренту, і про мораторій, я про це і говорю, науково-технічна діяльність. Дякую за підтримку.

Будь ласка, Вікторе Васильовичу? Ярославе Миколайовичу? Дякую.

Коли ми сформуємо пропозиції щодо зміни, в тому числі Регламенту, як ми працюємо спільно з європейськими партнерами зараз, ми більше півгодини виходимо і потім заходимо, ніж тієї перерви. Тому просив би на цьому питанні і сконсолідуватися.

Шановні колеги, ми зараз все систематизуємо, все, що було сказано, в тому числі головами комітетів. Апарат і секретаріат з вами сконтактує і ми визначимося як якомога краще врегулювати питання до розгляду. Добре?

Дякую всім. Гарної нам усім роботи!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку