СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

2 листопада 2015 року


Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Доброго дня, вельмишановні колеги, шановні представники засобів масової інформації! Сьогодні ми проводимо Погоджувальну раду фракцій і голів комітетів у новому приміщенні. Вона і має назву "погоджувальна", оскільки маємо знаходити порозуміння і узгоджувати спільні дії і питання. Тому, я думаю, що формат такого "круглого столу", він набагато кращий, ніж той формат, який був перед цим. І я просто всіх закликаю, щоб ми насправді використали формат "круглого столу" для дискусії, для обговорення тих питань, які є надзвичайно актуальними, і відпрацювання наших спільних дій  незалежно від політичної приналежності.

Шановні колеги! Хочу повідомити, що сьогодні на цьому засіданні в рамках місії, яка відбувається згідно Меморандуму, який ми підписали спільно з Президентом Європейського Парламенту паном Шульцем, сьогодні в Погоджувальній раді бере участь керівник цієї Місії, вельмишановний пан Пет Кокс, якого я хотів би сьогодні привітати. (Оплески) Який спільно з нами напрацьовує ті підходи, які дозволили б нам всередині реформувати український парламент, використовуючи найкращі європейські практики.

Шановні колеги! Порядок денний, який сформований і розданий, він є сформований за пропозицією комітетів Верховної Ради України. Відповідно сьогодні ми маємо з вами оцінити ті пріоритети, які ми маємо розглянути на цьому тижні. Але хочу вас поінформувати про те, що саме цього тижня ми маємо розглянути, в тому числі у вівторок, питання соціального захисту та питання АТО, питання сімей людей, які захищають нашу країну.

У четвер ми маємо розглянути пакет безвізового режиму, тих законів, які були прийняті в першому читанні і зараз опрацьовуються в комітетах. А також на четвер заплановано розглянути важливе питання щодо ренти на газ. В середу заплановано відповідне засідання комітету. Це буде означати, що в четвер ми зможемо розглянути це  питання.

 Я розумію, що ситуація є достатньо непростою, в тому  числі і у відносинах між політичними лідерами фракцій, але хотів би закликати всіх до конструктивної роботи, оскільки за цими рішеннями стоїть питання і соціального захисту, і безвізового режиму, і багатьох інших питань, які важливі для України.

Шановні колеги, я хочу звернутись  сьогодні до Генерального прокурора, до керівника Служби безпеки України, щоб вони проінформували український парламент про те, які події відбувались у суботу в Дніпропетровську, яка є загальна  зараз ситуація у цьому питанні, для того щоб народні депутати України могли дати оцінку всім тим подіям, які відбувались, про які ми з вами проінформовані із засобів масової інформації.

Окремо  хотів би  закцентувати  ще питання   на двох напрямках.

Перше.  Шановні колеги,  у нас сьогодні в парламенті знаходиться   біля 800  питань,  пов'язаних з призначенням  суддів, із них  200, трішки більше, 243, по-моєму,  це на звільнення суддів і відповідним   чином  547 – на призначення на безстроковий термін. Я думаю, що було б дуже доцільно, якби ми  сьогодні  взяли цих 800 вакансій і провели  абсолютно публічний конкурс на призначення суддів. Суспільство  очікує чесної судової влади. І я переконаний у тому, що ми можемо це зробити, не чекаючи змін до Конституції, не чекаючи якихось інших речей. Тобто якщо Верховна Рада  не проголосує за  547 суддів, це буде означати, що у нас відкриється  547 вакансій, на які ми  можемо  провести публічний відкритий конкурс так, як  проводиться сьогодні конкурс щодо набору до нової поліції. Тоді ми можемо визначитися з цим питанням достатньо позитивно.

 Я просив би  профільний комітет опрацювати цю пропозицію, внести механізм, яким чином ми могли б, виходячи з  законодавства, провести ці зміни, а можливо, і забезпечити певні зміни до законодавства, щоб провести  це.

І нарешті, питання про мораторій на землю. Надзвичайно важливе питання для всієї нашої держави і для мільйонів українців. Вважаю неприпустимим сьогодні відкривати ринок земель, оскільки жодного ринку земель в Україні не існує, і це може бути використано для будь-яких зловживань і неефективного використання того ресурсу, який є національним надбанням і належить українському народу.

Тому теж хочу дати доручення профільному комітету, у нас є сьогодні 6 законопроектів з цього приводу, провести засідання, комітетські слухання з цього питання. І вважаю, що мораторій має бути продовжено до того часу, коли ми зможемо побудувати якісну систему, яка б дозволила ефективно власникам землі використовувати цей ресурс. А не таким чином, що в один момент люди можуть позбавитись через якісь фінансові оборудки  можливості володіти своєю землею.

Тому два доручення сьогодні я направлю в комітети відповідні і буду очікувати, що ви опрацюєте детально це питання, надасте інформацію безпосередньо керівникам фракцій і ми зможемо напрацювати спільне рішення і спільний підхід до цього питання.

Шановні колеги, на початок у мене все. Я запрошую зараз до слова керівників фракцій. Пропоную, щоб протягом двох годин ми завершили нашу роботу.

І ще одна річ, яка є дуже важлива – організаційна. Шановні колеги народні депутати чи керівники комітетів, коли ви берете слово, ви говорите про ті чи інші закони, які б ви хотіли, щоб були включені в порядок денний, далі відбувається наступна річ. Далі починають розшифровувати те, що ви говорили, це займає дуже багато часу. Потім це систематизується і тільки на вечір ми маємо всю картину того, що було озвучено комітетами. В документах, які вам роздані, є відповідні бланки, які ви можете зараз заповнити, передати в Апарат і ми дуже швидко опрацюємо ці закони на можливість їх включення або невключення до порядку денного. І ви одразу отримаєте інформацію. Тобто щоб ми подвійно не робили роботу, а багато швидше опрацьовували ті пропозиції, які є.

Тому прошу при тому,  що ви будете брати слово, нікого не обмежую в слові, але просив би, якщо можливо, будь ласка, заповніть ці форми, надайте їх. Ми їх опрацюємо. Так, вони всі є. І таким чином ми швидше опрацюємо бачення комітетів.

Дякую за увагу. І розпочинаємо  з  виступів голів  фракцій. Просив би дотримуватися  регламенту.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Наша фракція в цілому підтримує запропонований порядок денний. Особливу увагу ми акцентуємо на необхідності прийняття законів Кабінету Міністрів України, що направлені на євроінтеграцію та безвізовий режим. Хотілось би звернути увагу, що  багато з цих законів до цих пір не пройшли комітети і це ставить під  загрозу позитивне голосування в залі.  Тому просив би всіх голів комітетів тут присутніх буквально з сьогоднішнього дня, максимум завтрашнього, провести ці комітети, бо з середи на четвер рішення ставить в дуже незручно положення багато депутатів, які читають закони, а не лише голосують. 

Позиція друга. Ми наполягаємо на тому, щоб фракції коаліції зустрілися із урядом і розробили спільну позицію по механізмах, які дозволять населенню спокійно пережити опалювальний сезон. Нинішня ситуація, з точки зору наших депутатів, котрі працювали на 90 мажоритарних округах, є  неприйнятною. Запропоновані нещодавно рішення уряду є радше косметичними, ніж такими, щоб можуть всерйоз допомогти людям пережити опалювальний сезон.

Також ми хотіли би почути від уряду інформацію щодо нерівномірності і порушень при виплаті індексацій зарплат і пенсій, які разом зробив парламент і уряд в цій країні. Не може бути, щоб в одній області  вчителі отримували 150, в іншій  - 500; в одній знімали за це пільги, в іншій –  добавляли. Так не повинно бути і ми хочемо чути це від уряду.

Також є ряд інших питань, які необхідно обговорити з тим, щоб на наступну сесію вийти з пакетом  рішень, котрі заспокоять соціальні  питання нашого  населення.

І останнє. Підтримую позицію спікера про те, щоб силовики відзвітували на сесії. Як і всіх громадян цієї країни, нашу фракцію турбує те, що результати діяльності силових органів не стосуються діячів колишнього мафіозного утворення Януковича. Пройшло достатньо часу і ми хочемо  мати результати в цьому напрямку.

Скажу відверто, я особисто вважаю, що суспільство підтримує покарання одночасне, пакетне, і старих, і нових казнокрадів або злочинців. Будь-які інші варіанти є такими, що викликають недовіру до дій влади, а значить, приречені на неуспіх.

Тому ми за те, щоб силовики відзвітували. І звертаю тут увагу особливо, що йдеться не лише про Генерального прокурора. Згідно чинного законодавства прокуратура може вести тільки ті справи, які їй подають оперативні підрозділи МВС і СБУ. Тому всі троє силовиків несуть однакову відповідальність за питання, котрі турбують суспільство в даний момент. А це покарання тих, хто розікрав країну при Януковичі, і тих, хто сьогодні, використовуючи ультра-патріотичні гасла, намагається робити це не в менших розмірах.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Юрію Віталійовичу. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Голово, шановні колеги, шановні запрошені! Передусім хочу сказати, що фракція "Народного фронту" висловлює щирі співчуття родинам загиблих у авіакатастрофі та під час надзвичайної ситуації у місті Сватово Луганської області.

Знаю, що уряд робить усе можливе для того, щоб з державного бюджету було виділено, з резервного фонду, кошти для надання допомоги сім'ям осіб, які загинули та постраждали в результаті надзвичайної ситуації в Сватово.

В нашій країні останнім часом відбуваються події дуже бурхливі і неоднозначні. Ми пережили вибори до місцевих органів влади. Як на мене, я брав активну участь як спостерігач, вони будуть дуже брудні, і прикро, що на моїй рідній Буковині було зупинено фальсифікацію, коли підкуповували голоси студентів фракцією Фірташа в місцевих органах влади, і вперше ця справа буде доведена до суду. Правоохоронні органи миттєво спрацювали, були встановлені особи, що вчиняли такі дії, і ці справи  вже направлені до суду, і суд вже буде їх розглядати.

Гучний арешт затьмарив у медіа і боротьбу за підрахунок голосів на дільничних комісіях, і надзвичайну ситуацію в Сватово, і авіакатастрофу. Вочевидь, правоохоронним органам, які здійснювали ці дії в суботу, треба поінформувати парламент щодо тих дій процесуальних, які вони вчиняли, відкрито, прозоро представити докази в парламенті. І нам доповісти по всіх справах, які були порушені останнім часом, і особливо по тих справах, які стосуються оточення Януковича. Не треба затримувати інформування суспільства, тому що воно гаряче, і зараз всі це про це говорять.

Між тим, я впевнений, що ці події не повинні нівелювати роботу парламенту як законодавчого органу. Наше головне  завдання – це розробка і прийняття в життя таких потрібних, часто-густо непопулярних, реформ. Всі ми несемо політичну відповідальність за коаліційний уряд, куди наші фракції – і "Самопоміч", і "Блок Петра Порошенка", і, так, пані Юліє Тимошенко, ваша фракція, направляли представників коаліційного уряду. Давайте разом працювати, єдиною командою, не розхитувати суспільство і забезпечити сталу роботу нашого парламенту.

На цьому тижні надважливо прийняти пакет законів щодо безвізового режиму. По-друге, з наступного тижня розпочинає роботу національна поліція, це одна із найсуттєвіших  таких реформ, яку кожен громадянин вже побачив і відчув, і підтримує більшість суспільства. Тому пропоную прийняти, включити до порядку денного законопроекти 3225 і 3387 – це технічні законопроекти, які стосуються змін до 110 законодавчих актів, де змінюється назва "міліція" на "поліцію". Тобто щоб з наступного тижня новий орган вже по-новому запрацював.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Забули оперативно-розшукову діяльність написати.

 

БУРБАК М.Ю. Далі. Ми вітаємо дії уряду стосовно введення в дію соціальної норми на весь опалювальний період – 1 тисяча 200 кубів на 6 місяців. Так, можна критично до цього ставитися, але пам'ятаємо, як у травні  уряд запевнив, що у разі виконання  бюджету, коли подивиться  на всі показники, буде наближення підвищення соціальних стандартів, які ми прийняли разом, про це вже говорив мій колега. Тому впевнений, що уряд, який засвідчив, що в лютому, після проходження піку опалювального сезону, готовий переглянути як норми, так і ціну. Я впевнений, що вони це і зроблять також.

Тому, колеги, думаю, що цього тижня нам треба попрацювати плідно, для того щоб прийняти надважливі закони, які зможуть далі впроваджувати реформи в країні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Олег Романович Березюк. Дякую, що дотримались регламенту. Прошу.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Доброго дня, вельмишановний пане Голово, вельмишановні голови фракцій, комітетів! Ситуація цього тижня в світі показала про те, що розгортається, розгоряється і повномасштабно протікає в світі третя світова війна. Україна є, на превеликий жаль, учасником цієї війни  і, можна сказати, жертвою цієї війни. І саме в цей час консолідація і якісне управління державою є задачею номер один. Але що ми бачимо сьогодні? Політичне керівництво держави, в тому числі і парламент, бере активну участь в розгойдуванні внутрішньодержавної нестабільності, що веде до державної деструкції і руйнації інституцій держави як такої, навіть через те що люди втрачають довіру до цієї інституції. Без довіри ця держава разом триматися не буде.

Влада в державі нагадує тиранозаврів. Хто не знає, тиранозаври – це найжорстокіші з динозаврів. І ці тиранозаври починають пожирати один одного, ці тиранозаври ганяються за своїм власним хвостом, руйнуючи навколо цю державу. При цьому парламент і уряд якісно не працює, розбрат, параноя, пожирання один одного.

Нас зневажають за кордоном, з нас починають сміятися, починають сміятися з наших чільних керівників правоохоронних органів. Ми знову дуримо людей про безвізовий режим. У нас не буде безвізового режиму, які би ми закони не приймали, якщо в країні буде процвітати корупція. Це пряма мова від чільних людей Європи. А при цьому в нашій державі в правоохоронних органах до влади приходять ті, які руйнували Майдан. Сьогодні операціями по захопленню людей керують ті, які захоплювали Будинок профспілок. Сьогодні керівником служби СБУ в Черкасах призначена людина, яка керувала відділом "М" СБУ,  управлінням "М", яке мало закривати "5 канал", "24 канал", "ТВі" і інші. Вони  сьогодні  стають керівниками. Як це називається: деструкція чи консолідація?  Консолідація з ворогом чи консолідація з тими, хто захищав  Українську державу? Є  ще шанс. Є ще шанс, я сподіваюся, що  в цьому залі цей шанс відчують, якщо ми негайно звільнимо керівника Генпрокуратури і покажемо людям, що цим органом може керувати сучасна, адекватна людина. 

 Друге. Ми повинні негайно прийняти зміни до Конституції. Не треба зараз виляти хвостиком тиранозавра, що це можна зробити без цього. Це звільнення суддів, це можна зробити. Чомусь не робиться. Починається "виляння хвостом".

Друге. Це негайне запровадження спільного патрулювання  української митниці з британцями. Там є резерв бюджету держави.

Наступне. Обов'язковий перерахунок тарифу. Нічого не зробіть, просто перерахуйте тариф і покажіть, який він є реальний.

Наступне. Це бюджет. Ніхто не говорить про бюджет, який буде наступного року. Де він є? Чому до сьогоднішнього дня немає? Ви хочете його принести 29 грудня і сказати, що Україна гине? Так не буде.

Податкова реформа. Вона мусить бути пов'язана з бюджетоутворенням.

І беззастережно чую сьогодні здоровий глузд: не треба відміняти мораторій  на ринок землі, тому що його просто,  цей ринок, вкрадуть.

І останнє. Ми про вибори  говоримо. Вибори не тільки були брудні, вони нічим не відрізнялися від усіх попередніх, тому що ними керували ті, які руйнували українську державу ще в минулі періоди. Це ЦВК. Тому негайно змінити ЦВК і прийняти закон про пропорційну систему з відкритими списками, а не цей "make believe play" i "півstep", які ми з вами спромоглися  зробити.

Отож, шановні колеги, Україна стоїть на  межі, знову на межі, доведена владою. Хочу нагадати, що, будучи без влади або з тиранічною владою, Україна в 2013 році якісно консолідувалася і в Харкові, і у Дніпропетровську, і у Львові. Вона сконсолідується і зараз, але є шанс, що влада, яка прийшла  на хвилі революції, опам'яталася і з тиранозавра перетворилася на  людську владу, яка думає не про вибори і розпуск парламенту, а яка думає про консолідуючу функцію у суспільстві, де влада має це виконувати.

І ще одне, пане Голово. Символічно є опускання Погоджувальної ради в пивницю. В пивниці воно завжди спокійніше, краще бути на світлі, хоч тут є напівкруглий стіл, але в пивниці воно є як в пивниці. Давайте будемо прозорими і відкритими для людей. Дякую. (Оплески)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Вельмишановні колеги, ми зараз знаходимося в приміщенні Верховної Ради України, де ведеться в тому числі засідання фракцій і, найголовніше, он-лайн трансляція того, що тут відбувається. А круглий стіл, я думаю, що буде запорукою реалізації тих мрій, я переконую всіх, знаходити правильні рішення компромісні і вести справжній діалог.

Юлія Тимошенко, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги. Я хочу привернути вашу увагу на те, що після всіх етапів боротьби українського народу за демократію, сьогодні тиждень пройшов, результати виборів не підведені, тиждень.

Я хочу запитати: хто за це несе відповідальність, що тиждень іде масштабна фальсифікація протоколів, бюлетенів по всій країні? І це на очах, в принципі, відбувається українського суспільства. Якщо за це відповідає голова ЦВК, то я думаю, що це дуже наївний підхід до цього питання. Ми всі добре знаємо, що із споконвіків головам ЦВК керівні директиви давали президенти країни, і якщо фальсифікація буде продовжуватися, то треба знаходити конкретно тих, хто за це відповідає: Президент, прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, хто дає можливість це фальсифікувати. І я думаю, що треба мати таку розмову у Верховній Раді, це перейшло вже всі межі, країни жодної немає, щоб так підводила підсумки.

Друге. Ну сумно, чесно кажучи, що люди, які б'ються просто об стіни уряду відносно соціальних питань, тарифів, взагалі ніким не почуті, ніхто на них не звернув увагу. І більше того, ми знову бачимо, що всі законопроекти, які нормалізовують ситуацію з тарифами, поставлені невідомо на коли. Сказали, на четвер, після засідання комітету, але в податковому комітеті в порядку денному немає законопроекту про зниження ренти. Тому наша команда вимагає, просто вимагає, щоб негайно були розглянуті в комітетах ключові законопроекти по зниженню тарифів.

Перше – це 2832 щодо посилення захисту громадян від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, де повертається український газ українцям, там, де встановлюються нормальні норми споживання тепла і газу, там, де немає лічильників.

І крім того, ми наполягаємо, щоби був розглянутий проект 2835 – зміни до Податкового кодексу щодо зниження ренти на газ і, як наслідок, зниження тарифу на тепло і ціни на газ.

Я прошу вас, Володимире Борисовичу, просто щоб не було з цим гри. Розумієте? Ця гра вже всю країну просто дістала. Поставте і проголосуйте. Якщо ні, наша фракція абсолютно офіційно заявляє: ми припиняємо голосувати будь за що. Тому що таке знущання, як сьогодні відбувається над людьми, такого не було за 25 років незалежності. Люди доведені до відчаю.

Починаючи з початку року на 45 відсотків збільшилась заборгованість по заробітній платі. Хто за це відповість? Бюджету не існує. Хто за це відповість?

Що стосується бюджету. Ми просто наполягаємо викликати на чолі з Прем'єр-міністром весь цей уряд, абсолютно не здатний і непрофесійний, щоб вони дали відповідь, чому немає бюджету до цієї  пори.

Що стосується податкової реформи – також переходить усі межі. Є вже два варіанти, три варіанти. Де ця дискусія, яка об'єднує всіх, яка разом – уряд, Верховна Рада, всі фракції – народжує ту концепцію, яку всіма сприймається, в тому числі з залученням Міжнародного валютного фонду. Цього, безумовно, немає.

Що стосується мораторію на землю. Ну говорити про те, що сьогодні земля вже зібрана в руках 4-5 родин в країні, це ні про що не сказати. Тому я вважаю, що нам потрібно розслідувати цю справу, хто "наорендував" сьогодні землі такі масиви, що переходять всі норми, які є в європейських країнах? Вже по мільйону гектарів у людей в руках, ну, у самих високих родин в країні зосереджені. Я маю на увазі сільськогосподарську землю. Тому мораторій, продовження мораторію треба ставити негайно. Законопроекти всі фракції, які підтримували продовження мораторію, подали. Треба все це об'єднати і зробити один законопроект, який проголосує Верховна Рада.

І останнє, про що я хотіла би сказати. Іде просто масштабна корупція на постачанні матеріально-технічних ресурсів для армії. Я думаю, що це не просто аморально, це вже переходить усі межі - на крові заробляти мільярди, а потім звітувати цими мільярдами в журналі "Forbs" і пишатися тим, що ці мільярди примножуються.

Тому я звертаюся зараз до всіх голів фракцій, до всіх без виключення. Я прошу всім спільно ініціювати розслідування у Верховній Раді щодо постачання матеріальних ресурсів в армію по завищених цінах і хто на цьому реально заробляє. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, дякую. Я хотів би звернути вашу увагу, що на четвер одним із перших стоїть питання ренти на газ в порядку денному.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. В комітет, в порядок денний комітету не включено.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Комітет отримав доручення Голови Верховної Ради України про те, щоб розглянути це питання. І дійде черга до комітету, ми це обговоримо. Дякую.

А що стосується мораторію, є керівник комітету, по правій руці у вас сидить, який теж щойно отримав доручення опрацювати і знайти правильне, одне рішення, яке не буде розділяти.

Прошу, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу. Я вважаю, що після тривалої перерви, яка у нас була, потрібно повернутись до питання довіри до парламенту. Можна було проаналізувати, як люди ставляться до парламенту, коли ми були у всіх областях, в регіонах. І я можу сказати, що довіра дуже низька. Підтверджується соціологією, що парламенту довіряють тільки 5 відсотків населення. Нижча довіра тільки до уряду –  4 відсотки.

І головна причина в тому, що парламент працює сам по собі. І найкраще свідчення цього - це порядок денний, який ми маємо на два наступні пленарні тижні. Людей сьогодні турбує перш за все питання економіки, питання прогнозованої податкової політики, питання прогнозованої митної політики, припинення "чехарди" з тарифами, припинення походів правоохоронних органів до бізнесу і підприємців. А із 113 проектів законів, які ми маємо сьогодні в порядку денному, тільки 16 якось, якимось чином   пов'язані з економічними питанням. Це наслідок того, що парламент  працює відокремлено від того, що дійсно турбує людей, а не просто політичні фракції, у яких є якісь амбіції.

Така сама ситуація по другому важливому і болючому питанню, яке  на порядку денному у будь-кого в країні,  це  остаточне завершення військового конфлікту і втілення Мінських угод.

Сьогодні парламент, окрім нашої фракції, яка подала 10 законопроектів, не проявив жодної ініціативи стосовно підтримки на законодавчому рівні виконання Мінських угод і припинення сповзання країни в заморожений конфлікт, що є, на наш погляд, найбільшою небезпекою після того, як завершилась активна фаза бойових дій. Тому це теж свідчення того, що ми повинні, я маю на увазі парламент, відповідати на  ті питання, які турбують, дійсно, турбують людей.

Ми повністю підтримуємо і будемо голосувати за Закон про продовження мораторію  на землю, тим більше, що в грудні  2014 року наша фракція  такий  закон подала. Мабуть,  він є  один з тих шести, про які ви сказали, Володимире Борисовичу, у своєму вступному слові.

І останнє.  При тому, що немає  ще підрахунків виборів,  підрахунок результатів виборів не завершений, вже зрозуміло, що зрив виборів у Маріуполі, Красноармійську – це є пляма на нашому житті. І ми подали закон, згідно з яким  15 листопада пропонуємо провести вибори у Маріуполі. Ми вважаємо, що вибори потрібно проводити якомога  швидше, для того щоб обурені люди мали можливість, і ми могли, я маю увазі  держава могла, виправити помилку, яка сталася по зриву цих виборів. І повинен бути знайдений винний  у тому, що люди не змогли прийти на виборчі дільниці і проголосувати. Тому ми пропонуємо підтримати Закон про проведення виборів у Маріуполі і Красноармійську 15 листопада. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, що дотримались регламенту. Олег Ляшко, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Два тижні як біля Кабінету Міністрів стоїть "Тарифний майдан", де сотні і тисячі людей з усієї України щодня з'їжджаються для того, щоб вимагати від уряду, від парламенту, від Президента прийняття рішень, які дадуть можливість реально знизити вартість житлово-комунальних послуг.

Три тижні тому ми до вас, шановний пане Голово, звернулися разом із колегами з "Батьківщини", з "Самопомочі", з позафракційними народними депутатами з вимогою провести позачергове засідання парламенту для прийняття рішень, які б дали можливість реально знизити тарифи.

На превеликий жаль, ні ви, пане Голово, ні провладна більшість не відреагували на наше звернення. Очевидно, ви вважаєте за нормальне і можливе 3 тижні відпочивати, коли мільйони українських громадян не знають, як зводити кінці з кінцями.

Я вважаю таку вашу поведінку безвідповідальною, поведінку вашу персонально як Голови парламенту і провладної більшості, бо коли ви пішли на канікули відпочивати чи купувати виборців в округах, то люди в цей час отримують платіжки. Я розумію, що платіжки вас не цікавлять, у вас доходи значно більші ніж у мільйонів пенсіонерів, які не знають, як заплатити 3 тисячі гривень за газ, коли в них 1200 гривень пенсія.

Тому я просив би вас, шановний пане Голово, незважаючи на те, що ви сьогодні при владі, а ми в опозиції, реагувати на звернення опозиційних фракцій, в тому числі і частини коаліційних фракцій, і збирати парламент за умови, якщо в цьому є нагальна потреба. Сьогодні питання радикального зниження рівня життя людей – це питання номер один в Україні. І парламент не має права 3 тижні відпочивати, не вирішуючи соціальні проблеми України і громадян.

 Щодо пільгової ціни на газ і щодо обсягів постачання газу. 200 кубів, які сьогодні уряд дає на місяць на газ, собачу будку за 200 кубів не обігрієш. Мінімум 400 має бути, мінімум. Якщо не вмієте рахувати, давайте ми вам поможемо порахувати. Тому вимоги "Тарифного майдану" однозначні: це прийняття законів в парламенті, які дадуть можливість знизити рентну плату; створити незалежну національну комісію з питань регулювання ринку комунальних послуг, а не той недоробок, який створений указом Президента всупереч Конституції; ліквідувати "Нафтогаз"; розкрити структуру тарифів і цілий ряд інших законів, які дадуть можливість знизити ці тарифи.

Ми засуджуємо категорично політичні репресії, які сьогодні за командою Президента Порошенка відбуваються в Україні. Сьогодні Генеральна прокуратура, Служба безпеки і інші, зокрема, і Національне  антикорупційне  бюро, яке отримує незаконні команди від Порошенка, як і за часів Януковича, переслідують політичних опонентів, порушують на замовлення  кримінальні справи, ув'язнюють політичних опонентів режиму Порошенка.

Тому ми вимагаємо не просто сюди завтра до парламенту голову Служби безпеки і  Генерального прокурора, а звільнення з посади голови  Служби безпеки і Генерального прокурора за виконання незаконних наказів Президента Порошенка. Ми вимагаємо прийняття невідкладно в парламенті Закону про процедуру імпічменту  Президента і про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради.

Я звертаю увагу суспільства і попереджую, що ми сьогодні стоїмо перед загрозою встановлення диктатури, реваншу банди Януковича, наша країна. Цьому сприяє нинішня влада. Ті події: арешт Корбана, арешт Мосійчука, арешти "свободівців", арешти добровольців  – все це  дорога до встановлення диктатури Порошенка. І сьогодні Генеральна прокуратура, Служба безпеки, як і за часів Януковича, виконують незаконні команди. Президент Порошенко вчиняє кримінальні злочини, віддаючи команди в президентському кабінеті на порушення кримінальних справ, на ув'язнення політичних опонентів тощо.

Особисто мені погрожують як лідеру фракції ув'язненням за нашу  політичну позицію, нашим депутатам  погрожують ув'язненням. Проти шести народних депутатів від Радикальної партії сьогодні порушені кримінальні справи. Ви мені розказуєте, що це боротьба з корупцією. Я тоді  питаю, чому в цьому залі, в парламенті сидять корупціонери, яких ви не бачите? Якщо ви хочете почати реальну боротьбу з корупцією, починайте з Президента Порошенка, починайте з його оточення, яке займається корупцією ще більше, аніж за часів Януковича, тому не дуріть суспільство.

Радикальні реформи – це звільнення всіх до одного суддів і прокурорів, які сьогодні виконують політичні замовлення. Радикальні реформи – це прийняття Закону про імпічмент  Президента і про тимчасові слідчі комісії. Радикальні реформи – це звільнення Генпрокурора і голови Служби безпеки, які на замовлення влади фальсифікують кримінальні справи і ув'язнюють політичних опонентів.

Якщо ви говорите, ще одне, про мораторій на землю, комітетські слухання. Які комітетські слухання? Завтра винесли і проголосували це питання, а не будете тягнути до грудня місяця, а потім депутатів із курортів не знайдеш, і землю почнуть дерибанити. А хто збільшує запаси землі? У тому числі олігархи, які сьогодні при владі, які тільки й ждуть, щоб роздерибанити цю землю за копійки.

І щодо Центральної виборчої комісії, останнє. Сьогодні шостий  день немає результатів виборів. В африканських країнах швидше рахують, ніж в Україні.

Чому немає результату виборів? Відповідь одна: тому що фальсифікують. Хто несе за це відповідальність? Не лише Центральна виборча комісія. В першу чергу, за це несе відповідальність Президент України Петро Порошенко. Повноваження більшості із членів ЦВК припинилися 1 червня минулого року. Президент відповідно до Конституції мав би внести подання до парламенту про звільнення  і про призначення нових членів ЦВК. Президент цього не зробив. Отже, він разом із "підрахуями охендовськими" несе повну відповідальність за фальсифікацію вибору українських громадян.

І ми вимагаємо від парламентської більшості, від уряду, від Президента: або ви вживаєте заходів, які дадуть людям можливість жити, а не жебраками ходити…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Регламент, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. …або буде нова революція, яка винесе вас всіх звідси. В кращому випадку - винесе, в гіршому буде "вірменський варіант", коли прийдуть і розстріляють.

Я вас попереджую про це публічно. Я попереджую суспільство про це, що ми на порозі нових революційних подій. Ці революційні події становлять загрозу для майбутньої  цілісності нашої країни.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Регламент, будь ласка.  

 

ЛЯШКО О.В. Тому наше з вами завдання, ваше з нами, ваше, в першу чергу як влади, завдання – зробити все, щоб в країні не було нової революції. Революція буде не тоді, коли ви саджаєте політичних опонентів у тюрму, а революція буде тоді, коли ви людям дасте роботу, зарплату і можливість достойно жити.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Ви зараз вчиняєте катастрофічні помилки, які привели до поразки Януковича. Та дорога, по якій ви йдете, вона теж веде до поразки. Але разом з вами програє Україна. Я не хочу, щоб програла Україна. Бо ви прийшли і пішли, а Україна має бути! Тому ми вимагаємо від вас рішучих дій.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Регламент. Будь ласка, шановні колеги, прошу, дотримуйтесь регламенту. Будь ласка, має бути повага один до одного  серед присутніх у цьому залі.

Я просив би вважати заяву Олега Ляшка щодо йому особистих погроз офіційною. І я звернусь до правоохоронних органів  розслідувати ті факти, про які ви сьогодні сказали.

 

ЛЯШКО О.В. Особисто Петро Порошенко погрожував мені ув'язненням.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Прошу Генеральну прокуратуру порушити з цього приводу кримінальну справу, викликати мене як свідка, викликати Президента – нехай він пояснить, чому він лідеру парламентської фракції погрожує ув'язненням.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Віктор Бондар. Виключте мікрофон, будь ласка.

Віктор Васильович Бондар, будь ласка.

 

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Все, все, колеги. Кожен має право висловитися, але я прошу дотримуватися регламенту.

Віктор Бондар, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я прошу уваги хоча би кілька хвилин. Давайте бути чесними, майже два роки нової влади буде через кілька місяців.  Партія "Відродження" вже півроку говорить про те, що в країні нічого не міняється, немає інвестиційного клімату абсолютно, немає умов для бізнесу абсолютно. Ми бачимо колосальне падіння економіки. Ми побачили, як за 9 місяців Україна, уряд набралися 498 мільярдів кредитів, це 180 тисяч на кожну працюючу людину. Ми бачимо, як шалено падає промисловість і  експорт – на 70 відсотків практично. Ми бачимо інфляцію найбільшу за 20 років – 86 відсотків. Ми бачимо постійну війну і в парламенті, і поза межами парламенту провладної коаліції з урядом, з Президентом, один з одним. Ці чвари призводять до того, що ця країна нічого не змінює і з Україною перестають рахуватися як в Європі, так і в Штатах, так і в Росії. Нас просто перестають вже помічати і з нас починають сміятися, це реальний стан речей. Абсолютна відсутність реформ. Сьогодні багато говорилося про те, що бюджет не вноситься, що Податкового кодексу немає, що немає реальної децентралізації. Та нічого немає!

Подивіться на порядок денний на цей тиждень знову – пустий. В нас немає нічого системного на найближчі два  місяці. В нас є Коаліційна угода, провладна, але подивіться на стан виконання цієї Коаліційної угоди. Ми практично сьогодні буксуємо на місці. Якщо хтось буде доказувати, що є рішучі кроки, давайте вийдемо на вулицю, у кожне село, кожне місто, і запитаємо людей, чи подобаються їм такі кроки, чи подобаються  їм такі переміни? Нікому не подобаються. Не треба самих себе дурити і не треба дурити уряд.

Ми бачимо, як тиждень ідуть підрахунки голосів. В якій країні світу тиждень рахуються голоси? Тиждень комісії повертають назад протоколи, переписують, перераховують, перераховують, перераховують. Та це фальсифікація абсолютно повна! Кожен раз змінюються цифри, по всій країні тисячі людей, які неправильно проголосували. Сумська область: 26 тисяч бюлетенів неправильно заповнені. У нас що, кожна десята людина не знає, де галочку поставити? Хмельницька область: 5-6 тисяч. І так по кожній області. Можна піднімати такі дані, і кожен день ця цифра неправильно заповнених бюлетенів збільшується. Це говорить про те, що їх просто по ходу псують, ці бюлетені, коли йде підрахунок, коли треба вивести якісь результати під когось. Псують бюлетені тих партій, які незручні для партії влади, де треба опустити рейтинги опозиційних партій, партії "Відродження" і інших соратників, які сьогодні представлені в коаліції. Бо найбільша партія, провладна, має забезпечити абсолютну перемогу. Вже оголосили про перемогу, скільки областей, порахували, перемогли, навіть з яким результатом. Вся країна чекає результати, ніхто не знає, зате у нас вже провладна партія знає результати, скільки областей перемогли.

Далі, ми дивимося на останні події. Безумовно, вся країна кілька днів у захваті і в обговоренні того, що відбувається. Скажіть, кому подобаються взагалі правоохоронні органи сьогодні? Кому подобаються ці постійні маски-шоу по всій країні? Ми не говоримо зараз про Корбана, ми говоримо про те, що всій країні з бізнесом, з підприємцями, з промисловцями правоохоронні органи викручують руки, кожен день маски-шоу. Покажіть мені європейську країну чи Сполучені Штати, сучасні країни:  де така кількість обшуків, де така кількість обшуків з задіянням правоохоронних органів? Та ніде немає такої кількості. Це тільки Україна перейшла вже всі межі, ми вже звикли до цього явища, нам вже здається це правильним. В країні війна, зате у нас тисячі правоохоронних органів по всій країні бігають - проводять обшуки, перевірки і так далі.

Подивіться на статус Закону "Про народного депутата України". Скажіть, ми перетворимо країну, ми хочемо перемін, чи ми так і будемо далі спостерігати, як усе паплюжиться? Проводяться обшуки в приміщеннях народного депутата, проводяться обшуки в приміщеннях власних народних депутатів, проводяться перевірки, проводяться прослуховування і так далі, проводяться спостереження. Або ми починаємо реально змінювати країну, або закінчуються політичні переслідування, або ми реально  так і далі будемо рухатися  в прірву разом зі всією країною.

Не буде перемін, якщо ми не зрозуміємо: на першому плані повинна бути економіка, відродження промисловості, відродження інфраструктурних проектів, відродження культури, цінностей - або ми почнемо рухатися так само в ту ж саму історію, як рухався Янукович. Тільки, на жаль, абсолютно правильно колеги тут казали, ця країна тоді може закінчити абсолютно в іншому сценарії. Вже не буде того, що просто буде влада тікати, вже буде розвал країни  в існуючих сьогодні межах.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, шановні колеги. Мені щойно передали записку про те, що в залі Погоджувальної ради присутній Сміх Василь Володимирович, начальник відділу Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України, а також Шимко Юрій Андрійович, слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури. Просять слово. (Шум у залі)

 

ДЕРКАЧ А.Л. Давайте шоу не будем устраивать! Ничего, что мы тут сидим, нет? (Шум у залі)

 

 ГРОЙСМАН В.Б. Колеги! Колеги, я виконаю обіцянку. Будь ласка,  хто з вас хоче  слово?

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я должен  сначала выступать!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я зараз дам слово.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Подождите! Еще раз говорю, я что, не представитель фракции?!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 5 хвилин.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Рассказываю. Уважаемые коллеги! Выборы и события послевыборной недели остро поставили  вопрос о политических репрессиях в Украине, о явном нарушении законов и Конституции.

Для депутатской группы "Воля народа", "Оппозиционного блока" и  группы "Відродження", внефракционных депутатов ничего нового не произошло. (Шум у залі)

Год назад властная коалиция запустила механизм дискриминации  депутатов, не входящих в коалицию. Год назад мы обращались к вам с требованием выполнить законы, Конституцию и Регламент, отдать  контрольные комитеты парламента фракциям, не входящим в коалицию, и внефракционным депутатам, отдать оппозиционное место в президиуме, которое даже, как вы говорите, при режиме Януковича, всегда принадлежало оппозиции, принять Закон об оппозиции. Ничего этого не было сделано.

Вы год не давали нам участвовать в организации деятельности  Верховной Рады, в публичной плоскости нагло затыкали рот, как это вы делали сейчас, обливая грязью. Нарушая Конституцию, законы и Регламент, по десять раз голосовали за законы, превращая законодательную деятельность в беззаконие.

Представители коалиции совместно з Минюстом запустили неконституционный, внесудебный маховик репрессий под названием "люстрация", ударивший по судьбам тысяч людей, большая часть которых трудилась добросовестно. После этого псевдодемократы-люстраторы на замечание Европы, Венецианской комиссии о недопустимости внесудебных преследований и мести нагло врали о поддержке Европейской комиссией люстрационных репрессий, называя черное белым, хотя любой человек, умеющий читать, может открыть и почитать рекомендации Венецианской комиссии, подання народных депутатов Украины в Конституционный Суд, где все изложено предельно понятно.

 Вместо этого Министерство юстиции и активисты из парламентского большинства строят люстрационно-репрессивные кооперативы, вмешиваются в работу судов. То есть год системно действующая власть подменяла Конституцию и законы революционной целесообразностью, в том числе в деятельности института Верховного Совета. Два года власть искусственно создавала фронт борьбы с врагами народа, врагов назначали по рекомендациям политтехнологов, исходя из политической, экономической целесообразности для новой власти, основные представители руководящего состава которой торгуют на политическом рынке Украины своими лицами с конца 90-х.

Таким образом в Украине строится диктатура от имени либеральных ценностей, которые паразитируют на европейских слоганах, но ничего не имеют общего с европейскими принципами демократии, свободы слова и мнений, здоровой политической конкуренции.

 Сегодня эта псевдодемократическая диктатура начала  пожирать своих героев революции и обороны, сажать их в тюрьму, как это мы видим с представителями партии "Свобода", Радикальной партии и УКРОП.

Я не разделяю идеологию партии "Свобода" и УКРОПа, идеологию национализма, я являюсь политическим оппонентом, но хорошо помню, что именно оппозиционный вице-спикер Кошулинский при злочинном режиме 20-го числа открывал заседание Верховного Совета и как представители партии "Свобода" вместе з "Правым сектором" выводили из плена бойцов внутренних войск, не допуская расправы.

Я не знаю, виновата ли "Свобода" во взрыве гранаты, но зачем сажать политиков в тюрьму, зачем скрывать о том, что есть возможность публичного изложения защиты? Исходя из видео в парламенте, представитель Радикальной партии, Мосийчук, наверное, виновен. Но как объяснить его нахождение в тюрьме, когда с таким же "взяточным видео" гуляет, наслаждаясь жизнью на свободе, бывший ректор налоговой академии Мельник? Тем более вызывает стыд, как вне Регламента, закона и процедур происходило шоу с голосованием о задержании Мосийчука в Верховном Совете Украины.

То, что Геннадий Корбан не ангел и построил для себя свою систему права и справедливости, известно, но это не дает право власти расправляться с политическим оппонентом в нарушение закона, проводить обыски, взламывать квартиру народного депутата Филатова и его депутатскую приемную.

Наличие лидера политической оппозиции, оппозиционной партии в тюрьме, а не на подписке про невыезд, является серьезной проблемой для действующей власти. Подчеркиваю, серьезной проблемой. Тот, кто запускает и поддерживает механизм неправовых дискриминаций диктатуры, сам всегда потом попадает под маховик репрессий. А самая страшная диктатура -  диктатура, паразитирующая на демократических, либеральных ценностях и вещающая от их имени. Читайте философов Эриха Фромма, Ги Дебора, Жана Бодрийяра, там все написано.

До рассмотрения в пленарном режиме вопроса о политических репрессиях в Украине, до создания следственной комиссии по данной теме, в том числе с учетом второго тура в городские советы, депутатская группа "Воля народа" за законопроекты, предложенные спикером Гройсманом, голосовать не будет. Голосовать будем только за предложение Юлии Владимировны по газу.

Важно, чтобы такую следственную комиссию возглавил профессиональный человек, который на черное не говорит белое. Предлагаю рассмотреть кандидатуру Андрея Кожемякина либо Юрия Луценко во главе такой комиссии.

Также необходимо принять внятный закон по ТСК, дающий право допуска к документам ОРД и материалам уголовного производства.

Руководителям групп и фракций предлагаю подписать совместное обращение в Совет Европы, Европейскую комиссию, посольства стран G7 по ситуации с политическими репрессиями в Украине, где изложить все выше изложенные факты. В том числи и те факты, которые происходили в Сумах, в Луцке, где милиция, несмотря на десятки обращений, способствовала "каруселям", участвовала в избирательной кампании, помогала участвовать так называемым незаконным формированиям.

Также хочу заявить, что мы инициируем создание межфракционного депутатского объединения по защите конституционных прав граждан против политических репрессий с названием "Запрещено запрещать".

И хочу обратить внимание коллег из правящей провластной коалиции…

 

ГРОЙСМАН В.Б. У вас регламент. Будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. …что большевизм – это не политическая доктрина, это личное отношение к окружающему миру. Перестаньте быть большевиками и повернитесь лицом к Конституции и демократии, к  закону. Прекратите поиск врагов и начните наконец-то строить Европу в Украине.

Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка.

 

КУПРІЙ В.М. Купрій, народний депутат.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я дам народному депутату право виступити. Немає питань. Я вам це пообіцяв.

 

 КУПРІЙ В.М. Пане Голово! Ви пообіцяли це зробити після представників фракцій. (Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Добре, якщо назване, якщо назване моє ім'я, будь ласка, говоріть. Давайте, говоріть, будь ласка. Три хвилини, три хвилини, так, ну, немає питань. Раз назвали моє прізвище, прошу, три хвилини. Прошу.

 

КУПРІЙ В.М. Три хвилини. Добре. Колеги! На доручення Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, де я є заступником голови, я працював головою робочої групи з реабілітації політв'язнів. Це було, на мою думку, десь лютий-березень місяць. Я розглянув, провів три засідання цієї робочої групи. Розглянув 63 заяви.

В 63 заявах майже у всіх випадках численні порушення прав людини. Не так застосовуються правоохоронними органами статті, порушується підсудність, дуже багато статей по хуліганці людям, які виходять на протести проти влади, в тому числі до режиму, який зараз очолює Порошенко. На жаль, за декілька місяців після цього, у мене були відповідні заяви, ситуація тільки погіршилась!

Зараз не 63, зараз сотні людей ув'язнені по політичних мотивах. Я вам з відповідальністю це кажу як правозахисник. І те, що зараз відбулися арешти Мосійчука, "Правий сектор", Геннадій Корбан, "Свобода", ті люди, які підтримали Революцію гідності, це все люди, які боролися з режимом Януковича, які зараз хочуть довершення Революції гідності.

І на теперішній час, на жаль, влада робить усе, щоб переслідувати цих людей. І замість цього входить в таку ганебну змову з режимом Путіна, проводячи ці зміни до Конституції. І ті, хто виступає проти, ті, хто бореться з корупцією, ті піддаються переслідуванням.

Партія УКРОП просить вас, вимагає від Голови Верховної Ради поставити завтра в порядок денний і проголосувати проект постанови, яка зараз вноситься нами. І в цій постанові ми вимагаємо категорично засудити політичні репресії проти українських політиків і громадських активістів. Це одне.

І друге. У нас є стаття 102 Конституції України, яка вказує, що Президент України є гарантом додержання прав людини і Конституції. Тому ми вимагаємо: Президенту України Петру Порошенку вжити негайних  заходів для припинення репресій патріотів із забезпеченням їх конституційного права на свободу і однозначно із звільненням  з займаних посад керівництва правоохоронних органів.

 Ось наші вимоги. Колеги, дуже просимо вас підтримати це на завтрашньому пленарному  засідання. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка,  слідчий ГСУ чи МВС.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. А можна  запитати? Можна запитання? 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Прошу.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вони прийшли когось арештовувати? І чи це згідно Регламенту? (Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я не знаю, вони  зараз повідомлять. Як вони можуть  тут арештовувати, якщо всі мають тут імунітет. Колеги, про що ви  говорите?

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  Ні, питання, це згідно Регламенту робиться?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, дайте відповідь на питання.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ні-ні, ми заслухаємо. Ми заслухаємо, але я прошу повідомити, це  згідно Регламенту  так відбувається?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ви вимагаєте  не  давати слово?

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ні, я вас просто як Голову питаю.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ми з вами приймаємо рішення, дати слово  чи ні.  Я вам сказав, що мені надали записку про те, що  вони тут стоять. Дати слово чи  ні?

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Добре. Я за них радий. Я питаю, чи  вони прийшли на запрошення, чи вони прийшли від себе.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це не порушує жодного Регламенту.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Це не порушує жодного  Регламенту?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Не порушує жодного Регламенту.  (Шум у залі)

Будь ласка. Представтеся.

 

СМІХ В.В.  Начальник  відділу Головного слідчого управління МВС України Сміх Василь Володимирович.

Шановний Володимире Борисовичу, у відповідності до Закону України "Про статус народного депутата України" та Порядку виклику народних депутатів для проведення слідчих дій  дозвольте вручити повістки на виклик для проведення слідчих дій за участю народного депутата України Новинського Вадима  Владиславовича…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Такого народного депутата  тут немає.

 

СМІХ В.В.  В силу тих обставин, що  на сьогоднішній день… (Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Почекайте, почекайте секунду. (Шум у залі)

 

СІМХ В.В. В силу тих обставин, що на сьогоднішній день у приміщенні  Верховної Ради  Новинський відсутній…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Значить, колего, послухайте. Такої людини тут немає. Будь ласка, очікуйте. Колего, вибачте, будь ласка. Очікуйте, будь ласка, в залі. Очікуйте от в тому залі. Я думав, що у вас щось відоме. Будуть виходити депутати, ви зможете з ними поспілкуватися. Будь ласка, покиньте приміщення. 

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу представників фракції "Батьківщина" покинути зал.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це засідання Погоджувальної ради, Юліє Володимирівно.

Очікуйте, будь ласка, там. (Шум у залі)

 Шановні колеги, я прошу залишитись! Колеги! Працюємо далі.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Это была повестка кому?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я почув прізвище тільки Новинського. Колеги, ми почули, відреагували. Про що мова йде? Треба було не дати людині слово, щоб він вийшов зараз і нас звинуватив, що ми когось прикриваємо в чомусь? Ми дали слово, ми почули, про що йде мова. Він стоїть там, нехай буде там. Колеги, працюємо далі, будь ласка.

Будь ласка, по комітетах. По комітетах, будь ласка, шановні колеги. Ірина Геращенко. А, вибачте. Будь ласка, Ірина Геращенко, прокоментуйте і йдемо далі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так. Я поки що не від комітету. Шановні колеги, в мене є пропозиція до Голови Верховної Ради.

Шановні колеги, по-перше, від імені тих, хто тут залишився і, я думаю, що від імені тих, хто пішов, я хочу принести вибачення перед нашим європейським колегою паном Коксом, який багато чого бачив в Україні за попередні роки. Але все-таки, я думаю, що він міг очікувати  засідання тут Погоджувальної ради Верховної Ради України, керівництва фракцій і комітетів, на якому потрібно було в першу чергу докласти максимум зусиль для того, щоб збалансувати роботу  парламенту напередодні прийняття дуже важливого пакету законопроектів по безвізовому режиму. Перше. (Шум у залі)

 По-друге, є звернення до Голови Верховної Ради.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, продовжуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. До Голови Верховної Ради є пропозиція. Давайте проводити два засідання Погоджувальної ради,  одне, о'кей, з камерами, з "Тарифним майданом", з виступами, зі слідчими і таке все інше. Це чудово.

Але друге давайте проводити нормальне, хоч якесь європейське засідання, без камер, де ми будемо проходитися по порядку денному, по тому, над чим ми маємо працювати, тому що насправді у нас дійсно є дуже багато невиконаної домашньої роботи, яку ми маємо зараз обговорити,  що має стояти на четвер, як ми маємо прийняти цей пакет документів, що стосується законопроектів безвізового режиму. І от як це тепер робити - мені особисто важко дуже сказати. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, тут делікатне дуже питання. Давайте все-таки повернемося і не будемо  забувати, що ми – політичний орган у тому числі.

Що відбувається? Що от тільки що зірвали, що відбулося? Так. Тобто слідчі Головного слідчого управління зробили спробу викликати на допит, так.  Ніхто КПК не відміняв. Якщо ми будуємо європейську державу, то ми її повинні будувати. Але всі тут, у цьому залі, прекрасно розуміють, в чому проблема. По нинішній процедурі отих депутатів, яких хоче зараз слідство затримати, наприклад, чи арештувати і де суспільство вимагає від нас з вами, не тільки від Генпрокуратури, депутатів з оточення Януковича, немає ніяких шансів по нинішній процедурі цього зробити. Ми всі це прекрасно розуміємо, тому що це подача в регламентний комітет, це витік інформації, це літак.

Я вношу пропозицію і прошу спікера відпрацювати з регламентним комітетом, публічно, гласно зробити спрощену якусь процедуру, щоби правоохоронні органи могли виконати свій обов'язок і притягнути винних  з оточення Януковича до кримінальної відповідальності не віртуально, а реально. І я прошу це питання дуже серйозно обговорити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Тому що дійсно те, що ми побачили, це неефективно. Давайте зробимо ефективно, якщо ми реально хочемо відповісти на виклики суспільства. Тому що неправильно, що ті люди, які уособлюють цю корупцію, знаходяться в залі Верховної Ради, щиро посміхаються, ще й розказують нам, як боротися. А іншого механізму в нас немає. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги, я просив би понизити градус, перше. По-друге, сюди зайшли два представники правоохоронної системи, попросили слова. Треба було не дати?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, треба було не давати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Треба було не дати? Тобто ви вважаєте, що треба не давати слово?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми вважаємо, що є формат Погоджувальної ради. Не перебивайте, будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я вважаю, що їм немає що тут робити було – це перше. Я з цим розберуся. Але але якщо мова йде про те, що він сказав слово, ми дали свою оцінку. Крапка. І якщо я почув, що він хотів вручити повістку, він її вручить, але не тут, не на Погоджувальній раді. Тому що того, кого він назвав прізвище, його тут немає. Це перша позиція.

Друга позиція, друга позиція. Я просив би всіх все зробити від себе залежне, щоб надавати оцінку абсолютно об'єктивну тому, що відбувається, а не так, що ми зараз  когось відправили – завтра нас звинуватять, що ми когось прикриваємо. Колеги, я прошу до цього ставитися абсолютно нормально.

Далі. Будь ласка, віце-прем'єр-міністр Кириленко. Будь ласка, коротко. І йдемо по порядку денному.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Для уряду дуже важливим є питання законопроектів, пов'язаних із безвізовим режимом із Євросоюзом. Ці питання стоять на четвер. Тут присутні мої колеги по уряду, вони детальніше про це сьогодні скажуть.

Друге. З приводу тарифів і комунальних послуг. Це питання, яке хвилює уряд не менше, ніж депутатів і взагалі суспільство. Ми мали вже в уряді одну зустріч із тими, хто мітингує біля будинку уряду. Якщо є потреба зустрічатися і напрацьовувати спільні рішення, ми до цього готові. Але для таких зустрічей треба враховувати всі обставини, в яких зараз перебуває країна: фінансові, економічні, оборонні, зовнішньополітичні і так далі.

Третє. Бюджет буде внесений урядом лише разом із податковою реформою. Уряд не бачить сенсу вносити цифри - макро-, мікро- і так далі, коли в самій коаліції поки що немає єдиного підходу до податкової реформи. Коли цей підхід буде напрацьований і схвалений, уряд тут же внесе на новій податковій базі проект бюджету на 2016 рік.

Четверте. 39 урядових законопроектів стоїть у порядку денному, ми вдячні за це парламенту. Є два звернення щодо законопроектів з боку Міністерства внутрішніх справ. 3225 розглянути в комітеті цього тижня і по можливості підтримати, схвалити в першому читанні. І включити до порядку денного ще один законопроект - 3387. Його немає. Обидва законопроекти стосуються реформи і стосуються змін, пов'язаних із національною поліцією. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Степан Іванович Кубів, Представник Президента в парламенті.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, ви знаєте, почну трішки з іншого говорити, ніж те, що я планував як представник  Президента, а буду говорити про те, що я відчув і що я собі згадав як людина, перш за все, і як депутат Верховної Ради.

На сьогоднішній день в  Україні проходить свідоме  розхитування  всіх гілок влади по вертикалі. І сьогодні я вважаю, що  Президент України як гарант Конституції робить все і зробить все для стабільності в державі. Так,  у 13-му, 14-му році, коли  відбувся Майдан, пройшли зміни – заслуга народу і відповідальності народу за майбутнє. Але багато політиканів,  які сьогодні розхитують владу, я особисто говорю як людина, я не бачив їх до 20 лютого. А сьогодні їх з'явилися  сотні, я не бачив їх у грудні, я не бачив у січні, я не бачив у лютому. І я маю право разом із своїми колегами, які були на Майдані, і назвати в перспективі тих чи інших людей і ті чи інші дії. І багато політичних лідерів були відсутні і бігали на домовленості як на Банкову, так і відповідні дачі.

Але я відповідальна людина, відповідальний політик, і я сьогодні не дозволю і не раджу нікому з колег депутатів розхитувати сьогодні  баланс гілок влади, коли проходить реформування.

І сьогодні є чітка позиція: або ми стаємо європейською державою зі змінами і знищуємо олігархізм, ми говоримо про  демократію, ми говоримо про  свободу; або ми відповідно відновимо те, що сьогодні хочуть  відновити, що  створювалось 24 роки.

Теза друга. Те, що створювалося 23 роки, навіть більше – крадіжки, формування, групки людей, які далі хочуть керувати  державою, і Президент України разом з коаліцією, які хочуть в єдності, підписали угоду, борються проти того, ясно,  сьогодні є багато капіталів, які будуть це розхитувати.

І я вважаю, що кожен повинен робити свою роботу. Президент робить свою роботу і буде боротися з корупцією і, відповідно, зберігати гарантії єдності держави, мир, про який теж, скільки розхитували, поки не було миру, все розхитували навколо війни. Ми не повинні, Рада коаліції, кожен депутат розхитувати сьогодні гасло війни. Цього не можна робити. Ми пройшли випробування на Майдані, ми сформували в залі Верховної Ради  тоді те, що ніхто не очікував: ми зробили легітимну владу. Після Майдану єдина Верховна Рада, яка показала єдність і розвиток. Ми пройшли випробування, дякуючи всім українським громадянам,  виборів Президента. Ми пройшли у Верховну Раду, ми створили коаліцію. Ми повинні зараз виконати Коаліційну угоду.

Шановні колеги, на превеликий жаль, ще місцеві вибори продовжуються, вибори міських голів в багатьох містах. І давайте ми перестанемо у публічній площині  говорити про те, що ми сьогодні говорили. Місцеві вибори - коаліція здала іспит на боротьбу зміни еліт на місцевих виборах. Всі пророкували те, що сьогодні насправді не є. І ми повинні це відповідно розуміти.

Разом з тим, хочу сказати важливу річ, що Президент України чітко дав оцінку, і те, що дали нам оцінку міжнародні структури ОБСЄ, представники громадських організацій Європи, світу, Америки, Канади, що вибори відбулися в демократичній, максимально можливій ситуації, яка була на той час в Україні.

 Так, є помилки, їх треба виправляти. Я ще, буквально, Володимире Борисовичу, два слова. Перше, що ми повинні прийняти, це законопроекти європейських напрямків діяльності, що стосується безвізового режиму. Разом з тим, є законопроекти у сфері економіки, міжнародної діяльності, президентські, щодо яких чітко повідомлені всі фракції і Рада коаліції. Ми повинні показати завтра баланс, єдність, ефективну роботу коаліції.

Були закиди Президенту України щодо ЦВК. Хочу проінформувати всіх депутатів і відповідно проінформувати суспільство: станом на сьогодні тільки три фракції парламенту в цілому подали  кандидатури на оновлення ЦВК. Президент про це говорив у травні, Президент про це говорив у червні. Шановні представники коаліції, шановні представники парламенту! Подайте кандидатури відповідно до процедури, яка сьогодні є затверджена.

І останннє. Я би перш за все звернувся до кожного депутата як до людини: ми повинні показати єдність і прогрес у відстоюванні демократії і свободи, за що ми стояли на Майдані. Коли будується чи перебудовується хата, ми можемо говорити про недоліки і про позитиви, але ми повинні базуватися на реальній критиці і реально чути одне одного.

  І закінчу словами кардинала Любомира Гузара. Сьогодні ми повинні в коаліції відноситись до тих людей,  хто любить Україну, а не підтримувати олігархів, які 23 роки знищували державу і хочуть створити сьогодні епопею відповідну розбалансування, тобто тих, хто не любить Україну. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка,  давайте  по комітетах.

Дмитро Андрієвський.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Хотів би подякувати керівництву Верховної Ради, ми наразі побачили у  порядку денному Верховної Ради надзвичайно важливі питання, які дадуть можливість  врегулювати житлово-комунальне господарство наше. В першу чергу я маю на увазі законопроект 1581 про житлово-комунальні послуги та законопроект  2706, цей    законопроект дасть можливість врегулювати фінансування,  він надзвичайно  важливий.  Ми сьогодні працюємо  в умовах опалювального сезону, провели низку нарад, і цей законопроект обов'язковий для прийняття на цьому тижні для того, щоб нам врегулювати розрахунки  по наданню житлово-комунальних послуг.

Також  комітет вважає за необхідне підтримати в першому читанні законопроекти 2392а та 2393а, які вносять зміни відповідно до Митного  та Податкового кодексів, які  дадуть можливість  продовжити  надзвичайно важливу для міста Києва, для всієї України реконструкцію Бортничівської  станції аерації.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

 АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Я нагадаю, що 2 вересня Верховна Рада прийняли закон, який дає можливість залучити майже 1 мільярд доларів уряду Японії для такого амбітного проекту.

Шановні колеги, я сподіваюся, що всі ми згадаємо про проблеми житлово-комунального господарства не тільки під час ток-шоу, а й під час рутинної роботи в залі Верховної Ради.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Щодо ток-шоу, це ви праві.

Будь ласка, Олена Ледовських.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Шановні колеги, хочу проінформувати, що Комітет з питань державного будівництва розглянув на своїх засіданнях проект Закону про державну службу, це номер 2490, і буде рекомендувати парламенту прийняти його за наслідками розгляду у другому читанні за основу та в цілому.

Другий масив питань, який ми пропонуємо від комітету розглянути, це все ж таки вкотре включити до порядку денного розкладу пленарних засідань проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів в 2015-му році, це реєстраційний номер 3017.

Та проект Закону про внесення змін до пункту 4 Розділу ХV  Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про місцеві вибори", це 3018, це надасть можливість сьогодні, під час проходження такої великої події, як вибори в місцеві ради, дасть можливість парламенту та Центральній виборчій комісії діяти включно в правовому полі і просимо вас підтримати цю пропозицію комітету.

І остання пропозиція, яку вносить комітет на цей пленарний тиждень, це законопроект про внесення змін до Закону України "Про столицю України – місто-герой Київ" (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи), це реєстраційний номер 2529. За наслідками розгляду комітет дійшов висновку рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу та в цілому. Пропонуємо включити ці законопроекти, запропоновані комітетом, до порядку денного пленарного тижня.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги, я дуже прошу, все, що стосується законопроектів, запишіть, будь ласка, тому що поки ми розшифруємо те, що ви сказали, це буде нескоро, не повторюйте  "на пльонку". Тобто є лист, ми зараз його опрацюємо, дамо вам зворотній зв'язок.

Будь ласка, прошу, Ганна Гопко. Потім ви.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги! Поки відбувалися наші дебати, мені вдалося прочитати статтю про сценарії еволюції пострадянського простору. Підготовлений матеріал. Знаєте, дуже цікаво було прочитати цей матеріал замість того, щоб вислуховувати і дивитися, як розхитують ситуацію.

Хотіла б закликати колег, які сьогодні дуже активно галасували і закликали до чергової революції, щоб члени їхньої партії ходили на засідання комітету. За ці три тижні, на жаль, двічі зривалося засідання Комітету у закордонних справах, тому що не було представників деяких партій, які дуже сильно вболівають за народ України. І мені здається, що час навчитися працювати. Працювати в єдності і працювати над законодавчими ініціативами.

Щодо тих законопроектів, які вже записано і які дуже просять люди. Це включити в порядок денний законопроект 2033а, про право незаконно засуджених переглянути сфабриковані вироки. Вже декілька звернень, які є – 2033а.

Другий законопроект - це 2009а -  про оцінку впливу на довкілля. Це також один із напрямків щодо нашої євроінтеграції.

Також прохання включити в порядок денний розгляд законопроекту 3259  - про стратегічну екологічну оцінку, так само надзвичайно важливий законопроект.

І на розгляді спершу в нашому Комітеті у закордонних справах був законопроект 3224, який входить в пакет щодо візової лібералізації, про документи для виїзду за кордон.

Просимо вже до іншого комітету, який зараз буде це розглядати, зокрема, комітет, який очолює народний депутат Данченко, розглядати законопроект 3224 разом з законопроектом 1632 – це про документи для виїзду за кордон, який вже пройшов  голосування у комітеті Г.Немирі, має на перше читання рекомендації і отримав схвальні відгуки.

Ну і наболілий законопроект 2016а - про поіменні голосування в місцевих радах. Це дуже важливо після виборів, щоби громадськість мала доступ до того, як голосують депутати на місцях і ця інформація була доступна.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Микола Княжицький.  А потім хто буде мати бажання.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. Я хочу подякувати Володимиру Борисовичу за включення двох законопроектів з Комітету з питань культури і духовності до порядку денного, і хочу зараз звернутися до керівників фракцій, які тут присутні, з проханням підтримати ці законопроекти.

Ви знаєте, що зараз в Криму відбуваються обшуки у власника кримськотатарської компанії "АТР" Ленура Іслямова після того, як вони почали робити блокаду окупованих територій. На середу стоїть проект Постанови 2493а про визнання геноциду кримськотатарського народу, підтриманий нашим комітетом. Мова йде про 1944 рік. Мені здається, надзвичайно важливо зараз про це голосно сказати і підтримати кримськотатарський народ.

Так само прошу голів фракцій звернути увагу на законопроект 3084 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері". Мова йде про створення Українського інституту книги, який нарешті дозволить впорядкувати і підтримати українські бібліотеки, українське книговидавництво, яке потерпає як від російської контрабанди, так і від піратства. І підтримати українських письменників, в тому числі видання їх за кордоном. Дуже прошу підтримати ці законопроекти. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, Олександр Георгійович Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги! Буквально три позиції по порядку денному від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу. Перше. Я хочу звернути увагу на те, що у нас стоїть фактично пакет із трьох законопроектів, який стосується доопрацювання і імплементації Закону про ринок газу, який ми з вами проголосували у Верховній Раді, і який з точки зору і наших європейських партнерів є одним із найбільш суттєвих кроків на шляху реформування енергетичного сектору України.

Хочу вас проінформувати, що з 1 жовтня закон вступив в силу, а Верховна Рада не виконала всі свої зобов'язання і не прийняла три закони дуже важливих для того, щоб цей ринок почав працювати повноцінно. НКРЕ прийняла свої документи, щодо яких вони брали на себе зобов'язання. У нас три законопроекти "висить" урядових. Тому я просив би і звернувся до всіх фракцій підтримати уряд і проголосувати, ну, принаймні в першому читанні, щоб ми в питаннях реформування енергетичного сектору України рухались вперед.

Друга позиція. У нас на наступний тиждень є закон про незалежного регулятора, про національну комісію. Закон дуже складний, непростий, дискусійний. І якщо це той законопроект, який, тут написано, якщо не помиляюсь, від 15.07, то треба ще раз подивитися, чи він буде вноситися в зал, тому що тут є багато питань проблемних, які потрібно обговорювати.

І хочу нагадати, що це наше зобов'язання, України, в рамках Енергетичного співтовариства і в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

І третя позиція, остання. Я хочу повернутися до Закону про ренту і не стільки в питанні, пов'язаному з тарифом, скільки в питаннях того, що інвестиційний клімат, який у нас є (в лапках) сьогодні, просто вбиває газовидобувну галузь України. І нам кардинально потрібно змінювати, але ви розумієте, як це буде впливати на бюджет. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Людмила Денісова, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановні колеги, я хотіла б звернути увагу голів фракцій щодо необхідності прийняття закону, який поставлений попередньо в порядок денний на завтра – 2775. Це стосується завершення реформи соціального страхування.

Що зараз відбувається? Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, невідомо хто керує цим фондом, тому що один  встановився по суду, а інший захопив, типу він керує, дві печатки і уставні документи невідомо де. Потім нещасний фонд, який зараз ще працює, але їх потрібно вже було до 1 квітня ліквідувати і створити один окремий Фонд соціального страхування. Директор призначений, у нього майже ні заробітної плати 7 місяців немає, ні робочого місця, ні стільця. Але він від'їжджає в  якісь закордонні відрядження, в які сам себе посилає.

І тому я дуже прошу, перший раз, коли ми розглядали це питання, не вистачило голосів, там майже 20 голосів. Я дуже прошу завершити це питання, щоб дати можливість уряду зробити цю реформу. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Дубневич. Ярослав Дубневич. Потім – Єгор Соболєв.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я від імені  нашого комітету  прошу включити в порядок денний постанову. Комітет з питань транспорту подавав у письмовому вигляді щодо включення її в порядок денний (номер 3385) - про проведення парламентських слухань на тему: "Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху". Це дуже важливо, тому що згідно з Постановою про парламентські слухання ми їх плануємо провести 23 грудня. І прошу вас, Володимире Борисовичу, подавши ще додатково письмово заявку на включення, просимо  включити в порядок денний.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. І ще одне хочу наголосити, шановні колеги, що сьогодні обговорювалось питання щодо збільшення пільгового об'єму газу з 200 кубів до мінімум 400. То, шановні народні депутати, наголошую вам, що зараз Україна поділена, людей поділили на два сорти, тому що в  усіх мешканців великих міст, де працює централізоване опалення, ціна газу при централізованому опаленні включена з розрахунку 3 тисячі за тисячу кубів. А для мешканців сільської місцевості, для найбіднішої верстви населення, чомусь визначено так звану пільгову норму 200 кубів по 3,60 і все решта – більше 7 тисяч гривень. Я як депутат-мажоритарник  зустрічаюся зі своїми виборцями, це найбільше збурює людей на моєму окрузі, я переконаний, і по всій Україні.

Тому уряд не повинен, недолуго змінюючи постанову, розказувати байки про якихось 1 тисячу 200 кубів, бо це призведе  до того, що субсидію буде незрозуміло як нараховувати. Тому що прийдуть рахунки, людина ніби сама повинна визначати, скільки об'ємів вона  повинна використовувати, попри те, де вона повинна ходити, де рядовий громадянин України  повинен ходити і визначати, чи йому 400 кубів потрібно в цьому місяці, чи 300, чи 250. І це вдарить по субсидіях.  

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я перепрошую, Єгор Соболєв, але Тарас Кутовий просив слова. Я думаю, що вже немає необхідності виступати, і потім Єгор Соболєв, щоб по черзі. Будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дуже дякую, Володимире Борисовичу.

Сьогодні порушувалося декілька разів питання мораторію. По-перше, хотів би зауважити, що критичність ситуації відсутня, оскільки відміна мораторію вступить в силу тільки з прийняттям Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Тому там нагнітання  ситуації в  контексті того, що  прийде 1 січня і щось  у нас відбудеться з  відміною мораторію, це не відповідає дійсності. Це перша позиція.

Друге. Ще 1 липня цього року комітет провів своє засідання, а фактично комітетські слухання з зазначеного питання, і результатом стало декілька рекомендацій.

Крім того, хочу зауважити, що всі законопроекти, які зареєстровані, насправді, відрізняються тільки датою, до якої пропонується продовжити мораторій. Тобто є пропозиція продовжити до 2017 року, до кінця 2022 року. Тобто, фактично, всі вони відрізняються тільки датою продовження. Насправді, у зв'язку з  цим комітет, розглянувши це питання, вважає, що це більше схоже, ну, ви знаєте, на ромашку-лотерею: давайте там 2022 рік, 2017 і так далі.

У зв'язку з цим ми звернулися до уряду з проханням визначити, а фактично - до Держгеокадастру, з проханням визначити дату, коли буде завершено формування Державного земельного кадастру і, фактично, зможе бути  перехід до технічної реалізації  тих питань, про які ми сьогодні говоримо.

Також комітет на своєму засіданні прийняв рішення до кінця року рекомендувати провести парламентські слухання із зазначеного питання (ще до кінця року) для того, щоб можна було це питання проголосувати.

Тому ми, звичайно, ще розглянемо це питання на засіданні комітету, яке у нас на цьому тижні заплановано у вівторок і в четвер, два комітети. Комітет відповідне рішення, рекомендації для Верховної Ради  сформулює, але критичності в цьому питанні, в тому числі і стосовно розгляду цього питання, немає, оскільки воно вже було ще влітку розглянуте.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв, прошу.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Перше, Комітет з питань запобігання і протидії корупції просить Верховну Раду заслухати Віктора Шокіна у справі "діамантових прокурорів". До нас прийшли керівники слідства у цій ключовій справі для подолання корупції у Генпрокуратурі і заявили, що Генеральний прокурор дуже сильно тисне на них, у тому числі за допомогою інших своїх підлеглих, зокрема, військової прокуратури, яка розглядає заяву "діамантових прокурорів" про те, що їхні права порушені, і розслідує, фактично, проти колег-прокурорів відповідне провадження.

Тому я пропоную, якщо ви вже вирішили викликати з приводу арештів Генерального прокурора, включити і справу "діамантових прокурорів" в те, про що він має доповісти.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я направлю два питання: перше буде питання те, що я сказав, і друге – те, що ви зараз оголосили, щоб вони підготувались і дали інформацію.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Чудово!

Друге. Володимире Борисовичу, ми дуже цінуємо ваші ідеї щодо відкритості парламенту, щодо переходу на електронне врядування. І вже вдруге комітет звертається з проханням оприлюднити кошторис парламенту. Для нас це трохи професійна ганьба, бо ми "мучимо" ту саму Генпрокуратуру і інші органи за невиконання ними законодавства, а оприлюднення кошторису Верховної Ради на початку року є вимогою законодавства. І виходить, що сам парламент не знає, як витрачається велика сума, яка передбачена на утримання парламенту. Тому прохання дати відповідне доручення, щоб це було зроблено.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Даю доручення Апарату оприлюднити кошторис.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Дякую.

І третє. Я хочу нагадати, було письмове звернення від комітету на прохання Георгія Туки. Ми проводили виїзне засідання комітету в Сєвєродонецьку і голова військово-цивільної адміністрації Луганської області попросив передати, що він хоче виступити на Погоджувальній раді парламенту, щоб розповісти про необхідні від парламенту дії. Я ще раз наголошую на цьому проханні. Думаю, він заслуговує.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я не бачу цьому заперечень.

Будь ласка, зафіксуйте це питання  - щодо виступу.

Прошу, продовжуйте там по черзі, по комітетах, будь ласка.

 

ЛУК’ЯНЧУК Р.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет з питань інформатизації та зв'язку, який я представляю, розглянув негайно законопроект 3224 стосовно лібералізації візового режиму в п'ятницю ще на своєму засіданні і одноголосно пропонує Верховній Раді  прийняти його за основу. Тому я думаю, що це питання ми вже провели. І комітет наполягає на негайному включенні до порядку денного на цьому пленарному тижні даного законопроекту. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Комітет з питань науки та освіти підтримує ідею профільних днів у Верховній Раді і ми готуємося до такого дня. Але це не знімає від нас потреби інколи включити законопроекти, які не можуть чекати до профільного дня. І саме про такий законопроект я хочу попросити зараз. Він стосується внесення змін до Закону про вищу освіту (щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти), реєстраційний номер 2280а. Він стояв вже декілька разів у порядку денному, але до нього не доходила черга. А цей законопроект нам потрібен для того, щоб ми могли нарешті розпочати роботу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

І ще одне прохання, уряд подав свої пропозиції з приводу профільних днів і там є пропозиція по нашому дню на 24 листопада. Ми просимо все-таки, як було попередньо домовлено, 26 листопада, це четвер, бо нам потрібен  попередньо день, середа, для проведення додаткового відкритого засідання Комітету з питань науки та освіти. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Олега Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Вже третій раз я вношу на Погоджувальній раді проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему про реформу охорони здоров'я. Перепрошую, про проведення парламентських слухань на тему про реформу охорони здоров'я.

Ми вже три місяці намагаємося вийти на узгоджену концепцію і працюємо зараз спільно з Міністерством охорони здоров'я, з заступником Ігорем Перегінцем. Плануємо проведення засідання Нацради реформ у грудні цього року. І для нас вкрай важливо, щоб ці парламентські слухання відбулися. Тому я прошу на цьому тижні включити цей проект постанови, який тричі ми вже виносили і тричі він не голосувався. Це є вкрай важливо.

Наступний законопроект: щодо рекомендацій парламентських слухань, які відбулися, про військово-медичну доктрину. В цих парламентських слуханнях, в рекомендаціях, прописані десятки законів, які мають бути розроблені відповідними профільними комітетами і відомствами, які забезпечать захист, безпеку громадян України у випадках терористичних актів, військової небезпеки. Він є вкрай важливим.

І наступне прохання у мене. Я прошу, крім цих двох законів, до проведення наших парламентських слухань по реформі і до проведення Нацради реформ, яка має затвердити спільну, узгоджену стратегію реформи охорони здоров'я, не виносити на сесію ті закони, які не узгоджені між комітетом і Міністерством охорони здоров'я. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Южаніна Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, перш за все хочу сказати, що на розгляд комітету внесено  законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо здешевлення вартості газу для населення. Це всім відомо, на сайті Верховної Ради ця інформація вже давно розміщена. Крім того, працює робоча група. Тому не розумію, для чого лунали тільки що такі заяви щодо того, що ми відмовляємося розглядати даний законопроект.

Наступне питання у мене щодо податкової реформи. От майже всі голови фракцій тільки що говорили про необхідність проведення економічних змін, значних економічних змін і так далі. Всі фракції дали своїх  представників у робочу групу, яка працювала особливо наполегливо останні три тижні. Зараз є зареєстрований у Верховній Раді законопроект.

Володимире Борисовичу,  я звертаюся до вас з проханням. Якщо ви  саме не організуєте зараз спільні  зустрічі для  розгляду даного законопроекту з урядом, у нас якась складається критична ситуація, ми  взагалі "в тупіку" можемо опинитися. Законопроект підписаний 114 депутатами, крім того, ще майже 100  не змогли поставити  свої підписи. Я розумію свою відповідальність і також підтримую слова, які тільки що пролунали, що має бути єдиний підхід разом з урядом до податкової реформи. Коли ж ми його напрацюємо, якщо ми не збираємося? Якщо ми не знаходимо можливості поговорити один з одним. Ну цьому треба  покласти край, ми маємо працювати над єдиним підходом справді.

Законопроект зареєстрований, тому я прошу в розрізі тематичних днів, які запроваджуються в парламенті, призначити розгляд даного законопроекту 24 листопада або до 26 листопада і визначити цей день як день податкових питань. І до цього часу давайте щодня разом зустрічатися з урядом і розглядати напрацювання щодо податкової реформи і щодо бюджету 2016 року. Це виглядає вже зовсім не смішно, тому що кризові якісь взаємовідносини у нас склалися замість того, щоб  ми працювали і надбали єдині підходи.

 

 ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Ніно Петрівно.  Будь ласка, доручення  Апарату з Секретаріатом Кабінету Міністрів опрацювати формат проведення спільної наради за участі фракцій і комітету для того, щоб відпрацювати єдиний підхід по податковій реформі. Я переговорю про це з Прем’єр-міністром.

Будь ласка,  Павло Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК П. В.  Шановні колеги! На вівторок 3 листопада  проектом розгляду засідань передбачено розгляд питання про обрання окремих народних депутатів членами комітетів Верховної Ради України. В зв'язку з цим хотів  би порадитися  з шановними колегами. У нас є проекти постанов на розгляді (є і були) про обрання окремих народних депутатів: Ірини Луценко, Березенка, Найєма, Немировського, Севрюкова, Шверка, Кишкаря, Мельничука членами комітету. Причому декілька з цих постанов вже розглядалися і в базі Верховної Ради України, електронній базі, числяться як такі, що зняті з розгляду. Є така пропозиція, якщо буде загальна згода, не вважати їх такими, що зняті з розгляду,  а розглядати повторно, оскільки якщо ми вважаємо їх такими, що зняті з розгляду, це необхідно знову подавати заяви, знову розглядати постанови і так далі.

Якщо немає заперечень, то я пропоную, щоб ці постанови, а ці постанови стосуються народного депутата Ірини Луценко і народного депутата Березенка, розглядалися повторно.

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Артур Палатний, прошу.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! На минулому тижні у Верховній Раді була відкрита дитяча кімната, це дуже добре, що керівництво Верховної Ради сьогодні піклується про дітей, але, на жаль, тільки в стінах Верховної Ради.

Володимире Борисовичу, в четвертий раз я прошу поставити на порядок денний у прохідну частину законопроект номер 2293. Це законопроект стосовно  єдиного на сьогоднішній день дитячого оздоровчого центру "Молода гвардія". Десятки тисяч дітей відпочивали там.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 2293?

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. 2293а, літера "а".

Я дуже прошу вас, це стосовно земельного акту. Ми повинні легалізувати землю під єдиним дитячим санаторієм, бо його хтось вкраде, а потім будемо "розмотувати".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І другий, там друге читання, законопроект 2254, якщо можливо. Це в другому читанні.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Колеги, у нас два пленарних тижні, ми можемо дуже ефективно попрацювати, якщо ми не будемо психувати і покидати зали, приходити, виходити, блокувати трибуни.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Володимире Борисовичу, я б хотів ще звернутися, якщо тут зосталися голови фракцій, якщо не  зосталися, я впевнений, що це в прямому ефірі, і вони почують.

Знаєте, багато сьогодні є таких от революційних лозунгів, але ж я хотів звернутися до керівників фракцій, щоб забезпечили роботу і голосування депутатів у парламенті.

 

ГРОЙСМАН В.Б. От це правильно. І участь у роботі комітетів.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. І участь у роботі комітетів. Наш комітет збирається без проблем, але ж голосування, коли надходять важливі  законопроекти, що стосуються дітей, що стосуються дітей учасників АТО, ми не можемо проголосувати, тому що не вистачає голосів у парламенті.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ви праві. Абсолютно праві. Дякую.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Олександр Третьяков і будемо завершувати.

У нас ще є інформація двох міністрів, я запросив, по безвізовому режиму. У нас багато говорять, буде безвізовий режим, не буде. Я вважаю, що ми маємо з вами виконати наше домашнє завдання, а буде, не буде - це вже політичне рішення.

Прошу.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Хочу поблагодарить руководство парламента и представителя Президента в парламенте, что все вопросы, связанные с ветеранами, участниками боевых действий, участниками АТО и людей с инвалидностью ставятся своевременно. Никаких замечаний нет. Это первое.

Второе. Владимир Борисович, прошу начать следующую Погоджувальную раду со списка тех председателей комитетов, которые не могут досидеть в присутствии уважаемой делегации европейской до окончания Погоджувальной рады, чтобы это под камеры тоже было.

Я это расцениваю точно так же, как и личное голосование народного депутата в парламенте, присутствие председателей комитетов и руководителей фракций.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олександре Юрійовичу. Дякую.

Будь ласка, ми такий порядок виступів голів комітетів зробимо.

Шановні колеги! Я просив би по 5 хвилин, можливо, або два міністра, або один міністр. Прошу вас, сідайте.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Володимире Борисовичу, можна запитання задати міністру?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Можна запитання.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Коли буде виступати шановний міністр юстиції, я б хотів дізнатися, наскільки я пам'ятаю, ми голосували за Закон по спецконфіскації з виключенням норми про 25 відсотків, але в порядку денному знову стоять зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають порядок стягнення цих 25 відсотків на користь структури.

Тобто або ми знімаємо з порядку денного цю річ, або що? І взагалі закон, так гучно дебатований, так і не піддався жодній зміні. Наскільки я знаю, в комітеті він у незмінному вигляді і нічого там не змінилося.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги! Якщо ви пам'ятаєте, ми приймали це рішення, було два закони. Увага! Було два закони - де визначалась ця норма і другий технічний. От технічний ми взагалі не розглянули, направили його в комітет. І тому він, видно, повернувся як похідний. Тому це можна врегулювати, коли будемо голосувати вже в цілому.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Окремий закон?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Окремий закон, їх було два. Так, це правда, це я про нього і говорю, це я про нього говорю. Я правильно прокоментував?

 Будь ласка, Павло Клімкін. Давайте послухаємо про безвізовий режим.

 

КЛІМКІН П.А. Шановний пане Голово, керівництво фракцій і комітетів! Шановні колеги, шановні друзі! Я дуже коротко пройдуся по всьому колу законодавчих актів, які необхідні в контексті позитивного рішення щодо безвізового режиму. А Павло Дмитрович потім зупиниться на деяких критичних, просто зробить особливий наголос.

Декілька моментів. По-перше, 15 грудня Європейська комісія має зробити останній звіт. Цей звіт фактично буде починати робитися протягом наступних двох-трьох тижнів. І нам необхідно продемонструвати чіткий, в тому числі і законодавчий, прогрес саме протягом цих двох-трьох тижнів.

Тому законопроекти, які мають бути розглянуті цього тижня, можна умовно поділити на три групи. Тобто ті вже, які прийняті в першому читанні, які включені до порядку денного і які ще не включені. Пройдусь просто дуже коротко по всіх з них.

По першій групі. Дуже дякую Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Там цей закон про зовнішню  трудову міграцію, він підготовлений до другого читання. І це дуже важливо, оскільки це неодмінна і дуже чітка вимога Європейської комісії, щоб він був прийнятий. І я дуже сподіваюся на успішне голосування по ньому.

Ключовими в сфері боротьби з корупцією є декілька законів. Це фактично блок законів, які стосуються удосконалення системи розшуку, арешту та конфіскації майна, а також управління таким майном. Звичайно, мова йде про чотири законопроекти, вони всім відомі. Рекомендації Європейської комісії і, власне, не тільки Європейської комісії, а і ОЕСР, відповідних міжнародних організацій, полягають у тому, що важливо забезпечити саме ефективну конфіскацію майна, а для того розширити і часові рамки, і рамки такої конфіскації, зокрема щодо майна, яке знаходиться у власності третіх осіб.

Павло Дмитрович, я сподіваюсь, дещо детальніше зупиниться  на цьому  блоці. Але це міжнародний досвід, ми на всякий випадок підготували детальну довідку, як працюють подібні установи у всіх країнах Європейського Союзу. Якщо буде бажання з нею ознайомитись, ми її можемо надати просто в такому  робочому порядку.

Другий момент – це питання підслідності. 216 стаття.  До другої також групи  проектів, ну в принципі, тут відноситься тільки один проект, але він важливий, це зміни до Трудового кодексу, це питання заборони   дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. В принципі, в Європейському Союзі є достатньо потужне лобі з  цих питань. І просто так обійти  це питання, не зважаючи  на його певну чутливість для  деяких політиків, не вдасться.

І третя  група – це блок законів, які стосуються удосконалення законодавства  у сфері міграції та притулку. Я дуже сподіваюсь, там не буде ніяких питань.  Це просто вдосконалення правових основ для біженців, для їх  утримання. Це питання на фоні того, що відбувається в Європейському Союзі, і  те, що умовно можна  назвати міграційною кризою,  є критичним. Ну і, звичайно, проект Закону про первинну ідентифікацію громадян (3224), оскільки  Європейський Союз ніколи не погодиться з тим, що у нас  буде  залишатися та система, яка діє або не діє сьогодні. 

Всі ці  проекти, вони достатній вже час дискутуються,  зареєстровані у Верховній Раді. І дуже важливо, щоб по них було результативне голосування. Дуже дякую.

 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

В мене одне питання до міністра закордонних справ. Іноді от лунають такі вислови, що чи ми проголосуємо, чи не проголосуємо рішення, я вже це чув не тільки сьогодні, а й  раніше, то нам сподіватись на безвізовий режим даремно все рівно. Хотів би почути вашу відповідь. Якщо ми приймаємо ці закони, це підвищує наші шанси до отримання безвізового режиму чи навпаки?

 

КЛІМКІН П.А. Якщо ми приймаємо ці закони – це радикально підвищує наші шанси на отримання безвізового режиму. Звичайно, всі ці закони мають запрацювати після того, як вони будуть схвалені, оскільки мова йде не тільки про законодавчі, а про подальші зміни.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

КЛІМКІН П.А. Але, якщо ми їх не приймемо, це знову ж таки…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шансів немає.

 

КЛІМКІН П.А. …радикально зменшує наші шанси на безвізовий режим.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я теж так думаю, тому і хотів вашої професійної точки зору.

Будь ласка, Павло Петренко, міністр юстиції.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. Шановний пане Голово, шановні керівники фракцій, шановні колеги депутати, я б хотів почати з того, що, дійсно, одними з найважливіших і найпринциповіших блоків законопроектів, які ми будемо голосувати, є законопроекти, які стосуються саме удосконалення боротьби з корупцією в Україні. І мова йде про 4 законопроекти, які пройшли дуже активне обговорення під час голосування в першому читанні.

Ну, тут я б хотів висловити окрему вдячність керівництву парламенту, керівництву фракцій коаліції за те, що дійсно за ці 3 тижні, а вже навіть більше, майже 4 тижні часу, які у нас були для підготовки їх до другого читання, депутати фракцій коаліції взяли активну участь у обговоренні, опрацюванні і удосконаленні цих законопроектів.

За рішенням Голови Верховної Ради була створена спеціальна робоча група, яку очолив Перший заступник Голови Верховної Ради. І основне завдання цієї робочої групи полягало в тому, щоб знайти саме консенсусні і компромісні тексти цих законопроектів, які б, з одного боку, відповідали вимогам наших європейських партнерів, з другого боку, відповідали тим реаліям і тим стандартам законодавства, які є в Україні.

З приводу тих усіх, скажемо так, конфліктних питань, які були в законопроектах, я б хотів дати відповідь шановному Юрію Віталійовичу на питання, яке порушувалось в залі з приводу функціонування так  званого спеціального фонду, який повинен був би забезпечувати роботу агентства по розшуку і управлінню активами.

 Значить, до другого читання подано декілька  пропозицій і комітет завтра  буде  саме з цього приводу приймати рішення. Пропозиція перша – зменшення   цього фонду до  5 відсотків. Пропозиція друга – зменшення  цього фонду до  10 відсотків. І пропозиція третя, виходячи з тих речей, які озвучувались на нашій нараді – взагалі прибирання цього спеціального фонду.

Що стосується нашої позиції, то так само, як і Міністерство  закордонних справ, Міністерство юстиції розробило інформаційні матеріали по тому, яким чином діють такого роду органи в інших регіонах  Європейського Союзу і яким чином працюють інститути спецконфіскації і арешту в інших  країнах Європейського Союзу.

Ми надали ці матеріали депутатам, профільним комітетам. І я думаю, що завтра, коли основні комітети будуть засідати і ухвалювати кінцеві тексти законопроектів до другого читання, ми по всіх цих спірних питаннях знайдемо  консенсус.

Те, що обговорювалось на робочій групі, все ж таки робоча група, яка складалась з представників як громадянського суспільства, так і депутатського корпусу, так і наших колег з Європейської комісії, рекомендувала, щоб якийсь фонд залишити. І ці кошти повинні були б направлятися  саме на захист свідків і захист тих осіб, які  повідомляють про  корупційні злочини.  Але це питання завтрашнього обговорення на комітеті, я думаю, що комітет знайде кінцеве рішення, яке буде найбільш оптимальним з точки зору збалансованості тих законопроектів, які  готуються до другого читання.

Але, тим не менше, наші  європейські колеги, так  само дали сигнал, що  для них принципове прийняття цих чотирьох законів по боротьбі з корупцією саме до кінця цього тижня. Я думаю, що у нас є всі шанси спільно з комітетами і з сесійною залою, з коаліцією виконати це домашнє завдання. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ганна Гопко і потім – Ірина Геращенко.

 

ГОПКО Г.М. Можна коротке питання до пана міністра? Все-таки  мене просто дуже здивувала позиція комітету, що вони одноголосно  прийняли рішення, коли наш  комітет мав дуже великі зауваження  до законопроекту 3224, який не те щоб, а його навіть не допустити на перше читання. Тому я хотіла б почути  думку пана міністра щодо законопроекту 3224 і 1632, який був розроблений. Яка ваша позиція? Тому що представник Міністерства юстиції на нашому комітеті, він сказав, що вони, по-перше, не читали цей законопроект, не бачили. Це офіційна позиція. Тому, будь ласка, проясніть ситуацію.

 

ПЕТРЕНКО П.Д.  Дякую за запитання.

Мова йде про два законопроекти, які стосуються ідентифікації особи, які розроблялися Міністерством внутрішніх справ. У зв'язку з тим, що тут досить таки тривалий період часу відбувалося узгодження між МВС і європейською стороною текстів, ці закони вносилися за спрощеною процедурою - по 55-й прим. 2, і тому, дійсно, представник Міністерства юстиції вам не злукавив і  не збрехав, сказавши на комітеті, що ці тексти законів Мін’юст не аналізував.

Тому я думаю, що ці законопроекти необхідно в комітеті спільно з представниками МВС і міграційної служби доопрацювати. І наше завдання – хоча б  проголосувати у  першому читанні, як сказав міністр закордонних справ, по можливості, ці законопроекти, і до другого читання їх доопрацювати максимально якісно, як ми це зробили з антикорупційним блоком законів, якими опікується Мін'юст.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка. Хвилину, і завершуємо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, я хочу звернутися до керівників фракцій тут ще присутніх якраз, і акцентувати вашу увагу на тому, про що сказав тільки що шановний міністр юстиції, що, дійсно, Міністерство юстиції підготувало спільно з Міністерством закордонних справ ту інформацію, яка стосується саме відповідності запропонованих законопроектів європейським нормам, і навели всі приклади, щоб ви, можливо, звернули на це увагу, змогли ознайомитися на засіданнях фракцій, тому що це сприяло б, мені здається, позитивному прийняттю рішення.

 І друге, в мене є пропозиція, шановний пане Голово, що, можливо, вам варто завтра зібрати керівників фракцій саме по цьому пакету європейських законопроектів, щоби все-таки в спокійній ситуації обговорити важливість, принциповість того, щоб всі вони були прийняті в четвер. І можливо, нам варто навіть щось ставити на порядок денний раніше, те, що готове, наприклад, законопроект по трудовій міграції, в середу чи вівторок, щоб ми розвантажили максимально четвер і прийняли все-таки всі необхідні законопроекти.

Пане Голово, я пропоную, щоб, наприклад, якщо в нас немає суперечки по Закону по трудовій міграції, може, завтра його поставити?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Хвилиночку. Я поясню. Один день чому? Для того, щоб ми концентрували як би голоси. З іншого боку, це все ж таки пакет безвізовий. І в середу, я перепрошую, будуть ще комітети і ми це все узгодимо, але пропозиції є. Андрій Володимирович Парубій очолює цю спільну групу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Завтра буде вона.

 

ГРОЙСМАН В.Б. І завтра вона теж буде засідати і ми це напрацюємо.

Вельмишановні колеги, я хочу  ще раз підкреслити одну річ важливу. От які би у нас не були, я звертаюсь до вас як до колег, я думаю, що в кожного є свої там погляди політичні і погляди на ситуацію. Я думаю, що немає жодної людини в цьому залі, яка би сказала, що людям сьогодні живеться легко, а навпаки – людям живеться достатньо важко. І не знайдеться жодної людини, в тому числі і я, яка би сказала, що в неї є повна і беззастережна довіра до правоохоронної системи, до Генеральної прокуратури, до МВС, до СБУ і так далі. Це правда, що в суспільстві сьогодні, та й у нас з вами, є надзвичайно багато питань. Але, насправді, ми можемо говорити про ці питання, ми можемо говорити лозунгами про ці питання, але, насправді, я думаю, що так ми їх не зможемо вирішити.

 Мені би дуже хотілося, щоб ми були конструктивні в плані пропозицій, що маємо ми як парламент зробити для того, щоб збалансувати ситуацію, а не підводитися, коли приходить людина, щось хоче сказати. Я що, знаю, що в нього в голові написано? Друзі, я вам ще раз наголошую на тому, що я вам говорю абсолютно об'єктивно, я  думав, що у них зараз буде інформація про події в суботу. А коли він починає говорити те, що, в принципі,  не вкладається в розум, ми його зупиняємо, просимо його там почекати. І ми можемо це питання обговорити, але підніматися, кидати все -  це може бути емоція, я її поважаю. Я щиро ціную тих, хто повернувся, але вважаю, що нам треба всім трішки бути  стриманішими. Коли ми побачили, що це не та тема, ну, зрозуміло, в чому є питання. Друзі, якщо він приходить, я же не знаю, з чим він прийшов. Якщо він приходить.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це ж Погоджувальна рада.

 

(Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я розберуся, навіщо  його пустили. Друзі, давайте не будемо! Колеги, вибачте! Вибачте, будь ласка! Але це не найголовніше питання сьогодні наше. Друзі, це не найголовніше питання сьогодні наше. Більше того, якщо мова йшла про повістку, наскільки я розумію, ми ж розуміємо, що не може бути жодних інших питань.

 Але наголошую на тому: вівторок, середа, четвер і п'ятниця – важливі пленарні дні. Увага! Прошу, увага! І насправді я дуже би просив всіх консолідуватися, прийти і взяти участь у роботі парламенту, бо на хороші закони у нас, на превеликий жаль, теж не вистачає голосів. Я закликаю всіх до об'єднаної, конструктивної роботи. В першу чергу ми працюємо, виконуємо завдання: приймаємо закони, розглядаємо на комітетах. І звісно, забезпечуємо в тому числі і захист політичних інтересів тих чи інших партій. Це абсолютно є нормально, але просив би, щоб ми це робили спільно.

Прошу в Апарат передати те, що записано в законах, номери законів. Далі ви отримаєте зворотню інформацію як не на цей тиждень, то на наступний, ми це обов'язково враховуємо, так як і домовлялися.

Щиро всім дякую. Дякую пану Коксу за участь у роботі.

 

(На цьому стенографування засідання припиняється)

Повернутись до публікацій

Версія для друку