СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради представників

депутатських фракцій та голів комітетів Верховної Ради України

 15 червня 2015 року, 11 година

 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Доброго дня! Шановні колеги, ми розпочинаємо сьогодні Погоджувальну раду пленарного тижня, на якому маємо розглянути важливі проекти законів. Порядок денний був сформований за пропозицією комітетів. Сьогодні, я думаю, що керівники фракцій висловлять свою позицію.

Окремо хочу зазначити, що сьогодні просив би вас після засідання Погоджувальної ради залишитися в парламенті. Ми проведемо, я маю на увазі керівників фракцій, зустріч з профспілками. Я отримав лист щодо питань, які необхідно було би обговорити. Я думаю, що це була би дуже позитивна зустріч, щоб ми зрозуміли, які є позиції у профспілок. Я це запланував на 13 годину. Тому просив би вас залишитися. Також запрошую Віце-прем'єр-міністра для того, щоб ми провели відповідну роботу.

Зрозуміло, що у нас за календарним планом сесія має закінчитися в липні, але розуміємо і те, що ми маємо продовжити її роботу для того, щоб парламент ефективно працював в цей час. Тому, я думаю, що ми будемо знаходити той формат взаємодії, який дозволить нам приймати важливі рішення тоді, коли це необхідно, не дивлячись на сам календарний план. Тому я зараз дам доручення Апарату, організуйте, будь ласка, зустріч із лідерами профспілок і лідерами фракцій, щоб ми проговорили всі питання, які є на порядку денному щодо нашої  співпраці.

Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Я запрошую до слова Ігоря Кононенка, "Блок Петра Порошенка".

 

КОНОНЕНКО І.В. Шановний головуючий, шановні колеги! Верховна Рада підходить до завершення другої сесії восьмого скликання. Загалом Верховна Рада виконує взяті на себе обов'язки, викладені в Коаліційній угоді, дотримуючись відповідних термінів. По ключових моментах, таких, як реформування  правоохоронних органів судової системи, децентралізації влади, реформування та зміцнення Збройних Сил,  було розпочато законодавчу роботу за час, що залишився до закінчення цієї сесії, і обов'язково необхідно її завершити.

Перший заступник директора МВФ  Девід Ліптон позитивно оцінив хід реформ в Україні, однак  в законодавчому плані ми тільки почали їх втілювати. Нам потрібно прискорити темп змін.  Ми повністю поділяємо думку Президента країни, що початок реформ ще не відчули ні люди, ні бізнес, бо рухаються вони черепашачими темпами. Тому завдання парламенту – вчасно забезпечити уряд ефективним і якісним законодавством для їх реалізації.

Тепер щодо конкретики.  Пріоритети нашої роботи на цьому поточному тижні. Перший блок. Внесені Президентом України  законопроекти та визначені  ним як невідкладними, пов'язаними з розбудовою інституційної спроможності Нацбанку; діяльності Рахункової палати; приведення у відповідність до вимог сучасних положень  законодавства  про звернення громадян; удосконалення порядку речового забезпечення військовослужбовців.

Другий блок. Законопроекти, пов'язані з реформуванням  системи  правоохоронних органів. Це в першу чергу прийняття в другому читанні  Закону "Про прокуратуру", визначення статусу національної поліції, роботи сервісних центрів органів внутрішніх справ, діяльності муніципальної варти.

Наступний  блок. Законопроекти, пов'язані із вирішенням актуальних проблем, пов'язаних з проведенням АТО. Це стосується врегулювання питань соціального захисту військовослужбовців, вирішення питань матеріально-технічного забезпечення учасників АТО.

Наступний блок. Законопроекти, спрямовані на виконання положень Коаліційної угоди у різних сферах життєдіяльності держави та вирішення актуальних питань, зокрема: державних гарантій суб'єктам  господарювання, підтримки сільськогосподарських товаровиробників, посилення прозорості видобувних галузей в Україні, оподаткування неприбуткових організацій, функціонування електронної комерції.

У зв'язку з цим прошу від нашої фракції включити до порядку денного сесії наступні законопроекти: 2685, 2870, 2871, 2872, 2893,  2033а.

Окремо хотів би  зупинитися на Законі "Про  місцеві вибори". На сьогоднішній день в парламенті зареєстровано чотири законопроекти щодо місцевих виборів. У нас залишилось три пленарних тижні. Нам конче необхідно, і це, я нагадую, записано в Коаліційній угоді, ми обіцяли про це людям, коли йшли на вибори, що нам потрібно змінити систему і підходи до місцевих виборів, потрібно, врешті-решт, прийти до відкритих списків.

Тому, я звертаюся до колег по коаліції, нам обов'язково необхідно на цьому тижні визначитися, прийняти один із законопроектів, які внесені за основу, відпрацювати їх в профільних комітетах і обов'язково на цій сесії прийняти законопроект про місцеві вибори. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Ігорю Віталійовичу. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Ми проаналізували порядок денний наступного тижня і вважаємо, що в умовах політично-економічної кризи, в якій опинилася наша держава, запропонований пакет законів не відповідає на головні питання, які сьогодні є в суспільстві. Перш за все, з політичної точки зору, він не відповідає на питання, яким чином просувати вперед і реалізовувати Мінські угоди, Мінський протокол, заблоковані всі закони, які стосуються цього протоколу, втілення його в життя, і ми не бачимо ніякого прогресу в політичному плані в цьому сенсі.

Друге питання – економічне. Зі 129 проектів законів, запропонованих на цьому тижні, тільки близько 20 з них якимось чином торкаються економічних питань, а сьогодні на перше місце в соціальній сфері в Україні виходить питання безробіття. Ми за цей рік втратили приблизно мільйон робочих місць, і жодного законопроекту, який би міг відповісти, яким чином їх відтворювати, в порядку денному немає.

Третє питання, останнє, це криміногенна та техногенна ситуація в Україні. Ми пропонуємо запросити керівників силових структур на п'ятницю для того, щоб вони відповіли, яким чином буде взяте під контроль питання з криміногенною та техногенною ситуацією в державі.

Наша країна занурюється в найбільш корупційний скандал останнього часу, це так зване зникнення конфіскованих нафтопродуктів і неотримання їх армією, а перепродаж по заниженим цінам комерційним структурам. На жаль, ми не бачимо в парламенті відповіді на питання, хто задіяний в цій ситуації, яким чином сталося так, що ця оборудка пов'язалась часом з пожежею на васильківський нафтобазі. Тому вважаємо, що це питання також повинно бути відображене в парламенті. І, як мінімум, парламент повинен ініціювати створення ТСК з розслідування зникнення нафтопродуктів і недовозу їх до армії. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотрималися регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, фракція Радикальної партії.

Минулого тижня все суспільство було збурене і обурене новиною про втечу народного депутата України Сергія Клюєва від слідства, що унеможливлює притягнення його до відповідальності. Ми, коли розглядалося питання про надання згоди на зняття депутатської недоторканності з народний депутата Клюєва, вимагали від представника Генеральної прокуратури внести негайно подання на затримання і арешт Клюєва. На жаль, цього зроблено не було навіть після того, коли в той же день, коли була знята депутатська недоторканність, Клюєв намагався виїхати закордон в Австрію. Генеральна прокуратура таким чином внаслідок своєї злочинної бездіяльності дала можливість Клюєву втекти від слідства, від справедливості, від правосуддя. Саме тому депутати від фракції Радикальної партії підготували і підписали проект постанови про звільнення Генерального прокурора України Віктора Шокіна у зв'язку із втечею Клюєва.

До сьогодні ніхто не відповів за злочини на Майдані. Сьогодні суспільство бачить, що йде імітація насправді боротьби з бандою Януковича. Замість того, щоб затримати Клюєва, дають можливість йому втекти, потім оголошують його у розшук. Так ця імітація, вибачте мені, закінчуються тим, що всі, хто вбивав наших людей, хто розкрадав країну, сидять за кордоном.

Більше того, я хочу нагадати, що Верховна Рада прийняла Закон про заочне судочинство. І якщо Росія, наприклад, не видає Януковича, Азарова, Клюєва, Богатирьову, чому не працює Закон про заочне судочинство, чому досі немає судових процесів, які б дали можливість засудити цих злочинців і повернути вкрадені мільярди ними до державного бюджету? Це показує неефективність правоохоронних органів. Тому ми вимагаємо відставки Генерального прокурора Шокіна. Я звертаюсь до колег по парламенту підтримати нашу ініціативу і підписатися під проектом постанови про відставку Шокіна. Для цього, як ви знаєте, треба 150 голосів.

Втеча Клюєва – це дискредитація всієї правоохоронної системи, це дискредитація Президента України, його зусиль, спрямованих на боротьбу з корупцією, це дискредитація уряду і парламентської коаліції. І робити вигляд, що нічого не відбувається, це означає як страуси ховати голову в пісок і бездіяти. Суспільство обурене, суспільство не пробачає цього. Тому я закликаю політичні еліти негайно роботи висновки і радикально міняти керівників правоохоронної системи. Генеральний прокурор, який дав можливість втекти Клюєву, має відповісти за це посадою.

Друге питання, розгляду якого ми вимагаємо в парламенті уже завтра, це відставка так званого Уповноваженого з прав людини Лутковської, яка була в незаконний спосіб призначена на цю посаду. Більше ніж рік банди Януковича, слава Богу, в країні немає, а один з її чільних висуванців Лутковська продовжує обіймати цю посаду. Ми закликаємо колег по коаліції завтра заслухати звіт Лутковської, не в п'ятницю, а завтра, і за результатами звіту прийняти рішення про її відставку, як така, що не захищає інтереси людей, як така, що була незаконно призначена на посаду.

Третє і найголовніше питання. От я суботу, неділю працював на Донеччині і на Рівненщині. Головне питання, яке задають люди, –  як їм жити? Як їм платити тарифи? Як їм виживати на ту зарплату? Як їм годувати свої сім'ї? Як їм лікуватися? Головна проблема сьогодні в країні - це катастрофічне зниження рівня життя українських громадян. І тому фракція Радикальної партії вимагає на цьому тижні розглянути законопроекти, спрямовані на підвищення соціального забезпечення бюджетників, пенсіонерів, інших категорій українських громадян. Зокрема, ми вимагаємо розглянути законопроект про індексацію зарплат і пенсій, і з цього приводу я ініціював три тижні тому засідання Ради коаліції, члени Ради коаліції дали відповідні доручення уряду. Ми хочемо почути відповіді на питання: коли буде індексація зарплат і пенсій? Ми вважаємо, що це треба проводити негайно.

Так само ми наполягаємо на тому, щоб прийняти закон, який дасть можливість жінкам у 55 років виходити на пенсію. Цей закон був проголосований у парламенті. На жаль, Президент наклав на нього вето. До  сьогоднішнього дня закон до залу не винесений, вето не подолано.

Так само ми вимагаємо розгляду законопроекту (2676) про автоматичне нарахування субсидій. Десять відсотків людей, які мають право на субсидії, лише скористались ними, усі інші 90 відсотків не скористались і субсидії не отримують. І 25 мільярдів гривень, які передбачені у бюджеті цього року на субсидії, використані не будуть. Чому? Тому що складна процедура оформлення. Тому треба автоматично передбачити нарахування субсидій.

Чому пенсіонер має оформляти якісь там довідки, коли є дані Пенсійного фонду, є дані служб соціального забезпечення? Взяли інформацію, яка пенсію, яка квартира, підпадає чи не підпадає – і нарахували автоматом цю субсидію, щоб людина не непритомніла від тих платіжок, які вони отримують за житлово-комунальні послуги.

І ще, вибачте, Володимире Борисовичу, що переберу регламент, але одну хвилину. Надзвичайно важливе питання. З 1 липня набуває чинності норма закону, яка запроваджує обов'язковість касових апаратів для малого і середнього бізнесу. Це буде катастрофа. Це десятки тисяч людей вийдуть на вулиці, будуть збурення, будуть протести. Оскільки ці збурення на користь тільки Путіну, ми вимагаємо вжити заходів до того, щоб стабілізувати соціально-економічну ситуацію всередині країни, тим більше на фоні зростаючих загроз на східному фронті, на фоні відновлення активних бойових дій. Ми з колегами Оксаною Продан, Олегом Купрієнком  зареєстрували законопроект 1718, який знімає вимогу про обов'язковість касових апаратів.

Люди добрі! Шановні колеги! В сьогоднішніх умовах, коли та сім'я, той роботяга заробляє копійку, годує свою сім'ю, та ви повинні його на руках носити, а не нав'язувати їм касові апарати по 10 тисяч гривень, потім обслуговування і все інше. Коли вони завтра припинять працювати і годувати свою сім'ю, де вони будуть? Вони будуть біля Верховної Ради, біля уряду і біля Президента. Тому ніяких касових апаратів! Навіть банда Януковича відмовилась від цієї ганебної ідеї. Дайте можливість стати їм на ноги, заробити, прогодувати свою сім'ю, потім будемо говорити про касові апарати.

І, нарешті, останнє. Є законопроект 2671, який припиняє повноваження суддів Конституційного Суду, які в 2010 році голосували і ґвалтували Конституцію. Досі цей законопроект не стоїть в залі, хоча ми вимагаємо тривалий час, щоб його розглянули. Це ганьба, коли шестеро суддів, які допомагали будувати диктатуру Януковича, досі отримують по  30 тисяч зарплати  в місяць, пенсію будуть по  40  тисяч отримувати і сидять на роботі.  Вони  мають  бути люстровані, вони мають бути  притягнені  до відповідальності. Тому ми  вимагаємо розглянути цей законопроект  і припинити  їхні повноваження.

Ну  і загалом щодо ситуації на фронті. У суботу, неділю ми були у Маріуполі. До речі, користуючись нагодою, вітаю щиро всіх  громадян України,  жителів міста  Маріуполя  з першою  річницею  звільнення  Маріуполя від російських фашистів, загарбників. Ми вважаємо, що  це свято  має бути  державним святом,  червоним днем   календаря. Дві успішні операції у нас було, це  харківська  операція по звільненню Харкова  і  маріупольська операція, ці операції мають  увійти в підручники  історії як зразок того, як треба захищати країну.  Так от ситуація на фронті складна. На жаль,  ворог нарощує свої зусилля. Але, зустрічаючись із військовими, ми переконалися: армія  здатна, дух бойовий високий, герої    готові  захищати країну. Але для цього завдання парламенту - підтримувати наших героїв. До чого і закликаю всіх своїх колег. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Шановні колеги, я просив  би дотримуватися регламенту. Будемо вважати цю інформацію як інформацію зі сходу країни  про реальний стан.

Хотів би прокоментувати те, що я направив на минулому   тижні лист. Ви пам'ятаєте, що коли ми почали  обговорювати питання індексацій і компенсацій,  я дав доручення, щоб комітети почали консультації відповідно  з міністерствами. На превеликий жаль, результату  цієї взаємодії  поки що немає.  Я направив ще один лист Прем'єр-міністру з тим, щоб він акцентував увагу відповідних міністерств на тому, що ми ж не просто  даємо доручення розпочати діалог, а ми вимагаємо цього. І  я на цьому буду наполягати категорично, щоб  дуже чітко були визначені можливості, коли  і що  може бути компенсовано для людей.  Я вважаю, що це абсолютно є правда, що    сьогодні   є  потреби у людей, які потрібно врахувати.

Будь ласка,  Ігор Миронович Єремеєв.

 

ЄРЕМЕЄВ І.М.   Шановний Голово, шановні колеги! На цей тиждень заплановано чи не найбільшу кількість питань до розгляду у Верховній Раді, майже  137, це рекордна кількість. Але, на превеликий  жаль, практично  80 відсотків цих питань стосуються  зміни  1-ої чи 2-ої статті  того чи іншого законопроекту  і взагалі не стосуються  тих питань, які сьогодні  цікавлять людей, а це підняття ціни на хліб, це підняття ціни на медикаменти, це соціальні виплати, соціальні стандарти. З 1 липня уряд обіцяв, що будуть переглянуті соціальні стандарти українців. Тобто буде переглянута мінімальна пенсія, мінімальна заробітна плата.

Ми вважаємо, що на цьому тижні вже необхідно розглянути ряд законопроектів, які би нам пояснили, які будуть принципи підняття, на скільки буде піднята мінімальна пенсія, мінімальна заробітна плата. Ми чуємо неодноразово, що сьогодні є профіцит бюджету, що бюджет виконується. І ми вважаємо вкрай за необхідне в першу чергу розглянути саме ці питання. І просили би коаліцію, це їх відповідальність, підняти це питання і розглянути ці законопроекти на цьому тижні, щоб до 1 липня виконані були зобов'язання, які брав уряд, коли приймався бюджет на 2015 рік.

Також ми хотіли б звернути увагу на те, що були скасовані спеціальні пенсії для державних службовців. Але ви знаєте, що державні службовці платили не 3 відсотки, а 6 відсотків із заробітної плати до Пенсійного фонду. Спеціальні пенсії скасовані, а 6 відсотків як платилося державними службовцями, так і платиться. Ми вважаємо, що необхідно переглянути законопроект і зменшити до 3 відсотків виплати державних службовців до Пенсійного фонду, щоб виправити цю колізію, яка на сьогоднішній день виникла.

Декілька слів про події на фронті. Я підтримую колегу, який виступав з приводу того, що, дійсно, сьогодні є напруга на фронті, вона очевидна. Але сьогодні знову збільшилися звернення бійців, які служать, командирів підрозділів до нас як до народних депутатів з проханням тим, що сьогодні слабо забезпечується фронт простими звичайними речами: літнім взуттям, літньою формою одягу, самими необхідним, що необхідно для фронту. Я можу сказати, що у мене сьогодні є зустріч запланована з бійцем, який приїхав з Луганська з переліком тих питань, які необхідні для бійців на фронті. Я думаю, що необхідно було би запросити Міністра оборони на засідання, чи на день уряду, коли буде звітувати уряд, щоб ми почули про те, що виконано, як забезпечуються матеріально-технічною базою сьогодні військовослужбовці на фронті всім необхідним. Ми вже рік воюємо і прості елементарні речі повинні бути виконані.

Також хотіли б звернути увагу на те, що жодного законопроекту, який подала фракція "Воля народу", на цей пленарний тиждень в порядку денному немає. А тут є такі законопроекти, як, наприклад, (1031-2)  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Я думаю, що це законопроект, який турбує і коаліцію, і весь український народ. Тут є законопроекти, які пов'язані із наведенням порядку в молочній галузі, законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відмерлої спадщини. Тобто всі законопроекти, які вирішують проблеми простих громадян України. Я сьогодні передам вам цей список, будь ласка, щоб ви розглянули. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Тетерук, "Народний фронт".

 

ТЕТЕРУК А.А. Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати, присутні! По-перше, фракція "Народний фронт" має всі включені законопроекти, але просить додати до порядку денного на розгляд законопроект номер 2757, який був поданий 28 квітня 2015 року, це законопроект народного депутата Різаненка, проект Закону про внесення змін до статті 60 Закону України "Про господарські товариства". Це є  про відсоткову долю акцій 50 плюс 1. Я маю на увазі Запорізький титаномагнієвий комбінат. Тому що треба виправити ситуацію, коли ми надали можливості державі отримувати дивіденди від акціонерних товариств, саме так треба поліпшити ситуацію і з товариствами обмеженої відповідальності.

Також на цей тиждень дуже багато заплановано законопроектів, які подані урядом. Я би дуже просив всі фракції забезпечити депутатів і відповідно проголосувати, тому що суспільство вимагає від нас реформ, але ми, в більшості своїй, ті законопроекти, які подаються урядом, чомусь або валимо, або відправляємо. Я розумію, що  є різні питання, але голосування є значно  меншим, ніж за інші законопроекти.

І наостанок хочу сказати, що, дійсно, ситуація, як вже говорили лідери  інших політичних партій, на фронті достатньо серйозна, тому що супротивник намагається виявити наші слабкі місця. І нам необхідно все можливе зробити в парламенті, щоб, по-перше, забезпечувати  безперебійну роботу як всередині країни, так і забезпечення наших підрозділів  Національної гвардії, Збройних Сил  України  на передовій, тому що надзвичайно важливо на сьогоднішній день втримати наші позиції, які ми маємо, на сьогоднішній день. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Олег Романович Березюк,  "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Доброго дня, вельмишановні пані  і панове, вельмишановний пане Голово! За визначенням держава  є апарат утиску. На сьогоднішній день держава за визначенням не виконує своїх функцій. На превеликий жаль, одна рука держави  дає дозвіл на арешт, чи на підслідність, а інша рука держави, яка відповідає за репресії,  відпускає. Криза влади, криза державної влади в країні.

Крізь лінію зіткнення на Донбасі вільно, безперешкодно курсує контрабанда туди і сюди. Держава як апарат утиску спостерігає, або контролює це шляхом неймовірних поборів,  контрабандних хабарів і всього іншого.

Держава не може спромогтися, її репресивний апарат, збирати докази  російської агресії в  Україні для того, щоб подати в міжнародні суди.  На превеликий  жаль, за визначенням держава не виконує своєї репресивної функції щодо  злочинців.

Тому наша фракція прийняла рішення цього тижня запросити на фракцію всіх по черзі керівників правоохоронних органів: Генерального прокурора, до якого найбільше  запитань;  керівника Міністерства внутрішніх справ і,  беззаперечно, керівника Служби  безпеки  України. Ми  бачимо, що і між ними всіма виникають різні речі. Ми хочемо розібратися, хто за визначенням державний діяч, а кому треба наступити на хвіст, а може й на горло. Тому це принципове рішення, це публічне запрошення всіх важливих людей правоохоронних органів на фракцію "Самопомочі".

Друге. Є претензії і до нас, колеги-коаліціанти. Ми мусимо визнавати свої дефіцити. На превеликий жаль, ми з вами не спромоглися переконати державу внести в порядок денний і проголосувати Закон про тимчасові слідчі комісії. І це наша вина, вже немає на що показувати. Тому є пропозиція, шановні коаліціанти, цього тижня стати на горло своєї пісні і, на жаль, примусити, а не просто знайти партнерів для того, щоб це зробити. Тому що інакше ми не зможемо стимулювати правоохоронні органи працювати якісно.

Наступне, люди і паливно-енергетичний комплекс. В цій боротьбі програють люди. Ми чітко показали Кабінету Міністрів ці "недоліки і помилки" (в лапках), які зробили наші тарифи просто нереальними. На превеликий жаль, крім абсолютно популістських відмовок, що тарифи ще й занижені, ми не отримали від Кабінету Міністрів конкретних пояснень, що буде з тарифами і лімітами, і це вже не забавка. Тому цього тижня не в п'ятницю, а у вівторок, я пропоную, щоб ми запросили Прем'єр-міністра на Раду коаліції, і він, до речі, два тижні тому обіцяв це зробити, і пояснив людям, які мають бути тарифи. Поки що по тих цифрах, які він надав нам, їх нарахувати неможливо.

Крім того, закон про регулятора. Вже двічі є спроба просунути закон про регулятора паливно-енергетичного комплексу, який просто служить корупціонерам та олігархам. Зараз Кабінет Міністрів працює. Але прошу цього тижня не пробувати знову просунути закон, який є порожнім.

Наступне, митниця. Була пропозиція віддати митницю під контроль чи аутсорс на півтора року аутсорсинговим компаніям Німеччини, Британії, Швейцарії. Так ось, за допомогою посольства Британії, у співпраці з комітетом є компанія, яка це робить у світі дуже успішно. Вона подала запит до Кабінету Міністрів надати базову інформацію. До сьогоднішнього дня протягом місяця цей запит не був оформлений. Чому? Тому що є бажання далі ще один бюджет країни пускати поза бюджетом.

І останнє, дуже важливе, шановні колеги, –  вибори. Ми з вами тяжко працювали. З'явилося аж чотири закони. Але чомусь ми забули, що коаліція працювала спільно і напрацювала закон 2831-2, який сьогодні починає атакуватися альтернативними законами. Зараз відбувається спроба підміни цінностей тільки для того, щоб зберегти злочинну мажоритарку, тільки для того, щоб публічно люди не могли вибирати тих, кого вони хочуть. Хоча Президент чітко заявив у своїй промові до парламенту, що вибори мають бути на пропорційній основі з відкритими списками. Ми не можемо дозволити, щоб люди, які відповідають за це не виконали це доручення Президента.

І останнє, пане Голово. На фронті не просто біда, на фронті обстріли збільшуються до 150-160. Це жахлива ситуація.

Мінські угоди. Справа в тому, що Мінські угоди давно не існують, бо вони давно порушені Росією. Нам потрібно разом з Президентом, разом з нашими союзниками - Німеччиною і Сполученими Штатами Америки - не триматися неіснуючих Мінських угод, а напрацювати план Б і план С цієї повзучої агресії Росії. Є конкретні пропозиції, не хочеться зараз про них говорити публічно, але це також задача Ради коаліції: допомогти Президентові і нашим союзникам взяти ситуацію з реальності, а не з  фантазій. Бо ворог у нас не фантазує. Він просто кожного дня обстрілює і завойовує наші позиції, не дивлячись на те, що хлопці на фронті насправді є ті, які єдині захищають цю державу. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка,  Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги! Фракція "Батьківщина" вважає, що першочерговими питаннями, які повинні бути внесені на порядок денний цього тижня, це повинні бути питання, які стосуються тарифів і перш за все тарифів.

Я хочу вам нагадати, що два місяці, як були передані уряду і парламенту всі розрахунки, які були зроблені фракцією "Батьківщина" і Тимошенко особисто. Ми створили робочу групу за наполяганням Голови Верховної Ради. Вже три тижні пройшло після того, як робоча група зробила висновки. На жаль, із всіх цих висновків поки що, і то із запізненням на місяць, реалізована єдина постанова Кабміну. Ці розрахунки були надані, я нагадую, ще три місяці тому, про те, що завищені показники по тих, у кого немає обліку лічильників. Із запізненням на місяць 8 мільйонів родин, порахуйте, скільки вони втратили за останній місяць, вибачте, не родин, а українців, вони отримали нарешті перші розрахунки, які зменшили норматив споживання для тих, хто не має лічильників. Це в основному ті, хто мешкають в містах, це 73 відсотки наших громадян, і приблизно 7 відсотків – ті, хто мешкають в сільській місцевості. Вони отримали нарешті рахунки, які в два рази менше по нормативу споживання і відповідно нарахуванню на них. Але я ще раз нагадую, постанова була ухвалена 6 травня, чомусь вона була реалізована лише із червня місяця.

У нас є далі, що робити по тарифах, є всі розрахунки робочої групи і нашої  фракції, які передбачають можливість не цього здирницького тарифу  7188 гривень, який не вписуються ні в які можливі економічні розрахунки. Є  розрахунки парламентської комісії, яка довела, що тариф 3600 – це може бути максимальний тариф, який встановлюється. Тому ми наполягаємо на тому, щоб були враховані пропозиції робочої групи і нарешті ми заслухали уряд в цьому питанні.

Друге, що для нас є не менш важливим. Ми внесли дві пропозиції, яка стосується рентної плати – це законопроект 2835 і це законопроект 2832 – щодо тарифоутворення, де ми пропонуємо як ще зменшити той тариф 3600, який є абсолютно економічно обґрунтований, а не 7188.

Друге, стосовно індексації, всіх інших речей. Я знаю, наші колеги запропонували цілий ряд точкових ударів, але це нічого не означає. Коли ми десятки мільярдів плануємо платити як субсидії населенню в зв'язку із низькими доходами, ми не розуміємо практики, чому доходи не піднімати населенню, і потім не перекачувати ці кошти з кишені спочатку  тих, хто платить податки в державний бюджет, далі з бюджету держави віддавати пенсіонеру, малозабезпеченому, ну абсурд повний. Тому у нас є пропозиція щодо індексації доходів, які повністю компенсують ті необхідні кошти, які виділені на  субсидії. Тим більше, що ви знаєте, близько мільйона всього  подали  заявки на оформлення субсидій із приблизно 4-4,5 мільйонів, які передбачалися. І те, що зараз уряд передбачає спростити цю процедуру, це нічого не вирішує, бо далі ці кошти  будуть гуляти.

Третє питання. 50 мільярдів гривень – заборгованість Пенсійного фонду, яка була у вигляді казначейського перерахунку для Пенсійного фонду тільки по цьому року. Ну що від того, що Пенсійний фонд буде заробляти і гасити цю заборгованість? Наша пропозиція є: списати цю заборгованість, щоб Пенсійний фонд міг почати працювати з нуля. Ми б розчистили все і мали б можливість сплачувати  пенсії. Бо коли треба було це компенсувати власникам енергокомпаній, один раз 24 мільярди, другий раз 24 мільярди списується, а по пенсіонерах ми такого рішення чомусь не ухвалюємо.

Третє. Це питання, яке  безпосередньо  стосується проекту  постанови  фракції "Батьківщина" (це 2574) стосовно виведення на міжнародний кримінальний суд відповідальності лідерів "ЛНР, ДНР" за злочини проти людяності. Ми переконані, до тих пір,  поки це питання не почне крутитися на рівні міжнародного кримінального суду, ми лише на рівні наших судів його ніколи не вирішимо.

І останнє.  Два дуже важливих питання – тимчасові слідчі комісії і Закон про місцеві вибори. Якщо вони не будуть розглянуті цього тижня, ми вже не маємо ніяких шансів їх ухвалити. Тому прохання їх закріпити.

Я нагадую, 2682, 2698, 2705 і 2883 – це все, що стосується індексації  доходів і зняття  обмежень по виплаті пенсій і нарахуваннях на пенсії у вигляді 15 відсотків. Тим більше, що сума цих виплат – 98 мільйонів на всіх,    виплачується сьогодні 15 відсотків для працюючих пенсіонерів, і приблизно 117 мільйонів – це так  званий податок на пенсію понад межі, яка на сьогодні існує. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Віктор Бондар, "Відродження".

 

БОНДАР. В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Перед тим, як перейти до обговорення порядку денного, мені б хотілося оголосити про зміну назви нашої депутатської групи з "Відродження" на "Партія відродження". Відповідну заявку ми вже подали до Апарату Верховної Ради. Я думаю, ви всі бачили і знаєте, що трохи більше тижня тому наша партія провела з'їзд, на якому було прийнято рішення про те, що депутатська група буде представляти партію в парламенті. Тому ми пропонуємо і просимо внести відповідні технічні зміни у відповідності до Регламенту до роботи Верховної Ради.

Тепер по суті. Перше. Багато говориться про децентралізацію в Україні. Ми ще раз наполягаємо на тому, щоб поставили на порядок денний наше питання, про яке ми неодноразово вже говорили, через яке ми блокували трибуну Верховної Ради, а саме: законопроект номер 1159, про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами. Мова іде про те, щоб передати сільським радам право приймати рішення щодо земель комунальної власності щодо надання рішень про пасовища, розширення території кладовищ і так далі. Питання сьогодні надзвичайно актуальне. Ви по суті позбавили, діюча влада, сьогодні права сільським радам приймати рішення щодо земель, які навколо села. І по  суті сьогодні сільські ради перетворилися на статистів, які тільки дивляться, як розбазарюються їхні землі навколо села, і вони не приймають ніякої участі у вирішенні питань щодо цільового призначення земель і так далі. Тому наполягаємо, щоб законопроект був поставлений.

Другий законопроект, номер 2279, про внесення змін до Земельного кодексу щодо проведення земельних торгів. Мова іде про те, щоб запровадити обов'язково під час передавання земель в оренду або передавання земель у власність проведення земельних аукціонів, для того щоб збільшити надходження до місцевих бюджетів і для того щоб позбавити корупціонерів можливості самостійно вирішувати питання щодо того, яким чином оформлювати землю, на яких умовах і за які кошти. Я думаю, це буде прозора процедура. Ми наполягаємо, щоб цей законопроект був поставлений в порядок денний. Я думаю, що він піде на користь суспільству, і Верховна Рада із задоволенням його підтримає.

Ще одне. Володимире Борисовичу, звертаємося до вас, наша депутатська група "Партії відродження", з пропозицією, щоб зміни до Конституції не розглядати поспіхом, а дати можливість заздалегідь ознайомитися, хоча б за тиждень роздати проект змін до Конституції, про який вже багато говориться. Ми вже навіть читаємо в Інтернеті на сайті того самого "Лівого берега", Соня Кошкіна прокоментувала, які пропонуються зміни. В той же час депутати не бачили сьогодні остаточної редакції цих змін. Ми не розуміємо, що там прописано. Багато різних протирічливих слів і інформації. Тому є пропозиція, галопом, як завжди, не приймати, спокійно розглянути. Якщо можна, дайте доручення, щоб напрацьовані матеріали були роздані фракціям, щоб була можливість підготуватися і дати свої пропозиції і зауваження. Це надзвичайно важливий документ для України, я не хочу, щоб ми потім галопом його розглядали.

Ще одне, на чому ми наполягаємо, поставити в порядок денний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності парламентської опозиції, номер 1066-1. Ми вже про це не один раз говорили. Давайте закріпимо офіційно статус парламентської опозиції, щоб вона мала повноваження, щоб вона мала вплив на сьогоднішні дії влади. І щоб наша група депутатська "Партії відродження" офіційно могла прийти в цей процес, стати офіційно опозиційною партією проєвропейського типу, яка зможе відстоювати проблеми і пропозиції громадян в парламенті, і буде мати ваговий вплив на те, що сьогодні відбувається в парламенті. А так виходить, що парламентська діюча коаліція має права, всі інші поза правами. І ми можемо тільки просити по кожному пункту, і не завжди нас навіть чують.

Останнє, що я хотів би сьогодні наголосити. Ми бачимо разом з вами, що йде шалене падіння економіки і по суті обвал промисловості, обвал створення робочих місць. На жаль, це тенденція, яка посилюється. Ми розуміємо, що є фактори об'єктивні, – війна. Але є і фактори, які залежать від парламенту. Якщо подивитися порядок денний, у нас біля 140 законопроектів, але законопроектів, які б системно вирішували питання розвитку інфраструктури, створення податкових умов, створення інвестиційних умов, змін до Бюджетного кодексу, у нас по суті на сьогоднішній день немає. Ми біжимо виконувати вимоги МВФ, готові заради кредитів МВФ продати і віддати все, що тільки можливо, збільшувати тарифи, не дивлячись, розбирати всі питання, які тільки тут МВФ нам ставить. В той же час ми не підготували, уряд не вніс і не готує навіть зміни до Податкового кодексу, які би зменшували кількість податків до мінімальної чисельності, 5-7, спрощували адміністрування податків, немає змін до регуляторки, немає змін по ліцензійних умовах. Тобто країна інвестиційно не приваблива, і системних зрушень в цьому напрямку не відбувається.

Останнє. Просимо все ж таки, залишилося три тижні пленарних засідань, зміни до Податкового кодексу, бюджетного можна вносити згідно законів за 6 місяців до 1 січня, тобто у нас по суті три тижні для того, щоб внести радикальні зміни, спростити умови для бізнесу, створити інвестиційний клімат в Україні, поміняти законодавство податкове, бюджетне і так далі. Восени це все буде вже напівзаконне, і будемо галопом бігти, коли вже економіка буде падати.

Ми за те виступаємо, щоб не набиратись кредитів на проїдання, а набиратись кредитів під реальні реформи, під реальні зміни, під інфраструктурні проекти, будівництво доріг, мостів, і під те, щоб створювати робочі місця в аграрному секторі, будувати промислові великі об'єкти. А це можливо зробити тільки через податкові якісні зміни. Дякуємо. 

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, представник Президента Кубів Степан Іванович.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, доброго дня! Шановний  пане Голово! Шановні колеги по коаліції! Як уже зазначалося, що в кінці минулого тижня відбулася Рада регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відповідно запрезентував позиції щодо змін до Конституції. І представники обласних державних адміністрацій, керівники, голови рад і міські голови обласних міст відповідно обговорювали і пропонували свої пропозиції. Разом з тим, було визначено чотири основних позиції, про які я хочу зараз сказати.

Теза перша. Що базовою одиницею місцевого самоврядування з найбільшим обсягом повноважень має бути громада, село, селище, місто або їх об'єднання.

Теза друга. Що мають бути зафіксовані принципи субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Теза третя. Має бути запроваджена трирівнева система місцевого самоврядування з чітким розмежуванням повноважень і виконавчими органами  на кожному рівні.

І теза четверта. Передача повноважень органів місцевого самоврядування має бути збалансованою системою контролю з боку виборців та держави.

Переходячи до питання другого, хочу наголосити на те, що соціальні ініціативи Президента Петра Порошенка щодо безоплатного забезпечення підручниками усіх учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

На ім'я Президента протягом останнього часу надходило багато звернень від громадських організацій, навчальних закладів щодо зміни порядку забезпечення підручниками. Згідно Закону "Про освіту" держава гарантує право на отримання повної загально-середньої освіти і оплачує її здобуття. Держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів, інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям".

Враховуючи викладене вище, а також деяке покращення грошового наповнення Державного бюджету на сьогоднішній день, Президент України вважає за доцільне ініціювати запровадження в країні такого порядку забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх закладів. Разом з тим, для обґрунтованої позиції і прорахунку, це є сума в районі 482 мільйони 186 тисяч, нам необхідно змінити відповідно Додаток 5 Закону України "Про Державний бюджет за 2015 рік".

Разом з тим, хочу сказати, що нам необхідно підтримати розгляд і прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актах України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників, які були внесені народними депутатами паном Дзюбликом і паном Кривенком, реєстраційний номер 1857. І разом з тим ми повинні разом здійснити заходи щодо підтримки ініціатив Президента України Петра Порошенка і цього законопроекту, який внесений народними депутатами Дзюбликом і Кривенком, 1887.

Також я хочу проінформувати, що пропозиції Президента України щодо законопроектів на цей тиждень, відповідно вони внесені  в такі напрямки. У сфері  інформаційної політики –  законопроект  за номером 2299, про внесення змін до Закону "Про звернення громадян"  щодо електронного звернення та електронної петиції. Цей законопроект є очікуваний суспільством, громадськими організаціями  і громадськістю.  Разом з тим,  законопроекти,   2742  і 2743, щодо законодавчих актів  України  розбудови  інституційної спроможності Національного банку, де відповідно створить правові засади для посилення інституційної, економічної, функціональної та фінансової незалежності банку. Законопроект  2551 –  у сфері національної безпеки і оборони. І також   законопроект  у сфері правоохоронної діяльності – 0030, про приєднання України  до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких  зникнень. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко від уряду.

 

КИРИЛЕНКО В.А.   Дякую. 

Шановний  пане Голово, шановні колеги! Загалом 13 урядових  питань стоїть для включення до порядку денного і 16 – для розгляду в першому і другому  читаннях. Це все важливі законопроекти, які апробовувались попередньо на спільних зібраннях членів коаліції і урядовців,  а також пройшли розгляд в комітетах.  Надзвичайно велике значення мають законопроекти, які  у подальшому додатково розблокують нашу  співпрацю із міжнародними фінансовими інституціями.

Особливо звертаємо увагу  на законопроекти:  2045а - про внесення змін до  деяких законодавчих актів щодо удосконалення  системи гарантування вкладів фізичних осіб  та виведення  неплатоспроможних  банків з ринку; № 2029а - про внесення змін до деяких законів України  у сфері комунальних послуг; 2879 - про внесення змін до статті 46 Закону України "Про запобігання корупції". Законопроект  стосується обсягу декларованої інформації  особами,  уповноваженими на виконання функцій  держави  або місцевого самоврядування. Також проект 2956 - про внесення змін до Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" щодо механізмів впливу на підприємства-боржники.

Також Міністерство фінансів хоче звернути увагу додатково на законопроекти 2981, 2982, 2983, які міністерство підтримує, вони внесені народними депутатами України, з тим щоб ці законопроекти були включені до порядку денного і ухвалені в першому читанні цього тижня.

Крім того, з огляду на численні звернення є дуже важливим законопроект 2532 урядовий, який у режимі другого читання, але зараз його немає в порядку денному. Він стосується спрощеного механізму надання гуманітарної допомоги і передбачає децентралізацію прийняття рішень щодо окремих позицій гуманітарної допомоги. А це зараз дуже важливо з огляду на величезне збільшення обсягів гуманітарної допомоги, що пов'язано з антитерористичною операцією і допомогою  багатьох міжнародних організацій у проведенні АТО, і допомогою волонтерам.

З приводу питань, які порушують голови і представники фракцій на цьому засіданні. Зараз о 12 годині у нас розпочнеться засідання уряду. Я, з вашого дозволу, якщо буде згода Голови, доповім ці питання, які зараз порушуються. Ми і надалі готові до співпраці із коаліцією у будь-яких форматах. Наші міністри всі ходять на засідання комітетів, доповідають свої законопроекти. Ходять до парламенту, доповідають. Ходять на дні уряду. Прем'єр бере активну участь у засіданнях Ради коаліції. Якщо хтось неналежним чином виконує свої обов'язки, будь ласка,  інформуйте, ми їх будемо розбирати на уряді, та і ви самі їх можете розібрати.

 З приводу коштів, індексацій, компенсацій, питань субсидій. Ці питання турбують урядовців, думаю, не менше ніж будь-якого громадянина в країні, і тим більше членів парламенту. Зараз ми будемо обговорювати ці питання.

Щодо індексації, рішення ми пропонуємо приймати спільно парламентською коаліцією і урядом. Оскільки, думаю, що будь-яке перетягання канату, в тому числі і політичне перетягання, пов'язане із поточною політичною кон'юнктурою в цьому питанні, є контрпродуктивним підходом, оскільки ті можливості, які зараз напрацьовані в уряді, треба спільно використати, оскільки парламентська коаліція і  уряд – це одне ціле. І ми так само вболіваємо за вирішення цих питань, як і ви.

Те саме стосується і питань тарифів. Ми згодні, що можуть бути питання до законопроекту 2966, про що шановні представники "Самопомочі" говорили, пан Олег Березюк, про Нацкомісію щодо енергетики і комунальних послуг. Давайте разом вийдемо на той проект, який буде прийнятний для коаліції і для уряду, оскільки питання тарифів, воно все одно так чи інакше буде бити по всій владі, як би хтось не хотів розмежувати це між парламентом, урядом і державним регулятором. Тому ми готові до напрацювання спільного проекту.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Я висловлю, шановні колеги, тут думку, я думаю, всіх. Мова іде про те, що людям надзвичайно зараз важко живеться, і всі ми це знаємо. Хтось про це говорить, хтось це відчуває, хтось це знає, але це правда. Бо ті економічні процеси, які відбувались в країні і відбуваються, вони не позитивно відзначаються на якості життя. Тому і треба спрощувати можливості по субсидіям і все інше, щоб це було і автоматично, і захистити людину, якщо у неї немає грошей сплатити, щоб за це понесла відповідальність держава відповідно. Я вважаю, що якщо ми хочемо щось загубити, а я зараз говорю про якісну компенсацію, перерахунок, додаткові кошти  в кишені українців, то якщо ми хочемо щось загубити чи завалити, давайте почніть перетягувати канати між собою. Я вважаю, що нам треба не канати перетягувати, а зробити це разом і перетягнути не канати, а перетягнути кошти з державного бюджету в кишені українців, от давайте всі разом це перетягнемо. І тоді все стане абсолютно на свої місця. Бо якщо ми зараз будемо визначати хто герой, а хто антигерой, то з цього нічого не буде. Тому я і просив на минулому засіданні, це жваво обговорювали мої колеги, незалежно від фракції, про те, що це питання є актуальним, це питання є необхідним. Тому я дав доручення двом комітетам: розпочніть, будь ласка, консультації, що ми можемо зробити, в який спосіб, в які терміни, врешті-решт, яка сума, це 10 мільярдів або 50 мільярдів. Тобто це ми маємо всі знати,  і люди мають  це знати. І це буде наша  спільна робота, яку ми маємо  виконати. А не тягати, хто краще що сказав і хто краще що заявив. Тому що це вже ми проходили не один раз: слова словами, а потім   нічого не відбувалося. Тому я закликаю всіх до спільної співпраці.

 

ЛЯШКО О.В. Дозвольте одну репліку.

 

ГРОЙСМАН В.Б. будь ласка, Олег Валерійович.

 

 ЛЯШКО О.В.  У мене питання до представника уряду.   Ви сказали, що ви  готові розглядати питання про відповідальність членів уряду щодо неналежного виконання своїх обов'язків. Я хочу звернути  увагу і представників уряду, і представників громадськості,  в нас є Міністр екології Ігор Шевченко. У нас у Василькові відбулася техногенна катастрофа, величезна екологічна катастрофа, загинуло п'ятеро людей внаслідок цієї катастрофи. Міністр екології Шевченко в цей час перебуває в Ніцці, в Монако у відпустці. Міністр екології! В Україні екологічна катастрофа, міністр екології у відпустці у Ніцці, в Монако. Жодного разу не був на місці катастрофи.

Я звертаюся до  членів   коаліції. Невідкладно підготувати проект  постави,  фракція  Радикальної партії готова підготувати  цей проект постанови, про  звільнення  Ігоря Шевченка з посади Міністра екології, і завтра проголосувати його в парламенті. Це приниження уряду. І це взагалі людина, яка  обіймає посаду Міністра екології, вона не розуміє, які завдання перед нею стоять.

 

ГРОЙСМАН В.Б.    Дякую.

Шановні колеги, від комітетів, будь ласка, прошу, максимально стисло, якщо можливо.

 

ПАШИНСЬКИЙ  С.В. Володимире Борисовичу, колеги, мені треба відбути на важливу міжнародну зустріч, можна я два слова поза чергою?

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Сергій Володимирович Пашинський відбуває на зустріч міжнародну. Будь ласка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Дякую.

Шановні колеги, я перепрошую, я ніколи не зловживав, тому прошу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Сергію Володимировичу,  будь ласка. Ми ж всі колеги.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Дуже коротко. По-перше, я хочу просто звернути увагу на дві речі, які піднімали колеги. По-перше, наш комітет в середу буде проводити  заслуховування по речовому забезпеченню армії. Така інформація, яку навів один з наших колег, вона дуже актуальна, і я прошу всіх депутатів, в кого є об'єктивна інформація, до середи або передайте нам, або самі прийдіть на комітет і прийміть участь. Тому що ми трішечки підтягнули забезпечення зброєю, боєприпасами, але, на жаль, в нас це катастрофа.

Друге питання. У зв'язку з цим я хотів би колег і вас, Володимире Борисовичу, попросити підтримати законопроект 2072а щодо ПДВ на харчування армії. Ми зараз робимо колосальну роботу по покращенню харчування армії, і прийняття цього законопроекту, який не несе додаткових витрат бюджету і не дає доходів бюджету фактично, дасть нам можливість ще покращити харчування армії. 2072а. І прошу профільний комітет звернути на це увагу.

Багато колег сьогодні, і тут в тому числі, говорили про нафтопродукти Курченка. Я хочу нагадати, що за моїм авторством поданий законопроект, який урегульовує це питання. На жаль, він не набрав голосів. І прошу всі фракції, які так переймаються цим питанням, поставити крапку, завтра включити цей законопроект до порядку денного, це 2011а, і проголосувати його, і передати ці нафтопродукти, закрити питання, що Курченко більше ніколи із своїми подільниками не буде мати до цього відношення. Дякую ще раз, колеги.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Володимирович Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

В четвер і в п'ятницю на минулому тижні Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів у місті Полтаві і Полтавській області виїзні слухання з питань застосування Закону про співробітництво територіальних громад. Але на цих слуханнях ми отримали величезну кількість питань від представників територіальних громад щодо незадовільного виконання Закону про добровільне об'єднання територіальних громад. Саме тому ми  би просили в порядок денний п'ятниці в "годину запитань до Уряду" поряд із блоком про тарифи, пенсії і субсидії включити блок, пов'язаний із виконанням з боку Кабінету Міністрів Закону про добровільне об'єднання територіальних громад. Оскільки, ще раз підкреслюю, є величезне невдоволення людей, є розуміння, що на місцях відбуваються перегини з цього приводу, тому треба обов'язково заслухати уряд на найвищому рівні. Це питання перше.

По-друге. Ви, шановний пане Голово, неодноразово говорили про те, що порядок денний формується за пропозиціями комітетів. Я втретє на засіданні Погоджувальної ради звертаю вашу увагу, що у нас з'явилися закони, які називаються закони, які вносяться на наступний пленарний тиждень. У нас є низка законів, зокрема 1774, 1211, 1451 і 1421, які уже одинадцятий пленарний тиждень вносяться на наступний пленарний тиждень.

Ми неодноразово зверталися, усно, письмово до вас як до Голови Верховної Ради з проханням нарешті включити ці законопроекти.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дайте мені цей перелік.

 

ВЛАСЕНКО С.В. 1774, 1211, 1451 і 1421 – чотири законопроекти.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Я опрацюю це питання.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

КОЖЕМЯКІН А.А. Доброго дня. Володимире Борисовичу, я хотів би сказати, що комітет підтримує і  готовий до розгляду в першому читанні тих законів, які стоять. А так, щоб швиденько, будь ласка, подивіться восьму сторінку порядку денного, там через три крапки йдуть дуже важливі для країни закони.

Три крапки, якщо хтось не знає, це означає, що якщо вони будуть готові, ми їх виносимо. Доповідаю вам як голова комітету, вони готові, і будуть на комітеті 17-го розглядатись тільки законопроекти, які пов'язані з прокуратурою, тому що це дуже важливо, 2667. Буде готовий законопроект, бо він уже два роки готується, 2114 ДБР, його тут взагалі немає. Це пов'язані питання, Державне бюро розслідування. І, напевно, ми встигнемо 2890 – це муніципальна варта.

Що стосується всіх законів пакету МВС. Надійшло до одного закону більше 600 поправок, до іншого - 300, до ОВС – 150. Для того, щоб з нас не сміялись, і ми все робили юридично коректно, я хотів би, щоб ми ці питання перенесли і розглянули на наступному тижні. Немає зараз спіху, тому що ті, хто поспішає, і радникам депутатів, і депутатам-радникам я хочу нагадати, що ще зараз буде вирішуватись питання, щоб ми, наприклад, давали згоду на функції і повноваження міністра внутрішніх справ одні, ці закони МВС про ОВС і про національну поліцію - зовсім інші. З Конституційного Суду вже йдуть сигнали, що подивіться. Тому що, можливо, треба буде перезатверджувати коаліцію. Тому не треба поспішати, треба все ретельно, чітко підготувати, і я думаю, що через тиждень, до 15-17 липня ми приймемо весь пакет. Щоб не приймати з 20-го разу в залі, я думаю, що це буде правильно.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М.  Шановні колеги, всім доброго дня! Хочу повідомити щодо питання омбудсмена. До нас планує здійснити свій візит Комісар з прав людини з Ради Європи. Він вже написав офіційне звернення на ім'я спікера парламенту. Насправді в Раді Європи стурбовані цією постановою, вони хотіли б, щоб залучити по максимуму громадськість щодо процесу звільнення  омбудсмена і призначення у випадку голосування іншого, щоб ми дотрималися всіх процедур. Це перше питання.

Друге питання. Також хотілося б побачити від Кабінету Міністрів нарешті подання документів на ратифікацію Угоди з Європейським Союзом в співпраці з інновацій та  науки "Горизонт 2020",  на яку ми маємо                 95-відсоткову знижку. Це один з важливих моментів інтеграції нашої спільноти в простір науки і інновацій Європейського Союзу.  

І також хотіла би попросити Кабінет Міністрів, тому що вони  подали на ратифікацію (0027) щодо співпраці з НАТО для перезахоронення радіоактивних відходів. В той же час уже більше місяця тому,  як повністю підтримана і підписана угода пройшла всі міжвідомчі погодження, рамкова угода між Україною та НАТО щодо співпраці, яка дозволяє нам підключитися до всіх фондів НАТО, вона чомусь не виноситься. І тому це одне з тих завдань, коли в принципі уряд мав би виставити пріоритети, які угоди є більш важливими на ратифікацію, і подати якомога швидше документи до парламенту, щоб ми могли ще впродовж цих трьох тижнів пленарних ратифікувати ключові угоди. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Микола Княжицький, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Шановний Володимире Борисовичу, сподіваюся, що ви почули, що говорила Ганна Гопко, ви потім прочитаєте, а мене послухайте.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я почув те, що говорила Ганна Гопко і щодо тих рішень, які має прийняти парламент, і про стурбованість спільноти. Я все почув.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую. Сподіваюсь, ви мене почуєте.

Ви знаєте, Володимире Борисовичу, кому канал "Інтер" належить? Ви самі знаєте?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Ні, я не знаю.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Хтось в цьому залі знає?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Це ви про 1831?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Це я про 1831. Це я про те, що канал отримав продовження ліцензії від Національної ради, заснований  офшорами, немає жодних доказів, що він належить жодному громадянину України. А в мене інформація, що він належить особисто Путіну. І ми два рази на минулому тижні переносили розгляд, зараз одноголосно дали ліцензію. На що? На ідеологічний відстріл України? І ми всі мовчимо?

А вчора  Фірташ, який каже, що  він є власником цього  каналу, Дмитру Кисельову давав інтерв'ю цілий день і розповідав, як змінити український уряд і поставити Україну на коліна перед Путіним.

 

ГРОЙСМАН В.Б. У мене є пропозиція його перемістити вище з вівторка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Я прошу поставити його на вівторок одним з перших.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Але я хотів би, щоб ви тоді вибачилися, бо я чув вашу репліку, що керівництво Верховної Ради блокує розгляд цього питання.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. А я вважаю, що воно було заблоковано в тому числі вами два минулих рази. Це дозволило Нацраді незаконно видати ліцензію. Я прошу, щоб  такого більше не було.

Якщо це вас образило, я перед вами особисто вибачаюсь. Але точка зору у мене така.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Миколо Леонідовичу, послухайте, я хочу сказати наступну річ. Насправді воно не було заблоковано, щоб ви це розуміли.

По-друге. Я був ініціатором  внести його з четверга на п'ятницю, а в четвер не проголосували, і це була правда, спільно з фракціями коаліції, і все робив для того, щоб його розглянути.

Тому, я вважаю,  що ви маєте право на свою думку. І, більше того, я її поважаю як свого колеги-депутата. Але жодного слова правди в тому, що ми блокуємо, немає. Ні я не блокую, ні мій колега Андрій Парубій не блокує, ні Оксана Іванівна.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Якщо це так, я приношу вам вибачення і сподіваюся, що він буде стояти одним із перших.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Це сто процентів. Без питань. Взагалі, я готовий це підтримати. Я думаю, що фракції коаліції, якщо нічого проти не мають, і фракції інших партій…

 

(Шум у залі)  

 

ГРОЙСМАН В.Б. Знаєте, я за те, коли є питання, тоді є питання, а коли немає питання, щоб ми не підміняли поняття. Я думаю, що просто ви на емоціях, бо дуже хочеться прийняти цей закон. 

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Ні, питання не в емоціях і не хочеться. Питання в тому, що закон треба було прийняти до розгляду цього питання в Національній  раді, а воно минуло. І це чудово в залі всі фракції коаліції знали. Давайте ж речі своїми іменами називати. І в четвер було затягнуто розгляд цьго питання,  щоб перемістити його на п'ятницю, коли мало людей. В п'ятницю не відбулося розгляду цього питання. Нічого  страшного, він для держави  все одно потрібен, давайте  приймемо хоча б у вівторок.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Вибачте! Секундочку. В четвер, я пам'ятаю, він стояв, там були зірочки, на готовність комітету. Майже до кінця дня не було подання комітету. Потім, коли подання комітету з'явилося, інші  члени комітету сказали, що ми за таке подання комітету не голосували. От що було, я згадав. Тому він потрапив з четверга на п'ятницю, і в п'ятницю було доручення ГНЕУ на те, щоб  дати висновок по цьому законопроекту, і цей висновок був. От в чому є проблема.

А у вівторок ми обов'язково маємо його розглянути і прийняти. Я   просив би колег всіх підтримати це рішення, і там перших декілька питань у вівторок, щоб це питання ми розглянули. Хоча він стоїть в першому читанні.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.  Але останнім, передостаннім.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Це перше читання. Я думаю, що якщо ми підемо швидко, то навіть в такому варіанті ми би прийняли. Але краще швидше, ніж пізніше.

Будь ласка, Микола Володимирович Мартиненко.

 

МАРТИНЕНКО М.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Прошу поставити в розділ для включення до порядку денного на завтра, 16 червня, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність  до положень Закону України "Про ринок природного газу" щодо особливостей проводження господарської діяльності на ринку природного газу, номер 2055-а.

В чому заключається суть? Законопроект про ринок природного газу, який ми прийняли, зараз є законом. Він вступає в дію 01.10. І тоді відміняється ліцензування на ринку природного газу. І в нас, якщо ми до 1 липня цей законопроект не приймемо, 300 ліцензіатів на ринку отримають великі проблеми. Законопроект дуже короткий, він технічний і я просив би його поставити в порядок денний, після цього комітет його до середи прийме, щоб ми могли вносити в зал.

Аналогічне прохання щодо законопроекту про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, номер 2060-а.

В чому суть цього законопроекту? Оскільки всі активи, ми про це дуже добре знаємо, залишились в Криму, "Чорноморнафтогаз" по суті залишився компанією без техактивів, а вимоги кредиторів до них поступають, через це компанія не може нормально функціонувати, в тому числі і по роботі із своїми закордонними активами, такі дійсно існують офіційно, з якими вона повинна працювати, і хоча б відстоювати. Тому прохання цей законопроект також включити у розділ для голосування для включення до порядку денного.

І ще прошу включити в розділ другого читання для розгляду на цьому тижні законопроект номер 0929, про підвищення престижності шахтарської праці щодо працівників калійномагнієвих копалин. Дякую, у мене все.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Хочу наголосити на необхідності розгляду і прийняття на цьому тижні двох надзвичайно важливих законів, які включені як пріоритетні до плану законодавчого забезпечення реформ. Це законопроект 1058, про державне приватне партнерство, який дозволить створити належні умови для залучення інвестицій, для розвитку економіки, бо нам треба не затягувати паски, а створювати умови для розвитку підприємництва. Це законопроект 1069,  який дозволить забезпечити розчистку "авгієвих стаєнь" регуляторної системи України, значно спростити дозвільні процедури.

Окрім того, хочу попросити поставити на розгляд саме на цьому тижні два важливих законопроекти. 1475 – про державну реєстрацію щодо унеможливлення внесення змін до Державного реєстру за підробними документами. Бо цей законопроект захищає право власності. І це є один з головних пріоритетів для того, щоб забезпечити сьогодні залучення інвестицій, створення робочих місць.

Також особливо наголошує на важливості законопроекту 2013, який також пропоную розглянути на цьому тижні, про старательську діяльність. Він дозволяє легалізувати той шалений нелегальний видобуток бурштину, який на сьогодні існує. Він дозволяє забезпечити легальні умови праці, надходження до місцевих бюджетів і створити нормальну легальну індустрію тієї криміналізованої галузі, яку ми маємо сьогодні.

Окрім того, хочу принагідно звернутися ще раз до Адміністрації Президента із закликом оприлюднити, як того вимагає Конституція, прийнятий парламентом законопроект (1362) про заборону експорту лісу-кругляку, бо цей закон несе відродження галузі деревинної, деревообробної. Цей закон несе десятки тисяч робочих місць. Окрім цього, він несе понад мільярд доларів додаткового експорту готової продукції, а не сировини. Тому, користуючись нагодою, ще раз прошу підписати і оприлюднити цей законопроект. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Людмила Денісова.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Шановний пане Голово, шановні колеги! Я дуже прошу включити до порядку денного до розгляду в першому читанні проект закону Трудовий кодекс України, номер 1658, доопрацьований. Там все готово, комітет розглянув. Я думаю, що це був би такий крок до вже виконання плану реформ, який ми всі з вами прийняли. Дуже вдячна буду.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Одним із завдань коаліції є створення нового антикорупційного органу – Національної агенції запобігання корупції. Завдання агенції – розкрити всі декларації всіх державних службовців. На жаль, процес створення цього органу почався вкрай загрозливо.

По-перше, не дочекавшись нашого з вами представника, призначення члена конкурсної комісії від Верховної Ради, уряд одноосібно сформував цю комісію.

Друге. До нас звернулися представники провідних громадських організацій, які протидіють корупції, це Центр протидії корупції, Transparency International, Реанімаційний пакет реформ. На їхню думку, представники уряду фальсифікували вибір громадськості і підібрали кишенькових кандидатів, фактично розігравши спектакль і сформувавши комісію під себе.

Звертаюся до представників "Народного фронту". За цю роботу відповідає Міністр Кабінету Міністрів. Нам треба вкрай ретельно проконтролювати цей процес, щоб формування Національної агенції  запобігання корупції пройшло не як завжди, а по-справжньому. Плюс, Володимире Борисовичу, до нас завдання – затвердити представника від Верховної Ради.

Друге. Вища рада юстиції. Ми прийняли присягу цих членів в урочистій атмосфері парламенту і отримали одне з перших рішень нового голови Вищої ради юстиції –  вигнання тимчасової спеціальної комісії, яка рік займалася люстрацією суддів, напрацювала багато матеріалів щодо суддів, які засуджували євромайданівців. Перше рішення нового голови Вищої ради юстиції – виставити їх з кабінетів.  Прохання до правового комітету Ради взяти це під контроль, а до парламенту – якомога швидше врегулювати люстрацію суддів згідно рекомендаціям Венеціанської комісії.

І останнє. Завтра о 14-30 до нашого комітету запрошую всіх, кого це цікавить, на остаточну фіналізацію закону, який відкриє реєстри землі, нерухомості і автомашин. Важливий антикорупційний крок, який ми так само маємо зробити згідно з Коаліційною угодою.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Оксана Іванівна.

 

СИРОЇД О.І. Я швиденько відреагую. Це дійсно правда. І є зареєстрований законопроект за номером 1881. І ми би просили,  щоб комітет міг його розглянути, а ми включили його до порядку денного сесії. І цей законопроект, який дозволяє подовжити роботу комісії. А нам ця робота зараз дуже важлива, бо ви бачите, що в нас сьогодні висить фактично на розгляді кілька сотень суддів, і ми не маємо достатньо інформації. І сьогодні комісія реально працює над тим, щоб завершити розгляд тих скарг, які надійшли впродовж півроку до комісії. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка,  репліка, Руслан Князевич, голова комітету.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Я би розмежував питання продовження роботи комісії тимчасової спеціальної і те, що трапилося з їхнім робочим місцем.

Справа в тім, що поки не працювала Вища рада юстиції, комісія просто зайняла кабінети членів Вищої ради юстиції. Тепер члени Вищої ради юстиції склали присягу, відповідно провели організаційне засідання і повернулись назад на свої робочі місця.  Тому тут проблема чисто технічна, а ніхто їх нікуди не виганяв. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Олег Валерійович Ляшко, будь  ласка, теж репліку з цього приводу. І потім Ірина Геращенко.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, тривала невелика дискусія між Миколою Княжицьким і Володимиром Гройсманом, де пан Микола сказав про те, що керівництво Верховної Ради блокувало розгляд законопроекту 1831 про прозорість медіа-власності.

Як координатор ради коаліції можу підтвердити, саме за нашим наполяганням цей законопроект був поставлений до порядку денного, ця ініціатива була підтримана Головою Верховної Ради. І тому я можу стверджувати, що жодного блокування з його боку не було. Більше того, сприяння у тому, щоб цей законопроект був якнайшвидше розглянутий. Це я підтверджую, бо це були всі керівники фракцій коаліції і ми цю позицію бачили.

Володимире Борисовичу, користуючись нагодою, я хочу звернутись до вас. Щойно за підписами всіх керівників фракцій коаліції ми зареєстрували законопроект 2074-а, який дає можливість нараховувати субсидії членам сімей військовослужбовців, які служать в АТО. Бо сьогодні склалася парадоксальна ситуація, коли солдат на фронті отримує 3-4 тисячі гривень зарплати, а його сім'я не має права на користування субсидіями, бо вважається забезпеченою сім'єю.

Ми зареєстрували цей законопроект. Велике прохання завтра включити  його до порядку денного сесії, щоб ви як Голова Верховної Ради  дали доручення відповідному комітету невідкладно його розглянути,  щоб  ми його  в середу прийняли за основу і в цілому, і дали можливість сім'ям військовослужбовців  отримувати  субсидії на   житлово-комунальні  послуги.

Те саме стосується законопроекту  2980, який  знімає 1,5 проценти військового  збору   із захисників  Вітчизни. Бо це парадокс, коли   військові сьогодні   ще й платять 1,5 відсотка військового збору. Отже, пропонується їх звільнити від сплати військового збору. Щоб  ми на цьому тижні   ці законопроекти прийняли в цілому і дали можливість сім'ям військовослужбовців отримувати субсидії, отримувати зарплати своїх захисників. Найбільше, що вони для нас роблять –  сидять в окопах і, ризикуючи своїм життям, захищають країну. І тому наше завдання  не забрати в них захист  соціальний, а навпаки  посилювати захист їх і їхніх сімей.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Будь ласка,  цей проект   закону  завтра давайте ми поставимо  на включення до порядку денного і відповідно доопрацюємо його в комітетах, щоб  ухвалити  його.  Я думаю, що  тут повністю є єдність і ніхто не буде  в цьому питанні  якусь іншу думку мати.

Сергій Соболєв, будь ласка, репліку.  І пішли по комітетах.

 

СОБОЛЄВ С.В.  У мене репліка дійсно, 30 секунд. Я хотів би   колеги, щоб стосовно законопроектів, які стосуються  тарифної політики, а саме: прозорості тарифної політики, зняття рентної плати, ми підготували  ці законопроекти, внесли і зареєстрували їх. Але  ми не претендуємо на авторство однієї фракції, хоча там є представники   всіх фракцій, які підписувалися. Якщо є бажання  і є  така згода, ми  це обговорювали на Раді коаліції, щоб ці законопроекти  були перепідписані.  І ми не проти того, щоб були перевнесені так само, як законопроекти, які регулюють пенсійну реформу. Тому, якщо  є таке бажання, я думаю,  що на цьому тижні ми могли б розпочати  їх розгляд  для того, щоб своєчасно  отримати застереження Міністерства фінансів, уряду, як ми тоді домовлялись на спільній нараді.

І останнє.  Ми хотіли б все-таки  почути щодо Закону про тимчасові слідчі комісії, і що буде  з Законом  про місцеві вибори: коли, як і  в який порядок ми  це розглядаємо?  Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка,  Ірина  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, напередодні Ризького саміту ми прийняли з вами постанову 2833, яка вимагає щомісячного звіту уряду в питанні виконання Плану дій щодо візової лібералізації. І тому я дуже прошу, щоб під час нашої "години запитань до Уряду" ми 15 хвилин заслухали і відносно цієї позиції.

Я хочу ще раз акцентувати вашу увагу, що якщо ми до вересня не виконаємо ті вісім позицій по Плану дій щодо візової лібералізації, ми можемо не  отримати безвізовий режим в 2016 році.

В цьому контексті, шановні колеги, я дуже так само прошу поставити в порядок денний законопроект ваш, пане Гройсман, з пані Денісовою, це Трудовий кодекс (1658), який є однією із складових цього плану. І наш комітет підготував туди необхідні зміни щодо недискримінації за усіма ознаками.

Також, шановні колеги, ми би хотіли, щоб представники уряду все-таки весь час знаходилися на засіданні Погоджувальної ради, щоб вони чули всі позиції, в тому числі і комітетів. Це буде правильно.

І від нашого міжфракційного об'єднання "Рівні можливості", шановний Володимире Борисовичу, у нас два прохання. Перше, це зустріч з жінками усіма парламенту, і зробити це якнайшвидше в контексті саме місцевих виборів.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Із задоволенням.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це буде серйозна розмова.

І законопроект 2254, який дозволяє дітей всиновлювати, їх документи краще відновлювати, які знаходяться в зоні АТО.

І останнє, шановні колеги. Користуючись нагодою, я хочу звернути вашу увагу на те, що сьогодні ми так само, як і єдності в армії, потребуємо політики інвойс в позиції щодо Мінських угод на зовнішньому векторі.

Ви  всі читали Мінські угоди, всі пункти там відповідають українським інтересам: це і відведення важкої зброї, це і закриття кордону, і встановлення контролю на ньому, це є  припинення вогню, це є звільнення заручників. І тому я хочу наголосити на тому, що Мінські угоди – це комплекс заходів, і Україна, і весь світ наполягає саме на тому, що вони мають виконуватися комплексно. Дійсно, вони не виконуються з боку Російської Федерації. Важливо і акцентувати на цьому позицію, а не дискредитувати самі угоди, яким немає альтернативи. Це дуже важливо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Шановні колеги, просив би вашої уваги. Я думаю, що повністю ви мене підтримаєте у тому, що введення з 2016 року безвізового режиму для України є надзвичайно важливим рішенням. Погоджуєтесь? Я не думаю, що хтось є проти. Я вважаю, що з боку парламенту має бути чітке розуміння виконання Плану щодо безвізового режиму. Тому я пропоную кожен тиждень сесійний або один раз на два тижні сесійних, це буде раз на два тижні, заслуховувати технічну інформацію про те, де ми сьогодні знаходимося.

Я доручаю Апарату парламенту спільно з Комітетом європейської інтеграції зробити операційний план до кінця поточного року - що, хто має зробити. Моніторити статус виконання цього плану з чіткою відповідальною особою. За що відповідає парламент, що ми маємо прийняти, які рішення,  в які терміни, за що відповідає уряд або інший центральний орган виконавчої влади. Тобто ми робимо такий графік сітьовий, де ми чітко визначаємо операційно, хто за що відповідає і робимо терміни. Якщо ми будемо бачити, що  якесь рішення не вирішено до певного контрольного терміну, ми вже розуміємо, що є час втручання на це питання. Тому, будь ласка, Апарат, комітет. Я думаю, що якщо долучаться інші комітети, які є причетні до цього, буде добре. І регламентний комітет в тому числі.

Будь ласка, Олександр Данченко. 

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Доброго дня, колеги! Сьогодні ми дуже багато казали про необхідність індексацій, про пенсії, дуже гарно прозвучало про необхідність правильного перетягування коштів. Я хочу сказати, давайте ми перетягнемо кошти від контрабандистів до Держбюджету України, це більше мільярда гривень. Ми зменшили пенсії і не можемо знайти 179 мільйонів гривень на ті зменшені пенсії, і ніяк не можемо дійти до закону 1888, де мінімум півтора мільярди гривень. Наш комітет наполягає на розгляді на ранковому засіданні, а не 3-м питанням у четвер. Я дуже прошу вас.

 

ГРОЙСМАН В.Б.    Дякую.

Колеги, безперечно, 1888 теж вже переноситься  не один день. Але хочу вас всіх попросити, шановні колеги, і керівників комітетів, і керівників фракцій, давайте відповідально працювати. Якщо у нас є ранкове і вечірнє засідання, то маємо всі бути  мобілізовані для того, щоб ухвалювати відповідні рішення, тому що ми все не можемо перетягнути тільки на першу половину дня. А не так багато у нас є часу, щоб автоматично приймати рішення, оскільки  основні дискусії відбуваються в комітетах. Тому, будь ласка, просив би це врахувати. 

Олег Романович,  будь ласка, хвилину,  фракція  "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний  пане Голово, я  хочу  підтримати голову фракції Радикальної  партії щодо його переживань щодо порушення  прав людини в  Україні.

Справа в тому, що вони порушувалися злочинним режимом, але вони і зараз порушуються. Порушуються права АТО, порушуються права  матерів, порушується багато прав. І ситуація з тим, що у нас  абсолютно заморожена   робота представника Верховної Ради з прав людини є ганебною. Я також поділяю  переживання європейців. Але ті ж європейці так би  переживали в 2013 році, як вони переживають за права тепер представника  з прав людини, ніж вони переживали це тоді. Тому  європейці європейцями, а згідно чинного законодавства ми мусимо витримати всі процедури, але на сьогоднішній день ця інституція повинна запрацювати.

Тому, підтримуючи пропозицію, завтра   внести це питання в  порядок денний, пропрацювати згідно дотримання всіх   прав і всіх законів  України.

 

ГРОЙСМАН В.Б.    Будь ласка, я попросив би всі комітети причетні, зберіться,  будь ласка, керівництво комітетів, розробіть план дій, що ми маємо зробити, в який спосіб ми це маємо зробити, і запропонуйте керівникам фракцій.

 Будь ласка, Лілія  Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М.  Шановні колеги, я хотіла би підкреслити,  що  Комітет з питань освіти  і науки насправді дуже підтримує намагання Президента і уряду  вишукати кошти для забезпечення безкоштовних підручників в  Україні,  це надзвичайно важливе питання.  І я неодноразово зверталася з цим питанням. Тому що вперше за роки незалежності  у нас може бути ситуація, коли людям доведеться купувати підручники. А в цій фінансовій скруті, в якій вони перебувають, ми не можемо цього допустити. Тому комітет готовий у якнайшвидший спосіб зробити всі висновки, підготувати всі рішення для того, щоб це можна було реалізувати.

Прохання до порядку денного включити проект постанови 2457, про відзначення у 2015 році пам'ятних дат у вищих навчальних закладах України. На минулому тижні він стояв, проте до нього не дійшла черга, а зараз важливо це не відтерміновувати, тому що ці дати вже відбуваються. І тому прошу поставити це до порядку денного. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Корчинська. Прошу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

Доброго дня, шановні колеги! Звертаюся до вас з проханням поставити до порядку денного два законопроекти, надзвичайно важливих для всіх благодійних організацій і для тих, кому надається благодійна допомога. Це в першу чергу для бійців АТО і для важкохворих як дорослого населення. Зараз іде мова про два законопроекти: це 2297-1 і 2440, це про створення сприятливих умов для впровадження благодійного голосування і текстового повідомлення. Це два законопроекти, котрі були запропоновані авторами, представниками всіх коаліційних фракцій, в березні місяці. Вони пройшли всі комітети профільні, всі мають позитивну оцінку, але, на жаль, не були винесені. В ситуації, коли, на жаль, робота Міністерства охорони здоров'я визнана незадовільною, і в нас створюється зараз дефіцит забезпечення ліками серед важкохворого населення і серед бійців АТО, ці законопроекти нам дозволять все ж таки підтримати тих, кому потрібна благодійна допомога. Це два законопроекти: 2297-1 і 2440.

Що стосується другого законопроекту, котрий нам всім роздавали сьогодні з вами, 2049. Я теж вважаю, що це доцільний законопроект, якщо ми можемо його вставити, тоді ми його підтримаємо. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Ви, будь ласка, зразу називайте номери і ми будемо опрацьовувати їх. Я поясню, яким чином буде відбуватися далі робота.

Будь ласка, прошу, Ніна Петрівна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний Володимире Борисовичу! У нас з  01.07 цього року вступають в силу декілька суспільно важливих законопроектів. Я прошу звернути увагу всіх. Про застосування касових апаратів з 1 липня. Про систему електронного адміністрування з 1 липня, уже в штатному режимі. Крім того, у нас з 1 липня вступають в силу зміни, які ми прийняли 28 грудня, щодо регулювання виробництва та обігу пива.

У зв'язку з цим я прошу розглянути моє прохання, все-таки перенести розгляд законопроекту 2971 із пленарного наступного тижня на 16 червня, тому що зміни вступлять в силу з 01.07, і вже тоді пізно буде розглядати на наступному тижні цей законопроект. Це по-перше.

І що стосується застосування касових апаратів. Ми в четвер будемо розглядати законопроект 1088. Весь тиждень в комітеті проходили зустрічі із громадськими представниками всіх платників єдиного податку другої та третьої групи, кого це стосується, із експертами, із тими людьми, яким це питання болить і дуже важливо. Це  риночники, які не розуміють, чи будуть застосовуватись до них касові апарати чи ні.

Зараз напрацьована таблиця до другого читання в такому вигляді, що, по-перше, вперше РРО стане простіше для застосування для всіх суб'єктів господарської діяльності. А в частині застосування платниками другої та третьої групи, які будуть застосовуватись з 1 липня, взагалі відмінені всі перевірки і всі штрафні санкції, які можуть бути пов'язані з РРО.

Я це кажу для того, щоб ви знали, що і блокується весь час вхід в комітет людьми, які не задоволенні введенням РРО. І це буде, насправді, відбуватися, коли ми розпочнемо працювати з завтрашнього дня. Тому що настрій дуже нездоровий.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Можна я закінчу?

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Так, будь ласка. Прошу.

 

ЮЖАНІНА Н.П. І він пояснюється тим, що залишається низка питань такого характеру: щодо монополізації самою Державною фіскальною службою, попередніми керівниками, і реєстру реєстраторів розрахункових апаратів, і тих сервісних компаній, які обслуговують, і компаній, які продають РРО. Але ці питання ми не в змозі як комітет зняти з порядку денного. Все, що можливо було зробити для того, щоб полегшити застосування, зроблено даним законопроектом. Тому цей законопроект 1718, про який сказав Олег Валерійович, він, насправді, у них тільки  і на слуху, відмініть взагалі касові апарати. Але чи ми можемо собі це дозволити? Все-таки 1088 вичистив всі питання, які взагалі можливі по застосуванню РРО. І я наголошую це всім депутатам, кому цікаво знати, ми можемо розписати по пунктам, що відпрацювали. Вперше Мінфін, ДФС погодилися із усіма змінами: в частині і штрафних санкцій, і перевірок.

І ще хочу дуже важливу річ сказати, що з 01.07 касові апарати стосуються тільки "єдинщиків" третьої  групи – тих, хто працює із готівкою, а це всього десь до 40 тисяч із тих 600 тисяч, про які декларують люди, які вам говорять. Тому прошу звернути на це увагу, для 40 тисяч "єдинщиків" третьої групи ми передбачили, що вони в змозі заключити договори і придбавати поступово із розстрочкою  платежу до кінця року ці РРО. І вони будуть вважатися такими, що не порушили закон про початок застосування РРО.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Якщо ще якісь є конкретні питання, будь ласка, задавайте.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Ми обговоримо ще окремо.

Будь ласка, Величкович Микола.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановні колеги, 17 червня у середу в залі пленарних засідань о 15  годині відбудуться парламентські слухання на тему: "Сімейна політика України: цілі та завдання". В роботі слухань планується взяти участь порядку 900 працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських та наукових, релігійних організацій. Ми запрошуємо всіх  депутатів, керівників депутатських фракцій і груп, комітетів взяти участь у цих слуханнях.

Щодо порядку денного. На четвер 35-м, 37-м питанням включені три альтернативні проекти, спрямовані на посилення якраз соціального захисту дітей і підтримки сімей з дітьми насамперед під час воєнних дій та збройних конфліктів. Це є 2254, 1410, 2146. Враховуючи, що на минулому тижні до цих законопроектів не дійшла черга, а вони мають важливе значення для  захисту прав дітей, просимо включити їх вище і розглянути на цьому тижні. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка,  Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Уважаемые коллеги! Вот я смотрю за выступлениями, не было практически выступления ни руководителей фракций, ни председателей комитетов, где  не говорилось бы о участниках АТО, о ветеранах и инвалидах. Я обращаюсь к руководству, дайте, пожалуйста, секретаря комитета. Я обращаюсь к фракции "Самопоміч",  проявите государственную позицію, дайте секретаря комитета, не блокируйте работу комитета. Уже более месяца назад, как Андреем Мирошником был сдан мандат. Ни один комитет не  может быть принят, полулегитимный  проход без подписи секретаря.

Я обращаю внимание, что если до пятницы не будет секретаря  комитета, я на сайте комитета напишу открытое письмо к руководству фракции,  к руководству парламента по поводу этой проблемы.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Теперь по поводу законопроекта. Просьба включить законопроект 2532, это гуманитарная помощь, относительно оперативного принятия  решений, где мы передаем часть полномочий на обладминистрации. Все главы обладминистраций просят этот законопроект, и просьба его принять во втором чтении на этой пленарной неделе. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Шановні колеги, питання наявності секретаря. Я би просив фракцію визначитися і делегувати, відповідно підготувати постанову для того, щоб ми могли це питання врегулювати. Дякую.

Будь ласка,  Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово! Шановні колеги!  Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму виїзному засіданні в Дніпропетровську 11.03.2015 року  розглянув ряд законопроектів, а саме: про споживче кредитування, це законопроект 2455; щодо внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав  споживачів, фінансових послуг, реєстраційний номер 2456. Ці законопроекти не включені до порядку денного  цієї сесії. Зважаючи  на те, що питання є дуже  важливим для більшості громадян України, прошу включити ці питання до включення до порядку денного сесії та розгляду на цей пленарний тиждень.

Також прошу включити законопроект номер 1800, внесений народним депутатом Поляковим. Відповідно до попереднього розгляду засідань цей законопроект планується розглянути на пленарному тижні 30 червня – 3 липня цього року. Але це питання переноситься з тижня на тиждень, з тижня на тиждень, тому прошу включити його до порядку денного цього тижня. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Олег Березюк, і потім Олег Ляшко - по хвилині, і завершуємо.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Я, власне, хочу звернутися до пані Южаніної. Я хочу подякувати вам за вашу справді, я би сказав, титанічну працю, яку зараз робить комітет, рутинну.

І з двох питань. Про РРО, треба просто більше пояснювати людям.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  100 процентів. 

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Ми насправді не пояснюємо те, що 90 відсотків це взагалі не стосується. А тих, кого стосується, вони розбурюють тих, кого це стосується. Але це наше недопрацювання.

Але друга річ є. Ми на початку року забрали статус неприбутковості для багатьох організацій. Ми виправили декілька своїх помилок, зокрема ОСББ. Ми повернули їм цей статус. Але ми  не повернули цей статус дуже скромним людям – це сільськогосподарським кооперативам, скромним селянам, яких на сьогоднішній день заставляємо переходити в тінь. Тому що сільськогосподарські кооперативи на сьогоднішній день виявляються суперприбутковими. Тому цього тижня в комітеті буде розглядатися і на сесію буде виноситися закон про розгляд цього питання. Я дуже прошу вас уважно це розглянути і допомогти людям.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Олег Романович.

Олег Валерійович, будь ласка, хвилину.

 

ЛЯШКО О.В. Шановні колеги, минулого тижня я зустрічався з представниками громадських організацій і дрібного бізнесу, де обговорювали питання запровадження норми про касові апарати з 1 липня. Так от, для людей насправді, Ніна Петрівна, з усією повагою до вас, ви знаєте моє ставлення, для людей це катастрофа. Тому що вони повинні тисячі гривень заплатити за цей касовий апарат, потім за обслуговування і за все інше.

Якщо ми нав'язуємо, якщо ви вважаєте, що людям треба ці касові апарати, бо ви розраховуєте таким чином уникнути фальсифікації з готівкою чи махінацій, дайте їм за державний рахунок касові апарати. Чому людина сама має 5-7 тисяч гривень платити за касовий апарат? Де їй у селі взяти ці 5-7 тисяч гривень? Де на базарі тому торгівцю взяти 5-7 тисяч гривень?

Тому, хочете запровадити касові апарати? Дайте, будь ласка, за державний рахунок касовий апарат, звільніть від будь-яких штрафів, дайте період на запровадження, мінімум до кінця року, цих касових апаратів, і тоді

це буде. А коли одномоментно, або давайте, вводьте касова апарати, або мільйонні штрафи будемо на вас накладати, то це призведе до того, що завтра біля Верховної Ради будуть десятки тисяч людей.

І я стверджував і стверджую, що будь-яка дестабілізація ситуації всередині країни – це на користь Путіну. Якщо сьогодні уряд, влада не дає можливості людям, не допомагає людям заробляти, то хоча б не заважайте тим, хто годує свою сім'ю.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. І останнє, раз ми вже заговорили за податки. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, 1850-1. Тривалий час законопроект, який передбачає звільнення від сплати земельного податку, національні парки, освітні установи і так далі, досі не прийнятий. Я прошу, давайте у вівторок, це законопроект Гриневич, Томенка, інших. Є позитивний висновок комітету. Давайте у вівторок його приймемо, бо мільйонні платежі сьогодні мають платити національні парки, вищі навчальні заклади і так далі. Де їм взяти ці гроші?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Колеги, підводимо риску. Декілька слів на завершення.

Ніна Петрівна, репліку, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Одне тільки слово. Друга група, 584 тисячі платників єдиного податку будуть застосовувати РРО 1 січня 2016 року. Ми передбачили, що Мінфін зараз займається "привлечением" грантів саме для погашення вартості РРО платникам єдиного податку. І середня вартість - 4 тисячі, а варіюється 2700–8000, щоб ви всі розуміли.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Дивіться, шановні колеги. Я спілкувався з підприємцями. І наскільки я зрозумів, там питання вартості цього РРО, касового апарата, це є питання.  Далі, питання кодифікації товарів. Тобто коди їм вбивати треба. Уявляєте,  невеличкий підприємець, він має вбивати ці коди, потім якийсь чиновник приходить і починає йому виписувати тисячні штрафи. Оцього люди бояться. Плюс оці сервісні всі речі, які опутані монополізацією. От у чому питання.

Нам просто треба це зробити по-людськи. Сісти з людьми, з підприємцями. Вони напевне не проти того, щоб був цей облік, а вони проти того, щоб варварськи вводити цю історію. Тому треба демонополізувати ці всі питання. Те, що сказала Ніна Петрівна, до речі. Треба змінити кодифікацію, треба змінити штрафи за кодифікацію. А все, що стосується РРО, щоб люди фіксували продаж, їм немає чого боятися. Це більше буде питання не для того, щоб внормувати готівку, а для того, щоб побороти в тому числі і контрабанду, щоб побороти товари невідомого походження. Коли буде облік по всьому ланцюгу, тоді легше з цим питанням боротися. А це і економіка, і зростання, і все інше. Тому треба це ще раз розглянути, ще раз переговорити з людьми, знайти те раціо, що потрібно зробити, і ліквідувати зловживання, які можуть бути на цьому шляху, в тому числі, можливо, і компенсацію вартості через в тому числі грантові ресурси, і навести в цьому питанні порядок. Так весь світ працює і нічого. Просто не доводити до маразму.

Ще одна позиція, про яку би я хотів сказати. Щодо індексації. Ми з вами тут єдині, що нам потрібно з урядом спільно, немає бути ніяких перетягувань канатів, а знайти, що і як ми можемо зробити, без політиканства. Це саме головне питання.

І друге. Питання про місцеві вибори. Я би дуже хотів, щоб ми змогли знайти розуміння до, наприклад, четверга, для того щоб його проголосувати в першому читанні, якийсь спільний проект закону, який би відповідав прагненням. Я доручав Першому заступнику керівника парламенту, щоб він зібрав нараду. На завтра ще буде одна зустріч з фахівцями з різних фракцій і, можливо, їм вдасться знайти в цьому питанні порозуміння.

Що стосується законів, особливо урядових, я хотів би тут підкреслити. Уряду потрібно більше працювати з фракціями і з комітетами. І тут, коли ми говорили про якість, про оцінку діяльності того чи іншого міністерства, їх дуже просто оцінити, яке міністерство скільки і яких законів підготувало, і як реагував на це парламент, в тому числі, які були висновки комітетів. І відразу можна буде говорити про оцінку і про якість прийняття рішень. Просив би, щоб робота уряду з фракціями по законам і обговорення, все це відбувалося на належному рівні, тоді ми зможемо отримати зовсім нову якість нашої роботи.

Що стосується різних законів. Я просив би координатора коаліції зібрати коаліцію, ще раз обговорити, які закони, чи є на них голоси, яке є розуміння тих чи інших законів, щоб ми про це вже перестали говорити і визначились, на які закони є більшість, щоб їх приймати.

Тепер хотів би ще раз нагадати вам, як буде працювати от те, що ви сьогодні внесли пропозиції. Буде розшифрування стенограми, систематизовані ваші закони. По цим законам, що ви наговорили, буде визначено статус проходження: комітет - є, немає, статус прийняття його до порядку денного або відповідного розгляду. Ви буде всі проінформовані. Але це може зроблено бути до кінця робочого дня, щоб ви просто це розуміли. І, звісно, що на ранок, якщо все відповідає дійсності, можуть з'явитись нові закони, які тут були озвучені, не більше. От ті, що не були озвучені, не будуть з'являтись, а ті, що були озвучені. І таким чином ми будемо мати матеріал для опрацювання.

Я взагалі підтримую, щоб все те, що озвучено на цій Погоджувальній раді формувалось на наступний пленарний тиждень. Таким чином ми зможемо зробити так, щоб якісно опрацьовувати закони і вийти в певну плановість.

І ще одна річ, шановні колеги, з якою я б хотів би до вас звернутись, за вашим розумінням. Дивіться, перша половина вівторка у нас одна на пленарному тижні. Ми не можемо всі закони переносити на першу половину вівторка. Не можемо. Тому нам потрібно так налагодити роботу з фракціями, з комітетами, щоб ми працювали з вами повноцінно і вівторок, і середу, і четвер, і п'ятницю для прийняття відповідних рішень. І більше працювали в комітетах абсолютно публічно, де би ми розглядали питання. І вихід до зали парламенту, це би вже був або консолідований, або критичний вихід, що можемо приймати, що відхиляємо. Але, знаєте, от така фіналізація має бути законотворчої роботи саме в залі. А не в залі тільки розпочинати роздумувати над тим чи іншим законом. Тому просив би відповідно провести збори і фракцій, і комітетів та налагодити таким чином цю роботу.

Шановні колеги, дякую вам за увагу. З профспілками ми зараз о 13 годині зустрінемося. Прошу тільки керівників фракцій і груп та профспілки. Я думаю, на третьому поверсі.

Апарат прошу опрацювати і узгодити, дати інформацію всім керівникам фракцій і груп щодо законопроектів, які прийняті.

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку