Погоджувальна рада

Опубліковано 12. 04. 2021

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

 (депутатських груп) у Верховній Раді України


12 квітня 2021 року, 11 година

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України РАЗУМКОВ Д.О.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Добрий ранок, шановні колеги! Добрий ранок, шановні телеглядачі! Я радий вас сьогодні бачити на засіданні Погоджувальної ради Верховної Ради України дев'ятого скликання. Радий, що всі здорові. Радий, що всі повернулися до роботи. І бажаю якомога швидкого одужання нашим з вами колегам, які ще поки що знаходяться на лікарняному. Так само і всім, хто сьогодні нас дивиться, здоров'я і не хворіти.

Перш за все, сьогодні День працівників ракетно-космічної галузі України. Ми дійсно маємо потужний потенціал, який зберігається вже багато років. На жаль, він не завжди застосовується так, як нам з вами хотілося б. І я впевнений, що всі, в першу чергу профільний комітет, і інші комітети готові будуть долучитися до того, щоб Україна, як уже багато років, була державою, про яку кажуть, що це держава, яка підкорювала і підкорює космос.

Ви знаєте, що непроста ситуація сьогодні зберігається по державі, зберігається як в Києві, так і в регіонах щодо COVID. Ви всі бачите статистику. Тому ще раз звертаюся до всіх: максимально берегти себе, берегти своїх рідних, близьких, тих, з ким ми працюємо, для того, щоб зменшити ті ризики, які сьогодні ми всі пов'язуємо з коронавірусом.

На цьому тижні ми плануємо працювати у звичайному режимі. Я думаю, що кожна фракція та депутатська група з цього приводу висловить свою позицію. Паралельно з цим хотів би звернутися до всіх керівників фракцій та груп, що ви несете відповідальність і за своїх колег по фракції, і за Апарат Верховної Ради, і за секретаріати, і за всіх тих, хто сьогодні допомагає нам як народним депутатам виконувати свої функції. Тому також підходьте до цих питань виважено. І паралельно звертаюся до всіх народних депутатів. Будь ласка, використовуйте маски в стінах Верховної Ради, тому що виглядає трохи дивно, коли ми вводимо закони про відповідальність за недотримання маскового режиму, коли ми приймаємо закони, які передбачають покарання за порушення обсервації, а самостійно в стінах парламенту демонструємо правовий нігілізм по відношенню до елементарних норм збереження свого здоров'я і здоров'я оточуючих. Тому прошу і керівників фракцій звернутися з відповідними заявами до своїх народних депутатів для того, щоб прибрати таке, ну скажемо так, неправильне явище, яке, на жаль, є практикою в стінах парламенту. В першу чергу, дотримання законів починається з себе.

Ще. Під час свого виступу звертаюся, Михайле Борисовичу, до вас, щодо того, щоб зараз надати інформацію, а паралельно з тим, щоб комітет дав роз'яснення щодо того, що парламент може працювати в пленарному режимі, що розповсюджується із законодавства, що не розповсюджується на державні органи влади. Зараз, коли будете виступати, про це скажете. І будь ласка, в письмовому вигляді надішліть відповідну інформацію і до Апарату Верховної Ради України, і до секретаріатів, через Апарат до секретаріатів фракцій та груп для того, щоб не виникало ні в кого питань, що можемо робити, що не можемо робити, щоб нас потім не звинувачували.

Паралельно з цим хотів би зазначити, що була нарада з представниками депутатських фракцій та груп, і якщо ми будемо продовжувати працювати в пленарному режимі, нам треба буде проводити кварцування. Тому перерву з 12:00 ми трохи збільшимо до 13:00, буде час на кварцування. Одна година для цього потрібна. І якщо у нас будуть позачергові, ми також повинні будемо після пленарного засідання робити перерву на годину і лише після цього повертатися до засідань Верховної Ради України.

Щодо позачергових засідань. Є вже декілька звернень від різних депутатських фракцій та груп. Я знаю, що до Апарату надійшло 2 екземпляри підписних листів щодо позачергових засідань. І, я думаю, що, можливо, навіть завтра відбудеться 2 позачергових засідання. Одне за ініціативою різних фракцій та депутатських груп, ініціатором була, якщо я не помиляюсь, "За майбутнє", так? Депутатська група "Партія" За майбутнє", іншим є партія "Слуга народу". Правильно, Олександре Сергійовичу?

Ще щодо нашої роботи. Шановні колеги, в ЗМІ з'явилася інформація про плани Міністерства цифрової трансформації розробити додаток, який би дозволив забезпечити онлайн голосування в стінах Верховної Ради. Хто як ставиться до цієї ініціативи. Я знаю, було багато дискусій з різними фракціями, групами: хтось підтримує, а хтось не підтримує. Але, шановні колеги, я думаю, що перш за все, треба виходити з того законодавства, яке є. Як тільки парламент прийме відповідні зміни або якщо парламент прийме відповідні зміни, ми обов'язково звернемося до профільного міністерства щодо пропозиції про розробку відповідного додатка. А поки що, я думаю, що варто було б сконцентрувати увагу на доопрацюванні тих додатків, які є сьогодні. Це перше.

І друге… Юрію Анатолійовичу, я знаю, що ви підтримуєте онлайн голосування. І друге. Ви розумієте, що перш за все для того, щоб поліпшити нашу роботу, треба поліпшити свою. Я думаю, що питання не в додатках, а питання в тому, що Кабінету Міністрів в першу чергу треба зосередити свою увагу на поліпшенні життя наших громадян: в економічному плані, в соціальному плані, в медичному плані, в багатьох інших. Тому що виглядає трохи дивно, коли сьогодні всі вимушені з серйозними проблемами, особливо в місті Києві, добиратися до роботи, а ми як влада будемо для себе додатки розробляти для того, щоб зробити своє життя більш зручним і працювати з дому на дивані, а хтось і не з дому на дивані, так. І, можливо, краще сконцентрувати увагу на якомусь додатку, який би допоміг людям заробляти більше, жити краще, а ми до цього з вами також долучимося. Я думаю, що ви передасте, Василю Івановичу, нашим колегам з уряду цю пропозицію.

І ви знаєте, питання, які будуть виноситися на цей пленарний тиждень. Перш за все, я впевнений, що ми будемо продовжувати розгляд законопроекту 2194, якщо ми говоримо про пленарні засідання. А позачергові засідання - найближчим часом з'являться відповідні розпорядження Голови Верховної Ради про їх скликання. І, повертаючись до онлайн голосування, я знаю, що відбуваються у нас і комітети, і на минулому тижні було декілька засідань комітетів, м'яко кажучи, не завжди вони проходять так, щоб нам було не соромно за нашу роботу. Так, колеги. Дякую.

Я під час ваших виступів представників депутатських фракцій та груп хотів би попросити, щоб ви зазначили свою позицію щодо "години запитань до Уряду" на п'ятницю, кого б нам варто було б запросити.

Дякую.

Руслан Олексійович Стефанчук.

 

СТЕФАНЧУК Р.О. Дякую.

Вельмишановний Голово, шановні народні депутати, шановні присутні! Я от бачу по кількості позачергових пленарних засідань, які ініціюються різними фракціями і групами, наскільки ми скучили за тим, щоб попрацювати в пленарному режимі. І це абсолютно вірний підхід, тому що той період, який уже був, він дав достатньо можливості підготуватися нам до активного пленарного тижня.

Що стосується взагалі нашої підготовки, то я розумію, що радше за все ми весь цей період проведемо в правочному форматі по законах 2194, 2195, якщо не буде знайдено якогось компромісу. Але я би дуже хотів, щоб він був знайдений, і далі, я ще раз звертаюся, щоб подальший перелік питань, я просив би як один з керівників Верховної Ради, який відповідно до 80 статті Регламенту відповідає за законопроектну роботу, здійснювати відповідно до плану законопроектних робіт на цей рік, який ми всі разом затвердили.

Наступне, про що я хотів би сказати, це про те, що ви всі знаєте, що в п'ятницю був підписаний Президентом Закон "Про всеукраїнський референдум". І ми всі живемо вже в абсолютно в іншій парадигмі. І це, мабуть, одне з найважливіших таких завдань, яке стояло по відновленню прямої демократії в Україні. І я теж звертаюсь до політичних сил, які вже, ну, не голосуючи за цей законопроект, почали ініціювати от свої питання, звернути увагу, що всеукраїнський референдум – це не є забавка на щодень, це серйозний механізм для вирішення складних державних питань. І тому я, відверто кажучи, дуже хотів би, щоб ми всі зважали, що при цих ініціативах, ця річ і фінансові затрати, повинні вирішуватися державницькі для нас речі, зокрема, я думаю, що такими питаннями могли би на певних етапах розвитку України стати це і вступ України до ЄС, і вступ України до НАТО, і те, чи погоджуємося ми, що вибори, наприклад, на тимчасово окупованих територіях будуть проводитися після повернення повного контролю за кордоном, і ціла низка інших питань, а не якісь дрібні вузько політичні речі, тим паче якщо в них закладаються порушення фундаментальних прав громадян, зокрема, на власність.

Друге, на що я хотів би тут звернути увагу, що все-таки ніхто, ні Президент, ні політичні сили, вони не в праві проводити ці референдуми, це референдуми за народною ініціативою і тому право формулювати цю тематику і проводити референдуми належить єдиному суб'єкту – це народу України.

Наступне, в сфері народовладдя, я теж хотів повідомити, що в межах  групи, яка працює в нас, ми проводимо вже таке широке обговорення Закону про місцеві референдуми, він уже третій тиждень як вивішений на сайті Верховної Ради України. Ми вдячні всім громадянам України, небайдужим асоціаціям міст і іншим територіальним утворенням, що вони беруть активну участь в обговоренні цього законопроекту. Я дуже сподіваюсь, що найближчим часом він також буде внесений до парламентської зали.

Щодо питання, яке ми ставили про те, чи повинен парламент працювати, моє глибоке переконання, що, так, повинен. Я дуже добре згадую той період, от коли була мною перша внесена пропозиція про онлайн голосування і можливість створення такого механізму. Всі присутні тут політичні сили говорили, що вони в масках і в бронежилетах будуть ходити, аби голосувати. Прийшов час ходити і голосувати. Або давайте вирішувати так, як це робиться в цивілізованому світі, напрацьовувати механізм, за яким буде можливість реалізовувати своє право. Але я погоджуюся зі спікером: не десь за межами України, а так, щоб це був додатковий механізм для прийняття важливих державницьких рішень.

І що ще. От я теж хотів би нагадати, тому що ми в президії Верховної Ради постійно звертаємося в зал, і хочу попросити керівників фракцій теж звернути увагу на дисципліну маскового режиму, який знаходиться в залі, тому що я бачу, що все-таки такі заклики з боку президії, вони не діють. Тому я хотів би, щоб ми все-таки віднайшли той механізм, за яким буде здійснена фіксація правопорушення, і депутати, які допустилися цього, будуть нести відповідальність адміністративно-правову. Це надзвичайно важливо не тільки для підходу до підняття правової свідомості народних депутатів, але і до наповнення державного бюджету України.

Тому я ще раз хочу побажати всім плідного пленарного тижня. Я дуже сподіваюсь, що нам вдасться пройти всі питання, які ми запланували.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Олександр Сергійович Корнієнко.

 

КОРНІЄНКО О.С. Доброго дня, шановні колеги. Доброго дня, Дмитре Олександровичу, Руслане Олексійовичу.

Останні кілька тижнів і особливо останні два тижні ми спостерігаємо просто безпрецедентну таку навалу з боку Російської Федерації. До наших кордонів стягуються війська, іде дуже агресивна риторика, точно, що не те, що не дружня, а взагалі така навіть ворожа з боку високопосадовців Російської Федерації.

Треба розуміти, що теми ці дуже активно в інфопросторі обговорюються, але треба розуміти, що Україна мирна країна і ми іншого шляху, крім як політико-дипломатичного вирішення цього конфлікту, не бачимо. Україна не буде нікуди нападати перша, про що кажуть багато дезінформації. І треба розуміти, що світ зараз на боці України. Україна не одна в цій біді, дуже широка підтримка висловлюється. І тільки за минулий тиждень були розмови з високопосадовцями Великобританії і в Туреччині був наш Президент. І була розмова з Президентом Байденом дуже предметна. Тому світ знову стає на захист України. І в цей непростий час, коли в нас два фронти – один фронт на сході, інший фронт всередині країни, це пандемія, це епідемія коронавірусу, яка нікуди не ділася, на жаль, за цей рік, який ми з нею разом з усім світом змагаємося теж пліч-о-пліч – у цій важкій ситуації парламент має працювати. Це позиція партії "Слуга народу", ми будемо її послідовно відстоювати.

Так як парламент у нас зараз працює у трохи заблокованому режимі через розгляд законопроекту 2194 щодо продовження земельної реформи, і хочу нагадати тим, хто призабув за словосполученням "земельна реформа", що саме 2194 – це законопроект, який передає землю у власність територіальних громад, тих, які в результаті успішно проведеної реформи децентралізації, що визнано Європою і світом, завдяки нашій партії та "допомозі" опозиції в лапках, так, все одно ми провели, громади створені, там проведені місцеві вибори, теж дуже високо визнані як демократичні. І тепер треба дати цим громадам ресурс, з яким працювати далі, і збільшувати свої бюджети розвитку. Це земля, яку треба передати за 2194.

Знаходячись у розгляді цього питання, ми не можемо інше питання розглядати. Тому наша партія виступила з ініціативою провести позачергові засідання. Одне з них ми вже сформували і подали відповідні, зібрали підписи і подали на розгляд Голові Верховної Ради. Воно включає низку питань. Це питання і пов'язані дійсно з військовою темою, це удосконалення оборонних замовлень, внесення змін щодо ритуалів військових і поховання – це теж дуже важливо. На жаль, у нас гинуть військові. Це є питання щодо розблокування знову великої приватизації, тому що одна з партій знову її заблокувала постановою, фракція "Довіра", група "Довіра". Ми розблокуємо все-таки приватизацію, вона почне працювати.

Це і питання освіти, тому що важливо зробити правильну зараз рамку щодо складення – не складення ЗНО тими, хто не хоче вступати у вузи. Минулого року так робили, це дозволило на 15 відсотків зменшити завантаження центрів оцінювання, що в момент коронавірусу теж дуже важливо, щоб менше дітей потенційно були під зараженням.

Також це питання валютних кредитів, валютних позичальників так зване, воно давно тягнеться, вже кілька років, треба вже остаточно його вирішити. 21 числа спливає мораторій, тому необхідно до 21 квітня нам визначитися з цими питаннями.

Також, враховуючи пандемічну ситуацію і те, що постійно іде оновлення інформації і щодо плану вакцинації, і щодо змін зон і їх кольоровості, є дискусія вже така навіть особистісна між урядом та мером Києва щодо цих питань, я думаю, що буде справедливо на "годині запитань до Уряду" заслухати нам знову пана Степанова з питанням, скажімо так, видозмінення або вдосконалення Національного плану вакцинації, щоб він доповів нам, що відбувається з цими додатковими партіями вакцин. Ми бачили вже новий графік, новий підхід, щоб вакцинувати не лише першочергові категорії, а вже розширювати цей потенціал.

 І, зокрема, що робиться для того, щоб збільшити довіру населення до вакцинацій, тому що ми знаємо і бачимо соціологічні опитування, вони, на жаль, поки що вказують на таку парадоксальну річ, що вакцин може бути достатньо, а бажаючих вакцинуватись може бути недостатньо. То нам треба з цим питанням щось терміново теж робити і на рівні, так би мовити, публічних комунікацій, і, мабуть, на рівні теж організаційному також.

Дякую за увагу. Запрошуємо до активної співпраці на цьому тижні.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А Дякую.

Шановний пане спікер, шановні присутні, я абсолютно впевнений, що парламент не може робити вигляд, що в країні не відбуваються драматичні події. І не треба тут бути великим соціологом, щоб зрозуміти, що сьогодні найбільше турбує людей. Людей найбільше турбують три питання. Перше – це загострення конфлікту на сході і той психоз, який вирує зараз в країні з цього приводу. Друге – це боротьба з епідемією і провалена вакцинація, і те, що сьогодні країна наша вийшла на перше місце по загиблих від цієї пандемії, це є вже факт, і це теж турбує наших людей. Людей турбують тарифи, тому що опалювальний сезон був дуже важкий для людей. Вони виходили на вулиці з протестними акціями. І треба роз'яснити, що буде далі, коли завершиться цей опалювальний сезон і наступить наступний сезон.

Власне кажучи, на всі ці питання у нас є відповіді, у парламенту, тому що законопроекти відповідні, вони частково зареєстровані. Я маю на увазі, перш за все, законопроекти стосовно врегулювання конфлікту і відтворення Мінського протоколу, Мінських угод. І закони авторства нашої фракції знаходяться в парламенті зареєстровані. В парламенті зареєстровано декілька законопроектів авторства різних фракцій стосовно врегулювання ситуації з тарифами. І я впевнений, що тут буде спільна позиція багатьох парламентарів, і вважаю, що це треба зробити якомога швидше.

Парламент здатен, я вважаю, прийняти зміни до бюджету для того, щоб збільшити фінансування медицини, і щоб боротьба з епідемією проходила більш ефективно. 

Що ми бачимо натомість? Ми бачимо порядок денний позачергового засідання на вівторок, в якому здебільшого є другорядні закони, які абсолютно далекі від людей, і вони сьогодні людям нецікаві. І тому, якщо ми не хочемо, щоб внаслідок позиції правлячої більшості ця каденція парламенту завершилась з рівнем довіри від людей, як попередня, у 4 відсотка, а люди виходили з протестними акціями на вулиці, то ми повинні вирішувати ті питання, які турбують людей.

Позиція нашої фракції з цього приводу. Ми не будемо брати участь в позачергових засіданнях парламенту, якщо там не буде питань, які дійсно важливі для людей, які, ми вважаємо, треба буде вирішити сьогоднішнім складом парламенту.

Друге питання, яке я хочу сьогодні підняти – це питання створення власної вакцини. Те, що провалена вакцинація в країні, і як сказав керівник фракції "Слуга народу", навіть, якщо вона буде, багато людей буде відмовлятись, це не провина людей. Це свідчення тотальної недовіри до сьогоднішньої влади. Тому що 5 разів змінювали дату вакцинації, 3 рази змінювали вакцину. І коли сьогодні ми бачимо, що люди просто відмовляються, у мене дуже багато таких свідчень, відмовляються навіть від вакцинування по черзі, то я вважаю, єдиний вихід було те, що ми пропонували, коли ця епідемія починалась: треба створювати власну вакцину. У нас є виробничі потужності. У нас залишились наукові кадри. Немає технології - треба купувати технологію. Як виробничник я можу сказати, що немає сьогодні в країні сфери, де ми не можемо бути самостійними. І ми з самого початку казали уряду, що країна в майже 40 мільйонів людей не може критично залежати від імпортованої вакцини. Що ми бачимо на початку епідемії? Що кожна країна закривалась. Сьогодні кожна країна забезпечує спочатку своїх громадян, і тільки потім надає залишки в інші країни, в інше суспільство. І бігають урядовці розповідають, що ми там домовились про одну партію, потім про іншу, потім "не получилось, вибачайте". А люди все це бачать.

І тому, я вважаю, що в питанні створення власної вакцини ми втратили рік. Але, на жаль, ми бачимо, що ця пандемія скоро не завершиться і треба іти далі, треба власну вакцину виробляти, і робити так, щоб люди… Коли директор заводу, працівники заводу будуть вакциновані самі, лікарі, тоді буде довіра і тільки тоді буде суспільство в безпеці.

Дякую за увагу.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дякую.

Петро Олексійович Порошенко.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, пане Голово.

Шановні колеги, цифри поширення коронавірусу, і що найстрашніше - цифри смертності в Україні набувають характеру європейських і світових антирекордів. І звичайно, протидія пандемії давно вже мала стати абсолютним пріоритетом дій влади і порядком денним парламенту.  Але ми бачимо, що у нас порядок денний позачергових сесій складається або з неактуальних питань або з законодавчого спаму.

Я хочу подякувати фракції "Голосу", фракції "Батьківщини", фракціям іншим. Всі шість фракцій, врешті-решт, вони поставили підписи під проведенням позачергового засідання щодо пандемії. Тут уже 122 підписи. Не вистачає 28. Хочу наголосити, жодного підпису "Слуги народу" тут немає. Правда очі коле. А в постанові, яку ми вимагаємо розглянути, є надзвичайно актуальні питання, починаючи від аналізу виконання попередньої постанови Верховної Ради і притягнення до відповідальності тих, хто зірвав вакцинацію, тих, хто зірвав захист лікарів, тих, хто зірвав обладнання лікарень, в тому числі і киснем, тих, хто зірвав закупівлю ліків, тих, хто зірвав абсолютно всі процеси, які рятують життя людей, за безглуздість і некомпетентність яких народ України платить ціну від 200 до 490 життів за добу. Влада ж займає позицію – ми влада, і ми краще за вас знаємо, як треба. Не знаєте. Тому що у нас на сьогоднішній день при  бравурних заявах Головного санітарного лікаря Ляшка, що він до кінця року провакцинує 47 мільйонів доз, і питання, що Зеленський взяв це питання під власний контроль, за 11 квітня, за 24 години було провакциновано 1 тисячу 216 людей. Це означає, що такими темпами ми точно повторюємо позицію рівно рік тому, коли нам наголосили, що ми маємо 10 мільйонів тестів, а врешті-решт тоді тими потужностями, вони були сумнівної якості і було зроблено лише пару сотень тисяч.

"Європейська Солідарність" (і я зараз повернувся з зустрічі з багатьма лікарями, багатьох лікарень) - ми обговорюємо комплексний антиковідний план. Там є і допомога лікарям, там є і закупівля, там є виробництво вакцин, там є ліки від коронавірусу. Але те, що вам зараз пообіцяли, дорогі друзі, що у нас є 10 мільйонів, 20 мільйонів – меморандуми про наміри. Починати треба з того, що бюджеті передбачені кошти і сплачена передоплата. Якби влітку минулого року гроші б витратилися не на золотий асфальт "крадівництва", а на закупівлю вакцин, в грудні місяці вакцини були б і зараз у нас кількість вакцинованих вимірювалася б десятками мільйонів. Якщо тоді гроші вкрали, то на сьогоднішній день, ви можете агітувати, можете не агітувати, я ще раз закликаю, вакцинуватися треба, але немає чим вакцинуватися, бо на 42-мільйонну країну станом на зараз ми маємо трохи більше 500 тисяч вакцин за рік коронавірусної хвороби. Я твердо переконаний, що завтра у нас будуть недостаючі підписи.

Я твердо переконаний, пане Голово, що ми маємо це розглянути в рамках позачергової сесії - питання пандемії, не має бути нічого більш важливого. І я прошу уряд терміново внести проект змін до бюджету, де передбачити 5 мільярдів гривень на закупівлю вакцин, які ми маємо негайно цього місяця сплатити для того, щоб закрити питання.

І друге питання. Це є ескалація загрози. Я наголошую на тому, що ми маємо абсолютно чіткий план і з цього приводу треба проводити засідання Ради національної безпеки і оборони і зупинити Путіна. Треба розглянути питання виборів на 87 окрузі, де ви, влада, вкрали волевиявлення в людей і ми…

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги, я хочу перш за все нагадати, що Верховна Рада - це представницький орган народу України. Що люди, які тут зібралися, вони зібралися не тому, що в них так у житті склалося, а тому, що люди доручили представляти їх інтереси. На сьогоднішній день ця Верховна Рада не представляє інтересів людей.

За останній тижні я об'їхала значну кількість областей. Те, що я побачила, хотілося б, щоб побачив Президент країни, Прем'єр-міністр країни, по-перше, у людей немає доступу до безкоштовних тестів, треба це чесно сказати. У людей немає доступу до безкоштовних ліків від COVID-19, у людей немає доступу ні до яких вакцин, у людей вже зараз немає доступу і до вільної госпіталізації. Те, що ми побачили в лікувальних закладах – сільські, селищні амбулаторії, ФАПи або не працюють, або працюють з копієчок, які не забезпечують їх можливість допомагати людям в повній мірі. В місті Сарни (півтора року пройшло після початку COVID!) на собі медсестрички тягають ще радянські кисневі балони, які не можна підняти, там немає ніякої подачі кисню, хоча лікарня з першого дня ковідна. Якщо поїдете в Новомосковськ, ви там побачите, що своїми силами якось зробили 120 ліжок для ковідних хворих, але їх не забезпечують фінансуванням, вони не можуть їх банально відкрити, а людей нема куди класти.

Коли ви послухаєте, що робиться сьогодні в освітніх закладах, наприклад, ми заїхали в професійно-технічні заклади, у викладачів, у майстрів, у вчителів 4 тисячі гривень на руки заробітна плата і неможливо там людей утримати. Те саме, якщо ви запитаєте що отримують лікарі, медичний персонал, які не стикаються з COVID – 4-5 тисяч гривень на руки отримують ті, хто не задіяний сьогодні в  допомозі COVID. Як їм жити – я хочу запитати. І при цьому тарифи ніхто не хоче в цьому залі розглядати. Я можу сказати, що в місті Сарни перед Великоднем не виплатили вчителям взагалі середніх шкіл заробітну плату. По всій країні стоїть стогін, я вже не кажу про пенсіонерів, які на 2 тисячі гривень, а з них половина стільки отримує, жити не можуть. Антисоціальну державу будуєте.

І питання: чому зараз скликають в локдаун Верховну Раду? Це головне питання. Що, людям допомогти? Ні. Я хочу, щоб зараз мене почули всі українці. Зараз вони збирають Верховну Раду в локдаун, не дивлячись на карантин, на прийняті ними ж самими постанови і закони для того, щоб додерибанити землю. Вони зараз, в той час, коли людям забороняється збиратися більше, ніж про 3 людини, будуть тут, в залі, 400 депутатів на відстані 15 сантиметрів один від одного, потім поїдуть в родини, потім поїдуть по транспорту, в метро чи куди там, що там ще незакрите, тому що вони хочуть подерибанити землю. Вони ставлять один закон, яким практично знімають контроль держави з усіх систем використання сільськогосподарської землі. Вони знімають заборону зараз на цій сесії знімати метровий шар чорноземів, вони знімають заборону на продаж особливо цінних земель – вони готуються до дерибану. От що вони будуть робити зараз на цьому тижні. І плюс, хочуть протягнути аукціони на сільськогосподарську землю, де наші всі аграрії, по суті, будуть зігнані зі своїх земель.

От ваші "добродєтєлі" тут сидять, представники народу. І при тому, що Президент, уряд і ця більшість у Верховній Раді прекрасно знають, що 75 відсотків людей проти розпродажу землі. Не людям вони служать, а лобістським інтересам, і служать тим, хто хоче заробити трильйони на нашій біді.

І тому наша фракція, наша партія буде допомагати людям по всій країні проводити референдум щодо заборони продажу сільськогосподарської землі. Люди скажуть "ні", це всі знають. І кожен, хто купить незаконно хоч квадратний сантиметр української землі, потім її поверне назад.

І крім того, ми хочемо на референдумі запитати, чи хочуть люди, щоб їм повернули український газ. Ми допоможемо людям зібрати 3 мільйони підписів і перевіримо, чи цей Закон про референдум для людей зроблений, чи проти людей, зможуть люди провести референдум чи ні. І ми вимагаємо зараз не проводити сесію по земельних питаннях в локдаун, тому що це порушує закон і порушує здоровий зміст, а всі йдемо на референдум.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Ярослав Іванович Железняк.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Шановні колеги, давайте скажемо відверто: ситуація погана. І робота Верховної Ради особливо зараз повинна бути спрямована на три питання. Перше – це боротьба з COVID, і тут питання вакцинації. Друге – це економічна ситуація, і третє, на жаль, – це військова ситуація.

Тепер починаємо з COVID. Жодного нормального рішення на цьому тижні для того, щоб покращити ситуацію з вакцинації, для того, щоб покращити ситуацію, яка є зараз – ви можете поїхати от недалеко, в будь-яку лікарню Києва, і ви побачите, що там жахіття твориться – жодного рішення не пропонується.

По вакцинації. Слухайте, подивіться хоча б статистику, яка є. Черкаська область за 11 квітня, за 10 квітня – 0 вакцин. Нещодавно ваш колега став там губернатором, ну, подзвоніть йому. Ну, не може так бути, щоб  Дніпропетровська область за цей же час – 620 вакцин, а Черкаська – 0, Миколаївська – 40 і так далі.

Я був особисто на вакцинації в середу разом зі своєю мамою і дивився, як це відбувається. Приміщення 4 на 4 метри, 40 людей зібрали, система "висить". Організація така, що люди просто чекають по півгодини, навіщо, незрозуміло. Лікарі самі жаліються, що вони могли б вакцинувати набагато більше людей. З "Дією" ніякої синхронізації немає. З сайтом міністерства ніякої синхронізації немає. Лікарі сімейні самостійно обдзвонюють своїх пацієнтів для того, щоб запросити їх на вакцинацію. Ну, це ненормально.

У нас вже більше ніж 2 місяці триває вакцинація. Ну, невже не можна організувати нормально процес? Є зараз 500 тисяч доз вакцини, добре. Буде ще більше, теж краще. Але їх треба якось донести. Не треба владі дивитись на соціологію і жахатися того, що люди не хочуть вакцинуватися. Треба дати їм вакцину, організувати цей процес – це нормальне завдання, яке є першим завданням уряду.

По економіці те ж саме. Ми як держава, як влада, як парламент, як опозиція на карантин дали людям аж цілих 8 тисяч гривень. Ну, пробачте, таксі іноді в Києві тепер вартує дорожче через те, що закритий громадський транспорт. Одночасно до них приходять перевіряючі, у нас 13 тисяч перевірок планується. Одночасно вони не можуть отримати ці 8 тисяч гривень, тому що КВЕДи не працюють. Одночасно ми збираємо з них податки, в тому числі і єдиний соціальний внесок за те, що люди сидять дома і не можуть платити ці гроші. І все одно держава їх збирає. І одночасно ми не даємо можливість місцевим органам влади зробити податкові пільги, хоча вони хочуть допомогти бізнесу. Ну, це ненормально. Ми завжди під час карантину давали нормальну підтримку бізнесу. Зараз чомусь влада якось відійшла від цього процесу, сказала, що це місцеві органи влади. А місцевим органам влади не дали жодного інструменту це зробити.

Саме тому від нашої фракції ми внесли законопроект 5346. Там підтримка бізнесу. Я дуже прошу, давайте думати про них. Тому що відновлювати економіку буде не Кабінет Міністрів, не Президент і, на жаль, навіть не парламент. Будуть відновлювати підприємці, які зараз, на жаль, за статистикою ООН, кожна третя родина, хоча б один член сім'ї втратив роботу через карантин. У нас рівень безробіття зараз 2009 року. Друзі, ми повинні якось реагувати.  

І знову ж таки, нічого з цього питання немає в порядку денному.

І останнє. Проблема, яка зараз жваво обговорюється, яка, на жаль, існує, це військова ситуація і нагнітання з боку країни-агресора. Друзі, треба якось виходити на якісь рішення, хоча б приймати те, що потрібно армії.

У нас була домовленість – ми запрошуємо пана Хомчака в закритому режимі, заслуховуємо і потім приймаємо рішення, які необхідні для допомоги. Тут у мене є порядок денний позачергового засідання, яке скликає наша голова партії Кіра Рудик. Я прошу всіх приєднатися.

Перше, це закрите засідання. Запрошуємо пана Хомчака для того, щоб розповів про військову ситуацію. Запрошуємо  Прем'єр-міністра для того, щоб він розказав, як вони планують допомагати бізнесу, окрім тих 8 тисяч гривень. І запрошуємо пана Степанова. І в закритому режимі, не 30 хвилин, а нормально обговорюємо ці питання і виходимо на якісь рішення.

Тому що запросити знову його на "годину запитань до Уряду", послухати, що у нас все чудово і що і вакцинація є, що і коронавірус подоланий, я не бачу в цьому сенсу.

Давайте, по-перше, на "годину запитань до Уряду" запрошувати все ж таки Прем'єр-міністра. Ми хоча б почуємо реальну ситуацію.

А по-друге, давайте приймати вже якісь рішення, в тому числі і кадрові, за те, що провалена боротьба з коронавірусом. Дякую.

РАЗУМКОВ Д.О. Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Шановний, Дмитре Олександровичу, шановні колеги.

Я би хотів почати свій виступ все-таки з ситуації на 87-му окрузі. Сьогодні Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправною дію окружної комісії, скасував протокол і зараз по суті рішення за ЦВК.

Я думаю, що і сама фракція "Слуга народу", і всі інші мали би теж дати належну оцінку, як і парламент, подіям, які там відбувалися, бо таких виборів, як ми побачили на 87-му окрузі, Україна ще не знала. Коли і правоохоронні органи, і адміністративна система, всі були задіяні в тому, щоб підігнати результати виборів, щоб скасувати волевиявлення людей на окремих дільницях, щоб забути порахувати ці дільниці, пропадали документи і так далі. Таких виборів, вибачте, в Україні ще не було за всіх часів, навіть тоді, коли ми вважали, що вже бруднішими вони бути не можуть.

Тому сьогодні, я думаю, парламент мав би теж підтримати позицію щодо проведення чесних виборів і теж відреагувати, в тому числі на ЦВК, щоб в ЦВК свідомо прийняли законне рішення і поновили законність, і поновили волевиявлення громадян України, які проголосували за нашого кандидата від "Партії "За майбутнє" за Олександра Шевченка. Я думаю, що цей блок має бути один з перших, і в тому числі ми завтра будемо піднімати це питання на засіданні Верховної Ради.

Другий блок, який я хотів би сьогодні підняти на засіданні Погоджувальної ради, - це питання щодо проведення позачергової сесії. Ми зібрали підписи 150 народних депутатів, практично всі опозиційні партії теж підтримали це рішення, і пропонуємо все ж таки завтра окремим блоком поставити позачергове засідання щодо тарифів в Україні, щодо вартості електроенергії, вартості газу в Україні. Ці питання ми говоримо вже п'ятий місяць, що їх негайно треба розглядати. Я неодноразово виступав, більшість керівників фракцій виступали про це – заслухати Міністерство енергетики, заслухати уряд, що відбувається з тарифами, що відбувається з оплатою за енергоносії, за комунальні тарифи. Сьогодні накопичилися шалені борги вже населення за комунальні послуги, вони вже сягають майже 100 мільярдів гривень. Сьогодні в енергосистемах, в енергосистемі України колосальні борги перед "Енергоатомом", перед гідростанціями і так далі. Ніхто не розв'язує цей клубок. Населення не спроможне вже сплачувати за  ці тарифи.

Я на днях був у різних регіонах України, дивився, просто заходили по вулицях в різні будинки, платіжки валяються пачками, їх люди вже навіть не забирають. Я підняв ці платіжки і подивився, які там суми стоять, 8 тисяч гривень, 12 тисяч гривень, 14 тисяч гривень. Ми всі розуміємо, що ці суми накопичені не за один місяць, це вже за місяці набрані суми. Люди просто навіть не беруть платіжки в руки, вони валяються по під'їздах, бо людям вже навіть нецікаво їх розглядати. Це говорить про те, що позачергове засідання завтра треба проводити, і наші питання, які ми виносимо, 4 проекти постанови і проект закону щодо врегулювання цих питань по оплаті, по тарифах, по скасуванню цих надмірних тарифів і так далі, їх треба ставити в порядок денний і розглядати.

І третій блок питань. Я свідомо говорю, я думаю, що тут всі керівники фракцій, опозиційних особливо, піднімали вже в попередніх виступах, що рівень пандемії сьогодні в Україні починає зростати і зростає шаленим темпом. Ми мали би включити сьогодні всі державні органи на допомогу лікарям, на допомогу лікарням, на те, щоб вирішити нарешті питання, як буде проводитись вакцинація, скільки, коли реально вакцин появиться в Україні? Який темп вакцинацій?  Отак як це відбувається сьогодні, то ми  так будемо ще 3-4 роки боротися з цією пандемією і не будемо знати навіть, коли закінчиться ця історія з коронавірусом в Україні. Бо ніхто не може дати розумної відповіді, скільки вакцин буде, як буде темп вакцинації проведено, коли населення України буде захищено.

Ну те, що сьогодні ми бачимо, вибачте, це населення саме бореться, саме зі своїми проблемами і з  проблемами коронавірусу. Ніхто не говорить, як допомогти середньому бізнесу в цій ситуації. Подивіться, що відбувається по обласних центрах, по Києву. Практично ж позакривали всі кафе, ресторани. Позакривали всі бізнес-центри. Позакривали всі офіси. Люди на вулиці. Люди не отримають зарплат. Люди вимушені платити шалені орендні ставки за те, що вони не користуються цими приміщеннями і так далі. Це все збитки. Це шалені збитки. Значить, держава мала би запропонувати механізм, як виходити з цієї ситуації, як компенсувати ці витрати, як допомогти бізнесу стати на ноги. І не облігації розміщувати в державних банках державні, а якраз кошти державних банків направляти на пільгове кредитування саме таких верств населення.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Арешонков Володимир Юрійович.

 

АРЕШОНКОВ В.Ю. Шановний пане Голово, шановні колеги, депутатська група "Довіра" погоджується з тим, що питання національної безпеки і оборони, питання забезпечення сьогодні силового блоку є найбільш пріоритетними і важливими. Тому ми звертаємося до профільних комітетів: спільно з Кабінетом Міністрів терміново ще раз переглянути і забезпечити прийняття всіх необхідних нормативно-правових актів, які допоможуть стабілізувати ситуацію на сході держави, які унеможливлять подальшу військову агресію країни-агресора і так далі. І хочу сказати, що це нам вчергове усім сигнал до того, що потрібно звернути увагу на стан українського війська, його нормальне фінансування, його осучаснення, оснащення всім необхідним. Тому питання забезпечення діяльності оборонного комплексу, військового силового блоку, є сьогодні пріоритетом.

Безперечно, погоджуємося з колегами, що вакцинація і те яким чином вона організована в країні – це, на жаль, пряма відповідальність українського уряду, її потрібно визнати сьогодні незадовільною і потрібно терміново перебудовувати цю роботу. Нарешті має бути якийсь чіткий план. Ми маємо розуміти, коли буде скільки вакцин. І враховуючи велику антивакцинальну кампанію, на жаль, і ряд українців політиків були в цьому задіяні, коли говорили, що не треба вакцинуватись, це все дурниця. Тому сьогодні інформаційна потужна кампанія має бути забезпечена урядом, щоб населення зрозуміло важливість вакцинування проти COVID-19.

Що стосується поточної роботи. Я розраховую на те, що вона все ж буде. І депутатська група "Довіра" після великої кількості звернень від голів ОТГ зареєструвала цілий ряд нагальних для місцевих громад та їх бюджетів законопроектів. Це проекти законів 5244, 5245, які вирішують питання наповнення місцевих бюджетів і встановлюють справедливий розподіл податків на доходи фізичних осіб.

Наступне. Законопроект 5289, який має врегулювати питання процедури закупівель для освітніх та медичних закладів у територіальних громадах.

Закликаємо також внести до порядку денного проект Закону про адміністративну процедуру (реєстраційний номер 3475), який удосконалює процедуру отримання громадянами адміністративних послуг, та законопроект 4382, який надає можливість територіальним громадам утворити на базі міст обласного значення центри з питань держреєстрації актів цивільного стану.

Також нашою групою зареєстровано проект Закону номер 5199, який покликаний скасувати мораторій на санкції за кредитами для громадян, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції – це гарантія прав економічних і фінансових для тих, хто займається бізнесом, хто може розраховувати на відновлення і кредитів, і інвестицій.

Безперечно, ми погоджуємося з тим, що ситуація абсолютно критична, не нормальна, коли педагоги, вчителі не отримують заробітну плату. Ми розуміємо, що питання регулювання субвенції і той формульний розрахунок, який існує, він недосконалий. Він не врахував те, що новостворені об'єднані територіальні громади будуть все ж мати такі різні фінансові спроможності.

Тому сьогодні я звертаю увагу, що профільний комітет провів всю необхідну роботу, тому сьогодні Кабінету Міністрів треба підключатися і врегулювати дане питання.

І нарешті 26 квітня, шановні колеги, зовсім скоро. Наші чорнобильці, ліквідатори – ті, хто втратив здоров'я на цій страшній аварії техногенній найбільшій протягом століття, вони розраховують на те, що цілий ряд законопроектів, які були розглянуті і в профільних комітетах була підготовлена постанова, яку підписали народні депутати, цілий ряд, ні постанову не розглянули, не винесли до сесійної зали, законопроекти гальмуються. Тому є ще час, я закликаю всіх врегулювати це питання і вшанувати пам'ять і права чорнобильців.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Василь Іванович Мокан.

 

МОКАН В.І. Дякую.

Пане Голово, шановні колеги! У порядку інформування кілька повідомлень: цього тижня планується старт подачі заявок для бізнесу ФОПів і найманих працівників для отримання допомоги від держави в розмірі 8 тисяч гривень тих регіонів, де були введені карантинні обмеження червоного рівня, Кабмін схвалив відповідні механізми оплати відповідно до ухваленого нами закону, і думаю, що в другій половині цього тижня через додаток "Дія" такі заявки можна буде подавати.

Друге. На вихідних завершився, пройшов лабораторний контроль вакцини наявної в Україні китайського виробника CoronaVac, і сьогодні вона вже би мала поїхати в області. За інформацією Міністерства охорони здоров'я, відповідно до плану вакцинування, цієї вакциною будуть вакцинувати маломобільні групи населення, тобто старші люди і соцпрацівники, які за ними доглядають, це поліцейські, військовослужбовці, працівники критичної інфраструктури, освітяни, які будуть задіяні  в процесі здачі ЗНО. І фактично ми будемо вакцинувати другою вакциною, наявною в нашій державі.

Також Кабмін затвердив Національний план вакцинопрофілактики на виконання указу Президента, рішення РНБО, до кінця 21-го року і планується, що до кінця року ми маємо отримати і вакцинувати ними 48, майже 48 мільйонів доз вакцини і вакцинувати 24 мільйони дорослого населення, тобто тих мінімальних 70 відсотків дорослого населення, при якому формується колективний імунітет.

Щодо порядку денного, розуміючи, що цього пленарного тижня Верховна Рада сконцентрується і продовжить розгляд змін до Земельного кодексу, хотів все одного привернути увагу до ряду законодавчих ініціатив, які або внесені уже в порядок денний, або чекають на розгляд. Зокрема, мова іде про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 (4540 реєстраційний номер). Законопроект про антидопінгову діяльність у спорті (5099), це важливо у контексті підготовки наших спортсменів до олімпійських ігор і впровадження і удосконалення нашого антидопінгового законодавства. Це ряд законодавчих ініціатив, внесених урядом про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо удосконалення пенсійного законодавства, про адмінпроцедуру, а також ряд постанов, в яких ідеться про вихід України з угод в рамках СНД.

Сподіваюся, що розгляд змін до Земельного кодексу все-таки завершиться і ми приступимо до інших законодавчих ініціатив. І стосовно п'ятниці, урядовці будуть готові відповісти на всі запитання в рамках "години запитань до Уряду".

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую. Щодо "години запитань до Уряду". Пролунала лише одна пропозиція щодо міністра охорони здоров'я.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Була пропозиція по Прем’єру...

 

РАЗУМКОВ Д.О. По Прем’єру, так? Я пропустив тоді цей момент. Прем’єр-міністру все рівно будуть задавати запитання, так, як ми завжди робимо. 20 хвилин – виступ, 20 – на запитання від фракцій та груп, і після цього запитання до уряду, в першу чергу до Прем’єр-міністра. Чи варто запрошувати саме Прем’єра? (Шум у залі)

Ставлю. "Слуга народу" наполягає на міністрі Степанові. (Шум у залі)

Тоді або запрошуємо міністра, або ставлю дві пропозиції на голосування.

 

ЖЕЛЕЗНЯК Я.І. Я так розумію, якщо "Слуга народу"...

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я також... тоді запрошуємо міністра Степанова на "годину запитань до Уряду".

Від голів комітетів хто бажає виступити? Радуцький, потім у нас...

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Доброго дня, шановний Дмитре Олександровичу. Я не зовсім був готовий до такого питання, але я письмово надам тоді...

 

РАЗУМКОВ Д.О. Вибачте, ми на минулому тижні з вами про це говорили, я вам навіть нагадаю, на якій нараді.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Дмитре Олександровичу, я надам сьогодні в Апарат більш детально.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Єдине, що можу сказати, на сьогоднішній день ми маємо керуватись Постановою уряду 1236 від 9 грудня 2020 року. Пункт 3.6 дозволяє: немає обмежень на роботу органів державної влади під час посилених заходів карантину. Це стосується не тільки Верховної Ради, але й Кабінету Міністрів і всіх інших.

Але, друге, я б хотів наголосити, Дмитре Олександровичу, якщо ми кажемо про кварцування, то воно має відбуватись кожні 2 години, а не тільки в перервах. І, по-друге, маски мають бути замінені кожні 2 години.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я впевнений, що ви зможете забезпечити масками, у вас досвід є.

 

РАДУЦЬКИЙ М.Б. Якщо ви доручите комітету замість Апарату цим займатись, то зможемо...

 

РАЗУМКОВ Д.О. Я думаю, що кожний голова комітету зможе забезпечити свій комітет. Буде і правильно, і коректно. Дякую.

Бабак Сергій Віталійович.

 

БАБАК С.В. Доброго дня, шановні колеги! На жаль, розгляд законопроектів під час пленарних засідань заблокований поправочним спамом наших колег з інших фракції. Тому я дуже вдячний іншим колегам, які запропонували працювати у режимі позачергових засідань, що дозволить цього тижня розглянути чотири важливі освітні і наукові законопроекти, які Петро Порошенко щойно назвав неважливими або законодавчим спамом.

Мова йде про що? Перший законопроект 5014. Як ми знаємо від державної підсумкової атестації рішенням Кабінету Міністрів вже були звільнені учні 4-х і 9-х класів. Цей законопроект звільняє випускників, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти, від державної підсумкової атестації, але залишає для них можливість пройти державну підсумкову атестацію або зовнішнє незалежне оцінювання за власним бажанням.

Другий законопроект 5138-1, він про відтермінування deadline для трансформації санаторних шкіл на один рік. І це пов'язано із передачею освітніх об'єктів з рівня обласного до власності об'єднаних територіальних громад. І ми хочемо, щоб об'єднані територіальні громади самі визначилися протягом року, чи зберігати їм такі заклади, чи в що трансформувати.

Наступний законопроект 4629-1 - це внесення змін до законів України "Про освіту" і "Про повну загальну середню освіту" щодо трансформації мережі закладів загальної середньої освіти. Знову це пов'язано з передачею їх в об'єднані територіальні громади. І ми хочемо, щоб об'єднані територіальні громади самі без участі області визначали свою мережу, ту, яка найбільше забезпечить для дітей доступну якісну освіту.

І останній законопроект 5327 – це про заснування щорічної наукової премії імені Бориса Євгеновича Патона.

Шановні колеги, я дуже прошу підтримати ці законопроекти на позачерговій сесії, їх очікує вся освітянська і наукова спільнота.

Дякую.

 

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Гетманцев Данило Олександрович.

 

ГЕТМАНЦЕВ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, попри ту картину апокаліпсису, яку намагаються змалювати нам опозиційні фракції, ми працюємо і реалізуємо власну програму, а також вирішуємо ті питання, які роками, десятиріччями не вирішувалися в нашій державі. На комітеті на попередньому тижні був досягнутий дуже складний механізм щодо питання "євроблях" і два законопроекти (4643-д і 4644-д) були рекомендовані Верховній Раді для прийняття у другому читанні.

Ще раз повторюю, компроміс дуже складний, але це вже остаточне вирішення питання, якому більше п'яти років.

Питання про валютних позичальників, це законопроекти (4475, 4398 і 4399). Також були на комітеті розглянуті та рекомендовані Верховній Раді прийняти в цілому в залі.

Питання, якому більше 10-ти років, не могло вирішити жодне скликання Верховної Ради, ми сьогодні маємо як компроміс і як остаточне вирішення.

І також хочу повідомити про розгляд комітетом і рекомендації Верховній Раді до прийняття в другому читанні законопроект (4184). Це так званий "податок на Google", який не тільки приносить до державного бюджету 3 мільярди додаткових надходжень, а також усуває дискримінацію в оподаткуванні між резидентами та нерезидентами та скасовує архаїчний податок на репатріацію щодо рекламних послуг, який і змушує наших рекламістів повністю практично працювати в тіні.

Дякую всім причетним до роботи над цими законопроектами і прошу Верховну Раду підтримати їх в залі. Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Шуфрич Нестор Іванович.

 

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Шановні колеги, хочу ще раз звернути увагу всіх нас до неприпустимого випадку щодо призупинення мовлення, а саме подачі сигналу для телеканалу "Перший незалежний", який пропрацював, на жаль, тільки одну годину. І це сталося на вимогу СБУ, через лист СБУ. При цьому хочу наголосити, що ні Рада національної безпеки і оборони, як це заявив секретар, ні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, про що говорив заступник голови Нацради, свою причетність до цієї акції фактично не визнають. Вони чітко сказали, що до цього каналу вони непричетні, до його відключення.

Я вважаю, що цей ганебний приклад втручання в свободу слова, посягання на права журналістів займати професійну діяльність має отримати відповідну оцінку. І наш комітет повернеться до розгляду цього питання. Ще не було в історії незалежної України, щоб листом СБУ призупиняли діяльність телеканалу.  

Крім того, хочу звернути увагу, що в четвер пролунала заява міністра охорони здоров'я, що йому не вистачає 6,5 мільярда гривень на закупівлю вакцин. Шановні колеги, все ж таки хто б за своєю компетенцією чим не займався, але на четвертий місяць з початку бюджетного року заявляти про відсутність коштів на закупівлю вакцини є неприпустимо. І Верховна Рада має в цьому питанні розібратись і максимально швидко відреагувати.

Нами запропонований законопроект 5354 щодо стягнення з Укравтодору 6,5 мільярда гривень і надання їх Міністерству охорони здоров'я для термінової закупівлі вакцин. Хоча їх, нібито, і взагалі не купили.

Дякую за увагу.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Монастирський Денис Анатолійович.


МОНАСТИРСЬКИЙ Д.А. Дякую. Шановний головуючий, шановні присутні, хочу наголосити, що на цьому тижні винесено буде кілька законопроектів комітету на позачергове засідання Верховної Ради. Вже завтра я звертаюсь до всіх з проханням підтримати законопроект 4540 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил обсервації і самоізоляції. Це потрібні ініціативи, які дійсно ми планували. І це той крок, який ми маємо зробити для того, щоб зупинити ту хвилю коронавірусу, яка є наразі.

Також запропоновано до розгляду на цьому пленарному тижні два законопроекти щодо реформи прокуратури. Також є важливим прийняти їх, це перше читання, підтримати. А до липня місяця протягом цієї сесії підтримати їх в цілому.

І хочу також повідомити, що на минулому засіданні комітету ми також досягли складного компромісу щодо законопроекту про заочне, так зване заочне досудове розслідування і судовий розгляд, 2164.

І хочу звернутись також з проханням до Апарату відпрацювати його, щоб на наступному пленарному тижні він міг бути запропонований до розгляду в залі засідань.

Дякую вам.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Лубінець Дмитро Валерійович.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги, громадяни України! Дмитре Олександровичу і представник Кабміну, звертаю вашу увагу, що у нас дуже часто на засіданнях комітетів, коли ми розглядаємо законопроекти, які були подані від Кабінету Міністрів, у нас не присутні ні міністри, ні заступники, присилають на засідання або заступників керівників департаментів, або простих головних спеціалістів. Ми вимагаємо, щоб на представленні законопроектів від Кабміну були присутні або міністри, або заступники. Це абсолютно логічно і це повага до парламенту.

Наступне. Ми як народні депутати, які працюють у Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, ми постійно на зв'язку з мешканцями, які там проживають, і всі повідомляють про нарощування військової техніки з боку Російської Федерації.  Тому при всій повазі до ініціативи заслухувати Степанова, кожен сесійний тиждень у нас традиція заслуховувати Степанова. Нічого не міняється. Але можливо було на цьому тижні заслухати міністра оборони, дійсно, щоб він розказав, що відбувається. Ми заслухали Хомчака, але Хомчак не впливає ні на оборонні закупівлі, ні на загальну тенденцію, які відбуваються в Збройних Силах України. Тому від комітету ми просимо все ж таки розглянути можливість заслуховувати міністра оборони.

І наступне. Кожного засідання нашого комітету ми спостерігаємо неодноразове відношення, скажемо так, неадекватне з боку міністра юстиції Малюськи. І давайте хоч раз розглянемо цього міністра вперше за дев'яте скликання українського парламенту в сесійній залі.

 

РАЗУМКОВ Д.О.  Дмитре Валерійовичу, будь ласка, все ж таки більше по питаннях комітету. Несторе Івановичу, і ви теж, тому що ви почали з комітету, а потім ви почали політичні гасла. Якщо політичні гасла, то в кінці як народний депутат, будь ласка, є можливість виступити.

 

ШУФРИЧ Н.І. Це не гасла, це ініціатива.  

 

РАЗУМКОВ Д.О. Політична ініціатива так само. Дякую, Несторе Івановичу.

Щодо позиції Кабінету Міністрів України. Прохання донести цю інформацію до Прем'єр-міністра. Якщо дуже зайняті колеги з профільних міністерств, я пропоную не розглядати ці законопроекти, знімати їх з порядку денного, і можливо, коли у них з'явиться час або потреба, ну тоді будемо повертатися  до цих питань. Але прохання не міністрам, а все ж таки Прем'єр-міністру донести цю інформацію. Я коли буду бачити, також Денису Анатолійовичу про це скажу.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. І Міноборони.

 

 РАЗУМКОВ Д.О. Пропозиції вносяться головами фракцій та груп. У вас так само є представник вашої групи.

Клочко Андрій Андрійович.

 

КЛОЧКО А.А. Доброго дня, шановний Голово, шановні колеги! Інформую вас, що у середу 14 квітня на засіданні Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування буде розглянуто проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про державні нагороди України" (реєстраційний номер 5327), поданий Кабінетом Міністрів. Проект розроблений з метою увічнення пам'яті видатного українського вченого та організатора науки, академіка Бориса Патона шляхом перейменування Державної премії України в галузі науки і техніки в Національну премію імені Бориса Патона. Прошу підтримати та поставити його на розгляд парламенту у четвер 15 квітня.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Всі бажаючи виступили? Нагорняк, так. Там уже ми пройшли, вибачте.

Нагорняк Сергій Володимирович.

 

НАГОРНЯК С.В. Доброго дня, шановний Дмитре Олександровичу, шановні колеги! У п'ятницю  на  комітеті був схвалений   законопроект   3364-1-д щодо сертифікації оператора системи передачі. На комітеті були розглянуті всі правки, ті, які були спірними та конфліктними, були відхилені. Отже, в зал іде доопрацьований законопроект, який вирішує саме питання системного оператора. Ми також отримали лист від Енергетичного Співтовариства, що відповідна версія законопроекту є повністю відповідною для здійснення сертифікації "Укренерго". Це ще один важливий крок по інтеграції України у європейський енергетичний ринок, і цей законопроект потрібен для здійснення синхронізації української енергосистеми із європейською системою ENTSO-E. Прохання, щоб парламент розглянув цей законопроект цього тижня на позачерговій сесії. Це дасть врешті-решт можливість повністю від'єднати нашу енергосистему від країни-агресора та приєднатися до європейської енергосистеми.

Дякую, колеги.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Всі бажаючі голови комітетів виступили. Ще два народних депутати звернулися з проханням виступити.

Рєпіна Елла Анатоліївна, хвилина.

 

РЄПІНА Е.А. Дякую за надане мені слово.

Я би хотіла, щоб на цей пленарний тиждень, ми написали листа, Дмитре Олександровичу, щоб включили законопроект 4212, який стосується заборони реклами електронних сигарет, а також ТВЕНів. Тому що вважаю, що цей проект є першочерговим, тому що він впливає на молодь і дітей, тому що стає модним на даний час вживати ці сигарети. Я розраховую на те, що Верховною Радою він буде підтриманий, а також усіма фракціями та групами.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Дякую.

Герасимов Артур Володимирович.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановні українці! Нагадаю, як влада Зеленського вивезла маски перед епідемією. Нагадаю, як влада Зеленського не захистила лікарів. Нагадаю, як влада Зеленського не забезпечила достатньо кисню. Нагадаю, як влада Зеленського не забезпечила достатню кількість вакцин, хоча країни Євросоюзу зараз закуповують вакцини на 22-23-і роки. Але апокаліпсису вони не бачать.

Хоча зверніться до будь-якого фахівця зараз, він вам скаже, що ваші цифри треба помножувати мінімум на три. І саме тому в порядку денному немає законопроекту про додаткові 5 мільярдів гривень на вакцини. Саме тому немає законопроекту про страхування по хворобі лікарів, саме тому немає законопроектів по логістиці вакцинації, саме тому немає законопроекту по дозволу місцеві владі закуповувати вакцини. Не можете самі, слухайте опозицію, бо люди не мають страждати через непрофесійність влади.

Дякую.

 

РАЗУМКОВ Д.О. Артуре Володимировичу, це ж не 30 хвилин виступів під час депутатської… у вівторок або середу, тому давайте наступного разу все ж таки по порядку денному. Ні, тут немає… Ні, це не засідання Верховної Ради. Це не засідання Верховної Ради, на репліку у вас буде можливість в стінах парламенту. (Шум у залі)

 Дякую.

Я добре знаю Регламент, ви це добре знаєте і думаю, що краще ніж ви.

Дякую, шановні колеги, Погоджувальну раду оголошую закритою. Бажаю всім успішного тижня.