Погоджувальна рада

Опубліковано 22. 04. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

22 квітня 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця. Шановні колеги, займаємо робочі місця. Розпочинаємо Погоджувальну раду. Я ще раз попрошу займати робочі місця.

Отже, шановні колеги, хочу перш за все всіх привітати, що в неділю в Україні відбувся другий тур президентських виборів і він відбувся прозоро, без будь-яких порушень, демократично. І я вважаю, це велика ознака для України як європейської держави, що вибори в Україні: і перший, і другий тур – відбулись демократично, відкрито, що фактично вже сьогодні визнають і всі спостерігачі, які з різних куточків України приїхали на президентські вибори в Україні.

Дані екзит-полів свідчать, і очевидно результат не буде суттєво відрізнятись від даних екзит-полів, що новообраним Президентом України буде Володимир Зеленський. І я поважаю волю громадян і хочу привітати Володимира Олександровича з обранням на посаду Президента, побажати йому мудрості, побажати йому твердості на тому шляху, яким йде українська держава, на тому шляху, який був визначений спільно і Верховною Радою України по розвитку української держави.

Також я хочу подякувати Президентові України Петру Олексійовичу Порошенку також і за те, що він продемонстрував найвищий рівень політичної культури, і його промова вчора після виборів була свідченням цього найвищого рівня політичної культури, подякувати за всі ці етап нашої співпраці. І зрозуміло, що нам доведеться ще співпрацювати по тих законах, які стоять на порядку денному Верховної Ради України. Але вважаю, що Петро Олексійович Порошенко проявив найвищі зразки європейської культури і найвищі зразки демократії і відкритості.

Отже, колеги, але хочу вам нагадати, що незважаючи на вибори, ми маємо працювати по тих законопроектах, які є в нашому плані роботи парламенту, звичайно даючи відповіді і на ті виклики, які стоять сьогодні перед нами. І хочу нагадати, що перший закон, який є в порядку денному, це Закон про мову.

 

КУПРІЙ В.М. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Віталій…

 

КУПРІЙ В.М. Дайте, будь ласка. З приводу розпуску парламенту Петром Порошенком… (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. Отже, шановні колеги, на жаль, ми бачимо, що емоції ще не спали після президентських виборів і голова міжфракційного об'єднання в підтримку Зеленського, на жаль, демонструє повну зневагу до закону, до парламенту, що є неприйнятним. Бо коли ми йдемо на вибори і говоримо, що закон  один для всіх, він є одним законом для всіх. І коли хтось думає, що можна проводити роботу в парламенті чи поза парламентом, зневажаючи і порушуючи український закон, той глибоко помиляється і той ставить себе за межами закону.

Отже я вернусь до порядку денного, колеги. Хочу нагадати, що ключовим законом, який ми розглядаємо, це є Закон про функціонування української мови як єдиної державної. Це ключове питання, яке стоїть на порядку денному. І очевидно, що жодні хвилі і жодні політичні емоції не можуть нас відволікти від прийняття ключового закону, який стоїть на порядку денному Верховної Ради України.

В нас лишилось трошки менше як 300 правок. Але досвід демонструє, що ми в день проходимо близько 200 правок. І тому в мене є підстави думати, що завтрашній день і ще середа, якщо ми будемо йти в такому ж самому темпі, ми ще будемо розглядати ці правки, які залишилися в нас, під час роботи.

Після того, колеги, я хочу закликати голову комітету Миколу Княжицького після завершення розгляду правок зібрати комітет, проаналізувати роботу з усіма правками і запропонувати Верховній Раді: до яких правок ви вважаєте за необхідне є вернутись, до яких правок ми маємо виложити в іншій редакції?

Під час нашого обговорення ми найшли багато компромісів і знайшли багато позицій спільних, які зможуть нас об'єднати. І я закликаю, щоб прийняття Закону про мову було прийнято дуже публічно. Тобто, коли буде ваше рішення, коли ви як доповідач, як голова комітету будете мати текст документу, якщо це буде в середу, я вас попрошу, щоб ви його дали нам, щоб ми могли його дати всім народним депутатам і всім фракціям, щоб кожен міг бачити ці документи, щоб ми в четвер змогли приймати спільне, осмислене рішення.

     І, колеги, я передбачаю по тому плану, який є, що ми в четвер зможемо перейти до прийняття Закону про мову. Я вважаю, це ключове питання, яке стоїть на порядку  денному українського парламенту. І я дуже сподіваюся і вірю, що ми усі зможемо об'єднатись, незалежно від фракцій, для того, як ми колись в Чистий четвер приймали декомунізацію, щоб ми в Чистий четвер прийняли Закон про мову. І, колеги, я закликаю всіх до того і вважаю, це ключове наше питання на цей тиждень.

І хочу сказати наступні наші пропозиції. Протягом розгляду Закону про мову  накопилися деякі питання, які потребують негайного вирішення, зокрема  питання в сфері безпеки і оборони. Я хочу нагадати, що український парламент має прийняти поправки до Закону про розмінування, це ключове питання, яке не дозволяє нам будь-якого відтягування. І тому я прошу всі фракції переглянути  це питання і підготуватись до його розгляду в четвер.

Також, не відтягуючи, ми маємо прийняти в четвер законопроект про проведення в Україні Міжпарламентської асамблеї НАТО. Не знаю, чи всі знають, що наступної весни в Україні буде проведена Парламентська  асамблея НАТО. Це буде велика перемога української делегації і всіх, хто працював в цьому напрямку. Це буде вперше, що Парламентська асамблея буде проходити в Україні, НАТО. І нам необхідна Постанова, яку зробить оргкомітет і яка зможе дати нам підстави для проведення цієї, власне, асамблеї. Тобто перший блок після Закону про мову я буду рекомендувати, щоб був блок законів безпекових.

Також, колеги, я буду пропонувати, щоб ми змогли розглянути в четвер після блоку безпеки блок питань по реформі парламенту. Ми давно це узгоджували. 25 квітня приїжджає в Україну Пет Кокс – керівник Місії по реформі парламенту. І я нагадаю, що на останніх "Діалогах Моне" ми узгодили ряд законів.  Нагадаю: Закон про тимчасові слідчі комісії, Закон про кількість комітетів, Закон про розподіл комітетів за методом д'Ондта.  І я вважаю, що в цей четвер нам буде також важливо розглянути питання по реформі парламенту. І також, я про це говорив і до розгляду Закону про мову, я вважаю, нам необхідно розглянути Закон про недоторканність, який сьогодні перебуває у Верховній Раді України. Я теж вважаю, що ми повинні його невідкладно розглянути.

Тобто такий загальний план і бачення роботи на цей тиждень. Я вважаю, що ми, обговорюючи правки, провели необхідну дискусію, без якої неможливо прийняти закон, але зараз прийшов час для швидких, ефективних і дієвих рішень Верховної Ради України. І я сподіваюся, всі народні депутати готові, вибори лишилися позаду, попереду – активна і дієва робота, я закликаю всіх голів фракцій до цієї роботи.

І нагадаю, сьогодні виступи розпочинаються від "Опозиційного блоку". І я надаю слово для виступу від "Опозиційного блоку" Вілкулу Олександру Юрійовичу, будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю.  Дякую.

Шановний народе України, шановні колеги, вчора український народ дав свою оцінку всьому тому, що відбувалося з нашою Україною протягом останніх п'яти років. Ця оцінка справді схожа на вирок. І справа не тільки в особі Петра Порошенка, зараз багатьом зручно і вигідно буде персоніфікувати поразку, справа в системі, головним виразником якої був, безумовно, Порошенко. Влада довго ігнорувала попередження соціологів: 75 відсотків громадян України не підтримують політику чинної влади, вважаючи її хибкою, 75 відсотків хочуть миру, а не війни. От ви і отримали ті самі відсотки виборців, що проголосували проти Порошенка та проти побудованої їм системи.

Вчора народ України висловив позицію проти штучного поділу на схід і захід, проти війни, бідності, лицемірства, проти націоналізму як державної ідеології, проти гонінь на канонічну Українську Православну Церкву, проти переписування історії та перетворення прислужників фашистів на героїв, проти експериментів з мовою і свідомістю, проти корупції, проти брехні та пропаганди, завдяки яким усі провали в економіці і соціальній сфері намагалися подати як велетенські здобутки на шляху до Європи, проти переслідувань опозиції.

Звертаюсь до спікера парламенту, шановний Андрію Володимировичу, невже ви не розумієте, що мовний закон, який паралізував роботу Ради і не дає можливості розглядати дійсно важливі законопроекти, розколює суспільство? Невже ви не розумієте, що агресивна мовна політики стала одним з тих факторів, що призвели до поразки вашу команду?

Вважаю за доцільне перейти до більш важливих питань, яких від нас чекають громадяни України. Насамперед ми повинні якомога  швидше прийняти рішення, яке б гарантувало проведення парламентських виборів на основі відкритих списків, це друге читання. Виборчий кодекс, який потрібно проголосувати у другому читанні, повинен замінити підходи до виборчої системи і ліквідувати саму можливість маніпуляцій всередині Ради, коли Президент, послуговуючись голосами депутатів від одномандатних округів, формує зручні коаліції та контролює парламент.

Якщо не прийняти нове виборче законодавство, то сама можливість проведення дострокових виборів на основі старого закону, помножена на інерцію президентської кампанії і поляризацію суспільства, може привести до того, що наступний парламент законсервує протистояння між прибічниками Порошенка і Зеленського ще на 5 років так само, як нинішній парламент законсервував комплекси і фобії Майдану 2014 року. Про конструктивну роботу можна буде забути.

Також вимагаємо негайно розглянути Закон про опозицію, який би закріпив права і політичні можливості опозиції в Україні і привів би ситуацію в Раді у відповідність до світових стандартів демократії. Я нагадаю, що Пет Кокс, який приїжджає, ви про це говорили, декілька разів на це вказував, на те, що треба прийняти Закон про опозицію. Також про те, що потрібно для опозиції дати контрольні функції. Але 5 років пройшло і лише наприкінці всього цього ми до цього повертаємося.

Але це треба зробити. Я вважаю, що це, мабуть, підтримає сьогодні і БПП, яке, очевидно, буде далі опозицією. І тоді Верховна Рада стане реальним запобіжником щодо розгортання нездорових тенденцій в суспільстві та не допустить того, щоб ситуація в державі цілком залежала від зміни осіб у кабінеті на вулиці Банковій, 11. Вважаю, що сьогодні від нашої мудрості і згуртованості, колеги, залежить майбутнє нашої країни.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тільки зазначу, що, на моє глибоке переконання, Закон про мову не розколює суспільство, бо більшість українців підтримують статус української мови як єдиної державної.

І наступне. Я прошу, колеги, всіх уважно подивитися ці закони, які пропонуються по реформі парламенту – це і є закони, які захищають права опозиції. Закон про тимчасові слідчі комісії – це прямий захист опозиції. Про розподіл комітетів, збільшення ролі комітетів – це прямий захист опозиції. До речі, і БПП, і "Фронт" голосували за ці закони в першому читанні. А ви не голосували. Підтримайте їх, бо це і є захист опозиції.

І, власне, ці закони, більшість з них, вже пройшли перше читання, і ми зможемо в цей четвер їх прийняти в цілому, для того треба спільне порозуміння, відставити політичні дебати, а спільне розуміння розвитку країни і українського парламентаризму.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ВІЛКУЛ О.Ю.  Я перепрошую...

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ВІЛКУЛ О.Ю.  Але Закон про мову... (Не чути)

 

ЛЯШКО О.В. Вілкул, Вілкул, якщо тобі не подобається говорити українською мовою – чемодан, вокзал, знаєш куди. Українською мовою надо говорити, українською мовою. Крапка. (Оплески)

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Господин Ляшко, ваша клоунада…

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, увага! Сьогодні якась звичка говорити поза регламентом.

 

ЛЯШКО О.В. Будь ласка, досить. Досить!

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу всіх заспокоїтись. Слово надане Олегу Ляшку.

 

ЛЯШКО О.В. Досить! Досить розколювати країну по мові. Ніхто нікому не заважає говорити тою мовою, якою хоче. Не відволікайте людей на другорядні питання. Вам немає чого сказати – ви говорите про мову. Будь-який чиновник, Президент, депутати, будь-хто повинен знати, любити, любити найкращу українську мову.

Вам заважає мова? Ви мені заважаєте і українцям заважаєте!

Але повертаючись до того, що відбулося вчора...

 

ВІЛКУЛ О.Ю. (Не чути)

 

ЛЯШКО О.В. Слухай, будь ласка, Вілкул, будь ласка, не перетворюйте.

Що відбулося вчора? Вчора фактично люди, українці, поставили вирок не просто системі влади Порошенка, вчорашнє голосування українців – це їхнє прагнення до того, щоб нарешті, справді, закінчилась "епоха жадібності" і "епоха бідності". Ота жадібність, яку вибудувала нинішня влада за 5 років. Ота жадібність і бідність, до якої команда Радикальної партії усі ці роки була в опозиції. Ви не чули нас, шановні колеги із влади, можливо ви почуєте тепер людей, які вчора дали вирок вашій жадібності, вашій бідності.

Що таке "жадібність"? Це коли Президент привласнив собі неконституційні повноваження, вибудував систему  впливу на всі  нацкомісії, на всі органи для того, щоб поставити там "смотрящих", щоб грабити людей і наживатися на людях.

Тому кінець "епохи жадібності" – це в першу чергу приведення до вимог Конституції, до законів діяльності всіх: і Президента, і парламенту. Тому ми наполягаємо на тому, щоб парламент в першочерговому порядку  розглянув Закон про  імпічмент Президента України, про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, про скасування недоторканності Президента, суддів і парламенту. Я вважаю, що це і буде кінець "епохи жадібності", коли будь-хто  інший, незалежно від того, як прізвище того президента, буде виконувати Конституцію і закони України. І нехай для будь-якого президента в майбутньому буде приклад Порошенка, до чого приводить жадібність, до чого приводить прагнення всіх обдурити, нажитися і довести людей до ручки.

А тепер щодо закінчення "епохи бідності". Тому що жадібність закінчиться, коли влада буде жити по Конституції, по закону. А "епоха бідності" закінчиться тоді, коли буде радикально змінена економічна політика, коли не буде отих грабіжницьких  тарифів, коли одні набивали собі кишені за рахунок людей. Немає сьогодні жодних підстав для підвищення цін на газ. Нам "Нафтогаз" погрожує, що з 1 травня ціна на газ буде 10 тисяч  гривень за тисячу кубів. Звідки така ціна? Ціни в Європі падають, транспортні витрати не ростуть, курс гривні стабільний. Які підстави  для підвищення цін на газ? Жодної. Підстава одна – жадібність і намагання нажитися на людях.

Учора люди показали, що вони проти того, щоб на них  наживалися, тому ми вимагаємо відставки голови "Нафтогазу"  Коболєва.  Ми вимагаємо приведення цін на газ у відповідність з економічними ринковими реаліями. Жодної економічної підстави для підвищення цін на газ немає! Уряд повинен змінити своє рішення, знизити ціни на газ і як наслідок –  знизити тарифи.

Ми вимагаємо від уряду ініціювати зміни до бюджету в частині підвищення заробітних плат і перерахунку пенсій, припинити оті так звані принизливі підвищення, коли люди получають по 20-30 копійок доплати до пенсій.

Ми вимагаємо від уряду підтримати наш проект закону про те, щоб знизити ціни на ліки, зробити їх доступнішими і відправити у відставку Уляну Супрун, яка є провідником політики, коли українців фактично позбавляють можливості лікування.

Я хочу сказати і уряду, і парламентській більшості: ваш час пройшов. Учора люди показали – "епоха жадібності", "епоха бідності" повинна закінчитися. Тому зміни до Конституції, процедура імпічменту Президента, тимчасові слідчі комісії – це закінчення "епохи жадібності". Закінчення "епохи бідності" – це радикальна зміна економічної політики, підтримка національного виробництва, ставка на національного виробника, збільшення заробітних плат, збільшення пенсій, справедливі тарифи і справедлива економіка, від якої…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. …справедлива економіка, від якої кожна українська сім'я буде мати дохід, буде мати добробут і буде мати перспективу. А не так, як сьогодні: десяток сімей живе, оточення вже колишнього Президента тільки жило, а мільйони українців повинні були працювати на їхню жадібність і ставати біднішими.

Досить бідності, досить жадібності при владі! Нам треба зміна економічної політики і зміна політичних еліт. Ця зміна…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Від "Партії "Відродження" – Бондар Віктор Васильович, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, вчора вся країна побачила підсумки виборів Президента України і побачила неймовірний розгром по суті несистемного політика, точніше, людини, яка ніколи не була в політиці, діючого Президента України. А по суті розгром всієї політичної еліти, яка сьогодні існує в Україні: розгром Президента, розгром парламенту, парламентської коаліції, яка тут відповідала за все, що тільки можливо, і розгром взагалі – підсумок всіх 28 років існування політики в Україні.

Що можна сказати в підсумку? А сказати можна те, що по суті влада останніх 3-5 років ніколи не чула те, що сьогодні і те, що до того ми говорили в залі, говорила більшість керівників фракцій, що на першому плані має бути економіка, що на першому плані має бути наведення порядку в тих зобов'язаннях, які ви обіцяли людям ще 20 років назад і так і не виконали до цього часу. Це і зняття недоторканності, і Закон про імпічмент Президента, про тимчасові слідчі комісії, про наведення порядку в тарифах, про відродження власної промисловості, відродження транспортної галузі, відродження енергетичної галузі.  Це ті речі, на які люди розраховували.

Що влада запропонувала нам? Влада запропонувала нам жити на доходи, які по суті виникають в державі більшою частиною за рахунок перерахувань заробітчан, а це майже по 11-12 мільярдів доларів на рік, це за рахунок чого ми жили по суті кожен останній рік, за рахунок зовнішніх кредитів. І абсолютно ніхто не займався внутрішнім власним виробництвом, внутрішньою власною економікою.

Подивіться на цю політику безглузду уряду. Ми нічого не побачили за останні 2 роки від уряду, від коаліції щодо того, як переглянути тарифи, як піднімати пенсії, як дати роботу власній промисловості. Натомість ми бачили шалену еміграцію населення, ми бачили, що 76 відсотків пенсіонерів сьогодні отримують пенсію нижче ніж прожитковий мінімум, тобто менше ніж 3 тисячі 17 гривень. І це та політика, яку сьогодні нам пропонував діючий Президент продовжувати ще на 5 років.

Ми хочемо сказати, що ця політика – це шлях в нікуди. Подивіться на пограбунки, які відбуваються сьогодні в енергетиці. Чомусь існує монополія на експорт електроенергії, яку продають за кордон мінус 50 відсотків від вартості всередині країни. Тобто 50 відсотків вартості хтось собі кладе в карман. Скажіть, Президент не знав про це? Не знає про це діючий уряд? Всіх влаштовує, що один олігарх має право цим займатися. Скажіть мені, чому "Нафтогаз України" останні роки продовжує закупівлю російського газу через так звані європейські офшорні прокладки. Що це за прокладки – 80 компаній? Чиї ці компанії? Що, не знає влада, не знає діючий Президент? Всі це знають і знали, і тому українці дали вам відповідь на ці безглузді дії.

Подивіться на мародерства, які відбуваються з тарифами, борги населення за тарифи виросли за 3 місяці на 30 мільярдів гривень. Майже 70 мільярдів гривень сьогодні заборгованість за комунальні послуги, на кінець року буде 140. Ви не знаєте, що буде? Знаєте прекрасно. Ви 20 мільярдів витягнули з бюджету, роздали сьогодні як субсидії, як подачки, добавили пенсії два місяці. А що ви далі збираєтесь робити?! Немає у вас коштів далі допомагати цим людям. З 1 травня ви їм пропонуєте знову підняття тарифів і знову пропонуєте не давати субсидію тим, хто має заборгованість.

Де програма енергозбереження? Ми вам про це говоримо 3 роки, 300 мільярдів гривень ви знайшли на субсидії, які прямо переклали в карман олігарху, який сьогодні на цьому заробляє. Замість того, щоби 300 мільярдів дати людям на заміну вікон, дверей, утеплення обладнання і заміну обладнання в будинках і так далі. Отакі дієві програми мали би бути.

Тому яка відповідь? Відповідь. У парламенту є буквально кілька місяців прийняти ті закони, про які сьогодні говоримо: зняття недоторканності, переглянути і  прийняти Закон про імпічмент Президента, Закон про тимчасові слідчі комісії, проголосувати постанову про скасування грабіжницьких тарифів і проведення енергоаудиту.

І саме головне – у парламенту є час зараз дуже швидко переглянути всю діяльність уряду. Нам потрібен сучасний новий уряд, нам треба заслухати кожного міністра, що вони зробили, і позвільняти більшість тих міністрів, які за  3 роки по суті завалили всю економічну політику в Україні, які завалили практично розвиток країни і зупинили цей розвиток. І тоді це буде дієва відповідь.

І треба збирати новий сучасний уряд, який зможе взяти на себе відповідальність за рік провести нормальну політику відродження економіки України, промисловості, транспорту, енергетики.  І це ключова вимога…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. І, по суті, всі українці мають зрозуміти, що зараз треба вже готуватися і проводити парламентські вибори, треба не дати можливість пройти в парламент тим фракціям, які 5 років  відповідали за цю безглузду політику. Це, по суті, боротьба буде іти на парламентських виборах за майбутній парламент і майбутній уряд, який мають очолити люди професійні, сучасні, нові, які чітко розуміють, що таке економічна політика України, які мають свій власний курс економічного…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Москаленко Ярослав Миколайович, голова групи "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М.  Дякую, шановний пане голово, шановні колеги.

Учора український народ остаточно визначився з пріоритетами на найближчі 5 років. Ми можемо по-різному ставитися до формату роботи, результатів та досягнень за останню п'ятирічку, але навряд чи хтось зможе заперечити, що вперше за часи незалежності ми з вами закріпили свої основні ознаки ідентичності українства. На східних кордонах Європи діє повноцінна держава з потужним військом, єдиною вірою та мовою, яка зарекомендувала себе потужним форпостом для західного світу. При цьому вибір людей однозначно вказує, що, вибудовуючи зовнішню політику і долаючи загрози, влада недостатньо приділяла уваги умовам всередині.

Перші ніж рухатись далі ми маємо правильно усвідомити, що влада і опозиція відповідальні за те, що відбувається протягом останніх 27-и років незалежності. Політика штучно поділила країну на два табори, через що народ втратив орієнтир і впевненість у самій державі, тому результат 21 квітня – це оцінка діяльності всіх політиків.

Звичайно, різкий старт реформ в соціально-економічній сфері вплинув на вибір людей. Народ втомився і він чекає, що через тиждень після обрання Зеленського тарифи впадуть, а зарплати виростуть. А такого не буде. Гірка реальність, бо це точно не залежить від Зеленського, як не залежало і від Порошенко.

А що залежить від новообраного Президента, так це склад його команди, людей, які будуть впливати на філософію прийнятих ним рішень, від яких залежатиме життя людей і діяльність нашої країни. Вибори показали, що люди хочуть нових облич в політиці. Вкрай важливим є те, щоб не відбулося підміни понять, щоб під новою обкладинкою не ховалися носії битих цінностей або патологічно некомпетентні особистості. І я дуже сподіваюсь, що у команді Зеленського не буде людей, хто вважатиме, що Україна – сировинний придаток Європи, і не буде осіб, які ігноруватимуть інтереси суспільства.

Дуже простий і наглядовий приклад. Президенти змінюються, а ставлення влади  в країні до ліквідаторів та постраждалих від катастрофи на Чорнобильській АЕС у всіх однаково байдуже. У цю п'ятницю ми вшановуємо 33-ю річницю Чорнобильської катастрофи. І я нагадаю лишень, як на догоду позиції екс-міністра фінансів пані Яресько свого часу Президентом Петром Порошенком був заветований надважливий для чорнобильців законопроект 2093, який у сесійній залі був прийнятий у 261 голос. Максимально виважений, з урахуванням складної бюджетної ситуації в країні, але при цьому врахованими потребами і ліквідаторів, і постраждалих. Закон так і не вступив в дію.

Я буду кожного нового посадовця та топ-чиновника "довбати", доки ставлення до проблеми чорнобильців не зміниться. Тому вважаю, що абсолютно логічним на цьому пленарному тижні було б розглянути низку законопроектів, готових до розгляду. Це і 6230 щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей чорнобильців і 6656 щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Обидва проголосовані за основу.

І, Андрію Володимировичу, на "годині запитань до Уряду" закликаю Міністра соціальної політики і Міністра екології прозвітуватись, що саме за останній час зроблено на чорнобильському напрямку? Уряд вже працює 3 роки і, думаю, їм є про що звітувати.

Поміж тим, перш ніж ми розглянемо ці законопроекти, у нас на порядку денному залишається дуже важливий державницький Закон про мову. Я впевнений, що вчора цей закон був би прийнятий у 300 голосів. Але вже сьогодні в парламенті "стіни зашептали", що закон не на часі і вже все робиться, щоб закон не набрав потрібних для прийняття 226 голосів. Це неприпустимо, колеги, бо є фундаментальні речі для української нації. І мова – це один із постулатів. А сьогодні проросійські ділки хочуть використати зміну влади на інтереси іншої держави в нашій країні. І як перший тест цього процесу – завалити Закон про мову.

Не на зміну українського Президента ставить Росія, вона ставить на апатію українського суспільства, зниження його бар'єру опору і розвиток хаосу, вже неконтрольованого ніким. Критично важливо нам всім, кому небайдужа Україна, створити систему стримувань та противаг, сильне громадянське суспільство. Поки ми, українці, боремось за країну і за державність кожен на своєму місці, державі Україна бути.

Я закликаю всіх забути про вчорашні вибори, об'єднатись всім і всю енергію направити на прийняття Закону про державну українську мову. І в цій країні, що пережила дві революції і яка переживає війну на сході, неможливий розворот вектору знову в іншу сторону. Занадто високу ціну – 13 тисяч загиблих – заплатив український народ. І якщо таке почне відбуватися, народ і країна встоїть, влада – ні.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярославе.

Я тільки одну репліку, щоб ми не лякали і сьогодні українців, що раптом Закон про мову може бути поставлений під ризик. Я можу вам сказати зараз публічно: "Блок Петра Порошенка" підтримує Закон про мову, "Народний фронт" підтримує Закон про мову, "Самопоміч" підтримує Закон про мову, "Батьківщина" підтримує Закон про мову, Радикальна партія підтримує Закон про мову, група "Воля народу" підтримує Закон про мову. Як мінімум 25 мажоритарників підтримують Закон про мову, колеги, позафракційних, так.

Нам просто необхідно в четвер об 11 годині всім бути в залі, кожному з народних депутатів. Я буду обдзвонювати кожного з позафракційних, а ви як голови фракцій і груп забезпечте, щоб кожен з народних депутатів об 11 годині на Чистий четвер був у сесійному залі і проголосував. Не треба лякати людей, треба змобілізовуватись.

Наш порядок денний, у тому числі і по утвердженню ідентичності, не буде змінений. Ми йдемо тим українським шляхом, яким парламент йшов 4 роки, приймаючи і декомунізацію, і квоти на радіо, на телебачення, приймаючи церковні закони, приймаючи Закон про освіту. І тим самим шляхом український парламент буде йти далі. Наше завдання – максимальна мобілізація і позитивне голосування. Дякую вам.

Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, шановні українці! Перш за все від імені фракції Партії "Блок Петра Порошенка", а також Президента України Порошенка Петра Олексійовича хочу висловити щиру подяку мільйонам українцям, які проголосували у другому турі президентських виборів, особливу подяку хочу висловити мільйонам тих, хто віддав свої голови за Петра Порошенка та за незалежну, сильну, європейську Україну.

За 5 років президентства Петра Порошенка я впевнено можу сказати, ми забезпечили демократію в нашій країні, про що свідчить високий рівень проведення президентських виборів 19-го року: чесних, прозорих, які не поступаються стандартам високорозвинутих країн світу. Україна може пишатися рівнем демократії, свободи слова та рівнем захисту прав людини, які на порядок вище, ніж у більшості пострадянських держав СНД. Це стало можливим завдяки втіленню чіткої стратегії Петра Порошенка по поверненню України до співдружності європейських народів.

За 5 років ми побудували найсильнішу в історії своєї незалежності армію: із сучасним спорядженням, зброєю, надійною технікою, гідним грошовим забезпеченням. Згадайте стан української армії в 14-му році, на початку війни цього всього просто не було. Тепер українське військо є одним з найсильніших на континенті і вже розглядається НАТО як незамінний союзник в Європі.

Великий прогрес бачимо у військово-промисловому комплексі. Цього року Україна увійшла в шістку держав із повним циклом виробництва ракет малої і середньої дальності. І тут хочу наголосити: ракет, які повністю виготовляються в Україні. Нові розробки вітчизняного озброєння тепер постійно постачаються нашим військовим, що значно підвищило ефективність протидії російської агресії.

Попри війну країни ЄС, а за ними і десятки інших держав відкрили українцям кордони безвіз, значно підвищивши рейтинг українського паспорту. Президент Петро Порошенко сформував потужну міжнародну коаліцію на підтримку України у війні з Росією. І ми будемо робити все від нас залежне, щоб Україна і надалі мала підтримку західного цивілізованого світу.

Я також хочу привітати наших співгромадян з великим святом Вербної неділі, яке вчора святкували українці. Вже за тиждень ми святкуватимемо Великдень і вперше за 333 роки українці підуть освячувати кошик у власну незалежну автокефальну Православну Церкву України.

Також, незважаючи на тягар війни, у регіонах відкриваються сучасні школи, дитячі садочки, ремонтують дороги, створюють модерну європейську інфраструктуру. Це стало можливим завдяки реформі децентралізації. Сьогодні місцеві бюджети сукупно мають більше грошей ніж державний –  52 проти 48. Навіть в мирний час ніхто з українських президентів не віддавав кошти з Києва на місця. Наприклад, у 13-му році частка місцевих бюджетів складала всього 18 відсотків. Тим унікальніший досвід України, коли в умовах зовнішньої агресії Президент Петро Порошенко успішно втілив цю реформу разом з українцями.

А ще популяризація української мови, української книги, пісні та кіно, потужна деколонізація і відродження національної ідентичності українців, зони вільної торгівлі з ЄС, Канадою та іншими країнами. Впроваджено сучасні стандарти інклюзивної освіти, Україна зробила неймовірний стрибок у рейтингу Doing Business, створила унікальну і незалежну антикорупційну інфраструктуру та заклала фундамент ключових державотворчих реформ. Тому, коли хтось каже, що Україна змарнувала 5 останніх років, значить цей хтось просто стояв осторонь і блазнював весь час, поки мільйони українців на чолі з Петром Порошенком захищали, реанімували і відбудовували Україну.

Команда Петра Порошенка буде продовжувати втілення стратегії європейського вектору розвитку держави, і ми будемо відстоювати кожне з перелічених надбань і  від ворога, і від некомпетентності, і від усіх бажаючих реваншу в Україні.

 Що стосується порядку денного. Передусім  вже цього тижня парламент повинен завершити розгляд поправок до законопроекту  про функціонування української мови як державної та ухвалити його. Звичайно, наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Вчора Президент Петро Порошенко вкотре наголосив, що підпише Закон про мову. Захист і розвиток української мови – це невід'ємна складова національної ідентичності та національної безпеки, яку ми нікому не дамо виносити за дужки.

Також ми повністю підтримуємо розгляд законопроектів зі сфери національної безпеки і оборони, особливо законопроекту  про протимінну діяльність (10180). Це надважливо для розмінування і для збереження життів  мешканців українського Донбасу.

Крім цього, ми повністю підтримуємо пропозиції, які висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, які стосуються реформи парламенту. Наша  фракція буде підтримувати ці законопроекти.

Також просимо розглянути законопроект 9532 про режим спільного транзиту, який  вже нарекли "митним безвізом", законопроект про захист прав власників багатоквартирних будинків.

І насамкінець. Можна 30 секунд, будь ласка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Ми повністю підтримуємо, що вже в цей четвер парламент ухвалить і наша фракція буде це повністю підтримувати і голосувати, законопроект по підтримці весняної, того,  що  навесні 2020 року в нас відбудеться весняна сесія Парламентської асоціації НАТО. Це є надважливою  подією  і, звичайно,  ми будемо це підтримувати і голосувати.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую.

Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги! В Україні пройшли демократичні вибори Президента, і це визнаний факт. Точно так само, як і  усі  попередні виборчі кампанії, починаючи з 2014 року. Ми маємо повне право стверджувати, що Україна іде сталим курсом демократичної держави. Висока громадянська активність на виборах є підтвердженням віри людей в майбутнє нашої країни, це має усвідомлювати кожен з нас, про це має пам'ятати наступний Президент.

Окремо хочу звернути увагу на те, як Президент Порошенко гідно прийняв результат вчорашнього голосування. Також хочу наголосити на персональному внеску Петра Порошенка у ті позитивні і небувалі перетворення, які пройшла Україна попередні 5 років.

Від себе особисто, від фракції "Народного фронту" і від лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка хочу подякувати Петру Порошенку за 5 років спільної праці. Так само маю наголосити на тому, що значна частина наших досягнень була ініційована і реалізована коаліційними урядами та завдяки активній роботі фракції "Народного фронту" у Верховній Раді. Безвіз, енергетична незалежність, захист української мови, протидія російській пропаганді, санкції проти Росії, макроекономічна і фінансова стабільність, пріоритетне фінансування українського війська, реформа освіти і МВС –  це ті результати, якими завжди буде пишатися "Народний фронт".

Перед новим Президентом буде велика відповідальність за країну, адже виклики і амбітні цілі нашої держави залишатимуться такими ж. Сфера відповідальності Президента чітко прописана в Конституції: безпека, армія, захист прав і свобод, зовнішня політика. Президент зобов'язаний дотримуватися Основного Закону. Також в Конституції чітко зазначено, що наша ціль – НАТО і Європейський Союз. Такою є воля українського народу, ніхто не зможе зрадити курс України у НАТО і ЄС, курс на національне відродження.

Наголошую: навіть не варто робити таких спроб. Ті, хто хотів розвернути нашу державу в інший бік, зараз переховується за межами України. Це наука для всіх, хто забажає діяти всупереч волі українського народу.

Після президентських виборів відбудуться строкові парламентські вибори. Вибори пройдуть у жовтні 2019 року, як передбачено Конституцією України. Від цих виборів буде залежати, якою буде нова парламентська більшість, яким буде новий уряд. Від виборів до Верховної Ради буде залежати, чи продовжимо ми шлях в НАТО і ЄС, чи будемо ми і надалі зміцнювати національну державу.

Не менш важливою буде конструктивна співпраця новообраного Президента з парламентом, коаліцією і чинним урядом у ці півроку до виборів Верховної Ради. Вже незабаром новий глава держави має заявити про свій порядок денний, про те, як Президент, уряд і парламент будуть разом працювати і вести країну до успіху. Нас чекає важка робота. Маємо почути про кроки нового Президента України в перші 100 днів, у перший рік і на весь термін. Нині Україна як ніколи потребує чесності і реалізму.

Новообраний Президент повинен знайти в собі сили звернутися і до тих виборців, які проголосували за його опонента. Він має довести, що посада глави української держави – це переживання за долю всієї країни, її минуле і майбутнє.

Наостанок зазначу, що ключове завдання новообраного Президента – повернення окупованих територій України і захист України від російської збройної агресії. Це найскладніше і водночас найважливіше завдання.

Хочу одразу наголосити, що "Народний фронт" не допустить сумнівних сценаріїв і небезпечних домовленостей з ворогом України. У спілкуванні з Кремлем кожне слово, не те що дія, має колосальну вагу. "Народний фронт" стоятиме насторожі від будь-яких спроб реваншу і капітуляції. Ми за будь-яких обставин захистимо всі здобутки України, які далися українському народу ціною поту і крові.

Слава України! 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Героям слава!

До слова запрошується голова фракції "Об'єднання "Самопоміч" Березюк Олег Романович. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні пані і панове! Сьогодні багато розмов про те, що суспільство розкололось. Воно не розкололось, воно об'єдналось. Воно об'єдналось навколо ідеї волі, справедливості, добробуту для себе і своїх дітей. Хіба інакше хочуть люди в країні? Ні.

В країні сталася неймовірна річ, яка ще не ставалася жодного разу за новітню історію української державності: в межах закону відбулася "виборча революція": небувалим відсотком люди проголосували "проти", проти шахрайства, брехні, грабунку людського бюджету! Люди не проголосували проти доброго. Люди відірвали від корита тих, хто до бюджетного корита приліз і, прикриваючись цінностями національними, вірою, хотів пограбувати людей. Не вийшло! Це дуже повчально. Український люд є розумним, розумнішим за владу, яка залишається олігархічно-бандитською.

 До речі, рейтинг новообраного Президенту дорівнює антирейтингу ще чинного Президента. Фізика працює. Але, проваливши корупційну владу, відігнавши від корита, люди поринули в безодню: безодню невідомості, безодню білого екрану, на яку вони проектують свої бажання. Чи є сьогодні довіра до нового Президента? Ні, є кредит довіри. Чому нема довіри? А довіри не буває без дій. І сьогодні люди чекають.

Що хочуть люди? Того самого, люди хочуть справедливості, люди хочуть, щоби ті, що крадуть, були в тюрмі, бо до того всі обіцяли це – жоден, включно з останнім, не зробив. І люди чекають на те.

Що для цього треба зробити, і парламент сьогодні має це зробити? Позбавити недоторканності суддів, позбавити недоторканності себе, позбавити недоторканності і Президента України. Бо це справедливість –  бути в рівних умовах з людьми, які живуть в країні.

Що ще хочуть люди? Люди хочуть спокою, люди не хочуть війни. Але для цього люди хочуть, щоб воїн був пошанований в країні. І люди хочуть знати, хто покараний за Іловайськ і Дебальцеве? І що там сталося, і чи це не повториться?! Адже там були вбиті українські хлопці, які захищали українську землю. І хто керує військом до сьогоднішнього дня?! Люди хочуть мати якісних полководців, які захищають Україну і людей, а не чинну владу біля корита.

Що зробив минулий Президент неправильно із самого початку? Він очолив олігархічний консенсус і завалив економіку України. Якщо вибраний Президент України буде референтом або помічником, або координатором олігархічного альянсу, з ним буде те саме! Бо з олігархами в економіці не  буде економіки.

Сьогодні тут розказують про уряд  поганий олігархічний. А хто голосував за бюджет цього уряду, який годував олігархів? Ті, хто сьогодні проти цього уряду виступають. Беззаперечно, уряд цей має піти!

Хто його має обрати? Його має обрати новий легітимний  парламент. Але я підкреслюю, легітимний парламент, який проголосує проти того, що він буде…  який проголосує за те,  щоб він  був недоторканним чи проти цього, який проголосує  новий Виборчий кодекс, в якому всі будуть рівні, на пропорційній основі, з відкритими списками.

Парламент має проголосувати і Закон про Президента України, де буде відповідальність  Президента і де буде імпічмент Президента.

Парламент, беззаперечно, має проголосувати і показати свою єдність Закон про мову. І парламент має почати руйнування олігархічного консенсусу і проголосувати Закон  8626. Покажемо, що ми  зруйнуємо схему "Роттердам плюс"…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …яка є  показовим  прикладом, показовим прикладом помилки ще чинного Президента, який очолив олігархічний консенсус. І яка покаже майбутньому Президентові, що  його  успіх в тому, щоб економіка працювала на людей і державу.

Закон про мову, Закон про Президента, Закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками і Закон, який руйнує  "Роттердам плюс" і Дюссельдорф…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

Тимошенко Юлія Володимирівна, "Батьківщина", будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня всім! Я хочу привітати Україну з завершенням  президентської кампанії, а саме головне – з отриманням ще одного шансу на зміни.

Ми всі з вами дуже добре пам'ятаємо, що такий шанс був отриманий в історії новітньої України декілька разів. Після Помаранчевої революції відкрилося вікно можливості і змінити все, але цей шанс був бездарно і абсолютно злочинно втрачений. Другий раз люди вибороли собі таке право після Революції Гідності, поклавши за це життя своїх дітей, своїх близьких. Цей шанс не просто був втрачений, а він був просто ганебно і принизливо злитий свідомо.

І зараз третій шанс, який люди собі здобули мирним шляхом. І які би зараз переможні реляції і якісь квітасті звіти не були проголошені поки що ще тією владою, яка в кабінетах, цим змінам, цим реформам і всьому іншому оцінку дав народ від сходу до заходу: 75 відсотків людей чітко сказали, що все, що відбувалося п'ять років,  це було проти них.

І зараз постає питання, як ці зміни робити? Люди не будуть чекати роками після цих виборів Президента на зміни. І тому нам потрібно повернутися до спільної відповідальності за ті зміни. І якщо хтось буде злорадно за спиною нового Президента стояти і чекати, поки він помилиться або провалить ці зміни, в тому числі  в більшості парламентській,  це буде абсолютно проти людей.

І тому я хочу, перше, звернутися до всіх своїх колег в парламенті. Щоби парламент, якому ще працювати півроку, не перетворився в гирі на крилах змін. І треба негайно дати можливість новому Президенту поміняти силовиків: Генерального прокурора, Голову Служби безпеки України, Міністра оборони – для того щоби чітко подивитися, новий Президент має політичну волю зі своїми новими силовиками притягнути всіх представників діючої влади, які були замішані в корупції за п'ять років, до кримінальної відповідальності. І це буде перший тест на зміни.

Друге. Чи треба терпіти існуючий уряд півроку? Я думаю, що не для того люди 75 відсотків віддали за зміни, щоб цей уряд терпіти ще півроку. Тому що це буде та сама політика приниження людей, та сама політика лобізму корупції, та сама політика несправедливості.

І тому, якщо у цього парламенту залишилася хоч крапля совісті, треба дати можливість сформувати новий уряд, який буде жити абсолютно в нових цілях і завданнях. І це буде означати, що невідкладні зміни мусять розпочатися сьогодні, а не завтра, післязавтра або через півроку. І парламент в цьому мусить відіграти важливу роль. Треба підставити плече, як сказав Президент вчора, новому керівнику держави, але не підставити це на прес-конференції плече для красивого слівця, а дати можливість здійснювати повноваження новому Президенту абсолютно по новій концепції змін в Україні.

І можу сказати також, що 25 відсотків людей проголосувало за діючу владу не від того, що вони її люблять чи вони її поважають, чи вони хочуть, щоб далі все продовжувалося як було, люди бояться за те, щоби не похитнулася наша суверенність, наша сильна позиція боротьби проти країни-агресора, наші абсолютно спрямовані на розвиток української нації питання, які вирішувалися 5 років, і треба це захистити.

І тому я думаю, що наш парламент мусить стати на захисті суверенітету України, нашої сили в протидії агресору. Жодної капітуляції! Жодних якихось несумісних з національними інтересами країни дій! І тут потрібні тимчасові слідчі комісії негайно прийняті, щоби були інструменти як протидіяти. І тому, зберігаючи силу нашої незалежності, силу українства, правильну стратегію на зміцнення нашої нації, правильну стратегію протидії війні, треба розкрити абсолютно всі…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Треба розкрити абсолютно всі можливості для змін і моніторити ці зміни, стати невід'ємною частиною тієї команди, яка ці зміни прагне і проводить.

І я хотіла би зараз заспокоїти всіх людей в Україні. Нам треба піти з цієї політичної війни всім і почати якраз той час, який всі чекали – це час відновлення і розвитку. І так буде.

Слава Україні!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

До слова запрошується Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую, шановні колеги.

Ви знаєте, я з великою цікавістю так само, як, думаю, мільйони українців, чекала сьогоднішньої Погоджувальної ради. Насправді Президент України Петро Порошенко і протягом 5 років свого президенства багато зробив для того, щоби країну зберегти, країну почати відроджувати, але і для захисту демократії, для свободи слова, яка також потребує від медіа відповідальності, а не від деяких тільки формування "чорного" такого  порядку денного. Але і в день  виборів Президент продемонстрував високу планку політичної культури, європейські принципи, коли в перші ж хвилини після оприлюднення екзит-полів подякував всім українцям, незалежно від того, як вони голосували на цих виборах, і визнав результати виборів.

Цікаво спостерігати за тим, як Захід аплодує сучасній демократичній Україні, як країни СНД заздрять сучасній українській європейській країні і в той же час тільки деякі українські сучасні політики, в тому числі на цій Погоджувальній  раді, демонструють те, що і демонстрували всі попередні 5 років, і не можуть вийти з цього образу постійної критики і абсолютно некоректної неєвропейської поведінки.

Власне сьогодні ті, хто намагалися образити Президента Порошенка таким чином ображали і тих 25 відсотків виборців, які підтримали усвідомлено вибір не тільки курс на ЄС і НАТО, а й усвідомлено дали високу оцінку тим зусиллям, які протягом попередніх 5 років владна команда робила для збереження країни. І я думаю, що оцінку цьому ще дасть час, але для декого, в тому числі в цій залі, це нездійсненна, незбагнена і вони залишаються у наративі минулого, що, звичайно, дуже шкода.

Шановні колеги, я хочу щиро подякувати Президентові Порошенку, що, усвідомлюючи всі ті ризики, які можуть відкритися перед країною 22 квітня, він наполіг на тому, щоби  ми заклали в Конституції дуже чітку норму про ЄС і НАТО. І дякую парламенту, який попри крики про те, що це передвиборчий популізм, за це проголосували. Так само, як і попри всі крики і битви про передвиборчий популізм, голосували за ті важливі реформи, необхідні для отримання безвізу, для отримання Угоди про асоціацію.

Я хочу відразу сказати, що, знаєте, ми вміємо добре працювати в опозиції, що довели в 2002-2004 роках і в 2010-2014-у, коли попередній владі, яка намагалася якось змінити курс України, чітко протистояли. І зараз ми не дамо жодного кроку ані антизаконним рішенням певних судів, ані рішенням судів, які планують зробити для того, щоби зупинити нашу євроінтеграцію і скасувати безвізовий режим, в тому числі в питаннях боротьби з корупцією.

Тому я хочу нагадати про необхідність голосування негайного про повернення до українського законодавства, до Кримінального кодексу статті про незаконне збагачення, тому що це один із ризиків втрати безвізового режиму. 

Так само ми дуже чітко моніторимо сьогодні всі ті рішення, які може винести Конституційний Суд, що стосується е-декларування. І давайте ми з вами покажемо той приклад, що в нас залишається 226 неперефарбованих голосів проголосувати за закон, який Президент визначив як першочерговий, про скасування е-декларування для громадських активістів.

Знаєте, шановні колеги, я з великою цікавістю спостерігаю за тим, як нова команда підтримала Мінські угоди Президента Порошенко як ті, які сьогодні є єдиним реалістичним планом повернення миру на Донбас. Я хочу нагадати, що в цьому парламенті в нас було багато критиків безвідповідальних, які мало розбираються в зовнішній політиці, тут "шашки літали" і таке інше, та і під час виборчої кампанії ми чули, що наративи багатьох присутніх тут кандидатів будувалися на критиці Мінських угод, на тому, що наступний Президент, він відразу знизить тарифи. А вже сьогодні, ще не пройшло і 24 години після виборів, ми чуємо, що Президент не відповідає за тарифи і Президент підтримує, майбутній, новообраний Мінські угоди. Це похвально.

І я хочу єдине, ще наполягти на тому, що Мінські угоди підписані в тристоронньому форматі: Україна-Росія-ОБСЄ. І ніхто не дасть жодного кроку ані російським сценаріям, ані новій команді робити кроки по легітимізації так званих псевдореспублік. Тому що на Донбасі немає ніяких…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. На Донбасі немає ніяких повстанців. Там є терористи, бойовики, як це визначив наш з вами Закон про реінтеграцію Донбасу, поданий, до речі, Президентом України Порошенком, за що йому також дуже дякуємо.

І я також наполягаю на тому, щоби ми з вами допомогли новій команді, яка тільки озвучила про те, що вони збираються знімати депутатську недоторканність, і проголосували за це вже в четвер. Я хочу наголосити, що цей закон прийнятий вже, повернувся з Конституційного…

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Оксана Сироїд, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановні колеги, шановні українці! Кожна людина, кожен громадянин України хоче бути успішним, він хоче успіху і для своєї держави, і насправді навіть для своєї влади. Щоправда, більшість людей думають, що чим більше повноважень, чим більше влади буде мати той чи інший орган чи та чи інша інституція, тим краще вони будуть працювати для людей.

Але вибори, наші сучасні вибори, які відбулися вчора, показали, наскільки це є ілюзорним уявленням. Сьогодні в Україні є 89 законів України, якими Президенту України надані неконституційні повноваження. Уявіть собі, гарант Конституції у 89 законах має повноваження понад ті, які йому надані Конституцією.

Більше того, сьогодні немає жодної ефективної процедури відповідальності для Президента, включаючи імпічмент, але не виключно з імпічментом. І як наслідок саме оця безвідповідальність і свавілля, вони стають фактично причиною провалу і неуспіху кожного Президента, якого ми маємо в країні.

І тому, напевно, час для нас всіх прийняти Закон про Президента, закон, який не буде обмежувати владу Президента, тому що влада Президента визначена Конституцією, але закон, який передовсім поверне гаранта Конституції в  русло самої Конституції. А крім того закон, який захистить майбутнього Президента, хто б ним не був, від впливу олігархів і дасть  йому інструменти відповідальності.

Я вважаю, що такий закон є тим, який може зробити будь-якого Президента успішним. І я сподіваюся на підтримку цього закону і нинішнім Президентом і Президентом, який буде на цій посаді в майбутньому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Луценко Ірина Степанівна – Представник Президента у Верховній Раді України. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні виборці, шановні колеги!  Президент України Петро Порошенко висловлює вдячність всім співвітчизникам за активну участь у волевиявленні, яке відбулося 21 квітня цього року, а також за підтримку впроваджуваної ним політики, в першу чергу зокрема щодо європейського і євроатлантичного курсу розвитку держави. Ці пропозиції були запропоновані Президентом Порошенком парламенту, парламент його підтримав. І команда Президента, залишаючись монолітною, буде стояти на позиціях захисту вибраного курсу держави і підтриманого українським парламентом. 

Вибори Президента України  пройшли  у відповідності до міжнародних стандартів, були вільними і прозорими. На жаль, на сьогоднішній день Україна знаходиться і далі в стані  війни з російським агресором. Але при Президенті Порошенко Україна не програла, а виграла війну за збереження державності і цивілізаційний вибір українського народу щодо названого мною курсу на Європейський Союз і НАТО. При Президенті Порошенко Україна змогла зробити низку реформ, які команда Президента  Порошенка буде продовжувати захищати і розвивати наступні 5 років, балотуючись в парламент через півроку і продовжуючи цей курс.

Це і реформа децентралізації, яка проявила не жадібність сьогоднішнього Президента, а його бажання і можливість віддавати частину як фінансових, так і владних повноважень на місця. Це і посилення реформування, і перехід української армії на стандарти НАТО, що за Президента Порошенка привело до того, що українська армія на сьогодні входить в 10-топ найсильніших армій Європи. Це і "Нова українська школа", це і медична реформа, це і реформа сільської медицини, це і реформа енергетичного сектору. Це і енергоефективність, яка започаткована на сьогоднішній день. Це і безвізовий режим.

І загроза відміни електронних декларацій носить загрозу і відміни безвізового режиму, яким уже на сьогоднішній день скористалося понад 10 мільйонів українців.

Це і реформа наших державних закупівель ProZorro, що дало можливість зекономити для українського бюджету за 2 роки понад 60 мільярдів гривень і що дало можливість будувати і нові дороги, і підвищувати заробітні платні нашим вчителям і медикам, і дало можливість підвищувати пенсії нашим пенсіонерам.

Це і боротьба з корупцією через створення нових органів. Це і підписаний Президентом України Закон про створення нового Антикорупційного суду, що продовжить боротьбу з бідністю через боротьбу з корупцією в Україні. Це і впровадження нових стандартів української національної безпеки. І багато-багато іншого, понад 15 реформ, започаткованих при Президенті Порошенку.

Але на сьогоднішній день Президент зокрема застерігає Верховну Раду України, яка повинна на сьогодні зіграти ключову роль в цей місячний період спокійної передачі повноважень від одного Президента до іншого Президента. Власне тому фракція "Блоку Петра Порошенка" і в першу чергу Президент Порошенко, сьогоднішній, закликає, що в період передачі влади важливу роль повинна виконати Верховна Рада України. А тому закликає парламент підтримати запропоновану спікером парламенту Андрієм Парубієм та головою Місії  Європарламенту з реформування Верховної Ради України Петом Коксом реформи, спрямованої на укріплення  ролі Верховної Ради України.

Беззаперечно, Президент Порошенко закликає Верховну Раду сконсолідуватися і підтримати Закон про мову, який він з великою честю підпише в найближчий період, як тільки ми проголосуємо це питання в парламенті.

У нас є незавершені і зміни до Конституції, які повернулися з… і які потрібно проголосувати – це і перейменування Дніпропетровської області в Січеславську, це і закріплення перейменування  Кіровоградської області на Кропивницьку, це і питання, пов'язані із незаконним збагаченням. Ми повинні прискорити роботу робочої групи і обов'язково напрацювати всі ці необхідні закони для того, щоб…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. …боротися з корупцією. Це і зняття депутатської недоторканності, про яку говорили наші колеги і члени фракції  "Самопомочі".

І окремо хочу подякувати нашій фракції "Батьківщині", яка підкреслила про те, що роль Президента Порошенка за цих 5 років є визначною, адже протягом цих 5 років Президентом Порошенком було зроблено дуже багато кроків...

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кубів Степан Іванович – Перший віце-прем'єр-міністр України. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ми вдячні героям, що сьогодні ранком, 22 квітня, як і більше п'яти років вони на сході гідно і чесно захищають мир для української держави, Європи. Працьовиті громадяни працюють у звичайному людському житті і вимірі. Ми маємо велику і величну сильну Україну, вільну,  демократичну, з новим поколінням за 27 років відновлення української держави, з цінностями історичного 1180-річного  спадку.

Український народ зробив свій демократичний вибір в єдності  і цивілізованому прозорому вільнодумстві – це дякуючи вам, Андрію Володимировичу, це дякуючи парламенту, дякуючи Президенту України Порошенку, дякуючи уряду  України і тим, хто проводив свою роботу на дільницях. Дар від воїнів і волонтерів, а також пам'ять про Небесну Сотню і загиблих героїв на сході. Дар, за який заплачено високу ціну і здоров'ям наших воїнів, волонтерів, словами і справами підтримали Україну на наших міжнародних робочих площадках серед наших партнерів і друзів.

Демократичні вибори, яких не отримав анексований Крим 5 років тому, і в Україні відбулися у 2014-му, у 2019-му, а між тим місцеві і парламентські вибори. Вільні вибори у більшості мирних міст – це, мабуть, одна з ключових заслуг парламенту, уряду і Президента. Демократичні вибори, яких могло і не бути, тоді, у 2014 році разом з Майданом і воїнами на сході захистили Україну, став український народ.

Ми вдячні, що формувати державність і державу треба так, як будувати рідну хату: закладаючи у фундамент сильну економіку, повагу до свободи людини і волі, і віри. Україна – це історія і глибина,  якій немає початку і не буде кінця у всі часи, від пращурів, нащадків, від батьків до дітей, онуків. Україна – це те, за що варто боротися і заради чого жити, завжди в усьому з вірою у серці, щирості в роботі і в щоденних планах.

А попри всі питання уряд України сьогодні має чітку стратегію, яку ми разом з вами затверджували: державну допомогу проводимо і в децентралізації, будуємо лікарні, виплачуємо пенсії, ремонтуємо дороги і будемо відкривати нові заводи і створювати високооплачувані робочі місця, збільшувати експорт продукції, ІТ-індустрію. Ми зберігаємо економічне зростання вже більше 3 років. Після шаленого падіння у 2015-2016 роках ВВП зростає. Нагадую, сукупне зростання за 3 роки плюс 8,4 відсотка. Результату сприяв трирічний план уряду в  2016 році, а зараз оновлюємо до  2021 року.

Друге. Працюють і починають давати перші результати, які уряд зробив у соціальній сфері, в інфраструктурі, у міжнародній торгівлі, в інвестиційному кліматі, у світі ІТ-індустрії, експорту, інноваційно-модернізованій економіці.

Третє. Уряд реформує оборонний комплекс. За 3 роки ми розпочали, розширили виготовлення дизельних двигунів для української бронетехніки –  танків "Оплот", бронетранспортерів БТР-3 і 4. Ініціатива Мінекономрозвитку скасували для України дію Угоди країн СНД про стандартизацію в оборонці. Замість радянських ГОСТів в Україні продовжували гармонізувати стандарти з НАТО – новітні комплекси "Вільха" і "Нептун".

Іще раз уряд забезпечив підтримку української культурної спадщини. І Верховна Рада України, парламент була, є і повинен бути осередком втілення важливих змін саме зараз свою єдність з народом України, про що сьогодні говорили майже всі керівники фракцій. Держава і державність – це те, за що ми відповідальні. Сьогодні ми маємо історичний шанс врегулювати це важливе питання – інститут державності і національної ідентичності.

Щодо законопроектів 9532, 9417, 7433, 6303, 24-1 і ряд інших, які сьогодні є необхідними для промислового безвізу, для модернізації економіки, для режиму спільного транзиту, для…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. …для авторизованого економічного оператора, щодо захисту інвесторів на ринках капіталу, щодо адміністративно-територіального устрою, щодо посилення привабливості служби у місцевому самоврядуванні. І хочу сказати, що безпека – це дуже важливо і в енергетиці.

Слава Україні! Дякую. 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Героям слава!

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

І нагадаю, що сьогодні голови комітетів справа. І тому першому надаю слово для виступу Бакуменку Олександру Борисовичу. Будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Спасибі, пане Голово.

Я повністю підтримую те, що парламент повинен працювати стабільно, бо ми той буфер, який показує сьогодні суспільству, що парламент як найбільший сьогодні орган в країні має свої повноваження і потрібно, щоб він працював так, як ми працювали завжди – чітко. Підтримую те, що ми повинні прийняти Закон про мову і в нас є всі для цього шанси. Далі  порядок денний, що ви формуєте: і підтримка реформи парламенту, і законодавства виборчого.

Але хочу наголосити на тому, що це надважливо, але і важливо для людей сьогодні питання економіки. І парламент повинен приймати поряд з тими і розглядати економічні питання, в яких люди живуть кожен день. Тому я хочу трошки зупинитися в своєму виступі на тому законопроекті, який ми пропонуємо для парламенту: про основні засади державної агарної політики, державної політики сільського розвитку (9162).

Законопроект направлений на виконання євроінтеграційних зобов'язань України щодо приведення національного законодавства України законодавству  ЄС у сфері сільського  господарства та розвитку територій. По своїй суті він є Стратегією розвитку АПК та сільських територій, яка враховує вимоги вітчизняних агровиробників та наших міжнародних партнерів.

Тому прошу, щоб ми цей законопроект, колеги, підтримали, в порядок денний його внесли і далі проголосували.

Спасибі.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я тільки хочу наголосити, що в мене враження, що в нас питання аграрного блоку не проходили виключно з політичних питань. І тому я думаю, що ми вже наступного пленарного тижня. Ми так говорили на попередній Погоджувальній раді: і блок питань аграрної політики, і ПЕК можливо встигнемо трішки цього тижня, і блок місцевого самоврядування наступного пленарного тижня ми зможемо розглянути. І я дуже сподіваюсь, що цього разу отримаємо позитивне рішення.  Дякую дуже вам.

Амельченко Василь Васильович, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, щодо проекту розкладу пленарних засідань Верховної Ради на поточний тиждень у Комітету з питань бюджету немає пропозицій і зауважень.

Але в мене є пропозиція і прохання до Степана Івановича. Я розумію, що ми питанням децентралізації дуже багато зараз і уряд приділяє уваги, і парламент. Але все одно я не розумію, ми витрачаємо кошти на організацію виборів в об'єднані територіальні громади, чисельність яких сьогодні  до 5 тисяч чоловік. І ми завідомо розуміємо, що спроможність  цієї громади дуже є ризикованим, скажемо так, питанням, але ми продовжуємо витрачати бюджетні кошти для того, щоби створювати знову ж таки неспроможні громади.

Я розумію. Знайдіть, будь ласка,  співпрацю із обласними державними  адміністраціями, які дають висновки, які сьогодні не відповідають перспективним планам об'єднання територіальних громад в областях. І цей процес, мені здається, треба припинити і зробити так, щоб наші українські об'єднані громади були самодостатні, багаточисельні і ефективні для наших громадян, які там проживають.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам.

І до слова запрошується Марія Іонова – заступник голови Комітету з питань  євроінтеграції. Будь ласка. 

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Шановні колеги, я би хотіла розпочати з того,  що наш комітет буде до кінця  виконання наших повноважень відстоювати євроінтеграційний вибір наших громадян. І надважливим є саме збереження також новообраним Президентом, гарантом Конституції, тих темпів напрацювань і  роботи в напрямку, які Україна обрала – це інтеграція в ЄС і НАТО.

Тому   на виконання нашою країною Угоди про асоціацією з ЄС хотілось би почути більш конкретні відповіді і більш конкретно, які будуть подальші дії. Детальної інформації,  на жаль, поки що  немає.

Але все ж таки ми дуже очікуємо плідне співробітництво з парламентом в цьому напрямку, тим більше, що 20 квітня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про питання європейської та євроатлантичної інтеграції. І я вважаю, що парламенту, в свою чергу, варто також  відповідально ставитися до реалізації нашого домашнього  завдання в межах виконання зобов'язань, передбачених Угодою про асоціацію.

Дуже важливим є те, що дійсно  вибори Президента були абсолютно демократичними, змагальними і вільними – і це, я впевнена, засвідчать найближчим часом вже усі міжнародні спостерігачі. Тобто проведення виборів відбулися за європейськими цивілізованими стандартами.

Я хотіла би зазначити і попросити колег, щоб все ж таки в цей четвер – дуже важливо – ми ратифікували Рамковий договір між Урядом України і Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у Маріуполі (0218). Тому я би просила, щоб ми включили цей законопроект до порядку денного розкладу засідань на поточний пленарний тиждень. На комітеті ми оперативно розглянемо це питання. Я дуже сподіваюсь, у четвер ми це питання приймемо.

Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вам дякуємо.

І до слова запрошується Олександр Співаковський, Комітет з питань науки і освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги. Я хочу подякувати всім народним депутатам, політичним силам, які прийняли участь у парламентських слуханнях з проблем збалансованого розвитку людського капіталу, яке відбулося 10 квітня. Ще раз хочу сказати, що 977 людей – освітян і науковців – приїхали на ці парламентські слухання, це безпрецедентно. Про що йшла мова? Зараз профільний Комітет з питань науки і освіти готує відповідні рекомендації, які повинні і далі будуть затверджені під куполом Верховної Ради України.

Шановні колеги, я звертаю увагу, і, до речі, результати виборів ще раз показали велике невдоволення. Давайте подивимося, от просто прості цифри: 4 тисячі гривень – це базова заробітна плата вихователя в дитячому садочку, 4600 – вчителя в школі. Перепрошую, при всій повазі до Національної поліції, але базовий оклад в Національній поліції – 9 тисяч, а з урахуванням компенсації за житло – плюс 4 тисячі. Ну, так скажіть, будь ласка, я розумію, що поліція – це безпека. Але я перепрошую, що тоді дитячі садочки, що таке школа, що таке вищий навчальний заклад?

Шановні колеги, нам потрібно розвертатись. Профільний комітет про це чотири роки каже. Це ж стосується і стипендій. Можна критикувати і казати: це піар, це популізм і так далі. Та який це популізм? Це просто диспропорції, які існують в державі, а люди таким чином висловлюються. Вони не маргінали, вони не виходять і не блокують трибуни, а вони кажуть через голосування, що: "Ми невдоволені, є проблеми".

Шановні колеги, я закликаю, ми, я сподіваюся, в цю середу на комітеті розглянемо ці рекомендації, і прошу підтримати їх. Шановні колеги, це дороговказ, який ми повинні виконувати. Вчителі, молоді науковці, вони повинні тут залишатися і творити майбутнє України. Не буде цього – і далі буде продовжуватися ця ситуація.

Шановні колеги, я прошу вас…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 15 секунд завершити.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, це один з ключових елементів. Я навіть про інші речі не кажу. Але збалансований розвиток людського капіталу – це якраз те, що може забезпечити стабільний розвиток нашої України.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується Юрій Савчук, Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

 

САВЧУК Ю.П. Доброго дня, шановна головуюча, доброго дня, шановні колеги! Тут багато від наших колег було чути про початок і закінчення різних епох в нашій державі. Так-от я пропоную почати епоху, закінчити епоху латентної боротьби з корупцією.

Я пропоную таки дати можливість і заставити нами з вами створені антикорупційні органи: НАБУ, НАЗК, АРМА, САП і такі інші – таки правильно і конструктивно почати боротися з корупцією. Для того щоб в нас таки знайшлися чіткі відповіді на питання, там, енергетики, оборонпрому і так далі, і так далі, всієї тієї корупції, в якій сьогодні погрязла держава.

Тому, шановна головуюча, вважаю, необхідно цього пленарного тижня прийняти рішення на відправлення на доопрацювання Закону про Антикорупційну стратегію держави на 2018-2020 роки (реєстраційний номер законопроекту 8324).

Також хочу наголосити, що ми далі порушуємо, Верховна Рада продовжує порушувати антикорупційне законодавство України. Ми не провели слухання, які мали відбутися по закону України в Верховній Раді, і в цьому році ми знову досі не прийняли рішення про їх проведення. Тому прошу розглянути проект Постанови 10034 про проведення цього року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики України".

Також потребує розгляду законопроект 7276…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 15 секунд завершити.

 

САВЧУК Ю.П. …про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень.

Також, колеги, хочу оголосити, що комітетом підготовлений і буде подано на реєстрацію…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації і зв'язку. 

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги! В першу чергу я хочу  привітати з демократичними та прозорими виборами. І хочу надати професійну оцінку роботи наших органів забезпечення кібербезпеки. Державна служба спецзв'язку – Леонід Євдоченко, пан Демедюк – кіберполіція, підрозділи нашого ЦВК, які завдяки Закону про основні засади кібербезпеки, який був прийнятий в цьому парламенті, змогли захистити і провести фантастично технічно ці вибори.

Я хочу професійно подякувати всім тим, хто захищав від кібератак, від іншого наші вибори. Це було зроблено професійно і завдяки тому закону, який прийняла наша Верховна Рада.

Друге. Новий Президент – нове майбутнє. Боротьба з корупцією. На жаль, ми так і не проголосували пакет цифрових законів: "Цифровізація вбиває корупцію". І я дуже хочу, вже закінчилися вибори, закінчилися ці чвари, абсолютно всі кандидати говорили про необхідність цифровізації, так давайте проголосуємо аполітичні закони з цифрового блоку.

Крім того я і зараз, і під стенограму готовий сказати, що з Закону 3549-1 ми прибираємо неконституційне призначення, коли Президент призначає Національного регулятора. І це є той компроміс, який повинні всі підтримати.

Мало того, з Закону 5285 ми візьмемо частину добрих намірів. Тому я хочу, щоб ми проголосували про цей пакет.

Ще хочу сказати, звернутися до Степана Івановича і до Кабінету Міністрів, дуже важлива роботи все вірно. Зараз Кабінет Міністрів прийняв порядок Інтернету в школи на мільярд гривень. Степан Іванович, ми довго з вами працювали, і в МЕРТі є інший порядок. Я хочу сказати, що такий проект, який зараз не до кінця зроблений.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 15 секунд завершити.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Його потрібно переробити. Тому що по нашим оцінкам, комітету, вартість проекту складає не мільярд, а десь 300 мільйонів гривень. І крім того, ми повинні отримати ще фінансове забезпечення від міжнародних організацій. Тому потрібно повернутися до того проекту, який є в МЕРТі…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, наступний виступ Ольга Богомолець – голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хочу, безперечно, привітати Україну з тим, що Україна отримала нового Президента. І сказати, що оцінку роботи діючої влади абсолютно чітко продемонстрували люди. І саме в цій оцінці величезна частина закладена тому шаленому обману, який відбувався з системою охорони здоров'я. Ці псевдореформи, які людям намагалися нав'язати як начебто реформу системи охорони здоров'я, а насправді лише доступ до сімейного лікаря і права вибору – ці речі і ці кроки не могли називатись реформою.

І я зараз звертаюсь до всіх: і до того Президента, який поки що продовжує виконувати свої обов'язки, і до народних депутатів –  будь ласка, припиніть блокувати реальну справжню реформу для людей, винесіть на голосування закони про загальнообов'язкове державне медичне страхування.

Скільки можна обманювати і казати, що відбуваються реформи, і в той самий час 70 відсотків онкохворих не мають шансів вижити, 70 відсотків хворих на серцево-судинні хвороби не мають шансів вижити, половина онкохворих дітей не має підтримки від держави. Давайте, будь ласка, припинимо брехати і обманювати людей, давайте будемо працювати і робити реальну реформу системи охорони здоров'я.

І тепер у мене запитання до всіх колег. Ви знаєте, вже третій раз я отримую програмку, що буде на цьому сесійному тижні, тут чотири закони по охороні здоров'я. Ну, для чого ми самі себе обманюємо? Ми ж не будемо це розглядати на цьому тижні. Буде лише Закон про мову. Для чого просто елементарно переводимо папір і займаємося самообманом?

І я все ж таки наголошую: нам потрібно повернутися до порятунку, збереження людського потенціалу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Нічого дорожчого в Україні немає! Не обманюйте людей, що йде медична реформа. Зробіть цю медичну реформу! Проголосуйте, нарешті, Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування, наблизьте Україну до європейської якості, до європейських стандартів надання медичної допомоги, а не до того, що відбувається зараз і називається реформою.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, наступний виступ –  це пані Южаніна, яка є головою Комітету з питань податкової та митної політики. Просимо, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, вчора за Петра Олексійовича проголосувало майже чотири з половиною мільйонів громадян України. Це важлива і вагома насправді підтримка тих важких реформ, які ми проводили протягом останніх 5 років при підтримці МВФ, Світового банку.

А щодо жадібності і бідності, то це явище не останніх 5 років зовсім, це всі роки незалежності держави нашої супроводжувало. І побороти це явище можливо тільки шляхом імплементації європейського законодавства в Україні, продовжуючи тісну співпрацю і з МВФ, і з Європейським Союзом.

І серед найважливіших питань, які зараз мають розглядатися в залі, це справді питання виключно економічного блоку. Тому і зараз, повертаючись до проекту розкладу засідань Верховної Ради на цей пленарний тиждень, хочу зауважити, що в четвер сплановано розгляд майже десяти законопроектів, які стосуються Комітету з питань податкової та митної політики. Всі законопроекти дуже важливі, але очевидно, що ми їх не зможемо всі розглянути.

І тому я хочу звернутися до вас, пані головуюча, щоб Голова Верховної продовжив на наступному пленарному тижні практику тематичного розгляду законопроектів. І це стосується, очевидно вже всім стало, як ніколи, ми маємо тісно зараз і якомога швидше розглядати питання економічного блоку. Це і податковий комітет, це і комітети два інших, які підготували дуже багато важливих законопроектів.

Я дуже прошу, щоб ми включили на розгляд на наступному пленарному тижні в першому читанні проект Закону щодо податку на виведений капітал. Ми маємо обов'язково його розглянути в першому читанні для того…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …для того, щоб до другого читання можна було врахувати всі пропозиції і дуже плідно попрацювати так точно, як працюємо зараз над проектом Закону до другого читання щодо авторизованих економічних операторів. Тому що ті думки, які лунали перед другим туром виборів щодо податку на виведений капітал, ми маємо зупинити негатив, який лився, знайти порозуміння і насправді прийняти вчасно цей проект закону…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую. Я абсолютно підтримую, тим більше під час всіх виступів, у тому числі представників інших фракцій, звучала необхідність звернути увагу на економічний блок законів. Звертаємося до секретаріату парламенту зробити цю пропозицію, викласти її для того, щоб ми могли в порядку денному зафіксувати цей блок якнайшвидше, якнайшвидше.

Будь ласка, я так розумію, наступний у нас пан Величкович, який представляє, Перший заступник голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Будь ласка.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги! 18 квітня у комітеті відбулися комітетські слухання на тему: "Молодіжне житлова кредитування – вклад у майбутнє європейської України". Учасники слухань наголошували на тому, що відновлення програми надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію та придбання житла є вкрай важливим для молодих людей. Оскільки відсутність реальних можливостей отримати власне житло призводить до невпевненості у власному майбутньому, пошуку кращого життя за межами нашої країни і як наслідок  погіршення демографічної ситуації в державі.

За наслідками проведених слухань комітет підготував відповідні Рекомендації Кабінету Міністрів України та органам місцевого самоврядування про забезпечення фінансування відповідної програми. Сподіваємось, що уряд почує комітет та зробить все для того, щоб програма забезпечення молоді власним житлом запрацювала.

Що стосується пропозиції комітету до порядку денного цього пленарного тижня. Просимо розглянути наступні законодавчі акти: внести їх в порядок денний і по можливості розглянути. Це проект Закону про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми" (реєстраційний номер 9523), яким пропонується продовжити дію експерименту здійснення патронату над дитиною, а саме фінансування оплати послуг патронатного вихователя та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам до 31 грудня 26-го року.

І також просимо підтримати і внести в порядок денний законопроект реєстраційний номер 9443 – це зміни до Закону "Про фізичну культуру і спорт" стосовно діяльності спортивної студентської спілки…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви завершили?

Будь ласка, наступний виступ, Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко. Прошу вас.

 

ДОВБЕНКО М. В. Дякую, шановні колеги.

Ми підтримуємо запропонований Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм порядок роботи на цей тиждень. Без сумніву, маємо завершити розгляд законопроекту про мову, низку законопроектів, що стосується безпеки і реформування парламенту. І поділяю точку зору пані Южаніної, що на черзі нас чекає дуже серйозний блок економічних питань. Без цього нам, без сумніву, буде дуже важко працювати на перспективу України, те, що потрібно для наших українських громадян.

І тут я хочу сказати, що комітет підготував до повторного першого читання законопроект 6303, який просить розглянути Кабінет Міністрів, і сьогодні про це сказав  Перший віце-прем'єр-міністр пан Кубів. Ми також очікуємо, що буде розглянутий законопроект 2413а щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг. І поділяємо позицію Кабінету Міністрів, яку теж сказав Степан Кубів, про те, що  нам треба  буде розглядати  9417. Комітет підготував його до першого читання. За цим законопроектом є в нас домовленість з Європейською комісією про надання другого траншу макрофінансової допомоги  для уряду. І ми вважаємо, що це треба негайно робити.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Дубневич Ярослав.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добрий день, шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Комітет з питань транспорту просить внести зміни в порядок денний в частині перенесення законопроекту (реєстраційний номер 7387 від 08.12.2017 року) про внесення змін  до деяких законів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів, який регулює питання перевезення небезпечних вантажів, у потенційно прохідний список  на ранкове засідання 25 квітня по можливості.

Прошу, Андрію  Володимировичу, тому що цей законопроект вже багато часу стоїть в порядку денному, але до нього не доходить. Ми розуміємо, що розглядаються поправки  мовного закону дуже  важливого для країни, але по можливості, якщо не в ранкове, то  на  післяобіднє в четвер розглянути даний законопроект. Це важливий євроінтеграційний законопроект, який є необхідно приймати заради наближення  національного законодавства до європейських вимог.

А також прошу включити в порядок денний пленарного тижня проект (реєстраційний номер 2475а-д) про внутрішній водний транспорт, який підготовлено комітетом  для повторного розгляду. Мета  законопроекту –  відродження внутрішнього  водного транспорту, реформування його з урахуванням європейського досвіду, забезпечення використання транспортного потенціалу України.

У липні цього року виповнюється 75-а річниця  створення Української Головної Визвольної Ради. Зважаючи на надважливість цієї історичної події вношу пропозицію виокремити цей захід і прийняти окремо Постанову Верховної Ради про відзначення 75-ї річниці Української Головної Визвольної Ради і внесення Дня створення УГВР до переліку державних пам'ятних та історичних дат України.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Андрію Володимировичу, питання щодо гідного відзначення Української Головної Визвольної Ради, яка була створена у 1944 році, і 75-у річницю ми будемо святкувати, що дуже важливо для нашої держави, для України, для всього українського народу.

А також, користуючись нагодою, я прошу, Андрію Володимировичу, щоб запланувати в наступні сесійні тижні травня, червня…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярославе. Обов'язково заплануємо день інфраструктури.

І в мене є загальне просто звернення до всіх народних депутатів. Величезна кількість законів накопилась у нас і нам важливо буде їх ефективно проходити. Більшість з них є достатньо вивчені фракціями, тому необхідно, щоб усі підтримували пропозиції скороченої процедури. Якщо ми будемо рухатися динамічно, ми зможемо і ваш закон у четвер дійти, і зробити день інфраструктури. Просто дуже важливо на ефективну роботу в парламенті, бо кілька тижнів вибори накладали нам емоції, а зараз, мені видається, ми можемо працювати системно і якісно.

Будь ласка, Сергій Каплін.

 

КАПЛІН С.М. Шановні співвітчизники, якщо ви уважно спостерігали за перебігом Погоджувальної ради, ви побачили, як більшість лідерів політичних партій і фракцій у парламенті кинулися в обійми чи почали обіймати новообраного Президента і всі зараз намагаються йому допомогти.

Так от я вам всім, хто до мене виступав, розповім, як ви йому можете допомогти. Саморозпуститися і дати можливість українському народу сформувати через місяць-два новий уряд, нову Верховну Раду і почати в країні нову економічну політику.

Це ключовий запит українського народу. Вони голосували не за "ЗЕ", а за гідну "ЗП" – зарплату, за гідну пенсію, за нові робочі місця і за мир над головою. А він може бути тільки тоді, коли його виборють люди, які мають гідну зарплату, гідну пенсію і нові робочі місця.

Я нагадаю, що 2 роки тому, шановний пане Голово, я і Сугоняко написали заяву про вихід з коаліції "Європейська Україна". І може, нарешті, ви за 2 роки оголосите цю заяву, і це стане приводом для розпуску парламенту нині діючим Президентом Петром Порошенком. І ми з вами запустимо повномасштабну кампанію справжнього, реального перезавантаження української влади.

Ми сформуємо новий уряд, ми призначимо нових міністрів, ми почнемо справжню, нову європейсько-орієнтовану економічну політику в державі, де не буде мізерної, нікчемної пенсії розміром півтори тисячі гривень, де не буде принизливої зарплати розміром 4 чи 3, чи 2 тисячі гривень, де будуть хоча б напів'європейські соціальні стандарти. Я вважаю, це задача і єдине, що може зробити сьогодні українська влада, нинішня українська влада для українського народу – саморозпуститися. Без нової Ради не буде нової пенсії і нової заробітної плати.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КАПЛІН С.М. І друге. Новообраному Президенту і поки що існуючій коаліції, Кабінету Міністрів я хотів би нагадати про заяви пана Гордієнка дворічної давнини. Я вважаю, сьогодні є всі підстави до них повернутися, і якщо хочеться розслідувати злочини і корупцію в країні, то там гарно виписані усі корупціонери і всі їх злочини, розслідувати і кинути за ґрати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, Комітет з питань промислової політики і підприємництва підготував до розгляду в залі низку стратегічних економічних законів, спрямованих на створення робочих місць, залучення інвестицій, збільшення експорту українських виробників за кордон. Зокрема треба невідкладно розглянути законопроект 10183. Пане Голово, шановний пане Голово, 10183 – це промисловий безвіз для українських виробників, треба негайно його приймати, розглянутий комітетом. Це збільшить український експорт.

Друге – це Державна космічна програма на 2019-2023 роки. Не можна з цим зволікати. Україна має не лише залишитися в елітному клубі космічних держав, а має суттєво посилити свої позиції, і космічна програма є один з  інструментів.

Третє.  Є рішення комітету, повторне звернення до вас,  шановний  Андрію Володимировичу, поставити нарешті на розгляд чотири законопроекти, спрямовані на захист  малого бізнесу, прибрати те свавілля з перевірками у сфері праці, яке сьогодні існує і створюється корупційний тиск на бізнес. Законопроекти 5711, 6489,  7326 і 8277 за численними зверненнями Асоціації підприємців мають бути негайно розглянуті парламентом.

Четверте.  Законопроект 7372 про державну реєстрацію всеукраїнських громадських об'єднань. Сотні звернень з усієї України. Треба негайно його приймати, бо там дуже гостра колізія, яку треба виправляти.

І нарешті звернення Федерації роботодавців України – Маніфест роботодавців – передбачає  абсолютно чіткі пріоритети: прийняти "Купуй України, плати українцям", індустріальні парки, безкоштовне приєднання до інженерних мереж. Це прискорить зростання української економіки і дозволить підняти зарплату українцям не на відсотки, а в рази. Це те, що треба робити невідкладно…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Бєлькова Ольга Валентинівна, будь ласка.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Шановний пане Голово, шановні колеги, всіх вітаю з закінченням  виборів. Очевидно, це має відкрити всім нам нові можливості для того, щоб ми піклувалися про ті ризики, великі ризики, які сьогодні у кожному комітеті всі спеціалісти бачать.

У сфері енергетики, на жаль, таких ризиків є дуже багато. Сьогодні зупинюся лише на двох, які, на мій погляд, будуть потребувати увагу як  діючого Президента, так і новообраного Президента, і вони повинні, ну, сконцентрувати свою увагу саме на цих викликах.

Перше, це питання  нафтопродуктів і постачання їх  найближчим часом в Україну. Згідно опублікованої на сайті уряду Російської Федерації Постанови 460-25 фактично встановлено заборону на експорт  до України російської нафти на нафтопродуктів. На сьогодні у нас в Україні в загальному балансі нафтопродуктів в 2018 році становило 43 та 57 відсотків, скажімо, диверсифікація постачання власного до імпорту, 11 та 89 – для дизельного палива та 24 та 76 – для скрапленого газу. Ситуація не є критична, але вона є фактично важливою і сьогодні потрібна увага для цього.

Не виключено, що російська сторона використає ситуацію не лише для дестабілізації економіки України, а й для просування на паливному ринку дружніх бізнес-груп через надання їм або афілійованим імпортерам окремих дозволів на ввезення палива до України. Цього не можна допускати, тому що це поставить на коліна фактично переговорні позиції Президента.

Для реалізації цих завдань по диверсифікації нам терміново треба створити робочу групу і прийняти Закон про стратегічні резерви нафти та нафтопродуктів. Це і вимоги європейських стандартів, Директив.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Дуже дякую. Це дуже важливо зробити вже вчора фактично.

Друге дуже чутливе питання, це фактично вже підготовка починається в усіх країнах ЄС, і в Росії в тому числі, до ситуації, яка склалася з відсутністю транзитного контракту. Це болюче питання, ми всі докладалися до його вирішення. Але якщо сьогодні не створити терміново робочу групу по оцінці всіх ризиків на нашій стороні, ми би закликали фактично…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Пашинський Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, я дуже радий, що закінчилась передвиборча гонка і тепер у нас буде можливість сконцентруватись на реальній законодавчій роботі і реальними реформами, а не фейковими популістськими гаслами.

Саме тому я інформую своїх колег і вас, пане Голово, що в даний момент реєструється законопроект про докорінну реформу військово-промислового комплексу. Цей законопроект має 4 блоки, хотів би окремо на них наголосити.

Пункт 1. Саме формування державного оборонного замовлення буде повністю змінено. І в основу закупівель в рамках державного оборонного замовлення буде покладена відповідна Директива ЄС для країн ЄС по закупівлі зброї.

Друге. Ми вносимо докорінні зміни в Закон "Про державну таємницю".  І фактично 70 відсотків державного оборонного замовлення не буде підпадати під Закон "Про державну таємницю" – це буде публічно, це буде гласно і це буде зрозуміло нашому суспільству, куди ми тратимо кошти.

Третє. Ми фактично відміняємо Закон Януковича про особливості управління підприємствами ВПК. Нагадаю, що цей закон Януковичем був прийнятий в 11-му році, з моєї точки зору, виключно з метою координації корупційних потоків.

Згідно уже прийнятому нашому Закону про національну безпеку Кабінет Міністрів повинен створити орган центральної виконавчої влади для контролю, координації і всі підприємства оборонпрому через створення профільних вертикально інтегрованих холдингів повинні стати і координуватися згідно Конституції Кабінетом Міністрів України.

І п'ята новація, яка там є, це ми розповсюджуємо на військово-промисловий комплекс норми Закону, знову ж таки прийнятому нашому, "Про державно-приватне партнерство"…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Це дасть можливість залучити не тільки фінансові інвестиції, але і наших стратегічних партнерів для створення спільних підприємств, які піднімуть рівень технологій в нашому військово-промисловому комплексі на світовий рівень. У нас є колосальні напрацювання, у нас є, що пропонувати для партнерства – це і ракетні технології, і все інше.

Я дуже прошу невідкладно поставити його в порядок денний, проголосувати і прийняти за основу та в цілому.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Сергію.

Але, наскільки розумію, його ще немає в порядку денному сесії і тому він не може зараз бути в порядку денному, але в четвер відразу після мовного питання буде блок безпеки і оборони.

Давайте ми перед тим, як заходити в блок безпеки і оборони, зробимо блок питань, які треба включити в порядок денний для прийняття рішення. І я даю доручення Апарату, власне. І цей закон один буде з тих, які ми включимо для прийняття рішення, як, до речі, ще по одному із законів про реформу парламенту нема рішення Комітету з питань Регламенту. Я зараз даю доручення розглянути в середу. І так само ми його поставимо в розділ "Включення в порядок денний для прийняття рішення".

Отже, доручення Комітету з питань Регламенту. Сподіваюся, ви свій в середу теж зможете на комітеті прийняти і ми зможемо його включити в порядок денний і відразу в той самий день перейти до розгляду. Є ваш блок і, очевидно, ви маєте повноваження той блок заповнювати тими законами, які комітет визначає як прерогативні. Дякую вам.

Микола Княжицький, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я хотів теж від своїх колег з Комітету з питань культури і духовності подякувати Президенту Порошенку за ці 5 років. Нам вдалося прийняти вкрай важливі закони, які дозволили відродити український кінематограф, започаткувати роботу Українського інституту книги, через прозорі конкурси призначити на посади в заклади культури нових сучасних людей, які змінюють їх, створити Культурний фонд, який дійсно підтримує українську культуру всюди в Україні. Ще раз хочу подякувати.  

Виклик, який перед нами стоїть на цьому тижні, вкрай серйозний і відповідальний – ми маємо прийняти законопроект про мову. Як ви знаєте, Президент Порошенко сказав, що він підтримає цей законопроект, і дякую його фракції за підтримку.

Теж, як ви знаєте, вчора Володимир Олександрович Зеленський, який здобув найбільше голосів під час останніх виборів, заявив, що він підтримує статус української мови як державної і як майбутній гарант буде це підтримувати. Тому відповідальність українського суспільства не ділитися на тих, хто за кого голосував, а розуміти, що сучасну українську державу без підтримки української мови ми не побудуємо.

Закон, який ми приймаємо, жодним чином не втручається в приватну сферу. Хочу ще раз просто спростувати всі фейки, якими намагаються ділити українське суспільство. Він лише зараз захищає статус української мови як державної так, як вона захищена в Польщі, в країнах Балтії, в Росії і в більшості європейських країн.

30 секунд, будь ласка, додайте, коли завершиться. А, ще є в мене.

Отже, як ми будемо працювати на наступному тижні? В понеділок і вівторок, як сказав Голова Верховної Ради, ми маємо завершити розгляд поправок. В середу ми зберемо комітет, запрошую на комітет представників всіх парламентських фракцій і груп для остаточного обговорення того варіанту закону і тих правок, які, можливо, нам ще раз треба буде внести в зал у голосуванні в четвер. Вірю, що в четвер ми проголосуємо цей закон…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Запрошую всіх українських громадян прийти до Верховної Ради в четвер 25 числа о 9 годині ранку підтримати прийняття цього законопроекту. Наша солідарність і наша підтримка для нас і для всього українського суспільства є вкрай важливою.

Ще раз хочу подякувати всім присутнім в залі, всім керівникам фракцій і груп, які висловилися за підтримку законопроекту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки ще раз уточню для голів фракцій, хто лишився. Пане Ярослав, щоб до середи ви подали свої пропозиції, які є до закону. В середу буде рішення комітету, воно буде опубліковано, роздано народним депутатам, щоб в четвер в залі не виникало дискусій.

Ми фактично в четвер маємо з ранку виступити від фракцій і відразу переходити до голосування. Голосування буде здійснюватися, як і під час усіх наших масштабних реформ, буде спочатку повернення до тих правок, які комітет вважає необхідно підтвердити, і потім пропозиції комітету по новій редакції тих чи інших правок. Тут треба, щоб всі були уважні і щоб всі були на місці. І я впевнений, що усі будуть на місці в четвер для прийняття цього закону.

Ганна Миколаївна Гопко. Будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні українці!

Дійсно, хотілося б підбити підсумки за ці 5 років із чинним Президентом України Петром Порошенком. Нам вдалося дати відсіч збройній російській агресії. Нам вдалося втримати санкції проти Кремля. Нам вдалося почати судові позови і отримати навіть там перемогу в багатьох інших питаннях. Нам вдалося спільно наближатися до Європейського Союзу через Угоду про асоціацію, безвізовий режим. Наблизитися до стандартів НАТО і зокрема закріпити в Конституції стратегічний курс на повноправне членство в ЄС і НАТО. Ми також отримали Томос.

І я думаю, що це ті історичні масштабні події, які увійдуть в історію, і, можливо, не сучасники, але пізніше це оцінять ті люди, які будуть, наступні покоління, виборювати міцність української держави.

Тепер, колеги, з новообраним Президентом нам важливо, перше, продовжити курс на зміцнення національної державності, на відновлення територіальної цілісності і на інтеграцію в ЄС і НАТО. Тому Комітет у закордонних справах готовий і чекає разом з Комітетом з євроінтеграції зовнішньополітичну команду Президента Зеленського для того, щоб оговорити стратегічні пріоритети, зокрема Дорожню карту щодо набуття членства в ЄС і НАТО. Готується саміт в 2019 році, в грудні який відбудеться, саміт НАТО в Лондоні.

Я думаю, що дуже важливо, щоб парламентська дипломатія посилювала спільні наші завдання із новообраним Президентом. Тому ми будемо раді бачити його команду на засіданні.

Також ми чекаємо, що новообраний Президент буде представляти кандидатури на посади послів в комітеті ще до того, як ми ухвалимо Закон про Президента, який передбачає крім імпічменту зокрема і ці повноваження. І це якраз і покаже важливість співпраці з парламентом. І ми матимемо можливість рекомендаційним характером на попередніх консультаціях затверджувати найкращих послів в закордонні дипломатичні установи.

Також, шановні колеги, я хотіла б сказати, що надзвичайно важливо нам ухвалити…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Дуже важливо, щоб ми ухвалили в цьому скликанні Звернення Верховної Ради до ООН, Парламентської асамблеї ОБСЄ, НАТО, Ради Європи щодо засудження порушення прав корінних народів на території Російської Федерації. Бо саме там люди в 14-му році засудили путінський режим, який напав на Україну. І ми маємо показати свою суб'єктність через солідарність з тими народами.

І я сподіваюсь, новообраний Президент теж підтримає таке звернення. І чітко висловимо ми разом, як одна національна збірна в зовнішній політиці, солідарність з тими…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.

Шановні колеги, дійсно, громадяни України в абсолютно демократичний спосіб обрали собі нового Президента і всі зобов'язані поважати цей вибір. А як відноситися і чи поважати тих, хто таким чином з цим вибором скористався, це вирішить для себе кожен. Я впевнений, що в цьому і полягає і політична культура, і політична відповідальність.

Саме політично відповідально мають поводитись депутати Верховної Ради при розгляді надзвичайно важливого Закону про мову.

Також хотів би зазначити, що на розгляді парламенту, я сподіваюсь, найближчим часом будуть законопроекти, які розвивають і підтримують підприємства житлово-комунального господарства. Це законопроект 9406, закон, який дає можливість підприємствам житлово-комунального господарства закупати для власних потреб безпосередньо на ринку електричну енергію.

Також важливий законопроект 10228. Цей законопроект регулює якраз "Перехідні положення" під час введення в дію з 1 травня Закону "Про житлово-комунальні послуги".

Також хотів би звернути увагу уряду, шановний Степане Івановичу, наш Перший віце-прем'єр-міністр, неврегульованим залишається питання сталого постачання електричної енергії в Луганській і Донецькій області. І я просив би уряд відповідально ставитися і не зволікати з прийняттям системних рішень. На думку комітету, таким рішенням може бути визначення підприємством окремого постачальника із спеціальними обов'язками якраз для постачання електричної енергії в Донецьку, Луганську області. Я думаю, що таких рішень може бути декілька. І просив би уряд найближчим часом їх запропонувати.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Федорук Микола Трохимович. Я дам вам від комітету, оскільки немає голови комітету, від Власенка, а потім буде від депутатів. Виступайте, будь ласка.

 

ФЕДОРУК М.Т. Я, в принципі, не від комітету. Що стосується, якщо декілька слів від комітету, то просив вас, Андрію Володимировичу, все-таки поставити питання, які пов'язані (вони вже декілька десятків разів включаються в порядок денний) щодо перейменування й інші питання, і Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування".

А моє сьогоднішнє звернення до шановного Степана Івановича, до уряду. У Чернівцях управління Пенсійного фонду розміщено, розташовано (Пенсійний фонд обслуговує третину населення області), розташовано в п'яти  орендованих у комерційних структур приміщеннях, які знаходяться на відстані один від одного 8-10 кілометрів. Лише орендна плата в рік складає 3 мільйони гривень за оренду цих приміщень.

Сьогодні є можливість вирішити дане питання, ви, Степане Івановичу, знаєте це. Звільнилося приміщення управління Національного банку і є можливість перевести туди "Ощадбанк", тому що там є сховище відповідне, яке треба для користування Національним банком, а в приміщенні "Ощадбанку" розмістити Пенсійний фонд. Це буде дуже важлива допомога тим людям, які працюють в Пенсійному фонді і всім пенсіонерам Чернівецької області. Це надзвичайно актуальне, гостре і важливе питання. Прошу вас це питання вирішити. Ви знаєте його дуже добре.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, від народних депутатів – 5 народних депутатів. Я наперед зазначаю: Войціцька, Юринець, Острікова, Кишкар, Дерев'янко. (Шум у залі) Прошу? Таке було рішення Погоджувальної ради, що тих 5, які з самого початку.

Прошу?

 

ЛУЦЕНКО І.В. (Не чути)

 

ПАРУБІЙ А.В. У нас регламент закінчився 5 хвилин тому.  Так ми узгодили. Так.

Прошу, Войціцька Вікторія Михайлівна.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Доброго дня, шановні українці! Вчора ви висловили вотум недовіри гаранту корупції та позбавили його президентства. Але його корупційний спадок все ще залишається, в тому числі і славнозвісна формула "Роттердам плюс".

Мною ще восени минулого року був зареєстрований законопроект 8626, який має прибрати цю корупційну схему, він призведе до зниження ціни на електроенергію на 15 відсотків. Але дуже дивним чином саме друзі Порошенка, Ніна Южаніна, не виносять цей законопроект на комітет. І весь цей час ми платимо більше мільярда гривень корупційної ренти олігарху Рінату Ахметову.

Я закликаю і колег, і спікера парламенту сприяти якомога швидшому розгляду даного законопроекту в комітеті і винесення його в стіни парламенту, адже люди мають платити справедливі тарифи, а не збагачувати олігархів за рахунок власного збідніння.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Юринець Оксана Василівна.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Дякую, шановний пане Голово, шановні народні депутати. Напевно, сьогодні кожний має задуматися, що він має робити в країні, тому що вибори приходять і відходять, а країна залишається. І тому я хочу вам подякувати, що ви згадали про Постанову 10091, яка дуже важлива, яку необхідно прийняти, це про проведення Парламентської асамблеї НАТО у Києві у 2020 році. Це вперше в історії України і в історії НАТО. І наше важливе завдання сьогодні – це зробити, прийнявши цю постанову.

Чому це важливо? Це важливо з точки зору того, що євроатлантичний курс країни закріплений в Конституції. Я знаю вашу тверду позицію, пане Голово, і це було би дуже важливо після прийняття Закону про українську мову, прийняти саме цю постанову. Особливо в світлі того, що саме в четвер розпочинає своє засідання у Брюсселі 100-а сесія "Роуз-Рот" Парламентської асамблеї НАТО. І я сподіваюся, як весняна сесія у Братиславі, так і осіння сесія, яка відбудеться у Лондоні, де ми зможемо разом із парламентом запросити до нашої країни понад 500 делегатів…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Дуже дякую.

І кожного місяця ми зараз даємо звіти про готовність України до прийняття Парламентської асамблеї НАТО. Треба розуміти, що це робота, останній звіт, який треба буде здавати у грудні місяці цього року. Тому живімо країною, живімо майбутнім  нашої держави, не повертаймося в минуле!

Дякую. (Оплески)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я переконаний, ми постанову підтримаємо в четвер, я впевнений, це буде спільне рішення. Як Закон про мови підтвердить нашу тверду  позицію по утвердженню  і захисту всіх цінностей ідентичності, так і Постанова про НАТО  підтвердить, що український парламент на євроатлантичному шляху стоїть дуже твердо і твердо стояти буде  за будь-яких умов.

Будь ласка, Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Доброго дня, шановні колеги! Не про вибори, а про політичну волю до змін, зокрема до змін на митниці, яка сьогодні збирає більше 40 відсотків доходів державного бюджету. Я вважаю, що це якраз є маркером  антикорупційної політики нового Президента і євроінтеграції, адже митна політика – це курс на спільний митний  простір з Європейським Союзом.

І тут вкрай важливо зазначити, що ми всі хотіли "розлучити" податкову з митницею і створити сильну митну адміністрацію. І сьогодні, коли проходить конкурс на обрання керівника, то цей конкурс заблокований позовами народних депутатів на захист начебто порушених трудових прав Насірова.

Я дуже прошу уряд негайно подати апеляцію і забезпечити проведення конкурсу і запуск нової митної служби. 

Друга річ. Степане Івановичу, для чого ми з вами всі разом укладали Угоду про зону вільної торгівлі з Канадою? Для того, щоб бориспільські митники сьогодні стопорили вантажі, які йдуть з Канади в Україну? Чому…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Чому лист Посольства Канади на Міністерство фінансів і на уряд про ті безчинства, які сьогодні просто свавільно тлумачаться митниками, не розглядається і уряд не вживає ніяких дій, а тільки нам робить політичні заяви?  Я прошу звернути увагу на це і негайно провести нараду щодо листа-роз'яснення на митниці ДФС.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Кишкар Павло  Миколайович.

 

КИШКАР П.М. Дякую, пане Голово.

Насправді війна продовжується. А щодо Президента, який  складатиме повноваження, і для майбутнього, я втішений словами  керівника Комітету з питань національної безпеки і оборони, що врешті-решт за 5 років у комітету дійшли руки до, власне, тих речей, які прописані в коаліційний угоді. Хоча готовий дебатувати з ним щодо розсекречення програми розвитку військової техніки і оборони і скасування інституту спецекспортера.

Але насправді головний фронт зараз проходить в гуманітарній сфері і в парламентській залі – це питання прийняття Закону України про функціонування української мови як державної. Нагадаю вам, що парламент, ми відмовилися з вами виконувати положення чинного законодавства України щодо щоденної роботи під час дії воєнного стану, а такі норми прописані, ми проігнорували їх. Натомість Народний Рух України пропонує продовжити…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КИШКАР П.М. Продовжити роботу у вівторок до завершення розгляду законопроекту, який перебуває зараз у нас на розгляді, про функціонування української мови, хоч і опівночі завершити. Бо зараз іде війна! Не вчора, не завтра, а зараз війна і цей фронт проходить тут. Давайте проголосуємо у вівторок, бо поки будуть "перевзуватися", в четвер вже голосів не буде! Давайте голосувати у вівторок вночі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я тільки хочу сказати, до всіх звернутися, бо я трішки знаю, як збирати голоси і як приймати рішення. Якщо у вівторок о другій ночі буде негативне рішення, а хто буде нести відповідальність? А думаю, що в тому залі зацікавлені, більшість українська, щоб закон був прийнятий.

Ми знаємо, в четвер є найвищий рівень мобілізації. І я говорю, від сьогодні буду говорити кожен день, кожен день на сесії нагадувати, нехай виборці нагадують всім депутатам, того дня, в тій годині всім бути в сесійній залі. І кожен з нас, кожен, хто роками чекав, нагадую, хто роками чекав прийняття цього закону, має всі ці дні, всю енергію, всі сили віддати для того, щоб ми в четвер, як колись декомунізацію прийняли, ми змогли встати і заспівати "Ще не вмерла" після прийняття Закону про мову. І так буде.

Юрій Дерев'янко.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Юрій Дерев'янко, Партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, дорогі українці! Ми заборгували українському народу Закон про Президента і про порядок припинення його повноважень, і сьогодні дуже багато голів фракцій про це говорили. Хочу нагадати, що понад 300 депутатів підписали коаліційну угоду, де у 2015 році у першому кварталі цей закон міг би бути прийнятий, але до цього часу його немає.

Ми маємо зареєстрований законопроект 7248, 31 жовтня 2017 року він ще був зареєстрований, і прошу його також розглянути ближчим часом, тому що українці в цю неділю показали своє волевиявлення і фактично зробили такий "народний імпічмент". Але цього недостатньо. Ми маємо мати нормальну юридичну процедуру для того, щоби будь-якого Президента в разі, якщо порушується закон, порушується Конституція, можна було притягати до відповідальності.

Тому прошу цей законопроект розглянути найближчої сесійної…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Юрію, звучала справді думка про Закон про Президента, так само, як і Закон про безпеку. Я звертаюся, якщо будуть рішення комітетів на середу, ми поставимо в четвер в розділ "Включення у порядок денний для прийняття рішення". І якщо буде воля залу, ми їх розглянемо.

А ви долучіться до робочої групи, щоб були влагоджені всі спільні позиції. Бо, до речі, там же ж в тому законі може бути процедура імпічменту, для того не треба окремого закону. Він може бути, як мені доповіла пані Оксана, він є в структурі Закону про Президента.

Ігор Луценко, одна хвилина. І потім заключне – Степан Кубів.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, 75 відсотків результату Зеленського – це в першу чергу, я вважаю, компонента очікувань щодо справедливості в нашій державі, щодо кримінального переслідування злочинців, котрі, почавши при Януковичі, продовжували при Порошенкові.

Мною сьогодні подано постанову про висловлення недовіри Юрію Віталійовичу Луценку, Генеральному прокурору. Потрібно 150 підписів для того, щоб цю постанову було включено у порядок денний парламенту. Прошу всіх колег підтримати, це наш борг перед Небесною Сотнею, перед обов'язком захистити оборонку від корупції і так далі, і тому подібне. 150 підписів, я думаю, ми зберемо в найближчі дні.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

І дві хвилини Степан Кубів, і завершуємо, колеги.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, передав я ряд узагальнених питань у секретаріат. І зупинюсь на конкретних трьох питаннях.

Перше питання по пану Миколі Федоруку. Хочу сказати, що 6 днів тому за номером 321306/16189-03 ми передали в Секретаріат Кабінету Міністрів це рішення. Міністерство відпрацювало тиждень тому і передало. Я думаю, що в середу повинно воно бути прийнято. Процедурний аспект.

Другий аспект. По Луганську і по Донецьку водопостачання і інші комунальні послуги. Це питання непросте, і ми дійсно проводили, і, знаю, пан Зубко, і під моїм головуванням ми проводили ряд нарад, в тому числі проводив і по енергетичних питаннях інший віце-прем'єр-міністр. Є питання чіткого вирішення, але воно потребує і проектної документації, і часу, і зміни відповідно грошового кошту, але воно є на контролі в уряду.

Третє питання – щодо зони вільної торгівлі з Канадою. Перше. Президент Порошенко і Прем'єр-міністр Трюдо, і з нашої сторони уряд, представник я, і пані Фріланд підписали цю угоду і довго над нею працювали.

Друге. Ми відповідно з митницею працюємо.

Третє. Прозорий конкурс, пані депутатці я хочу сказати, оголосив уряд, а заблокували народні депутати, які подали в суд. І третє. Нехай народні депутати допоможуть, а не тільки критикують, своїм же колегам, які заблокували цей конкурс.

Хочу всім подякувати. І по НАТО. В частині Міністерства економічного розвитку, що стосується НАТО, блок, який ми відповідаємо, ми повністю підтримуємо, пані Ганно, комітет, ми підтримуємо пані Оксану Юринець і максимально допоможемо тому блоку.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже, колеги, репліка, 30 секунд, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Колеги, я думаю, що треба дивитися в майбутнє. Буде величезна Конференція з підтримки реформ в Канаді 3-4 липня. І я думаю, що треба вже заслухати на наступній Погоджувальній раді від уряду певне бачення, щоб туди і новообраний Президент, і уряд, і парламентарі поїхали як одна національна збірна на Конференцію з підтримки реформ. Тому що це можливість зафіксувати подальшу стратегічну підтримку західних партнерів, визначити пріоритети, щоб не було ніяких теж хитань і нерозумінь з нашої сторони.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Отже, колеги, всім плідної й успішної роботи сьогодні по фракціям. Ми обговорили порядок денний. Я сподіваюсь, на фракціях він буде обговорений, підтриманий і тиждень буде ефективний, і ми приймемо Закон про мову.

Дякую всім. Завтра чекаю в залі Верховної Ради  України. Дякую.