Погоджувальна рада

Опубліковано 04. 02. 2019

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

04 лютого 2019 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, запрошую всіх в зал для проведення Погоджувальної ради. Доброго ранку. Будь ласка, займайте робочі місця.

Отже, шановні колеги, ще не усі є, але я сподіваюся, що під час нашого засідання наші колеги долучаться.

Ми розпочинаємо нову, десяту сесію Верховної Ради України цього скликання. І очевидно, сесія буде непростою, як усі наші сесії: під час неї будуть проходити президентські вибори. І нам важливо забезпечити ефективну і дієву роботу українського парламенту.

Колеги, першим питанням, яке ми мали би затвердити, це питання порядку денного на цю сесію. І сьогодні я вношу порядок денний на основі пропозицій комітетів, але хочу зазначити, що ще не усі комітети подали свої пропозиції. І тому звертаюся до голів комітетів, і через Апарат ми дамо окреме звернення, щоб додали свої пропозиції.

Також звертаюся до фракцій, щоб дали свої пропозиції до порядку денного, проаналізували, щоб ми змогли їх врахувати. І якщо ми встигнемо це зробити до завтрашнього ранку, ми зможемо завтра затвердити порядок денний. Якщо комітетам необхідно буде почекати до середи, до своїх засідань, ми будемо мати шанс прийняти порядок денний сесії в четвер. Але завтра, відповідно, буде важливо затвердити тижневий порядок денний. Тут у великій мірі буде залежати від пропозицій і фракцій, і комітетів.

І я ще раз наголошую до представників і голів фракцій, щоб у нас не виникало дискусій в залі, подайте свої пропозиції у найближчий період, щоб ми змогли ваші пропозиції врахувати під час порядку денного. Наголошую, якщо пропозицій ще усіх не буде, ми затвердимо тижневий, я буду пропонувати затвердити тижневий, а в четвер, коли комітети у середу проведуть свої засідання, відповідно затвердити і на всю сесію порядок денний.

А на цей тиждень Апарат пропонує наступний порядок денний.

Перший блок – це блок питань національної безпеки і оборони. І дуже важливо, що значна частина тих законів – це приведення у відповідність українських звань і української армії до стандартів НАТО, до реформи Збройних Сил. І я сподіваюсь, що навколо питань безпеки і оборони ми зможемо об'єднатись.

І другий блок на завтра, який пропонується, це блок паливно-енергетичного комплексу. Це є 5 питань. І я сподіваюсь, що ми теж зможемо їх пройти об'єднано. І, пане Співаковський, після блоку паливно-енергетичного комплексу стоять два блоки з питань освіти. І я сподіваюсь, ми зможемо до них дійти, якщо буде планова робота сесії, і на цих питаннях ми зможемо змобілізувати і об'єднати зал.

Традиційно на середу пропонуються ратифікації, а також об'ємний закон – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції (6746). Законопроект, який має велику кількість правок. І ми по нашій традиції зможемо його пройти в середу і відповідно в четвер прийняти рішення після завершення обговорення.

І, колеги, на четвер пропоную розглянути, на моє переконання, один з ключових законопроектів – це внесення змін до Конституції з приводу стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і в НАТО. Хочу наголосити: це буде заключне, третє голосування, яке потребує 300 голосів. 300 голосів. І тому я звертаюсь до усіх фракцій до максимальної мобілізації в цей день. Це принципове питання і це важливе і позиціонування для України, і доведення про незворотність нашого шляху до НАТО, до ЄС. І я буду пропонувати, щоб ми в четвер розпочали нашу роботу зі змін до Конституції по членству України в ЄС і в НАТО.

І також наступне питання, яке є, яке ми не довершили попереднього разу, це проект Закону про внесення зміни до статті 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області. Хочу наголосити, що ми маємо два законопроекти: один, внесений Президентом, стосовно назви "Дніпро" і один депутатський стосовно "Січеславської області". 

В попередній раз ми не змогли об'єднати зал. Цього разу ми зможемо обидві пропозиції розглянути, провести рейтингове голосування і та назва, яка буде мати більшу підтримку, я думаю, ми зможемо об'єднатись і відправити її на розгляд Конституційного Суду. Тобто два об'ємних проектів закону змін до Конституції, вони мають спеціальну процедуру і це займе певний час. Але я переконаний, що ми зможемо пройти ці зміни.

І блок після того, який пропонується, колеги, це блок питання інформатизації. Ми не встигли розглянути його на завершенні попередньої сесії. Я наголошував і ще раз наголошую, що під час останнього візиту офіційного в Корею, там, власне, наголошували, що завдяки ІТ-технологіям країна змогла зробити той ривок, який ми називаємо "корейським чудом". І впевнений, що нам дуже важливо зробити поштовх в тому напрямку. Блок запропонований з чотирьох питань. І я сподіваюсь, що ми зможемо їх цього разу системно і професійно розглянути і прийняти рішення.

Такі пропозиції, колеги, на цей тиждень, які ми і проговорили і які були подані комітетом. І я запрошую вас до обговорення, до корегування, щоб ми змогли врахувати пропозиції фракцій щодо порядку денного. 

І нагадаю, сьогодні ми розпочинаємо обговорення від фракції "Блоку Петра Порошенка". І я запрошую до слова голову фракції Артура Герасимова.

Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, шановні українці, вітаю всіх з початком роботи десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Перед нами стоять амбітні завдання щодо поглиблення співпраці з НАТО і ЄС, посилення обороноздатності держави та підвищення соціальних стандартів. Ключовим завданням для українського парламенту є остаточне ухвалення запропонованих Президентом України Петром Порошенком змін до Конституції щодо неухильного курсу на членство в НАТО і ЄС. Це рішення, я впевнений, у четвер матиме підтримку значно більше ніж 300 українських парламентарів. Ми продемонструємо всьому світу реалізацію цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та Організації Північноатлантичного договору.

Сьогодні більше 60 відсотків українців підтримають вступ України до Європейського Союзу. Щоб нагадати депутатам, що вимоги незмінності європейського шляху це не формальна статистика, громадська організація "Солідарність" проводить всеукраїнську акцію зі збору підписів під зверненням до народних депутатів на підтримку змін до Конституції України. На сьогодні зібрано більше 1 мільйона підписів українців.

Безумовним пріоритетом цієї сесії, як і попередньої, залишаються питання національної безпеки і оборони. За підсумками минулого року українська армія закріпилась у десятці найсильніших в Європі. Маємо неухильно продовжувати законодавчу роботу, спрямовану на підтримку наших воїнів.

Тривожні новини доходять із РФ про стан українських політв'язнів, зокрема Павла Гриба. Повернення українських військовополонених моряків та незаконно засуджених бранців Кремля має бути постійно у фокусі як українського парламенту, так і міжнародної спільноти.

19-й рік стане для України своєрідним рубіконом: або ми будемо послідовними, рішучими і мудрими і продовжимо свій шлях до ЄС, або повернемося в орбіту Кремля і станемо свідками повільного, але безповоротного зникнення нашої держави. 100 років тому державність та свобода були втрачені. Зараз ми стоїмо перед вибором майбутнього і мусимо захистити той державницький фундамент, який українці заклали за останні 5 років: відроджено армію, культуру, національну гідність, партнерство із передовими  західними державами та релігійну свободу.

На форумі "Від Крут до Брюсселя" колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив: "Якщо Росія припинить бої – не буде більше війни. Якщо Україна припинить  боротися – не буде більше України".

Днями розвідка США оприлюднила звіт, де чітко зазначено плани Кремля: усунути від посади Президента Петра Порошенка та привести до влади проросійський парламент. Це доводить: основні ресурси ворог спрямував на втручання у виборчу кампанію в Україні для перемоги проросійських сил. Ніхто не сумнівається, що Москва прагне реваншу, тому на найближчих виборах необхідно пам'ятати: ми обираємо не просто Президента України, а Верховного Головнокомандувача армії, який мусить дати відсіч Путіну.

Нагадаю слова видатного українського дипломата, письменника і громадського діяча Юрія Щербака: "Головнокомандувачів не міняють під час битви. Це знала Великобританія Черчіля і Сполучені Штати Рузвельта. Їх не міняли".

 Не меншою загрозою, ніж зовнішня агресія, стають манівці популізму від більшості сьогоднішніх кандидатів. Але всі прекрасно знають, де буває безкоштовний сир і до чого це приводить. Ми увійшли у виборчу кампанію, тому хочу застерегти своїх колег.

Перше. Парламент не може перетворитися виключно на трибуну з виборчої агітації.

 І друге. Останнім часом іде багато сигналів майже з усіх областей України, що представники партії "Батьківщина", яку очолює кандидат у Президенти Юлія Тимошенко, розпочала кампанію по підкупу виборців зі збором персональних даних. Хотів би нагадати, чим закінчується для рядових виконавців подібні ініціативи їхньої лідерки. У Кілії, в Одеській області зовсім нещодавно активістка "Батьківщини" була засуджена на п'ять з половиною років ув'язнення саме за підкуп виборців під час виборів до ОТГ.

Що стосується законодавчої роботи, для завершення законодавчого забезпечення судової реформи нам необхідно прийняти проект Закону про адвокатуру і адвокатську діяльність, внесений Президентом України та визначений ним як невідкладний. Законопроект отримав позитивний висновок експертів Ради Європи, а запропонована ним структура органів адвокатського самоврядування визнана такою, що повною мірою відповідає європейським стандартам.

Також фракція Партії "Блок Петра Порошенка" просить доповнити перелік питань національної безпеки і оборони законопроектами 9307 та 9508. Особливу увагу колег просимо звернути на законопроект 9401, спрямований на забезпечення сприятливих умов залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс.

Також наша фракція просить на цьому тижні розглянути законопроект 9353 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування.

 І наостанок. Вже багато разів ми на Погоджувальній раді озвучували питання того, що ті парламентарі, які досі не є членами комітетів, мають нарешті отримати свої робочі місця в комітетах Верховної Ради. Це стосується нашого колеги Зварича, багатьох колег з інших фракцій. 

Андрію Володимировичу, просимо на цьому тижні нарешті це питання поставити і вирішити. 

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. І наостанок хотілося би ще раз підкреслити, що надважливим ми також вважаємо законопроект 9406, який ми, пам'ятаєте, не прийняли на січневому засіданні нашої Верховної Ради. Тому просимо також на цьому пленарному тижні розглянути можливість розгляду цього законопроекту в залі парламенту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Артур. Я цілковито згоден з вашою позицією, що вирішення кадрових питань – це є борг Верховної Ради. І необхідно провести консультації. І я згоден, що треба цього тижня спробувати це провести.

Але я нагадаю про ще один борг. Колеги, усім фракціям. У нас назбиралося призначення позачергових виборів величезна кількість. Комітет пропрацював і вибрав з них близько 30 тих, які не мають жодних застережень. І в мене теж є величезне прохання, щоб, можливо, не відтягуючи, можливо завтра після блоку безпеки і оборони поставити призначення позачергових виборів і проголосувати. Це є великий обов'язок Верховної Ради України. Двадцять всього. Це реально, це займе 10-15 хвилин. І я знаю, що в залі можуть виникнути суперечки і дискусії. Але давайте по цьому питанню відставимо їх в бік і дамо можливість місцевим громадам провести вибори.

І якщо ніхто не буде заперечувати зараз у виступах, щоб ми після блоку безпеки і оборони поставили призначення виборів, це займе реально до 20 хвилин. І змогли це провести, це теж великий обов'язок парламенту. І по ньому, я думаю, не буде жодних дискусії. Це моє і звернення, і прохання до усіх голів фракцій, до усіх народних депутатів.

Будь ласка. Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, колеги. В суботу політична партія "Народний фронт" провела свій з'їзд. Багато з вас з нетерпінням очікували нашого рішення щодо участі в виборах  Президента. Як державницька відповідальна сила ми вирішили боротися за нову  Верховну Раду. Боротися за перемогу на парламентських виборах і за формування нового уряду України. Ми не дозволимо розпорошити голоси патріотів на виборах  Президента. Водночас парламентські вибори  будуть моментом істини. Саме вибори до Ради стануть перемогою українців у боротьбі за свободу, незворотність реформ і недопущення реваншу.

Кремль хоче захопити Україну на парламентських виборах через перемогу реваншистів і популістів, для нього це мало б поставити хрест на реформах, зупинити побудову нової України. Путін сподівається заблокувати наш рух в ЄС і НАТО. "Народний фронт" цього не допустить.

Передвиборча турбулентність не повинна дестабілізувати державу, парламент та уряд мають не лише гарантувати порядок, а й продовжити ухвалення важливих законів. Зокрема Закон про державну мову, реформу сектору нацбезпеки, продовження енергетичних та інфраструктурних реформ, забезпечення макроекономічної стабільності.

Парламент і коаліція також повинні зосередитися на чесності і прозорості виборів Президента. Підкуп, фальсифікація чи адмінресурс більше ніколи не повинні визначати результат виборів – це наше з вами завдання. Маємо підтримати Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, він вкотре закликає парламент ухвалити законопроект щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Затягувати з цим більше не можна.

Звертаюся до всіх учасників президентських виборів. У передвиборчому запалі не забувайте: брехня, бруд, скандали працюють проти кожного з вас, проти нас усіх, проти цілої держави. Майте витримку і будьте відповідальними, війна не закінчилася, ворог не відмовився від своїх планів, ваші чвари  працюють на ворога і проти України. З виборів Україна повинна вийти тільки сильнішою – і це наше з вами завдання.

Тепер щодо завдань на цей пленарний тиждень. "Народний фронт" наполягає на розгляді законопроекту про українську мову як державну. Прийняття цього закону – це обов'язок цього парламенту, тим паче, що законопроект давно підготовлений комітетом до другого читання.

До президентських виборів маємо в четвер закріпити в Конституції незворотність нашого курсу до членства в ЄС та НАТО, і я переконаний, буде позитивне голосування.

Якнайшвидше розглянути законопроект МВС щодо виборчих правопорушень. Ми також повинні захистити вибори від московського втручання. Кремль, окрім війни і пропаганди, готує фальсифікацію виборів.

"Народний фронт" вимагає створити тимчасову слідчу комісію щодо розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії та громадян України і з нею пов'язаних. Ця комісія, зокрема, має розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ в Україні. Я звертаюся до народних депутатів: не бійтеся, не бійтеся агентів ворога, бійтеся оцінки виборців у жовтні, долучайтеся до створення ТСК. Звертаюся до керівників фракцій та груп подавати своїх представників до складу ТСК, лише одна фракція на сьогодні подала своїх представників. Звертаюся ще раз: подавайте. Іншого варіанту просто немає! А з кожного з вас спитають виборці, журналісти, активісти й історики, спитають за слабкість, пасивність і подвійні стандарти.

"Народний фронт" також звертається до глави держави: пане Президенте, звільніть Україну від кума Путіна. Мій колега щойно говорив щодо звільнення заручників, так цей кум не звільняє заручників, він захоплює українських заручників.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Самопоміч" до слова запрошується Семенуха Роман Сергійович, будь ласка.

 

СЕМЕНУХА Р.С. Шановні колеги! Шановний пане Голово! Наступна сесія, яка стартує вже завтра, очевидно є останньою до виборів Президента. Бо сьогодні чимало людей в нашій державі покладають ледь не останню надію на ці вибори Президента, де можна фактично в єдиний мирний спосіб, конституційно обрати іншу владу. Обрати ту людину, яка нарешті усуне олігархів від прийняття важливих державницьких рішень, яка зшиє і модернізує країну. Людину, яка забезпечить умови для сталого економічного зростання і появи нарешті в Україні середнього класу.

Але що ж відбувається поруч з тим? З усіх куточків України "Самопомочі" повідомляють про масову і сплановану організацію до підкупу голосів, яка сьогодні ведеться – не побоюся сказати – це штабом Петра Порошенка, без винятку в усіх регіонах України.

І я думаю, хочу звернутися до штабу Петра Порошенка: вивчити уроки історії. Коли в українців забирають вибір, крадуть, фактично, так було в 2004 році, в 2013-2014 – це закінчується дуже і дуже погано.

Тому ми вимагаємо негайної реакції і припинити будь-які способи сфальшувати вибори і припинити підготовку до масового підкупу голосів. Дуже добре, що сьогодні це помічає Міністр внутрішніх справ. Дуже прикро, що Міністр внутрішніх справ не помічав цього раніше на довиборах і різних виборах до ОТГ.

Ми думаємо, що якщо Міністр внутрішніх справ має щирі наміри і доброчесні наміри по притягненню до відповідальності, то вже сьогодні мають бути притягнуті до відповідальності ті люди, які в регіонах сьогодні збирають дані, фактично вибудовують фінансову піраміду для того, щоб спотворити вибір українців.

Так само фракція "Самопоміч" вважає абсолютно неприйнятною ту ситуацію, яка склалася навколо "Суспільного". Друзі, це ніщо інше, як фактично намір перекроїти інформаційний простір з тією самою метою –  узурпувати владу.

Але водночас, попри вибори, Верховна Рада має продовжувати виконувати свої конституційні обов'язки. І попри завірення уряду про начебто зростання макроекономічних показників, ситуація і далі продовжує погіршуватися. Зверніть увагу, рівень заборгованості населення по житлово-комунальних послугах найвищий за всі часи історії сучасної України. Близько   55 мільярдів гривень станом на грудень. У нас  є навіть області на півдні України, де заборгованість перевищує 50 відсотків домогосподарств. Скажіть мені, що це не як вирок уряду і новим вимогам і критеріям по отриманню субсидії? Негайно ця постанова Кабінету Міністрів має бути переглянута!   

Зверніть увагу далі, продовжує зростати негативне торгівельне сальдо України – мінус майже 9 мільярдів доларів. Україна  стає  все більш імпортозалежною. І можуть довго розповідати про підтримку бізнесу й українського товаровиробника, але сьогодні уряд демонструє, що не здатен забезпечити економічне зростання і підтримку українському товаровиробнику.

Тому "Самопоміч" вимагає прийняття на цій  сесії невідкладних рішень. Перше. Це Закон України про податок на виведений капітал замість  податку на прибуток. Саме це забезпечить додаткове зростання  валового продукту, саме це знизить адміністративний  тиск на бізнес.

Так само, шановні колеги, пане Голово, звертаю вашу увагу, що в парламенті вже в першому читанні прийнятий Закон 6489, який знижує драконівські штрафи, які сьогодні фактично кошмар для всієї країни, Держпраця разом з представниками Пенсійного фонду по всій України, що жодним чином не призводить до детінізації і сприяння обіленню ринку праці, а навпаки далі бізнес заганяє в тінь.

Знаєте, минулого не пленарного тижня я був у місті Луцьк, мали змогу з колегами відвідати митний пост, у місті Луцьк. Такого приниження людей я не бачив дуже давно. Я думаю, що вже ж всім очевидно, що до 22 лютого ті сьогодні власники автівок на європейській реєстрації просто фізично не зможуть розмитнити свої автівки і наповнити бюджет. Я думаю, Верховна Рада негайно має розглянути це питання, бо 22 лютого буде, без перебільшення, катастрофа. Люди хочуть сплатити податки державі, Верховна Рада має зробити всі  можливості для цього.

Ми також, "Самопоміч" вітає намагання уряду підвищити пенсії пенсіонерам, але ми хочемо, щоб це стало системно і незворотньо. І я от, користуючись нагодою, хочу спитати представника  уряду, де Закон України  про пенсійне забезпечення військових пенсіонерів? Чому і  далі 550 тисяч військових пенсіонерів  фактично регулюються в ручному режимі за кошт платників податків.

І найостаннє. Ми вважаємо, що історичне рішення цієї Верховної Ради –  ухвалити новий Виборчий кодекс, який забере мажоритарну систему, відкриє списки для того, щоби люди мали змогу голосувати і за партію, і за людину. Не може  такого бути, коли сьогодні окремі кандидати…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

СЕМЕНУХА Р.С. Не може такого бути, коли окремі кандидати, вкладаючи декілька мільйонів доларів в кожен мажоритарний округ і фактично інвестують у такий спосіб для того, щоби стати депутатом. І подивіться, тепер саме мажоритарна система стала запорукою побудови  фундаменту олігархічної системи, яка 20 років керує цією державою і зробила її найбіднішою у світі. Тому Виборчий кодекс, відкриті партійні списки дадуть шанс на еволюційне оновлення парламенту.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Від фракції "Батьківщина" – голова фракції Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу плюс одну хвилину репліки, щоб відповісти.

Шановні колеги, зараз я як кандидат у президенти відвідую багато регіонів: Чернігівщина, Сумщина, Полтавщина, Запоріжжя, Дніпропетровськ. Я багато чого у своєму політичному житті бачила, але те, до якого стану зараз доведені люди, я не бачила ніколи за все життя незалежної України. Я можу сказати, що люди приходять на зустрічі із платіжками, приходять зі своїми виписками по отриманню пенсій. І  вони просто питають, як можна робити так, щоб нарахування по платіжкам було більше, ніж сама пенсія у людини? За що їсти, за що жити?

У мене в руках зараз платіжки Запоріжжя. Так виходить, що реальні (неправдиві, як пише Президент на плакатах, брехливі обіцянки) були якраз в тому, що тільки на 23 відсотки підвищується ціна на газ і, як наслідок, на тепло. Реально я тримаю в руках платіжки, де в 2 рази у людей в платіжках більше вимагають заплатити за тепло, за гарячу воду, за газ.

Я хочу сказати, що це є планове винищення української нації. Планове! Це заморожені пенсії, заробітні плати, захмарні платіжки.

Але ще що більше лякає, це те, що з 1 травня Президент України запланував на 16 відсотків знову підняти ціни на газ і до кінця року ще  на 25 відсотків. Тобто треба чітко розуміти, що комісію, яка встановлює тарифи на газ, на тепло, на все інше, членів цієї комісії, НКРЕКП, призначає Президент своїм указом. Він персонально несе відповідальність за кожну платіжку, яку отримують люди. І те, що люди вже три місяці не можуть дочекатися, коли ця влада зміниться, це страшна історія, яку сьогодні ми бачимо. Медична реформа, яка людей практично залишає без медичного обслуговування і багато інших цікавих речей, з якими люди вже не можуть жити.

Але в той же час я тримаю в руках зараз декларації Порошенка за минулий 17-й рік, а також документи, якими він додекларував у 18-му році свої статки. Я хочу зараз звернутися до всієї країни. Будь ласка, передайте всім своїм знайомим, друзям, дітям, колегам, що Президент України за рік в 82 рази збільшив свої доходи на фоні крайньої бідності людей. А що найбільш цікаво, що частину своїх доходів він збільшив на тому, що він дає свої особисті гроші своїй країні під час війни під відсотки.

Дорогі друзі! "Ростовщичество" Президента в час війни, розрухи і практично майже голоду – це злочин. Є абсолютний конфлікт інтересів між Президентом, який має всі повноваження і призначає керівника Нацбанку, а також тим, що він своїй державі віддає гроші під відсотки, причому під великі відсотки. І тому я зараз офіційно, публічно і звернуся письмово до Національного агентства з запобігання корупції, які зобов'язані скласти протокол про корупцію, коли високопосадова особа, користуючись своїми правами, своїми владними повноваженнями, реально заробляє на країні нечесні гроші.  І я думаю, що ці цифри: в 82 рази збільшення доходів Президента і частина з них – це заробляння процентів на те, що він  просто дає в борг  гроші своїй країні – це злочин Президента. А тепер він хоче ще зберегти свою владу, причому зберегти нечесним абсолютно шляхом.

Зараз кожен українець знає, що Президент, завдяки своєму найближчому соратнику пану Березенку і всьому його корумпованому оточенню, створює мережу в країні і роздає по тисячі гривень людям за голос. Це вже відомо всім. І ви не перекладете відповідальність на "Батьківщину", яка такими речами не займається.

Я можу зараз чітко сказати, що я і вся моя команда, ми звертаємося до Міністра внутрішніх справ негайно розслідувати ці речі. Я знаю, що Міністр внутрішніх справ, його команда бачать, що сьогодні по тисячі гривень масово роздається в країні. Заява про злочин сьогодні буде передана Міністру внутрішніх справ. Ми вимагаємо від нього негайно оприлюднити всі дані про підкуп Петром Порошенком і штабом, який очолює Березенко, сотень тисяч людей в державі! Такої масштабної корупції я не пам'ятаю на жодних виборах навіть за часів Януковича. Порошенко…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, хвилину, репліка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Порошенко – це корупціонер найвищого ґатунку, який бере з бюджету те, що йому не належить, і за рахунок цих грошей, які бере з бюджету, він реально підкуповує сьогодні людей масово.

Але в цьому фальсифікації не завершуються. Крім того вони таємно від суспільства і без права кандидата в президенти контролювати збільшили в реєстрі кількість виборців на мільйон людей. В той час, коли люди масово їдуть з України і коли смертність перевищує народжуваність майже в два рази, вони ще збільшили на мільйон виборців.

І тому друга заява про злочин, яку ми передаємо зараз Міністру внутрішніх справ, негайно перевірити і цей реєстр, і всі попередні і прибрати з реєстрів усіх мертвих душ, і припинити підготовку Порошенка до масштабної фальсифікації. Я можу вам сказати зараз…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …що країна чекає години, коли цей продажний, корумпований Президент, який прикривається патріотичними гаслами, які для нього є фальшивкою, якщо він з бюджету бере гроші, коли він піде від влади.

І тому я закликаю всіх колег негайно об'єднати зусилля і не дати Порошенкові зруйнувати чесні вибори, зруйнувати залишки засобів масової інформації і…

 

ПАРУБІЙ А.В. Новинський Вадим Владиславович – голова фракції Політичної партії "Опозиційний блок".

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Шановні колеги, "Опозиційний блок" вже попереджав про те, що нинішня виборча кампанія буде супроводжуватись брудом, фальсифікаціями, створенням перешкод для опозиційних кандидатів з боку влади. Петро Порошенко хоче за будь-яку ціну втриматися на другий термін, тому весь державний апарат на місцях, усі силові структури кинуто на те, аби перешкоджати кандидату від опозиції зустрічатися з виборцями і вільно агітувати.

1 лютого 2019 року кандидат у Президенти України від партії "Опозиційний блок – партія миру і розвитку" Олександр Вілкул зіштовхнувся з грубою протидією його намірам виступити перед громадськістю міст Мангуш та Бердянськ. В обох населених пунктах на кандидата від опозиції чекали агресивно налаштовані бандити у балаклавах, які блокували вхід до зали і погрожували присутнім застосуванням сили.

У Бердянську була спроба нападу на Олександра Вілкула, невідомі облили його зеленкою, при цьому завдавши шкоди здоров'ю. Ніякої реакції з боку владних структур ми не дочекалися. Ми маємо достовірну інформацію про те, що подібні акції повністю замовлені і керовані з Адміністрації Президента і що саме ними влада має намір обмежувати можливості та права інших кандидатів і тим самим підвищувати шанси на перемогу чинного Президента.

Я звертаюся з вимогою негайно поставити на розгляд Верховної Ради питання, пов'язане з забезпеченням усім кандидатам в Президенти України рівних можливостей для агітації, уникнення провокацій та відвертого тиску, покарання винних у порушенні чинного законодавства про вибори. Вважаємо, що саме чесні та прозорі виборчі перегони, так само як і тема уникнення фальсифікацій, застосування адмінресурсу та купівлі голосів виборців має стати головною для депутатів у найближчий час.

Чинний Президент Петро Порошенко втратив довіру громадян України і може сподіватися на перемогу виключно шляхом застосування фальсифікацій і підкупу виборців. Наше завдання не дати будь-кому маніпулювати волевиявленням громадян. Діюча влада втратила довіру українців та моральне право чіплятися за свої місця. Ми маємо разом запобігти і намаганням вкрасти та викривити вибір українців.

Ми вже спостерігаємо намагання влади нав'язувати власний, не пов'язаний з реальністю, порядок денний шляхом чисельних ініціатив в гуманітарній сфері, яке лише розколює українське суспільство, обмежує права та свободу громадян. Замість розгляду дійсно важливих питань політичного, соціального та економічного характеру нам пропонують розпочати сесію з чергового популістського питання: голосування у другому читанні змін до Конституції, які фіксують курс України на членство в ЄС і в НАТО. Питання, з приводу якого немає консенсусу в суспільстві і щодо якого не було проведено національний референдум. Вважаємо, Конституцію потрібно змінювати докорінно, але після широкого обговорення з громадянами України, а не латаючи політичні діри на угоду політтехнологам Петра Порошенка.  

Закликаю розглянути на цій сесії як першочергові закони, що лежать в основі зобов'язань України щодо виконання Мінських домовленостей, яким 12 лютого виповнюється чотири роки. Там, до речі, також ідеться про зміни до Конституції, якщо вже вам так кортить її змінити.

Тож, колеги, давайте нарешті займемося питаннями повернення миру, а не дешевим перевиборчим популізмом – це головне завдання для Верховної Ради.

Також закликаю розглянути серед першочергових економічне питання – зняття блокади непідконтрольних територій Донбасу та відновлення в повному обсязі всіх форм соціального забезпечення населення неконтрольованих районів Луганської та Донецької областей. Блокада триває два роки і принесла велетенські збитки як економічного, так і політичного, а також і гуманітарного характеру. Без економічної співпраці, без налагодження контактів в соціальній та гуманітарній сфері не може бути і мови про успішну реінтеграцію Донбасу.

І наостанок. Депутатська фракція "Опозиційний блок" вимагає включити всі 550 законопроектів, поданих депутатами нашої фракції, для включення до проекту порядку денного десятої сесії.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Від фракції Радикальної партії – Галасюк Віктор Валерійович. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В.  До нашого лідера Олега Ляшка звернулись мешканці багатоквартирного будинку у Вишгороді, оселі холодні і прийшли драконівські платіжки за комуналку. Ми поїхали туди для того, щоб поспілкуватися з цими людьми і вивчити ситуацію на місці.

Людмила Василівна, пенсіонерка, вдова чорнобильця-ліквідатора, отримала платіжку тільки за тепло  4 тисячі 300 гривень на місяць – це тільки за тепло за 53 метри квартири. У неї пенсія 3 тисячі гривень. Якщо б не її син, вона б не могла платити навіть цю комуналку, не кажучи вже про виживання. ЇЇ сусідка Любов Олексіївна, пенсіонер, інвалід І групи з дитинства, теж вдова чорнобильця-ліквідатора. 50 метрів квартира, 4 тисячі 200 гривень лише за тепло її виставляють. 6 тисяч гривень загалом комуналка за цю напівхолодну квартиру, в якій вона живе зі своїми правнуками.

Це просто неможливо собі уявити в будь-якій цивілізованій країні, не те, що в сучасній країні, в центрі Європи!

Більш того, завдяки підтримці доньки, намагається Любов Олексіївна повністю сплачувати цю комуналку. Але сусіди по під'їзду, з якими ми говорили, вони признали, що вони просто не можуть фізично і вони не сплачують ці комунальні послуги в повному обсязі.

І це повністю підтверджується тієї офіційною статистикою Держстату, яка є. На сьогодні   борги за комунальні послуги, житлово-комунальні послуги в Україні сягають майже 60 мільярдів гривень. Вдумайтесь тільки в це! Ще рік тому вони були 32 мільярди, а сьогодні зросли практично вдвічі.

Це є наслідком абсолютно шокової антисоціальної економічної політики, яку проводить нинішня влада і Президент під диктовку Міжнародного валютного фонду. Тому що встановили несправедливі завищені тарифи на газ і на комуналку на фоні найнижчих в Європі заробітних плат і пенсій. Це несправедливо. Це неприйнятно. І це треба радикально абсолютно міняти! Ніхто з цим миритися не буде.

Команда Радикальної партії Олега Ляшка пропонує реальну альтернативу. Ми пропонуємо, як зняти цей зашморг з шиї український громадян. Те, що стосується тарифів. Перше – це встановлення справедливих, економічно обґрунтованих тарифів, які виходять з собівартості українського  газовидобутку. Український газ суттєво дешевше європейського. Не можна прирівнювати ціни до імпортного паритету, бо тоді треба робити зарплати в Україні "Мюнхен плюс" чи "Вашингтон плюс". Це ж ніхто не робить.

Друге. Масштабна енергомодернізація, а не опалювання повітря. Це принципово важливо. Ми з нашим лідером Олегом Ляшком і командою Радикальної партії внесли законопроект, яким наполягаємо мінімум 10 відсотків від суми, які виділяється на субсидії, спрямовувати на енергомодернізацію. Це дозволить за кілька років вирішити проблему шаленої  залежності від імпортного газу і взагалі відмовитися від імпорту газу в Україні. Це значить здешевлення комунальних тарифів.

Третє. Купувати газ і вугілля не за кордоном, а в Україні, давати роботу українським шахтарям і газовидобувникам. Це є та політика, яку всі розумні країни проводять для власного розвитку. А не купувати іноземне, щоб потім ходити по світу, побиратися за тим Міжнародним валютним фондом, за іншими кредиторами, щоб три копійки в них випросити і як нинішня влада за ці кошти намагатися втриматися при владі. Це абсолютно неприпустимо.

Більше того, мало лише зменшити тарифи, треба радикально підвищувати добробут громадян.

Олег Ляшко і наша команда запропонували реальний план економічного розвитку, який дозволить залучити більше 100 мільярдів доларів США інвестицій в реальний сектор економіки, який дозволить створити 2 мільйони робочих місць в Україні  для того, щоб заробітчани: вимушені заробітчани, талановиті, працьовиті українці – змогли повертатися в рідну країну, жити зі своїми родинами, заробляти в Україні і відчувати перспективу власного життя на рідній землі.

І це абсолютно реально. Реально підняти зарплати і пенсії українців не на відсотки, а в рази. Але для цього потрібна якісно інша економічна політика, ніж та, яку сьогодні проводить Президент, нинішній уряд під диктовку Міжнародного валютного фонду.

Ми внесли в парламент промисловий пакет реформ, який…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. Ми з Олегом Ляшком і командою Радикальної партії внесли в парламент промисловий пакет реформ, який дозволяє провести нову економічну політику, прискорити економічне зростання з 2-3 до 10 відсотків на рік: індустріальні парки для залучення інвестицій, безкоштовне приєднання до інженерних мереж для створення нових виробництв в Україні, нарешті "Купуй українське, плати українцям", щоб давати роботу і зарплату українцям, а не іноземним громадянам, як це робить…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Бондар Віктор Васильович, група "Партії "Відродження". Будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, ну, безумовно, я останніх кілька років і останній рік дуже наполегливо намагався виступати, закликав владу почути наші конкретні пропозиції, які давали би можливість провести потужну програму відродження української промисловість. Пропозиції, які ми давали щодо енергозбереження в Україні, щодо програм подолання корупції в нафтогазовому секторі і так далі. На жаль, ніхто цього не почув. І ми вже розуміємо, що уряд взагалі не збирається ці речі чути, а в парламенті ці речі не проходять і вони на цей час нікому вже не цікаві.

По суті почався передвиборчий марафон, почалися передвиборчі перегони і вся країна в очікуванні, хто буде наступний Президент, і вся країна в очікуванні, як нарешті якісно поміняється парламент України. Тому я пропоную скористатись зараз цим моментом і чесно дати відповідь самим собі, що цей парламент нічого якісного для українців у цьому році вже не зробить.

Давайте тоді зробимо декілька речей, про які багато говорили всі ті, хто тут сьогодні присутній: кандидати в президенти України, лідери фракцій – і один раз приймемо принципові рішення. Ми можемо останні тижні ефективної роботи витратити на те, щоб вирішити політичні речі, про які багато років обіцялося.

Я пропоную, якщо ми цей тиждень ставимо ключовим питанням зміни до Конституції щодо вступу України в ЄС і НАТО, то одночасно з цим питанням давайте за рішенням всіх керівників фракцій поставимо декілька питань на голосування, які є принциповими для українців.

Перше. Наш проект постанови, який ми всі тут присутні, 7 лідерів фракцій, підписали про скасування цих грабіжницьких тарифів, про те, що має проведено бути енергоаудит тарифів, і про те, щоб зупинити корупцію в цій газовій сфері, яка на сьогоднішній день процвітає, і зупинити мародерство, коли з українців знімають шалені кошти за користування газом, і нарешті тоді це питання буде вирішено.

Тобто одночасно з голосуванням про зміни до Конституції, перед цим голосуванням ніхто не голосує, поки не буде проголосована ця постанова про зміни тарифів на газ і про скасування грабіжницьких тарифів.

Друге. Перед цим голосуванням по ЄС і НАТО, яке так потребує сьогодні влада, бо вони на ньому піаряться, вони по суті не пропускають нас в Європейський Союз і НАТО, а це просто передвиборчий трюк. Але, якщо вони так хочуть, давайте поставимо інші закони: Закон про скасування депутатської недоторканності, про яку дуже багато говориться, і голосуємо, і хай всі покажуть, як вони сьогодні підтримують ці речі, особливо провладні фракції, які блокують розгляд цього питання у Верховній Раді.

Далі. Закон про вибори, новий Виборчий кодекс, який знімає всі питання корупції на виборах, знімає питання того, як далі буде формуватись влада. По суті ми пропонуємо вибори за відкритими списками. І тоді всі громадяни України будуть обирати людей, не котів в мішках, не олігархів, а людей, які дійсно авторитетні в суспільстві й їх підтримує громадськість.

Третє – скорочення парламенту. Ми неодноразово говорили, можна почати зміни до Конституції розглядати і скоротити парламент до 250 депутатів. І тоді отакий пакет, якщо ми ставимо 4 законопроекти: проект Постанови про скасування підвищення тарифів і енергоаудит; Закон про зняття недоторканності; Закон про відкриті списки по виборам і скорочення парламенту – ми одночасно можемо тоді пакетом голосувати і зміни до Конституції.

Хоче влада провести це рішення як передвиборчий трюк, давайте тоді грати по їхнім правилам, але з вимогою, що спочатку наші проекти постанов і наші закони. І все, і в четвер ми тоді одним махом приймемо рішення. І тоді буде видно, хто займається популізмом, а хто дійсно підтримує ці рішення.

І останнє. Якщо ми хочемо навести порядок, то ми мали би на наступний раз, на наступний тиждень, коли будемо засідати, принципово вже почати переглядати відношення з урядом. Я пропоную все ж таки повернутись, заслухати справжній звіт уряду, що зроблено за останніх 2 роки, що зроблено кожним міністром. По кожному міністру прийняти рішення залишати його на посаді або звільняти.

І тоді вся країна би побачила, хто сьогодні підтримує таких міністрів, як, наприклад, та сама Уляна Супрун, яка нам вже запропонувала останнім часом замість реформ, що вони навпровадила  за два роки, перестати їсти чорну ікру і почати їсти червону.  Вдумайтеся: це Міністр охорони  здоров'я! І останнє, коли вона побачила, що українці починають розуміти, що реформи пішли кудись не туди і щось не то відбувається, вона запропонувала, як…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

БОНДАР В.В. 30 секунд.

Пані Уляна Супрун запропонувала останній раз, якщо вже вся країна чекає, як новий рецепт щастя від уряду, почати вже переходити на марихуану. Оце реформи і чим вони закінчилися.

Тому ми вимагаємо, давайте ставити на розгляд звіт справжній уряду, звіт кожного міністра і приймемо рішення по подальшій долі і цього уряду, і кожного міністра персонально.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Від групи "Воля народу" – Лабазюк Сергій Петрович.

 

ЛАБАЗЮК С.П. Шановний пане Голово, колеги, нова сесія парламенту ставить перед нами нові виклики і завдання. У час активної фази президентських перегонів ми маємо зберегти конструктивне зерно, хоча, на жаль, розуміємо, що популізм буде зашкалювати наступний місяць-два. Отож боротьба кандидатів за першість, напевно, буде заважати роботі, конструктивній роботі Верховної Ради.

Ми разом маємо стати на захист інтересів українців, українських громадян і скласти міцний фундамент надійного розвитку держави. 5 років країна живе в стані неоголошеної війни російським агресором. І ми з вами розуміємо, що втримати країну на плаву в цей час надзвичайно було складно, саме якраз наше скликання Верховної Ради боролося з цими проблемами.

Саме тому на цьому тижні закликаємо проявити максимальну відповідальність за долю українського народу. Наш обов'язок в цей четвер підтримати в цілому зміни до Конституції щодо європейського та євроатлантичного курсу. Хоча маю нагадати, дана ініціатива була прописана ще в 1993 році першим скликанням Верховної Ради і основним напрямком зовнішньої політики України ще за три роки до прийняття Основного Закону.

Хочу підкреслити, що переважна більшість кандидатів в Президенти, які також є нашими колегами по парламенту, всі у своїй програмі закладають рух в напрямку  ЄС і НАТО. Так давайте в четвер продемонструємо єдність і підтримаємо дане питання.

 Обраний курс – це не просто бажання приєднатися до міжнародних об'єднань, це передовсім нові стандарти життя в економіці, в соціальному і безпекових сферах.  Сталий курс на Європу допоможе залучити нашій країні європейські інвестиції і надати вітчизняному бізнесу сталі, адекватні правила гри. Хоча ми розуміємо, що ВВП  в минулому році і зріс на 3,3 відсотки, але індекс промислової продукції збільшився всього на 1,1 відсоток. Фактичного зростання промислового виробництва немає. Тому парламент у тісній співпраці з урядом мусять забезпечити достатнє зростання економіки, яке гарантуватиме реальний ріст заробітних плат нашим громадянам та посилення соціального захисту незахищеним верствам населення.

 Сьогодні ми маємо робити наголос на ті сектори економіки, які можуть в короткостроковій перспективі дати швидкий результат, а це агропромисловий комплекс, ІТ-технології, логістична галузь, машинобудування. Колеги, аграрні законопроекти – це ті питання, які вже набили оскому. Ми вже не перший тиждень ставимо в порядок денний, до них питання практично не доходить по різних причинах. Хочу, щоби на цьому тижні, якщо будемо їх ставити в порядок денний, насправді ми серйозно віднеслися і підтримали, тому що ці законопроекти дають позитивний результат в короткі терміни.  А саме: законопроект № 8121 щодо протидії рейдерству, євроінтеграційні законопроекти № 9022 про ідентифікацію та реєстрацію тварин та № 6527-д про сільськогосподарську кооперацію.  Ці закони аграрії чекають від нас вже сьогодні.

Також надзвичайно важлива тема – це питання робочих місць. Яку картину маємо на сьогодні? Вже не перший рік на ринку праці катастрофічно не вистачає працівників робітничих спеціальностей. А молоді випускники спеціалізованих закладів не адаптовані до сучасних умов, вони навчаються за старими методиками, не забезпечені новими можливостями і це просто головний біль для бізнесу. Спілкуючись сьогодні з бізнесом, ми розуміємо, що їм дуже часто приходиться зменшувати, а не збільшувати, свої потужності саме по цій причині. Тому питання повернення престижності робітничих професій станом на сьогодні надважливе і воно вимагає детального напрацювання механізмів взаємодії між бізнесом та державою.

З метою покращення ситуації був підготовлений відповідний проект постанови, який дає змогу відновити престижність робітничих спеціальностей. Це проект Постанови № 9173 про створення передумов для застосування дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих кадрів Хмельницької області. Саме на Хмельниччині ми провели декілька десятків "круглих столів" з залученням  і бізнесу, і профільних навчальних  закладів, представників влади, дуже приємно було відмітити активність студентів. Сам проект постанови має стати поштовхом для продовження стратегічного курсу на оновлення освіти шляхом  впровадження у професійну підготовку кваліфікованих робітничих кадрів елементів дуальної форми навчання.

Проект підтриманий профільним комітетом. Виступили співавторами також велика кількість народних депутатів наших колег. Тому просимо колег з рідної Хмельниччини і колег по…

 

ПАРУБІЙ А.В.   30 секунд, будь ласка.

 

ЛАБАЗЮК С.П. …підтримати даний законопроект. І щоби ми вже на новий поточний виробничий рік надали можливість співпрацювати бізнесу разом з навчальними закладами для можливостей наших майбутніх поколінь.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Геращенко Ірина Володимирівна. Будь ласка, 5 хвилин.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую вам, шановний пане Голово.

Шановні колеги, я хочу нагадати вам, що позаминулого тижня відбулася чергова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. І приємно відзначити, що на міжнародних заходах і на міжнародних інституціях українська делегація виступає в один голос, дуже жорстко захищаючи територіальну цілісність і суверенітет України. І під час цієї сесії було прийнято надзвичайно важливу резолюцію, яка фактично закріпили статус   військовополонених моряків, як такий згідно Женевських конвенцій.

І от в цьому контексті, мені здається, що саме Верховна Рада України так само має наш борг виконати. І я наполягаю на тому вже другу Погоджувальну раду поспіль, щоби в порядок денний було включено ті законопроекти, які так само визначають статус військовополонених, політв'язнів Кремля і заручників. Ми маємо цілий пакет відповідних законопроектів і, наскільки мені відомо, профільний комітет, зокрема Комітет з питань нацбезпеки, їх розглянув.

Також я дуже прошу, щоб цього тижня ми поставили і в першому читанні розглянули законопроекти про статус ветеранів (9478), який на прохання родичів і побратимів наших військовополонених, дозволить 24-м морякам надати статус учасників бойових дій. Ні в кого немає сумніву, що ці хлопці були на передовій, коли росіяни їх обстрілювали.

І так само я дуже прошу, щоб в першому читанні ми розглянули законопроект 9508 – Єдиний реєстр ветеранів, це вже на прохання нашого новоствореного міністерства.

Шановні колеги, ви знаєте, тут тільки що відбулася така бурхлива вже дискусія відносно майбутніх виборів, з яких у нас за менше ніж два місяця відбудеться голосування. Дуже важливо, що нинішня влада забезпечила чи не єдині чесні вибори у 2014 році і президентські, і парламентські. І важливо, і я переконана в цьому, що так буде і цього разу, ми запросили як влада міжнародних спостерігачів і очікуємо великі делегації. Але я думаю, що дуже важливо після того, коли наші дипломати сказали слово, що серед спостерігачів не може бути росіян, як представників країни-агресора, тут має своє слово в певний спосіб сказати і парламент.

І, власне, дуже важливо, щоб силові структури, які так чи інакше зобов'язані жорстко розслідувати будь-які спроби порушення виборчого законодавства, діяли аполітично і без подвійних стандартів. Прозвучали тут певні заяви від двох політичних сил і ми очікуємо дуже ретельне розслідування силових структур. І важливо, щоб політичні сили не втягували силові структури у виборчі баталії, щоб вони виконували виключно свої повноваження, а не підігрували тим чи іншим політичним силам.

Ну, і наостанок, я також вважаю, що це було помилкове рішення, під час виборчої кампанії робити будь-які зміни щодо Суспільного мовлення. І, мені здається, що ми  як парламент доклали всіх зусиль для того, щоб була сформована незалежна наглядова рада і, власне, дуже важливо, щоб наглядова рада, так само, коли вона приймає ті чи інші рішення, усвідомлювала певні наслідки у виборчий період. І підтримую повністю позицію шановного колеги пана Герасимова відносно того, що, колеги, ми маємо надати можливість нашим новим депутатам, новообраним, які зайшли зараз і до "Блоку Петра Порошенка", до "Народного фронту", до Радикальної партії працювати в комітетах. Давайте проголосуємо це цього тижня.

Щодо благодійності і декларацій. Я хочу також звернути увагу всіх присутніх, що протягом цих років Президент України і його благодійний фонд 1 мільярд 200 мільйонів гривень передали на благодійність, з яких 550 мільйонів було надано на армію. Дуже хотілось би від інших кандидатів в президенти також почути щодо їх мінімального залучення до благодійності, до допомоги бодай одній конкретній родині, одному кіборгу, одному військовому, одній частині і таке інше.

І, власне, мені здається, що якщо кожен буде відповідати за себе, за свої справи, ми матимемо ідеальну виборчу кампанію.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  До слова запрошую заступника Голови Верховної Ради України Сироїд Оксану Іванівну, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Шановні українці! Дуже сумно спостерігати, коли Президент, глава держави, фактично шантажує українців, стверджуючи, що або він або реванш Росії.

От мені цікаво, як виглядає реванш Росії? От, як би він мав виглядати?   Дуже гарно, коли Президент декларує зміни до Конституції про вступ до НАТО та ЄС. Але Угода про асоціацію, виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом провалена. Але життя українців тільки віддаляється від тих стандартів, які сьогодні є в Європі.

Гарно декларувати про вступ до НАТО, але розкрадання оборонного бюджету – це дуже і дуже далеко від стандартів НАТО. І за чотири роки немає жодних, за  п'ять, майже, років війни не прийнято жодного рішення, яке би наближало нас до стандартів НАТО з контролю за оборонним бюджетом.

Більше того, я вам скажу, що майже за п'ять років війни Україна не замовила і не виготовила жодної нової одиниці броньованої техніки на українських бронетанкових підприємствах. Може тому, що гроші пішли на заводи "Богдан", а звідки потім беруться гроші  для тих самих благодійних фондів?

Дуже гарно декларує Президент свободу громад, так, і децентралізацію. Але саме в 2015 році зміни до Конституції, які запропонував Президент, передбачали фактично узурпацію влади місцевого самоврядування, а також запровадження особливого статусу, я перепрошую, для російських окупантів на тих територіях, які є сьогодні під контролем. А сьогодні не можуть додушити адміністративно громади, то душать фінансово, субвенції недоплачені в цьому році будуть в розмірі 36 мільярдів гривень. Уряд заборонив розміщувати гроші на депозитах, хоча Конституція забороняє втручатися в діяльність органів місцевого самоврядування і вирішувати, куди їм тратити їхні власні гроші.

Зараз з грошей громад здійснюється підкуп виборців на вибори саме того ж  самого Президента. А  ще один спосіб тиску на органи місцевого самоврядування – це просто не призначати вибори в тих громадах, де немає мера для того, щоб можна було  безкарно красти гроші громад.

Найцікавіше питання, якщо є така боротьба з Росією, чому ж непокарані до  цього часу глашатаї Росії в українському парламенті? Які в цих стінах так спокійно закликають до того, щоб відкрити далі ворота для ворога, які й далі нам розказують про те, що "их там  нет". І вони роблять це безкарно уже п'ятий рік поспіль в стінах цього парламенту. Чому так відбувається, чому немає цієї кари? Можливо тому, що, власне, ці глашатаї російській в стінах парламенту смиренно голосують за Генерального прокурора і за Голову СБУ, тому що вони  мають гарантії від Президента і від Генерального прокурора, і від Голови СБУ, що не буде жодної кари і не буде жодної відповідальності?

З огляду на це, я думаю, може не треба шантажувати, може не треба  розказувати українцям про те, що якщо не проголосують за Петра Порошенка, то буде реванш Росії. Може Петро Порошенко, на жаль, і став тим реваншем Росії, яким нас так всі лякають.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, до слова запрошується Представник Президента в парламенті пані Ірина Луценко. Прошу вас, пані Ірино.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, вчора відбулася інтронізація Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка стала фактично завершенням процесу створення в Україні незалежної  Православної Церкви України. Вже на сьогодні за, буквально, півтора місяця до Української православної церкви перейшли близько 204 парафій. До кінця цього року статистика показує і бажання громад показує, що перейдуть тисячі парафіян, тисячі громад.

Але основне завдання парламенту, власне, на цьому тижні полягає у голосуванні в цілому за зміни до Конституції на курс в Європейський Союз і НАТО. Крім закріплення цих повноважень і відповідальності Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів про європейськість і євроатлантичний напрямок ми повинні виконувати своє "домашнє завдання". "Домашнє завдання" полягає в прискоренні реформ.

Але вже на сьогодні міжнародна спільнота і міжнародні державні діячі підтримують Україну і зазначають, що Україна за цих 5 років у своїх реформах зробила більше, ніж за 27 попередніх років існування незалежної України. Останнім підтвердженням того є те, що в Давосі було створено фонд інвестування в Україну, де інвестори підписалися під тим, що протягом 19-го, 20-го, 21-го років  великі кошти будуть інвестуватися в Україну. Це означає, що вільний світ вірить в Україну.

Нагадую нашим народним депутатам про те, що ми прийняли Закон про національну безпеку, яким зазначено, що має бути створено комітет, яким буде контролюватися закупівля зброї в армії, і вже близько п'яти чи семи законів зареєстровано на виконання цього закону для того, щоб такий контроль, цивільний контроль відбувався в армії.

Але за Президента Порошенка – Верховного Головнокомандувача –  фінансування Збройних Сил і національної безпеки України досягло  небачених розмірів – близько 6 відсотків ВВП. І ми, народні депутати, голосували за цей бюджет і 16-го, і 17-го, і 18-го років і на 19-й рік, де ми виділили 6 відсотків ВВП на фінансування національної безпеки і оборони. Що не можна сказати про період з 2006-го по 2010 рік, де було найнижче на планеті Земля фінансування Збройних Сил України – 0,81 відсоток ВВП. Крім того, в той період з 2006-го по 2010 рік була знищена обороноздатність Збройних Сил України, їхня боєздатність.

А яким чином це було зроблено в 2006-му по 2010 рік урядом України? Близько 1 тисячі 561 бойових машин піхоти було продано в 3 рази дешевше, 129 вертольотів було  продано в 4 рази дешевше, 282 танка, 6 тисяч 608 ракетних і артилерійських систем було продано в 3 рази дешевше, 1 тисячу 566 військових автомобілів і тягачів, 623 тисячі автоматів було порізано для того, щоб наші солдати в 2014 році не мали чим захищати свої східні рубежі. Понад 184 мільйонів боєприпасів були знищені, що привело до повної нульової боєздатності української армії.  З 2010-го по  2014 рік ця армія була знищена повністю.

Нагадую нашим колегам з демократичної опозиції, що Президентом Порошенком було запропоновано і  реформу децентралізації, яка успішно  реалізується. Але в окремо взятому місті Львів чомусь ця реформа децентралізації привела до смерті 4 працівників сміттєзвалища, куди мер міста, який балотується сьогодні в Президенти, не навчився за 4 роки децентралізації вивозити сміття. "А, власне, чому?" – запитають мене львів'яни. Та тому що він поклав кошти на банки, в банківську систему громади Львова, яка роками лежала. 11 років  ті кошти не спромоглися спрацювати на створення сміттєспалювального заводу. І перед серйозними змаганнями, і перед серйозними різними акціями, які проводилися у Львові, Садовий кричав: "Аврал, аврал, влада Києва, допоможіть! Тому що я поганий мер, тому що я не можу виконати умови децентралізації". Власне, які питання до Президента Порошенка? Треба задавати запитання до…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо.

Шановні колеги, наскільки я правильно пам'ятаю, ми зараз починаємо виступи голів комітетів, починаючи з пана Андрієвського.

 

(Загальна дискусія)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Вибачте, дякую за те, що підказали, дуже дякую. Я перепрошую, шановні колеги. Дійсно, ледь не порушила норми Регламенту.

Слово зараз надається Першому нашому шановному віце-прем’єр-міністру пану Кубіву. Степан Іванович, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Шановна… (Шум у залі) Це мій час.

Шановна Ірина Володимирівна, шановні колеги депутати, цього тижня парламент розпочинає свою десяту сесію. Інформую депутатів Верховної Ради, суспільство, що Звіт уряду про хід та результати діяльності виконання програми діяльності Кабінету Міністрів буде поданий до 15 лютого 2019 року, тобто у 45-денний строк після закінчення календарного року. Це згідно Регламенту Верховної Ради України стаття 228 щодо розгляду ВР звітів Кабінету Міністрів, пункт 1.

Сподіваюся, що попри активну фазу виборчої кампанії всі зосередимося на голосуванні про важливі законодавчі ініціативи. Бо, як підкреслив у своїй промові на форумі "Від Крут до Брюсселя" Президент України Петро Порошенко, Україні необхідна стратегія розвитку на наступні роки і десятиліття, візія держави, місія, яку ми маємо здійснити, далекосяжні цілі та способи їх реалізації, тобто підтримати зміни до Конституції України, законопроект 9037.

Уряд на практиці показав, що середньострокове планування як частина стратегічного планування – це ефективний інструмент розбудови країни. Кілька днів тому на першому засіданні Стратегічного урядового комітету під головуванням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана уряд презентував стратегічні законопроекти, ТОП-5 стратегічних цілей у 2019 році: економічне зростання, ефективне урядування, розвиток людського капіталу, верховенство права та боротьба з корупцією, безпека і оборона. В кожному з цих напрямків є визначені важливі законопроекти. Вони потребують підтримки парламенту.

Нагадую, що 5 років тому саме у лютому під час Революції Гідності на Майдані відбулося найбільш запекле протистояння між тими, хто любить Україну, і тими, хто її не любить або ненавидить. У лютому 2014 року ми втратили найбільше з Героїв Небесної Сотні. Росія анексувала український Крим, потім поступово напала на українські землі Донбасу та Луганщини. Я закликаю усіх пригадати ті важкі часи і не до пустити нового протистояння, не допустити популізму або політиканства, яке ранить Україну не менш болісно як кулі ворога.

Уряд сформував ефективну економічну стратегію, заклав основи для розвитку ринкової економіки, справедливої соціальної політики, яка забезпечить підтримку і піклування про всі верстви населення, які потребують захисту. Основою в подальшому розвитку стане продовження розбудови ринкової економіки, акцент в перспективних секторах промисловості: агроіндустрія, ІТ, машинобудування, авіаційна промисловість і інші пріоритети.

Ведеться робота по двох розробках законопроектів у сфері промисловості: по розвитку промисловості і технологічній інновації у промисловості. Дуже важливо, що після надзвичайних зусиль ми вже дали чітку позицію 35 законопроектів, які будуть представлені урядом.

Щодо розкладу на тиждень. В цілому уряд підтримує запропонований розклад. Разом з тим просимо додати і розглянути дуже важливі законопроекти: 9417 – проходження комітету, є протидією відмиванню доходів; 7473 – комітет очікується, євроінтеграційний законопроект; 9476 – фінансування новоствореним ОТГ, які з 1 січня чекають внесення до бюджету; 9406 – безперебійного постачання електричної енергії; 6235 – про технічні регламенти і оцінку.

Просимо включити на четвер важливий законопроект 7276 щодо доступу до реєстрів НАЗК. Дуже важливо ухвалити цієї сесії законопроекти: 3665 – щодо медіації, також законопроект 8124 – щодо покращення введення легкості бізнесу та 7085 – у сфері містобудування.

Крім того, хочу сказати про підтримку 6601, це, вважаю, важливо. І пан Михайло Довбенко буде говорити, у першому читанні, що дасть змогу профільному комітету опрацювати і подискутувати.

Разом з тим, Андрію Володимировичу, хочу важливо сказати про законопроект 8125.

Також, шановні колеги, хочу сказати, що січень-листопад 18-го року експорт зріс на 13,5 відсотків – на 11,3 мільярда доларів і становить 95,4 мільярда доларів. Експорт товарів у січні-лютому…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

КУБІВ С.І. …у 2018 році зріс на 10 майже мільярдів, майже на 4 мільярда – і склав відповідно 43,2 до країн Європейського Союзу, що 41,5 відсотків від усього експорту. На 13,9, тобто 4,8 мільярда склав 39,6 мільярда доларів. Статистика, яка буде у лютому, покаже стабілізацію, ріст української економіки на 3,4%.

 

ПАРУБІЙ А.В.   Дякую вам.

Хочу нагадати, що ми сьогодні розпочинаємо зліва голів комітетів. І я надаю для виступу Андрієвському Дмитру Йосиповичу. Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, ну, фактично кожний з виступаючих голів фракцій казав, через слово, про проблеми у житлово-комунальному господарстві. Це свідчить про те, що проблема з реалізацією реформ якраз найбільш болюче проявляється в цій галузі. Країна майже кожного тижня спостерігає за техногенними та аварійними ситуаціями, які трапляються в системах тепло- та водопостачання. Один з останніх прикладів – це аварія на колекторі в Бердянську, який фактично залишив без водопостачання значну частину міста. Все це відбувається внаслідок хронічного недофінансування галузі. А ті державні програми, які б могли бути в тому числі і орієнтиром для місцевих бюджетів, вони в бюджеті 2019 року, в державному бюджеті, відповідним фінансуванням не забезпечені. Останній приклад: фактично згортається фінансування програми "Питна вода".

Також додаткові навантаження негативні, на превеликий жаль, навантаження виникають під час імплементації змін до законодавства. Ми вже маємо, знову ж таки, на жаль, негативні наслідки запровадження ринку електричної енергії, якраз негативні наслідки для житлово-комунального господарства. Додаткові ризики можуть виникнути  під час імплементації, монетизації субсидій принаймні на першому етапі.

Шановний Андрію Володимировичу, ми вже 2 місяці від комітету просимо проголосувати законопроект 9406. Під час його опрацювання ми зробили такий узгоджений законопроект, який передбачає підприємствам ЖКП виходити на ринок електричної енергії і самим закупати собі електричну енергію, а також поставляти електричну енергію для обслуговування багатоквартирних будинків за цінами для населення. Ще  раз хочу нагадати, що 9406 дуже актуальний, і просив би поставити його до голосування.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Пане Дмитро, тільки нагадаю вам, враховуючи на ваші прохання, я  його 4 рази ставив на голосування включення в порядок денний сесії і воно в залі не мало необхідної кількості голосів. Ви знаєте, не маю кнопки 226, я можу поставити на голосування, але прийняти, на жаль, я не можу. Це повноваження виключно Верховної Ради України.

Якщо є узгоджена позиція, будемо ставити ще раз. І просто, коли ви кажете, що ви вимагаєте 2 місяці, то весь час згадуйте про те, що 4 рази Голова Верховної Ради ставив його, щоб не складалось враження, що голова комітету не почутий Головою Верховної Ради України, що не є правдою.

Будь ласка,  Власенко Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую, пане Голово.

Виступаючи зараз на Погоджувальні раді Представник Президента сильно критикувала українські уряди від 2006-го  по 2010 рік, але при цьому, на жаль, на превеликий жаль, вона розповсюджувала абсолютно неправдиву інформацію. Я думаю, що вона має можливість цю інформацію уточнити у людини, яка очолювала Міністерство внутрішніх справ весь цей період з 2006-го  по 2010 рік, це Юрій Віталійович Луценко, який працював в усіх цих урядах і голосував за всі ці рішення. Якщо вона не зможе уточнити у Юрія Віталійовича Луценка, хай уточнить у міністра закордонних справ уряду Тимошенко – Петра Олексійовича Порошенко, який теж голосував за всі ці рішення. Тому перевіряйте інформацію, коли ви її розповсюджуєте.

Я розумію, що ви використовуєте трибуни на кшталт української Russia Today, яким сьогодні виступає так званий "Прямий канал". Тобто це канал, який розповсюджує неправдиву інформацію, блокує тих людей, які хочуть це спростувати, продукує фейк-ньюс, використовує свої можливості для того, щоб просто задурити людям голову відверто брехливою і неправдивою інформацією. Тому я вважаю, що треба розібратися не тільки з тими телеканалами, про які говорив представник "Народного фронту", треба подивитися, що це за канали. Але у нас є канал відверто фейк-ньюс, українська Russia Today, яку збудувало оточення Петра Олексійовича Порошенка.

Він нам все розказує, що ми йдемо не тим шляхом. Так, ми, дійсно, йдемо не тим шляхом. Ми йдемо шляхом Russia Today  в Україні. Ми йдемо шляхом, коли самий сильний Верховний Головнокомандувач, який, з його слів, єдиний може подолати Путіна, з чорного ходу заходить в ЦВК, щоб не зустрічатися з громадськими активістами і не відповідати на абсолютно чіткі питання.

Також нам сьогодні згадували централізацію. Ми сьогодні отримуємо величезну кількість листів-заяв від органів місцевого самоврядування про ті фальсифікації, які зараз відбуваються на територіях. Цими фальсифікаціями в тому числі займаються представники обласних державних адміністрацій…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВЛАСЕНКО С.В. …обласних державних адміністрацій і районних державних адміністрацій. Це все курує пан Березенко із Адміністрації Президента. Обласні і районні державні адміністрації викликають бюджетників і, незважаючи на їхні бажання голосувати за інших кандидатів, вимагають від них голосувати за єдиного кандидата – діючого Президента  Петра Порошенка.

З цього приводу відповідні заяви будуть теж скеровані до правоохоронних органів, не лише до Міністерства внутрішніх справ, а в тому числі і до Генеральної прокуратури України.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Іванчук Андрій Володимирович.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, всіх вітаю з початком нової сесії Верховної Ради. Ми за дорученням, Андрію Володимировичу, вашим, Комітет з економічної політики направив всі законопроекти, майже 90 відсотків із них опрацьовані. Я дякую, що всі вони попали в проект рішення.

Але я би хотів сказати, я повернувся недавно зі своєї малої батьківщини, з Коломиї, і Комітет з економічної політики із задоволенням пожертвував би черговістю дуже важливих економічних законопроектів для того, щоб Верховна Рада могла визначитися з набагато більш важливих для країни питань, це як мова, як Виборчий кодекс. Тому нам треба правильно спланувати роботу на цій сесії для того, щоб ми могли, вже не так багато залишилося у цій каденції часу, щоб ми могли виконати те зобов'язання, яке ми перед собою і перед нашими виборцями брали.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, Андрію Володимировичу! Доброго дня, шановні колеги!

Я хочу сказати, що згідно Закону "Про прокуратуру" і також Закону про МВС, і в зв'язку із стурбованістю членів комітету про дуже часте згадуване керівниками фракцій слів "фальсифікація" і "порушення виборчого законодавства", ми на середу запросили і отримали погодження на інформаційні повідомлення від Генерального прокурора, він буде особисто, а також від Міністра внутрішніх справ пана Авакова щодо забезпечення публічної безпеки і порядку під час виборчого процесу та необхідності посилення відповідності за порушення виборчого законодавства. Ми послухаємо, задамо питання і відпрацюємо той проект, який сьогодні є від уряду, і в тому числі альтернативні для того, щоб посилити питання, пов'язані із фальсифікацією. Це перше.

Друге. Андрію Володимировичу, у нас 215 законопроектів підготовлено комітетом. Я думаю, і на дев'яте, десяте, одинадцяте, дванадцяте скликання вистачить, але у нас вони є. Тобто, будь ласка, якщо необхідно буде на пленарних тижнях у березні допомогти нам їх розглянути під час блокових оцих постанов, будь ласка, ми були б вам вдячні. Це два.

Третє. Андрію Володимировичу, ще раз під стенограму нагадую, що 1793-П законопроект заблокований з 26 січня 2016 року. Значить, автор є, от сидить автор тут, керівник фракції БПП, теж цього законопроекту, якщо хоче, може сказати по цьому. Але так не робиться, два роки з половиною не підписується закон, який заблокований незрозумілою постановою людини, яка не присутня була на засіданні. Ну, це сором для Верховної Ради.

І, Андрію Володимировичу, четверте і останнє. Законопроект № 5395-д…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Законопроект 5395-д – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Держаного бюро розслідувань. Ну, давайте вже його запустимо, що ми один одного там "футболимо" і робимо з цього цирк. Це чотири.

І п'яте, Андрію Володимировичу, ще раз запитую вас, коли буде підписаний Закон Президентом про запровадження кримінального проступку (7279), який прийнято було 22 листопада 2018 року?

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Повністю з вами згодний, що по ДБР питання треба і рішення треба приймати. Ви звернули увагу, на четвер воно стоїть, там 51 правка, не так багато. Якщо ви проведете необхідні консультації, будемо бачити, що воно проходить, підсунемо просто ближче, бо я повністю з вами згоден, ви пригадуєте, як ми воювали по законах по ДБР. На жаль, тоді вони не здобули більшості в залі. І в четвер, не відтягуючи, спробуємо цей законопроект пройти.

Гопко Ганна Миколаївна.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні українці! Нинішній рік розпочався з події історичного масштабу – це отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви, інтронізація її Предстоятеля, початком визнання Української Православної помісної церкви помісними церквами і переходу до складу православних церков.

На цьому тижні також готується ще одне важливе рішення – це голосування змін до Конституції. І я дуже сподіваюся, що у нас будуть ці важливі 300 голосів.

Також хотіла б анонсувати, що сьогодні о 14:30 буде зустріч для народних депутатів із Головою Конституційного Суду Литви, не тільки Литва, але і багато інших держав, зокрема Чорногорія, і Румунія, і інші, вони вносили зміни до Конституції для того, щоб закріпити свій курс на ЄС і НАТО. Тому всі, хто має бажання, о 14:30 запрошуємо сьогодні.

Також, колеги, я хотіла сказати, що закріплення в Конституції – це початок, важливо ухвалити зміни до Закону про національну безпеку, один із законопроектів ми вже подали, а саме законопроект про парламентський контроль за дотриманням положень законів у діяльності спецслужб та правоохоронних органів і ті інші закони, які надзвичайно важливі.

Також, колеги, я хотіла б сказати, що комітет розпочав підготовку і відбудеться 19 лютого в сесійній залі важливий захід до початку російської агресії, 5 років, де ми маємо також послати свої сигнали Заходу і українським громадянам  щодо російської агресії. Так як за ці 5 років Україна дала відсіч, стримує агресора, стала контриб'ютором європейської безпеки. І як рухатися далі, відбивати на ті виклики і загрози, які є.

Серед загроз на цей рік, очевидно, є питання  "Північного потоку-2": як не допустити його будівництво. І Комітет у закордонних справах хоче закликати і заслухати уряд і "Нафтогаз", які зусилля докладаються для того, щоб не допустити будівництво; який план А, план Б і  як ми рухаємося в цьому плані.

Також надзвичайно важливим є і питання загроз в Азовському і Чорному морях. І ми будемо розглядати на цьому тижні на засіданні комітету ще одне питання – це ситуація в Білорусії. Ми також плануємо розглянути…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. …зокрема в середу ми будемо розглядати ситуацію в Білорусії, як вона може вплинути на ситуацію безпекову в Україні.

І хотіла б також, колеги, сказати, що сьогодні понад 60 відомих громадських та політичних діячів заявили про необхідність продовження курсу на євроатлантичну інтеграцію нашої держави, власне, створивши громадську політичну платформу "Євроатлантичний порядок денний для України", оприлюднивши маніфест, серед яких відомі і поважні українські громадяни.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, хотів би наголосити на тому, що повідомила пані Ганна. 19 лютого засідання Верховної Ради приурочено 5-й річниці російської агресії. Хто буде в Києві, це  не є обов'язкове засідання, тому що це не є засідання,  передбачене нашим календарним планом, але прошу всіх по фракціям, хто буде в Києві, взяти участь в цьому засіданні. Це буде важливий сигнал і оцінка певного етапу від початку російської агресії. І для міжнародного виміру це буде  особливо важливий захід.

Дякую вам за ініціативу, за організацію.

Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, я сподіваюся, що сьогодні, в крайньому випадку завтра, закон готовий до другого читання, Закон про використання української мови як державної з'явиться на сайті Верховної Ради. Всі зможуть з ним ознайомитись і побачити, що це абсолютно демократичний закон, який забезпечує плавні етапи переходу до впровадження української мови, яка, на жаль, протягом багатьох років була упосліджена в колоніальному суспільстві. І нам вкрай важливо прийняти цей закон.

Сподіваюся, що найближчі тижні ми зможемо це зробити. Бо вже зараз є дуже багато різноманітних провокацій, фальсифікацій, заяв різних асоціацій, які не читали самого закону, але виступають категорично проти впровадження української мови, за збереження колоніального статусу України.

Хотів би теж сказати, що наш комітет подав законопроект 8202 – щодо удосконалення системи охорони культурної спадщини. Він готовий до розгляду. Є підтримка цього законопроекту.

Є законопроект 8251 – зміни щодо державної підтримки кінематографії про кінокомісії. Цей закон теж готовий до розгляду.

І, можливо, нам варто зробити якийсь день культури, щоб ці закони, які стосуються і розроблені нашим комітетом, і очевидно теж Закон про мову, який дає багато поправок, як ви абсолютно вірно казали, щоб ці закони були прийняті.

Хотів би теж наголосити, що мій Закон, як автора, 6439 про гарантії для гірських і високогірних населених пунктів досі не розглянутий навіть в першому читанні. І це наш борг перед мешканцями українських гір, українськими горянами. Просив би розглянути  його в першому читанні. Потім ми би його доопрацювали, очевидно, разом з міністерством.

Так само не розглянуті законопроекти 8494 про фінансову прозорість медіа і 6762 про прозорість власності. На з'їзді "Народного фронту" Максим Бурбак говорив про необхідність забезпечення прозорості медіавласності, щоб не було тих жахливих фальсифікацій, втручання Російської Федерації в наш інформаційний простір, тому це дуже важливі закони.

Наприкінці дуже коротко хотів теж висловити стурбованість з приводу тих подій, які відбуваються на Суспільному…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд, будь ласка.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. …бо якщо вже відсторонюють керівника, має право це зробити наглядова рада, але суспільство має чітко знати причини. І очевидно, у виборчий період це викликає багато питань.

Але разом з тим, ми маємо визнати, що ми не створили ніякого Суспільного мовлення, бо частка Суспільного мовлення в той день, коли це відбувалося, складала 0,45 відсотків від, менше одного відсотка, менше половини відсотка людей дивились цей канал, в той час як "Україну" – 16,7%, "1+1" – 8,6%. Тобто ми дуже часто імітуємо…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. …створення такого важливого суспільного інструмента, але мені здається, що ми всі, і наглядова рада, і керівництву НСТУ, і керівництво держави маємо поговорити, як зробити сильне Суспільне мовлення, яке стене противагою і олігархічним каналам, і російським каналам, а не буде лише прапором для отримання грантових грошей.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Пане Миколо, на наступний тиждень я буду рекомендувати блок з питань культури. Наступний пленарний тиждень ми добре підготуємось. Всі з ваших законів перерахованих законів є важливі. Закон про мову, я вважаю, це взагалі ключовий закон на цю сесію парламентську. І я впевнений, що ніякі вибори не перешкодять нам прийняти Закон про мову. І ми з вами проговоримо і на засіданні голів комітетів. Але я планую на наступний тиждень в четвер включити ваш блок в порядок денний і буду так пропонувати.

Дякую вам.

Будь ласка, Домбровський Олександр Георгійович.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Ми є свідками всі того, що президентська кампаній ввійшла в свою гарячу фазу. І в мене складається враження, що відбувається розгортання всіх інструментів внутрішньої гібридної війни, а не виборчої кампанії заради того, щоб країна і наша держава були сильнішими і ефективнішими.

Мені б хотілося дуже вірити, що український парламент в умовах парламентсько-президентської моделі відчуває і розуміє всю відповідальність за стабільність в нашій державі.

І мені б також дуже хотілося вірити, що завтра нарешті ми розглянемо цілий блок енергетичних законопроектів, Андрію Володимировичу, які ми декілька разів ставили в порядок денний, а ніяк у Верховної Ради не доходили руки. Тому що це питання стосується енергетичної безпеки, ядерної безпеки  держави. Це питання, яке ми завтра будемо розглядати, стосується питання і Держенергонагляду, який відповідає за якість енергетичних ресурсів, які споживають сьогодні українські громадяни.

Разом з тим я хотів би, можливо, презентувати, що ми спільно з іншими комітетами готуємо для розгляду у Верховній Раді, плануємо проголосувати "зелений" пакет законопроектів, який направлений в першу чергу на зменшення ціни електричної енергії і на те, щоб зробити її чистішою, дешевшою для того, щоби запустити нові інструменти енергоефективності для української економіки. Ми би хотіли дати можливість Верховній Раді проголосувати і підтримати законопроект про рідкі види біопалива, в першу чергу про використання біоетанолу.

Я хочу нагадати, що тільки в минулому році Україна імпортувала світлих і темних нафтопродуктів на п'ять з половиною мільярдів доларів…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Це ті ресурси, які ми просто віддали з економіки нашої держави.

Тому я абсолютно переконаний в тому, що український парламент і всі комітети повинні робити все можливе і неможливе, щоби забезпечувати і енергетичну, і економічну, і екологічну безпеку для нашої держави.

Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Від Комітету з питань безпеки Вінник Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я хотів розпочати свій виступ, подякувати Верховній Раді за підтримку ініціатив Комітету  нацбезпеки та оборони. За статистичною інформацією Апарату Верховної Ради, а також організації USAID комітет знаходиться як один з найбільш успішних, які працюють сьогодні у Верховній Раді.

Що стосується роботи комітету на цьому тижні, а саме сьогодні в понеділок, о 15:00 відбудеться, на базі комітету, чергове засідання Тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розкрадання у Збройних Силах, які призвели, власне, до російської збройної агресії у лютому 2014 року. Чому я так говорю? Тому що ті факти, які ми вже встановили, знаходяться в прямому причинно-наслідковому зв'язку, а саме системне знищення українських Збройних Сил, починаючи з 1994 року, продовжуючи періодом 2004-2008 років, ну і, власне, закінчуючи періодом 2008-2014 року, призвели до повного знищення обороноздатності країни.

Ми встановили значну автономність і самостійність міністрів оборони, і керівників Генерального штабу у прийнятті ними управлінських рішень, тому тут дискусії лунають з приводу ролі Кабінету Міністрів. Ми маємо констатувати, що її роль, безумовно, була – Кабінету Міністрів, але значну і головну роль у питаннях розкрадання саме відігравали принципи і політика, яку реалізовували міністри та керівники Генерального штабу у відповідні періоди.

На сьогоднішнє засідання запрошені і візьмуть у ньому роботу Генеральний прокурор Юрій Віталійович Луценко, керівництво Державного бюро розслідувань, прийме участь керівництво Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, прийме участь Держфінаудитслужба. Справа в тім, що Верховна Рада проголосувала постанову, якою зобов'язано ці державні органи визначити збитки, нанесені державі у фінансовому плані. Хоча мене особисто як секретаря комітету турбують не тільки фінансові збитки, хоча і це теж важливо, а факт того, що ми…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. …втратили контроль над частиною територій внаслідок неспроможності обороняти нашу державу.

У порядку денному сьогодні, до речі, стоїть дуже важливий законопроект, поданий Президентом України, про внесення змін у Конституцію України щодо незворотності курсу інтеграції в ЄС та НАТО. Змушені констатувати, що, на жаль, це зараз єдиний можливий шлях стратегічно довгостроково забезпечити безпеку нашої держави, враховуючи те, що Збройні Сили системно знищувалися після розвалу Радянського Союзу і, власне…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Доброго дня, шановні колеги! Для того, щоб євроінтеграція України набула реального економічного виміру, а не лише символічного, потрібно приймати економічні закони, які створюють робочі місця, залучають інвестиції, розвивають промисловість.

Подивіться на цей графік – це рівень доходів європейців і українців. Що ви бачите на цьому графіку? Хіба ці показники наближуються? Ні, вони віддаляються. Тобто рівень доходів українців дедалі більше відстає від рівня доходів європейців. Тому, якщо говорити про євроінтеграцію реально, а не номінально, треба приймати закони, які міняють економічну модель країни.

Тому, по-перше, наполягаю на винесенні і розгляді парламентом законопроектів інвестиційного характеру – 6671-д про безкоштовне приєднання до інженерних мереж за моделлю Сполучених Штатів Америки й Ізраїлю, зняття одного з головних інвестбар'єрів.  Треба приймати негайно законодавство про індустріальні парки і "Купуй українське, плати українцям", тому що вони створюють привабливе інвестиційне середовище для розміщення в Україні заводів, виробництв, цехів, сплати тут податків, створення тут робочих місць. От яка економічна політика потрібна країні!

Другий пріоритет – це захист малого і середнього підприємництва. Комітет промполітики прийняв рішення рекомендувати негайно розглянути чотири законопроекти на захист малого бізнесу: 5711, 6489, 7326 і 8277, щоб контролюючі органи не кошмарили малий бізнес, перевіряючи законність зайнятості людей і так далі. Безумовно, має бути легальна зайнятість, але  не можна перетворювати це на корупцію, на грабіж, на мародерство і тиск на малий бізнес. Тому треба негайно їх розглядати і приймати в парламенті.

Важливим є блок законопроектів про технічне регулювання і…

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В. …це законопроекти 7123 і 6235, які також відповідають інтересам української промисловості.

Крім того, комітет офіційно запрошує Першого віце-прем'єр-міністра – Міністра економіки Степана Івановича Кубіва прозвітувати про результати діяльності Мінекономіки за минулий рік по ключових напрямах: по залученні інвестицій, про Угоди про вільну торгівлю, які укладені, про той меморандум з Міжнародним валютним фондом, під яким стоїть в тому числі…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Довбенко Михайло Володимирович, будь ласка.

 

ДОВБЕНКО М.В. Дякую.

Шановні колеги, до Голови Верховної Ради України звернулося Міністерство економічного розвитку і торгівлі України листом від 20 грудня 2018 року з проханням внести своїх представників до складу конкурсної комісії для визначення складу наглядової ради Експортно-кредитного агентства. Фактично ми вступили в реальну фазу реалізації відповідного закону. До складу конкурсної комісії входять в тому числі три особи, визначені Верховною Радою України: одна особа – за подання Комітету у закордонних справах; одна особа – за поданням Комітету з питань промислової політики та підприємництва і одна особа – за поданням комітету, до предмету відання якого належать питання грошово-кредитної політики.

Наш комітет планує у вівторок прийняти рішення щодо кандидатури. Впевнений, що інші два комітети теж  нададуть  свої пропозиції. І ми у четвер могли б  розглянути відповідний проект постанови і затвердити своїх представників до конкурсної комісії. Тому прошу передбачити у розкладі на четвер час для розгляду такої постанови.

Хочу сказати, що ми також у комітеті цього тижня плануємо визначити своїх представників у наглядових радах державних банків. Буде відбуватися відкритий конкурс, в результаті якого, я впевнений, до цих наглядових рад увійдуть максимально фахові та відповідальні люди, а реформа корпоративного управління державних банків, ухвалена нами минулого року буде здійснена вчасно і якісно. 

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Палатний, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний головуючий, шановні колеги! Всіх вітаю з початком десятої сесії Верховної Ради України.

Дякую за включення до порядку денного дуже важливих рішень і підготовлених комітетом законопроектів.

Водночас хочу зауважити, що в нас вже розпочався 2019 рік, а ми цілий 2018 рік не змогли проголосувати за проект Постанови Верховної Ради  України про рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в умовах децентралізації", номер цього  законопроекту 7383, що спрямований на підтримку нашої молоді.

Я пропоную, Ірина Володимирівна, поставити цей законопроект і проголосувати його без обговорення, щоби він був прийнятий.

Також прошу всіх у вівторок підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України "Про туризм" щодо вдосконалення державної політики у сфері туризму, номер цього документу 8317, положення якого спрямовані, зокрема, на підвищення стандартів сервісу, посилення гарантій безпеки в індустрії гостинності та запровадження механізму захисту прав споживачів туристичних послуг.

А також прошу підтримати проект Постанови про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім'ї в Україні  (реєстраційний номер цього документу 8521).

Протягом цих років ми з вами демонструємо байдужість до номінантів на Премію Верховної Ради  України, які дійсно достойні цієї маленької винагороди. Це я говорю за законопроект про проект Постанови про присудження Премії Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (9282). Прошу його поставити і проголосувати.

Дякую за увагу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І до слова запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, ми тільки що чули політичні спічі кандидатів у президенти, які були тут присутні. Я би наполегливо радила їм перед тим, як робити гучні заяви, все ж таки найняти фахівців і проконсультуватися.

Справа в тому, що коли заповнюється таке повідомлення в НАЗК, як зміна майнового стану, то від вкладених грошей в облігації державної внутрішньої позики показуються всі гроші, вкладені в облігації, як дохід. Це не прибуток. І нічого страшного, якщо із тих вкладених грошей людина, фізична особа, отримала 9 тисяч доларів прибутку із вказаних сум, які тут гучно звучали.

Тому, по-перше, ну це неймовірне неподобство – те, що такі гучні заяви робляться без консультації з фахівцями. І насамперед всі дані декларації, які ми зробили прозорими і відкритими, це для спеціальних органів, а не для того, щоби люди, які в цьому нічого не розуміють, робили якісь висновки і гучні тут заяви. І, до речі, дуже багато нюансів в  заповненні цих декларацій, бо коли ми приймали закон, то декларації зовсім не співпадають із визначеннями в Податковому кодексі.

Шановні колеги, коли ви робите заяви, не опускайте себе, бо ви ж зовсім не знайомі із законодавством. Це по-перше.

Що стосується нашого пленарного тижня, я хочу сказати, що за нашим комітетом є нерозглянуті  чотири законопроекти по Угоді про асоціацію. І зараз наполегливо всі ми маємо працювати над тим, щоб дані законопроекти (хоча би ті, по яких уже є більш-менш досягнутий компроміс між експертами, народними депутатами і членами комітету) все ж таки ми розглянули.

Тому я запрошую всіх на вівторок прибути на засідання комітету, де буде розглядатися вкрай важливий законопроект 7473, який стосується…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка,  30 секунд завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …запровадження інституту авторизованого економічного оператора. Я думаю, що ми зможемо знайти компроміс щодо розгляду його уже в першому читанні. І на наступному пленарному тижні хоча би цей дуже важливий для нашого бізнесу законопроект ми маємо розглянути ще на цій сесії.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, шановна пані Ніна.

І до слова запрошується голова Комітету з питань  охорони здоров'я Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вельмишановні колеги, сьогодні весь світ відзначає день боротьби проти раку. Рак виліковний в тому випадку, якщо він своєчасно діагностований, і в тому випадку, якщо у людей є доступ до лікування – своєчасного, якісного, того лікування, яке оплачує держава.

В Україні є один мільйон онкохворих і щорічно діагностується понад сто тисяч нових захворювань. З цих людей понад 60 відсотків не мають можливості і щастя дожити навіть перший рік свого життя. Тобто в Україні від раку гине понад 60 відсотків тих, у кого він діагностований. Це пов'язано в першу чергу з тим, що держава не гарантує людям доступ до безоплатного лікування внаслідок того, що не прийнято Закон про загальнообов'язкове державне медичне страхування.

В цьогорічному бюджеті Кабінет Міністрів і профільне міністерство подало бюджет, в якому враховані потреби онкохворих лише на 30 відсотків від потреби, на 60 відсотків враховані потреби онкохворих дітей. Це абсолютно ганебне, брутальне, ненависне ставлення до власного народу. І ми вимагаємо, від Комітету охорони здоров'я, негайно переглянути бюджет і включити додаткові 440 мільйонів, щоб лікування онкохворих дітей було закрито на 100 відсотків. Прошу 30 секунд.

Ще одне, критична ситуація склалася внаслідок невиконання Міністерством охорони здоров'я  і не створення реєстрів для того, щоби Закон про трансплантацію зміг працювати. Комітетом охорони здоров'я розроблено і подано законопроект 9461, який не було включено в порядок денний, саме тому і він не був розглянутий по суті.

Я звертаюсь до вас, пані Ірино…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  30 секунд, будь ласка, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  …для того, щоб включити закон 9461 і 9461-1 для включення в порядок денний і розгляду по суті. Сьогодні всі пацієнти, які потребують трансплантації, не можуть її отримати внаслідок абсолютно деструктивної роботи Міністерства охорони здоров'я.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Наступний виступ, будь ласка, голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановні колеги. На цьому сесійному тижні в четвер стоять дуже важливі закони про цифровізацію, про цифрову економіку. Я дуже надіюся на підтримку залу і хотів би попросити про цю підтримку, тому що ці закони є також євроінтеграційними. Дуже важливо, щоб ми проголосували ці закони і відкрили ту еру цифрову, про яку дуже багато всі говорять. Один із законів про публічні реєстри, який дасть змогу покінчити з тим бардаком, який у нас твориться в реєстрах, завдяки якому робляться рейдерства дуже багато. Тому я дуже сподіваюся на підтримку цих законопроектів.

Тепер в мене є таке селище. Щодо реформ, щодо поліції. Селище Рахманівка, Кривий Ріг. Звернулися люди: масові крадіжки, масові розбої ідуть в селі, поліція жодним чином на це не реагує. Мало того, участковий допомагає кришувати ще всіх цих бандитів, а в місті Кривому Розі просто відправляють людей і посміхаються над цим. Ось які реальні в нас реформи. Тому я звертаюся з офіційним зверненням, я його підготував, до криворізької поліції звернути увагу на свої дії.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Будь ласка, 30 секунд завершити. Все? Олександре, ви завершили, да?

Шановні колеги, запрошуємо до слова Борислава Березу, який представить зараз Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Просимо, пане Бориславе.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, вкотре прошу включити до порядку денного цього пленарного тижня законопроект, реєстровий номер 7076, про який казав пан Кубів, про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень. Даний законопроект  спрямований на забезпечення безпосередньо автоматизованого доступу Національного агентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних. У тому числі таких, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателями яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Нагадую, що почалася вже подача щорічних електронних декларацій за 2018 рік, а саме тому пропоную повернутися на цьому тижні до розгляду законодавчих ініціатив, спрямованих на виключення з кола осіб, про яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншого, в тому числі безповоротної допомоги у сфері запобігання протидії корупції. Для зазначення необхідно включити до порядку денного поточного пленарного тижня законопроекти за реєстраційним номером 8009 та 8209. Комітетом дані законопроекти розглянуто та за результатами розгляду ухвалено рішення, що проекти закону відповідають законодавству.

І наостанок я хочу зазначити, що на цьому тижні спливає строк,  відведений на роботу Тимчасово слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Разом з тим, за пропозицією озвучити найближчим часом попередній звіт ТСК та продовжити строк її роботи одноголосно проголосували всі члени ТСК незалежно від коаліції чи опозиції.

Отже, шановні керівники фракцій і груп, шановні народні депутати, прошу вас підтримати продовження строку роботи цієї ТСК під час голосування за це питання в сесійній залі на цьому тижні.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Співаковський Олександр Володимирович, будь ласка.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! По-перше, хочу сказати, що і Верховна Рада України і Погоджувальна рада, незважаючи на втрату ключових бійців, впливає на українське суспільство через мову, через поведінку, через дискусії. І тому в мене велике прохання до наших лідерів, фракційних лідерів, все-таки чим більш чорною буде ця дискусія, чим більш вона буде персоніфікованою, тим більше буде гірше, бо нема більшого ворогу, ніж внутрішній ворог. І ми повинні подавати нашому народу якраз приклад толерантної поведінки, терпимості до того, що відбувається.

Тепер, Андрію Володимировичу, я хочу вам подякувати за те, що ви поставили 9505 і 9506. Я вам чесно скажу, якщо ми з вами приймемо ці дві постанови, це буде вперше потужний меседж для молоді, бо 115 тисяч гривень для премії Верховної Ради і по 9,5 тисяч стипендії Верховної Ради вони дадуть потужний меседж, що Верховна Рада готова давати молодим вченим, вчителям і так далі, людям нормальну стипендію для того, щоб вони займались своєю справою. Для бюджету України це практично нічого, бо це рівень 100-120 тисяч доларів. Тому я звертаюсь до всіх, щоб ми проголосували і вже розпочали новий рік якраз з нової системи.

Наступні два дуже важливих законопроекти, які ви поставили, вони для нас просто фактично відповідь нашим європейським і американським колегам, чи готові ми синхронізувати законодавство з інтелектуальною власністю чи ні. Це 5694, 6023 – це компонування напівпровідникових виробів і це питання правової охорони географічних зазначень. Якщо ми проголосуємо, це буде друге читання, там 27 і 30 правок по кожному законопроекту. Це рівень там 20-25 хвилин.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. І ми би з вами би фактично виконували ті обов'язки, які ми взяли на себе ще в 2014 році.

І хочу також попросити ще раз повернутись до 8385 про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо управління. 13 лютого ми в Харкові на базі Харківського політеху будемо проводити виїзне засідання  комітету, розглядати ці питання. Ми повинні перезапустити систему, інакше і далі талановита молодь буде покидати Україну.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка,  Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, до проекту порядку денного вкотре включені проекти ратифікації. Я дуже сподіваюсь, що все ж таки 0165, 0193 в середу будуть більш дисциплінованими депутати і ми підтримаємо їх розгляд. Але також традиційно звертаю увагу, що з дорожньої карти на виконання угоди на поточний тиждень включено 8 законопроектів. Я дуже дякую за цю цифру.

Звичайно, хотілось би попросити голів фракцій також підтримати їх розгляд. Але Верховною Радою зараз завершено розгляд 22-х законопроектів з дорожньої карти, а це менше половини. І причому 14 законопроектів подані до розгляду комітетам, але навіть не пройшли ще перше читання. Це 5 комітетів. І я би, тут голова комітету Ніна Петрівна також і пан Данченко звертали увагу, і я також сподіваюсь, що все ж таки ми їх на поточному тижні розглянемо. Тому що ці законопроекти зареєстровані ще в грудні 2014 року, і вони досі не розглянуті головними комітетами. Я закликаю колег консолідувати зусилля і все ж таки найближчим часом подати їх саме на розгляд Верховної Ради.

Також із сумом доводиться констатувати, що в цілому виконання наших міжнародних зобов'язань у сфері європейської інтеграції знаходиться на рівні 50 відсотків. І Україна  суттєво відстає від графіку виконання Угоди про асоціацію: із 24 сфер 16 виконані менше ніж на 50 відсотків. І немає жодної виконаної, яка виконана вчасно і в повному об'ємі.

І тому я хотіла би привернути увагу саме Кабінету Міністрів  України, все ж таки є план заходів виконання угоди і відповідальні міністерства, також все ж таки більш відповідально ставитися до виконання наших зобов'язань і не тільки в контексті законотворчої діяльності, але і в контексті імплементації. Тому що стан…

 

ПАРУБІЙ А.В.  30 секунд.

 

ІОНОВА М.М. Тому що стан виконання підзаконних актів теж знаходиться на дуже низькому рівні.

В цю середу наш комітет проводить засідання і ми би хотіли заслухати всі міністерства щодо виконання плану заходів із імплементації Угоди про асоціацію. І тому я би просила все ж таки, Степане Івановичу, щоб міністри або заступники міністрів були присутні на найвищому рівні і доповіли…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Ні, вже ні. Дякую вам.

Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! У проекті розкладу пленарних засідань Верховної Ради  на перший тиждень десятої сесії не передбачено бюджетних питань. Але разом з тим звертаю увагу, що у січні урядом подано законопроект 9476 про внесення змін до Державного бюджету на 2019 рік щодо врегулювання міжбюджетних відносин.

Насамперед через відміну проведення в грудні минулого року перших і додаткових місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах областей, де було введено воєнний стан. Цим законопроектом передбачено перерозподіл освітньої та медичної субвенції, базової реверсної дотації для відповідних бюджетів об'єднаних територіальних громад та районних бюджетів з метою формування належного ресурсу для фінансового забезпечення бюджетних установ. Передбачено внесення змін у 4 додатки до Державного бюджету на 2019 рік, що законодавчо врегулює це питання.

На адресу керівника фракції Радикальної партії Олега Ляшка вже надійшли листи щодо заборгованості по заробітній платі. 5 лютого вже закінчується законодавчо термін виплати зарплати за січень місяць. Це дуже важливе питання. І, користуючись присутністю Першого віце-прем'єр-міністра України Степана Івановича Кубіва, прошу додати до тих важливих і урядових ініціатив вирішення і цього питання.

І Головне наукове управління і комітет дали позитивні висновки. Я сподіваюсь, що цей законопроект об'єднає зал Верховної Ради і ми приймемо позитивне рішення. Законопроект готовий до розгляду в парламенті.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Будь ласка, Козаченко Леонід Петрович.

 

КОЗАЧЕНКО Л.П. Дякую, шановний Андрію Володимировичу…

(Не чути)

…і ми також погоджуємося з тим, що вона буде непростою, надзвичайно заполітизованою, тому що в середовищі, в якому ми будемо знаходитись, буде присутня і виборча та проблематика, яка пов'язана з виборами Президента і наступними парламентськими виборами.

Але, не дивлячись на це, у нас зареєстровано 35 законопроектів у парламенті, які потребують свого розгляду. На поточному тижні ми розглянемо 5 законопроектів. І ми дуже вдячні вам, що їх поставили на розгляд, вони пов'язані із процесами  євроінтеграції, з процесами формування реєстрації і ліквідації сільськогосподарських кооперативів, також дуже важливе питання страхування в аграрній сфері і інших питань, які потребують невідкладного розгляду.

І ще дуже важливо. На поточному тижні планується ще реєстрація трьох принаймні законопроектів, серед яких, можливо, і буде законопроект про обіг сільськогосподарських земель. Це теж дуже-дуже важливе питання, яке надалі нам потрібно розглянути.

Тож, враховуючи всі обставини, в яких ми є, ми дуже просимо наших колег на поточному тижні обов'язково розглянути ці 5 законопроектів і їх прийняти.

Дякую всім.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

І заключний від голів комітетів, потім – депутати. Каплін Сергій, будь ласка.

 

КАПЛІН С.М. Шановні друзі, я б хотів від Комітету соціальної політики закликати всіх кандидатів в президенти, політиків мінімально приділяти час у своїй роботі суто політичним завданням і вирішувати питання соціальні.

Користуючись нагодою і присутністю тут Першого віце-прем'єр-міністра України Кубіва, я хочу попросити вас, щоб ми протягом цього тижня провели дві робочі зустрічі з комітетом.

Тема першої – обговорити питання підвищення заробітної плати для 250 тисяч соціальних працівників, які сьогодні фактично є посередниками між владою і простими громадянами. Вони обслуговують процес субсидій – ви знаєте, що кожного місяця змінюється проект постанови чи Постанова щодо порядку надання субсидій – і витримують неймовірне навантаження. Ці дівчатка працюють за 4 тисяч гривень в місяць і вислуховують від простого українця все те, що повинен вислуховувати Прем'єр-міністр, Перший віце-прем'єр, Віце-прем'єр, Міністр соціальної політики. Вони живий соціальний щит нашої держави. І ми маємо потурбуватися про цих багатостраждальних жінок, їм прийдеться ще протягом цього року витримати небувале у боротьбі за соціальну справедливість в нашій державі.

І друга тема – це, звичайно, вирішення питання з військовими пенсіонерами, з пенсіонерами Збройних Сил України і пенсіонерами Міністерства внутрішніх справ. Це біля півтора мільйона, разом з родинами, півтора мільйони громадян, які чекають справедливого відношення з боку держави. Я пропоную нам зустрітись на цьому тижні і визначити чіткий план вирішення  питань справедливого пенсійного забезпечення для цих двох, як мінімум, двох категорій наших співвітчизників.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Колеги, по одній хвилині від народних депутатів, 5 народних депутатів. І я прошу не виходити за межі цієї хвилини.

Спочатку Поляков Максим Анатолійович.

 

ПОЛЯКОВ М.А. Доброго дня, шановний головуючий, шановні колеги. Прохання підтримати на цьому тижні законопроект, який дуже важливий для сільського господарства, а саме для села – це Закон 6527-д, який погоджений комітетом. Мова йде про кооперацію в селі. Цей законопроект вирішує безліч питань і він може дати в цілому новий подих селу. Він зараз стоїть майже в кінці. Прохання по можливості його передвинути, щоб він був в прохідному списку. Але саме головне, от я тільки що повернувся з Кіровоградщини, Новоорхангельський район, Маловисківський район – у них немає іншого шансу, не створиться жодних підприємств, якщо не буде сільської кооперації. Це можливість залучити фінансовий ресурс та кредити та дати можливість малому і середньому фермеру вийти зовсім на інший рівень і створити прибуткове сільське господарство.

Тому дуже прохання до вас  підтримати даний законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Острікова Тетяна Георгіївна.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Дякую.

Доброго дня. Як голова митного підкомітету інформую, що станом на сьогодні розмитнено 69 тисяч 400 автомобілів на єврономерах. До кінця дії пільгового періоду лишилося 18 днів. Це максимум ще 50 тисяч машин розмитниться. Очевидно, що всі бажаючі не встигнуть. Тому вважаю, що нам треба розглянути питання про продовження пільги хоча б ще на 3-6 місяців.

Особисто відвідала кілька митних постів, зокрема минулого тижня відвідала митний пост "Луцьк", там великі черги з єврономерів. І в цих чергах вже стоять не тільки єврономери, а і фури з іншими вантажами. Бізнес страждає. Відбуваються страшенні затримки в митному оформленні. Люди по 3-5 днів з термосами сидять на митних постах. Твориться шалений  безлад: за заїзд в митний термінал, щоб пришвидшити чергу, сплачуються хабарі. Жодної інформації про те, коли дійде черга до конкретної митної декларації, отримати просто неможливо. Тому, користуючись присутністю Степана Івановича, вимагаю просто негайного втручання уряду в цей…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

 ОСТРІКОВА Т.Г. …вимагаю негайного втручання уряду в цей безлад, який відбувається з митним оформленням, з організацією саме черг, з організацією інформування громадян, і з тим, щоб відділити бізнес…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Дерев'янко Юрій Богданович.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Юрій Дерев'янко, партія "Воля". Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Продовжуючи тему автомобілів, стало зрозуміло, що не встигнуть наші автомобілісти розмитнити. І більше одного мільйона автомобілів в Україні, із них 300 тисяч уже із порушеними термінами.

Абсолютно очевидно, що цей закон поки що не працює так, як потрібно. І ми пропонуємо, ми – це більше як 80 спільнот автомобільних по всій Україні, які охоплюють кілька десятків тисяч автомобілістів, пропонуємо підходити до розмитнення автомобілів і до автомобіля не до як засобу, знаєте, розкоші, а як до засобу пересування для того, щоб бути економічно активним.

Саме тому зареєстровані два законопроекти, 9518 і 9519, які передбачають на 3 роки розмитнення автомобілів за ставкою 10 відсотків і які передбачають, що один мільйон автомобілів може бути розмитнений дуже швидко. Це принесе в державу 23 мільярди гривень. Тому прошу підтримати ці два законопроекти. Прошу підтримати таку…

 

ЛУЦЕНКО І.С.  (Не чути) 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую вам.

Барна Олег Степанович.

Я включив Барні. Пані Ірина пропонує збільшити вдвічі процентну ставку. Пропонує 60.

 

ЛУЦЕНКО І.С. І ще на 10 років.

 

ПАРУБІЙ А.В. І на 10 років.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А давайте 100.

 

ПАРУБІЙ А.В. Не перебирайте. До кінця виборчої кампанії ще є час, треба поетапно. Треба поетапно йти. Не треба, без фанатизму на робочому місці.

Будь ласка, Барна.

 

БАРНА О.С. Слухаючи певних депутатів, керівників партій і фракцій, здається, чим більше досягнень у країні в економіці, будівництві доріг, відродженні армії, відбудові військових частин, чим більше перемог на міжнародному рівні, продовження санкцій проти Росії, то тим більше починають, вибачте, гучніше брехати деякі псевдоопоненти, псевдопатріоти. Знаєте, складається дивним це для політиків України, яка воює з Росією, але цілком логічно відносно того, що вони фінансуються саме з Кремля і голосують зараз на догоду Кремля.

Відносно пенсій військовим пенсіонерам і МВС, я би сказав: тільки тим збільшувати, хто, будучи на пенсії, пішов в АТО, будучи підготовленим. А не так, що йшли дітки. Тому це питання треба вивчити.

І я прошу включити в порядок денний голосування цього пленарного тижня законопроект 4682 про…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

БАРНА О.С. …про забезпечення обов'язкового харчування всіх учнів у всіх класах у школах, що дасть можливість забезпечити здорову і розумну націю.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  І заключний виступ від народних депутатів.

Максим Бурбак народний депутат  України.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую, Андрій Володимирович! Неодноразово виступав і на трибуні, і на Погоджувальній раді стосовно тієї газової диверсії, яка була пропрацьована і яка була запущена газовими олігархами і облгазами Фірташа. Пам'ятаєте, що людям донарахували, нібито після рішення суду, якісь додаткові платіжки. І люди зверталися до мене неодноразово, в Сокирянському районі навіть почали відключати абонентів від газу. Люди, які є сумлінними абонентами, яких реально здурили, платили гроші.

І дякую уряду, Степане Івановичу, вам особисто, Володимиру   Борисовичу Гройсману, що минулої середи було прийнято рішення і встановлено норми  споживання 3,29. І хотів би, щоб уряд розробив механізм зарахування в рахунок наступних платежів, ті гроші, які люди вже заплатили. Бо в мене звертаються, на моєму окрузі 3 тисячі  гривень, 5 тисяч гривень…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд. 

 

БУРБАК М.Ю. …додатково, реально облгази їх здурили.  І люди просто вимагають, щоб ці гроші пішли в рахунок наступних платежів.

Буду вдячний. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Зараз на завершення я надам 3 хвилини для представника уряду. Але перед тим хочу зробити оголошення, бо це піднімалося під час обговорення, з приводу закордонних спостерігачів.

Отже, колеги, хочу повідомити, що проект Закону 9524 про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні, який передбачає неможливість спостерігачів від Росії і  спостерігачів, які є делеговані державою-агресором, він вже є зареєстрований.

Хочу подякувати за ініціативу Ірині Луценко. І я думаю, що комітет його невідкладно розгляне і ми найближчим часом зможемо його розглянути, щоб не допустити будь-яких механізмів впливу Російської Федерації на українські вибори. Я вважаю, тут захована головна загроза для виборів.

Будь ласка, 3 хвилини відповіді на питання комітетів.

 

КУБІВ С.І.  Дякую, Андрію Володимировичу!

Шановні колеги, піднімалося питання щодо підприємств і промислового комплексу України. Хочу сказати, що в план дій уряду Мінекономрозвитку розробило стратегію: позиція перша – це модернізація, зростання промислового виробництва; позиція друга – регіональний розвиток промисловості; позиція третя – підвищення ресурсоефективності промисловості. Хочу сказати, що модернізація виробничих потужностей підприємств дорожнього господарства є закладена на цей рік.

Разом з тим, інформую, що цього року конкретно сільськогосподарське машинобудування, у 2018 році, допомогою механізму компенсації скористалося 7 тисяч 43 аграрних підприємства, 17 тисяч 182 одиниці української техніки і обладнання купили аграрії, 4,4 мільярда склала загальна вартість придбаної техніки і обладнання, 912 мільйонів гривень, навіть більше, склала компенсація від держави в рамках програми 2018 року. Якщо рівняти базу з 2017 роком, то сума компенсації є кратна в рази.

Друга позиція була щодо депозитів органів місцевого самоврядування. Якщо депозити органів місцевого самоврядування будуть відповідати ринку, а не різнитися 3-5 відсотків, де видно, як кажуть, куди ці кошти йдуть, тоді абсолютно буде інший підхід Міністерства фінансів. Відповідь по ДАС я дав, це абсолютно неправдиві дані.

Щодо органів місцевого самоврядування, про що говорив один з депутатів по субсидіях. Ми готові прийняти участь, ми завжди з комітетом на рівні заступників міністра того чи іншого профільного міністерства ми подаємо. Не коректно порівнювати січень 2019 року, де нема офіційної статистики, з січнем 2018 року, це політичний піар, але, знаєте, у кожного птаха є своя пісня.

Хочу сказати, що Василь Омельченко, дякую йому за пропозиції законопроекту  9476. Ми абсолютно готові, ми порадилися зараз, ми готові до внесення і підтримки, і дякую за підтримку відповідно депутатів Верховної Ради.

Щодо проведення певних консультацій з паном Довбенком, ми проговорили і ми приймемо участь і в п'ятницю, і відповідно завтра, дякую, про підтримку ЕКА.

Разом з тим, шановні колеги, хочу сказати, що законопроект, про який ми говоримо і виступав пан Береза, це щодо доступу до реєстрів НАЗК, уряд підтримує і ми готові максимально спільно з комітетом пропрацювати.

Два законопроекти № 8124, 7085 у сфері містобудування і покращення позицій по веденню легкого бізнесу, я прошу комітети розглянути.

І на закінчення, Андрію Володимировичу…

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд, коротко, завершіть.

 

КУБІВ С.І. Щодо запитів двох депутатів по митних постах і по розмитненню автомобілів. Я обов'язково передам позицію…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Степане. І дякую всім членам Погоджувальної ради. Хочу наголосити, що всі песимістичні відгуки про те, що Рада не буде працювати, не відповідають дійсності. Нам кожної сесії говорили, що не буде роботи, бо політичні процеси або перевибори. Але кожної сесії ми робили неймовірно важливі, інколи епохальні рішення для країни.

І я впевнений, що в залі достатня кількість людей, для яких держава буде вище, чим виборчі амбіції і амбіції, і вони зможуть згуртуватись і забезпечити планомірну і системну роботу Верховної Ради України.

Всім дякую. Завтра о 10-й годині очікую в залі. Погоджувальну раду оголошую завершеною.