Погоджувальна рада

Опубліковано 16. 05. 2016

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

16 травня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги. Першою справою, я думаю, буде правильним, якщо ми привітаємо нашу співачку Джамалу, яка перемогла  в пісенному конкурсі "Євробачення" – це була важлива перемога. І я від імені Верховної Ради привітав співачку і її команду з цією перемогою. Нам вкрай важливі сьогодні перемоги. І ця перемога, я думаю, дала для мільйонів українців дуже гарний і позитивний сигнал. (Оплески) Вітаю!

Шановні колеги, це, як кажуть, тим більш символічно, що вчора був День жертв політичних репресій  - 18 травня,  за кілька днів буде День, коли ми відзначаємо депортацію кримських татар, і дуже символічна ця перемога для  України  і для  кримських татар.

У нас цей тиждень буде  надзвичайно напруженим, шановні колеги. У нас є величезна кількість ініціатив уряду, які є необхідність  швидко вводити в дію. Ми буквально перед Погоджувальною радою провели нараду по реформі парламенту. І я сподіваюсь, завтра вже буде зареєстрований відповідний законопроект,  і  в четвер  ми зможемо увійти в дискусію  вже  в парламенті по реформі парламенту. І це теж вважаю важливим питанням   для  більшої ефективності нашої роботи.

І більш детально про ініціативу уряду скаже наш представник від уряду під час нашої дискусії. А по робочим  питанням я хочу повідомити, голови фракцій сьогодні починають зліва, а комітети, як ми і домовлялися, починають справа  перелік виступів.

І тому першим запрошую до слова керівника "Опозиційного блоку"    пана Юрія Бойка,  будь ласка.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Минулого тижня парламент продемонстрував не ефективну роботу: за весь пленарний тиждень було прийнято 3 закони і 6 постанов Верховної Ради. На цьому тижні планується в порядку денному розглянути 143 проекти законів, і зрозуміло, що вони розглянуті не будуть. І я вважаю, що нам потрібно повернутись до питання пріоритетів для того, що дійсно потрібно людям і чого вони чекають від законодавчого органу.

І наша позиція, ми наполягаємо, щоб закон 3793, який коригує питання бюджету і надає можливості здійснити додаткові соціальні виплати, був розглянутий. При тому, що за квітень інфляція складає 3,5 відсотка, бюджет отримав додаткові кошти і має можливість виплатити додаткові соціальні виплати.

Так само ми наполягаємо  на тому,  щоб тема, яка  була заблокована в парламенті і стосується підтримки фермерських господарств. Зміни до Податкового кодексу, виправлення помилок, які були створені, коли приймався цей Податковий кодекс, також були виправлені. І відповідно законопроект 3792 також зареєстрований в парламенті і чекає свого розгляду, ми наполягаємо, щоб він був в першочергових.

Парламент, на наш погляд, не може стояти осторонь тарифної політики, яка проводиться в державі. Ну не може уряд роз’яснити, чому в 10 разів збільшено вартість природного  газу власного видобутку  для населення в порівнянні з собівартістю видобутку цього газу! А роз’яснень цього просто не існує. А особливо цинічно те, що в період, коли піднімається в 10 разів вартість газу, приблизно в такій же пропорції керівництво нафтогазової галузі підняло собі заробітні плати, напевно знущаючись просто з народу і використовуючи це питання  таким чином.

Тому я вважаю, що тут вже не робочу групу повинно створювати, а повинна створюватися тимчасова слідча комісія. І розбиратися, що взагалі там діється і хто там керує цими тарифами і цими цінами в нафтогазовій галузі, і як це все проходить? І ми будемо наполягати на створенні тимчасової слідчої комісії, сподіваюсь, що всі колеги з парламенту нас підтримають.

Минулого тижня проходила зустріч Міністрів закордонних справ у "нормандському" форматі. Я вважаю, що парламент повинен мати обличчя і долучитися до виконання політичної частини Мінських домовленостей.

Ще раз наголошую, якщо не подобаються проекти законів, які було направлено в парламент з боку нашої політичної сили – фракції "Опозиційний блок" – давайте пропонуйте свої. Я звертаюся до правлячої коаліції, точніше до її залишку: будь ласка, давайте свої пропозиції. Але не може парламент стояти осторонь цих політичних процесів, надзвичайно важливих для нашої держави. І ми повинні зробити все для того, щоб уникнути замороженого конфлікту і відновити територіальну цілісність нашої країни, так само як признав весь світ, Мінські домовленості – це  єдиний шлях для того, щоб це створити і відтворити в життя.

І останнє. Минулого тижня за ініціативою матері загиблого журналіста Бузини була зустріч з нею в нашій фракції. І з тієї інформації, що вона нам дала, а потім адвокат цієї родини, ми зрозуміли, що розслідування цієї трагедії практично заблоковане і не проводиться. Так само як не проводиться, на наш погляд, належним чином розслідування трагедії, яка сталася в серпні минулого року поруч з Верховною Радою, коли був підрив наших нацгвардійців.

Тому ми будемо ініціювати створення тимчасової слідчої комісії для розслідування резонансних трагедій, в тому числі у загибелі журналіста, в тому числі підриву гранати під Верховною Радою, для того щоби парламент міг відслідковувати, як працюють правоохоронні органи по цим найбільш резонансним і чутливим для нашої країни питанням. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, як ви пам'ятає,  минулого тижня фракція  Радикальної партії блокувала парламентську трибуну, вимагаючи створення у парламенті  Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню корупції найвищих посадових осіб держави, ті, які мають офшорні компанії, ті, які не платять податків.

На превеликий жаль, минулого тижня парламент не прийняв рішення про створення цієї  слідчої комісії, хоча представники шановні від "Блоку Петра Порошенка" обіцяли надати узгоджений текст, але вони й досі цього не зробили.

Я хочу наголосити, що право створення слідчої комісії, а для цього треба 150 голосів, надано опозиції, це інструмент опозиції. Ми знову підписали сьогодні проект постанови про створення ТСК: я, колега Березюк, колега Соболєв від "Батьківщина". Ми вимагаємо завтра першим питанням поставити питання про розслідування корупції найвищих посадових осіб держави.

Минулого тижня у Лондоні відбувається антикорупційний форум, на який спочатку збирається їхати Президент України, а потім відмовляється туди їхати, знаходячи приводи, мовляв, є важливіші справи у державі. Я розумію, чому Президент туди не поїхав, тому що немає чого  сказати! Тому що говоримо про боротьбу з корупцією, говоримо про судову реформу, говоримо про реформу прокуратури, говоримо  про реформи економічні. А в реальності іде імітація, ніяких реформ немає! Їм треба їхати не на антикорупційні форуми, а на корупційні форуми у якесь Зімбабве чи Нікарагуа для того, щоб ділитися там своїм досвідом, як в офшорах  ховати свої статки і не платити податки.

Тому я попереджаю, ми вимагаємо створення завтра Тимчасової слідчої комісії по розслідуванню корупційних діянь. Якщо цього не буде  створено, фракція Радикальної партії продовжує блокувати парламентську трибуну. На жаль, нас всього 20 депутатів. Якби в фракції Радикальної партії біло не 20, а 40 чи 50 депутатів, ми б і президію заблокували наглухо і не дали б парламенту працювати взагалі.

Ми вважаємо, що в нинішніх умовах, коли обкрадають мільйони українців, брати і робити вигляд, коли увесь світ розслідує корупцію наших посадовців, а парламент, ми живемо у парламентсько-президентській республіці, парламент уникає давати відповідь ні ці питання!

Я хочу подякувати Голові парламенту, який поставив дедлайн до завтра нашим колегам від БПП, щоб вони подали узгоджені пропозиції. Це важливе ключове питання – розслідування корупції вищих посадовців. Ми наполягаємо на розгляді в парламенті питання проекту постанови про відставку міністра фінансів Олександра Данилюка. Одночасно, займаючи посаду міністра фінансів, є директором трьох офшорних компаній! Вам не соромно?! Мені соромно, мені соромно, що ми живемо в країні, де міністр фінансів має офшорні компанії, а з людей, як з липки, здирають ціни на газ і на все інше.

До речі, щодо ціни на газ, сім тисяч гривень  ціна за тисячу кубів газу – це абсолютно непідйомна ціна. І коли голова уряду минулої п'ятниці на дні уряду розказує: "Все нормально, ми всіх задоволимо", – брехня! Тому що люди отримують субсидії тільки ті, де дохід 3 тисячі 600 гривень на сім'ю. 3 тисячі 600 гривень, що це таке? Це 150 доларів. І нам кажуть: хай багаті платять. Той, хто получає 150 доларів на сім'ю – це багатий? З яких це пір багатий? Подивіться на ціни в аптеках, на ціни в магазинах і на ціни на базарах, щоб зрозуміти, що таке 150 доларів по нинішніх цінах!

Тому ми наполягаємо на розгляді проекту постанови, яку ми разом із колегами Тимошенко, Березюком, Галасюком зареєстрували ще 4.01.2016 року про проведення перерахунку ціни на газ для населення. Ось є готова постанова, де ми чітко пропонуємо, що треба робити, як перераховувати цю ціну для того, щоб вона була об'єктивна, щоб люди мали можливість платити.

Ми вимагаємо від уряду повернення пільгової ціни на газ для громадян, коли вони споживали не більше 1 200 кубів, щоб вони мали мотиви і підстави економити, але не залежно від того, чи куб використовує чи 10 тисяч кубів олігархи – усі платять однакову ціну, це є абсолютно несправедливо! Тому ми вимагаємо розгляду цієї постанови і перерахунку ціни на газ. І це  реально так само боротьба з корупцією, до якої влада, на жаль, декларує, але руки ніяк не доходять.

Наступне, минулого тижня шановні представники "Блоку Петра Порошенка"  розказували, що Президент внесе подання на заміну членів ЦВК. Подання досі немає, хоча тиждень пройшов. ЦВК оголосило нові вибори, довибори по чотирьох округах – знову привід не переобирати ЦВК. Коли хотіли призначити свого Генпрокурора – за дві години все поміняли, ЦВК два роки поміняти не можете! І сидять там "підрахуї", які фальсифікують вам вибори для того, щоб ви мали більшість в парламенті.

Радикальна партія як опозиційна сила вимагає негайної заміни членів Центральної виборчої комісії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Віктор Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, ви знаєте, у нас так трапляється, що ми не слухаємо, що говориться сьогодні, а потім через 3-5 місяців уряд, парламентська коаліція як завжди намагаються рятувати ситуацію.

Ми говорили про те, що треба ввести мораторій на підняття цін і тарифів, і запропонували свій законопроект з цього приводу. Ніхто не хотів слухати, ніхто не голосував! Проте ми сьогодні всі критикуємо уряд за те, що вони піднімають ціни. Критикували минулий уряд, критикуємо цей уряд за те, що тарифи піднімаються, ціни.

А чому не поставити постанову, не проголосувати? Там і питання аудиту енергоефективності, там і питання перегляду тарифів. Було би бажання. Ставимо, голосуємо всі фракції. Кожна людина в країні побачить, хто реально хоче вирішити питання, а хто – ні.

Далі. Ми говоримо вже півтора року про те, що треба прийняти новий Податковий, Митний, Бюджетний кодекси, треба переглянути базу повністю інвестиційну, щоб з'явилася нова форма оподаткування, щоб спростити всі процедури, щоби зменшити навантаження на бізнес, на промисловість і так далі.

Півтора-два роки ми про це говоримо, на жаль, ніхто не чув. Минулий раз бюджет під Новий рік приймали  "галопом" і нічого не змінилося, і зараз рік піде так само. У нас залишилося чотири робочих тижні, ми про це говоримо уже другий тиждень підряд, що, по суті, у нас є реально нормальних два тижні сісти, провести нараду з Прем'єр-міністром, з урядом, прийняти рішення і проголосувати до кінця червня нову базу оподаткування на 2017 рік. І на цій базі, на трьох нових прийнятих кодексах, побудувати повністю бюджет на 2017 рік. Ми тоді маємо можливість побачити якусь логіку бюджету, створити умови для бізнесу, зняти навантаження і так далі.

Ми говоримо про те, що кошти МВФ тоді можна цільовим методом використати на якісь одну чи дві пріоритетних задачі: чи це будівництво доріг, чи це питання енергозбереження, чи, можливо, це питання охорони здоров'я. Але не розкидати кошти, не проїдати їх, а направити ефективно на одну мету року. І тоді ця мета року буде в кінці мати результат – і люди побачать, що реально щось змінюється.

Тому ми вимагаємо провести нараду з Прем'єр-міністром, зафіксувати пріоритетні питання на два тижні (ми вже сказали, які).

І друга  частина – підготувати зміни до бюджету на цей рік. Зараз терміново протягом двох тижнів треба підготувати ці зміни. У нас є питання,  що є профіцит бюджету практично на 16 мільярдів сьогодні. Ми  пропонуємо їх використати на соціальні питання: підняти на 20 відсотків зарплату вчителям і лікарям по Україні (це питання майже 6,6 мільярда гривень), запровадити компенсацію за пільгові перевезення пенсіонерів і так далі (те, що скасували під час прийняття бюджету); профінансувати профтехосвіту; профінансувати повністю чорнобильські програми. Якраз 16 мільярдів вистачає. Це і будівництво  житла, це і відновлення роботи нормальної профтехосвіти, це і забезпечити повністю місцеві бюджети тою проблематикою – фінансами, які у них закінчаться в червні.

Ви подивіться от на прикладі Харкова. Наприклад, у нас на країну 35 мільярдів гривень іде сьогодні як компенсація по житлових субсидіях населенню, компенсація місцевим бюджетам. То я вам скажу, що на сьогоднішній день ця компенсація  місцевими бюджетами використана вже практично на 85 відсотків по всій країні. Через місяць у них закінчаться кошти. Наприклад, тільки по місту Харкову для  135 тисяч родин, які там проживають, треба на рік 1 мільярд 646 мільйонів гривень компенсації місцевому бюджету. Сьогодні вже дефіцит, не вистачає місцевому бюджету 700 мільйонів. Міністерство фінансів це знає. І так по  всіх містах України, по всіх областях. Ніхто не думає про те, що з червня просто не буде чим компенсувати вартість житлово-комунальних послуг місцевим бюджетам!

Ми говоримо про те, що це не єдина проблема сьогодні в бюджеті. Давайте за два тижні підготуємо  зміни до бюджету, проголосуємо, врахуємо все те, що ми казали: і підняття зарплат, і ПТУ, і  дороги, і енергозбереження, і програми охорони здоров'я – і направимо транш МВФ під одну чи дві конкретні мети, щоб вони дійсно дали результат в кінці року. Закладемо в бюджеті оці пільги і по компенсації по житлових субсидіях населенню.

Давайте збалансуємо місцеві бюджети! Є час буквально 2-3 тижні. Послухайте нас. Послухайте! Я вас дуже прошу. Давайте проведемо нараду нарешті з Прем’єр-міністром, з урядом і вирішимо ці питання. А інакше це буде знову втрачений час. Ми знову пробалакаємо про що завгодно, буде 100 питань розглянуто на засіданнях Ради, тільки користі від них буде нуль.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ярослав Москаленко, будь ласка.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні колеги, шановний головуючий, хотів би почати з позитивного і відмітити перші сигнали більш якісної співпраці роботи українського уряду з найвищим законодавчим органом.

Ми більше року не бачили міністра екології і зараз вже є позитивні кроки роботи самого міністра. Двічі він вже відпрацював з комітетом екологічним і вже в середу пройде засідання на території Міністерства екології разом з комітетом, щоби відпрацювати спільні стратегії і розвиток захисту нашої екології. І як результат вже є мораторій на вирубку лісів, а ми пам'ятаємо, яка проблема була в державі.

Хотів би ще відмітити роботу Міністерства АПК, яке також серйозно почало співпрацю з депутатським корпусом.

І сьогодні, шановні колеги, думаю, якщо йти цією тенденцією, то нам потрібно все-таки запровадити роботу і такі закриті засідання голів фракцій з Прем'єр-міністром і з необхідними міністрами.

Якщо пам'ятаєте нашу зустріч з прем'єр-міністром Норвегії, який розказував як теорію свого успіху, це коли в зародку він всі новели відпрацьовував з головами фракцій норвезького парламенту і потім разом вони імплементували це вже в норвезьке суспільство.

І сьогодні у нас працює місія МВФ. І ми точно з вами, шановні колеги, знаємо, що тарифи на газ не місія МВФ встановила. Місія МВФ вимагає від нас збалансованого підходу до бюджету, щоби показати платоспроможність нашої країни, а влада вибрала найкоротший шлях залізти в кишені до людей, піднявши їм тарифи і показавши дохідну частину нашого бюджету.

А є ж інші серйозні питання, які сьогодні можна було би розглянути як пріоритети, може більш комплексної потребують програми. Але, наприклад, ми сьогодні є країною, яка граничить з сімома країнами, і ми повністю втрачаємо транспортний потенціал, транзитний потенціал нашої країни.

Я для порівняння вам скажу, що у Німеччині наші вантажоперевізники бізнесмени платять 16,7 євро за 100 кілометрів пробігу, у Польщі – 37 євро за 100 кілометрів пробігу, Словаччина – 19 євро за 100 кілометрів пробігу, Угорщина – 11, навіть Білорусія, хоч і не всі дороги платні, але 14 з половиною євро за 100 кілометрів пробігу ми платимо. Можете собі уявити, який транспортний потік іде через нашу країну! А що вони нам платять? Нуль. А які у нас дороги? Нульові.

То може треба було б розробити комплексну програму і побудувати хоча б 10 тисяч кілометрів таких доріг? Відпрацювати цю програму з МВФ, отримати кредит, і ці дороги будуть працювати на відпрацювання цього кредиту, а потім на український бюджет. Тільки на тому, що ми почнемо будувати дорогу, це буде серйозна ін'єкція вже в економіку країни. Це запрацюють асфальтні заводи, бетонні заводи, створяться робочі місця, запрацює будівельна галузь. А яка буде дохідна частина бюджету від податків! І це буде з прибутку економіки дохідна частина бюджету, а не з карманів людей. Найпростіше було підняти тарифи для населення!

В мене тоді інше питання: як дохідну частину від тарифів контролює сьогодні український народ? А я вам скажу, що за останніми нормативними актами левова частка прибутку від реалізації газу населення буде осідати в нашій компанії – в "Укргазвидобуванні". І як люди проконтролюють це, хтось мені дасть відповідь на це запитання?

Ми будемо далі працювати в цьому напрямку чи ні? Чи далі будемо годувати "прокладку" типу нафтогазів та корупціонерів з УГД, виплачуючи їм мільйонні зарплати за фейкові красиві презентації і неіснуючі виробництва? Ви просто їх риторику послухайте, що українці повинні платити, але вони повинні заробляти достойні зарплати і все.

І в мене ще один такий факт дивує. Народні депутати, які сьогодні йдуть на телеканали, захищаючи цих корупціонерів, і таким чином намагаються, наприклад, нашій групі закрити рота, що, мов, ми хочемо очолити "Укргазвидобування".  Щоб закрити мені рота – потрібно перестати красти! І  головне мене цікавить: ці люди розуміють, що коли вони говорять, що хтось бореться за потоки, то вони сьогодні захищають тих, які сидять вже на цих потоках?! Вони створили ці потоки, вони підняли тарифи, вони залізли в карман до людей! І сьогодні їх тільки, їх болгаркою звідти випиляти "нельзя".

Тому, шановні колеги, щоб не було таких помилок, пропозиція депутатської групи "Воля народу" – серйозно відпрацьовувати ці моменти з Кабінетом Міністрів. І в зародку вирішувати: чи нам тарифи піднімати, чи нам дороги будувати, чи може якась інша галузь є, яка сьогодні дасть серйозну дохідну частину нашого бюджету? І нарешті держава повинна думати, не як відібрати у людей гроші, а як заробити на реформах і на програмах!

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Ігор Кононенко.

 

КОНОНЕНКО І.В. Шановний головуючий, шановні колеги, по-перше, хочу довести позицію нашої фракції щодо теми офшорів, які активно експлуатують наші колеги з опозиції і опоненти в Верховній Раді. Як відомо, є указ Президента, яким Президент України ініціював створення робочої групи по напрацюванню законодавства для врегулювання питань офшорів і деофшорізації. Очолює цю робочу групу наш колега, голова податкового комітету – пані Южаніна. Робоча група активно працює. І вже є напрацювання по законопроектам, які в найближчий час, я маю надію, надійдуть до Верховної Ради, і у нас буде з вами можливість їх обговорити і прийняти рішення.

Ключове питання цих законопроектів – це визначення терміну, який вже існує в багатьох країнах світу, так названий КІК - "контрольований іноземною компанією", і врегулювання питання щодо володіння громадянами України такої компанії. Ключове питання це не те, чи є у громадянина України закордонна компанія чи її немає, а ключове питання,  щоб податки від діяльності такої компанії платилися в Україні. Це ключова позиція. 

Друга позиція. Що стосується тимчасової слідчої комісії. Позиція нашої фракції: ми готові підтримати створення комісії щодо політичної корупції. Бо питання, знову ж таки, не в тому, хто і чим володіє закордоном, а питання в тому, яким чином ці кошти витрачаються і чи сплачені з цих коштів податки в країні? І вдвічі проблема, якщо податки не сплачує політик або використовує ці кошти, з яких не сплачені податки, на політичну діяльність або, не дай боже, на корупційну діяльність. Це принципова позиція.

Тому ми питання комісії готові підтримати. Сьогодні увечері, пане Голово, ми надамо наші пропозиції, ми надамо пропозиції щодо наших представників в цю комісію. І якщо наша позиція буде підтримана, ми завтра готові будемо за це питання голосувати. Це перша позиція.

Друга позиція.  Я хотів би звернути увагу на  співпрацю парламенту з Міжнародним валютним фондом. Ми знаємо, що  зараз в країні працює місія Міжнародного валютного фонду ще до  18 числа. Є зобов'язання парламенту щодо прийняття пакету законопроектів щодо отримання найближчого траншу 1,7 мільярдів і наступних траншів. І мені дивно, чому в порядку денному немає  законопроектів, які входять в пакет Міжнародного валютного фонду, і я їх не побачив в порядку денному.

Перше – це законопроект 2413а, який 12.03 був обговорений, це проект закону, внесений Президентом,  щодо внесення деяких змін до законодавчих актів України щодо консолідації функцій  із державного регулювання ринків фінансових  послуг. Він був обговорений, його немає в порядку денному, по ньому потрібно прийняти рішення. Прохання його включити в порядок денний.

І три законопроекти, які були включені в порядок денний, але їх немає  для обговорення в першому читанні.  Це також законопроекти, які є в пакеті  Міжнародного валютного фонду. Це законопроект 4503, законопроект 4516 і законопроект 4525. Також  прохання їх включити  в порядок денний, бо ще раз підкреслюю,  на мій погляд, питання  співпраці з Міжнародним валютним фондом, колега говорив, що у нас залишилося чотири сесійні  тижні, питання співпраці з Міжнародним валютним фондом повинно стати ключовим питанням і фокусом роботи парламенту на наступні пленарні  тижні.

І останнє. Були пропозиції нашої фракції щодо окремих законопроектів, які також давно і вже декілька раз включались в порядок денний, але до них не доходила черга по розгляду. Це законопроект  3849-д, законопроект  2475а і законопроект 4464. Прохання  їх також включити в порядок денний для розгляду на поточний пленарний  тиждень. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ігорю,  хочу просто вам сказати, що  4503 і 4516, і 4525, вони готуються до розгляду, немає ще комітету. Як тільки  ми отримаємо комітет, очевидно  це буде  в середу,  ці законопроекти тут же будуть включені. Але поки немає комітету, ми  їх ставимо за зірочками  просто ці законопроекти.

 

КОНОНЕНКО І.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, пане головуючий, шановні колеги. Погоджувальна рада, звісно, повинна обговорювати порядок денний  засідань на наступний тиждень, проте, з вашого дозволу, хотів би сказати про найбільш важливі  речі, які відбулися в нашій країні за минулий тиждень.

Найголовніше – ми вітаємо перемогу нашої співачки на "Євробаченні", тому що там, де є можливість донести голос України – там наш успіх і перемога. Нас почула і Європа, і весь світ і голосом нашої країни, голосом   Закарпаття, голосом українського Донбасу, голосом кримськотатарського народу, бо там цей народ і це наші  брати і сестри, які зараз опинилися в полоні у загарбника,  весь світ говорив: наша співачка. І тому хочу сказати  слова подяки нашій представниці, ми гідно вибороли перемогу.

І тепер, Степане Івановичу, уже звертаюся як до представника уряду, треба вже готуватися до проведення   "Євробачення" в  Україні в наступному році, готуйте план фінансування – треба  це гідно провести, тому що кожен раз це наша перемога в боротьбі з зовнішнім агресором.

Хотів би сказати ще про один національний символ. 19 травня в  Україні буде святкуватися День вишиванки. Традиція святкувати цей день зародилася в 2006 році у моїх рідних Чернівцях, вже 10 років поспіль ми святкуємо. І я звертаюся до наших колег, давайте 19 числа підтримаємо його,  прийдемо в наш парламент у вишиванках – і це теж буде ще одним потужним сигналом для нашої країни.

Також хочу подякувати тим, чиї досягнення, які підносять честь і гідність нашої країни, незаслужено залишилися в тіні. Минулий тиждень ми справедливо можемо назвати українським: і перемога Джамали, і  наш літак, український літак, українська "Мрія"  здійснила перший комерційний рейс до Австралії, де перевезла 130 тонн вантажу. І це  перемога!   (Оплески)  

І колеги, наша політична команда, команда "Народного фронту", пишаємося нашою  країною і людьми, які дають приклад нам, політикам, як треба працювати, а не балакати. 

А тепер про нашу роботу. Минулого тижня за поданням Президента  ми обрали Генерального прокурора. "Народний фронт" очікує від Юрія Луценка реальних і дієвих реформ в Генеральній прокуратурі і ще раз вказує, що  часу на розкачку немає.

Наступне – судова реформа.  Люди не розуміють, чому ми так багато балакаємо, всі присутні наче кажуть правильні речі – "а воз и ныне там". Де нові судді? Де чесні судді? Колеги, досить гратися в розмови! Судова реформа – це пріоритет,  інакше "всё до лампочки", будь-які наші реформи  вони не будуть діяти, і вони будуть знищені цим стадом злочинних "орків" режиму Януковича-Портнова.

Щодо зміни ЦВК. Треба негайно міняти склад Центральної виборчої комісії. Ми своє подання оприлюднили вже давно і чекаємо на рішення і консолідоване голосування парламенту.

Наступне. Цього тижня у нас є ряд законопроектів, які ми повинні підтримати і продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. І я закликаю колег мобілізуватися, і в порядку денному на вівторок, четвер стоять відповідні законопроекти, прошу їх підтримати.

І наостанок. У державному бюджеті на ремонт доріг виділено 19 мільярдів гривень. Це значна сума і вона з акумульована попереднім урядом, і сьогодні вже ці гроші будуть направлено на те, щоб у селах і містечках можна було рухатися не лише тракторами і конем.

Але на вихідних Одеську трасу блокували вантажівки, тому що водії були проти відновлення функції контролю вагового перевантаження. Зрозуміло, що майже всі фури йшли з перевищенням тоннажу. Хочу подякувати профільному міністру Володимиру Омеляну, який втрутився в ситуацію, і вона була впорядкована.

"Народний фронт" в п'ятницю зініціював законопроекти за номерами 4660, 4661, які розроблені у тісній співпраці з Міністерством інфраструктури. Цими законопроектами визначено відповідальність за порушення вагових норм і розширено коло осіб, які повинні нести відповідальність за навмисне перевантаження фури. Тому прошу колег проголосувати за включення  в порядок денний. І давайте  займатися нашими дорогами: як і будівництвом так і їх захистом, і прошу всіх підтримати.

І наостанок, Степане Івановичу, є тривожні сигнали, що фінансування оборонних підприємств – вони не дофінансовуються, будь ласка, перевірте ці сигнали. Якщо треба, ми готові відреагувати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Я тільки нагадаю, що у нас 19 числа не тільки День вишиванки, а ще й День Європи. Я буду просити вашого дозволу, щоб, можливо, ми ті євроінтеграційні закони, які у нас є в розкладі на цей тиждень, щоб ми змогли сконцентрувати в цей день. Було звернення багатьох громадських діячів і експертів, щоби День Європи і в парламенті ми прийняли ті законопроекти, які сьогодні необхідні для євроінтеграції України – це буде правильний і символічний хід.

Будь ласка, "Самопоміч", Олег Березюк.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Спочатку коротка репліка на виступ першого заступника голови фракції БПП "Солідарність" в парламенті. Ми мусимо разом дуже багато вчитися, тому що президентська інституція, яка б вона була добра чи погана, не може створювати робочі групи в парламенті і призначати голів комітетів парламенту на ті робочі групи. Парламент як самодостатня інституція влади, яка, в принципі, має контролюючу функцію екзекутивної влади, повинна створювати свої комісії і постанови, які б контролювали виконавчу владу.

І друга репліка, політик, якщо він діючий політики і є на високій посаді в державі, не може бути учасником економічного процесу і бізнесу, платить він чи не платить податків. А якщо політик працює і платить податки, то хай, будь ласка, іде туди в бізнес, а не сидить на державних посадах. Це дві принципові речі, які ми всі разом мусимо навчитися у новій демократичній державі.

Наступне, шановні колеги, вчора країна відзначила дуже важливу і сумну подію, зокрема відзначила День вшанування пам'яті загиблих від комуністичних репресій.

Молодий священик на одній з панахид вчора поділився своєю історією, що він, на превеликий жаль, не знає, де похоронений його дідусь, який загинув від рук комуністів, борючись за свою державу. Кожна четверта сім'я в цій країні загубила жінку від репресій, кожна друга сім'я загубила мужчину. Це трагедія, але символ цієї трагедії в тому, що влада країна виступила проти своїх людей, нищачи їх під корінь!

Ми не багато зробили для цих людей, більше того, останні економічні події підкосили тих людей, які сьогодні ще залишилися. Ми навіть не спромоглися з вами, як і попередники, визнати такий страшний феномен репресій, як малолітніх дітей – політичних в'язнів, які в 12-14 років сиділи по декілька десятків років у тюрмах. Ми мусимо це виправити хоча б феноменально, хоча б символічно для того, щоб вони зрозуміли, що не тільки малолітні в'язні фашистських концентраційних таборів визнані світом, але й українських.

Але я не про це, чи сьогоднішня влада, чи сьогоднішній парламент зробив все для того, щоб в Україні не повторилися репресії проти власного народу чи політичні, чи економічні? Минулий тиждень показав, що грубе порушення українського законодавства і Регламенту Верховної Ради проклав шлях до деспотії у нашій державі.

Адже, на превеликий жаль, така інституція, як Генеральна прокуратура, внаслідок таких грубих порушень насправді є нелегітимною і не викликає довіри як і в людей, так і в парламентарів. Ми повинні дуже серйозно до цього поставитися і не допускати таких речей. І якщо допустили, виправляти їх або говорити про це дуже серйозно.

Я звертаюся до вас, пане Голово, щоб ви, маючи ще авторитет людини, яка прийшла з абсолютно добрими бажаннями, виправляли цю ситуацію. Те, що сталося минулого тижня з призначенням Генерального прокурора, є підрив державності України.

Чому так стається? Тому що парламент не є репрезентантом людей, парламент є репрезентантом олігархічних комерційних інтересів. В парламенті зареєстрований новий Закон про вибори до парламенту на пропорційній основі за відкритими списками, 1068. Це є запорука того, що вибори не відбудуться швидко, але, якщо вони відбудуться через період часу визначений законодавством, буде ймовірність, що репрезентативна функція парламенту буде виконана і люди будуть мати справжніх представників у цьому парламенті.

Друге. Є давній американський принцип демократії: "ноу репрезентейшн – ноу тексейшн". Немає якісної представницької влади – нема оподаткування і немає тарифів. Злочинні податки – просто грабунок,  та злочинні тарифи є саме тому, що парламент не відповідає інтересам народу. І тому цей закон також є дуже важливий.

І наостанок, про ворога і про Мінські угоди. На превеликий жаль, Мінські угоди не відповідають інтересам України і, на превеликий жаль, якщо вони будуть імплементовані – це буде відповідати інтересам Росії.

Але парламент також не виконує свою функцію. В парламенті лежить закон 2339 – про визнання організацій терористичними, який пройшов комітет! Чому він не приймається? Цей закон вимагає прийняти СБУ, цей закон вимагає прийняти Генеральна прокуратура. Ми цього не робимо. Кому ми служимо: ворогу чи власному народу? Ми є орган, який репрезентує людей, тому давайте це і робити. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, "Батьківщина".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, колеги!  Знаєте, от сумно, чесно кажучи, чути, як абсолютне порушення Конституції, законів, регламентів, мегакорупція, робота в офшорах, руйнація держави прикривається знову вишиванкою. От просто соромно і прикро.

Ви знаєте, насправді зроблено вигляд, що є така велика перемога, коли переламали всю країну, демократичні сили в парламенті через коліно і призначили всупереч Конституції і законам Генерального прокурора. Святкують перемогу.

Дорогі друзі, це Піррова перемога. Ви просто, можливо, не відчуваєте наскільки відірваний парламент, політикум, влада від життя, від людей, від їх почуттів, від їх бачень. І хочу вам сказати, що правова юридична спільнота країни  обурена до такої ступені, що люди просто ні про що інше розмовляти не можуть після того, як трапилося  все, що трапилося  навколо Генерального прокурора.

І більше я вам скажу, що обрання Генерального прокурора ще раз підтвердило абсолютно тісне об'єднання БПП, "Народного фронту" і кланової системи, яка пробралась в парламент. Це означає, що або Генеральний  прокурор, за якого проголосували всі люди, які представляють по суті всі тіньові оборудки, або він  буде їм служити, або якщо він хоче    служити народу, то як він буде відпрацьовувати потім ці голоси? І тоді його просто зняти мусять ті самі голоси, якщо він їм служити не буде.

Я вже не говорю про порушення Конституції і все інше. Соромно, принизливо і  боляче, що так закінчилися вже всі події, які зв'язані вже з другою революцією!

Також я хочу наголосити на тому, що ключові питання, які ставлять владу під контроль суспільства, не вирішуються. Можливо для вас це новина, але я, пане Голово, хочу вам сказати, що ніяка робоча група по відпрацюванню законопроекту про тимчасові слідчі комісії не працює. І не працює вона не тому,  щоб хтось не хоче, щоб працювала, а тому що по суті іде масштабний саботаж  тому,  щоби парламент  почав контролювати те, що він відбувається в фінансовій системі, з тарифами, з усім іншим.

Тому я просила би, щоб ми без будь-яких робочих груп  виносили на перше читання, до другого читання, тим більше, що достатньо часу попрацювати всім фракціям і прийти до порозуміння. Безконтрольна влада – це абсолютно безконтрольна корупція.

Крім того, ми просимо, вірніше, навіть наполягаємо, пройшли вже всі терміни заміни керівника Рахункової палати, який також може контролювати все і вся, що пов'язано з державними фінансами. Ми наполягаємо на тому, щоб на відкритому засіданні – от такому, Погоджувальній раді – було обговорено питання, що від опозиції парламентської – демократичної, я підкреслюю – мусить піти голова Рахункової палати, а також всі члени Рахункової палати. Тому що, якщо Рахункова палата не почне реально, віддано і щиро контролювати ту корупцію, яка вже просто роз'їдає країну, ми нічого не зробимо в нашій державі.

Крім того, по тарифам. Я хочу нагадати дві цифри. 52 відсотки в складі тарифу – це податки. Іншої такої країни немає, щоб в ціні на газ для населення було 52 відсотки податків! Максимум 10-15, максимум, сама максимальна країна, яка поставила максимальний податок – це 32. Звідки 52? А друге, це рентабельність, 300, 400, 500 відсотків тому, хто видобуває газ. Де такі рентабельності в світі, покажіть? Не знущайтесь над людьми!

І тому я просила би так само публічно, я говорю публічно, тому що не треба приховувати за таємними нарадами сутність, запросити Прем'єр-міністра, запросити НКРЕ, керівник НКРЕ, який є бізнес-партнером Порошенка і який якби-то встановлює тарифи, запросити Мінекономіки, Мінфін, до речі, "Укргазвидобування", НАК "Нафтогаз" і проаналізувати, що ви робите з тарифами? Це просто вже виходить за всі межі! Не знущайтесь над країною просто.

Наступне. У нас не створена тимчасова слідча комісія по перевірці діяльності попереднього уряду. Хто проведе аудит всієї корупції за 2 роки уряду Яценюка?! Блокує "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт", не подали людей в ТСК і перевірити неможливо.

І в той же час, я звертаюся до вас, пане Голово, немає сьогодні наших законопроектів по сільськогосподарському блоку в порядку денному. Пройдені комітети, пропущені всі терміни, наші закони не ставляться. Ми наполягаємо на тому, щоб зараз аграрний сектор отримав підтримку і були розглянуті наші законопроекти.

Я також ще раз передаю вам листи про включення наших законопроектів: про скасування податку на пенсії – це перше, і, по-друге, підвищення соціальних стандартів, я прошу включити як альтернативні наші законопроекти. Ми вважаємо, що прийшов час серйозної розмови, а не замулювання серйозних питань за декларативними погоджувальними радами.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, Юліє Володимирівно.

По альтернативних законопроектах я вже дав доручення на нашій нараді для того, щоб всі вони були включені.  Озвучував Сергій Соболєв цю пропозицію.

По питаннях сільського господарства, мені говорить Апарат, що ще немає пропозицій від комітетів. Як тільки вони будуть. Просто це я ж отримую інформацію так само від нашого юридичного відділу. Як будуть рішення комітетів, вони будуть так само включені в порядок денний. А по всіх альтернативних, власне, було дано доручення і всі вони будуть стояти цього тижня, які були ваші пропозиції щодо альтернативних.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Щодо ТСК?  

 

ПАРУБІЙ А.В. По ТСК, я просто здивований. Пані Оксана нас покидає. А що, справді не працює наша робоча група по ТСК? Якщо можна, два слова.

 

СИРОЇД О.І. Стосовно ТСК. Минулого тижня надали свої пропозиції до складу робочої групи всі, крім двох політичних фракцій великих – це фракція БПП і фракція "Народний фронту". (Шум у залі) Але минулого тижня станом на четвер… (Шум у залі) А, я ще не отримала.

Станом на четвер не було пропозицій від двох політичних фракцій. Якщо вже надійшли пропозиції від "Народного фронту", то залишається пропозиція від "Блоку Петра Порошенка". Пане Ігоре, про ваші пропозиції до складу робочої групи з підготовки закону по ТСК?

 

КОНОНЕНКО І.В. Я ж сказав, що ми сьогодні ввечері надамо свої пропозиції і надамо людей до складу. Але разом із своїм баченням, якою ця постанова має бути.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Отже є публічно.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Йдеться про робочі групу по ТСК.

Шановні колеги, я просто до чого це говорю. Юрій Луценко вів ці процеси, зараз іде. Я сьогодні піду на засідання, на запрошення фракції "Блок Петра Порошенка", і там на цих речах ми проведемо дискусію, наголошу окремо. І я думаю, що наша робота буде йти динамічно і ефективно. Дякую, пані Оксано.

Шановні колеги, в нас на кожному засіданні робочому присутній Перший віце-прем'єр, Степан Іванович Кубів, наш колега. І просто, коли ми даємо питання до уряду, я думаю, ми маємо поруч нашого колегу, який може дати роз'яснення фактично по всіх питаннях, з усіх дискусій, які виникають тут.

Давайте ми надамо слово, якщо буде необхідність, ми навіть трошки збільшимо регламент. Будь ласка, Степане Івановичу, було багато питання.

 

КУБІВ С.І. Дякую.

Шановні колеги, перш за все дуже приємно тут бути, тому що та  жива дискусія і відкрита дискусія говорить про те, що в нас дійсно є демократія. І кожен громадянин України  може  дивитися і оцінити кожного, хто тут говорить: чи це є реальна практика, чи це популізм, чи це відтягування. Це все нам дасть оцінку на вибори. (Шум у залі) Корупція, так! Це кожен дасть.

Разом з тим, хочу сказати, що ряд питань було до уряду. І питання щодо  проведення "Євробачення". Я би хотів сказати, що Джамала зробила на "Євробаченні"  це те, що не зробили багато ми, публічні, але вся наша робота сьогодні збалансується тим, що ми повинні віддати гідне проведення "Євробачення" в Україні.

Ми вміємо робити ці заходи. Це ми говоримо про "Євро-2012", ми говоримо про використання і сьогодні заходів міжнародного. Вони є дуже ефективні і дуже  перспективні, і це буде проведено на високому рівні.

Я знаю те, що і Президент, і Прем'єр-міністр, і Голова Верховної Ради відповідно привітали перемогу. Але перш за все ця перемога – це наша відповідальність: відповідальність за мир, відповідальність за правду історії, про яку вчора говорили і сьогодні вже мої колеги, і це перш за все відповідальність, яку ми повинні у парламенті і в уряді зробити законодавчими актами, які  повинні бути  прийняті.

Друге питання, яке давали мені, це питання щодо оборони. Я вчора протягом половини дня мав зустрічі з галузями міністерств, які ведуть "Укроборонпром", і підрозділи, які ведуть, для того щоб Рада національної безпеки і оборони, яка буде проведена найближчим часом, може і на тому тижні, під головуванням Президента, де будуть запрошені і Голова Верховної Ради, і Прем'єр-міністр, і відповідно голови комітетів, які є причетні, побудують правильний якісний  план для того, щоби армія і оборона були першочерговими пріоритетами. Вони у Верховній Раді  завжди є, бо ми приймали і приймаємо закони щодо обороноздатності. Відповідно така сама політика сьогодні і Прем'єр-міністра і уряду України.

Разом з тим хочу сказати, що питання цінової політики на газ, я не є спеціалістом великим в тій галузі, я розбирався в статистиці. І хочу відповісти так, що протягом двох десятиліть модернізація газовидобування проведена на нульовому рівні. Тобто природній спад газу, який проходив щорічно від 1,2 і 1,4 мільярда і помножити на 20 років, ми бачимо різницю,  чому таке мінімальне видобування.

Другий аспект – залежність газовидобування від наповнювачів для проведення ефективної роботи і обладнання, які сьогодні побудовані на імпортних матеріалах і на імпортному обладнанні – це не повинно бути пріоритетом, що розуміє уряд і ставить.

І третє. Я дякую депутатам Верховної Ради і комітету, і керівникам фракцій, які долучилися до відповідних слухань і інформації, і стратегії бачення по газовидобуванню, що ми мусимо дійти, зобов'язані, вірніше, дійти до того рівня, що український газ повинен відповідати потребам і держави, і населення.

А для цього я привів приклад 1975 року, що 67 мільярдів кубів ми добували і більше. Ми просто брали порівняльну базу, все-таки яка може бути порівнянням і на сьогодні. Це так відповіді, пане Голово, на ці запитання, які були до мене.

Відносно того, з чим уряд зараз, першочерговим викликом, разом з погодженням відповідних законів у Верховній Раді: залишається збалансування публічних фінансів, економіки, зниження дефіцити бюджету. Це може стати тільки тоді, коли консолідована робота Верховної Ради, уряду і Президента буде в площині прийняття ефективних законів.

Разом з тим хочу сказати, що багато суспільної уваги минулого тижня Верховна Рада, і я вважаю це правильне рішення було, що ми обрали нового Генерального прокурора. Але хочу сказати, що Юрій Луценко, переконаний в тому, докладе усіх зусиль для того, щоби виправдати довіру не тільки народних депутатів, а суспільства. Тому що очікування  суспільства і виклик, який отримав сьогодні Юрій Луценко – це важливий. Ми повинні разом йому допомогти! Ми повинні  разом зробити те, що не зробили у минулому.

Разом з тим хочу сказати, що на сьогоднішній день уряд планує  узгодити перш за все позиції держави Україна з Міжнародним валютним фондом щодо оновленого меморандуму і співпраця у  2016 році. Співпраця Міжнародного валютного фонду потрібна перш за все нам. І це є запорука фінансовій…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, включіть ще на 2 хвилини. Дайте можливість закінчити.

 

КУБІВ С.І. Хочу зупинитися на законах, які ми повинні прийняти. Перш  за все хочу сказати, що закони відносно здоров'я людини, про що сьогодні  піднімались, вони є першочерговими. І я мав з головою комітету і з заступниками, і членами комітету розмову, вони повинні бути дійсно розглянуті. І перш за все  ще  хочу нагадати про закон  4484, де відповідні  керівники міністерств будуть присутні на засіданнях комітету.

Хотів би  також подякувати за те, Андрію Володимировичу,  що в цей тиждень порядок денний Верховної Ради є збалансованим. І це є дуже важливо, він відповідає вимогам часу і реальним числам, які ми можемо сьогодні сприйняти.

Разом з тим хочу нагадати про законопроекти 4510, 4515, 4536 – це стосується приватизації об'єктів аграрної і транспортної сфери, і відповідно  фіскальної служби. З вашим Апаратом, пане Голово, ми пропрацювали, і попрацюю ще сьогодні після цього засідання. 

4516, щодо скорочення процедури  адміністративного оскарження.  4525. Вони вже називалися, я хочу наголос зробити.

 

ПАРУБІЙ А.В. Тільки чекаємо рішення комітету і просимо вас якісно відпрацювати з комітетами.

 

КУБІВ С.І. 4594 – продовження  корпоратизації "Укрзалізниці". 4525 –  це корпоратизація підприємств. 4503 – відносно забезпечення ринку природного газу.  4591.

Хочу також передати найкращі вітання, і правильне рішення парламенту, що стосується співпраці з ЄС і святкування Дня Європи. Дійсно, святкування Дня Європи  під гаслом "Сильніші разом" щодо проведення тематичного Дня Європи у Верховній Раді і присвячення частини пленарного засідання  повинні бути аргументовані і реальною роботою.  Ми говоримо про закони  2498а, 2966-д, 2150а, 0906, 2431, 2009а, 2353а, 3159. Ми говоримо про законопроект 4493. Ми говоримо також ще щодо економічного розвитку: 3560-д,  2508 – це щодо реформи правосуддя  і покращення бізнес?клімату.

Законопроекти, які названі мною, а деякі передані, пане Голово, в письмовій формі і враховані на комітетах, потребують дійсно якісного опрацювання як в комітетах, так і якісного опрацювання потім в парламенті й гідного  представлення їх.

Щодо законопроектів, внесених Президентом України, було вже названо два законопроекти. І я би хотів наголосити на 2413а – щодо консолідації функцій із державного  регулювання ринків фінансових послуг, 3768 – відносно системи  автоматизованого арешту коштів в цивільному та господарському судочинстві, 3769 – щодо електронного наказного провадження і відповідно законопроекти: 2489, 2490,  0954.

Ці закони на минулому засіданні не всі були розглянуті. Ми з вашим Апаратом, пане Голово, пропрацюємо і реально потенціал прийняття законів (в сумі 35 максимально) ми розуміємо. І ми поставимо ці закони, які є дійсно важливі і повинні бути прийняті на засіданні якраз цього тижня.

Я хотів би також ще закінчити тим, що спільна робота наша: Верховної Ради, уряду і Президента – абсолютно укріплена законами і дає швидкі дії, які ми очікуємо та очікує від нас кожна людина.

Також актуальним залишається проведення публічної і відкритої приватизації. Однак актуальними залишаються питання підвищення соціальних стандартів – це на 10 відсотків з 1 грудня та скасування податку на пенсії. Усі  ці ініціативи уряд вніс на розгляд Верховної Ради.

Я переконаний в тому, що покращення роботи міністрів на основі практики в минулому, які почалися на рівні комітетів, навіть при не прийнятті рішень, а при добрій дискусії на наступне засідання комітету, а потім в залі Верховної Ради дають нам абсолютно ефективні, корисні закони. Дякую кожному з вас за розуміння і державницьку позицію.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Вперше, напевно, прозвучало застереження щодо співпраці. Я хотів би наголосити на тому, що коли відбувається комітет, особливо закони МВФ, має бути або міністр, або заступник міністра на цьому комітеті. Бо інакше нам дуже важко потім в залі провести фахову дискусію і об'єднуючу дискусію. І я думаю, той темп, який ми взяли по співпраці, ми повинні його тримати на найвищому рівні. І тут я цілковито розраховую на вас в цьому напрямку.

 

КУБІВ С.І.  Це дуже правильна позиція. Я хочу сказати, що у п'ятницю після закінчення сесійного тижня мною особисто розписано кожне міністерство на рівні міністра і заступника щодо прийняття. Винятком може бути єдиний випадок, коли одномоментно відбувається три комітети, то я тоді сам дзвоню до голови комітету або підходжу і відповідно приймаю спільне рішення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми домовилися. Колеги, ми домовилися, що ми цього разу, так само як і голови фракцій – зліва, справа, починаємо справа. Але ми з головами фракцій так робимо, і в тому є певний принцип справедливості, який ми повинні зберігати, шановні колеги. І, пане Максиме, якщо можна,  завершу. І перед тим, як будуть голови комітетів виступати, буквально два слова. Колеги, якщо можна, уваги.

Переважно голови комітетів, як і голови фракцій будуть давати перелік надзвичайно важливих законопроектів, і звичайно, що нема жодного з них, які не є важливими. Але я скажу, в чому є ключова трудність, що ми не можемо їх всіх прийняти? Трудність полягає в тому, що є в нас деякі дні, де взагалі будь-який законопроект важко прийняти: середа, п'ятниця, але навіть у вівторок і в четвер у нас просто депутати розходяться й їх неможливо знайти в залі.

Попередньо четверга півтори години, коли могли прийняти хоча б кілька важливих законопроектів, депутатів просто не було в залі. Тому я хочу наголосити, просто перераховувати законопроекти, цього замало є. Треба всім спільно нам, товариство, спільно нам домогтися того, щоб ми мали повноцінну роботу в залі. Тому що в нас є випадки, коли прийде хтось на брифінг, розповість, які треба законопроекти, і зникає з залу – і більше його немає. Робота має бути не тільки на брифінгах, робота має бути і в залі.

І я хочу відзначити, що цього тижня я бачив дуже високоякісну роботу, я тут не хотів би нікого особливо відзначати, але зазначу, це "Самопоміч", вся фракція присутня в залі, як, до речі, і більшості Радикальної партії, всі фракції присутні в залі, всі фракції працюють. Якби ми змогли вийти на такий же саме режим роботи всього парламенту, я впевнений, в нас було би набагато менше підстав говорити про те, що кількість законопроектів, які ми приймаємо, не є такою, якою би нам хотілось, щоб вона була.

І я передаю слово, як ми і домовлялися, Комітету з питань агарної політики та земельних відносин, Бакуменко Олександр Борисович, будь ласка.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, Комітет Верховної Ради з питань агарної політики та земельних відносин вдячний за включення п'яти законопроектів до розкладу пленарних засідань. Однак потрібно наголосити, що окремі проекти уже три пленарних тижні поспіль включаються до порядків денних, але до них не доходить черга протягом пленарних засідань. Тому звертаюся до вас, шановний пане Голово, з проханням посприяти, щоб два особливо важливих законопроекти 2150а і 3006 були включені до порядку денного на початку списку, щоб ми їх встигли розглянути.

Щодо проекту 4355 – стосовно передачі земель у власність та розпорядження територіальних громад – комітет робить все можливе, щоб цей проект закону якнайшвидше потрапив у зал. Але у зв'язку з великою кількістю поправок від депутатів: 688 поправок від 47 народних депутатів – комітет продовжує роботу над остаточною редакцією. Зауважу, тільки таблиця до другого читання займає за обсягом більше 400 сторінок. Тому для того, щоб у зал вийшов якісний текст документу, комітету потрібен час на його опрацювання. По готовності законопроект буде розглянутий комітетом і внесений на розгляду у сесійну залу.

Враховуючи вище викладене, прошу вас, шановний Андрію Володимировичу, зняти з розгляду законопроект 4355, який включений до розгляду на четвер 19 травня. Дякую за  увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Обов'язково знімемо. Ваше прохання буде виконане. А те, що не доходять закони, я вже пояснив, нам всім треба працювати, щоб доходило до них.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович від бюджетного  комітету.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановний Андрію Володимировичу, всі законопроекти, які включені до порядку денного, вони, в принципі, розглянуті бюджетним комітетом – є відповідні пропозиції щодо прийняття на пленарному засіданні.

Але з 1 квітня розпочав діяти Закон "Про публічні закупівлі". І цю тему я вже озвучував, це просто невеличка технічна правка до законопроекту  3560-д. І дуже велике прохання поставити його у порядок денний. Він є абсолютно не ресурсним, але він дозволяє нам, коли зміни у Законі "Про публічні закупівлі" відбулися, сьогодні не можна оцю заставну ціну зарахувати у місцеві бюджети. І сьогодні вони втрачають ці кошти. Тому  нам треба допомогти наповнити наші місцеві бюджети.

Наступне, відповідно до Бюджетного кодексу та Регламенту Верховної Ради  уряд мав на початку квітня подати до Верховної Ради  проект "Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік". Такий документ готувався попереднім урядом, однак не був поданий до парламенту. Беручи до уваги обрання нового складу Кабінету Міністрів, слід звернути увагу уряду на  необхідність прискорення подання такого документу, оскільки затримка у його схваленні гальмує процес формування проекту бюджету на наступний рік.

І ще одне питання, яке хочу зачепити. Бюджетний комітет все зробив для того, і я хочу підтримати тут колег по фракції "Батьківщина", Радикальної партії і "Самопомочі", якщо декларує сьогодні влада незалежного  прокурора, незалежне Національне  антикорупційне бюро, то для повного щастя українцям потрібна ще незалежна Рахункова палата.

Ми провели конкурс, я особисто приймав участь на кожному засіданні. Із майже 70-ти чоловік ми визначили 29, з яких треба на пленарному засіданні рейтинговим голосуванням визначити 9. А вам потім треба визначитися щодо голови Рахункової палати і запропонувати депутатам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я вважаю, що для реалізації функції парламентського контролю це дуже необхідне і актуальне питання сьогодення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Це важливе питання, я вже провів з того приводу першу нараду. Я думаю, що можливо навіть цього тижня ми зможемо до нього перейти.

Павло Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Шановний Голово, шановні колеги, сьогодні перед засіданням Погоджувальної ради зранку Комітет з питань Регламенту провів своє засідання і розглянув дві заяви: народного депутата Гарбуза і народного депутата Гордєєва про складання ними депутатських повноважень. Відповідно внесені проекти постанов. Якби Верховна Рада України розглянула їх, скажімо, завтра зранку, це дало б можливість ЦВК призначити вибори ще в двох округах на 17 липня.

Ми питання підготували, просимо врахувати при формуванні порядку денного завтрашнього засідання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я думаю, врахуємо. І маю, пане Павло, зворотне прохання. Ми фактично провели останню сьогодні політичну нараду з приводу змін до Регламенту. І я вас дуже прошу, завтра ми законопроект будемо пропонувати реєструвати,  максимально долучитись до того, щоб чим швидше його на регламентному комітеті розглянути. Це просто велике прохання до вас є. Дуже вам дякую.

Співаковський. Я хочу вам сказати, що ми починаємо день і тиждень з освіти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Дякую, Андрію Володимировичу. Дякую вам за те, що поставили 4524 першим. Два відсотки не майбутнє тільки у нас: 42 законопроекти з 1989-ти. То я думаю, що це гарний приклад того, як відноситися потрібно до освіти.

Шановні колеги, але 4524 ми будемо приймати в тій редакції, як ми домовились з міністром Гриневич. Щодо того ми знімаємо питання Луганська за рахунок резерву Луганської і Донецької, а просто буде за рахунок резерву освітньої субвенції.

Друге питання, дуже важливе. Андрію Володимировичу, дуже прошу вже місяць – це закони про профтехосвіту: 3833, 3831-2 і 4365. Вони стоять 31-им, 32-им і там 35-им питанням. Вони розглянуті знову не будуть! Профтехосвіта зараз знаходиться в дуже складній ситуації – це просто уже неможливо, два місяці пройшло з цього. Тому прошу перенести ці питання на початок.

Наступне: 4477. Звертаюсь до голови бюджетного комітету, який є в цьому законопроекті другим, до Андрія Васильовича Павелка щодо того, що потрібно розглянути цей законопроект. Ми обіцяли: і Голова Верховної Ради, і міністр, і голова бюджетного комітету обіцяли, що це питання буде розглянуте. 621 мільйон гривень ми повинні  виділити  для Національної академії наук. І дам йде ще "паровозом"  4349. Бо якщо ми його не приймемо,  вже це четвертий місяць, академії наук не можуть прийняти устави. Не можуть прийняти устави – будуть великі проблеми: просто вони не зможуть функціонувати.

І останнє. На наступному тижні ми будемо вносити Закон  про освіту, базовий закон по першому читанню. Там є дуже великі дискусії, але оскільки комітет проголосував 4.1, то ми все-таки будемо пропонувати розглянути в першому читанні законопроект, а вже після цього будемо його доопрацьовувати. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я тільки вам коротко.  4477 ми включаємо завтра тільки в порядок денний.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Да, да.

 

ПАРУБІЙ А.В. А в середу комітет. І в четвер у нас появиться шанс його поставити.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. І в четвер прошу також першим, якщо можна, бо обіцяли. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я не можу обіцяти.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Ну другим!

 

ПАРУБІЙ А.В. Тому що величезна кількість комітетів, які, власне,  ставили першочерговими багато своїх законопроектів. Але я кажу, весь секрет полягає не в тому, чи  він перший, чи п'ятнадцятий. Будемо ефективно працювати, пройде і перший, і п'ятнадцятий розглянемо. Будемо неефективно, завжди будемо не доходити. І тому ще раз закликаю усіх депутатів, членів комітету – жорстко під контроль, під дисципліну, щоб були в залі.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Андрію  Володимировичу, ви дали дуже гарну статистику щодо законопроектів, і ми бачимо, що закони про освіту і науку 42 з 1989-ти – це два відсотки. Тобто про майбутнє ми говоримо в парламенті тільки два відсотки часу. Ну це, якщо це нормально для України, то хай така статистика буде.

 

ПАРУБІЙ А.В. Невідомо, чи інших тисячу законопроектів, чи вони є з тих, які визначають майбутнє.

Будь ласка,  пан Єгор Соболєв, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Хочу нагадати всім головам  комітету  і присутнім, що в середу будуть слухання в парламенті про те, як реалізується і не реалізується антикорупційна політика. Прийде директор Антикорупційного бюро, прийде антикорупційний прокурор, прийде агенція, яка має затвердити електронні  декларації і механізми фінансування  політичний партій. Якщо у вас є запитання або коментарі до їхньої роботи, то це хороший час їх  висловити.

Ще я хотів звернутися до спікера і до колеги, голови Комітету з правової політики – Руслана Князевича. У нас дуже жахлива ситуація з  люстрацією дрібних посадовців. Керівники держави не помічають голову обласної державної адміністрації, який працює всупереч Закону "Про очищення влади", не помічають низку інших високопосадовців. Власне кажучи, заступника голови Адміністрації Президента не помічають. Зате близько сотні дрібних посадовців звільнено за те, що вони не змогли пояснити майно на суму тисяча, дві, три тисячі гривень. Ясно, що це не люстрація, а імітація люстрації.

Ми вже рік тому подали законопроект, який концентрує очищення влади на найвищих посадах, який розповсюджує вимоги Закону "Про очищення влади" на тих, хто буде балотуватися в народні депутати, в Президенти України, і рік як цей законопроект застряг в Комітеті з правової політики.

Зараз зареєстрована нова редакція, Руслан Князевич про це прекрасно знає, його перший заступник Леонід Ємець є одним з авторів цього закону. Прохання, якомога швидше його розглянути та підтримати, щоб ми могли його голосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Наступний у нас Данченко Олександр Іванович.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний головуючий, доброго дня, колеги.

Я прошу поставити до порядку денного законопроект 3719 – про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, що забезпечує додаткові гарантії та неможливість вилучення серверів та іншої техніки по ІТ-компаніях. Я дуже дякую пану Кожем'якіну за те, що розглянули цей законопроект і підтримали його за основу. Бо зараз це дуже важливе питання для величезної української галузі. Я дуже прошу поставити його в порядок денний.

Друге. Звернення до Кабінету Міністрів: на засіданні комітету минулого тижня ми розглядали звернення про недопустимість зниження держзамовлення на фахівців інформаційно-комунікаційної галузі. І ви знаєте, що ми з'ясували? Це, Степане Івановичу, я дуже хочу, щоб ви подивилися. Що держзамовлення у нас робиться на ретроспективних статистичних показниках. Тобто якщо у всьому світі з'ясовують перспективні галузі держави і роблять державну підтримку і держзамовлення на перспективу, там де галузь буде через 5-7 років. У нас ретроспективно беруться, тобто ці порядки, вони настільки застарілі, що країна не може рухатися вперед.

Я дуже прошу, ми готові разом з вами пропрацювати. Я знаю, що і Комітет з питань науки і освіти підтримує ці питання. Потрібно тотально змінити, кардинально змінити в Кабінеті Міністрів цю методику. Я дуже у вас прошу допомоги. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги. Будь ласка, Ольга Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино. Шановні колеги, я би хотіла підтримати пропозицію пана Андрія Парубія ще раз. І сказати, що, власне, в українському парламенті має бути не День вишиванки тільки в четвер 19-го, а було би правильно, щоб депутати максимально ходили в нашому національному вбранні. Це ніяким чином не принижує нашу національну гідність, а навпаки – демонструє те, що наша європейська культура і наша цивілізаційність – вона в збереженні нашого національного.

Тому я також звертаюсь до вас: максимально не тільки в цей один день, а максимально і носити, і купувати вітчизняні, українські бренди і підтримувати українського виробника.

Також хотіла би зазначити, що вважаю, що обов'язково необхідно привітати Джамалу, яка, власне, підняла проблеми кримськотатарського народу,  і зробити це у вівторок для того, щоби вся країна розуміла, бачила і відчувала підтримку парламенту і наше розуміння того, що навіть під час війни є надзвичайно важливим – і для нас буде великою честю і випробуванням проведення наступного "Євробачення".

Щодо включення законів Комітету охорони здоров'я до порядку денного. Звертаюсь до представників зараз політичної сили "Батьківщина". Пане Кожем'якін, у вас немає, на жаль, представника в Комітеті охорони здоров'я. Я дуже прошу, щоб ви звернули увагу на закони, які будуть внесені для включення в порядок денний. Всі ці закони комітетські, вони не несуть ніяких корупційних ризиків. І я дуже прошу, щоби "Батьківщина" і Радикальна партія Олега Ляшка, де є, власне, представники в нашому комітеті, і "Народний фронт", і "Блок Петра Порошенка", і "Відродження", і депутати "Опозиційного блоку", які всі є співавторами цих законопроектів. Тобто Комітет охорони здоров'я на сьогоднішній день демонструє абсолютно колективну роботу представників всіх політичних сил. Я дуже прошу вас голосувати за включення цих законів у порядок денний.

І також законопроект 4482 щодо заборони мобілізації з тих родин, де вже є загиблі. Це надзвичайно важливий законопроект. І будемо просити також демобілізувати тих хлопців, де вже є загиблі в родинах. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо, пані Ольго.

Будь ласка, Комітет з питань податкової політики, Ніна Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановна головуюча, шановні колеги! В четвер  19 травня у нас включений в порядок денний законопроект 4542 щодо скасування оподаткування пенсій та чотири альтернативних до нього. Комітет вже розглядав ці законопроекти, але, на жаль, на базі жодного з них без додаткового часу на друге читання неможливо прийняти комплексне рішення.

Тому ми на засіданні комітету в середу, 18 травня, розглянемо розроблений відповідно до частини другої статті 110 Регламенту Верховної Ради України доопрацьований на базі цих законопроектів новий законопроект і будемо рекомендувати парламенту прийняти його в четвер за основу та в цілому як закон. Я думаю, що це дозволить нам вирішити швидко питання і зніме всі непорозуміння, які можуть виникати щодо всіх п'яти  законопроектів. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

Будь ласка, Руслан Князевич.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, шановна головуюча! Шановні колеги! Я від імені комітету хочу сказати, що ми повністю підтримуємо пропозицію Першого віце-прем'єра про те, щоб законопроекти 3768 і 3769, які стосуються наказного провадження, на цей тиждень обов'язково були поставлені в порядок денний. Уже багато тижнів вони переносяться і нам нема куди відкладати, бо вони визначені Президентом як невідкладні.

Але є проблема в тому, що вони своїм змістом вносять зміни в існуючі редакції законів про виконавче провадження, яке ми ніяк не можемо розглянути і прийняти. Я нагадаю, що ми обговорення цього питання завершили ще місяць тому, але щоразу, з тижня в тиждень, переносимо вирішення питання щодо прийняття рішення з обговореного питання.

І чомусь ми поставили ці два питання 2506 і 2507 на четвер, хоча в середу закінчує роботу місія МВФ, одна з вимог якої якраз прийняття цього закону. І було б бажано, щоб ви все ж таки в вівторок показали позитивне голосування для того, щоб місія могла зафіксувати в своїх остаточних документах. Потреба абсолютно в цьому існує. І є така можливість, оскільки, я звертаю вашу увагу, що завтра є окрема рубрика про "прийняття рішень з обговорених питань". І нічого нам не перешкоджає і ці два закони поставити, і забрати їх  з четверга, бо у четвер стоїть 60 питань, я боюсь, що у нас руки не дійдуть знову до цих питань, а вони є вкрай важливими. Якщо можна, обов'язково врахувати цей нюанс. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Прошу секретаріат відреагувати на це.

Комітет з питань сім'ї і молоді представляє Величкович Микола. Будь ласка.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Шановна пані Ірино, шановні колеги, насамперед сподіваюся, що на цьому тижні ми нарешті зможемо прийняти за основу законопроект під реєстраційним номером 2305а-1. Хочу нагадати, що цим законопроектом пропонується відновити право на пільгову оплату комунальним послуг усім багатодітним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу незалежно від  рівня доходів. Законопроект  був обговорений ще 30 березня, але Верховна Рада  досі ще не спромоглася прийняти рішення щодо нього. Комітет отримує  дуже багато звернень від багатодітних сімей щодо невідкладного вирішення цього питання. Тому просимо забезпечити розгляд цього питання, він завтра є в порядку денному, 17 числа.

Також просимо забезпечити розгляд законопроекту під реєстраційним номером 0950 на цьому тижні. Він також стоїть завтра. Цим законопроектом пропонується зобов'язати суд приймати рішення про стягнення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав.

Просимо підтримати лише ці два законопроекти, які комітет  потребує  невідкладно. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо.

І, будь ласка,  Комітет у справах ветеранів, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Я все про систематизацию работы "Погоджувальної ради". Давайте все-таки сделаем ее более системной: и не будем сидеть, председатели комитетом,  и чего-то просить, чтобы что-то включили, а все-таки будем формировать как это положено по Регламенту  "порядок денний". И давайте  все-таки  отделим нашу  политическую составляющую, потому что все руководители фракций мужественно выступили про  то, что "корабли бороздят просторы  вселенной", фракция  "Самопоміч", как обычно, учила нас  жизни, при этом ее представитель с первой же минуты встал и ушел с "Погоджувальної  ради".

 

ІЗ ЗАЛУ. Вот он сидит.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Нет, представитель, я имею в виду вице-спикера. С первой же минуты встала и ушла, потому что очень спешила, хотя "Погоджувальна рада" у нас проходит всего-навсего два раза в месяц, порядка двух пленарных недель,  два раза в месяц. И уже, наверное, как-то можно было остаться.

После этого мужественно руководители фракций встали и ушли, некоторые, которая с пламенной ненавистью говорила про Луценко, хотя  вместе сидели в тюрьме, и могла бы все-таки более корректно отзываться о человеке, который тоже был  политическим "в'язнем", тем более в период,  когда мы отмечаем  в это воскресенье  всех  политических "в'язнів". 

Поэтому  просьба, все-таки сделать изменения в Регламент  и чтобы мы нашу работу наладили.

Спасибо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Я тільки маю поінформувати, що зараз заступник.

Шановні колеги!  Шановні колеги!  Шановні колеги! Шановний пане Олеже і  шановний пане,  будь ласка, Бурбак,  просимо вас і закликаємо до тиші.

Я хочу поінформувати, шановний пане Олександре, що заступник Голови Верховної Ради пані Оксана Сироїд зараз перебуває на міжнародній офіційній зустрічі міжпарламентській з польсько-українською парламентською групою.

І зараз слово, будь ласка, для виступу Сергію Рибалко.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, секундочку. Пані Ірино, будь ласка, секундочку, я зараз передам Рибалкові слово, секундочку. 

Я відреагую, з вашого дозволу, на пропозицію Олександра Третьякова, бо справді, є в тому велика логіка, що орган, який повинен обговорювати законопроекти і пропонувати перелік тих законопроектів, дуже часто перетворюється в політичну дискусію. Тому хочу сказати, що змінами до Регламенту передбачено в середу Раду комітетів, яка має проводити виключно професійну дискусію, виключно професійну дискусію.

На превеликий  жаль, ми маємо випадки і не раз маємо такі випадки, коли деякі фракції приносять перелік законопроектів (десь 40 з них) і з них 30-35 не мають висновків комітету, і відповідно нема просто можливості їх вставляти   в порядок денний.

І тому я згоден з вами, що роль комітетів – фаховий підхід до підготовки законопроектів  має бути на високому рівні. І в тих  реформах, які завтра вже будуть зареєстровані, такий формат передбачається. І тому я прошу від вас особливо підтримки тим змінам і пропозиціям. Дуже вам дякую. 

А тепер Рибалка,  будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги!  Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності вкотре наполягає на важливості внесення до порядку денного питання про призначення  Ради НБУ. Цей конституційний орган не працює із вересня, в порушення Конституції та профільного закону не затверджені основні засади грошово-кредитної політики  та кошторис Нацбанку на поточний рік.

Ніхто не контролює дії НБУ. Скажіть, будь ласка, вас це влаштовує? І я знаю, що Перший віце-прем'єр піднімав це питання останнім часом. Тобто ми вважаємо і наполягаємо на включення до порядку денного постанов за номерами 4323 та 4324 на цей тиждень.

Також комітет просить включити до розгляду цього тижня проект Закону України "Про ломбарди та ломбардну діяльність", номер 1800. Нагадую, що цей законопроект рекомендований комітетом до прийняття за основу більше ніж рік тому – 17 березня 2015 року.

Також просимо включити проект щодо врегулювання особливостей ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг, номер 3739. Цей документ сприятиме дерегуляції окремих ринків фінансових послуг та усуне колізії між нормами законодавства, що розблокує роботу відповідної Національної комісії у сфері ліцензування.

У той же час на розгляд на цей тиждень є проект Закону про фінансову реструктуризацію, 3555, запропонований на 19 травня. Ми просимо відтермінувати на тиждень цей законопроект, адже він потребує додаткового доопрацювання. Ця позиція погоджена з Міжнародним фондом та Мінфіном. Просимо перенести на наступний тиждень. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дуже вам дякую. Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, Комітет транспорту просить включити в порядок денний пленарного засідання закон 2475а про внутрішній водний транспорт і розглянути його у вівторок 17 травня. Це дуже важливий законопроект, який дасть можливість напрацювати і відкрити внутрішній водний шлях для каботажного і річкового морського перевезення.

А також прошу включити як співавтор в порядок денний закон 3251 щодо зменшення акцизного збору на вживані автомобілі для розгляду у другому читанні. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую, пане Ярославе. І з вашого дозволу я ще прокоментую буквально кілька слів, щоб ми загальну логіку розуміли. Коли комітет вносить певний законопроект і вважає цей законопроект важливим, вкрай є важливим, щоб були проведені політичні попередні консультації з цього даного законопроекту.

Що відбувається в залі? Якщо законопроект є не узгоджений, він проходить обговорення і під нього немає голосів, у мене є тільки одна форма, передбачена Регламентом, вона називається "відхилення". (Шум у залі) Так.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Добре, Андрію Володимировичу, приймається, тому що.

 

(Загальна дискусія).

 

 ПАРУБІЙ А.В. Ярославе, Андрію, я ж просто вам зараз поясню. Пане Ярославе,  пане Андрію, я прошу дослухати! (Шум у залі)

Колеги, можна говорити, так, далі?  Я закінчу, я закінчу вам цю логіку. В чому вона полягає? Вона полягає в тому, що кожен раз, коли я не роблю такої дії – "відхилений", я йду на порушення. І тому логіка голів комітетів має полягати не тільки в тому, щоб вимагати чимшвидшого включення у порядок денний, бо це може бути шлях не до узгодження законопроекту, а шлях до його завалення. Я дуже прошу компонент узгодження з фракціями тих законопроектів проводити перед тим, як пропонувати його включити. Бо я можу повключати, а потім відхилити, і на цій сесії вже буде неможливо його вносити.

Пане Ярославе, я це говорю не до ваших законопроектів, і навіть звертаюсь не до вас, я звертаюсь до всіх шановних колег народних депутатів.  Ми поетапно проходимо цей етап. Ми  будемо просто відхиляти, відхиляти, відхиляти, бо іншої норми в Регламенті немає!

І тому я дуже прошу: хай буде менше законопроектів, але хай ті  законопроекти, які ви пропонуєте в зал, хай вони будуть настільки готові, щоб ми могли їх дійсно приймати.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую, Андрію Володимировичу, але хочу наголосити, що саме цей законопроект обговорений попередньо зі всіма фракціями, але питання є ще й у дисципліні і присутності народних депутатів під час голосування. Отут є питання! Тому що важливі законопроекти розглядаються, і ви самі наголошуєте не раз, що от у середу і в п'ятницю зовсім неможливо провести, а навіть у такі важливі дні, як вівторок і четвер, під кінець робочого дня недостатньо голосів. Тут вже питання є, це вже не. Голова комітету і члени комітету готові і попередньо обговорюють із фракціями, а вже питання дисципліни у сесійному залі – це вже до нас всіх колег.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Ярославе, тому в змінах до Регламенту передбачено, що середа буде робота у комітетах, п'ятниця – із виборцями, і буде більше пленарних тижнів, але тільки вівторок і четвер будуть днями обговорень і голосувань.

І, справді, до дисципліни я сприймаю  всі заклики, тим більше від вас,  пане Ярославе. Ви демонструєте приклад дисципліни.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую! Дякую, Андрію Володимировичу. І надіюсь, що цих два важливі законопроекти появляться у порядку денному, 2475а і 3251.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Денісова Людмила. Ні, так?

Наступний хто в нас є? Це є комітет?

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Комітет з питань паливо-енергетичного комплексу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так. Будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, декілька, на мій погляд, принципових позицій. Перш за все я хотів би подякувати Першому віце-прем'єр-міністру України Степану Івановичу і уряду за дуже динамічне й швидке перевнесення критично важливих законопроектів, які стосуються реформування енергетичного сектору України, тому що це було зроблено дуже швидко, професійно. І якщо у нас така співпраця з українським урядом буде продовжуватися, я вважаю, що ми будемо працювати набагато ефективніше, і коефіцієнт роботи Верховної Ради буде набагато вищий.

Позиція друга стосується дуже складної і болючої теми тарифів. Для того, щоб у нас не було політичних спекуляцій, ми домовилися з урядом на базі профільного Комітету палива і енергетики буквально найближчими днями провести дуже серйозну фахову, глибоку дискусію, яка стосується проблем тарифів, соціальних інструментів для того, щоб збалансувати  всі проблемні моменти, які є. Тому я  запрошую всіх представників політичних фракцій, депутатських груп, комітетів прийняти активну участь, щоб ми мали можливість професійно, без політики, без популізму "біле назвати білим, а чорне назвати чорним" і прийняти  відповідні рішення, які потрібно для того, щоб захистити людей в цих непростих обставинах, які склалися. 

Але є третя позиція. Для того, щоб ми рухалися далі, реформували країну, і в тому числі енергетичний сектор, нам потрібно приймати і ті законопроекти, які є ключовими і які є нашими зобов'язаннями і перед людьми і перед нашими європейськими партнерами. Тому я бачу в порядку денному достатню кількість енергетичних законопроектів.

Але, Андрію Володимировичу, я би просив 4499 – це Закон про ринок електричної енергії, включити, тому що він є ключовий. І я сподіваюся, ми в середу його уже розглянемо. І в четвер ми б могли проголосувати в першому читанні, він готовий до розгляду. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Олександре Георгійовичу, дякую  вам.

Тільки розраховуємо, щоби в середу комітет пройшов. І якщо він пройде комітет, ми будемо формувати на четвер, в порядку денному будемо його враховувати. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний пане головуючий, шановний пане Перший віце-прем'єр! Я хотів би звернутися до борців з офшорами, які тут нам показують шоу, що в цьому залі, що там через стінку.

Може ви не знаєте, але тільки на рахунках Державного Ощадного банку в офшорі в Януковича в даний момент 1 мільярд 300 мільйонів доларів – це більше 30 мільярдів гривень. Я ні разу не чув ні на одному ток-шоу, щоб хтось із цих захисників простого народу сказав хоч одне слово, що їх треба перерахувати в державний бюджет, що з цих коштів треба профінансувати державне оборонне замовлення, що залишок цих коштів треба направити на підвищення соціальних стандартів. Чому? Ви знаєте, складається таке враження, що ці люди напряму зацікавлені в тому, щоб Янукович і далі володів цими капіталами.

Я ще раз хочу підкреслити: станом на сьогодні 500 мільйонів доларів знаходяться тільки готівкою, 850 знаходяться в цінних паперах. Але до кінця року 600 мільйонів доларів буде погашено. Люди добрі, якщо ми себе поважаємо, якщо ми дійсно парламент, а не піар-площина для демагогів, популістів і брехунів – давайте ж поставимо крапку в цьому питанні!

Я двадцять разів виступав і говорив: наша держава, ми з вами не фінансуємо нашу армію, державне оборонне замовлення. Я сто разів повторював, що ми зірвали програму. Знаєте, не буду повторюватись, але хочу сказати, сьогодні будуть фракції, фракція "Народного фронту".

Я вважаю, що це не те, що недопустимо, а що так не повинно бути. Я не хочу ставити якихось ультиматумів, але хочу сказати: я підтримую співпрацю з Міжнародним валютним фондом, але у нас, вибачте мене, оці кошти – вони співставні з цим траншем, про які всі розказують. То може давайте заберемо вкрадене в народу і повернемо всім в нашій державі, потім будемо рухатися? Чи далі будемо займатись демагогією?

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний пане Голово, як ви чудово знаєте, в минулу неділю ми згадували жертв політичних репресій, перш за все в Биківні. І я, знаючи вашу принципову політичну позицію по відновленню історичної справедливості, просив би вас, щоб ми вшанували пам'ять жертв політичних репресій в перший день відкриття роботи парламенту, тобто завтра. І щоб у вівторок ми теж вшанували жертв геноциду кримськотатарського народу і, може, розпочали засідання з надання слова представнику кримськотатарського народу. Мені здається, це буде слушно.

Крім того, хотів би попросити розглянути можливість включення до порядку денного постанови, яка пройшла комітет, про 75-річчя від дня народження народного артиста України Богдана Сильвестровича Ступки. Комітет це вже пройшло, це підписали всі голови фракцій, і був би вдячний, щоб ми не забули розглянути цю постанову, бо мало тижнів залишилося до  завершення.

Хотів би також попросити колег, зважаючи на те, що тут є деякі голови фракцій, підтримати включення до порядку денного законопроекту 4303, який отримав підтримку нашого комітету. Це проект Закону про внесення змін до деяких Законів України стосовно  обмеження використання медійної продукції держави-агресора.

Я знаю, що є деякі фракції, які не хочуть голосувати навіть за включення до порядку денного цього законопроекту, тому я в першу чергу звертаюся до керівників фракцій і просив би підтримати. Він є тут, так, але я хочу просто звернутися до керівників фракцій і просив би підтримати включення цього законопроекту до порядку денного.

Теж просив би, оскільки тут є керівник податкового комітету пані Южаніна,  розглянути на комітеті наш законопроект  3789, який ще 20.01 був поданий, про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку громадської та благодійної діяльності в Україні. 3789. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.  Ви скажіть мені, законопроект 1170 про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні. Чий це комітет є? Це ваш комітет чи Третьякова?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Комітет з прав  людини.

 

 ПАРУБІЙ А.В. Немирі, так? Бо, власне, була пропозиція поставити його на завтра і просто хочу дізнатися, чи є він  об'єднуючий. І тоді я.

(Шум у залі) Як тільки слово для виступу підійде, ви тут же його отримаєте, пане Сергію.

Ганна Гопко, будь ласка.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Попри політичну конкуренцію все одно я хочу, щоб ми з вами раділи. Раділи не тільки за Джамалу. І я хотіла б, щоб все-таки комітет пана Княжицького разом із спільнотою, яка бореться за присутність української музики в ефірах українських радіо чи проросійських радіо, щоб все-таки цей Закон про квоти також ми добили. І це буде найкращий подарунок українській пісні, яка звучатиме, а не тій російській попсі.

Тому що комітет пані Сюмар, якої зараз тут немає, але я думаю, що там затягнулися перемовини щодо квот. І я думаю, що це було б дуже від нас, від парламентарів, велика подяка Джамалі у вигляді законопроекту про квоти, щоб не було чути цих всяких, не буду навіть називати, проросійських "товарищей" в ефірах наших радіо.

Але хотіла б також ще сказати, що крім Джамали і крім "Мрії" Ан-225, який приземлився в Австралії, у нас ще є Ольга Харлан, яка здобула золото з  фехтування в Китаї. І я хочу сказати, що дійсно для іміджу, для репутації в міжнародній арені Україна дуже гарно звучала, дуже. І тому наша з вами робота має якраз посилити цей позитивний і закріпити цей імідж.

Що я хотіла би також попросити від тих колег, які займаються благодійністю, в продовження. Є два законопроекти, які дозволяють, передбачають механізм здійснення благодійної діяльності шляхом надсилання благодійних телекомунікаційних повідомлень. Ці законопроекти зареєстровані, пройшли профільні комітети, і зокрема також пані Ніна Петрівна Южаніна, вони погоджені вже на те, щоб голосувати їх в цілому. 3467, 2297, які фактично дозволять безперешкодно впроваджувати благодійну діяльність. Це також є відповідно до указу Президента про затвердження Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства. Це необхідні речі, тому пропоную нам таки включити нарешті і допомогти громадськості проголосувати за ці два законопроекти, які ідуть в пакеті.

І пакет "екологічних" від євроінтеграційного, які є, 2009а, 3603 – це ті, які важливі.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Андрій Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Шановний Андрію Володимировичу, шановні присутні. Я підтримую вас, Андрію Володимировичу, і пана Третьякова Олександра з тим, що треба вже роз'єднувати політичну складову і фахову. І напевно все ж таки треба повернутися до обіцянок в Брюсселі, коли ми казали, що ми не будемо проводити цей відеопопулізм для голів комітетів.

Я особисто готовий від цього відмовитись задля того, щоб та схема, яку я надав в свій час пану Коксу і поділився нею, як ми працюємо в комітеті,  вона існувала. А оголошення цих цифр: 44, 55, 56 – вони нікому нічого не дають, раз.

По-друге, Апарат там щось займається своїми справами, тому що, вибачте, якщо я підкреслюю, підтверджую висновки листом до Голови Верховної Ради. А тут пишу, що це підтримав і це рішення комітету, це раз.

Друге питання – це рейтинговий список законів, в якому стоїть закон той, який постійно хтось не хоче ставити в порядок денний. Хоча я знаю, Андрію Володимировичу, що ви підтримуєте боротьбу зі злочинністю, але "злодії в законі" зникають кожного разу, вже десятий раз: 1188, от. Треба  перевірити, хтось десь там на шляху, може, підтримує зв'язки з ними? Тому давайте орієнтуємо якусь перевірку. От другий документ.

А третій документ, це документ щодо рішення комітету, рішення, як голосували депутати. Якщо вони голосують всі, 19 чоловік "за", то я цей ставлю першим рейтингом. Якщо голосують: хтось проти або утримався, я ставлю його в кінці. Так от в порядку денному стоять рейтингові законопроекти комітету 13-ий, 15-ий, 9-ий, а такі важливі, які сьогодні потребує суспільство і боротьба зі злочинністю – вони відсутні, на жаль, Андрію Володимировичу.

Тому, якщо можна, давайте от розділяйте скоріше, щоб ми могли: політика політикою, а комітети давали свою фахову і чітку оцінку і роботу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрію, хочу привітати ваш величезний фаховий підхід. Бо справді, коли комітет дає не просто перелік законопроектів, а ще й рейтинговий.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Звичайно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це надзвичайно важливий момент. 1188, я говорив про нього. Я його цілковито підтримую, він був на п'ятницю. П'ятниця в нас була неіснуюча. Давайте ми.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А Ну, якщо треба поставити, щоб не пройшов, то на п'ятницю – це правильно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрію, я кажу.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Я обіцяю, що саме рейтинговий ваш законопроект ми з цього тижня найдемо змогу поставити, тому що він і по суті, і по формі є дуже важливий.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А Так, дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. І щодо розділення, давайте ми. Завтра буде зареєстровані зміни до Регламенту, в четвер буде перше читання. Наступний календарний наш, скажімо, сесійний тиждень вже плануємо по тій формі працювати. Давайте просто чимшвидше це приймемо.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Підтримую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Андрій Володимирович Іванчук, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний Андрію  Володимировичу,  доброго дня, шановні колеги. Я хотів би тільки подякувати, законопроект 4536, Міністру економічного розвитку – Степану Івановичу. Це перевнесений ще попереднім урядом законопроект. Це дійсно справжня боротьба з корупцією. Поки ми не відпустимо приватний сектор, не запустимо приватизацію, і не декапіталізуємо міністерство, поки міністри не будуть займатися: підписувати там відпустки і розставляти своїх родичів на державні підприємства – ніякої боротьби з корупцією не буде.

Тому, Степане Івановичу, вам дякую. Треба провести консультації з усіма фракціями і групами для того, щоб цей законопроект був прийнятий в цілому. І щоби ми зняли ті всі заборони, перепони до приватизації цих усіх підприємств, на яких процвітає так звана корупційна складова.

Дякую.

 

КУБІВ С.І. Якщо можна? Я був особисто на комітеті, був у Андрія Володимировича Іванчука, ми погодилися з принциповими позиціями. На фракції були представники всіх фактично політичних сил. І ми всі дійшли до істини, питання-відповіді і так далі.

Я просто би попросив дійсно голів комітету, депутатів, керівників фракцій підтримати. Бо коли приходиш на комітет, потім говориш з представниками політичних сил, а потім не розумієш, чому не проходить рішення. То скажіть, у чому? То як дійсно Андрій Володимирович каже, ми прийдемо на фракцію, ми прийдемо. Але коли нема конфлікту на комітеті, ну то я рахую, що питання знято.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Декілька загальних тез. Я ще раз підкреслю свою позицію, яку я озвучував неодноразово: зміна в роботі парламенту, не хочу вживати слово "реформа", яке вже затаскане, зміни в роботі парламенту можливі в одному-єдиному випадку, не треба вносити зміни в ніякий Регламент, який знову ніхто не буду виконувати! Давайте ми почнемо виконувати старий Регламент. Виконувати його слово за слово, кома за комою, крапка за крапка. А не так, що ми щось хочемо – виконуємо, щось хочемо – не виконуємо, а потім кажемо: "А давайте ми його змінимо!" Це така трошки абсурдна, як на мене, логіка. Це по-перше.

По-друге, як і люстрація от того, про що я кажу. Зокрема у нас є така проблема, коли законопроекти, які по ідеї повинні були б бути передані в один комітет, чогось передаються в інший комітет з незрозумілих причин. Зокрема по нашому комітету є такий законопроект 4355 – щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами. Чого він потрапив до аграрного комітету мені не зрозуміло? Якщо мова іде про розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

Тепер повертаюсь до питань порядку денного і декомунізації. По-перше, по порядку денному. Знаєте, всі питання нашого комітету поставлені на який день, давайте вгадаємо? Правильно, на п'ятницю. Це от Власенко, Власенко, Власенко, Власенко, Власенко. Чиста профанація! Чиста профанація! Жодного питання в інший день не поставлено.

По декомунізації виступив Президент, сказав, що це треба. Виступив Голова Верховної Ради, каже, що це треба. А після  цього  4085, декомунізація, не потрапляє в порядок денний. Законопроекти по перейменуванню Дніпропетровська не попадають в порядок денний. Законопроекти по перейменуванню Кіровограда не потрапляють в порядок денний. 

Але замість цього ми отримуємо на сайті Верховної Ради інформацію, називається таким чином: "Верховна Рада України (увага!) за ініціативи Андрія Парубія підтримала три постанови про декомунізацію". Я щось думав, що це за ініціативи нашого комітету було зроблено! Я розумію, що це не Андрій Володимирович давав вказівку так  писати, але, на жаль, у нас є багато людей, які хочуть "зализати" нове керівництво. Не треба "зализувати".

 

ПАРУБІЙ А.В. Дайте можливість закінчити.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Це не за ініціативи Андрія Парубія було зроблено, це було зроблено за ініціативи нашого комітету і за ініціативи народних депутатів, які за це проголосували. А за ініціативи Андрія Парубія не включені до порядку денного низка законопроектів по децентралізації. Тому це треба включати і голосувати.

І, до речі, ще одна дуже коротка теза. Андрію  Володимировичу, принципово неправильна  річ: ми вносимо в  залу тільки так звані узгоджені законопроекти.  Невідомо ким узгоджені, невідомо як узгоджені,  невідомо навіщо узгоджені?!

Є політична відповідальність: внесли законопроект – не голосуєте,  йдіть до виборців і звітуйте, чого ви за нього  не проголосували. От і все. Пройшов закон, не пройшов закон – це  вже інші питання.

І питання політичної  відповідальності членів парламенту. Нам треба почати повертати парламенту статус місця прийняття рішень, а не навпаки, що хтось десь приймає рішення, "стратегічні сімки" приймають, що нам треба голосувати.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Сергію, я зреагую, бо це теж важливе питання. Увага, шановні колеги! Дивіться, одне з ключових застережень Місії Кокса.

Пане Юрій, можна я? Увага, колеги! Можна говорити вже? Можна. Дякую.

Одне з ключових застережень Місії Кокса полягає в тому, що у нас є "законодавчий спам", як вони це називають, тобто тисячі й тисячі законопроектів лежать. (Шум у залі)

 Пане Сергію, ви як говорили, я настільки чемно і ввічливо вас слухав, і настільки ж розраховую на таку ж чемність і ввічливість від вас, хоч ви про мене  згадували кілька раз.

Отже, колеги, дивіться, яка є проста і звичайна логіка: кілька тисяч законодавчих  актів. Їх можна пробувати ставити без будь-якого  визначення  на порядок денний, це буде із законодавчого спаму – спам  парламентської діяльності Верховної Ради України, коли ми просто будемо весь той спам розгрібати.

Коли ви кажете "всі узгоджені", даю просту і чітку відповідь: узгоджені з головами фракцій Верховної Ради України. Тобто, коли даний законопроект з тих багатьох тисяч, з них є певна частка (хай це буде 10 відсотків, хай це буде  20 відсотків), які, ми бачимо, підтримують всі фракції, я бачу цілковиту логіку в тому, щоби в системі прерогатив ставити, власне, ті, які мають шанс в залі пройти.

І я думаю, кожен тут погодиться, що той пленарний час, який ми маємо, а його не так багато є, щоб ми максимально ефективно використовували. І ця логіка, мені здається, вона зрозуміла для будь-кого тому що може бути дві логіки по діяльності парламенту. Може бути одна логіка: дискредитувати його: і нехай завалиться, нехай впадуть рейтинги і чим швидше дочасні вибори – ця логіка має право на існування.

Я тільки одне скажу,  я цю логіку не підтримую, це не моя логіка. А моя логіка зовсім інакша, щоб найвищий  законодавчий орган держави, який функціонує під час війни, щоб він приймав рішення і був здатний приймати рішення. Заспамити Верховну Раду  України не дозволю нікому, які б не були його політичні цілі. Ми будемо працювати системно, злагоджено і, власне, ті законопроекти, які важливі  і які мають загальну підтримку в залі, будуть в першу чергу виноситись в зал.

Дякую вам.

Будь ласка, Андрієвський. 

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Дякую.  

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Я теж хочу підтримати  колег Третьякова і Власенка.

Андрію  Володимировичу, для того, щоб реалізувати пропозицію Третьякова щодо формування порядку денного, не треба проводити будь-яких змін і будь-яких резолюцій в парламенті. А просто треба виконати  статтю 73-ю, пункти 10-й і 14-й.  От там   чітко зазначено,  хто, як і яким чином  формує це. В діючому Регламенті. І, до речі, те, що сьогодні відбувається на Погоджувальній раді,  жодного відношення до цього не має – це перше.

Друге.  По житлово-комунальному   господарству.   Шановні колеги, зараз модна тема "офшори", і от я нагадую, що рік тому така ж тема була "житлово-комунальні тарифи. І теж всі вимагали створення ТСК, а створили  робочу групу, працювали 2 місяці, напрацювали  закони. Але, на превеликий жаль,  ці закони просто не приймаються. От у нас сім законопроектів стоїть нашого комітету – питання житлово-комунального господарства. Воно стосується і лікаря, і вчителя, і в сільському господарстві теж впливає, але стоять вони, ці закони, на середу.

У мене велике прохання, Андрію  Володимировичу,  2706 і 3696 хоча б ці законопроекти проголосувати результативно на цьому тижні. Я дуже коротко поясню логіку цих законопроектів.

2706 – це законопроект, який скасовує санкції і пені там, де вони нараховуються, коли держава несвоєчасно перераховує гроші підприємству житлово-комунального господарства. Тобто бездіяльність держави призвела до санкцій і цей законопроект наводить на них мораторій.

І законопроект 3696. Людина вже не полягається на державу в питаннях забезпечення житлом, сама побудувала. І для того, щоб трішки її підтримати в реалізації цього права, спростити систему реєстрації цих будівель. От два законопроекти в мене прохання. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Зараз дам Дерев'янку ще одну хвилину. Або давайте ви одну хвилину, а потім я, власне, кілька слів зреагую на ваше прохання, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую. Юрій Дерев'янко, партія "Воля".

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, сьогодні Бюджетним кодексом поставлено під загрозу існування великої кількості сільських і селищних рад у зв'язку з тим, що ці сільські і селищні ради не мають доходів своїх бюджетів, і найголовніше те, що вони позбавлені можливості об'єднатися у зв'язку з різними обставинами. Це означає, що сьогодні не так, як в минулому році, районна рада не може передати кошти з районного бюджету сільським і селищним радам, тому що існує вимога щодо укладання договору, який мав би бути укладений ще до 1 серпня попереднього року.

Шановні колеги, давайте виправимо цю помилку, для цього є законопроект 4208, для того щоби дати можливість укласти таку угоду в будь-який час у разі, якщо районний бюджет хоче підтримати сільський чи селищний бюджет. Це стосується великої кількості сільських населених пунктів в гірській місцевості. І тому давайте зробимо так, щоб ми ці населені пункти не втратили органи місцевого самоврядування у зв'язку з тим, що у них відсутні надходження до місцевих бюджетів сьогодні і зараз.

Тому прошу підтримати законопроект 4208 і включити в порядок денний. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Отже я хотів би, власне, відреагувати на слова Дмитра Йосиповича з приводу порядку денного. Повністю згоден, законопроекти, які ви назвали, є дуже важливими. І справді, напевно, є логіка, щоби  вони були на середу. Хоч, в принципі, в Регламенті нема зазначено, що середа – один день, а четвер – інший. (Шум у залі) Я ж не перебивав, коли ви говорили, прошу і мене не  перебивати.

Давайте ми домовимося про одну річ, шановні колеги, всі голови комітетів.

Пан Дерев'янко закінчить свою доповідь, і я закінчу. Можна говорити? Так?

Отже, колеги, подивіться, яка річ: з однієї  сторони я чую звинувачення, що завелика кількість законодавчих актів в день, що їх неможливо прийняти, з іншої – кожен називає велику кількість законопроектів. Давайте ми спробуємо завтра, в четвер спробуємо пройти таким чином той шлях, щоб ті законопроекти, які є, щоб ми максимально могли їх швидко обговорити. Бо я, наприклад, справді є великим прихильником того, що коли деякі законопроекти ми обговорюємо у повному читанні – це є дуже правильно. Більше того, як буде законопроект змін до Регламенту, я просто буду звертатися до депутатів із  проханням за повним читанням.

Але інколи ми маємо законопроект, де міняється одне слово, технічне обговорення, і ми йдемо у годинну дискусію. А чому ми йдемо у годинну  дискусію? Поясню вам, з двох причин: одна – нема людей, друга – деякі фракції мають політичну позицію тільки за повним читанням.

Товариство, давайте спробуємо з завтрашнього дня із самого ранку попрацювати ефективно. Я звертаюсь, ви звертаєтесь до мене, а я, з вашого дозволу, дозволю собі звернутися до вас: кожен з вас, голів комітетів, підписує табелі відвідуваності депутатів. Від кожного з вас у кінцевому випадку залежить: чи депутат задумається, ходити йому чи ні, і штрафи – це цілковито ваша відповідальність, бо ви підписуєте комітет. Давайте як одна команда, всі гуртом, доб'ємося того, щоби депутати були в залі.

Повірте мені, там заховано дуже багато відповідей на питання прийняття тих законопроектів, по яких нема дискусій, які всі підтримують, але просто не зможемо пройти в залі.

Давайте цього тижня, у нас стоять освітянські, в нас стоять охорони здоров'я – Оля Богомолець настоює дуже давно, це справедливо – давайте цього  тижня спробуємо вийти на більший рівень ефективності. І тоді в нас менше буде пропозицій на Погоджувальній раді, тоді в нас буде менше підстав для дискусій. Налаштуємося на активну роботу, щоб ми цього тижня змогли її продемонструвати.

Дуже вам дякую. Завтра о 10-й годині. Я перепрошую. Так.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Можна коротку репліку? Шановні колеги, от дивіться, у нас на минулому тижні ми слухали законопроект про ринок фінансових послуг. І я не знаю, як з цим боротися, але ж ми його майже завалили.

Зараз я говорила з головою комітету, комітет виносив інше рішення. Але в нас, шановні колеги, в залі абсолютно ніхто, не знаючи суті цього законопроекту, "валять", просто не розуміючи, про що там іде мова.

Як розібратися з цим? Може треба заслуховувати все-таки повторно голову комітету. Презентував минулого четверга представник Адміністрації Президента Дмитро Шимків. Всі, і в тому числі "Батьківщина", знайшли там якесь слово, що нібито аудит переходить в управління Національного банку і почали "валити" цей законопроект. Що робити? Ми якщо його поставимо в зал для вирішення питання – він буде "завалений".

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. Колеги, давайте. Наша дискусія завершена і наш час по Регламенту вичерпаний.

Дякую дуже вам. В 10 годині завтра бачимося. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Що, Іванчук, що сталося?

 

ІЗ ЗАЛУ. Іванчук хоче сказати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ну, я закрив вже нараду.

 

ІВАНЧУК А.В. Да. Але я хотів би, Андрію  Володимировичу,  закрита нарада чи не закрита, хто почує. У нас немає 7 голів комітетів, 7 вакантних посад керівників ключових органів нашого парламенту. Будь ласка, дайте.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.