Погоджувальна рада

Опубліковано 18. 04. 2016

 

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

18 квітня 2016 року

 

 Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

ПАРУБІЙ А.В. Доброго дня, шановні колеги. Сьогодні розпочинається Парламентська асамблея Ради Європи в Страсбурзі, і перше питання – про Надію Савченко, про героїчну українку, яка була викрадена російськими терористами під час бою біля міста Щастя. І Надія Савченко – це наша з вами колега, яка стала символом незламності України, яка пройшла весь Майдан у складі Самооборони Майдану під псевдом "Пуля", яка з перших днів пішла добровольцем в АТО, для того щоб там воювати за незалежність нашої держави.

Сьогодні стан її зовсім важкий. Ми розуміємо, що вся відповідальність за це лежить на Президентові Путіну. Ми розуміємо, що вести з ним переговори вкрай складно. Але ми звертаємося, я думаю, мене всі підтримають, до Парламентської асамблеї Ради Європи зробити все можливе, щоб чим швидше Надія Савченко була на Батьківщині, була поруч з нами. І я впевнений, що ми докладемо всіх зусиль, щоб це рішення відбулося чим швидше.

Колеги, по сьогоднішньому, по нашій роботі. Ми опрацьовуємо порядок денний, який був складений ще попереднього тижня. І нам, очевидно, треба буде в нього внести певні зміни. І я хотів би, щоб ми під час проговорення змогли запропонувати ці зміни.

Я вважаю, перш за все, ми повинні кілька годин відвести для питань охорони здоров'я, про що ми домовлялися минулого тижня. Це ми можемо зробити або у вівторок, або в четвер, і я буду тут чекати і ваших пропозицій з того приводу, коли і як це необхідно було би зробити, щоб ми мали достатню кількість і вже підготовлених законопроектів, і щоб ми могли їх проголосувати.

Так само на цьому тижні уряд запропонує кілька законопроектів важливих для співпраці з МВФ, і також нам необхідно буде порадитися, коли найкраще треба буде їх поставити в порядок денний і коли їх нам буде найбільш зручно приймати. Я хотів би, щоб під час ваших виступів ви змогли і цю тематику обговорити.

Окрім того, хочу повідомити, що я дав доручення про створення робочої групи по законопроектах по бурштину, питанню, яке є одне з дуже гострих сьогодні в нашій внутрішній дискусії і одне з найбільш резонансних в суспільстві. Ірина Геращенко, Перший заступник Голови Верховної Ради України, очолить цю групу, вона повідомить, коли і як збере депутатів.

І так само сьогодні я підпишу розпорядження про створення робочої групи по виборах, щоб ми змогли інтенсивно опрацьовувати це питання і виходити на результат. По всьому іншому я чекаю від вас пропозицій і прошу у своїх виступах обов'язково давати і пропозиції, окрім загальних політичних оцінок.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По виборчому закону.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так, по виборчому закону, так я сказав.

Ми починаємо цього тижня звідси. Пане Андрій, є зауваження?

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Справа в тому, що в нас прийшли на минулому тижні, позаминулому тижні…

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Андрій, я перепрошую, ваша буде черга говорити, я з вашого дозволу дам політичним партіям.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А Ні, я хочу сказати про бурштин. Ми прийняли рішення комітетом створювати ТСК і тому якась ще група буде, хтось буде керувати - давайте визначимось. Тому що навіщо тоді комітети, якщо є групи? Ну, постворюйте групи.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Робочі групи були і залишаються формою політичного узгодження головних позицій.

Ми починаємо цього тижня звідси і тому я першому надаю слово Юрію Віталійовичу Луценку, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні колеги, думаю, що після обрання нового керівництва парламенту та уряду нам належить закласти ефективну модель взаємодії між парламентом та урядом. До цього часу, на жаль, наша співпраця була достатньо епізодичною, що виливалося в такі проблеми, як прийняття бюджету фактично силами парламенту і як багато інших неузгоджених законопроектів або неякісних законопроектів, які з'являлися в стінах парламенту. Тому, перш за все, я закликаю негайно на цьому тижні розробити графік імплементації Плану пана Кокса для реформи парламенту, який, між іншим, передбачає не тільки нашу роботу, але і, наприклад,  засилання від уряду тез про ключові закони, які обговорюються тут, і лише після їх погодження наповнюються текстом в уряді і повертаються у парламент, так званий "білий лист", який пропонує ідею, з якою погоджується парламент,  і потім повертається у вигляді законопроекту.

Але я закликаю вже цього тижня, пане Андрію, імплементувати, розробити план імплементації "Плану Кокса". Дещо можна взяти і реалізувати просто вашим розпорядженням, як, наприклад, публічні шоу замість робочих нарад, як, наприклад, припинення цунамі, як, наприклад, припинення неможливої кількості законопроектів, які виносяться на порядок денний, тощо, тощо.

Також я підтримую Андрія Кожем'якіна про те, що не варто зменшувати роль комітетів. В робочій групі це добре, але тоді давайте ліквідовувати комітети, які є профільними в тому чи іншому питанні. Я бачу робочі групи як групи між парламентом та урядом. Ну, наприклад, нам уже потрібна робоча група по Податковому кодексу, який, на жаль, залишається дуже  недосконалим; нам потрібна спільна парламентсько-урядова група по майбутньому бюджету, і вже пора цим займатися; нам потрібна спільна робоча група по тарифоутворенню; нам потрібна парламентсько-урядова група по коригуванню бюджету – нагадаю, в нас є понад 15 мільярдів профіциту – для вирішення проблем працюючих пенсіонерів, а також бюджетників, а також прикордонників, чия зарплата єдина з силового блоку, причому, блоку воюючого, є просто мізерною, і багато інших нагальних питань бюджетного коригування. Такі робочі групи будуть ефективними інструментами співпраці. Присутність пана Степана Кубіва про це свідчить. Ми можемо нарешті приступити до спільної парламентсько-урядової розробки з тим, щоби не боротися в залі, а домовлятися  у робочих групах.

Ну, і зрештою, про деталі. Ми би хотіли бачити у порядку денному цього тижня 4288, який зможе, зрештою, розблокувати проблему державних закупівель для оборони. Це просто безвідповідальна, ганебна ситуація з цим законом, який ми ніяк не можемо прийняти у стані війни.

Також ми би пропонували розглянути законопроект  2153а – це зміни до законів про оборону України і про Збройні Сили України, про цивільно-військове співробітництво; 4350 – про набуття освіти громадянами, які проживають на тимчасово окупованій території, якщо ми думаємо про реінтеграцію єдиної країни, і законопроект 4355 – про розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами, посилення державного контролю за використанням і охороною земель, який давно чекають на місцях.

У всьому іншому ми не схильні збільшувати запропонований порядок денний для того, щоб він був робочим, а не фантастичним. Будемо  працювати над запропонованим в цілому порядком денним нинішньої сесії. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Максим Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Минулого тижня у Верховній Раді відновила свою роботу парламентська коаліція "Європейська Україна", яка сформувала новий уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Коаліцію склали дві фракції – "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт". На жаль, "Європейська Україна" втратила так звані малі фракції. Мені особисто дуже не подобається визначення "малі  фракції", яке звучить у засобах масової інформації. Тому що "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія могли б зіграти важливу роль у цементуванні демократичного фронту у середині  парламенту. Країна мала право розраховувати на те, що державницькі сили на другому році роботи парламенту, сформованого після Революції Гідності, матимуть потужний кулак у Верховній Раді.

 Але нам, "Народному фронту", хотілося б подякувати і "Самопомочі", і "Батьківщині", і Радикальній партії за спільну роботу. Ми вважаємо, що наявність в Україні демократичної опозиції, яка вказуватиме владі на помилки і стимулюватиме до прогресу, це позитивне явище, хоча і розуміємо, що перебування в опозиційній ніші разом з представниками режиму Януковича, "Опозиційним блоком", вимагатиме  певних зусиль для самоідентифікації. Разом з тим, дуже хотілося би вірити, що єдиний політичний майданчик в опозиційній ніші не призведе до "Стокгольмського синдрому" і три демократичні сили, які перейшли в опозицію, завжди бачитимуть у коаліції "Європейська  Україна" більшого союзника, аніж єднатися з "Опозиційним блоком".

Чому я про це говорю? Тому що на початок роботи нинішнього парламенту коаліція демократичних сил нараховувала 305 голосів і складалася з п'яти засновників. Півтора року тому демократи мали конституційну більшість, могли приймати доленосні рішення для країни, змінювати її швидкими темпами, прибираючи атавізми "совковості"  і всього того сміття, що заважало будувати сучасну Україну. Парламент міг ухвалювати зміни до Конституції, будувати основи життя за стандартами європейських країн і досвідчених демократій. Сьогодні коаліція втратила цю потужність, втратила силу, яка була не її заслугою, а шансом, наданим Революцією Гідності. І тепер, після завершення політичної кризи, ми всі маємо відступити крок назад, зупинитися, переосмислити і зробити висновки для того, щоб у майбутньому не втратити країну, за яку пролито стільки крові і на Майдані, і на Східному фронті.  

Історичний шанс України на продовження політичного курсу на Європу збережений зусиллями двох фракцій – "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", збережений відповідальною позицією Арсенія Яценюка, який своїм вольовим рішенням відкрив дорогу для подолання кризи, яку було штучно нав'язано країні політичними шантажистами. Вперше відбулася цивілізована передача влади. І ми хочемо висловити задоволення тим, що новий уряд задекларував спадкоємність реформ, які провадив Кабінет Арсенія Яценюка.

Залишаючись основою стабільної роботи коаліції, "Народний фронт" буде уважно стежити за тим, щоб і коаліція, і новий Кабмін правильно скористалися позитивними здобутками уряду Яценюка і продовжили йти цим шляхом. Потрібно підтримати уряд у всіх його починаннях, і тому, Андрію Володимировичу, звертаюся до вас, щоб ми визначались з першочерговими і необхідними законопроектами, які потрібні для роботи уряду, і давайте приймати їх цього тижня.

Вчора і сьогодні ми чули заяви фракції "Батьківщина" про необхідність ініціювати тимчасову слідчу комісію для розслідування діяльності попереднього уряду. У зв'язку з цим хочу заявити наступне. Шановним колегам із "Батьківщини" варто вийти із стану інерційності традиційних підходів. Ми пам'ятаємо, скільки ТСК було створено Партією регіонів у політичній війні проти Прем'єра Тимошенко. Ми не хочемо вірити, що ви прагнете помститися всьому світу.

Друге. Політична афера щодо призначення позачергових виборів в Україні, парламентських, які б розвалили країну, провалилася. Хочу відповідально заявити, що "Народний фронт" стоїть на державницьких позиціях і не допустить позачергових виборів до Верховної Ради, тому що це зруйнує нашу державу.

Третє. Хочу сказати вам, що на шляху до Європи ми створили дуже багато органів, які борються з корупцією. Якщо у вас є факти щодо якихось зловживань, будь ласка, звертайтесь в Національне антикорупційне бюро, НАЗК, в ДБР, в Генпрокуратуру. Є дуже багато засобів боротьби з таким ганебним явищем, як  корупція.

Четверте. З 1 квітня 2016 року Стокгольмський арбітраж взявся за позов "Нафтогазу" до "Газпрому". Сума позову десь понад 30 мільярдів доларів, що складає десь півтора бюджету країни. І дуже важливо у цій боротьбі з агресором стосовно тих газових контрактів, які були підписані в 2009 році, і де ми маємо перемогти, і маємо всі можливості перемогти, щоб ви, Юліє Володимирівно, допомогли нашій державі встановити істину, як воно було зроблено, для того щоб ми врешті-решт повернули ці гроші нашій державі і виграли у країни-агресора цей газовий спір.

За два роки проти уряду Яценюка влаштовувалися інформаційні диверсії, провокувалися штучні скандали, звучали безглузді звинувачення у корупції. Та сьогодні краще побережіть власні сили, спрямуйте їх на реальну роботу в інтересах країни, а не на порожні заяви. Хоча, якщо метою є дешевий піар, то тоді, як говориться у відомому анекдоті: не добіжимо, то хоч зігріємося.

А тепер щодо плану роботи. Нагадаю, що ми ухвалили в першому читанні законопроект 4057.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. Переконаний, що треба якнайшвидше повернути державі півтора мільярди доларів, які були вкрадені режимом Януковича.

Нас чекає імплементація напрацювань Місії Пета Кокса. У п'ятницю під час зустрічі з головами фракцій нам дали чітко зрозуміти, що пора включатися в роботу  і  втілювати в життя реформу самого парламенту. Дуже прикро, що багато часу ми згаяли на подолання кризи, тим паче що більшість принципів можна вже хоч сьогодні вносити в зал і приймати. Звертаємося до вас, шановний пане Голово, продовжити роботу в цьому напрямку. Фракція "Народний фронт" підтримуватиме вас. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Я як репліку скажу, що я в першу добу перебування на посаді тричі зустрічався з паном Коксом, і він був від того і здивований. Ми настільки детально проговорювали найближчі кроки, які ми маємо робити, і я хочу наголосити ще раз, це наша спільна відповідальність, але я буду все робити можливе. І, дійсно, ряд речей, які можна змінити, їх можна робити просто розпорядженням Голови, щоб найближчим часом ми змогли поетапно ці реформи вводити. Але він сказав одну важливу річ, яку я хочу повторити для всіх: він сказав, що дуже важливо відновити серед парламентаріїв дух Брюсселя, той дух, з яким приїхали представники Верховної Ради України з Брюсселя. І це, знову ж, таке наше спільне зобов'язання, щоб ми дух єдиної команди змогли відтворити в нашій роботі. Дякую вам.

Будь ласка, Олег Романович.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Минулого тижня наступила невеличка, можливо, хитка, але рівновага у владі. Ця рівновага, можливо, не є така, яку ми хочемо, цей Кабмін не є такий, який би ми бажали, цей парламент, який би він не був, насправді, став ключовою частиною цієї рівноваги. Він ініціював процес відставки уряду через його помилки, невігластво, ігнорантність до потреб людей в тому числі, але цей парламент і стабілізував цю ситуацію, адже все-таки рішення було прийняте. І наступила рівновага між новою коаліцією і по суті своїй новою, і по суті новою, опозицією, і сьогодні це шанс для країни, для того, щоб розвивати її.

Але проаналізувавши кризи, які виникали у парламенті, уряді і в державному правлінні протягом останніх 5 - 10 років, ми зауважили одну дуже серйозну річ. Вони виникали не через політичні розбіжності, вони виникали через олігархічно-комерційні інтереси та спробу переділу тих чи інших ринків.

Чому це ставалося? Тому що комерсантам не хочеться діяти по закону і тих законів просто немає. На сьогоднішній день законодавчо не врегульовані дуже серйозні речі, пов'язані з гілками влади, на превеликий жаль, не врегульовано діяльність Президента України, бо немає Закону "Про Президента України", і найголовніше – його страх, а страх кожного Президента - це імпічмент, і через що він має на цей імпічмент піти.

Друге питання, не врегульована законодавством діяльність Кабінету Міністрів, і тому іноді Кабінет Міністрів робить те, що йому хочеться, а не те, що треба, тому що немає Закону "Про Кабінет Міністрів", а якщо він є, він є недосконалим.

Наступне, шановні колеги. Сьогодні ми говорили, негайно відрегулювати якісними законодавчими актами діяльність парламенту, тому що на сьогоднішній день він також іноді керується комерційними інтересами, які мають шалений вплив у цьому парламенті. Цей парламент має вже один великий гріх, він прийняв, з одного боку, або запровадив, я би так сказав, бо прийняв попередній парламент, сучасний європейський Закон "Про прокуратуру" і цей закон успішно був зруйнований урядом і владною структурою, тому що сьогодні прокуратура перетворилася на каральний орган не щодо тих, хто краде, а на каральний орган щодо тих, хто бореться з тими, що краде. Тому ми повинні використати як парламентарі цю тимчасову хитку рівновагу для того, щоб протягом наступних декількох місяців прийняти дуже серйозні законодавчі акти, які б унеможливили наступні кризи в країні.

Наступна річ. Стабілізуючим фактором завжди будуть люди. Багато того, що робить цей парламент і робить цей уряд, і в тому числі й пішов у відставку не через геніальність його поводирів, а через страх перед людьми, які вимагають діяльності на свою користь а не на користь корупційних інтересів та олігархічних груп. Тому Закон "Про вибори" на пропорційній основі з відкритими списками залишається наріжним каменем розвитку політичної системи проти корумпованих і олігархічних інтересів.

Наступна річ. Парламент повинен вдосконалити і використовувати свою контролюючу функцію. Без цієї функції він насправді і не потрібний. Тому, пане Голово, ми всі вас просимо, щоб ми цього тижня проголосували Закон про тимчасові слідчі комісії, який став притчею во язицех і насправді став слабкістю українського парламенту, тому що ми його не приймаємо.

Економіка – це є надзвичайно важлива, ну, кровоносна система будь-якої держави і якості життя людей. Уряд повинен негайно розпочати нові переговори з МВФ. Так, це нормальна справа, коли люди домовляються, а потім разом сідають і ще раз передомовляються, враховуючи абсолютну реальність української економіки і соціальної сфери. Тому що ми мусимо приводити всі наші вимоги і вимоги до нас до реальної бази сьогоднішнього українського життя і сьогоднішнього життя пересічного українського громадянина.

Пане Голово, ми не можемо відкладати більше медичні наші закони. Ці закони мають бути проголосовані завтра. Чому завтра? Тому що сьогодні медицина,  її ганебний стан насправді є другим фронтом, я би сказав - не другим, а першим. Помирають ті, хто не повинен помирати, тому що їм не надається вчасна якісна медична допомога через організаційну проблему, яка є на сьогоднішній день в медицині.

Децентралізація має стати продовженням діяльності цього парламенту. І ми повинні негайно дати також економічне підсилення громадам. Ці громади, що об'єдналися, мають отримати у власність землю, яка знаходиться поза межами територіальних громад. І цей закон має бути негайно прийнятий.

 І ще одне, але яке стосується 3-4 мільйонів людей.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

БЕРЕЗЮК О.Р.  В парламенті є лобі з 10 людей, які не хочуть приймати Закон про зниження акцизів на вживані автомобілі. Ці 10 людей протягом 15-20 років розвивають автомобілебудування – в країні немає ні автомобілів, ні будування. А сьогодні люди хочуть покращити своє життя вже сьогодні.

Тому, пане Голово, прошу вас особисто взяти під контроль цей законопроект, який полегшує життя багатьом людям і покаже, що влада нарешті не дбає про 10 осіб, а дбає про декілька мільйонів, які хочуть жити краще. Дякую вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Доброго дня, шановні колеги.

Хочу розпочати з того, що наша фракція покладає великі надії на зміну керівництва парламенту, тому що ми очікуємо, що буде закріплена саме парламентсько-президентська форма правління і парламент займе свою ключову, визначальну роль у формуванні політики, стратегії нашої держави.

І тому ми просимо нового Голову Верховної Ради, нового Першого віце-спікера, за яких наша фракція голосувала, негайно переглянути стосунки між гілками влади. Парламент не може бути обслуговуючим персоналом для Адміністрації Президента!

І саме тому я зразу хочу сказати, що все, що відбулося під час голосування за уряд і за Прем'єр-міністра, є просто грубим, неприпустимим порушенням Конституції. Там просто вийшли за межі всіх повноважень, які тільки є! Це не означає, що хтось буде міняти уряд і міняти Прем'єр-міністра, але якщо парламент буде першим порушувати закони і Конституцію, то який тоді попит буде до всіх  інших громадян України, з яких сьогодні вимагають не порушувати закони?

Тому наша фракція звертається до Конституційного Суду з неконституційністю голосування як по Прем'єр-міністру, так і по уряду. І я прошу ті фракції, які також розуміють і знають, що відбулося, долучитися до нас. Нам треба встановити тут істину.

По-друге, не можна сьогодні передавати справи новому уряду, не підвівши підсумки, як працював попередній уряд. Тому ми вважаємо, що контрольна функція парламенту, яка закріплена Конституцією, мусить бути хоча б один раз реалізована. І ми пропонуємо сьогодні створити тимчасову слідчу комісію, яка проаналізує використання бюджетних коштів урядом Яценюка за весь період його роботи Прем'єр-міністром, а також як використовувалися кошти державних монополій, державних корпорацій, такі як НАК "Нафтогаз", як "Енергоатом". До речі, по "Енергоатому" вже порушена процедура банкрутства.

І, пане Бурбак, я хочу вам просто чітко і ясно сказати, що коли Янукович створював по мені тимчасові слідчі комісії, по моєму прем'єрству, то для мене велика честь, що Янукович і його оточення не знайшли в моїй діяльності жодного порушення. І вам немає чого боятися проведення такої  фундаментальної парламентської ревізії.

І хочу сказати вам, що я вам і пану Юрію Віталійовичу Луценку передаю листи з пропозицією надати ваші кандидатури до такої тимчасової слідчої комісії. Так само я сьогодні передам всім лідерам фракцій такі листи, як передбачено Регламентом. Я сподіваюсь, що на наступному тижні така тимчасова слідча комісія буде створена, і ми примусимо сотні мільярдів корупційно вкрадених грошей після революції повернути в бюджет.

Але також я хотіла би зазначити, що не просто треба сьогодні перевірити, що відбулося в минулому. Нам потрібно започаткувати серйозну форму контролю парламентського над тим, як будуть далі використовуватися фінансові ресурси держави. І тому я пропоную консолідовано вийти на таке рішення, щоби Рахункову палату, яка має право контролювати всі фінансові потоки держави, щоб Рахункову палату очолила людина від парламентської опозиції. І це буде єдине правильне рішення, щоб ми потім не повертали з офшорів гроші, а щоби ми їх сьогодні не допустили виведення в офшори.

Наступне, що стосується офшорів. Ми сьогодні не можемо, як кажуть, (в лапках) скасувати податки на пенсії людям, ми не можемо сьогодні індексувати пенсії, заробітні плати і знизити тарифи. Я просто відповідально заявляю, що сьогодні величезні суми грошей щодня виводяться з нашої держави незаконно. Тому наша команда "Батьківщини" разом з Європейським банком реконструкції і розвитку розробила два законопроекти – 4380 і 4381 – про повну деофшоризацію нашої держави. Це фундаментальні законопроекти, які викорінять  офшори  в нашій економіці України до ядра землі.

Я наполягаю на тому, щоб невідкладно профільний податковий комітет розглянув ці законопроекти, і щоб вони були вже в четвер внесені на порядок денний, проголосовані в першому читанні, і весь парламент включився в те, щоб їх вдосконалити і на базі комітету дати, безумовно, відповідні зміни та доповнення.

Що стосується закиду пана Бурбака про газові контракти, я хочу всім повідомити, що сьогодні на базі газових контрактів ціна на газ 170 доларів на тисячу кубічних метрів. І я хочу запитати, чому пан Яценюк драв з людей по 330 доларів за тисячу кубічних метрів без газового контракту.

Тому, дорогі друзі, якщо ви  невігласи і не знаєте, то я вам повідомлю, що уряд Яценюка звернуся до міжнародного суду…

Я прошу 30 хвилин додати… 30 секунд додати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тому я хочу просто вам нагадати, що ви звернулися не за скасуванням цього контракту, а за тим, щоб по цьому контракту в Міжнародному арбітражному суді повернути те, що Янукович незаконно заплатив згідно цього контракту. І тому не продовжуйте справу Януковича.

Наступне. Я хотіла би, щоб були поставлені на голосування вже у вівторок і в четвер всі аграрні закони. До правильного оподаткування на 1 гектар землі, до мораторію на продаж сільськогосподарських земель, до включення до меж громад тих земель 10 мільйонів гектарів… (Вимкнено мікрофон)

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

 

БУРБАК М.Ю.  Маленька репліка, мене згадували.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. А потім ви мені коротеньку дасте репліку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це репліка, Юліє Володимирівно.

 

БУРБАК М.Ю. Юліє Володимирівно, я дуже вдячний, що все ж таки ми розберемося з контрактами 2009 року і ми повернемо вкрадені гроші Януковича нашій державі. Це понад 30 мільярдів доларів. Якщо ви це допоможете зробити, розкажете, як воно було, це буде позитивно.

І по-друге, можу сказати, що пам'ятаю, що вже було таке політичне піар-шоу щодо ТСК по заявах Гордієнка, це все проходили. Потрібен популізм, потрібно виступати не ефірах – будь ласка, створюйте. Якщо ж ні, то можна звертатися в НАБУ, дуже багато органів є для цього. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу репліку, я репліку прошу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юліє Володимирівно, я зараз вам дам репліку.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, так от дайте мені зараз репліку.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я зараз дам, я скажу два слова, по Регламенту репліки на репліку немає, але я дам 30 секунд, я просто говорю, як буде надалі. Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хотіла б зараз дуже чітко заявити, що пан Гордієнко, який був, очолював фінансову інспекцію країни, знайшов більше ніж на 7 мільярдів крадіжок державних фінансів і його за це Яценюк звільнив з посади. І, до речі, потім після того переслідували його кримінально і його родину. І я просила б у ту ТСК, яка буде створена, так само залучити і пана Гордієнка з його фундаментально напрацьованими матеріалами про корупцію уряду Яценюка.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, зараз ми переходимо сюди. Пан Бойко Юрій Анатолійович.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги! Наша фракція "Опозиційний блок" голосувала проти призначення нового уряду з багатьох причин. Перш за все, ми не почули, а відповідним чином навіть навпаки - в цій постанові не було жодного слова про політичну відповідальність попереднього уряду. Що б тут не казали колеги, захищали цей уряд, люди знають, що саме цей уряд довів країну до економічного колапсу, саме в цьому уряді процвітали корупційні скандали і саме цей уряд здебільшого винен у тому, що практично закрив європейську перспективу для нашої країни, маючи на увазі результати референдуму у Нідерландах.

До того ж ми не голосували за новий уряд, тому що він був створений за територіальним принципом, коли в цьому уряді була представлена у вигляді міністрів тільки одна половина України, а з іншої половини України не було жодного представника і це також є причиною того, що ми вважаємо уряд зробив, правляча коаліція зробила велику помилку, формуючи таким чином уряд. Як можна об'єднувати країну, коли не маєш представників з різних територій, з різних регіонів, тому що країна складна, країна має різну структуру промисловості, має різний менталітет,  різне віросповідання. І це треба враховувати, коли  ми формуємо органи влади.

Але головна причина, головна помилка цього уряду, причому ми розуміємо, що критикувати діяльність нового уряду можна тільки після 100 днів його існування, а до цього потрібно дати можливість урядовцям попрацювати, показати, на що вони здатні, але ми вважаємо, що цей уряд зробив велику помилку з самого початку: неможливо приймати Програму діяльності Уряду через 2 години після призначення урядовців. Це означає дві речі: або ми дійсно, я вважаю, парламентська більшість, вибрали уряд геніїв, які за дві години змогли сформувати програму і потім її презентувати, або це свідчення невпевненості у завтрашньому дні і потрібно було "проштовхнути" програму, вибачте за непарламентський вираз, будь-якою ціною, тому що проблема з довірою, і не було зрозуміло, чи вдасться це зробити наступними там двома трьома-трьома тижнями якраз у той час, який потрібен для формування нової програми. Значить, позиція, що програма повинна відповідати ключовим інтересам нашого суспільства - це примирення, це формування чесного бюджету з індексацією зарплат і пенсій, це програма відновлення економіки, це подальша децентралізація і боротьба з корупцією.

На жаль, ми не почули у програмі діяльності нового уряду жодної конкретної програми, і це зрозуміло. Це велика помилка уряду, що він почав свою діяльність з того, що презентував програму, яка не має нічого спільного з інтересами людей і не підкріплена конкретними речами.

Ми вважаємо і пропонуємо, і наполягаємо  на тому, щоб найближчим часом урядовці дійсно презентували своє бачення для того, щоб після 100 днів їх роботи була можливість порівняти дії з програмою. І дії повинні бути такі, що дійсно відповідають інтересам держави, а не політичним силам, які сформували цей уряд.

І останнє, я повністю підтримую своїх колег, більше того, ми підтримуємо те, що сталося в Брюсселі, та програма, яка була  запропонована Європейським Союзом по підвищенню ефективності роботи парламенту, ми вважаємо, що це повинно бути формалізовано, і ми повністю підтримуємо, щоб парламент дійсно став законодавчим органом, який працює ефективно і зважено, і для людей, а не для політичних сил, виконуючи їх амбіційні плани. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Ляшко Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, я думаю, немає чого правди приховувати, обрання  минулого тижня Прем'єр-міністром Гройсмана, нового складу уряду і затвердження програми відбулося в результаті змови – змови Президента Порошенка з олігархами і регіоналами, які сьогодні є депутатами від двох  олігархічних груп. Насправді демократичної коаліції в парламенті, про яку говорять наші шановні колеги з БПП і "Народного фронту", немає. Результати голосування за Прем'єра і за уряд показали, що в парламенті створена "ширка", широка коаліція за участю блоку шановного Петра Порошенка, "Народного фронту" і олігархічних груп у складі депутатів-регіоналів. Ця "ширка" буде обслуговувати інтереси олігархату, інтереси регіоналів, адже немає жодної наївної людини, яка думає, що депутати-регіонали голосували за призначення уряду Гройсмана просто так, за карі очі. Тому я просив би вас, шановні колеги, не згадувати всує, коли ви розказуєте, що новий демократичний уряд Гройсмана. Демократичний уряд не може бути обраний голосами регіоналів, які голосували за закони 16 січня.

 І я вимагаю від Голови парламенту, до речі, обраного у демократичний спосіб, бо саме за нього голосували усі демократичні фракції, я прошу продемонструвати суспільству підписи демократів, так званих, за коаліцію. Чи є в парламенті коаліція? Покажіть підписи депутатів, які підписалися під новосформованою коаліцією за участю двох фракцій – БПП і "Народного фронту", а я стверджую, що таких підписів немає.

Отже, що стосується обрання уряду, цей уряд був обраний не просто "ширкою" за участю регіоналів, а цей уряд був обраний в абсолютно неконституційний спосіб. Бо в парламенті було проголосовано Постанову   номер 4423 про обрання  Гройсмана, ініціаторами якої є народні депутати Луценко і Бурбак. А відповідно до Конституції України подання на Прем'єр-міністра вносить Президент. Саме тому фракція Радикальної Партії звернулась з адміністративним позовом, який зареєстрований минулої п'ятниці, до Вищого адміністративного суду України з вимогою визнати незаконним рішення парламенту та скасувати його – про обрання Прем'єр-міністра Гройсмана і про формування складу уряду.

Наступне. Ми вважаємо, що сьогодні, коли фактично Президент намагається узурпувати владу в парламенті і в суспільстві разом із депутатами-регіоналами, ми маємо в парламенті створити широке демократичне об'єднання опозиції, української опозиції. Я звертаюся до колег із фракції "Батьківщина", "Самопоміч", позафракційних народних депутатів, до громадянського суспільства створити широкий опозиційний демократичний фронт. Лише об'єднання зусиль дасть можливість зупинити спробу узурпації влади Президентом Порошенком і антинародний курс, який проводитиме нинішній уряд Порошенка-Гройсмана.

Які першочергові завдання ми бачимо перед демократичною опозицією в парламенті? Перше: прийняття Закону про тимчасові слідчі комісії. Ми наполягаємо на тому, щоб на цьому тижні невідкладно цей закон був прийнятий.

Друге: прийняття Закону про процедуру імпічменту Президенту України. Це ганьба – на 25-му році незалежності України не мати закону, який передбачає відповідальність найвищої посадової особи.

 Третє: ми вимагаємо прийняття в парламенті Закону про опозицію, унормувати діяльність опозиції, адже сьогодні фактично парламент навпіл поділений - на провладні фракції за участю "регіоналів" і на опозиційні фракції.

Наступне. Ми вимагаємо створення у парламенті спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по розслідуванню офшорів Президента України та інших високопосадовців. Фракція Радикальної Партії ініціювала в парламенті створення цієї комісії. Станом на сьогоднішній день підписався 51 депутат. Я звертаюсь до колег, які не бояться, які усвідомлюють свою відповідальність: увесь світ розслідує офшорне уникнення сплати податків, виявляється, тільки в Україні все нормально. Тому я прошу підписатися, щоб ми зібрали підписи і створили тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування офшорів Президента. Я знову вчергове звертаюся до Президента Порошенка. Шановний Петро Олексійовичу, прийдіть до парламенту і прозвітуйте перед суспільством про те, як ви реєструєте офшорні компанії, як ви уникаєте сплати податків, і чи можливо це взагалі за умови, коли Президент очолює воюючу країну.

Наступне. Ми вимагаємо негайно відставки Центральної виборчої комісії України неконституційного складу, яка дев'ятий рік працює.

І останнє. Ми вимагаємо від парламенту розгляду соціальних законів, зокрема скасування оподаткування пенсій, повернення пільгового режиму оподаткування фермерів - ті закони, які дадуть можливість людям жити і заробляти.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Бондар Віктор Васильович.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, я думаю, що більшість громадян України, більшість бізнесменів України, коли дивляться засідання Верховної Ради, коли дивляться засідання Погоджувальної ради, особливо останнім часом, обурені. Вони, коли дивляться все це, розуміють, що розчарування від діяльності цієї парламентської коаліції, яка існувала, від діяльності уряду, який існував, воно переступає межу всіляку розумну, і розчарування, на жаль, настільки яскраве, що воно вже переходить і в сором, воно переходить, знаєте, в бажання вигнати всіх і все, бажання поміняти, оновити абсолютно всю політику в Україні, бажання поміняти, оновити всіх політиків.

Цей голий популізм, а особливо за останні 2 роки, довів до того, що сьогодні все суспільство очікує на якісь конкретні справи, очікує, що щось почне змінюватися в економіці, що щось почне змінюватися у свідомості, що перестануть ділити всю країну на лівих, правих, хто під якими прапорами, хто там "регіонали", не "регіонали". Почнуть ділити на тих, хто своїми руками готовий щось робити, або брати на себе відповідальність, або готовий далі рухатися в популізмі, нарощувати рейтинги, через те що йому не дали посади, не дали багато забаганок виконати, про які він мріяв під час торгів за уряд і так далі.

 І в той час, коли в парламенті знайшлись люди, які взяли на себе відповідальність і дали можливість країні вийти з анархії, зупинити безвладдя, дали можливість сформувати уряд Гройсману і почати, хоча би дати йому можливість вийти з цієї кризи, в той час є багато популістів, які починають далі продовжувати розхитувати цю країну і гнати її або на перевибори, або на переформатацію уряду, шукати юридичні причини, що їм заважало зробити 2 роки все те, про що вони зараз так палко розказують.

Така наша позиція, тим більше, після поїздки в Брюссель, коли вже навіть в Європарламенті нам сказали, що: "Хлопці, зупиніться. Сядьте, перегляньте роль опозиції, зробіть перерозподіл комітетів нормально, приведіть кількість комітетів у відповідність до кількості міністерств, наладьте співпрацю з міністерствами".

 Ми говоримо про те, що сьогодні бізнес очікує від нас радикальних якихось змін, радикальних позицій України по виведенню на експортну орієнтацію, на те, що з'являться тут кошти, що Нацбанк нарешті почне працювати, про який ми багато говоримо і ніхто не звертає на це увагу, що уряд зможе за найближчий там тиждень-два сформувати дійсну програму і прийде до нас з трьома-п'ятьма ініціативами на цей рік і ми почнемо по цих ініціативах рухатись, але це будуть економічні ініціативи, що ми почнемо бачити реальну економічну програму, а не лозунги, що у нас порядок денний буде складатися краще з 5 питань на тиждень, але які реально поміняють ситуацію в країні, які реально дадуть можливість вийти на новий сучасний Податковий кодекс, на новий Бюджетний кодекс, на децентралізацію коштів, на те, що правоохоронна система нарешті отримає матрицю, як вона буде в подальшому існувати, хто за що буде відповідати, хто має право перевіряти бізнес, хто ні, за що буде відповідати СБУ, за що буде відповідати Генеральна прокуратура, яка реальна кінцева мета реформи поліції і що для того потрібно зробити, щоб вона дійсно була закінчена, а не починалася тільки, а потім ми не знаємо, як знайти кошти, щоб її закінчити.

Тому ми очікуємо від уряду якраз от такі дієві пропозиції, я думаю, що нам, парламенту, треба зупинитись, зібратися разом, сісти і спокійно проговорити план дій хоча би на півроку - і тоді ми почнемо рухатись.

В той же час є термінові дії, які треба вже зараз закінчити і провести дуже швидко. Ми говоримо про те, що треба поставити на голосування постанову про зняття Гонтарєвої з Голови Нацбанку, бо цей Нацбанк, на жаль, призвів до фінансової катастрофи в банківському секторі, до ліквідації банків, до того, що люди втратили практично 7 мільярдів доларів депозитів на сьогоднішній день, бізнес і фізичні особи, і ніхто за це не поніс відповідальність. Ми говоримо про те, що треба проголосувати наш проект Постанови про введення мораторію на підняття тарифів до 2018 року, і в цій же постанові іде питання про аудит енергоефективності, про те, що тільки після аудиту буде прийнято рішення, як далі виходити з цієї ситуації, щоб, не піднімаючи тарифи, вирівняти там повністю всю економіку і дати можливість комунальним підприємствам працювати.

Ми говоримо про те, що, у зв'язку з тим, що є профіцит бюджету на 14,6 мільярда гривень, давайте все ж таки подолаємо вето Президента і профінансуємо професійно-технічну освіту нарешті, це 3,3 мільярда. Давайте  подолаємо вето Президента і проголосуємо пільги для перевізників-транспортників, бо це важливе питання для пенсіонерів і так далі. Ми говоримо про те, що давайте спрямуємо 20 відсотків цього профіциту – 3,3 мільярда на збільшення фінансування охорони здоров'я, бо сьогодні реально це проблема. Ліків немає в районних лікарнях і так далі.

Тобто ми говоримо про те, що в нас є пакет соціальних ініціатив, і ми готові його внести, проголосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. 30 секунд, будь ласка.

 

БОНДАР В.В.  Має нарешті з'явитися єдність в парламенті, з'явитися відповідальність за свої дії, забратися має звідси, з парламенту, голий популізм. Треба – давайте для цього відключимо повністю трансляцію хоча би на місяць, але сядемо і поголосуємо в закритому режимі без популізму, але зі здоровим глуздом в голові. Дякуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Володимир Бандуров, будь ласка.

 

БАНДУРОВ В.В. Шановний головуючий, шановні колеги, присутні! Минулого тижня в Україні з'явився новий уряд. Хочу нагадати, що група "Воля народу" послідовно виступала за визнання діяльності уряду під керівництвом Яценюка незадовільною. Ще в грудні минулого року ми першими зареєстрували таку постанову і послідовно добивалися відставки уряду Яценюка. Група "Воля народу" була і залишається конструктивною опозицією до діяльності уряду і до уряду в цілому.

Хочу нагадати: будь-який уряд, який обраний,  з першого дня для будь-якого уряду починається відлік до відставки. Тому критикувати уряд будуть усі, переходити в опозицію до уряду будуть багато. Але я хочу закликати своїх колег до того, щоб ми зайняли конструктивну позицію. Ми можемо бути в опозиції до уряду, але не в опозиції до власного народу.

Тому група "Воля народу" закликає використати цей час, який сьогодні є, бо багато законопроектів (через зміну уряду) були відкликані урядом Гройсмана, і ми маємо можливість розглянути багато законопроектів саме депутатських цього тижня та наступного пленарного тижня, який відбудеться в травні.

Враховуючи широкомасштабну економічну кризу і також  актуалізацію ризиків щодо подальшого можливого падіння країни, наша група пропонує всім прийняти низку законопроектів, які дадуть можливість забезпечити економічну стабілізацію в країні.

В першу чергу про що мова йде? Треба відновити інфраструктурні проекти, вони дають змогу створити нові робочі місця, вони дають змогу долучити інші галузі економіки. Задля покращення занедбаної інфраструктури ми пропонуємо вже цього тижня розглянути законопроекти 4214, 4214-1, 4214-2 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування реконструкції поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення по всій території України.

Виходячи з того, що одне з головних завдань, яке ставиться сьогодні і перед урядом і міжнародною спільнотою, зокрема,  це боротьба з корупцією,  ми маємо всі причини припускати, що відбудеться збільшення індикативних показників надходжень митних платежів, бо саме вони є джерелами надходження до цього фонду. Запропоновані законопроекти передбачають спрямування до Спеціального фонду відповідного обласного бюджету 50% суми перевиконання цих показників.

Шановні колеги, 26 квітня відбудеться сумна річниця: 30 річниця подій  на Чорнобильській атомній станції, аварії на Чорнобильській атомній станції. І буде дуже аморально, якщо ми не розглянемо цього тижня законопроект 2093, який нещодавно підтримала Верховна Рада, але, на жаль, він був заветований Президентом. Мова йде про відновлення соціальних прав ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській атомній станції та потерпілих.

Необхідні рекомендації профільного комітету вже є, і закликаю до того, щоб відновити ці соціальні пільги та подолати вето Президента.

Наша група також зареєструвала законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо збільшення видатків на надання медичної допомоги працівникам зони відчуження за рахунок коштів медичної субвенції, номер 4450.  Просимо розглянути його в найкоротші терміни.

 Знищення професійної освіти неприпустиме. Це очевидна спроба деіндустріалізації країни, яку ми не можемо допустити. Тому просимо колег згуртуватися навколо законопроекту по профтехосвіті, це номер 3830-3, 3831-2.

Ситуація, яка склалася в атомній галузі, вкрай загрозлива. Ми минулої п'ятниці провели комітетські слухання з питань ситуації в атомній енергетиці. І одне з найболючіших питань – це сьогодні припинення дії мораторію на банкрутство Національної атомної компанії НАК "Енергоатом". І на сьогодні відбувається штучне вимивання обігових коштів, штучне вимивання коштів на рахунках атомних станцій. Тому ми закликаємо розглянути повторно законопроект 3097, подолати вето Президента і дати можливість сьогодні працювати безпечно атомній енергетиці.

Також не менш важливе питання, і воно вже піднімалося моїми колегами, про призначення  від діючої коаліції міністра охорони здоров'я. Це також іспит на сьогодні, бо від того, хто буде міністром, залежить доля всієї України.

І останнє.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.  

 

БАНДУРОВ В.В. Згідно з домовленостями МВФ мало відбутися підвищення соціального тарифу на газ на 53 відсотки 1 квітня, перенесено було на 1 травня. Я вважаю, це буде перший іспит для уряду, наскільки відповідальним перед українським народом він є.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Перед тим, як передати слово  першому віце-прем'єр-міністру Степану Кубіву,  хочу сказати, що, вважаю, однією з найбільших наших зараз запорук успіху і потенціалу  є добра співпраця з урядом, на яку я дуже розраховую. І я впевнений, що цілий ряд законопроектів ми зможемо доопрацьовувати до такого рівня, щоб ми змогли в парламенті їх підтримувати більшістю від загальної кількості голосів. І тут питання не тої чи іншої політичної партії, це питання всього парламенту, бо, я переконаний, що для нас знаходження порозуміння є важливим не тільки, тому що економічна криза, а ще й тому, я хочу нагадати, що в Україні  йде війна і окупант на нашій землі стоїть, і від того, наскільки ми будемо єдині і наскільки ми зможемо давати відповідь на виклики, залежить, наскільки швидко ми зможемо звільнити нашу територію від окупації. І співпраця з урядом – одна з важливих запорук нашого успіху. Я думаю, ми маємо тут дуже високий потенціал.

 І я дуже радий, що Степан Кубів, який ще кілька днів тому був нашим колегою-депутатом, був поруч, знає з глибини, який складний механізм прийняття рішень в парламенті, що сьогодні він зможе відстоювати позицію парламенту, як і Володимир Гройсман, який знає парламент, як мало хто. Ми дуже розраховуємо на щільну і ефективну співпрацю.

Будь ласка, пане Степане. Степан Іванович просив додати одну-дві хвилини, я думаю, що ми додамо, і в тому будуть всі зацікавлені.

 

КУБІВ С.І. Я постараюся якнайкоротше.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги!  Хочу сказати, що за дорученням Прем'єр-міністра і за погодженням з урядом я закріплений за ефективну роботу від імені уряду з парламентом. Так що ми будемо, дійсно, працювати не тільки на Погоджувальній раді, а перш за все і з депутатами, і з головами комітетів, і з головами фракцій. Така моя робота. І я буду її робити максимально ефективно. І це закріплення пройшло на рівні того, що Голова Верховної Ради  ще погодив на базі пропозицій Прем'єр-міністра, що відбудеться зустріч Прем'єр-міністра з головами комітетів, тобто ми спробуємо, як максимально перейти в практичну ефективну площину співпраці уряду і Верховної Ради.

Перш за все хочу подякувати вам, колеги народні депутати, за довіру і за критику. Якщо критика є професійна і конструктивна, вона допомагає будь-якій установі, будь-якій людині, яка робить висновки, рухатися вперед, і це є позитивно.

Але перш за все довіра, ми говоримо про велику відповідальність, і новий уряд приступив до роботи, швидко напрацьовує рішення, а я скажу, чому їх багато нижче, які необхідні для того, щоб ми подолали кризу.  Бо  все-таки, що  б  ми не говорили, коли ми говоримо про економіку, говоримо про політику, то економіка повинна зрушитися, набагато легше тоді потім  буде рухатися в інших суспільних і політичних пріоритетах держави.

Ми всі розуміємо ситуацію, в якій  знаходиться наша держава, і ви знаєте, коли ми маємо зовнішні виклики і зовнішню війну, і ще зараз продовжувати внутрішню війну, мені здається, це не є потрібно і це не приводить до кращої якості життя, особливо тоді, коли ми політику ставимо на вищий рівень, як економіку. Нам потрібні швидкі і злагоджені дії і  комунікація між Президентом, Верховною Радою, урядом, між міністерствами, головами комітетів, депутатами, ми повинні налагоджувати і ми будемо це робити.

 Але, разом з тим, Президент, Верховна Рада і уряд мають  спільні засадничі документи, які визначають орієнтири європейського розвитку, які ми підтримували, і краще життя людей. Перш за все - це Стратегія України "2020", друге - коаліційна угода, яка є прекрасною програмою дій, за якою ми повинні рухатися, Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, і робота з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку, іншими інституціями.

Відносно того, що критика була по програмі, програма Прем'єр-міністра базувалася саме якраз на тих документах, про які я зараз сказав. І за дорученням Прем'єр-міністра в суботу є розроблені перші кроки щодо операційної програми виконання, де буде чітко закон, де буде графік виконання, де буде робота з комітетом, де буде робота з депутатом і де буде робота  відповідно з тією чи іншою фракцією заради прийняття рішень в залі 226, це дуже важливий аспект.

Серед пріоритетів нового уряду, про це говорив Прем'єр-міністр з трибуни Верховної Ради, є підвищення ефективності державного управління, блок економічних реформ, реформи діяльності податкових, митних структур, дерегуляції, підвищення ефективності управління державними підприємствами, справедлива і прозора приватизація, стимулювання інфраструктурних проектів галузей, які мають додаткову вартість, малий і середній бізнес, експорт, квоти і ряд інших позицій, блок соціальних реформ,  медицина, освіта, питання соціального розвитку.

У кінцевому рахунку наше завдання, перш за все, зробити економічне зростання і зробити ріст зайнятості і доходів громадян. А для того ми повинні додаткову вартість кожного експортного товару, додаткову вартість виробництва залишати в Україні, і це найголовніша цінність. Коли ми говоримо умовно про науку, коли ми говоримо про наукову розробку, вона повинна бути інновацією, тоді, відповідно, можна конкурувати і проводити ті чи інші реформи, ініціативи уряду і співпрацювати з міжнародними фінансовими установами.

Серед важливих передумов виходу з кризи є збереження макрофінансової стабільності, дуже швидко зробити ті кроки, які допоможуть отримати допомогу міжнародних партнерів. І тут хочу сказати, Комітет фінансів і банківської діяльності абсолютно прийняв рішення щодо Наглядової ради Національного банку. Це питання треба виносити, і ряд інших законів, які є пріоритетними для нашої діяльності.

Хотів би також ще раз наголосити, що є рекордно низький рівень довіри до всіх органів влади, а сьогодні це  ключове питання і завдання - відновлення довіри. А довіру може зробити тільки ефективне державне управління і вирішувати проблему людини і людей. Не слід забувати, що люди абсолютно мудрі, і вони найняли нас на роботу, щоб вирішувати ті проблем і ті труднощі, які постали перед нами.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я перепрошую, додайте 2 хвилини, будь ласка, 2 хвилини.

 

КУБІВ С.І.  Станом на 15 квітня у Верховній Раді  восьмого скликання на розгляді знаходиться 22 законопроекти, внесені Кабінетом Міністрів України, які прийняті у першому і наступних читаннях. Але хочу сказати, що відкликані вже нині 173 законопроекти, розглядаються. Вони відкликані обов'язково згідно Регламенту Верховної Ради  України, частини третьої, статті 105.

З початку роботи четвертої сесії Верховною Радою прийнято 50 законів, 35 підписано Президентом України, п'ять повернуто Президентом у Верховну Раду з пропозиціями.

Щоб коротким бути, 13 законопроектів з пропозиціями і Президента, друге читання,  і  шість, перше читання – шість, це реформи управління держкомпаніями; чотири законопроекти – реформи  державного  контролю; сім законопроектів – для поліпшення місця легкості бізнесу і одне – залучення інвестицій. Це – Міністерство економіки.

Мінфін. Законопроекти: чотири Міжнародного валютного фонду, один – фінансова реструктуризація, один – регуляція фінпослуг.

Мінагро. Шість - земельні відносини; один – адаптація законодавства до  вимог ЄС, які розглядаємо, реформа управління держкомпаніями; 4 законопроекти - реформи державного контролю; 7 законопроектів - щодо бізнес-напрямку, які ми повинні зробити.

Разом з тим, хочу сказати, що законопроекти, які ми повинні розглянути: про закупку – 4288; Лілія Гриневич просила - умови прийому студентів - 4350, Закон про освіту. Я прошу підтримати окремі депутатські, які є важливі, тим більше, ми працюємо цей тиждень.

Разом з тим, хочу сказати, що питання медицини, освіти, культури – це ті закони, з яких ми повинні рухатися. Ми будемо говорити не за кількість законів, краще давайте на рівні комітету, те, що говорив Голова Верховної Ради, пропрацювати в комітетах, на Погоджувальній раді і винести ті закони, які отримують підтримку 226 і підпис Президента України. Дякую всім вам.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, ще Ірина Геращенко, хвилина.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, шановні колеги, я би дуже просила підтримати позицію лідера БПП Юрія Луценка і поставити в порядок денний законопроект 3782 щодо вирівняння диспропорції з грошового забезпечення Держприкордонслужби. Тому що зараз дійсно це неприпустимо, коли прикордонники отримують на три порядки менше, ніж інші військовослужбовці.

І так само, я вважаю, надзвичайно важливим є той факт, що новообраний Голова Верховної Ради ставить одним із своїх пріоритетів, і колеги інші це підтримують, приведення роботи Верховної Ради до європейських стандартів. І тому дуже прошу поставити  нарешті на розгляд законопроект 2046а - про внесення змін до Регламенту (щодо вдосконалення механізмів наближення законодавства України до права ЄС), це законопроект, який підписаний усіма членами Комітету з питань євроінтеграції, який має схвальні абсолютно відгуки громадськості і який дозволить нам, насправді, так само не робити подвійну роботу, не приймаючи тих законопроектів, які не мають відповідної експертизи на відповідність до стандартів ЄС. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я думаю, що ці законопроекти цілковито входять в нашу логіку роботи цього тижня і будуть включені, особливо які стосуються реформи, Місії Кокса.

І переходимо до виступів від комітетів. Будь ласка, з цієї сторони, так. Перший – Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановні колеги, два законопроекти комітету враховані. Хотілося б додати ще декілька законопроектів, надзвичайно важливих, щодо житлово-комунального господарства. 3610, ми подавали його, це питання регулювання містобудівної діяльності, питання, яке стосується пайової участі, яке зможе значно покращити принципи і прозорість ведення бізнесу будівельного, який може стати справжнім локомотивом розвитку економіки України. 3743 – цільова програма передачі гуртожитків. 2994 – теж законопроект повністю підготовлений – щодо недопущення видалення зелених насаджень. Також законопроект, який не відноситься до відання комітету, але от ми спілкувалися з колегами, він підготовлений до другого читання – 1895 - законопроект щодо особистого голосування. Теж, я вважаю, надзвичайно важливий для того, щоб ми його побачили у порядку денному та проголосували. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Олена Ледовських.      

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Шановні колеги, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вносить на розгляд пленарних засідань Верховної Ради на цей тиждень два питання.

Перше. З 1 травня 2016 року набирає чинності новий Закон України "Про державну службу", і відповідно до статті 14 передбачається створення постійно діючого колегіального органу – Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Тому комітет вносить на розгляд пленарних засідань Верховної Ради Постанову № 4459 "Про визначення представника Верховної Ради України до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби". Нам  треба  буде це зробити  на цьому тижні.

І друге питання. Комітет пропонує включити до розкладу пленарних засідань питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів. Сьогодні ми зареєстрували 21 постанову. Дата проведення таких виборів – 26 червня. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні колеги, я хотів би запитати. Андрію Володимировичу, скажіть, будь ласка, уже на ваше прізвище працює ця система "Юстас -Алексу"? Вона продовжує працювати? Ну, мається на увазі, що ми тут пишемо цифри, закони. Може використовуватися, так? Ну, нам папери роздали, щоб ми тут закони вписували. Якщо це працює, то я готовий його просто здати і не затримувати час – раз. Там ваше прізвище  вже є.

Друге. Колеги, я хотів би нагадати, що є Закон про комітети, чому я брав слово, а не закон про групи, робочі або ще якісь там, неробочі, дуже робочі. Тому давайте якось продовжувати виконувати і Регламент, і Конституцію, і закони. Правильно казали керівники фракцій, що почнемо з себе. А то ви теж нам щось обіцяли на фракції, я пам'ятаю, а потім по п'ять разів ставили знову на переголосування.

Так, до речі, що стосується пана Кокса, я хочу вам сказати, що група пропрацювала його дуже добре, але нагадаю, що 70 відсотків всіх нововведень там, в цій брошурі, це наші пропозиції, які ми надали пану Коксу, спілкуючись. Тобто до нас наші пропозиції дійшли від пана Кокса з Брюсселя. Тому я хотів би, щоб теж ви це не забували і не робили з цього якусь ікону, тому що це ми зробили. Але ми хочемо, щоб виконувалося те, що є.

І останнє. Я розумію, що ми всі разом були в Європарламенті. Там депутат, ну, дуже-дуже має великі привілеї. Він навіть каву бере безоплатно, безкоштовно, в чергу не стає, йому зразу видають. У мене пропозиція, Андрію Володимировичу: давайте, може, хоча б воду на всіх розставимо, а не будемо тут робити якісь обмеження з цього приводу. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Це мудро, воду треба давати всім. Тому я даю розпорядження, щоб вода була у всіх.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Андрію Володимировичу, і я буквально 20 секунд, можна? 20 секунд.

Колеги, дякую за те, що ви сприйняли цей гумор правильно, але я хочу сказати, що деякі ваші однопартійці останнім часом починають шантажувати членів інших фракцій тим, що буде переобрання членів комітету. Я хочу наголосити: фракція "Батьківщина" ніколи не трималась за комітети. Ставте, голосуйте, визначайтесь коаліцією, як це повинно бути по Регламенту, і, будь ласка, знімайте. Ми будемо працювати в комітетах, як це потрібно, рядовими депутатами. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Андрій Кожем'якін! Кожем'якін, увага! Ви можете дослухати мене чи ні, коли я говорю? От я говорю ще раз, я не знаю, звідки ці папери, як роздавалися. Я прошу на другий раз просто зі мною узгоджувати.

І ще одне прошу, максимально входити в один виступ, а не в кілька виступів під час Погоджувальної ради.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги.

Хочу повідомити, що взяла участь в Безпековому форумі, який відбувся в Братиславі в Словаччині. І можу сказати, що було величезне обговорення у міжнародної спільноти, в якому брали участь і Мадлен Олбрайт, і багато інших українських союзників, чи зможе новий уряд і парламент забезпечити необхідні результати.

Також спілкувалася з українцями, які чекають, що нарешті ми отримаємо безвізовий режим і кількість перельотів, зокрема, з Братислави в Херсон, з Одеси в інші міста збільшиться і не буде цієї монополії на авіаперевезення, яку ми бачимо зараз, і безвізовий режим також дасть стимул для розвитку економіки України, для розвитку туризму.

І тому я пропоную вам, пане Андрію, все-таки, можливо, зробити одну робочу нараду. Ми приймали, раніше парламентом ухвалювали План законодавчого забезпечення реформ, де були чітко прописані пріоритети. Можливо, варто зробити ревізію і чітко визначити, зробити день підприємництва, день екологічних законів. Вже назбиралося таких дуже багато, зокрема, Закон 2009а "Про оцінку впливу на довкілля"; 3259 "Про стратегічну екологічну оцінку"; 3603 "Про управління водними ресурсами за басейновим підходом"; 1107 - це вже давно наболілий законопроект, який фактично забезпечить безперешкодний доступ громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

 Окремо зробити день законів, який стосується  прав людини. Я вже піднімала і сьогодні зустрічалася із родинами незаконно засуджених, які передали вам матеріали, закон 2033а, який готовий до другого читання, який фактично на національному рівні створює механізми тимчасового перегляду вироків кримінальних справ, за якими були засуджені ще за Кримінально-процесуальним кодексом від 60-го року, і люди це чекають.

І ще, я думаю, що нам треба вже нарешті проголосувати за нового Генерального прокурора. Тому що з однієї сторони Президент відкриває японські компанії у Львові, а з іншої сторони прокуратура, зокрема, кримська прокуратура разом з СБУ, з "Альфою" в Одесі для компанії, яка недавно відкрила в порту "Іллічівськ", відкрила новий порт, вони влаштовують абсолютно варварське злочинство. Я вважаю, що такі методи тиску на бізнес, прокуратурою…

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд.

 

ГОПКО Г.М. Вони посилають абсолютно непотрібні сигнали інвесторам. То у мене заклик і до Адміністрації Президента, і до прокуратури перестати тиснути на той відповідальний бізнес, який замість того, щоб інвестувати в інші країни, залишається патріотом. Я думаю, що Президент має вже нарешті внести кандидатуру Генерального прокурора, щоб нарешті всі ці "діамантові" прокурори і всі варварства, які є в Генпрокуратурі і на місцях, були завершені. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. Оскільки до мене було звернення, я візьму одну хвилину. Подивіться, ви дуже правильно говорите. У нас в багатьох сферах є ряд законопроектів, які є неконфліктними. Зокрема з екології цілий блок, як ми говоримо, охорона здоров'я – цілий блок. Ми йдемо на ефіри, ми говоримо: коли нарешті ці питання стануть, коли ми нарешті можемо їх розглянути? А секрет дуже простий, товариство: якби ходили на роботу народні депутати, ми могли би розглядати законопроектів набагато більше, ніж це відбувається. Відповідь на дуже багато складних філософських питань захована в дуже простій речі: в тому, що депутати не ходять на роботу. У нас середа майже безрезультативна, п'ятниця – майже без результатів, у вівторок, четвер – в нас 2 години до обіду може бути результативних, 2 години після обіду.

Шановні колеги, я тут говорю не тільки до голів фракцій, до всіх депутатів. Бо я ще раз вам скажу, вже преса вийшла, – я не буду бігати за депутатами і закликати їх десятки разів. Ми повинні тут спільно між собою домовитись, що ми всі разом своїх колег дисциплінуємо і ми приходимо в зал і працюємо. І тоді ми, пані Ганно, ми встигнемо прийняти і по екології, по охороні здоров'я, відкликати суддів, які чекають вже місяцями свого рішення і не проходять тільки тому, що нас немає в залі. Але це буде одне з найважливіших завдань і один з найважливіших викликів поміж нами.

 І я думаю, що тут будь-які адміністративні заходи, які теж доведеться вживати, не будуть мати значення. Тут має бути ключовим моментом, що ми між собою домовимося і почнемо над тим працювати. Тих депутатів, які не приходять, ми повинні знаходити. Я буду з ними сам особисто говорити. Але поки ми не забезпечимо результативність в залі, нам буде дуже важко робити реформи і дуже важко у всіх сферах працювати. Дякую вам. Будь ласка, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Ну, по-перше, я хотів би подякувати новообраному Голові Верховної Ради за те, що тут вперше присутні представники і "Реанімаційного пакету реформ", і  люди, які співпрацюють з USAID по допомозі парламенту. Тому це дуже важливо. Так само хочу подякувати пану Кубіву. Я думаю, вперше у нас є Перший віце-прем'єр, який на Погоджувальній раді, раніше цього не було. І теж, пане Степане, дякую вам за увагу до культури, яку ви висловили у своїй промові.

Хотів би звернути увагу, що, на жаль, через "прем'єріаду" (навіть вимовити це складно) ціла низка законів, які ми прийняли, не реалізовувалася, хоча була прийнятою. Тому, користуючись присутністю пана Кубіва, хотів би попросити, щоб ми активізували створення Інституту книги, бо ми про це проголосували – закон є, для того щоб з наступного року цей інститут почав нормально, ефективно працювати. Це по-перше.

А по-друге, ми прийняли теж Закон про конкурси на посади в закладах культури - прозорі і зрозумілі. Але теж, оскільки попередній уряд очікував змін нового уряду, цей процес не запускався. Ціла низка конкурсних процедур має бути запущена зараз урядом. І  я був би дуже вдячний, якби ви теж звернули увагу на те, що це має бути зроблено.

Наступне, ми очікуємо, хочу наперед сказати, бо на Погоджувальну раду ми справді збираємося не лише для того, щоб вислухати такі запальні виступи лідерів фракцій, а й для того, щоб сформувати порядок денний, який теж дуже часто формується наперед лідерами фракцій.

Тому я просив би не на цей тиждень, який по суті у нас вже сформований, і не треба робити ілюзій, що ми його змінюємо, а на наступний включити наш Закон про підтримку українського кінематографу, який буде готовий до наступного тижня. І точно так само Закон про заборону медіа-продукту країни-агресора. Це не на цей тиждень я прошу, а на наступний врахувати всіх присутніх тут. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. А чому не на цей тиждень? Чи він не готовий у комітеті  технічно?

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Технічно частина ще не готова, бо не можна було навіть комітети провести, бо були засідання фракцій під час "прем'єріади". І ми трішки загальмували – це очевидно.

А по-друге, хочу сказати, що у нас яка практика? Представники коаліції збираються, дають нам порядок денний. Ми тут виступаємо, пишемо, деколи вносяться в нього якісь невеликі зміни, але це суто номінально. І ми використовували завжди Погоджувальну раду, про що робив зауваження пан Кокс, що так не можна робити, для піару і політичних заяв, що абсурд. Бо саме тут мають прийматися рішення, які мають узгоджуватися, безумовно, з лідерами коаліції. Сподіваюсь, в наступному так і буде. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам. 

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я хотів би ще раз звернутися до головуючого і до колег, і підтримати Юрія Луценка – 4288, катастрофічно важливий закон. Я просив би вас всіх розпочати роботу завтра з нього і прийняти його і в першому читанні, і за основу з тими правками, які внесені робочою групою і комітетом. Також, пане головуючий, закон 2090 прошу перенести на четвер по технічних причинах, це вето Президента.

За час, що залишився, хотів би звернутися, перш за все, до наших глядачів і до колег. Ви знаєте, коли простий громадянин іде в правоохоронні органи і пише заяву про злочин, то він несе кримінальну відповідальність за неправдиву заяву. За останній рік у нас склалася дуже гарна традиція: простий громадянин відповідає кримінально за брехню, а політик, депутат не відповідає. У нас немає свободи слова, у нас є свобода брехні. Нам брешуть в цьому залі, нам брешуть на цих ток-шоу, і ніхто не несе відповідальності.

Я хочу сказати, що цьому теж треба покласти край. Тому що ми цією брехнею вже майже розвалили країну, оцим популізмом, демагогією і цинічною брехнею, якою хтось так собі надуває рейтинги. Та люди добрі, на такому фундаменті ви нічого не збудуєте. Я буду ініціювати введення відповідальності за брехню, як це було раніше. Тому що ми цю норму,  боялися диктатури, зняли, і зараз розкрили шлюзи, але шлюзи не води, якою поливають, а шлюзи, вибачте мені, не хочу говорити в ефірі чого.  І ці шлюзи треба закрити, інакше ми країну втратимо.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександр Домбровський, будь ласка.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, я заради об'єктивності хотів би відзначити, що по-різному дехто оцінює обрання Прем'єр-міністра і уряду, але те, що нарешті в українському уряді з'явився Перший віце-прем'єр-міністр, який відповідає і координує роботу українського уряду і українського парламенту, я вважаю, це вже перший дуже суттєвий крок. І я переконаний, якби попередній уряд в такій спосіб працював з українським парламентом, то ефективність роботи і уряду, і українського парламенту була б набагато вищою.

Позиція друга. Те, що новий український уряд сьогодні переосмислює і відкликав ті законопроекти, які були раніше, це дає нам шанс дуже швидко імплементувати і реалізувати ті напрацювання, які можна назвати парламентські, можна назвати як "Програму Кокса", яку нам пропонують, але це дасть можливість нам дуже швидко і кардинальним чином покращити роботу українського парламенту, без чого не можна далі нам рухатися.

На жаль, на цьому тижні я не побачив жодного законопроекту, який пов'язаний із сектором енергетики, з необхідністю реформувати енергетичний сектор. Але я хотів би також  всіх проінформувати, що у нас зараз іде дуже така глибока серйозна дискусія з Мінпаливенерго, з новим міністром Ігорем Степановичем Насаликом, з Прем'єр-міністром, для того щоб виділити ті ключові законопроекти, які потрібні для швидкого реформування галузі і підтримки їх у Верховній Раді України.

Але разом з тим я хотів би попросити звернути увагу на два законопроекти депутатські: це 3096 і 2312а. Це законопроекти, які пов'язані з імплементацією роботи нашого законопроекту по ринку газу і по збільшенню нафтогазовидобування в країні, що є дуже важливим. І я ще раз хочу також привернути увагу до критичної ситуації з НАК "Енергоатом", яка на сьогоднішній день є, і підтримати своїх колег. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Григорій Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги! Хочу внести одну пропозицію і висловити одне спостереження.

Пропозиція стосується необхідності розгляду на цьому пленарному тижні законопроекту  1901, який ще 10 місяців тому був підготовлений для розгляду в другому читанні Комітетом з прав людини. Цей законопроект стосується спрощення порядку прийняття до громадянства окремих категорій осіб, зокрема посилює права бійців-іноземців на території України, і також сприятиме зупиненню по деяких справах процесу їх депортації. Тому що їх сім'ї, ці бійці знаходяться під загрозою. Я сподіваюся, що цей законопроект буде розглянутий.

Спостереження, яким я хотів би поділитися, стосується констатації факту вчергове, що в Україні відсутня стратегія і відповідно державна політика щодо внутрішньо переміщених осіб. Свідченням цього є той факт, що, незважаючи на те, що з січня 2016 року набув чинності Закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, до сьогодні нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України не приведені у відповідність до цього закону.

Новому Кабінету Міністрів ще не виповнилося і тижня, але вже зроблені діаметрально протилежні заяви, зокрема, в тому, що стосується внутрішньо переміщених осіб. Заяви міністра соціальної політики і міністра у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб - в протиріч їм була зроблена заява віце-прем'єра з питань соціально-гуманітарної політики Розенка. Не може бути так  у державі, коли три члени Кабінету Міністрів за кілька днів роблять заяви, які протирічать один одному. Тому я звертаюсь до представника Кабінету Міністрів, шановного Першого віце-прем'єра, я думаю, нагально треба, по-перше, привести у відповідність нормативні акти Кабінету Міністрів і, по-друге, уникати таких заяв, які дезорієнтують громадян України.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги народні депутати! Пропоную доповнити розклад цього тижня низкою важливих економічних законопроектів. Зокрема, поставити на четвер пакетом 3868 та 3873 щодо підтримки вітчизняної металургійної галузі і забезпечення її сировиною. Поставити на вівторок надзвичайно важливий законопроект 3872 щодо заморозки індексації земельного податку на рівень інфляції, цього законопроекту очікують всі машинобудівні і інші промислові підприємства України, він дозволить їм вижити в цих надскладних умовах.

Наступне, законопроект 3153 щодо тимчасового мораторію на проведення перевірок. Це надзвичайно важливо для малого, середнього бізнесу, законопроект давно очікує на свій розгляд, ми маємо можливість, ми зобов'язані його прийняти вже у вівторок.

Це законопроект 4130 - фактично про порятунок Південного машинобудівного заводу щодо реструктуризації його фінансових зобов'язань, який дозволить цьому підприємству вижити, а отже, зберегти перспективу для української космічної індустрії.

Це законопроекти 2763 та 2764 щодо відміни  обов'язкової державної реєстрації іноземних інвестицій, а також щодо забезпечення можливості конвертації боргів підприємств в статутний капітал. Ці законопроекти дозволять сприяти залученню інвестицій в українську економіку, а також не допустити банкрутства низки підприємств, які можуть скористатися цим європейським механізмом.

Також прошу вас, Андрію Володимировичу, запровадити найближчим часом на наступний сесійний тиждень "економічний день" у парламенті для того, щоб ми розглянули економічні законопроекти, адже тільки в Комітеті з питань промислової політики і підприємництва сьогодні є вже понад 20 законопроектів, які очікують на свій розгляд у залі парламенту. Це є важливі системні законопроекти, без яких нам не буде чим наповнювати український бюджет.

Дякую.

 

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

СЮМАР В.П. Дякую. Шановний пане Голово, колеги! Я, звісно, дуже підтримую тезу Андрія Парубія про дисципліну в залі і про те, що нам би хотілося, щоби депутати ходили на засідання, але ми  чудово розуміємо, що, на жаль, від першого тижня це не відбудеться. І я би дуже просила все-таки на середу останнім законопроектом не ставити законопроект у другому читанні, бо це фактично шлях його загубити. А це законопроект, якраз який стосується сфери інформаційної безпеки – про телебачення і  радіомовлення (щодо передач європейського виробництва). Тобто йдеться про виключення російського продукту із категорії європейського продукту, бо він і досі туди входить. І це бездискусійна, мені здається, позиція, ми її загубимо винятково через отаке формування порядку денного.

Так само в мене величезне прохання поставити на цей тиждень, в нас є терміновий законопроект 4232, це зміни до Закону "По суспільне мовлення", які дозволять розблокувати процес створення суспільного мовлення. Він дуже простий, він виводить "Укртелефільм", який заблокував цей процес, і дасть можливість продовжувати його, тому що ми зриваємо всі терміни, і в нас просто може не з'явитися суспільне мовлення через технічні причини. Дуже велике  прохання 4232 все-таки поставити.

І якщо можливо, чи на цей тиждень, чи на наступний, прохання від комітету, 2702, він у нас був у порядках денних останніх трьох сесійних тижнів, чи не доходив час, чи якісь інші речі, мова йде про впорядкування ринку зовнішньої реклами. Дуже багато гравців не хочуть це робити і впорядковувати цю позицію. Там є норма про єдиний шаблон, який буде розроблятися Кабінетом Міністрів, і єдині норми для встановлення цієї реклами, тому що зараз в нас бардак повний у цій сфері. Тому, якщо можна, чи на цей тиждень, чи на наступний, бо він не настільки нагальний, як 4232, все-таки 2702 поставити.

Дякую дуже.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Дякую.

Я думаю, що ніхто не буде заперечувати, щоб ми перенесли із середи на вівторок або на четвер. Порадимося, як буде зручніше, це справді законопроекти, які важливі для країни сьогодні.

Будь ласка, Людмила Денісова.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Доброго дня, шановні колеги.

Шановний Андрію Володимировичу, перш за все, я хочу подякувати за те, що 19 квітня визначено днем соціальної політики, будуть розглядатися питання соціальної політики стосовно підтримки дітей, сімей, інвалідів, учасників антитерористичної операції. Профільні комітети попрацювали. І ще у мене є пропозиція, я думаю, мої колеги мене підтримають, ще додатково включити такі питання. Два питання для включення до порядку денного до розгляду в першому читанні, це 4018, що стосується надання пільг підприємствам, які створені організаціями інвалідів, це підтримано усім їхнім середовищем. Потім 4051 – це підтримка родин, в яких втрата годувальника, але не має бути призначена пенсія, тому що немає стажу необхідного для такої пенсії, і розроблений народними депутатами закон, щоб була просто визначена державна підтримка, і ми вносимо такі зміни. Потім  два закони стосується, це  3252 – нашого шановного колеги пана Третьякова і 3339 – Демчака, які стосуються підтримки пенсійного забезпечення учасників  антитерористичної операції, і другий – це підтримка і захист сімей учасників антитерористичної операції.

 Потім ще 3876 – це про наведення ладу в фондах соціального страхування, це виконання нашого плану дій, щоб все ж таки всі бюджети фондів соціального страхування були затверджені Верховною Радою разом з державним бюджетом на наступний рік. І ще постанова, проект постанови 2438, яку все ж таки треба прийняти, щоб Кабінет Міністрів України прийняв новий порядок, новий набір продуктів харчування і непродовольчих товарів, тому що багато років вже не переглядався. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Я з вашого дозволу трішки зміню послідовність і зараз надам слово Іоновій Марії, тим більше, вона узгодила цей момент з Ярославом Дубневичем.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую, пане Голово. Я прошу, шановні колеги, звернути увагу, у нас є 3 законопроекти по безвізовому режиму ще. І прохання, доручення Голови, надати керівникам Комітету з питань прав людини та та національних меншин і міжнаціональних відносин щодо 3159 і 3501 – оперативно їх опрацювати, розглянути. А також до Комітету з питань інформатизації та зв'язку - 3224, щоб теж оперативно розглянули. Я хочу сказати, що Україна – вона одна з найбільших порушників у світі прав інтелектуальної власності. І це наш такий негативний імідж, а також унеможливлює прихід інвестицій. І тому в порядку денному є наш законопроект 2696. Але, на жаль, ми вже двічі не доходили до його розгляду. Я звертаю вашу увагу, будь ласка, на цьому тижні є в порядку денному, але обов'язково розглянути і прийняти рішення.

Також внести до порядку денного 3717. Цей законопроект врегульовує підняття прапора територіальної громади чи прапора Європейського Союзу поруч з Державним Прапором України і спрямоване на унеможливлення підняття прапорів інших державних чи недержавних утворень поруч з Державним Прапором на будівлях органів місцевого самоврядування. Комітет пройдений, висновки ГНЕУ також отримані, пропозиція – включити.

І також я хочу долучитися до того, що сказала пані Гопко, до законопроектів по екології. Це 2009а, 3259, 3603, це наші міжнародні зобов'язання. Дуже дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Єдине, що я вам скажу, що це не відбудеться одразу, в один тиждень, не все це вдасться одразу поставити. Але я думаю, що найважливіші з них ми поставимо вже цього тижня.

І ще одне. Якщо можна було б, лаконічніше говорити, бо ми, бачу, виходимо за графік, і вже кілька людей підійшли, що призначили зустрічі після 13-ї години, максимально входити в регламент.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні народні депутати, шановні колеги! Від імені комітету на минулій Погоджувальній раді я піднімав питання щодо включення в порядок денний розгляду пленарного тижня важливих законів щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні. Це номера законів 2475а, 2713 та 2712. На жаль, на цей пленарний тиждень ці законопроекти не включені в порядок денний, тому прохання включити їх на розгляд у вівторок або в четвер, ці важливі законопроекти.

Також другий пакет законопроектів – це законопроект 3584, прошу включити, 3585 та 2635 - щодо унормування законодавства відносно паркування та збору коштів, а також справляння штрафів за незаконне паркування. Дуже важливі законопроекти, які вже давно розглянуті в комітетах і чекають  свого розгляду на сесії Верховної Ради.

Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, групою депутатів готуються зміни до розподілу 5-відсоткового акцизу щодо підняття 30 відсотків з 5-відсоткового акцизу місцевого збору, так званого "акцизу з пістолету", підняття на обласний рівень, що дасть можливість вирівнювання фінансування ремонту доріг місцевого значення. Я прошу всіх, хто має, хто хоче долучитися до напрацювання цього законопроекту, а також усіх підтримати цей перерозподіл. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую.

Андрію Володимировичу, шановні колеги, хочу звернутися в першу чергу до нового уряду, до вас, Андрію Володимировичу, щоб допомогти вирішити питання субвенцій на ДЮСШ. Це дуже болюче питання, і наш комітет звернувся до Міністерства фінансів України, але, на жаль, отримав негативного листа. В цьому листі написано те, що місцеві бюджети повинні фінансувати дитячо-юнацькі спортивні школи. На жаль, сьогодні місцеві бюджети не можуть розібратись з простими школами і не можуть знайти кошти для того, щоб відремонтувати, для того, щоб надати достойне обладнання для районних та селищних рад. Це перше. Прошу новий уряд і вас як нового Голову Верховної Ради підтримати. Наш комітет заново буде звертатися. І я впевнений, що нове Міністерство фінансів все ж таки виділить 100 мільйонів гривень на цільову субвенцію на ДЮСШ.

Хочу нагадати, незважаючи, що в минулому році ми отримали ці кошти, більше 30 тисяч учнів ДЮСШ пішли на вулицю, бо вони закрились. Ми не будемо казати, які наслідки від цього будуть. Я хочу сказати, що ми повинні думати про обороноздатність нашої країни. Я не кажу про інші речі.

І хотів би поставити поближче в порядок денний, як ми кажемо, що 19 квітня у нас буде день соцполітики, законопроекти 2305а і 2305а-1. Цими законопроектами ми відновлюємо пільги на комунальні послуги для багатодітних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Прошу всіх підтримати ці закони.

Дякую .

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Сергій Рибалка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово, шановні колеги.

Ознайомившись з попереднім порядком денним на цей тиждень, на жаль, я не знайшов жодного законопроекту стосовно Комітету фінансової політики і банківської діяльності. Я хотів би в черговий раз нагадати те, що казав сьогодні Перший віце-прем'єр Степан Кубів, що у нас не сформована Рада НБУ, ми на базі нашого комітету зробили чесний і прозорий конкурс, я вважаю, що ми відібрали фахівців дійсних. І я прошу поставити в порядок денний сьогодні дві постанови – 4326 та 4324 відповідно про звільнення та призначення нових членів Ради Національного банку. І це рішення, я вважаю, дозволить нам сьогодні якісно контролювати дії в тому числі і Національного банку.

Також прошу від імені комітету включити до порядку денного цього тижня системний законопроект про ломбарди та ломбардну діяльність, номер 1800.

І на останок хочу зробити анонс, що сьогодні у цьому залі о 14:30 розпочнеться презентація "Проекти стратегії розвитку банківської системи до 2020 року", яку готувала група незалежних експертів, банкірів та науковців. Я прошу всіх небайдужих народних депутатів приєднатися до цього сьогоднішнього "круглого столу", тому що тільки за нормальною  стратегією розвитку сьогодні  ми можемо рухатись вперед.

Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Олександр Третьяков, будь ласка.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Добрый день. Все чего-то просят, я тоже чего-то попрошу. Хотя вроде как бы председатели комитетов повестку дня формируют, а не просят, ну, судя так по Регламенту. Хочу просто увидеть это абстрактное лицо, у которого все чего-то просят. Это первое, что хотел сказать.

Второе хочу сказать, что вроде у нас вторник – это социальный день. Для приличия можно было пригласить руководителей комитетов социальных и проговорить законы, которые необходимо поставить в этот день. Я очень рад, что от социального комитета, который я возглавляю, ми поставили про статус ветеранов войны… Про першочергове забезпечення санітарно-курортними путевками. Я понимаю, что у нас нет ни АТО, ничего, а этот закон важен. Поэтому я требую как председатель комитета на замену другие законы, а не те, которые вот это вот абстрактное существо внесло сюда.

А требую я следующее. Законопроект 2299, который мы уже проговорили, и который необходимо проголосовать, это законопроект о трудоустройстве инвалидов, законопроект, который касается всех инвалидов в этой стране, который важен; и законопроект 3252 о предоставлении снижения пенсионного возраста для участников АТО. Потому что по нашему законодательству только те, кто участвовали в военных действиях, могут иметь низшую планку социального возраста. А поскольку у нас нет военных действий на территории Донбасса, у нас там АТО, то эти 120 тысяч человек не имеют права, а это дискриминация. Поэтому я настаиваю на законопроекте 2299 и 3252  хотя бы на замену тех, которые вот это нечто абстрактное туда ввело. Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Пане Олександр, я думаю, що ваша пропозиція слушна і справедлива, що, власне, ті законопроекти, які…

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Консультации можно было бы провести хотя бы?

 

ПАРУБІЙ А.В. Ну, пане Олександр, не ставте мені питання. Не я склав порядок денний, складали разом, ще тиждень тому складали.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Правильно.

 

ПАРУБІЙ А.В. Але я бачу ваше застереження цілковито слушним. Я попрошу апарат, щоб все, що ви пропонували, так і було зроблено.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Андрей, это точно не касается вас лично. Это вот остатки предыдущего.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ні-ні-ні, знаєте… Товариство, товариство, я вам хочу сказати. Це колишньої нашої ж команди. Тому що ми спільно на Погоджувальній раді складали двотижневий план. І Володимир Борисович, увага, колеги, і Володимир Борисович в тому плані надзвичайно системний і відкритий: всі рішення приймались не ним особисто, а приймалися Погоджувальною радою і представниками фракцій. І я ні в якій мірі, власне, не хочу сказати, що було щось зроблено не так раніше, а я лише про те, що ми маємо виправити те, що ми можемо виправити сьогодні. І тому ваша пропозиція буде врахована, і ми на вівторок вийдемо з тими законопроектами, які пропонує, власне, комітет. Дякую.

Павло Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК П.В. Два короткі питання. В перших виступах неодноразово згадувалися напрацювання Місії Європарламенту на чолі з Петом Коксом. Ми в Комітеті з питань Регламенту сформували таку свою порівняльну табличку, сторінок на 200, з можливими технічного характеру змінами, які випливають з цих рекомендацій. Виділили коло тих питань, які, очевидно, потребують політичного врегулювання.

Сьогодні-завтра розішлемо у фракції, в комітети і представникам експертного середовища, які є компетентними в питаннях регламентних змін. Я дуже сподіваюся, що це стане в нагоді в подальшій роботі. І прошу всіх долучатися до цієї роботи. Це перше.

А друге, уже в виступі Першого заступника Голови Комітету з питань державного будівництва згадувався очікуваний вступ у силу Закону про державну службу. В зв'язку з цим 13 квітня напрацьовано і зареєстровано Комітетом з питань Регламенту законопроект, який вносить зміну до 60-ї статті Регламенту і регулює питання проходження державної служби працівниками секретаріатів фракцій. Наразі це питання не є врегульоване.

Якщо ми очікуємо все-таки, що закон  вступить в силу, це питання  необхідно врегулювати терміново. А законопроект дуже короткий, він вносить зміни до однієї частини однієї статті і може бути включений до порядку денного і підтриманий за основу і в цілому,  якщо на це є політична воля. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Руслан Князевич.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую, шановний пане Голово.  Я хочу розпочати з того, щоб підтримати Юрія Луценка і Андрія Кожем'якіна. І від імені комітету сказати, що комітет розцінює як прояв недовіри до комітету створення робочих груп, про які ви сказали з самого початку, оскільки вони позбавляють  саме наш комітет цілої низки відповідних повноважень.

І, відверто кажучи, така практика і спроби вже були, ми знаємо, чим воно закінчилось.  Це все призведе до протистояння комітету і робочих груп і, на жаль, ніякої результативної роботи в результаті такого створення робочих груп не буде.

Друге. Ми просто не розуміємо, от сьогодні багато так говорили про Місію Кокса, я нагадаю, що одне з питань, яке піднімається, це доцільність все ж таки зменшення кількості законопроектів, які вносяться на розгляд сесії через ті механізми, які дає Конституція і Закон про Регламент. Один із таких механізмів – це визнання ознак неконституційності Комітетом з питань правової політики низки законопроектів, і ми свято дотримувалися цієї норми. Але, на превеликий жаль, ми бачимо цього тижня велику кількість таких законопроектів, вони нарешті з'являються чомусь. І тому треба визначитися, що для нас важливіше (тому що ми знаємо, що за цими законопроектами стоїть): чи нам важливіша Конституція і дотримання законів, в тому числі рекомендацій Європейського парламенту, чи, можливо, освоєння якихось чергових ґрантів, ми знаємо, хто ці ґранти має намір освоїти в цих законопроектах

І, нарешті, останнє. Завтра так званий "день соціальної політики" має плавно перерости в "день правосуддя". Я прошу звернути вашу увагу, що після 16-ї години у нас до 18-ї – "день правосуддя", який включає 15 надзвичайних рішень, в тому числі 5 президентських  законопроектів, які визнані Президентом як невідкладні. Вони в основному у другому читанні, а перед ними ще йде питання звільнення кримських суддів, яких є 200, і нам треба 200 результативних голосувань. Я просто розумію, що це нереальна річ, і ми вкотре це питання відкладаємо у довгий ящик, хоча кожен не втрачає нагоду при кожній публічній зустрічі порозповідати про судову реформу.

І, нарешті, ми вимагаємо, щоби завтра першим питанням у блоці судової реформи було питання надання згоди на арешт судді Юхимука, до якого у нас два тижні не доходять руки. Комітет щоразу вимагає від парламенту і парламент чомусь не хоче слухати і виконувати свою конституційну місію: надати згоду щодо цього судді, який вже другий місяць перебуває у розшуку. Але, на превеликий жаль, антикорупційний прокурор не може достукатися до парламенту і вирішити це надзвичайно важливе питання. Давайте з такого покажемо приклад, а не будемо наповнювати пустими питаннями порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Зараз надам пані Южаніній.

Я тільки звернуся до Руслана Князевича. Ми ж з вами працювали в кількох робочих групах, пане Руслане. Ви не чуєте, пане Руслане? Князевич, чути мене? І ми знаємо, що власне робоча група потрібна тоді, коли необхідне політичне узгодження. І пригадуєте Закон про місцеві вибори? Тобто на рівні комітету - професійна дискусія, професійний законопроект, але потім в парламенті пройти через нього дуже складно буває. І майже кожен раз, коли ми робили робочу групу, це не була підзаміна комітету, і це не був конфлікт з комітетом. Це було, швидше, політичне узгодження. Якщо ви пригадуєте, і робоча група по РНБО, і по виборах. І тому я думаю, що цей  інструмент, який законодавчо передбачений, він по своєму задуму, як робоча група, він не має бути конкурентним, він має бути доповнюючим до комітету, і ми цим інструментом ефективно користувалися. І я думаю, що ми будемо ним ефективно користуватися і надалі.

А стосовно ваших зауважень щодо суддів, цілковито згоден. Я думаю, що ми після обіду повинні почати з результативних голосувань по звільненню суддів. І порекомендуйте, як мав би виглядати порядок денний післяобідній. І всі ваші пропозиції, які ви рекомендуєте, ми врахуємо і подамо так, як буде рекомендувати комітет. Дякую вам.

Будь ласка, Южаніна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановний пане Голово, хочу продовжити те, що говорили мої колеги. Давайте все ж таки напередодні винесення питань, які будуть включені в порядок денний, говорити з головами комітетів. Бо, крім того, що ми надаємо лист про розгляд законопроектів, треба розуміти, скільки нам буде виділено часу реально для скількох законопроектів. Тому що якщо в мене 21 питання включено в листі, а тільки відводиться час для 10, то ми будемо визначати, комітет буде визначати, що за 10 питань. Це по-перше.

А по-друге, от на сьогодні включений законопроект на четвер (дякую, до речі, що це буде в тому числі і день податкової політики) - законопроект 3448. Я навіть в листі не включала даний законопроект. Він розглядався на робочих групах, досить складний. Я чекала, коли новий уряд приступить до виконання своїх обов'язків, для того щоб проаналізували, і почути їхню думку, як вони відносяться до зміни таких концептуальних речей. Мене дивує, що якось замість того, щоб включався в листі законопроект 1265, наприклад, давайте хоча би почнемо з найменшого, як буде зал відноситися до зміни взагалі філософії роботи фіскальних органів. Ні, включаємо 3448, незважаючи на те, що колеги з Реанімаційного пакету реформ його теж включили в цей список. Ви ж знаєте, що працює робоча група.

І крім того, ми хотіли з профільним комітетом розглянути ще паралельно, тому що величезна частина змін стосується кримінально-процесуального права, а не податкового законодавства, це не наш профіль. Треба зважувати на рішення всіх комітетів для прийняття таких значущих рішень.

Тому прошу 3448 виключити з порядку денного для розгляду в першому читанні і включити натомість 1265. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги! Пані Ольго, зараз я дам слово, одну секундочку. Я, на жаль, зараз змушений піти на зустріч важливу і вибачте, будь ласка, ті кілька голів комітетів, які будуть виступати, але подальше засідання поведе Перший заступник Голови Верховної Ради пані Ірина Геращенко, і вона мені подетально передасть ваші пропозиції, зокрема, ваші, пані Ольго, які стосуються законопроектів по охороні здоров'я. Дуже вам дякую, до завтра, до зустрічі в залі.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, шановний головуючий, хочу привернути вашу увагу до охорони здоров'я, яка в нас залишилася без міністра. І наразі є надзвичайно важливо, щоб та людина, яка займе посаду, була обрана на цю посаду прозоро, а не кулуарно. Тому Комітет з питань охорони здоров'я наполягає, щоб кандидатура, перше, була узгоджена з комітетом, з усіма депутатами, з представниками пацієнтських організацій і профспілок, це перше.

Друге, всі обіцянки, які були протягом минулого і цього року, зробити день охорони здоров'я, на жаль, закінчилися нічим. Тому я вимагаю, не прошу, а наполягаю і вимагаю, щоб на цьому тижні були поставлені закони, які підготовлені і підписані всіма членами Комітету охорони здоров'я, всі закони готуються спільно представниками всіх політичних, присутніх тут, фракцій.

Проект Закону про засади державної політики і охорони здоров'я 2409а доопрацьований. Їх потрібно внести для внесення в порядок денний. 2409а доопрацьований. 4406 - проект постанови по рекомендації Парламентських слухань про реформу охорони здоров'я в Україні; проект Закону про попередження інвалідності та систему реабілітації, вперше створений Закон про реабілітацію, номер 4458; проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України, номер 4457; проект Закону про організацію медичного обслуговування населення в Україні, номер 4456; проект Закону про внесення змін до законодавчих актів (щодо надання психіатричної допомоги), номер 4449; проект Закону про лікарські засоби, який буде сприяти тому, щоби зменшувалася ціна на ліки у майбутньому, номер 2162-д.

Всі ці закони, які потребують внесення у порядок денний для того, щоб ми їх могли розглянути у травні, підписані представниками всіх політичних сил: Опозиційного блоку, "Волі народу", "Народного фронту", Радикальної партії Ляшка, "Самопомочі", "Блоку Петра Порошенка".

Прошу 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Я прошу 30 секунд додати  і прошу всіх вкладатися у Регламент.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Крім того, три закони підготовлені до другого читання, які були внесені минулого тижня, але не були проголосовані з 12 по 15 квітня, це закони, які підготовлені до другого читання: 1164, 1332, 1516. І закони є надзвичайно важливі, які підготовлені до першого читання, які також не були проголосовані минулого тижня: 2309а-д, доопрацьований (щодо автономізації лікувальних закладів), без якого неможливо ніякому міністру зробити реформу охорони здоров'я; номер 2386а-1 і 2820…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.   Пані Ольго, дякую. Прошу вас надати просто в секретаріат зараз цей перелік законопроектів, і я передам їх обов'язково так само пану Парубію.

Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Від Комітету з протидії корупції Верховної Ради  величезне прохання з новими керівниками Верховної Ради почати виконувати нами ж ухвалене антикорупційне законодавство.

Всі гроші, які витрачає парламент, мають бути відомі платникам податків. Кожна платіжка, кожна угода, за якою платиться ця платіжка, все це має бути в Інтернеті, закон діє з минулого року. На жаль, парламент не є прикладом у цьому.

Так само це стосується кошторису Верховної Ради. Ми з вами знаємо, що він має ухвалюватися кожного року окремим рішенням, і має бути звіт за те, як ці гроші бути використані. На жаль, цього не робиться. Я думаю, для нас це професійно неприйнятно, і ми маємо якомога швидше виправити цю ситуацію.

Окремо від себе хотів би закликати як голова комітету про необхідність ухвалення Закону щодо обрання Генерального прокурора за конкурсом, це єдиний зараз спосіб отримати незалежного Генерального прокурора, що допоможе уряду і Президенту, і парламенту справді працювати по-новому.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую, пане Єгоре, що вклалися в регламент.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Доброго дня, шановні колеги, у мене таке відчуття, що п'ятниця прийшла по нашій присутності по відношенню до формування  порядку денного.

Шановні колеги, я думаю, ніхто не буде сперечатися, що наука і освіта – це фундамент майбутнього. І я хочу сказати, якщо подивитися на порядок денний, який формується Верховною Радою, Верховна Рада не бачить свого майбутнього, бо жодного питання з питань науки і освіти там немає. Тому від Комітету з питань науки і освіти я хочу запропонувати в обов'язковому порядку, тут я підтримую Олександра Юрійовича Третьякова, який вже також, на жаль, пішов, підтримати, перше, по професійно-технічній освіті, ми повинні подолати вето Президента, це є дуже важливим, бо фактично ми знищуємо систему профтехосвіти України, це "бувші" закони 3830-2, 3831-3, це є дуже важливим, я прошу нагально поставити це питання в порядок денний.

Друге, пов'язаний з цим закон 4365 - про призупинення передачі майнових комплексів професійно-технічних училищ до місцевої влади, тому що фактично розпочинається "дерибан". І це буде історія така ж, як з дитячими садочками, що після цього просто ми втратимо повністю професійно-технічну освіту, це також обов'язково повинно бути.

Наступне питання, це те, що казав Юрій Віталійович Луценко, 4350 – це щодо забезпечення особливих преференцій при вступі у виші України дітей, які навчаються в зоні АТО. Пан Путін дає 15 тисяч місць державних без "ЕГЭ" для випускників кримських шкіл. Тому ми повинні зробити преференції для цих людей, щоб вони мали можливість поступати в вищі навчальні заклади України. І також для нас дуже є важливим закон  4349, там технічні правки для того, щоб повністю запрацював Закон про наукову та науково-технічну діяльність. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дуже дякую.

Бюджетний комітет, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Василь Амельченко.

Шановні колеги, ті два законопроекти, які включені в порядок денний, вони плануються розглянути комітетом 20 квітня. Але з 1 квітня розпочав діяти Закон про публічні закупівлі, згідно з яким передбачається зарахування до бюджету платежів щодо закупівель і до державного, і до місцевих бюджетів. Тому, на жаль, відповідно законопроект щодо уточнення найменувань доходів державного та місцевих бюджетів, пов'язаних із тими закупівлями, був поданий урядом за номером 3560. Але був знятий з розгляду в зв'язку зі зміною уряду. Проте 16 березня Комітетом з питань бюджету був розглянутий такий законопроект і підготовлено доопрацьовану його редакцію за номером 3560д, який комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому як закон.

 Враховуючи необхідність нагального врегулювання даного питання, просимо поставити розгляд законопроекту 3560д на поточний пленарний тиждень і, враховуючи нашу специфіку, бажано у вівторок або в четвер у першій половині дня, бо це важливий закон, щоб наші бюджети отримали відповідні кошти.

І стосовно репліки наших колег. Ви знаєте, у нас є ще Рахункова палата щодо парламентського контролю центральних органів виконавчої влади. Бюджетний комітет все зробив, щоб винести на розгляд всіх, скажемо, на голосування, на пленарне, і ми говоримо тут про якісь контролі, а той орган, який єдиний має право розглядати і контролювати уряд сьогоднішній, щоб не тікали потім за кордон, ми його абсолютно ігноруємо цим питанням. І тому я прошу, враховуючи ту роботу, проведену комітетом, і це питання винести на пленарне засідання цього тижня.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Це обрання керівника?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Обрання членів взагалі Рахункової палати, а потім із тих членів Рахункової палати Голова Верховної Ради має визначитись, хто буде головою Рахункової палати України.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дуже дякуємо.

Будь ласка. Комітет з питань екології.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Шановна пані Ірино! Аграрний комітет просить…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Аграрний, вибачте.

 

БАКУМЕНКО О.Б. Аграрний комітет просить вас включити до порядку денного законопроект 4355 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель. Підготовлено до першого читання. Та альтернативний 4355-1, який заплановано розгляд комітетом на завтра. Проекти спрямовані на вирішення давно наболілого питання передачі земель у власність територіальних громад. Це результат клопіткої роботи і компромісу з цих питань з усіма зацікавленими сторонами. Окрім цього, проектами передбачається врегулювати і питання контролю за використанням земель. Ці законопроекти підтримані усіма фракціями парламенту.

Другий законопроект, 3006 - про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли (друге читання). Проект дозволить врегулювати питання використання земель так званої відумерлої спадщини, яка складає біля півтора мільйона гектарів. Відсутність визначеності у правовій долі не дає змоги офіційно оформити права користування ними, в тому числі на умовах оренди. В результаті значна кількість площ таких земель або використовується без оформлення будь-яких прав за корупційними домовленостями з місцевою владою, або взагалі не використовується, заростає бур'янами. Від цього в першу чергу страждають місцеві бюджети, які позбавлені відповідних податкових надходжень.

І третій законопроект, 2150 - про внесення змін до Закону України "Про побічні продукти тваринного походження". Це ЄСівський законопроект, і прошу вас включити його до порядку денного. Спасибі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую всім колегам, які дочекалися закінчення Погоджувальної ради. Я сподіваюся, що просто це вперше ми засідали в новому складі, оновленому, вірніше. І я сподіваюся, що наступного тижня ми увійдемо вже в такий робочий регламент, коли не більше півтори години буде відбуватися наше засідання.

А попри все, задля виконання доручень Голови Верховної Ради, я дуже звертаюся до лідерів парламентських фракцій з проханням надати ваші пропозиції щодо того депутата, який увійде до робочої групи щодо ситуації з бурштином. Якщо я правильно розумію ситуацію, мова йде про не зменшення, а навпаки - збільшення ролі комітетів. Ми залучаємо до цієї роботи Комітет з питань правоохоронної діяльності, Комітет з питань екології. Просто проаналізуємо зараз всі законопроекти, що стосуються бурштину, щоб ми вийшли у травні на результативне голосування.

І на останок одну хвилину, будь ласка, пану Дерев'янку.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановна президіє, шановні колеги, всі ми стали свідками гучних заяв щодо затримання мера Вишгорода на минулому тижні. І я пропоную внести проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування дотримання законодавства правоохоронними органами у справі вишгородського міського голови Олексія Момота.

Та справа, як виявляється, насправді є таким своєрідним проявом прокурорського свавілля, повністю сфальшована, підслідність такої справи має бути  Національного антикорупційного бюро, проте обласна прокуратура далі продовжує його розслідувати, вона є замовна справа "дерибанщиками" земель Київського моря і забудовниками.

 І якщо ця справа саме не буде розслідувана Національним антикорупційним бюро, то це означає, що будь-якого мера, будь-якого голову будь-якої сільської чи селищної ради можна кинути за ґрати тільки тому, що він повернув у власність громади більше 6 гектарів землі, припиняв корупційні дії, і все тільки тому, що за заявою замовника і заявника це зроблено. Тому прошу підтримати створення тимчасової слідчої комісії.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякую.

Дякую всім колегам за сьогоднішню нашу нараду, що вона пройшла в конструктивній такій обстановці. І до завтра, до побачення.