Погоджувальна рада

Опубліковано 11. 04. 2016

  

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

11 квітня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні колеги, ми розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. На початку хотів би сказати декілька слів. Як ви знаєте, вчора Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк подав у відставку. Я розумію, що це був такий виважений і гідний вчинок, можливо, і не простий, але той, який заслуговує поваги. І фактично сьогодні перед українським парламентом стоїть питання про формування, оновлення, перезавантаження (як завгодно назвіть, але саме головне, щоб був результат) нової коаліції, яка здатна сформувати новий реформістський уряд, обрати Прем'єр-міністра, забезпечити незворотність європейської інтеграції, підвищити ефективність державного управління, стабілізувати кризову ситуацію, яка є сьогодні в країні; що ключове, важливе – забезпечити стабілізацію економічну, знайти можливості відновити економічне зростання і, по великому рахунку, забезпечити соціальну справедливість у нашому суспільстві.

Тому хотів би підкреслити, що відповідальність сьогодні лежить на плечах кожної політичної сили парламентської, кожної фракції. І я розраховую на те, що буде утворена коаліція, яка дозволить сформувати таким чином владу, яка буде ефективною  і зможе відповідати якістю, сучасністю до тих викликів, які на сьогоднішній день є. 

Порядок денний на цей пленарний тиждень є достатньо напруженим. Маємо біля 100 законів, цьому передувало два дні роботи як з представниками фракцій, керівниками фракцій, так і представниками  фракцій. Я би закликав всіх сьогодні дуже ретельно підійти до опрацювання порядку денного. І відповідно після  того, як буде сформована  коаліція, можливо, в порядку денному на цей пленарний тиждень відбудуться відповідні зміни, що зумовлюють формування  уряду, коаліції, уряду і затвердження  програми дій уряду. Дякую, шановні колеги.

Розпочинаємо виступи від  представників фракцій. Юрій Анатолійович Бойко, будь ласка, "Опозиційний блок".

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимире Борисовичу. Хочу сказати, що те, що почалась системна робота створення: створена робоча група по підготовці розгляду Регламенту парламенту згідно рекомендацій  групи Європейського Союзу, це добре. Те, що перший "блин вышел комом", це погано, тому що у нас знову у порядку денному майже  сотня  законопроектів і дуже мало законопроектів економічних. Але сам факт створення робочої групи і початок її роботи є досить оптимістичним. Ми вважаємо, що це єдиний шлях для того, щоб парламент почав працювати дійсно над законами, які потрібні людям.

Далі, виникає декілька конкретних політичних і економічних  питань.

Перше – політичне питання. Хто у нас в Україні у владі піде у відставку після проведення  провального референдуму у Нідерландах, який можна розцінювати як політичний ляпас владі за рахунок влади в цій країні?

Як я розумію, був створений організаційний комітет, який керував процесом інформаційної підготовки в Нідерландах. І сьогодні ми бачимо, що негативний результат референдуму оцінюється тільки якимись записами в Facebook, а з влади ніхто не отримує відповідної оцінки: ніхто не пішов сам добровільно у відставку і нікого не виперли, вибачте за вираз, з кабінету за такий ляпас всій країні.

Тому ми вимагаємо, щоб була дана відповідна політична оцінка тим подіям, які сталися, і хто винен в цьому з владних кабінетів.

Друге питання – економічне. Минулого тижня я відвідував райцентр Попасна, Луганська область і зустрічався, в основному прийшли пенсіонери, було їх дуже багато, і вони задавали питання, на які я не зміг відповісти. Питання дуже просте: як вижити на пенсію в 1200 гривень? Вони мені показували комунальні квитанції, вони мені показали квитки і показали чеки з аптек, показали, зрозуміло, що є відповідний рівень цін. І я не зміг відповісти, як вижити на пенсію в 1200 гривень?

Тому для всіх нас, я вважаю, усього парламенту, є принциповим підтримати цих людей, дати можливість їм вижити! А вже про це питання йде. Прийняти індексацію в бюджет України, про що обіцяв уряд і що не виконав, і допомогти людям в цій складній ситуації.

Якщо це популізм, то ми всі повинні стати популістами, тому що неможливо при тому зростанні цін вижити на пенсію 1200-1500 гривень без додаткової індексації з боку держави. І справа не в тому, що там скаже МВФ. Хочу заспокоїти, тому що, як мінімум, цьому складу уряду вже грошей ніхто не дасть, враховуючи їх репутацію, а людей ми повинні підтримати.

Так само ми повинні змінити Податковий кодекс і дати чіткий сигнал фермерам, дотриматись того, щоб допомогти їм, а не великим агрохолдингам. Іде багато розмов про це, але, на жаль, чіткого сигналу ми ще не маємо. Ми повинні виправити помилку, яку було допущена при прийнятті змін до Податкового кодексу.

Вважаю, що цей тиждень буде бурхливим, враховуючи позицію створення  коаліції і створення нового уряду. Але за цими всіма політичними  подіями ми не повинні забувати, що парламент також має низький рівень довіри і ми відповідним чином повинні на це реагувати і давати, і приймати ті закони, які потрібні для людей.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко,  Радикальна партія. Фракція   Радикальної партії вітає заяву Прем'єр-міністра Яценюка про те, що він іде у відставку. Але водночас ми вважаємо, що лише однієї відставки Яценюка абсолютно недостатньо для того, щоби розв'язати політичну кризу в країні. Бо причини цієї кризи в першу чергу криються  в радикально неправильній економічній політиці уряду, в радикально неправильній взагалі політиці влади. Тому однієї відставки недостатньо.

Радикальна партія навпаки вважає, що формування в неконституційний спосіб коаліції за участю "тушок", призначення уряду Гройсмана – це шлях до узурпації влади, до поглиблення політичної кризи, а не  її розв'язання.

Саме тому фракція Радикальної партії пропонує чіткий план дій суспільству для того, щоб розв'язати політичну кризу.

Перше. Ми пропонуємо завтра в парламенті першочергово після відставки Прем'єр-міністра Яценюка прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Через те, що сьогодні немає цього закону, ми не маємо можливості розслідувати звинувачення, які лунають відносно Президента України. Зокрема щодо реєстрації шановним Президентом фірм в офшорних юрисдикціях на панамських і вірджинських "помийках", що могло тягнути за собою несплату податків, уникнення від декларування майна. Саме тому Радикальна партія ініціює і я щойно отримав нарешті в Апараті підписні листи під питанням про ініціювання питання про усунення Президента  України з поста в порядку імпічменту та створення спеціальної тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради України.

На превеликий жаль, після того, коли пролунали звинувачення в реєстрації Президентом офшорів, і Національне антикорупційне бюро, і Генеральна прокуратура України зробили заяви, що вони не можуть розслідувати дії Президента. Саме тому ми ініціюємо створення в парламенті спеціальної тимчасової слідчої комісії для того, щоб розслідувати ці звинувачення. Ми не стверджуємо, що Президент Порошенко в чомусь винен, для цього сьогодні немає підстав. Але робота слідчої комісії має дати відповіді на питання: чи було порушення закону, чи було ухилення від сплати податків, чи було приховування статків в офшорних юрисдикціях? І це єдина можливість встановити істину.

Саме тому ми звертаємось з пропозицією, я звертаюсь із закликом до Президента Порошенка, прийти завтра до парламенту і прозвітувати народним депутатам, прозвітувати суспільству, дати відповіді на питання, які хвилює суспільство. Для прикладу, сьогодні британський прем'єр Кемерон, один із учасників офшорного скандалу, виступає в британському парламенті і дає відповіді на питання, які хвилюють британське суспільство. Ісландський прем'єр пішов у відставку. 10 країн світу, як мінімум, порушили кримінальні провадження по факту розслідування офшорного скандалу. А у нас влада каже все нормально, що реєстрація в офшорах – нормально і що ніяких питань немає.

Послухайте, ми у селян забрали пільговий режим оподаткування, у нас пенсіонери 15 відсотків з пенсії платять податку, півтора відсотка військового збору платять і люди платять податки, а високопосадовці – Президент в офшорах реєструє фірми, щоб не платити податки, і це виявляється нормально! Тому ми вимагаємо, щоб парламент створив тимчасову слідчу комісію і розібрався з цього питання.

Крім того, ми вимагаємо негайного прийняття рішення про відставку Центральної виборчої комісії і формування нового складу ЦВК.

Ми пропонуємо невідкладно, на прозорих процедурах, обрати нового Генерального прокурора України для того, щоб ця людина була рівновіддалена від Президента і від парламенту, а підкорялася лише закону.

Фракція Радикальної партії вимагає відставки голови Національної банку Гонтарєвої, яка так само замішана в офшорному скандалі і, більше того, має спільний офшорний бізнес із представниками російського "ВТБ банку".

Ми вимагаємо відставки шести суддів Конституційного Суду, які у 2010 році допомогли Януковичу узурпувати владу, а сьогодні продовжують працювати на нинішню владу. Ми вважаємо, що однією з можливостей  розв'язання політичної кризи є реальна судова реформа, звільнення всіх до одного суддів і прокурорів і прийняття нового виборчого законодавства, яке дасть можливість подолати корупцію на мажоритарних округах, корупцію у політичній системі.

І ключове. Ми вважаємо, що будь-яка зміна табличок на прем'єрських чи інших кабінетах, не вирішить кризи, якщо ми радикально не змінимо економічну політику держави! Коли люди живуть на 1100 гривень пенсії, коли за оранку, 20 соток оранки треба віддати майже тисячу гривень і ще на посівний матеріал 400 гривень, коли літр молока 3 гривні, а в магазині 15 гривень – оце вирок владі і вирок коаліції!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Шановні колеги народні депутати! Шановні колеги! Мені так здається, чи я почув своє прізвище? Маю право на репліку? Маю право на репліку.

Запишіть, будь ласка: у разі, коли буде створений, як ви сказали, уряд Гройсмана (запишіть, потім запитаєте), цей уряд буде публічним, відкритим,  ефективним, реформістським. І буде здатен стабілізувати ситуацію в країні – раз. Відновити економічне зростання – два. Побудувати ефективну роботу з міжнародними фінансовими інституціями – три. Потурбується і про аграріїв, і про шахтарів, і про пересічного українця – це завдання, яке має виконати уряд.

За уряд, який буде мати підтримку українського парламенту, незалежно від коаліції, опозиції, а буде налаштований на те, щоби забезпечувати європейську інтеграцію нашої країни, і буде мати підтримку парламенту, і якщо буде підтримка коаліції щодо моєї кандидатури, з пропозиціями, які я вніс і ми сьогодні обговорюємо по конкретним кандидатам на ті чи інші позиції в міністерства, цей уряд буде ефективним.

Тому треба зараз більшою мірою говорити про власну готовність брати на себе відповідальність і забезпечувати підтримку таких необхідних рішень. А за мною "не заржавіє", я вмію працювати 24 години на добу і не один раз це доводив. Дякую.

Віктор Васильович Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу. Шановні колеги, безумовно, те, що сьогодні відбувається, цей тиждень буде присвячений більшою мірою питанням формування нового уряду, питанням відставки діючого уряду, питанням формування нової коаліції.

Ми розуміємо, що ті системні проблеми, які за два роки накопичилися, вони є наслідком того, що з самого початку ніхто не слухав і не говорив про те, що опозиція, в тому числі наша фракція "Відродження", має конкретний план дій. Ми постійно виступали про те, що на першому плані має бути відродження економіки, відродження економічного потенціалу промисловості, різних галузей української економіки. А ми бачили в той же час, що коаліція практично два роки сварилася за посади, сварилася за потоки, сварилася за те, хто на що буде впливати, хто на яких літаках буде літати.

На жаль, ми не побачили жодної мети на хоча би півроку діяльності  уряду. Ми не бачили жодної мети діяльності коаліції. Ми бачили гарну декларацію у вигляді Коаліційної угоди, але, на жаль, по Коаліційній угоді  ніхто не пішов і не став її виконувати. Вона на сьогоднішній день залишилася, практично, відсотків на 70 так і не виконаною, хоча багато розумних речей там було закладено.

Ми бажаємо, щоби нова коаліція, яка буде створена, треба чесно говорити, що вже є, практично, цей формат коаліції на дві фракції – БПП і "Народний фронт", щоб вона все ж таки виписала чіткий план економічних дій хоча б до кінця року, щоб вона  дала  уряду гарантію, новому уряду, що ця Коаліційна угода буде виконуватися і по пунктам буде щомісячно звіт іти про те, що зроблено, а чого не зроблена і  хто винний в тому, що не зроблено.

І ми розраховуємо на те, що новий склад уряду буде сформований все ж таки з авторитетних людей. І не треба дивитися, хто де в минулому чим займався, до яких партій мав відношення. Ярлики треба знімати. Ви дуже добре вмієте їх навішувати на своїх політичних опонентів, на жаль, не  вмієте знімати і визнавати, що, да, дійсно є професіонали, які не розділяють вашу політичну точку зору, але чітко розуміють, як навести лад в будь-якій галузі економіки, кожний в своєму міністерстві, як забезпечити дисципліну, порядок і забезпечити дуже швидко стабілізацію ситуації і виведення її з кризи. А другим етапом – реформу і показники економічні, коли люди отримають реальні, нормальні заробітні плати, пенсії, будуть створені мільйони робочих місць. І оце є політика уряду до кінця року, яка має бути поставлена "во главу угла".

Ми хочемо сказати, що не тільки уряд винний. Ви подивіться на політику Нацбанку: за два роки закрили 63 банки в Україні, 35 відсотків банківського сектору втрачено. Люди, бізнес втратив 7,2 мільярда доларів просто через закриття цих банків. І ніхто не говорить про відповідальність глави Нацбанку, про відповідальність цієї банківської команди, нацбанківської, разом з урядом. Ми знайшли крайніх, але не бачимо системної проблеми.

Ми не бачимо ніякої економічної політики, ми бачимо тільки, що те, що відбувається, багато лозунгів перед виборами щодо тарифів, наприклад. Вже навіть ми внесли проект постанови і просимо його поставити на голосування: давайте введемо мораторій на підняття тарифів до 2018 року і давайте зробимо аудит тих тарифів, які сьогодні встановлені, собівартість комунальних послуг і так далі. Ніхто не хоче цю постанову ставити. Ми вимагаємо поставити її на голосування, провести – і зупинити цю шалену тарифну війну з населенням, яку розв'язав сьогоднішній уряд і коаліція, яка присутня в цій залі.

Ми вимагаємо поставити на голосування і подолати вето Президента щодо постанов і законів про фінансування ПТУ, про які забули під час прийняття бюджету. Для чого заветували? Сьогодні вже третій місяць люди без зарплат, без можливості працювати.

Ми вимагаємо подолати вето Президента на питання фінансування пільгових перевезень. І цей законопроект так само внесений в парламент, треба його голосування, бо це питання фінансування транспортників.

Ми вимагаємо поставити на голосування проект постанови щодо чорнобильців, № 4156, щодо змін до держбюджету, яким знову повертається фінансування соціальних гарантій для цих громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які приймали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи. Мова йде про забезпечення житлом, про програми продуктові і так далі. Це питання дуже важливе для них, це люди, які віддавали життя своє заради сьогоднішнього життя українців.

Ми вимагаємо поставити на голосування питання щодо земельної децентралізації. Мова йде про законопроект 1063/2, яким пропонується знизити мінімальний розмір оренди за державні та комунальні землі. Це йде про землі під житловим фондом, гаражами, садовими та дачними ділянками. Ми пропонуємо знизити ставку з 3 до 0,3 відсотка, бо сьогодні реально люди не мають можливості оплачувати ці орендні ставки. Для фермерських господарств, особистих селянських – до 1 відсотку.

Ми просимо поставити на  голосування проект закону, № 4355, в якому землі сільського призначення за межами населених пунктів передаються в комунальну власність територіальних громад.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дякую. І у нас є багато інших ініціатив, в тому числі мораторій проголосувати на закриття лікарень залізничників, про відновлення обов'язкового мінімуму виплати на самотніх дітей і так далі.

І останнє. Я розумію, що нема часу. Ми просимо поставити на голосування так само проект постанови про  відзначення 100-річчя з дня заснування Дніпропетровської медичної академії. 15 вересня 2016 року вони будуть святкувати 100-річчя.  Це медична академія, яка випустила більше 50 тисяч медиків в Україні, це дуже важливий заклад медичний України. Дякую. 

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Прошу дотримуватися всіх регламенту. Будь ласка, Ярослав Москаленко.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, шановний Володимире Борисовичу. Шановні колеги, я  довго думав: йти на сьогоднішню Погоджувальну раду чи не  йти? І не тому, що нема чого сказати, а тому що мені сьогодні соромно перед людьми за той політикум, який ми тут сьогодні з вами розвели.

Я хочу запитати в колег. Це тільки в депутатів групи "Воля народу" на округах сьогодні люди вже не можуть витримувати ці наші експерименти над українським народом, які сьогодні проводить наша урядова політика?

Я уважно читав Програму уряду на 2016 рік. Там є один такий розділ "Турбота про кожного", і мені хочеться запитати: турбота про кожного кого:  члена уряду, чи депутата, чи кого?  Там важко знайти, де йде турбота про людей. І цей уряд сьогодні дає рекомендації і вельмишановному нашому Президенту, після чого Президент накладає вето на такі важливі для життя людей  сьогодні законопроекти, як фінансування ПТУ, як вихід на пенсію 55-річних жінок, у яких є стаж 30 років, як останній, який ми прийняли, законопроект 2093. Це тоді, коли ми оголосили рік Роком ліквідаторів, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильський АЕС, ми на сьогодні накладаємо вето на цей законопроект, який виклав серйозний резонанс в суспільстві на сьогоднішній день. Особисто в мене телефон "красный", я депутат від Київської області, 750 тисяч чорнобильців проживає в Київській області.

Я наведу вам один приклад. Нещодавно до мене в приймальню прийшов батько, який поховав свого сина 1978-го року народження. Син не зміг отримати пільгових медикаментів у зв'язку з тим, що він не зміг встановити причинний зв'язок своєї тяжкої хвороби; а не встановив тому, що ми з вами порушили Конституцію в 2014 році, приймаючи закон 76: і він був вже визнаний державою постраждалим, а ми написали в цьому законі, що він вже не постраждалий. Так не буває.

І тому ми маємо серйозну проблему, і закон 2093 саме відновлює конституційні права чорнобильців, які вже були визнані.

Рекомендації Міністерства фінансів банальні, шановні колеги – відсутність коштів.

Я провожу аналіз зараз будівництва фортифікаційної споруди на кордоні з Російською Федерацією. Скажу чому. В 2014 році чи на початку 2015-го до мене звернувся голова Київської обласної державної адміністрації з проханням прокредитувати цей процес, тому що складні часові рамки тендерних процедур, а треба негайно будувати, тому що це така є сьогодні політика держави.

Одне підприємство, акціонером якого я є, прокредитувало таку в два з половиною мільйони гривень. Ви думаєте по сьогоднішній день підприємство розрахувалось? Ні. Чому? Тому що держава з ним не розрахувалась. Голови адміністрацій сьогодні, в Київський області точно, бігають з протягнутою рукою по підприємствам, просять дати кошти, щоб розрахуватися з людьми, які там фізично працювали при будівництві цієї стіни.

Уряд звітує, що витрачено на сьогоднішній день 500 мільйонів, а взагалі заплановано 4,1 мільярда. На що, на цю стіну? От на цю стіну?! От фотографія. Це що, щоб кури не пройшли з Російської Федерації в Україну, чи що, при сьогоднішніх сучасних технологія?

Це, що стосується політики сьогодні влади взагалі, нашої з вами політики, шановні колеги.

Я вам скажу інше. Мені не зрозуміло, чому ми сьогодні ТВЕЛи беремо в Росії для "Енергоатому", чому ми сьогодні нафту беремо в Росії, чому ми вироби промислові сьогодні беремо в Росії, платимо їм кошти, а газ не беремо? Це політика! А беремо газ російський в Європі, який йде через нашу територію, але вже на 50 доларів дорожче.

Чия це політика і що це за політика? Я не можу зрозуміти для себе на сьогоднішній день. Давайте визначатися: або взагалі у нас сьогодні санкції і ми не працюємо з Російською Федерацією, або, якщо працюємо, то якщо ми бачимо, що це вигідно для українського народу, якщо це змінить тарифи і все.  Не може бути: нафту – беремо, газ – не беремо. Яка політика? Хто на цій політиці заробляє? Хто мені дасть сьогодні відповідь?

Тому, шановні колеги, я прошу, депутатська група "Воля народу" пропонує поставити законопроект 2093, ПТУ і подолати вето Президента. І сподіваюся, і вітаю, і думаю, що буде двома фракціями створена коаліція, і буде новий уряд, сподіваюся, що новий уряд віднайде кошти для того, щоби сьогодні справами доказати, що ми турбуємося про український народ, а не на словах. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотрималися регламенту.

Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні колеги, політичний діяч повинен визнавати реальність і вчасно робити серйозні кроки. Інакше навіть мужні кроки, такі як заява про відставку, не викликають захоплення. Тим не менше ми з повагою ставимося до заяви Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, як, власне, з повагою ставимося до більшості того, що він зробив. Хоча критикували вимушено, критикуємо до цих пір те, що він не зробив.

Думаю, що заява про відставку Арсенія Петровича Яценюка дасть можливість остаточно завершити процес переформатування коаліції. Як відомо, останні тижні позафракційні депутати коаліції писали заяви і заходили у фракції коаліції. Нічого подібного з тим, як при колишньому режимі викупали депутатів до чужих фракцій або з опозиції переводили у більшість – не відбувається.

Люди обрані на мажоритарних округах або люди, які раніше вийшли, були виключені з тої чи іншої фракції, мають згідно закону право замість статусу "позафракційного депутата коаліції" стати "фракційним депутатом коаліції", не змінюючи при цьому політичну орієнтацію, що дуже важливо в даному процесі. Думаю, що це цей процес буде завершений вже сьогодні під час засідання фракцій найбільших, і завтра ми зможемо, або в найближчі дні  ми зможемо оголосити про те, що конституційна норма про подання прізвища нового Прем'єр-міністра коаліцією фракцій може бути виконана самотужки двома найбільшими фракціями парламенту. Я сподіваюся, що це відбудеться в найближчий час. 

Тим не менше, хочу офіційно і підкреслено заявити, це не закриває двері коаліції. Всі інші депутати, котрі не мали стосунків із політично злочинною, з нашої точки зору, попередньою владою, ми запрошуємо до складу коаліції – без ультиматумів, без надмірних партійних і особистих амбіцій, прошу дуже заходити і працювати разом.

Дозволю  собі  сказати свою особисту точку зору. Люди не  розділяють депутатів на коаліційних і не коаліційних, всі ми в одному човні, і поки що цей човен дуже погано рухається вперед. Тому всі, хто хоче нести відповідальність за країну, будь ласка, приєднуйтесь до коаліції. Разом з вами є час сформувати не тільки прізвище нового Прем'єр-міністра, але і новий уряд. 

Також можу сказати, що Президент почав проводити консультації про наступного Генерального прокурора України. Думаю, що такі консультації він проведе не тільки з фахівцями галузі, а і з фракціями парламенту. 

Також важливе питання, яке турбує суспільство, так званий "офшорний скандал". Думаю, що лише глухі політикани не хочуть чути правду про так званий "сліпий траст". Бо правда у тому, що у випадку Президента Порошенка – це була абсолютно публічно оголошена дія: з метою передачі власності найбільшого свого бізнесу Президент України оголосив всій країні, що він передає його в "сліпий траст" до всесвітньо визнаного банку, який ним буде управляти. Жодних коштів, жодних фінансових рухів у цьому трасті не відбувалося, а отже це не приносило жодних збитків для бюджету України.

Всі, хто хоче це знати, це знають. Але "глухі" політикани, які їдять з рух олігархів, які в деклараціях показують, вибачте, 80 тисяч гривень, а живуть при цьому у палацах на 500 квадратних метрів, невідомо звідки взятих, розказують про можливі зловживання Президента.

Я думаю, треба полишити цю тему, бо політиканство уже "вбило" перспективу України в країні Голландії. Подальше розкручування міфічних зловживань Президента несе шкоду не йому, а країні.

Тим не менше, наша фракція вважає, що парламент дійсно має зреагувати на загальний всесвітній скандал з реально вкраденими грошима, які лежали на офшорних рахунках, які не мають стосунку до Президента України, але, тим не менше, це факт, і вони можуть мати справу до інших українських політиків та бізнесменів. І ми пропонуємо створити робочу групу по опрацюванню законодавства, яке дозволить деофшоризувати економіку України. Таку робочу групу доцільно створити, поставити їй максимум двохмісячний термін для того, щоб парламент вже цього року вніс необхідні зміни, аби наступний бюджет був повнішим.

І невеличкі тактичні зауваження. Я би пропонував включити до розгляду в другому читанні законопроект 2033а. Законопроект, яким передбачається перегляд вироків, винесених без достатніх для того підстав у попередні роки, який підтримують правозахисники і сім'ї жертв репресій.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд. Будь ласка, завершуйте. Прошу. Ні, ні, все нормально.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Також необхідно, з моєї точки зору, розглянути на цьому тижні закон про вживані авто, бо це стосується сотень тисяч українських громадян, конкретно 400 тисяч людей.

Також я думаю, що ми маємо обов'язково прийняти рішення про Нацкомісію регулювання енергетичних та комунальних тарифів і обов'язково провести медичний день. Думаю, що це буде відповідь на змогу дієздатності українського парламенту, і ми пройдемо це випробування позитивно. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Насправді, ми маємо два пленарних тижня підряд. І одне пленарне засідання передбачається, що буде медичним, що є важливим, тобто ми присвятимо це розгляду питань медицини.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Дякую. Вітаю, шановних колег.

Вчора Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що йде у відставку. Це рішення вольової людини та відповідального політика, для якого інтереси держави і є пріоритетом. 

"Народний фронт" – команда однодумців і державників, ми підтримували і будемо підтримувати свого лідера. Арсеній Яценюк перший і, сподіваюсь, не останній український Прем'єр-міністр, який зважився на системні проукраїнські і проєвропейські реформи. Арсеній Яценюк перший в Україні Прем'єр-міністр, який добровільно передає владу новому прем'єру. Це особисте, добровільне і відповідальне державницьке рішення. Продовження реформ цікавить Яценюка і "Народний фронт" набагато більше, ніж  крісло прем'єра чи будь-які інші посади.

Я не буду вдаватися в деталі про те, чиї навмисні дії створили політичну кризу в країні, тому що наразі вона це не вирішена. Але тривала пропагандистська кампанія проти уряду Яценюка, повільне виконання Коаліційної угоди, яку ми всі підписували, блокування законодавчих ініціатив уряду руйнували державу. Так довго не могло тривати. Арсеній Яценюк ухвалив державницьке  рішення. І тому, Володимире Борисовичу, я передаю вам відповідну заяву.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Передайте в Апарат.

 

БУРБАК М.Ю. Хочу зауважити, що "Народний фронт" як відповідальна державницька політична сила продовжуватиме в парламенті впроваджувати необхідні реформи, продовжуватиме формувати коаліцію, щоб стабілізувати роботу парламенту. Будемо працювати задля виходу, підкреслюю, з цієї штучно створеної політичної кризи і продовження важливих реформ.

Я наголошую: ми не змінюємо своїх принципів і надалі стоятимемо на тих позиціях, які озвучили і два місяці тому, коли пропонували шляхи виходу з кризи, яку не ми зумовили. "Народний фронт" домагатиметься і надалі, щоби для нового Кабміну було максимально закладені пріоритети реформ уряду Яценюка. А це: антикорупційна реформа державного управління і заміна керівників держпідприємств через прозорі конкурси, посилення обороноздатності і рух до членства в НАТО, інтеграція з Євросоюзом, продовження співпраці з нашими закордонними фінансовими донорами, продовження реформи правоохоронних органів, митниці і судів, ефективно демонополізовані  енергетика і транспорт, прозора приватизація, підвищення соціальних стандартів.

"Народний фронт" доклав і докладає всіх зусиль, щоб не допустити  політичного колапсу в Україні і продовжити впровадження реформ, започаткованих урядом Яценюка. Це єдина можлива дорога до нашого європейського і заможного майбутнього. Час розставить все на свої місця,  дасть оцінку інтриганам, популістам і тим, хто справді щодня працював на майбутнє України, бо вірить у нього.

Наступне. "Народний фронт" пропонує у вівторок проголосувати усі кадрові рішення. Це стосується і відновлення  коаліції, голосування за нового  Прем'єр-міністра та склад Кабінету Міністрів і, наголошуємо, невідкладного внесення подання   на нового Генерального прокурора України. У вівторок ми повинні вирішити всі кадрові питання з новим Кабміном, новою програмою дій та новим Генеральним прокурором, інакше ми можемо злетіти в нікуди саме в День космонавтики.

І наступне. Сьогодні "Народний фронт" вносить до Верховної Ради законопроект про скасування ввізного мита на не нові авто. Ця ідея давно обговорювалася в партії, вона дуже актуальна, нема чого далі її відкладати. З цією ініціативою виступив і Прем'єр-міністр. Ми переконані, що скасування мита простимулює відновлення економіки через здешевлення і збільшення ввозу вживаних автомашин. Авто стануть більш доступними, масовим для населення, особливо для малого і середнього бізнесу. Автівки, які можна купити й інтенсивно експлуатувати, треба вже зараз. Давайте це підтримаємо. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, Олег Романович Березюк, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Олігархічно-комерційна система управління в державі підвела управлінський процес нашої державної інституції до критичної точки: або цей процес звалиться в "чорні часи" попереднього режиму, а може навіть і далі – НКВД і ЧК; або ми почнемо будувати публічне управління в державі. Симптоми цієї критичної точки є кричущі, очевидні, вони навіть є термінальні або агональні. Відкриття кримінальних справ не до тих людей, які очолюють корупцію, а до тих, які борються з корупцією, є сьогодні звичною справою.

Вчора вночі була справді симптоматична спроба вручення підозри колишньому прокурору, який, власне, кинув виклик "діамантовим прокурорам", але в підступний, НКВДешний спосіб вчора пробували йому вручити підозру! Чому це не робити протягом дня? Чому це не робити у відкритий, прозорий і якісний спосіб, а потім не ховатися від поліції патрульної, яка просила запитати прізвища цих людей? Це агональні симптоми.

Тому ми маємо пропозицію до Президента України, який має виключні повноваження запропонувати Генерального прокурора у Верховній Раді України для затвердження. Ми просимо Президента України, щоб ця процедура була прозорою, подібною на якісний конкурс тих, хто буде деполітизований як Генеральний прокурор, який буде рівновіддалений від олігархічних джерел, які сьогодні функціонують в нашій державі. Це критично важливий знак для того, щоб держава почала управлінське відродження.

Наступна річ є дуже важлива і симптоматична – це "панамський офшорний скандал", який захитав найважливіший стовп після парламенту або рівноцінний стовп української державності – Президента, в незалежності від його прізвища. Тому сьогодні Президент України, який є гарантом виконання законів, має бути найбільше зацікавлений разом з парламентом, щоб парламент прийняв Закон про тимчасові слідчі комісії, а не робочі групи. Бо це саме якісна тимчасова слідча комісія захистить сьогодні гаранта Конституції від нападок, бо сьогодні Україні потрібна політична управлінська стабільність. Тому Закон про ТСК і створення тимчасової слідчої комісії для того, щоб люди побачили, що таке офшори по-справжньому.

В 2014 році фракція "Самопоміч" в особі Вікторії Войціцької і Тетяни Острікової запропонували Прем'єр-міністру України під час прийняття бюджету 2015 року прийняття Закону про контроль іноземних корпорацій, який би наповнював бюджет податками тих компаній, які відкриваються за кордоном. І сьогодні офшорного скандалу в Україні б не було! Але ігнорація цих речей є симптоматичною агонією олігархічної системи, яка хоче в будь-якому випадку залишитися при владі, зловживати бюджетом і людськими надбаннями.

Політична криза в країні є і в тому, що парламент країни не може спромогтися на базові законопроекти і прийняття базових законів: про Кабінет Міністрів, про Президента України, про опозицію врешті-решт.

Ми просимо протягом трьох місяців звільнити ЦВК, який є символом і симптомом олігархічної системи управління і підкупу виборців, і воно не відбувається.

Політична партія "Об'єднання "Самопоміч" і її фракція в парламенті залишається опозиційною партією – українською, державницькою, проєвропейською, яка підтримуватиме уряд, який створить нова коаліція. І ми вітаємо цей процес, який наближає нас до вирішення цієї управлінської кризи, можливо, вперше за новітню історію України в такий спосіб. Ми будемо поруч як парламентська фракція, яка підтримуватиме закони, які розвиватимуть країну, і будемо пропонувати альтернативні закони, які будуть також розвивати країну, а, можливо, будемо працювати над ними і разом.

І тепер технічно, шановні колеги. В країні практично відсутня медицина, вона практично відсутня. Ви подорожуєте, бачите, їздите по країні і бачите, що робиться. Ми півроку не можемо внести законопроекти, які будуть починати процес реформи і створення цієї галузі. Ці закони треба підняти до гори і прийняти першочергово.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Це є посил до людей, бо вони вже просто не те, що стогнуть, вони не можуть лікуватися від захворювань.

Наступне – це закон про митне, скасування  мит – це дуже добре, але  це тільки 10 відсотків, але Закон про зниження акцизів на вживані авто є критичним. Ми його обговорили, але не змогли проголосувати. Тому що ще існує лоббі, які не хочуть цього робити, в парламенті в тому числі.

І останнє. Чому до сьогоднішнього дня ми не внесли законопроекти з поправками до Бюджетного кодексу і Податкового кодексу, які полегшать діяльність сільськогосподарських виробників, зокрема середніх в нашій країні? Дякую.  

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олегу Романовичу.

Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

СОБОЛЕВ С.В. Шановні колеги, для фракції "Батьківщина" цей тиждень, я думаю, як і для всієї країни, буде визначальним. Він визначальним буде не лише тому, що через два місяці сталося те, що повинно було статися одразу після голосування парламенту, коли майже 250 народних депутатів оцінили роботу цього уряду як незадовільну. Два місяці ми чекали відповідної реакції Прем'єр-міністра і уряду, тепер ми її маємо.

Але що змінилося за ці два місяці? На наш погляд, сталися події, які не дають підстав для оптимізму. Перше і ключове – фактично не зроблені висновки із попередньої урядової кризи і парламентської  кризи. Ті ключові законопроекти, які навіть вносяться на цей сесійний тиждень, далекі від того, що дійсно потрібно країні. А країні потрібно повернутися на шлях європейських реформ, з якого, на жаль, країна зійшла рік назад. І я думаю, що 2014 рік – один з найважчих років в історії країни – давав підстав для оптимізму, давав підстав для того, щоб ми розуміли, що ми стали на цей шлях і ми з нього ніколи не зійдемо.

Саме тому наша фракція наполягає на тому, щоб декілька ключових напрямків стали пріоритетними для країни і для парламенту. Перший напрямок – це все, що пов'язано з земельною реформою і існуванням аграрного сектору. Ми подали відповідний перелік законодавчих ініціатив, які регулюють роботу фермерських господарств, які регулюють питання оподаткування, які регулюють питання поводження з землею, з відмерлою спадщиною. Тобто ті питання, які ми щотижня вносили в парламент, але які не знаходили свої відповіді.

Друге – це питання, які пов'язані з підприємницькою діяльністю. Наша фракція сьогодні на Експертній раді завершить розгляд Закону про деофшоризацію. І ми готові віддати цей проект всім фракціям і всім народним депутатам для того, щоб це було спільне надбання парламенту і ми раз і назавжди визначили наші пріоритети в податковій системі.

Саме тому ми запропонували створити негайно робочу групу по доопрацюванню податкової системи! Оскільки, як ви розумієте, до червня залишилися лічені дні, коли нам треба буде вносити, незалежно від того, чи це буде робити нова коаліція, новий уряд – фактично нову концепцію податкової системи, де ключова і складова повинна бути деофшоризація.

Третій напрямок – це тарифи. Ми вже рік пропонуємо, як вийти із ситуації, в яку загнав цей уряд, коли фактично половина населення перетворилася в жебраків, які просять субсидії. І ми бачимо, чим це закінчується: кожен місяць чергові сотні тисяч наших громадян стають в черги на субсидії.

Саме тому ми подали цілий пакет законопроектів, які дають можливість  врегулювати тарифну політику і забути раз і назавжди, коли йшла суперечка, чим більше жебраків, тим вигідніше державі. Так не буде, якщо будуть ухвалені ці рішення.

І четвертий пакет – це пакет, який стосується оподаткування пенсій,  індексації доходів громадян.

Всі   ці пакети мають  максимальне обґрунтування  бюджетне і можливі виключно тільки в межах дефіциту бюджету, який закладений. Але це  потребує  абсолютно нових  переговорів з Міжнародним валютним фондом, з іншими фінансовими інституціями. І це дасть можливість країні поетапно виходити із тієї страшної економічної, фінансової, політичної і соціальної кризи.

Тому я думаю, що відповідь буде дана на цьому  тижні остаточно не лише стосовно питання прем'єра, складу уряду, коаліції, але й стосовно того, чи повертаємося ми на шлях європейських реформ? Чи далі країна буде фактично сповзати в прірву і в безодню.

Саме тому для нас є декілька принципових речей щодо формування коаліції. Ми хотіли б побачити, і ми робили все можливе для того, щоб Коаліційна угода була наповнена максимально тими речами, які дійсно дозволяють країні повертатися на шлях реформ. Ми хотіли б розуміння того, яку саме політику буде проводити уряд.

Єдине, що ми можемо гарантувати, що ми будемо цивілізованою опозицією, яка  і надалі буде пропонувати шлях виходу з кризи. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка,  Представник Президента Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Всім доброго дня! Врегулювання політичної кризи, це сьогодні підкреслили і всі у своїх виступах – це питаннях днів і годин.

Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що  вже на цьому тижні роботи парламенту повинні отримати новий уряд і нову коаліцію, які будуть зорієнтовані на проведення реформ, імплементацію Угоди про асоціацію європейської спільноти, співпрацю з Міжнародним валютним фондом, боротьбою з корупцією. В іншому випадку парламент буде розпущено.

У свою чергу Президент України зробить все належне від нього, аби прискорити формування коаліції та уряду – це відповідальність за країну, це відповідальність за кожного громадянина України.

Глава держави наголосив на тому, що як тільки він отримає пропозиції від коаліції депутатських фракцій щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра, одразу внесе її на розгляд парламенту. Адже, поливаючи одне одного брудом та займаючись популізмом, ми не змінимо країну на краще та не закріпимо її позиції на міжнародній арені, в тому числі і в європейському і в світовому масштабі. Для того, щоби стати повноправним членом великої європейської родини, світової спільноти, ми повинні спочатку навести лад всередині власної країни і не тільки навести лад, а і запровадити та реалізувати цілу низку ефективних змін, змін, які відчує перш за все людина.

Ви знаєте, хочу сказати, що на Майдані було складніше, в АТО сьогодні складніше, тому що іде ціна людського життя, йде ціна безцінного того, що має людина. Але перемога була тільки тоді, коли ми говорили про християнські цінності і їх і сповідували, коли ми говорили про віру і відповідальність, коли ми говорили про правду і довіру. І це сама головна зброя істини, зброя гідності і перемоги.

Зокрема Президент України наполягає на прискореному розгляді судової реформи, яка в свою чергу передбачатиме зняття суддівського імунітету та необхідності внесення змін до Конституції в частині правосуддя. Адже те, що відбувається зараз в українських судах, потребує негайних і рішучих змін.

Наша держава потребує реалізації програми ефективного проєвропейського антикорупційного реформування, проведення конституційної реформи, пов'язаної з децентралізацією влади. І ми бачимо конкретний результат, який за останніх півтора року принесла низка законів, які спокійно і ефективно були прийняті в парламенті, були відповідно чітко впроваджені відповідними внутрішніми документами – і громади це на сьогодні відчули. Зараз українське суспільство у цьому напрямку очікує від нас впевнених і правильних кроків.

Внутрішня економіка – підтримати освіту і науку, медицину і культуру, і взагалі тих людей, які сьогодні потребують соціального захисту.

Погоджуюсь з Володимиром Борисовичем Гройсманом і хочу зазначити, що переконливим аргументом на нашому проєвропейському шляху можуть бути тільки результати, а не слова. Ми повинні вийти з кризи і розкрити прихований людський потенціал кожного громадянина України, управлінця. Як мінімум, ми повинні зробити незмінну 3-5-річну бюджетну політику, в тому числі і швидке, довготермінове, незмінне податкове законодавство, це дозволить вирішити багато питань, що ми ставимо собі на меті.

Так на поточному пленарному тижні необхідно розглянути ряд важливих законопроектів. Я підтримую пана Ярослава Москаленка щодо тих зауважень, про які він говорив. Але хочу сказати, що ветування Президента любого законопроекту виходить з процедури оцінки прийнятого закону в парламенті і базового міністерства, який подає. І коли міністерство ветує, немає право Президент виносити і підписувати цей закон для виконання.

Разом з тим, хочу сказати, що ряд законопроектів є включені, які були запропоновані на засіданнях двох Погоджувальних рад.

Разом з тим, хочу звернути увагу на те, що минулий раз ми говорили щодо віднесення до сфери Комітету з питань охорони здоров'я ряду законопроектів, які ми повинні розглянути цього тижня і підняти дійсно на вищий рівень. Це законопроекти, які стосуються екстреної медичної допомоги.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

КУБІВ С.І.  В яких говориться про соціальні гарантії працівників охорони здоров'я. Ми говоримо про державницьку політику охорони здоров'я – це законопроекти 1164, 1332, 2109а-д, 2309а, 2309а-1, 2386, 2409 та 4036.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, від Кабміну немає пропозицій.

Переходимо до виступів від комітетів. Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович. Прошу.

Я зараз передам ведення засіданням Першому заступнику Голови Верховної Ради.

Будь ласка.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимире Борисовичу, хочу подякувати за часткове врахування пропозицій комітету при складанні порядку денного. Три наші законопроекти враховані на ці два пленарні тижня.

Хочу повідомити колег про те, що в комітеті відбулися комітетські слухання щодо дерегуляції ведення бізнесу у будівництві. Нагадаю, що за рейтингом Світового банк, який визначає легкість ведення бізнесу, Україна  займає 83-тю сходинку. Але при аналізі показників, які визначають ведення бізнесу в будівництві, наша позиція 137-ма та 140-а.

Комітетом підготовлено низку законопроектів, які в разі їх прийняття зможуть значно покращити ведення бізнесу в будівництві і головне – зробити цю галузь одним з локомотивів розвитку української економіки.

Тому, Володимире Борисовичу, прошу врахувати пропозицію комітету і включити до порядку денного законопроект 3610, опрацьований комітетом, підтриманий комітетом, про внесення змін до Закону України "Про  регулювання містобудівної діяльності". Сподіваюся на підтримку позиції комітету. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Власенко.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую. Шановні колеги, для подолання глибокої політичної кризи, яка сьогодні пронизала український політикум, треба не лише переставляти стільці, напевно, треба міняти щось більш кардинально, зокрема треба вже було давно, напевно, відмовитися від практики подвійних стандартів. Знаєте, якщо за часів Януковича "тушкування" воно було "тушкування", а зараз нам розказують, що це заради спасіння держави робиться, напевно це неправильно. Віктор Федорович теж пояснював "тушкування" тим, що він захищав державу, боровся за стабільність і так далі.

Якщо нам заявляють про "сліпий траст", в мене просте питання: а навіщо ховати структуру власності в BVI, щоб передати це в "сліпий траст".  А навіщо віддавати в "сліпий траст" третину свого бізнесу, а решту – не віддавати. Треба припиняти ці подвійні стандарти. Якщо нам говорять про величезні реформаторські успіхи цього уряду, напевно треба згадати 247 голосів народних депутатів  за визнання  роботи  цього  уряду незадовільною. А я вже не хочу цитувати, що кажуть люди на вулиці про "реформи" в лапках цього уряду.

Якщо ми говоримо постійно про децентралізацію, але при цьому у нас  два ключових законопроекти: зокрема 2467 проект Закону України про загальні збори (конференції) членів територіальної громад за місцем проживання і Закон 2466 про органи самоорганізації населення – уже були обговорені у цій Верховній Раді, а ми ніяк не можемо поставити на голосування у першому – я це підкреслюю – читанні.

Напевно треба припиняти цю практику, знаєте, практику забалакування різними політичними гаслами серйозних політичних проблем, які насправді в українській державі існують і які точно не будуть вирішені лише зміною вивісок і зміною прізвищ. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Дякую.

Шановні колеги, я хотів би додати до розкладу пленарних  засідань ще деякі законопроекти і доповісти вам інформацію, що гучний законопроект 4057, який сьогодні готується в комітеті, до нього надійшло 218 пропозицій-поправок від народних депутатів – це щодо змін до  КПК щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів до  ухвалення суду. Це перше.

Друге. Я хотів би попросити,  Андрію Володимировичу, вас все ж таки поставити законопроект трошки раніше: про приватну детективну (розшукову) діяльність, №3726. Чому?  Тому що сьогодні  є проблема з тими, хто, на жаль, не працевлаштувався в поліцію працівниками, але вони є професіонали і з тих чи інших питань не потрапили туди працювати. Тому є дуже  правильна можливість сьогодні цим законопроектом  дати їм заробляти собі на хліб.

Третє. Це, будь ласка, законопроект 1118. Що це за законопроект? Це законопроект, який вже  з  15 травня минулого року розглянутий комітетом і  трошки там "відпочиває" незрозуміло де. Чому? Тому що він дає можливість  Службі безпеки і поліції, і  прокуратурі сьогодні трошки поборотись зі "злодіями в законі", бо, як каже Служба безпеки України, сьогодні вже біля 30 "злодіїв в законі" знаходяться на території України. І, на жаль, як тільки вони дізнались про цей законопроект, то спалахнув у них, дуже сильна була така, знаєте, збуреність. Тому мені здається, що хтось "тримає" цей проект закону, який потрібен для того, щоб ми нормально визначили, хто є сьогодні, ховається за цими, от, прізвищами "злодіїв в законі" так званих. І будемо позбавляти їх всіх цих номінацій, як кажуть. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Прошу, по-перше, внести на включення до порядку денного та прийняття рішення на цьому тижні проект Постанови 4119 про заяви Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової конвенції ВОЗ із боротьби проти тютюну, внесений трьома десятками депутатів різних фракцій. Комітет у закордонних справах ще місяць тому рекомендував розглянути і прийняти цю постанову.

І друге дуже важливе прохання – це звернути увагу на готовий до другого читання законопроект 2033а про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок.

Зараз сидять в тюрмах люди, які незаконно засуджені. Вони слухають цю Погоджувальну нараду. І на минулому тижні я з ними зустрічалась, коли була в приймальні, як голова Комітету у закордонних справах. І фактично ці люди чекають, що цей законопроект, співавторами якого є і Чумак, і пані Оксана Сироїд, Олена Сотник, багато інших депутатів, я думаю, що в цьому залі немає тих людей, хто сумнівається, що за 25 років незалежності наша правоохоронна прокуратура, суди ухвалювали рішення, які фактично не відповідали правосуддю. І зараз ці люди просять, щоб переглянули ті вироки.

Цей проект, фактично, дозволить переглянути вироки тим, хто без жодної вини сидить за ґратами та за сфабрикованими звинувачуваннями. Його постійно ставлять на 40-50-ті місця, щоб черга до нього не дійшла, а зараз взагалі почалася брудна кампанія проти цього законопроекту. Давайте припинимо ці "ігри на горі" і підтримаємо правозахисну спільноту "Реанімаційний пакет реформ" і багато інших також підтримали цей законопроект.

Якщо є якісь зауваження в когось із членів Погоджувальної наради чи голів комітетів, голів фракцій, прошу розглянути ці зауваження, але все-таки надати можливість людям переглянути незаконні вироки. Дякую.

(Загальна дискусія)

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі!  Я не хочу робити категоричних оцінок, але поки ми не почнемо займатися реальними справами і реалізовувати ці справи через прийняті закони, які дозволять вирішити ті чи інші проблеми, до тих пір ми будемо красуватись на всіх ефірах, на всіх Погоджувальних, розказувати про те, як ми піклуємося про пенсіонерів, автомобілі чи ще щось.

Ми з вами за 2 роки багато що зробили для підняття обороноздатності  нашої держави, я вважаю, що ми зробили більше ніж  за попередні 23 роки. Але на сьогоднішній день, я вкотре волаю: державне оборонне замовлення не виконується, заводи ВПК стоять! А стоять вони тому, що в державному бюджеті  на ці цілі передбачаються гроші через спецфонд від конфіскації.

Загальними зусиллями ми домоглись прийняти законопроект 4057, який дозволяє конфіскувати активи Януковича та його оточення. Було багато дебатів, розмов, "Євросоюз підтримує – не підтримує".

Я дуже вдячний Генеральному директорату з прав людини і  верховенства права Ради Європи в Україні, яке зробило величезний висновок  (він у нас на сайті є), де розвіяло оцю демагогію і популізм, які тут лунали, де  цей закон повністю проаналізований.

Можу процитувати одну  фразу з цього  висновку: "Навіть якщо безповоротне позбавлення власності шляхом звернення  у власність  держави  призначається не після засудження, воно може все одно  відповідати статті 1, протоколу 1, якщо цей захід є частиною  політики запобігання злочинності.

Європейський Суд вирішив таким чином щодо заходу із запобігання незаконному використанню у суспільно небезпечний спосіб предметів володіння, законного походження яких  не було  встановлено". 

Я звертаюсь до головуючого і до своїх колег, і дайте мені ще 30 секунд. Колега Кожем'якін говорив про 4057. По Регламенту поправки вже  закінчено прийняття, там їх є більше 200.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, 30 секунд дайте.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Але нам треба гармонізувати, дійсно, тому що тут дуже багато  таких толкових зауважень з цим висновком Ради Європи. І я просив би почати робочий день не з звинувачень, а почати з того, що відправити цей закон на повторне друге читання по скороченій процедурі.

Ми створили робочу групу спільну, ми оці всі зауваження до закону включимо в текст закону. І це дасть можливість: а) поставити крапку з точки зору цієї демагогії: відповідає чи не відповідає? Відповідає, чорним по білому. Але є зауваження.

 

ПАРУБІЙ А.В.  10 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Пане Андрію, це дуже резонансна подія, щоб ми завтра не блокували парламент, можна я закінчу, тому що люди хочуть розібратися, що ж відбувається.

Так от, я дуже хочу, давайте почнемо робочий день з того, що дамо можливість вирішити це нагальне питання для нашої держави.

Друге питання. Ми повністю заблокували закупівлі для армії, інформую всіх. У нас з сьогоднішнього дня армія не може нічого закупити, тому що ми прийняли закон про публічні закупівлі, де передбачили спеціальний закон для армії – і ми його не прийняли. З сьогоднішнього дня армія починає брати пальне з НЗ, і там його не дуже багато.

Є закон 4288, там є дуже багато проблем. Але давайте його приймемо завтра в першому читанні по скороченій процедурі. І давайте доопрацюємо до другого. Колеги, там є корупційні ризики, ми їх проаналізували і ми чітко виписали свою позицію. Я прошу підтримки цих двох тез. Інакше всі ці слова про захист пенсіонерів, корів  та всього іншого – це не більше чим демагогія. Дякую за увагу.

Я прошу почати завтра роботу з 4288.

 

ЛЯШКО О.В. Сергій, а ми що, не підтримуємо закон? Причому тут корова? (Сміх).

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, ми на Погоджувальній раді.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Як причому? Добре. Корови знімаються. Я прошу вибачення.

 

ПАРУБІЙ А.В. Висловлюємо пропозиції. Термін розгляду поправок до даного законопроекту є вичерпаний, я думаю, що ми найближчим часом зможемо поставити його в порядок денний, цей законопроект.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Нам треба його повернути на доопрацювання до другого читання, 4288.

 

ПАРУБІЙ А.В. Ви вирішимо у робочому порядку з комітетом, яким шляхом ми підемо, щоб швидше цей законопроект був прийнятий і кошти могли піти на армію, і кошти могли піти на національну безпеку і оборону.

Будь ласка, Олександр Георгійович Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановні колеги, шановний головуючий, мені здається, формуючи і обговорюючи порядок денний на наступний тиждень, ми з вами пропустили одну надзвичайно важливу деталь. Тому що коли Прем'єр-міністр і уряд ідуть у відставку, то відповідно до нашого українського законодавства значна частина законопроектів, яка була внесена урядом і знаходиться в парламенті, повинна бути відкликана і проголосована, або відповідним чином новим складом уряду. Тому, обговорюючи порядок денний, я би хотів, щоб ми цю позицію враховували.

Тому що, підтримую колегу Соболєва, нам потрібно повертатись на європейський курс реформ, швидко приймати і вирішувати законодавчі наші зобов'язання перед європейськими нашими партнерами.

В цій частині хотів би подякувати і попросити підтримки, тому що завтра буде законопроект дуже важливий, який входить в частину наших зобов'язань по макрофінансовій підтримці України з боку Світового банку,  це проект Закону про незалежного регулятора, і я просив би фракції його підтримати.

Я хотів би також наголосити на тому, щоби ми включили в порядок денний дуже важливий законопроект 4196 – це про ринок еклектичної енергії, який також є дуже важливим стосовно виконання наших стратегічних обов'язків перед Європейським Союзом. І від імені комітету хочу попросити включити в порядок денний законопроект 2309 (автор – Ігор Насалик), який має відношення до проблем розкрадання природного газу в Україні, проблема дуже серйозна.

І також хочу проінформувати, що посли країн G7 звернулись до Голови Верховної Ради з проханням підтримати і розглянути законопроекти 2360а і 2290 в частині атомної енергетичної безпеки України. Тим більше, що 30 років Чорнобильській трагедії, я просив би головуючого і всіх нас включити його в порядок денний.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги, хочу поінформувати, що в четвер-п'ятницю Комітет з прав людини провів розширене виїзне засідання в Донецькій області, відвідали місто Мар'янка, контрольні пункти в Мар'янці і Новотроїцькому. Також було проведене відвідання місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. І саме засідання – в місті Краматорськ.

Хочу узагальнити наші спостереження від спілкування з громадянами України, що це є два паралельних світи: що відбувається тут в Києві і що відбувається там – має дуже мало подібного.

На жаль, також колегам, які говорили про реформаторські успіхи уряду, що відходить, хотів би звернути увагу, що у нас вже як три місяці діє новий Закон про гарантії прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Але за ці три місяці Кабінет Міністрів не спромігся привести у відповідність свої нормативно-правові акти з цим законом.

У нас вже більше року як не створено, і що є протизаконно, єдину інформаційну базу щодо внутрішньо переміщених осіб, що створило підґрунтя для зловживань службами, які зараз необґрунтовано, на підставі непублічних розпоряджень Міністерства соціальної політики, припиняють дії посвідчень внутрішньо переміщених осіб і, як наслідок, виплати пенсій, інших соціальних виплат. Ця ситуація є неприпустима.

Я хочу звернутися до колег з пропозицією приєднатися від всіх фракцій до моніторингової групи щодо дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, яка зараз створюється, після розширеного засідання Кабінету Міністрів. Я сподіваюся також, що в складі Кабінету Міністрів буде відповідно створений центральний орган виконавчої влади, який буде реалізовувати політику щодо внутрішньо переміщених осіб.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Галасюк Віктор Валерійович.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Поки ми не почнемо системно займатися економікою, то жодні зміни облич чи прізвищ в Кабінеті Міністрів ні до чого не призведуть. Країна буде продовжувати скочуватись в прірву, як це відбувається сьогодні.

Я проілюструю декілька прикладів. На сьогодні тільки у нашого Комітету з питань промполітики і підприємництва 20 законопроектів, які готові до розгляду, які не приймаються парламентом. А це такі потужні системні закони, ви подивіться – завтра День космічної індустрії, у нас "Південмаш" на межі зупинки. 4130 – законопроект, який маємо негайно прийняти і реструктуризувати заборгованість "Південмашу".

Законопроект про установу бізнес-омбудсмена, 4199, для того щоб захищати малого і середнього підприємця від свавілля чиновників, від свавілля силових структур.

Законопроект 3153 – про мораторій на перевірки до кінця року. Це переважно весь малий і середній бізнес відчує на собі це тимчасове хоча би полегшення, поки буде корумпована та система – реформована нарешті система перевірок.

Це законопроект про спеціальні режими інвест-діяльності, 3544, для того щоби відновлювати сьогодні ті промислові виробництва, які потерпають від існуючого агресивного бізнес-клімату.

Це галузеві законопроекти такі, як 3035 – про старательську діяльність, які дозволять легалізувати значну частину економіки і так далі. Цей перелік можна продовжувати.

Так це тільки у нашого комітету 20 законопроектів. Чи не настав час проводити позачергові засідання Верховної Ради, присвячені економічній тематиці?! Адже це є питання національної безпеки! Я ще раз наголошую,  питання робочих місць, інвестицій, відродження виробництва – це сьогодні є питання національної безпеки України.

Тому я прошу належним чином ставитися до цих питань. Якщо вони не вміщаються при розгляді в нормальному режимі, давайте проводити позачергові засідання, робити робочу п'ятницю в парламенті так, як на всіх заводах, в лікарнях, в школах, в інших установах. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я з вашого дозволу, репліку.

Давайте ми навчимося працювати в пленарні засідання і збирати достатню кількість депутатів. На жаль, у нас величезна є катастрофа з тим, що нам важко зібрати депутатів в робочі дні, а в позапланові, позачергові сесії – я думаю, ви розумієте, про що я говорю – буде ще важче зібрати.

Давайте ми вирішимо цю базову проблему, щоб кожен робочий день Верховної Ради був робочим. Я впевнений, якщо ми її вирішимо, величезна кількість законів, в тому числі і ті, які ви називали, ми зможемо приймати швидко і ефективно. Це завдання не тільки до вас, це до всіх тут, які присутні: і до комітетів, і до фракцій. Якщо ми зробимо кожен день робочим, ми зможемо ті всі закони, які обговорюються на Погоджувальній раді, швидко і ефективно розглядати. Дякую вам.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний головуючий, шановні колеги народні депутати, від імені Комітету з питань транспорту прошу включити три важливих законопроекти в порядок цього пленарного тижня. Це закон 2475а, а також закон 2713 та 2712 – це три важливих законопроекти щодо розвитку внутрішнього водного транспорту в нашій державі. Прийняття цих законопроектів дасть можливість збільшити внутрішньо водні перевезення, що зніме болючу проблему щодо наших автомобільних шляхів, тому що великі вантажі, можливо, перейдуть на водний транспорт, на каботажні перевезення.

Прошу звернути на це увагу і закликаю усіх представників фракцій підтримати ці законопроекти в першому читанні та в цілому. Дякую за увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Будь ласка, Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний головуючий, шановні колеги, 6 квітня цього року в парламентській залі були проведені парламентські слухання на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України". На цих слуханнях були присутні більше 500 осіб. Це були представники місцевого самоврядування, це були представники сфери туризму, це були народні депутати. Знаєте, була дуже цікава дискусія і дуже було багато пропозицій. І я впевнений, що новий уряд буде цій сфері дуже багато приділяти уваги і зробить цю сферу прибутковою в економічному плані. Це по-перше.

По-друге, я хотів би до порядку денному на цьому тижні поставити законопроекти 2305а та 2305а-1. Цими законопроектами пропонується відновити право на пільгову оплату комунальних послуг всім багатодітним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу, незалежно від рівня доходів. Ці законопроекти 30 березня були вже обговорені в сесійній залі, але, на жаль, у нас не досить було голосів, як це завжди буває. Ми тільки що казали про це. Тому прошу їх, якщо можливо, поставити трішки раніше, для того щоб сесійна зала проголосувала.

І прошу до порядку денного поставити законопроекти, які пройшли наш комітет. Це 4073, 4073-1, 4073-2 і 4073-3, якими пропонується відновити гарантований розмір допомоги на дітей одиноким матерям і вдовам та гарантований розмір допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Дуже прошу це зробити. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Рибалка Сергій Вікторович, будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане головуючий! Шановні колеги! Від імені Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності хочу подякувати за те, що на минулому пленарному тижні нарешті ми  розглянули пакет документів щодо реформування фінансового сектору, у тому числі прийнято за основу 5 важливих законопроектів. Для їх доопрацювання до другого читання ми створили робочі групи та закликаємо усіх зацікавлених осіб взяти участь у цій роботі.

Цього тижня ми обов'язково  повинні встигнути  розглянути проблему валютних позичальників, яку кілька років не можуть розглянути парламенти  уже двох скликань. Тобто прошу включити до порядку денного  законопроект 4004 та 4004-1.

Інше вкрай важливе питання. Дивним чином Національний банк, уряд та Київська адміністрація підвели до краху банк "Хрещатик", який  входив до двадцятки найбільших банків України.

За останні два роки накопичилось надто багато інших запитань до дій Нацбанку. З вересня не працює важливий конституційний орган – це рада НБУ, який має затверджувати основні засади грошово-кредитної політики і контролювати дії правління регулятора. Наш комітет ще у листопаді провів публічний конкурс та за його результатами рекомендує парламенту відповідні кандидатури. Також закликаємо поставити це питання "про реформування ради НБУ" до порядку денного цього тижня.

За останні півтора року Україна втратила сім десятків банків, сотні тисяч людей та підприємств втратили свої кошти. Перерозподіляються великі масиви власності, але й досі за масштабні зловживання ніхто не покараний. Тому досягнуто домовленість щодо проведення спільного засідання двох комітетів  парламенту – з питань фінансів та антикорупційного комітету – для публічного обговорення цих питань.

Запрошую всіх зацікавлених народних депутатів взяти в ньому участь. Час та місце повідомимо додатково. Дякую за увагу. 

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Олександр Третьяков, будь ласка.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Добрый день! Хочу  поддержать своего коллегу Александра Домбровского в части того, о чем он говорил, что по законодательству все акты Кабинета Министров, который идет в отставку, должны быть отозваны и заново далее рассмотрены на новом Кабинете Министров, который может затянуть рассмотрение данного законопроекта на очень долго.

В связи с этим прошу поставить на повестку дня правительственный законопроект 2322. Смысл законопроекта – это усиление социальной защиты людей с инвалидностью в части их трудоустройства. На самом деле это важный законопроект, он идет вместе с законопроектом 2299, который мы рассматривали и будем голосовать во вторник. Это два законопроекта, которые идут в паре, поэтому большая просьба поставить его на этой пленарной неделе, чтобы этот законопроект стал уже собственностью парламента.

Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Южаніна, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, на вівторок включений до порядку денного законопроект 4005, який іде з базовим 4004. Відповідно до висновку ГНЕУ і Міністерства фінансів дана норма вже врегульована, існує в Податковому кодексі стаття, але чомусь винесена в окремий законопроект повторно.

Я хотіла би, якщо є представники уряду, терміново розібратися, тому що немає змісту вносити слово в слово однакову статтю, яка вже існує в діючому Податковому кодексі.

І до другого питання. Хотіла би закликати колег: в нашому комітеті спочатку розібратися щодо роботи офшорних компаній і щодо оподаткування, почути думку фахівців і саме з приводу тієї інформації, яку зараз використовуєте в політичних заявах. По-перше, ми вже говорили, що в нас зараз в діючому Податковому кодексі існує стаття 39, яка врегульовує оподаткування операцій пов'язаних з офшорними компаніями.

Всі інші питання. Хочу, щоб ми зібралися в профільному комітеті, послухали фахівців і прийняли рішення, які зміни ще необхідно вносити в податкове законодавство. Тоді би ваші заяви трошки звузилися і були професійно більш правильними. Закликаю до роботи  в комітеті.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Богомолець Ольга, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, 7 квітня відбувся Всесвітній день здоров'я і, власне, в парламентах практично всіх країн найближчий тиждень завжди розглядаються закони з охорони здоров'я.

Тож я звертаю вашу увагу на те, що 12 квітня, в перший день після Всесвітнього дня охорони здоров'я, в нас на порядку денному стоять 6 законів Комітету з питань охорони здоров'я. Нам обіцяли, власне, день охорони здоров'я, тому що у нас підготовлено 15 законопроектів.

Ще раз хочу наголосити, всі ці законопроекти, більшість з них подані спільно всіма депутатами Комітету з питань охорони здоров'я, які представляють практично всі фракції. Ці закони узгоджені, і я дуже прошу вас завтра бути присутніми всім на цьому засіданні для того, щоб підтримати закони, які дозволять розпочати реформу охорони здоров'я.

І також звертаюся до пана головуючого, все ж таки виконати обіцянку для того, щоб всі наші 15 законів були поставлені до порядку денного на цей робочий тиждень. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Ми домовлялися, пані Ольго.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, нам була обіцянка, але, на жаль, з 15-ти, які нами подані, причому вони подані, їх авторами є депутати з різних фракцій, не тільки "Блоку Петра Порошенка", на жаль,  в програму попали тільки 6.

То ж я прошу знайти можливість і включити їх до порядку денного. Тому що ми чекаємо завжди, коли бюджет є важливішим, коли є вибори в Кривому Розі важливішими.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам, пані Ольго. Я хочу повідомити, що ми домовилися, що один день буде відведений, повністю день, охороні здоров'я, оскільки у нас є велика заборгованість перед цією сферою. Я думаю, що майже всі законопроекти, які пройшли комітет і які є готові до розгляду, в той день будуть поставлені. Це відбудеться в найближчий період, і це наша спільна позиція, усіх голів фракцій.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Олександр Данченко, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний головуючий. Доброго дня, колеги. Ми стоїмо на порозі змін нового Кабінету Міністрів. І хотілося б звернути увагу на те, що основним завданням влади у державі – це є створення сильної, економічно розвинутої держави.

Хто тільки не казав за останні п'ять місяців, хто тільки не піарився на темі вилучення серверів, різних наїздів на ІТ-компанії, на телекомунікаційні компанії.

Хочу звернути вашу увагу, що був розроблений законопроект  за номером 3719 від 24 грудня 2015 року народними депутатами Голубом, Данченком, Семенухою. Цей законопроект забезпечує додаткові гарантії законності при проведенні окремих слідчих дія. Але цей законопроект, незважаючи на його важливість, ніяк не може потрапити до порядку денного.

Шановний пане головуючий, я дуже прошу вас законопроект 3719 поставити в порядок денний.

Друге. На цьому тижні у вівторок стоїть надважливий законопроект  3549-1,-2 – про електронні комунікації. Він розроблявся дуже  фундаментально і є заміною повністю всього ІТ і телекомунікаційного  законодавства, яке не змінювалось останні 12 років. Але цей законопроект не може бути прийнятий без інших законопроектів, які є в змінах до Податкового та Бюджетного кодексу. Крім того, ще є деякі неузгодження по цих законопроектах.

Шановний головуючий, я просив би  перенести розгляд десь тижнів на  два цього законопроекту, щоб вони приймалися разом, тому що так неможливо. Не хочеться завалити дуже гарний законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Так і зробимо, ми це узгодимо, Апарат дасть відповідні доручення.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Сергій Пашинський вже зізнався, що в законопроекті, який називається "закупівлі для  оборони", насправді є  корупціогенні норми. Тепер стало ясно, чому нас всіх переконували голосувати, не читаючи цей законопроект, а потім намагалися паплюжити в соціальних мережах, що ми зупиняємо закупівлі для оборони.

Ми розібралися в цьому законопроекті, туди встромлена стара корупціогенна ідея – робити закупівлі для Державної служби охорони без тендерів. Такий законопроект був визнаний корупціогенним, він не був ухвалений Верховною Радою, тепер його намагаються запхнути  в цей  закон з такою важливою і доброю  назвою "закупівлі для оборони".

Я прошу автора Андрія Іванчука викреслити цю норму, і тоді, безумовно, всі інші ідеї, які стосуються, власне, оборони, пройдуть через  парламент.

Ще в мене інформація для Першого віце-спікера. Ви не повірите, але я не можу зареєструвати законопроект про обрання нового Генерального прокурора за конкурсом. Вперше  цей законопроект  був зареєстрований  рік тому. Ми узагальнили досвід всіх конкурсів, що були цього року, подали новий законопроект, старий відкликавши. І "темні" люди з секретаріату Володимира Гройсмана розповідають, що так не можна, звертаються до трьох комітетів, включно з Комітетом з забезпечення правоохоронної діяльності, щоб вони дали висновки, чи мають вони право реєструвати такий законопроект?

Я думаю, що це дуже погана традиція. Я прошу вас передати спікеру, що це для нього завдання: розібратися, як може бути так, щоби законопроект народних депутатів не реєструвався в Верховній Раді?

І, звісно, дуже важливо, щоб ця ідея була втілена. Якщо ми оберемо нового Генерального прокурора через конкурс, тоді і уряд і Президент будуть працювати інакше.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Які, ви сказали, люди не реєструють?

 

СОБОЛЄВ Є.В. Про обрання Генерального прокурора за конкурсної процедури.

 

ПАРУБІЙ А.В. Якось людей назвали: "темними" чи що? У нас всі "світлі" люди.

Зараз, секундочку. Було згадано Іванчука прізвище. Тому на коротку репліку дам йому. А потім, пані Лілія, передам вам.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАРУБІЙ А.В. А було ваше право. Ви просто правом не скористались.

 

ІВАНЧУК А.В. Пане Єгоре, я скажу вам так. Що, коли формувався перелік підприємств, які підпадають під норму дії цього законопроекту, ми звернулися в Міністерство оборони з офіційним запитом: які державні установи приймають участь в антитерористичній операції? Спецпідрозділ якийсь "Булат" є в Державній службі охорони, якийсь снайперський, це все, і вони воюють в зоні АТО. І тому вони як Управління державної охорони попали під норму дії цього закону. Якщо ви хочете.

 

(Загальна дискусія).

 

ІВАНЧУК А.В. Да. Якщо ви хочете, ми можемо подискутувати професійно, не в такому форматі.

Дякую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Йдеться про все управління, а не тільки про спецпідрозділ.

 

ІВАНЧУК А.В. І так само і в Мінобороні – не всі воюють в зоні АТО. Є у Львівській області, які працюють в цивільних умовах. Але ми не можемо вичленити.

У цьому законі я написав таку норму, що він буде діяти тільки тоді, коли в країні біда: антитерористична операція, воєнний стан чи надзвичайна ситуація. Якщо у нас цей стан закінчується, закон перестає діяти і всі працюють на загальних підставах. Якщо через рік, через два, через десять, не дай Бог, знову у нас в Україні буде біда, цей закон знову запрацює і дасть їм можливість…

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Як тільки дамо законодавче визначення терміну "біда" і будемо зразу працювать.

Лілія Гриневич, будь ласка.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, у мене є прохання з приводу двох дуже важливих законів.

Перший стосується внесення змін до умов прийому до вищих навчальних закладів. Тому він чекати не може. І я прошу розглянути його у четвер, номер 4350, проект Закону щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції. Тобто нам важливо там забрати певні бар'єри для того, щоб ці діти могли вступати в нас, на території України, до вищих навчальних закладів. Отже це один закон.

І другий, який стосується багатостраждальної професійно-технічної освіти. У нас на четвер стоїть якраз подолання вето Президента по цих двох законопроектах. Але у мене є прохання розглядати це подолання вето ще в пакеті з одним законопроектом за номером 4365.

Якщо ми не подолаємо вето, нам треба зупинити норму Закону про державний бюджет про передання цих професійно-технічних закладів на цей, невластивий, рівень управління тимчасовий, який є. І тому є законопроект, номер 4365, про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2016 рік" (щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність). Він для нас буде зразу дуже актуальний, як тільки ми не подолаємо вето.

Якщо ми вето подолаємо, тоді цей закон можна буде не розглядати. Я дуже прошу поставити його до порядку денного саме одразу після подолання вето. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Вивчимо це питання, з Апаратом ми розберемося. І я думаю, що ми врахуємо вашу пропозицію.

Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Шановні колеги, по-перше, від імені Комітету з питань євроінтеграції я хочу поінформувати вас, що ми зустрінемося з керівництвом Міністерства закордонних справ на нашому найближчому засіданні для того, щоб проаналізувати наслідки референдуму в Нідерландах. І при тому ми хочемо подякувати всім тим громадським активістам, а також колегам, які доєдналися до роботи в кампанії "ТАК" задля того, щоб Україна отримала там підтримку.

Хочу зазначити, що для всіх тих, хто відслідковував ситуацію в Нідерландах, це голосування не стало несподіваним, також як і результати. А одним із, до речі, пунктів, яким користувалися в кампанії "проти" наші опоненти, було і дуже багато роликів відео з Верховної Ради України, де депутати б'ються, де депутати бігають і голосують одне за одного або не ходять на роботу.

Тому я хочу закликати своїх колег також доєднатися до тієї кампанії "Так, за Україну!", щоби ми ніколи більше самі не давали підстав зневажати нашу Україну. Це перше.

А тепер, повертаючись до порядку денного, ми все-таки наполегливо просимо поставити до порядку денного законопроект  2046а – це зміни до Регламенту, які дозволять нам перевіряти всі обов'язково  закони на предмет їх відповідності до європейських стандартів. Тому що ми дуже часто робимо подвійну роботу, коли вставляємо до порядку денного ці законопроекти, які мають негативний висновок.

От і цього тижня вчергове ставиться Закон про електронні, наприклад, комунікації, який має висновок, що він не відповідає відповідним директивам Європейського Союзу і це неправильно робити. Але наш Регламент сьогодні  не дозволяє  нам  вилучати з порядку денного  будь-які законопроекти, які не відповідають директивам.

Просимо ще раз все-таки, і це відповідає рекомендаціям Місії Кокса, змінити  Регламент і для цього проголосувати законопроект 2046а.

Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Андрій Павелко, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Уважаемый председатель! Бюджетный комитет поддерживает ту философию, которую высказала Лилия Михайловна Гриневич по законопроекту  4365. Потому что там действительно сразу, если  не проходят два вопроса в повторном рассмотрении по ПТУ, там выходит вопрос по имуществу, которое необходимо решать комплексно.

Так что, если можно,  также присоединяемся и благодарим, что все вопросы, на которых настаивал бюджетный комитет, были включены  в повестку  дня.

Спасибо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Тарас Кутовий, будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую, пане  головуючий, що ми будемо голосувати за включення  до порядку денного законопроекту 3455 – це щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контрою за використанням і охороною земель. Так само законопроект 4356 – це щодо, так само, охорони навколишнього природнього середовища в частині  дотримання земельного законодавства.

Крім того, від комітету хотів би вас попросити включити до порядку денного законопроекти: за номерами 2150а – це щодо побічних продуктів тваринного походження, що не призначені для споживання людиною; законопроект 1108 – це щодо запобігання тіньової торгівлі землями сільськогосподарського призначення; законопроект 1659 – це щодо удосконалення механізму контролю держави за збереженням родючості ґрунтів; а також законопроекти 2842, 2920 і законопроект 3750. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую.

Одна хвилина Дерев'янко.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний головуючий, шановні колеги, перш за все, я хотів би подякувати президії і голові комітету Кутовому за те, що законопроект 4355 включено в порядок денний – це є результат робочої групи по 3510 і 3510-1 "землі поза межами населених пунктів". І прошу підтримки в парламенті на цьому тижні, тому що об'єднані територіальні громади і всі наші органи місцевого самоврядування чекають цього рішення.

Друге. Хотів би звернутися до фракції, де формують коаліцію, і звернути увагу на те, що після Революції Гідності до цього часу не приведено Регламент у відповідність вимогам Конституції щодо порядку утворення діяльності і припинення діяльності коаліції.

Відповідний законопроект 4331 був мною внесений в парламент. І я прошу включити його до порядку денного. Тому що ми сформували вже одну коаліцію – вона вже припинила свою діяльність. Зараз формуємо нову коаліцію – і відповідно ми не маємо законопроекту внесення змін до Регламенту, а це є вимога пряма Конституції. І тому прошу включити до порядку денного цей законопроект.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую. Справді питання формування коаліції не є на сьогодні законодавчо впорядковано, і я повністю згоден з тим, що його законодавчо впорядкувати необхідно.

Але, тим не менш, я хотів би по темі коаліції сказати, що цей тиждень в питанні формування коаліції буде визначальним: вдасться чи не вдасться це зробити? І ми можемо увійти в ситуацію, яку не мали, до речі, 25 років, яку не мали взагалі у модерній українській державності, коли ми будемо мати проукраїнську, проєвропейську владу і проукраїнську, проєвропейську опозицію. Такого, товариство, не було! На жаль, 25 років ми жили в парадигмі, коли між нами йшла не політична дискусія, а глибока, світоглядна, цивілізаційна дискусія. Коли були сили проросійські, коли проукраїнські, проєвропейські були сили.

І у нас залишилася система взаємовідносин між владою і опозицією тоді, коли йшла війна інколи на знищення! А чому? Тому що йшлося про фундаментальні питання існування держави і про фундаментальні питання розвитку держави.

Ми вперше входимо в систему, коли, як всі цивілізовані країни, ми будемо мати і владу, і опозицію, які стоять на однакових позиціях із найважливіших для держави питань.

До речі, хто з вас пам'ятає, напевно з 90-х років, всі ми мріяли, щоб так було у нас, як в Прибалтиці, як в Польщі, як в усіх країнах, коли ми будемо дискутувати по податках, але в питаннях розвитку зовнішньополітичного ми будемо стояти спільно.

Я до чого це говорю? Я хотів би, щоб ми, перейшовши в нові умови українського парламентаризму і української держави, щоб ми разом з тим не зберегли старі правила "війни на знищення", які збереглися з старої системи координат.

Я хочу сказати вам одну річ, на жаль, немає Сергія Власенка. Я не вважаю цілковито коректним, коли ми наших побратимів, з якими ми працювали і працюємо в коаліції, називали "тушками". Ми знаємо, що таке "тушки", Андрію. Ми знаємо, що таке "тушки", коли виривали людей, власне, зовсім з іншої системи цінностей, коли силою їх переводили, підкупом в зовсім в інший табір – цивілізаційно і цінністно зовсім в інший табір.

(Шум у залі)

Були й ініціативні, різні були. Андрію, вони і були "тушками" – це були люди, які ні честі, ні гідності, ніяких цінностей не мали.

Так, зараз ми той термін вживаємо до людей, які були і є нашими колегами по коаліції, які пройшли Майдан, які пройшли АТО. Я лишень говорю до того,  я ще раз говорю, щоб ми старі правила взаємознищення не перенесли в нову систему цінностей, не знищуючи один одного, товариство! Тому що перед нами стоять найбільші виклики, які стояли перед нашою державою за останні сто років!

Хочу ще сказати, вчора Прем'єр-міністр України зробив гідний вчинок. Гідний вчинок теж є досить новий в нашій історії. Давайте і ми поводитися гідно. І цей тиждень, який буде перед нами, це буде тиждень не тільки питань порядку денного – це буде тиждень, коли, можливо, вперше ми продемонструємо здатність долати кризу без перевиборів; коли ми продемонструємо здатність, не входячи в турбулентність, змінювати владу в нашій державі.

Це покаже всьому світові, що Україна стала сучасною і демократичною, і цивілізованою державою. Давайте пройдемо гідно той шлях, давайте пройдемо гідно цей період.

Дякую вам за увагу. До завтра.