Погоджувальна рада

Опубліковано 01. 02. 2016

 

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

1 лютого 2016 року

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГРОЙСМАН В.Б. Добрий ранок, шановні колеги! Розпочинаємо засідання Погоджувальної ради. Маємо пленарний тиждень, і завтра буде останній день третьої сесії, яка була, можливо, дуже неспокійна, але в гарячих дискусіях у Верховній Раді України вдавалось приймати рішення необхідні.

Хочу підкреслити, що нам важливо продовжувати конструктивно нашу взаємодію, приймати відповідні закони. Ми ухвалили 267 законодавчих актів  за цей період, розпочали більш системно підходити до формування порядку денного, визначення тематичних днів. Всі питання потрібно підсилювати щодо системності нашої взаємодії. Також ми проводимо зараз і технічну модернізацію, переоснащення Верховної Ради України, для того щоб бути більш прозорими і публічними.

В кінці цього місяці - на початку наступного місяця ми з вами спільно презентуємо той план дій, який дозволить змінювати систему роботи Верховної Ради за кращими європейськими зразками. Тому переконаний в тому, що четверта сесія має бути не менш продуктивною. І у нас є надзвичайно багато завдань, які ми маємо виконати під час четвертої сесії.

На наступний пленарний тиждень за поданнями комітетів сформовано порядок денний на ваш розгляд. Я очікую, що зараз ми отримаємо зворотній зв'язок, ми його опублікували в п'ятницю.

Хотів би звернути вашу увагу на те, що завтра ми відкриємо нову  сесію після завершення третьої сесії, і теж сформований порядок денний сесії. І я би запропонував, щоби все те, що було зареєстровано, ми автоматично включили в порядок денний наступної нової сесії. Там також є додаток, де за поданням комітетів і авторів законів є необхідність відкликати закони, тому що вони втратили свою актуальність. Але я би хотів зазначити, що ми це рішення можемо розглянути і ухвалити. І автори законів, якщо вони будуть вважати, що вони мають бути включені в порядок денний сесії, то протягом там завтрашнього і наступного дня вони можуть письмово поінформувати Апарат парламенту, і тоді той чи інший закон  залишиться. Але ті, які неактуальні, ми пропонуємо вилучити з порядку денного.

Також хотів би зазначити, що будемо формувати в подальшому тематичні дні, і вважаю, що на наступному тижні маємо обов'язково провести день економіки і економічного розвитку. І я би просив комітет і уряд безпосередньо спільно з комітетами підготувати порядок денний такий, щоб це були якісні рішення, а не формальні, тому що питання розвитку  економіки (я думаю, що всі свідомі того) є номер один сьогодні і створення робочих  місць.

Наступне питання. Шановні колеги, ми маємо ухвалити з вами решту законів і неузгоджень, які були виявлені щодо безвізового пакету. І я пропоную, щоб ми це зробили на наступний пленарний тиждень, тобто другий  пленарний тиждень лютого. А для цього, знову ж таки, звертаюсь до  уряду, до Міністерства юстиції, до профільних комітетів, до відання яких належить це питання, щоби на наступний пленарний тиждень ми винесли пакет "безвіза" і його проголосували. Тому, будь ласка, це - план дій. Я просив, у нас є два тижні для цього, щоб у нас не було того, що на наступному  тижні буде  внесено "з коліс" той чи інший закон. Ці питання ми маємо залишити в минулому. Тому, будь ласка, я просив би, щоб ми до цього  підійшли відповідально.

І, нарешті, звіт уряду. Це теж буде другий пленарний тиждень - так, як було узгоджено в коаліції і мене поінформовано: на другий пленарний тиждень лютого місяця. Тому прошу уряд заздалегідь направити свій звіт в комітети і фракції, для того щоб його можливо було попередньо розглянути перед тим, як він відбудеться в сесійні залі Верховної Ради України.

Шановні колеги, розпочинаємо нашу  роботу. Запрошую до слова Юрія Віталійовича Луценка, "Блок Петра Порошенка".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Добрий день, шановні колеги! Ми пам'ятаємо про те, що завтра останній день роботи поточної сесії. І наша фракція пропонує  сконцентрувати першу половину дня, коли вона має бути завершеною, на ключових питаннях, які важливі для країни, а не загальні питання поточного порядку.

Перше. Ми вважаємо, що треба внести питання першого голосування по зміні Конституції в частині судової реформи. Наскільки ми розуміємо, Конституційний Суд може дати цю відповідь вже до завтра. І важливо зекономити для початку реформи щонайменше три місяці з тим, щоби практично переатестація суддів почалася не наступного року, а 1 вересня цього року. Це перше питання, на якому ми наполягаємо.

Друге. Ми вважаємо, що необхідно проголосувати за Закон про заочне правосуддя, бо це питання, яке чекає все суспільство: коли почнеться судовий розгляд звинувачення Януковича і його поплічників. Для того щоб воно відбулося, нам необхідно відкоригувати закон, аби політична доцільність або політична заангажованість Інтерполу не заважала суверенному українському народу отримати справедливий судовий вирок.

Третє питання також пов'язане, ну, схоже, це Закон про спецконфіскацію. Як відомо, 1 мільярд 200 знаходиться на рахунках "Ощадбанку", заарештовано від награбованого Януковичем. І ми впевнені, що необхідно, все ж таки, прийняти Закон про спецконфіскацію у осіб, котрі підозрюються у створенні злочинної організації по статті 255, що достатньо точно обмежить коло у подальшому прийняття таких рішень. І, зрештою, залучити ці кошти до Державного бюджету, які, згідно нашого з вами рішення, підуть на розбудову українських Збройних Сил.

Третє питання – це питання Закону 3700, який уже декілька разів розглядався у Верховній Раді. Але наскільки я знаю позицію колег - керівників фракцій коаліції, вони, як і ми, наполягають на тому, щоб він був, все ж таки, прийнятий.

Також ми пропонуємо внести питання судового збору, бо прийняте нами рішення зробило недоступним судочинство для багатьох верств населення. І тому треба відкоригувати це питання, воно, дійсно, соціально дуже важливе.

І останнє, що я хотів би запропонувати, це питання створення Тимчасової слідчої комісії з питань політичної корупції по оприлюдненим Генеральною прокуратурою України матеріалам підкупу певних народних депутатів. Більшість фракцій здали свої пропозиції до складу ТСК. Таким чином, скажімо в четвер, ми можемо проголосувати. Це не стосується вівторка. Але я дуже хотів би звернутися, Володимир Борисович, при всій повазі до Закону про Державний прапор, про слухання по фізичній культурі тощо, сесію у вівторок в першій половині дня завершити оцим блоком ударних, резонансних питань, які нас потребують. Чому? У нас буде концентрація депутатів. Я думаю, у колег по фракціям – також. Ми маємо, не відтягуючи до четверга, прийняти це рішення вже на закінченні цієї сесії. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Хочу підкреслити, що порядок денний, пропозиції до нього були в п'ятницю оприлюднені, за поданням комітетів. Остаточне рішення приймають керівники  фракцій. Тому я повністю підтримую пропозицію на те, щоби сформувати той перелік законів, який може бути ухвалений. Дякую, Юрій Віталійович.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

БУРБАК М.Ю. Доброго дня, колеги! Хотів поінформувати колег, що в п'ятницю відбулося перше засідання робочої групи з підготовки додатку до Коаліційної угоди. Звертаюсь до своїх колег по найбільшій фракції коаліції уважніше, відповідальніше ставитися до свого представництва в робочій групі. До вівторка група очікує звіту від комітетів Верховної Ради на рахунок виконання ними Коаліційної угоди, щоб проаналізувати роботу комітетів з виконання угоди.

Сьогодні уряд передав звіт до Верховної Ради згідно Регламенту, і депутати зможуть з ним ознайомитися. Зауважу, що, не зважаючи на те, що звіт уряду був лише місяць тому, уряд готовий знову відзвітувати. Пропонуємо запросити кожного міністра для звіту чи в комітетах, чи в парламентській залі, давайте визначатися, може і там, і там.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Це визначено Регламентом. Закон про Регламент давно визначив це.

 

БУРБАК М.Ю. Підкреслюю, що після звіту ми повинні нарешті дописати додаток до угоди, який повинен стати документом, де буде чітко прописано послідовність кроків та графік виконання Коаліційної угоди. І це буде обов'язковим для виконання фракціями, депутатами, комітетами Верховної Ради, а також для міністрів коаліційного уряду.

Усі фракції коаліції повинні усвідомити, що ми несемо спільну відповідальність за країну, і в першу чергу це відповідальність Президента і Прем'єра та їхніх фракцій. Програма дій уряду була побудована на основі Коаліційної угоди і чітко виконувалася коаліційним урядом. Але зараз політичні інтереси і боротьба за владу в деяких фракціях коаліції переважає над інтересами країни. Торги за портфелі і шантаж про вихід з коаліції неприйнятні. Вихід з коаліції є і юридичний, і є фактичний. Наголошу: якщо фракція не голосує за Державний бюджет два роки поспіль або не голосує закони, які є в Коаліційній угоді, це значить, що фракція не в коаліції, а в опозиції до коаліції. Тому, колеги, час вам визначитися, на якому боці ви є. Давайте менше розводити балаканини про відставку. Хочу нагадати колегам чинну норму: будь ласка, збирайте 150 підписів, знаходьте 226 голосів за відставку уряду в сесійній залі – і голосуйте. Не треба нікого лякати, за крісла ніхто не тримається. Голосуйте. Якщо буде підтримано залом, беріть відповідальність за країну на себе. А якщо не знаходите, будь ласка, давайте працювати плідно в коаліції.

Наостанок. Ми пропонуємо фракціям обговорити кадрові призначення і запропонувати Прем'єру по три кандидатури на кожну посаду, щоб було призначено кращого. І пропонуємо фракціям визначитися з доповненнями до Коаліційної угоди на цей рік. Чим раніше напишемо, тим більше зробимо. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Максиме Юрійовичу.

Я тільки єдине хочу сказати, що звіту уряду не було, тому так бурхливо колеги народні депутати відреагували. Це була інформація уряду. А зараз ми переходимо до звіту уряду – так, як це передбачає закон. Але згоден з тим, що треба об'єднати зусилля над чітким планом дій з конкретною відповідальністю і термінами. Час на загальні фрази і на будь-які інші загальні рішення, він минув. Тому дуже важливо, що ця робота розпочалася з точки зору оновлення Коаліційної угоди. Але треба, щоб вона мала і дуже швидке своє завершення дуже чітким планом дій.

Будь ласка, Олег Романович Березюк, "Самопоміч". Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні колеги! Минулий тиждень мав дуже добру подію одну: подія, коли Президент України підтримав, підписуючи Закон про Кривий Ріг, рішення коаліції парламенту щодо волевиявлення людей у Кривому Розі. І це добрий знак суспільству від нас всіх. І була сумна подія: подія, коли парламент послабив силу Конституції, внісши зміни до Регламенту щодо розгляду конституційних питань. Це поганий знак, тоді, коли Конституція стає об'єктом маніпуляцій в інтересах тих чи інших політичних груп чи геополітичних питань. Але це є також знак для людей, щоб вони були дуже уважні.

Дискутуючи про те, що робиться в країні, найосновніший документ країни є бюджет країни, шановні колеги депутати. Ми, на превеликий жаль, його так і не бачимо, ми не бачимо рухів Кабінету Міністрів щодо того, як готуються зміни до бюджету. Адже, якщо ми пам'ятаємо, в цю ніч міністр фінансів обіцяла, що цей бюджет буде переглянутий негайно і буде прозоро показано людям, що там робиться і що там не робиться. І цього ми не бачимо. Тому звіт Кабінету Міністрів, якого не було, ми з нетерпінням очікуємо, але цей звіт вже відбувся ганебним прийняттям бюджету.

Наступна річ. Коаліція минулого тижня розпочала, ми вважаємо, плідні переговори щодо долі уряду та Коаліційної угоди. Почну з кращого: Коаліційну угоду не треба переписувати, Коаліційну угоду після року нашої роботи треба ревізувати і подивитися, в чому ми успішні, а в чому ми не успішні, і в додатку викласти абсолютно адресні відповідальності за ті чи інші речі. Наприклад, ми вимагаємо, щоб ми вже цього тижня нарешті проголосували за допрацьований Закон по житлово-комунальних послугах. Це дуже потрібна річ, тому що люди починають працювати по-іншому у зв'язку з децентралізацією.

Наступний дуже важливий момент, уряд мовчить про це і не наполягає. Він знає, уряд, що не працює Закон "Про ринок газу". Він не працює, цей закон. А ми його прийняли вже більше півроку тому. Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України треба негайно прийняти, для того щоб цей закон запрацював. Тому це дуже важливі питання, які сьогодні ми мусимо розглядати.

Щодо самого уряду. Позиція фракції "Самопоміч" є однозначною, уряд потрібно змінювати на чолі з Прем'єр-міністром. І ми пропонуємо коаліції, яка почала свої консультації і дуже продуктивно минулого тижня, надати три пропозиції на посаду керівника Кабінету Міністрів, а потім разом з ним, чи це буде новий-старий, чи це буде новий-новий Прем'єр, визначатися з міністрами. А зараз це латання ні до чого доброго не приведе, крім напруги в суспільстві і невизначеності щодо політичного та економічного розвитку країни. Дякую вам дуже.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Олег Романович.

1581 є на вівторок, по житлово-комунальним послугам. Треба тільки забезпечити його підтримку. Згоден.

Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги! Я хотів би наполягти на тому, що у нас чудова Коаліційна угода, і єдине: її треба виконувати. Бо коли використовують одні статті з Коаліційної угоди, не виконуючи угоду в цілому, це є якраз найбільша вада нинішньої коаліції. І саме тому питання є не в перегляді Коаліційної угоди, а в виконанні Коаліційної угоди. І один з пунктів виконання Коаліційної угоди - це все, що стосується європейської інтеграції, безвізового режиму. Так от, всі ті, а їх треба називати поіменно, хто проголосував за бюджет, так званий бюджет цього року, умисно виключивши статтю про електронне декларування і зриваючи фактично таким чином євроінтеграційні процеси і процеси безвізового режиму, повинні нести персональну відповідальність, включно з Головою уряду, міністром фінансів, які подавали такий проект бюджету, знаючи на що вони йдуть. А тепер зрозуміло, і слідча комісія повинна це встановити: свідомо знали на що вони ідуть. І ті фракції коаліції, які проголосували за це разом з опозицією, чудово розуміли, що вони в такий спосіб зривають євроінтеграцію. Тому це перше, з чого повинна почати роботу Верховна Рада України, проаналізувавши поіменно список тих осіб, які зривають євроінтеграцію.

По законопроектах. Нам байдуже, чи буде поставлено це в перший день роботи цієї сесії, бо у нас немає жодного законопроекту, який вимагав би змін до Конституції, чи це буде поставлено на наступні дні цього робочого тижня. Але, на жаль, із тих законопроектів, які ми вже п'ятий місяць подаємо на розгляд, а це найважливіші законопроекти, які пов'язані із бюджетом держави, із бюджетом родин, із зниженням тарифів, ми бачимо, що відбувається на світових ринках нафти і газу, ці законопроекти свідомо ігноруються. Я хотів би наголосити, що це за законопроекти.

Перші два законопроекти – це 3748-1 і 3754, пов'язані  з оподаткуванням  сільського господарства (автори відповідно - Кириленко, Івченко). Вони чомусь проігноровані і не поставлені.

Наступне - про статус народних депутатів місцевих рад. Це той законопроект, який ухвалений у першому читанні, 3693, чомусь не вноситься на повторний розгляд на друге читання.

Три законопроекти, які пов'язані з необґрунтованим підвищенням газу для населення, це законопроекти 2832, 2835 і 3216, які стосуються використання газу власного видобутку виключно для потреб населення і перегляду тих тарифів, які на сьогоднішній день не відповідають економічно обґрунтованим тарифам.

Наступне. Це питання, які пов'язані безпосередньо з боротьбою з корупцією. Це той законопроект, на який є вето Президента я  хотів би нагадати, 1165. Ми хотіли, щоб він  все-таки був розглянутий у сесійній  залі. І ми б просили підтримати наших колег у двох варіантах: або внести зміни до нього, або, якщо є така можливість, подолати вето Президента, щоб кожен громадянин мав можливість фіксувати всі факти корупції через будь-які можливості зняття  таких фактів  або через відео, аудіозапис і передачу безпосередньо до слідчих прокурорів, а далі – до слідчих суддів.

І останні два законопроекти, це 1098 і законопроект  2597. Перший пов'язаний із Законом, який ми всі обіцяли ухвалити в тому числі безпосередньо в  Коаліційній угоді, про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії. Це законопроект, який у свій час підписувався всіма головами  фракцій  коаліції, і законопроект, який безпосередньо пов'язаний із перевіркою обґрунтованості підвищення тарифів житлово-комунального  господарства. У нас була спеціальна комісія, яка все це встановила, тепер треба  це зробити через відповідний орган Верховної Ради.

Останнє. Ми наполягаємо на тому, щоб врешті-решт було прийнято рішення щодо звернення до Міжнародного кримінального суду щодо  притягнення вищих посадових осіб Російської Федерації, так званих "ЛНР", "ДНР" до кримінальної відповідальності. І таке звернення відкриває такий  шлях.

Останнє - це законопроект 2682, який безпосередньо пов'язаний з незаконним рішенням, яке прямо протирічить в тому числі конституційним положенням про оподаткування пенсій. Цей законопроект знімає це питання, і ми хотіли б, щоб це було внесено на порядок денний. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.

Я хочу підкреслити, що поправка, в тому числі і по електронному декларуванню, має бути вирішена. Я багато разів, з десять напевно, ставив її на голосування на включення до прядку денного для прийняття рішення. Вона не знайшла, на превеликий жаль, підтримки, підтримки… (Шум у залі)   Підтримки в сесійній залі.

Тому я дуже просив би вас, коли в пакеті ми будемо розглядати безвізовий режим, це у нас буде другий пленарний тиждень лютого, щоб всі просто забезпечили голосування за це важливе питання. І все. І немає питань. Все нормально буде.

Прошу, Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А. Дякую.

Шановні колеги, ми проаналізували порядок денний цього пленарного тижня. Вважаємо, що він не відповідає економічним проблемам, які є в країні, тому що практично, за виключенням двох-трьох законів, не має ніякого відношення до економіки. І в нас перед очима повинен стояти негативний приклад роботи попереднього тижня, коли парламент працював з надзвичайно низькою, з нашої точки зору, ефективністю. З 88 законопроектів, які були внесені в парламент, тільки 15 дійшли до прийняття як законів, а саме страшне, що з них тільки 2-3 відповідають тому, що дійсно турбує суспільство.

Тому ми вважаємо пріоритетним на цьому тижні прийняття змін до бюджету. Вже зрозуміло, що інфляція буде не на рівні 12 відсотків, як це було прогнозовано урядом, а відповідним чином бюджет отримає додаткове надходження, і повинні бути ці надходження спрямовані на підтримку індексації зарплат і пенсій. Відповідний законопроект нами зареєстрований. І ми вважаємо, що дуже важливо, щоб всі фракції парламенту підтримали зміни до бюджету, так як це було анонсовано при його прийнятті.

Друге питання. Ми повинні, на наш погляд, виправити помилки, створені при прийнятті Податкового кодексу в частині ліквідації всіх пільг для аграріїв, які є виробниками і працюють на землі, і працюють на виробництві. Те, що зробили досить комфортні умови для зернотрейдерів, це не означає, що підтримали аграрний сектор. Тому наша точка зору, що ми повинні виправити ці помилки в Податковому кодексі.

І третє  питання – це виконання Мінських угод, ініціатива парламенту як законодавчого органу по наближенню миру і стабільності в країні.

Питання відповідальності уряду і його звіту дуже важливе. І ми вважаємо, що тут повинно бути максимально все формалізовано, дотриманий регламент. А саме головне, щоб ми отримали аналітичні довідки по роботі уряду, для того щоб могли це оцінити і прийняти рішення. Ми впевнені, що уряд повинен бути відставлений. Але ми не хочемо повторення чергового шоу, яке ми бачимо кожну п'ятницю, коли звіт урядовців проходить по той схемі, як в дуже відомому анекдоті, що давайте ми перші півроку затягнемо паски, перетерпимо, а на другі півроку вже підуть в лісах гриби і ягоди, якось протримаємось. Тому наша позиція – відставка уряду, наша позиція – максимально дотримання регламенту.

І останнє. Ми вважаємо, що те, що сьогодні оприлюднена інформація з "Washington Post", що наша країна пасе задніх в рейтингу економічної свободи, це дуже тривожна інформація для всіх нас. Це свідчення того, що влада сьогодні не має достатнього контролю, не має законодавчого забезпечення права опозиції. А відповідним чином і правляча коаліція і уряд завели ситуацію з економічними реаліями в тупик. І ми наполягаємо на прийняття Закону про опозицію, який би дав можливість контролювати владу, тим більше, що це нагальна потреба всього суспільства. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко, Радикальна партія.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, наша фракція вважає, що останній день поточної сесії ми маємо присвятити вирішенню проблем, стратегічних проблем нашої країни і питанням економіки, питанням підвищення рівня життя громадян, створення робочих місць, подолання масштабного безробіття, підвищення заробітних плат і  пенсій – це те, що людей цікавить у першу чергу.

Отже, щодо стратегічних питань. Минулого тижня Президент, на жаль, підписав Закон про внесення змін до Регламенту, якими фактично скасовано процедуру, передбачену Конституцією, внесення змін до Конституції України. Я наголошую: українське суспільство повинно чітко усвідомлювати: усі, хто голосував за ці антиконституційні зміни до Регламенту, фактично голосували за визнання особливого статусу для Донбасу і фактично голосували за реалізацію плану Путіна по децентралізації, так званій, а насправді по федералізації країни. Адже якби не були ці ганебні зміни до Регламенту, ми б уже 2-го лютого забули про ці ганебні зміни до Конституції і раніше, ніж через рік, парламент не мав би права до них повернутися.

Ви змінами до Закону про Регламент фактично скасували Конституцію.  І персонально кожен, хто голосував за реалізацію "путінського плану" по  федералізації країни, має нести за це персональну відповідальність перед  виборцями, перед громадянами України.

Наступне. В суботу Конституційний Суд, як завжди, галопом по  Європах, визнав конституційними зміни до Конституції в частині судочинства. І знову нам пропонується завтра їх прийняти.

Я прошу особливо звернути увагу на цей текст. Хто не вміє читати, подивіться  особливу думку судді Конституційного Суду Миколи Мельника, де чітко викладено, що зміни до Конституції в частині судочинства фактично не змінюють судову систему, а перетворюють її в ручне управління нинішньою владою, Президентом, коли Президент отримує повноваження ліквідовувати і створювати суди, переводити суддів. Де реально незалежна судова  система? Її  немає.

І саме тому фракція Радикальної партії запропонувала альтернативний проект змін до Конституції в частині судочинства. Ми  пропонуємо: реальна реформа судів і прокуратури – це їх всіх звільнити. Це вимога суспільства, це потреба часу. Давайте не імітувати реформи, давайте їх реально проводити. Вимагає суспільство радикальної боротьби з корупцією, радикального  звільнення  суддів і прокурорів – давайте виконувати  вимоги суспільства, а не дурите суспільство, імітуєте реформи, яких насправді немає.

І ми отримаємо судову систему, яка й далі залежатиме від влади, яка й далі виконуватиме політичні замовлення. Тільки політичні замовлення раніше виконували банди Януковича, сьогодні – нової  влади. Шестеро суддів Конституційного Суду, які "ґвалтували" у 2010 році Конституцію на догоду Януковичу, вони замість того, щоб сидіти сьогодні в тюрмі, вони продовжують вчиняти, відправляти та зване Конституційне правосуддя. Вони разом із бандою Януковича несуть відповідальність за узурпацію влади, за кровопролиття, за те, що країна дійшла до Майдану.

Чому вони досі сидять працюють? Я питаю: чому досі працює ЦВК? Скільки років ще має працювати ЦВК? У мене питання до представників парламентської більшості. По закону ЦВК має працювати сім років. Вони вже дев'ятий рік працюють. Ви обіцяли до одних виборів, до других, до третіх їх розпустити. Коли ви їх розпустите? Коли ви цього прохіндея, "підрахуя" Охендовського відправите у відставку? Ви дурите народ, коли їх продовжуєте тримати, бо ви їх тримаєте з однією метою: для того щоб вони вам фальсифікували вибори.

У Конституційному Суді ви їх тримаєте, пройдисвітів і шлюх, проституток, які лягають під кожну владу, ви їх тримаєте, щоб вони фальсифікували вам висновки. ЦВК ви тримаєте, щоб вони вам фальсифікували вибори, і всіх інших ви тримаєте, щоб грабували народ. От до  чого ви довели країну - до ручки.

Тому фракція Радикальної партії вимагає завтра прийняття тих рішень, які хоч трохи ослаблять той зашморг на шиї українських громадян, який ви повісили. Зокрема законопроект 3809 - скасування оподаткування пенсій. Припиніть геноцид! Віддайте людям пенсії, які вони заробили. Ми вимагаємо подолання вето на Закон про те, щоб жінки у 55 років мали можливість виходити на пенсію. Ми вимагаємо 3747 завтра розглянути - проведення перерахунку ціни на газ для населення. Чому ціна на газ в усьому світі падає, на нафту падає, а в нас стоїть на місці? І навпаки, ще й ростуть ціни на комуналку.

Ми вимагаємо розгляду завтра негайно закону 2353 - про реструктуризацію боргів фізичних осіб. Минулого тижня, на жаль, парламент не зміг подолати вето Президента на валютні кредити, давайте хоча б зараз вирішимо цю проблему. Чи якщо ми як аксіому сприймаємо, що держава не відповідає за результати діяльності, так для чого тоді нам міністри? Для чого нам...

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, дайте завершити.

 

ЛЯШКО О.В. Для чого нам міністри? Для чого нам депутати? Для чого нам уряд? Для чого нам Президент, якщо держава ні за що не відповідає, якщо вільна рука ринку все врегулює? Ви вже "доврегулювалися" до того, що в мільйони жебраків перетворили українських громадян.

Тому ми пропонуємо рішуче брати віжки у ці руки і направляти їх на правильний шлях: підвищення рівня життя людей, створення робочих місць, підвищення купівельної спроможності населення. Сполучені Штати...

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Олег Валерійович, 30 секунд, завершуйте. Ну, ви ж – такий же, як усі.

 

ЛЯШКО О.В. Дозвольте закінчити! Не обмежуйте право громадян сказати вам правду.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ви ж – такий, як всі колеги. Я ж не обмежую. 30 секунд, будь ласка, і завершуйте. Коректно.

 

ЛЯШКО О.В. Сполучені Штати за підсумками 2015 року демонструють зростання ВВП 2,5 проценти. Чому демонструють це зростання? Тому що 70 відсотків зростання ВВП – це споживчі товари громадян Сполучених Штатів. Через те, що в них є зарплати, пенсії, вони йдуть в магазини, і внаслідок цього зростає ВВП.

Як ми можемо добиватися економічного зростання, коли в нас люди – жебраки, коли їм немає з чим іти в аптеки, в магазини, на базари і в усе інше? Тому ми вимагаємо від парламенту, від уряду, від Президента радикальної зміни економічної політики, яка дасть можливість... Слухайте, дайте закінчити!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я ж вам дав закінчити.

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, дайте закінчити, а не відключайте мікрофон!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Послухайте, п'ять хвилин.

 

ЛЯШКО О.В. Я розумію, що вам неприємно чути те, чим люди живуть.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Мені дуже приємно.

 

ЛЯШКО О.В. Але ви зобов'язані слухати голос народу. Дайте закінчити, включіть мікрофон!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Олег Валерійович, дивіться, можна хвилину? Я зараз включу. Одну хвилину, одну хвилину. Дивіться, голос народу – це в тому числі і ваші колеги по фракціям.

 

ЛЯШКО О.В. З повагою ставимося.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ми визначили: 5 хвилин для всіх. Ви взяли вже 7. Завершуйте, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Завершую, Володимиру Борисовичу. Дайте закінчити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Закінчуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Я розумію, що вам не подобається чути правду.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Мені подобається те, що ви говорите.

 

ЛЯШКО О.В. Подобається – значить, слухайте!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я вже 20 років це слухаю від вас.

 

ЛЯШКО О.В. Так от, я кажу: 20 років  ви слухаєте, а от шкода, що ви слухаєте і нічого не робите для того, щоб змінити країну! Не я при Януковичі ордена отримував, а я боровся з бандою Януковича, тому беріть і слухайте!  

Так от, правда (відключайте мікрофон чи не відключайте) полягає в тому, що довели країну до ручки, що імітуєте реформи, що на біле кажете "чорне" і з людей, які йдуть проти вашої ганебної політики, намагаєтесь зробити дураків.

Ми вимагаємо від вас, оскільки ми за стабільність в країні, за те, щоб спокій був, за те, щоб консолідація була… Нещодавно Крути відзначали, 98-у річницю бою під Крутами. Чому нікого з вас там не було? Чому ніхто з вас не поїхав не вклонився пам'яті героїв? Хоча це надзвичайно важлива дата, яка показує, що насправді губить нас не стільки зовнішня агресія, як внутрішні чвари, внутрішнє протистояння, внутрішній розбрат!

Так от, для того щоб не було розбрату і протистояння, має бути правильна економічна політика. Дайте людям гроші, дайте людям впевненість в завтрашньому дні, дайте людям перспективу! І тоді вони будуть вас підтримувати. А коли ви їх довели до жебрацтва, коли ви їх довели до ручки, і розказуєте, що Путін винен… Ми з вами винні у тому, що люди живуть, як жебраки.

Тому ми вимагаємо від вас приймати ті закони, які радикально змінять економічну політику, які мільйонам безробітних дадуть можливість заробити хліб, до хліба і годувати свою сім'ю. Отоді вам подякують. А коли ви імітуєте реформи, в результаті яких народ під папертю сидить з простягнутою рукою, нічого хорошого, на жаль, не буде! Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. І ще одну хвилину, будь ласка, про хабар від депутата від Радикальної партії в Борисполі.

 

ЛЯШКО О.В. Кого?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Вашого депутата в Борисполі, ну, той, що народ бідує.

 

ЛЯШКО О.В. Будь ласка, я відповім. Юрію Віталійовичу, дякую за, як завжди, дружню підтримку і запитання. Ми вітаємо боротьбу правоохоронних органів з корупцією, ми звертаємося до представників Антикорупційного бюро, до прокуратури: допоможіть мені вичистити пристосуванців в Радикальної партії. Всі, хто бере хабарі, всі, хто зловживає, мають сидіти. Але я сподіваюся, що правоохоронці так само бачитимуть хабарників і в провладних партіях. Чи ви хочете сказати, що вся корупція в Радикальній партії, а в БПП ангели з білими крилами? Так ми звертаємо увагу на зловживання представників владних партій. Вас чомусь не ловлять.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ви займіться своїми.

 

ЛЯШКО О.В. А ви займіться державною політикою.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Все? Позаймались друг другом? Позаймались, колеги?

Я прошу, шановні колеги, вельмишановний Олег Валерійович, будь ласка, якщо ми прийняли правила, що 5 хвилин для кожного, прошу дотримуватись цього з повагою один до одного. Дякую за розуміння на майбутнє.

Віктор Васильович Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимире Борисовичу.

Шановні колеги, ми розуміємо, що емоції тут захоплюють всіх і, напевно, тому є причини. Практично партія "Відродження" вже рік говорить про те, що політика коаліції, політика уряду приводить до того, що народ реально бідніє, країна розвалюється, економіки немає, ніякого плану дій чіткого ми не бачимо. І ми говоримо про те на сьогоднішній день, що 16 лютого буде звіт уряду. І ми ще в минулому році, в вересні, в жовтні, пропонували: давайте дамо місяць, заслухаємо кожного міністра, що зроблено за рік, що він планує зробити найближчих 5-6 місяців, який план дій уряду взагалі, яка нова економічна політика буде і так далі. На жаль, ніхто не хотів слухати, коли ми говорили про Податковий кодекс, про зміни бюджетні, про децентралізацію. На жаль, ніхто не хотів слухати. А сьогодні ми вимушені разом з усією країною слухати оці чвари між членами коаліції, між правлячими партіями, між урядом, членами уряду. Ми бачимо потік заяв про звільнення з уряду, коли міністри буквально один за одним подають заяви, що він звільняється чи його фракції звільняють коаліційні. Тільки по півроку ніхто нікуди не звільняється, бо всіх влаштовує, всім подобається бути нам на місці, всім подобається ця ситуація, бо це ситуація безвідповідальності. А в тихом омуте черти водятся. Там можна, що хочеш, сьогодні робити. Потоки бюджетні ідуть, куди хочеш, ніхто ні за що не відповідає, міністри вже напівзвільнені, їм вже до одного місця, де і що там далі буде після них.

Тому ми вимагаємо до звіту уряду дати, все ж таки, можливо, тиждень, заслухати кожного міністра персонально, не в комітетах, а заслухати з парламентської трибуни, що він зробив за цей рік, який в нього план дій на півроку. Ми вимагаємо заслухати уряд, яка буде нова економічна політика на цей рік, які будуть проекти, які дадуть можливість вийти Україні з кризи, який чіткий план дій по кожній галузі, який план дій по виведенню економіки, зростанню економіки. А на сьогоднішній день оця демагогія, розповіді один одному, як все погано, вона закінчиться тим, що через півроку будемо там само, на тому самому місці.

Подивитися порядок денний, сьогодні абсолютно правильно колеги сказали, з 100 питань, які на порядку денному, приймається 15, із них стосується реальних питань, які сьогодні піднімають люди, 2-3. 2-3 за тиждень питання, які Рада розглядає, які стосуються реально доходів населення, зростання виробництва, інфраструктурних проектів і так далі. Все інше – демагогія і розповіді.

Тому ми вимагаємо: до 16 січня давайте, все ж таки, переглянемо все, що відбувається в країні. Треба терміново вирішити, виправити помилки, які наробив під час прийняття бюджету економічний блок уряду. Ви подивіться, тільки ПТУ передали фінансування на місцеві бюджети, а там нема цих 6 мільярдів для фінансування ПТУ. Передали на місцеві бюджети фінансування освіти, будинків культури і так далі. Та де вони понабираються цих мільярдів, десятків мільярдів гривень? У них нема цих бюджетів. Це заздалегідь програні позиції, це заздалегідь руйнування цілих галузей -  освітянських, культурних і так далі.

Ми вимагаємо поставити у порядок денний в тому числі наші законопроекти, які стосуються відновлення фінансування з держбюджету:  ПТУ (це законопроекти 3830, 3831, 3840), про відновлення фінансування з держбюджету закладів культури, освіти. Бо інакше ви просто одною рукою начебто зробили передачу бюджетних повноважень на місця і дали якісь кошти місцевим бюджетам, а другою рукою в два рази більше забрали з цих місцевих бюджетів цих коштів. Тільки на ПТУ 6 мільярдів потрібно на цей рік. Тільки для міста Харкова, наприклад, 178 мільйонів треба з міського бюджету віддати на фінансування ПТУ. То вибачте, це відсутність ремонтів, це відсутність комунальних ремонтів, доріг і так далі. Це просто місту викручено руки, і вимушені будуть фінансувати те, що має фінансувати держава.

Тому багато можна говорити про все. Але, все ж таки, давайте зробимо так, щоб цей уряд не пішов від відповідальності за все, що вони наробили за рік, щоб правляча коаліція визнала свої помилки. Маєте бажання – сідайте переписуйте, що хочете, ви сьогодні багато що сказали тут: коаліційні угоди, ще якісь. Але напишіть чіткий план дій, що ви хочете зробити з країною за цей рік, щоб люди побачили реальні ваші дії, щоб люди реально побачили: кожен місяць яка задача стоїть, хто відповідальний з міністрів і яка відповідальність в разі, якщо він за цей місяць, який йому визначений, не зробив те, що йому прописала коаліція. А інакше ваша Коаліційна угода, вибачте, це фарс, який сьогодні перетворився на безвідповідальний папірець, який нічого не коштує.

Дякуємо за увагу. І вимагаємо, щоб, все ж таки, звіт уряду був реалістичним і після нього були реальні наслідки для кожного міністра і Прем'єр-міністра в тому числі. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, що дотримались регламенту.  

Будь ласка, Ярослав Миколайович Москаленко, "Воля народу".

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Шановні друзі, шановні колеги! Цього року минає 30 років з часу страшної техногенної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній станції. Президент своїм указом  оголосив  2016 рік  роком вшанування учасників ліквідації наслідків і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи. Ми з вами за півтора місяця до прийняття бюджету 2016  року прийняли Постанову "Про вшанування учасників  ліквідації наслідків аварії та про заходи, пов'язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи". Кожен з пунктів цієї постанови важливий у плані надання фінансового забезпечення, скоригованого на реальну  соціальну та  медичну підтримку постраждалих та ліквідаторів.  Натомість  у проекті плану заходів з усіх важливих соціальних моментів уряд заклав  фінансування лише проведення міжнародного форуму та підготовку збірника. Позиція Міністерства фінансів мені зрозуміла і політика їх також. Пані Яресько на  конференції "Україна у фокусі"  заявила, що  вона горда від того, що зменшила видатки за рахунок верифікації соціальних виплат.

Я би хотів  нагадати, що у минулому році у грудні Законом 76-VIII про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України ми зменшили не тільки кількість пільг чорнобильцям, а  й скасували межі Чорнобильської зони. 

І хотілось би, щоб найближчим часом Кабінет Міністрів  провів виїзне засідання  в Іванківському, Поліському районі. Це райони Київської області, які межують з Чорнобильською зоною. Ви навіть не можете собі уявити, шановні друзі, в яких умовах ми пропонуємо жити цим людям. Згідно Закону про правовий режим територій там заборонено будівництво промисловості, а значить створення нових робочих місць. Робота є тільки в сфері послуг, де працюють в основному жінки. Цим законом ми скасували чорнобильське харчування дітей, цим законом ми скасували єдину можливість дитини покинути межі своєї зони, виїхати на оздоровлення раз на рік, ми скасували  фінансування і цієї програми. Хочу вам сказати, що згідно статистичних даних 92 відсотка дітей цих районів мають захворюваність.

Депутатська група "Воля народу" просить поставити до порядку денного зареєстрований у Верховній Раді законопроект 2093 - про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо соціального захисту постраждалих осіб). Він передбачає відновлення пільг та гарантій для потерпілих осіб без повернення зональності. Ми просимо поставити цей законопроект на цьому тижні, поставити у вівторок або в четвер одним із перших, Володимир Борисович. Він надзвичайно важливий.

І друге. Пропонуємо на "годині запитань до Уряду" цього тижня заслухати голову оргкомітету, віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка щодо виконання Указу Президента "Про вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС" та реалізації урядом постанови Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, представник Президента Степан Іванович Кубів.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, всім доброго дня! Ви знаєте, слухаючи те, що ми обговорюємо, з точки зору негативу, хотів би почати свій виступ цитатою Блаженнішого Любомира Гузара в прямій мові.

"Ми ж маємо бути відповідальними, працювати, думати, старатися, шанувати один одного, плекати науку та культуру. Дай, Боже, щоб наша Україна була нормальною державою, якою вона повинна бути. Дай, Боже, щоб ми справді були собою, щоб ми, маючи талановитих людей, дуже гарну країну, дуже багату країну, кожному громадянинові дали те, що йому належить, і дбали про спільне багатство. Ми можемо і повинні бути нормальною державою".

Ви знаєте, ті слова говорять про відповідальність і про конкретне закінчення тої чи іншої проблематики, які ми часто хочемо в багаточисельних законопроектах показати, коли входимо в сесійний зал або погоджуємо той чи інший порядок денний.

Друге. Я повністю підтримую пропозицію Юрія Віталійовича Луценка. І, разом з тим, якщо будуть висновки Конституційного Суду про зміни до Конституції щодо правосуддя, то прошу кожного керівника фракції, голову комітету, депутата, включити до порядку денного відповідно і підтримати ці важливі зміни. Це стосується того, що ми обіцяли, і ми повинні бути послідовними в прийнятті конкретних справ. І саме важливі питання "макро", і стратегічні питання повинні бути в першій половині дня у вівторок.

Разом з тим хочу сказати щодо аудиту Коаліційної угоди. Настав період, коли, напевно, кожен міністр повинен тісно співпрацювати з комітетом Верховної Ради, провести велику роботу. Є конкретні пропозиції, які будуть говорити про стратегічне планування і поточне планування на цей рік, винести їх до сесійної зали, коли буде звітуватися уряд, і це абсолютно дасть нам відповідний результат. Дійсно, угоду не так потрібно міняти, просто потрібно зафіксувати, що потрібно прискорити, а що потрібно зробити. Бо якщо дивитись статистику, то, дякуючи Апарату Верховної Ради України, законопроектів спочатку скликання ми зареєстрували 3 тисячі 227. Якщо подивитись, скільки ми розглянули, - 1 тисячу 272, прийняли в цілому - 398, перше і друге читання - 85, на доопрацювання - 113. Але зараз хочу звернути увагу, що 676 законопроектів було відхилено. Чи потрібно 676? Це дуже велике число. Напевно, нам треба над якістю і ефективністю законопроектів працювати набагато більше перед тим, як ми виносимо в сесійну залу.

Хочу також сказати те, що на сьогоднішній день повернення українського суверенітету в Донбас, Крим – це наша стратегічна мета. І тому сьогодні в унісон з ефективною роботою Верховної Ради і Погоджувальної ради як відкритого дискусійного майданчика наш Президент України Петро Порошенко здійснює робочий візит до Федеративної Республіки Німеччини, де відбудуться двосторонні переговори з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Також під час зустрічі планується обговорення шляхів інтенсифікації виконання Мінських домовленостей, особливо повного припинення вогню бойовиків, відведення Росією важкого озброєння і звільнення усіх заручників. Саме тема миру, тема того, щоб не гинула жодна людина, українець, громадянин України на сході –  це найцінніше, тому що найцінніше, все-таки, це є життя людини.

Щодо законопроектів, я би хотів звернути увагу на те, що у сфері міжнародних відносин. Законопроект 0075 – про ратифікацію фінансової угоди, спрямованої на залучення кредиту Європейського інвестиційного банку  в обсязі 400 мільйонів євро. 0078 – ратифікація Протоколу про реєстр викидів і перенесення забруднювачів. Ми говоримо про екологію. Законопроект 0079 – щодо внесення змін до Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, що є невід'ємною частиною документів про заснування Світової організації торгівлі.

Разом з тим… 30 секунд! Разом з тим ми повинні забезпечити виконання умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 600 мільйонів. І коли ми говоримо про  ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейською комісією про участь України в програмі "Креативна  Європа", що створить передумови для  участі України в одній з найбільших програм Європейського Союзу культурно-гуманітарного спрямування, разом з тим будуть законопроекти важливі у сфері і безпеки, і оборони. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Майже дотримались регламенту.

Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович Кириленко, віце-прем'єр-міністр.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую.

Пане Голово, шановні колеги, мені здається, що тут пролунало декілька, м'яко кажучи, перебільшень. Я хочу запевнити всіх присутніх і всіх, хто нас дивиться, що нікому в уряді, як тут було сказано, не до одного місця, всі працюють, всі на своїх робочих місцях. О 9.30 вже відбулося засідання Кабінету Міністрів. Всі виконують покладені на них коаліцією, парламентом і українським народом обов'язки. Хоча, ясна річ, риторика, яка останнім часом навколо уряду, вона не додає стабільності не так уряду, як країні в цілому.

З приводу електронних декларацій. Це вже пережоване сто разів. Я думаю, вже всіх, кому це цікаво, знають, що уряд вносив без цієї поправки  проект бюджету. Ніяких відтермінувань запровадження електронних декларацій як пропозиція з боку уряду ніколи не лунало. Навпаки, ми принципово наполягаємо на тому, щоб це було запроваджено якомога швидше.

Ну і крім того, ніяких будинків культури уряд на місцеві бюджети не  передавав, вони все життя на місцевих бюджетах і так.

Щодо ПТУ, дійсно, є питання. В основному, вони стосуються міст обласного значення, і найближчим часом будуть ухвалені остаточні рішення. І якщо потрібно, ми внесемо законопроект, парламент відкоригує цю ситуацію.

Тепер основне - щодо звіту уряду. На засіданні, яке відбулося сьогодні зранку, ми ухвалили розпорядження про звіт про результати виконання Програмної діяльності Кабінету Міністрів у 2015 році. Ось він, 11 розділів – по  всіх розділах Коаліційної угоди. Ми передали його вже на реєстрацію згідно Регламенту Верховної Ради України. І тому є необхідні регламентні терміни для всіх структур парламенту, аби розглянути детально всі факти, які викладені по розділах у цьому звіті.

Що стосується членів Кабінету Міністрів, то ми готові у будь-якому форматі, у будь-який час очно, заочно, перехресно доповідати про свою діяльність протягом 2015 року, як уже, до речі,  неодноразово це робили.

Тепер з приводу законопроектів, які у порядку денному Верховної Ради  на цей тиждень. 24 урядових законопроекти внесено, ми за це дякуємо. Щоправда, 19 перекочували із минулого тижня. Сподіваємося, ці 24 будуть розглянуті під час роботи парламенту цього тижня або бодай найважливіші з них.

Із того, що не включено, нас турбує 3325 – зміни до законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу, оскільки цей законопроект прямо стосується отримання другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу у розмірі 600 мільйонів євро, номер 3325. Ми неодноразово про це говорили, але, на жаль, до порядку денного проект не включається.

Тепер, міністр економіки Айварас Абромавічус пропонує включити законопроект 3062 щодо управління корпоративними правами держави у державних підприємствах. У першому читанні він уже ухвалений, у другому читанні вже документ пройшов засідання і обговорення на профільному комітеті. Це важливий законопроект, який пропонується нами згідно Програми діяльності уряду, Коаліційної угоди, а також і як необхідність отримання додаткових коштів від міжнародних фінансових  організацій.

Крім того, прошу внести до порядку денного 0077 – це ратифікація "Креативної Європи", Угоди між Урядом і Єврокомісією. Він також пройшов всі профільні комітети (і Комітет з питань євроінтеграції, і інші), за що я вдячний особисто. І на середу просили би включити 0077 до порядку денного.

Ну і, зовсім останнє, щодо Коаліційної угоди. У випадку потреби ми готові делегувати представників уряду для того, щоби доопрацьовувати Коаліційну угоду. Хоча я як один із співавторів цього документу не знаю, що там такого кардинального можна дописувати. На мою думку, там практично все те, що потрібно, є. Якщо мова стосується не так тексту, суті і змін, а кадрів, то це також предмет для розгляду на коаліційних зібраннях, і уряд готовий також і до обговорення цих позицій.

Якщо буде на то парламентська воля, аби припинити цю негативну риторику навколо уряду, ми очікуємо тоді внесення резолюції недовіри. Якщо вона не набере необхідної кількості голосів за результатами звіту, ми  будемо наполягати на припиненні будь-якої деструктивної критики уряду із середовища парламентської коаліції. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Що стосується ПТУ, я думаю, Лілія Михайлівна скаже про це. Ми дуже ретельно попрацювали, щоб виправити ту помилку, яку допустило Міністерство фінансів. І вже зареєстрований, наскільки я розумію, законопроект. Нам треба буде його проголосувати. Ми  все розставимо на свої місця, і буде все врегульовано.

Будь ласка, Тарас Кутовий, аграрний комітет. Будь ласка, Тарасе Вікторовичу.

 

КУТОВИЙ          Т.В. Дякую, Володимире Борисовичу.

Два ключових блока, на які ми би просили звернути вас увагу. Насправді, сьогодні колеги вже озвучили, вже на даний момент існує основний і п'ять альтернативних законопроектів - тих, що стосуються внесення змін щодо оподаткування в сільськогосподарській галузі, переважно, що стосується спеціального режиму. Також були відповідні заяви від міністра фінансів з приводу певних складнощів з адміністрування спеціального режиму у тому вигляді, в якому він був прийнятий. Тому завтра комітет розгляне всі ці 6 законопроектів. За результатами комітету ми би просили вас потім  знайти відповідну можливість побачити ці законопроекти в порядку денному, в тому числі з позиції уряду, для того щоб ми могли прийняти рішення.

Також інформую, що відбулася зустріч-презентація "Стратегії розвитку АПК", яку презентувало міністерство. Дуже багато питань, які виникли у членів комітету. І ми плануємо доопрацювати цю стратегію відповідним чином, для того щоб вона мала свою реалізацію. Але те, що стосується, до речі, в розрізі Коаліційної угоди, зрозуміло, що там, можливо, мало що є донапрацьовувать. Єдине, що виникає питання: що робити з тими пунктами базовими в Коаліційній угоді, які на даний момент не виконані? І яким чином в подальшому реалізовувати інші пункти Коаліційної угоди, зважаючи на те, що ті базові, на яких подальші базуються, вони вже не виконані? Тому очевидно, що треба доопрацювати і ті блоки, які зараз вже не мають реального відображення.

Тому дякую за увагу. І просимо ті законопроекти, які будуть подані комітетом в контексті змін до оподаткування, поставити на розгляд Ради. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Андрій Павелко, голова бюджетного комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я очень коротко. От бюджетного комитета хотелось бы попросить, чтобы на следующую неделю включить 3778 законопроект, который уже прошел комитет, и было принято поддержать за основу на следующую пленарную неделю. Спасибо большое.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, я до теми відповідальності і виконання законопроектів. От мої колеги говорили, я тут їх повністю підтримую, що в нас за кілька місяців до 30-річчя Чорнобиля уряд, по моїх підрахунках, 7 позицій не виконує нашої Постанови і половини Указу Президента. Тому я підтримую те, що ми повинні невідкладно на цьому тижні розглянути 2524а – це про зону відчуження; 2093, що мої колеги говорили. Інші колеги говорили про оподаткування пенсій. Ну, ми чорнобильців пенсії оподаткували за те, що вони нас рятували. Ну, то хіба ми не можемо повернути хоча б невелику, так би мовити, долю цього всього?

Друга позиція. Я стурбований, і саме неприємно для мене, що я читаю, що от Чернівецька область на перше місце виходить. В нас, друзі, щоб ви розуміли, катастрофа з лісовою галуззю, просто катастрофа.

Значить, мені уряд присилає листи, чому економічна ситуація погана. Тому що ЄС вимагає заборонити наш Закон про вивіз лісу за кордон, бо це врятує Україну. А там черги стоять кілометрові на кордонах. Я не знаю, чи міліція супроводжує цю контрабанду, митники супроводжують, СБУ, що там відбувається, що всі фотографії шлють, відео шлють, і ніхто нічого не робить. Ну це просто біда. Я пропоную втрутитись в цю ситуацію, бо закон є, тільки треба його виконувати.

І третя позиція. Володимире Борисовичу, тиждень я вас просив знайти мою заяву, може, Службу безпеки залучити, тому що це дуже така резонансна історія: десь моя заява про вихід із фракції БПП зникла. А якщо СБУ не знайде, я тоді звернуся у Вищий адміністративний суд з вимогою відкрити справу про бездіяльність, оскільки це моя політична позиція, я від неї не відмовлявся, значить треба її зачитати, я буду активно працювати як позафракційний. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я думав, що в п'ятницю зачитали цю об'яву. Я сьогодні знайду її, завтра ми зачитаємо. Заяву, точніше, вибачте.

Будь ласка, Олена Сотник.

 

СОТНИК О.С. Дякую, колеги.

Від Комітету з європейської інтеграції у нас є єдине прохання: на середу, коли у нас пакет іде ратифікацій, нами розглянути також законопроект 0076 реєстраційний номер, який стосується ратифікації Договору між Урядом України та Республікою Польщі щодо надання кредитування на умовах пов'язаної допомоги. Це кредитування буде направлене на будівництво прикордонної інфраструктури, пропускних пунктів та ряду інших проектів в рамках цього договору кредитування. Там до 100 мільйонів євро ми отримуємо кредиту, відстрочка платежу 5 років, і цей кредит надається на 30 років з відсотковою ставкою 0,15. Я думаю, що це, по-перше, дасть можливість підштовхнути нам, все ж таки, будівництво інфраструктури, яка на сьогоднішній день перебуває в край поганому стані на цих територіях, і друге - це є певним поштовхом щодо виконання зони вільної торгівлі. Тому просили б включити 0076 до порядку денного і розглянути його в середу. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! У нас в п'ятницю тут, в цій залі, відбувалась всеукраїнська нарада з працівниками професійно-технічних навчальних закладів і місцевими органами самоврядування, щоб з'ясувати все-таки, як ми маємо вийти з цього становища. Тому що у нас подано вже дуже багато законопроектів на цю тему, але деякі з них цілком не реалістичні. Тобто, коли ми говоримо: "Дайте 6 мільярдів," - і не вказуємо ніяких абсолютно джерел, це дуже складно. Тим більше, ми розуміємо, що все-таки обласні центри і обласні бюджети отримають додаткові надходження.

Ми виробили зараз рішення, і в нас є розписаний, дуже серйозно опрацьований законопроект, він є один з альтернативних, ми вже на засіданні Комітету з питань освіти і науки все це розглянули, виробили пропозицію, який беремо за основу. І дуже просимо бюджетний комітет позачергово розглянути ці законопроекти, бо вони не просто на часі, а гарячі, щоб врегулювати проблему.

Тобто я прошу включити до порядку денного, бажано на вівторок, №3831, до нього є ще три альтернативні. І оцей варіант, який опрацьований як реалістичний №3831-2, це є зміни до Бюджетного кодексу України. І з ним в парі іде - зміни до Державного бюджету на 2016 рік щодо фінансування професійно-технічних та інших навчальних закладів з державного бюджету за №3830. До нього є чотири альтернативні, і наш робочий варіант №3833.

І ще величезне прохання: включити до порядку денного і розглянути на наступному тижні доопрацьований проект Закону про освіту. Чому? Тому що ми маємо запустити процес його повторного першого читання. І тому ми тут не так детально будемо все розглядати. Але почати повторне перше читання, щоб комітет міг працювати над текстом.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Лілія Михайлівна.

Хочу підтримати Лілію Михайлівну ще знаєте в чому? Ну, ми ж тут всі свої, я маю на увазі всі депутати, можемо бути відвертими, як завжди. Я вважаю, що до будь-якого закону, який несе за собою будь-які фінансово-економічні наслідки, от будь-які, маємо готувати дуже чіткий розрахунок: джерело фінансування, фінансово-економічне обґрунтування і перерозподіл цих видатків. Треба робити детальні розрахунки. Бо якщо ми говоримо: "Мільярд, два, три, п'ять", - то маємо дуже чітко говорити, звідки їх брати. От тоді, я вважаю, це буде надзвичайно відповідальна позиція. В тому числі і уряду будемо показувати, що звідси ви можете взяти, от сюди передати, і це буде відповідальність, у тому числі і уряду. А якщо ми так говоримо, у загальному ключі, то  ніколи, на превеликий жаль, ми ще не добивалися успіху у цьому. Тому я всіх закликаю, і я думаю, що ми будемо посилювати цю вимогу,  антипопулістичну, я би так сказав, для того щоб дуже чітко проводити такі  розрахунки.

Прошу, Єгор Соболєв. 

 

СОБОЛЄВ Є.В. Перша пропозиція від комітету, пане спікере, надрукувати перелік  парламентарів, які не голосують за повернення вимоги, щоб всі посадовці подавали електронні декларації. Я впевнений, що це одразу допоможе знайти їхні голоси. У зв'язку з цим хотів так само поінформувати колег, що уряд не виконує закон в цьому напрямку. У нас величезні  проблеми з формуванням Агенцій із запобігання корупції, яка потім має перевіряти ці декларації, вести їхню базу і оприлюднювати їх для громадян. Пройшло 15 місяців з дати ухвалення закону, проте люди, які мали  бути набрані в Агентство запобігання  корупції, досі не набрані. З п'яти членів комісії обрано лише двох. Сильні кандидати впродовж конкурсу були викреслені. Через це конкурс довелося оголошувати наново. Ці двоє, які обрані, фактично є людьми, наближеними до Прем'єр-міністра, що ставить під  сумнів ефективність роботи цієї комісії.

Пане спікере, хотів так само поінформувати вас про іншу неприємну проблему. Пане спікере, це інформація саме для вас.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я вас дуже добре чую.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Ви знаєте, що ми контролюємо виконання Закону про очищення влади, про люстрацію. І велика біда з люстрацією була і залишається у фіскальній службі. Так ось, навіть після того, як за рішенням уряду була оголошена догана керівництву фіскальної служби і почалося звільнення кадрів Януковича з ключових посад в цій службі, з'ясувалося, що вони переходять в Апарат Верховної Ради. У мене копії двох наказів про звільнення одного директора департаменту на прізвище Сьомка Сергій Миколайович і іншого директора департаменту Лапшина Юрія Вікторовича. Вони звільненні не тому, що цього вимагає Закон, що вони служили Януковичу і мають бути люстровані…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Завершуйте, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. …у зв'язку з переведенням на роботу до Апарату Верховної Ради. Я думаю, що це дуже погана ідея для парламенту - брати люстрованих людей Януковича. Прошу звернути вас на це увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. А на які посади, ви не знаєте?

 

СОБОЛЄВ Є.В. На жаль, в наказі Насірова про це не написано.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Просто в Апараті Верховної Ради працюють в тому числі і помічники народних депутатів України. Просто треба про це знати. Якщо хтось люстрований, ми в Апарат класично, там в управління і все, ні в якому разі не візьмемо на роботу. Це може бути якась позиція, пов'язана саме з… Але я перевірю. Дякую вам за інформацію.

Що стосується голосувань, це я шукав, на сайті Верховної Ради по 3755  проекту закону оприлюднені всі дані: хто голосував по фракціям, поіменно. Ця інформація є в доступі.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я мав на увазі газету "Голос України".

 

ГРОЙСМАН В.Б. Добре. Дякую.

Прошу далі, якщо є необхідність. Олександр Данченко, будь ласка.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, Володимире Борисовичу, доброго дня, колеги! Ми багато кажемо про Коаліційну угоду, про зміни. Я був в п'ятницю на цій першій установчій зустрічі по Коаліційній угоді, і ми проаналізували вже дуже багато з Коаліційної угоди. Я хочу сказати, що немає там чого змінювати, вона гарно написана. І не хочу повторюватись про той анекдот, який ви всі знаєте, що якщо щось не робиться, то потрібно змінювати тих, хто це не робить. Це є дуже важливим. Мені дуже сподобалися слова пана Кубіва: потрібно взяти відповідальність і зробити.

Наш комітет ще у серпні минулого року розробив всі реформи, які повинні бути виконані згідно Коаліційної угоди. Володимире Борисовичу, я пропоную, в нас є дуже гарний, разом з вами створений пакет законодавчої підтримки реформ, взяти його таким чином (там все було гарно прописано) і просто призначити на виконання всіх цих. Реформи готові, їх потрібно виконувати. Тому давайте скажемо чесно: немає політичної волі і немає тих людей, які б хотіли це виконувати. Тому давайте зробимо зміни в державі, давайте призначимо відповідальних, дійсно, тих, які можуть відповідати. Тому що, якщо навіть казати про електронне врядування, про те, що ми переходимо до економіки, знаємо, що потрібно боротися з корупцією, всі країни світу переходили через цифрові моменти, через електронну. В нас же 18 різних державних органів, які  відповідають за це, і немає жодного відповідального. Тому цього немає.

Шановний Володимире Борисовичу, післязавтра у нас парламентські слухання на цю тему, де ринок повністю підтримав всі реформи, ринок ІТ, телекомунікацій, інформаційних технологій. Всі ці реформи, вони готові, їх потрібно брати і робити. Це є надважливим. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Я хотів би вас поінформувати про те, що дав доручення Апарату і Секретаріату Голови Верховної Ради працювати над звітом і оновленням Плану законодавчого забезпечення реформ. Тому я би дуже вас просив, всі комітети долучитись до цього, щоби ми в березні прийшли до голосування щодо оновлення цього Плану дій. Це є надзвичайно важливо як план нашої спільної з вами роботи. Дякую.

Будь ласка, Ольга Вадимівна, прошу, Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Хотіла би нагадати, що з травня місяця Комітет охорони здоров'я (з травня місяця минулого року) виступає за визнання роботи Міністерства охорони здоров'я незадовільною і за звільнення міністра охорони здоров'я. Виключно виходячи з позиції партії "Самопоміч" і Радикальної партії Олега Ляшка, які не дали своїх голосів за звільнення міністра, сьогодні Міністерство охорони здоров'я і здоров'я громадян України у нас знаходиться в катастрофічному стані. І позиція партії "Самопоміч" про відізвання з уряду того міністра, який працює, сільськогосподарського, для мене абсолютно не зрозуміло. Тримати в уряді міністра охорони здоров'я і не підтримувати його звільнення, і не давати за це голосів, враховуючи, що в Україні і поліомієліт… Олег Валерійович, я перепрошую, я хочу також зазначити, що я не коментувала ваш виступ, хоча я принесла квіти до пам'ятника Героям Крут, де стояв Президент на коліні, і я нікого там з Радикальної партії не бачила.

 

ЛЯШКО О.В. У Крутах, у Крутах.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу просто не говорити за всіх, якщо ви не знаєте, де хто був і хто, власне, яку має позицію. Якщо ви були там, то я була в Києві, я мала свої завдання, але також поклала квіти. Але я прошу просто з повагою ставитися до позиції і свідомості інших депутатів.

Хочу зараз звернутися до всіх і сказати, що Комітетом охорони здоров'я підготовлено 14 законів, і ми просимо не на цю, а на наступну сесію винести і надати Комітету охорони здоров'я півдня для роботи, щоб ці закони були прийняті.

І ще раз хочу сказати, що Коаліційна угода, яка була написана, вона написана чудово. Міністерство охорони здоров'я її не виконує. І переписувати її не потрібно, її потрібно виконувати. І без того, щоб міністри звітувалися, це абсолютно порушення роботи і Верховної Ради, і права депутатів, права громадян на те, щоб вони мали інформацію, чому все, що записано було депутатами, не виконується. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Репліка, Олег Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Дякую.

Шановна пані Богомолець щойно звинуватила Радикальну партію Ляшка у тому, що ми винні у розвалі системи охорони здоров'я.

У мене тоді дуже просте логічне питання: від кого призначений міністр охорони здоров'я? Від "Блоку Петра Порошенка". Хто голова профільного медичного комітету, який відповідає за підготовку законодавчих актів по реформуванню системи охорони здоров'я? Пані Богомолець від фракції "Блоку Петра Порошенка". У мене тоді питання: яким чином Радикальна партія причетна до розвалу системи охорони здоров'я, коли ви за все це відповідаєте? Чому немає…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому що Радикальна партія не проголосувала.

 

ЛЯШКО О.В. Чому немає медичного страхування? Чому немає вашої відповідальності? Ви – голова комітету, ви за це відповідаєте!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Валерійович, тому що Радикальна партія не підтримала, коли було голосування.

 

ЛЯШКО О.В. Якщо ви як голова комітету…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І я звертаюсь до вас…

 

ЛЯШКО О.В. Якщо ви як голова комітету не здатна організувати роботу, ідіть у відставку! Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І я звертаюсь до вас проголосувати і підтримати зняття міністра охорони здоров'я, а не галасувати. І представник від вашої фракції не підтримав…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, колеги! Давайте, все!

У мене є одне прохання: давайте поважати один одного. Я не хочу по прізвищам зараз, щоб не було репліки, але ми знаємо, про кого мова йде. Прошу поважати один одного, будь ласка.

Будь ласка, народний депутат Курячий.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати! Загалом комітет підтримує представлений нам проект розкладу засідань Верховної Ради України на цей пленарний тиждень.

Декілька тез, на які я хочу звернути вашу увагу, шановні колеги! Ну, по-перше, ми закликаємо всі фракції і весь депутатський корпус українського парламенту все ж таки, врешті-решт, в цей четвер підтримати, проголосувати в другому читанні вкрай важливий проект Закону, що надає змогу в повному обсязі вступити проголосованому нами і вступившому в законну силу ще 1 жовтня 2015 року Закону України "Про ринок природного газу". Цим проектом закону, який вноситься на розгляд в четвер, саме запроваджуються умови і зміни до Митного кодексу України, щоб цей важливий проект Закону все ж таки запрацював, це по-перше.

По-друге, ми закликаємо підтримати всіх депутатів Верховної Ради України в середу і проголосувати зміни до Податкового кодексу України щодо посилення відповідальності посадових та службових осіб контролюючих органів. Я звертаю увагу, шановні колеги, що даний проект Закону ще минулого тижня був в порядку денному, але до нього черга так і не дійшла. Але цього проекту Закону в світі дерегуляції вкрай чекають українські бізнесмени, підприємці та і просто люди, які продовжують потерпати від свавілля наших чиновників контролюючих органів.

Володимире Борисовичу, і від комітету я прошу вас також додатково включити повністю підготовлені для розгляду в першому читанні наступні проекти законів: номер 3046, поданий народним депутатом України Горватом та іншими, щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів, альтернативний до нього - 3046д, а також проект Закону про внесення змін  до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів (реєстраційний номер 3251) від 07.10.2015 року. Це є дуже важливі три...

 

ГРОЙСМАН В.Б. 10 секунд, завершуйте.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Вони сприятимуть виведенню із тіні величезного за обсягом ринку вживаних товарів, це по-перше. І по-друге, прийняття цих законів сприятиме захисту прав громадян. Ні для кого не секрет, що останнім часом з кожним днем кількість громадян, які становляться учасникам ринку саме вживаних товарів.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, прошу, Артур Палатний.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! До порядку денного на четвер у нас поставлені, на жаль, аж 41-м номером два дуже важливих законопроекти – це 2305а і 2305а-1, якими пропонується відновити права на користування пільгами на оплату комунальних послуг всім багатодітним сім'ям, прийомним сім'ям та будинкам сімейного типу. Просимо його поставити трішки ближче.

І друге. Наш комітет просив би поставити до порядку денного законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України з забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту, номер законопроекту 2068, прийняття якого надасть змогу відновити норми податкового законодавства в частині надання пільг на оплату земельного податку, що розповсюджується на дитячі санаторно-курортні комплекси та всі спортивні установи. Просимо його поставити в порядок денний і всі фракції підтримати. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Сергій Рибалка, будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності продовжує готуватись до тематичного дня, присвяченого реформі фінансового сектору, запланованого на березень. Я хочу звернутися до всіх голів комітетів, особливо до Комітету з питань податкової політики та митної політики. На розгляді знаходиться низка законопроектів, з опрацювання яких головним визначений ваш комітет, але вони мають безпосередній зв'язок із перетворенням вітчизняної фінансової системи. Це законопроект 2460а, 3499, 3500 та 3516. Я вас дуже прошу розглянути ці законопроекти, щоб ми могли їх включити на березень, на день, присвячений реформі фінансового сектору, бо вони є взаємопов'язані.

І те, що стосується порядку денного, шановний Володимире Борисовичу, я прошу включити на цей тиждень проект Закону України про страхування № 1797-1, розглянутий комітетом ще у травні минулого року. Він дуже системоутворюючий, він входить в перелік пріоритетних законопроектів Верховної Ради, який ми утворили, але не може потрапити до прохідної часті порядку денного. Я дуже прошу звернути увагу на цей законопроект.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Треба ще робити день щодо питань фінансового ринку і там визначати черговість, в тому числі системоутворюючих. Тому давайте, ми говорили про день економіки, день "безвіза", день фінансових послуг, фінансів визначаємо і тоді, будь ласка, давайте пропозиції на цей день, і ми його сформуємо.

 

РИБАЛКА С.В. Добре, домовились.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ну, я думаю, що це може бути півдня.

 

РИБАЛКА С.В. Добре, домовились.

І давайте ще визначимося з днем, який це день буде. Я напишу лист до Апарату, щоб вони підтвердили.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я думаю, що це може бути наступний тиждень пленарний.

 

РИБАЛКА С.В. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Або через тиждень. Навіть в березні це було б, напевно, добре, так як ви і пропонували щойно.

Будь ласка, Ярослав Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати! На цей тиждень на вівторок 2 лютого включені два важливих законопроекти 2724 та 2725 щодо створення дорожнього фонду. І велике прохання від імені транспортного комітету - підтримати цих два важливих законопроекти.

А також прошу, Володимире Борисовичу, звернути увагу, що ще один важливий законопроект 2475а (щодо створення внутрішнього водного транспорту) включений на четвер 4 лютого останнім в порядку денному. Прохання: по можливості перенести його, бо це законопроект, який розглядається в першому читанні, нам дуже важливо запустити процедуру відкритих внутрішніх вод.

І також, шановні колеги народні депутати, звертаю вашу увагу щодо важливості включення в порядок денний двох законопроектів, які раніше озвучені нашим колегою народним депутатом, 3251 та 3046 (щодо ринку вживаних автомобілів). Це дуже важливі законопроекти, які дадуть можливість збільшити ринок і підняти ринок вживаних автомобілів. А також поступлення від продажу вживаних автомобілів дадуть можливість ще збільшити стрічку наповнення державного бюджету і направити ці кошти для розвитку інфраструктури в нашій державі.

Дякую за увагу. І прошу підтримати і звернути увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Ігор Лапін. Я просто пройшов.

 

ЛАПІН І.О. Добрий день, шановні колеги! Я би все-таки просив, якщо вже ми маємо створити якийсь там фінансовий день, це теж дуже важливо для держави, тоді давайте ще створимо військовий день. І тоді всі будуть знати, коли які законопроекти голосуються.

Значить, я би просив законопроект 2004а, який вже вноситься в порядок денний, це щодо заборони торгівлі з окупованими територіями, зокрема і Криму, скасування вільної економічної зони в Криму, а також окремих районів Донецької та Луганської області, він вже ставиться протягом декількох місяців в порядок денний в кінці, ну і, звичайно, до нього не доходить черга. Якщо можливо,  перенести його трохи ближче.

І просив би також розглянути можливість включення, ну, можливо, не на цьому пленарному тижні, а на наступному, законопроекту 3820. Я коротенько скажу, що це законопроект, який дозволяє народним депутатам не ходити, не бити морди негідникам, які за допомогою посвідчення учасників бойових дій уникають люстрації. Тому я звертаю увагу колег, там підписалось більш як 25 народних депутатів з різних політичних сил, з різних фракцій, в тому числі із Радикальної партії Олега Ляшка, із "Блоку Петра Порошенка", із "Народного фронту". Я би просив розглянути можливість включення цього законопроекту до порядку денного. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Прошу далі. Людмила Денісова.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Дякую.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! На цьому тижні ми будемо розглядати дуже важливий законопроект, який стосується громадян України, які набули в цьому році права на призначення пенсії. Законопроект 3203 пана Шухевича, який повертає, надає можливість нашим громадянам скористатися цією нормою про призначення пенсії, яка діяла до 1 січня 2016 року. Вона стосується того, щоб люди змогли надати довідки за період їх роботи до 30 червня 2000 року, щоб вони надали такі довідки про заробітну плату. Статистика говорить про те, що такою нормою скористались в 2015 році майже 50 відсотків пенсіонерів. І це надало можливість підвищити розмір їх пенсій. У нас на сьогоднішній день вже 1 лютого. Ми пропонуємо, комітет розглянув цей законопроект, пропонує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому. І дуже прошу вас, пане Голово, перенести його розгляд, цього законопроекту, з кінця дня 4 лютого на першу половину 2 лютого, щоб ми прийняли і наш Президент зміг його підписати, і люди скористались би такою нормою і були б нам дуже вдячні. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

СЮМАР В.П. Дякую.

Шановні колеги, я, звісно, підтримую пропозицію проводити тематичні дні. Але, Володимире Борисовичу, оскільки у нас порядок денний все-таки формується за пропозиціями і фракцій, і комітетів Верховної Ради, то хотілося би бачити якісь певні пропорції. Бо сьогодні очевидні якісь певні дисбаланси. У нас є ціла низка законопроектів, ініціатив, постанов, які майже рік не виносяться в сесійну залу, хоча вони підготовлені комітетом. І очевидно, що з цим треба щось робити. Це зокрема і 2913 - доступ до публічної інформації, зміни до закону, і 2313 - Постанова про прозорість роботи Національного банку України, ці питання досі не врегульовані. І те, що стосується зовнішньої реклами зокрема.

Дякую, що наступного тижня в порядку денному є законопроект 1630, який посилює законодавчі гарантії в професійній діяльності журналістів. Це, власне, останнє наше зобов'язання по Коаліційній угоді у сфері інформаційної політики. В цьому контексті Коаліційна угода в нашій частині буде виконана на всі 100 відсотків після ухвалення цього законопроекту. І це фактично означає, що все-таки перегляд Коаліційної угоди буде абсолютно не зайвим і доречним, тому що є напрямки, де потрібно й робити up grade. І я сподіваюся, що він вже буде зроблений в тому числі за пропозиціями комітетів обов'язково, а не лише з позиції фракцій коаліції. Я переконана, що туди мають бути залучені депутати саме за принципами напрямків (і від комітетів також) незалежно від того, входять вони до коаліції чи ні, тому що тут можуть бути абсолютно слушні пропозиції і від інших фракцій. Нам важливо тут мати консенсус із іншими фракціями. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Віктор Галасюк, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Пропоную доповнити розклад цього тижня такими важливими промисловими інвестиційними законопроектами: урядовий  законопроект 2216а – про технологічні парки, який розроблений Міністерством освіти  України, який дозволяє в Україні налагодити нормальну співпрацю між реальним сектором економіки, освітою, наукою і державою. Це те, що  робили всі європейські країни, це те, що сьогодні  потребує Україна, для того щоб в тому числі  ефективно працювати за  проектом "Horizon 2020".

Це законопроект 2764, ініційований "Самопоміччю", щодо запобігання  банкрутству підприємств шляхом конвертацій їх боргових зобов'язань у  статутний капітал. Це дозволить багатьом підприємствам уникнути банкрутства. Його треба  розглядати якомога скоріше.

Це законопроект 3035, дуже важливий, галузевий, про старательську діяльність, який, по суті, декриміналізує, легалізує цілу галузь економіки, дозволяє створити легальні робочі місця, забезпечити контроль охорони  праці, забезпечити надходження податків до бюджету.

Це законопроект 2301а – про СЕЗ Закарпаття, який дозволяє  забезпечити рівні права інвесторів, розширення виробництва, створення нових робочих місць. Сьогодні в цих вільних економічних зонах немає жодних  податкових преференцій. Разом з тим, тільки в СЕЗ Закарпаття існує заборона, для того щоб її учасники могли створювати робочі місця за межами  території вільної економічної зони. Це є неприпустимим. Ми  маємо  всіляко стимулювати створення робочих місць.

Це 2551а – про врегулювання оподаткування ПДВ режиму переробки, щоб вітчизняні підприємства могли нормально користуватися закордонною сировиною і не переживати за те, що їх буде необґрунтовано штрафувати податкова через те, що неефективно врегульовані ці питання.

Нарешті, Володимире Борисовичу, прошу вас забезпечити "зелений коридор" для проходження всіх законопроектів, які входять до Плану законодавчого забезпечення реформ… Дозвольте завершити, будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте. 

 

ГАЛАСЮК В.В. Всі законопроекти, які входять до Плану законодавчого забезпечення реформ, адже багато з них вже підготовлені і на друге читання. І ми дійсно маємо показати суспільству, що це є інструмент, який працює. Бо я вважаю, що перший пріоритет – це виконання ЗЗР, бо те, що там закладено, це є фундамент; а другий пріоритет – це його оновлення. Бо якщо ми будемо спочатку оновлювати, а не будемо виконуватися те, що закладено, то виникає питання: навіщо?

І останнє. Пропоную прийняти невідкладно 3557 – щодо повного робочого дня в п'ятницю парламенту для  того, щоб ми не малу цю дискусію, що важливіше....

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дозвольте завершити, Володимире Борисовичу?

Щоб ми не мали дискусію, що важливіше: спорт чи наука, економіка чи культура, оборона чи медицина? Все важливо. І для того щоб ми отут зняли дискусії, для того щоб суспільство з нас не сміялося, ми маємо зробити п'ятницю повноцінним робочим днем з повноцінним звітом уряду  щоп’ятниці, 3 години, а не годину – так, як це є зараз.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, дякую.

Завтра, точніше сьогодні, ми з вами фіналізуємо фактично роботу  спільної нашої групи з Європейським парламентом, який допомагав нам,  зустрічався з вами, шановні колеги, щоб поділитися досвідом того, як сьогодні функціонують такі системи парламентської роботи в  Європарламенті і в національних європейських парламентах. Фактично ми завершуємо. В тому числі буде і пропозиція щодо змін пленарної роботи, яка буде наповнена більш якісним змістом.

Тому я би просив, щоб ми до цього долучилися на рівні фракцій, тому що будь-яка пропозиція, яка потрібна буде, вона буде стикатися з політичною підтримкою. Я буду просити керівників фракцій - підтримати такі кращі пропозиції. Зараз – останній день і останній тиждень, остання місія технічна, завершальна. У вас, я так розумію, розплановані зустрічі з паном Коксом, де будуть обговорюватися ці питання. Далі буде меню, ну, я маю на увазі, що ми можемо робити і по чому буде згода, ми зразу будемо впроваджувати в дію зміну самої системи. Я думаю, що це вже може бути, Віктор, в березні. Якби це було б в березні, це було б дуже добре. А зараз я би просив, щоб принаймні в п'ятницю з 10-ї до 14-ї години ми працювали, з 10-ї до 14-ї – так, як це записано. Ви ж бачите, ми ж ставимо законопроекти в порядок денний на п'ятницю, але, на превеликий жаль, тільки їх обговорюємо.

Будь ласка, Олександр Домбровський.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Перш за все, я хочу подякувати за голосування на минулому тижні законопроекту про продовження терміну мораторію на банкрутство "Енергоатому", це було дуже важливе рішення для енергетики України в цілому. І хочу звернути увагу, що в енергетичній галузі також, як і у всіх інших, накопичилась величезна кількість проблем. І ми підтримуємо тематичний розгляд законопроектів. Я, Володимире Борисовичу, попросив би, можливо через тиждень, через два, розглянути також цілий блок енергетичних законопроектів в ув'язці з блоком питань, пов'язаних з енергоефективністю і енергозбереженням. Можливо, ув'язати з блоком питань житлово-комунального господарства, тому що вони взаємопов'язані між собою.

Разом з тим, я хочу наголосити, звернути особливу увагу на атомну галузь, ядерну галузь, безпеку. Це два законопроекти - 2290а і 2360а, які стосуються питань державного нагляду у сфері використання ядерної енергії, тому що у нас йде протиріччя з міжнародними нормами, і нас достатньо серйозно сьогодні критикують.

Разом з тим, я також хотів би підтримати позицію уряду відносно законопроекту 3325 – це про забезпечення умов функціонування ринку природного газу України. Кардинально важливий закон для того, щоб він почав працювати. І є один із соціальних законопроектів, це про внесення змін до гірничого Закону України щодо уточнення порядку компенсації за оплату комунальних послуг.

Я також проінформувати і Голову Верховної Ради, і народних депутатів України, що на цьому тижні у нас запланований звіт міністра палива та енергетики в порядку звіту уряду, де у нас буде також можливість детально проаналізувати про виконання і рішення Коаліційної угоди. І я вважаю, що це абсолютно правильно, щоб всі міністри мали можливість прозвітувати на профільних комітетах, крім звіту на фракціях. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Колеги, визначте зараз день. У нас зараз з вами два тижні: пленарний і непленарний. У визначений день запросіть відповідно до вашої компетенції міністра, поінформуйте, будь ласка, керівників фракцій, суміжних комітетів про те, що відбудеться такий звіт. І ми до звіту уряду в парламенті пройдемо всі питання з точки зору профілізації. Тому дуже би просив не втратити таку можливість і це зробити. Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський. Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Скоро буде два роки, як Янукович втік з нашої країни. Нагадаю, що за часів його правління наш державний борг виріс на 35 мільярдів доларів. Значна частина цих мільярдів доларів була просто вкрадена ним і його оточенням. Частину з цих коштів, невелику, на жаль, близько 2 мільярдів доларів, а це більше 40 мільярдів гривень, вдалося арештувати.  Два роки майже. І ми з вами як вищий законодавчий орган до сих пір не розробили механізм конфіскації цього в державний  бюджет. Більше того,  ми навіть  не спромоглися  закон  розроблений профільний поставити  у порядок денний. Ми читаємо в засобах масової інформації курченків, арбузових і інших псевдоекспертів, які розказують, що, виявляється, якщо ми приймемо закон і конфіскуємо вкрадені активи Януковича до державного бюджету, то ми цим самим легалізуємо Януковича. Дорогі друзі, так давайте його повернемо назад і легалізуємо ще якось.

Володимире Борисовичу, я думаю, враховуючи те, що ми ці кошти фактично вже в спецфонд бюджету заклали і що це 60 відсотків зброї нашої армії, ми не можемо більше вислуховувати цю демагогію і дешевий популізм. Я прошу вас особисто організувати необхідну роботу, зі своєї сторони наш комітет розробив декілька варіантів законів, провести необхідні консультації з фракціями коаліції і поставити тут крапку. Ми не можемо більше робити вигляд, що нічого не відбувається. Друзі, це питання вже не чиїхось там "хотелок", вибачте за жаргон, а це питання вже національної безпеки. Дякую за увагу. І сподіваюсь, що це питання на цьому тижні буде вирішено.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Давайте ми завтра його будемо вирішувати і щодо заочного правосуддя, і щодо спеціальної конфіскації. Тому я просив би сьогодні на базі комітетів, будь ласка, пришліть своїх представників фракцій і груп на комітет, розгляньте, знайдіть узгоджене рішення, щоб завтра ми могли це розглянути. Якщо ми будемо бачити протиріччя, ну, значить, буде протиріччя. Я зараз про організацію самої роботи. Тому, будь ласка, я доручаю комітетам це зробити.

Прошу, Микола Княжицький.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні керівники фракцій і керівники комітетів, хочу теж всім подякувати за сприяння в прийнятті надзвичайно важливих законів на минулому тижні – про Інститут книги і про державну підтримку кінематографії, а також Закону про контрактну форму у галузі культури. Це три дуже важливі закони.

Хочу наголосити на тому, що на початку вівторка стоїть Постанова про вшанування пам'ятних дат. Нібито це не дуже важлива річ, але 29-го числа, 29 січня, Рефат Чубаров на прес-конференції висловився з пропозицією визначити день 26 лютого Днем кримськотатарського спротиву російській окупації. Бо ви знаєте, що ті люди, які вийшли тоді захищати Україну в Криму, уже понад рік знаходяться в ув'язнені. Тому я би просив, щоб ця постанова прозвучала і ми би доповнили її прямо в залі вшануванням Дня кримськотатарського спротиву російській окупації.

Крім того, стоїть три закони зі сфери культури, які ми не встигли прийняти. Один з них 2372а, автор просить поки що не педалювали, відповідний лист ми направимо, це Андрій Парубій. Але два є дуже важливих. 1553 і 2129а стоять на четвер, але, скоріше за все, ми до них не дійдемо, а шкода. Бо 1553 – це Закон про охорону культурної спадщини (щодо збереження пам'ятно-культурної спадщини, внесеної до списку Всесвітньої організації ЮНЕСКО). Мова іде про те, що у нас є дерев'яні церкви, які ніким не охороняються, але входять до списку культурної спадщини, де органи місцевої влади можуть, вибачте, там змінити щось або  перебудувати. І таким чином охороняти це потрібно.

Точно так само є ще один Закон 2129а колеги Єленського про охорону культурної спадщини щодо надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу морського меморіалу. У нас є понад 500 пам'яток, які знаходяться під водою у водах Чорноморського басейну, Чорного моря і рік. Вони фактично знищуються і розкрадаються. Люди, які від імені української держави цим опікувалися, ризикуючи життям, вивезли всю документацію з Криму під час окупації і зараз звертаються до нас, щоб ми надали їм якийсь статус охоронних пам'яток. Тому просив би ці закони в четвер або будь-який інший день поставити раніше, 1553, 2129а. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. Дякую.

Шановний пане Володимире, шановні колеги, хотіла би просити від Комітету у закордонних справах в середу, на день, коли ми можемо поставити ратифікації, додати ще два законопроекти, зокрема законопроект 0082, включити його до порядку денного. Ми комітетом будемо зустрічатися, спеціально завтра проведемо засідання комітету, для того щоб мати вже рішення комітету стосовно ратифікації. Він стосується ратифікації Угоди між Урядом України і Організацією Північноатлантичного договору про статус представництва НАТО в Україні. Через наші затримки тут, у Раді… Насправді, є частина допомоги, яка може бути передана Альянсом, зокрема в частині забезпечення кібербезпеки в Україні. Але все це гальмується через нашу нератифікацію. Тому буду вдячна за розуміння і підтримку такої ініціативи.

Стосовно також законопроекту 0071, який був розглянутий і рекомендований до ратифікації колегами з євроінтеграційного комітету. Ми би підтримували постановку цього законопроекту, знову ж таки, на ратифікацію цієї Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво. І стосується він підтримки природно-заповідних територій. Я переконана, що колеги з Комітету з питань екологічної політики також підтримали б внесення його цього тижня у порядок денний.

І хотіла би від імені комітету запросити всіх колег-парламентарів, керівників фракцій і комітетів до заходу, який буде відбуватися 5 лютого, у п'ятницю, о 14.30 у стінах парламенту щодо підтриманої ініціативи комітетом – приєднання України до відкритої ініціативи міжнародної "Вільний, відкритий парламент". Тому сподіваємося на зацікавленість колег. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги! Володимире Борисовичу, я хотів би, перше, все ж, запитати, щоб ви пояснили, що таке "звіти голів комітетів" – комусь, чомусь там, десь, якось. Ну, якісь звіти були оголошені, що ми повинні якимось групам звітувати про щось. Ще б я рекомендував би звітувати один одному головам комітетів між собою і міністрам між собою, і це буде дуже добре. Це раз.

Друге. Я хотів би сказати, що ми розпочинаємо на цьому тижні на комітеті формування складу Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора ДБР від Верховної Ради, а також його заступників і працівників центрального апарату. І ви знаєте, що згідно Закону про ДБР Кабмін повинен здійснити всі дії, для того щоб реалізувати цей законопроект. В'ячеслав Анатолійович, я хочу звернутися до вас. Якщо хтось там не встигає в строки почати з 1 березня, будь ласка, звертайтеся. До цього дня тільки по телебаченню ми бачимо: хтось критикує, не звертається. Ми готові зробити проект і відтермінувати там ще на 3 місяці. Тоді у нас по героям Майдану і по всім злочинам буде прокуратура розслідувати ще півроку і не буде скаржитись, що в них немає часу розслідувати. Це як в тому анекдоті, коли, пам'ятаєте, дуже швидко розслідував син справу 25-річного батька і радів з цього.

І останнє. 3465 – законопроект, про який казав пан Сергій Володимирович Пашинський і голова фракції "Народного фронту", і "Блоку Петра Порошенка", це про внесення змін щодо невідворотності покарання. Колеги, немає питань, комітет прийняв рішення - на доопрацювання. Будь ласка, поставте у порядок денний, проголосуйте, ми допрацюємо за 2-3 дні і зробимо. Чому? 50 статей і кримінальних складів злочинів, 50 складів злочинів, вони сьогодні чітко в цьому законі виписуються, щоб достатньо було оголосити в розшук і проводити досудове розслідування. Все! Тобто стаття щодо розшуку осіб, вона взагалі вмирає. Ну так не може бути по всіх статтях.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, Андрію Анатолійовичу.

Так, мені здається, конструктивна пропозиція – завтра його включити в порядок денний для прийняття рішення і направити його на доопрацювання в комітет. Направимо в комітет, комітет підготує, винесемо в четвер, якщо комітет підготує, винесемо в четвер і проголосуємо.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. 255-а?

 

ГРОЙСМАН В.Б. 255 стаття. Я про це вже чув дуже багато.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Там три статті. І от, ви знаєте, дуже цікава така дискусія.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Зараз вернемося.

         Будь ласка, Сергій Власенко.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Так давайте вернемося.

По-перше, згадали моє прізвище. Я хочу два слова просити Андрія Анатолійовича.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Будь ласка, хвилину прошу, репліка.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я говорив не тільки про відворотність покарання, але і про спецконфіскацію. Ви знаєте, так от спритно ми уникаємо цього закону.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. (Без мікрофону) Це не мій комітет, це комітет пана …., звертайтесь до нього.  

  

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Ще раз. Я звертаюся до Погоджувальної ради українського парламенту, тому що, ви знаєте, коли нас всіх послухати, то більшість захисників простого народу і борців з корупцією не існує. А коли доходить до справи, то починається – "до комітету звертайтесь". Ми повинні прийняти політичні якісь рішення, ми ще поки що коаліція. І питання, яке я підняв, це не питання, вибачте мене, дешевого піару, це питання надзвичайної державної ваги.

Я звертаюся до всіх, перш за все до Голови Верховної Ради і до лідерів коаліції, треба нам, якщо якесь є протиріччя, зібратися, обговорити і вийти з узгодженим рішенням в парламент і не ховатися від відповідальності, а проголосувати. Це необхідно і дуже важливо.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Володимире Борисовичу, повертаюсь до того ж регламенту, який ви встановили тут.

Тому я хочу сказати, що на засіданні у Президента, якщо ви пам'ятаєте, всьому керівництву держави я пояснив, як це зробити. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Давайте ми так і зробимо: тобто включаємо, направляємо на доопрацювання, комітет доопрацьовує, вносить в парламент і ми голосуємо. Те ж саме по спецконфіскації. Зробіть правильну спецконфіскацію, і давайте її теж винесемо завтра в залу Верховної Ради і проголосуємо.

Прошу, Сергій Володимирович.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Шановні колеги, ви знаєте, представник Кабміну запропонував організувати звіт міністрів у формі перехресного допиту. Можливо, ідея слушна, але вона так в кримінально-правовій площині і, напевно, буде реалізована десь в подальшому. А зараз є конституційні механізми, у нас є єдиний конституційний механізм…

 

КИРИЛЕНКО В.А. Я про допит не говорив. Так, щоб люди чули.

 

ВЛАСЕНКО С.В.  Я інших перехресних речей не знаю.

У нас інших конституційних механізмів, як звіт уряду, не існує. Тому треба провести в нормальній, передбаченій Конституцією формі, звіт уряду, це по-перше.

По-друге, я хочу нагадати всім, що у нас нема міністрів від БПП чи від когось ще. У нас згідно з частиною чотири статті 114 Конституції всі кандидатури, окрім міністра оборони і міністра закордонних справ, вносить Прем'єр-міністр України. У всіх країнах світу Прем'єр-міністр несе політичну відповідальність за діяльність уряду. Це друге.

 

ЛЯШКО О.В. Коаліція.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Прем'єр-міністр несе політичну відповідальність за діяльність уряду. Вносить Прем'єр-міністр України, частина четверта статті 114 Конституції України, Олеже Валерійовичу.

В усіх країнах, якщо така ситуація з урядом, то уряд просить вотум довіри, а не вотум недовіри. І так відбувається всюди.

Тепер щодо порядку денного. Ми четвертий тиждень вносимо уже 15 питань порядку денного. У нас всі розказують про боротьбу за децентралізацію, але коли постає питання про Закон про органи самоорганізації населення (2466) або про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання (2467), то четвертий тиждень його не вносять в порядок денний.

Володимире Борисовичу, ви проти цього? Ви проти цього? Вносьте! Воно готове для розгляду в першому читанні.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Можна питання?

 

ВЛАСЕНКО С.В. Я закінчу і відповім на всі ваші питання.

Друге. Про столицю України місто-герой Київ щодо поновлення районних рад. Чому не вносимо? Нам що треба судові рішення про те, що ми вибори не можемо проводити? Уже маємо.

П'яте. Декомунізація. Значить, комітетом підготовлено проект постанови по 165 населених пунктах, по яких нема суперечок. Це номер 3854. Будь ласка… 30 секунд мені дайте закінчити.

 

ГРОЙСМАН В.Б. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Номер постанови 3854. Це ті, по яких немає сперечань. Кіровоград туди не входить, ніщо спірне туди не входить. Там, де громада і Інститут національної пам'ять узгодили назву, будь ласка, нам до 21 лютого треба прийняти рішення по 989 населених пунктах. Перші 165 вже готові. Тому ще раз прошу, Володимире Борисовичу, 2466 (органи самоорганізації населення), 2467 (загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання). Там немає нічого страшного. Люди, віддайте демократію в руки громадян!

 

ГРОЙСМАН В.Б. Все правильно. Дякую. Ми подивимося по місцевому самоврядуванню.

Я хотів би єдине, що сказати, колеги, я би дуже вас просив, у нас є Закон про Асоціацію, і нам потрібно з вами проводити відповідно до цього закону консультації з органами місцевого самоврядування по тим питанням, які стосуються їхньої компетенції. Тому я би просив це робити, шановні колеги.

Юрій Дерев'янко, будь ласка.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Минулого тижня на Погоджувальній раді я пропонував і звертався до вас, до керівництва фракцій і комітетів, розглянути законопроект 3510 і 3510-1, це в частині пакету законів по децентралізації, які є надважливими до продовження наступних кроків для об'єднаних територіальних громад. Мало того, це передбачено Планом заходів, які затверджено урядом стосовно Концепції децентралізації і реформування органів місцевого самоврядування.

На превеликий жаль, минулий раз, незважаючи на вашу підтримку, Володимире Борисовичу, ви дали всі необхідні вказівки, але ні комітет, ніхто не розглянув цей законопроект. Тому я дуже прошу на цьому тижні розглянути і в профільному комітеті цей законопроект, внести його в порядок денний. Це питання, яке стосується земель поза межами населеного пункту в об'єднаних територіальних громадах, які ми відповідно до концепції і децентралізації, затверджених урядом, маємо передати в комунальну власність об'єднаним територіальним громадам.

Я вас дуже прошу дати відповідні доручення, щоб цього тижня ми могли і в комітеті розглянути, і отримати цей законопроект в порядку денному. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

Колеги, на завершення декілька слів. Значить, ми з вами проговорили наступне, що завтра, якщо буде висновок Конституційного Суду по судовій реформі, завтра ми її розглянемо одним із перших питань. Ми завтра це питання розглянемо. Насправді там тільки одна норма була, яка  залишає чинну норму впливу  Верховної Ради на  Генерального прокурора. Більше ж нічого  не змінилось. Якщо буде.

Наступне. Я ще внесу питання про державні закупівлі по 131-й статті, там були протиріччя, це публічні закупівлі, і я просив би це теж підтримати.

Окремо хотів би зазначити, що, колеги, ми на минулому тижні прийняли 47 рішень. 47 рішень – за  поданням комітетів. Тому, будь ласка, ми вже з вами починали цю роботу, виберіть одне-два питання, три,  важливих, і вони будуть стояти в порядку денному. Ще раз хочу підкреслити, що ми посилимо зараз вимогу щодо соціально-економічного розрахунку тих  чи інших питань, які вносяться на розгляд, щоб ми відповідально ставилися до фінансування тих чи інших норм, які ми пропонуємо змінити в законодавстві.

По тематичним дням. Ми домовилися про те, що проведемо день економіки. Або просто по засіданням, наприклад: ранкове засідання - буде  економіка, вечірнє – фінанси або навпаки.

Далі. ЖКХ, енергоефективність, енергетика є дуже важливими. І в цей комплекс можливо буде ввести і суміжні питання. І я думаю, що настав час нам розглянути IT-питання – інформаційні технології, зробити там день або півдня і розглянути всі ініціативи. Я погоджуюсь з тим, що коли 18 органів займаються одним і тим же, це повний бардак і безвідповідальність. Тому нам потрібно тут теж якби достатньо системно підійти. Тому ми будемо планувати.

Ще одна річ – План законодавчого забезпечення реформ. Прошу вас  всіх ще раз подивитися, це всі сім блоків вашої професійної діяльності. Подивіться, щоб ми могли щось оновити, можливо, добавити. І таким чином, цей План буде на столі, в тому числі у всіх. 

Було тут зауваження по працівникам Апарату, які люстровані. Підтверджую: ці прізвища, що ви назвали, це питання помічників народних депутатів України. Помічників народних депутатів України. Це не питання працівників, класичних працівників Апарату Верховної Ради.

Шановні колеги, в цілому, я думаю, що все. Я ще дам доручення Першому заступнику Голови Верховної Ради України провести узгоджувальну нараду по заочному засудженню і спецконфіскації, для того щоб ми могли вийти з узгодженою позицією в залу Верховної Ради України.

Всім дякую. Бажаю гарного робочого тижня. І до зустрічі.