Погоджувальна рада

Опубліковано 25. 01. 2016

 

СТЕНОГРАМА

засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій

(депутатських груп) у Верховній Раді України

 

25 січня 2016 року

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Доброго дня, вельмишановні колеги! Розпочинаємо перше в цьому році засідання Погоджувальної ради, радий вас вітати! Останній тиждень цієї сесії. Я думаю, що маємо ряд питань порядку денного, який сформований за поданням комітетів, який важливо розглянути. Це питання і в оборонній сфері, це питання фактично завершення законодавства, пов'язаного з Антимонопольним комітетом. Тому я хотів би закликати всіх сконцентруватись на роботі для того, щоб ми змогли на останньому засіданні цієї сесії забезпечити результативне голосування по тим законам, які не були проголосовані в минулому місяці.

Окремо хотів би привернути увагу до поправки щодо електронного декларування. На завтра стоїть питання про включення його в порядок денний. Ви знаєте, треба виправити те, що було змінено саме Законом про Державний бюджет. Така можливість у нас є.

Ну, і відповідним чином хотів би звернути вашу увагу за голосування по питанню Кривого Рогу. В кінці минулого року була зареєстрована постанова про скасування результатів голосування за закон. Ви знаєте, що вона забороняє, якщо є така зареєстрована постанова, Голові Верховної Ради підписувати цей закон. І ще в кінці минулого року я сказав про те, що я його підпишу, як тільки в перший день засідання парламенту ця постанова буде розглянута, що фактично розблокує для мене можливість підписання.

Але, не дивлячись на це, чомусь привели людей голодувати в приміщення Верховної Ради України. Дуже прикро, що люди сьогодні страждають, втрачають своє здоров'я за те, що і так відбудеться. Моє спілкування особисто з людьми довело мені те, що їх не зовсім якісно проінформували депутати народні щодо процедури і чому Голова Верховної Ради не може підписати цей закон. Але я думаю, що завтра ми це питання розглянемо. Воно стоїть першим, як і планувалось раніше, стоїть першим в порядку денному. Це буде означати, що у Голови Верховної Ради відкриється можливість підписання цього закону, що я і зроблю відповідно до законодавства.

Також хотів би, колеги, звернути ще увагу на ще одне важливе питання. На превеликий жаль, немає поки що представника уряду на засіданні Погоджувальної ради, що прикро. Але хотів би підкреслити, що у нас є ряд важливих завдань, які нам потрібно виконувати, зокрема безвізовий режим. Ще є ряд законів, в які нам потрібно внести зміни або прийняти в цілому.

Тому  дуже хотілось, щоб ми якомога раніше в комітети Верховної Ради отримали ці закони, які б дали можливість нам попрацювати якісно і прийняти якісні  рішення. Теж саме стосується нашої роботи по полегшенню ведення бізнесу, Doing Business. 37 законів ми маємо прийняти з вами фактично до травня місяця. 37! 13 досі сьогодні  ще не  внесені до  Верховної Ради  України. Тому  я закликаю уряд працювати не сьогодні на вчора, а працювати сьогодні на завтра, післязавтра для того, щоб ми могли абсолютно планово розглядати  всі  питання.

Шановні колеги, ще одне  питання, яке є теж важливе, – це  питання про Закон про прозорість закупівель, як ви пам'ятаєте, ми в минулому році приймали цей закон. Але виходячи з того, що по цьому закону  є декілька правок, які суперечать одна одній, швидше всього нам потрібно буде формувати згідно 131 статті  зміни до цього закону, щоб ми змогли його направити на підпис Президенту. Це буде означати, що  механізм  прозорих закупівель повноцінно запрацює.  Тому  я закликаю всіх  дуже  ретельно над цим питанням попрацювати.

Коли з'явиться представник уряду, я хотів звернутися з тим питанням, щоб уряд прийняв рішення про схвалення всіх паспортів програм щодо виплат необхідних відповідно до прийнятого бюджету Верховної Ради України. Ви знаєте, що у нас є питання і по фінансуванню профтехосвіти по всій країні  в зв'язку  з тим, що були прийняті рішення достатньо швидко.  І друге питання – це інші соціальні програми. Наприклад, одинокі матері сьогодні не отримують компенсацію, тому що ще не прийнято ряд  відповідних рішень. Тому я би просив уряд дуже ретельно над цим питанням попрацювати і до кінця місяця закрити голосування всіх підзаконних актів, які необхідні для  реалізації питань по бюджету. 

В цілому все, шановні колеги. Можемо переходити до початку нашої роботи.

Будь ласка,  Юрій Анатолійович Бойко.

 

БОЙКО Ю.А.  Дякую, Володимире Борисовичу.  У нас була велика перерва в роботі парламенту. Як позитив, це дало можливість   поспілкуватись з великою кількістю людей в країні і почути болючі  проблеми, які є.

Перша болюча проблема – це ситуація вугільної галузі. На жаль, в проекті бюджету, який був прийнятий,  не було жодного слова про підтримку цієї галузі. Відповідним чином під "килимом" народилась програма уряду по закриттю 22 шахт з 35, які залишились у держави, не виплачена заробітна плата. А особливий цинізм, то це те, що, скажемо, шахта Нововолинська, яка  була практично побудована і на 80 відсотків давала можливість дати 2 тисячі робочих місць, то будівництво було зупинено.

Ми вважаємо це абсолютно безглуздою політикою, тому що це призведе до того, що країна повністю буде залежати від поставок вугілля з Польщі, Росії або Південної Африки, якщо продовжити таку програму дій уряду.

А друга проблема, що це приблизно 80 тисяч робочих місць і жодної підтримки з боку держави на тих, хто залишиться без роботи, якщо ця програма буде, не дай,  Боже, реалізована,  немає.

Друга проблема – це аграрний сектор. Я абсолютно випадково почув інформацію міністра аграрної політики стосовно досягнень, які були пройдені міністерством протягом останнього року по підтримці аграрного сектору.

Насправді я, спілкуючись з фермерами, виробниками продукції, це відчув і я порадив міністру поспілкуватись якраз з виробниками, тому що те, що вони мені розповіли, воно кардинально відрізняється від тих бравурних моментів, які були озвучені в інформації міністра: кредити під 27 відсотків річних; відсутність державної підтримки; помилки, які були допущені при прийнятті Податкового кодексу в частині того, що ці виробники були залишені без податкових пільг, а пільги, навпаки, отримали великі зернотрейдери. І сьогодні зернотрейдери не збираються піднімати закупівельні ціни на пшеницю, а це відповідним чином надає додаткове податкове навантаження на суму від 1,5 до 2 тисяч гривень на гектар кожному фермеру, який дійсно працює, виробляє на землі.

Третя проблема - це проблема бюджету. Ми попереджали, що враховуючи те, що всі міжнародні експерти дали рівень інфляції 28 відсотків, а рівень гривні до долара – 30, додаткове отримання доходів в бюджет буде приблизно 80 мільярдів гривень. Тому ми задекларували і запропонували прийняття змін до Закону про бюджет, щоб ці кошти, які отримає держава і отримає бюджет за рахунок девальвації, були направлені на фінансування індексацій зарплат і пенсій, що не було зроблено відповідним чином у проекті бюджету, який був прийнятий. Це дасть можливість до 1 квітня надати від 200 до 300 гривень додаткових виплат по зарплатах і пенсіях без якихось податкових навантажень додаткових тільки за рахунок інфляції.

Таким же чином ми подали зміни до Податкового кодексу про мораторій на ліквідацію пільг для виробників сільськогосподарської продукції до 2018 року, на два роки. А за цей період відпрацювати державну підтримку, яка повинна бути так само як і у європейських конкурентів цих наших виробників.

І останнє. Два тижні ми спостерігали надзвичайну велику активність у міжнародних представників стосовно компромісу по виконанню Мінських угод. Ви почули думки всіх керівників, в тому числі і керівників держави, які брали участь у підписанні Мінських угод, стосовно того, що потрібен компроміс, і Мінські угоди є єдиним шляхом вирішення конфлікту і відкидання можливості заморозки цього конфлікту.

Вважаю, що парламент зробив недостатньо для того, щоб підтримати ці ініціативи. Десять проектів закону зареєструвала наша фракція, жоден не був прийнятий, і у мене прохання до правлячої коаліції. Не подобаються закони, які пропонуємо ми, будь ласка, дайте свій варіант, і, будь ласка, парламент повинен брати участь в цьому надзвичайно важливому питанні, яке турбує всіх людей в нашій країні. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Валерійович Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія. Слава Богу, що цього тижня не виноситься, як планували, зміни до Конституції в частині надання особливого статусу для Донбасу. Я переконаний, що відмова влади від протягування цих змін у парламенті,  вона стала можливою лише тому,  що немає 300 голосів, тому що фракції Радикальної партії і "Самопомочі", "Батьківщини" категорично заявили свою позицію щодо непідтримки цих змін до  Конституції. І нарешті влада взялась за голову. Бо якби ви нас почули у серпні, коли через спротив суспільства, через протистояння, кровопролиття протягували у першому читанні зміни, коли ми ще вам тоді казали, що це  нічого не дасть, це  не змусить Путіна  виконувати Мінські домовленості, і що єдина можливість зупинити Путіна – це тиснути на нього, в тому числі в міжнародному форматі. Єдина можливість зупинити Путіна – це самим бути сильними. Ви тоді протягували ті зміни, тепер ви знову їх хотіли протягнути. І тому, слава Богу, що в парламенті немає 300 зрадників, які готові голосувати за кремлівські зміни до Конституції, до нашої Конституції.

Ми наполягаємо, фракція Радикальної партії рік говорить про те, що питання змін до Конституції – це суверенна справа українського народу і лише на референдумі можливо вирішувати це  питання. Вчора я почув, прем'єр Яценюк уже  підтримує цю ідею. Ну, нарешті, через рік  почули наші пропозиції. Я сподіваюся, що Президент так само почує, і ви не протягуватимете ці зміни в парламенті, а будете виносити їх на всенародне  обговорення.

Ми пропонуємо відповідний всенародний референдум провести у березні, де поставити одне питання: чи підтримує народ України, як єдине джерело влади, надання особливого  статусу для  Донбасу. Не мають права ні закордонні радники, а тим більше, вороги, ні вітчизняні політики вирішувати долю країни. Це має робити тільки український народ. Тому ми звертаємося з вимогою до влади організувати і провести всенародний  референдум з цього питання.

Друге, що надзвичайно хвилює українських громадян всіх – це девальвація гривні, це обвал курсу гривні. Грабунок серед білого дня. Людина нормальна за все життя не заробить стільки, як Гонтарева за день заробляє на обвалі курсу гривні, на скачках, коли за останній тиждень на 12 відсотків девальвувала гривня. Це вкрадені зарплати, це вкрадені пенсії, це вкрадені заощадження.

Тому фракція Радикальної партії вимагає завтра до парламенту Гонтареву зі звітом, чому валиться гривня, хто заробляє? Чому в Нацбанку величезна корупція? Чому минулого року ліквідовано 60 банків? Сьогодні фонд гарантування вкладів має ліквідного майна на 340 мільярдів гривень. Як воно, те майно, розпродується, хто його розтягує? Чому "валять" гривню, хто обкрадає людей і хто в цьому винен? Ми вимагаємо Гонтареву зі звітом.

Хочу нагадати, ще 02.03.2015 року ми зареєстрували проект постанови №2271, звернення до Президента Порошенка щодо невідкладного направлення до парламенту подання про звільнення Гонтаревої з посади голови Національного банку. Рік пройшов! Ви тримаєте цю злодійку на посаді! Влада тримає цю злодійку на посаді! Тому що комусь вона кращий банкір всіх часів і народів. Да, кращий в тому, як красти треба! То тут ще спробуй знайти кращого фахівця людей обкрадати! Тому ми вимагаємо відставки Гонтаревої, а перед цим її звіту щодо діяльності на посаді голови Національного банку.

Головне, чого немає сьогодні в країні, то це соціальної справедливості. Влада грабує, уряд грабує, і самі заробляють мільярди за день, а простих людей обкрадають, як липку. Ми пропонуємо парламенту все-таки приймати закони, які дадуть можливість захищати людей. Саме тому група депутатів зареєструвала сьогодні законопроект №3809 щодо відновлення соціального захисту інвалідів першої та другої групи, осіб, які втратили годувальника та багатодітних сімей шляхом відміни оподаткування їх пенсій. Давайте хоча б скасуємо оподаткування пенсій для інвалідів, для багатодітних, для тих, у кого немає годувальника, хоча ми взагалі наполягаємо на повному скасування оподаткування пенсій. Це геноцид українських пенсіонерів, коли беруть і забирають в них останнє, забирають навіть і пенсії, які вони заробили.

Ми так само наполягаємо на розгляді  нашого законопроекту № 3557 щодо того, щоб п'ятниця була повним робочим днем. Нормальна людина, вчитель чи лікар, не вийде на роботу – її звільнять, депутати не  ходять, у п'ятницю не ходять, у середу не ходять, уже і в четвер не ходять. Кому треба такий парламент? Кому треба така орава дармоїдів? Тому ми вимагаємо негайно прийняти повний робочий день. Від світанку до заходу сонця усі повинні працювати.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   30 секунд, завершуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Всі повинні працювати! Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Олег Валерійович! Майже дотрималися регламенту. Дякую.

Будь ласка, Віктор Васильович Бондар.

 

БОНДАР В.В. Дякую, шановний Володимир Борисович.

Шановні колеги, я думаю, що по суті починається новий економічний рік, починається новий рік для життя держави. Ми пройшли і прожили минулий 2015 рік практично без економічної політики, без економічної стратегії, без бюджетної стратегії, без стратегії податкової. Країна, на жаль,  завдяки нашому уряду, завдяки діючій, правлячій коаліції в парламенті пройшла просто зону турбулентності на запасах та терпінні людей і на економічних запасах, які отримала країна за ще з часів Радянського Союзу і ми їх просто доїдали останній рік.

Що ми побачили за минулий рік? Кожен тиждень наша депутатська група партії "Відродження" ставила питання про те, що треба внести і почати розбиратися з Податковим кодексом ще з лютого  минулого року. На жаль, уряд повчав цим питанням займатися тільки в середині грудня і згадали, що треба для інвесторів, для підприємців, для виробничників новий Податковий кодекс.

Ми говорили про те, що потрібно Бюджетний кодекс зробити, що потрібно закінчити питання децентралізації, що потрібна економічна політика, нова економічна політика, яка б дала можливість підняти  наше виробництво, зробити великі інфраструктурні проекти.

Ми піднімали питання, що ми не розуміємо, яка кредитна політика в нашого уряду, в нашої держави на сьогоднішній день. Набралися за рік майже 500 мільярдів гривень кредитів, нема відповіді: куди вони пішли, як вони витрачені, на що пішли ці кошти? Яка буде кредитна політика на цей рік? Скільки уряд планує залучити коштів? На які проекти будуть направлятись залучені кошти? Що це буде: чи проїдання коштів, чи це буде реальна підтримка виробництва, підтримка інфраструктурних проектів – дороги, мости і так далі? Ми не маємо відповіді, на жаль, щодо економічної політики.

Тому ми ставимо питання про те, що на сьогоднішній день треба заслухати міністра економіки, міністра фінансів. Треба заслухати міністра економіки, яка економічна політика очікується на цей рік, як ми бачимо валютні питання, як будуть розв'язуватися питання імпортерів, експортерів, яка буде економічна підтримка промисловості в Україні, яка буде податкова політика, якою буде бюджетна політика.

Ми прийняли бюджет минулого року, повибирали і повибивали з бюджету все і фінансування передали освіти, будинків культури, все на місцеві бюджети переклали. Як вони будуть це фінансувати? За півроку всі ці місцеві органи влади просто провалять цю політику: політику в галузі культури, політику в галузі освіти. Поприбирали навіть дитяче харчування в 1-4-х класах. Оце економічна політика, яку ми сьогодні бачимо.

Тому ми пропонуємо. Ми ще в кінці листопада реєстрували проект постанови про звільнення міністра економіки і торгівлі України. Ми пропонуємо заслухати його найближчим тижнем. Пропонуємо поставити питання про звільнення. Потрібно реально від уряду очікувати і почути реальну економічну політику на цей рік: який буде валютний курс, яка буде економічна підтримка виробничників, яка буде підтримка інфраструктурних проектів і так далі, що буде з бюджетом відбуватися, які прогнозні очікування. І дати можливість от просто місяць відпрацювати парламенту по одній тематиці – економічній: Податковий кодекс, Бюджетний і так далі. Тоді ми будемо мати якусь логіку дій на цей рік.

А сьогодні, якщо подивитися порядок денний, це знову шарахання: ми міняємо слово на слово, кому на кому, сотні нормативних актів, які нічого по суті в цій країні знову не змінюють. Це знову профанація, це втрачання часу, це відсутність будь-якої логіки дій в державі, це відсутність економічної стратегії, і це по суті відсутність перспективи для цієї країни. І, на жаль, це результат роботи уряду і правлячої коаліції, яку тут багато хто представляє.

Тому треба все ж таки почути, що вже давно говорить партія "Відродження" ще з лютого того року, і почати діяти реально стратегічно, а не гасити пожежу отакими дрібними питаннями. Дякуємо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Ярослав Миколайович Москаленко.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, розпочався новий бюджетний рік в Україні. І як прогнозувалося, він почався зі стрімкої девальвації гривні. Мовчання і відсутність діалогу Національного банку України з суспільством лише збільшує навантаження на національну валюту. Але після заяви голови Національного банку хочу сказати, що краще б вона мовчала, коли в девальвації гривні вона звинуватила саме пенсіонерів, бюджетників та відпочиваючих за кордоном українців.

Також мене вразило Міністерство фінансів. Депутатська група "Воля народу" звернулася до Мінфіну з питанням, як обраховується прожитковий мінімум на 2016 рік. І отримали феноменальну відповідь, цитую: "Згідно неї немає підстав щодо врахування прогнозних розмірів прожиткового мінімуму  на  2016 рік, розрахованих, виходячи з оновлених цін наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг". Тобто урядовці заклали в бюджет  такий прожитковий мінімум, який вважають за потрібне.  А що за нього може купити пересічний громадянин, це вже їхні проблеми. І таку відповідь підписав заступник міністра фінансів Качур.

З логіки урядовців Нацбанку виходить, що в нашій країні повний шикардос, що пенсіонер за пенсію може купити валюту, оплатити продовольчий кошик, побутові розходи взяти, а найбільш нахабні  пенсіонери ще їдуть за кордон і з карток знімають валюту.

Що відбувається сьогодні в медицині? На грані колапсу в Україні вирує епідемія грипу, а МОЗ навіть статистикою не володіє.

Що в освіті? На межі руйнування знаходиться система професійної освіти. Міністерство освіти забуло запитати в органів місцевого  самоврядування, коли передавали ПТУ, чи будуть кошти на утримання цих ПТУ. Через хронічне недофінансування, а сьогодні вже закінчується січень,   половина шкіл України не отримали підручники. Батьки, коли дітей ведуть в школу, купують парти, ставлять вікна, шукають гроші на підручники. А паралельному світі ми сьогодні бачимо, як народні депутати (списки висять в Інтернеті) стоять в чергу за відшкодуванням житлових компенсацій.

Тепер найцікавіше. Міністерство економіки. 5 грудня, хтось помітив чи ні, 5 грудня постанова Кабінету Міністрів, що підприємства паливно-енергетичного комплексу були передані в підпорядкування Міністерству економіки. Що зроблено на сьогоднішній день Міністерством економіки? Практично нічого. Спостережної ради немає. Органів управління немає. Тільки оголошений конкурс на набір до Наглядової ради. Фактично правління "Нафтогазу" сьогодні одноосібно керує всім паливно-енергетичним комплексом. І що відбулося?

Хочу зачитати один дуже цікавий лист керівника "Укргазвидобування" голові правлінні  НАКу. "Беручи до уваги  ряд фундаментальних змін та реформ в Україні, ми провели аналіз  ринкових  рівнів компенсації в компаніях, аналогічних до ПАТ "Укргазвидобування", з метою визнання справедливого ринкового рівня окладу керівника ПАТ "Укргазвидобування". І що отримали? 30 грудня, під Новий рік, встановлюється голові УГД оклад у розмірі 398 тисяч гривень, крім цього, згідно з колективним договором, щомісячна премія 75 відсотків, надбавка за інтенсивність праці 50 відсотків, надбавка за роботу з секретними документами 15 відсотків, разом виходить 955 тисяч 320 гривень. Це в місяць 955 тисяч гривень. Для порівняння, шановні колеги, у Президента в 2016 році 11 тисяч гривень, у Прем'єр-міністра в 2016 році 8 тисяч гривень, у міністрів 7,5 тисяч гривень.

Скажіть мені, тоді, коли втричі піднявся газ для населення УГД, тоді, коли в п’ять разів, десь до півмільйона впала добича газу, за які заслуги керівник "Укргазвидобування" буде отримувати таку заробітну плату?

"Воля народу" звертається до коаліції, нарешті, між собою вирішіть кадрові урядові питання, залиште позаду політичні інтриги і сформуйте новий професійний уряд. Ми сьогодні знаходимося в опозиції, критикувати легко, але наша група, як ніхто, знає, що дерево потрібно посадити, і щоб воно давало плоди, його потрібно поливати.

Про яку антикризову економічну програму чи реформи можна говорити, коли більша половина уряду претенденти на звільнення через свою профнепридатність?

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Кононенко Ігор Віталійович.

 

КОНОНЕНКО І.В. Шановний Володимире Борисович, шановні колеги.

Перше, на чому наполягає наша фракція, це створення тимчасової слідчої комісії по боротьбі з політичною корупцією. Останнім часом особливо у зв'язку з прийняттям змін до Конституції поширюється все більше чуток про торги за голоси, обіцянки оплати за голос і таке інше.

Ми знаємо, що були оприлюднені прокуратурою факти отримання окремими депутатами коштів за вирішення тих чи інших питань. Тому ми наполягаємо, зареєстрована відповідна постанова №3746, ми наполягаємо на створенні такої тимчасової комісії, закликаємо колег по парламенту провести консультації щодо складу цієї комісії. Прошу, Володимир Борисович, винести це питання на цьому тижні в зал і проголосувати.

Наступне питання. Це що стосується змін до Конституції в частині правосуддя. 22 січня Конституційний суд України надав позитивний висновок проекту конституційних змін щодо правосуддя. Конкретно мова йде про законопроект №3524. Тому наша фракція звертається з проханням поставити на голосування цей законопроект у четвер 28 січня.

Якщо необхідно для цього провести консультації з фракціями коаліції і нашими колегами з опозиції, то давайте це зробимо. Зміни стосуються роботи Генпрокуратури та судової системи і відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії. Судова реформа, запропонована законопроектом №3524, робить суддівський корпус незалежним від політичних чи владних впливів. А відтак після її прийняття можна сподіватися на справжню незалежну феміду в Україні, відповідно найбільш ефективну боротьбу з корупцією та злочинністю в Україні загалом.

Прошу також пам'ятати, що розслідування злочинів на Майдані в окремих випадках гальмується саме на рівні судових рішень. Президент проводить роботу по очищенню судів. Яскравий приклад – звільнення судді, одіозного судді Кірєєва і ще низки корумпованих суддів. Однак, без зміни в цілому судової системи, не слід очікувати, що в Україні дійсно будуть незалежні суди і верховенство права.

Що стосується змін до Конституції в частині децентралізації. На цій сесії ми повинні були прийняти зміни до Конституції в частині децентралізації. Однак 51 народний депутат внесли подання до Конституційного Суду з проханням розтлумачити певні положення, які є в чинній Конституції. З огляду на це, ми повинні дочекатися рішення Конституційного Суду з тим, щоб надалі відкинути будь-які політичні спекуляції щодо конституційності чи неконституційності прийнятих змін до Конституції стосовно децентралізації.

Позиція нашої фракції полягає в тому, що ми повинні дочекатися рішення Конституційного Суду щодо розтлумачень, а також роз'яснень, в який спосіб і коли парламент зможе проголосувати зміни до Конституції, які забезпечать децентралізацію влади в нашій країні.

Щодо податкового законодавства. Ми ухвалили Державний бюджет на 2016 рік та низку змін до законодавства, що запроваджують значні позитивні зміни в ключових напрямках фіскальної політики. Ми прийняли рішення щодо  пом'якшення податків щодо єдиного  соціального внеску. Це позитивні кроки. Однак перед нами стоїть завдання подальшого покращення податкового законодавства та підвищення ефективності використання держкоштів. Наразі внесено лише фрагментарні зміни до податкового  законодавства, які вирішують лише частину проблем. Ще частина проблем залишається поза дужками: реформування спрощеної системи оподаткування, ліквідація можливості використовувати спрощену  систему оподаткування для уникнення від сплати податків великим бізнесом, легалізація грального бізнесу. Я нагадую, що у нас  в бюджеті закладені кошти,  податки від роботи грального бізнесу, але ми до сьогоднішнього дня не розглядали жоден із законопроектів у цій сфері. Це теж потрібно робити. Тому нам потрібні не просто зміни до податкового законодавства, не просто рішення низки окремих проблем, а комплексна  податкова  реформа, що дозволить створити просту, прозору та справедливу податкову систему і стимулювати інвестиції.

Щодо окремих законопроектів. Я підтримую Володимира Борисовича,   що нам невідкладно потрібно розглянути  законопроект, внесений нашим колегою Денисенко, №3755, і завтра внести його в порядок денний, але пропоную розглянути цей законопроект разом із законопроектами Юрія Луценка: №3661, №3662 та №3663, це низка законопроектів, пов'язаних з нульовим декларуванням. Я вважаю, що це невід'ємні питання. І якщо ми їх приймемо в комплексі, то це дозволить: по-перше, зняти перепони щодо безвізового режиму, а по-друге, дійсно зробити прозорий контроль в нашій країні за  видатками і  за надходженнями наших громадян. 

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Будь ласка, дякую, що дотримались регламенту майже.

Будь ласка,  Максим Бурбак. "Народний фронт".

 

БУРБАК М.Ю. Вітаю, шановні колеги. Вітаю, Володимире Борисовичу. Маю велике сподівання, що з нового року український парламент  все ж таки запрацює з новою силою, потужно, продуктивно і основне –  злагоджено. Впевнений, що цього від нас очікують і наші громадяни.

Хотів би  нагадати нашим колегам, як ми прожили минулий рік, тому що кажуть, що ми  на "бреющем полете" пройшли. Ми наповнили державну казну, коаліційний уряд, який обирала коаліція,  яка делегувала туди своїх членів, наповнили державну казну, списали частину зовнішніх боргів, не допустили дефолту, подвоїли золотовалютні резерви, позбулися енергетичної та економічної залежності від Росії, виступили єдиним міжнародним фронтом і запровадили санкції проти російського агресора. Ми проводимо люстрацію та скорочення чиновницького апарату, через децентралізацію віддаємо повноваження і кошти з центру на місця, перевиконання місцевих бюджетів понад 40 відсотків, з нуля створили армію, нову поліцію.

Хочу нагадати, що на оборону нашої України ми направляємо 5 відсотків валового внутрішнього продукту цього року.

Розпочали масштабну дерегуляцію економіки, кардинально спростили адміністративні послуги, схвалили передовий Закон про державні закупівлі, стали частиною європейського економічного простору і виконали всі вимоги для того, щоб українці отримали право без віз їздити до Європи. Розпочали процеси в кожній галузі. Так, можливо, було зробити більше. Але все ж таки давайте повернемося до ситуації, яка склалася зараз в парламенті. Ми ж маємо одні й ті ж самі політичні спекуляції та провокації проти коаліційного уряду, модні нині бездоказові, огульні звинувачення і мовчазну бездіяльність колег з коаліційних фракцій.

Теза про необхідність переформатування уряду не нова. Прем'єр-міністр ще восени закликав фракції коаліції подати свої кандидатури на вакантні посади в уряді. Вважаю, що це одне з основних питань, які коаліція повинна вирішити найближчим часом. У Кабінеті Міністрів варто заповнити вакансії і замінити відверто слабких міністрів, які не справляються з покладеними на них обов'язками і від них ми не бачимо жодних реформ.

Разом з переформатуванням уряду необхідно оновити і Коаліційну угоду. З політичного маніфесту угода має бути перетворена в політично та юридично зобов'язуючий документ з чітким графіком роботи та послідовністю кроків. Політична відповідальність членів коаліції повинна бути солідарною.

І нарешті деякі члени коаліції повинні вже визначитись чи вони працюють в коаліції, в реальній коаліції, або вони працюють в опозиції разом з колегами з "Опоблоку". Як приклад, коли нарешті ми проголосуємо за закон № 3465, це стосовно невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини. Це закон, яким ми можемо все ж таки засудити Януковича і поплічників режимів.

І тому цей законопроект, який стоїть у вівторок, я впевнений, що коаліція повинна проголосувати за нього. Ми прагнемо продовжувати продуктивну роботу коаліції "Європейська Україна" і надалі впроваджувати життєво важливі системні реформи, серед яких найважливіша – це боротьба з корупцією.

Наша фракція підтримує електронне декларування з 2016 року, запровадження його. І тому, Володимир Борисович, просимо вас надати відповідне розпорядження комітетам терміново розглянути цей законопроект, щоб парламент ухвалив його під час цього пленарного тижня. Чекаємо результатів роботи від НАБУ і Антикорупційної прокуратури,  діяльність яких у поточному році була профінансована урядом в повному обсязі.

І, до речі, ключовим елементом оновленої Коаліційної угоди повинна стати конституційна реформа, яку треба  все ж таки обговорити всенародно, все ж таки оновити повністю судовий склад, треба, щоб це був новий суспільний договір між владою, яку обрав народ, і народ, який є джерелом влади. Впевнений, що коаліція і фракції коаліції справляться з цим завданням. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, що дотримались регламенту.

Будь ласка, Олег Романович Березюк, "Самопоміч".

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Вельмишановний пане Голово, шановні колеги, в країні у вищих ешелонах влади відбувається брутальна ігнорація звичайних правил публічного управління. І я попробую зараз ілюструвати це речення.

Низка законопроектів, які справді були якісні, і їх прийняв парламент спільно з урядом, далі не працюють, починаючи від трансфертного ціноутворення, яке не наповнює бюджет країни, закінчуючи повною відсутністю роботи по прозорості митниці, на якій залишається необлікований за нашими підрахунками ще один річний бюджет нашої країни. А ми шукаємо грошей в кишенях пенсіонерів або за кордоном.

Друга річ дуже важлива. Апогеєм порушення всіх правил публічного управління було прийняття, а вірніше розробка, робота і прийняття бюджету країни. Бюджет країни є не просто фіскальним документом або не просто бухгалтерським документом, це документ, який визначає розвиток країни і є планом розвитку країни на наступний рік. На превеликий жаль, уряд мав забагато довіри від парламенту і від коаліції, бо приніс цей бюджет брутально за декілька днів до кінця року абсолютно неготовим. Саме тому ми привозимо з регіонів масу запитань, починаючи від ПТУ, закінчуючи іншими, дуже  складними речами.

Наприклад, мери малих міст і великих також, голови сільрад питаються, коли їм відключати світло нічне на вулицях? Тому що, як виявляється, тарифи на нічне освітлення підняті в шість разів, а для бюджетів малих міст і сіл це нереально. А що ми будемо робити із зайвою електричною енергією нічною, яка є в Україні, хто про це думав? Уряд, НКРЕ чи парламент? Це брутальне порушення публічних правил обговорення і  прийняття рішень.

Тому ми своєю професійною діяльністю, в тому числі в Кабінеті Міністрів з міністром АПК, який є ненайгірший або, я би сказав, можливо, найкращий міністр, серйозно обговорили це питання на політичній раді партії "Об'єднання "Самопоміч" і прийняли рішення, про яке ви знаєте. Ми пропонуємо обговорити це на фракції нашій і відкликати нашого міністра з уряду. Для чого? Не для того, щоб вийти з коаліції, вважаємо, що коаліція є  єдиним легітимним інструментом розвитку  країни, а для того, щоб ми  з вами, коаліціанти, сіли за стіл переговорів про те, що ви сьогодні говорите. Переписання Коаліційної угоди не в питаннях зобов'язання, а в питаннях відповідальностей, які відповідають кількості депутатів у Верховній Раді, кількості всього іншого, що робиться, досвіду і так далі, і тому подібне. Треба сісти і погоджуюсь з тим, що уряд дуже багато доброго зробив, не буває так, що все погано.  Вважаємо, що уряд сьогоднішній виконав  своє завдання.

Є нові завдання, які  повинні виконувати нові люди, які мають в цьому досвід. Це є конституційний політичний крок, який не передбачає деструкції, а передбачає тяжку працю коаліції, яка не збирається і не дискутує. Апогей цієї відсутності дискусії – прийняття бюджету, який не має жодної довіри у суспільстві.

Наступне порушення правил публічного управління – це є Кривий Ріг. Невипадково люди голодують, тому що порушена повага до найвищого законодавчого органу країни – парламенту, який  вперше  коаліційно, разом зі всіма фракціями, став на бік людей, а зараз ми знецінюємо це "мышиной возней".

Пане Голово,  справа у тому, що у вівторок ми маємо проголосувати, ви маєте підписати, Президент має підписати, він має бути опублікований. Якщо цього не станеться на середу на ранок, це буде порушення законодавства, яке може бути  оскаржене. І це завдання дуже складне, і ми маємо з вами його виконати для того, щоб відновити довіру, хай ваші юристи вам скажуть, відносити довіру до парламенту.

І останнє. Конституційні зміни, шановні колеги. Беззастережно доброю новиною є те, що переноситься це питання в дуже дивний спосіб, без сумніву. Тепер треба брати тлумачні словники української мови, переглядати значення слів "наступний", "черговий", "позачерговий". Там все чітко описано з давніх давен.

Але Конституція України, а вірніше, зміни до неї, на сьогоднішній день є величезною загрозою для…

 

ГРОЙСМАН В.Б.   30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. … для української суверенності. І тому ми пропонуємо також конструктивний і продуктивний крок. Менш травматичний на сьогоднішній день і витратний, аніж референдум – це перенесення повернення змін до Конституції до першого читання, де провести широке обговорення серед фахівців, серед людей, і прийти до рішень, які можуть бути адекватними до сьогоднішньої потреби української державності і суверенності. Це дуже важливе рішення, яке збереже легітимність влади і яке збереже повагу і підніме авторитет і довіру людей до влади. Без довіри ми не побудуємо жодного публічного управління.

Дякую вам.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую. Прошу дотримуватися регламенту.

Прошу, підготуйте мені довідку. У мене є дані, що закон має вступити в дію не пізніше 7 лютого. Тому прошу, підготуйте зараз, щоб я проінформував, не на середу.

Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Доброго дня, шановні колеги! Чесно кажучи, сумно навіть слухати все, що відбувається на Погоджувальній раді. Зрозуміло, що стон стоїть в усій країні, немає жодної сфери професійної діяльності в країні, де би люди криком не кричали, що іде руйнація державного управління країною, і як наслідок, іде руйнація кожної сфери життя країни.

Дуже сумно, тому що від проурядової фракції ми почули переможні реляції і звіти, що все дуже добре. Це означає повну тотальну відірваність уряду і урядової фракції від реалій життя, просто тотальну. Сумно, тому що всі ми розуміємо з вами, що висловивши свої обурення на Погоджувальній раді, ми твердо знаємо, що ні до чого це не призведе. Тому що, на жаль, парламент як державний орган не формує рішення, не приймає рішення і не  проводить їх в життя, тому що все це робиться ззовні. Створені якісь невідомі кулуарні групи на рівні уряду, на рівні Президента, які формують таку саму кулуарну політику, потім доводять це як даність до парламенту і обслуговується це кнопками беззмістовно, без аналізу, без розуміння і без консолідації. Я можу вам сказати абсолютно відповідально, це розвал управління державою.

Як наслідок, ми маємо все: ми маємо бюджет, після якого аграрії перекривають траси, освітяни і представники охорони здоров'я порахували, що їм бюджету вистачає на 6 місяців, всі ми це знаємо. Після цього малий бізнес практично повстав  і вже готовий  брати ту необліковану зброю, яка знаходиться зараз практично в країні в неміряних обсягах.

Я хочу вам сказати, що такою політикою країна доведена до крайньої системи хаосу і це відчувають люди, які би релятивні звіти ми тут не слухали. Як наслідок,  і Конституція: немає діалогу, немає дискусії, є просто,  знаєте, такий цинічний обман, коли словом "децентралізація" прикрили кулуарні домовленості між Кремлем і верхівкою владної України про абсолютно неприйнятне для України врегулювання військового конфлікту на сході. Ми що, не розуміємо, що все, що названо словом "децентралізація", прикрило особливий статус Донбасу? Причому, помітьте, ніхто не обговорив, що цей особливий статус буде включати; ніхто не пояснив, якщо навіть будуть прийняті ці брутальні зміни до Конституції, як далі буде розвиватися ситуація. Хто взяв на себе гарантії, що ситуація буде розвиватися позитивно? І взагалі, де ця дорожня карта розвитку позитивної ситуації? Ці зміни до Конституції не принесуть мир, але вони принесуть повну руйнацію суверенності держави, її територіальної цілісності.

Якщо ви помітили, то 21 січня Путін провів раду освіти і науки в Російській Федерації і звинуватив Леніна в тому, що він заклав бомбу під руйнацію Російської Федерації, створивши автономії. Нам зараз нав'язують практично ту саму бомбу під фундамент незалежності і суверенітету України.

І хочу вам сказати, те, що в парламенті немає глибокої дискусії на цю тему, а є доведені плани до двору, скільки кнопок мусить бути натиснуто, це просто катастрофа. І тому я вважаю, що хаос, який сьогодні панує в управлінні державою, відображається на житті кожної людини у вигляді тарифів, заробітних плат, пенсій, підвищення цін, падіння гривні. Це все наслідки. Конституція, яку не розуміють люди про що вона, то це наслідки.

І тому нам треба сьогодні говорити про те, хто управляє державою. Ви уявляєте, що за весь період існування цього парламенту жодного разу не зібралися загальні збори коаліції. Це означає, що коаліція взагалі не суб'єкт прийняття рішень. Я вас прошу, зараз публічно звертаюсь до Голови Верховної Ради, до всіх лідерів фракцій коаліції: негайно зберіть загальні збори коаліції, де депутати мусять бути не маріонетками і кнопкодавами, а суб'єктами прийняття рішень.

Я вважаю, що зараз мусить стати на порядок денний питання повної заміни уряду, ніякого макіяжу і косметики. Прем'єр-міністр формує політику, і не можна замінити там декількох міністрів і залишити цей уряд в цілому. Цей уряд веде до краху країни і треба його міняти негайно. Не зможемо створити більшість, треба набиратись мужності і йти на дострокові парламентські вибори, але не вести країну до повного тупику і відчаю, що ви зараз робите. І тому, я вважаю, треба переглянути систему прийняття рішень. І, безумовно, бюджет. Негайно зміни до бюджету!

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Завершуйте, будь ласка,  Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Цей бюджет в такому вигляді не має права на життя, тому що він по суті  повністю деструктурував всю фінансову систему країни. І гривня це відчула зразу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тому я просила би зібрати збори коаліції і провести глибинну дискусію.  

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Оскільки до мене було звернення, хочу нагадати, Юлія Володимирівна, що по черговості управління коаліції зараз ваша черга. Тому було би, напевно, правильно, якби ви зібрали, ініціювали цей збір, і я вам повністю допоможу це організувати так, щоб це було результативно. Вважаю, що діалог  всередині коаліції дуже потрібен. 

Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу повідомити зараз після вашого зауваження країні, що я відмовилася очолювати коаліцію і координувати коаліцію, бо це є профанація. Я не хочу вводити суспільство в оману. Рішення приймаються не в коаліції, рішення приймаються семома людьми кулуарно за спинами коаліції.

І тому треба, щоб коаліцію очолив той, хто несе відповідальність за формування рішень і прийняття рішень. І не перекладати таку формальну відповідальність на людей, які до цього не мають ніякого відношення.  Тому я прошу,  зберіть загальні коаліції.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.  (Шум у залі)  Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Так тоді коаліцію розпускайте. (Шум у залі)

 

 ГРОЙСМАН В.Б.  Давайте трошки заспокоїмося. Я  просто сказав про те, що вашої ініціативи буде достатньо для того, щоб зібрати коаліцію. Моя допомога, якщо потрібна, я все допоможу, без питань. Юлія Володимирівно, треба якась допомога моя, я це зроблю.

А тепер щодо Конституції. Я дуже просив би особливо людей, які мають величезний досвід управління державою, які десятки років є представниками  народу України в українському парламенті, десятки років,  почитати Конституцію і після кожної статті написати: децентралізація або її відсутність, спеціальний статус або його відсутність. І просто це презентувати з реальними надписами  кожної статті і з кожного трактування. Наша проблема у тому, що кожен почав трактувати Конституцію  в частині децентралізації, а це на 99 відсотків Конституція по децентралізації,  тільки один пункт про місцеве самоврядування, а точніше особливості Донбасу, ми починаємо це інтерпретувати якби, що це якийсь особливий статус. Ну, принаймні, я хочу сказати, що це не зовсім коректно.

Тому дуже просив би це зробити для себе, провести аналіз, я завжди готовий до дискусії з цього приводу, але не менш очевидним є те, що Україна чекає сьогодні можливості обирати обласні виконкоми, обласні районні виконкоми і так далі, і тому подібне. Тому нам потрібно тут не звинувачувати один одного, а називати речі своїми іменами.

І ще одна річ дуже важлива, що ми маємо провести децентралізацію, ми маємо повернути владу людям, бо завжди це обіцяли, а ми маємо це з вами зробити, оскільки кожний представник політичної партії делегував сьогодні  своїх представників і в міські ради, і в районі ради, і в обласні ради. Вся ж влада належить тим партіям, які пройшли виборчий поріг і сьогодні працюють. Ну що ж ми не даємо їм можливість управляти, самоврядуванням займатися? От тут є питання.

Ідемо далі.

 

ЛЯШКО О.В. Володимир Борисович, з вашого дозволу, оскільки ви підняли надзвичайно важливе питання Конституції, то кожен уміє читати. Але у мене до вас питання: а що тоді від нас вимагають прийняти лідери Франції, Німеччини? Два дні тому посол Сполучених Штатів виступив. Усі від нас вимагають прийняти питання особливого статусу для Донбасу. Так тоді давайте пояснимо: або ви дурите міжнародних партнерів, або ви дурите власне суспільство, або ви дурите і тих, і тих, бо ви всередині країни розказуєте, що немає особливого статусу.

Я тоді питаю: а що від нас вимагає прийняти Олланд, Меркель, Обама і усі інші, про що Президент 4 години про особливий статус Донбасу говорив в Давосі? То ви поясніть суспільству, де тоді особливий статус Донбасу.

А якщо ви говорите, пане Голово, щодо децентралізації, то я раджу кожному сільському і міському голові уважно почитати ту децентралізацію. Там місцеві ради перетворюються на абсолютно позбавлених будь-яких прав, префект, якого призначає Президент, може зупинити рішення будь-якої ради без будь-яких наслідків. Префекти, яких пропонує Президент, мають більші повноваження, ніж нині діючі голови обласних і районних рад. І тому там ще велике питання, чи є насправді децентралізація. Але фракція Радикальної партії могла б навіть обговорити це питання за однієї умови, якщо там не буде особливого статусу Донбасу. До всіх інших дискусій ми готові, крім Донбасу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Олег Валерійович, дякую вам щиро.

Хочу ще раз наголосити на тому, що фактично від облдержадміністрацій влада забирається і передається виконкомам. Готовий до цієї дискусії навіть в прямому ефірі, готовий вам почитати, показати, розповісти. І ви побачите, що в сільських, селищних, міських радах буде повноважень набагато більше, будуть закріплені основи фінансування і все інше.

По Донбасу окремо готовий теж говорити для того, щоб внести ясність і так далі. Але все, що стосується лідерів інших країн, я не можу за них відповідати, не можу просто. І не можу вам сказати, які їхні думки з цього приводу.

Я знаю єдине, що в рамках нашої асоціації з Європейським Союзом ми взяли курс, і це передбачено угодою, в тому числі і коаліційною, на децентралізацію влади, значить, передачу повноважень на місця реальним громадам і все інше. Оце і пропонує в принципі Конституція, щоб закріпити це. Ми з вами ледве-ледве, і дякую всім, хто проголосував за бюджет в частині децентралізації, ми зберегли з вами систему децентралізації. І ви побачите позитивний результат від цього.

Але кожен рік боротись, тому що Конституція  не захищає це право, це ж ми ставимо під загрозу кожен день, кожен рік  функціонування органів місцевого самоврядування, життя мільйонів українців у своїх громадах.

Дякую, шановні колеги, за такий інтерес. Будь ласка, Степан Кубів, Представник Президента.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане Голово, шановні колеги! Ви знаєте, навіть на початку нового року, сьогодні ми дискутуємо в прямому ефірі - раз. По-друге, кожен керівник фракції і керівник групи, депутат, голова комітету має право публічно сказати свою точку зору. І це говорить про те, що Україна просувається демократичним шляхом. І це дозволяє оцінити діяльність, кожного слова, кожного факту, які ми маємо. І я думаю, ми повинні тим пишатися і тим шляхом ми повинні йти. Парламентська трибуна - це публічна площадка, яка сьогодні дозволяє доводити ту чи іншу позицію.

Разом з тим хочу сказати, що цей тиждень буде непростим, але він буде ефективним. Тому що подивитись на ті рішення, які прийняла Верховна Рада в минулому році, вони все одно дають позитивний прогрес в багатьох галузях. А там, де ми робимо помилки, ми їх визнаємо, це теж правильно. І ми повинні їх змінювати. Така природа, така істина.

Президент держави позитивно оцінює ініціативу депутатів, які звернулися до Конституційного Суду. Це звернення відповідає логіці мінського процесу. З точки зору національних інтересів України для відновлення територіальної цілісності України  вкрай важливо  використати таку опцію як конституційні зміни. 

Разом з тим  даний факт оцінює те, що це не є формальна сторона, а це  є вигідно Україні чи не вигідно Україні. І ми всі рішення повинні приймати, що вигідно громадянину України, що  вигідно нашій державі. Разом з тим це знімає звернення, яке зробили депутати, знімає будь-які інсинуації щодо  ставлення  офіційного Києва до  Мінських угод.

Разом з тим важливо, що сьогодні вже говорили мої колеги, керівники фракцій,  що  поїздки до Європейського Союзу без віз нарешті мають стати реальністю цього року. І тому Президент України найближчим часом подасть першочергові кілька  законопроектів, які пришвидшать формальні процедури    Євросоюзу, які необхідні для запуску  безвізового режиму. Голова Верховної Ради чітко сказав, що таких законів ми повинні прийняти більше  37, а ще  13 взагалі не подано до парламенту.

Разом з тим Президент України очікує, що до літа ухвалення Верховною Радою конституційних змін щодо судової реформи, а для того  ми повинні працювати в коаліції відкрито, публічно, дискутувати і вести злагоджену та ефективну роботу. Разом з тим основних пріоритетів, які сьогодні очікує кожна людина, це забезпечення економічного зростання і переходу від кредитних кисневих подушок до інвестиційної терапії, активізації реформ по всіх напрямках – так сказав  Президент України Петро Порошенко. Найбільш важливим вважає податкову реформу насамперед в частині  адміністрування та реформу системи охорони здоров'я.

Виходячи з того, на цьому тижні Президент України  як глава держави пропонує розглянути такі позиції: законопроект у сфері міжнародних відносин (це №0072) про  ратифікацію  Угоди  між Україною та Королівством  Іспанії. Пропозиції  Президента  України: №1165, №1547, №1793, №1865, №2461 і №2561 – це стосується певних пропозицій посилення ролі громадянського суспільства з корупційними злочинами, це питання про організацію оборонного планування, це питання виготовлення виробництва, придбання продукції, робіт, послуг у військовій сфері, це питання про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, про загальну чисельність Державної служби спеціального зв'язку і захисту, про органи внутрішніх справ.

Другий блок стосується розгляду законопроектів, які спрямовані на забезпечення виконання Україною умов для отримання другого траншу  макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 600 мільйонів євро та безготівкового режиму. Це законопроект №2168а, це законопроект №2966, №3074 і №3775. Це питання про державне регулювання енергетики комунальних послуг, про зміну в Митному кодексі України і про зміни до Закону про запобігання корупції.

Також домовлено з Головою Верховної Ради України про пришвидшення розгляду в Головному науково-експертному управлінні і Комітеті Верховної Ради правової політики і правосуддя законопроектів №3768 і № 3769. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Дякую, що майже дотримались регламенту.

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко, віце-прем'єр-міністр.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний пане Голово, шановні колеги, зараз триває урядова нарада звичайна, яка у нас відбувається зранку по понеділках. В уряді робоча налаштованість. Прем'єр окреслив пріоритети на 2016 рік. Кожне міністерство подало по 1-2 ключових завдання для реалізації цього 2016 року. Словом,  робоча атмосфера, налаштовані працювати навіть ті, хто вже давно подав заяви про відставки, але які в парламенті поки що або не розглянуті, або не дістали підтримки.

Разом з тим, я мушу заявити, що весь минулий рік уряд працював під зливом жорсткої, інколи абсолютно несуб'єктивної критики. Шкода, що в багатьох випадках ця критика йшла від членів, а подекуди від цілих фракцій коаліції. Працювати у такому режимі наступний, а точніше теперішній уже 2016 рік є контпродуктивним, оскільки в жодній парламентсько-урядовій конструкції, в жодній європейській цивілізованій країні світу немає ситуації, коли уряд, створений коаліцією, постійно перебуває під зливою критики самої коаліції.

Ми вважаємо, що коли уряд критикують фракції опозиційного характеру, це нормально, ми за це стояли на Майдані, щоб кожен мав право висловлювати свою точку зору. Коли уряд критикують фракції, які створили сам коаліційний уряд, це ситуація абсурдна, яка повинна завершитись якимось політичним розв'язанням.

З огляду на це, ми пропонуємо тим фракціям, які продовжують кампанію критики уряду і при цьому належать до правлячої парламентської коаліції, внести резолюцію недовіри уряду, згідно Регламенту, зібрати підписи, проголосувати і вирішити питання в кардинальний спосіб. Якщо їм для цього потрібні голоси опозиційних фракцій, будь ласка. Але питання треба розв'язувати. Уряд або повинен відчувати підтримку з боку парламентської коаліції, яка сама і створила Кабінет Міністрів, або виходити і очікувати від коаліції на якісь інші рішення. Я думаю, це ключове питання,  і всі члени уряду це розуміють.

Разом з тим ми готові і щодо оновлення тексту Коаліційної угоди, і щодо точкових кадрових змін у складі Кабінету Міністрів. Хоча нам видається, що ці питання є лише приводом, є лише приводом для декого, хто хотів би політичної розправи з Кабінетом Міністрів. Повторюю,  прикро, що інколи такими людьми виступають члени діючої правлячої коаліції. Це питання треба вирішувати.

Наступне з приводу законопроектів. Ми вдячні, що 32 урядових законопроекти першочергового характеру включені до порядку денного Верховної Ради цього тижня. До них пропонуємо ще додати законопроект №3325 щодо функціонування ринку природного газу. Це є сільська програма, яка потребує законодавчого розв'язання цього питання. А також законопроект №3224, це стосується безвізового режиму. Він внесений на заміну раніше розданого.

Також я хотів би додати до питання №3081-д, яке включено до порядку денного завтра у вівторок, а це Закон про державну підтримку кінематографії, дуже важливий і в гуманітарному, і в економічному сенсі, три законопроекти, які йдуть разом із ним, і без ухвалення і розгляду яких сам базовий законопроект працювати не буде. №№ такі: 3228, 3239 і 3240 – це законопроекти, які  передбачають внесення змін до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів.

Також я підкреслюю, що  уряд хотів би, щоб швидше були розглянуті всі питання, які стосуються траншу Євросоюзу, про що говорив і представник Президента, а також безвізового режиму.

Окремо просив би  проголосувати, у четвер стоїть у порядку денному, питання №2669-д, яке і громадськість  підтримує, і воно стосується  запровадження конкурсної, контрактної системи серед закладів  культури.

А також просив би профільні  комітети  на цьому засіданні розглянути  ратифікаційний законопроект №0077, який стосується  ратифікації Угоди між Кабінетом Міністрів України і  Єврокомісією "Креативна Європа" . Ця Угода стосується розвитку і підтримки за допомогою європейських грошей креативних індустрій в Україні. Якщо цього тижня комітети розглянуть, то ми звичайно наступного тижня, напевно, ратифікуємо це важливе питання.

Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Олена Володимирівна Ледовських від комітету.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Доброго дня, колеги! Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування вдячний за внесення  дуже багатьох питань, які розглядав комітет до порядку денного цього на цей тиждень. Але комітет вносить пропозицію щодо законопроекту  про внесення змін до  Закону України "Про  статус депутатів місцевих рад" (№3693) щодо перенесення  цього законопроекту з 28 січня на наступний тиждень. Тому що комітет ще не розглянув ті правки і пропозиції, які були  внесені депутатами після розгляду його і прийняття в першому читанні. Всі інші питання у нас в робочому порядку. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Андрієвський Дмитро Йосипович.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Два законопроекти, які опрацьовані в комітеті, стоять у порядку денному. Сподіваємося, що вони будуть розглянуті.

Хочу звернути увагу на довідку, які ми отримали по результатах розгляду законопроектів на період третьої сесії. Бачимо, що у нас до першого-другого читання пройшло  приблизно 10 відсотків законопроектів. В цьому напрямку хотів би підтримати пропозицію щодо збільшення ефективності роботи. В середу давайте, якщо ми півдня працюємо у комітеті, півдня давайте розглядати не ритуальні питання, а все ж таки голосувати закони. По п'ятниці ситуація, коли після "години Уряду" два десятки депутатів залишаються в залі, вона неприпустима.

І друге питання – це формування порядку денного. Комітетом опрацьовано низку законопроектів, прийняття яких розблокує фінансування в роботі підприємств житлово-комунального господарства. Я в першу  чергу маю на увазі законопроект №2706. Прохання перенести все ж таки дискусію щодо ефективності і доцільності прийняття цього закону в зал Верховної Ради. Впевнений, що це буде враховано при формуванні наступного порядку денного.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Доброго дня, шановні колеги, Володимир Борисович. Я  хотів би коротко і дуже швидко.

Я підтримую повністю лідера фракції Юлію Тимошенко про те, що за цей період, поки ми не спілкувалися всі разом, тут дуже багато розказували, на жаль, про те, що нібито хтось веде якісь торги або хтось щось колись кудись продає.

Я хочу підтвердити наступне, що політична партія "Батьківщина", вона має дуже серйозний досвід, і вона знає, як поступати з тими  чи іншими серйозними питаннями в цій країні. Ми вже попередньо проводили цю дискусію в партії, нормально, демократично, і партія висловилася попередньо про те, що наша політична фракція, яка представляє партію в парламенті, повинна діяти так, як вона сьогодні бачить розвиток України, тобто голосувати за такі зміни до Конституції нам мандату вони не дали.  Тому ми ще раз проведемо дискусію, ще раз зробимо підтвердження тих чи інших питань. Це  перше.

Друге. Питання Конституції не тільки стосується, Володимир Борисович, Донбасу, статусу особливого, амністії і таке інше. Наприклад, мене особисто і юристів нашої політичної сили цікавить, чому, наприклад, в статті  131 із значком один в Україні діє прокуратура, яка здійснює: перше, підтримання публічного обвинувачення, а, друге, несподівано для мене, що вона організовує і процесуально керує досудовим розслідуванням. Тобто ми сьогодні Законом про прокуратуру прибрали цю функцію, вибачте, вона не є суб'єктом досудового слідства, тут вона організовує ще й керує, тобто впливає на роботу всіх оперативно-розшукових підрозділів. Тобто у нас є питання до тих чи інших положень, як ви кажете, і ми готові під цим підписатися.

І останнє, дякуючи Президенту, попередньо я хотів би подякувати членам комітету за те, що 37  законопроектів стали законами за той період і секретаріату нашого комітету, і Закон про Державне бюро розслідувань вступив в силу. Я  вважаю, що це важливо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Да. Він ступив в силу на 56-й день, правда, ну, нічого.

Але вже тут деякі панікери нам розказують, що він зірве розслідування злочинів, які відбувалися на Майдані, або злочини сім'ї Януковича, його оточення. Брехня! Я ще раз кажу, не треба казати це публічно, тому що наступає друга річниця, я розумію, треба звітувати. Так з 28 суддями,  Володимир Борисович, нехай Президент відправить 30 прокурорів у відставку, ті, які за ці два роки не відпрацювали. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Те, що ви сказали про прокурорів, це зовсім інша Конституція, не в частині децентралізації.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Це та ж сама.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ні, ні, це правосуддя.

Будь ласка, прошу,  Ганна Гопко.

 

ГОПКО Г.М. Доброго дня, шановні колеги. Це перше засідання Погоджувальної наради в цьому році. Рік, прогнозовано, буде нелегким, але хочеться побажати  всім незламного оптимізму і праці на державу.

Оскільки запрацювала Угода про зону вільної торгівлі, і ще дуже багато законів треба ухвалити, я хотіла би звернути особливу увагу представників фракції "Самопоміч" та Радикальної партії на проект закону, який стоїть на середу, це №0060 про ратифікацію протоколу про застосування Договору про зону вільної торгівлі між Україною та Республікою Узбекистан. Я знаю, що перемовини вже були у фракціях і прошу висловити свою позицію, оскільки ми не можемо переносити, чи ви будете голосувати, чи  ні. Нагадую, що це ті претензії, які були у фракцій про те, що СНД і так далі, Україна має  налагоджувати контакти з Узбекистаном і виводити цю країну з зони впливу Російської Федерації. І оскільки Росія визнана державою-агресором, то всі ваші зауваження щодо Узбекистану і 190 мільйонів обороту, який існує з цією країною, а це, між іншим, можна побудувати мінімум дві лікарні "ОХМАТДИТ". Тому прошу на фракції професійно розібратися і визначитися до середи.

І другий законопроект, який також дуже важливий, підтримую в цьому плані пана Кириленка. Це  №0070  про ратифікацію "Креативної Європи".

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Ганна Миколаївна.

Будь ласка, наступний. Прошу, колега Єленський.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Шановні колеги, доброго дня.

Комітет з питань культури і духовності вдячний за внесення цілої низки законопроектів, які стосуються управління культурою, підтримки книговидавництва, підтримки кінематографії і охорони культурної спадщини. Очевидно, що ці законопроекти в разі їх ухвалення, деякі вже в другому читанні, суттєво сприятимуть покращанню самого процесу управління культури - це стосується конкурсу для керівників державних і муніципальних закладів культури, - а також сприятимуть кращій державній підтримці кінематографії і охороні культурної спадщини.

Ми також просили б внести до порядку денного проект Постанови про відзначення пам'ятних дат та ювілеїв у 2016 році. Це дозволить зекономити час, тому що вноситься єдиним списком, це підтримано Інститутом національної пам'яті, а також дасть змогу краще підготуватися до відзначення цих ювілейних дат, тому що інколи вони вносяться буквально напередодні відзначення.

І друге. Ми би просили перенести з вівторка на четвер питання – законопроекти про систему державної підтримки кінематографії (№3081, №3081-1 і №3081д) для того, щоб вони були розглянуті в єдиному гуманітарному блоці. Дякую за увагу.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Віктор Євгенович.

Будь ласка, Сергій Володимирович Пашинський.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, не дивлячись  на потоки демагогії і популізму, а то й відвертої брехні агентів Путіна та просто "корисних ідіотів", нам вдалось прийняти бюджет, де, наприклад, щоб було зрозуміло,  грошове утримання військовослужбовцям збільшено в 2-3 рази.

Коли ми говоримо про реформи, реформа має якусь свою конкретику, так? Так я вам хочу сказати, що завдяки тим людям, які підтримали цей бюджет, ми можемо від дешевого популізму переходити, дійсно, до серйозних змін в оборонній сфері. І це заслуга тих людей, які взяли на себе відповідальність. Саме тому я дякую всім, хто підтримав бюджет, я дякую керівництву Верховної Ради за те, що зараз в порядку денному традиційно уже стоять законопроекти по підтримці, тому що ми зробили перший крок, треба його наповнити.

Я просив би керівників фракцій і груп. Шановні колеги, стоїть  біля десяти дуже важливих законів – про оборонне планування, про оборонне замовлення. Просто прочитайте їх. Тому що ви знаєте, коли вони вносяться в зал, виходять депутати, і таке враження, що вони говорять про зовсім інше, і ці закони не підтримуються. Це дуже важливо. Оце буде ціна нашої роботи, ціна турботи справжньої, а  не на екранах телебачення.

І ще я хотів би звернутися до всіх. Я вважаю, що це буде лакмусовим папірцем, закон №3465 про невідворотність покарання, про яке говорив голова фракції "Народного фронту". Ми не можемо допустити, тому що в нашому законодавстві є такі юридичні "лазейки", щоб Янукович і його банда уникали справедливого покарання.

І ще хочу звернути увагу і прошу вас, пане спікере, звернути на це увагу. Ми вже півроку як зареєстрували Закон про спецконфіскацію активів Януковича, а це майже 40 мільярдів гривень, і ми його не розглядаємо.  Якщо не подобається закон №3025, то хай коаліція збереться, розробить якісь принципи, але цей закон треба прийняти найближчим часом.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Сергій Володимирович.

Будь ласка,  Ігор Насалик.

 

НАСАЛИК І.С. Володимире Борисовичу, шановні колеги, я хочу підтримати Ігоря Віталійовича по постанові №4736 саме по комітету. Якщо вже розпочинаємо боротися з корупцією, то давайте  розпочнемо з себе і подивимося, хто, за скільки, коли і як голосує. І я думаю, що деякі позиції по цьому будуть сприйняті і громадськістю,  і народом дуже добре.

Тепер чисто по комітету. Повинен сказати, що розглядається Закон про незалежного регулятора, Юлія Володимирівна, №2966, і, пане Олеже, саме він визначає загальну політику, і тут дуже важливо саме позиція парламенту, тоді не буде в 6 раз піднято. Тим більше, в самому регуляторі сума, яка проходить, це 250 і більше мільярдів гривень.

Крім того, дуже просив би колег підтримати законопроект №3097, який стосується "Енергоатому", тому що з 1 січня його вже можуть збанкротувати, а це вже не питання, скажімо, підприємства, а це питання національної безпеки і оборони.

Хочу, щоб все-таки законопроект, який стосується шахтарів, №0929, щоб його все-таки внесли в порядок денний, він вже три рази був, чотири роки розглядається, Володимир Борисович, але так ні до чого і не привів.

Крім того, хочу підтримати В'ячеслава Кириленка, все-таки це наші зобов'язання перед функціональним ринком природного газу, законопроект №3325. Бо якщо би він в дійсності працював і ввівся, то сьогодні б не стояло питання, по якій ціні будуть закуповувати газ в Росії. Це би вже функціонував тоді ринок газу. Тому прохання все-таки його допрацювати і прошліфувати.

І на завершення. Повинен сказати, що я займаюсь децентралізацією набагато більше, ніж багато з тих, хто сидить в цьому залі. Якщо хтось говорить, що децентралізація – це камуфляж, то це є база і основа, це є базова реформа, без якої інші реформи не мають абсолютно ніякого значення.

Але, шановний Володимир Борисович, створення самодостатніх спроможних громад, які зараз створили, відійшовши від плану самодостатності і спроможності, вони дискредитують саму позицію по децентралізації. Тому велике прохання - розгляньте закон №1661, який знімає питання…

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Завершуйте, будь ласка.

 

НАСАЛИК І.С. … систему управління і він же не розроблений Насаликом Ігорем Степановичем, він розроблений Інститутом стратегічного розвитку, Кабінетом Міністрів України, Асоціацією міст, групою, яка формувала закон про столицю, зміни до Конституції. Ну,  розгляньте, введіть його і він почне працювати.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане головуючий. Тут деякі колеги переді мною говорили про так званий дешевий популізм. Я хочу навести один приклад такого дешевого популізму. Тому що популізму дешевого не буває, він завжди дорогий.

16 грудня Кабінет Міністрів затвердив із запізненням більше ніж на рік Державну програму адаптацію внутрішньо переміщених осіб. Тобто рік запізнення. Те, що треба було зробити рік тому. Але затвердивши цю програму, до речі, без консультацій з самими внутрішньо переміщеними особами, в бюджеті не передбачено коштів на її виконання. Що це, як не  приклад дешевого популізму, який насправді обходиться країні дорого. Тому що на кону доля більше одного мільйона 600 тисяч українських громадян, більше одного мільйона сімей українських громадян.

Саме тому я закликав би колег замість того, щоб навішувати ярлики, власне те, що мало виконуватися, виконувати. І в даному випадку відповісти суспільству, чому рік минув – цієї програми не було, а зараз ця програма є  на папері, але реальних коштів на її виконання немає? І які наслідки, і хто має за це відповідати?

Принагідно я хочу закликати колег взяти активну участь у парламентських слуханнях щодо внутрішньо переміщених осіб, забезпечення прав людини на територіях, які українська влада не контролює, в тому числі в так званих "сірих зонах", які заплановані на 17 лютого цього року. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Перш за все хочу подякувати, бачу в розкладі цього тижня декілька важливих законопроектів галузевих – №2617, №2618, №2031а. Через такі закони розвивається економіка.

Але, шановний Володимир Борисович, №2617 і №2618 стоять останніми у вівторок. Не можуть стояти останніми закони, які створюють десятки тисяч нових робочих місць, які генерують додатково мільярди, десятки мільярдів гривень експорту, генерують 100 мільйонів надходження до бюджету. Тому прошу підняти ці надзвичайно важливі галузеві законопроекти.

Також пропоную цього тижня поставити до розгляду законопроект №1058 про державне і приватне партнерство згідно статті 131 Регламенту для його остаточного уточнення. Урядовий законопроект №2216а, розроблений Міносвіти про технологічні парки, які дозволяють налагодити сучасну співпрацю між бізнесом, наукою та владою.

Законопроект  №2764, ініційований "Самопоміччю",  щодо  запобігання банкрутству підприємств шляхом конвертації їх боргів у внески до статутного капіталу.

Законопроект №3035 нашого комітету про старательську діяльність,  який по суті легалізує цілу тіньову галузь і дозволяє отримати такі цінні додаткові надходження до Державного бюджету.

Законопроект  №2551а про врегулювання оподаткування ПДВ режиму переробки, щоб українські виробники могли користуватися  безперешкодно сировиною закордонного походження.

Законопроект №2553а, яким давно займалась Радикальна партія, про реструктуризацію боргів  фізичних  осіб.

І, шановний Володимире Борисовичу, хочу окремо наголосити на необхідності розгляду цього тижня пакету законів №3597 та №3598, це законопроекти про Фонд гуманітарного розвитку, які дозволяють на системній основі сотні мільйонів  гривень скерувати на підтримку культури, мистецтва, освіти, науки, спорту і охорони здоров'я, бо ми маємо сьогодні  одночасно дбати про створення умов економічного зростання та про соціальну справедливість і фінансування цих пріоритетних напрямків. Прошу підтримати.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Шановні колеги,  прошу враховувати те, що   цих два тижні у нас пленарні. Тому  ми так сформуємо, щоб  ми могли всі питання розглянути.

Прошу, Людмила Леонтіївна,  є необхідність? Немає.  Ярослав? Немає. Будь ласка, Рибалка Сергій.

 

РИБАЛКА С.В.  Шановний Володимире Борисовичу,   шановні колеги! Дуже  складна ситуація сьогодні на  фінансово-банківському ринку. І наш комітет  готовий працювати і вдень, і вночі. Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності минулого тижня  звернувся до Голови  Верховної Ради з пропозицією провести на одному з пленарних  тижнів березня тематичний день, присвячений реформі фінансового сектора. У цей день Верховна Рада зможе ухвалити більше десяти законопроектів, які, ми вважаємо, вкрай важливі для розвитку різних секторів фінансово-банківського ринку.

Також, шановний Володимир Борисович, я хочу звернути вашу увагу на чергову, м'яко кажучи, незрозумілу ситуацію щодо Закону про реструктуризацію валютних кредитів, який ми ухвалили ще 2 липня минулого року. Закон ухвалений у трьох читаннях, пролежав півроку та повернувся до парламенту з вето Президента.

До профільного комітету досі нічого не надійшло та не оприлюднено на сайті Верховної Ради, а минуло вже більше місяця з дня, коли ці документи мали б потрапити до парламенту. Я прошу вас, Володимир Борисович, дати відповідне доручення Апарату, відпрацювати з нашим комітетом і якнайшвидше внести це в зал та вирішити питання валютних позичальників. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

До речі, колеги, я хотів би ще раз звернути увагу на те, що ми маємо підходи по формуванню тематичних днів. Тому беззаперечно зараз ми розглядаємо ті закони, які ми не розглянули в грудні місяці, завершили. Але все, що стосується наступного пленарного тижня, маємо теж визначити день економіки, день фінансового ринку і так далі. В нас освіта залишилась. Зараз є багато питань, які ми маємо присвятити, насправді серйозно обговорити всі питання освіти і багато інших питань.

Прошу, Олександр Третьяков.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Во-первых, всех с Новым годом прошедшим, со всеми праздниками. Я сейчас хочу сказать не от своего комитета, потому что у меня замечаний нет, большое спасибо секретариату, председателю…

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Спасибо.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. … Голові Верховної Ради, что все законопроекты включены. Но я послушал дискуссию просто руководителей фракций,  у меня чистое дежавю. Кириленко с Тимошенко, последних десять лет находясь в одной коалиции, выясняют отношения и друг друга мочат. Это то, что при моей практике.

Радикальная партия, которая хочет вернуться в коалицию к бандитской власти. Это заявление ваше было. Вы потом возьмете слово, что вы готовы вернуться в новую коалицию, при этом говорите, что это бандитская власть. Коллеги со Львова, которые традиционно со всем согласны, "але" в конце говорят и все выходит в другую ситуацию.

И это продолжается у нас из года в год. При этом все говорят, что у нас есть война, при этом говорят, что мы должны быть едины, при этом говорят, что мы выводим министра, но в коалиции остаемся, полный какой-то нонсенс. И заявление своего коллеги по поводу того, что сейчас самое важное – это Закон про игорный  бизнес поставило финальную точку всей дискуссии. Мне просто интересно: все когда-небудь читают свои выступления и пытаются их сложить вместе? Потому что на все это смотрят люди. Спасибо.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Я прошу всіх, колеги, це Погоджувальна рада, щоб ми виступали по питанням комітетів, законів і все.

 

ЛЯШКО О.В. Можна репліку?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка, якщо є репліка.

 

ЛЯШКО О.В. Я з вашого дозволу скажу дуже коротеньку репліку, так само, як мій шановний колега, пан Третьяков.

По-перше, Радикальна партія говорить не про повернення до коаліції, якої немає. Бо ваша коаліція тільки на папері, а в ділі ви жодного закону без нас проголосувати не можете. А ми говоримо про формування нової коаліції, нового уряду, і про те, щоб зупинити ту ганебну економічну політику, яку сьогодні проводить нинішня влада.

Ну, і щодо дежавю. Ви знаєте, коли я дивлюсь на вас, у мене теж дежавю виникає. Я пам'ятаю, що у  2005 році вас звинувачували в корупції, і в 2015 році ви продовжуєте підкупляти депутатів, зокрема ви персонально відповідальні за підкуп "тушки" Вітка, який сидить за ваші гроші у секторі БПП. А на табло у Верховній Раді написано "депутат від Радикальної партії". То я не хотів би, щоб в питаннях корупції ми знову поверталися, бо корупція у 2005 році знищила демократичний уряд, і в 2015 році знову знищує країну.

Тому давайте, шановний пане колего, об'єднувати зусилля для подолання корупції, для подолання тих проблем, які є в нашій країни, а не спостерігати один за одним у кого є дежавю.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Ключова фраза була.  

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Реплика моя.  

 

ГРОЙСМАН В.Б.   10 секунд.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. В 2005 году вы обвиняли меня в коррупции, вы не меняетесь.

Следующее скажу: подавайте в НАБУ. Вместе пойдем в НАБУ, если есть факты того, что говорите, значит,  нужно привлечь к ответственности. Если нет, тогда должны извиниться.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Все-все, колеги! Саме головне, що було сказано, мені здається, це "вельмишановний колега" і з одного, і з іншого боку. Тому, будь ласка, добре, що є вже НАБУ, добре, що є вже всі органи, яким треба боротися з корупцією.

 Будь ласка, Артур Палатний. 

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, просимо на цьому пленарному тижні нарешті проголосувати законопроект №2254, це друге читання, проект направлений на посилення соціального захисту дітей. Це перше.

І друге. Просимо також до включити до розгляду проект  постанови про парламентські слухання  2 березня 2016 року на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади". Це № 2014.

Також, користуючись нагодою, що на нашому засіданні є віце-прем'єр пан Кириленко, хочу до нього звернутися, щоб він посприяв відновленню субвенції для дитячо-юнацьких спортивних шкіл у розмірі 100 мільйонів гривень, які були у минулому році передбачені бюджетом.

Я хочу нагадати і привести таку дуже негарну тенденцію, незважаючи на те, що в минулому  році було 100 мільйонів гривень виділено додаткових субвенцій, ми втратили 47 спортивних шкіл, 18 тисяч дітей не потрапили до  дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Якщо ми в цьому році цих субвенцій не передбачимо разом, ця цифра буде зростати в геометричній прогресії. Тому я прошу підтримати.  

І останнє, шановні колеги.  24 грудня минулого року був прийнятий  Верховною Радою Закон України про внесення  змін до деяких законодавчих актів, який скасував мінімальний  розмір допомоги матерям-одиначкам. Наш комітет  вважає, що це було так непомірковано. І на цьому тижні наш комітет подасть альтернативний законопроект, який дасть можливість матерям-одиначкам отримувати мінімальні субвенції. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Там немає питань з  виплатами, я про це говорив на самому початку. Змінились порядки надання цієї допомоги одиноким матерям. І уряд має затвердити порядок виплати і зробити це просто швидко. Я про це сказав,  коли ще не прийшов В'ячеслав Кириленко. Тому від   парламенту тут не треба прийняття рішень.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Там є постанова уряду. Безумовно, вона, на жаль, тільки була опублікована 15 січня, цілий місяць матері-одиначки, на жаль, остались без грошей. Але ж там прописана наступна позиція, що ця субвенція буде надаватися тим матерям-одиначкам, в яких лише середній дохід на члена сім'ї буде менше прожиткового мінімуму. Тобто це більшість матерів-одиначок останеться без грошей. Тому вона не зовсім працює.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Будь ласка, Максим Курячий.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Комітет вносив пропозицію щодо розгляду  на цьому тижні одинадцяти  проектів законів нашого спрямування, нашого характеру, і ми дякуємо, що наші пропозиції враховані в проекті порядку денного на цей тиждень.

Я сподіваюсь, що завтра, у вівторок, ми розглянемо в  другому читанні два законопроекти щодо деревообробного обладнання. Це дасть змогу відродити цілу галузь промислового виробництва:  №2617 і №2618.

В середу розглядаємо вкрай важливі зміни до Податкового кодексу України в проекті закону №1265 щодо посилення відповідальності посадових осіб та службових осіб контролюючих органів за прийняття саме неправомірних рішень. Це рішення має дисциплінувати наших фіскалів і навести порядки в контролюючих органах. Цього вимагає бізнес.

І в четвер вкрай важливий закон №3074, теж друге читання, про внесення змін до Митного кодексу (щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу). Це питання не тільки економічного характеру, а й питання національної безпеки. Ми прийняли цей закон, але він має запрацювати, і для цього необхідно приймати врешті-решт у другому читанні дані зміни. Сподіваюсь на плідну роботу і сподіваюсь на вашу підтримку, шановні колеги.

Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.   Дякую.

Шановні колеги, я просив би ще раз, що ми роздали спеціально матеріал, де ви можете написати, який закон важливо було б врахувати. Апарат опрацює і відразу вам дасть відповідь, щоб ми не  говорили "на плівку", я  маю на увазі "на плівку" – на запис, а потім розшифрування його,  не витрачали час.

Будь ласка, Ольга Вадимівна Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, вітаю вас з усіма святами, що пройшли. І від Комітету охорони здоров'я, в першу чергу, бажаю вам і всім вашим родинам і виборцям міцного здоров'я в умовах епідемії грипу і неконтрольованої роботи Міністерства охорони здоров'я.

Комітет охорони здоров'я звертається до вас, Володимир Борисович, з проханням присвятити на наступному пленарному тижні півдня для законів, чотирнадцяти законів, які підготовлені Комітетом охорони здоров'я, які просимо винести, щоб півдня було присвячено, власне, проблемам в охороні здоров'я. Це перше моє прохання.

А друге, я звертаюсь до всіх присутніх тут колег народних депутатів, до голів фракцій щодо пропозицій і прохання Комітету охорони здоров'я надати ваші кандидатури щодо тих людей, яких ви вважаєте достойними бути міністром охорони здоров'я України. Тому що я вважаю, що ця кандидатура має бути технічною – перше, не політичною абсолютно, людина, яка має захищати інтереси українських громадян, а не хитатися на політичних хвилях відзивів, призивів і мати узгоджену позицію з Комітетом охорони здоров'я щодо стратегії і тактики проведення реформ.

Тому що Комітет охорони здоров'я вважає на цей рік пріоритетною галуззю екстрену медицину і сімейну медицину, які ми вважаємо абсолютно можливо буде, власне, реструктуризувати таким чином, щоб українці могли отримувати вже європейську якість. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую, Ольга Вадимівна.

Будь ласка, Олександр Данченко.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Доброго дня, шановний пане Голово! Доброго дня,  колеги! Володимир Борисович, хотів би звернути увагу, що підготовані також п’ять законопроектів по ІТ і телекомунікаціям,  і Президент  України визнав їх як невідкладні. Я буду просити, щоб також вони були в одному блоці на наступному тижні, але в одному блоці, звертаю на це увагу, щоб як і для всіх інших галузей ми зробили такі галузеві 2-3 години. Це законопроекти №3459-1,  № 3643, №3644, №3645.

Друге, панове, законопроект про державну підтримку кінематографії. Вже багато разів ми казали про те, що або давайте розділимо їх на окрему телекомунікацію, окремі авторські права і саму підтримку кінематографії, але давайте не ліпити Бог знає що, ну не буде воно працювати. Я ще раз звертаюся, два місяці ми про це говоримо і знову ставимо погані законопроекти, які працювати не будуть. 

Володимир Борисович, я народився в місті Кривий Ріг. Я дуже прошу вас: народ чекає справедливого рішення. Я дуже прошу вас роз'яснити норму, коли саме цей законопроект повинен вступати. Тому що це  7 лютого, люди в Кривому Розі чекають на це. Я дуже прошу відкритої позиції. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Моя позиція абсолютно відкрита: завтра після розгляду постанови цей закон буде підписаний. Я про це говорив ще до Нового року, я це говорив після Нового року, я це говорю зараз. А завтра маю надію на те, що я це зроблю, оскільки це перше засідання Верховної Ради України. Немає сенсу тут затягувати це питання. Я висловлював свою позицію, що те, що склалося в Кривому Розі, мають вирішити це питання тільки мешканці Кривого Рогу, і треба дати їм можливість це зробити. Крапка. Іншого виходу немає з цієї ситуації.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Але нехай юристи, якщо можна, подивляться,  добре?

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Будь ласка, Єгор Соболєв. 7 лютого має оголосити ЦВК.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Слухайте, давайте припинимо один одного обманювати. Стаття 15 Закону України про місцеві вибори говорить, що позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше,  ніж за 60 днів до дня виборів.  Якщо 27-го, в середу, не будуть призначені Центрвиборчкомом місцеві вибори, Центрвиборчком на чолі з товаришем Охендовським з задоволенням поставить під сумнів легітимність цих виборів.

І послідовна позиція, яку ви займаєте, пане спікере, є в інтересах сім'ї Януковича і його друзів. Тому що, якби ви займали таку саму послідовну позицію щодо Регламенту, нам би не довелося зараз обговорювати дуже багато ганебних речей, і в тому числі при ухваленні Закону про бюджет на цей рік. Чому ми обговорюємо відновлення вимоги в законодавстві, щоб чиновники електронно декларували декларації? Тому що депутати всліпу її проголосували, і ніхто не знав про це, за виключенням особливо обдарованих і особливо поінформованих людей. Ми справді самі себе обманюємо і перетворюємо погоджувальні ради на просто парад порожніх декларацій. Тоді немає сенсу їх збирати.

Вимога "Самопомочі" відкликати міністра всіма почута. Але я прошу почути другу вимогу: нам треба в собі розібратися. Я абсолютно погоджуюся з членом уряду: не тільки в уряді проблема. Він відповідальний за таке ухвалення головного рішення парламенту, як будуть витрачатися гроші платників податків, але парламент так само не менше відповідальний. І нам треба розібратися, коли закони почнуть працювати, коли уряд стане урядом і наші прекрасні слова будуть перетворюватися  на дії.

Якщо говорити про роботу нашого комітету, ми завтра збираємося спеціально в обід, щоб проголосувати за всі проекти рішень, які відновлюють електронне врядування. Але якщо ми так далі будемо ставитися до роботи парламенту, до роботи уряду і до роботи законів, які ми з великими боями ухвалюємо, все одно нічого доброго з цього не вийде.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дозвольте. Насправді вибори в Кривому Розі регламентуються окремим законом, який ухвалений Верховною Радою України з конкретними датами проведення виборів. Тому жоден "господин Охендовский" не зможе маніпулювати цим питанням. Це перша позиція. Бо це окремий закон, а не постанова.  Це треба відрізняти.

Друга позиція. Не треба насправді обманювати і маніпулювати думкою людей, оскільки жодного закону я як Голова Верховної Ради за всю каденцію не підписав, по якому була зареєстрована постанова про скасування результатів  голосування. Раз.

Я не поставив на голосування жодного закону, який не пройшов розгляд комітету. Це питання два. (Шум у залі)

І питання номер три. Завтра відбудеться голосування, постанова буде розглянута і відповідним чином я підпишу цей закон. Я переконаний в тому, що вибори в Кривому Розі відбудуться в термін, який визначений. Оце моє глибоке переконання, в що я вірю. Я не бачу тут жодних питань.

Моя  розмова  з людьми, розмова Андрія Володимировича  з людьми, яких привели під  приймальню Голови Верховної Ради України  20 січня для голодування з питання, яке і так буде вирішено, на мій погляд, абсурдно. Я про це сказав. Тому я би просив: відповідальність починається з кожного з нас, з кожного народного депутата. Вибачте, але якщо є питання до Голови Верховної Ради, кожен депутат Верховної Ради України може задати питання  Голові Верховної Ради і отримати від нього відповідь, в тому числі і по телефону. Ні від вас, ні від ваших колег я не почув навіть запитання протягом цього місяця з приводу виборів в Кривому Розі або плану моїх дій. Тому я висловився, рухаємося далі.

Лілія Михайлівна Гриневич, будь ласка. 

Вибачте, колеги, за те, що я трошки перебрав часу.

Будь ласка, Лілія Михайлівна.

 

ГРИНЕВИЧ Л. М. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги. Є дуже термінове питання для розгляду на цьому пленарному тижні. Ми не маємо допустити ту страшну ситуацію з підручниками, яка в нас визріла минулого року, у цьому році. Для цього нам потрібно обов'язково проголосувати в цілому законопроект про безоплатне забезпечення підручниками всіх дітей №1857. Прошу підняти вище в порядок денний.

З чим це зв'язано? У  нас, щоб було зрозуміло, половина дітей не мають закуплених підручників для 4-х і 7-х класів, ці гроші зарезервовані, перенесені з минулого року в регіональні бюджети, але вони не можуть оголосити тендери,  поки ми не приймемо цей закон. Тому цей закон є надзвичайно важливий, плюс ми розв'язуємо цю проблему і на цей рік, і ми домовилися з урядом під час узгодження бюджету, що ці кошти будуть вишукані з освітньої субвенції, з її резерву.

Наступна дуже важлива проблема - це професійно-технічна освіта. І  я дякую вам, Володимире Борисовичу, бо знаю, що у вас була окрема робоча нарада з цього приводу. Ми в п'ятницю робимо Всеукраїнську нараду на базі комітету для того, щоб чітко визначитися з кроками по субвенції на підготовку робітничих кадрів і про рівень управління системою  професійно-технічної освіти. Це питання треба вирішити, бо ми можемо отримати взагалі несплату заробітних плат за січень.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Згоден.

 

ГРИНЕВИЧ Л. М. І просимо включити до порядку денного Закон про географічні назви № 3368. Він дуже назрів. Це пов'язано з проблемою назви Кіровограду, там зараз відбувається велика публічна дискусія і ми прийняттям цього закону можемо вирішити певні проблеми.

№ 2813, це про евакуйовані вищі навчальні заклади і наукові установи, він вже неодноразово стояв в порядку денному. І № 2216-а, я підтримую пана Галасюка.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Підпишіть, будь ласка, направте. Ми зараз це розглянемо.

Я хотів сказати про професійно-технічну освіту. Насправді я вважаю, що передати на місця цю освіту правильно, з точки зору того, що ми отримаємо якісних фахівців в поєднанні тих, хто відповідає за місцевий економічний розвиток, токарі, слюсарі і так далі.

Але треба ж було почитати в уряді постанову, яка була ухвалена 1 квітня 2014 року №333 про затвердження концепції реформування місцевого самоврядування, де написано, що вся професійно-технічна освіта мала бути передана на рівень областей, і я допускаю, на рівень міст обласного значення або обласних центрів. А взяли і передали навіть до громад, в яких там 10 тисяч населення. У них дійсно немає коштів! І тут є питання. Тому зараз це треба врегулювати.

Я мав розмову з міністром освіти про те, щоб зараз це просто врегулювати і все, щоб люди не страждали від цього. Але це буде явний крок вперед, а не назад, з точки зору розвитку професійно-технічної освіти.

Будь ласка, Остап Семерак.

 

СЕМЕРАК О.М. Дякую, Володимир Борисович! Комітет з питань європейської інтеграції підтримує і сподівається, що з порядку денного не випадуть два питання ратифікації і те питання, про яке голова Комітету закордонних справ говорила.

Але, шановний Володимире Борисовичу і всі колеги, присутні тут! Замість того, щоб кожен раз повертатись до переголосування законопроектів, коли ми порушили наші євроінтеграційні зобов'язання, мені видається, що український парламент в кінці кінців мав би розглянути законопроект, який підтриманий Радою реформ при Президенті, котрий підтриманий  регламентним комітетом. Це законопроект № 2046-а. Авторами цього законопроекту є понад 10 чи 15 народних депутатів. І цей законопроект встановлює цей механізм і контроль.

Тому що, на жаль, Володимир Борисович, той механізм, який існує сьогодні, а це Апарат Верховної Ради, він не спрацював. І закон останній, нашумівший, який серйозні загрози ставить нашій євроінтеграційній динаміці, це Закон про електронні декларування, якраз вчергове красномовно це підтвердив.

Тому, колеги, давайте розглянемо цей законопроект, більше того, який має такі серйозні підтримки як Рада реформ при Президенті та у нас в комітетах і фракціях теж є підтримка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую. Я думаю, що буде група підтримки парламенту, і ми зробимо з вами, можливо, я  думаю, за ресурси наших партнерів, таку експертизу в рамках парламенту, і ми це питання врегулюємо.

Будь ласка,  Микола Володимирович Томенко.

 

ТОМЕНКО М.В.  Шановні колеги,  я переконаний, що всі депутати  32 дні активно працювали з виборцями і в комітетах, і тому у нас така  конструктивна дискусія. Це унікальний випадок,  коли парламент не працює більше 30 днів, про що пише Конституція. Недаремно законодавець і передбачив варіант, якщо більше  30 днів у парламентському режимі ми не збираємося, то варто нас розпускати. Тому я вважаю, що треба і висновок з цих квазіканікул зробити, щоб не було таких питань сьогодні, які можна  було  вирішити, умовно кажучи, у січні або в останні дні грудня.

Тут виявилося, що є люди, які гордяться бюджетом. Ну, може вони не  бачили живих українців, не їздили по Україні ці 32 дні. Значить, я не знайшов відповідь на запитання, як можна вижити  на заробітну плату  1378 гривень і як пенсіонеру вижити на пенсію 1074 гривні. Фактично ми відмінили, ну не ми,  я не голосував, хто голосував, відмінили  пенсію для мільйонів людей. Тому що як можна на пенсію в 1074  гривні пояснити людині, що можна  жити, не виживати.  Тому я переконаний, що постбюджетна розмова повинна бути серйозна.

Я Лілію Гриневич повністю підтримую у справі профтехучилищ, я зустрічався вже з трьома такими профтехучилищами. Я абсолютно переконаний, що у бідній країні це повинно бути загальнодержавною функцією. Тому що у нас є  бідні обласні бюджети, які  і обласні бюджети не  потягнуть. Є багаті області, а  є бідні, і вони не витягнуть ці училища.

Так само фактично бюджетом відмінено 30-річчя пошанування  чорнобильців. Президент сказав: пошановуємо чорнобильців.  Бюджет забрав всі пільги. Тому я прошу № 2524а, де ми хоча би зоні відчуження повертаємо те, що вони мали, і інші законопроекти поставити.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Він є.

 

ТОМЕНКО М.В. І просимо  наш законопроект про бурштин поставити, тому що я розумію, що Конституція не прийнята, але вже іде пошук префекта по бурштину. Ви знаєте з  латині,  перфект – це  начальник.  Давайте начальників не шукати, давайте закон приймемо, а потім будемо шукати начальника.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Мені щось здається, що він у нас не безхазяйний,  цей бурштин в країні. Ну, так те, що я чую із засобів масової інформації, що там є, хто цим питанням займається. Цим треба, щоб антикорупційний комітет, можливо, зайнявся. Важливе питання.

Микола Володимирович, хотів сказати про те, якщо парламент не збирається 30 днів, насправді виникає право Президента про розпуск, але це мова йде тільки тоді, коли затверджена календарним планом робота парламенту. А нашим календарним планом затверджено те, що сесійний тиждень відбувається саме з 25 числа. Тобто таке право не виникло і насправді пленарний тиждень, який планувався і раніше, він так і запланований, і відбудеться, хоча зараз у нас буде 2 пленарних тижні поряд.

Сергій Іванович, є необхідність?

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановний Володимир Борисович, я просив би вас, якщо це можливо, користуючись нагодою, що є профільний віце-прем'єр, все-таки з метою врегулювання питання фінансування профтехосвіти дати доручення Міністерству освіти, щоб вони визначили освітній компонент в профтехосвіті для того, щоб ми могли внести зміни до формули розподілу міжбюджетних трансфертів і врегулювати це питання як інструмент фінансування профтехосвіти. Дякую.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Але я ще раз хочу підкреслити, дуже важливо їх віддати на області. Міністерство створює стандарти. Правильно. А те, що Лілія Михайлівна сказала в комплексі, воно буде працювати. Але, вибачте, коли є область, є певна структура економіки, є потреба в виробничих кадрах технічних і коли область не впливає на ці замовлення і не може контактувати з бізнесом, тому що вони живуть окремо, це знищує профтехосвіту, а ми маємо її відродити. І я вважаю, в такій конструкції вона може бути якісно побудована нова, але з грошима,  як має бути.

Будь ласка, прошу.

 

КУТОВИЙ Т.В. Дякую, Володимир Борисович. Ну, цей тиждень не рясніє аграрними законами, хотілося, щоб наступний ряснів ними, у нас є напрацювання в комітеті, блокові. В мене тільки два моменти, я думаю, що важливих.

Перший момент пов'язаний, ви пам'ятаєте, коли ми продовжували мораторій, ми просили Кабінет Міністрів, фактично його зобов'язали, до кінця березня подати нам Закон про обіг земель. Дуже би хотілося побачити підходи уряду до цього питання, оскільки ми вже на цьому тижні будемо розглядати стратегію розвитку галузі і звичайно те питання є ключовим для стратегії. Тому в мене велике прохання до віце-прем'єра, якщо можна, зголосити на цьому увагу на ваших засіданнях, щоб цей закон був поданий до Верховної Ради,  і ми мали можливість його опрацювати і в комітетах, і відповідним чином прийняти зважене рішення.

 А взагалі всіх запрошую колег, в середу у нас буде розгляд стратегії, міністерство над нею довгий час працювало. Ми би хотіли побачити, яким чином галузь, саме галузь буде розвиватися в незалежності від якихось кадрових питань, оскільки це ключове для нашої економіки сьогодні.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую. Зараз, будь ласка, відповідь віце-прем'єра,  потім хвилину Юрій Дерев'янко і завершуємо.

 

КИРИЛЕНКО В.А. З приводу фінансування профтехосвіти. Ми розглядали це питання уже в січні на уряді. Є урядові пропозиції. Разом з тим поки що є чинна норма Закону про бюджет, яка говорить, що області і міста обласного значення. Не всі міста обласного значення виявились готовими. Правда, кількість тих, що не готові, принаймні за нашою інформацією,  зменшуються. Зараз три міста обласного значення продовжують наполягати на тому, що у них немає коштів на утримання.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це неправда.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Ну, по нашій інформації. Може і неправда.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Якщо обласні центри про це говорять, це неправда.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Ні, ні, міста обласного значення.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Може бути місто обласного значення, 10 тисяч населення. В нього може бути бюджет такий, як бюджет навчання цього закладу.

 

КИРИЛЕНКО В.А. У нас небагато міст обласного значення, 10 тисяч є, але дуже небагато. Мова іде про більші міста, які не хочуть. Ржищев, наприклад, Переяслів-Хмельницький.  Іде дискусія з Київською областю.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Візьміть місто Жмеринку, наприклад. Візьміть Старокостянтинів, наприклад.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Тому питання в тому, щоб вносити законодавчі зміни, повертати це на обласний рівень. Разом з тим по управлінню ми можемо уже урядовим рішенням це відрегулювати.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Дякую.

Будь ласка, Юрій Дерев'янко і завершуємо, колеги.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги  керівники фракцій, я прошу розглянути на цьому пленарному тижні, відповідно внести в порядок денний законопроекти, які є надважливими для наших об'єднаних  територіальних громад, які не є політичними, які  є в руслі децентралізації, це законопроекти №3510 і №3510-1. Це законопроекти, які передбачають те, щоб віднести до комунальної власності землі поза межами населених пунктів тих громад, які об'єдналися в межах  їх меж.  Це, шановні колеги, той важливий крок, другий чи третій, який ми почали робити в кінці минулого року. Дуже прошу підтримки. І це є той ресурс і ті можливості для об'єднаних територіальних громад, щоб виживати і розвивати.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Це дуже правильне рішення. Його треба підтримувати. Ми маємо  в громадах, які вже  відбулися як самодостатні, повністю вирішити всю їхню юрисдикцію, всю. Не може там бути дій райадміністрацій, мають ради вже приймати рішення.

Я би хотів звернутися до Тараса Кутового, є закон № 2279 – це про аукціони земельні і  він готується до другого читання. Було б добре, якби ви швидше підготували, ми б його прийняли, і  №3510, №3510-1 розглянули  в поєднанні. Тобто я вважаю, що дуже важливо дати юрисдикцію спроможним громадам. Бо якщо маленьке село, ми йому даємо в управління землю, просто її не буде,  цієї землі, ми ж розуміємо. І тут треба це врегулювати. І тоді у нас виходить абсолютно нормальна система і публічності управління землею і юрисдикція.

Шановні колеги, хочу в цілому подякувати  вам за конструктив, хоча я  розумію, що  є багато дуже питань. Та і в мене їх дуже багато є, я в багатьох речах себе стримую, тому що не хочу дестабілізувати. Але вважаю, що є багато викликів, над якими ми маємо сконцентруватися, в тому числі і економіка, і освіта, і  охорона здоров'я, що дуже важливо.

А реформа парламенту, колеги! Ми вийдемо на пропозиції, на меню пропозицій спільно з Місією Європейського парламенту запропонувати варіанти, які дозволять парламенту бути більш ефективним: і по відвідуваності, і по проходженню процедури, по взаємодії з урядом,  експертизи законопроектів,  відкритості і все інше.

Також хотів би підкреслити, що на цьому тижні ми будемо й далі презентувати можливості вже електронні українського парламенту. І буквально з кожним місяцем буде відчувати зміни у відкритості і  публічності роботи парламенту, можливостей  електронних для роботи, зручної роботи, в тому числі депутатів парламенту і взаємодії з суспільством. Тому це все буде відбуватись зараз відповідно до плану.

Дякую вам  всім. Бажаю нам успіхів і до зустрічі завтра  на пленарному засіданні.