ЗАСІДАННЯ СОРОК ШОСТЕ         

Сесійна зала Верховної Ради України

1 червня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:40

Зареєструвалися картками в сесійній залі 372 народних депутати.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег Лукашука Олега Григоровича, якому виповнилося 60 років, прошу його привітати. (Оплески) І прошу привітати Чорновола Тараса В'ячеславовича, в якого також сьогодні день народження. (Оплески).

Шановні колеги, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 31 травня 2011 року. Розглянуто 49 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 3 закони та 4 постанови, 9 законопроектів прийнято за основу, 1 законопроект повернуто на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, 15 законопроектів та 1 проект постанови відхилено.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у середу відводиться 30 хвилин для виступів народних депутатів з заявами, повідомленнями, зверненнями. Прошу, шановні колеги, здійснити запис на виступ. Так, будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на інформаційне табло.

Олександр Гудима, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Немає? Мікрофон Гудими ввімкніть.

 

10:03:29

ГУДИМА О.М.

Будь ласка, Прокопчуку передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Прокопчук, фракція «БЮТ – «Батьківщина». Наступний буде виступати Рябека.

 

10:03:42

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Дорогі співвітчизники, українці! Минулого тижня, очевидно, за особистою командою Віктора Януковича, було здійснено спробу заарештувати голову партії «Батьківщина» і лідера української опозиції Юлію Тимошенко. Тільки-но вона переступила поріг Генеральної прокуратури, як її було заблоковано озброєними спецназівцями. Команда підневільних Януковича принизливо обшукала Тимошенко та вилучила її особисті речі. Тим часом у прокуратури на лідера опозиції вже чекав воронок із конвоєм. Ця психологічна атака тривала цілих 7 годин.

Однак, очевидна спроба ув’язнити Тимошенко негайно викликала збурення з боку українського суспільства, отримала негативну оцінку журналістів, громадських діячів, правозахисників. Небайдужі громадяни виступили проти цього і в знак протесту. І тільки втручання провідних дипломатів провідних країн не дозволило остаточно здійснити підступні задуми. Чи надовго?

Чому Янукович на авантюру з арештом лідера опозиції пішов саме тепер? Тому що земля у нього пливе швидше, ніж липнуть до рук олігархів стратегічні багатства України. Народ по-справжньому оцінив цих горе-професіоналів. У всіх без винятку областях України розчарування владою Януковича досягло меж терпимості народу.

Через те, що саме Юлія Тимошенко є основною загрозою панування олігархії Януковича, режим кинув всі владоохоронні органи на боротьбу з нею та її соратниками. Режим ледве не позбавив життя Юрія Луценка. Скоро рік, як незаконно утримуються під вартою Ігор Діденко, Анатолій Макаренко. Мусив шукати політичного притулку Богдан Данилишин. Режим боїться власного народу, тому став на шлях тотальної заборони будь-яких мирних зібрань. В такій новій країні сьогодні взагалі неможливо провести легальну акцію протесту.

З метою припинення наступу на права і свободи громадян фракція «БЮТ – «Батьківщина» вимагає: негайно викликати до Верховної Ради Генерального прокурора Віктора Пшонку для надання повної і об'єктивної інформації про стан дотримання законності в Україні, в тому числі щодо арештованих політв'язнів, які досі безпідставно перебувають в застінках;  уторити постійно діючу парламентську комісію, яка розслідуватиме факти невиправних повальних заборон, акцій протестів і масових зібрань; скасувати ті закони, які зруйнували сьогодні правосуддя в Україні.

І на останок. Слід пам'ятати, що будь-яка агресія і ті, хто її ініціює, породжує агресію у відповідь. Тому, посієте бурю – пожнете вітер. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, одну хвилиночку. Рябека, будь ласка. Мікрофон Рябеки ввімкніть.

 

10:06:56

РЯБЕКА О.Г.

Прошу слово передати  Василю Кравчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:07:11

КРАВЧУК В.П.

Василь Кравчук, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

Шановні колеги, опозиція є єдиним дієвим запобіжником авторитаризму і диктатурі. Перефразовуючи відомого політика, опозиція – це партія, що утримує владу від буйного божевілля, спричиненого вседозволеністю і безкарністю. Адже тільки втрата розуму, інстинкту політичного самозбереження може спричинити те, що нині коїть діюча влада – незаконне цинічне цькування та знищення Юлії Тимошенко, визнаного в Україні та в світі лідера справжньої української опозиції. Якщо монстр авторитаризму зжере опозицію, то далі він починає пожирати власних дітей, тобто вас, шановні представники парламентської більшості і вас, представники правоохоронних органів, що нині докладають всіх зусиль на виконання політичного замовлення, і урядовців, котрі через небажання почути аргументовану критику опозиції вже спричинили "податковий майдан", акції протесту освітян, студентів.

Ще раз наголошую, найстрашніше, що може відбутися у будь-якій країні, це безконтрольність влади. Тому у демократичному світі відбувається зміцнення статусу і розширення прав опозиції, особливо у розрізі  контролю за діяльністю влади. Саме  такого контролю нинішня влада й хоче уникнути, причому на всіх рівнях. А тому невдоволених цькують  і у столиці, і у віддалених селах.

Громадяни, коштом яких живе діюча влада, хочуть чути голос лідера опозиції, Юлії Тимошенко, з парламентської трибуни, а не зі слідчого ізолятора.

Порушенням нової кримінальної справи  проти Юлії Тимошенко влада намагається не допустити її персональної участі у виборах до Верховної Ради. Виконавчий директор  "Фрідом хаус" Девід Крамер заявив: українська влада взялась за Юлію Тимошенко, вони висувають проти неї одне  кримінальне  звинувачення за іншим, поки їм не вдасться кинути її у в'язницю, і таким чином прибрати її з політичної арени.

Про що говорить факт очевидного незаконного переслідування Тимошенко нашим виборцям, простим громадянам? Тільки про те, що наступними може стати кожен із них.

 Засуджують застосування вибіркового правосуддя в Україні країни Євросоюзу, Сполучені Штати Америки. Вони наголошують, що вибіркове правосуддя та переслідування  лідерів  опозиції є неприпустимим  у демократичних суспільствах. А може ми до таких  вже не належимо?

Сьогодні, штовхаючи Юлію Тимошенко на політичну голгофу, кожен із вас повинен задуматися, а як його позицію оцінить народ України, адже розп'ятою буде   українська демократія, верховенство права і справедливість. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дубовой, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:10:16

ДУБОВОЙ О.Ф.

Кожем'якіну передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрію Кожем'якіну передає право на виступ. Наступний  буде виступати Шишкіна.

 

10:10:27

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, шановні громадяни, Печерський суд міста Києва почав розгляд  справи "РосУкрЕнерго" (якщо хто забув, ви пам'ятаєте, це група така була в Україні, яку очолював пан Фірташ, пан Хорошковський, пан Бойко), кримінальні справи  за обвинуваченням кількох екс-посадовців Державної митної служби України і НАК "Нафтогазу". У нібито незаконному митному оформленні 11 мільярдів кубічних метрів природного газу, ввезеного у попередні роки в Україну.

Колишній голова Державної митної служби  України Анатолій  Макаренко та працівник цієї установи Тарас Шепітько заарештовані та вже майже рік утримуються під вартою у київському СІЗО. Не треба мати глибокі юридичні знання, щоб зрозуміти, що дана кримінальна справа є замовною. Анатолія Макаренка, Тараса Шепітька та інших підсудних вважати заручниками політичних переслідувань та примітивних рефлексів впливового українського бізнес-угрупування, окремі представники якого посіли найвищі посади в органах державної влади. Безперечно, замовниками цього цинізму є власники та лобісти цього угрупування, візитною карткою якого є швейцарська компанія "Росукренерго". Зрозуміло всім, що кримінальне переслідування вказаних осіб здійснюється аж ніяк не з метою встановлення істини.

Серед справжніх цілей кримінальної справи, очевидно, є такі: публічне покарання виконавців міжурядових українсько-російських домовленостей, які стосувались компанії "Росукренерго", з метою створення в Україні атмосфери страху та покірності, і за цим стоїть пан Фірташ і його близькі друзі, друге – примітивна помста з боку ключових діячів олігархічного угрупування, за цим стоїть пан Хорошковський, третє – створення судових прецедентів для притягнення до кримінальної відповідальності колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, за цим стоїть пан Президент, Янукович, четверте – забезпечення додаткових доказів правомірності повернення компанії "Росукренерго" на роль ключового посередника між Україною та Росією.

Яскравим доказом замовного характеру даної кримінальної справи є незаконне тримання під вартою Анатолія Макаренка і Тараса Шепітька, фактично знущання над ними. При цьому усім зрозуміло, зазначені особи не становлять жодної небезпеки для суспільства та правосуддя. Макаренко та Шепітько діяли не для власної корисної мети, а виключно в інтересах держави, на користь державної компанії НАК "Нафтогаз України". Вдумайтесь тільки, їх тривалий час незаконно позбавляють волі на рівні з тими, хто підозрюється у вчиненні вбивств, розбоїв, зґвалтувань та інших суспільно-небезпечних діянь. Не може не насторожити той факт, що головуючий над даними особами в процесі суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк одночасно очолює судову колегію у справі  за обвинуваченням  і Валерія Іващенка, і Луценка, і Макаренка, і Шепітько. За таких умов на наше переконання, утримання Макаренка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. 

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.  …під вартою є порушення їх конституційних прав і свобод та службового злочину у діях відповідних  посадових осіб.

Немає сумніву, за це останнім доведеться відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Шишкіна, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:13:54

ШИШКІНА З.Л.

Прошу передати слово Сасу Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну 20 секунд ви взяли. Ну не треба дискусій цих перебирати… Кому ви передаєте право на виступ?

Сергій Сас, будь ласка.

 

10:14:21

САС С.В.

Дякую.  Сергій Сас, фракція "Блоку Юлії Тимошенко".

Шановний  пане головуючий! Шановні колеги з більшості!  Хочу нагадати вам, що Верховна Рада України відповідно до вимог статті 85 та статті 12 Конституції України повинна здійснювати свої повноваження на підставі, в межах та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Відповідно до положень статті 240 Закону "Про Регламент  Верховної Ради України" Верховна Рада України заслуховує інформацію посадових осіб, яких обирає, призначає та дає згоду на призначення Верховна Рада України. Саме до таких осіб, згоду на призначення яких дає Верховна Рада України,  належить Генеральний прокурор  України.

Вимагаючи інформації Генерального прокурора (саме  Генерального прокурора, а не інших посадових осіб!), ми хочемо почути обґрунтування щодо порушених кримінальних справ проти лідера опозиції, лідера парламентської партії Прем'єр-міністра України, який в рік світової  фінансової кризи успішно виконував свої обов`язки. Суспільству відомо про три порушених кримінальні справи проти Тимошенко, які широко коментувалися працівниками прокуратури і "придворними" засобами масової інформації. Справа про закупівлю  тисячі автомобілів "швидкої допомоги". Як нам відомо, що автомобілі, відповідно до інформації, наданої Австрійською Республікою, закуповувались для України за ціною нижчою на 20 відсотків, ніж у країнах Європи. Нам відомо достеменно, що ці автомобілі надали допомогу десяткам, сотням тисяч наших громадян, багатьом з них врятували життя.

Наступна справа: справа про використання коштів Кіотського протоколу. Нам відомо, що в Генеральній прокуратурі є сьогодні інформація про те, що одна із п'яти найвідоміших аудиторських фірм світу надала висновки про те, що жодних порушень при використанні грошей Кіотського протоколу у ……… немає. Натомість в період кризи десятки мільйонів наших громадян отримали пенсію вчасно.

І наступний фарс: із справою так званий "газовий фарс", - де є постанова прокурора про порушення кримінальної справи, яка абсолютно не знайшла свого підтвердження… звинувачення, які там висловлені, на знайшли свого підтвердження при розгляді в суді.

Тому, шановні колеги, наша фракція вимагає заслуховування Генерального прокурора з трибуни. У випадку невиконання вимог закону ми змушені будемо покинути це засідання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”. Передає право на виступ В'ячеславу Кириленку. Будь ласка. Наступним буде виступати Ландік.

 

10:17:28

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!" Шановні колеги, шановні виборці, ми не дуже чекаємо будь-якої зрозумілої відповіді від Генеральної прокуратури по питаннях, які пов'язані із політичними переслідуваннями, рівно як і від представників Міністерства внутрішніх справ, оскільки більше ніж рік на всі запитання від опозиції з боку цих відомств одна відповідь: "Ні, нічого не було, жодних переслідувань немає, нічого не трапилось". На всі прохання і пропозиції з боку влади з боку цих відомств відповідь завжди позитивна: "Так, єсть!" – і під козирок. Це означає, що правоохоронні органи перетворилися на інструмент для реалізації механізму політичних переслідувань, оскільки, скільки разів ми не запрошували сюди представників МВС, прокуратури по будь-якій із  справ, нам на чорне казали біле, а на біле – чорне. Пригадуєте, ще від моменту ратифікації, так званих, харківських угод. По всіх допитах і по всіх показаннях було сказано, що не було жодного нападу на опозиційні ряди, а винні ті, хто відстоював точку зору свою, точку зору виборців  і національні інтереси, і аж до останніх подій, пов'язаних із 9 Травня. "Нічого не було у Львові 9 Травня",  - сказав нам тут нещодавно міністр внутрішніх справ. Тому не чекаючи інформації Генеральної прокуратури, напевно, можна наперед уже повідомити, що буде сказано: "Ні, жодних переслідувань немає".

Разом з тим наш колега колишній депутат, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко багато місяців перебуває у слідчому ізоляторі. Я багато разів відвідував судові засідання, пов'язані із його справою. Я точно знаю, що на всі вимоги слідства Луценко дав ту відповідь, яка передбачена процесуальним законодавством з усіма томами кримінальної справи він  ознайомився, жодних перешкод слідству він не чинить. Стан його здоров'я стрімко погіршується, вісім разів депутати різних фракцій підписували подання про взяття Луценка на поруки, навіть зібрано було необхідну грошову заставу з тим, щоб вже жодних аргументів у слідства щодо продовження перебування його під вартою не було. І що на це є аргументована відповідь? Що хтось нам показав яку суспільну загрозу і небезпеку несе Юрій Луценко? Ні, жодної аргументованої відповіді нам ні в цьому залі, ні в залі судових засідань надано не було.

Із цього я роблю висновок, що всі ці розмови у залі пленарних засідань із представниками прокуратури, Міністерства внутрішніх справ на тему політичних репресій безперспективні. Очевидно, влада розуміє тільки мову позапарламентських сил, очевидно, влада очікує того моменту, коли люди, які вже не знають за що будь-який товар у магазині купити, вийдуть на вулиці і скажуть їй рішуче "ні"! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ландік, фракція Партії регіонів.

Буде виступити Олександр Стоян.

 

10:20:42

ЛАНДІК В.І.

Дякую. Прошу передати слово Стояну, моєму колезі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Є, є, шановні колеги. Василь Шпак наступний.

 

10:20:56

СТОЯН О.М.

Шановні виборці, шановні колеги! Хочу привернути вашу увагу до голосування вчора по одному дуже принциповому закону: вчора Партія регіонів  одноголосно разом з нашими колегами комуністами і Блоком Литвина проголосували за те, щоб Закон "Про пенсійну реформу" уряд відкликав на доопрацювання.

Перед цим були дуже серйозні зустрічі в Адміністрації Президента за участю керівництва фракції Єфремова, Чечетова, Пеклушенко, представників від Комітету соціальної політики Хари, Сухого, Стояна, де ми дали принципову оцінку законопроекту щодо пенсійної реформи. Це каже про те, що в нашій політичній силі є демократія, є демократичні підходи. Це каже про те, що ми, не зважаючи, що маємо свій уряд, ми висловлюємо принципову позицію.

Я чомусь не можу пригадати,щоб за п'ять років таке було за уряду Тимошенко, тому що всі закони, які вони вносили, були "одобрямс". Я не можу також пригадати, щоб за часів уряду Тимошенко вносили хоча б один соціальний закон. Але я можу пригадати інше, і телеглядачі про це знають, коли стіною стояв блок Юлії Тимошенко, коли ми хотіли підняти мінімальну пенсію з 498 гривень до 553-х. І коли прийшла наша влада, перше, що ми зробили – ми двічі переглянули мінімальну пенсію. Хочу повідомити наших телеглядачів і радіослухачів, що сьогодні мінімальна пенсія складає 764 гривні, до кінця року вона буде 800 гривень, а у 2012 році ми виконаємо зобов'язання, яке дав Президент Віктор Янукович громадянам України: пенсія буде складати мінімальна понад тисячу гривень.

Хочу також повідомити: враховуючи те, що почала працювати економіка, уряд почав прискорено вирішувати соціальні питання. Повідомлю: для вчителів і лікарів не з 1 жовтня, як це планувалося раніше, а з 1 липня збільшується виплата на 120-150 гривень цим категоріям.

Далі, приємне повідомлення також для випускників медичних вузів і фармацевтичних вузів, які вирішили працювати у сільській місцевості: розмір державної допомоги – 5-кратна мінімальна зарплата. Це сьогодні 5 тисяч. Тобто ті випускники, які поїдуть працювати на село, отримають допомогу 5 тисяч.

Хочу також повідомити працівників соціальної сфери, що з 1 вересня збільшується розмір на 10-30 відсотків посадовий оклад. Більше того, хочу сказати, шановні колеги, що зараз розглядаються всі соціальні параметри від збільшення. Це каже про те, що партія, не зважаючи на те, що у залі весь час відсутній БЮТ і опозиція при голосуванні соціальних пакетів, крок за кроком вирішує програмні положення, визначені Президентом. І ми все зробимо, що обіцяли нашим виборцям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Василь Федорович Шпак, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Бабурін.

 

10:24:05

ШПАК В.Ф.

Шановні колеги народні депутати України! Шановні громадяни України, наші виборці! Хочу привернути вашу увагу до насущних питань, до ситуації, що склалася з ціновою політикою в системі агропромислового комплексу.

Ціноутворення на споживчому ринку сільськогосподарської продукції сьогодні носить характер благодійної допомоги галузі торгівлі, яка забирає у товаровиробника продукцію, як правило, з розстрочкою розрахунку на 60 днів, встановлює свої ціни, які за останні роки виросли в 30-40 разів, і отримує незароблені прибутки і диктує цінову політику на ринку.

Чи може при цьому власний товаровиробник мати прибуток, коли його затрати вищі реалізаційної ціни? Так, закупівельна ціна на молоко складає 3,85 гривні за літр у колективних господарствах. М’ясо свинини живої ваги – 14 гривень за кілограм. А собівартість відповідно – 14-16 гривень. Як наслідок, зменшилося споживання основних продуктів харчування на одну особу. Росте інфляція, погіршується рівень забезпеченості людей продуктами харчування.

Не став стабілізуючим органом у стримуванні цін і недопущення дефіциту на ринку продукції Аграрний фонд України. Це видно на ринках гречки, борошна, цукру, круп і овочів, та м’ясо-молочної продукції.

Варто також зазначити, що в структурі витрат на виробництво сільськогосподарської продукції, близько 20 відсотків вартості складають енергоносії, частка яких за роки незалежності виросла в два з половиною рази, тобто більше 50 відсотків. Незважаючи на підтримку держави селянам сьогодні доводиться платити за нафтопродукти майже на 30 відсотків більше ніж платять аграрії Польщі, Естонії чи Литви. До прикладу, якщо в Німеччині один літр дизельного пального в перерахунку коштує 12-14 гривень, то літер молока в середньому –  20 гривень, а у нас навпаки. Зростання вартості енергоносіїв, засобів хімізації та інших матеріальних витрат різко підняли собівартість продукції. Навіть ті дотації, які виділяються через державні програми підтримки сільськогосподарських товаровиробників не впливають на рентабельність продукції. Ринок продуктів харчування в Європі і інших розвинених країнах жорстко регулюються державою, ринковими механізмами, і ніхто з політиків там не говорить про те, що він за регульований владою, як це намагаються робити у нас.

Тому нам необхідно відпрацювати таку цінову політику в державі, яка б забезпечила стабільну рентабельність сільськогосподарського виробництва, як це є в інших європейських країнах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бабурін, фракція комуністів. Наступним буде виступати замість Самофалова Леонід Кожара.

 

10:27:25

БАБУРІН О.В.

Уважаемые коллеги! Вчера в городе Запорожье состоялась массовая акция протеста по инициативе Центрального комитета профсоюзов работников металлургической промышленности. Под стены областной администрации металлургов вывела сегодняшняя ситуация, которая сложилась в металлургической промышленности. Непомерные цены и тарифы на электроэнергию вынуждают останавливаться металлургические предприятия. Печальный опыт Запорожского алюминиевого завода ничему наше правительство не научил.

Вы помните, зашел иностранный инвестор, который пытался что-то сделать, но затем махнул рукой, потому что все обращения по поводу снижения тарифов на электроэнергию ни к чему не привели. И сегодня металлургический завод алюминиевый, единственный производитель алюминия, порезан на металлолом и мы лишились этого производителя. Поэтому в выступлениях вчера металлургов, руководителей предприятий, были выдвинуты жесткие условия Президенту, правительству, Верховной Рады. И металлурги говорили, им что прибегнуть к массовым похождениям сюда в Киев, как это делали шахтеры. Сегодня мы на угольную промышленность выделяем каждый год соответствующие суммы. А  обращения металлургов остаются гласом вопиющего в пустыне.

Фракция коммунистов поддерживает справедливое требование металлургов и мы обращаемся к Президенту, к правительству, Владимир Михайлович, к вам те требования, которые направят и уже направили вчерашние пикетчики и митингующие, принять к исполнению.

А мое выступление прошу считать депутатским запросом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Кожара, фракція Партії регіонів.

 

10:29:46

КОЖАРА Л.О.

Добрий ранок, шановні народні депутати! Хотів би, насамперед, відзначити ключову зовнішньополітичну подію минулого тижня: участь Президента України Віктора Федоровича Януковича у виключно важливому міжнародному форумі XVII саміті країн Центральної Європи у Варшаві. Як ви знаєте, у цьому форумі окрім традиційних його учасників брав участь і Президент США Барак Обама. Засідання форуму було присвячено обговоренню демократичних перетворень у регіоні. Президент України поділився з колегами досвідом проведення європейських реформ в нашій державі.

Хочу особливо відзначити один показовий факт, який є особливо актуальним на тлі чергового посилення скарг опозиції про нібито політичні переслідування в Україні. Найкращим доказом того, що  аргументи Президента були сприйняті і його колегами у Варшаві  стала   одностайна підтримка лідерами центральних європейських країн українською пропозицією про проведення наступного 18-го центральноєвропейського саміту саме в Києві  в 2012 році.  Візит Президента до Варшави став слушною нагодою для цілої серії плідних двосторонніх зустрічей глави держави з іноземними колегами. Всім відомо про зустріч Віктора Януковича  та Барака Обами, фото якої убійшли  весь світ. Достатньо сказати, що це була друга зустріч керівників двох країн практично за рік.  Крім того, під час саміту Президент Янукович зустрівся з главами і таких важливих європейських країн, як Польща, Австрія, Німеччина. В ході зустрічі глава нашої держави обговорив низку вагомих питань  від перспектив європейської інтеграції України до конкретних аспектів проведення чемпіонату Євро-2012.

Протягом останніх тижнів відбулася низка  важливих міжнародних візитів і по лінії  Міністерства закордонних справ. Щойно завершився офіційний візит в Україну міністра  закордонних справа Греції   пана     Дімітріса Друцаса. А 18 травня відбувся офіційний візит міністра закордонних справ України до Румунії. Для тих, хто не знає, нагадаю, це був перший візит до Бухаресту керівника українського зовнішньополітичного відомства за останні 6 років. До речі, це наочний приклад ставлення минулої влади до відносин з вкрай важливою сусідньою країною членом Європейського Союзу та НАТО.

Протягом червня заплановано низку важливих заходів у сфері європейської інтеграції:  6-7 червня   відбудеться давно запланований візит Віктора Януковича до Королівства Іспанії, будуть також продовжені переговори щодо зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, одна хвилина, замість Дубіля – Стешенко. З місця, будь ласка. Будь ласка, щоб час не гаяти.

 

10:33:01

СТЕШЕНКО О.М.

Високоповажна президія, шановні учасники  цього пленарного   засідання. Ви знаєте, фракція  "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина"  зовсім невипадково сьогодні змінила свої "парадні мундири" на робочі, буденні, демонструючи тим самим повну і моральну, і політичну єдність як зі своїм лідером Юлією Володимирівною Тимошенко, так і з "в'язнями   сумління", які сьогодні все ще перебувають за гратами.

Шановний Володимире Михайловичу, вчора лідер нашої фракції Іван Григорович Кириленко чітко висловив нашу позицію. Ми нічого не маємо проти пана Кузьміна, першого заступника  Генерального прокурора, нічого особистого. Але відповідно до Закону про Регламент, відповідно до повноважень Верховної Ради, ми прагнули бачити сьогодні на трибуні Генерального прокурора, який має відповісти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте свою думку, будь ласка.

 

10:34:20

СТЕШЕНКО О.М. 

…на ті питання, які турбують не лише суспільство, а й кожного політика в нашій державі. Володимире Михайловичу,  ми вкотре рішуче заявляємо:  не маючи нічого проти, але слухати виступ-інформацію пана Кузьміна фракція не має ніякого     наміру. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, виступи… Я прошу уваги, шановні колеги одну хвилинку! Питання дуже важливе, я думаю, що воно виходить далеко за межі власне Закону про Регламент. І давайте не будемо посилатись на Регламент, воно набуло політичного відтінку.

А тепер відносно  закону і  Регламенту. В Законі "Про прокуратуру" в статті 2 зафіксовано, що Генеральний       прокурор України  не менше, ніж раз на рік, інформує Верховну Раду України  про стан законності в Україні письмово. А тепер давайте    перейдемо, якщо ми всі посилаємось на Регламент,  перейдемо до Регламенту і я ще раз вам нагадаю положення Регламенту. 240 стаття, пункт 1. Прошу уважно дослухатись: "…щорічні письмові звіти та інформація – тобто щорічна інформація, як і щорічні письмові звіти – подаються до Верховної Ради і надаються народним депутатам". Подаються і надаються.

Пункт 2. Коли народні депутати вивчать цю інформацію і будуть вважати за потрібне послухати безпосередньо, то Верховна Рада України повинна прийняти спеціальне рішення з цього приводу.

Тому, шановні колеги, ми вчора прийняли компромісне рішення. І я думаю, що воно виходить і за рамки, я прошу слухати, і за рамки Регламенту, і за рамки Закону "Про прокуратуру". Але виходячи з того, що нам потрібно мати діалог, розглядати будь-які актуальні питання, ми прийняли вчора правильні рішення, я вважаю. І я не бачу тут, щоб ми сьогодні говорили про якісь демарші і взаємні звинувачення. Давайте будемо діяти так, як ми прийняли рішення, а далі – життя покаже.

Тому, шановні колеги, я вам дякую за всі виступу. З приводу пропозицій, вимог, які прозвучали у виступах народних депутатів. Я прошу підготувати необхідні доручення. Немає заперечень?

Шановні колеги, вчора Верховна Рада України прийняла рішення розглянути питання після виступів народних депутатів, а саме: інформація Генеральної прокуратури України щодо кримінальних справ проти колишнього Прем'єр-міністр України Юлії Тимошенко. Виступати перед Верховною Радою України з наданням відповідної інформації буде перший заступник Генерального прокурора України Ренат Равелійович Кузьмін.

Шановні колеги, ми послуговуємося при розгляді цього питання статтею 240 відповідно Регламенту. Хоча надалі нам треба буде приймати спеціальну процедуру розгляду цього питання, бо вона практично не підходить до цієї проблеми.  Але, шановні колеги, такий регламент пропонується: надання безпосередньо інформації – до 20 хвилин, в залежності від того, яка є інформація у першого заступника Генерального  прокурора, і відповіді на запитання – до  20 хвилин. Нагадую, що питання треба сформулювати протягом 1 хвилини. Нема заперечень? Немає.

Я запрошую на трибуну першого заступника Генерального прокурора Кузьміна Рената Равелійовича. Будь ласка.

 

КУЗЬМІН Р.Р.

Шановні народні обранці, у зв'язку з прийняттям парламентом відповідного рішення я маю доручення Генерального прокурора України доповісти вам про ситуацію, яка склалася навколо кримінальних справ відносно колишнього Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Хочу нагадати всім присутнім, що в різні часи відносно Юлії Володимирівни Тимошенко порушено 12 кримінальних справ, 12. І всі вони в різні часи розслідувалися прокуратурою, по всім цим справам парламенту були зроблені відповідні доповіді. І я ще раз нагадаю про ці справи. Відносно екс-Прем'єр-міністра Тимошенко було порушено 12 кримінальних справ. Всі ці справи про посадові злочини. Це зловживання владою, це перевищення влади, це ухилення від сплати податків, це дача хабарів чиновникам, це тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Слід зауважити, що 8 справ відносно екс-прем’єр-міністра Тимошенко були закриті Генеральною прокуратурою, особисто Генеральним прокурором України Піскуном Святославом Михайловичем.  4 справи відносно Юлії Володимирівни зараз в провадженні органів прокуратури України.

Ще одна кримінальна справа відносно організації та дачі хабарів чиновникам Міністерства оборони Росії порушувалась та розслідувалась в Російській Федерації, в Головному управлінні військових прокуратур Генпрокуратури Росії. Ця справа була закрита в 2005 році за нереабілітуючими підставами, - у зв’язку з тим, що сплинув термін притягнення до відповідальності за організацію і дачу хабарів військовим.

Нагадаю, що російські військові усі, які отримували хабарі від екс-прем’єр-міністра Тимошенко, притягнуті до кримінальної відповідальності в Російській Федерації. А кримінальна справа відносно Юлії Володимирівни була закрита, згідно з її заявою про те, що вона не заперечує проти закриття цієї справи у зв’язку з тим, що сплинув термін притягнення.

Повертаюся до справ, які розслідуються прокуратурою України. Це відома справа про нецільове використання коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом. Це справа про придбання автомобілів швидкої медичної допомоги. І це справа про так звані газові контракти.

Перші дві справи були закінчені ще у квітні місяці. Розслідування по цих справах закінчено. І Юлія Володимирівна разом зі своїми захисниками знайомиться з матеріалами справи. Остання справа по газових контрактах, вона закінчена 24 травня. Широкого розголосу набули події від 24 травня, але і ця справа завершено розслідуванням і зараз Юлія Володимирівна разом зі своїм захисником знайомляться з матеріалами цієї справи. Після ознайомлення обвинуваченої та її захисника ці справи будуть направлені до суду для розгляду.

Тепер декілька слів про діяльність прокуратури в цьому питанні.

Я хочу, щоб усі мене почули і зрозуміли, що прокуратура працює в дуже напруженому режимі по цим справам. Єдине завдання, яке має слідство, це зібрати докази, як докази обвинувачення, так і докази невинуватості. Зібрати докази, проаналізувати їх і представити їх до українського суду для прийняття остаточного рішення. Слідчий прокуратури не виносить вироки, він не приймає рішення, чи злочинець громадянин України, чи ні. Слідчий прокуратури збирає докази і представляє їх до суду. І тільки суд в Україні, і не тільки в Україні, а в усіх країнах світу, приймає рішення признати винною особу, назвати  її злочинцем чи ні. Саме цією роботою займаються сьогодні слідчі управління Генеральної прокуратури. Ми зібрали достатньо доказів, які свідчать про можливість звинуватити екс-Прем'єр-міністра України Юлію Володимирівну Тимошенко у посадових злочинах. І ми це зробили.

Далі. Останній крок – це направлення цих справ до суду. І позиція прокуратури у цьому питанні  іншою бути не може. У нас є одне бажання, нехай суд України дасть оцінку зібраним доказам і скаже, чи  винувата екс-прем'єрка, чи ні. І нехай  суд при достатності доказів  і підстав винесе  обвинувальний вирок. Якщо  суд признає, що доказів недостатньо; якщо суд признає, що аргументів  у обвинувачення недостатньо; або суд признає,  що екс-прем'єрка невинувата, нехай суд винесе  виправдовувальний вирок, і з цим виправдовувальним вироком прокуратура  погодиться чи ні. Процесуальні права прокурора – внести  апеляцію на  вирок суду – це процесуальні права прокурора, підкреслюю, прокурора, не слідчого. Завдання слідчого: зібрати докази і представити  їх у суд, все.

Тому надмірна політизація та  звинувачення слідства у тому, що хтось із слідчих або керівництво  Генеральної прокуратури виконує тут якесь політичне замовлення – це  якась маячня. І звинуватити слідчого у тому, що він  політично заангажований, виконуючи якійсь там злочинні наказ по збору доказів, я прошу пробачення,  але це  не державна позиці. У слідчого немає іншої роботи, крім як розслідувати злочини, ну, немає. Якщо б він міг би робити ще щось, він, можливо,  би  робить що-небудь інше. Але, повторюю, у слідчого немає іншої роботи, крім як розслідувати,збирати докази і представляти їх до суду. Таким чином, я вважаю, що слідчий підрозділ Генпрокуратури виконує законно, професійно і ефективно свої обов’язки. Слідчі, які розслідують ці справи, під шаленим тиском виконують свою роботу, яка чомусь не сприймається певною частиною українського політикуму.

Я приведу такі цифри. За 4 місяці цього року, що триває слідство, слідчий підрозділ отримав 115, підкреслюю, 115, різних депутатських запитів відносно притягнення до відповідальності Юлії Володимирівни Тимошенко. Нагадаю, що за 5 місяців цього року було тільки 100 робочих днів, шановні народні обранці, 100 робочих днів і 115 запитів. Я порахував по старим принципам, знаєте, як человека-часы, то почти 900 человеко-часов нужно было бы потратить на изучение и дачу ответов на эти депутатские обращения. И в этой связи хотелось бы … Слухайте далі.

Шановні народні обранці, я ще раз підкреслюю у відсутності якої-небудь політичної заангажованості слідства і прошу вас звернути увагу на те, що слідство працює в дуже напруженому режимі. Якщо є питання, я відповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Якщо у вас є запитання, прошу  записатися на запитання. Проводиться запис. Будь ласка, прізвища народних депутатів.

Народний депутат Комар, будь ласка.

 

10:50:49

КОМАР М.С.

Прошу передати слово Чечетову Михайлу Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Чечетов.

 

10:50:54

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Ринат Равелиевич! На мой взгляд, самое информированное лицо в любом государстве – это его первое лицо- руководитель.

На прошлой неделе в пятницу на "Свободе слова" вождь помаранчевого Майдана, лидер Помаранчевой революции, бывший Президент Виктор Ющенко в течение 2,5 часов на пальцах рассказал как сдавались национальные интересы при заключении кабального газового договора. На мой взгляд, это была лучшее публичное выступление Виктора Ющенка – искреннее, откровенное, патриотичное за всю его политическую карьеру. Десятки миллионов людей, затаив дыхание, в течение 2,5 часов в прямом эфире слушали как сдавались национальные интересы.

Вопрос. Нельзя ли откровения  вождя Помаранчевой революции, бывшего Президента Ющенка приобщить к делу по газовому  вопросу о том, как были сданы национальные интересы Украины, как был заключен кабальный договор, который положил нашу промышленность на лопатки?

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

КУЗЬМІН Р.Р. Экс-Президент Украины Виктор Андреевич Ющенко был допрошен по уголовному делу о газовых контрактах и его показания есть в уголовном деле.

Что касается сдачи национальных интересов и политической оценки этих событий, ну это дело парламента. Суть преступления по газовым контрактам сводится к следующему.

Премьер-министр Тимошенко заведомо знает, что решение о принятии директив может принять исключительно  Кабинет Министров, дала указание главе украинской делегации "Нафтогаза" Дубине подписать заведомо невыгодные для Украины газовые контракты.

Глава "Нафтогаза" Дубина в категорической форме отказался эти контракты подписывать, поскольку он…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон.

 

КУЗЬМІН Р.Р. …поскольку он считал, что тем самым будет причинен ущерб государственным интересам Украины.

Тем не менее Премьер-министр Тимошенко, по информации, имеющейся у следствия, в категорической форме потребовала от него заключение этого контракта под угрозой в случае неподписания увольнения его с работы. При этом Дубине были представлены директивы за подписью Премьер-министра Тимошенко с печатью Кабинета Министров, которые Дубина воспринял как директивы, принятые Кабинетом Министров. В этом случае он подписал газовые контракты заведомо для Премьер-министра Тимошенко убыточные.

В чем пикантность момента? Законы Украины и межправительственные соглашения говорят о том, что в случае повышения цены на газ цена на транзит повышается пропорционально. Это известная формула. В нашем случае цену на газ подняли до базовой 450, а цену на транзит по решению экс-премьер-министра Тимошенко оставили прежней. Разница и ущерб от этой только операции составил более полутора миллиардов гривен. Именно в этом заключается преступление, которое доказывается, или доказано следствием.

Мы хотим, чтобы оценку этому дал суд. И, повторюсь, если у суда будет достаточно данных признать Тимошенко не виновной в этом преступлении, суд вполне спокойно может вынести оправдательный приговор и поставить точку в этом деле. Но при этом, если суд сочтет наши доводы достаточными, суд обязан будет вынести обвинительный приговор. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Зварич, фракція Партії регіонів.

 

10:55:38

ЗВАРИЧ І.Т.

Дякую. Прошу передати слово народному депутату Сулковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Сулковський, фракція Партії регіонів.

 

10:55:45

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Фракція Партії регіонів, Рівненщина.

Дуже дякуємо вам, як першому заступнику Генерального прокурора. Нарешті ми отримували не одну інформацію з приводу цього політиканства, яке відбувається на сьогоднішній день з криміналом, але сьогодні ми отримали надзвичайно виважену, спокійну інформацію, за що ми вам дуже вдячні.

Я проїжджав, буквально, на весні Закарпатську область і зупинявся там біля знайомих мешканців цієї області, які питають, що у восьмому і дев'ятих роках відбувалася, відбулася серйозна стихія. Урядом Юлії Володимирівни вже получається, що маса, маса звинувачень на її обвал, але нікуди не подінешся від цих помилок і цього бездарного господарювання. Виділялись надзвичайно великі кошти урядом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, завершіть, завершіть формулювання питання.

 

10:56:50

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Да, да, дякую. І ви знаєте, що кошти надзвичайно величезні виділялися, потім у нас була інформація для парламенту, що дані кошти розкрадені були. Дійсно, стихія не ліквідована, мости не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую, дякую. Шановні колеги, ви спочатку формулюйте питання, потім коментарі до них. Питання зрозуміле. Дякую. Будь ласка.

 

КУЗЬМІН Р.Р.  Дякую за питання, але вимушений нагадати, що парламент прийняв відповідну постанову, по якій  я повинен доповісти про кримінальні справи відносно екс-прем'єрки Тимошенко. Що стосується інших там епізодів, можливо, незаконної діяльності Кабміна, то кримінальних справ за цим фактом в провадженні слідчого підрозділу Генпрокуратури немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шмельова Світлана, фракція комуністів.

 

10:57:52

ШМЕЛЬОВА С.О.

Будь ласка, колезі Цибенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Цибенко, мікрофон.

 

10:57:58

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко. Шановний доповідачу, та істерика, той ступор, у якому знаходиться так звана опозиція сьогодні, однозначно свідчить про те, що Генеральна прокуратура України врешті-решт вийшла на справжні злочини, на справжню зраду національних інтересів України з боку пані Тимошенко.

Ще одним підтвердженням цього факту є та обставина, що один з американських судів прийняв рішення щодо повернення в Україну 17 мільярдів… 17 мільйонів гривень, які були переплачені за ліки урядом Тимошенко.

Я хочу задати таке запитання: чи є наміри Генеральної прокуратури ці матеріали долучити до матеріалів слідства? І по-друге, коли все-таки матеріали слідства  надійдуть до суду, щоб той суд міг дати оцінку діянням…

 

КУЗЬМІН Р.Р. Кримінальна справа відносно махінацій в Міністерстві охорони здоров'я, вона вже закінчена. Якщо до слідчого  надійдуть матеріали Орегонського суду Сполучених Штатів Америки або інші якісь офіційні матеріали з цього приводу, кримінальна справа відносно Юлії Володимирівни Тимошенко, яка стосується машин швидкої медичної допомоги та інших зловживань у Міністерстві охорони здоров'я, може бути поновлена. При достатності підстав може бути порушена ще одна кримінальна справа. Ці справи можуть бути об'єднані  та слідство по ним поновлено. Але це стосується справи про машини швидкої допомоги, можливо, справи про злочини, пов’язані з Кіотськими протоколом. Але це ніяким чином не може бути пов’язано зі справою про газові контракти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

11:00:45

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.

Шановний Ренате Равелійовичу, оскільки завдяки частині опозиції, яка зараз покинула цей зал, дана справа набула широкий політичний резонанс, в тому числі і міжнародний.

Підтекст, вважається, що він є політичний. Крім того, вважається, що були певні порушення під час слідства. Конкретне питання: скажіть, будь ласка, чи були дотримані всі процесуальні норми під час цієї справи, і чи ви вважаєте ви, що на вас здійснюється будь-який тиск політичний. Дякую.

 

КУЗЬМІН Р.Р. Дякую. Про тиск я вже казав. І хочу нагадати, що Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за незаконне втручання в діяльність слідчого. При цьому закон не передбачає в переліку можливих втручань в діяльність. Це можуть бути і умови, і підкуп, і погрози, і інші засоби, до яких вдаються особи, які хочуть перешкодити слідчому виконувати його службові обов’язки.

Безкінечні запити про притягнення до кримінальної, дисциплінарної та інших видів відповідальності слідчого, наглядаючого прокурора, першого заступника Генерального прокурора України, Генерального прокурора, працівників прокуратури, це ж не сприяє, шановні народні обранці, ефективному виконанню слідчим своїх функції.

І те, що відбувається з цими кримінальними справами це далеко виходить за рамки не тільки здорового глузду, а за рамки пристойності і коректності. Деякі факти до вас доведу, а вже оцінку ви зможете дати самі.

Юлія Володимирівна Тимошенко з 20 квітня жодного разу не з'явилася до прокуратури і до цього дня не знайомиться з кримінальними справами, які вже закінчені. А вам відомо, що справа не може бути направлена до суду, доки обвинувачений не поставить свій підпис…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон.

 

КУЗЬМІН Р.Р. …доки обвинувачений і його захисник не поставлять свої підписи в протоколі відповідному.  Так от з 20 квітня Юлія Володимирівна не була у слідчого і не знайомиться з цими кримінальними справами.

Скажіть, як слідчий може направити справу до суду, якщо захист не підписує протоколи і навіть не з'являться на ознайомлення. Інша справа –  газові контракти. Десяток разів слідчий викликає Юлію Володимирівну та її захисника народного депутата Власенка, а ті під різними приводами зривають слідчі дії. Наприклад, приходить Юлія Володимирівна до слідчого і каже, що слідчі дії вона буде виконувати обов’язково, але тільки із захисником. А де захисник? А немає. Тому вона пішла, на наступний день приходить захисник і каже, я прийшов виконувати слідчі дії, але от немає підзахисної моєї. Пішов. На наступний день те ж саме: Юлія Володимирівна без захисника, через день захисник без Юлії Володимирівни. В залі суду Юлії Володимирівні вручена повістка про явку до прокурора. Вона демонстративно цю повістку викинула і сказала, що до слідчого вона не явиться. І от такі приклади можна наводити довго, але аби не забирати час.

Є ще така цікава обставина. Обвинувачена Тимошенко знайомиться з матеріалами справи і замість того, щоб поставити свій підпис, пише слідчому. Я зацитую: "Президент зраджує національні інтереси. Прокуратура і слідчі фабрикують кримінальні справи за вказівкою мафії. Мафія керує Україною. Кожен злочинець від Януковича до брехливого слідчого буде відповідати перед судом. Всі вони корупціонери та злочинці. Але я вірю, що всіх разом… Слава Україні! Юлія Тимошенко".  В іншому протоколі, я цитую: "Справа повністю сфальсифікована. СБУ та ГПУ під впливом мафії. Юлія Володимирівна Тимошенко".

Скажіть, будь ласка, а що робити слідчому прокуратури, який вимушений оце бачити кожен день та терпіти. Останнім разом слідчому прокуратури було сказано, що він, а також інші посадові особи Генпрокуратури будуть заарештовані зразу після того як Тимошенко прийде до влади. Скажіть, будь ласка, це коректне відношення до слідчого? Це що таке? Це відношення політика до державного інституту прокуратури чи до правосуддя взагалі?

Якщо задача слідчого зібрати докази і представити її до суду, то давайте у суді будемо з'ясовувати стосунки. Є спор, в якому прокуратура та сторона звинуваченого вважає доведеними конкретні факти і сторона захисту вважає їх недоведеними. І цей спор по закону, шановні народні обранці, повинен вирішити суд. І ми закликаємо всіх, хто може розуміти це:  не заважати слідчому працювати – раз, не політизувати  ці кримінальні справи – два і третє – дати спокійно суду розглянути цю справу без барабанів, без дудок і без криков и воплей под зданием суда.

И последнее. Сегодня…

Питання? Пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ландік, фракція Партії регіонів.

 

11:08:13

ЛАНДІК В.І.

Прошу передати право на запит моєму колезі Стояну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Стоян, мікрофон.

 

11:08:21

СТОЯН О.М.

Шановний доповідачу! В другій половині 2009 року наш комітет, проаналізувавши ситуацію, Комітет соціальної політики прийшов до  висновку, що уряду Тимошенко немає чим платити пенсії. Нагадаю, що це був початок виборчої кампанії Президента. Уявіть собі,  як би протягом трьох місяців перед новим роком уряд не платив би пенсії – не було з чого, зрозуміло, які б бали або скільки би набрала відсотків Тимошенко? Що робить Тимошенко? Вона  бере Міжнародний валютний фонд – кредити і пускає на пенсії. Чому і зараз нашому уряду не дають кредити? Тому що тоді були не за призначенням. Кіотський протокол не за призначенням. І коли ми бачимо інтерв’ю Тимошенко,  вона весь час каже: "судіть мене за те, що я людям заплатила пенсії" .

Я хочу, щоб  підтвердили, чи це була ознака злочину посадового, коли кошти виділили на інші цілі Міжнародним  валютним фондом, коли кошти Кіотського протоколу були видані на інші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, відповідь. Зараз… дякую.

Вже зрозуміла постановка питання, бо ще тут наполягають на питанні. Будь ласка.

 

КУЗЬМІН Р.Р. Шановні народні депутати! Це свідома неправда. Кошти Кіотського протоколу не були використані прем’єр-міністром виключно на  оплату пенсії. Це не так.   На той час, коли кошти Кіотського протоколу були використані, грошей в бюджеті на виплату пенсій було  достатньо.

І слідство цей факт довело: уряд мав можливість виплатити пенсії, ніяк не торкаючись кіотських грошей.

Я нагадаю, що за законом кіотські гроші  можуть бути використані тільки   виключно на екологічні цілі і все. Якщо навіть вони і були використані на інші цілі, в тому числі на якісь соціальні, це також було  б незаконно і  за це закон передбачає кримінальну відповідальність. Але нагадую, це неправда, кошти Кіотського протоколу  на пенсії не використовувались. І Юлія Володимирівна   Тимошенко в декількох своїх інтерв'ю про це  прямо  говорила.

Відповідні   маніпуляції  відбуваються і ми це розуміємо. Але, що  відбувається на слідстві?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, шановні колеги, спокійніше!

 

КУЗЬМІН Р.Р.  Я хочу звернути увагу на один спосіб зловживання і я хочу, щоб ви, народні обранці, це знали. Є в юриспруденції такий термін як  "зловживання правом". "Зловживання правом" …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон, будь ласка.

 

КУЗЬМІН Р.Р. … проілюстрував таким чином. Громадянин пішохід, він має право пересуватися по пішохідному переходу.  Ну имеет право любой гражданин ходить по пешеходному переходу.

Но представьте ситуацию,  когда пешеход начинает по "зебре" ходить туда-сюда на протяжении нескольких часов. Все машины и все участники дорожного движения  стоят и ожидают, пока пешеход реализует свое право  ходить по пешеходному переходу.  Скажите, пешеход нарушает закон? Ну внешне, вроде бы нет, он же  реализовывает свое право ходить по пешеходному переходу. Но почему его право ходить по пешеходному переходу  должно нарушать права остальных участников движения двигаться по проезжей части. И почему скорые помощи машины, почему машины милиции, пожарной охраны должны стоять и ждать пока он находится?

А теперь скажите: имеет ли право власть указать этому пешеходу на то, что он нарушает права, реализуя свои собственные, права всех остальных участников движения? И почему мы сегодня не можем обвиняемого по делу и его защитника призвать к тому, чтобы он перестал злоупотреблять своим правом, которое нарушает права других участников процесса?  Да, ознакомление с материалами дела – это право обвиняемого и его защитника, а не обязанность. Но в таком случае обвиняемый может отказаться ознакомиться с материалами дела, подав соответствующее заявление. В нашем случае защита подала заявление, что они будут знакомиться с делом, но когда – это ж их право. Они могут знакомиться и год, и два, и три, и двадцать три.

Но скажите, почему право на ознакомление может или должно нарушать права других участников процесса?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, не поспішайте. Завершується відповідь на питання, так що не поспішайте, будь ласка. 

 

КУЗЬМІН Р.Р. Таким чином, шановні народні обранці, я хочу ще раз нагадати, що слідство прокуратури працює ефективно, напружено і заради державних національних інтересів. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, час на запитання вичерпано. Розгляд питання… (Шум у залі) Шановні колеги, розгляд питання завершено. Шановні колеги, дякую, все, да. Дякую, все. (Шум у залі)

 Шановні колеги, ми відповідно до Регламенту завершили розгляд питання. У вас якісь питання по фракції? Будь ласка, по хвилині. Будь ласка, фракція комуністів. Одну хвилинку. Давайте…

Алла Александровська, будь ласка. Все, дякую.

 

11:14:56

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Я жалею, что мы не успели задать вопрос Ренату Равелиевичу. Вопрос был такой. Было сказано, что в отношении бывшего Премьер-министра было возбуждено всего 12 уголовных дел. Было сказано, что в России эти дела были, некоторые из них были закрыты по истечению сроков исковой давности. Я хотела бы узнать, по каким основаниям были закрыты те дела в Украине, которые были закрыты бывшим Генеральным прокурором Пискуном. Это очень интересный вопрос. Вот, были основания для закрытия этих дел или нет.

И последнее. Если говорить, но, к сожалению, зам. прокурора уже нет, я спросить не могу. И последнее. Мы недавно принимали изменения в Административный кодекс и как раз мы говорили о том, что право на ознакомление с материалами дела обвиняемого может быть ограничено следствием, если следствие увидит, что обвиняемый злоупотребляет своим правом. Поэтому я думаю, что перспектива этого дела…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Михайло Чечетов.

 

11:16:10

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, мы услышали объективную спокойную логичную и понятную, доступную для всех граждан, для всех миллионов радиослушателей, кто слушал информацию заместителя Генерального прокурора. Но он сказал, высказал одну просьбу, на которую мы не можем не отреагировать, если мы считаем себя действительно демократами, если мы действительно не просто декларируем, а намерены по серьезному решать проблемы европейской интеграции. Он просил одно, чтобы политики дистанцировались от работы правоохранительных органов, не прессовали работу судов, прокуратуры, милиции.

Он абсолютно прав. Чем в спокойнее обстановке будут работать правоохранительные органы, тем будет более объективный результат и, самое главное, что этот результат  будет понятен максимально для общества. Поэтому мы призываем всех дистанцироваться от работы правоохранительных органов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олег Зарубінський. Потім –  Іван Кириленко.

 

11:17:19

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

          Дякую, Володимире Михайловичу. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії.

Шановні колеги, я вчора ввечері з своїми колегами повернувся з сесії Парламентської  асамблеї НАТО. І там одна із доповідей, точніше, проект доповіді Комітету з питань цивільного виміру безпеки містив таке формулювання, достатньо жорстке і імперативне. Що в Україні заходи по боротьбі з корупцією, тобто антикорупційна діяльність нівелюється тим, що об’єктом цих розслідувань є винятково, я підкреслюю, в перекладі з англійської саме слово винятково представники опозиції.

На жаль, я не зміг поставити питання, не записався. Але, можливо, Володимир Михайлович, щоб нам правоохоронні органи надали інформацію з приводу статистики і якісного складу тих, хто є об’єктами антикорупційних розслідувань в Україні. Бо при відсутності такої інформації або тільки усно наданої інформації можуть бути ну, різні в тому числі і маніпуляції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван Кириленко.

 

11:18:48

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги! Я вийшов на трибуну по причині, що зараз картку подадуть. А хочу сказати наступне. Ми віддаємо належне доповідачу, який 5 разів у своєму виступі сказав, все вирішить суд. І ви бачили, що і аргументи стосовно грошей Кіотського протоколу є провідна, яка входить в п’ятірку міжнародних аудиторських компаній, висновок надала, що абсолютно ніяких зловживань! Гроші на місці, все в порядку. Ці матеріали лежать на столі в Генеральній прокуратурі.

Друга аудиторська компанія дала підтвердження, що австрійський уряд допоміг українському уряду, по міждержавним угодам продавши автомобілі на 20 відсотків дешевше. Нема зловживань.

По грошам, вірніше, по зловживанням, буцімто зловживанням при підписанні газових угод ще одна провідна аудиторська компанія незалежна дала висновок – не втрачені національні інтереси, а захищені національні інтереси! І ці матеріали теж на столі в Генеральній прокуратурі.

Віддамо належне доповідачу, який сказав: хай вирішить суд. І якщо він виправдає, ми з цим погодимося. Я звертаюся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Григорович, зараз ще у вас буде виступ. Ну, 10 секунд, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО І.Г. …звертаюсь до більшості: не тисніть ви на прокуратуру і не тисніть ви на суд і  ви побачите, репресіям буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. "Наша Україна – Народна самооборона", хто? Будь ласка, Кирило Куликов.

 

11:20:21

КУЛИКОВ К.Б.

Дуже дякую, Володимире Михайловичу. Я все розумію, те, що правосуддя є правосуддя, все буде вирішувати суд. Але я не зовсім розумію, що я бачу багато людей, які сьогодні звинувачуються в порушенні своїх посадових обов'язків, які знаходяться вже рік чи півроку за гратами. Але є люди, які звинувачуються, наприклад, в розбійному нападі і це команда діючого київського мера, але їх після двох рішень суду про утримання під вартою випускають на волю, прокуратура приймає аргументи адвокатури. Тобто я хочу зрозуміти, що ж це за аргументи, які не прийняв суд першої інстанції, другої інстанції, а прокуратура сприйняла? Тобто є злочини посадові, а є розбійний напад. І я розумію, що таке тяжкі і що таке особливо тяжкі злочини. Тобто мені не зовсім зрозуміло, яким чином підходять до реалізації закону: одним –  одне, другим –  інше.

Тобто я хочу отримати відповідь на ці питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Завершили ми розгляд цього питання. Разом з тим дві фракції, фракція "БЮТ – "Батьківщина" і "Наша Україна – Народна самооборона", вимагають оголосити перерву для оголошення консультацій. (Шум у залі)

Шановні колеги, одну хвилинку. Давайте таким чином, у нас складалася практика... Ну після перерви зроблять заяви чи до перерви, нам треба розглядати питання ратифікації. Будь ласка, якщо  ви згодні заяву зробити… (Шум у залі)

Шановні колеги, будь ласка, дві заяви і зробите… два підписи і зробите заяву, немає проблеми.

 

11:22:12

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Фракція "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина" на цьому пленарному тижні вимагала звіту Генерального прокурора України Віктора Пшонки перед народними депутатами України, українською спільнотою про причини та суть відкриття так званих кримінальних справ проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, інших представників опозиційних сил, які сьогодні незаконно перебувають у в'язниці. Ми очікували почути від Генерального прокурора України чіткі і зрозумілі відповіді, на яких підставах Генпрокуратура намагається арештувати  Юлію Тимошенко, а окремі представники опозиції безпідставно перебувають за гратами? Генпрокурор не прийшов. Не залишається жодних сумнівів: відкриті кримінальні справи  проти представників опозиції – це політичне замовлення Банкової і показова розправа режиму над представниками  опозиції.

Оце лише один факт – висновок   Міжнародної аудиторської фірми, яка вщент розбила звинувачення  по газовим, так званим угодам.

Брудні справи по розправі над своїми опонентами  режим здійснює в дусі репресій  37-го  року: суди виносять незаконні рішення про ув'язнення неугодних, керуючись виключно вказівками влади, а не принципами верховенства права та законами України. Більшість у парламенті, на жаль,  створює сприятливі умови для  політичних репресій та боротьби з опозицією у країні. Режим панічно боїться  Юлії Тимошенко, бо вона на сьогодні головна загроза та  перешкода для встановлення безконтрольної тотальної диктатури в Україні  та безперешкодного розкрадання  національних багатств.

Саме тому  на знищення Юлії Тимошенко та її соратників кинуті  всі правоохоронні органи країни. Ледве не був позбавлений життя Юрій Луценко, скоро рік, як незаконно утримується під вартою Ігор Діденко та Анатолій Макаренко, Богдан Данилишин мусив  шукати політичного притулку. Більше того, режим Януковича боїться власного народу, тому стан на шлях тотальної заборони будь-яких мирних зібрань громадян,   доведених до відчаю антинародною політикою.

Продовжується  переслідування представників опозиційних  партій, учасників  податкового майдану, руху "Вперед!", ініціаторів проведення нещодавнього "дня гніву". 

Для того, щоб узаконити масштабні політичні  репресії і при цьому зняти з себе будь-яку відповідальність,  влада започаткувала   судовий переворот, який повністю знищує незалежну судову гілку влади, а суди всіх рівнів переходять у ручне управління.

Тому ми вимагаємо  негайно припинити репресії проти  лідерів опозиції …… країни та, у першу чергу, проти Юлії Тимошенко, скасувати Закон про судоустрій і статус суддів, який зробив феміду заручницею влади, скасувати Закон щодо обмеження терміну для ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи, негайно розглянути у парламенті ініційований опозицією законопроект про суд присяжних, право на який для всіх громадян України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, шановні колеги. Я прошу вас, давайте не будемо… по Регламенту все зробили. (Шум у залі)

Я прошу вас, шановні колеги, все. (Шум у залі) Все. Дякую. Дякую.

Ну, будь ласка, шановні колеги, це неправильно ви поступаєте. Ви сказали, що ви виголосите заяву і будете працювати, так що не треба. Не треба. Я роблю все по Регламенту і навіть іду назустріч. Заспокойтесь. Повага до фракції вичерпна. Я прошу вас, не смішіть людей. Я ще раз хочу сказати, ви сказали, що ви виголосите заяву і будете працювати. Час ви отримали на виголошення заяви?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я говорю, ви все зробили. Я прошу вас, шановні, не зловживайте, я прошу вас, своїм правом.

Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань, визначених розкладом на сьогодні. Питання ратифікації.

Оголошую до розгляду проекту Закону про ратифікацію Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах (реєстраційний номер 0207). Доповідач – Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Лутковська Валерія Володимирівна, співдоповідач – заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Курпіль Степан Володимирович.

Шановні колеги, є пропозиція розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:27:15

За-182

Рішення прийнято.

Доповідач, знову ж таки нагадую, Урядовий уповноважений  у справах Європейського суду з прав людини Валерія Володимирівна Лутковська.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В.

Дякую дуже.  Шановний  головуючий! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону про ратифікацію Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах.

Маю зазначити, що сама Європейська конвенція набула чинності в квітні 59-го року, в 78-му році до неї були внесені певні… перші зміни, і це був Перший додатковий протоколу до цієї конвенції. Однак, міжнародне правове співробітництво розширювалося, воно потребувало нових форм. Відповідно в певний період часу держави-члени Ради Європи домовилися про те, що має бути Другий додатковий протокол до цієї конвенції для того, щоб унормувати нові форми міжнародно-правового співробітництва при розслідуванні кримінальних справ у випадку, якщо або свідок, або обвинувачена особа, або речові докази находяться на території іншої держави. В зв`язку із цим і з`явився майже цей Другий додатковий протокол, який Україна підписала в 2001 році, а зараз ми пропонуємо його ратифікувати. Відповідно до Закону "Про міжнародні договори України" відповідний імплементаційний  проект закону був внесений Президентом також до Верховної Ради України і вчора був внесений до порядку денного сесії. Відповідно цей проект закону також буде розглядатися одночасно із цим проектом закону про ратифікацію.

Маю зазначити, що цей проект закону є дуже важливим в нашому діалозі стосовно  безвізового режиму з Європейським Союзом, оскільки Європейський Союз вважає, що наше співробітництво в кримінальних справах буде значно більш ефективно у випадку, якщо  Другий додатковий протокол буде ратифіковано.

В зв`язку із цим прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.   Сідайте, будь ласка, Валерія Володимирівна.

Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Степан Володимирович Курпіль. Будь ласка.

 

11:29:25

КУРПІЛЬ С.В.

Шановний  Голово! Шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції  розглянув на своєму засіданні проект Закону України про ратифікацію Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати – члени комітету насамперед виходили з того, що ратифікація зазначеного протоколу дасть можливість Україні разом з іншими державами запровадити нові форми співробітництва компетентних органів договірних сторін при розслідуванні злочинів та судовому розгляді кримінальних справ у порядку надання взаємної правової допомоги.

Оцінюючи зазначений законопроект на предмет його відповідності міжнародно-правовим зобов'язанням України та відповідності його законодавству Європейського Союзу, зазначу, що даний законопроект не тільки не суперечить зобов'язанням України в рамках Ради Європи, але й покликаний забезпечити їх реалізацію.

Крім цього, в контексті безвізового діалогу України і Європейського Союзу однією з умов, яка висувається нашими європейськими партнерами перед Україною є приведення у відповідність нашого законодавства в галузі кримінальної юстиції до законодавства Європейського Союзу.

Ми з вами, шановні колеги, ухваливши у цьому залі ряд ключових законів, необхідних для прискорення безвізового режиму України і ЄС, зробили важливий крок вперед для досягнення цієї довгоочікуваної для України мети. Прийнявши цей законопроект, ми не лише наблизимо наше законодавство до європейських норм і стандартів, але й зробимо черговий необхідний крок для забезпечення нашим громадянам можливості безвізового пересування країнами Європи.

Рішення нашого комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Шановні колеги, прошу записатись на обговорення цього питання.

Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на табло.

В'ячеслав Кириленко, фракція „Наша Україна – Народна самооборона”. Наступним буде виступати… Руслан Князевич, будь ласка.

 

11:31:59

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Голово, шановні колеги! Я дякую В'ячеславу Кириленку за передане слово.

Справа в тім, що, напевно, ні в кого в залі немає жодних сумнівів щодо необхідності ратифікації Другого додаткового протоколу. І я переконаний, що ми сьогодні побачимо як результат цифру досить пристойну на табло. І в нашій фракції особливих питань немає.

Є тільки питання одне. Зараз у нас на дворі 2011, а Україна від свого імені підписала протокол, правда, із застереженнями, і треба віддати належне тут, і про що уповноважений уряду відповідно сказала, в 2001. Так у мене виникає питання: невже за 10 років в нас не виявилося нагоди протягом, скажімо, різних політичних баталій все ж таки ратифікувати цей протокол? Чи просто не було такої політичної необхідності, не було  бажання когось десь звідкись з-за кордону повернути, наприклад, в Україну, чи можливо було небажання когось з України на вимогу будь-якої з країн, які входять до Європейської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах віддавати її  відповідно шляхом екстрадиції до країни призначення. Ну, але це такі сумніви, можливо, які не відповідають дійсності. Хоча певні застереження вони, звичайно, викликають. Разом з тим, як на мене, цей протокол, справді, вкрай потрібен, оскільки на шляху до виконання плану щодо безвізового режиму в Україні, він є одним з ключових моментів, на які вкотре звертає увагу європейське співтовариство. Зважаючи на ці обставини, я думаю, вони надто важливі, щоби навіть перебільшити ті застереження, яків нас, можливо, були шляхом обговорення на фракції. Тому ми прийняли рішення і будемо приймати… голосувати "за" і  приймати цей законопроект в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього". Наступним буде виступати Павленко.

 

11:33:55

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України, депутатська група "Реформи заради майбутнього" абсолютно однозначно підтримує ратифікацію даної угоди – приєднання України до даної конвенції і ми вважаємо, що нам, дійсно, сьогодні потрібно не просто проголосувати, а продемонструвати повну єдність в даному голосуванні. Це та угода, яка відкриває нові перспективи щодо руху до безвізового членства, яка відкриває можливості нормальної кооперації з іншими країнами світу в розгляді кримінальних справ і яка, дійсно, робить нас хоча б чуть-чуть на крапельку більш цивілізованими.

Другий момент, на якому я хочу настояти, появлялися певні питання: чи все коректно в регламентній процедурі? Від Комітету в закордонних справах можу стверджувати: повністю все коректно. Річ у тому, що погано, звичайно, що ми дуже довго не приступали до процедури ратифікації стільки років, але відповідні міністерства пропрацювали адекватно матеріал, є ті застереження, які  знімають ці проблеми.

Другий момент, який був відображений в позиції Головного науково-експертного управління, він теж не є тим, який може створювати якусь перешкоду. Зареєстровано у належному порядку і включено до порядку денного вчора закон, у якому містяться зміни до інших законів України, які ми повинні згідно Закону "Про міжнародні договори" прийняти обов'язково паралельно з цією ратифікацією. Не міститься ніде згадування, що у ратифікаційному????  законі якимось чином має бути відображено цей факт, він закріпленій в Законі "Про міжнародні договори". Тому у тій формі, яка внесена сьогодні на розгляд Верховної  Ради, ми маємо проголосувати без жодних абсолютно змін.

А дальше у мене прохання до Верховної  Ради, щоб відповідний закон зі змінами до інших законів ми проголосували обов'язково на цій сесії. Це буде підтвердження виконання наших зобов'язань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олег Зарубінський, будь ласка, фракція Народної партії. Потім –  Іван Кириленко. Хто буде виступати? Терен, да? Віктор Терен.

 

11:36:11

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Шановні колеги, це дуже важливе питання, воно, можливо, не таке резонансне, але воно стосується десятків тисяч наших громадян. Можливо, не топ-політиків, не всім відомих, а простих громадян, які є об'єктами чи суб'єктами кримінального переслідування в різних країнах.

Але я не можу погоджуватися з попереднім. Тому якщо ми професійно це розглядаємо, то давайте професійно і говорити. Якщо стаття 9 Закону України "Про міжнародні договори", а я добре знаю цей закон, бо ми його робили свого часу, говорить про те, що ратифікація має відбуватися одночасно з прийняттям закону, який вносить зміну відповідно до ратифікації. Не зареєстровано має бути, розумієте? От нам тричі тут сказали, воно вже є у  Верховній  Раді зареєстровано. Ну, і що, що воно зареєстровано? Воно мало сьогодні прийматися одночасно. Що мається на увазі? Ми мали ратифікувати цю угоду і прийняти закон, якою цією угодою про ратифікацію змінюються норми вже чинного законодавства України. Ви це, Валеріє Володимирівно, прекрасно знаєте. Тому не треба говорити, що все чисто.

Чи потрібен він Україні  цей закон? Та, однозначно, він потрібен. Я ще раз хочу сказати, що він торкається людей, які самі себе захистити часто не можуть. В них немає дорогостоячих адвокатів, немає засобів масової інформації контрольованих. Вони самі мають відповідати за себе. Тому його треба приймати. І важливо, і я тут хотів би підтримати представників виконавчої влади, важливо, що застереження внесені по суті. Не просто так, знаєте, такі абстрактні, щоб показати, що ми відстоюємо свої інтереси.

От я звернув увагу на заяву до статті 13: тимчасова передача затриманих осіб запитуваній стороні висловлена з урахуванням прав обвинувачених та підозрюваних осіб, закріплених в статтях українського КПК. Правильно зроблено, правильно застереження зроблено.

Тому така позиція, якщо ви б могли пояснити, чому не був вчасно внесений закон про зміни відповідно до цієї угоди, було б краще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Висновок, будь ласка.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.  Фракція Народної Партії буде підтримувати цю угоду про ратифікацію, вона  відповідає і захищає права простих громадян України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Терен, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:38:37

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, фракція БЮТ, "Блок Юлії Тимошенко".

Сьогодні наша фракція буде підтримувати категорично Конвенцію про взаємодопомогу по розгляду кримінальних справ, бо Україна має жити, Україна має діяти по європейських принципах, з дотримуванням верховенства права і верховенства права, і прав людини. Бо коли Україна буде в правовому європейському полі, то це може хоч якоюсь мірою буде стримувати кримінальні апетити сьогоднішньої влади, яка по суті сьогодні розв’язала війну не лише за позицією, а по суті розв’язала війну сьогодні із власним народом, чому є свідками чи ув’язнення, чи політв’язні, які сьогодні знаходяться в тюрмах і спроба кинути в тюрму Юлію Тимошенко. Це говорить не тільки опозиція.

Люди добрі, подивіться, сьогодні керівники Європейського Союзу, керівники Європейської народної партії, куди входять Меркель, Берлусконі, Саркозі, всі ведучі політики світу показують, що робиться в Україні і застерігають від політичного криміналу, від тієї  політичної війни, яку розв’язав сьогодні правлячий режим в  Україні. Сьогодні по суті Україна стоїть на перехресті: або це буде європейська нормальна держава, або буде це Донецьк, і у нас один вихід: або все Донецьк, або Європейський Союз.

І тому, ми йдемо в правове поле Європи, ми підтримуємо ратифікацію цієї конвенції, ми однозначно вибираємо все-таки Європейський Союз, якщо хочемо бачити Україну нормальною демократичною державою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція, що не скористалася. Іван Попеску, будь ласка.

 

11:40:34

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, ратифікація даного акту є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних  для набрання чинності Другим додатковим протоколом до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах та створять правові підставі участі України у нових, більш ефективних формах міжнародного співробітництва, що сприятиме адекватній протидії сучасним видам транснаціональної злочинності та притягненню винних осіб до кримінальної відповідальності із  забезпеченням також і прав звинувачених. Це сприятиме також виконанню наших зобов’язань як перед Радою Європи, так і перед Європейським Союзом, та сприятиме лібералізації безвізового режиму між Європейським Союзом та Україною. Якщо ми вирішимо це питання,  менше буде спекуляцій, які були сьогодні вранці в залі.

Партія регіонів, виконуючи свою політичну програму, буде виступати "за" і закликає своїх колег зробити те ж саме. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Лещенко, фракція комуністів, Володимир, я перепрошую.

 

11:41:38

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Компартії України, Чернігівщина.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати! На жаль, це питання розглядається по скороченій процедурі. Нам би було дуже цікаво зараз, щоб нас проінформували як виконується іншими країнами стосовно України сама Європейська конвенція про взаємну допомогу в кримінальних справах, як виконується Перший додатковий протокол, щоб ми могли тоді орієнтуватися голосуючи тоді за другий.

Але незважаючи на це, що такої інформації ми не отримали, фракція Компартії України підтримає зазначений проект Закону про ратифікацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, розгляд питання завершено.

Ставлю на голосування пропозицію про схвалення Закону України про ратифікацію Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах (реєстраційний номер 0207). Прошу голосувати.

 

11:42:51

За-309

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду проект Закону про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Сирійською Арабською Республікою (реєстраційний номер 0208).

Ставлю на голосування пропозицію про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:43:25

За-223

Рішення прийнято.

Доповідач – перший заступник міністра закордонних справ Руслан Михайлович Демченко. Співдоповідач –  перший заступник голови Комітету у закордонних справах Тарас В'ячеславович Чорновіл.

 

ДЕМЧЕНКО Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Закону України про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Сирійською Арабською Республікою.

Законопроект розроблено з метою створення правових підстав для набрання чинності цієї конвенції, яку було підписано 3 грудня 2010 року в Києві. Конвенція сприятиме підвищенню ефективності роботи наших консульських установ щодо захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб України за кордоном. У порівнянні з Віденською конвенцією про консульські зносини 1963 року, сторонами якої є обидві держави, перевагою українсько-сирійської Консульської конвенції полягають в наступному.

По-перше, вона розширює функції консульських посадових осіб. Конвенція дозволить нашим консульським працівникам більш ефективно виконувати свої функції у випадках арешту, затримання або іншого обмеження волі громадян України. Зокрема компетентні органи Сирії зобов’язані оперативно інформувати наших консульських посадових осіб про такі випадки, і в найкоротші терміни забезпечувати реалізацію права консульської посадової особи відвідати або зв’язатися з нашим громадянином.   Також конвенцією передбачено додаткові привілеї та  імунітети консульським працівникам та членам їх сімей, зокрема посадовим особам  консульської служби під час здійснення ними своїх повноважень   надаватимуться    такі ж привілеї та імунітети, як і у дипломатичних агентів. 

Підсумовуючи, можна стверджувати, що реалізація положень консульської конвенції створить передумови  для розширення співробітництва в консульській сфері, забезпечить реалізацію більш ефективного механізму захисту прав і свобод українських громадян. У свою чергу сирійська сторона ратифікувала конвенцію 10 березня цього року. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Тарас В’ячеславович, будь ласка, рішення комітету.

 

11:45:37

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати України! Враховуючи особливу важливість  саме зараз прийняття цієї конвенції, ратифікації відповідної угоди, Комітет у закордонних справах розглянув її в позачерговому порядку.   Наша позиція зводиться до того:

Пункт  перший. Ця конвенція, дійсно, потрібна сьогодні, особливо зараз насущно в цей період  між Україною і Сирією.

Пункт другий. Вона повністю відповідає міжнародним правовим нормам, які застосовуються до таких документів, фактично це є стандартний типовий документ.

І останнє. Ми вважаємо, що в даному випадку ця конвенція буде набувати на багато більшого значення ніж подвійні конвенції в будь-яких інших обставинах.

До мене в цьому залі вже підходили    окремі наші колеги депутати й питалися, чи взагалі з моральної точки зору добре саме зараз, в той  момент, коли  в Сирії відбуваються такі події, коли відбувається там зокрема і розстріл   мирних демонстрацій тощо, приймати якийсь документ із Сирією. Хочу наголосити: саме зараз особлива  потреба. Конвенція була підписана в кінці минулого року. І слава Богу, що  зараз її не затримують довго в розгляді, що вона відразу пішла на ратифікацію.

Річ в тому, що окрім загальних прав консульських установ, замість загального визначення особливостей імунітету тощо, там є дуже  чітко виписаний окремий розділ щодо функцій  консульських установ. Перший пункт 9 статті  звучить  наступним чином: "Консульська посадова особа уповноважена захищати права та інтереси держави, що кредитує її  громадян, фізичних і  юридичних осіб, надавати їм допомогу та сприяння".  Статті, які є в цій Конвенції, це  є функції стосовно громадянства, паспортів і віз, легалізації та нотаріату, повідомлення про затримання, арешти, ув'язнення  та  відвідування тощо.

Ми розуміємо, що сьогодні на Близькому Сході немає спокою, його довго не буде, але там   працюють і перебувають українські громадяни. Цей документ  носить ще й глибокий  соціальний  і моральний фактор, ми допомагаємо нашим громадянам, які опинилися в …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.   

Шановні колеги, запишіться, будь ласка,   на обговорення цього питання. Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на інформаційне табло.

Руслан Князевич,"Наша Україна - Народна самооборона". Наступним буде виступати Олег Зарубінський.

 

11:48:05

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Голово, шановні колеги! Насправді, на відміну    від попереднього законопроекту, цей законопроект невідкладно внести на розгляд парламенту і зрозумілі причини такого поспіху. Бо коли 3 грудня в Києві підписувався відповідно   міжнародна конвенція, то нічого не віщувало тих подій, які раптом трапилися на Близькому Сході, зокрема в  Сирії. І ми знаємо, що  відбувається зараз в Сирії.

Тому нам аж точно не має куди відтягувати цей процес, треба негайно поспішати з цією ратифікацією,  щоб  наші консульські працівники  повноправно могли належним чином здійснювати  свої повноваження щодо захисту   наших громадян і  юридичних осіб, які працюють на території Сирії, бо в який спосіб надалі розвиватимуться події, ніхто не знає.

Ми знаємо, що на минулому  Європейський Союз прийняв як на мене доленосне  рішення щодо Сирії і заборонив в'їзд на свою територію високо посадовцям  Сирії на чолі з Президентом відповідно Башаром аль-Асаду.

В який спосіб  далі ці відносини будуть загострюватись, чи не загострюватись?  Як далі буде розвиватися ситуація, ніхто навіть спрогнозувати з відомих  європейських аналітиків не береться. А до цих      пір ми щодня бачимо ситуацію, що на вулицях Сирії відбуваються масові протести  і вбивають людей. Можливо зараз поки що Україні немає за що турбуватися, але, чи завтра серед тих, не дай Бог, не опиниться хтось з наших громадян, ніхто не може гарантувати. Тому цю конвенцію треба негайно ратифіковувати. Ми, наша фракція буде її одноголосно підтримувати. І я думаю, що невідкладно нашим консульським працівникам треба в повній мірі приступати до своїх, виконання своїх обов'язків превентивно, не чекаючи того часу, коли гряне грім і нам знову ж таки через Середземне море доведеться посилати, не давай Бог, наш корабель, який буде два тижні туди плисти, два тижні назад і це може серйозно перешкодити відповідно життя наших співгромадян.

Тому треба негайно ратифіковувати і негайно діяти на виконання цієї ратифікації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної Парії. Наступним буле виступати – Володимир Бондаренко.

 

11:50:18

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Декілька тез.

Перша. Це конвенція рамкова. Нічого тут нового, ексклюзивного немає. Такі конвенції про взаємини консульств і громадян в іншій країні, громадян України існують з іншими країнами. Це перше.

Другий момент. Я хотів би наголосити, у зв'язку з тим, що тут певне є таке забарвлення з приводу тих подій, які відбуваються в Сирії, що ця конвенція абсолютно в жодній частині, в жодному абзаці не торкається взаємин фактично України і нинішнього сирійського режиму.

Вона стосується зовсім іншого, і це вже третя моя теза, вона відкриває більше можливостей. Про це правильно, колеги, було сказано, взаємодіяти з нашими громадянами, нашими співвітчизниками, які є в Сирії. Чи  є там з ким взаємодіяти? Є  і багато. По двох напрямках формувалася наша, якщо можна сказати, діаспора або наша громада в Сирії. Це ті працівники, які працювали на сирійських підприємствах за ще радянських часів. Багато з них, до речі, там залишилося, одружилося чи вийшли заміж і так далі. І друге – це наші колишні співвітчизниці в основному, які вийшли заміж за сирійців, коли ті перебували  в Радянському Союзі і після вже в незалежній Україні,  і вчилися в вишах, українських вишах. Тобто достатньо потужна є українська громада в Сирії. І зрозуміло, що голосуючи сьогодні, ми відкриваємо більше можливостей нашому консулату, нашим консулам взаємодіяти з ними, опікуватися їхніми інтересами і так далі.

І остання теза. У всьому світі сьогодні є тенденція збільшення повноважень і функцій якраз консульств і консулів в системі дипломатичної взаємодії. Я думаю, це можуть підтвердити працівники Мін'юсту і МЗС. Варто голосувати за це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

11:52:26

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Реформи і Порядок".

Безумовно, консульські угоди з будь-якою країною є корисними для нашої держави, бо вони розширюють наші можливості, можливості наших громадян, які збираються поїхати до тієї чи іншої країни, чи перебуваючи там, мають якусь опору на установи, які належать їхній Батьківщині. Тому, безумовно, ми будемо підтримувати і ратифікацію цієї консульської угоди.

Але хотілось би звернути увагу на те, що наші консульства, очевидно, більше повинні приділяти уваги стану справ у тій державі. Не обмежуватися лише невеликими функціями і, зокрема, ситуація, яка склалася сьогодні в Сирії, вона є характерною для декількох держав, де уряд, де влада робили все, щоб залишитися вічними, щоб керувати 30 і більше років, знищуючи перед цим опозицію, давлячи їх, щоби вони не могли підняти голову. І те, що зробив Хафез Асад і Башар Асад, його син, це є приклад, дуже яскравий приклад як влада, борючись за своє майбутнє, фактично знищує його. Тому що якби там була дієва опозиція, якби вона могла колись що-небудь доводити цій владі, а влада прислухалася до неї, то, очевидно, би структура політичних партій склалася б така європейського типу, було б якесь змагання.

Що сьогодні Україна повинна взяти з ситуації в Сирії? Взяти те, що не можна таким чином, переступаючи Конституцію і закон, як це сьогодні робиться в Україні, боротися проти опозиції. Бо ми породимо свого Хафеза Асада, хтось не стане навіть Башаром, тому що люди в Україні виховані трошки в іншому стилі, не так як в арабських країнах.

Я думаю, що консульство, яке буде відкрите в Сирії повинно негайно інформувати нині діючий уряд України про неприпустимість подібної політики внутрішньої, яка проводиться сьогодні, яка не враховує інтереси не тільки бізнесових кіл, середнього і дрібного бізнесу чи громадян, які працюють на які працюють в бюджетних установах. А не враховує в цілому політичну структуру України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте будь ласка.

 

БОНДАРЕНКО В.Д.  Я просив би підтримати цю консульську угоду, проголосувати її. Це буде на користь в тому числі і нашій владі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван Попеску, фракція Партії Регіонів.

 

11:54:51

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги! Метою цієї ратифікації є подальший розвиток договірно-правової бази українсько-сирійських відносин, створення та забезпечення належних умов для захисту прав та інтересів двох держав юридичних осіб та громадян України і Сирії.

Оскільки ратифікація цієї конвенції відповідає інтересам України і є вкрай актуальною, а її реалізація сприятиме розвитку дружніх відносин між обома державами, підвищенню ефективності роботи консульських установ договірних держав. А також захисту інтересів нашої держави, фізичних та юридичних осіб, і головне – громадян України у Сирії, де зараз так неспокійно. Партія регіонів, дбаючи про інтереси своїх громадян за кордоном, буде голосувати «за». І закликає вас також зробити так само. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, обговорення питання завершено. Прошу підготуватись на голосування пропозиція про схвалення Закону України про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Сирійською Арабською Республікою (реєстраційний номер 0208). Прошу голосувати.

 

11:56:15

За-317

Закон прийнято.

Шановні колеги, якщо ви не заперечуєте, перед перервою у нас ще є проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Держави Ізраїль про взаємне сприяння та захист інвестицій.

Документи опрацьовані. Проблем я тут не бачу. Да? Нема заперечень, щоб поставити на голосування? Ставлю на голосування пропозицію про схвалення, про схвалення Закону України про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Держави Ізраїль про взаємне сприяння та захист інвестицій. Прошу голосувати.

 

11:57:05

За-315

Рішення прийнято, дякую.

Юрій Кармазін. Я просто не почув, я перепрошую, Юрій Анатолійович.

 

11:57:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимир Михайлович! Юрій Кармазін. Я голосував за ратифікацію цієї конвенції. Хоча я вас попрошу не відноситись просто, спрощено до законів, це Закон про ратифікацію і там є економічні положення. Я за те, щоб сприяти і захищати іноземні інвестиції. Але я категорично проти того, щоб спецслужби держави Ізраїль працювали на нашій території, як у себе вдома. І я хочу заявити про це з цієї високої парламентської трибуни. Я категорично проти того, що державні служби, які мають стояти на захисті суверенітету України, не зреагували належним чином на це. І ми з вами, Володимир Михайлович, не почули з цієї трибуни виступ ні керівництва СБУ, ні керівництва Міністерства закордонних справ щодо того, що Ізраїль більше не буде діяти у нас на території як в себе вдома. Це я маю на увазі випадок з викрадення палестинця, який має українських родичів. Через це, я застерігаю від таких дій в подальшому Посольство Ізраїлю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я думаю таким чином, що виступ Юрія Анатолійовича Кармазіна ми оформимо як депутатський запит до Міністерства закордонних справ і Служби безпеки України.

Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

11:58:41

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Я від свого імені, від імені нашої депутатської групи, хотів би так само тут попросити, паралельно з цим, в зовнішньодоговірній базі нашій є деякі борги. Річ в тому, що ще в 2009 році було підписано між Україною і Португалією Соціальну конвенцію, вона є виконанням нашого боргу перед тими українцями, яких українська держава виштовхнула на заробітки в інші країни, це їхнє пенсійне забезпечення тощо. На превеликий жаль, свого часу були неправильно, ще при Ющенку, підготовлені документи, вона зависла. Я зараз звернувся до уряду, ці документи знаходяться в Міністерстві соціальної політики і праці, вони готують їх для передачі Президенту, щоб подати на ратифікацію в зал. Але проблема виникає так само з  Міністерством фінансів, яке через мініатюрну суму  говорив, що ми, мовляв, не можемо  цього завізувати. Сума мініатюрна, там іде мова фактично де-факто    кільканадцять мільйонів гривень.

Я дуже прошу, щоби уряд глянув   на це питання і  за такі дрібні кошти  не демонстрував зневагу до українських громадян і до нашої зовнішньо-договірної бази.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Приймається.

Я прошу  також підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів з приводу  пришвидшення розгляду у позитивному плані  цього документу.

Шановні народні депутати, оголошується перерва до 12 годин 31 хвилин, тобто на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити до сесійної зали. Будемо продовжувати ранкове засідання.

Переходимо до розділу: "Включення до порядку денного".

Розглядається питання: проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС (реєстраційний номер 8227). Так, автор законопроекту – В'ячеслав Кириленко. Немає. Так, від комітету, комітет у нас, голова Комітету у закордонних справах Білорус. Я не бачу. Заступники? Так, ну, хто бажає взяти участь в обговоренні? Немає?

Тоді я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС (реєстраційний номер законопроекту 8227). Прошу визначатись.

 

12:32:27

За-5

Не підтримано.  Законопроект не включено.

Розглядаємо питання: проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" щодо продовження мораторію (реєстраційний номер 8446). Мова йде про включення цього питання до порядку денного сесії. Автор законопроекту – Власенко Сергій. Не бачу. Так, від Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики є хтось? Немає. Так, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, крім Павловського.

Прошу записатися: два – "за", два – "проти" .

Так, будь ласка, Каплієнко, група "Реформи заради майбутнього".

 

12:33:39

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановний  Адаме Івановичу, прошу передати слово Задирку Геннадію Олександровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутат Задирко.

 

12:33:46

ЗАДИРКО Г.О.

Депутатська група "Реформи заради майбутнього", партія "Народна влада", Миколаївщина.

Суть даного законопроекту в тому, що мораторій на відчуження гуртожитків, крім передачі у  комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад продовжуються до 1 січня 2015 року. Проектом вилучається  текст частини "протягом 3 років з дня опублікування цього закону" та доповнюється змістом "до 1 січня 2015 року" із Прикінцевих положень цього законопроекту.

Справа в тому, що, дійсно, є серйозна проблема, вона стосується великих підприємств, які були приватизовані і їх соціальна сфера залишилася, потім люди, які працювали на цих підприємствах, або були скорочені, але вони стали мешкати в цих гуртожитках. І потім власники цих підприємств почали потихеньку виживати цих людей. Це люди, як правило, соціально незахищені і, на наш погляд, нашої депутатської групи "Реформи заради майбутнього", ми, народні депутати України, повинні зробити все можливе, щоб захистити  в соціальному плані цих людей. Тому ми будемо голосувати за цей  законопроект. Законопроект дуже слушний, він захищає інтереси людей, які сьогодні мають не самі кращі умови для проживання, але вони мають хоч якийсь угол.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Євген Волинець, фракція комуністів.

 

12:35:13

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Уважаемые депутаты! Уважаемые избиратели!  Суть вопроса очень важная на данном этапе. Есть  три категории общежитий, которые на данный момент еще не приватизировали эти общежития, которые находятся во власти… на балансе государства. Другие – это коммунальные собственности и общежития – это самые проблематичные – те, которые вошли в свое время в уставной фонд и были приватизированы вместе с жильцами. И на данном этапе сложилась такая ситуация,   что хозяин зачастую игнорирует все требования жильцов и устанавливает необоснованно высокие тарифы на проживание, и в некоторых случаях даже пытается их выселить. Этим законом мы… этим мораторием мы дадим возможность людям чувствовать себя более уверено. И сейчас в комитете нашем идет работа по удосконаленню законопроекта 500, что позволит людям в обозримом будущем все-таки приватизировать свои квартиры, свои комнаты в общежитиях, что позволит снизить социальные протестные движения, которые уже начинаются во многих регионах.

Фракция коммунистов будет голосовать за этот законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Князевич Руслан „Наша Україна – Народна самооборона”.

 

12:36:42

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я, Адам Іванович, прошу передати слово Кармазіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Кармазіна, чи трибуна.

 

12:36:48

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, „Наша Україна – Народна самооборона”. Я щиро дякую Руслану Князевичу.

Хочу наголосити, що законопроект, який називається "Про внесення зміни до Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" щодо продовження мораторію", він внесений не від хорошого життя, він внесений для захисту найбільш обездоленої частини людей, які вимушені проживати в гуртожитках. Це стосується, зокрема, і військовослужбовців, і працівників багатьох правоохоронних органів, це стосується також працівників тих підприємств, організацій, які сьогодні або банкрутують, або увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних підприємств. І зараз відбуваються буквально баталії в судах, тому що йдуть спроби продавати цих людей фактично разом з гуртожитками, разом з людьми ці гуртожитки.

Через це абсолютно правильною є та позиція, що той мораторій, який був встановлений Законом "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", де на 3 роки він розповсюджувався, не обмежується в терміні. Я думаю, що правильно  це зроблено і, реагуючи на зауваження Науково-експертного управління, яке написало, що має бути установлений термін і що в порівняльній таблиці він має бути встановлений до 1 січня 2015 року, я хочу сказати, що, очевидно, правильно з концептуальної точки зору не обмежувати цей термін. Коли розв'яжемо всі проблеми, коли буде державна програма передачі гуртожитків територіальним громадам, коли забезпечимо виконання  чи реалізацію конституційних положень про право на житло кожному громадянину України, тоді ми цей мораторій і знімемо. Очевидно, що треба підтримувати цей законопроект і в першому читанні, і в цілому, бо тут, фактично, нема що більше обговорювати. Дякую вам за увагу і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович, але треба спочатку включити його до порядку денного.

Будь ласка, Павловський, одна хвилина.

 

12:39:11

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок  Юлії Тимошенко" – "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення виселення їх з займаних житлових приміщень, а також з метою недопущення відчуження гуртожитків, які будувалися в свій час за державні кошти, фракція "Блоку Юлії Тимошенко" – "Батьківщина" пропонує продовжити мораторій на відчуження самих гуртожитків до 1 січня 2015 року. І прошу провладні фракції більшості підтримати цей соціальний законопроект, підтримайте людей соціально, а не відволікайте їх увагу від погіршення життя шляхом провокацій з прапорами, з арештами лідерів опозиції. Я думаю, що саме практичними справами ви можете показати, що вас найбільше цікавить. Тому прошу голосувати за включення цього соціально-важливого закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" щодо продовження мораторію. Прошу голосувати.

 

12:40:43

За-73

По фракціях, будь ласка: Партія регіонів – 1, "БЮТ – "Батьківщина" – 11, "Наша Україна" – 17, комуністів – 25, "Реформи" – 15, Народна партія  – не голосували,   позафракційні – 4.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо підвищення ефективності та гарантій соціального захисту), реєстраційний номер 8453, автор законопроекту Бондарев депутат. Немає. Від комітету голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Іванович Семинога, будь ласка.

 

12:41:44

СЕМИНОГА А.І.

Дякую, Адам Іванович. Шановні колеги, проекту Закону  України про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", реєстраційний номер 8453, внесений народним депутатом України Бондарем передбачає збільшення компенсованої державою частки вартості продуктів харчування, якими забезпечуються громадяни першої і другої категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення грошової допомоги громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення у зв'язку з  обмеженням продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства, а також визначення гарантованої мінімальної  суми такої компенсації.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи планує розглянути даний законопроект на сьогоднішньому засіданні, а я, в свою чергу, хотів би звернутися до вас з таким проханням. Шановні колеги, ми недавно відзначили 25-ту річницю Чорнобильської катастрофи, був розроблений державний план заходів, затверджений Президентом, ми цей план заходів виконали. Вдалося нам зібрати певні кошти для реалізації тих проблем, які є  на Чорнобильській атомній станції, але, на жаль, наші громадяни залишилися на одинці з тими проблемами, які породив Чорнобиль.

Я хотів би ще раз нагадати, що чорнобильське лихо було зупинено ціною сотень життів наших громадян, які зуміли зупинити цю проблему. Знову ж таки переконаний, що ми, народні депутати, як мінімум, повинні проголосувати за включення цього закону до порядку денного і прийняти його у першому читанні, таким чином хоч якимось чином зуміли компенсувати втрату здоров’я тим громадянам, які сьогодні проживають на територіях забруднених і є ліквідаторами Чорнобильської аварії. Дякую за увагу і прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Анатолію Івановичу.

Є бажаючі взяти участь в обговоренні? Прошу записатися.

Будь ласка, Сергій Гордієнко, фракція комуністів. За ним – Кармазін.

 

12:43:56

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Безперечно, що фракція Компартії України буде голосувати за включення до порядку денного даного законопроекту. Я хотів би наголосити на тому, що чим далі у нас саме Чорнобиль іде в історії, тим більше проблем він приносить людям, ті, які врятували людство від атомної загрози.

І сьогодні є така проблема, проблема номер один. Це те, що не виконується діюче законодавство стосовно соціальних виплат, пенсійних виплат інвалідам-чорнобильцям. І вони змушені іти в суди, відстоювати і судитися із державою за свої права. Це ганебно. Бо один день у рік їх славлять і дякують, а 364 дні забувають про цю категорію людей, які врятували нас від загрози розбушувавшогося атома.

Наступне. Люди йдуть сюди, але управління Пенсійного фонду потім пишуть апеляційні скарги до судів вищих інстанцій, і вони судяться в апеляційних судах, і потім доходять справи аж до рівня саме київських судів. Але в Державному бюджеті не передбачаються кошти на виплату того, що відсудити ці люди в судах. Це величезна проблема.

Наступне. Загроза номер один для чорнобильців те, що існує законопроект про виконання судових рішень 7562, яким передбачається забрати більшість пільг у чорнобильців, які є. Тому ми  голосуємо за це, докладемо всіх зусиль, щоб поновити і захистити права чорнобильців і захистити їх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, "Наша Україна – Народна самооборона". Підготуватись Бондаренку.

 

12:46:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні народні депутати! Ми кожен день, фактично, маємо дякувати тим людям, хто захищав нас від Чорнобильської катастрофи. Кожен день встаючи і дякуючи Господу, ми маємо дякувати їм. І мені прикро, що скільки людей загинуло, а ми навіть сьогодні не включили в порядок денний для обговорення законопроект номер 8227 – про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерацію про добудову енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС. І це в той час ми зробили, коли в жодній країні ЄС не введено в експлуатацію жодного ядерного реактора, за винятком того румунського, який будувався 24 роки.

Мені прикро, що ми далі заставляємо людей переживати на цю тему,  через це законопроект надзвичайно актуальний і потребує підтримки. Він потребує підтримки з огляду на те, що там чітко виписано, коли замінюється на 50 відсотків на 75 і 25 на 50. Очевидно, що ситуація, яка склалася з дотриманням прав чорнобильців вона така, яка має бути негайно обговорена і я звертаюсь до керівництва Верховної Ради, до керівництва комітету, тому що не нормально відбувається, коли інваліди першої, другої групи  чорнобильці, які мають отримувати пенсії по 8 тисяч гривень, по 7 тисяч гривень і 6, отримують сьогодні 900-800 гривень пенсії. Це не є нормально, це інваліди, повторюю, першої групи. Через те  цей законопроект треба приймати, я за. Але я прошу також розглядати це питання набагато ширше, звертаюся до керівництва комітету і Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Володимир Бондаренко, фракція "БЮТ".

 

12:48:21

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, "Блок Юлії Тимошенко", партія "Реформи і Порядок".

Безумовно, всі проекти, які стосуються Чорнобильської катастрофи, повинні розглядатися, при тому в прискореному порядку, але не без обговорення, як це останнім часом прийнято. Тому що якраз ми якусь таку антуражну, я б сказав, політичну складову вичленяємо, багато про це говоримо, а залишаються поза увагою ті громадяни, які ще залишилися живі. Кожного дня, проїжджаючи через Святошин, я бачу нові і нові плити, які з'являються на вулиці Чорнобильській біля обеліску, там десятки і сотні тисяч нових імен з'являється, це тих, хто помер. Але, на жаль, нова влада, яка сьогодні розказує про те, що вона багато вже зробила в соціальному плані, весь час іде від цих питань, ховається.

Наприклад, вчора замість того, щоб проголосувати закон, який би захистив інвалідів І групи, його просто відкинули. Відкинули пенсійне законодавство, відкидається законодавство, яке стосується дітей з багатодітних сімей, і багато чого іншого. Для чого треба було брехати, йдучи на вибори, про те, що ви вирішите всі ці питання майже не через день після виборів. Але до цього дня жодного кроку в соціальному плані на захист громадян України не зроблено. Навпаки, іде страшенний наступ на всі соціальні права, на економічні права громадян, іде страшне подорожчання. І от для того щоб відвернути увагу суспільства, придумаються різні червоні прапорці, придумуються різноманітні знову ж таки політичного характеру події, зокрема, розпочинаються репресії проти тих, хто сьогодні говорить правду, хто захищає людей. Це робиться свідомо виключно з однією метою: відвернути увагу суспільства від провальної політики нової влади, яка і не буде не провальною, бо вони не використовують жодну пропозицію опозиції, жодні здорові пропозиції, а тільки думають, що від руки одного з присутніх тут лідерів все залежить. Ні, та рука вже не туди давно рухається. Тому робіть висновки, шановні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, є автор законопроекту. Прошу, Костянтин Бондарєв, дві хвилини.

 

12:50:46

БОНДАРЄВ К.А.

Народний депутата Бондарєв Костянтин Анатолійович, фракція "БЮТ –"Батьківщина".

Дійсно, є пропозиція перейти від політичних репресій до допомоги соціально постраждалим громадянам. І мій законопроект саме і спрямовує всі наші рухи для того, щоб… Почуйте, люди сьогодні отримують: є категорії – гривню 60, 2.10 чи 2 гривні 60 копійок  в місяць для того,  щоб отримувати додатково  харчові продукти, тому що вони постраждали в наслідок цієї катастрофи. 1 гривня 60 – що можна купити за ці кошти? А таких людей сьогодні нараховується в Київській області понад 500 тисяч. Людей дуже багато і треба їм допомагати, тим дійсно, хто постраждав.

Чому так виникло?  Тому що в 1991 році прийняли закон. Але ж після того, ви ж пам’ятаєте, це були ще карбованці. Перерахунки довели до того, що ми сьогодні бачимо певний маразм: 2 гривні коштує квиток на метро, а  гривню  60  людина отримує на місяць на харчові продукти.

Я запропонував підняти і, дійсно, закріпити певний відсоток від мінімальної заробітної плати – відповідно 75, 50 і 25 відсотків. Тобто люди будуть отримувати відповідно 235 гривень на місяць, 530 і 750. За ці кошти, щось можна купити.  Я прошу вас, давайте підемо на зустріч людям. Я прошу вас підтримайте цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України  "Про статус і соціальний  захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо підвищення  ефективності та гарантій соціального захисту) (реєстраційний номер 8453). Прошу голосувати.

 

12:53:12

За-121

Питання не включено.

По фракціях. Партія регіонів – 3, БЮТ – 51, "Наша Україна" – 19, комуністів – 25, "Реформи" – 0, Народна Партія – 19, позафракційні – 4.

Немає такого "з мотивів".

Шановні колеги, зараз ми маємо розглядати два законопроекти  про внесення змін до Закону України "Про освіту" (8457 і 8458). Автор їх Павловський. Тому давайте ми їх об'єднаємо, дамо йому 4 хвилини, щоб він доповів два законопроекти. Обидва обговоримо і потім прийматимемо рішення.

Будь ласка, розглядається питання про включення до порядку денного проектів Закону про  внесення змін до Закону України "Про освіту" (реєстраційні номери 8457, 8458). Будь ласка, суб'єкт законодавчої ініціативи  -  колега Павловський. Будь ласка, 4 хвилини по обох законопроектах.

 

12:54:18

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський,  "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, це важливі соціальні закони. Внесення змін до Закону "Про освіту" направлені на посилення і відновлення гарантій соціального захисту  педагогічних та науково-педагогічних працівників, які зараз відчувають на собі постійне погіршення  свого життя. Ми бачимо, що вони з цим не миряться, і є свідками того, що  проводяться масові акції вчителів в першу чергу. І бачили велику акцію,  більше  10 тисяч вчителів, під Кабінетом Міністрів, які вимагали елементарного   підвищення своєї заробітної плати, відновлення надбавок і хоча б якогось елементарного достойного життя.

І щоб підтримати наших українських вчителів, пропонується опозиційною фракцією "Батьківщина"  законопроект, яким передбачається   збільшення надбавок за вислугу років  щомісячно у  відсотках до посадового окладу в залежності від педагогічного стажу: якщо понад 3 роки, то 20 відсотків надбавка; понад 10 років – 30 відсотків надбавка до заробітної плати; якщо понад 20 років педагогічний стаж, то 50 відсотків до окладу.  Також пропонується виплачувати допомогу на оздоровлення вчителям у розмірі посадового окладу. Надавати педагогічним працівникам за рахунок бюджетних коштів щорічну матеріальну допомогу у розмірі двох прожиткових мінімумів. Забезпечити педагогів, які працюють на селі, а  також пенсіонерів-вчителів, які залишилися і працюють, і живуть на селі, забезпечувати їх безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням в порядку, який визначений Кабінетом Міністрів.

На це ж направлений наступний законопроект, яким передбачається збільшити розмір пенсійного забезпечення педагогічних працівників. ….що ті жалюгідні пенсії в 700-800 гривень, які отримає вчитель після 30-40 років тяжкої праці,  це є просто знущанням над людською гідністю педагогів.

Тому пропонується на виконання передвиборчих обіцянок більшості партій і зокрема Віктора Януковича, щоб прирівняти вчителів до державних службовців. Ну, якщо не прирівняти, то хоча би по рівню пенсійного забезпечення передбачити 80 відсотків від їхнього останнього окладу їм пенсію покласти так, як державним службовцям. Якщо не хочете надавати статус державного службовця, то хоча б людей в пенсіях прирівняйте.

І хочу відмітити наступне. Що треба підтримати вчителів, бо від  них залежить майбутнє нашої країни. Вони виховують і дають фундаментальні знання нашому майбутньому поколінню наших громадян. Це свята справа і цих людей в тяжку годину економічної кризи треба підтримати.
Наразі ж влада зараз все робить, щоб відволікти увагу від соціального погіршення. І робить недолуго, шляхом запровадження провокацій з прапорцями шляхом того, що відволікають увагу, щоб люди обговорювали, кого з лідерів сьогодні опозиції заарештували, кого на скільки років хочуть кинути за грати. І  це ми бачимо як безпідставно тримають за гратами півроку Юрія Луценка, як намагаються заарештувати Юлію Тимошенко.

Тобто, влада, в першу чергу допомагайте людям, а не відволікайте увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, тільки чому той уряд не дав цих пільг, про які ви зараз просите? Від комітету, будь ласка, є? Немає. Так, тоді записуємося на виступи. Так, будь ласка, Давимука.

 

12:58:48

ДАВИМУКА С.А.

Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Володимирович.

 

12:59:02

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, можливо і не випадково, що два принципово важливі законопроекти, які стосуються системи освіти, в сьогоднішній день ми розглядаємо, бо сьогодні  Міжнародний день захисту дітей. І я хотів від себе і від вашого імені і вчителів, і викладачів, і батьків, і, власне, самих дітей поздоровити. Тому що захист їхніх прав, і соціально-економічних, і людських, є надзвичайно важливий сьогодні. Про це парламент повинен не забувати.

Коли йдеться про два законопроекти, я акцентую, передовсім, на першому законопроекті, оскільки він надзвичайно важливий. Мова йде про заговорену тему, фактично, з березня цього року. В березні, як ви знаєте, десятки тисяч вчителів вийшли на акцію протесту для того, щоб забезпечити бодай мінімальні обіцянки, про які говорила нинішня влада, це про 20-відсоткову надбавку вчителям і науково-педагогічним працівникам. Власне, це є складовою законопроекту, який колега Павловський, Сочка, Болюра зареєстрували.

Що зробив уряд? Вийшов до них або, точніше, навіть, побоявся вийти до них міністр освіти, це вже його Прем'єр-міністр змісив зробити заяву, і було заявлено, що 20-відсоткова надбавка вчителям буде з 1 квітня. Потім сказали, що грошей немає, буде з 1 вересня. Після цього міністр сказав, що це страшні гроші, 367 мільйонів 200 тисяч, ще раз повторю, 367 мільйонів 200 тисяч, хто слідкує за засобами масової інформації, може порівняти,  скільки кожний день на забаганки всякі витрачається. Отже, зараз під загрозою навіть підвищення 20-відсоткової надбавки цієї з 1 вересня. Тому що поки що нам не внесли змін до бюджету і не відомо, коли це буде зроблено.

Тому я вважаю, що на сьогоднішній день, оскільки Міністерство освіти не виконує свої обіцянки, уряд не виконує, ми повинні це зробити. Взагалі парадоксальна ситуація. Я прочитав, що недавно міністр освіти Дмитро Табачник, я його називаю лідером російської партії в українському уряді, поїхав в Москву і прозвітував, як він русифікує українські школи. Мені здається, що Президент його делегував, щоб він захищав вчителів, учнів, студентів, Україну, а не русифіковував Україну. І не звітував у Москві, у Кремлі за русифікаторську політику. Тому треба підтримати законопроект, підтримати вчителів і підтримати українську школу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Чечетов. За ним Кармазін. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

13:01:39

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Я повинен з жалем констатувати, що могутній потенціал, науковий потенціал опозиції, могутній потенціал життєвого досвіду опозиції у таких законодавчих актах відверто заблокований. На превеликий жаль. Я про це кажу щиро. Ще зовсім недавно був в опозиції. Він заблокований демагогією і цинічним популізмом. Розумієте?

Розгляд законопроектів соціального спрямування в сесійній залі давним-давно виглядає, як глумління над здоровим глуздом. І як цинічне смакування наших бід і негараздів.

От, Володимир Дмитрович, ви правильно сказали. Відкидається пропозиція опозиції. Скажіть будь ласка, як можна скористатися з цієї пропозиції? Хіба вам комусь в цьому залі не зрозуміло і не відомо, що більшість з цих новел, про які ви говорите, це затрати місцевого бюджету? Назвіть мені донори області в України? Їх з кожним роком стає все менше. Це відволікання грошей від міського господарства, від доріг. Це відволікання грошей від будівництва нових садочків, від соціального житла і тому подібного. Потрібно цю проблематику освіти вирішувати? Безумовно, потрібно. Покажіть джерела.

Ви пам'ятаєте, коли ми вимагали, дайте антикризову програму. Чого ми хотіли? Скажіть, які законодавчі пропозиції ми повинні підтримати? Ми разом беремо на себе відповідальність, ми від неї нікуди не дінемося. Ну, скільки можна товктися навколо того морального права: сказав – не зробив, обіцяв – не виконав і тому подібне. Людям від того ж не легше і ставати легше не буде.

І ще одне. Ви перестаньте смішити народ вашими політичними репресіями. Політична репресія – це репресія за політичну діяльність. Мова йде про конкретні кримінальні злочини і давайте доведемо справу до кінця. Не подобається чи подобається, ми тут так само колись виступали, аби на свободу вийшов Колесніков, він вийшов через суд, виправдався. Та пустить – не  пустить,  вона що собачка, що в кімнаті її закрили чи на балконі? Ви теж думайте, про що …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:03:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна – Народна самооборона".

Шановні народні депутати, вдумаймося, які ми проекти зараз розглядаємо. Звісно, і чи треба його підтримувати, чи ні, а нам тут розказують, що комусь треба виправдовуватися. Конституція існує з 1996 року, а у вас міністр юстиції заявляє, що не треба виконувати вимогу щодо суду присяжних. Шановні, про що ви говорите?! Спустіться з неба і сюди, будь ласка, відповідайте за свої дії чи бездіяльність.

Так от, щодо освіти. Щодо освіти, шановні, ви весь час кажете, що підняти заробітну плату не можете вчителю. Навіть сьогодні, в день захисту дітей, ви не можете захистити вчителя. І сьогодні тут стояв перший заступник Генерального прокурора, він знайшов злочинницю серйозну. Але що таке вибіркове правосуддя? Чому на вас говорять, що ви вибірковим правосуддям займаєтесь? Бо коли 150 мільйонів доларів, а це 1 мільярд 200 мільйонів гривень, за один раз "Чорноморнафтогазу" було проплачено зверх суми, зверх, тобто вкрадено. То чомусь не потягнули до буцигарні ні Азарова, ні його міністра Бойко, ні посадових осіб з "Чорноморнафтогазу". Оце якраз ті кошти, які треба повернути сюди, дати вчителям цей  мільярд 200 мільйонів, а Азарова і Бойко замінити під вартою на Луценка,      бо його 40 тисяч з мільярдом 200 мільйонів якось вже ніяк не співставні.

І давайте будемо говорити так, Адаме Івановичу, це офіційна заява до Генеральної прокуратури, прошу   направити про порушення  кримінальної справи, взяття під варту Азарова і Бойко, негайно причому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Задирко, одна хвилина. Потом Цибенко.

 

13:06:15

ЗАДИРКО Г.О.

Дуже дякую, Адаме Івановичу.

Депутат Задирко, Миколаївщина, Партія  "Народна влада", група "Реформи заради майбутнього".

Шановні колеги, я  як людина, яка притримується по ідеологічним уподобанням європейських соціал-демократичних поглядів, буду  голосувати за цей законопроект. Але я розумію, що цей законопроект  недосконалий.

І я, звертаючись до свого колеги,  який теж сповідує європейські соціал-демократичні цінності,  все ж таки просив би, щоб такі закони були виписані більш  якісно і відноситись до цього більш відповідально. Але я хочу сказати, що проблема, яку піднімає мій колега, настільки слушна, настільки сьогодні актуальна,   бо ми знаємо, що, починаються літні канікули,  ми знаємо, що вчителі закінчили навчальний рік, але  проблеми, з якими  вчителі ідуть сьогодні у відпустки,  насправді дуже серйозні: не вистачає коштів, вчителі отримують мізерну заробітну платню.  Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Цибенко, фракція комуністів.

 

13:07:28

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні колеги, шановні  громадяни України, фракція Компартії України, безумовно, будучі послідовною,  підтримуватиме обидва  ці проекти закону, я маю на увазі і щодо  державних науково-педагогічним працівникам, і щодо вирішення проблеми  пенсійного забезпечення вчителів. Найперше, тому що ми робимо це абсолютно послідовно, по-друге, тому що член нашої фракції і член Комітету з науки і освіти народної Катерина Семенівна Самойлик неодноразово вносила відповідний законопроект, правда на відміну від нас, а ми, я ще раз наголошую, будемо голосувати, незважаючи на те, що внесена іншою політичною силою, ті наші колеги, які сьогодні вносять цей проект, тоді за цей законопроект не голосували. То їм, мабуть би, ціни не було, якби вони були послідовними і тоді підтримали цей проект, і його б уже було вирішену, цю проблему, давним-давно. Але тим не менше, проблема потребує вирішення, і тому фракція Компартії України за неї голосуватиме. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Вашого прізвища не називалося, Володимире, вибачте. Вибачте. Не називалось ваше прізвище. Так, будь ласка, Бондаренко, мікрофон.

 

13:08:55

БОНДАРЕНКО В.Д.

Щойно мене звинуватили в тому, що я не зовсім коректно хочу розпорядитися грошима місцевих бюджетів, їх там мало. Так їх дійсно мало, тому що нинішня влада довела, що місцеві бюджети отримують тільки 27 відсотків з загального державного бюджету, а раніше ця пропорція була іншою. А де взяти гроші? Ну, наприклад, візьміть з Лівели 4 мільярди, які вона не доплатила державі. Не треба було сьогодні скасовувати борги приватних енергокомпаній, 5 мільярдів, а ви зробили це недавно. Перестаньте на безальтернативній основі тендери розігрувати на Євро, де десятки мільярдів розходяться. Тоді знайдуться гроші для вчителів, знайдуться гроші для чорнобильців, в яких ви щойно плюнули в обличчя, не давши жодного голосу за цей закон, і так далі. Тому не треба говорити, що немає грошей, вони є, вони безбожно розкрадаються вашими прихильниками, однопартійцями, які сьогодні сидять у бізнесі, тими 27 мільярдерами, які за цей рік подвоїли-потроїли свої статки, тими, хто направляє гроші на Кіпр, отам гроші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" (щодо державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам)   (реєстраційний номер 8457).

 

13:10:34

За-109

Не підтримано.

По фракціях. Партія регіонів – 3, БЮТ – 48, „Наша Україна” – 20, комуністи – 25, "Реформи…" – 10, Народна  Партія – не голосувала, позафракційні – 3.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" (щодо збільшення розміру пенсійного забезпечення педагогічним працівникам) (реєстраційний номер 8458). Прошу голосувати. 

 

13:11:19

За-94

Не підтримано.

По фракціях. Партія регіонів – 1, БЮТ – 46, „Наша Україна” – 17, комуністи – 21, група "Реформи…" – 6, Народна  Партія – не голосувала, позафракційні – 3.

Розглядається питання про включення до порядку денного проекту Закону про впровадження мораторію на закриття та перепрофілювання закладів охорони здоров'я (реєстраційний номер 8431).

Автор законодавчої ініціативи – Прокопчук, Павловський та чимало інших. Хто від авторів буде? Прокопчук? Будь ласка. І підготуватися від комітету Бахтеєвій.

 

13:12:07

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Шановні колеги-депутати, медичні працівники, громадяни України! у діючій Конституції людина, її життя, здоров`я, честь  і гідність, недоторканість і безпека були визнані державою найвищою соціальної цінністю. Стаття 49 Основного закону України  гарантувала кожному в країні право на охорону  життя,  медичну допомогу та медичне страхування. Цією ж статтею про… на державу було покладено  обов`язок створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян  медичного обслуговування. При цьому Конституція України не тільки категорично  заборонила скорочення існуючої мережі державних комунальних закладів охорони здоров'я, а й зобов'язала державу сприяти розвиткові. Натомість, що відбувається сьогодні під виглядом реформ: тотальне, повальне скорочення медичних закладів у всій Україні. Буквально вчора з Володимирецького району дзвонять, плачуть, приїжджають люди, де закривається дві лікарні. Йде боротьба ще людей на місці проти закриття Дубенського онкодиспансеру. Це при тому, що кількість онкозахворювань тільки в Рівненщині за цей рік зросла на 7 відсотків.

Де всі заклади, які у нас боролися з туберкульозом? Їх просто немає, вони ліквідовані. А в Україні сьогодні пандемія.

Як можна сьогодні говорити взагалі про систему реформування, коли, наприклад, система реформування та, яка відбувається в трьох областях, зводиться до того, що сьогодні там "швидка допомога" має обслуговувати більше, і під'їзне плече так зване збільшене в декілька разів, і іноді вона туди просто не доїжджає.

Загалом по всіх областях України йде безпрецедентне закриття медичних закладів, особливо в сільській місцевості. І тут уже, коли ми говоримо про політичні репре…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ПРОКОПЧУК Ю.В.  … коли ми говоримо про політичні репресії до лідерів – це одне. Не творіть геноциду щодо українського народу! Не творіть цього геноциду! І давайте підтримаємо цей законопроект. Накладемо мораторій на 5 років, розберемося з ситуацією, дамо хорошу медичну допомогу всім людям, наладимо – і тоді будемо реформувати.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету. Немає.

Будь ласка, записуємося на обговорення. Будь ласка, Цибенко, фракція комуністів.

 

13:15:10

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Петро Цибенко, фракція Компартії України, голова Ради ветеранів України.

Ви знаєте, я хочу подивитися на цю проблему через призму лише однієї категорії громадян України, а саме – ветеранів. При тій величезній кількості проблем, які є сьогодні у старшого покоління нашої держави, безумовно, проблемою номер один є проблема охорони здоров'я у всій її багатоманітності: доступність медичної допомоги, якість медичної допомоги, ціна на ліки, наявність мережі медичних закладів і так далі, і тому подібне. Хочу сказати, що при всій великій кількості проблем у старшого покоління проблема доступності і якості медичної допомоги найбільша. Розуміючи це, організація ветеранів України в минулому році ініціювала проведення спільного пленуму організації ветеранів України разом з колегією Міністерства охорони здоров'я. Ми зібрали на у… загальне приміщення керівництво Міністерства охорони здоров'я, представників ветеранських організацій і провели дуже серйозну розмову щодо цієї проблеми. Було підготовлено виважені рішення що розв'язання комплексу проблем, які пов'язані з захистом здоров'я старшого покоління, прийнято непогані рішення. Я дуже сподіваюсь, що ці рішення значною мірою будуть виконуватися і створять дещо інше підґрунтя, дещо іншу базу для вирішення цих проблем в Україні.

Отже, фракція Компартії України буде підтримувати цей проект закону, оскільки розуміємо, що проблема охорони здоров'я взагалі для населення України і зокрема для ветеранства – проблема надзвичайно актуальна і її треба вирішувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Шевчук, фракція БЮТ, за ним – Кармазін передає Карпуку.

 

13:17:08

ШЕВЧУК С.В.

Шановні колеги, очевидно, в цьому залі є народні депутати, які приймали в 96-му році  Конституцію, і які можуть пригадати, що 49 стаття особливо не дебатувалася. За пропозицією лівих фракцій – соціалістів була прийнята ця редакція, де є два положення, що в комунальних і державних закладах медична допомога безплатна і друге, що мережа цих закладів не може бути скорочена. Так от, так от реформування охорони здоров'я, яке сьогодні здійснюється діючою владою, впроваджується задля того, щоб порушити цю правову норму Конституції, задля того, щоб скоротити мережу закладів охорони здоров'я України. Під видом реформування, під видом оптимізації практичні дії на місцях уже давно запроваджуються. Я хочу нагадати тим керівникам місцевих органів, що вони будуть відповідати за порушення Конституції персонально, адже вони будуть приймати таке рішення – про закриття медичних закладів.

Звичайно, треба реформувати охорону здоров'я, але, шановні колеги з більшості, якщо ви всерйоз задумали це зробити, давайте підійдемо до зміни Конституції, зокрема, 49 статті. Є багато механізмів, як її оптимізувати, але не таким чином, як це робиться зараз: брутально порушується стаття Конституції і закриваються медичні заклади. Фракція „Блок Юлії Тимошенко не вагаючись буде підтримувати даний законопроект. Він, дійсно… треба запровадити мораторій на закриття лікарень, поліклінік, амбулаторій, ФАПів, оскільки здоров'я народу від цього не покращиться. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Карпук, фракція "Наша Україна", за ним – Ярослав Сухий.

 

13:19:01

КАРПУК В.Г.

Володимир Карпук, "Наша Україна". Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! У  49 статті Конституції чітко сказано, що у державних і комунальних закладах медична допомога надається безоплатно. Існуюча мережа цих закладів не може бути скорочена. До речі, автором цієї важливої поправки до 49 статті являється якраз Юрій Анатолійович Кармазін, я дякую йому за дану можливість виступити.

Сьогодні під так званою оптимізацією розуміється повальне закриття лікувально-профілактичних закладів, насамперед, у сільській місцевості. І Міністерство охорони здоров'я за останні роки з ініціативи Комітету з питань охорони здоров'я провела інвентаризацію всіх медичних закладів. Ми розуміємо, що перепрофілювання багатьох районних лікарень, скорочення фельшерсько-акушерських пунктів і дільничних лікарень ні в якій мірі не веде до  покращання, а до погіршення стану охорони здоров’я.

І, до речі, ми за останні 2 роки прийняли ряд законодавчих актів, зокрема про соціальний захист військовослужбовців, про соціальний захист працівників Міністерства внутрішніх справ, де законодавчо не допускали скорочення лікувальних закладів саме в цій системі.

Разом з тим я хочу наголосити на одній проблемі, яка потребує вирішення. Адже лікувально-профілактичні заклади на сьогодні є в півтора десятка міністерств і відомств. Скажімо, водний транспорт, нафтодобувний комплекс давно практично приватизовані. Але окремою строчкою бюджету  виділяється 62 мільйони гривень на забезпечення цих лікувальних закладів. Звичайно, що ці питання треба вирішувати. І просто вводити мораторій, можливо, при другому читанні це треба буде доопрацювати.

Але наша фракція підтримає цей законопроект до включення до порядку денного. І я думаю, що під час розгляду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ярослав Сухий, фракція Партія регіонів.

 

13:21:26

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я відразу скажу головне. Я за цей законопроект голосувати буду. Його потрібно підтримати.

Я звертаюся до народних депутатів України мажоритарників. До таких, як я, котрі вкладали кошти в розвиток фельдшерсько-акушерських пунктів, власні кошти. Тут присутній Ігор Федорович Шаров, керівник моєї фракції "Трудова Україна". Ми з ним разом відкривали у місті Запоріжжі на базі восьмої  лікарні оновлений фізіотерапевтичний комплекс с спелеокамерами, спелеопечерою для лікування астми. Для міста Запоріжжя це надзвичайно важлива і гостра проблема, є лікар алерголог, може підтвердити. В селі, де я народився і виріс, фельдшерсько-акушерський пункт відремонтований завдяки затратам, які я і разом з вами ми понесли. Тому я буду категорично проти того, аби фельдшерсько-акушерські пункти на селах закривалися.

І ситуація ось така. Тільки без політиканства, а спокійно. Якщо це оптимізація полягає в тому, що людина з села, наприклад, в Вінницькій області, має їхати за 24 кілометри до Тиврова, до районного центру, то я вам гарантую, що вона не доїде або просто плюне  і не поїде. Медики, які тут є, знають: первісне звертання головне. Перший раз 40-річного мужчину запекло десь за грудиною, попий води чи не попий води, кардіограму зробити немає кому, дільничну лікарню закрили. Люди, автобуси не ходять! А якщо ходять, то по таких дорогах, що там пішки не дійдеш.

Тому, безумовно, я за цей  законопроект, мене не треба агітувати. Я за цей законопроект буду голосувати. Але якщо він не пройде, то я до автора хочу звернутися, ми маємо законопроект номер 8533 – це той урядовий законопроект стосовно експерименту в трьох областях. Будь ласка, ми цю тезу повинні з вами всі опозиція і більшість використати для того, аби зберегти медичне обслуговування повинно бути комфортне для людей, а не для дефіциту бюджету. Де аплодисменти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії законопроекту 8431 – про впровадження мораторію на закриття та перепрофілювання закладів охорони здоров’я. Прошу голосувати.

 

13:24:04

За-127

Не підтримана пропозиція.

По фракціях. Партія регіонів – 11, "БЮТ – 49, "Наша Україна" – 22, комуністів – 25, реформи – 18, Народна партія – не голосувала, позафракційні – 2.

Шановні колеги! Зараз ми маємо розглядати два законопроекти про включення до порядку денного те, що пов’язане із судом присяжних в Україні. Автор законодавчої ініціативи, колега Москаль, пропонує їх розглядати спільно. Немає повної програми, є скорочена процедура.

 

КАРМАЗІН Ю.А. По повній процедурі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз повторюю, подивіться в Регламент: включення до порядку денного відбувається лише і тільки за скороченою процедурою.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного проектів законів 8253 і 8254 про суд присяжних в Україні. Суб'єкту законодавчої ініціативи для представлення цих законопроектів Москалю надається 4 хвилини. Будь ласка.

 

13:25:19

МОСКАЛЬ Г.Г.

Шановні народні депутати, так шановні, якщо я говорю трошки тихо, давайте прокидайтеся, тому що закон дуже важливий.

Шановні телеглядачі і слухачі, хто дивиться сьогодні трансляцію. Я хочу почати з інтерв’ю міністра юстиції Олександра Лавриновича журналу "Публічні люди" щодо неможливості запровадження в Україні інституту суду присяжних. І особисто в мене це викликало шок. Важко повірити, що міністр юстиції міг скотитися до того, що сказати, що суди присяжних є тільки в невеликій кількості країн із достатньо високим рівнем культури. Для нашого суспільства це передчасно, адже суд присяжних є не тільки право,  скільки –  емоцій. Тобто за логікою міністра юстиції український народ взагалі не культурна нація.

Щодо фрази, що суди присяжних є в невеликій кількості країн, то це зовсім не відповідає дійсності. В деяких країнах такі суди мають іншу назву. Наприклад, в Німеччини –  шефини, у Франції – суд асисів, в Естонії діють інститути народних судів, які вибираються, в Італії розгляд справ про найбільш резонансні кримінальні злочини входять до компетенції 94 судів присяжних, апеляційні скарги розглядаються 34 судами присяжних. В Нідерландах представники громадськості залучаються до правосуддя через контрольні суди, в Австрії діє суд шефинів і суд присяжних в Японії почав діяти і відновлений з 2009 року. Розгляд найбільш резонансних і тяжких справ розглядає суд за участю шести присяжних, випадково відібраних з числа виборців та трьох професійних суддів.

Таких прикладів можна навести безліч. Тому твердження пана Лавриновича, що суди присяжних діють лише в невеликий кількості країн, це є неправда і брехня.

За законодавством США, яке українські юристи наводять як приклад для наслідування, корпус присяжних в судовому процесі бере участь за принципом  "дивись і слухай". Ніяких емоцій, за  якими вказує міністр юстиції, в суду присяжних немає і бути не може. Їхня справа – дивитися, слухати і винести вердикт: винен чи не винен. Якщо з словами Лавриновича в Україні настільки низький рівень культури, складовою частиною якої є правова культура, то де тоді ми підбираємо суддів, невже це з громадян інших країн? Судді мають той рівень загальної правової культури, що й суспільство. Тому й треба підсилити їх судом присяжних.

Але головне, що заява пана Лавриновича прямо суперечить Конституції України, при тому, що конституційні права і свободи гарантуються і не  можуть бути скасовані, проте міністр не сказав. Так згідно статті 129 Конституції України  судочинство України  проводиться суддею одноосібно, колегією суддів чи судом присяжних.

Наша Конституція прийнята в 1976 році. Якщо протягом 35 років Верховна Рада не спромоглася прийняти закон про суд присяжний, а Президент, який є гарантом додержання Конституції прав і свобод, не вніс відповідний законопроект як невідкладний на розгляд парламенту, то тут слід шукати низьку правову культуру тут в парламенті і в Адміністрації Президента, а не там, де говорить -  серед населення - пан Лавринович…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

МОСКАЛЬ Г.Г. Нами вже готується позов до адміністративного суду України щодо бездіяльності Верховної Ради, Президента України,  який зобов’язаний і зобов’язати ними вчинення певних дій. Слід терміново, якщо  мій законопроект, шановні депутати, вам не підходить, внесіть терміново інший на розгляд про суд присяжних… є невідкладний. І народні депутати мають розглянути цей законопроект. Тому що  кожний громадянин України  має беззаперечне право вимагати, на  підставі Конституції, щоб  його  справа розглядалася саме судом присяжних.

Якщо  підсудного Луценка надійшло клопотання  до суду про розгляд його справи судом присяжних, то згідно статті 8  Конституції України   звернення до суду для захисту конституційних прав  і свобод людини і громадянина, безпосередньо і на підставі  Конституції  гарантується. Тому сьогодні Печерський    суд не вправі  розглядати цю справу, він обязаний  направити її  до Верховного Суду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Геннадій Геннадійович. Оцінку суду не нам, на жаль, давати. Так, сідайте, будь ласка. Ми  можемо виступати, але від цього нічого  не зміниться, тому що вони незалежні і самостійні.

Від комітету…  Комітет з питань  правосуддя, немає доповідачів? Так, тоді прошу   записатись на обговорення, давайте на обговорення, записуємось.

Так,  Юрій Прокопчук, будь ласка, фракція "БЮТ". Підготуватись Володимиру Лещенку.

 

13:31:21

ПРОКОПЧУК Ю.В.

Юрій Прокопчук, "БЮТ - "Батьківщина", Рівненщина. 

Шановні колеги, шановний український народ!  Ті політичні репресії, які сьогодні творяться в Україні, є також наслідком невиконання основних норм Основного Закону, яким   є  Конституція  України.

Стаття 124  Конституції України  чітко і прямо вказує, і зобов'язує, і фіксує норму. Я її читаю: "Народ безпосередньо бере участь  у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних".  Спочатку в цій залі    касується інститут народних засідателів. Це в нас демократія, свобода слова і те як ми любимо всі народ. Тепер, під будь-яким приводом  ніхто не хоче виконати пряму норму  Конституції і підтримати закон, який вноситься паном депутатом  Москалем. Що для цього заважає? Нема коштів, -  скажуть, -   на утворення.  Так от, в мене ще один документ є, де Міністерство оборони, от за підписом пана Єжеля і Черпіцького, по 70 тисяч гривень продавали українські танки, де гвинтівка СВД, яка знаєте, скільки коштує, а їх було продано 1700,  за 90 гривень. Це, до речі, і соціальні програми, і вчителям, і медикам, і всім іншим.

Давайте приходити до Конституції. Хоч щось давайте дотримуватися. І тільки тоді Україна буде дійсно правовою державою. Всі це декларують. Давайте це виконувати. І, ні – політичним репресіям! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лещенко Володимир, фракція комуністів.

 

13:33:24

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Компартії України, Чернігівщина.

Пропозиція автора звичайно дуже цікава. Але чим вона викликана? Протистоянням між представниками буржуазних кланів в парламенті. Чомусь раніше автор таких пропозицій не вносив. За часів радянської влади суди були народними, а тому справедливими. Вони захищали людину праці. Зараз же протягом 20 років суди перетворилися на такі, що вони обслуговують лише владу. Влада їх призначає, звільняє, міняє  і їм платить.

Тому фракція Компартії України завжди вносила і вносить пропозицію: суддів потрібно обирати всенародно. Тоді вони будуть захищати інтереси простих людей.

Ми не голосували, фракція Компартія України за відміну народних засідателів у судових процесах. Ми виконуємо Конституцію України. Але, не зважаючи на все, що я сказав, це фракція Компартії України буде голосувати за включення до порядку денного зазначених законопроектів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, "Наша Україна - Народна самооборона".

 

13:34:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна - Народна самооборона".

Шановний Адам Іванович, ми зараз поєднали два питання, бо 7253 і 8254, хоча це різні питання,  і Руслан Князевич, я знаю, свою має думку, хоча вона правильна. Я хотів би послатися тільки на одне. Я хочу послатися на те, що Конституція передбачає суд присяжних не просто в одній статті, вона його передбачає в 124-й в формі того, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Вона також це вказує в статті 127, де здійснюють професійні судді та у визначених випадках присяжні. Вона також передбачає це в 129-й, де як здійснюється судочинство. Через це я хочу сказати, шановні, той факт, що з 1996 року ми це ще не зробили, це не свідчить про те, що нам не треба дотримуватись Конституції. Це перше.

І друге. Зараз, на жаль, нема уповноваженого уряду, який в Європейському суді з прав людини. Ну, ви ж добре розумієте, що при наявності такого запису в Конституції, в кількох її статтях, люба справа любого громадянина, чи Луценка, чи Тимошенко, чи інших жертв політичних репресій сучасних в Європейському суді буде виграна.

Через це хотів би проаналізувати законопроекти. Законопроект про суд присяжних, поданий Москалем і Власенко, є абсолютно серйозним законопроектом, готовим для того, щоб його можна було приймати в першому читанні, незважаючи на те, що там 9 статей. Законопроект, який 8254 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу вносить нову главу 23 прим. "Провадження у суді присяжних". Я дякую і пану Москалю, і Власенку за те, що вони внесли ці проекти, і сподіваюся, що ми проголосуємо за перше читання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, обговорення питань завершено. (Шум у залі) Шановні колеги, шановні колеги, Князевича згадали в позитивному, а не  в негативному ключі, тому не провокуйте, будь ласка.

Так, від фракції регіонів Вернидубов, 1 хвилина, будь ласка.

 

13:37:20

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати. Все-таки, щоб коротко сказати, інститути народних засідателів і суди присяжних все ж не виправдовують себе. Це дійсно, суди емоцій, що б ми не говорили, а не суди розуму і закону. Італійські дослідники пишуть, що присяжні плачуть, коли адвокат розказує про сльози та страждання дружини та малолітніх дітей підсудного, яких у нього ніколи не було.  Ще при радянській владі можливо якось було народних засідателів до правосуддя притягти. Але зараз ви поспілкуйтесь з суддями. Це подвиг треба зробити, щоб їх в суд запросити, щоб вони дійсно участвувати у відправленні правосуддя.

Треба посилювати професійний суд! Там, де треба один суддя, де треба три, де треба п’ять. Але майбутнє за професійним судом. Я пропоную відхилити ці законопроекти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного законопроекту за номером 8253 про суд присяжних в Україні. Прошу визначатись.

 

13:38:50

За-101

По фракціях. Партія регіонів – 1, БЮТ – 51, «Наша Україна» - 21. От, 50 із БЮТ не хочуть виконувати Конституцію, бо у них 105. 50 із «Нашої України», бо вас майже 70, також не хочуть виконувати Конституцію. Комуністи усі хочуть виконувати – 25, реформи – не голосували, Народна Партія – 1, позафракційні – 2.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо суду присяжних (реєстраційний номер 8254).

 

13:39:49

За-85

Не підтримано.

Розглядаємо проект Закону, вірніше, вибачте, розглядаємо питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відкриття доступу до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (реєстраційний номер 8373). Автор законопроекту – Королевська.

Будь ласка, Наталія Юріївна.

 

13:40:24

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Предлагаем вашему вниманию проект Закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно открытия доступа к сведениям Единого реестра юридических лиц и физических лиц-предпринимателей.

Цель данного законопроекта – возобновить общий доступ к Единому государственному реестру. В феврале месяце по абсолютно непонятным причинам, о которых мы можем, конечно, догадываться, был отменен общий доступ к сведениям Единого государственного реестра через сеть Интернет. Теперь люди не могут получить открытый доступ к таким сведениям о предприятии как его наименование, место нахождения, действует ли оно, ликвидировано ли оно и находится ли это предприятие в состоянии банкротства. Это конечно немедленно и негативно повлияло на общий деловой климат в стране и на надежность имущественного и делового оборота в сфере предпринимательства. Это способствует дополнительному рейдерству и манипуляциями с собственностью и с имуществом среднего и малого бизнеса. Мы предлагаем.

Первое. Отказаться от издания специализированного, печатного средства массовой информации, в котором публикуются сведения из Единого государственного реестра. Это  бумажное издание, которое выходит томами, не решает абсолютно никакой задачи, тем самым только забирает дополнительные средства и носит устарелые данные.

Второе. Возобновить открытый и круглосуточный доступ к сведениям Единого государственного реестра через сеть Интернет.

Третье. Упразднить специальный доступ судей к сведениям государственного реестра, при том, что он будет открыт круглосуточно для всех желающих.

Четвертое. Установить, что существует лишь один оригинальный документ учредительных документов и этот экземпляр хранится у государственного регистратора.

Пятое. Уточнить, что перечень лиц, которые могут действовать от имени юридического и физического лица и уточнить сведения, которые нужно вносить в реестр, чтобы этот перечень мог быть открытым. Это предоставит инструмент для  большей надежности правовых сделок,  которые совершаются …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. … через представительство по поддельным документам.

Шестое. Установить, что если регистрационная карточка  подается лично лицом, которое вправе ее подписывать, или доверенным лицом, то  нотариальное заверение такой подлинности карточки не требуется. Это минимизирует возможности для злоупотреблений  при подаче документов  государственному регистратору.

Данный законопроект повысит надежность имущественного, делового климата, оборота и  ….производства сегодня        в Украине.

Мы предлагаем включить данный  законопроект в повестку дня и рассмотреть его по сути. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорювати будемо чи  голосуємо? Прошу записатись. Будь ласка, Михайло  Чечетов, фракція Партії регіонів. Підготуватись Зарубінському.

 

13:43:35

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович,  уваждаемые коллеги, это тот случай, не случай, а закономерно, когда мы никогда не смотрим на авторство, на автора законопроекта, если  действительно законопроект отвечает сегодняшним  реалиям, направлен на развитие экономики, повышение социальных стандартов,  то он всегда найдет поддержку у Партии регионов, независимо   представитель от БЮТ или от "Нашей Украины" вносит этот законопроект.

Поэтому данный законопроект, который вносит член фракции БЮТ Наталья Королевская, они   идет в русле, в политике Президента  Виктора Федоровича Януковича, направленной на дерегуляцию экономики. Поэтому, естественно, мы поддерживаем  эту инициативу, и мы призываем и фракцию БЮТ поддержать своего коллегу Наталию Юрьевну и проголосовать в первом чтении.

Но я еще один нюанс хотел отметить. Вы знаете,  абсолютно правильно Адам Иванович перед этим  сказал, что так получилось, что Компартия 100 процентов проголосовала за закон, который отвечает нормам Конституции, а фракция БЮТ 50 процентов не проголосовала за закон, который отвечает Конституции.

У меня есть  просьба: давайте поручим Компартии, которая 100 процентов выполняет Конституцию, взять БЮТ на поруки и научить, чтоб БЮТ родину любил и выполнял нормы Конституции. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зарубінський Олег, фракція Народної Партії. За ним буде виступати, Кармазін передає Ляпіній.

 

13:45:13

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Спочатку декілька питань, можливо, вони є риторичні.

Чи є єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців конфіденційною інформацією? Ні. Він не повинен бути таким. Якщо люди на конкурентних засадах здійснюють бізнесову, економічну діяльність, очевидно, вони мають знати, з ким вони мають справу, тобто елементарні речі, які б свідчили про те, що з цією фірмою, з цим підприємством можна мати справу, мають бути в доступі. Це абсолютно елементарно. Більше того, я хотів би зазначити, що пропонує автор законопроекту, суб’єкт законодавчої ініціативи. Що пропонується, щоб на сайті уповноваженого органу з питань державної реєстрації розміщувалися такі відомості, я перерахую деякі: повне найменування та скорочене найменування у разі його наявності, ідентифікаційний код, організаційно-правова форма, місцезнаходження, данні про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи, дати внесення відомостей і так далі. А як можна вести партнерську діяльність, не знаючи таких елементарних речей?

Тому мені здається, що абсолютно правильно, я тут погоджуюсь, мене абсолютно не цікавить, чесно кажучи, суб’єкти законодавчої ініціативи до якої політичної сили належать. Ну, повірте, ну, абсолютно не цікавить. Це законодавчий процес, він має бути абсолютно деполітизованим аполітичним. Якщо це абсолютно правильні постулати, а вони є правильними постулатами, за них мають всі голосувати. Ще раз хочу сказати, що всі ці моменти, я не всі назвав, які мають бути у відкритому доступі, жодним юристом, ніким не можуть бути кваліфіковані не тільки як конфіденційна інформація, але і інформація з обмеженим доступом. Вона має бути дійсно доступною. Правильний законопроект. Фракція Народної партії буде голосувати  за нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ксенія Ляпіна, фракція "Наша Україна –  Народна самооборона". Підготуватися Павловському.

 

13:47:27

ЛЯПІНА К.М.

Дякую.  Ксенія Ляпіна, партія "За Україну!". Безумовно я як співавтор цього законопроекту підтримую його. Я просто хочу наголосити на важливості його і чому його треба терміново приймати.

Якщо ви зараз пройдете повз хоч одного державного реєстратора, да, ви побачите там чергу. В цю чергу стоять підприємці, які беруть витяги з Державного реєстру. Кожен витяг коштує 58 гривень і ще 3,50 кожна  сторіночка додатку. І тих витягів вони, на жаль, зараз змушені брати десятки для того, щоб роздавати потім своїм контрагентам. Це все сталося після того, як ми з вами одною рукою, правою, відмінили  свідоцтво, а іншою, лівою, не відкрили реєстр. І от маємо сьогодні, що фактично всі мусять ходити до реєстратора за цими витягами за гроші. Це кричуща ситуація, її треба терміново змінити.

Наш законопроект робить, власне, крок в напрямку зміни цієї ситуації. Не треба ніяких витягів і виписок. Має бути відкритий реєстр, цілодобово будь-кому базова інформація має бути відкрита. Я – покупець, у когось купую товар і хочу перевірити, це взагалі зареєстрований суб`єкт, належна особа, в кого я купую товар. Я маю на це право і маю це право зробити безкоштовно.

Хоче будь-який контрагент  перевірити свого контрагента, і це правильно, має перевірити його, має перевірити чи належна особа підписує з ним договори. І це все можна зробити, якщо реєстр відкритий.

І ще одна маленька ремарка. Реєстр був відкритий. Він був відкритий якісь півтора  роки при тому уряді, який ви так страшенно ганьбите. Але потім чиїсь лобістські інтереси спрацювали і реєстр  закрили, і тепер без грошей отримати інформацію з реєстру неможливо. Це треба терміново виправити. Закрили його…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛЯПІНА К.М.  Я закінчую.  Тому я переконана, що, ухвалюючи цей  закон, ми всі з вами зробимо правильну і добру справу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Андрій Павловський, фракція БЮТ.

 

13:49:50

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, „Блок Юлії Тимошенко”, "Батьківщина". Шановні співвітчизники! Фракція „Блоку Юлії Тимошенко” наполягає на тому, щоб ми схвалили цей законопроект члена партії "Батьківщина" Наталії Королевської, який направлений на те, щоб відкрити відомості, відновити в Інтернеті доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців. Це буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в нашій країні.

На жаль, відбувається так, що останні кроки нинішньої влади направлені тільки на те, щоб погіршити і інвестиційний клімат, і життя дрібному підприємцю, і здирати з нього останню шкуру, скажемо так. Тому що вже беруть гроші з тих бідних підприємців, якщо їм потрібна довідка з цього державного реєстру.

Зрозуміло, чому так зробили чиновники: щоб брати на цьому гроші, де тільки можна. Цьому треба покласти край.

З іншого боку, хотів би сказати, що тут попередній виступаючий від Партії регіонів на одному з телешоу проговорився, що Партія регіонів прагне призначати лідерів опозиції. Не так, що вона була справжня і знизу народом були лідери опозиції. А для цього їм треба зачистити лідерів справжньої опозиції: і Юлію Тимошенко, і Юрія Луценка, - кинути за грати. Для чого кинути їх треба за грати? Щоб вони втратили право балотуватись до парламенту на наступних президентських виборах. Ваші кроки зрозумілі наперед. Але будьте …хоч в чомусь майте совість, і не вказуйте нам, хто буде нашим лідером опозиції. Ми самі в опозиції, народ вибере собі справжнього лідера. А для людей, знаєте, перша ознака, хто лідер: той, кого більше переслідують; той, хто страждає за народні інтереси. То є лідер справжній, якого боїться влада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, давайте все ж таки будемо говорити про закони! Причому єдиний є реєстр до вашого лідера?

Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію: про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відкриття доступу до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців   (реєстраційний номер 8373). Прошу голосувати.

 

13:52:30

За-289

Питання включено до порядку денного.

По фракціях. Партія регіонів – 180, БЮТ – 45, "Наша Україна" – 14, комуністів – 25, "Реформи" – 2, Народної партії – 19, позафракційні – 4. Ось вам і відповідь на питання.

Я продовжую засідання на 15 хвилин.

Розглядаємо питання про включення до порядку денного сесії проекту Закону про індустріальні парки (реєстраційний номер 8396).

Будь ласка, Королевська.

 

13:53:15

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Вашему вниманию предлагается проект Закона об индустриальных парках.

Цель данного законопроекта – определить правила создания, эксплуатации и управления индустриальными парками, то есть предлагаем  создать законные основания для того, чтобы в нашей стране развивался один из самых эффективных инструментов привлечения инвестиций.

Вы знаете, что в последнее время в Украине значительно увеличивается количество депрессивных территорий, закрываются промышленные предприятия и ряд территорий, в принципе, сегодня находятся на грани социальной катастрофы. Для того чтобы сегодня в Украину пришли инвестиции, мы прекрасно понимаем, что экономических условий недостаточно и если не прекратить политические репрессии, если не прекратить экономические репрессии, если не прекратить унижать Украину на всей, на всем  пространстве экономическом до тех пор, конечно, сложно создать условия для развития экономики Украины.

Но данным законопроектом мы предлагаем создать тот механизм диверсификации монопромышленной структуры моногородов, которая позволила бы сегодня инвесторам вкладывать деньги в нашу страну и создавать высокотехнологичные производства. Это, действительно, повысит, значительно улучшит конкурентоспособность нашей экономики. Потому что наша тяжелая экономика, которая основывается на металлургии, на химии, мы  видим, что сегодня не в состоянии быть конкурентной на внешних рынках. По мнению экспертов, в Украине можно создать 15 стратегических национальных парков площадью от 200  гектаров, а также  25 региональных и 200 локальных индустриальных парков. Важно, что эти парки можно и нужно располагать на депрессивных территориях, то, что даст сегодня возможность оживить территории и создать дополнительные рабочие места. Но я еще раз хочу напомнить о том, что никакие  сегодня экономические стимулы не помогут Украине подняться в рейтинге конкурентоспособности, рейтинге ведения экономики и свободы экономики, если …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

КОРОЛЕКСЬКА Н.Ю. … если не прекратить политические репрессии в Украине, у нас не получиться реально поднять никакие…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте.

Прошу записатися. Кармазін, будь ласка, за ним – Болдирєв.

 

13:55:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна" – Народна самооборона".

Шановні народні депутати, я хочу подякувати авторів цього законопроекту, це і Каськіва, і Королевську, і Литвинова, і Чечетова, за те, що вони сьогодні, принаймні, насмілилися говорити про те, що Україна стоїть на межі. Хоча вчора тут один з виступаючих сказав, що такі успіхи, що промисловий ріст росте на 10 відсотків… Я хочу вам сказати, що у країні ліквідовано Міністерство промисловості, просто ліквідовано як клас, немає його, така реформа зроблена управлінська. А Міністерство економіки, яке має думати, де будувати, що, які товари будуть вироблятися, очевидно, замість тих, які ввозяться з Китаю чи з інших країн, взагалі немає положення. З 10 грудня указом Президента створено, півроку вам мало, щоб положення написати, шановна більшість! І ви вчите країну, як керувати треба? То навчіться зразу це робити. Зробили положення, все, щоб всі були  і всі знали своє завдання.

Що стосується індустріальних парків. Індустріальних парків не має тільки та країна, яка не думає про своє майбутнє. Ось і ми зараз схожі на цю країну, поки не маємо цього законодавства. Ми маємо визначити чіткі правила створення індустріальних парків. І той закон, який є, він має і той проект закону, який є, він має всі шанси бути прийнятими у першому читанні.

Через це я просив  би вас, Адаме Івановичу,  і якнайшвидше забезпечити, я переконаний, що проголосуємо за цей законопроект, забезпечити прийняття і розгляд його саме на цій сесії. Через це прошу підтримати це включення і потім перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Болдирєв.

 

13:58:08

БОЛДИРЄВ Ю.О.

В нарушение процедуры я хотел бы услышать от автора законодательной инициативы простой ответ: чем этот закон отличается от тех законов, которые действовали в нашей стране, пока к власти в 2005 году не пришла Юлия Владимировна Тимошенко и не уничтожила технопарки, территории приоритетного развития и другие формы поддержки бизнеса. Чем они отличаются? В зависимости от того, насколько логичен будет ответ, будет зависеть моя позиция при голосовании. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павловський, одна хвилина.

 

13:58:48

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина".

Шановні народні депутати, Закон про технопарки є і діє, до речі. Це зовсім інший законопроект. І не треба порівнювати це з вашими законами про вільні економічні зони, коли в Донецьк під видом технологічного обладнання завозили деякі діячі, що зараз міністри, завозили що – "ножки Буша", і на цьому робили свої мільярди і мільйони.

А справа – те, що треба підтримувати власну промисловість, потрібна. але з іншого боку, ніякі індустріальні парки не допоможуть країні, в якій відбувають політичні репресії, є політв’язні. І спочатку треба звільнити політв’язнів: Юрія Луценка, Макаренка, Діденка, Шепітька і інших молодих патріотів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Задирко, будь ласка.

 

13:59:43

ЗАДИРКО Г.О.

Дякую, Адаме Івановичу! Депутатська група "Реформи заради майбутнього", Партія народна влада, Миколаївщина.

Проектом пропонується встановити, що в разі створення індустріального парку на землях державної чи комунальної власності, земельна ділянка надається в оренду строком не менше чим 30 років. Керуюча компанія індустріального парку має право без додаткового погодження з орендарем передавати в суборенду учасникам індустріального парку наданої їй ділянки. І це, звичайно, позитивно.   Для створення індустріальних парків площа земельних ділянок має бути не менше ніж 20 гектарів. І створення індустріальних парків передбачається лише на ділянках, які підлягають продажу окремими лотами на конкурсних засадах в земельних торгах.

Це дуже добре, це дає можливість сьогодні, дійсно, розвиватися економіці України. Наша депутатська група буде підтримувати цей законопроект. На жаль, мені здається, Головне науково-експертне управління внесло дуже багато зауважень, але мені здається, що якщо буде воля парламенту, до другого читання ми всі ці проблеми можемо зняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про індустріальні парки (реєстраційний номер 8396).

 

14:01:15

За-247

Включено.

Тому що це другі зони, які ми вже колись знали, що це таке.

Розглядається питання про включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування) (реєстраційний номер 8384).

Будь ласка, Королевська.

 

14:01:47

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Данный законопроект является, действительно, тестом для парламента. Потому что те два законопроекта предыдущие, которые мы включили в повестку дня, они конечно предоставляют дополнительные инструменты и возможности для развития экономики в нашей стране.  А рассматриваемый сейчас законопроект –  это законопроект, который либо сохранит возможность развиваться среднему классу в нашей стране, либо мы дадим возможность людям проявлять предпринимательскую инициативу и организовывать рабочие места, либо мы и дальше будем выстраивать олигархическую экономику, экономику, направленную исключительно на стимулы крупной промышленности. Экономика, которая сегодня формирует только серьезные вертикали, монополии в Украине, либо мы сделаем все для того чтобы сегодня люди, которые уже имеют пенсионный стаж, люди, который вынуждены из-за того, что пенсии ниже минимального прожиточного уровня, идти работать и хоть каким-то заниматься делом, могли себе это позволить.

С 1 января вступил Закон о едином социальном взносе, согласному которому сегодня каждый человек, даже имеющий уже пенсионный стаж, уже накопивший себе деньги на будущую пенсию, вынужден оплачивать единый социальный взнос. Сумма данного взноса не соразмерна для малого бизнеса. И что мы получили за шесть прошедших месяцев? Мы получили, что половина из этих людей вынуждены были уйти в тень и часть людей вынуждены были закрыться. То есть красивое название Закона о едином социальном взносе простимулировало теневую экономику, простимулировало карательные меры правоохранительных органов и сократила порядка 100 тысяч рабочих мест в Украине.

Поэтому данным законопроектом я предлагаю установить, что физические лица предпринимателей могут самостоятельно определять какой единый социальный взнос они будут насчитывать. И если у них уже есть пенсионный стаж, и если они хотят…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Комітет, Хара. Будь ласка. Багато ви щось на свій комітет хочете забрати все, дайте трошки іншим попрацювати.

 

14:04:10

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, суть законопроекта: предприниматель, который имеет стаж о назначении пенсии, может перейти на добровольное страхование. Комитет не поддерживает такой законопроект. И хочу сказать: тот пафос, о котором автор сегодня только что говорил, никакого отношения к данному законопроекту не имеет.

Первое. Общеобязательное государственное страхование не может  быть добровольным.

Второе. Идеология социального страхования:  ты застрахованая особа, уплачиваешь взносы – получаешь  со всех  фондов социальное страхования; не уплачиваешь, не являешься застрахованной особой – ничего не получаешь.

Третье. Это как минимум по самым скромным подсчетам минус 500 миллионов в общий фонд  единого страхового взноса.

Четвертое. Все министерства и ведомства, которые должны дать свои рецензии на данный законопроект, его не поддерживает. А Научно-экспертное управление предложило отправить его  на доработку.

Данный законопроект противоречит  идеологии социального страхования  и не может быть принятый.  Все  остальные  беды или все беды предпринимателей не связанны  с фондами социального страхования. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, хто бажає участь взяти в обговоренні, записуйтесь.  Князевич. Підготуватись Королевській.

 

14:05:41

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Прошу слово передати Ксеніъ Ляпиній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ксеня Ляпіна.

 

14:05:47

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Ксеня Ляпіна, партія "За Україну!" Шановні колеги!  Вся проблема в тому, що ми ніяк не можемо подивитись на суть підприємницької діяльності, як такої. Тому народжуються різноманітні ілюзії, які тільки що голова Комітету соціальної політики продемонстрував.

От в мене до вас одне просте запитання. 90 відсотків із вас є  акціонерами якихось акціонерних товариств, і ви отримуєте відповідно дивіденди як акціонери. Ви знаєте, що ці дивіденди не оподатковуються ніяким загальнообов’язковим соціальним страхуванням?  Ви скажете: природно, бо це ж доходи від капіталу. Правильно скажете – це доходи від капіталу. А хто вам сказав, що  підприємницька діяльність – це  доходи від трудової найманої праці? Та ні, це так само доходи від капіталу. Підприємець вкладає  свій капітал,  свій капітал: розумовий,  капітал ініціативності і відповідно має дохід. І цей дохід підприємницький  від підприємницької діяльності не можна прирівнювати до  доходу  від заробітної плати. В нього немає роботодавця, ніхто йому заробітну плату не сплачує тому підприємцю. Він веде діяльність на свій страх і ризик. Він може отримати нульовий дохід, може отримати великий дохід, це його  ризик. Держава не гарантує йому мінімальний дохід. Ми ж найманому працівнику гарантуємо мінімальну заробітну плату? Гарантуємо. Держава не гарантує йому відпустку. Найманому працівнику ми гарантуємо відпустку. Це природа підприємницької діяльності і найманої праці різна. І треба нарешті це зрозуміти і відмовитись від соціального популізму.

Підприємці, якщо хочуть бути застрахованими особами    і отримувати державну пенсію за період, можуть добровільно  це зробити і так ми їм  маємо право на це надати. Але  якщо вони хочуть в інший спосіб забезпечити себе на майбутнє, то це має бути їх право, так само, як це є право будь-якого акціонер…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Королевська, будь ласка.

 

14:08:16

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги,  я попросила бы вас обратить внимание на следующие  цифры. Тут предыдущий выступающий говорил, что мой законопроект принесет порядка 500 миллионов убытков социальным фондам. Так я вам хочу напомнить, после принятия Налогового кодекса убытки для бюджета государственного Украины составят  6  миллиардов гривен. Кто понесет за это ответственность?  6 миллиардов гривен убытков после принятия Налогового кодекса.

Следующий эксперимент, который вы поставили, пенсионная    реформа, которую вчера парламент  вернул опять в Кабинет Министров. Так вот, за это время, пока пенсионная реформа находилась в парламенте и пока вся страна, все пенсионеры, все люди пред пенсионного возраста содрогались только от одной  мысли, что  она может вступить в действие. Сотни тысяч людей  ушли  преждевременно на пенсию, кинули свои любимые рабочие места и вынуждены сегодня  выживать за нищенские пенсии.  И вы при этом, их еще обкладываете единым социальным взносом при том, что платите им сегодня минимальную пенсию.

Третий вопрос – Кипр. Мы сколько лет говорим  о  мы сколько лет говорим о денонсации Соглашения с Кипром. Миллиарды гривен уходят на Кипр, а потом возвращаются сюда всевдоинвестициями, но никто сегодня не денонсирует данное соглашение.

Четвертое. Вы Налоговым кодексом снизили проценты и налоги на дивиденды. Это более 500 миллионов гривен недопоступления бюджета. Тем самым вы простимулировали крупные корпорации и крупные компании. Но вы обложили дополнительно малый и средний бизнес единым социальным взносом. И мы предлагаем единственное, что те люди, которые уже заработали себе пенсионный стаж, те люди, которые уже выплатили все необходимые взносы и берут на себя риск и платят единый налог, сегодня могли бы добровольно участвовать в системе единого социального страхования. Это не потери бюджета, это доходы бюджета, это создания рабочих мест, это…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставлю на голосування. Одна хвилина. Будь ласка, Чечетов.

 

14:10:39

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, ну, это тот случай, когда Наталья Юрьевна обозначила проблему, и она видит эту проблему, как и видит Партия регионов и Президент. Нужно отдать ей должное, она мыслит в этом направлении.  Мы расходимся только в одном: а как видится путь и решение этой проблемы? Она предлагает локально залатать дыру. А мы считаем и Президент считает, что надо решать проблемы системно.

Мы вчера на комитете приняли законопроект, на комитете у Натальи Юрьевны, системный законопроект о внесении изменений в налогообложения, касающегося блока малого бизнеса. И мы предлагаем, вот в этот урядовый, и мы предлагаем в этом урядовом рассмотреть возможность решение этой проблемы. С другой стороны, мы расчистили площадку для внесения в парламент нового пенсионного законодательства. И в этом законе можно рассмотреть вопрос решения этой проблемы. То есть нужно системно решать и развязывать узлы,   а не латать дырки. Время латания дырок закончилось. Мы подходим к системному реформированию экономики. Только на этом путь к успеху. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сталю на голосування включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (реєстраційний номер 8384). Прошу голосувати.

 

14:12:15

За-65

Не підтримано.

І, шановні колеги, давайте ми включимо до порядку денного проект Постанови про відзначення 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.   (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В нас на Податковий кодекс, на жаль, уже немає часу, бо в нас залишилося тільки 3 хвилини. А цю постанову, я думаю, ми проголосуємо без обговорення. Ніхто не заперечує? Тоді я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту Постанови про відзначення 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука (реєстраційний номер 8587). Прошу голосувати.

 

14:13:09

За-281

Тепер можу і назвати автора. Постанова включена. Проект поданий Кириленком, В'ячеславом Кириленком.

Шановні колеги, на цьому ранкове засідання Верховної Ради…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Постанову ми сьогодні не можемо розглядати, можемо тільки на наступному. Попробуємо завтра.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. З 15-ї години засідання в комітетах і фракціях. Завтра робота з 10-ї години.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку