Засідання 10

Опубліковано 01. 03. 2018

 

ЗАСІДАННЯ ДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

01 березня 2018 року, 10 година 03 хвилини

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку! З першим днем весни! Я прошу всіх заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Будь ласка. Отже, готові до реєстрації?

Прошу взяти участь в реєстрації. Прошу зареєструватись.

 

10:05:08

Зареєстровано 333 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Вчора Конституційний Суд України виніс рішення, що ухвалений 3 липня 12-го року Закон "Про засади державної мовної політики" є неконституційним. Щиро вітаю всіх українців з тим справедливим рішенням українського Конституційного Суду. Адже цим ганебним актом російська агентура під масками українських політиків намагалась розколоти Україну.

Ми пригадуємо той час, хто був в залі, коли ми тут, в залі, боролись за неприйняття цього закону. Я хочу наголосити, що основним законом, який визначає засади державної мовної політики в Україні, була і є Конституція України. А стаття 10 Конституції України однозначно говорить, що державною мовою в Україні є українська мова. Рішення Конституційного Суду відкриває нам можливість розглянути і ухвалити новий Закон про мову. І я прошу політичні фракції провести консультації по тим законам, які є в парламенті зареєстровані, щоб ми змогли обговорити і вийти на позитивне рішення українського парламенту.

Також, колеги, хочу повідомити, що завтра делегація Верховної Ради України на чолі з Головою парламенту візьме участь у Міжпарламентській безпековій конференції "Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та поточні виклики безпеки". Україна, Грузія і Молдова, як ніхто інший, знають про безпекові загрози. Наші країни відчули на собі, що таке російська агресія. Але окрім того, ми разом йдемо на шляху євроінтеграції. Це об'єднує наші країни. І завтра з нашими закордонними колегами ми обговоримо спільну безпекову стратегію, звіримо наші годинники на шляху євроатлантичної інтеграції. Має зібратись 8 спікерів Балто-Чорноморського регіону. І це буде дуже важлива нарада, ініціатором якої стала у тому числі і Україна.

Тепер щодо порядку денного, колеги. Отже, як і було в тижневому порядку денному, перших два питання – це питання інформаційної політики, надзвичайно важливі. Я думаю, ми їх детально розглянемо. А після цього ми будемо мати змогу, колеги, сьогодні перейти до розгляду у першому читанні Антикорупційного суду. Доручення Верховної Ради і Голови Верховної Ради України було виконане, комітет дав позитивне рішення. І сьогодні ми маємо великий шанс і, я впевнений, парламент має цей шанс реалізувати для прийняття Закону про антикорупційний суд у першому читанні, надважливе питання для країни, для суспільства, для наших міжнародних зобов'язань. І я сподіваюсь і переконаний, що ми зможемо сконцентруватись навколо цього питання.

Потім йдуть закони дуже важливі для наших зобов'язань з ЄС – це закони, які важливі для євроінтеграції, цієї дорожньої карти, яку вчора спільно затвердили уряд і парламент.

По Національному банку продовжуються консультації. І я переконаний, що сьогодні ми можемо провести плідний робочий день, і закликаю усіх до активної роботи в залі.

Зараз ми перед тим, як перейти до питань порядку денного, я зачитаю дві заяви, які надійшли в президію Верховної Ради України.

Перша заява від двох політичних фракцій: "Народний фронт" і "Блок Петра Порошенка". І вони готові замінити перерву на виступ.

Друга – від Радикальної партії і "Самопомочі". Теж готові замінити на виступ.

І я просто буду поетапно запрошувати до слова. Першому надається слово для виступу голові фракції "Народного фронту" Максиму Бурбаку.

Будь ласка, пане Максим.

 

10:09:32

БУРБАК М.Ю.

Шановний Голово! Шановні колеги! Шановний народе України! Вчора ми отримали з Стокгольму прекрасну новину: друге позитивне для України рішення в арбітражному процесі, який був початий урядом Арсенія Яценюка у 2014 році проти російського "Газпрому".

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації понад 4 мільярдів за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітраж відхилив вимоги російського газового монополіста щодо штрафів за нібито незаконні відібрані "Нафтогазом" обсяги транзитного газу. Це чергова поразка Кремля. Це чергова поразка країни-агресора.

Від фракції "Народного фронту" вітаю команду "Нафтогазу" і всю Україну з цією перемогою.

Нагадаю, минулого року Україна отримала перемогу над Росією ціною 56 мільярдів доларів. Стільки український народ і кожен з нас мав би заплатити країні-агресору за кабальну формулу "бери або плати". Арбітраж також закрив питання про оплату газу поставленого Кремлем своїм терористам на тимчасово окупованих територіях.

Я ще раз підкреслюю, що позов проти "Газпрому" - це рішення уряду Арсенія Яценюка у 2014 році. Тоді усі мовчали, не вірили, а хтось знов втішався, не кажучи вже, що до 2014 року ніхто і палець об палець не вдарив, аби вилізти з газового зашморгу. Всіх це влаштовувало. 27 лютого минуло 4 роки  як було призначено перший уряд Арсенія Яценюка. Мені випала честь працювати в ньому. Тоді ніхто в нас не вірив, нас називали "уряд камікадзе". Тому що всі розуміли, що для того, щоб виграти в тій ситуації, треба приймати непопулярні, часом дуже важкі, але відповідальні державницькі рішення. І ми це робили. Ми не переживали за свої рейтинги, ми переживали за долю країни. І ми це зробили. Ми були сильною командою для складних часів. Ми тоді вистояли і вистоїмо зараз.  Тому що  зараз фракція "Народного фронту" є опорою цього парламенту. Всі рішення, які були початі у 14-му році урядом Арсенія Яценюка, зараз приносять перемоги і здобутки для всієї країни.

Шановний народе України, почуйте цю цифру: завдячуючи двом перемогам  у Стокгольмському арбітражі, ми заощадили понад 60 мільярдів доларів. Такої виграшної суми у країни-агресора ще в світі не було. Це 75 відсотків валового внутрішнього продукту. Якби тоді не було прийняте відповідальне державницьке рішення щодо позову до країни-агресору, впевнений, що військові дії в 15-му році були би  завершені, тому що вони би нам перекрили газовий вентиль.

Тому вважаю, що історична перемога. Треба привітати і команду "Нафтогазу", і всіх, весь український народ з тим, щоб ми виграли у країни агресора. Це чергова перемога. І впевнений, у нас в переді чекає і велика перемога.  І наостанок. Дайте 30 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, додайте 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. До речі, теперішнє рішення Стокгольмського арбітражу – це чудовий сигнал ідей, які нашим європейським колегам, які безвідповідально  Росії у будівництві "Північного потоку-2". Для Росії газ – це шантаж і зброя.

Шановні європейські колеги, не лізьте у газовий зашморг Росії і не повторюйте історію України, яка в 14-му році почала від нього звільнятися.

Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І від фракції Радикальної партії і "Самопомочі" до виступу запрошується Олег Ляшко.

Будь ласка, пане Олег.

 

10:13:24

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, я хочу вам повідомити, що сьогодні виповнюється 75 років із дня Корюківської трагедії. Світ знає про трагедію білоруської Хатині, чеського Лідіце, французької Орадур, але навіть у підручниках радянських замовчували Корюківську трагедію.  

1-3 березня 1943 року мадярські і фашистські окупанти спалили селище Корюківка і всіх його людей. Майже 7 тисяч людей за 3 дні розстріляли, убили, спалили  у місцевій церкві. Це найбільша трагедія часів Другої світової війни, під час якої загинуло майже тисяча дітей, сотні чоловіків і жінок. Чому замовчували в радянські часи цю трагедію? Тому що, коли мадяри і німецькі фашисти вбивали наших людей, поряд стояли партизанські з'єднання під керівництвом Олексія Федорова, яких було у 10 разів більше, ніж фашистів, і вони не прийшли на допомогу людям, яких убивали німці разом з мадярами. І, на превеликий жаль, ця трагедія сталася.

На моїй рідній Чернігівщині німці спалили більше 60 сіл разом із людьми, які там жили. Загалом по Україні фашистські загарбники більше півтисячі сіл знищили із десятками тисяч українців, які воювали проти німецької окупації. Дуже важливо пам'ятати ці жертви. Дуже важливо не дати ніколи більше нацизму, фашизму знову взяти гору, окупувати Європу, окупувати нашу рідну землю.

Українці віддали більше 10 мільйонів життів для того, щоб звільнити українську землю від німецько-фашистської навали. І надзвичайно важливо пам'ятати про подвиг наших дідів, бо сьогоднішні герої, які захищають українську землю від російської навали, вони фактично є спадкоємцями героїв  Другої світової війни, які звільняли нашу рідну українську землю від німецької навали.

Я прошу, пане Голово, хвилиною мовчання вшанувати пам'ять жертв Корюківської трагедії і пам'ять всіх жертв Другої світової війни, за яку українці віддали десятки мільйонів життів. Дуже важливо проводити таку політику, щоб більше ніколи на українській землі не проливалася кров, не гинули українські люди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу всім піднятися, вшанувати хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую.

У нас у Верховній Раді України на третьому поверсі зараз іде виставка, власне, присвячена цій трагедії.

Колеги, отже, переходимо до порядку денного сесії. Перший закон – 2702 і також "1" і "д". Отже, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами).

І, колеги, у декого були думки про те, щоб, можливо, йти по повній процедурі, але, я думаю, що треба по скороченій. І я думаю, що треба… А я буду надавати слово всім, хто буде мати по цьому закону з фракцій виступити, всі фракції зможуть отримати своє слово і свою позицію.

І я прошу, колеги, зайняти робочі місця і підтримати розгляд за скороченою процедурою цих законопроектів. Колеги, прошу приготуватися до голосування. І я прошу підтримати розгляд проекту закону 2702 за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:18:28

За-112

Ще раз, колеги, я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.

Я хочу нагадати, що  головна інтрига полягає в тому, що після тих двох законів Закон про антикорупційний суд, можливо, хтось хоче відтягнути. Антикорупційний суд – це завдання і українського парламенту, і українського суспільства, а не коаліції або опозиції. І тому прошу підтримувати і голосувати.

Колеги, я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:19:34

За-126

Колеги, я ще раз поставлю, якщо не буде голосів, ми підемо по повній процедурі. Тільки я прошу всіх розуміти логіку голосувань. Наголошую ще раз, у нас фактично після тих двох законопроектів ми переходимо до антикорупційного суду і, я вважаю, що ви повинні в розгляд ввійти ще до 12-ї години. І я вважаю це буде правильним і я впевнений, що всі цю ідею  підтримують. Тому, колеги, я ще раз прошу, сконцентруватись і прошу підтримати. Прошу зайняти робочі місця, прошу показати по фракціям голосування.

Отже, можемо переходити до голосування? Будь ласка, займіть робочі місця. І я ще раз ставлю на голосування, щоб розгляд проекту Закону 2702 розглянути за скороченою процедурою. 

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:21:01

За-134

Переходимо до повної процедури… (Шум у залі) Три рази я ставлю на голосування, однаково для всіх.

Так! Добре! На наполягання двох фракцій я ще раз поставлю. Будь ласка, займіть робочі місця. Займіть робочі місця, приготуйтесь до голосування.

Я ставлю на голосування пропозицію проект Закону 2702 розглянути за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

10:21:54

За-133

Я ж казав, що нема сенсу.

Отже, запрошую до доповіді народного депутата України Опанасенка Олександра Валерійовича. Будь ласка. Тільки я прошу доповідачів, можливо, не використовувати весь час. Будь ласка.

 

10:22:11

ОПАНАСЕНКО О.В.

Шановний Голово, шановні колеги, шановні громадяни України! Маю честь презентувати законопроект, який був вже зареєстрований майже  три роки тому – у квітні 2015 року, який дослівно називається "Про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами)".

Разом зі мною в авторському колективі є і Леонід Ємець, і Віталій Сташук, і Олена Матузко, і Віктор Галасюк. Це був квінтесенцією змін, які давно назріли і перезріли в регулюванні ринку – це Закон про дозвільну процедуру та багато іншого. Але за три роки він ще не втратив свою актуальність, але було багато дискусій, і, в принципі, я хотів би на цьому моменті по презентації 2702 поставити крапку, тому що ця доповідь була написана два роки тому, а ситуація трошки змінилася.

Рік тому, на початку 2017 року, під головуванням Міністерства економічного розвитку та торгівлі була створена велика робоча група, до якої доєдналися майже всі стейкхолдери цього процесу і представники місцевої влади, і центральних органів влади, і громадських організацій, об'єднань, і бізнесу, і депутатського корпусу. І за рік часу було десятки зустрічей та сотні годин роботи робочих груп. І мені здається, що результатом цих робочих груп, я хочу подякувати так само всім – це USAID ЛЕВ, і Максу Нефьодову, який керував і модерував цей процес, і Олексію Резнікову з КМДА, який так само був причетний до цього процесу. Ми напрацювали більш притомний та більш якісний законопроект, який і був зареєстрований наприкінці минулого року – це 2702-д.

Я прошу вас, я сподіваюсь, що всі, не дивлячись на перший день весни, знайшли змогу і знайдуть змогу приїхати і бути присутніми тут, доєднатися до цієї реформи, яка назріла та перезріла. Мені видається, що прийняттям цього закону ми, по-перше, закладемо підвалини прозорих та чесних процедур в процесі врегулювання та дозвільних процедур по розвитку та модеруванню ринку зовнішньої реклами, а найголовніше – ми приберемо з вулиць наших та змінимо обличчя наших вулиць на краще і змінимо, приберемо багато нелегальних та конструкцій, та рекламних конструкцій, які забруднюють і засмічують наші міста.

Прошу вас всіх об'єднатися та підтримати комітетський законопроект 2702-д, який є доопрацьований і він йде третім в цьому пакеті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До доповіді запрошується народний депутат України Новак Наталія Василівна.

Вибачте, так, 3 хвилини, запитання. Я прошу провести запис на запитання до доповідача. Спориш. Пане Іван, будь ласка.

 

10:25:25

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, Вінниччина, "Блок Петра Порошенка". Я хотів би, ну, звичайно, законопроект будемо підтримувати, але я думаю, слід вказати доповідачу чи є тут, в даному законопроекті єдині вимоги, які стосуються реклам, щоб всі були в однакових умовах. Тому що я бачу, що тут, можливо, комусь… завжди хтось має в цьому перевагу. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте, будь ласка.

 

10:25:57

ОПАНАСЕНКО О.В.

Якраз одним з завдань  була побудова  прозорих правил гри на цьому ринку: щоб всі, по-перше, учасники ринку були в рівних умовах; щоб не було такого, що якісь структури мають  певні преференції. А найголовніше – він  ставив і має на меті прибрати додаткові дозвільні та якісь… не переваги, а ліміти, які встановлюються місцевою владою. Згідно закону на рівні Кабміну виробляються типові правила – це як канва, правила гри, – а кожне місто буде визначатися саме, який безпосередньо розмір конструкції там тощо, і які вони мають бути, зовнішній вигляд, для того, щоби міста мали свої якісь яскраві… ну своє обличчя безпосередньо, тобто вони відрізнялися один від одного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Хвилиночку. Наступний – Соловей Юрій Ігорович. Будь ласка.

 

10:26:59

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Прошу… Шановний пане головуючий, прошу передати слово Дмитру Білоцерковцю. Дякую.

 

10:27:10

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О.

Дякую.

Прохання не підтримувати цей законопроект. Там про децентралізацію навіть не чули. Там омежують повноваження міст, обмежують конкурентні повноваження, там ще треба доопрацювати. І те, що була спекуляція стосовно того, що, наприклад, Олексій Юрійович  Резников підтримав цей законопроект, це не так. Дійсно,   деякі норми, які наша фракція теж пропонувала, підтримали. Але там дуже велика  кількість неконкурентних норм і обмеження  повноважень міст. Тому прохання не підтримувати цей законопроект, повернути його в комітет і потім розробити спільний законопроект.

Дякую.

 

10:27:49

ОПАНАСЕНКО О.В.

Ну, безпосередньо прокоментую. Можливо, що наш колега Дмитро не повністю прочитав цей законопроект. але коли я говорив і згадував пана Резникова, я казав, що він був присутній та брав участь у більшості робочих груп. І представники КМДА так само брали в більшості. 80 відсотків вимог та рекомендацій, які були, прийшли від КМДА, вони були реалізовані в  кінцевому законопроекті. Не треба перекручувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І останнє запитання - Юринець. Включіть мікрофон.

 

10:28:19

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Пане Голово, прошу передати слово Наталії Василівні Новак.

 

10:28:24

НОВАК Н.В.

Пане Олександре, скажіть, будь ласка, чи нормально в той час, коли ми боремось за рівні умови на будь-якому ринку, в тому числі реклами, що в цьому законі віддаються преференції великим компаніям, які вже працюють на ринку? Чи не зробить це ринок закритим і антиконкурентним?

 

10:28:50

ОПАНАСЕНКО О.В.

Погоджуюсь в частині з цим зауваженням. Тому що, в принципі, якщо подивитись, певні ринки є за своїм розвитком повністю конкурентними, да, там, де може бути багато провайдерних послуг. Але не впевнений, що це може стосуватись ринків зовнішньої реклами. Я не впевнений, що міста будуть зацікавлені, коли у них буде тисяча провайдерів, які будуть кожен мати по одній конструкції. Все ж таки цей ринок є олігополістичний певною мірою, да? Там він є, кількість учасників, вона є там 10-20. Це стандартна практика європейська. Там немає сотень учасників в одному місці.

Але я хочу сказати, що в законопроекті реалізовано багато речей якраз, які гарантують рівні умови та рівні умови доступу. До речі, в доопрацьованому законопроекті виписані ті речі, про які, пані Наталія, ви нагадували, безпосередньо проведення конкурсу. Містам дозволяється проводити по двом процедурам: про дозвільній та по конкурсній процедурі доступу до місць. Мені здається, що це і є компромісом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Дякую за питання.

І зараз запрошую до доповіді народного депутата України Новак Наталію Василівну. Будь ласка, пані Наталія.

 

10:30:15

НОВАК Н.В.

Шановний Голово, шановні депутати! Цей закон, внесення змін до Закону "Про рекламу" вже давно чекають як громади місцеві, так чекають і саме представники бізнесу, які працюють в галузі реклами. Було підготовлено спочатку два проекти. Причому, вони були підготовлені на підставі одного й того ж самого проекту. Але автори проектів не зійшлись в тому, що проект, який представляв Опанасенко, який зараз підготовлений, власне, комітетом, залишив там всі корупційні норми, які роблять цей законопроект, скажемо, непридатним для того, щоб ринок реклами був чесним, прозорим і відкритим.

По-перше, у законі дуже багато норм, які мають невизначений характер. Приводжу приклад. Для того, щоб ринок реклами був відкритий і прозорий, ми вимагали, щоб були розроблені схеми розміщення реклами і проводились конкурси на розміщення… на зайняття місць розміщення реклами. Ми знаємо, що кількість таких місць у містах обмежена. Але там написано, що місто… що можуть розробляти схеми і можуть проводити конкурси. Коли можуть проводити і можуть не проводити – це відкриває вже лазівку для корупції, для застосування саме цього закону.

Крім того, компанії, які вже зайшли на цей ринок, протягнули норму, що вони мають преференції, оскільки вони вже раніше працювали на цьому ринку. Таким чином цей закон робить ринок закритим, монополізованим. А, до речі, ринок реклами він дуже, скажімо, такий швидко розвиваючийся, і тому було б бажано все ж таки робити його рівним для всіх.

Відсутній баланс інтересів рекламодавців, рекламщиків, бізнесу і інтересів місцевих громад. Оскільки, наприклад, коли розробляються схеми, то преференції надаються громадським організаціям, які представляють рекламщиків. А просто громадські організації, які представляють інтереси міста, його оформлення, архітектури, естетики, вони взагалі там не приймають участь. Віддаються преференції невідомо якимось благодійним організаціям у сфері соціальної реклами. Але ж соціальну рекламу можуть надавати не тільки благодійні організації, а і громадські організації, наприклад, які борються з тютюнопалінням, з алкоголізмом, з наркоманією. Таким чином дуже звужений перелік тих органів, які можуть приймати участь у розроблені схеми. Крім того, там є така норма… Да, до речі, дозволи видаються терміном на 10 років, що також не дозволяє новим гравцям зайти на ринок реклами. Для динамічного ринку реклами це дуже великий термін.

Також треба сказати, що така норма, як мовчазна згода, вона є також корупційною, оскільки вона повністю знімає відповідальність з чиновника. Чиновник, наприклад, не дає дозвіл - значить, термін вже стік. Таким чином, рекламщики і бізнесмени отримають можливість мати дозволи на ті місця, на яких вони хотіли розмістити рекламу.

Тому, не дивлячись на те, що в цьому законі є норми непогані щодо термінологій, в цілому цей закон має корупційний характер, має багато корупційних норм. І я вважаю, що в такому вигляді за закон голосувати не можна. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:34:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Залишайтесь, будь ласка. Залишайтесь, будь ласка, на трибуні. Колеги, я прошу вас записатися на запитання до пані Новак.

Юрій Соловей, будь ласка, ваше запитання.

 

10:34:25

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Ну, однозначно, що питання, яке ми сьогодні розглядаємо, воно потребує законодавчого врегулювання, тому що та ситуація, яку ми сьогодні бачимо з зовнішніми конструкціями і з рекламою, яка розміщується на них в багатьох містах, сьогодні, ну, вона критично небезпечна. Якщо ми порівняємо любе європейське місто з містом в Україні, то ми бачимо, що, якщо в Європі, в першу чергу, дивляться на архітектуру тих міст і взагалі на внутрішню атмосферу, то в Україні в більшості випадків це міста з рекламними конструкціями.

Тому питання потребує однозначно законодавчого врегулювання, але в мене питання більш суттєве. Скажіть, будь ласка, в чому основні відмінності вашого законопроекту, шановна Наталя Василівна, з законопроектом, який доповідав попередній доповідач? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь.

 

10:35:24

НОВАК Н.В.

Хочу сказати, що в моєму проекті вичищені ті корупційні норми. У мене в проекті схеми розміщення рекламоносіїв є обов'язковою, кожен може знати, де законно розміщені засоби реклами, де - ні. Є конкурси на заняття місць розташування реклами.

У моєму проекті також дозвіл надається на 5 років, а не на 10 років. Таким чином, ринок реклами буде конкурентоздатним, живим, діючим.

Крім того, у мене немає норми щодо мовчазної згоди, яка надає корупційні… І також є, скажімо, баланс інтересів громад і баланс інтересів бізнесу. І для бізнесу вигідно, тому що там норми відкриті, і вигідно місту, тому що місто диктує свої умови розміщення рекламоносіїв.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, наступне запитання - від Семенухи. Прошу.

 

10:36:22

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановна пані Новак, у мене два питання до вас.

Перше. Як концепт вашого законопроекту вплине, скажімо без перебільшення, на той бардак, який сьогодні існує на ринку зовнішньої реклами на автомагістралях, на автошляхах існує? Це перше питання.

І друге запитання. Ваш проект закону передбачає суттєві повноваження врегулювання цих питань органам місцевого самоврядування. З одного боку, в цьому є логіка, да, щодо в розрізі децентралізації і інших процесів передачі повноважень. З одного боку, ви самі кажете про єдині правила для усіх учасників ринку без винятку.  Ви прекрасно знаєте, яка сьогодні корупція є через неприродну конкуренцію і в багатьох-багатьох містах. Так як же тоді, якщо ми говоримо про створення рівних умов і водночас максимум повноважень передаємо органам місцевого самоврядування? То в чому ж тоді логіка?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь.

 

10:37:20

НОВАК Н.В.

Як вплине? Справа в тому, що там повноваження розділені. Там є дороги загальнодержавного значення. Там, де місця загальнодержавного значення і землі загальнодержавні, це питання регулюється Кабінетом Міністрів або відповідними міністерствами, в віданні яких знаходяться місця розташування реклами.

Що стосується децентралізації, я абсолютно з вами погоджуюся, але є закон, який зобов'язує, щоб обов'язково була схема розташування. При розробці схеми в моєму законі передбачається участь громади активна, передбачається обов'язкове проведення конкурсів на заняття місць реклами. Крім того, 5 років - це той термін, який дозволяє, скажімо, і вільно себе почувати і бізнесу, але не консервувати ринок реклами і надати можливість зайти новим гравцям. А, крім того, там де сильна громада, і там, де вони будуть виконувати Закон щодо обов'язковості схеми і конкурсів, там же працюють, дійсно, відкриті і прозорі правила гри.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Дякуємо, шановна пані Наталія! Ви можете йти. Немає більше запитань, можна йти на місце.

Будь ласка, слово для доповіді надається голові Комітету з питань свободи слова Сюмар Вікторії, автору альтернативного законопроекту 2702-д. Просимо вас, будь ласка.

 

10:38:50

СЮМАР В.П.

Добрий день, шановні колеги! Дуже прикро, що під приводом снігу, а насправді, напевно, під політичними іншими причинами, ми розглядаємо ці законопроекти за довгою процедурою. Хоча насправді ситуація достатньо проста з цими законопроектами. 

Всі погоджуються, що в сфері зовнішньої  реклами треба наводити лад. Всі погоджуються, що сьогодні у цій сфері, окрім корупції, ми бачимо просто те, що називається "банальний бардак". Оскільки, якщо ви подивитеся на вулиці наших міст, особливо великих міст, то ви побачите просто вакханалію різних зовнішніх конструкцій і зовнішньої реклами. Які отримують фірми, да, близькі до мерів, да, все це в тіньовому секторі відбувається, да, потім все це використовується з різною метою. І ніхто не розуміє, хто відповідальний за ту рекламу, яка є на зовнішніх носіях.

Тому ми досить серйозно в комітеті підійшли до розгляду цього питання і оскільки  в нас було два законопроекти, різниця між якими, насправді, дійсно, ключова різниця. Тут ставилося питання: от в чому різниця. Ми чули багато слів, але насправді все просто. Один законопроект передбачав більше можливості  Кабінету Міністрів, який встановлює єдині правила, інший законопроект пропонував залишити все на розгляді органів місцевого самоврядування.

Очевидно, комусь ближча позиція мерів, комусь ближчі позиції загальної уніфікації. Ми в комітетів фактично взяли за основу напрацювання  цих обох законопроектів, кращих зразків з них. І їх… пропрацювали над ними разом із експертами Міністерства економічної політики, а також з різними громадськими організаціями, взяли міжнародні норми - і зробили комітетський узагальнений варіант, який є найбільш повним і комплексним для вирішення питання зовнішньої реклами в Україні.

Отже, цей законопроект передбачає дуже конкретні чотири типи зовнішніх конструкцій і відстані між ними. Цей законопроект передбачає, що зовнішню рекламу можна встановлювати лише на основі карти, які затверджуються органами місцевого самоврядування. Цей законопроект передбачає, що оператори зовнішньої реклами – це суб'єкти підприємницької діяльності, які визначаються на відкритих конкурсах. Да, там є термін про 10 років, оскільки це було наполягання Асоціації зовнішньої реклами, але це перше читання, я підкреслюю, і це означає, що ми цю ситуацію можемо поправити, якщо на те буде політична воля більшості фракцій. І ми ці терміни обговорювали, що, найймовірніше, вони не можуть бути 10 років і мають бути трішки меншими, будемо дискутувати, п'ять, сім років. Чому преференції мають ті оператори, які вже працюють на цьому ринку? Тому що вони вже мають певний досвід. Але знову ж таки про правила входження, так само, можна і треба буде дискутувати до другого читання.

Передбачається ведення реєстрів об'єктів зовнішньої реклами, прозорих електронних реєстрів, де буде зрозуміло, який борт кому, яка площина кому належать, хто є оператором цієї зовнішньої реклами, хто розміщує цю рекламу і відповідно за яку суму? Упорядковану систему демонтажу, багато пропрацьовано в контексті безпеки, оскільки сьогодні дуже багато конструкцій є в аварійному стані.

Я хочу зараз сказати, що ми тут можемо дискутувати багато, проте, я не знаю там, який секретар міськради затверджував, погоджував які варіанти, які не погоджував. Але я б зараз абстрагувалася від лобістських речей і спробувала б поставити себе на місце лобістів українців, які втомилися від цього бардаку на своїх вулицях і які точно заслуговують на більший порядок у цій сфері. Якщо ми говоримо, що Україна  - європейська держава, нам потрібні європейські норми і європейська регуляція у сфері зовнішньої реклами, оскільки це візитка, візитка фактично наших міст. І якщо сьогодні парламент спроможеться дати старт цій реформі, а це, безперечно, реформа, яка призведе до суттєвих і наглядних результатів, до результатів, які можна буде побачити на вулицях наших міст. Дуже прошу змобілізуватися і все-таки підтримати комплексний, комітетський законопроект з тим, аби надалі ми дискутували про зміни до другого читання. І я впевнена, що при бажанні знайти компроміс ми їх знайдемо.

Я дуже прошу і групу "УДАР" сьогодні, ми почуємо і Київ в цьому плані, тому що більшість міст, в принципі, погодилися з підходами, запропонованими в комітетському варіанті законопроекту про зовнішню рекламу.

І ми консультувалися з багатьма мерами, з багатьох міст, і Кабінет Міністрів підтримав цей підхід, і Міністерство економічної політики, і ціла низка громадських організацій. Дуже прошу сьогодні все-таки дати старт цій реформі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запитання до пані Вікторії є?

Я прошу записатися на запитання. Я прошу записатися.

Пані Подоляк, Ірина Подоляк, прошу.

 

10:44:36

ПОДОЛЯК І.І.

По-перше, я справді дуже дякую Вікторії, комітетові, і це непоганий, дійсно, законопроект, який варто розглядати і підтримувати в першому читанні, безсумнівно. Я хочу лише сказати, що в нього увійшли напрацювання і мого законопроекту, який стосувався пам'ятко-охоронних зон і пам'яток. Але я маю питання, на моє переконання ця сума штрафів, яка виставляється у цьому законопроекті за несанкціоноване розміщення реклами є мізерною. І до другого читання ми повинні її переглядати. Тому що, власне, чим ви мотивували таку мінімальну суму штрафів?

Дякую.

 

10:45:26

СЮМАР В.П.

Дякую, пані Ірино, дякую за підтримку.

Насправді, до речі, ще одна новація, яка є в цьому законопроекті – це мова зовнішньої реклами, українська і це надзвичайно теж важливо, оскільки ми такими, як ми не можемо прийняти загальний рамковий Закон про українську мову, то хоча би так намагаємося в інформаційній сфері рухатися. 

Що  стосується суми, я з вами абсолютно погоджуюся. Я переконана, що ми її підвищимо, оскільки всі цифри, які ми ставили, це був такий компромісній варіант, але вони, очевидно, будуть переглядатися. Ми були свідомі цього і відразу цього  казали. Можливо, питання про відстані будуть дискутуватися, питання про час видачі ліцензій і питання про штрафи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Дмитро Білоцерковець, ваше запитання.

 

10:46:08

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О.

Хочу подякувати пані Вікторію за роботу, за роботу комітет.

Але також хочу зазначити, що там є дуже велика кількість суперечливих норм, обмеження повноважень міст. І загалом, наприклад, на Асоціації міст України цей законопроект навіть не обговорювали. Коли ви кажете про те, що міста підтримують, треба було хоча б цей законопроект принести на асоціацію. Ви б тоді почули, як міста відносяться до обмеження повноважень.

І насамперед, треба ще зазначити, що ті норми, вони є дуже суперечливі з точки зору конкурентності. Тому теж прохання не підтримувати цей законопроект, а внести законопроект і потім  обговорити його на Асоціації міст України з керівниками міст.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відповідь, будь ласка.

 

10:46:51

СЮМАР В.П.

Відповідь, насправді, дуже проста. Я так розумію, що є пропозиція нічого не міняти, лишити тіньову сферу, лишити сферу, коли – даруйте мені – секретарі міст самі розпоряджаються, самі отримують ті фірми, і ніхто не знає.. ну, всі знають, хто за ними стоїть, просто публічно цього ніде немає. Ми пропонуємо все-таки почати міняти і почати чистити цю  історію.

Я не зовсім розумію, де тут звуження повноважень міст, оскільки, як  карти затверджують міста, як порядок затверджують міста, так і міста проводять конкурси відповідні. Кабінет Міністрів типові правила затверджує? Ну, даруйте мені, у нас повинні бути порядок і єдині підходи до зовнішньої реклами по країні – це нормально! Все решта є повноваженнями міст  і органів місцевого самоврядування.

Тому я дуже прошу відставити в бік якісь свої особисті інтереси, а все-таки подумати про інтереси українських громадян, які мають право жити в містах, які будуть схожі на європейські, а не – даруйте мені! – на Шанхай, хоча до китайських міст я ставлюся дуже нормально.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Немає більше запитань, а прошу вас на місце повертатися, шановна пані Вікторія.

Колеги, ми переходимо до обговорення законопроектів від фракцій. І я прошу депутатські фракції записатися на виступи.

Будь ласка, Олександра Кужель. Олена Кондратюк, просимо вас, пані Олена.

 

10:48:47

КОНДРАТЮК О.К.

Шановні колеги, ви знаєте, одвічне питання: як навести лад в сфері зовнішньої реклами полягає ще і в тому, що впродовж 10 років ми ніяк не можемо наважитись на комплексний закон, який потребує вже просто нагального доопрацювання.

Зараз ми розглядаємо фактично 3 законопроекти, 2 з них, які були написані в 2015 році, і 1 – комплексний допрацьований комітетом. І хочу зауважити, що без напрацювання в 2015 році цей комплексний законопроект був би занадто порожній, який напрацювали і громадські організації, і МЕРТ, і також галузеві всі лідери рекламних конструкцій, а також депутати.

Ми підтримуємо доопрацьований законопроект 2702, який надає насправді органам місцевого самоврядування право на розробку та впровадження схем розміщення засобів зовнішньої реклами для міст і сіл. Зараз одну з провідних роль буде відгравати все одно Кабмін, котрий запроваджує типові правила як повинно бути регулювання зовнішньої реклами, але місцеві громади отримають більше важелів впливу на розміщення рекламоносіїв в межах самої території. Запровадяться також прозорі процедури, які дуже необхідні для реального регулювання зовнішньої реклами. І закон дозволить вирішити питання нелегальних або самовільних розміщених конструкцій шляхом визначення порядку та умов їх демонтажу. Я зауважу, що станом на сьогодні реально є дані, що понад 40 відсотків конструкцій, які є в містах, є нелегальними, а на місцях трас це можна говорити навіть про 70 відсотків. І проблема якраз нелегальних конструкцій не втрачає своєї актуальності ніколи, оскільки, як тільки ми маємо реальну зміну політичних еліт, як тільки відбуваються  вибори в містах або обираються нові мери, ми побачимо, як знову ж ці нелегальні конструкції просто виникають в цих же місцах з доволі суттєвою кількістю.

Звичайно, що ми повинні говорити про… зазначити певні зауваження, які потребують додаткової дискусії. Перш за все, це, безперечно, необхідно додатково запровадити і допрацювати положення, котрі стосуються умов розміщення рекламоносіїв в історичній частині наших міст, адже ми повинні зберегти реально лице наших міст. Особливо це стосується смаку наведення там порядку: де вони повинні бути, якої саме величини і так далі. А також потребує ще й додаткової дискусії питання  мінімально допустимих відстаней між конструкціями як в населених пунктах, так за їхніми межами.

Фракція "Батьківщина"  буде голосувати за доопрацьований комітетом цей законопроект. Ми просимо підтримати його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякуємо за висловлену позицію фракції.

І зараз, будь ласка,  від фракції "Самопоміч" Ірина Подоляк. Просимо, пані Ірина.

 

10:51:53

ПОДОЛЯК І.І.

Шановні колеги! Перш за все, я би хотіла подякувати Олександру Опанасенку і пані Новак за ці законопроекти, які ініціювали, власне, доопрацювання в комітеті. Ще раз хочу подякувати від імені фракції "Самопоміч" комітету, що він взяв до уваги обидва законопроекти і інші норми, які є в законопроектах, які ще не були в залі, і доопрацював його.

Окремо я хочу зупинитися на тій частині, яка стосується історичних міст і яка стосується пам'ятко-охоронної сфери, тому що ви знаєте, що  цей рік є… оголошений "роком пам'ятко-охоронним", і  в нашій державі є величезна криза, яка пов'язана з охороною пам'яток. І, безсумнівно, фракція "Самопоміч" буде підтримувати в першому читанні  доопрацьований  комітетський законопроект.

Що стосується,  власне, цього законопроекту. Є кілька позицій, які, на наше переконання,  повинні бути внормовані до другого читання в тій частині, яка регулює використання  реклами на пам'ятках національного значення.

По-перше, в цьому законопроекті передбачається, що Міністерство культури дає погодження за розміщення зовнішньої реклами у межах зон охорони пам'яток національного значення. Ми вважаємо це неприпустимим і ми вважаємо це ще одним дуже великим корупційним джерелом. Ми знаємо, що зараз в Міністерстві культури іде робота щодо того, щоб вони взагалі перестали погоджувати саме в міністерстві, наприклад, забудови в історичних частинах, тому що знаємо про це і це не є таємниця, яка величезна корупція і корупційні загрози є наявні вже в цих процесах.

Тому ми переконані, що Міністерство культури повинно розробити на рівні постанови Кабінету Міністрів України порядок використання і застосування реклами на пам'ятках національного значення, але аж ніяк не погоджувати цього.

Крім того, ми переконані абсолютно, що суми штрафів від триста сорока до тисячі триста шістдесяти гривень чи від вісімсот п'ятдесяти до тисячі семисот гривень, вони є неприпустимими. Тому що доходи від реклами є на порядки більші.

Крім цього, важливо в цьому законопроекті додати, що на пам'ятках національного значення можуть бути розміщені афіші культурних заходів, якщо в пам'ятці знаходиться культурна інституція. Наприклад, якщо Київський оперний театр знаходиться в пам'ятці національного значення, то має там бути розміщена афіша цього закладу, але відповідно до затвердженого паспорту упорядження фасаду. І це тоді допоможе, щоб наші ці всі пам'ятки національні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити 30 секунд, будь ласка.

 

ПОДОЛЯК І.І. …не перетворювалися на тістечка, зав'язані, так би мовити, різноманітними стрічками.

Окрім того, безсумнівно, із законопроекту потрібно прибрати, на щастя, норму, яка посилається на закон Ківалова-Колесніченка, який був вчора скасований Конституційним Судом, з чим я вас всіх і вітаю.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пані Ірино, за висловлену позицію фракції.

Колеги не записались від інших фракцій на обговорення. Я так розумію, що під час виступів авторів проектів ми, по суті, почули підтримку цього законопроекту від всіх фракцій. Немає більше бажаючих від фракцій висловити позицію.

Я надаю зараз тоді право народним депутатам України записатися на обговорення і після цього ми переходимо до голосування. Прошу записатися.

Будь ласка, Юрій Соловей, вам слово.

 

10:56:24

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей. Прошу передати слово Наталії Новак. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Новак до слова запрошується.

 

10:56:31

НОВАК Н.В.

Шановні депутати, ми обговорили всі три закони. Але я хочу сказати, що яка головна мета закону? Головна мета закону, щоб впорядкувати розміщення реклами у містах, вздовж доріг і таке інше. І справа у тому, що, крім основополагаючих якихось моментів щодо, скажімо так, термінів, певних правил, повинні бути все ж таки чіткі правила як ведення бізнесу і чіткі правила для громад.

У даному випадку, коли я була на засіданні відповідного комітету, там було дуже багато представників рекламного бізнесу, лобістів, і ніхто не представляв інтереси громад. І якщо ми хочемо наші міста привести в порядок, очистити від непотрібної, зайвої реклами для того, щоб були чіткі, прозорі правила, ми не можемо сьогодні голосувати за цей закон. Тому що ви чудово знаєте, коли ми будемо ставити на підтвердження правки, всі правки, які не влаштовують сьогодні бізнес, вони підуть, а ті правки, які потрібні були для громад, вони також не будуть присутні у цьому законі.

Тому насправді, враховуючи… Коли пані Вікторія доповідала, сказала, що тут єдині правила для всіх, абсолютно не єдині. Єдині правила, коли у всіх містах повинна бути схема розташування, коли схема розташування повинна враховувати зонінг, у тому числі історичну частину міста.

Єдині правила для всіх, коли всі ідуть на конкурс, а не так, як прописано, що може бути конкурс для одних, але конкурс можна і не проводити. Це не єдиний підхід, це різні підходи. Це 10 років, як я вже казала, це знову консервація ринку, коли одні й ті ж будуть роками працювати на ринку, а нові гравці, новий бізнес, можливо, більш передовий не зможе зайти на цей ринок.

Тому я ще раз закликаю вас не підтримувати цей закон, а підготувати такий закон разом з громадами, який би відповідав інтересам людей і, який би чесно встановлював чіткі правила гри на цьому ринку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, наступний виступ від народного депутата Севрюкова. Прошу, пане Севрюков.

 

10:58:54

СЕВРЮКОВ В.В.

Доброго дня, шановні колеги! Я все ж таки виступаю і прошу підтримати законопроект 2702д, законопроект, який буде опрацьований в комітеті, який якраз, вот, всі ті зауваження, які сьогодні лунають в залі намагався компромісно вивчити, створити компроміс і, як на мене, законопроект є абсолютно зваженим і якраз вирішує ті всі питання, про які говорила попередня виступаюча. Якщо є якісь моменти, їх спокійно можна між першим і другим читанням узгодити. Бо, якщо законопроект не буде прийнятий в першому читанні, ми знову відкладаємо на роки. Цей процес вже тягнеться 2 роки по цьому законопроекту. Ми сьогодні знаходились в певному хаосі, треба наводити порядок в центрах історичних міст як Львів, Чернівці, Київ. Нам треба навести порядок з рекламою поза межами населених пунктів, яка сьогодні взагалі знаходиться в не всякого регулювання і, там, просто піратство є присутнім сьогодні. Вот. Тому нам потрібно приймати законопроект, доопрацьовувати, якщо є зауваження і підтримувати саме комітетський компромісний законопроект 2702д, всіх закликаю.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, зараз я до останнього виступу запрошую пана Литвина Володимира Михайловичу, останнє в цьому обговоренні. І я прошу всіх повертатися до робочих місць. Наскільки ми зрозуміли з обговорення,  в залі є повне розуміння необхідності законодавчого врегулювання від цього питання і є розуміння, що від першого до другого читання можна внести необхідні правки до обговорених законопроектів.

Володимир Михайлович, прошу вас до слова.

 

11:00:37

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, я так розумію, що цей законопроект один із найпершочерговіший, який чекає українське суспільство, особливо люди зараз в холодних оселях, занесені снігом чекають, коли ми приймемо цей закон. Тут кажуть дуже гучно про те, що потрібно навести порядок. Так не треба створювати безпорядок і не буде потреби наводити порядок. Це перше. Я думаю, достатньо є підстав і можливостей для того, щоб не робити цього, що робиться зараз.

Але я про рекламу скажу в іншому плані. Зараз ми всі радіємо тим, що українська сторона виграла Міжнародний арбітражний суд і Україна отримала 2 мільярди 560 мільйонів доларів. Постає питання.  Якщо обіцяли перед цим "Нафтогаз", керівники держави, керівники уряду, що якщо буде позитивне рішення арбітражу, ми обов'язково приймемо рішення про зниження тарифів на комунальні послуги, то, очевидно, тішачись з цього приводу, вони повинні були б сказати, що вони оцю обіцянку, яка є вкрай об'єктивною, нагальною і необхідною, будуть виконувати. А у нас  виходить так, як колись казав наш відомий поет  Борис Ілліч: "Півслова в роті, кінчик на губі".

Тому, шановні колеги, я думаю, Верховна Рада також повинна була б одразу прийняти відповідну постанову, зобов'язати Кабінет Міністрів України, врахувати це, забути про вимогу Міжнародного валютного фонду підвищувати комунальні тарифи, саме ціну на газ. І я думаю, це б засвідчило б, що оті оборудки, оті угоди, які підписані між фракціями про співпрацю і похід однією колоною, вони будуть мати під собою велику підтримку українського суспільства.

На превеликий жаль, в іншому випадку це все буде нагадувати ошукування людей. І я думаю, це була б наочна, найкраща реклама для українського суспільства. Реклама, яка б засвідчила, що влада чує, розуміє людей. На превеликий жаль, поки що цього сказати не можна.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:03:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Обговорення завершене. Я прошу запросити усіх депутатів в зал. Я прошу голів фракцій максимально змобілізуватись. За хвилину, ми переходимо до прийняття і тому я прошу усіх запросити в зал.

Зараз заключне слово голова комітету Вікторія Сюмар. Будь ласка. Включіть мікрофон Вікторії Сюмар.

 

11:03:39

СЮМАР В.П.

Дякую, шановний пане Голово! Це, власне кажучи, репліка, оскільки мене згадували, відповідаючи.

Що я вам хочу сказати. Чи нагальне є це питання?  Ну якщо воно вже понад 10 років не вирішується і якщо ми маємо те, що ми маємо на вулицях наших міст, то очевидно, воно є нагальним, що б тут попередні спікери не говорили.

Далі. Наступне. Що таке інтереси громад, колеги? Я думаю,  що це інтереси, в першу чергу, українців звичайних, які ходять по вулицях і які спостерігають отой безлад, який є  сьогодні на вулицях українських міст. Але я з величезною повагою ставлюся до органів місцевого самоврядування, які представляють інтереси людей. І я переконана, що ми  в комітеті, до другого читання, знайдемо  компроміс, як між учасниками ринку, так і між органами місцевого самоврядування  і між інтересами громадян України. І нам сьогодні треба просто зробити старт цій реформі. Далі ми  консенсус будемо  шукати і переконана, знайдемо. І прозорі правила на цьому ринку буде, і порядок там само має бути.

Дуже прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, переходимо до  прийняття рішення. Я прошу зайняти робочі місця, колеги.  Прошу зайти в зал.

Під час обговорення ми провели ґрунтовну дискусію, і я впевнений, що ми повинні підтримати  даний законопроект, він голосується лишень за основу. І ми зможемо всі суперечливі моменти, які є в законопроекті обговорити і прийняти до другого читання.

І тому я прошу, колеги, зараз, злагоджено, підтримати цей законопроект, який нам пропонує комітет прийняти за основу. Отже, прошу приготуватись до голосування.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами) (№ 2702-д) за пропозицією комітету за основу. За основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, уважно кожен голос, голосуємо, прошу підтримати.

 

11:06:19

За-176

В комітет на повторне ви підтримуєте?

Так, я поставлю наступні два. 2702 – за основу. Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

11:06:52

За-161

2702-д за основу прошу проголосувати. Прошу проголосувати, голосуємо.

 

11:07:24

За-157

Найбільше набрав все-таки законопроект, запропонований комітетом. Зараз я поставлю його повернутися до голосування за основу. Якщо не буде, я буду просити хоча б повернути в комітет.

Я прошу сконцентруватися, найбільше під час голосування набрав законопроект, який підтримує комітет, 2702-д. Я прошу підтримати, повернутися до його розгляду, щоб проголосувати за основу, за повернення. Прошу підтримати, прошу проголосувати, голосуємо, прошу підтримати. Повернення.

 

11:08:08

За-190

Отже, наступна пропозиція: в комітет на повторне перше читання. Буде підтримано? Чому? Ви хочете просто знищити законопроект, друзі? Ви ж в комітеті зможете доопрацювати. Давайте всі три повернемо в комітет на доопрацювання. Кажу, всі три в комітет на доопрацювання, підтримуєте?

Колеги, я ставлю наступну пропозицію і прошу всіх її підтримати. Всі три законопроекти повернути в комітет на повторне перше читання, згодні? Згодні, колеги? Голосуємо, проект Закону про внесення змін до деяких законів України 2702-1 і "д" (всі три), в комітет на доопрацювання на повторне перше читання. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо. Підтримаємо, колеги, уважно, щоб врятувати законопроект, підтримайте.

 

11:09:27

За-214

214.

Ще раз. Будь ласка,  сконцентруйтесь, колеги. По фракціям покажіть, будь ласка,  покажіть по фракціям.

Колеги, я ще раз наголошую  це є  повністю компромісна позиція, в комітет на доопрацювання. Я прошу підтримати в комітет на доопрацювання. Колеги, я прошу ще раз, всіх  підтримати. Я ставлю на голосування, щоб не втратити законопроект, направити всі три, усі три законопроект в комітет на підготовку, на повторне перше читання. Прошу  проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

Колеги, злагоджено, підтримайте.

 

11:10:27

За-218

І остання пропозиція: суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Отже, колеги, я ставлю пропозицію, щоб всі три законопроекти ми направили суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу проголосувати.

Колеги, не дайте відхилити законопроект, підтримайте цю пропозицію. Усі три – суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

11:11:08

За-218

Колеги, ще раз поставлю пропозицію всі три законопроекти повернути суб'єкту законодавчої ініціативи. Прошу проголосувати, прошу підтримати! Нам не вистачило всього кілька голосів. Прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати. 

 

11:12:06

За-201

Проекти законів 2702, 2702-1 і 2702-д відхилені.

І ми переходимо до наступного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" щодо вдосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (6560).

І, колеги, я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, прошу всіх підтримати дану пропозицію. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

11:12:56

За-148

Мене не зрозуміли. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою 6560. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати  за скороченою. Прошу підтримати.

 

11:13:35

За-154

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар Вікторію Петрівну.

 

11:13:54

СЮМАР В.П.

Шановні колеги і  український народ, сьогодні соромно спостерігати за такими голосуваннями в залі, очевидно, і за спробами затягнути розгляд, тому що Антикорупційний суд попереду, і за щойно голосуванням відверто лобістським, коли багаторічна робота багатьох експертів була абсолютно нівельована людьми, які мають прямі інтереси у сфері зовнішньої реклами. І ми назвемо цих людей, і закличемо журналістів-розслідувачів показати, чиї реально інтереси зараз частина фракцій найбільше тут лобіювала. Я думаю, що це не кінець, тому що наводити порядок ми маємо в цій сфері.

Що стосується  наступного законопроекту, він впорядковує питання, пов'язані із реформуванням друкованих засобів масової інформації. З 1 січня 2019 року реформа має завершитися. Поза тим ціла низка існує неврегульованих питань станом на зараз, зокрема, коли не дають органи влади, фактично, піти у самостійне плавання колективам, коли позбавляють їх можливості мати приміщення, мати обладнання.

Цей законопроект також було підготовлено за участю експертів, за участю редакторів друкованих видань. І, власне, він передбачає врегулювання цілої низки тих проблем, які виникають. І, зокрема, те, що фактично органи місцевого самоврядування переводять ці газети, не відпускають їх, не роблять їх, власне, самостійними виданнями, а переводять на різні комунальні структури, які існують при органах місцевого самоврядування. Ці лазейки цим законопроектом передбачається прибрати. І прошу його підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, прошу провести запис: два – за, два – проти.

Данченко Олександр Іванович – від фракції "Самопоміч".

 

11:16:06

ДАНЧЕНКО О.І.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде підтримувати цю важливу ініціативу.

І ще раз хочу звернути увагу, що те, що відбулося з законопроектом, який ми тільки що розглядали, це ганьба тим людям, які лобіюють в одному місті Києві свої особисті інтереси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Народного фронту" – Княжицький Микола Леонідович.

 

11:16:35

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Фракція "Народного фронту" підтримуватиме цей законопроект, оскільки ми вважаємо, що здійснювати політичний вплив через ручні медіа неприпустимо. Разом з тим ми наголошуємо на необхідності зберегти ті культурні і культурологічні медіа, які, зокрема, були в сфері управління Міністерства культури, це журнали, які стосуються театру, газета "Українська культура" і зробимо все для того, щоб їх зберегти і щоб новостворений Інститут книги зміг продовжити видання цих газет. Сам законопроект підтримуємо, закликаємо голосувати за, підтримую колегу Сюмар і засуджую тих людей, які фактично завалили попередні законопроекти, які регулювали розміщення зовнішньої реклами і порядок в наших містах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А тепер, колеги, увага, повідомлення! Зараз буде заключний виступ по даному законопроекту, після цього буде голосування по законопроекту, і після голосування відразу я запропоную, як це і передбачено в порядку денному, щоб ми проголосували за включення в сьогоднішній розгляд проект Постанови про визнання незаконними виборів в Криму і антикорупційний суд.

Отже, колеги, хвилин через 5-7 в цьому залі відбудеться голосування про включення в сьогоднішній порядок денний антикорупційного суду, і потім відразу перехід до його розгляду.

Я роблю це оголошення для того, щоб потім ніхто не міг сказати, що не знали, не зорієнтувалися, не були в залі. Я повідомляю: через 5-7 хвилин  в залі Верховної Ради України відбудеться голосування за включення в порядок денний антикорупційного суду і перехід до його розгляду. Передзвоніть своїм друзям, передзвоніть тим, хто сидить поруч, щоб усі про це знали. За цим голосуванням  буде слідкувати вся Україна.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Обов'язково!

І я дуже прошу зараз голів фракцій максимально  змобілізувати своїх  депутатів, щоб ми вийшли на позитивне голосування. Я достатньо виразно і чітко зробив повідомлення, і я прошу усіх тепер за 5-7 хвилин провести роботу підготовки до голосування.

А зараз я надаю слово для  виступу представнику "Опозиційного блоку"  Ігорю  Михайловичу Шурмі. Будь ласка.

 

11:19:02

ШУРМА І.М.

Доброго дня, шановні колеги.  Даний законопроект  6560 передбачає доповнення  способів реформування друкованих засобів масової інформації. Таким чином реформування, як утворення юридичної особи шляхом  виділу з перетворення редакції членами її трудового колективу у суб'єкт  господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і так далі, і так далі.  Але необхідно наголосити, що таке виділення передбачає створення нової юридичної особи, але при цьому юридична особа, яка виділяється, не припиняє своєї діяльності. Ми створимо плутаницю і замість демократичних якихось засад отримаємо боротьбу  інформаційних просторів. Це наша така точка зору, і ми вважаємо, що цей законопроект підтримувати не можна.

Але я хочу повернутися  до минулого законопроекту 2702 про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньої реклами. Дуже прикро, що даний законопроект мав трьох авторів, і він не набрав чинності. Але він  засвідчує ще про іншу річ. Дивіться, серед авторів є не тільки представники депутатів "Опозиційного блоку", але й представники так званої  коаліції. Так. Ви навіть свої закони на сьогоднішній день  підтримати не можете. Ви на сьогодні створюєте всі умови тому, кому потрібно  стверджувати, що сьогодні парламент недієздатний. Ви сьогодні створюєте підставу говорити, що у вас коаліції нема.

І я в цій ситуації звертаюсь до головуючих у Верховній Раді. Андрій Володимирович, пам'ятаєте, за що зняли депутатську недоторканність з Довгого? Не за фінансові зловживання, а за порушення Регламенту. Я закликаю вас, щоб ви жорстко дотримувались регламентних норм. Бо сьогодні така компашка підібралася в коаліції, що вони завтра вас здадуть і порушать кримінальну справу за те, що ви порушуєте Закон України про Регламент. Тому дотримайтесь Регламенту, не йдіть на десятки разів голосування. Станьте вище і будьте на стороні закону.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Обговорення завершено. І я прошу всіх зайти в зал, приготуватись до голосування. Отже, колеги, я прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. Я прошу зайти в зал.

Отже, колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (№ 6560) за пропозицією комітету за основу. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу підтримати, голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:22:48

За-199

Прошу по фракціям показати.

"Блок Петра Порошенка" – 81… 63…

Колеги, у комітет на повторне перше читання ви підтримуєте? Я хочу спитатися у фракцій, які не голосували: у комітет ви підтримуєте на повторне перше? Буде підтримане?

Я ставлю наступну пропозицію, яка передбачена регламентом, і прошу всіх її підтримати, прошу максимально змобілізуватись, щоб проект Закону 6560 направити до комітету для підготовки на повторне перше читання. І я прошу, колеги, всім максимально змобілізуватись і проголосувати. Прошу підтримати на повторне перше читання у комітет. Я прошу проголосувати і прошу підтримати. Усіх уважно прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:24:03

За-201

Наступна пропозиція – повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Я прошу всіх підтримати дану пропозицію. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

11:24:35

За-202

Рішення не прийнято.

Проект Закону 6560 відхилений.

І, колеги, тепер ми переходимо до питань включення в порядок денний сесії, щоб ми сьогодні їх розглянули.

Перше з них – це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в Автономній Республіці Крим та Севастополі. Надзвичайно важлива наша заява, комітет її доопрацював, вона повністю є узгоджена з усіма фракціями. І позиція українського парламенту є надзвичайно важлива і сьогодні ми маємо її проголосувати.

І я прошу, колеги, підтримати включення до порядку денного пленарного засідання сьогоднішнього для прийняття рішення. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:25:51

За-233

233 – за. Рішення прийняте.

Наступний. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів. Надзвичайно важлива постанова, яку ми теж сьогодні маємо прийняти, підготовлена усіма фракціями, підготовлена і узгоджена на комітеті. І я прошу її підтримати і нагадую, після неї – Антикорупційний суд. Я прошу усіх зайти в зал, приготуватись до голосування. І я ставлю проект Постанови про Звернення Верховної Ради України (8064) на голосування пропозицію включити в сьогоднішній порядок денний для прийняття рішення. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

11:27:09

За-239

239 – за. Рішення прийняте.

І тепер, колеги, ми переходимо до голосування за включення до порядку денного пленарного засідання та прийняття рішення Закону про Вищий антикорупційний суд. І я прошу усіх зайти в зал, я прошу усіх приготуватись до голосування. Це найважливіше питання не тільки сьогоднішнього дня, це великий виклик для українського парламенту. І я впевнений, що український парламент, який проголосував усі антикорупційні закони, які стояли в нас на порядку денному, зараз підтримає і цей закон, який внесений Президентом України, а також і альтернативні.

Тому я прошу всіх зайняти робочі місця, приготуватися до голосування. І я ставлю на голосування пропозицію включити в сьогоднішній порядок денний для прийняття рішення проект Закону про Вищий антикорупційний суд: 7440, 7440-1, -2, -3, -4. І прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Прошу всіх зайняти робочі місця і прошу підтримати концентровано і злагоджено, колеги. Прошу зайняти робоче місце. Пане Співаковський, я почекаю. Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

11:28:53

За-259

259 – за.

І ми переходимо до розгляду проекту Закону про Вищий антикорупційний суд.

Колеги, я пропоную, у нас до 12-ї буде мобілізація, за скороченою процедурою його розглянути. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо "за". Щоб ми до 12-ї години, поки є концентрація,  сили, його розглянули.

 

11:29:27

За-140

Колеги я ще раз, я ще раз поставлю. Я прошу змобілізуватись. Я прошу змобілізуватись. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою 7440 і альтернативні. Колеги, прошу підтримати, прошу проголосувати. Підтримайте, колеги.  Прошу підтримати.

 

11:30:07

За-148

Два голоси. Не всі зорієнтувались. Колеги, я  ще раз поставлю. Колеги, я вам скажу дуже просто, ми втратимо голоси за годину розгляду. (Шум в залі)

Не робіть дурниць! Нам треба суд! Нам треба суд, а не ваші політичні ігрища! Нам потрібен антикорупційний суд.

Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу підтримати. Не робіть тут інтриг. Голосуємо, колеги. Голос до голосу. Голосуємо.

 

11:30:49

За-155

Рішення прийняте. 

І я починаю запрошувати по одному доповідачу, їх буде аж чотири. І я прошу до злагодженої роботи, колеги і до прийняття рішення.

Перша доповідь заступника Глави Адміністрації Президента України Філатова Олексія Валерійовича. Будь ласка. Будь ласка. 

 

11:31:20

ФІЛАТОВ О.В.

Доброго дня, шановний пане Голово Верховної Ради, шановні народні депутати!

Президентом України внесений на ваш розгляд проект Закону про Вищий антикорупційний суд. Створення Вищого антикорупційного суду як Вищого спеціалізованого суду в системі, в єдині системі судоустрою, передбачено Законом про судоустрій і статус суддів, який Верховна Рада ухвалила 2 червня 2016 року і який набув чинності одночасно зі змінами до Конституції України в частині правосуддя 30 вересня 2016 року.

Відповідно до Закону про судоустрій, діяльність Вищого антикорупційного суду повинна регулюватися окремим законом, який і пропонується зараз на ваш розгляд, проект якого пропонується зараз на ваш розгляд. Цим законопроектом пропонується визначити Вищий антикорупційний суд, як постійно діючий Вищий  спеціалізований суд в системі судоустрою. Його завданням є здійснення правосуддя з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов'язаних з ними злочинів, а також судовий контроль за досудовим розслідуванням цих злочинів.    

Виходячи з цих завдань, до юрисдикцій Вищого антикорупційного суду віднесені корупційні злочини, склад яких визначений чинним законодавством, а саме статтею 45 Кримінального кодексу України, яка дає в свою чергу посилання на статті 191, 262, 308, 312, 313, 323, 357, 410 у випадку, якщо передбачені цими статтями дії, вчинені шляхом зловживання службовим становищем, а також статті 210, 354, 364, 364 прим., 365-2, 368 та 369-2.

Законопроектом передбачається поширити юрисдикцію Вищого антикорупційного суду на всю територію України. Цей суд розглядатиме, віднесені до його відання, справи, як суд першої та апеляційної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ФІЛАТОВ О.В. Вищий антикорупційний суд розглядатиме, віднесені до його відання справи як суд першої та апеляційної інстанції.

Судді суду призначаються за конкурсом.

Пропонується утворити при ВККС Раду міжнародних експертів з семи членів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.

Законопроектом передбачена вимога для забезпечення прозорості конкурсних процедур і, зокрема відео- та аудіофіксація і трансляція в режимі реального часу всіх засідань ВККС та відповідних рад. Хотів би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

До доповіді запрошується народний депутат України Писаренко Валерій Володимирович.

 

11:34:35

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, шановне суспільство, дуже шкода, що ми для бігбордів знайшли повну процедуру для обговорення, але для антикорупційного суду не можемо знайти. Тому хочу запропонувати свою презентацію, вона скорочена, але хочу попросити дати мені її завершити.

Шановні колеги, шановні журналісти, шановний головуючий, в той час, коли весь світ бореться з корупцією, Україна очолює всі топові рейтинги з питань корупції. Сьогодні ми посідаємо перше місце в світі за рівнем хабарництва та корупції в бізнесі. Ми досі перебуваємо в хвості авторитетного міжнародного рейтингу зі сприйняття корупції, лише на декілька балів обігнавши Киргизстан та Гондурас. І наша позиція в цих поважних світових рейтингах від бізнесу до щастя – це вже прямий наслідок корупції.

Якщо ви дивились останню статистку, ви бачили, що сьогодні 44 відсотки українців вважають корупцію найсерйознішою проблемою в країні. До того ж абсолютна більшість населення, 80 відсотків, вважають боротьбу з корупцією не успішною, а 46 відсотків – повністю провальною.

Останні дослідження також показали, що приблизно чверть з опитаних давали хабарі особисто або ж в корупції брав участь член їх сім'ї. З тих, хто давав хабара, кожен третій робив це в лікарнях.

Одним з найбільш корумпованих органів люди називають, на жаль, суд. І що важливо, майже половина українців не бачать жодної інстанції, яка б активно боролась з корупцією в Україні. А формування антикорупційного суду громадяни готові довірити лише представникам антикорупційних громадських організацій та експертам із західних країн.

Отже, шановні колеги, якщо говорити в цілому про боротьбу з корупцією в Україні, антикорупційна реформа потрібна перш за все для нас самих. І проблема не в тому, що хтось від нас вимагає прийняти від нас Закон про антикорупційний суд, питання в тому, що Україна має імідж глибоко корумпованої країни. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд завершити.

 

ПИСАРЕНКО В.В. Тому нинішня боротьба навколо антикорупційного суду  означає щось значно більше, ніж боротьба з корупцією. Це боротьба за принципово новий український суд, якому довіряли мінімум 9 із 10 українців, а не навпаки як зараз.

А тепер модель про… Антикорупційного суду, яку ми пропонуємо. Це,  перше, буде Вищий спеціалізований суд, а не надзвичайний, як це рекомендує Венеційська комісія.

Вищий спеціалізований антикорупційний суд здійснюватиме правосуддя як суд першої інстанції. Рішення суду оскаржуватиметься до Антикорупційної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду України….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, просто попрощатись. Будь ласка, 10 секунд.

 

ПИСАРЕНКО В.В. … можемо обговорити як потрібно створювати в Україні Антикорупційний суд. Тому це перетворюється на фарс, на жаль.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я дав йому тільки слова сказати два заключних.

Наступний -  народний депутат України Сотник Олена Сергіївна. Будь ласка.

 

11:38:04

СОТНИК О.С.

Дуже дякую.

Колеги, насправді на сьогоднішній день кожен українець має розуміти, що корупція в нього забирає мінімум 10-15 відсотків реальної заробітної плати кожного року, це тисячі гривень, які недоотримує кожен українець через те, що в Україні панує корупція. Ми багато разів чули, що це смертельно небезпечна хвороба суспільна, ми чули, що це безкінечний жах, ми чули, що це менталітет, що це і певні історичні наслідки. Багато причин корупції було за ці часи переговорено і продискутовано різними експертами і суспільством.

Але насправді корупція – це єдина причина, по якій сьогодні живе і процвітає злочинне угрупування, велике злочинне угруповання, яке наживається за рахунок бюджету, яке наживається за рахунок експлуатації ресурсів держави. Саме тому сьогодні є історичний день. Я не кажу, що Антикорупційний суд поборе всю корупцію в країні, ні, але Антикорупційний суд може розірвати ланцюжок вищих посадових осіб, які 27 років обкрадали державу і українців і не давали їм можливості жити кращим життям.

Ми подали цей законопроект і він повністю відповідає структурі законопроекту Президента, але він прописаний таким чином, що в ньому враховані всі ті вимоги, які ставить Венеціанська комісія. Цим символом, цим знаком ми хотіли показати Президенту, що не вийде обманути суспільство, не вийде обманути людей. Можна прописати законопроект таким чином, щоб Антикорупційний суд був незалежний, щоб судді добиралися незалежними міжнародними експертами і немає тут жодних підстав посилатися...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

СОТНИК О.С. Дякую.

І не має тут жодних підстав посилатися на порушення суверенітету або інші якісь причини. Є можливості таким чином написати законопроект, щоб він повністю відповідав Конституції і ми отримали той антикорупційний суд, який, нарешті, розірве кругову поруку у вищих ешелонах влади.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується народний депутат України Луценко Ігор Вікторович, будь ласка.

 

11:40:50

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні колеги! У нас є безпрецедентна в історії України можливість зробити експеримент, спробувати створити справжній, реальний суд України, перший в історії! І я хочу, щоб цей шанс ми не втратили з вами. Для цього було подано декілька альтернативних законопроектів. Бо, звісно, президентський законопроект цей шанс просто нівелює повністю. У нас ніколи не буде незалежного суду, якщо ми підемо тим шляхом, котрий пропонує Президент.

Україна всі ці роки була, на жаль, феодальною структурою, яка має основну свою ознаку – це вплив монарха, президента на суди. Завжди було телефонне право, завжди був пан Портнов при Януковичу, зараз його прізвище Філатов, завжди були дзвінки і керування судами.

І у нас, врешті-решт, сьогодні є шанс припинити цю ганебну практику, котра робить нас не європейською країною, а якоюсь азійською. Тому нам необхідно, щоб була незалежна конкурсна комісія, яка складається з фахівців в галузі боротьби з корупцією, у галузі права теорії, у галузі права практики, у галузі адвокатської діяльності, які можуть об'єктивно оцінити тих кандидатів в тих суддів, котрі хочуть бути суддями цього найважливішого суду.

Цей суд має судити корупціонерів, які знаходяться і в цій залі, які знаходяться через дорогу, які знаходяться на Банковій. Це буде найважливіший суд країни. І безумовно, ця конкурсна комісія буде визначати долю нашої країни на роки. Тому незалежність, незалежність і ще раз незалежність відбору! Мусять бути представники громадськості, мусять бути представники кваліфікованих спільнот, котрі відбирають конкурсних суддів, а не підконтрольна Президенту Вища рада правосуддя! Тому я прошу підтримати мій законопроект. Давайте врешті-решт почнемо цю дискусію і в цій дискусії дуже швидко з'явиться розуміння хто є хто.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Автори законопроектів завершили виступи. До співдоповіді я запрошую голову Комітету з питань правової політики та правосуддя Князевича Руслана Петровича.

Пане Руслан! (Шум у залі)

Я зараз з'ясую. Поки, Руслан, ви виступайте, я з'ясую. (Шум у залі)

Добре, Капліну. Капліну дві хвилини включіть мікрофон. Капліну включіть мікрофон.

 

11:43:39

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, голова Соціалістичної партії України. Ну тут всі, багатомільйонна спільнота  глядачів, наші співвітчизники бачили, як хотіли під сукно заховати наш лівий Закон про антикорупційний суд, найпрогресивніший і той, який би реально захищав інтереси простих пересічних українців. (Шум у залі)

Що таке антикорупційний суд? Разом з НАБУ, дорогі мої співвітчизники, це серп і молот, якими ми можемо відіпнути голову українській корупції. Але нонсенс цього процесу прийняття рішення про створення  суду полягає в тому, що  найкорумпованіший орган в країні Верховна Рада України створює собі приватний Антикорупційний суд, проте наша команда буде голосувати за всі, без винятку, законопроекти. Ми бачимо необхідність у тому, щоби почати цей процес модернізації чинного  законодавства у питаннях боротьби з корупцією. Ми в наступному скликанні матимемо потужну фракцію  і модернізуємо той закон, який, я переконаний, буде прийнятий сьогодні, і він реально буде працювати на те, щоб побороти корупцію в нашій країні.

Ще окремо хочу заявити, Національне антикорупційне бюро плюс Антикорупційний суд – це нові пенсії, нові зарплати, нові дороги, нові лікарні. Це нова країна. Це альтернатива Міжнародному  валютному фонду і їх вимогам, абсолютно олігархічним вимогам. Сьогодні, створивши такий орган, набравши нормальних суддів, ми реально можемо створити альтернативну залученню кабальних кредитів з боку Міжнародного валютного фонду. Ми можемо почати будівництво нової країни, країни, про яку мріяли українці 27 років. Я закликаю своїх колег голосувати за цю новацію, голосувати за Антикорупційний суд, підтримувати НАБУ і саджати корупціонерів, очищати зокрема Верховну Раду України від цього ганебного явища, зокрема політичної корупції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошується до виступу голова комітету Руслан Князевич. Будь ласка, пане Руслане.

 

11:45:59

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановний пане Голово. Шановні колеги, я хочу поінформувати, що вчора на своєму засіданні Комітет з питань правової політики та правосуддя відповідно на виконання доручення Верховної Ради України, яке було затверджене відповідною постановою позавчора, провів своє засідання, де розглянув низку законопроектів про Вищий антикорупційний суд із схожими назвами, альтернативні законопроекти. Законопроект про Вищий антикорупційний суд за номером 7440 був внесений Президентом України, а також чотири інші альтернативні законопроекти були внесені іншими суб'єктами права законодавчої ініціативи, зокрема народними депутатами Писаренком, Капліним, народним депутатом Сотник, Войціцькою і іншими колегами, а також народним депутатом Ігорем Луценком.

Розглядаючи зазначені законопроекти, наш комітет виходив з наступного. Створення і діяльність Вищого антикорупційного суду була передбачена відповідно Законом "Про судочинство і статус суддів", який був прийнятий ще, якщо ми пригадуємо, в червні 2016 року. І після того у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, які на виконання цієї норми Закону "Про судочинство і статус суддів" пропонували своє бачення створення Вищого антикорупційного суду. Нагадаю, це законопроекти за реєстраційними номерами 6011 та 6529.

Оскільки відповідно до Закону "Про Регламент Верховної Ради" Комітет з питань Регламенту та депутатської етики висловив своє застереження щодо належності суб'єкта подання відповідних законопроектів і вважав за доцільне повернути зазначені законопроекти як такі, що внесені неналежним суб'єктом. Наш комітет зініціював звернення до Голови Верховної Ради щодо доцільності звернення до Венеційської комісії з проханням відповідно надати своє бачення щодо належного суб'єкту внесення зазначеного законопроекту статусу такого суду та пропозиції щодо його формування і діяльності.

В своєму висновку Венеційська комісія підтвердила…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. … підтвердила позицію… (Шум у залі) Підтвердила пропозицію щодо доцільності відкликання зазначених законопроектів як таких, що внесені неналежним суб'єктом права законодавчої ініціативи. І рекомендувала відповідно до Конституції України скористатися таким правом наділеним Конституцією іншого суб'єкта права законодавчої ініціативи Президента України, визнавши, що тільки цей суб'єкт є належним і може вносити відповідний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, зараз запис: два – за, два – проти. Прошу взяти участь і прошу провести запис для виступів. Колеги, в нас лишається 12 хвилин, тому прошу бути лаконічними.

Від фракції "Батьківщина" – Власенко, будь ласка.

 

11:49:24

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги. Ну, на моє глибоке переконання, по-перше, величезною ганьбою для цього парламенту є те, як цей закон приймається за скороченою процедурою, без будь-яких обговорень, по факту без будь-яких обговорень, без глибокого професійного аналізу. Ганьбою для українського парламенту є те, що Порошенко надіслав абсолютно очевидного корупціонера представляти цей законопроект в цьому парламенті. Це приниження українського парламенту, ми не повинні цього допускати.

Що стосується суті законопроекту, що стосується вимог. "Батьківщина" внесла альтернативний законопроект, це законопроект нашого колеги Ігоря Луценка, який ми будемо підтримувати нашою фракцією, тому що, ми вважаємо, що перша вимога, яка повинна стояти до антикорупційного суду, - це є його незалежність.

Законопроект Луценка таку незалежність забезпечує. На жаль, базовий законопроект, який вніс Петро Порошенко, точно не забезпечує незалежності Антикорупційного суду, а робить таку димову завісу показуючи суспільству, що нібито цей суд є, а насправді Порошенко за допомогою належної йому на праві власності Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради правосуддя, буде призначати вчергове лояльних до нього людей для того, щоб цей суд не помічав корупцію на найвищому рівні. Тому що сьогодні корупціонером № 1 в країні є Петро Порошенко. І є його найближче оточення, яке займається корупцією. І яке цим законом хоче, в першу чергу убезпечити себе від відповідальності. Воно не хоче боротися з корупцією, воно хоче створити якусь ширму, якийсь вигляд, якесь чергове Потьомкінське селище, щоб можна було сказати: от дивіться, суд є, нібито боротьба з корупцією є, але результатів немає, корупціонери на місті.

Тому ми будемо вимагати, що якщо не буде підтримано законопроект нашого колеги Ігоря Луценка, ми будемо просити або вимагати, щоб під час розгляду в першому читанні було включено до всіх законопроектів…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:52:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. 30 секунд, будь ласка.

 

 ВЛАСЕНКО С.В. Дякую.

Щоб було включено до всіх законопроектів під час розгляду вже в першому читанні ті вимоги Венеційської комісії, які вона висловила до цього законопроекту. Треба прибирати подвійну мораль з українського парламенту. Якщо ми говоримо, що Венеційська комісія – це поважний, експертний інститут, то ми повинні поважати всі висновки Венеційської комісії по всіх законопроектах, подобаються вони нам чи ні. Бо у нас виглядає це по-іншому. Коли треба, то нам кажуть, от дивіться, є Венеційська комісія не можна крок вправо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за висловлену позицію.

Будь ласка, Олег Ляшко, лідер фракції Радикальної партії.

 

11:52:18

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Перше – те, в який спосіб розглядаються законопроекти про Антикорупційний суд, демонструє в цій країні, що це імітація боротьби з корупцією, а не реальна боротьба з корупцією.

Друге. Розгляд цього законопроекту у Верховній Раді доводить правильність позиції Радикальної партії, коли ми не голосували за жоден із поданих Президентом України законопроектів щодо судової реформи, тому що це насправді така сама імітація судової реформи, як і те, що сьогодні тут робиться.

Тому що  ви всій країні, шановні колеги, демонструєте, що 3 роки розмов про судову реформу – це був обман українців. Тому що реальної судової реформи не відбулось, справедливості в судах, як не було, так  і немає. І наявне усвідомлення так званої судової реформи – новий склад Верховного Суду України, де влада протягнула значну частину керованих ними суддів Верховного Суду. Яскравий приклад: Богдан Львов, махровий  корупціонер, на якому проби немає де ставити, сьогодні реформований суддя, який начебто судить по-новому, тільки хабарі беруть по-старому.

Тепер щодо реальної боротьби з корупцією. Реальна боротьба з корупцією – це зміна виборчої системи, ліквідація корупційної мажоритарки.  Реальна боротьба з корупцією – це прийняття Закону про імпічмент Президента України. Реальна боротьба з корупцією – це Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, як парламентський інструмент контролю за виконавчою владою, за Президентом України.

Ну і нарешті, головна основа і поживний ґрунт для корупції - це  бідність. Немає жодної країни в світі, яка б подолала корупцію, будучи бідною. Тому єдина можливість подолати корупцію – підвищення доходів українців, подолання бідності, розвиток національної економіки і створення робочих місць для людей, щоб заробляли в рідній країні, а не по закордонах. Оце і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Оце і буде реальною боротьбою з корупцією.

Тому команда Радикальної партії пропонує реальну  судову реформу – це звільнення всіх до одного суддів і прокурорів, обрання нових на прозорих конкурсах, це прийняття Закону про імпічмент Президента України, про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради і антикризовий план економічного відродження, який дасть українцям роботу і достойну зарплату. Оце буде справжня боротьба з корупцією, а не та… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Валерій Писаренко, який буде виступати від групи "Відродження". Прошу вас до виступу. 

 

11:55:11

ПИСАРЕНКО В.В. 

Хочу завершити свій виступ, який розпочав. Звичайно, дуже велика проблема, що ми не обговорюємо, а що таке Антикорупційний суд? На жаль, я думаю, що тут не так багато людей, які взагалі розуміють за що вони зараз будуть голосувати, що це за суд, з чого він складається і чому така боротьба за цей суд? Тому що, якщо ви  почули моїх колег, які виступають, то вони говорять лише про тих, хто буде контролювати цей суд, а не те, чим буде займатися цей суд.

Хочу вам показати, що є кілька принципових питань, про які сьогодні говорять і наші західні партнери, і про які говоримо ми всі фахівців, які будуть потім спостерігати за створенням цього антикорупційного суду. Це те, хто буде суддею антикорупційного суду, які кваліфікаційні вимоги до нього будуть ставитися і хто його буде призначати, а після цього звільняти? Хто його буде контролювати, так по-українські, скажемо? Тому якщо ми не будемо з вами цю дискусію вести і будемо по дві-три хвилини говорити про те, як ми сильно хочемо побороти корупцію, показники в світових рейтингах у нас будуть ті ж самі, будемо між Гондурасом і Папуа – Новою Гвінеєю.

Тому на сьогоднішній день я пропоную все ж таки повернутися до фахової дискусії, її не було ані на комітеті, де ми дуже швидко перейшли до того, щоб сьогодні винести в зал. Але ми пішли на такий крок, щоб тут обговорити, що таке антикорупційний суд? Ми хотіли показати, хто може бути суддею антикорупційного суду, ми хотіли показати, що за нашими проектами можуть зробити і чим можуть нам допомогти наші західні партнери, і країни-донори України? Якщо сьогодні стоїть мова, що вони хочуть контролювати цих суддів, то давайте подивимося Конституцію Україну, де записаний, а хто такий суддя, який може правосуддя в Україні здійснювати? Тому дуже багато питань і, на жаль, немає часу на їх обговорення, все інше буде не фаховою дискусією, як сьогодні ми звернулися з вами до реформи виборчого законодавства і отримали також закриту і не фахову дискусію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, зараз до слова запрошується лідер партії, лідер фракції "Народний фронт", також 2 хвилини. Я перепрошую, потім ви, я перепрошую, вже оголосила. Будь ласка, прошу. І продовжуємо засідання на 15 хвилин, тому що ми не вкладаємося в обговорення. Потім – "Опозиційний блок", звичайно.  Хорошо. Це моя провина, тому що тут відволікли мене, шановний пане Бурбак, зараз по нашому листу записів йде "Опозиційний блок", я просто оголосила раніше.

Будь ласка, пане Шурма вам дві хвилини з місця.
І потім ті, хто не записався. Я перепрошую, це не є до "Опозиційного блоку" ніяких там…

 

11:58:03

ШУРМА І.М.

Дякую. Дякую, пані Ірино.

Шановні колеги! Ігор Шурма, "Опозиційний блок". У кого в залі є тут сумнів, що Україна, так як було сказано, глибоко корумпована країна? У кого є сумніви в тому, що рейтинги, які наводяться, що ми є на останньому місці по боротьбі з корупцією, є неправдиві?  Це все правда? Правда.

А тепер скажіть мені, будь ласка, в якій країні в світі, навіть в тому ж самому Гондурасі, можливо, щоб боротьба з корупцією у вигляді прийняття Закону про антикорупційний суд була по скороченій процедурі? Що таке скорочена процедура? За дві хвилини треба розповісти суть закону. Це те саме, що вчора на комітеті у швидкому порядку розглянули чотири законопроекти. Хто працює в комітеті знає, що таке розгляд одного законопроекту, а це антикорупційний суд.

Люди чекають боротьби з корупцією і мають велику надію на цей суд, так яка якість може бути цього суду, який буде регламентуватися таким законом? Відповідь на яву, те, що сьогодні за дві хвилини ви хочете прийняти якісний закон, то я вам скажу, ви нічому не вчитеся, от ви якісь знаєте, ви є коаліція, як двієчник у школі, ви по скороченій процедурі з фальсифікацією, прийняли медичну реформу. Що ви з нею маєте? Я би хотів, щоб кожен із 240-а поїхав і сказав, що я голосував за медичну реформу. Те  саме будете мати з антикорупційним судом.

Це є ганьба, це навіть не позор це ганьба для України! Якщо ви хочете зробити з України посміховисько, продовжуйте далі в  тому дусі.

А я скажу вам, Петро Олексійович, звернуся до вас, невже ви не бачите, що цей парламент вичерпав себе, вичерпав себе в усьому: інтелектуально, професійно, організаційно і регламентно. І думайте дуже добре, чи ви хочете очолювати таку державу, де парламент є посміховиськом у боротьбі з корупцією.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

12:00:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, зараз ще залишилося три виступи – це є фракції  "Фронт", "Блок Петра Порошенка" і "Самопоміч". 12:00!  Колеги, я прошу, лаконічно, щоб ми не втратили голоси в залі. Я прошу! Послідовно  буду давати слово: спочатку "Фронт", потім "Самопоміч" і заключне – "Блок Петра Порошенка".

Будь ласка, пане Бурбак.

 

12:00:43

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, звертаюсь до всіх відповідальних депутатів в цьому сесійному залі з тим, щоби ми зараз проголосували за законопроект про створення антикорупційного суду. Починаємо його обговорювати на майданчику, професійному майданчику профільного комітету. І фракція "Народного фронту" буде підтримувати законопроект номер 7440, і гадаю, і впевнений, що між першим і другим читанням ми врахуємо всі пропозиції Венеційської комісії, а саме те, що нам треба допустити наших міжнародних експертів і наших міжнародних донорів до участі у громадській  раді, щоб вони приймали участь в обговоренні майбутніх кандидатів. Нам треба зняти кваліфікаційні вимоги до майбутніх суддів, а саме 5 років стажу, адже зараз суспільство не довіряє судам повністю. Нам треба зробити так, щоб цей суд запрацював дієво і зняти пропозицію щодо двох третин обрання суддів для того, щоб він запрацював.

Шановні колеги, не буду затягувати час, адже ми повинні зараз всі разом проголосувати  і починати створювати антикорупційний суд,  як і всі інші органи по боротьбі з корупцією у вищих ешелонах влади, які були започатковані урядом Яценюка.

Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"Самопоміч", будь ласка. Хто від "Самопомочі" буде? Єгор Соболєв, будь ласка.

 

12:02:01

СОБОЛЄВ Є.В.

"Самопоміч" буде голосувати за законопроект Президента у першому читанні. Ми впевнені, що до другого читання перед остаточним затвердженням обов'язково треба, щоби суд концентрувався тільки на справах про топ-корупцію, і обов'язково треба, щоби при підборі суддів було право вето у наших міжнародних партнерів, бо Вища рада правосуддя не вміє казати "ні" корумпованих суддям.

Але це рішення дуже важливо прийняти, заради цього рішення люди вже більше чотирьох місяців стоять під парламентом. Заради цього рішення багато наших міжнародних партнерів готові допомагати Україні. (Оплески) І нарешті це рішення дасть суспільству те, чого воно не бачить – справедливість.

Так, я знаю, тут є багато людей, які самі бояться стати підсудними в антикорупційному суді, але заради України це рішення варто прийняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, і заключний вступ – голова фракції "Блоку Петра Порошенка". І через 2 хвилини відбудеться голосування. Я прошу усіх запросити в зал, через 2 хвилини ми переходимо до прийняття рішення. Запросіть усіх депутатів в зал.

Будь ласка, пане Артур.

 

12:03:19

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці, я закликаю всіх об'єднатися і підтримати президентський законопроект про створення Антикорупційного суду. Хочу ще раз нагадати, що саме з ініціативи Президента були створені і НАБУ, і САП, і НАЗК, і почалася ця реформа по боротьбі з корупцією, хоча дуже багато людей зараз хочуть собі це присвоїти. А фракція "Блоку Петра Порошенка" завжди давала найбільше голосів за всі законопроекти, які стосувалися боротьбі з корупцією.

Що стосується авторів альтернативних законопроектів, то я закликаю їх зараз, після того, як вони підтримають президентський законопроект, приходити в комітет і плідно співпрацювати для того, щоб законопроект був доопрацьований до другого читання.

І ще два маленьких коментарі. Ви знаєте, дуже багато ми от з цієї трибуни чули про те волань, фейків про те, що не треба голосувати за судову реформу. А от в мене завжди виникало питання: так що, ці люди хотіли залишити оцю зцементовану суддівську систему часів Януковича-Портнова? Після того було дуже багато волань: не включимо в порядок денний – включили, не буде розгляду комітету – розглянуло. Не треба розповсюджувати фейки.

І наступне. Коли ми говоримо про те, що тут стоять палатки під Верховною Радою, то ви знаєте, я б хотів уважно людей подивитися всі голосування, які стосуються Антикорупційного суду, одне сьогодні вже відбулося відносно включення цього законопроекту для цього розгляду. А от чи приймали участь ці люди в цьому голосуванні – це велике питання.

Дякую. І закликаю всіх об'єднатися і підтримати президентський законопроект 7440 про антикорупційний суд.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

І ми переходимо до прийняття рішення. Прошу усіх займати робочі місця, заходити в зал.

Колеги, я теж закликаю голосувати 7440 в першому читанні. Усі дискусії ми зможемо провести між першим і другим читанням. Усі рекомендації  Венеційської комісії, які ми направили, які ми отримали, ми зможемо обговорити між першим і другим читанням.  Зараз нам важливо зробити надзвичайно важливий, надзвичайно рішучий ще один крок в боротьбі з корупцією в нашій державі, і я закликаю усіх зайняти робочі місця і усіх підтримати пропозицію комітету, щоб законопроект 7440 ми прийняли за основу. Я прошу усіх займати робочі місця.  я прошу усіх приготуватися до голосування. Підходять просто люди.

Колеги, покажемо рішучість українського парламенту у боротьбі з корупцією.

Я ставлю на голосування проект Закону про Вищий антикорупційний суд (7440) за основу. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуєм, кожен голос має значення. Голосуєм.

 

12:06:39

За-282

Рішення прийняте. Вітаю, друзі. (Шум у залі)

По фракціям, по фракціям. "Блок Петра Порошенка" – 101, "Народний фронт" – 67, "Опозиційний блок" – 2, "Самопоміч" – 22, Радикальна партія – 14, "Батьківщина" – 19, "Воля народу" – 8, "Партія "Відродження" – 15, колеги. Це було спільне, злагоджене рішення всього парламенту.

Колеги, вітаю всіх! Це ще одна велика перемога. Тепер чимшвидше, я переконаний, комітет зможе розглянути усі правки, і ми зможе в найближчий період перейти до голосування в цілому за  Антикорупційний суд.  Вітаю, колеги. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин. Нагадаю, що  через 30 хвилин ми  перейдемо до постанов щодо Криму і щодо українських заручників, який ми включили в сьогоднішній порядок денний. Тому я прошу всіх дисципліновано прибути в зал.

О 12:40 ми продовжимо нашу роботу.

Дякую. До зустрічі.

 

(Після перерви)

12:42:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, час, відведений для перерви, завершений. І ми переходимо до розгляду постанов.

Перша Постанова про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в Криму та Севастополі.

І я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

12:43:23

За-69

66 – за.

Отже, переходимо до повної процедури розгляду.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Бурбака Максима Юрійовича. Хочу нагадати, після цього ми перейдемо до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (7441).

А зараз постанова. І, Максим Бурбак, прошу доповідати.

 

12:43:51

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! 18 березня 2014 року у Кремлі група злочинців на чолі з Президентом Путіним здійснили спробу незаконної анексії частини української території. Простими словами: вони зібралися, щоб вкрасти у України Крим і Севастополь та спробувати закріпити це незаконними ухвалами. Рівно через 4 роки Президент Путін вирішив призначити свої вдавані вибори саме у цей день. Для Путіна цей день є символом реваншу. Для нього ця дата є яскравішим прикладом найбільшої крадіжки у його житті.

Призначивши власні вибори на цей день, Президент Путін показує всьому світові, що він зневажає нинішній світоустрій та цивілізовані правила міжнародного співжиття. Він зневажає західні демократії та гарантії безпеки. Він кидає виклик світові, бо вірить у власну безкарність.

Ми не маємо права мовчки спостерігати за цією цинічною і зухвалою поведінкою, яка становить пряму загрозу Україні та Європі, та всьому світові. Саме тому фракція "Народний фронт" за ініціативою Арсенія Яценюка внесла на розгляд парламенту звернення до міжнародного співтовариства, щоб застерегти і попередити про небезпеку незаконного проведення виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованих українських територіях.

Головна ідея наша документу: вибори Президента Росії на території Криму та Севастополі є незаконними і не матимуть легітимності. Вони є нікчемними у юридичному, політичному і в людському сенсі. Закликаємо світ не визнавати результатів такого голосування.

Наша фракція також підкреслює фундаментальний принцип права. Право не може виникнути з правопорушення. Це означає, що незаконне проведення виборів Президента Росії в Криму суттєво вплине на результати таких виборів у цілому і робить їх нелегітимними загалом.

Фракція "Народного фронту" закликає Верховну Раду підтримати проект нашого звернення. Ми також ініціюємо підготовку Заяви Верховної Ради України за підсумками подій 18 березня цього року на території Криму і міста Севастополь, щоб невідкладно дати оцінку діям російської окупаційної влади. Очікуємо, що наша позиція отримає якнайширшу підтримку серед міжнародних партнерів. Нагадаю, що саме цій темі були присвячені нещодавні переговори лідера нашої політичної сили Арсенія Яценюка у Вашингтоні. Ми хочемо також привернути увагу наших західних колег до необхідності посилити співпрацю для захисту прав людини на території окупованого Криму і Донбасу. Саме гостра потреба захистити права і свободи є єдиним знаменником для обох тем російської агресії проти України, Криму і Донбасу.

Наша фракція закликає всіх колег у Верховній Раді об'єднати сили, щоб ініціювати перед нашими партнерами ідею про заснування міжнародного майданчику для обговорення стану дотримання прав людини в Криму і на Донбасі. На наше переконання, цьогорічне головування нашого великого друга і партнера Канади у Великій сімці створює для цього сприятливий контекст. Ми вимагаємо мобілізації всіх зовнішньополітичних сил України задля активізації міжнародної співпраці на підтримку наших людей, які сьогодні тимчасово перебувають під окупацією та репресіями росіян. Прошу вашої підтримки.

Слава Україні!

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

12:47:18

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Залишайтесь, будь ласка, на трибуні.

Прошу провести запис на запитання.

Запрошую до слова народного депутата Лапіна.

 

12:47:46

ЛАПІН І.О.

Доброго дня, шановні колеги! Ну, я думаю, що ні для кого тут не є великим секретом, що у нас в 2014 році, скориставшись тим, що Президент – втікач і країна кинута напризволяще в цей час Росія поступила просто підло і, скажемо так, м'яко кажучи, віджала Крим. Причому зробили вони це в досить такий звичний для себе спосіб введенням так званої гібридної війни і так далі.

Я думаю, що нам всім потрібно об'єднатися і все-таки всіма можливими засобами тиснути на агресора для того, щоб якнайшвидше повернути Крим. Однією з таких наших вимог і способом тиску є голосування за вищевказаний законопроект, за постанову.

Тому я закликаю всіх припинити ходіння по кафе, подзвонити своїм колегам прийти до залу і підтримати вищеназваний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу дати відповідь.

 

12:48:49

БУРБАК М.Ю.

Шановний колего, пане Ігоре, я дякую за вашу державницьку, патріотичну позицію. І ще раз закликаю всіх депутатів, будь ласка, прийдіть в зал і своїм персональним голосуванням підтвердіть, що ми проти агресії Росії і ми за народ України, який зараз тимчасово перебуває на окупованих територіях.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Семенуху.

 

12:49:15

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановний доповідач, чи не здається вам, звичайно, це все правильно і добре, це вже в котрий раз, але, ви знаєте, спілкуючись з нашими міжнародними партнерами дуже часто чуємо докір від них: "Чому ви досі не розірвали договір про дружбу з Росією?".

От як, на вашу думку, можливо, першочерговим, якщо ми хочемо і вимагаємо якоїсь реакції міжнародної спільноти, то чи неправильно і послідовніше було би розірвати такий договір з Російською Федерацією?

І дискусія про кордон, насправді, і недуже є актуальною, оскільки питання кордону визначається іншим законом. І чи було б це більш послідовно і чесніше перед своїми власними громадянами.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

12:50:01

БУРБАК М.Ю.

Дякую вам за запитання. А у мене також є запитання. А чому до сих пір у Львові проходить "Альфа Джаз Фестиваль", який проходить за ініціативи банку з країни-агресора? (Оплески)

  У мене теж багато є запитань. Не кладіть перепони прийняттю важливої постанови, якою будуть визнаватися вибори нелегітимними. Або ви хочете свідомо затягувати час, або піаритеся на цій темі. Ви або підтримуйте,  або не підтримуйте – це ваше особисто право.

Я вважаю, що кожен депутат і громадянин України повинен доєднатися до цієї постанови.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний доповідачу, до вас було питання адресоване, на яке ви не дали відповіді.

Прошу до слова народного депутата Альону Шкрум.

Прошу, Борис Тарасюк. Я не зрозуміла.

Дякую.

 

12:50:55

ТАРАСЮК Б.І.

Дякую.

Перш за все я хотів подякувати колезі Максиму Бурбаку за цю ініціативу і внесення цього проекту постанови і звернення. Це надзвичайно важлива тема. В той же час я хочу справедливості заради сказати, що Комітет у закордонних справ провів два засідання, в ході яких були враховані правки і зміни, які врешті-решт призвели до остаточного тексту. Ця постанова і звернення до міжнародної спільноти надзвичайно важливі особливо напередодні незаконних виборів Президента Російської Федерації на окупованому території Криму. І ми засуджуємо цей акт.

 Ми сподіваємося, що ця постанова дійде до урядів і міжнародних організацій, в результаті вони визнають нелегітимними вибори Президента Російської Федерації на території окупованій і незаконно анексованій  Криму.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу. Будете коментувати?

 

12:52:09

БУРБАК М.Ю.

Ну так я ж маю відповісти, це ж запитання. Шановний пане міністр, я щиро вдячний вам і вашій фракції за те, що ви долучилися до  доопрацювання цієї постанови; за те, що ви  стільки внесли правок, враховуючи ваш досвід роботи на міжнародних інституціях. Пане міністре, я вдячний. І ми вийшли на компромісне рішення. І для того я готовий, і пішов також на поступки для того, щоб ми проголосували якнайбільшою кількістю депутатів для того, що, можливо, буде конституційна більшість. Тому що це проблема не лише "Народного фронту", це проблема всієї країни, і нам потрібно єдиним фронтом виступати на захисті нашої територіальної цілісності.   

І тому ця постанова також покаже нашим громадянам, які зараз тимчасово на окупованій території Криму, що ми з ними, що ми не забуваємо за них, що врешті-решт, ми відновимо територіальну цілісність України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу, запрошую до слова голову Комітету у закордонних справах  народного депутата Ганну Гопко. Прошу.

Дякую, доповідач. Ви можете сідати.

 

12:53:35

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні українці! Це надзвичайно важлива ініціатива і я сподіваюсь, сьогодні в сесійному залі ви підтримаєте рішення Комітету у закордонних справах. А саме, рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Постанови за основу і в цілому та  затвердити текст звернення Верховної Ради України з усіма змінами та доповненнями запропонованими членами комітету.

Проектом постанови ми пропонуємо висловити позицію Верховної Ради України щодо незаконного голосування на запланованих 18 березня 2018 року виборах Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. А також закликати Раду безпеки та Генеральну Асамблею ООН, ОБСЄ, ЄС та НАТО, інші міжнародні організації, парламентські асамблеї, іноземні парламенти та уряди, вжити, у зв'язку з цим, відповідних заходів.

Тому я дуже сподіваюся, що сьогодні ми зможемо ухвалити цю постанову. І також там ми звертаємося і просимо до всіх наших іноземних партнерів, парламентів та урядів, вжити всіх можливих заходів, щоб застерегти органи влади Російської Федерації та окупаційну  адміністрацію від проведення виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.   

Також ми просимо запровадити додаткові санкції проти Російської Федерації, а також персональні санкції обмеження стосовно причетних до організації незаконного голосування на тимчасово окупованій території Криму та міста Севастополь під час виборів до Державної думи Російської Федерації у 2016 році та Президента Російської Федерації у 2018 році. Також ми просимо санкції запровадити проти тих осіб персональних, які здійснюють систематичні порушення прав людини в Криму та місті Севастополь. І посилити спільні зусилля, щоб змусити Російську Федерацію повністю виконати наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року у справі "Україна проти РС" в частині належного забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях. І для нас також важливо консолідувати тиск на Російську Федерацію задля початку постійного та прямого міжнародного моніторингу ситуації в Криму інституційними та конвенційними органами ООН Ради Європи, ОБСЄ та міжнародних організацій, а також контролю за дотриманням Росією своїх обов'язків, як окупаційної влади, згідно з Міжнародним гуманітарним правом.

Хотіла подякувати фракції "Народний фронт" пану Максиму Бурбаку, а також членам комітету, Міністерство закордонних справ, також представнику Президента в Автономній Республіці Крим за підготовку і доопрацювання тексту цієї постанови, цього звернення, подякувати всім представникам, нашим парламентарям в різних асамблеях, які активно на всіх майданчиках докладають зусиль для того, щоб створити платформу з деокупації Криму. І дійсно це дуже хороша ініціатива, закликати Канаду, яка головує у "Великій сімці", присвятити окремий блок, який стосуватиметься гуманітарних питань, яка була ініційована і запропонована, зокрема, паном Данилом Лубківським.

Тому, колеги, я думаю, що тільки спільними зусиллями ми можемо докласти зусиль для того, щоб тиск на Росію зростав і для того, що у питанні звільнення, зокрема, українських громадян це буде наступна наша постанова. Тому хотіла, щоб ми зараз проголосували, бо ще є ця постанова. І, зважаючи на одну важливу ратифікацію з Молдовою, бо завтра відбудеться важлива зустріч, щоб ми сьогодні змогли встигнути це зробити. І всіх вітаю з Антикорупційним судом в першому читанні.

 Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до обговорення від політичних фракцій та груп. Прошу підготуватися для участі в обговоренні. Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата Світлану Заліщук. Прошу, Рефат Чубаров.

 

12:58:09

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги! Я також хотів би розпочати з подяки колезі Максиму Бурбаку за таку ініціативу, а також керівництву і членам Комітету закордонних справ. Дійсно  збиралася робоча група, були напрацювання, я дякую за те, що були прийняті і мої деякі пропозиції. Але хотів би наголосити ще на одній пропозиції, яка була письмово надана, але при обговоренні… вона поки що не врахована, я просив би її поставити додатково на голосування перед затвердженням в цілому цієї заяви.

Мова йде про те, що ми маємо закликати наших партнерів, взагалі уряди, парламенти, президентів країн до конкретики по відношенню до Президента Росії, який буде обраний в результаті незаконних виборів і в Криму.

Отже, я зараз хочу оголосити ті пункти, які я буду просити поставити на голосування. Перше. Уникати здійснення Президентом Росії, обраним внаслідок виборів, які були незаконно розширені на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, які є частиною суверенної території України у її міжнародно-визнаних кордонах, державних та робочих візитів до країн-членів ООН.

Президентом, урядом та парламентом країн-членів ООН не приймати запрошення та не здійснювати державні та офіційні візити до Російської Федерації.

Шановні колеги, буквально позавчора я і Ахтем Чийгоз, ми виступали на заходах у Раді з питань  прав людини Організації Об'єднаних Націй у Женеві. І ми говорили про те, що жодна країна не може знатися з Президентом, який обраний внаслідок незаконного розширення цих виборів на територію іншої суверенної держави. І ми запитали у цих послів, чи вони пішли би на визнання таких виборів, якщо це відбувалось би в їхніх країнах?

Я хочу сказати, що ми маємо бути поступово рішучими. Дійсно, партнери від нас очікують таких заходів. Отже, я буду просити поставити на голосування наш заклик до того, щоб країни уникали б візитів на свою територію незаконно обраного Президента Росії і, зі свого боку, вони би не приймали би запрошення і не здійснювали би візити на територію Росії.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Медуницю.

 

13:01:12

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, "Народний фронт", місто Суми. Це не перша постанова, яку наша політична сила ініціює в цьому залі, яка пов'язана з незаконними нелегітимними виборами в окупованому Криму. Раніше ми піднімали питання, і колеги нас по парламенту підтримали, про незаконність проведення виборів до так званої "Державної Думи Російської Федерації". Ця постанова була оцінена в країнах наших союзників, вони чітко побачили позицію України стосовно окупованих територій.

Росія – це споконвічний ворог України. Неодноразово Росія загрожувала територіальній цілісності України, і я переконаний, і далі буде загрожувати. Окупація Криму, окупація Донбасу – це лише частина російського плану по знищенню української держави і, зрештою, знищенню української нації. Ті політики, які є зараз, які будуть колись після нас, повинні пам'ятати, що першим завданням нашої зовнішньої і внутрішньої політики є повернення окупованих територій, а також знешкодження нашого споконвічного агресора, який готує знищення нашої держави. І я ця постанова ще раз підтверджує цю тезу, ця постанова має нас об'єднати, бо це наш спільний національний інтерес, на якому базується існування української держави, яке дасть захистити нам територію, де живе українська нація і зрештою честь української нації. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Заружко.

Прошу народний депутат Олег Ляшко, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:03:21

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії засуджує проведення в Криму, в українському Криму незаконних виборів президента Російської Федерації і будь-яких органів влади, окупаційної влади  в нашому Криму.

Фракція Радикальної партії вимагає від міжнародної спільноти рішучої протидії російській агресії проти української держави. Тому що наступною після України, як у 2008 році проковтнули агресію проти Грузії і дозволили російським військовим кораблям виходи із чорноморських портів кримських, щоб обстрілювали Грузію, і тоді російський агресор пішов в Україну.

Якщо сьогодні міжнародна спільнота заради торгівлі з Росією, заради власного збагачення здасть анексію Криму, здасть частину Донбасу, наступні країни, потім не кивайте чому російський чобіт топче наступні країни – Прибалтики, Польщі, Молдови і аж, як вони  мріють, до Ла-Маншу.

Тому ми засуджуємо вибори в Криму. Ми вимагаємо від міжнародної спільноти реакції. І ми вимагаємо від учасників-підписантів Будапештського меморандуму виконання своїх зобов'язань перед Україною. В 94-у році Україна – єдина країна в світі, яка добровільно здала свій ядерний потенціал, третій ядерний потенціал в світі.

Разом взяті країни – Британія, Франція, Китай – не мали такого обсягу ядерних боєголовок, як мала Україна. Ми продемонстрували всьому світу своє бажання миру, нерозповсюдження ядерної зброї і інтересів людей, і тому здали свій ядерний потенціал. Під гарантії  недоторканності, під гарантії поваги до суверенітету, до кордонів  нашої держави!

Сьогодні ці гарантії грубо порушені, і ми вимушені просити наших партнерів чи "джавеліни", чи допомогу якусь іншу замість того, щоб вони спитали, що треба Україні для того, щоб відбити агресію. Ми хочемо, щоб в санкції проти Росії була така ціна, яку  Росія просто не зможе винести і вимушена буде повернути Україні Крим і Донбас.

Ну і нарешті про санкції. Моя шановна колега  Ганна Гопко закликає запровадити санкції проти тих, хто організовує вибори в Криму. Я хочу вам повідомити про загрозу національній безпеці, яка є тут всередині країни. Ми просимо, щоб інші запровадили санкції, натомість російським олігархам дозволяємо  заробляти в Україні. На 6 березня заплановано тендер на продаж 4G- частот, які організовує Національна комісія  по зв'язку. Усі три учасника, які беруть у тендері, – компанії, афілійовані з російськими олігархами, і це означає повний монопольний вплив російським компаній і російських олігархів на телекомунікаційний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Це означає повний монопольний вплив російських компаній і російських олігархів  на телекомунікаційний простір України. Я звертаюся до Прем’єр-міністра України, до Президента України, до  секретаря РНБО Турчинова, до  голови СБУ Грицака зупинити проведення тендеру, який загрожує національним інтересам України, життю військовослужбовців, який загрожує національній безпеці України. Зупинити ті тендери, які дають можливість…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Репліка. Народний депутат Гопко. 30 секунд. Включіть мікрофон, будь ласка. Народний депутат Ганна Гопко.

 

13:07:19

ГОПКО Г.М.

Я дуже дякую, що звернули увагу на мій заклик посилити тиск санкціями на Російську Федерацію і на осіб, які причетні до агресії в Україні, біля Путіна. Але хочу сказати, що ваша колега, народний депутат, перше, не відвідує форуми YES Пінчука, ваша колега не бере участь в "Альфа Джаз Фестивалі", який фінансує один з російських олігархів! Ваша колега закликає до того, щоб такі олігархи як Ахметов, які під гарантії Путіна здавали Донецьк, такі люди як Єфремов, Медведчук відповідно до всіх наших законів сиділи в тюрмі за ґратами.

І тому я не тільки закликаю, щоб російські олігархи, але щоб українським олігархам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Це мала бути репліка, а не виступ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Бориса Тарасюка.

 

13:08:13

ТАРАСЮК Б.І.

Борис Тарасюк, фракція "Батьківщина". Перш за все я хочу сказати, що фракція "Батьківщина" підтримує прийняття цього важливого звернення, яке адресовано до Ради безпеки ООН, Генеральної Асамблеї ООН, ОБСЄ і інших міжнародних організацій, а також урядів країн світу.

Ми вважаємо дуже важливим те, що в цьому зверненні наголошується на злочинному підписанні Президентом Росії акту про анексію української Автономної Республіки Крим. Цей злочинний акт, власне, є тією датою, на яку цинічно заплановано проведення виборів, президентських виборів в українському Криму саме 18 березня. Ми засуджуємо ці наміри і вважаємо, що вибори в Автономній Республіці Крим Президента Російської Федерації не матимуть жодних правових наслідків і міжнародна спільнота не буде враховувати їх результати.

Ми дякуємо Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОСБЄ за їхню позицію не брати участь у відслідковуванні цих виборів на українській території. Ми також хотіли б наголосити, що ті організатори цих виборів в Автономній Республіці Крим мають понести додаткові обмеження і санкції. І звертаю увагу тих українських громадян на окупованій території Автономної Республіки Крим, що у разі участі їх у виборчих комісіях на них чекає кримінальна відповідальність згідно з українським законодавством. Вибори в Автономній Республіці Крим не можуть проходити, вони є нелегітимними і ми засуджуємо їх проведення.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще від фракцій будуть… Прошу, від фракції "Самопоміч" Роман Семенуха, 3 хвилини.

 

13:10:39

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде голосувати за цю постанову. Але я вважаю, що… і ще раз хочу наголосити на тому, що Україна, український парламент має виконати своє власне завдання.

От перше запитання, яке я хочу знову вже риторично оголосити у цій сесійній залі: чому і досі більшість, Верховна Рада не розірвала діючий договір про дружбу з Російською Федерацією? Ми можемо десятки разів звертатися до міжнародної спільноти, але дуже часто саме вони говорять: якщо ви від нас вимагаєте якоїсь реакції, посилення санкцій, чому ви і досі не розірвали договір дружби з Російською Федерацією? То ви визначтеся: ви воюєте чи ви не воюєте?

Я підтримую колегу Чубарова, який говорить про те, що треба звернутися до високодостойних, поважних людей цивілізованого світу про те, щоб вони не спілкувалися з Путіним. Так давайте тоді також звернемося до українських чиновників, політиків, Президента України, щоб він також не спілкувався з Путіним. То як же ми тоді будемо виглядати: вимагаємо одного від міжнародної спільноти, а наші перші посадові особи спілкуються з Путіним.

Я вважаю, що Україна має зробити своє завдання. Визначити нарешті політику щодо Криму, політику щодо тих українців, кримськотатарського народу, який залишився у Криму внаслідок окупації. Бо сьогодні ці заяви, вибачте, мають надто критично мало сенсу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Репліка. Прошу, Рефат Чубаров, 1 хвилина. 

 

13:12:13

ЧУБАРОВ Р.А.

Але не працює? Чи працює?

Шановні колеги, дивіться, я хочу, щоб ви були дуже уважними до моєї пропозиції. Уникати, уникати здійснення Путіним до країн візитів державних і робочих візитів, і не здійснювати самим робочі і державні візити. Це зовсім інше, ніж якісь контакти або якісь інших форматів спілкування. І тому я буду на цьому просто просити вас, щоб ви це підтримали. І у нас є світові держави, які де-факто це здійснюють, це є Балтійські країни, це є деякі європейські країни, вони не хочуть бачити Путіна, вони не здійснюють робочі візити до Росії і не приймають у себе. Чому ми не можемо закликати країни світу, щоб вони наслідували такий приклад. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми завершили обговорення від фракцій. Прошу, переходимо до обговорення від народних депутатів. Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата Мосійчука. Прошу.

 

13:13:51

МОСІЙЧУК І.В.

Шановний український народе, український парламент! Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Це надзвичайно важлива насправді постанова, яка визначає відношення української держави до країни-агресора, яка окупувала українську територію. Але без правок, які запропонував шановний колега Чубаров, вона недієва, вона, по суті, непрактична, це так, як сказати, просто, щоб сказати і констатувати факт.

Ми знаємо заяву Путіна про те, що він приїде голосувати в Крим. Цим самим він хоче легалізувати окуповану територію на свою користь. Тому абсолютно логічно, що після його голосування на окупованій території, Україна має звернутися до всіх провідних країн, до всіх цивілізованих країн, що руку вбивці, руку окупанту подавати не можна, і вести будь-які дипломатичні зустрічі, перемовини не можна.

Більше того, Крим зараз використовується як база, як база у гібридній війні проти України, як база терористів. Я це стверджую. І стверджую це ще тому, що один з терористів, який вчинив замах на мене і теракт під "Еспресо", переховується на території  Криму окупованого.

Тому ми маємо зробити висновок з цього. І постанова має бути наскільки жорстка. Тому що, якщо ми не ставимо на порядок денний ці питання, то чому має світ сам це робити? Це ж нам потрібно. Нам потрібно ізолювати Путіна. Нам потрібно ізолювати країну-агресора. Не американцям, не німцям, не китайцям, а українцям потрібно. Тому ми маємо виносити і ставити на порядок денний в світі це питання.

Тому абсолютно підтримую пропозицію і прошу також поставити її на голосування для включення в постанову, щоб це було непросто сказали і забули завтра, а щоб це був дієвий документ, яким могли апелювати наші міжнародні делегації, наші закордонні представництва і Україна в цілому.  Світ має усвідомити, що Путін вбивця і терорист. Росія – країна-агресор і країна-терорист.

Слава Україні!

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:16:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Береза. Юрій Береза, потім пан Кириченко останній виступаючий. Так, Лінько. Все. Ви будете останній виступаючий в цьому блоці.

Колеги, я прошу до зали сесійної повертатися, тому що це буде непристойно, якщо ми з першого разу не знайдемо потенціал підтримати великою кількістю голосів цю постанову.

Будь ласка, пане Юрію.

 

13:17:10

БЕРЕЗА Ю.М.

Доброго дня, шановні колеги депутати. Доброго дня, українці. Що важливого і важливе ми зараз розглядаємо? Ми розглядаєм зараз не просто постанову про фейкові вибори, які намагається Мордор організувати в українському Криму. Ми зараз розглядаємо в першу чергу відношення народних депутатів до цього питання.

Тому що голосування за це питання, особливо лівої частини залу, яка знаходиться на гальорці, так званої "п'ятої колони", яка,  незважаючи на всі ті  безчиння, що творить Росія з українськими татарами в Криму, не зважаючи на пряму агресію і окупацію, що відбувається на Донбасі. Ви, якщо зробите запит до Прикордонної служби і подивитесь, хто за минулий рік, наприклад, був на території окупованого Криму. І як будуть голосувати ці так звані "туристи", в тому числі і з  зали Верховної Ради – це досить важливо. Це досить важливо не тільки для українських громадян, які знаходяться в великій Україні. Це якраз важливо для тих громадян, які зараз заходяться  в окупації російській. Як дивитись на цих мерзотників, які приїжджаючи до Криму, паплюжать Україну. 

І от мені буде цікаво, на скільки так званий проукраїнський  "Опозиційний блок" дасть голосів за цю постанову. Скільки взагалі Верховна Рада проголосує, скільки голосів дадуть за цю постанову. Тому що якраз наша робота, як народних обранців і полягає в тому, щоб ми день і ніч  кричали з усіх трибун,  не тільки з  трибуни Верховної Ради, з усіх міжнародних площадок про те, що Крим окупований, Крим у нас вкрала Росія  і крадій повинен нести за це відповідальність.

І тому я підтримую цю постанову. "Народний фронт" буде голосувати  за цю постанову. І я закликаю всіх депутатів зараз повернутися до зали Верховної Ради і виконати свій прямий конституційний обов'язок.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, останній виступ в цьому блоці, залишилося… О'кей, передостанній виступ, о'кей, передостанній виступ пана Лінько. Але за чотири хвилини голосування я дуже прошу повертатися всіх до сесійної зали.

 

13:19:59

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія. Шановні колеги, шановні українці! Радикальна партія голосує за цю постанову, як і за всі закони, і постанови, які направлені на боротьбу з країною-агресором. Ми дуже важливий прийняли законопроект про визнання на рівні закону Росію країною-агресором. До речі, в цей час деякі політики з цього закону фотографувалися з російськими послами замість того, щоб голосувати за цей законопроект. І ці зустрічі, до речі, на міжнародному рівні з російськими послами, з російськими політиками, тим паче поїздки в Москву, вони якраз і легалізують тут російську окупацію, і російську агресію. Це ганьба для українських політиків будь-які зустрічі і контакти з російськими політиками.

Більше того, ми пропонуємо і вимагаємо, щоб Верховна Рада ухвалила законопроект, який забороняє виїжджати в Москву чи на російську територію українським політикам і найвищим посадовцям. Я не уявляю, як я зможу поїхати чи мій колега Олег Ляшко, чи Ігор Мосійчук, чи Андрій Лозовий може поїхати в Москву? Тому що там нас будуть саджати, тому що там ми злочинці, тому що ми воювали проти Росії, а дехто вільно може поїхати, домовлятися, чартерами літають туди. Про що можна домовлятися на території з Росією? Безумовно, про зраду, про національну зраду. Про що можна домовлятися з російськими олігархами за кордоном? Безумовно, про те, як на крові, як на тому, щоб знищити Україну, прийти до влади і разом потім з Путіним тут керувати. Тому ми закликаємо голосувати за цю постанову, ми закликаємо голосувати за законопроекти, які забороняють виїжджати українським політикам на територію Росії.

І далі. Ми прийняли важливий законопроект про реінтеграцію Донбасу, але його основною частиною має бути розірвання дипломатичних стосунків. Тому що всі наші ці декларації і звернення до міжнародного співтовариства, вони є декларативними. Тому що співтовариство дивиться, а як же Україна себе поводить? Будь-яка країна завжди в історії, якщо починається війна і навіть до початку війни, розривають дипломатичні стосунки, - це сигнал для всіх інших країн, що з цією країною не можна мати дипломатичних стосунків. Що з нею не можна розмовляти, тому що вона є агресором, і вона розпочала війну.

Тому нам потрібно завершити всі необхідні дії, те що від нас можемо зробити, як народні депутати, прийняти всі відповідні законопроекти і виконати місію перед українцями, захисту українських інтересів і перемоги у війні.

Дякую за увагу.

 

13:22:53

ТЕТЕРУК А.А.

Шановна пані голово! Шановні колеги народні депутати! Проведенням так званих виборів Президента Російської Федерації на території Криму Росія порушує не тільки міжнародні зобов'язання і закони, але і Закони України. І ігнорувати цей факт ми не маємо права як парламентарі, які обрані українським народом. І цим зверненням, за яке ми зараз будемо голосувати до міжнародної спільноти, до всіх міжнародних організацій ми звертаємо увагу на те, що кремлівський, феесбешно-грушний режим хунти, який захопив владу в Кремлі і перепризначає тепер сам себе через такі так звані вибори Президента. Вони роблять не тільки ігнор міжнародного права, а намагаються його зробити легітимним.

Щоб цього не відбулось, всі мають, не тільки парламент України, але і всі міжнародні організації рішучо засудити ці вибори, не визнавати їх на території, яка належить Україні. І робити все можливе, щоб весь режим Путіна, який точить військову агресію проти України був для них токсичним. Вони мають бути невизнаними в кожній цивілізованій країні. І голосуючи за це звернення ми маємо зробити неможливим проведення виборів 2018 року Президента Путіна на території України.

Я закликаю кожного народного депутата зайти зараз до зали і проголосувати за постанову, яку ініціював "Народний фронт". Це обов'язок перед нашою країною, перед нашим українським народом і ми його маємо виконати. Слава Україні!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:24:31

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Отже, обговорення завершене.  Я прошу всіх  заходити в зал, займати робочі місця, прошу голів фракцій запросити депутатів в зал, ми переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займайте робочі місця. Прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про Звернення Верховної Ради  України до міжнародного товариства у зв'язку з незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та Севастополі… (Шум у залі) … із поправками, які озвучив під стенограму народний депутат Чубаров. За пропозицією комітету за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету (7546). Прошу голосувати, прошу підтримати. (Шум у залі) Ну, я вже сказав під стенограму. Ну, будьте просто уважними, я зараз вже сказав.

Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. З поправками Чубарова.

 

13:25:56

За-255

Постанова прийнята. (Оплески)

По фракціям включіть, будь ласка.

І, колеги, тепер: з тих, що ми включити у порядок денний у нас є ще одна постанова, але є ще один проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (7441 і 7441-1).

Я провожу рейтингове голосування  про готовність розгляду його в залі. Я ставлю рейтингове голосування 7441, який ми включили у порядок денний, який є важливий для супроводу антикорупційного закону і суду.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

13:26:57

За-220

Колеги,  давайте ми швидко пройдемо, і потім  зразу політв'язні. Швидко пройдемо. Колеги, цей закон важливий для... як супровідний. Князевич, входимо, голова комітету? (Шум у залі)

 Голова комітету. Будь ласка, 1 хвилина, Князевич.

 

13:27:39

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую. Дякую, шановний пане Голово.

Шановні колеги, йде мова про те, що це закон, який дає можливість імплементувати основний закон, який ми проголосували за основу за №7440. Це 7441, який фактично імплементаційний і передбачає цілу низку законодавчих змін в різні процесуальні кодекси і інше законодавство, зокрема, Закон про судоустрій і статус суддів. Тому дуже просив би його розглянути і відповідно прийняти за основу, бо їх треба готувати до другого читання в комплексі. Без цього законопроекту основний законопроект не запрацює.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, в нас півгодини до перерви, ми цілковито встигаємо обидва законопроекти прийняти, цілковито встигаємо. Тому давайте входимо в 7441.

 Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Скорочену процедуру ми встигнемо. Будь ласка, підтримайте 7441, скорочена процедура. Прошу підтримати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:28:53

За-183

Рішення прийнято.

І я запрошую до виступу заступника голови Адміністрації Президента. Покличте його хтось. Руслан, покличте Філатова. Він є, він чекає, просто він чекає тут, зараз його запрошу в зал. Я запрошую до доповіді заступника голови Адміністрації Президента України Філатова Олексія Валерійовича. Давайте швидко і ефективно пройдемо, колеги, це. Будь ласка.

 

13:29:41

ФІЛАТОВ О.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, на ваш  розгляд запропоновано законопроект  про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" з метою комплексного і несуперечливого врегулювання питань організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, а також гарантії діяльності його суддів.

Цим проектом пропонується внести зміни до Закону "Про судоустрій і статус суддів", зокрема деталізувати  регулювання діяльності палат  вищих спеціалізованих судів для того, щоб виконати Рекомендації Венеціанської комісії щодо інституційної автономності Апеляційної палати, і пропонується визначити, що Апеляційна палата Вищого спеціалізованого суду  діє у його складі на засадах інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії, для неї передбачено окреме проведення конкурсу на зайняття посад суддів, наявність окремої бюджетної програми на фінансування її діяльності, а також  наявність  в апараті Вищого антикорупційного суду спеціалізованого підрозділу, який має також самостійну структурну автономію.

На голову  Апеляційної палати покладаються, крім  повноважень. Передбачених для звичайного секретаря Судової палати, також повноваження з представництва  Апеляційної палати перед органами  державної влади, органами місцевого  самоврядування і іншими особами. Крім того, пропонується  визначення вищих спеціалізованих судів головними розпорядниками коштів  Державного бюджету України, а також визначення окремим рядком видатків на отримання  Апеляційної палати Вищого   спеціалізованого суду у Державному бюджеті України.

Також пропонується для врегулювання низки інших, пов'язаних з  запропонованими змінами процесуальних питань.

Законопроект вноситься окремо з огляду на вимоги Закону "Про судоустрій і статус суддів", який вимагає внесення змін  до цього закону тільки  окремим  законопроектом.

Дякую за увагу і прошу підтримати цей проект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Сотник Олена Сергіївна.

Колеги, це фактично технічний законопроект. Давайте швидко пройдем його, щоб ми змогли перейти до політв'язнів.

Будь ласка,  пані Олена.

 

13:31:42

СОТНИК О.С.

Дуже дякую.

Він технічний, але він нерозривно пов'язаний з попереднім  законопроектом "Про Вищий антикорупційний суд", і я все ж таки скористаюся цією можливістю, тому що належного обговорення законопроекту  все ж таки не було, і я  розумію, що ми дуже поспішали зібрати голоси, але говорити про створення  ключової в судовій системі інституції антикорупційного суду потрібно. Людям треба роз'яснювати про те, що на сьогоднішній день в прийнятому в першому читанні все одно в законопроекті є чотири ключових речі, які прописані всупереч рекомендаціям Венеційської комісії.

Перше. Це відсутність незалежних експертів, які забезпечили б нам прозорість добору, які виключили б можливість керованої процедури добору суддів під час формування антикорупційного суду.

Друге. Президентом пропонується, щоб Вищий антикорупційний суд фактично розглядав, вибачте, справи про три колоски, тобто мілкі корупційні справи. Ми будемо наполягати на тому, що виключно справи вищої топ-корупції, які розслідуються Національним антикорупційним бюро, мають відноситися до спеціалізації даного антикорупційного суду.

Третє. Це питання чітких строків. Тому що так, як прописаний зараз законопроект Президента, то він не запрацює, вибачте і не через рік, і не через два, і не через три. Ми розуміємо, що у Президента є стратегічна задача затягнути це до наступних виборів і президентських, і парламентських, а краще, щоб це взагалі ніколи не сталося. Але ми будемо добиватися і вимагати, щоб чіткі строки, коли запрацює Антикорупційний суд, були виписані в законі про антикорупційний суд.

І четверте. Зараз не розглядається цей законопроект. Але чомусь, коли Президент подавав законопроект, він забув про зміни до Бюджетного кодексу, яким забезпечили незалежність фінансування Антикорупційного суду. Тому я наполягаю на тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

СОТНИК О.С. Я наполягаю на тому, що законопроект за нашим авторством 7483, де забезпечуються зміни до Бюджетного кодексу для незалежного фінансування антикорупційного суду, також має розглядатися під час голосування за Вищий антикорупційний суд. Інакше це буде фейкова історія.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І співдоповідач – голова комітету Князевич Руслан. Будь ласка, лаконічно.

 

13:34:23

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дуже дякую, пане Голово. Я намагатимусь дуже швидко. Справа в тому, що під час прийняття змін до Конституції України в частині судочинства ми передбачили ідеологію, яка була імплементована в Законі "Про судоустрій і статус суддів", зокрема в четвертій його статті про те, що будь-які зміни до того закону, який є фундаментальний для діяльності судової системи, можуть вноситися тільки шляхом подання спеціального закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і не можуть бути частиною будь-якого іншого закону. Саме це спонукало суб'єкта права законодавчої ініціативи Президента передбачити можливість внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" окремим законом, а це вкрай необхідно, зважаючи на запровадження нової судової інституції – Вищого антикорупційного суду. Тому, і беручи до уваги те, що ми проголосували сьогодні на засіданні і комітет рекомендував взяти за основу проект Закону, внесений Президентом за реєстраційним номером 7440 про Вищий антикорупційний суд, і саме інший законопроект президентський 7441 передбачає ті зміни, які випливають з цього закону, який ми взяли за основу, то логічно, і комітет рекомендує, і цей президентський законопроект взяти за основу для того, щоб передати його у комітет і ми могли б два законопроекти комплексно готувати до другого читання. Дуже прошу підтримати його за основу і передати у комітет для подальшої роботи над законопроектом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, прошу провести запис: два – за, два – проти.

Маркевич, будь ласка. Передає Сидоровичу.

Будь ласка, Руслан.

 

13:36:15

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги, шановні українські громадяни! У юристів є така фраза: диявол криється у деталях. Саме той диявол, який криється в іншому законопроекті, був поправлений у нашому варіанті. У даному процесі створення Вищого антикорупційного суду немає дрібниць. Кожен нюанс визначає, чи буде це справжнім антикорупційним судом по боротьбі з топ-корупціонерами, чи буде це фейком – будівлею, на якій буде висіти надпис "антикорупційний суд", але де не буде справжньої боротьби по відношенню до топ-корупціонерів.

Але я хочу звернути увагу на той момент, про який говорила моя колега Олена Сотник, виступаючи, доповідаючи законопроект. Без забезпечення фінансової незалежності антикорупційного суду, він ніколи не зможе стати незалежним. Ми повинні чітко розуміти, що ті люди, які прийдуть у Вищий антикорупційний суд, вони будуть піддавати фактично своє життя небезпеці. Їхня фінансова незалежність, їхня особиста безпека повинні бути необхідними елементами і запорукою дієвості і незалежності цього суду. Без усіх цих елементів усі інші речі є просто позбавлені будь-якого сенсу.

Тому, шановні колеги, прошу підтримати наш альтернативний законопроект 7441-1, а також при розгляді законопроекту про Вищий антикорупційний суд включити питання внесення змін до Бюджетного кодексу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" – Курило Віталій Семенович.

 

13:38:06

КУРИЛО В.С.

Віталій Курило, 113-й виборчий округ, фракція "Блоку Петра Порошенка". Фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати цей законопроект, буде підтримувати законопроект саме 7441. Це в цілому достатньо технічні зміни, які вносяться в Закон про судоустрій і вони не містять якихось критичних змін, зауважень. Але ці зміни, вони пов'язані якраз з тим, що ми сьогодні прийняли в першому читанні Закон про створення Антикорупційного суду.

Не дивлячись на усі крики, про те, що влада проти Антикорупційного суду, його створення, сьогодні цей законопроект в першому читанні було прийнято якраз голосами провладної більшості, голосами коаліції. І я хотів би зазначити, що законопроектом пропонується визначити вищі спеціалізовані суди головними розпорядниками коштів Державного бюджету України та передбачити окремим рядком видатки на утримання Апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду.

Таким чином, прийняття даного законопроекту забезпечить комплексне визначення законодавчих засад функціонування Вищого антикорупційного суду України. З огляду на зазначене прошу підтримати законопроект 7441.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Крулько Іван Іванович, будь ласка.

Сергій Власенко.

 

13:39:58

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Андрій Володимирович. Я ще раз звертаю увагу на те, що в тому вигляді, в якому приймається в принципі дуже важливе для держави рішення про створення антикорупційного суду, є абсолютно ганебним для цього парламенту, абсолютно ганебним є, що корупціонер Порошенко прислав корупціонера Філатова представляти Закон про антикорупційний суд. Це просто приниження для українського парламенту.

До речі, хочу відреагувати на те, що заявив тут тільки що переді мною виступаючий представник, так званої коаліції. Я подивився результати голосування: "БПП" – 101, а "Народний фронт" – 67. Разом 168.  То якими там вашими голосами щось тут прийнято?  Нічого тут вашими голосами тут не прийнято. Це прийнято голосами людей, які хочуть для України антикорупційного суду. Які хочуть реально боротися з корупцією, а не створювати якісь фейки. Сам розгляд сьогоднішнього оцього законопроекту свідчить про те, що ні про яку боротьбу з корупцією не йдеться.

Хтось із вас уважно читав назву цього закону? Назву цього закону хтось читав? Вона звучить: проект Закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів", а далі – увага! – у зв'язку із прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд". Ви що прийняли Закон про Вищий антикорупційний суд? Ні, не прийняли. Ви що робите вигляд, що нібито ця Верховна Рада щось вирішує? Чи комітет вже знає, який буде текст Закону про антикорупційний суд і вже під це буде підганяти оцей законопроект?  Чи треба зробити було все-таки по закону і по Регламенту.

 Шановний пане Голова Верховної Ради, не переносячи розгляд цього питання без рішення Верховної Ради, а все-таки провести широку професійну дискусію, професійну, я підкреслюю, а не політичну, і розв'язати ті питання, які необхідні для того, щоб було створено незалежний, я підкреслюю це ключове слово, незалежний антикорупційний суд, який би зміг виносити чесні, справедливі вироки у справах про топ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Виносити чесні, справедливі і законні  вироки щодо топ-корупції, а не розказувати нам казки, що виявляється, в законі Президента не треба враховувати висновки Венеційської комісії, а цей закон треба прийняти, бо є відповідні рішення Венеційської комісії.

Тому, хлопці, як говорить українське прислів'я: "Ви, або хрест зніміть, або якось по-інакшому себе поводьте".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І заключний виступ – Помазанов. Так, добре. Помазанов Андрій Віталійович.

 

13:42:44

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт". Шановні колеги! Перш за все, хочу всім повідомити, що цей закон точно не є технічним. Оскільки цей  законопроект є необхідним для прийняття для того, щоб той проект  закону, який ми сьогодні ухвалили в першому читанні, щоб він міг зреалізуватися і працювати нормальним чином, ми повинні ухвалити саме цей закон. Чому ми робимо це з перервами? Мені це не зрозуміло. Оскільки ми повинні були проголосувати цей закон за основу одразу після того, як голосували Закон про створення Вищого антикорупційного суду. Більше того, ми не можемо, не могли  точніше, як законодавці ухвалити ці законодавчі зміни одночасно з цим законопроектом. Оскільки внесення змін  до Закону про судоустрій і статус суддів потребує однозначно окремої процедури. Саме тому ми сьогодні ухвалюємо цей закон, він не є технічним.

Але як до Закону про утворення Вищого антикорупційного суду, до цього законопроекту  також є ряд зауважень і запитань. На сьогодні, я вважаю, що все ж таки помилково було включено положення про те, що ми плануємо таким законодавчим актом ліквідувати всі територіальні управління Державної судової адміністрації. Я вважаю, що це є помилкове рішення. Оскільки на сьогодні навіть є вже думка голови Державної судової адміністрації про те, що це може призвести до фактичного колапсу судової системи. Зокрема, місцевих загальних судів, які на сьогодні повністю фінансуються і забезпечуються органами територіальними Державної судової адміністрації.

Тому, шановні колеги! На сьогодні ці законопроекти 7441 і тире 1, вони майже є ідентичними тому давайте за основу ухвалимо 7441. І до другого читання ми приберемо всі неточності, як в Законі 7440, так і в Законі 7441. Голосуємо за основу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Це і буде голосування за основу, воно відбудеться через дві хвилини.

Я прошу всіх запросити депутатів в зал, я прошу секретаріат Верховної Ради і голів фракцій запросити депутатів в зал. Зараз дві хвилини Радикальна партія, ще не мали слово, і голосування, будь ласка. Прошу всіх запрошувати в зал.

 

13:44:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, реальна боротьба з корупцією це, в першу чергу, подолання бідності. Команда Радикальної партії вимагає від влади підвищення українцям зарплат, пенсій для того, щоб люди не виїжджали по закордонах і не шукали можливості там заробити, а заробляли в рідній країні. Один з елементів подолання бідності  - це зниження ціни на газ. Якщо нам уряд до сьогодні розказував, що таких можливостей немає, після вчорашнього рішення Стокгольмського арбітражу, де Україна виграла і отримає від російського "Газпрому" 2,6 мільярда доларів, ми пропонуємо уряду куди спрямувати ці кошти. В першу чергу, на енергомодернізацію, щоб за рахунок коштів державного бюджету, бо в людей грошей немає, масово провести програми заміни котлів, вікон, дверей, ремонт теплотрас, котелень і внаслідок цього знизити енергозатратність, і, як наслідок, знизити вдвічі вартість тарифів на комуналку, щоб люди не виносили останнє після того, коли заплатять за комуналку. Крім того, ми вимагаємо від уряду скасувати власне рішення, яким ціна на вітчизняний газ прив'язана до ціни імпортного паритету. І таким чином собівартість видобутку власного газу 2 тисячі гривень, а українці платять по 8, по 10 тисяч гривень. Ми вимагаємо від уряду після вчорашнього рішення Стокгольмського арбітражу, що немає жодних підстав для підвищення цін на газ для громадян, відмовитися від цієї ганебної ідеї і не підвищувати ціну на газ.

Крім того, в бюджеті цього року 70 мільярдів гривень на енергомодернізацію і менше 1 мільярда гривень, 70 мільярдів гривень на субсидії і менше 1 мільярда на енергомодернізацію. Кошти, які ми отримаємо від Стокгольмського арбітражу, мають бути спрямовані на енергомодернізацію, на збільшення видобутку власного газу, як наслідок, на зниження ціни газу для громадян і зниження тарифів. Оце і є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до прийняття рішення.

Я ще раз хочу наголосити – це закон, який супроводжує Закон про Антикорупційний суд, він приймається тільки за основу. І, власне, голова комітету це виразно пояснив, я тому прошу всіх підтримати цю пропозицію.

Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Одна хвилина, заключне, голова комітету Князевич. І, будь ласка, заходіть в зал, займайте робочі місця.

 

13:47:34

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, пане Голово! Насамперед дозвольте я звернуся до вас і просив би вас робити зауваження тим виступаючим з трибуни, які дозволяють собі голослівно звинувачувати і суб'єктів права законодавчої ініціативи, і їх представників. І, відверто кажучи, це суперечить Регламенту, в такому випадку просто треба позбавляти їх слова. Дуже просив би на це звертати.

З приводу звинувачень на адресу комітету… з приводу звинувачень на адресу комітету хочу вам сказати, можна як завгодно читати висновок Венеційської комісії, але основна вимога Венеційської комісії, чорним по білому  говорить про те, що такий законопроект має бути внесений Президентом. Не можна, подаючи альтернативні законопроекти, посилатися на висновки Венеційської комісії – це цинізм вищої міри.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, колеги, я прошу підтримати лишень за основу. Колеги, це технічний, супровідний законопроект до Антикорупційного суду, він так само є важливий, він так само є знаковий. І я прошу усіх, колеги, підтримати. Я прошу не виходити з залу. Барна, прошу повернутись в зал.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" за пропозицією комітету  (7441) за основу. За основу.

Прошу проголосувати і прошу підтримати за основу, голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:49:15

За-203

Якщо я поставлю, колеги, увага! Комітет… Я ставлю наступний – 7441-1. Я ставлю наступний – 7441-1. Будь ласка. Наступний – 7441-1.

 

13:49:52

За-123

Отже, колеги, 7441 набрав більшу підтримку. Зараз я запропоную повернутися  до нього. Я  прошу сконцентруватися.

Отже, я ставлю зараз на голосування повернутися до голосування за проект Закону  7441, він набрав більшу кількість голосів. І я прошу, колеги, сконцентруватися і підтримати.

Отже, колеги, прошу сконцентруватися, прошу повернутися до 7441, який набрав більшу кількість голосів.

Колеги, підтримайте! Я прошу всіх. хто голосував за Антикорупційний суд, підтримайте, колеги! Прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

13:50:55

За-200

Колеги, ми не можемо його втратити. Давайте в комітет на доопрацювання. Це буде справедливо – в комітет на доопрацювання.

Колеги, підтримується? В комітет на повторне перше читання, щоб він не був відхилений. (Шум у залі) Колеги, у комітет на доопрацювання. Підтримується? (Шум у залі) Я не чую…

Отже, колеги, я прошу підтримати. Колеги, всіх прошу підтримати  проект Закону 7441 у комітет на доопрацювання на повторне перше читання.

Ви підтримуєте цю пропозицію, Сергій? Підтримуєте, так? Колеги, не можна завалювати! Колеги, в комітет на доопрацювання. Прошу проголосувати, прошу підтримати в комітет на повторне перше читання. Прошу підтримати.

 

13:52:11

За-201

В нас є остання опція – суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Підтримаєте? Підтримаєте – автору? Підтримаєте? Я до вас звертаюсь, підтримаєте – автору, суб'єкту законодавчої ініціатив на доопрацювання? Президент, Президент, Президент. Підтримайте, Олег, підтримайте я прошу вас, підтримайте. Колеги, я прошу змобілізуватися, ми не можемо втратити законопроект, я прошу змобілізуватися.

Я ставлю на голосування проект Закону 7441 – автору законодавчої ініціатив на доопрацювання, колеги. Я прошу підтримати. Давайте позитивним голосування покажемо, що ми не даємо можливість суду завалитися. Прошу підтримати, голосуємо, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, уважно кожен голос.

 

13:53:16

За-226

Рішення прийнято.

І, колеги, я оголошую про те, що продовжую роботу на 15 хвилин.

І зараз проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації (№8064). Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

13:53:59

За-207

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Геращенко Ірину Володимирівну.

 

13:54:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, от мене дивують зараз ваші крики, що це треба без обговорення голосувати в той час, коли родини заручників якраз і чекають від Верховної Ради України, що ми тут з цієї трибуни назвемо прізвища тих українців, які є політв'язнями Кремля. І тому дуже важливо сказати про що саме ця постанова.

Насправді, я хочу подякувати парламенту, що ми, дійсно, дуже багато  приймали документів, звернуть до парламентів світу, до міжнародних організацій з вимогою тиснути на Путіна, в якого знаходяться ключі від всіх кремлівських тюрем і тюрем на окупованій території, і звільнити політв'язнів Кремля. І абсолютно справедливо Президент України на своїй прес-конференції вчора заявив, що єдина людина, від якої залежить, коли українські бранці будуть в Україні, це Путін. Тому так важко іде  процес звільнення заручників. Але це вперше парламент зараз приймає постанову, в якій поіменно називаються як українці, так і кримські татари, яких утримують в тюрмах окупованого Криму, в "Лефортово", в інших тюрмах Російської Федерації, і ми маємо кілька жахливих випадків, коли громадян з Луганська чи Донецька окупованого вивозили в Ростов, а потім до Сибіру. Я назву зараз таке прізвище, це, наприклад, Микола Сизанович.  І, власне, ми також маємо назвати його в цьому переліку. І, звичайно, це бранці Кремля, які зараз утримуються в Росії. Маємо назвати їх поіменно і  вимагати від світу тиснути на Росію для того, щоби звільнити  заручників.

Я прошу  додати мені одну хвилину, щоби поінформувати вас, в якому стані зараз знаходиться питання звільнення заручників, бранців Кремля.

Дійсно, завтра ми матимемо, якщо не зірветься, дай Бог, хороші новини відносно двох українців, яких утримують в Російській Федерації. І ми всі очікуємо цих позитивних новин.

В той же час, поки  що безрезультатними є  всі наші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  хвилину.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …всі наші зусилля щодо звільнення Олега Сенцова, Романа Сущенка, Олександра Кольченка, Карпюка, Клиха, Гриба і  інших політв'язнів Кремля.  Чи був шанс їх звільнити? Можливо, і був шанс ще  когось  одного витягти, тому що Російська Федерація, насправді, ніколи не зацікавлена в своїх громадянах, яких вона надсилає сюди вбивати українців. І от коли ми передавали Росії Александрова і Єрофєєва – двох – можливо, можна було витягти ще когось. Але пам'ятаємо, що тоді у нас була заблокована трибуна і вимагали звільнити тільки одну людину. І по суті нам цей тиск з вимогою звільнити двох тоді порушили. Але я хочу сказати, що зараз в українських тюрмах близько двох десятків росіян затримано. І я офіційно звертаюсь від всіх нас до Російської Федерації, забирайте їх, віддайте тільки нам наших – Олега, Олександра, Романа і всіх, хто перерахований в цьому списку. 20 росіян, які приїхали вбивати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд завершити. А, завершили.

Отже, колеги, можемо підтримати постанову? Я прошу проголосувати, прошу підтримати.

Одна хвилина, голова комітету. Прошу зайти в зал, прошу приготуватись до голосування. З місця, Ганна Гопко з місця, хвилину. І прошу заходити в зал, займати робочі місця. Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

 

13:57:58

ГОПКО Г.М.

Колеги, я прошу, прийняти цю постанову дуже важливо з тими змінами і доповненнями до тексту. Зокрема, додати туди Миколу  Сизановича, про якого згадала пані Ірина Геращенко, от. І також ті доповнення до тексту звернення, які були прописані і вчора обговорені на комітеті з правозахисниками. І дуже дякуємо, також будемо працювати в рамках "акту Магнітського", щоб посилювати тиск на тих людей, які причетні до переслідування українських громадян. Прошу голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставлю на голосування проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації (№ 8064). Комітет пропонує прийняти за основу і в цілому з врахуванням пропозицій комітету.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. 

 

13:59:11

За-241

Рішення прийнято.

Колеги, у нас наступне питання є надзвичайно великої ваги – про авторські права, важливе. Я ставлю на рейтингове голосування. Хто підтримує, щоб ми перейшли до розгляду цього питання, рейтингове голосування, 7466, євроінтеграційний законопроект. Ми можемо його швидко розглянути. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Рейтингове. Прошу підтримати.

Я продовжив на 15 хвилин. Я нагадую.

 

13:59:50

За-182

182. Не будемо ризикувати. Не будемо ризикувати, колеги.

Ми провели дуже важливі голосування і провели важливі рішення до обіду.

Зраз хочу вам ще зробити повідомлення, що о другій годині в кулуарах третього поверху сесійного будинку Верховної Ради України на вулиці Грушевського, 5 відбудеться перегляд документального фільму "93: бій за Україну". Автором даного фільму є боєць 93-ї бригади, журналіст за фахом, Вейді Вадим Ярославович. Під час служби на сході України він зберіг величезну кількість документального відео і після демобілізації створив цей фільм. Запрошую всіх до перегляду фільму.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. О 16:00 прошу всіх прийти в зал для продовження нашої роботи.