Засідання 2(позачергова сесія)

Опубліковано 29. 01. 2014

 

ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ

ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

29 січня 2014 року, 11.15 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Я прошу сідати. Доброго ранку, запрошені, гості Верховної Ради України! Я прошу народних депутатів підготуватися для реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

11:18:16

В залі зареєструвалося 402 народних депутати.

Тому друге пленарне засідання позачергової сесії Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати! Ви бачите, в роботі сьогоднішнього пленарного засідання беруть участь перший Президент України Леонід Макарович Кравчук, Президент України Леонід Данилович Кучма. Давайте привітаємо (Оплески).

Шановні колеги! Давайте, ми знаходимось в вищому законодавчому органі держави. Я думаю, це за все говорить.

Тому давайте ми домовимося таким чином. Я надаю слово для виступу першому Президенту України Леоніду Макаровичу Кравчуку у Верховній Раді. А потім визначимося по нашій роботі. Прошу, Леоніде Макаровичу.

Я прошу уваги, шановні народні депутати, давайте послухаємо.

 

КРАВЧУК Л.М.

Добрий день, шановні народні депутати! За своє довге політичне і не тільки політичне життя мені доводилося дуже багато стояти на цій трибуні і у важкі часи, і в більш приємні. Але сьогодні найбільш відповідальна промова і найбільш відповідальний час. І я хочу, щоб ви дослухалися до одного мого речення: слухати не того, хто говорить, а слухати те, що говорить. Якщо ми підійдемо так до нашої зустрічі, то в нас не буде політичних передбачень, ми будемо слухати ситуацію, яка склалася в державі.

А ситуація, будемо говорити відверто, – драматична. Весь світ визнає, і Україна  визнає, що держава знаходиться на межі громадянської війни. В країні двовладдя. В країні йде фактично повстання. Дуже швидко переросли наші акції з протести в повстання. Коли захоплюється влада, а це – факт, коли валиться влада, і органи влади, визначені Конституцією, звільняються стихійно від виконання своїх обов'язків, ясна справа, що це є повалення влади.

Це є просто революція про повалення влад. І це треба… це не є щось таке надзвичайне, це просто треба речі називати своїми іменами, більше нічого. І тоді буде все ясно. Тому зараз драматична ситуація і ми маємо дуже відповідально поставитись до України. Я як людина, яка підписала всі, наголошую, без винятку, установчі документи про утворення цієї держави, як людина, яка започаткувала створення разом з Верховною Радою держави, я несу особливу відповідальність, особливу. Ми домовлялися з Леонідом Даниловичем, хто виступить, він доручив мені. Я виконую в даному разі і доручення Президента України, який був при владі 10 років в Україні і зробив дуже багато для того, щоб ця держава сьогодні так відбулась.

Що я вважаю, за потрібне можна було б сьогодні зробити для того, щоб зупинити процес розвалу управління державою, щоб зупинити процес розгортання ситуації в бік громадянської війни.

Перше. Потрібно розвести протиборчі сторони. Просто розвести їх, сказавши людям, що є план, який погоджений з Президентом, з Верховною Радою виходу України з політичної кризи. І цей план окреслити, люди розумні і вони зрозуміють, що якщо ми план погодили і крок за кроком будемо рухатись в сторону зменшення протистояння або зниження градусу протистояння, люди погодиться з тим і підуть назустріч.

Що в цей план можна було б включити?  Ну, перше. Слава Богу, вчора Верховна Рада уже конкретний план почала здійснювати. Тому що є великий план, дорога вже відкрита до кроків вперед, тепер треба з дороги прибрати всі завали. От вчора почали прибирати – скасували закони, прийняті 16 січня. Ми не будемо зараз говорити ні про закони, ні про їх якість, ні… то ми зайдемо дуже далеко. Скасували –  і слава Богу. Прийняли інші закони.

Сьогодні потрібно прийняти Закон про амністію. Він підготовлений. Ви його… Кажуть, є декілька законів. Але з нашого досвіду я знаю, якщо декілька, то, по-перше, може бути не прийнятий ні один, но, по-друге, частина депутатів не проголосує, а за тією частиною депутатів стоїть велика кількість народу. Тому голосування, на мою думку, має бути консолідованим. Коли вирішуються великі серйозні політичні кризові питання, голосування може бути тільки консолідоване - прийняти цей закон.

Таким чином закон відкриє дорогу до того, що випустять тих, хто знаходиться під вартою, звільняться приміщення адміністративні, розблокуються дороги і люди почнуть жити, і працювати, і виконувати чергові кроки. Тому, скажімо, я підтримую процес реформування Конституції.

Ви вже знаєте, що я Голова Конституційної асамблеї. Я не хочу зараз говорити, що зробила Конституційна асамблея, але хочу вас поінформувати, депутатів. У нас є два варіанти концепції: варіант президентсько-парламентський і варіант парламентсько-президентський. Створіть комісію, ми передамо напрацювання. Можемо з вами співпрацювати, можемо не співпрацювати, це як ви захочете. Ваша воля  і тільки Верховна Рада може змінити, внести зміни до Конституції –  більше ніхто. Але в строгій відповідності до XIII  Розділу Конституції. Те, що зробив тоді Конституційний Суд, я виступав тоді і зараз виступаю, він перевищив свої повноваження. (Оплески)

Що міг зробити Конституційний Суд розумний? Внести, сказати: так, були порушення  при прийнятті Конституції такі, ми передаємо до Верховної Ради, щоб Верховна Рада виправила, а не сам виправив. Це неможливо. Це є перевищення, я ще раз повторюю, перевищення.

Але, якщо Конституційний Суд зробив недобре, відійшов від XIII  розділу Конституції – це правда, то невже  тепер опозиція має діяти так само як діяв погано Конституційний Суд? (Оплески) Немає.  Більше того, їй скажуть: вона ще, вибачте на слові, менш розумна, тому що вона вже не зробила уроки з дурних рішень, вибачте за не парламентське слово.

Тобто я пропоную створити комісію і розпочати процес реформування держави і управління на основі вже прийнятої Конституції. Але це ж ви не зробите за один тиждень? Не зробите. Суд уже треба відсторонити від Конституції. Суд має одне повноваження конституційне – визначити чи нові положення в Конституцію звужують права і свободи, чи не звужують. Це його, оце його. А прийняти, як прийняти – це приймає Верховна Рада.

Тому давайте все поставимо на свої місця. І все буде нормально, повірте. Тільки ще одне я запрошую вас, послухати ще одне –  спробувати довіряти один одному.

Якщо парламентська більшість буде ставити  опозицію на коліна, не слухати, не приймати, тому що ми можемо все, нічого не вийде. Але якщо опозиція буде ставити ультиматуми, теж нічого не вийде. Ультиматум – це здача. Це всі розуміють. Це радянські війська у Потсдамі поставили ультиматум перед Німеччиною, тому що перемогли, а тут нема військ, тут народні депутати. Давайте довіряти один одному. Тому я закликаю до довіри. Повірити, що Україна важливіше від будь-яких амбіцій. Повірити в це і зробити те, щоб Україну, відкрити дорогу Україні до реформ, до всього і разом їх робити, ніхто за нас не зробить.

Яка в мене пропозиція до вас. Я знаю, що є недовіра між опозицією і Президентом, причому вона, і владою загалом, вона дуже глибока. І можуть народні депутати від опозиції, як і від влади, думати, що хтось когось через коліно. Ну, ми це вміємо, що тут говорить. Я пропоную як людина, знову ж таки повторюю, яка стояла на зорі незалежності і зробила те, що могла зробити, щоб не брати іноземців, або я один, або ми з Леонідом Даниловичем, виступаємо гарантами. В який спосіб? Виходимо перед народ і кажемо: от, домовились опозиція і Президент або влада…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

КРАВЧУК Л.М. І кажемо: домовились, і ці домовлення виконуємо. Хто не виконує – народ буде знати. Все просто, нема ніяких складнощів, якщо ми цього захочемо. Тому я хочу попросити вас, народних депутатів подумати над одним: тільки ви разом з Президентом можете вирішити питання, які сьогодні в Україні є драматичними. Тільки ви можете вирішити і відкрити дорогу до справжньої конституційної реформи, до прийняття нормального виваженого  Закону про вибори Президента, нормального Закону про вибори народних депутатів, тому що парламентсько-президентська республіка без пропорційної системи голосування не може існувати. Тобто все треба робити крок за кроком.

Для  цього я пропоную, напишіть план: перший крок, другий крок, третій крок, четвертий крок. Обнародуйте цей план  Україні. А потім станемо на цей план і кожен пункт плану    будемо виконувати всі разом.  І тоді  народ скаже: в час великий і тяжкий Верховна Рада зрозуміла, що іншого шляху немає, послухала себе. І як писав Василь  Симоненко: "Хай мовчать Америки  й Росії,   коли я з Україною говорю".

Давайте почнемо говорити з Україною. Дякую.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте подякуємо Леоніду Макаровичу за змістовний виступ і так необхідний сьогодні для суспільства і Верховної Ради  України.   (Оплески)

  Шановні народні депутати, узгоджується  питання по Закону про амністію – це дуже важливий закон. Я вчора і сьогодні кажу: є там ще декілька неузгоджених питань.

Тому, перемовини  між фракціями проводяться.

Я оголошую перерву до 14 години. У 14 годин, я прошу дуже, всіх народних депутатів прийняти участь у продовженні сесії Верховної Ради України. Запрошую в 14 годин.

Керівників фракцій я запрошую в кабінет. Прошу Ігоря Єремеєва теж зайти в кабінет Голови Верховної Ради.

 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Керівники фракцій, послухайте… (Шум у залі) Ви послухайте, не кричіть, послухайте. (Шум у залі) Робоча група з керівників фракцій, а також експертів продовжує зараз роботу над законопроектом про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. Ці перемовини проходять досить успішно і ми маємо надію, що о 16 годині ми з вами будемо мати змогу проголосувати  даний законопроект.

До 16 години оголошую перерву.  

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу  уваги. Я прошу уваги.  Ми  продовжуємо сьогоднішнє засідання  сесії. Погоджувальна рада підготувала два законопроекти, узгодила їх усіма фракціями. Це законопроекти, що стосуються амністії і ТСК,  комісія ТСК, що стосується конституційної реформи. Ці питання по цих двох законопроектах узгоджені. (Оплески)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Зараз ці законопроекти тиражуються, десь  хвилин 15-20, і через 20 хвилин вони будуть винесені на затвердження Верховної Ради України.  Десь 20 хвилин на цю роботу потрібно.

        

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, я прошу уваги!

Шановні колеги! Погоджувальна рада фракцій відпрацювала чотири закони, які є у Верховній Раді, що стосується амністії. Чотири закони. Але виникли питання, які ще треба узгодити. І сьогодні нема чого ставити на голосування у Верховній Раді.

Є яка пропозиція… Є яка пропозиція: завтра вранці керівники фракцій продовжать консультації. Так домовилися усі керівники фракцій. Потім о 10-й годині… (Шум у залі) … о 10-й годині… (Шум у залі) Це ви покричіть своїм керівникам, а не всім депутатам!

Ви послухайте, що я дам інформацію, а потім покричите. Тому до 10-ї години керівники фракцій дадуть відповідь у своїх фракціях. О 10-й годині всі збираються у кабінеті Голови Верховної Ради. Об 11 годині вноситься пропозиція: продовжити сесію, позачергову сесію Верховної Ради України, щоб прийняти завтра, уже третій день завтра будуть перемовини, прийняти Закони про амністію.

Прошу народних депутатів проголосувати за проведення завтра сесії об 11 годині ранку.

 

ЛЯШКО О.В. Голосуйте! Голосуйте! Голосуйте пропозиції! Голосуйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не кричи.

Я прошу керівників фракцій до мене підійти. Я ще раз кажу, спокійно послухайте. Керівники фракцій домовились, завтра в 11 годині. Як буде пропозиція  сьогодні попрацювати, я прошу керівників фракцій сюди.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Сьогодні! Сьогодні! Сьогодні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу ваше рішення.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Сьогодні! Сьогодні! Сьогодні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, послухайте керівників фракцій, сейчас внесуть узгоджену пропозицію. Я її поставлю на голосування. Сьогодні – значить, сьогодні будемо приймати рішення. Завтра – завтра, як воно буде. Спокійніше, сідайте, вирішимо зараз всі питання.

 (Шум у залі)

Ви узгодьте узгоджену пропозицію.

(Шум у залі)

Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування продовжити сьогодні роботу до прийняття Закону про амністію. Прошу голосувати.

(Шум у залі)

Прошу голосувати. 

 

18:09:09

За-357

Проти – 0, утрималось – 1, не голосували – 51.

Рішення прийнято.

По фракціях. Фракція Партії регіонів – 151, "Батьківщина" – 76, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 34, Компартія – 28, позафракційні – 31.

Шановні народні депутати, я прошу вашої уваги! Ми прийняли рішення. Я зараз оголошу перерву 10 хвилин і узгоджу з керівниками фракції і всі чотири закони ми сьогодні через 10 хвилин повинні розглянути. (Шум у залі)

 Оголошується перерва  на 10 хвилин. Керівників фракцій (визначимося: два – значить два) прошу зайти в кабінет Голови Верховної Ради. 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Продовжуємо роботу, я прошу сідати, заспокоїтися.

Дозвольте вам нагадати, що вчора ми прийняли з вами законопроект № 4007 про визнання такими, що втратили чинність деяких законів України.

Ми також домовилися сьогодні розглянути питання про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

Тому вношу пропозицію прийняти рішення ad hoc про голосування по законопроектам без обговорення. Прошу народних депутатів голосувати, прошу голосувати.

 

22:45:25

За-227

Проти – 22, утрималось – 2, не голосувало – 170.

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект закону 4021-3 для прийняття за основу і в цілому. Цей проект погоджений усіма фракціями. Прошу голосувати.

 

22:46:02

За-232

Проти – 11, утримались – 0, не голосували – 173.

Рішення прийнято.

Позачергову сесію Верховної Ради  України сьомого скликання оголошую закритою.

(Лунає Державний  Гімн України)

До зустрічі 4 лютого четвертої сесії Верховної Ради.