Засідання 1 позачергової сесії

Опубліковано 28. 01. 2014

 

ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ

ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

28 січня 2014 року, 10.10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Я прошу, увімкніть систему "Рада".

10:10:55

В залі зареєструвалося 395 народних депутатів.

Шановні народні депутати! Відповідно до частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради України 23 січня у Верховній Раді України була зареєстрована ініціатива народних депутатів України, яка співвідноситься з вимогами частини другої статті 83 Конституції України щодо скликання позачергової сесії Верховної Ради України.

Тому позачергову сесію Верховної Ради України сьомого скликання оголошую відкритою.

(Лунає Гімн України)

Шановні колеги, в роботі позачергової сесії Верховної Ради  України беруть участь президенти України: Леонід Макарович Кравчук, Леонід Данилович Кучма, Віктор Андрійович Ющенко. Давайте привітаємо президентів України. (Оплески)

Я прошу уваги, шановні народні депутати. В Україні  відбуваються події, які призвели до загибелі людей. Є постраждалі. Дозвольте висловити від Верховної Ради  глибоке співчуття всім рідним і близьким загиблим. Давайте вшануємо пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

Я запрошую, хвилину попросила Бахтеєва  Тетяна Дмитрівна. Теж такий неприємний випадок. Прошу, хвилину.

 

10:15:15

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановні народні депутати, шановні присутні пани Президенти! Я 12 років вже народний депутат, Заслужений лікар України, і кожен із вас знає, що моє покликання до "білого халату" і звання лікаря є дуже великим призначенням мого життя. І зараз важливо пам'ятати, що головним і безцінним багатством для кожної людини є її здоров'я і її життя.

На превеликий жаль, за останній тиждень політичних протистоянь передвчасно загинули 5 українців. Кожен із них буде в нашій пам'яті патріотом нашої країни. Ці смерті є передвчасними. Ми сьогодні не маємо права міняти свої політичні амбіції на життя навіть однієї людини.

Шановні колеги, в Україні захворюваність населення на онкологічні захворювання є другою причиною як інвалідності, так смертності українців. У нас 1 мільйон хворих з цими захворюваннями і, на жаль, це третя і четверта стадії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Однак, є великі люди, які все життя віддали боротьби з цим захворюванням. Вчора помер видатний український лікар-онколог, академік Національної академії медичних наук, Герой України Григорій Васильович Бондар. Зараз сумує Львів, Тернопіль, Волинь, Запоріжжя, Донецьк, усі 26 регіонів України, тому що його ім'я в лікуванні, науці є визнаними для України, а також в цьому медичному світі. Він є автором унікальних єдиних у своєму роді медичних лікувань, які сьогодні є золотим стандартом. Я б ще раз сказала, що його ім'я стоїть в одному рядку з іменами   таких як Амосов, Шалімов, Пирогов, Стражеско, Мечников та інших, рівних яким немає у медичному світі.

Кожна третя людина в Донецькому регіоні мала можливість врятувати себе або своїх рідних, знайомих, друзів завдяки його великому професіоналізму. І кожна десята людина в Україні мала можливість отримати золотий стандарт у лікуванні онкозахворювань методикою доктора Бондаря.

Він народився 22 квітня 1932 року у селі Іскра і пройшов шлях від фельдшера до академіка і до Героя України. Григорій Бондар все своє життя присвятив боротьбі із тяжкими онкологічними захворюваннями, від яких в Україні кожну годину помирає 10 людей.

Я прошу всіх шановних народних депутатів у знак великої поваги вшанувати хвилиною мовчання пам'ять про патріота країни Григорія Васильовича Бондаря. Вічна пам'ять в наших серцях. (Хвилина мовчання)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги, для узгодження порядку денного сьогоднішнього засідання я оголошую перерву на 30 хвилин. Я оголошую перерву на 30 хвилин. Керівників фракцій прошу зайти в кабінет Верховної Ради України.

Оголошується перерва. Так вирішили керівники усіх фракцій. Оголошується перерва на 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  ідуть перемовини, розглядаються закони, які ми сьогодні повинні ухвалити. Ми не можемо сьогодні піти з сесійної зали, поки не приймаємо закони, які потрібні, які очікують люди.

Тому о 12-й годині я дуже прошу, щоб всі були в сесійній залі. Уже наробітки будуть і ми розглянемо один закон і будемо працювати, щоб і другий. Два важливих закони нам сьогодні треба прийняти.

Тому о 12-й годині, ми зараз з керівниками фракцій домовились, що ми вийдемо уже з пропозицією, щоб ви послухали і щоб ми проголосували по цим питанням. Добре?

О 12-й годині я прошу, щоб  всі були в сесійній залі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні народні депутати, продовжуємо роботу нашого засідання. Я прошу сідати. Я прошу уваги! Я прошу уваги, шановні народні депутати!

На Погоджувальній раді депутатських фракцій було запропоновано розглянути на сьогоднішньому пленарному засіданні питання про визнання такими, що втратили чинність, законів, прийнятих Верховною Радою України на пленарному засіданні 16 січня 2014 року.

Це закони України, я прошу уваги.

Номер 721-VII: про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян.

Номер 722-VII:  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів.

Третій. Номер 723-VII: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Закон номер 724-VII: про внесення    змін до Регламенту  Верховної Ради України.

Номер 725-VII: про внесення змін до Кримінального  процесуального кодексу  України щодо заочного кримінального  провадження.

Номер 726-VII: про внесення  змін до Закону України "Про безоплатну правову  допомогу" щодо відтермінування   набрання чинності положень пункту  6 розділу VІ "Прикінцеві та перехідні положення".

Закон номер 727-VII:  про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із ввезення на митну територію України природного газу.

Закон номер 728-VII:  про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу  України щодо відповідальності  за осквернення або руйнування  пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму  в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських  переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів  та миротворців.

Закон номер 729-VII: про внесення  змін  до Кримінального кодексу  України щодо відповідальності за  заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

Зрозуміли?

Шановні колеги, ставлю на голосування пропозицію про розгляд цього питання  на сьогоднішньому пленарному засіданні. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

12:36:14

За-355

Проти – 0, утрималося – 0, не голосували – 59.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 166, "Батьківщина" – 81, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 36.

Шановні колеги, оскільки є спільна згода всіх фракцій щодо позитивного вирішення цього питання, вношу пропозицію прийняття рішення ad hoc про розгляд цих законопроектів без обговорення та прийняття щодо них рішення пакетом за основу і в цілому. Прошу народних депутатів проголосувати за цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

12:37:25

За-356

Проти – 1, утрималося – 1, не голосували – 57.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 165, "Батьківщина" – 81, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 35, Компартія України – 0, позафракційні – 38.

Я прошу уваги. Ставлю на голосування пропозицію про визнання такими, що втратили чинність, Законів України від 16.01.2014 року (номер 721-VII , 722-VII, 723-VII, 724-VII, 725-VII, 726-VIІ, 727-VII, номер 728-VII і номер 729-VII. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:38:59

За-361 (Оплески)

Проти – 2, утрималося – 0, не голосувало – 49.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 167, "Батьківщина" – 81, "УДАР Віталія Кличка" – 39, об'єднання "Свобода" – 35, Компартія України – 0, позафракційні – 39.

Шановні народні депутати!  Оскільки є спільна згода всіх керівників фракцій щодо позитивного вирішення питання, вношу пропозицію прийняти рішення ad hoс про розгляд законопроектів, які внесені на заміну деяких скасованих законів.

Я прошу уваги! Це законопроекти:

Реєстраційний номер 4030: проект Закону про внесення змін до Закон України "Про безоплатну правову допомогу" (щодо відтермінування набранням  чинності положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві  та перехідні положення".

Закон (реєстраційний номер 4037): проект Закону про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу  України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої Світової війни –  радянських  воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців).

Третій закон.  Реєстраційний  номер 4038:  проект  Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів  фашизму.

Четвертий закон. Реєстраційний номер 4039: проект  Закону про  внесення змін до статті 197 Податкового кодексу  України щодо  звільнення від обкладання податком  на додану вартість  операцій з  ввезення на митну територію України природного газу.

Ставлю на голосування, шановні народні депутати,   пропозицію про включення  цих законопроектів до порядку денного сьогоднішнього засідання позачергової сесії. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:42:36

За-314

Проти – 1, утрималось – 6, не голосували – 89.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 174, "Батьківщина" – 52, "УДАР Віталія Кличка" – 35, Свобода – 0, Компартія – 29, позафракційні – 24. 

Шановні колеги! Оскільки є  спільна згода всіх керівників фракцій, ми дуже довго домовлялися щодо прийняття рішення  по  цих законопроектах, вношу пропозицію  прийняти рішення ad hoс про розгляд цих законопроектів без обговорення та прийняття щодо них рішення пакетом за основу і в цілому. Прошу народних депутатів проголосувати за цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

12:43:52

За-296

(Оплески)

Проти – 3, утрималися – 12, не голосувало – 97.

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 172, "Батьківщина" – 42,  "УДАР Віталія Кличка" – 30, "Свобода" – 0, Компартія України – 27, позафракційні – 25. 

Шановні депутати, ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу і в цілому наступних законопроектів (реєстраційні номери: 4030, номер 4037, номер 4038 і номер 4039). Прошу народних депутатів голосувати. (Шум у залі) Прошу голосувати! (Шум у залі) Чотири закони пакетом, ми домовилися. Прошу голосувати. (Оплески)

 

12:44:56

За-257

Я повторюю, які закони. Номер… реєстраційний номер 4030 ми проголосували… (Шум у залі) Назви законів? (Шум у залі) Я прошу уваги!

Ми проголосували…  Давайте я оголошу рішення.

За – 257, проти – 4, утрималося – 13, не голосувало – 132.

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 170, "Батьківщина" – 29,  "УДАР Віталія Кличка" – 9, "Свобода" – 0, Компартія  – 30, позафракційні – 19.

Ми проголосували, розшифровую ще раз, бо ми ж оголошували.

Реєстраційний номер 4030 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" (щодо відтермінування набрання чинності положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення".

Реєстраційний номер 4037: проект Закону про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни –  радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців).

Закон номер 4038: проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

І проект Закону (номер 4039) про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладання податком на додану вартість операцій із ввезенням на митну територію України природного газу.

Шановні колеги, я оголошую...  ми продовжуємо роботу сесії.

Я прошу хвилину – Турчинов.

 

12:47:41

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, перед тим, як піти на перерву для того, щоб підготувати голосування щодо Закону про амністію є пропозиція: давайте включимо його до порядку денного цієї сесії, а також включимо до порядку денного створення Спеціальної тимчасової комісії щодо зміни Конституції і підемо на перерву. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу керівників фракцій, тому що друге питання ми на Погоджувальній раді фракцій не розглядали, то давайте обговоримо.

Давайте перше питання я поставлю на голосування: щоб ми Закон про амністію включили в порядок денний сьогоднішнього засідання і сьогодні прийняли рішення по ньому. Згодні?

Прошу народних депутатів проголосувати.

 

12:49:03

За-396

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 17.

Рішення прийняли.                          

По фракціях. Партія регіонів – 173, "Батьківщина" – 80, "УДАР Віталія Кличка" – 39, "Свобода" – 35, Компартія України  – 29, позафракційні – 40.

Я прошу, Арсеній Петрович, друге питання зняти зараз, а коли зберемося о 16 годині, тоді ми повернемося до цього питання.

Прошу хвилину. Арсеній Петрович, прошу.

 

12:49:38

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту, дуже важливо, що ми сьогодні розглянемо на засіданні парламенту законопроект, який звільняє від відповідальності людей, які вийшли на мирні протести. А те, що стосується Тимчасової спеціальної комісії про внесення змін до Конституції, то ми домовилися про те, що ми готуємо зараз законопроект, він не потребує включення до порядку денного. І ми будемо пропонувати, Володимир Васильович, о четвертій годині дня  - з головою фракції наших політичних опонентів ми говорили, - проголосувати і створити спеціальну комісію парламенту про внесення змін до Української Конституції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О 16 годині давайте обговоримо – і повернемося.

Шановні народні депутати, зараз оголошується перерва до 16 години. О 16 годині дуже важливий Закон "Про амністію". Я прошу всіх прийняти участь у засіданні о 16 годині.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу сідати. Підготуватися до голосування.  Шановні народні депутати, я прошу підготуватися до голосування.

Шановні колеги, переговори продовжуються. Вони не прості тому що… і дуже не просте питання – питання амністії. Ми знайшли порозуміння між опозицією і більшістю по цьому питанню, але, але є ще деякі питання, які треба ще продовжити, щоб найти повне порозуміння по  Закону по амністії. Тому яка вноситься пропозиція. Продовжити  роботу Позачергової сесії завтра –  завтра об  11-й годині ранку в цьому сесійному залі.

Зрозуміла пропозиція?

Я ставлю на голосування, щоб завтра об 11-й годині продовжити роботу Позачергової сесії Верховної Ради України. Прошу народних депутатів голосувати.

 

16:49:41

За-368

Проти – 0, утримався – 1, не голосували – 32.

Рішення прийнято.

Засідання сесії сьогодні оголошую закритим. Завтра об 11-й годині продовжимо роботу сесії.