БЮЛЕТЕНЬ N 43

Опубліковано 01. 04. 1997

ЗАСІДАННЯ СОРОК ТРЕТЄ

 

Сесійний   зал   Верховної Ради України. 1   квітня    1997   року.    10   година.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України МОРОЗ 0.0.

 

ГОЛОВА. Добрий день, шановні депутати і гості Верховної Ради, шановні радіослухачі! Я прошу депутатів підготуватися до реєстрації.

 

Проводиться поіменна реєстрація.

 

У залі зареєстровано 339 народних депутатів. Ранкове засідання оголошується відкритим.

 

Шановні народні депутати! Двадцятого березня 1997 року на 53-му році життя раптово помер наш колега, народний депутат України від Красноармійського міського виборчого округу №129 з Донецької області, член постійної Комісії з питань оборони і державної безпеки Заварзін Микола Володимирович. Ми всі знали його як людину чуйну, принципову, настирливу. Він був послідовний у своїх політичних переконаннях, і його життєвий досвід як офіцера, громадянина, самовідданого у виконанні своїх депутатських обов'язків, допомагав

 

3

 

нам вирішувати багато питань. Він назавжди залишиться в нашій пам'яті як чуйний колега, державний діяч, великий син нашої держави.

 

Я просив би вшанувати пам'ять про нього хвилиною мовчання {Хвилина мовчання).

 

Прошу сідати.

 

Після поїздки в округи у депутатів з'явилося багато запитів до представників різних гілок влади. Я просив би оперативно відреагувати на них.

 

Мова йде про запит групи депутатів (Недригайло та інші - всього 19 чоловік) до Президента України щодо доручення Генеральній прокуратурі, Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ України перевірити порушення, допущені керівництвом ВАТ "ЛІНОС" (на звернення           загальних           зборів            трудових            колективів

Укрексімнафтопродукту та Українонафти).

 

Хочу сказати, що вчора з цього приводу, точніше з питань подальшої долі ЛІНОСу, відбулася велика нарада тут, у Верховній Раді, протягом 2,5 години. Обговорювалися різні питання, у тому числі і порушені цими депутатами. Я вважаю, що є всі підстави направити такий запит Президенту, і просив би вашої підтримки щодо змісту цього запиту.

 

Ставлю на голосування, будь ласка.

 

"За" - 263. Підтримується.

 

Група депутатів (Ратушний та інші - всього 7 чоловік) звертаються до Президента щодо грубих порушень і зловживань в

 

4

 

Аграрному університеті міста Дубляни Львівської області. Це звернення обгрунтовано. Я просив би підтримати зміст цього запиту.

 

"За" - 245.

 

Білоус В'ячеслав Олександрович звертається до Президента України стосовно зволікання будівництва мостового переходу на 325-му кілометрі залізничної колії Дарниця-Полтава. Питання чисто господарське, але важливе І для держави, і для залізниці, і для жителів відповідного населеного пункту.

 

Я просив би підтримати зміст цього запиту.

 

"За" - 246.

 

Недригайло Валентин Михайлович звертається до Президента України стосовно ситуації із затримкою виплати допомог багатодітним сім'ям і матерям-одиночкам у Новоазовському і Тельманівському районах Донецької області. Він обґрунтовує своє звернення відповідними даними.

 

Я просив би підтримати його зміст. Ставлю на голосування.

 

 "За" - 218. Підтримується.

 

Група депутатів (Роєнко, Черенков, Уланов та інші - всього 6 чоловік) звертаються до Президента, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України у зв'язку з нереагуванням на пакет вимог трудівників України, прийнятий у ході проведення Всеукраїнського страйку 18 березня.

 

Я хочу сказати в порядку інформації, що доручення стосовно підготовки такої інформації вже є. Це просто збіг обставин. Оскільки

 

5

 

там звертаються і до мене, то поясню, що мене протягом тижня не було в Києві, тому на кілька днів затримується підготовка інформації. А в цілому запит правомірний. Я ставлю на голосування пропозицію підтримати його зміст.

 

"За" - 216.

 

До Президента України звертається Іван Захарович Кірімов з приводу того, що в Україні протягом багатьох років заморожено вклади громадян. Він просить дати відповідне доручення щодо вироблення механізму, який забезпечив би в найкоротший час виплату заощаджень громадянам України.

 

Я розумію, що мова йде про реалізацію прийнятого Верховною Радою Закону про державні гарантії вкладникам заощаджень. Щодо підтримки змісту цього запиту я просив би висловитися шляхом голосування. Будь ласка.

 

"За" - 227.

 

Ставлю на голосування пропозицію про направлення цих запитів адресатам. Голосування непоіменне. Прошу підтримати. Будь ласка, підтримайте.

 

"За" - 244. Рішення прийнято.

 

Надійшли також запити до Голови Верховної Ради стосовно відновлення попереднього порядку надходження коштів до державного фонду зайнятості населення, перегляду статті 14 Закону про внесення змін до Закону України про систему оподаткування, прийнятого 18 лютого 1997 року. Це запит на ім'я Голови Верховної Ради, а скоріше -

 

6

 

до Верховної Ради, бо я підтримав і підтримую цю пропозицію. Я вважаю, що позиція депутата Недригайла обгрунтована. З такою ж пропозицією звертаються і Президент України, і Кабінет Міністрів.

 

Роєнко Віктор Григорович звертається до першого віце-прем'єр-міністра, голови Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Дурдинця Василя Васильовича. Це повторний депутатський запит стосовно протиправних дій керівників Міністерства лісового господарства України Брежнєва, Шадури, Мироненка, оскільки перевірку фактів, викладених у першому запиті, і підготовку відповіді депутату було доручено тому ж Мінлісгоспу.

 

Агафонов Анатолій Вікторович звертається до першого віце-прем'єр-міністра Дурдинця Василя Васильовича стосовно погашення заборгованості заробітної плати працівникам пошуково-зйомноі експедиції № 46 Держкомітету по геології і використанню надр.

 

Група депутатів (Малєвський та інші - всього 38 чоловік звертаються до Генерального прокурора України стосовно правової оцінки заяви і дій Президента України з приводу того, що всі громадяни, які перебувають в опозиції до соціально-економічного курсу Президента, мають бути звільнені з державної служби, що суперечить статтям 24, 36 Конституції України та Закону про державну службу.

 

Група депутатів (Григорович та інші - всього 35 чоловік; звертаються до Генерального прокурора України стосовно правомірності дій Івано-Франківської обласної прокуратури,  яка на

 

7

 

підставі порушення кримінальної справи утримує під вартою громадянина Лучицького, обраного 24 лютого депутатом обласної ради.

 

Група депутатів (Волковецький та інші - всього 9 чоловік) звертаються до Прем'єр-міністра України стосовно відшкодування збитків, заподіяних народному господарству Івано-Франківської області стихією в 1996-1997 роках. Це запит вже як продовження звернення, що було раніше.

 

Омельченко Григорій Омелянович звертається до Генерального прокурора стосовно недотримання Генеральним прокурором вимог. Закону про боротьбу з корупцією - щодо публікації відомостей про свої та членів сім'ї доходи, цінні папери і майно, вклади у банках.

 

Єрмак Анатолій Васильович і Омельченко Григорій Омельянович звертаються до міністра Кабінету Міністрів України Пустовойтенка стосовно надання інформації про обставини виділення квартири Генеральному прокурору України Ворсінову та її використання. Наскільки мені відомо, він ще не має квартири в Києві.

 

Чиж Іван Сергійович звертається до Голови Верховної Ради /країни, Прем'єр-міністра України стосовно ситуації з будівництвом і утриманням автошляхів та доцільності внесення змін до чинного законодавства для правового врегулювання фінансування цих робіт.

 

Ігнатенко Олександр Степанович звертається до Прем'єр-иіністра України з приводу невиконання вимог Закону України про оборону   -   щодо   плану   мобілізаційного   розгортання   народного

 

8

 

господарства, плану нагромадження матеріальних ресурсів, мобілізаційного резерву. Дуже тривожна, до речі, інформація, і вона потребує негайного реагування, у тому числі і Кабінету Міністрів та Прем'єр-міністра.

 

Кірімов Іван Захарович звертається до Голови Верховної Ради з приводу внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту про диференціацію пенсій, тобто про ліквідацію зрівнялівки при їх призначенні. Повністю підтримую це звернення. З цього приводу вже тричі давав доручення комісії і просив би прискорити роботу над підготовкою такого законопроекту.

 

Запити оформлено відповідно до вимог Регламенту. Ставлю на голосування пропозицію про направлення цих запитів адресатам. Будь ласка, підтримайте.

 

"За" - 240. Рішення прийнято

 

Секретаріат Верховної Ради повідомляє про. реєстрацію депутатської фракції Соціалістичної та Селянської партій України, яка створена на базі депутатської фракції "Соціалістична фракція" та народних депутатів України, які не входить до складу депутатських груп та фракцій. У її складі 32 народних депутати. Представляти фракцію уповноважені народні депутати України Чиж Іван Сергійович, Сас Сергій Володимирович, Вінський Йосип Вікентійович, Довгань Сергій Васильович, Чупахін Олександр Михайлович, Чапюк Ростислав Степанович, У зв'язку з цим депутатська фракція "Соціалістична фракція" розпускається.

 

9

 

У нас залишилося 15 хвилин для оголошення запитів, оголошень. Будь ласка, запишіться, хто бажає висловитися. Депутат Сластьон. Прошу.

 

СЛАСТЬОН Ю.Ф., член Комісії Верховної Ради України з питань агропромислового комплексу, земельних ресурсів та соціального розвитку села (Голопристанський виборчий округ, Херсонська область). Уважаемый Александр Александрович, я передаю слово Георгию Ивановичу Найде.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

НАЙДА Г.І., член Комісії Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту ї зв'язку (Суворовський виборчий округ, Херсонська область). Фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, уважаемый Александр Александрович! Вопрос от избирателей нашего округа: как будем компенсировать вклады по сберегательным книжкам, особенно по тем книжкам, которые выдавались чернобыльцам? Соответствующим указом Президента сделано самое страшное - тот рубль, который был на сберкнижке, поделен на 100 тысяч, и теперь на сберегательном вкладе вместо одного рубля осталось всего-навсего 0,001 копейки, а вместо 10 тысяч - только 10 копеек. Люди спрашивают, рассмотрим ли мы вопрос о

 

10

 

компенсации сбережений при рассмотрении проекта бюджета на 1997 год и когда это произойдет.

И необходимо какие-то этапы определить.

 

Поэтому я хотел бы, чтобы наша бюджетная комиссия обязательно рассмотрела этот вопрос.

 

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Депутат Самойлик.

 

САМОЙЛИК К.С., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (Чаплинський виборчий округ, Херсонська область). Прошу передати слово Симоненку Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

СИМОНЕНКО П.М., член Комісії Верховної Ради України з питань культури і духовності (Красноармійський виборчий округ, Донецька область). Уважаемые коллеги! Фракция "Коммунисты Украины" неоднократно ставила вопрос о необходимости обсуждения всего комплекса внешнеполитических проблем страны на сессии Верховного Совета. Необходимость этого шага вызывается тем, что администрация Кучмы практически узурпировала полномочия Верховного Совета в области внешней политики и упорно втягивает Украину в НАТО. Вот почему мы вновь настоятельно требуем включить

 

11

 

этот вопрос в повестку дня. Бросок НАТО на Восток преследует далеко идущие цели. В конечном итоге они сводятся в тому, чтобы подпереть натовскими штыками экономическое закабаление бывших стран СССР, в том числе и Украины. Нужно быть совершенно слепым, чтобы не видеть, откуда сегодня исходит угроза миру, какую опасность несет Украине новый "Дранг нах Остен".

В случае принятия Польши, Венгрии, Чехии в Североатлантический альянс произойдет новый раскол Европы. Военный потенциал блока НАТО существенно увеличится: боевой зостав сухопутных войск возрастет на 20 процентов, ВВС - на 15, ВМС на 20, патрульной авиации - на 50 процентов.

 

В распоряжение НАТО перейдет около 300 аэродромов, расположенных в непосредственной 5лизости к нашим границам. Вполне понятно, что приближение натовских дивизий к бывшей государственной границе СССР не будет способствовать укреплению мира и безопасности на постсоветском пространстве.

 

Как известно, здесь идет колоссальная борьба за природные ресурсы. На территории Советского Союза сосредоточено 30 процентов потенциальных мировых запасов угля, 40 - нефти, 45 -аза, 44 - железной руды, 74 - марганцевых руд, 40 -редкоземельных металлов. Сегодня на развалинах двухполюсного мира утверждается новый порядок, а вернее беспорядок во главе с Соединенными Штатами. Суть его заключается в том, чтобы навязать

 

12

 

миру вечный раздел на бедные и богатые страны, на жирующий Север и нищенствующий Юг.

 

Фракция коммунистов категорически заявляет решительный протест против подобной политики, которую осуществляет Администрация Президента и их приспешники. Высшие политические авантюры правительства Кучмы могут повлечь за собой непредсказуемые последствия. Вместо обещанной интеграции в европейские экономические структуры Украине подбрасывается натовская кость, которой она может подавиться.

 

Как известно, модернизация, стандартизация армий и вооружений Польши, Венгрии, Чехии обойдется им в 150 миллиардов долларов в течении 10 лет после вступления в НАТО. Вот где они ищут себе обеспечение рабочей силы и загрузку производственных мощностей!

В то время, когда натовские войска и эскадры осваивают наши сухопутные и морские просторы, украинские амбасадоры обозначают свое присутствие в натовских столицах. Сообщения о пьяных загулах и воровских повадках украинской дипломатии за рубежом не сходят со страниц газет как внутри страны, так и за границей.

 

По нашему мнению, очевидная деградация оперативно-дипломатического состава МИД Украины служит еще одним веским доводом       в       пользу       того,       чтобы       включить вопрос     о

 

13

 

внешнеполитической деятельности правительства в повестку дня сессии...

 

ГОЛОВА. Завершуйте, будь ласка.

 

СИМОНЕНКО П.М. А то, что сегодня представительство ФБР...

 

ГОЛОВА. Депутат Мовчан. Будь ласка.

 

МОВЧАН П.М., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД {Коломийський виборчий округ, Івано-Франківська область). Шановний пане Голово, "шановні народні депутати! Мене глибоко обурює ця послідовна позиція, яка простежується в заяві пана Симоненка. Він абсолютно послідовно зорієнтовує Україну і прив'язує її до всіх можливих рецидивів із нашим північним сусідом.

 

Оскільки Народний рух України зробив заяву, я наведу деякі витяги з неї.

"Заява Народного руху України щодо необхідності вступу України до НАТО.

 

Україна має стати активним будівничим нової Європи, а не будівельним       матеріалом.       Таке       місце       України                     в

загальноєвропейському інтеграційному процесові визначається її важливим        геополітичним    положенням    історично    європейською

 

14

 

приналежністю українського народу, його відповідальністю за власну долю і. безпечне майбутнє всієї Європи. Українська влада повинна негайно подати заявку на членство в НАТО.

 

У Верховній Раді комуністи, соціалісти та інші проросійськи налаштовані             депутати             домагаються         ревізії    чинного

законодавства, яке закріплює європейський вибір українського народу. Вони прагнуть перегляду головних положень Основних напрямів зовнішньої політики України, щоб законодавчо перервати спрямований на Захід інтеграційний процес і повернути його на Схід, забезпечивши таким чином поступове входження України до нової Російської імперії.

 

Для остаточної ізоляції України від Європи і дискредитації зовнішньої політики нашої держави ліві в парламенті, за прикладом і вказівкою московських господарів, готують з приводу розширення альянсу антинатівське рішення. Ними також проводиться велика робота з метою приєднання України   до МЛА.

 

Усупереч чинному законодавству, зокрема Програмі діяльності Кабінету Міністрів України, виконавча влада вдалася останнім часом до кроків, які на практиці утверджують політику інтеграції з країнами СНД. Неприховане бажання виконавчої влади укласти з урядом Російської Федерації угоду про довгострокову оренду - на 10-20 років російським Чорноморським флотом севастопольських бухт створить перешкоду на шляху України до європейських організацій. .

 

15

 

Виконавча влада постійно нарощує структури, орієнтовані на забезпечення діяльності СНД. Така непослідовна політика влади не тільки не наближує Україну до європейських структур, а й повертає її до давно збанкрутілої СНД, веде Україну до відродження комуністичного режиму і втрати державності. Щоб унеможливити повернення України до тоталітаризму і відновлення Російської імперії з її одвічним військовим протистоянням із Заходом, щоб забезпечити активну участь України в загальноєвропейському інтеграційному процесові як центральної європейської держави та належну роль у процесі побудови безпечної. багатої Європи, Президент України та Кабінет Міністрів повинні зробити нові, рішучі й важливі кроки, спрямовані на реалізацію європейського вибору. Нині таким кроком має стати подання заявки на вступ до НАТО".

 

ГОЛОВА. Депутат Лантух.

 

ЛАНТУХ В.І., член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (Гайсинський виборчий округ, Вінницька область). Прошу передати слово депутату Моісеєнку.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

16

 

МОІСЕЄНКО В.М., член Комісії Верховної Ради України з питань державного будівництва, діяльності рад і самоврядування (Макіївський-Гірницький виборчий округ, Донецька область). Фракция "Коммунисты Украины", заместитель председателя Всеукраинского стачечного комитета.

 

Уважаемые коллеги! Уважаемые граждане Украины! 18 марта миллионы граждан Украины потребовали немедленного погашения задолженности по зарплате, пенсиям и стипендиям, реализации права на труд, права на объединение и успешную работу а трудовых колективах, на государственный контроль за экономикой и так далее. Вы все эти требования знаете.

 

Справедливость всех этих требований была подтверждена высшими государственными лицами - Президентом и Премьер-министром, а также правительством и Верховным Советом. Более того, в заявлении прокурора, министра внутренних дел и СБУ подчеркнуто, что эти действия законны и происходят в рамках Конституции. Вместе с тем мы столкнулись с рядом бессовестных притязаний со стороны руководителей предприятий к людям, проводящим эти акции.

 

30 марта 1997 года Всеукраинский стачечный комитет прибыл в Кабинет Министров согласно достигнутой договоренности для начала переговоров. Кабинет Министров не был готов приступить к переговорам. Тогда мы потребовали предоставить время для выступления по телевидению и радио. Кабинет Министров и руководство   телерадиокомпании   оказались   не   готовыми   к   этому.

 

17

 

Менжинский, Васильев и Чирва, пообещав предоставить эфир, дрогнули и почему-то уклонились от этого.

 

31 марта встреча все-таки состоялась с участием ряда министров, в частности Белоблоцкого и Сердюка, и заместителей министров, которые принципиально еще раз подтвердили справедливость требований, выдвинутых миллионами трудящихся на улицах и предприятиях Украины.

 

Было решено, что 2 апреля 1997 года в 11 часов состоится заседание по этому поводу при участии Всеукраинского стачечного комитета.

 

Мы ставим вопрос так. Во-первых, на наши требования должен быть дан письменный ответ. Во-вторых, если требования не будут удовлетворены, то 1 мая трудящиеся в миллионных демонстрациях выйдут и вновь потребуют их реализации.

 

Ни для кого не секрет, что сегодня по этим вопросам необходимо изменение правительственного курса. Об этом тоже шла речь на встрече.

 

В завершение выступления хочу обратить ваше внимание на то, что курс на присоединение Украины к НАТО рабочими, трудящимися Украины не поддерживается. Во многих регионах на митингах были приняты решения потребовать от Президента, правительства, от всех политических , сил, представленных в Верховном  Совете, и в первую очередь от только   что    заявлявших

 

18

 

о     приверженности     НАТО,  немедленного пресечения расширения НАТО на Восток. .  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Депутат Карнаух. Прошу.

 

КАРНАУХ М.В., член Комісії Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (Лубенський виборчий округ, Полтавська область). Депутатська група "Незалежні".

 

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні народні депутати! Дорогі наші виборці! Тільки що ми повернулися із своїх виборчих округів і переконалися, що курс так званих радикальних ринкових реформ повністю збанкрутував. Тому я звертаюся до кожного із вас, до кого приходили виборці. Люди доведені до відчаю. Зупинено виробництво. Люди тривалий час не отримують заробітної плати і пенсій. Діти ходять до школи голодні, бо батьки не мають грошей ні на їх харчування, ні на одяг. У школах не працюють гуртки, немає факультативних занять {Шум у залі). Я переконаний, що ми не можемо спокійно спостерігати за ситуацією в Україні.

 

На жаль, у посланні Президента до Верховної Ради про внутрішню і зовнішню політику України ми не почули якихось конкретних пропозицій щодо внесення корективів до курсу економічних реформ.  

 

На   нашу  думку,   на  думку  Соціал-демократичної      партії

 

19

 

України, необхідно внести до порядку денного сесії на п'ятницю обговорення послання Президента до Верховної Ради України.

 

Я також переконаний, що Верховна Рада України повинна реалізувати своє конституційне повноваження, закріплене в пункті 5 статті 85, і визначити основні засади внутрішньої і зовнішньої політики. Для цього, на мою думку, необхідно створити тимчасову спеціальну комісію, яка з урахуванням тієї ситуації, що склалася в економіці, політичному житті, духовній сфері країни, розробила б відповідні засади.

 

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги народні депутати! Я переконаний і сподіваюся на те, що кожен з нас відповідальний за долю, за життя і виживання своїх виборців.

 

А тому я закликаю вас підтримати запропоноване мною. Ми не почули у доповіді Президента будь-яких пропозицій щодо основних засад внутрішньої і зовнішньої політики. А такими засадами має бути встановлення такого розміру мінімальної заробітної плати і пенсій, який виходив би із вартості мінімального споживчого бюджету. Ми повинні передбачити, щоб максимальна заробітна...

 

ГОЛОВА. Депутат Ніколаєнко. Будь ласка.

 

НІКОЛАЄНКО С.М., секретар Комісії Верховної Ради України з питань науки та народної освіти (Іванівський виборчий округ, Херсонська    область).     Шановні        народні    депутати!     Шановний

 

20

 

Олександре Олександровичу! Шановні виборці України! Передусім я хотів би коротко пояснити всім виборцям України, що сьогодні у Верховній Раді відбулася цікава і знаменна подія. Представники двох партій - Соціалістичної і Селянської - створили єдину фракцію під назвою "Фракція Соціалістичної і Селянської партій". Вважаю це свідченням того, що прогресивні сили в Україні об'єднуються і на наступних виборах до влади прийдуть люди, які будуть переживати за український народ, за його проблеми.

 

Тепер щодо конкретних питань. Я хотів би сказати таке. Я і до вас, Олександре Олександровичу, і до членів президії звертаюся, і до голів комісій. Верховна Рада останнім часом почала працювати дуже беззубо. Практично комісії втратили свої контрольні функції. На засіданнях комісій рідко

заслуховуються звіти виконавчих структур, керівників областей.

 

Наведу такі приклади. У першому читанні ми нібито схвалили проект бюджету. Але що виявилося після того, як Мінфін довів контрольні цифри на місця? От дивіться: по Україні потрібно скоротити від 70 до 90 відсотків закладів культури, закрити до 45 відсотків шкіл, майже половину медичних закладів. Скажімо, в моєму Нижньосірогозькому районі з 12 середніх шкіл потрібно залишити дві. У Генічеському районі потрібно 500 лікарів скоротити, в Іванівському -закрити всі клуби. І так можна продовжувати по кожному району кожної області України - чи то Хмельницька, чи то Харківська, чи якась інша.

 

21

 

Законом про податок на додану вартість ми всі 100 відсотків ПДВ направляємо до держбюджету. Це призведе до того, що всі області без винятку стануть Збитковими, дотаційними. Ми йдемо сліпо за вказівкою уряду і Віктора Михайловича Пинзеника.

 

Я пропоную, Олександре Олександровичу, дати протокольне доручення головам комісій з питань культури і духовності та з питань науки | народної освіти спільно з бюджетною комісією детально розглянули ці питання. Є пропозиції, спрямовані на те, щоб виправити становище в Україні. Інакше не буде ні заробітної плати, ні бюджету, ні пенсій, ні допомоги на дітей.

 

Я думаю, що уряд сьогодні практично самоусунувся від організації виробництва: немає промислової політики, весняно-польові роботи йдуть дуже важко, оскільки не вистачає ні пально-мастильних матеріалів, ні запасних частин. Тому є необхідність посилити контрольну функцію Верховної Ради.

 

Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні депутати, те, що потребує вирішення депутатським корпусом, береться до уваги, беруться до уваги всі зауваження.

 

Щодо турботи Георгія Івановича Найди про заощадження громадян. Ми закон прийняли і тепер при розгляді проекту бюджету повинні будемо передбачити там окремим рядком певну суму на погашення хоча б невеликої частини цих заощаджень.

 

22

 

Депутат згадав і проблему компенсаційних сертифікатів. З цього питання Михайло Чечетов і Генадій Угаров внесли проект закону, який роздано депутатам. Після прийняття бюджету його буде обов'язково розглянуто, і я думаю, що депутати підтримають запропоновані доповнення до Закону про державні гарантії вкладникам заощаджень.

 

Своєрідно кореспондуються виступи Петра Миколайовича Симоненка і Павла Михайловича Мовчана відносно проблеми НАТО, просування НАТО на Схід. Діаметральні позиції - це природно для нашого суспільства. І я тільки хотів би сказати, що нас у НАТО ніхто не чекає і ніхто туди не прийме. Це аксіома. Мова йде про інше -пропозицію України щодо просування НАТО на Схід. Комісія у закордонних справах отримала доручення щодо підготовки питання на розгляд Верховної Ради, його передбачено в порядку денному.

 

Я просив би Бориса Ілліча Олійника і Петра Миколайовича, оскільки він входить до вашої фракції, активізувати цю роботу. Я думаю, що депутати шляхом голосування визначать свою позицію. Вона повинна бути зваженою, достойною, відображати позицію України. А жоден представник, і виконавчих структур у тому числі, не має права говорити від себе особисто як від імені України.

 

Щодо пропозиції депутата Моісеєнка відносно переслідувань учасників акції. Це неприпустимі, я вважаю, факти, і на них відповідно повинні реагувати всі представники влади на всіх рівнях, у тому   числі   своєрідні   гаранти   Конституції,   підкреслюю,   своєрідні

 

23

 

гаранти Конституції на місцях - державні адміністрації. Але якщо виникатимуть конкретні питання, ми будемо зі свого боку - боку Верховної Ради реагувати відповідним чином.

 

Пропозицію Миколи Карнауха щодо обговорення послання Президента я можу поставити, якщо ви наполягаєте, на голосування. Але виникає запитання: що обговорювати, а потім - яке приймати рішення? Засудити чи підтримати? Яким чином це узгоджується із законодавчим процесом, за який ми відповідаємо? Якщо наполягаєте на включенні питання до порядку денного, я поставлю його на голосування. Наполягаєте?

 

Ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного обговорення послання Президента. Але я особисто вважаю, що це буде марна трата часу.

 

"За" - 120. Не підтримується.

 

А що стосується розробки основних засад, то я повністю підтримую Миколу Васильовича. З цього питання є і пропозиція депутата Павловського, є і доручення комісіям про підготовку відповідних документів. Це нагальна потреба, яку слід вирішити найближчим часом.

 

Станіслав Ніколаєнко вніс пропозиції з приводу ситуації в соціальній сфері і щодо посилення контрольних функцій комісій Верховної Ради і Верховної Ради в цілому. Вважаю слушною його пропозицію і повністю підтримую вимогу до комісій, які займаються проблемами    освіти,    охорони здоров'я, культури тощо, розглянути

 

24

 

питання про стан справ у цих сферах перш ніж завершити підготовку проекту бюджету на розгляд Верховної Ради. Прошу Секретаріат підготувати проект розпорядження з цього приводу. Я його підпишу з тим, щоб комісії прискорили роботу в цьому напрямі.

 

План на сьогодні вам роздано. Слухається питання про проект Закону України про місцеві державні адміністрації (друге читання). На трибуні Терець Валерій Миколайович, секретар Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України.

 

Будь ласка, Валерію Миколайовичу.

 

ТЕРЕЦЬ В.М., секретар Тимчасової спеціальної комісії по доопрацюванню проекту Закону України про місцеве самоврядування в Україні (Токмацький виборчий округ, Запорізька область). Шановні виборці, шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги! Тимчасова спеціальна комісія пропонує вашій увазі для другого читання доопрацьований варіант законопроекту про місцеві державні адміністрації, який прийнято Верховною Радою України у першому читанні 26 грудня 1996 року.

 

У ході його доопрацювання від усіх суб'єктів законодавчо? ініціативи надійшло 455 пропозицій і зауважень. Крім того комісія розглянула пропозиції окремих відомств, зокрема Комітету по земельних ресурсах,. Антимонопольного комітету, Київської міської ради, Київської, Луганської, Івано-Франківської обласних державних адміністрацій,   науково-експертного   відділу   Секретаріату   Верховної

 

25

 

Ради України. Усього було розглянуто 520 пропозицій і зауважень до законопроекту.

До участі в роботі Тимчасової спеціальної комісії постійно запрошувались і на більшості її засідань активно співпрацювали з народними депутатами України представники Президента, Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів.

 

Змістовні зауваження до законопроекту надійшли від народних депутатів Безсмертного, Дьоміна, Жовтяка, Косіва, Носова, Кочерги, Шейка та багатьох інших, що дало змогу значно поліпшити законопроект   у   ході           його   підготовки   до      другого   читання.

 

Найхарактерніші зауваження, які враховано, стосувалися чіткішого розмежування компетенції місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. У результаті статтю 31 законопроекту після першого читання було суттєво змінено, доповнене ряд статей, в яких ідеться про галузеву компетенцію місцевих державних адміністрацій. Чіткіше викладено питання взаємовідносин перших посадових осіб адміністрацій - голів, перших заступників, заступників, керівників структурних підрозділів з органами виконавчої влади вищого рівня аж до Президента України включно.

 

Суттєвим доповненням до цього законопроекту є положення стосовно припинення повноважень голів місцевих державних адміністрацій. Цю пропозицію вніс депутат Носов, і комісія її підтримала.

 

26

 

Комісія після тривалих і напружених дебатів по-новому сформулювала і дала визначення поняття місцевих державних адміністрацій.

 

На пропозицію багатьох депутатів у законопроекті окремо виписано статтю 48 про особливості діяльності районних державних адміністрацій в Автономній Республіці Крим.

 

У ході підготовки законопроекту до другого читання тимчасова комісія чіткіше визначилась у питаннях підзвітності та підконтрольності місцевої державної адміністрації, у принципах її діяльності, складі місцевих державних адміністрацій.

 

Цілий ряд статей редакційно виписані по-новому, з урахуванням окремих слушних пропозицій народних депутатів України.

 

З пропозицій Президента враховано повністю або частково 18, відхилено - 14. Враховано пропозиції Президента щодо чіткішого визначення поняття місцевої державної адміністрації, її формування, структури, символіки та атрибутів, визначення повноважень місцевих державних адміністрацій, особливостей взаємовідносин з органами місцевого самоврядування.

 

Відхилено пропозиції Президента про прийняття двох окремих законів - про районні та обласні адміністрації, про врегулювання питань щодо райдержадміністрацій у містах Києві та Севастополі (це повинно бути врегульовано окремими законами), про право експерименту з метою передачі окремих повноважень центральних виконавчих органів місцевим адміністраціям.

 

27

 

У ході доопрацювання законопроекту тимчасова комісія врахувала повністю або частково понад 200 пропозицій і зауважень суб'єктів законодавчої ініціативи в конкретних статтях або як редакційні варіанти в інших статтях закону. 250 пропозицій і зауважень відхилено як такі, що не узгоджуються тією чи іншою мірою з нормами нашого законодавства або концептуально не відповідають ідеології, закладеній у цьому законі, який випливає з чинної Конституції України. Серед відхилених були і такі, що не відповідають Конституції України.

 

З тих пропозицій, які відхилено, наведу деякі найбільш суттєві. Із законопроекту вилучено поняття "службова особа", залишено лише термін "посадова особа", оскільки в чинному законодавстві, зокрема у статті 2 Закону про державну службу, є такі терміни як "посада" і "посадова особа". Це були пропозиції народних депутатів Дьоміна і Носова.

 

Вилучено таке поняття як "подвійне і безпосереднє підпорядкування" структурних підрозділів місцевої державної адміністрації. Залишено право Кабінету Міністрів України визначатись у цих питаннях при опрацюванні типової структури місцевої державної адміністрації.

 

Відхилено цілий ряд інших пропозицій, оскільки питання, які в них порушувались, на думку комісії, не стосуються цього закону, а повинні регулювуватись іншими законодавчими актами. Наприклад, вилучено термін "юридична відповідальність", "юридична особа структурних підрозділів адміністрації".

 

28

 

Я як заступник голови комісії вважаю своїм обов'язком від імені комісії подякувати народним депутатам Безсмертному Роману Петровичу, Дорошевському Михайлу Володимировичу, Запорожцю Юрію Михайловичу, Ковтунцю Володимиру Віталійовичу, Найді Георгію Івановичу, Лавриненку Миколі Федоровичу, Стешенку Олександру Миколайовичу, Товту Михайлу Михайловичу, Швидкому Петру Євдокимовичу за активну та плодотворну роботу в ході доопрацювання цього законопроекту в комісії, їх конструктивну позицію при розгляді концептуальних питань, уміння йти на компроміс, прагнення до творчого пошуку, виваженості думок. Активну участь у цій роботі брав і нині покійний Микола Володимирович Заварзін.

 

Не можна не відзначити окремих працівників апарату, зокрема заступника завідуючого секретаріатом Комісії з питань правової політики і судово-правової реформи Косинського Віктора Володимировича, який забезпечував оперативну підготовку всіх необхідних матеріалів для народних депутатів - членів комісії, брав конструктивну участь як юридичний експерт і досвідчений практик в опрацюванні та пошуку вдалих формулювань статей законопроекту, чим значно допоміг роботі комісії.

 

Активну   участь   у   роботі   брали   представники   Адміністрації Президента Клебан Степан Олександрович,  від Кабінету Міністрів - . Курбанова Фатіма Хасолтівна. Цим людям також я хотів би подякувати.

 

Шановні народні депутати! На заключному засіданні Тимчасової спеціальної комісії майже одностайно - при 12 голосах "за" і одному

 

29

 

голосі "проти" - законопроект було рекомендовано Верховній Раді України для розгляду в другому читанні.

 

Що стосується розгляду цього важливого законопроекту в другому читанні, то я насамперед прошу колег глибоко вникати у зміст усіх статей законопроекту і пам'ятати, що за тривалий період їх опрацювання в тимчасовій комісії ваші колеги - члени цієї комісії дбали про те, щоб цей законопроект відповідав Конституції України, не суперечив законопроекту про місцеве самоврядування та чинним законодавчим актам.

 

По-друге, я вважаю, що нам потрібно відразу йти постатейно. Якщо ж у народних депутатів, інших суб'єктів законодавчої" ініціативи будуть інші думки чи конкретні пропозиції, то треба визначатися голосуванням конкретно по кожній статті.

 

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Спасибі, Валерію Миколайовичу.

 

Процедура другого читання добре відома депутатам. Я буду зачитувати окремі норми цього законопроекту, тому що нас слухають радіослухачі.

 

Проект Закону України про місцеві державні адміністрації. Преамбула: "Відповідно до Конституції України цей закон визначає організацію, повноваження та порядок діяльності місцевих державних адміністрацій". Хочу відразу звернути вашу увагу на те, що обсяг цього проекту закону у декілька разів менший від обсягу проекту Закону про

 

ЗО

 

місцеве самоврядування, який ми розглядали в другому читанні. Це пов'язано з тим, що ці норми приведені у відповідність з уже прийнятими нормами того проекту закону.

 

Назва закону і преамбула ставляться на голосування. Прошу підтримати.

 

"За" - 147.

 

Я не розумію. Яка процедура? Щось не з'ясовано?

 

Надається слово депутату Марченку. Будь ласка.

 

МАРЧЕНКО В.Р., член Комісії Верховної Ради України з питань економічної політики та управління народним господарством (Романський виборчий округ, Сумська область). Александр Александрович! Мы передали конкретные поправки к статьям проекта закона. Это предложения нашей Прогрессивной социалистической партии. Однако когда мы посмотрели содержание законопроекта и перечень поправок, то оказалось, что ни одна из них не была включена. Сейчас просто нет возможности пояснять, почему мы предложили такие поправки.

 

Только что, в перерыве, я подошел к заместителю и к докладчику. Они сказали, что на заседании комиссии рассматривали эти поправки. Поэтому у меня просьба, если я или Наталья Михайловна будем поднимать руку по той или иной нашей поправке (мы их вносили в письменном виде), предоставить нам возможность аргументировать их. Только после этого мы включимся в работу.

 

31

 

ГОЛОВА. Перед тим, як відповість Валерій Миколайович, я хочу звернути увагу на те, що жодна партія не має права вносити такі поправки. Суб'єктами законодавчої ініціативи є депутати, Президент, Кабінет Міністрів тощо. Будь ласка... (Шум у залі). Та ні, ви ж сказали, що від партії ви дали... Візьміть стенограму і подивіться, будь ласка.

 

Дайте відповідь, будь ласка.                                                 

 

ТЕРЕЦЬ В. М. Шановні Володимире Романовичу і Наталіє Михайлівно, ваші пропозиції надійшли 16 числа, тоді як постановою Верховної Ради було визначено, що поправки повинні подаватися до 10 січня.

 

Але комісія розглядала ваші пропозиції. Вами було внесено 25 пропозицій, з них дві враховано частково, решту відхилено. Враховано ваші думки щодо комплектації складу адміністрацій та вимог до посадових осіб.

 

Що відхилено? Посудіть самі: пропонувалося вилучити із законопроекту 26 статей, які органічно складають його ідеологію і зміст. Це при тому, що в цьому проекті закону всього 49 статей. Тобто більше половини статей пропонувалося вилучити. Як я уже зазначив, пропозиції до цього законопроекту повинні були подаватися до 10 січня,   а   ваші надійшли в комісію зі значним запізненням, тому

 

32

 

вони і не включені до порівняльної таблиці. Однак   комісією вони були розглянуті.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ще раз кажу, що є визначена Регламентом процедура розгляду питання.

Чи є зауваження до назви і преамбули? Ні. Ставлю на голосування назву і преамбулу цього закону.

 

Будь ласка, підтримайте.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Тимчасова спеціальна комісія просить підтримати.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка, налаштувалися на роботу!

 

"За" -208.

 

Є інші міркування? (Шум у залі). Я ставлю на голосування ще раз цю пропозицію. Будь ласка.

 

"За" -248. Рішення   прийнято.

 

Розділ І. "Загальні положення". Стаття 1 "Основні терміни, використані в законі". Я кілька термінів зачитаю для радіослухачів. "Основні терміни, використані в цьому законі, мають таке значення: місцеві державні адміністрації - державні органи виконавчої влади в областях, районах, в районах Автономної Республіки Крим, а також у містах Києві та Севастополі, які наділені правом представляти інтереси    держави    і    приймати   від  її  імені розпорядження,     що

 

33

 

діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;

посадова особа місцевої державної адміністрації - особа, яка працює в місцевих державних адміністраціях, має відповідні службові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок державного бюджету.

 

Правовий статус цих осіб визначається Законом України про державну службу;

соціальна і виробнича інфраструктура..." Тут коментувати немає потреби, тому що це загальновживаний термін.

 

"Соціально незахищені громадяни - пенсіонери, інваліди, одинокі, непрацездатні громадяни, діти-сироти, одинокі матері, багатодітні сім'ї, інші громадяни, які внаслідок недостатньої матеріальної забезпеченості потребують допомоги і соціальної підтримки з боку держави".

 

Ось такий зміст статті 1. Є порівняльна таблиця, тут -зауваження, які були враховані повністю чи частково або відхилені. Хто з авторів зауважень   наполягає на слові?

 

Депутат Попеску.

 

ПОПЕСКУ І.В., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (Глибоцький виборчий округ, Чернівецька область). Вельмишановні колеги! Справа в тому, що я пропонував дати тлумачення терміна "в

 

34

 

місцях компактного проживання корінних народів і національних меншин". Цю поправку відхилено на тій підставі, як тут написано, що це не є нормою даного закону. Поправку такого ж змісту було відхилено і тоді, коли ми розглядали законопроект про місцеве самоврядування. Водночас на сьогодні в жодному законі у нас немає тлумачення цього терміна. Якщо не буде дано тлумачення цього терміна, то далі в тексті не будуть враховані всі поправки стосовно цього компакту. Наприклад, поправка 130, у якій я пропоную, щоб при формуванні місцевих адміністрацій бралися до уваги і представники національних меншин, які там живуть.

 

Тому я пропоную, щоб цю норму прийняли тут. Тоді далі за текстом усе буде нормально. Прошу підтримати.

 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Дякую. Шановний Іване Васильовичу, дійсно, в комісії ваша пропозиція досить ретельно розглядалася, і ось у якому контексті. Це норма Закону про мови і врегульовується ним.

 

Тому комісія вирішила, що це поняття в Законі про місцеві державні адміністрації не потрібне. Комісія відхилила цю пропозицію, оскільки це норма іншого закону. А якщо ви наполягаєте на голосуванні, то, будь ласка, це ваше право.

 

35

 

ГОЛОВА. Ви наполягаєте на голосуванні, Іване Васильовичу? Пропозиція Попеску Івана Васильовича зрозуміла, вона ставиться на голосування. Будь ласка, увімкніть систему. Ну, готуйте поки що систему.

 

Є ще пропозиції? Депутат Марченко. Посилайтеся, будь ласка, на поправку.

 

МАРЧЕНКО В.Р. Уважаемые депутаты! Я хочу обратить ваше внимание на содержание статьи и на то, как эта статья соответствует нормам Конституции. Смотрите, что написано:"Місцеві державні адміністрації..." по тексту и дальше "...наділені правом представляти інтереси держави і приймати від її імені розпорядження..."

 

Если мы посмотрим статью 102 Конституции, то там действительно записано: "Президент України є главою держави і виступає від її імені". Но Президент избирается гражданами Украины, а "місцеві державні адміністрації" назначаются сверху.

 

И если посмотреть статьи 118 и 119 Конституции, то такими полномочиями местные администрации не наделяются. Они согласно статье 118 Конституции осуществляют исполнительную власть и так далее, то есть этой статьей определены полномочия государственных администраций.

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

36

 

МАРЧЕНКО В.Р. Александр Александрович, три минуты...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, поясніть.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Дякую. Шановний Володимире Романовичу, тут немає ніякої невідповідності з Конституцією і ось чому. Якщо ви подивитеся статтю 1, де дано визначення поняття "місцеві державні адміністрації, то зрозумієте, що вони представляють інтереси держави на місцях. Ось чому саме так комісією і визначено. Ми довго дискутували з приводу ось цієї фрази: "...які наділені правом представляти інтереси держави і приймати від її імені розпорядження, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці".

 

ГОЛОВА.  Я поставлю вашу пропозицію на голосування пізніше.

 

Ще хто має зауваження до статті 1? Немає.

 

Поки систему "Рада" лагодять, ми пройдемо ще й інші статті.

 

Стаття 2 "Місцеві державні адміністрації". "Виконавчу владу в областях, районах, районах Автономної Республіки Крим, містах Києві та Севастополі здійснюють обласні та районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

 

Місцева державна адміністрація є місцевим органом у системі органів         виконавчої         влади        на        території         відповідної

 

 37

 

адміністративно-територіальної одиниці, виконує повноваження державної влади, делеговані виконавчі функції відповідних рад через створювані управління, відділи та інші структурні підрозділи і діє під керівництвом голови місцевої державної адміністрації.

 

Місцеві державні адміністрації діють за принципом субординації, відповідальності перед Президентом України, Кабінетом Міністрів України, підзвітності та підконтрольності органам виконавчої влади вищого рівня, а також районним і обласним радам у межах, передбачених цим законом та Законом про місцеве самоврядування в Україні".

 

Зауваження до статті 2?

 

Депутат Шейко. Будь ласка.

 

ШЕЙКО П.В., голова Комісії Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності депутатів (Бобровицький виборчий округ, Чернігівська область). Моя поправка 18. Суть її полягає в тому, що ми ні в основних термінах (там, де йде мова про місцеві державні адміністрації), ні у статті 2 (там, де визначається, скажемо так, організація виконавчої влади) не передбачаємо структуру районів у містах Києві і Севастополі.

 

Ви пам"ятаєте, що при розгляді Закону про місцеве самоврядування було чітко вималювано: у разі створення діють відповідні територіальні громади і виконавчі органи, а у разі нестворення   діє місцева державна адміністрація. Але у цьому законі,

 

38

 

ні в термінах, ні у статті 2, немає визначення місцевої державної адміністрації в районах міст Києва і Севастополя. Тому я просив би все-таки підтримати мою поправку 18, у якій ідеться про те, що "виконавчу владу в областях, містах Києві і Севастополі, районах у містах Києві і Севастополі здійснюють відповідно обласні, міські і районні державні адміністрації". Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Дякую. Шановний Петре Володимировичу, цитую частину першу статті 2: "виконавчу владу в областях, районах, районах Автономної Республіки Крим, містах Києві та Севастополі здійснюють обласні та районні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації". А у статті 48 законопроекту визначено особливості здійснення державними адміністраціями своїх повноважень. І ще хочу додати. Ми ж домовилися в комісії, що стосовно міст Києва і Севастополя це буде визначено окремими законами.

 

      ГОЛОВА. Як передбачено Конституцією.                                             

 

      ТЕРЕЦЬ В.М. Як передбачено Конституцією.

 

39

 

   ГОЛОВА. Петре Володимировичу, я поставлю вашу пропозицію на голосування.

Ще до статті 2? Депутат Марченко, будь ласка.

 

       МАРЧЕНКО В.Р. Александр Александрович, я прошу вас
обратить внимание на нормы Регламента, согласно которым для
обоснования своего предложения депутату дается три минуты. Вы же
даете одну минуту при рассмотрении проекта такого важного закона.
Я прошу вас руководствоваться нормами Регламента и дать
возможность депутатам обстоятельно обосновать внесенные ими
предложения.                      

 

     ГОЛОВА. Ви вже півхвилини витратили. Ще півхвилини.   

 

МАРЧЕНКО В. Р. Да, я потеряю минуту, вы можете вообще, как обычно, не дать мне возможности отстаивать предложения, которые внесены, и этим продолжать то, что творится.

 

Но все-таки прошу дать мне возможность использовать мое право обосновать предложение.

 

Я хочу обратить внимание на то, что были предложения от
имени нашей Прогрессивной социалистической партии, Александр
Александрович. Их внесли народные депутаты, которые имеют право
законодательной    инициативы,     право     вносить     поправки     к

законопроектам. И вы хорошо это знаете...

 

40

 

ГОЛОВА. Депутат Стешенко. Будь ласка.

 

СТЕШЕНКО О.М., голова Комісії Верховної Ради України з питань державного будівництва, діяльності рад і самоврядування (Сватівський виборчий округ, Луганська область). Дякую, Олександре Олександровичу. Шановні колеги! Це питання взагалі врегульовано. Дійсно, в такій постановці, як про це говорить Петро Володимирович, воно не відповідає Конституції - зверніть увагу на статтю 118, частину другу. Але що стосується цього законопроекту, то це питання врегульовано у статті 8, частина друга. Тому нам треба рухатися далі, не руйнувати ту концепцію, яку напрацювали.

 

ГОЛОВА. Спасибі. Я ставлю на голосування поправку 2 депутата Попеску щодо тлумачення терміна "компактне проживання корінних народів..." Будь ласка.

 

"За" - 146.

 

Тепер пропозиція депутата Марченка вилучити у статті 1 слова, що місцеві державні адміністрації представляють інтереси держави. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

"За"-113.

 

Пропозиція депутата Шейка. Він не задоволений відповіддю. Ще раз, будь ласка.

 

41

 

ШЕЙКО П.В. Шановні колеги, я казав зовсім не про те, про що говорили колега Стешенко і колега Терець. Стаття 48 стосується районів у Криму. Олександр Миколайович посилається на те, що стосовно районів у Києві та Севастополі це питання регулюватиметься окремим законом. Я, до речі, при розгляді проекту Закону про місцеве самоврядування наполягав якраз на такій формулі, але ви все-таки протягли, перепрошую за непарламентський вислів, "регламентацію функціонування самоврядування в районах у містах Києві і Севастополі..." Якщо ми робимо "дзеркало" з цих двох законів, то мусимо записати у статті 2, що діяльність місцевих державних адміністрацій в районах у містах Києві і Севастополі... Це має бути в цьому законі, а не в якихось інших. Я прошу мою пропозицію 18 проголосувати і підтримати, бо інакше у нас буде нестиковка цього закону Із Законом про місцеве самоврядування.

 

ГОЛОВА. Зрозуміло. Поправка 18 депутата Шейка ставиться на голосування.

 

"За" - 107.

 

І відносно зауваження депутата Марченка. Ми вже три роки працюємо, розглядали різні питання в другому читанні, і завжди на обгрунтування своїх зауважень депутати витрачали одну хвилину. До цього законопроекту надійшло майже півтисячі зауважень. Депутати не матимуть змоги обгрунтувати свої пропозиції, якщо кожному надавати три хвилини. Тим більше, що ваших зауважень тут немає.

 

42

 

Я ставлю на голосування статті 1 і 2 цього законопроекту. Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Комісія просить підтримати.

 

 "За" - 193.

 

ГОЛОВА. Я звертаюся до тих 150 депутатів, які не голосують. Відбувається голосування статей 1 і 2 проекту закону, підтриманих комісією і депутатами, які вносили пропозиції.

 

Прошу проголосувати.

 

"За" - 228. Рішення прийнято.

 

Стаття 3 "Основні завдання місцевих   державних адміністрацій".

 

"Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують:

 

1)   виконання  Конституції,   законів  України,   актів   Президента України,   Кабінету   Міністрів   України, інших органів виконавчої влади вищого рівня;

 

2)  законність    і    правопорядок,    додержання    прав і свобод громадян;

 

3)   виконання    державних    і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а   в місцях    компактного    проживання    корінних  народів  і національних меншин - також програм їх національно-культурного розвитку;

 

43

 

4)  підготовку та виконання відповідних бюджетів;

 

5) звіт про виконання відповідних бюджетів та програм;

 

6)  взаємодію з органами місцевого самоврядування;

 

7)  реалізацію   інших   наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень".

 

З авторів пропозицій хтось наполягає на своїх поправках?

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Це конституційна норма.

 

ГОЛОВА.  Немає. Це все переписані норми Конституції. Депутат Шейко. Поправка 38. Будь ласка.

 

ШЕЄЙКО П.В. Оскільки на районні державні адміністрації покладено не тільки виконання державних і регіональних програм, а й їх розробку, я пропонував почати пункт 3 словами "розробка та" і далі за текстом.

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Петре Володимировичу! Чим керувалася комісія при редагуванні статті З? Я вже  зазначав, що комісія діяла відповідно до статті 119 Конституції, у пункті 3 якої записано: "виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку..."

 

44

 

ГОЛОВА.     Депутат  має     на  увазі   в  словах   "підготовку  та виконання" замінити слово "підготовку" на слово "розробку".

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Ні, він пропонує розпочати пункт 3 словами "розробка та". У принципі комісія...

 

ГОЛОВА. "Розробка та виконання державних і регіональних програм". Доповнення депутата Шейка не суперечить змісту статті.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Так, не суперечить.

 

ГОЛОВА. Інших немає зауважень? Стаття 3 з доповненням депутата Шейка ставиться на голосування. Будь ласка, підтримайте.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Прошу підтримати.

 

 "За" - 192.

 

ГОЛОВА. Тепер без цього доповнення ставлю на голосування статтю 3, тобто в редакції комісії. Ця редакція відповідає Конституції. Прошу голосувати.

 

"За" - 234. Прийнято.

 

45

 

"Стаття 4. Принципи діяльності місцевих державних адміністрацій.

 

Місцеві державні адміністрації діють на засадах:

 

-  верховенства права;

 

-  законності;

 

-  пріоритетності прав людини;

 

-  гласності;

 

-  поєднання    державних    і    місцевих інтересів".  Не викликає заперечень ця норма?   Є доповнення.

 

Депутат Носов. Будь ласка.

 

НОСОВ В.В., член комісії Верховної Ради України з питань бюджету (Октябрський виборчий округ, Полтавська область). Поправка 41. Я пропоную доповнити статтю словами "відповідальності перед людиною та державою   за свою діяльність".

 

ГОЛОВА. Ця пропозиція комісією підтримується? .  

 

ТЕРЕЦЬ В.М.  У принципі можна підтримати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка. 41 депутата Носова. Прошу підтримати, вона не суперечить змісту цього закону. Будь ласка.

 

"За" - 207.

 

46

 

Оскільки не було заперечень, стаття 4 з поправкою депутата Носова ставиться на голосування. Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М.  Комісія просить підтримати.

 

"За" - 232. Прийнято.

 

ГОЛОВА. "Стаття 5. Статус та атрибути місцевих державних адміністрацій.                                

 

Місцеві   державні   адміністрації є   юридичними особами.

Місцеві державні адміністрації мають свої печатки із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, рахунки   в   установах   банків   України.

 

Місцеві державні адміністрації знаходяться відповідно в обласних і районних центрах, містах Києві та Севастополі.

 

На будинках, де розміщуються місцеві державні адміністрації чи їх структурні підрозділи, вивішуються таблички із зображенням Державного Герба України та найменуванням розташованого там органу.

 

На будинках, де розміщуються місцеві державні адміністрації, піднімається Державний Прапор України.

 

Зразки печаток і відповідних табличок місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів затверджуються Кабінетом Міністрів України".

 

47

 

Немає заперечень? Це стандартні позиції. Поправка депутата Носова. Будь ласка.

 

НОСОВ В.В. До частини другої в мене є поправка. Тут мова йде про те, що вони мають рахунки в установах банків України. Замість слова "банків" я пропоную записати: "Національного банку України або Ощадного банку". Вони здійснюють публічну функцію. Фінансова функція теж не комерційна, а публічна І має здійснюватися через публічні установи - Національний банк і Ощадний банк. А через комерсантів нічого крутити.

 

Я прошу проголосувати за мою поправку, щоб усунути одне з , так би мовити, мафіозних місць у цьому законопроекті.

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, прошу.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги! Частина друга визначає, що місцеві державні адміністрації мають свої печатки із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, рахунки в установах банків. Владислав Васильович пропонує деталізувати, де повинні розміщуватися ці рахунки. Комісія не вважає це за потрібне. Нехай державні адміністрації самі визначаються. Але він наполягає на голосуванні. Будь ласка.

 

48

 

ГОЛОВА. Мова йде про те, що місцеві державні адміністрації у своїх фінансових операціях мають бути підконтрольними, прозорими тощо. Хоча це і важко, якщо виходити із Закону про банки і банківську систему. Пропозиція депутата Носова слушна, принаймні вона не погіршує норму закону.

Комісія не заперечує. Ставлю на голосування пропозицію депутата Носова.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Ні, комісія наполягає на своєму варіанті.

 

ГОЛОВА. Ви заперечуєте. Ну добре, все одно треба проголосувати.

 

"За"- 159. Не підтримується.

 

Але біди в цьому немає, Владиславе Васильовичу, тому що може бути... {Шум у залі). Ну, я розумію, в окремих районах і ощадного банку немає.

 

Депутат Шейко. Будь ласка.

 

ШЕЙКО П.В. Мою поправку 57 враховано частково. Але я хотів би все-таки застерегти шановних колег депутатів. Якщо ми не передбачимо можливості утворення місцевих державних адміністрацій в районах міст Києва і Севастополя, то це буде Президентові підставою накласти вето на цей закон.

Тому я пропоную в цій статті після слів "містах Києві та Севастополі" додати "в районах цих міст".

 

Прошу проголосувати.

 

49

 

ГОЛОВА. А якщо там не буде створено районів? Скажімо, на основі Закону про столицю?

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Справді, якщо не буде, якщо це не буде визначено міською радою, тоді як?

 

ГОЛОВА.Будь ласка,  коментуйте.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги! Ну ми ж уже визначилися. І в проекті Закону про місцеве самоврядування, і в частині другій статті 8 цього проекту чітко сказано, що "особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами".

 

ГОЛОВА. Пропозиція депутата Шейка ставиться на голосування. Будь ласка.

 

"За" - 98. Не підтримується.

 

Стаття 5 у цілому ставиться на голосування.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Комісія просить підтримати. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Голосується стаття 5.

 

 "За" - 222.

 

50

 

На прохання закарпатців ще раз ставлю на голосування.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги, будь ласка, підтримайте позицію комісії.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування.

 

"За" - 235. Прийнято.

 

Стаття 6 "Склад місцевих державних адміністрацій".

 

Читаю: "До складу місцевої державної адміністрації входять голова місцевої державної адміністрації, його перший заступник, не більше трьох заступників, керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів".

 

Я вважаю, що це принципове питання, оскільки сьогодні окремі адміністрації вже мають по вісім, дев'ять і більше заступників, свіжий приклад цього я привіз із Вінниці. Голова адміністрації може заплутатися серед них і не вирішити тих питаннь, що потрібно вирішити.

 

Були тут пропозиції інші?

 

Депутат Марченко.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Там немає зауважень до статті 6, там зауваження до статей 3 і 8.

 

51

 

МАРЧЕНКО В.Р. Уважаемые депутаты, я прошу обратить внимание на концовку этой статьи: "керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів". Через конструкцию "інших структурних підрозділів" мы закладываем механизмы роста бюрократии, чиновничества в этих государственных администрациях.

 

Поэтому мы предложили после слов "не більше трьох заступників" поставить точку. И этим удастся ограничить штатную численность государственных администраций.

 

И, Александр Александрович, у меня просьба по процедуре голосования не поправки, а статьи в целом - проголосовать ее поименно; Потому что я не желаю участвовать в формировании полицейского государства и хотел бы, чтобы депутаты, которые голосуют "за", были известны.

 

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Не бажаєте - не беріть участі. Правильно робите. Будь ласка, Валерію Миколайовичу, коментар.

 

 ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги! Чим керувалася комісія, пропонуючи такий текст статті 6? За Конституцією в Кабінеті Міністрів має бути три віце-гірем'єри. За аналогією і тут повинно бути не більше трьох. Крім того, ще має бути перший заступник.

І    стосовно   входження   керівників   відділів, управлінь до складу державної адміністрації. Ми цим    законом    надаємо    право    голові

 

52

 

місцевої державної адміністрації визначати склад, але положення про місцеві державні адміністрації буде затверджувати Кабінет Міністрів, тобто він визначатиме кількість відділів, управлінь та інших структурних підрозділів.

 

ГОЛОВА. Дякую. Стаття 6 ставиться на голосування в редакції комісії.

 

ТЕРЕЦЬ В.М.  Комісія просить підтримати.

 

ГОЛОВА. "За" - 238.

 

 "Стаття 7. Акти місцевих державних адміністрацій.

 

На виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, власних і делегованих повноважень, покладених на місцеву державну адміністрацію, її голова в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів -накази.

 

Акти місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенцій, є обов'язковими для виконання на відповідній території усіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами і громадянами".

 

Депутат Носов.

 

53

 

НОСОВ В.В. Моя поправка 79. Нам доведеться якось звикати, що з'явився Конституційний Суд і його акти мають виконуватися нарівні із законами. Скажімо, Суд може дати тлумачення закону, або фактично скасує той чи інший закон. І тому треба додати після слів: "законів України" слова "рішень Конституційного Суду України та інших судів." Інші суди теж можуть виносити рішення. Скажімо, незаконно збудовано будинок, його треба знести. Зносить його не міліція, не судовий виконавець, а виконавча влада. Тому це треба дописати. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.                                                              

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Владиславе Васильовичу, я погоджуюся з вами, і комісія не буде проти вашої пропозиції, тому що статті 152 Конституції якраз і говорить про те, що рішення Конституційного Суду обов'язкові для всіх органів влади. Тому комісія не заперечує просить підтримати.

 

ГОЛОВА. Стаття 7 із поправкою депутата Носова ставиться на голосування, вона відповідає вимогам Конституції. Прошу підтримати.

 

ТЕРЕЦЬ В.  М. Підтримайте пропозицію комісії.                    

 

54

 

ГОЛОВА. "За" - 240. Рішення прийнято.

 

"Стаття 8. Законодавство про місцеві державні адміністрації". Тут виписуються юридичні категорії, тому немає потреби зачитувати статтю (Шум у залі). Є зауваження?

 

Будь ласка, депутате Шейко.

 

ШЕЙКО П.В. Моя поправка 18 кореспондується із статтею 8, на яку тут так часто посилалися, зокрема на частину другу: "Особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами". Тим часом у Києві на сьогодні є 14 чи 15 районів, у Севастополі - 4. І ми ніякими законами - ні цим, ні іншими не передбачаємо функціонування органів державної

(підкреслюю!) виконавчої влади.

 

Тому я пропоную в частині другій записати: "Особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі, у районах цих міст визначаються окремими законами". "У районах цих міст" -ось таке доповнення. Прошу підтримати..

 

ТЕРЕЦЬ В. М. Шановний Петре Володимировичу і шановні колеги, ми з вами в другому читанні прийняли проект Закону про місцеве самоврядування, яким міській раді надали право формування районів у містах. І тому конкретно визначати, що є райони в містах Києві і Севастополі, комісія вважає недоцільним.

 

55

 

Чому ми записали так: "Особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами"? Ми і в Конституції, і в цьому законі передбачаємо, що повинні бути закони про статус столиці і про місто Севастополь.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію депутата Шейха. Хоч вона з голосу, але він посилався на поправку 18. Таким чином це буде поправка 18.

 

"За" - 110.

 

Депутат Носов. Прошу.

 

НОСОВ В. В, У мене поправка 87 до частини третьої. Там теж треба додати, що вони у своїй діяльності керуються рішеннями Конституційного Суду.

 

ГОЛОВА. Тобто мова йде про приведення у відповідність?

 

НОСОВ В.В. Так.   

 

ГОЛОВА. Давайте ми запишемо і тут, і в інших нормах, щоб не повертатися   до   них,   про   обов'язковість           виконання       рішень

Конституційного     Суду та інших судів    органами    адміністрації. Тому я окремо цю вимогу хочу проголосувати.  Будь    ласка,    підтримайте,

 

56

 

щоб   ми   потім   не   поверталися   кожного   разу  до   цього.   Розумна пропозиція, як завжди, у депутата Носова.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Комісія просить підтримати. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Як правило. Не "як завжди", а "як правило". Будь ласка, підтримайте.

 

"За" - 222.

 

Депутат Носов і сам не проголосував, сперечався з сусідами. Ще раз ставлю на голосування. Ви голосуйте правильно і їх примушуйте. Це те, що вже було раз проголосовано. Треба підтримати.

 

"За" - 240. Підтримано.

 

Депутате Манчуленко, будь ласка.

 

МАНЧУЛЕНКО Г.М., член Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД {Заставнівський виборчий округ, Чернівецька область). Олександре Олександровичу! Оскільки ми проголосували поправку депутата Носова (йдеться про поправку 79), то треба повернутися до статті 3 "Основні завдання місцевих державних адміністрацій" і до записаного "місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці   забезпечують   виконання"   додати   те,    що   прийняли  на

 

57

 

пропозицію депутата Носова: "рішень Конституційного Суду України та

інших.

 

ГОЛОВА. Ми вже щойно проголосували про те, що усі статті приводяться у відповідність із вимогою, котру ми проголосували. Отже, це поширюється і на статтю 3.

 

Ставиться     на  голосування   стаття   8   в   цілому   з   поправкою   депутата Носова підтриманою комісією. Будь ласка.

 

 "За" - 229. Підтримано.

 

З розділу ІІ "Структура і формування місцевих державних адміністрацій" статтю 9 "Голови місцевих державних адміністрацій" я зачитаю, оскільки вона цікавить багатьох.

 

"Місцеві державні адміністрації очолюють голови відповідних місцевих державних адміністрацій.

 

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень Президента   України.

 

Кандидатури на посади голів обласних державних адміністрацій на розгляд Кабінету Міністрів України вносяться Прем'єр-міністром України. Кандидатури на посади голів районних державних адміністрацій на розгляд Кабінету Міністрів вносяться головами відповідних обласних державних адміністрацій. На кожну посаду вноситься одна кандидатура.

 

58

 

У разі відхилення Президентом України поданих кандидатур, відповідно Прем'єр-міністр чи голова обласної державної адміністрації вносять на розгляд Кабінету Міністрів нову кандидатуру.

 

Голови            місцевих     державних     адміністрацій     набувають

повноважень з моменту призначення".

 

Немає заперечень? Автори поправок? Є. Депутате Карнаух, прошу.

 

КАРНАУХ М.В. Шановні колеги народні депутати! Коли тимчасова спеціальна комісія працювала над проектом Конституції, ми передбачали повноваження Кабінету Міністрів як вищого органу в системі органів виконавчої влади. Я ніде в Конституції не знаходжу, тому пропоную, щоб ви проголосували за вилучення з частини другої речення, в якому сказано, що місцеві державні адміністрації призначаються "на строк повноважень Президента України".

 

ГОЛОВА.  Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Миколо Васильовичу! З яких міркувань виходила тимчасова спеціальна комісія, записуючи цю норму? Якщо затверджує голів Президент, то і термін їхніх повноважень повинен бути на термін повноважень Президента. Якщо призначає Президент, то він їх і звільняє. Районні та обласні ради також мають право вносити

 

59

 

пропозиції стосовно голів державних адміністрацій на рівні району й області. Тому цей термін комісія встановила на період повноважень Президента.

 

ГОЛОВА. Одну хвилинку, Катерино Семенівно.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Президент має право звільнити їх з посади і за поданням районних та обласних рад.

 

ГОЛОВА. Я прошу звернути увагу на одну обставину. Зовні здається, на перший погляд, повністю має рацію депутат Карнаух. Але звернімося до практики. За три роки двічі призначаються керівники адміністрації - одні й ті самі люди. Весь час сидить він, так би мовити, під сокирою - призначать його чи не призначать. Призначили раз, якщо не впорався з виконанням обов'язків, можна звільнити, замінити. Це визначено правами Президента і цим законом теж. Та коли він призначений, то повинен знати, що працює, а не щоразу оглядається на чиновника, який підсуне проект Президенту.

 

Тому тут   правильно записано.

 

Микола Васильович наполягає проголосувати, так? Пропозицію депутата Карнауха вилучити слова "на строк повноважень Президента України" ставлю на голосування.

 

"За"- 131. Не підтримується.

 

Депутате Вітренко, ваша пропозиція.

 

60            

 

ВІТРЕНКО Н.М., голова підкомісії Комісії Верховної Ради України з питань економічної політики та управління народним господарством (Конотопський виборчий округ, Сумська область). Олександре Олександровичу, ми давали пропозиції до статті 8. Я наполягаю повернутися до неї, хоч вона проголосована. Ми пропонували зняти частину другу (тепер це частина третя) статті 8. Це порушення Європейської хартії про місцеве самоврядування. Не можуть керуватися місцеві державні адміністрації, крім законів України, ще актами Президента, Кабінету Міністрів та іншими актами вищого рівня виконавчої влади. Зміст Європейської хартії - про децентралізацію влади.

 

Тільки поліцейська держава робить сувору вертикаль, де один із представників виконавчої влади керує всіма іншими за принципом вертикалі.

 

Тому я пропоную, щоб ми повернулися, зняли названу частину (тепер це частина третя статті 8) і проголосували статтю 8, як і всі наступні, у поіменному режимі. Це закон про владу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я прошу звернути увагу, що ми вже проголосували пропозицію депутата Носова стосовно того, що вони керуються і рішеннями судових органів. То виходить, що й цього не треба?

Пропозиція депутата Вітренко ставиться на голосування, хоч це порушення процедури, бо ми вже проголосували статтю 8.

 

61

 

ТЕРЕЦЬ В.М.    Ми    вже    проголосували статтю 8 з поправкою депутата Носова...

 

ГОЛОВА. Не говоріть, коли відбувається голосування.

 

"За" - 94.

 

94 голоси підтримують пропозицію депутата Вітренко.

 

Стаття 9 ставиться на голосування в цілому.

 

"За" - 224.

 

Ще раз ставлю на голосування (Шум у залі).

 

Це не поправка, а голосується стаття 9. Будь ласка.

 

"За" - 239. Прийнято.

 

Стаття   10   "Припинення повноважень голів місцевих державних

адміністрацій.

 

Повноваження      голів      місцевих     державних     адміністрацій

припиняються Президентом України у випадках:

 

1)    втрати       громадянства,       виявлення       факту   подвійного

громадянства;

 

2)  визнання судом недієздатним;

 

3) виїзду на проживання в іншу країну;

 

4)  вступу в силу обвинувального вироку суду;

 

5) порушення вимог несумісності;

 

6) за власною ініціативою Президента України;

 

62

 

7)   висловлення недовіри     відповідною радою     більшістю (дві третини) голосів від складу ради;

 

8)  заяви про звільнення з посади за власним бажанням. Повноваження    голів місцевих державних адміністрацій можуть

 

бути припинені Президентом України у випадках:

 

1)  прийняття відставки голів обласних державних адміністрацій;

 

2)  подання Кабінету Міністрів України;

 

3)  висловлення недовіри відповідною радою простою більшістю голосів від складу ради.                                                                           

 

Повноваження голів місцевих державних адміністрацій також припиняються   в разі їх смерті.

 

У випадку обрання нового Президента України голови місцевих державних адміністрацій продовжують здійснювати свої повноваження до призначення в установленому порядку нових голів місцевих державних адміністрацій".

 

До статті 10 є зауваження?

 

Депутат Карнаух.

 

КАРНАУХ М.В. Шановні колеги, у Конституції закріплено, що державна влада в Україні будується за принципом її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів.

 

Частина четверта статті 118 встановлює, що голови місцевих адміністрацій призначаються    і звільняються з посади Президентом,

 

63

 

але тільки за поданням Кабінету Міністрів. Дехто може послатися на частину десяту статті 106. Я вважаю, що ці посилання недоречні. І тому пропоную вилучити пункт стосовно того, що голови місцевих державних адміністрацій звільняються з посади за власною ініціативою Президента України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, прошу.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги, я в своєму виступі обґрунтовував статтю 10 і ту новелу, яку подав Владислав Носов. Комісія погодилася з тим, що Президент має право, коли до нього будуть звернення, за     власною     ініціативою     звільняти     голів   місцевих  державних

адміністрацій...

 

Урахувавши пропозицію депутата Носова, ми в законопроекті записали можливість Президента особисто звільняти голів місцевих державних адміністрацій.

 

ГОЛОВА. Ви наполягаєте на голосуванні? Ставлю на голосування пропозицію депутата Карнауха.

 

ТЕРЕЦЬ В.М.  Комісія не підтримує цієї позиції.      

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

64

 

"За" - 106.

 

 Депутат Білоус.

 

БІЛОУС В.О., член Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки (Київський виборчий округ. Полтавська область). Спілка офіцерів України, група "Реформи". Шановні колеги! Моя поправка № 109 на сторінці 20. Я пропоную частину другу статті 10 доповнити пунктом 4 у такій редакції: "на підставі рішення суду". Чому? Тому що тільки за рішенням суду припиняються повноваження, коли ми кажемо про поділ влади. Прошу поставити її на голосування і підтримати.

 

Дякую.

 

ГОЛОВА. В'ячеславе Олександровичу, тут є пункт 4, він підтверджує вашу думку. Тут записано, що суд приймає рішення стосовно фізичних осіб...

 

ТЕРЕЦЬ В.М. У пункті 4 частини першої зазначено, що повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються у випадках "вступу в силу обвинувального вироку суду". Тобто якщо є порушення з боку голів і є вирок суду, то повноваження голів державних адміністрацій припиняються.

 

65

 

ГОЛОВА.      В'ячеславе      Олександровичу,      наполягаєте      на голосуванні? Ставлю на голосування пропозицію Білоуса.

 

 "За" - 97.

 

 Анатолій Олексійович Кондратюк, поправка 108.

 

КОНДРАТЮК А.О., член Комісії Верховної Ради України з питань державного будівництва, діяльності рад і самоврядування (Вінницький виборчий округ, Вінницька область). Статтю 10 слід доповнити пунктом 4, де записати: "Порушення Конституції, законів України"; і пунктом 5: "Порушення статті 12 цього закону". Ми тут не передбачили, що голову адміністрації можна звільнити за порушення Конституції,законів України, а також статті 12 цього закону.

 

ТЕРЕЦЬ В. М. Стосовно вашого зауваження. Чому його відхилено? Ми цим законом встановлюємо вимоги до посадових осіб, тобто вони повинні його виконувати цілком. Якщо ж вони порушуватимуть закони України, то до них будуть застосовані норми статті 10 (Шум у залі). Президент чи рада мають право звільняти голів державних адміністрацій (Шум у залі). Районній і обласній радам надається таке право, це зафіксовано в статтях цього законопроекту. Ні! За поданням рад!

 

66

 

ГОЛОВА. Анатолію Олексійовичу, наполягаєте на голосуванні? Не треба чи треба? {Шум у залі). Отже, треба проголосувати. Будь ласка. Голосується поправка 108 депутата Кондратюка. Прошу голосувати.

 

"За" - 79.

 

Депутат Марченко.

 

МАРЧЕНКО В.Р. Александр Александрович, у меня несколько дополнений к этой статье. Постараюсь кратко аргументировать каждое. В развитие поправки, предложенной предыдущим депутатом, нужно проголосовать такой дополнительный пункт: "повноваження припиняються у разі порушення Конституції та законів України". Вот такой краткий пункт. Если его не будет, то мы практически даем возможность местным администрациям не обращать внимания на законы. Кроме того механизмов контроля за нарушением Конституции и законов Украины, на мой взгляд, недостаточно. Прошу поддержать это предложение.

 

ГОЛОВА. Розумна пропозиція, треба її підтримати. Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановні колеги! Звертаюся до вас, Володимире Романовичу, і до всіх інших. Це занадто складний закон, пов'язаний з багатьма іншими законами. Він дуже ретельно розглядався в комісії, і я не хотів би, щоб рішення приймалися з голосу. Тому я вас дуже прошу,

 

67

 

якщо є конкретна пропозиція - будь ласка, а з голосу такі доповнення робити не можна.

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, пропозиція дуже конкретна: "у разі порушення Конституції і законів України повноваження припиняються". Це, на жаль, доволі поширене явище, коли голови адміністрацій порушують Конституцію і закони. Отже, застереження таке повинно бути тут як основа для вирішення Президентом кадрових питань.

 

Ставлю на голосування таку пропозицію. Підтримайте, будь ласка. Комісія не заперечує.

 

"За" - 229. Прийнято.

 

Депутате Кириченко, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО М.О., член Комісії Верховної Ради України у закордонних справах і зв'язках з СНД (Лохвицький виборчий округ, Полтавська область). Ми дискутуємо підстави припинення повноважень голів адміністрацій Президентом. Гадаю, що формулювання, запропоновані комісією в пункті 6 частини першої і пункті 2 частини другої статті 10, неповні. Валерію Миколайовичу, мої поправки 105 і 107. Те, що стосується власної ініціативи Президента, слід би доповнити словами: "з підстав, передбачених цим законом та законодавством про державну службу".

 

68

 

Поправка 107. Пункт 2 другої частини, де записано про припинення повноважень за поданням Кабінету Міністрів, треба доповнити • словами: "за наявності підстав, передбачених законодавством про державну службу". Ідеться про те, що в Законі про державну службу і в цьому законі, який ми приймемо, буде передбачено підстави: виконання функціональних обов'язків, етика державного службовця тощо. Тобто Президент має звільнити на певних підставах.

 

ГОЛОВА. Підтримується пропозиція. Це поправка 107? ТЕРЕЦЬ В.М. Можна підтримати поправку 105.

 

ГОЛОВА. Поправка 105 Кириченка підтримується комісією. Це дуже до речі, бо тут ідеться про обгрунтованість звільнення. "Звільнення з посади за власною ініціативою Президента України з підстав, передбачених цим законом та законодавством про державну службу". Дуже правильно сказано.

 

Поправка 107: "Подання Кабінету Міністрів України за наявності підстав, передбачених законодавством про державну службу".

 

Дуже толкові доповнення. Комісія підтримує. Ставлю на голосування. Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Прошу підтримати, будь ласка.

 

69

 

ГОЛОВА.   Пропозиція   Миколи   Олексійовича   Кириченка.   Для радіослухачів оголошую.

 

"За" - 215.

 

Підтримується215-ма депутатами, а решта не встигли, бо проти ніхто не виступає. Ще раз ставлю на голосування цю пропозицію. Підтримайте, будь   ласка,    поправки 105 і 107.   Комісія  їх підтримує. Це уточнення -до норм, записаних комісією.

 

"За" - 229. Прийнято.

 

Будь ласка, які ще поправки? Депутате Марченко, прошу.

 

МАРЧЕНКО В.Р. У меня несколько поправок, Александр Александрович. Но они конкретны, как пункты дополнения. Либо я их все перечислю, либо вы по одной поставите на голосование.

 

ГОЛОВА. Називайте всі.

 

МАРЧЕНКО В.Р. Поскольку по Конституции колосальные полномочия по соблюдению прав человека, законности и Конституции передаются представителям администрации, то со стороны местного населения или населения территории нет обратных механизмов воздействия на невыполнение представителями администрации своих функций.

 

70

 

Поэтому мы предлагаем такой пункт: "Припиняються повноваження за рішенням обласного чи районного референдуму з недовіри голові державної адміністрації або адміністрації в цілому". Это один пункт.

 

И второй пункт: снять две трети голосов. Нам представляется, что если рада проголосует недоверие большинством, а не двумя третями, как здесь записано, этого будет . достаточно, чтобы Президент досрочно "припинив повноваження голови державної адміністрації".                                          

 

ГОЛОВА. Валерію Миколайовичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Володимире Романовичу! Цю норму узгоджено з проектом Закону про місцеве самоврядування. Отже, не варто міняти конструктивний підхід, зроблений у згаданому законопроекті, а також у цьому.

 

І Конституція ж дві третини визначає.

 

ГОЛОВА. Є сенс у тому, що пропонує депутат Марченко, але це треба належно оформляти. Я не можу, не маю права з голосу поставити таку велику поправку.

 

Стаття 10. Але перед тим прошу Валерія Миколайовича: у другій частині цієї статті треба усунути нумерацію. Не може бути в одній статті двічі відкритий рахунок    пунктів.  Із погляду юридичної

 

71

 

техніки  це незручно. Просто розпочинати абзаци з тире без цифр або позначити літерами "а", "б", "в".

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Це була пропозиція депутата Носова, її враховано. Тобто конкретизацій нумерацією, як і в проекті Закону про місцеве самоврядування.

 

ГОЛОВА. Гаразд. Стаття 10, з урахуванням того, що в другій частині додався один пункт (тепер їх стало 4), ставиться на голосування. Будь ласка.

 

"За" - 230.

 

Стаття 11 "Заступники голів та керівники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій.

 

Перший заступник та заступники голів місцевих державних адміністрацій виконують обов'язки, визначені головами відповідних державних адміністрацій і несуть персональну відповідальність за стан справ у дорученій їм ділянці роботи.

 

Перший заступник голови обласної державної адміністрації призначається на посаду головою обласної державної адміністрації за згодою Прем'єр-міністра України.

 

Заступники        голови      обласної      державної      адміністрації призначаються на посаду головою обласної державної адміністрації за . погодженням з відповідними віце-прем'єр-міністрами України.

 

72

 

 управлінь, відділів та інших структурних підрозділів           обласних      державних      адміністрацій       подвійного

підпорядкування призначаються на посади головами обласних державних адміністрацій за погодженням з керівниками відповідях     центральних   органів виконавчої влади.

 

Перші заступники і заступники голів районних державних адміністрацій і призначаються на посади головами районних державних адміністрацій за погодженням з відповідними заступниками голів обласних державних адміністрацій.       

 

Керівники структурних підрозділів районних державних адміністрацій і призначаються на посади головами районних державних адміністрацій за погодженням з керівниками відповідних структурних і підрозділів обласних державних адміністрацій.

 

Перші заступники і заступники голів місцевих державних адміністрацій і заявляють про припинення своїх повноважень ново призначеним головам місцевих державних адміністрацій в день їх призначення.                                               

 

Повноваження керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій можуть бути припинені достроково головами відповідних державних адміністрацій і за власною ініціативою та в інших випадках, передбачених законодавством".

 

Редакційне зауваження депутата Шейка.

 

73

 

ШЕЙКО П.В. Шановні колеги! На сторінці 22 у лівій колонці перша і друга частина, тобто позиції 67 і 68, були викладені в множині, як і в усьому проекті. А в правій колонці чомусь тільки ці дві частини викладаються в однині. Тому прошу редакційно виправити, що "перші заступники голів обласних державних адміністрацій призначаються...", а далі - за текстом.

 

І ще одне, Олександре Олександровичу, питання з процедури. Ми   приймаємо   дуже   важливий, власне, конституційний закон про владу   в   Україні.   Тому   прошу,   щоб   окремі   народні  депутати   не голосували   за   інших,   а   натискали     тільки      свою   кнопку,   адже голосується важливий закон.

 

ГОЛОВА.  Спасибі.  Підтримую  вашу  пропозицію.   Вона  цілком

слушна.

 

Валерію Миколайовичу, ви коментуватимете? Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Дозвольте прокоментувати, чому в правій частині записано а однині. Ми з вами визначилися, що в нас один перший заступник і може бути не більше трьох заступників.

А в лівій колонці було записано "перші заступники". То що, всі три заступники будуть першими заступниками? Тому в правій колонці і записано: один перший заступник обласної державної адміністрації і заступники.

 

74

 

ГОЛОВА. Поправка депутата Шейка ставиться на голосування.

 

 "За" - 123.

 

Валерію Миколайовичу, я маю пропозицію. На сторінці 22 внизу ви пишете, що керівники управлінь і так далі призначаються на посади головами обласних державних адміністрацій за погодженням з керівниками відповідних центральних органів виконавчо? влади. За Конституцією Кабінет Міністрів - теж орган центральної виконавчої влади. Тоді тут виникає розбіжність, бо виявляється, що можуть, скажімо, і заввідділами Кабінету Міністрів вирішувати питання тощо.

 

Тут слово "центральних" треба замінити на слово "державних", тоді буде зрозуміло, що це міністерства, відомства тощо. Я прошу підтримати таку пропозицію тут і в інших статтях законопроекту. І депутат Стешенко підтримує, і комісія теж підтримує її.

 

Давайте   у   законопроекті   замість   слів   "центральних   органів виконавчої   влади",   де    йдеться   про    міністерства   та    відомства, запишемо    "державних    органів    виконавчої    влади".    Ставлю    на голосування таку пропозицію і прошу її підтримати.

 

"За" - 237. Прийнято.

 

 До статті 11 є ще пропозиції?

 

Будь ласка, депутате Васильєв.

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А., член Комісії Верховної Ради України з питань законності і правопорядку (Калінінський виборчий округ, Донецька область). Уважаемый Валерий Николаевич, в статье 11 при назначении   заместителей,   включая   первого   заместителя,   вы   не

 

75

 

даете четкого механизма дачи согласия о назначении на указанную должность. Вы предлагаете записать таким образом, что согласие на назначение на первого заместителя дает Премьер-министр, согласие на назначение заместителей - соответствующий вице-премьер-министр.

 

Скажите, в какой форме Премьер или вице-премьер-министр должны дать свое согласие? Кабинет Министров - это коллегиальный орган. Он принимает решение, которое должно быть закреплено постановлением Кабинета Министров. Скажем, если завтра прийдет новый Премьер или же в течение года поменяется несколько вице-премьеров, то чтобы они, дав свое слово, не забирали его обратно, и не говорили, что назначенные заместители области их не устраивают, здесь должна быть заложена определенная кадровая система: люди должны знать, что они будут работать независимо от того, кто завтра будет вице-премьером или Премьером.

 

Это же касается и назначения соответствующих работников в районах. Речь идет о поправке 119.

Поэтому, Александр Александрович, я предлагаю поставить поправку на голосование, учитывая ее исключительную важность. Это первое.

 

И второе. То, что мы определили не больше трех заместителей председателей областных администраций, считаю неправильным. Я вносил поправки по этому поводу. Ведь области неодинаковы по численности, по экономическому, социальному потенциалу. Нельзя ограничивать числом!

 

76

 

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, коментар.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Геннадію Андрійовичу, я з вами цілком погоджуюсь. Стаття 11 занадто складна. Як ви пам'ятаєте, в першому читанні були і пропозиції Президента стосовно призначення заступників та перших заступників голів місцевих державних адміністрацій.

 

Конституцією визначено, що голови державних адміністрацій формують склад місцевих державних адміністрацій. Чому так записано? У пропозиції Президента було зазначено, що заступників голів призначає Президент. Але це не конституційна норма, тому ми запропонували механізм погодження кандидатури першого заступника з Прем'єр-міністром... І стосовно ієрархії керівників управлінь, відділів та інших підрозділів... (Шум у залі). Ні, не киванням, погодження буде офіційне. Ви правильно зазначили, що це дуже важливе і складне питання, щоб не було з цього приводу ніяких зауважень, комісія і запропонувала записати: за погодженням з центральними органами виконавчої влади. А затвердження згідно з Конституцією здійснює голова державної адміністрації...

 

ГОЛОВА. Проте є пропозиція депутата Васильєва. Він просить ще 10 секунд...

 

77

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. В России правительство сейчас пошло по такому пути, что вице-премьеры не отвечают за работу министерств, а возглавляют определенные реформы. Скажите, если у нас будет принято такое решение по нашему Кабмину, кто будет давать согласие на назначение тех или других?

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. Шановний Генадію Андрійовичу, ми ж цим законом і визначаємо, що ті віце-прем'єри, які відповідатимуть за ту або ту ланку роботи, будуть і погоджувати, і давати вказівки... Голова місцевої державної   адміністрації   згідно   з   Конституцією   має   право   лише формувати склад місцевих державних адміністрацій, а затверджувати за погодженням з Кабінетом  Міністрів...  А

Президент матиме свій вплив через кадрове організаційно-контрольне управління, яке в нього

є.

 

ГОЛОВА.     Пропозиція    депутата    Васильєва    ставиться    на голосування. Вона слушна. Будь ласка, підтримайте її.

 

"За" - 136.

 

Ще є пропозиції? Проголосуємо цю статтю, а потім підемо на перерву (Шум у залі). Так я ж і надаю слово депутату Вітренко. Будь ласка.

 

78

 

ВІТРЕНКО Н.М. Олександре Олександровичу, ми пропонували статтю 11 взагалі вилучити. Це перше.

 

ГОЛОВА. Звідки я знав, що ви її пропонували вилучити?

 

ВІТРЕНКО Н.М. Ну, я розумію, що у вас розвивається короткозорість: я тримаю руку ще від часу обговорення тієї статті, а ви не побачили.

 

ГОЛОВА.    Та   вона у вас стоїть постійно там. Що ж я можу з

і цього приводу сказати?

 

ВІТРЕНКО Н.М. Ну, в кого що стоїть... У статті 10 я пропонувала додати після пункту 3 ще пункт 4 щодо виконання законів. Він уже проголосований на пропозицію депутата Марченка, а в пункті 5 я пропонувала додати, що голову місцевої адміністрації можна звільнити з посади, коли двічі підряд не затверджується бюджет, поданий на розгляд відповідної ради. Ми бачимо, що відбувається зараз у Києві. Олександр Омельченко робить із бюджетом Києва що хоче.

 

Тому я пропоную повернутися до статті 10 і додати: якщо двічі підряд не затверджено бюджет, є підстави для звільнення голови державної     адміністрації.     Тоді     не     купуватимуться  "Опелі",     а

 

79

 

виплачуватиметься  заробітна     плата     вчителям   і  лікарям.   Прошу повернутися до статті 10.

 

ГОЛОВА. До статті 10 ми повертатися не будемо. Наприкінці, перед голосуванням всього закону, внесете пропозицію, тоді голосуватимемо.

 

Стаття 11 ставиться на голосування в цілому. Будь ласка.

 

ТЕРЕЦЬ В.М. У редакції комісії. Комісія просить підтримати. Це той компроміс,  якого було досягнуто стосовно...

 

ГОЛОВА.  Голосується стаття 11.

 

"За" - 237.

 

Оголошується перерва на півгодини.

 

80