БЮЛЕТЕНЬ N 7

Опубліковано 18. 05. 1994

 

ЗАСІДАННЯ СЬОМЕ

 

Сесійний зал Верховної Ради України. 18 травня 1994 року. 10 година.

 

 

Веде засідання народний депутат України ДУРДИНЕЦЬ В.В.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні народні депутати!  Прошу підготуватися  до  реєстрації.  Увімкніть,  будь ласка,  систему. Прошу зареєструватися.

 

     У залі  зареєструвалися  286  народних  депутатів.   Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується відкритим.

 

     Шановні народні   депутати!   У  Секретаріаті  першої  сесії Верховної Ради  України  розглянуто  матеріали  про  утворення  у Верховній    Раді   депутатської   групи   "Аграрники   України". Секретаріат  сесії  вважає,  що  депутатська   група   сформована відповідно  до  вимог Положення про депутатські групи у Верховній Раді  України  і  пропонує  поінформувати   Верховну   Раду   про реєстрацію  депутатської  групи  "Аграрники  України" у складі 37 народних  депутатів.  Представляти  групу  уповноважено  народних депутатів:  голова групи - Ткаченко Олександр Миколайович,  перші заступники -

 

     3

 

     Боровик Олександр Григорович і  Довгань  Сергій  Васильович, заступники   голови   -   Ващук   Катерина  Тимофіївна,  депутати Даниленко, Кравчук і Чулаков.

 

     Також Секретаріат  повідомляє,  що  у   депутатській   групі "Центр"   на   17  травня  зареєстровано  офіційно  41  народного депутата.

 

     Шановні народні   депутати!    Ми    сьогодні    продовжуємо обговорення питання про обрання Голови Верховної Ради України.  Я так зрозумів,  що ми  домовились  починати  сьогодні  роботу  без усяких розминок.  Якщо потрібно буде,  ми відведемо час для того, щоб з'ясувати ті питання, які виникають. Це перше.

 

     Друге. Якщо у народного депутата виникає питання,  то,  будь ласка,  звертайтесь у Секретаріат,  до Президії. Давайте привчимо себе до такої форми роботи.  Я  бачу,  що  часто  виникають  такі питання,   які   можна   вирішувати  у  робочому  порядку,  а  не використовувати мікрофон чи трибуну Верховної Ради України.

 

     Є пропозиція   продовжити   роботу   сесії.    Так?    Прошу проголосувати цю пропозицію.

 

     "За" - 249. Рішення прийнято.

 

     Слово надається народному депутату Тимі Юрію Казимировичу.

 

     ТИМА Ю.К.,   голова   Тернопільського   обласного   комітету Української національної асамблеї /Чортківський  виборчий  округ. Тернопільська  область/.  Доброго  дня,  шановні панове депутати! Насамперед я  хотів  би,  щоб  дали  трансляцію  на  площу,  якщо засідання не транслюється.

 

     4

 

     Виступаючи зі   своєю   програмою,  яка  збігається  з  моєю передвиборчою  програмою  і  програмою  Української  національної асамблеї  зокрема,  я  не  тішу  себе  якимись ілюзіями щодо мого обрання на посаду Голови Верховної Ради.  Тим більше, що на нашу, депутатів  від УНА-УНСО,  думку,  всі сесійні засідання Верховної Ради є заздалегідь розрежисовані.

 

     Дозволю собі   використати   свій   довільний   виступ    на перспективу, адже в стінах цього парламенту перспективи для нашої роботи поки що не видно.

 

     Попередні виступаючі  багато   говорили   про   наше   важке економічне  і  політичне  становище,  а  також про шляхи виходу з глибокої економічної кризи.

 

     Але давайте повернемося до причин цієї  кризи,  згадаємо,  з чого ми починали будівництво нашої країни. 1991 рік - проголошено незалежність Української держави.  Відчутні  загальна  ейфорія  і бажання нових змін, змін на краще.

 

     Але що  ж  сталося,  що  ми  зараз  опинилися  на  маргінесі історії,  займаємо упосліджене місце серед інших держав світу? Ми забули,  а  можливо,  нас  попросили  забути,  що  у  світі існує конкуренція,  що у світі ведеться боротьба за  сфери  впливу,  за лідерство,   що  великим  державам,  які  керують  цим  мінливим, недемократичним світом,  невигідно бачити  поруч  себе  ще  якусь сильну державу, ще одного конкурента, яким могла б стати Україна, враховуючи її військовий, економічний і політичний потенціал.

 

     Світові вигідніше бачити нас  без'ядерною  державою,  ринком збуту  "снікерсів"  і  "дональдів",  звалищем відходів хімічних і ядерних виробництв, а наших громадян - дешевою робочою силою.

 

     5

 

     Наших владоможців заохочують вкладати награбовані  багатства в  закордонні банки,  і ці кошти йдуть не на розвиток української економіки,  освіти,  науки,  збройних  сил,  технології,  не   на заробітну плату, соціальні програми тощо, а примножують багатства і так багатих держав.

 

     З другого боку, позаморальність осіб, які складають верхівку державного  апарату,  призводить  до  деморалізації дедалі ширших верств населення, що не сприяє стимуляції покращення економічного і  політичного  становища.  Влада в Україні здійснюється кількома групами  адміністративної  і  господарської   номенклатури,   які конкурують  між  собою,  але  мають  свій  об'єднаний  інтерес  у підтриманні режиму, який забезпечує їм можливість безконтрольного /з  боку народу/ і безкарного /з боку силових структур/ вивезення капіталу,  що є основною причиною нашої  економічної  деградації. Вирішення  жодних економічних чи соціальних проблем не є можливим доти, доки режим продовжує своє існування.

 

     Обираючи мене до Верховної Ради, мої виборці прагнули бачити в  стінах  цього  парламенту  організовану і солідарну силу,  яка усунула б режим,  узяла  на  себе  відповідальність  за  державу, реформи й уряд,  сформувала новий державний апарат і контролювала його.

 

     На жаль,  поки що теперішня Верховна Рада не може сформувати таку   солідарну  силу,  отож  моїм  виборцям  доведеться  трішки почекати,  доки  навколо  Української  національної  асамблеї  не об'єднається  частина  офіцерства,  яка  орієнтується на УНА.  Не перехоплені режимом або закордонними організаціями страйккоми

 

     6

 

     та профспілка,  не  перехоплені  організації,  які  ставлять своєю  метою  соціальний захист тих чи інших категорій населення, ті комерційні структури,  які представляють національний капітал, орієнтуються   на   вкладення   капіталу  в  Україні,  об'єктивно зацікавлені у  зростанні  національної  економіки  і  протистоять режиму.

 

     Виступаючи з  цієї  високої трибуни,  я хочу вселити в наших людей упевненість,  що в країні з'являється  справжній  господар, який   рішуче  і  беззастережно  покладе  край  безгосподарності, безвідповідальності, шахрайству і грабіжництву.

 

     В Україні   відновиться   і    утвердиться    як    найвищий авторитет-держава,  пошана до праці,  хазяйновитості, активності, підприємливості.  Заможна і сильна держава є запорукою  добробуту громадян України, а зростання їх добробуту в запорукою заможності держави.

 

     Потрібно утвердити в економіці  дух  виробництва,  розумного господарювання,      доброзичливого     суперництва,     здорової амбіційності.  Наше найголовніше завдання -  на  руїнах  і  серед розладу  вибудувати  цілісну  національну економіку,  яка успішно задовольнятиме  економічні  інтереси  України,   буде   динамічно розвиватися та виведе Україну на передові позиції у світі.

 

     У сучасних  умовах  найбільше зло - нестримний ріст цін.  Ми повинні зупинити інфляцію,  не за  рахунок  невиплати  заробітної платні,  а  дати  людям  стабільні та економічно виправдані ціни. Потрібно швидко  провести  грошову  реформу  не  в  особистих  чи вузькопартійних  інтересах,  а в інтересах України,  впорядкувати державні  витрати  і  збільшити  державні  доходи.  Держава,   як порядний господар, мав жити за коштами.

 

     Податкова система     повинна    стимулювати    виробництво, інвестиції, економічне зростання. Державні доходи зростатимуть не за

 

     7

 

     рахунок збільшення податкових ставок, а за рахунок зростання обсягів виробництва й адекватного збільшення суми доходів.

 

     Ні в якому разі  не  можна  ота  вити  питання  про  розпуск колгоспів.  Ніяка  розумна  людина не розвалить старої хати перед тим,  та побудувати нову.  Нині на селі можуть бути  різні  форми власності:     колгоспи,     сільськогосподарські    кооперативи, товариства,  Ферми тощо.  Суть не в назві,  головне - забезпечити всіх   селян  правом  на  різні  форми  використання  землі.  Без підтримки держави сільське господарство не зможе вижити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюся  до  народних  депутатів.  Надходять записки,  що в залі шумно, важко виступати. Ті, хто хоче слухати, просять, щоб дали таку можливість. Прошу.

 

     ТИМА Ю.К.,   Нічого.   Депутати   вже   наперед    розпочали обговорювати мій виступ.

 

     Держава повинна  укладати гроші у вигляді дотацій у сільське господарство,  а саме - розвиток інфраструктури села, в дороги, у зв'язок.   Переробка  продуктів  сировини  має  бути  налагоджена якомога ближче до місця її використання.  Село має стати не  лише продуцентом  первинного  продукту,  а  й місцем,  з якого готовий продукт буде надходити до споживача.

 

     Щодо приватизації.  За  якою   схемою   не   проводилася   б приватизація в сьогоднішніх умовах,  її зміст буде один: черговий етап пограбування більшості народу кількома групами чиновників  з метою розміщення капіталів за кордоном. У результаті цього значна частина основних виробничих фондів опиниться в  руках  іноземного капіталу, що

 

     8

 

     сприятиме побудові    колоніальної    економіки    з   усіма неприємностями, що звідси витікають.

 

     Розуміючи, що повзучу приватизацію в інтересах чиновників  і директорів   зупинити   зараз  неможливо,  нашим  завданням  буде сприяння організованим,  солідарним групам,  що можуть утворитися навколо страйккомів,  вільних, профспілок, об'єднань, громадських організацій соціального захисту,  котрі  можуть  перетворитися  в окремі  трудові  колективи,  об'єднання  споживачів  тощо,  які в сьогоднішніх  умовах  могли  б   відстоювати   свій   інтерес   у приватизації. Першочергове право власності в Україні мають тільки громадяни Української держави.

 

     Військово-промисловий комплекс.         Єдина          надія військово-промислового   комплексу   України   -  це  поміркована конверсія і  модернізація  озброєнь.  Безблокова,  без'ядерна  та нейтральна  Україна  - це смерть військово-промислового комплексу України.  Відродження нації - це відродження її сили, її армії та військової  промисловості.  Світ  знаходиться  на черговому витку модернізації  озброєнь.  Сучасні  озброєння,  що  ними   диспонує Україна,   є   перспективно   застарілими.   Обставини  майбутніх конфліктів  навколо  України  висувають  якісно  інші  вимоги  до Збройних   Сил   і  військово-промислового  комплексу.  У  галузі озброєнь  -  це  масовість,  дешевизна,  технологічна   простота, простота    в   експлуатації.   Проблеми   військово-промислового комплексу в Україні можуть бути вирішені лише шляхом його  участі в  гонці  озброєнь,  технологічної революції.  Початком цього має стати  створення  науково-дослідних  центрів  з  головних   видів озброєнь. В умовах розпаду української економіки

 

     9

 

     можливо врятувати  військово-промисловий  комплекс  лише  за збереженням  перспективи.  Можна  відбудувати   лінійні   заводи, натомість неможливо відбудувати науководослідні інститути.

 

     За нашими   даними   зараз   у   Дніпропетровську  розпочато підготовку до випуску автомата на базі автомата  Калашникова  під явно  застарілий  набій  калібром 5,45.  Це є свідченням злочинне недбалого  використання  державних   коштів,   позаяк   кількість автоматів  Калашникова  на складах України налічує не менш як 400 тисяч штук,  і ці кошти мусили б бути направлені на  фінансування науководослідних  і  конструкторських  робіт  у різних військових галузях, які потребують цього.

 

     Щодо військового  будівництва.  Принцип  тримання   війська, мінімально  достатнього  для оборони та максимально можливого без перенапруження економічних можливостей  краю,  визначає  загальну чисельність  Збройних  Сил  України  мирного  часу  в  500  тисяч чоловік,  а кошти на їх утримання - в 10 мільярдів карбованців  у цінах  1990  року.  Це  є максимально можливим без перенапруження мобілізаційних ресурсів /один відсоток населення/ та  економічних можливостей /20 відсотків річного державного бюджету/ і одночасно мінімально достатнім для оборони.

 

     10

 

     Чисельність сухопутних військ становитиме 350 тисяч чоловік. У перерахунку на головні бойові з'єднання - це 12 дивізії, а яких 9  нормалізованих  бронетанкових,   2   повітряноштурмові,   одна гірськострілецька   та   частини   центрального  підпорядкування. Військово-повітряні  сили  -  90  тисяч  чоловік;  500   бойових, транспортних  та  учбових  літаків.  Військово-морський флот - 60 тисяч, 100 кораблів у головних класах.

 

     Необхідно найближчим часом створити режим сприяння  Збройним Силам.  Армія і Національна гвардія мусять бути одним із основних стабілізуючих чинників, разом з Верховною Радою або замість неї.

 

     Нещодавно міністр оборони України продемонстрував  у  Криму, що,  виявляється,  українські діячі можуть розмовляти як мужчини, що Україна здатна займати позицію у важливих для неї  питаннях  і відстоювати їх.

 

     Необхідно в  стислі  терміни  прийняти  пакет  постанов  про забезпечення Збройних Сил,  чого б це  нам  не  вартувало.  Армія повинна    бути    одягнутою    і    нагодованою,    офіцери    - високооплачуваними.  Війська  мають  витрачати  час   на   бойову підготовку, а не на господарські роботи.

 

     Попередня Верховна   Рада   ініціювала  ядерне  роззброєння, позбавила Україну власної стратегії і вивела  державу  з  великої світової   політики.  Вважаю,  що  це  становите  можна  частково врятувати. Але це тема окремої розмови.

 

     Правоохоронні органи.  Сьогодні   правоохоронні   органи   в буфером  між антинародною владою зі злочинним світом.  Соціальний та правовий  статус  працівників  Міністерства  внутрішніх  справ України  не  дозволяв  їм  повністю виконувати свої функціональні обов'язки.

 

     11

 

     Матеріально-технічне забезпечення   залишається   на   рівні 20-річної  давності.  Має  місце  штучне  вимивання  принципових, самобутніх та ініціативних  працівників  з  органів  Міністерства внутрішніх  справ.  Це  призводить  до  моральної  та професійної деградації  працівників  міліції,  судів   та   прокуратури,   їх фінансової та психологічної залежності від корумпованих,  владних та комерційних структур.  Сьогодні не тільки народ,  але  і  його захисники  не вірять у правду і силу закону.  Що ж слід зробити у цьому напрямі?

 

     Перш за все реформувати органи  МВС,  судів  та  прокуратури України.

 

     Підвищити соціальний та службових статус усіх правоохоронних органів до рівня європейських аналогів /житло,  заробітна  плата, пенсії, страхування, забезпечення спецтехнікою тощо/.

 

     Сприяти створенню  незалежної профспілки працівників МВС для захисту  їх  професійної  та  людської  гідності   від   свавілля номенклатурно-мафіозного начальства.

 

     Правоохоронні органи здатні навести порядок на вулиці,  якщо буде наведено порядок у правоохоронних органах. Це буде здійснено шляхом:

 

     а/ виділення  відсотка  конфіскованих цінностей,  вирваних з рук злочинців,  тим співробітникам  правоохоронних  органів,  які брали участь у справі, а також на потребі Міністерства внутрішніх справ;

 

     б/ посилення контролю  і  непримиренності  щодо  корупції  і порушень законів в органах.

 

     На сьогодні ситуація в місцях ув'язнення продукує рецидиви.

 

     Потрібно кардинально  поліпшити  умови  утримання  тих,  хто перебуває під слідством. Адже до суду ці люди не можуть вважатися винними. Треба переглянути судові справі, хоч на перший погляд це

 

     12

 

     здається неможливим,  і  звільнити  всіх  несправедливо  або незаконно ув'язнених.  Потрібно у найближчий термін  розробити  і прийняти  закон  про  масштабну  амністію  на  зразок російського закону.  Якщо я не помиляюся,  в Росії в місцях позбавлення  воді перебувало  280 тисяч чоловік.  В Україні чисельність населення в кілька разів менша,  ніж у Росії,  але у нас  180  тисяч  чоловік перебував в місцях позбавлення воді. І ця кількість зростає.

 

     Ми дожилися  і  до  політичних  переслідувань  в Україні.  У Лук'янівській  в'язниці  знаходиться  краща  частина  української молоді  - члени Української національної асамблеї,  які скніють у тюрмі, дякуючи попередній Верховній Раді, яка прийняла доповнення до  і  без  того  ганебної  статті 187 Кримінального кодексу,  що суперечить  діючій  Конституції,   нормам   міжнародного   права, зокрема.  Хельсінкським  угодам  про  права  людини.  Ми  повинні проявити здоровий глузд  і  скасувати  статтю  187  Кримінального кодексу.

 

     Екологія. Потрібно  законодавче  ввести  в  дію  економічний механізм   за   принципом   "забруднювач   платить".    Фінансові надходження  вік відгодування збитків за забруднення спрямовувати на відтворення екологічної рівноваги,  дія чого  слід  сформувати спеціалізований   державний  фонд  або  банк.  Крім  застосування штрафних    санкцій    слід    притягувати    до     кримінальної відповідальності всіх забруднювачів навколишнього середовища.

 

     Наполягати на   відшкодуванні  Росією  збитків  за  наслідки Чорнобильської  катастрофи,  оскільки  вона   в   односторонньому порядку проголосила себе правонаступницею колишнього СРСР і зараз вимагає повного відновлення старого статус-кво.

 

     13

 

     Запровадити жорсткий  екологічний  і  митний   контроль   за діяльністю   торгово-посередницьких   фірм,   малих  підприємств, спільних підприємств тощо.  Жоден грам  промислових  відходів  не повинен бути ввезений на територію України.

 

     У зовнішній    політиці   ми   повинні   керуватися   нашими національними    інтересами,    маємо     позбутися     комплексу меншовартості,  яким  так  страждає  наша  дипломатія,  і активно провадити зовнішню  політику  всюди,  де  перетинаються  інтереси України.

 

     Пошук альянсів, активна дипломатія в Балтії, на Кавказі та в Середній Азії,  державна підтримка української діаспори в  Росії, Казахстані,   інших   країнах   колишнього   Союзу  і  соцтабору. Забезпечення якщо не альянсу, то нейтралітету Бєларусі, втягнення Дону  та  Кубані  в  орбіту  української політики,  підтримка тих організацій,  видань і політичних сил  у  Росії,  які  об'єктивно можуть іти в руслі української політики.

 

     Тепер про  те,  які  я  бачу першочергові завдання Верховної Ради України.  Зараз у зв'язку а виборами Президента і з виборами до місцевих органів владі відбудеться тотальна реорганізація всіх структур влади - і місцевої, і центральної.

 

     14

 

     Така тотальна реформа здатна добити  будь-яку  держану,  тим більше таку ослаблену,  як Україна. У зв'язку з цим наш парламент повинен бути стабілізуючим чинником. Тим більше, що реорганізація не  зачепила  Верховної  Ради.  Хоч  недавні вибори до парламенту засвідчили помітну зневіру людей до законодавчої влади,  усе ж ми маємо можливість вселити людям надію на креше життя.

 

     Якщо досі   пануючою   тенденцією   в  економіці  був  вивіз капіталу,  то зараз йтиме стрімка приватизація  основних  фондів, яка   здійснюватиметься   в   інтересах   кількох  чиновників  та транснаціональних   корпорацій.   Ось    приклад.    Міністерство енергетики  та  електрифікації  України  підготовило проект Указу Президента  про  реорганізацію  електроенергетичної  галузі   для роботи  в  ринкових  умовах,  а якого випливав,  що основні фонди галузі  /оцінити  їх  можна  як  мінімум  в  кількасот  мільярдів доларів/  опиняться  у  власності кількох чиновників Міністерства енергетики  та  електрифікації,  Міністерства  фінансів,  апарату Президента і фірми "Панам хейз енд Бартлед Україна ЛТД". Вони, до речі,  й розробила цей проект приватизації,  за який  одержала  з Міністерства  енергетики  та  електрифікації  десь  близько  двох мільйонів доларів.

 

     Завдання Верховної Ради  -  протидіяти  подібним  намірам  і намагатися   захистити   інтереси   трудящих   мас   у   питаннях приватизації.  Страждають не  тільки  інтереси  трудящих,  але  й економіка в цілому.

 

     Верхівка державного  апарату  за  останні  роки  довела свою неспроможність  ефективно  керувати  народним  господарством.   Є підстави вважати,  що в разі зміни юридичного статусу майна, яким вони розпоряджалися,  ефективність їх керівництва не підвищиться. Крім того,  національні корпорації зацікавлені не у довготривалих економічних  програмах,  а  у   вивозі   сировини   і   одержанні максимальних прибутків у мінімальний термін.

 

     15

 

     На сьогоднішній  день  особливо  небезпечними  стали процеси сепаратизму в регіонах,  які  зміцнюються  в  інтересах  місцевих мафіозних  угруповань.  Подібні  процеси,  які  в деяких регіонах колишнього Радянського Союзу мали місце до війни,  ініціювалися і конституювалися минулою Верховною Радою України.

 

     Республіка Крим   була   створена  рішенням  Верховної  Ради України, і тепер ми стоїмо перед реальною перспективою виникнення регіонального військового конфлікту вже цього літа.

 

     Верховна Рада  на сьогодні є єдиним органом,  який на період фактичного безвладдя своїми  активними  діями  здатний  запобігти цьому конфлікту шляхом ліквідації сепаратизму як явища. В Україні повинна бути  одна  Верховна  Рада  і  один  Президент.  Усе,  по відбувається   в   Криму,  Закарпатті,  Донбасі,  відбувається  в інтересах мафіозних груп,  які прагнуть позбутися контролю з боку Києва  і  отримати  можливість  безкарної наживи,  використовуючи надумані проблеми російського та іномовного населення.

 

     Ще немало  списів  буде   зламано   навколо   співвідношення інституту президентства і Верховної Ради, обсягу і співвідношення їх повноважень.  Але що б  ми  там  не  говорили.  Верховна  Рада України  у  найближчий  рік  буде  основною  несучою конструкцією Української держави.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Які є запитання до Юрія Казимировича Тими?  Будь ласка, перший мікрофон.

 

     У вас немає? Другий мікрофон.

 

     16

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  завідуючий  відділом Чернівецької обласної державної   адміністрації   /Заставнівський    виборчий    округ, Чернівецька  область/.  Пане  Тима,  відомо,  що  ви  належите до Української національної асамблеї, яка представлена вами у нашому парламенті.  Як  ви  вважаєте,  до  яких  політичних сил належить Українська національна асамблея: до лівих, центру, правих?

 

     Дякую.

 

     ТИМА Ю.К.  Розумієте,  в умовах Української  держави  спектр політичних організацій,  на жаль,  зміщений різко вліво,  і не за своєю волею ми опинилися з правого крила цього спектра.  Але якщо брати   розвиток   політики   у   світовому   масштабі,  то  така організація,  як  Українська  національна  асамблея,   яка   веде конструктивну роботу на розбудову Української держави,  займала б центристську позицію.  Скажімо,  у Німеччині, Великобританії чи в Америці.  Адже  ми  не  займаємося терактами,  не проводимо інших акцій,  які шкодили б інтересам Української держави. Отже, вважаю /і   керівництво   нашої   організації   вважає/,  що  Українська національна асамблея є центристською організацією.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, третій мікрофон.

 

     ДЕПУТАТ /не представився/.  Шановний претенденте,  у мене до вас таке запитання.  Скажіть,  будь ласка, яку державу Україну ви бачите у майбутньому?  Державу,  яка побудована  на  національній ідеї  чи державу загальногромадянського порядку?  Якщо першу,  то які ви бачите перспективи, можливості побудови такої держави?

 

     Дякую.

 

     17

 

     ТИМА Ю.К. Насамперед я бачу перспективи побудови Української держави  як унітарної і національної держави.  Але це не значить, що ми виступаймо проти тих національностей, які живуть в Україні. До речі,  я сам належу до найзахіднішої гілки українського народу до лемків,  але це не значить,  то я вимагаю  запровадити  статус лемківської  говірки  чи мови як державної.  Це не значить,  що я вимагаю  якогось  особливого  статусу  для  лемків,  хоч  я  буду виступати за те, щоб їм повернули те добро, яке забрали у них під час їх депортації.

 

     Думаю, нам  варто  зацікавити  всіх   громадян   Української держави в перспективі побудови такої країни,  в якій кожен чесний працьовитий громадянин був би зацікавлений  у  результатах  своєї праці,   був   би  впевнений  у  завтрашньому  дні,  у  щасливому майбутньому своїх дітей. Я думаю, така ідея не суперечить нікому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     ДАНЧА М.Д.,  представник Президента України в  Ужгородському районі   /Ужгородський  сільський  виборчий  округ.  Закарпатська область/.  У вашому виступі  було  сказано:  "Роль  закарпатських мафіозних  структур".  Ви могли б назвати більш конкретно - якого "нашарування" структури - старого чи на новій хвилі?

 

     Дякую.

 

     ТИМА В.К.  Я перепрошую,  скажіть  ще  раз,  бо  я  щось  не розібрав.

 

     ДАНЧА М.Д.  У вашому виступі було сказано про роль мафіозних структур Закарпаття.  Ви могли б назвати більш конкретно - нового гатунку чи старих зразків?

 

     Дякую.

 

     18

 

     ТИМА Ю.К.  Дякую вам за таке запитання.  До речі,  від нашої депутатської групи один  представник  побував  останнім  часом  у Закарпатті. Він ознайомився з тими процесами, які переживає зараз цей регіон.  Якщо вас  цікавить  це  запитання,  думаю,  що  наша організація  могла  б  провести  прес-конференцію з приводу цього питання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Більше запитань немає?  Є ще?  Другий  мікрофон, будь ласка.

 

     ТИМА Ю.К. Ще одне запитання..

 

     ЧОРНОУСЕНКО О.І., заступник начальника Харківського міського відділу Служби безпеки України Червонозаводський виборчий  округ, Харківська  область/.  Ви у своєму виступі /я дуже уважно опухав/ сказали такі слова:  "Армія та  Національна  гвардія  мають  бути одним  з  чинників  стабільності в країні разом з Верховною Радою або замість неї". Що ви мали на увазі?

 

     ТИМА Ю.К. Я маю на увазі, що можливий такий розвиток подій в Україні /на жаль,  до цього останнім часом ідеться/,  що Верховна Рада неспроможна буде брати відповідальність  за  вирішення  всіх насущних проблем,  які турбують наш народ. І в таких умовах нашим людям не залишиться нічого кращого,  як звернутися  до  тих,  хто зможе їх захистити.  Так то ми,  шановні панове депутати, повинні передбачати таку можливу ситуацію і повинні все зробити для того, щоб цього не допустити. Це все в наших силах.

 

     Дякую за усі запитання.

 

     19

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,   Юрію   Казимировичу.   Слово  надається народному депутату України Чорноволу В'ячеславу Максимовичу.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,   народний   депутат   України   /Подільський виборчий  округ,  Тернопільська  область/.  Шановний  головуючий, шановні колеги депутати,  шановні наші виборці! Я, власне, і хочу розпочати  саме  з подяки виборцям,  які в дуже непростих для нас умовах минулої виборчої кампанії віддали кандидатам від Народного руху  України так багато голосів,  що якби у нас була пропорційна або   бодай   змішана   виборча   система   /така   як   в   усіх посткомуністичних державах,  крім України і Бєларусі/. Рух мав би найбільшу фракцію в парламенті,  що потужно вплинула б  на  зміну тієї  кризової  ситуації,  в  яку  сьогодні потрапила наша молода держава.  Отож  велике  спасибі  нашим  виборцям  за  минулу   і, сподіваюся, майбутню підтримку.

 

     А тепер  по  суті  питання,  що  вирішується.  Сьогодні  і в найближчі дні нас  чекає  непроста  справа.  Формування  керівних органів  Верховної  Ради,  від  яких  великою мірою залежатиме як організація нашої роботи,  так,  можливо,  і тривалість нашого  з вами перебування у цьому залі.

 

     Зараз ми   особливо   відчуваємо   хиби   виборчого  закону, прийнятого Верховною Радою попереднього скликання.  У  результаті мармо  парламент,  в якому понад 50 відсотків депутатів на момент виборів не,  належали ні до якої організованої політичної сили, і який  зараз  поспіхом структурується у досить різнорідні за своїм внутрішнім складом депутатські групи.

 

     20

 

     Маємо парламент,  в якому,  з вини того  ж  таки  недолугого закону, недораховуємося четвертої частини депутатів, що практично не  дасть   можливості   приймати   конституційні   рішення   або надзвичайно утруднить їх прийняття.  Вважаю тому не дуже доречним виголошення  кандидатами  на   посаду   Голови   Верховної   Ради програмних,  політичних  та  економічних  промов.  Краще  було  б говорити про принципи організації роботи парламенту.

 

     Адже ні одна з реально існуючих  політичних  сил  не  має  у Верховній Раді більшості, яка забезпечила б можливість реалізації цих програм. У нашому парламенті тільки дві політичні організації виявилися сьогодні здатними створити фракції на партійній основі, тобто на базі єдиної виборчої платформи,  - це Рух  і  Компартія. Але  одній  і  другій  далеко  до  парламентської  більшості.  Що змінилося б від того, що я як кандидат на посаду Голови виголосив би  зараз  основні положення рухівської концепції державотворення та  нашої  виборчої   платформи,   яка   опирається   на   тріаду принципівдержавність,  демократія,  реформи,  якщо  кількість  не тільки рухівська,  а й усіх депутатів  національно-демократичного спрямування у цьому залі вочевидь недостатня для переведення цієї платформи у струнку систему законів і організаційних заходів?

 

     Маючи такий розмаїтий склад,  наша Верховна Рада,  на  жаль, приречена  постійно  дробитися,  роз'єднуватися  і об'єднуватися, приймати  непередбачувані  рішення.  Вона  неспроможна   створити постійну, добре структуровану парламентську більшість і таку саму опозицію.

 

     При такій ситуації основним завданням Голови Верховної  Ради має бути не стільки реалізація власне групової програми,  скільки постійні пошуки компромісів, узгоджень і примирень.

 

     21

 

     Завдання, сказати відверто,  важке,  невдячне ї  далеке  від функцій  спікера  в багатьох демократичних парламентах світу,  де йому залишається стежити за  чистотою  регламенту  при  прийнятті законів,  ретельно  відпрацьованих правлячою партією чи коаліцією за стінами сесійного залу.

 

     Сказаним дотепер я не мав наміру хоч трохи скривдити  когось із депутатів,  зокрема безпартійних.  Навпаки,  мені здається, що персонально  Верховна  Рада   нинішнього   скликання   краща   за попередню. Немало перспективних політиків уже засвітилося під час роботи підготовчої робочої групи і тут, у залі.

 

     Та це  не  міняє  думки  і  про  неструктурованість,  і  про недообраність нашої Верховної Ради,  в чому,  зрештою, новообрані депутати зовсім не винні. Але, як любить самокритично зауважувати наш Президент, маємо те, що маємо.

 

     Саме цей,  недообраний і недоструктурований парламент мусить якнайшвидше зупинити об  вальне  падіння  економіки  і  зубожіння нашого народу, для чого потрібно оперативно внести найнеобхідніші змінив уже прийняті закони і декрети  і  сформувати  життєздатний уряд з реформаторським обличчям,  не схожий на ті три уряди,  які ми мали чи маємо після проголошення незалежності.

 

     Нам потрібно  рішуче,  не  оглядаючись  на  особи  і  минулі заслуги,  зупинити  зверху  фантастичне за розмірами розтягування нашого спільного національного добра і зупинити вал  злочинності, що на нас накочується.

 

     Нам потрібно   розв'язати  ряд  нелегких  державнополітичних проблем,  загнаних у глухий кут дотеперішньою владою, насамперед, проблему  Чорноморського  флоту  і  Криму  як невід'ємної частини України.

 

     22

 

     Нам потрібно піднімати престиж нашої  держави  у  світі,  що сьогодні  значно  нижчий  за  той,  який  був  після проголошення незалежності і тріумфального референдуму 1 грудня 1991 року.

 

     Усе це дуже непрості  завдання.  На  мою  думку,  найбільшою небезпекою на шляху їх реалізації може стати надмірна політизація роботи  нашого  парламенту,  спроба  перетворити   сесійний   зал Верховної Ради в поле ідеологічних двобоїв, демонстрації взаємної нетерпимості й популістської псевдопринциповості.

 

     Вияви таких вузь непартійних  підходів  ми  вже  побачили  в цьому  залі і при поділі обраних з порушенням закону депутатів на чорних і  білих,  і  при  спробах  користуватися  більшістю,  щоб позбавити інших депутатів елементарних умов праці в парламенті.

 

     Тому в   цьому   залі  я,  один  з  найбільших  прихильників структуризації парламенту за партійним  принципом,  закликаю  вас все  ж  виходити  з  реалій,  які  склалися  через недосконалість виборчого   законодавства,   яке   забезпечило   нас   наполовину безпартійним   парламентом,   в   якому   недораховується  більше четвертої частини депутатського корпусу.

 

     Отже, наступивши на горло  власній  пісні,  пропоную  і  від себе, і від нашої фракції обрати в таких умовах Головою Верховної Рада не комуніста,  не соціаліста,  не рухівця,  не  уерпіста,  а представника   безпартійного   центру,   який,   можливо,   зумій врівноважити краї,  зменшити протистояння, цим самим забезпечивши нашу  нормальну роботу.  Більше того,  якщо буде прийнята схема з одним першим і двома чи трьома просто заступниками Голови /я чув, що  є  такі пропозиції/,  пропонував би першим заступником,  який дублюватиме дію Голови й організовуватиме роботу Верховної Ради в його   відсутність,   обрати  також  безпартійного  центриста,  а заступниками Голови, за

 

     23

 

     попередньою домовленістю,  визначити представників  основних політичних сил нашого парламенту.

 

     Можливість попередньо   погоджувати   позиції   і  вберігати сесійний зал  від  кипіння  дасть  також  включення  до  Президії Верховної  Ради  керівників  депутатських  фракцій і груп,  яких, всупереч побоюванням, у нас буде всього кілька.

 

     З причин,  які я,  сподіваюсь,  обгрунтував переконливо,  за погодженням із фракцією Руху знімаю свою кандидатуру з подальшого обговорення і закликаю вчинити так  само  всіх  партійців:  члена Української  республіканської партії Михайла Павловського,  члена Соціалістичної   партії   України   Олександра   Мороза,    члена Української національної асамблеї Юрія Тиму і члена Демократичної партії   України   Володимира   Яворівського.   Час    партійного керівництва парламентом, на жаль, ще не прийшов.

 

     Вважаю, що  забезпечення  нормальної  роботи  Верховної Ради першого парламенту незалежної Української  держави  повинно  бути сьогодні вищим за особисті чи партійні амбіції.

 

     Дякую за увагу.

 

     Немає потреби відповідати на запитання? /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Третій мікрофон.

 

     КОСОЛАПОВ А.Г.,   голова  асоціації  селянських  господарств "Першотравневе" Великобурлуцького  району  /Вовчанський  виборчий округ,  Харківська  область/.  Пане  Чорноволе!  Я  хотів  би вам поставити запитання,  незважаючи на те,  що ви зняли кандидатуру. Зміна економічних відносин на Україні...

 

     24

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні    депутати!   Вибачте,   але   оскільки претендент зняв свою кандидатуру,  є пропозиція  його  виступ  не обговорювати. Звичайно, це ж нелогічно. Так? Все.

 

     Слово надається   народному  депутату  України  Яворівському Володимиру Олександровичу. Будь ласка, Володимире Олександровичу.

 

     ЯВОРІВСЬКИЙ В.О., народний депутат України /Світловодський виборчий округ, Кіровоградська область/. Не переживайте, я останній.

 

     Шановна новообрана Верховна Радо, шановна Президіє, яка, дай Боже,  сьогодні останній день керує;  шановна пресо, шановні наші виборці!

 

     На відміну від Олександра Олександровича  Мороза,  я  на  цю трибуну  піднімаюся  в  такій ролі втретє.  Тобто пройшов виборче чистилище тричі.  Одні  вибори  до  Союзу  РСР,  двоє  виборів  у провінційному  Світловодську  -  найцентрішій  Україні,  яка може бути.  Піднявшись на цю трибуну, я .думаю ось про що: слава Богу, що ми працюємо недовго, слава Богу, що ми ще не пересварилися.

 

     Я б дуже хотів,  щоб ми вхопилися за цю ниточку,  поки ще не пересварилися, поки нашу полу не втягнули оці політичні треби, бо потім  знову  відходити на якісь нульові позиції буде дуже важко. Через те дозвольте мені скористатися моїм  конституційним  правом використати кілька хвилин, щоб викласти свої міркування, як жити, як бути нашому парламенту.

 

     Ми з вами ще гарячі,  ми  з  вами  ще  дуже  романтичні,  ми понаобіцяли  виборцям,  що  ми  прийдемо  до парламенту і зробимо чудо;  ми ще пропахлі компроматівським  передвиборчим  болотом  і політичним порохом від пострілів, які лунали над нашими головами.

 

     25

 

     Але тут  є  56  осіб,  які  вдруге  сидять в цьому залі,  і, мабуть,  дещо іронічно дивляться на  той  романтизм  новоприбулих новобранців.  Прекрасно!  Ми  повинні  сьогодні сказати:  чуда не буде.  Ми цього чуда з вами не зробимо. Ми не зможемо дати нашому народові,  умовно кажучи, рибу. Ми зможемо дати йому тільки вудку і то,  дай Боже,  щоб нам вистачило розуму,  аби ми йому цю вудку дали.

 

     Ми повинні  зізнатися  собі  у тій реальності,  яка сьогодні перед нашою державою і перед нами з вами, повинні собі дуже чітко сказати:   ми   будемо   парламентом   непопулярним.  Весь  ліміт популістських закликів і пишнот вичерпали наші  попередники.  Нам залишився  лише  ліміт,  ще  раз повторюю,  непопулярних рішень і розумних компромісів.

 

     Перед вами і вчора, і сьогодні розкрився тут весь політичний спектр нашої Верховної Ради,  весь політичний кавалерський набір, якщо хочете, із правих кіл і підкрилків аж до лівих.

 

     І давайте  скажемо  правду  щодо  тих  програм,   які   були виголошені.  Мабуть,  не знайдеться тут жодного депутата, який би взяв і одним махом,  скажімо,  перекреслив усе  те,  що  говорили нинішні пошукувачі посади Голови Верховної Ради.

 

     Можна сперечатися з депутатом Морозом, скажімо, про землю. Я думаю,  що мовна знайти якісь  розумні  підходи  в  цьому;  можна сперечатися,  скажімо з Карповим, про двомовність, запропонувавши йому,  наприклад, п'ятимовність в Україні: англійська, німецька - прекрасно! Ми блискавично прориваємося до цивілізованих народів.. Все нормально, татарську давайте!.. Тобто теж можна сперечатися і знаходити дуже багато якихось спільних моментів.

 

     26

 

     Хочу підкреслити  ще раз таке.  Сьогодні вже майже зрозуміла розстановка політичних  сил.  Жодна  а  політичних  сил  не  може сказати,  що  вона  має  в  кишені  істину,  що вона має в кишені контрольний пакет голосів і,  підкреслюю,  що може взяти на  себе відповідальність  за  те,  що  відбувається з нашою державою,  що відбувається з нашим  законодавством,  що  відбувається  в  нашим українським   суспільством   /а  суспільство  ми  маємо  сьогодні унікально складне, бо суспільство розчароване/.

 

     Демократи пропонують йому пройти через чистилище  реформ,  і потім  вони  будуть  жити як у Європі.  Але в ліщини є одне-єдине життя, і вона хоче пожити сьогодні.

 

     Комуністи пропонують людям,  що завтра повернуть усе так, як і  було.  Але  ми прекрасно розуміємо,  що це також нереально.  І завтра так само розчаруються в  комуністах,  як  розчарувалися  в пропозиціях демократів. Де вихід?

 

     Думаю, ми  повинні  зупинитися  /ще  раз  кажу,  поки  ми не наробили помилок,  потім їх буде виправляти дуже важко/ і зійтися на кількох дуже конкретних позиціях.

 

     Перша позиція,   яка   може  нас  розколоти.  І  ми  повинні пам'ятати про те, що вже десь восени вулиця може заволати: "Давай вибори  нової  Верховної  Ради!"  і  це  може  бути.  Через те ми сьогодні повинні визначитися в кількох найважливіших позиціях.

 

     Це українська державність.  На жаль,  тут  прозвучало  /будь ласка,  ви чули цей голос із залу/, що це найбільший злочин віку. А є люди, які прекрасно переконають у тому, що найбільше знамення віку - розпад Радянського Союзу.

 

     Отже, я  думаю,  ми  повинні всю нашу першу енергію,  хай ще романтичну, витратити на те, щоб домовитися. Так, ми всі за

 

     27

 

     українську державність.  Іншого виходу немає.  Того,  хто ще вагається, треба у цьому переконати. І розмови про те, що є якісь інші можливі варіанти,  очевидно,  треба сприймати, даруйте мені, але  просто як уже клінічний варіант,  а не якийсь варіант Інший. Якщо ми на цьому зійдемося... Ви чуди депутата Морозе. Я не почув у  його  позиціях /з чимось можна сперечатися/ нічого такого,  що викликало б, скажімо, у мене якісь "проти".

 

     Таким чином,  ми повинні сьогодні домовитися і сказати,  щоб народ  дуже чітко знав:  незалежність України ні в чому не винна. Винен попередній парламент.  Винен,  якщо хочете,  і сьогоднішній парламент.  Винен  Президент.  Винні  наші  дуже  часто змінювані кабінети міністрів.  Мі ж не мали жодного  постійного  уряду.  Мі весь час маля тимчасові уряди. Що ж ми від них хочемо?

 

     Отже, якщо ми визначимося в цій позиції,  то розчистимо собі шлях до співпраці повної і до більшості у нашому парламенті.

 

     І друге  питання.  Нам  треба  виробити,   можливо,   хартію економічних реформ. Варто дуже чітко для себе з'ясувати і сказати собі; ми йдемо по дуже тонкому льоду, який може проламатися. Якщо спробуємо  повернути  назад,  то  проламається  точно.  У  нас  є один-єдиний варіант:  розумно,  спокійно,  обережно  рухатися  до наступного берега. Якщо ми це зробимо, то переконаний, що зможемо навіть накласти  певний  мораторій  на  політичну  тріскотняву  в нашому  парламенті.  У  нас  уже  не  залишилося часу і зовсім не залишилося лімітів на те,  щоби знову, так би мовити, розпочинати з нуля.

 

     Це принципові питання.  І я думаю, що в даному випадку у нас дуже мало розходжень.  Маю на  увазі  й  націоналкомуністів,  які стоять  за Українську державу,  і ми їх також кличемо сьогодні до центру.  Якщо ми утворимо сильний центр,  де матимемо  можливість виробляти стратегію нашого парламенту, нашої держави, то зможемо

 

     28

 

     спокійно дивитися на оті підкрилки - і надто правий, і надто лівий,  вони навіть стануть прекрасними і  колоритними  у  нашому парламенті.

 

     Думаю, що  новообраному  Голові й новообраній Президії,  нам усім разом треба поміркувати над дуже  багатьма  реформаторськими моментами  в  діяльності  нашої  Верховної  Ради.  Я  вам повинен сказати як людина, яка прожила чотири роки в українській політиці і  в  цьому  парламенті:  на превеликий жаль,  сьогодні Верховною Радою в основному,  ви цього не помічаєте, керують наші чиновники з апарату. Потрібно подумати, що це мають бути професіонали, а не ті, хто перейшов з одних кабінетів в інші. Сьогодні, якщо хочете, це  вони  підставили  попередніх депутатів і з тими благами,  і з тими машинами. Не піддамося знову на цю спокусу! Це дуже важливий момент.

 

     Ми не використали...  Сидить на другому ярусі /чи, може, вже пішов/ пан Гаврилишин - знаменитий на весь світ учений, він у нас очолює  дорадчу  раду.  Чи  хоч  раз  ми  послухали цього мудрого чоловіка,  який знає більше у світовій економіці,  ніж,  можливо, всі ми тут?

 

     Усе це   потрібно   робити!  Новообраному  Голові  не  треба окупитися на комітети.  Колись, ще при тій Верховній Раді, Єльцин запитав Павлова:  "Скажите, сколько надо банков в России?" Павлов зам'явся, а той і каже: "Банков надо столько, сколько их надо".

 

     Так от і комітетів,  і комісій потрібно стільки,  скільки їх потрібно дня сьогоднішньої України!

 

     Закінчую. Я  вірю  в  те,  що  ми все-таки сформуємо сильний колективний розум нашої Верховної Ради і доведемо, що ми все-таки парламент незалежної Української держави!

 

     29

 

     І на  закінчення  хотів би сказати,  що я не новий чоловік у політиці,  не маю ніяких ілюзій, і я знаю більшість тих запитань, які  могли  б  мені задати.  Через те,  повірте,  я знаю на них і відповіді.  І через те я  позбавляю  такого  задоволення  і  моїх опонентів,  і  себе самого.  Я віддаю свій голос і свої симпатії, звичайно,  центристові, тому що ми можемо зробити просто фатальну помилку,  якщо переможе якась одна політична сила. Це буде просто нерозумно. Нехай не ображаються на мене, я не шукаю ворогів собі, я  шукаю  собі в основному спільників.  Віддаю свій голос і прошу вас  проголосувати  за  центриста  Василя  Васильовича  Дурдинця. /Оплески/.

 

     Володя, позбавляю   тебе   цієї   радості,   я  знімаю  свою кандидатуру.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перший мікрофон.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В.,  начальник   технічного   центру   "Бєларусь" Хмельницького    підприємства    "Агропромтехніка"   /Городоцький виборчий округ,  Хмельницька область/.  Шановна Президіє! Шановні депутати!  Хотів би задати два запитання щодо процедури. На жаль, я і деякі мої сусіди в цьому залі  зрозуміли  так,  що  запис  на виступи  буде  проводитися  після  того,  як  ми заслухаємо наших претендентів і задамо їм запитання.  Як виявилося, частина людей, і  дуже  велика,  вже  записалася наперед.  Хотів би прояснити це питання і внести пропозицію,  щоб усе-таки запис  був  зараз  хе, оскільки  ви  бачите,  що  багато  людей  зняли свої кандидатури. Відповідно ми повинні внести корективи в порядок виступів.

 

     30

 

     І друге питання.  Виборці телефонують,  вони  не  задоволені тим,  що  ми  зволікаємо з вирішенням організаційних питань.  І я вношу пропозицію моїх виборців:  повинні  так  організувати  свою роботу, щоб усе-таки провести сьогодні таємне голосування"

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  депутати!  Оскільки  надходять письмові пропозиції і з огляду на  те,  що  виступили  всі  претенденти  і бажаючих  виступити більше немає,  ми повинні перейти до розгляду процедурних  питань,   пов'язаних   із   наступним   обговоренням кандидатів  на  посаду Голови Верховної Ради.  До них належу і я, тому  просив  би  вашого  дозволу  передати  головування  Віталію Андрійовичу Масолу.

 

     Веде засідання народний депутат України МАСОЛ В.А.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати!  Таким чином,  у нас залишилося п'ять  кандидатур  на  посаду  Голови  Верховної  Ради України, які ми маємо обговорити.

 

     Я хочу   вам   нагадати,  хто  залишився:  Дурдинець  Василь Васильович - 229 виборчий округ,  Карпов Олександр Миколайович  - 373 виборчий округ,  Мороз Олександр Олександрович - 223 виборчий округ,  Павловський Михайло Антонович - 406 виборчий округ і Тима Юрій Казимирович - 365 виборчий округ.

 

     Обговорити ці  п'ять  кандидатур ми маємо за п'ять годин.  А потім приймемо рішення.  У Регламенті,  за який ми голосували, на обговорення  кожної кандидатури передбачено одну годину.  Зробимо скоріше - буде краще.

 

     У зв'язку з тим що залишилося п'ять кандидатур, якщо ви не

 

     31

 

     заперечуєте, можна було б  провести  запис  на  виступи  для обговорення п'яти кандидатур, а не дев'яти, як було раніше. Немає заперечень?

 

     Будь ласка, перший мікрофон.

 

     ПАВЛОВСКИЙ М.А.,  декан факультету авіаційних  та  космічних систем,  директор  науково-дослідного  Інституту проблем механіки "Ритм"  при  Київському  політехнічному  Інституті   /Центральний виборчий округ. Хмельницька область/. Я прошу слова з трибуни.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь   ласка.  /Шум  у  залі/.  Шановні  народні депутати,  я ж не оголошував запису,  а лише  сказав,  як  будемо працювати. Але бажає виступити народний депутат

 

     Павловський. будь ласка.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.   Я   скористаюся  можливістю  виступити  з трибуни, щоб зекономити най час. Але перед тим як сказати останню фразу, хотів би навести деяку аргументацію.

 

     Оскільки до   парламенту   обрано   багато   нових  народних депутатів,  я пропоную всім нам подумати і подивитися  на  чотири роки вперед. Бо мені було прикро якось і незручно, коли я боровся у своєму окрузі поряд з  депутатом  Верховної  Ради  попереднього окликання.  Я відчував його стан,  його невпевненість, якусь його вину.  І тому я хочу,  щоб ми через  чотири  роки  почували  себе впевнено.  А дня цього ми повинні вибрати схему,  модель, за якою маємо діяти.  У нас сьогодні залишається лише  одне:  ми  повинні займатися конструктивними

 

     32

 

     питаннями, питаннями   розбудови  нашої  держави,  питаннями економічного відродження. І якщо це нас об'єднає, ми через чотири роки, я впевнений, знову всі виграємо.

 

     Тому я  звертаюся  до  кожного  з  вас,  бо кожен з вас - це лідер,  це перша особистість у своєму окрузі,  бо ми виграли. Тож давайте  ними  й  залишимося.  Сьогодні  в  нас є фракції,  якісь впливи,  але давайте все-таки виходити з того,  що  кожен  з  нас особистість і повинен мати свою думку.  Можна враховувати й іншу, але мати  свою  і  виходити  з  наших  головних  інтересів.  Буде корисно,  коли в нас будуть навіть крайні ліві, краяні праві. Але ми не можемо  допустити,  щоб  хтось  із  них  переміг,  тому  що зупиниться  життя.  Бо  життя  -  це боротьба,  і хай ця боротьба тривав,  хай  перемагають   інтереси   держави.   Інтереси,   які відображатиме "Центр".

 

     Із моєї програми ви,  мабуть,  відчули, що я теж центрист. Я дуже вдячний депутату Яворівському,  який закликав голосувати  за центристів.  Але поряд зі мною є й інші кандидатури від "Центру". Я бачу,  що Дурдинець Василь Васильович  -  більш  досвідчений  у питаннях  парламентської роботи.  І якщо в залі є люди,  які мене підгримують,  мої прибічники, то я запрошую їх виходячи з того що я  казав-із  здорового  глузду,  з  інтересів держави/ підтримати кандидатуру Дурдинця Василя Васильовича на пост Голови  Верховної Ради. Це важливо ще й тому, що ми повинні

 

     33

 

     виходити з цих інтересів на трьох рівнях: на рівні Верховної Ради,  на рівні держави і на світовому рівні. І враховуючи всі ці рівні,  доцільно  обрати  Головою  Верховної Ради Дурдинця Василя Васильовича.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так зрозумів, що ви зняли свою кандидатуру.

 

     ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.  Забув сказати. Я скористаюся можливістю ще раз вийти на трибуну.  Так,  я знімаю свою кандидатуру на користь Дурдинця Василя Васильовича. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, перший мікрофон.

 

     34

 

     СТРЕТОВИЧ В.М.,  старший  науковий  співробітник   Інституту держави   і  права  НАН  України  /Немирівський  виборчий  округ, Вінницька область/.  У мене пропозиція щодо  процедури.  Оскільки кандидатів  залишилося четверо,  то потрібно згідно з Регламентом чотири години на обговорення. Але давайте будемо цінувати наш час і час виборців.  Пропоную це обговорення закінчити до обіду, це 2 години 30 хвилин. Хочемо ми чи не хочемо, народні депутати будуть повторюватися  у  своїх  пропозиціях,  характеризуючи  ту чи іншу кандидатуру.  За час  обідньої  перерви  Лічильна  комісія  зможе виготовити бюлетені,  і ми зможемо вже відразу по обіді розпочати голосування.

 

     Прошу поставити пропозицію на обговорення. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  Народні  депутати!  Давайте  продовжимо нашу роботу і вирішимо всі наді питання.

 

     Дозвольте я  скажу,  як  у нас усе склалося,  а потім будемо приймати рішення, щоб ми не повторювалися. Ви не заперечуєте?

 

     Хочете щось сказати?

 

     Вудь ласка, другий мікрофон.

 

     ШИБКО В.Я.,  доцент Державної металургійної академії України /Самарський виборчий округ, Дніпропетровська область/. Я все-таки хотів звернути увагу колег на пропозицію депутата  Вінського  про те,  що запис треба проводити після того,  як ми закінчимо ці всі процедури, бо ніяк ніхто не визначився. Це перше.

 

     І друге. Я хотів би запропонувати, щоб представникам фракцій надавати  для виступу по п'ять хвилин у першу чергу.  А потім тим депутатам, хто ше бажає виступити, але їм надати, можливо, менший

 

     35

 

     час - 3 хвилини наприклад.  І таким чином теж  закінчити  до обіду обговорення всіх кандидатур.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Ще  є  пропозиції?  Будь  ласка,  другий мікрофон.

 

     ШИБКО В.Я.  Будь  ласка,   зараз   треба   визначитися,   як записуватися.   Бо   вчора   записувалися,   сьогодні  вже  тричі записувалися і незрозуміло,  хто як  записався.  От  зараз  треба оголосити, що йде запис на виступ. Будь ласка.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Третій мікрофон.

 

     АНІСІМОВ Л.О.,   начальник   цеху  комбінату  "Запоріжсталь" /Заводський виборчий округ,  Запорізька область/.  Я хочу,  чтобы Президиум вернулся к Регламенту.  Запись объявляется тогда, когда оглашается вопрос,  который  вносится  на  обсуждение  на  сессии Верховного  Совета.  Вчера  был  объявлен к рассмотрению вопрос и производилась запись. Сегодня все переиграли. Поэтому, если мы не вернемся   к   Регламенту,   предлагаю   компромиссное   решение. Записавшихся вчера чередовать с теми, которые записались сегодня.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Я  хочу  вам  сказати давайте  з цього питання не робити проблему.  Поперше,  ми з вами визначили 4 години на обговорення кандидатур  за  Регламентом.  Є пропозиція  півтори,  дві,  дві  з половиною години визначити для обговорення.  Тому я вам пропоную:  давайте  почнемо  обговорення зараз і

 

     36

 

     не будемо  далі  дискутувати  з  приводу  нашого Регламенту. Після цього ми з вами домовимося щодо деяких  питань,  з  яких  в пропозиції.

 

     Спочатку надамо  по  5 хвилин для виступів від фракцій,  які висунули своїх кандидатів.  Від усіх  фракцій,  звичайно.  У  нас сьогодні зареєстровано 5 фракцій.  Немає заперечень? Для того щоб у  нас  був  порядок,  прошу  проголосувати   пропозицію   надати представникам фракцій для виступу по 5 хвилин; від кожної фракції має виступити  один  народний  депутат.  Прошу  проголосувати  цю пропозицію.

 

     "За" - 275. Рішення прийнято.

 

     Далі. Є   пропозиція   надати  для  виступу  по  обговоренню кандидатур 3 хвилини.  Немає заперечень?  Прошу проголосувати  цю пропозицію.

 

     "За" - 264. Рішення прийнято.

 

     Таким чином,  шановні народні депутати,  ми з вами визначили порядок обговорення народними  депутатами  кандидатур  на  посаду Голови Верховної Ради України.

 

     А тепер згідно з Регламентом,  оскільки ми а вами закінчили, я оголошую запис на виступи через Секретаріат.

 

     37

 

     /Після перерви/

 

     Веде засідання народний депутат України МАСОЛ В.А.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Запис закінчився, тому прошу  всіх  зайняти  свої місця в залі.  Ми можемо приступити до подальшої роботи.

 

     Олександре Олександровичу,  запрошую вас до  Президії,  будь ласка.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Ми замість дванадцятої години зробили перерву зараз?  Так я зрозумів?  І будемо вже тепер до чотирнадцятої  без перерви?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Працюватимемо  дві  години без перерви.  Шановні народні  депутати,  слово  для  виступу  від  фракції  комуністів надається Понеділку Віктору Івановичу.

 

     ПОНЕДІЛКО В.І.,    доцент    Запорізького    машинобудівного інституту   /Орджонікідзевський   виборчий   округ.    Запорізька область/.  Шановна  Верховна  Радо!  Я виступаю від імені фракції комуністів.  До її складу входить мало не кожний третій  народний депутат України.  Тобто ми маємо всі формальні підстави для того, щоб саме наш представник очолював Верховну Раду.

 

     Але керуючись здоровим глуздом,  керуючись інтересами народу України та інтересами обраної ним Верховної Ради,  ми відмовилися від висунення кандидатури.  Ми виходили з того,  що виконати наші передвиборні програми нам допоможе здорова обстановка у Верховній

 

     38

 

     Раді. Не  обстановка  мітингового  майдану,  а  той зал,  та ситуація,  де будуть злагода,  де  буде  толерантність,  де  буде порозуміння.  Тому  ми  підтримаємо  ту  кандидатуру,  яка здатна забезпечити таку  ситуацію  в  залі,  тому  ми  підтримаємо  того керманича,  який  зможе  забезпечити  нам нормальні умови роботи. Зараз у списку задивилося 4 чоловіки.  Легко викреслити  трьох  і залишити  одного,  але  завдання  це  не  а простих.  Претенденти ускладнили рішення питання.  Ми чули все  в  їх  виступах,  окрім одного:  а  як  вони,  кожен  з них як майбутній Голова Верховної Ради,  буде працювати над створенням  отих  самих  належних  умов Верховної  Ради.  Хіба  що за винятком деяких моментів у виступах Олександра  Олександровича  Мороза  та   В'ячеслава   Максимовича Чорновола, який сьогодні, на жаль, зняв кандидатуру. Оце й усе, а далі,  як  у  відомій  пісні  -  "догадайся  мол  сама"  за  кого голосувати.

 

     А сьогодні  обставини зовсім ускладнилися.  Усі раптом стали центристами:  центрист і Дурдинець,  центрист і Тима.  Один Мороз соціаліст.  Усі ж пропонують голосувати за центристів. То за яких центристів? Одним словом, нам не можна помилитися, бо то майбутнє навої  Верховної  Ради.  І  я  хотів би,  щоб ми закінчували свою роботу так,  як починали,  коли лідер Руху Чорновіл потиснув руку лідерові  Комуністичної  партії.  От  так  щоб ми й розходилися з цього залу, і щоб так нас проводжав народ звідси.

 

     Чому я не хочу і не буду голосувати за  центристів?  Головна кандидатура центристів - Василь Васильович Дурдинець.

 

     39

 

     Чотири роки  я  спостерігав  за  роботою  Верховної  Ради як громадянин,  як виборець,  як глядач.  Я не  пригадую  ні  одного доручення  Верховної Ради,  що мав Василь Васильович,  яке було б ним доведено до логічного завершення. /Шум у залі/.

 

     Було всяк...  Не заважайте виступати,  ви прийдете  до  цієї трибуни і будете виступати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу пробачення,  народні депутати.  Народний депутате Заєць,  я прошу вас.  Роблю вам зауваження,  тому що  не можна  перебивати народного депутата при обговоренні кандидатури. майте витримку.

 

     Хочу вам  сказати:  якщо  ви  й  далі  будете   вести   себе нетактовно,  то  я  поставлю  на  голосування  питання  про  вашу поведінку в цьому залі.

 

     40

 

     ПОНЕДІЛКО В.І.  Чому я пропоную віддати голос за  Олександра Олександровича Мороза? Не тому, що він близький за ідеями до нас, комуністів,  а тому, що це та людина, яка, на мів погляд, якраз і здатна  об'єднати  і  лівих,  і правих,  і тих,  хто називав себе центристами, всіх інших.

 

     Розумію, що всі ми для себе  вже  вирішили,  за  кого  зараз віддамо свій голос. А для тих, хто ще не вирішив, хочу навести ще один аргумент на користь Олександра Олександровича. Він є автором ідеї створення ось тут,  у парламенті,  блоку націонал-патріотів, центристів,  лівих соціалістів,  комуністів, а потім перетворення цього  блоку  на  більш широку коаліцію громадянського конгресу в Україні. Тобто він як людина із своєю позицією здатен зробити те, чого ми шукаємо.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  від  групи  аграрників  України надається народному депутату Довганю. Підготуватися депутату Косіву.

 

     ДОВГАНЬ С.В.,  директор  радгоспу  "Космос"   Бериславського району   /Великоолександрівський   виборчий   округ.   Херсонська обдасть/.  Шановні колеги!  Питання про обрання Голови  Верховної Ради надзвичайно складне,  щоб давати волю емоціям,  апелювати до енергії слова.  Треба оперувати фактами,  виходячи з  об'єктивних реалій.  Селянська  партія  України,  її представники у Верховній Раді грунтуються саме на  цьому,  виступаючи  за  обрання  на  цю відповідальну посаду Олександра Олександровича Мороза.

 

     41

 

     Підкреслюю: відповідальну,  оскільки  глава парламенту в нас не просто спікер,  а організатор діяльності вищого  законодавчого органу  держави,  одна  з найвищих посадових осіб.  Від цього нам поки що нікуди не дітися,  хоче цього хтось чи ні.  Адже сьогодні нам належить відповісти на ключові, доленосні запитання: хто ми і куди йдемо.

 

     І Верховна Рада не може і не повинна  стояти  осторонь  них, діяти  тільки за зразками західного парламентаризму.  Підтримуючи кандидатуру депутата Мороза,  ми розглядаємо її у  двох  аспектах загальнополітичному   та   з   точки   зору   особистих   якостей претендента.

 

     Спочатку про  загальнополітичні  чинники.  По-перше,   старе керівництво    держави,    зокрема   і   Верховної   Ради,   несе відповідальність за теперішнє життя  людей,  соціальноекономічний занепад  та  моральну  деградацію  суспільства.  У нову історичну купіль занурилися десятки мільйонів.  І поводяться вони в ній  не зовсім так, а точніше, зовсім не так, як хотілося державотворцям, що витворили цей акт.  Тож потрібні нові діячі,  які б  повернули довіру до влади. Без цього марно сподіватися на позитивні, зміни. І це треба декому зрозуміти,  а не уподібнюватися акторам,  котрі явно  виявляють  ознаки  свого віку,  але продовжують вештатися в артистичному фойє.

 

     По-друге. Маятник суспільних  настроїв  в  Україні  пішов  . вліво, підтверджуючи східноєвропейську та постсоюзну тенденцію. І від того,  хто буде Головою Верховної  Ради,  залежить,  на  якій відмітці він зупиниться.  Гадаю, що народні депутати усвідомлюють всю небезпеку  як  його  зашкалення,  так  і  різкого  відхилення вправо, адже тоді Україна остаточно буде виведена зі стану хиткої рівноваги.

 

     42

 

     По-третє, майже третина  виборців  віддала  свої  голоси  за партії, які належать до лівих, побачивши в них рятівне коло. Адже політичні сили цього спрямування оповідують загальну рівність  та соціальну  справедливість,  що  збігається  з настроями більшості суспільства.

 

     Демократи всього за два роки зробили  соціалізм  надзвичайно популярним.

 

     По-четверте, засади,  на  яких  нині  намагаються сформувати центристський блок у Верховній Раді,  не  в  до  кінця  політичне виваженими.   І   наслідком  цього  може  бути  штучне  політичне розмежування   у   депутатському   корпусі.   Тим   більше,    що запропонований підхід до центризму має характер установки.

 

     Справа в   тому,   що   центризм  у  всьому  світі  прийнято розглядати  у  трьох  вимірах  -  центризм  як  політична  течія, центризм як установка і центризм як політика. У нашому випадку ми маємо підхід до центризму як установки за Кашпировським.

 

     Цілком очевидно,  що таку політику запропонувала ті сили, за яках   віддала   голоси   більшість   населення.   Перепрошую  за тавтологію,  але центр центризму  сьогодні  перебував  на  лівому фланзі українського політичного спектра.

 

     Тепер про  другий  аспект.  Конкретно про рекомендовану нами особу.

 

     Олександра Мороза немає  потреби  представляти,  тому  скажу головне   Олександр  Олександрович  -  людина  не  декларації,  а прийняття  рішень  і  відповідальності  за   них.   Далекий   від закулісних  інтриг,  дипломатичних  кон'юнктур.  Уміє  додумувати оправу  до  кінця.  Добре  знав  потреби  народу.  Йому  властиві самовладання

 

     43

 

     без зазнайства,   живість   без   збудження,  гнучкість  без вертлявості,  рішучість без необачності.  Він не зробив  ремеслом уміння  подобатися  всім.  Його  кредо  -  земні  проблеми,  а не захмарні висоти. Уміє слухати і чути.

 

     Як представник  села  скажу   і   про   те,   що   Олександр Олександрович  добре знав його проблеми.  А це не так вже і мало, оскільки виживе село,  виживе  селянин  -  виживе  і  ствердиться держава.

 

     На закінчення нагадаю вам,  шановні колеги, про нашу спільну відповідальність,  щоб не вийшло так, що історія створила великий момент, та в цей момент прийшло мале покоління.

 

     Знаний поет   та  відомий  політик  учорашнього  дня  Дмитро Павличко журиться:

 

     Вождів багато, рядових нема,

 

     О, Україно, це твоя скрома,

 

     Твоє прокляття гірше, як тюрма,

 

     Вождів багато, слугових нема.

 

     Не поділяючи цей песимізм,  скажу,  що слугові  політики  не перевелися  в  Україні.  На  чільному місті серед них - Олександр Олександрович Мороз. Він гідний посади Голови Верховної Ради.

 

     Дякую. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  від  фракції  Народного  руху   надається народному  депутату  Косіву  Михайлу  Васильовичу.  Підготуватися народному депутату Буткевичу.

 

     КОСІВ М.В.,  народний   депутат   Україна   /Пустомитівський виборчий  округ.  Львівська область/.  Шановна Президіє!  Шановні колеги народні депутати!  Перед тим як зробити  свій  вибір,  нам насамперед треба зосередити увагу на тому, що, власне, ми чекаємо від Верховної Ради і що мав робити  керівник  Верховної  Ради  на нинішньому етапі нашого розвитку.

 

     44

 

     Ми зупинилися  з  вами на тому,  що створили основну правову базу для існування нашої держави.  Але дуже  багато  законів  або виявилися  на  практиці неефективними,  або в них залишилося дуже багато  таких  моментів,  які  не  стикуються  між  собою  і   не спрацьовують.  Є дуже багато законодавчих положень, які залишають лазівки для різних мафіозних  структур.  Отже,  нинішня  Верховна Рада  і  її  керівництво  мають  зосередити  свою  увагу  на дуже пильному аналізі всього того, що зробила попередня Верховна Рада, на науково-правовій експертизі всіх законів,  які ми прийняли, на оцінці всього цього і на розробленні перспективи -  що  ми  маємо робити далі.

 

     Я думаю,   що   нинішня  Верховна  Рада,  яка  мав  достатню кількість спеціалістів  з  різних  галузей  за  допомогою  нашого Міністерства юстиції може цю роботу виконати. З цією роботою може справитися людина, яка знає специфіку роботи Верховної Ради. Це в найосновніше   наше   завдання.   Такою  людиною  я  бачу  Василя Васильовича Дурдинця,  який набув досвід такої роботи.  Якщо є до Василя Васильовича якісь докори в цьому відношенні,  то згадаймо, бо він був тільки один із заступників.  Я вважаю, що це було явно недостатньо.  Таких заступників навіть двох замало.  Я уже вніс у підготовчій групі пропозицію,  щоб їх було три. Тільки тоді можна буде  ефективно  організувати  роботу  Верховної Ради.  Але ми до цього ще повернемося.

 

     Друге. Найосновніше завдання,  яке стоятиме перед  Верховною Радою нинішнього скликання,  - це контроль за виконанням законів, які вже прийняті і які будуть прийматися. Я вважаю, що нинішня

 

     Верховна Рада,  маючи у своєму складі  чимало  представників Кабінету Міністрів, зможе справитися з цим завданням. Я цілком

 

     45

 

     поділяю думку  тих наших колег - міністрів,  які кажуть,  що вони пішли  в  депутати,  бо  їм  набридло  бути  хлопчиками  для побиття.  Це дійсно було так за попередньої Верховної Ради. Тепер ми маємо сформувати нормальний Кабінет Міністрів  -  професійний, дієздатний,  налагодити разом з нашими колегами активну перевірку виконання  тих,  законів,  які  приймаються  і  які  не   повинні переінакшуватися різними підзаконними актами.

 

     Я вважаю, що група, яка уже працювала з Василем Васильовичем Дурдинцем, і з цим кардинальним, я сказав би епохальним завданням також може справитися.

 

     Ще один аспект.  Звичайно,  всі ми закликаємо один одного до того,  щоб не заполітизовувати нинішню  Верховну  Раду.  Я  також дотримуюся  такої  думки.  Але  не  забуваймо,  що економіка - це продовження   політики,   це   втілення   політичних   рішень   у виробництво. Я думаю, що у нас є два претенденти, які, як видно з обговорення,  мають у цьому залі найбільшу симпатію. Це Олександр Мороз і Василь Дурдинець. Та навіть з тими політичними рішеннями, які вчора запропонував Олександр Мороз,  я рішуче  погодитися  не можу.  Олександре  Олександровичу,  навіть  студент філологічного факультету скаже вам,  що ті вислови Тараса Шевченка  про  землю, які ви вчора навели,  ви або перекрутили, або не усвідомили їх. Є інші  політичні  рішення.  І  тому  я  вважаю  небезпечним,  якщо Верховну Раду очолите ви.

 

     І останнє  -  це збереження нашої державності.  Ті політичні сили,  які стоять за спиною Олександра Олександровича, не стоять, на жаль, на державотворчих позиціях.

 

     Дякую.

 

     46

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  хочу,  щоб  усі  поважали  один одного.  Якщо залишилося навіть п'ять секунд, то не треба заважати.

 

     Слово від  фракції  "Центр"  надається  народному   депутату Буткевичу   Володимиру   Григоровичу.   Підготуватися   народному депутату Чижу.

 

     БУТКЕВИЧ В.Г.,  завідуючий  кафедрою  Київського  державного університету /Погребищенський виборчий округ. Вінницька область/. Шановні народні депутати!  Питання про обрання  Голови  Верховної Ради  України  досить  уважно  розглядалося  у депутатській групі "Центр".  Ми дуже добре усвідомлювали, до наша пропозиція у цьому залі  - то є наша відповідальність перед вами,  перед депутатами, наша відповідальність перед українським народом  за  кандидатуру, яку  ми  пропонуємо.  Тому  ми уважно вивчали під час обговорення кандидатур не тільки представників нашої групи "Центр".

 

     Ми виходили з того,  що той,  хто  дає  згоду  обиратися  на посаду    Голови    Верховної   Ради   України,   повинен   чітко усвідомлювати,  в якій соціально-економічній ситуації  і  в  який період  він приймав таке рішення.  Прослухавши виступи кандидатів на цю посаду,  я повинен сказати,  що, на мій погляд, лише двоє з них чітко усвідомлюють ситуацію,  в якій ми сьогодні знаходимося. Лише двоє з кандидатів чітко окреслили той спад виробництва, який продовжується   в   нашому   суспільстві,   показали,   наскільки розбалансована економіка,  наскільки розвалена фінансова система, банківська   система,   як  посилюється  безробіття  і  неухильно знижується життєвий рівень народу.  Тобто вони розуміють,  в якій ситуації  вони  взяли на себе сміливість погодитися бути обраними на таку високу посаду.  Древні латиняни характеризували  ситуацію однією  фразою:  "Тримати вовка за вуха".  Наш народ стомився вже тримати "економічного вовка за вуха",  і часу на те, щоб вирішити цю проблему, у нас небагато.

 

     47

 

     Новий Голова  Верховної Ради повинен розуміти,  що від нього багато  буде  залежати  у   вирішенні   питань   захисту   нашого вітчизняного  товаровиробника.  Від  нього багато буде залежати у вирішенні  проблем  інфляції   і   спаду   виробництва,   захисту капіталовкладень  і трудових заощаджень.  На нього народ покладав великі  надії   у   боротьбі   із   злочинністю,   мафіозними   і корумпованими   групами.  Новий  Голова  Верховної  Ради  повинен розуміти,  що  нам  вкрай  необхідно  прийняти  нову  Конституцію України.

 

     Після виступів кандидатів я ще раз зробив висновок, що група "Центр" правильно визначилася  щодо  свого  кандидата  на  посаду Голови Верховної Ради. Ми пропонуємо Василя Васильовича Дурдинця, і я знову закликаю народних депутатів підтримати цю кандидатуру.

 

     Я не буду торкатися виступів інших кандидатів, особливо тих, які  зняли  свої  кандидатури.  Я не буду торкатися також виступу Олександра Олександровича, тому що у мене виникло б кілька питань щодо того, як бути з партією, зокрема з виходом з партії, як бути з тим, що його кандидатура висунута на посаду Президента. Тому що я прекрасно розумію: тут потрібно визначитися - або Верховна Рада буде чекати,  коли ці вибори закінчаться,  і потім приступить  до роботи,  і  ми  не будемо мати свого Голови в разі,  коли ми його оберемо,  або,  знову ж таки,  доведеться приймати рішення ще  до виборів Президента.

 

     Тому, щоб не потрапити в ситуацію, яка викличе нові питання, я хотів би сказати лише одне.  3 усього виступу єдине, з чим я не згоден,   Олександре  Олександровичу,  це  позиція  щодо  засобів масової інформації.

 

     48

 

     Коли навчають юристів у вузах,  то їм говорять  про  те,  що закон  мають  право тлумачити не тільки офіційні державні органи; ще є й неофіційне тлумачення.  І ми повинні розуміти,  що  засоби масової  інформації  як  четверта  влада  - це не лише фраза,  ми повинні пам'ятати з історії,  що,  виступивши свого часу у  своїй газеті з тлумаченням закону, мав великі неприємності той же самий Карл Маркс,  тлумачачи фабричний закон,  мав неприємності той  же самий  Володимир  Ілліч  Ленін.  Я  б не хотів,  щоб сьогодні мав неприємності,  тлумачачи той чи інший  закон,  головний  редактор "Голосу України".

 

     Завершуючи свій виступ, я ще раз закликаю народних депутатів згадати програму Василя Васильовича Дурдинця і  проголосувати  за його кандидатуру.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату Чижу Івану Сергійовичу  від  фракції  соціалістів.  Підготуватися   депутату Юрковському.

 

     ЧИЖ І.С.,    завідуючий   відділом   Хмельницької   обласної державної адміністрації /Летичівський виборчий округ, Хмельницька область/. Шановні народні депутати! Ці два парламентські дні мене і моїх товаришів-соціалістів ще  більше  утвердили  в  думці  про правильність   нашого   вибору.   Голосуватимемо   за  Олександра Олександровича ороза, і вас закликаємо до цього. Чому?

 

     Я не  даватиму  прямої  характеристики  цій  людині,  а   це передусім людина чесна, порядна, скромна, інтелігентна в

 

     49

 

     кращому розумінні цього слова, з високим рівнем культури.

 

     Спробую просто  порівняти  його з іншими претендентами,  які залишилися у списку.

 

     Олександр Олександрович - не  новачок  у  парламенті.  Цього тяжкого   воза  він  тягне  вже  друге  скликання,  як  і  Василь Васильович  Дурдинець,  скажімо.   Добре   володіє   процедурними питаннями.  Ніскільки  не  сумніваюся у здатності депутата Мороза забезпечити чітку роботу в сесійному залі та належну  організацію робочих  органів  Верховної  Ради.  На депутаті Морозі немає і не може бути й тіні ні прорахунків,  ні  грубих  помилок,  допущених минулим складом Верховної Ради, оскільки він не керував.

 

     Депутат Мороз  давно  і  на  всіх  рівнях комплексно /про це свідчить  хоча  б  антикризова  програма  Соціалістичної  партії/ відстоює  свій  шлях  розвитку  України,  про  що говорили й інші претенденти  на  посаду  Голови  Верховної  Ради,  депутат  Мороз

-людина,  добре  відома  у  світі,  і  це дуже важливо для Голови Верховної Ради.  Явища економічного характеру він розглядає не  з вузько  технократичного  чи  гуманітарного  боку,  а  під іншим - державницьким - кутом зору. І в цьому його перевага.

 

     Олександр Олександрович Мороз має певні принципи,  і  це  не може не викликати повагу.  Хто і як би до цього не ставився,  але депутат Мороз - це ще і людина розумних компромісів,  людина, яка здатна   об'єднувати.  Та  й  балотувався  він  удруге  у  своєму виборчому окрузі,  не  шукав  інших,  і  виборці  підтримали.  Це свідчить про те, що люди йому довіряють.

 

     Не знаю,  хто звернув увагу на те,  що у доповіді Олександра Олександровича Мороза названа велика група народних

 

     50

 

     депутатів, сказано добре слово на їх адресу, причому це ляди різних політичних поглядів.  Про що це говорить?  Про те, що він, по-перше,  бачить у депутатах не масу,  а людей,  особистості,  і сумлінна робота ним буде помічена,  і по-друге, що він діятиме за народним /пам'ятаєте?/:  "завжди знайдуться нові джерела,  але не варто забувати про старі криниці". І це мені дуже імпонує.

 

     І на закінчення,  як на мене,  про найголовніше:  Олександру Олександровичу  Морозу  притаманна  надзвичайно  важлива  риса  - здатність  що  політичного  передбачення,  політичного  прогнозу. Загляньте в стенограми його виступів, подивіться його статті його прогнози  кількарічної  давності збуваються.  Шкода,  що втрачено дуже багато часу. Вибір за нами.

 

     Дякую. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному  депутату  Юрковському Віталію Станіславовичу. Підготуватися депутату Поровському.

 

     ЮРКОВСЬКИЙ В.С.,    викладач    Конотопського   будівельного технікуму /Конотопський виборчий округ. Сумська область/. Коллеги депутаты.  товарищи!  От  имени десятков тысяч моих избирателей и избирателей Сумщини я выступаю в поддержку кандидатуры Александра Александровича  Мороза  на  пост  Председателя  Верховного Совета Украины.  На  сегодняшний   день   он   представляет   собой   те политические   силы,   от   которых  зависит  быть  или  не  быть независимой Украине,  которая была провозглашена еще  Декларацией Первого всеукраинского съезда Советов 24-25 декабря 1917 года.

 

     51

 

     Суверенитет Украины во многом будет зависеть от того, сможем ли мы создать и в  какие  сроки  свою  экономику,  сможем  ли  мы обеспечить      порядок      и      законность,     гарантировать социально-экономические права трудящихся,  проводить  независимую внутреннюю  и внешнюю политику и так далее.  В конечном итоге это будет зависеть и от того, кто возглавляет Верховный Совет.

 

     Александр Александрович  Мороз   -   умный,   эрудированный, убежденный в правоте своего дела.  Мне импонирует то,  что в 1991 году он не перекрасился,  как некоторые другие, ставшие мгновенно не   просто  беспартийными,  а  антикоммунистами,  но  со  своими единомышленниками  создал  партию  левого  направления,   которую поддержали тысячи людей и которая стала авторитетной политической силой в Украине и за ее пределами.

 

     Избиратели требуют от меня поддержать кандидатуру Александра Александровича Мороза на пост Председателя Верховного Совета, и я с  ними  полностью  солидарен,  "Знание  и   опыт,   определяющие кругозор,   дают   основание   верить,  что,  став  Председателем Верховного Совета и определив стратегическую линию  /а  она,  как вам известно, изложена в антикризисной программе Социалистической партии/, он сможет эту программу реализовать.

 

     В то же время существует одно  "но".  Надо  ускорить  выборы местных  органов власти,  и ни в коем случае не переносить их,  а делегировав в местные Советы ответственных,  прежде всего умных и порядочных людей, создать ту основу, на которую будет опираться в своих действиях Председатель Верховного Совета и правительство.

 

     Не следует откладывать  и  выборы  Президента,  хотя  многие избиратели считают, что вторая исполнительная власть украинскому

 

     52

 

     народу не   нужна.  Прошу,  уважаемые  депутаты,  поддержать кандидатуру  Александра  Александровича  на   пост   Председателя Верховного Совета и проголосовать за него. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутатові Поровському Миколі Івановичу. Підготуватися депутату Чернявському.

 

     ПОРОВСЬКИЙ М.І.,  народний  депутат  України  /  Рівненський виборчий  округ.  Рівненська  область/.  Шановні колеги депутати! Шановний пане головуючий!  Спробую виступити максимально коротко. Я стежу за обговоренням,  і мене лякає те, що наш парламент, наша Верховна Рада став на той  самий  хибний  шлях,  на  який  завела партійщина минулу Верховну Раду.

 

     Пригадайте, з   чого   розпочалася  конфронтація,  політичне протистояння у Верховній Раді?  З того, що комуністична більшість намагалася  обрати  Головою  Верховної  Ради Першого секретаря ЦК Компартії України Івашка.  Скільки тоді не закликали до здорового глузду,  скільки не попереджали, але з цієї ж трибуни лунали такі самі виступи,  як  і  виступ  мого  попередника.  І  це  призвело Верховну Раду до політичного протистояння,  тривалого політичного протистояння.

 

     Історія справді повторюється.  Але  один  раз  -  у  вигляді трагедії,  а другий - у вигляді фарсу.  Я не хотів би, щоб вибори лідера соціалістів і,  як видно  з  виступів,  комуністів  Мороза перетворили  нашу Верховну Раду і ці вибори у партійний фарс.  Не повинен же наш парламент двічі наступати на коцюбу.  До речі,  не того Коцюбу, який із цієї трибуни /я пролистав бюлетені/ виступав проти поєднання посад секретаря якоїсь політичної організації,

 

     53

 

     у той час Комуністичної партії/ і Голови верховної Ради.

 

     Нині Коцюба є секретарем  Компартії  України,  хоча  з  цієї трибуни кидав партквиток, двічі переходив з Руху до Компартії і з Компартії до Руху, з чим я, звичайно, вітаю цю політичну силу - з придбанням таких цінних кадрів.

 

     Але я хотів би,  щоб кожен з вас запитав себе, що буде далі, після обрання Головою Верховної Ради Олександра Мороза,  до  чого закликали  з цієї трибуни соціалісти і комуністи.  Це призведе до різкого поділу  Верховної  Ради  на  дві  конфронтуючі  сили,  до політичного протистояння.  Це призведе до того,  що наші обіцянки

-і лівих, і правих, і центрист і в, як і ми давали своїм виборцям /  а  ми  обіцяли,  що займемося економічними питаннями/,  будуть заблоковані політичним протистоянням.  Усі економічні питання  ми будемо розглядати через призму політичного протистояння.

 

     До речі,  мій попередник депутат Чиж закликав проаналізувати виступи Олександра Мороз а,  говорячи про те, що вони були завжди виваженими.  Маючи під рукою бюлетені попередньої Верховної Ради, я хотів би процитувати один із виступів Олександра Мороза, де він говорив:  "Ще  одна пропозиція здається нам авантюрною.  Мова йде про різке  зниження  цін  на  горілку  до  трьох  карбованців  за пляшку".  Я  закликаю  вас  голосувати проти кандидатури Мороза і вважаю ваші оплески за підтримку моєї пропозиції.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату  Чернявському Олексію Пилиповичу. Підготуватися Марченку.

 

     Шановні народні депутати, тут дехто запитує щодо перерви. Ми ж із вами коли голосували,  то домовилися.  Що працюємо до другої години дня.

 

     54

 

     ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.П.,  генеральний  директор  наукововиробничого об'єднання "Еліта" /Сумський виборчий  округ.  Сумська  область/. Шановні   колеги,   шановна  Президіє!  Я  погоджуюся  з  деякими фрагментами виступу попереднього  депутата,  мого  колеги  Миколи Івановича,  за  винятком  одного.  Якби  від  наших подальших дій страждали лише депутати,  я погодився б на таке.  Але  від  наших дій, на жаль, страждають у першу чергу люди.

 

     Ви подивіться, до чого ми з вами дійшли, Ви всі пройшли таке ж саме горнило передвиборної боротьби,  як і  я.  Ви  знаєте,  що сьогодні  багатодітні  сім'ї  змушені  /майте на увазі,  змушені/ спродувати свої речі для того,  щоб вижити. Я не кажу вже про те, що пенсіонери міста,  не маючи запасів продуктів, живуть сьогодні впроголодь.  Я не кажу про те. в якому стані зараз наша наука, що зупиняються  промислові  підприємства,  зростає безробіття.  Я не кажу про те,  що ми  з  якимось  трудом  посіяли,  але  не  маємо розрахунків,  як  ми  зберемо врожай,  тому що машинно-тракторний парк господарств  сьогодні  не  оновлюється.  І  тут  я  повністю погоджуюся  з  депутатом Яворівським у тому,  що нам,  нинішньому парламенту,  часу для розкачки не дано. Миколо Івановичу! Повинен ось   про   що  сказати:  ви  закликали,  на  перший  погляд,  до консолідації, а вели до розриву в парламенті...

 

     55

 

     Я приєднуюся  до  того,  що  говорив  депутат   Яворівський. Дійсно,  потрібна консолідація зусиль для вирішення першочергових невідкладних завдань для  народу  України.  Іншого  шляху  в  нас немає.

 

     Тому вважаю, що суть не в тому, хто до якої партії належить. Ми знаємо приклади з життя  різних  суспільств  Європи  і  світу. Скажімо, президент Франції Міттеран був соціалістом. Але дай Боже нам дожити до французького благополуччя? /Оплески/

 

     Чи Пальме у Швеції,  якого вбили.  До кого він належав, я не знаю,   але   дай   Боже  українському  народу  протягом  якогось десятиліття досягти того рівня.

 

     Тому якщо ми сьогодні  говоримо  про  відкидання  політичних амбіцій,  то  давайте їх відкинемо.  І я знаю,  які ігри сьогодні йдуть у залі.  І звертаюся до тих депутатів, які їх затівають, із закликом:  "Перестаньте!"  Для  нас є повчальним уроком ситуація, коли депутати опинилися без роботи.  Адже залишилося 56 депутатів із попереднього скликання,  це 12 процентів.  Вдумайтеся! Думайте вже сьогодні  і  про  народ  України,  і  про  себе.  Хто  з  вас залишиться  і скільки часу народ триматиме такий парламент,  який буде займатися політиканством?

 

     Я не маю нічого проти інших кандидатур,  але знаю, бо вивчив за  чотири  роки  кожного  тут,  у  залі,  і  кожен мене знає.  І сильнішої кандидатури з тих,  які висунуті,  ніж  депутат  Мороз, вважаю, немає.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутатові Марченку Володимиру Романовичу, підготуватися депутату Степанюку.

 

     56

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  народний  депутат   України   /   Роменський виборчий округ,  Сумська область/. Уважаемые депутаты! Александра Мороза я знаю по всем баталиям,  которые были за  четыре  года  в этом  Верховном  Совете.  Представлять  его  не буду,  потому что Александр Мороз достаточно сам представил себя,  свои  позиции  в Верховном Совете, своим выступлением и ответами на вопросы вчера.

 

     Александр Мороз  -  это  человек  с программой,  это человек государственного мышления.  Уверен,  что все,  кто проголосует за Александра  Мороза,  жалеть  об  этой  не  будут.  Всех приглашаю проголосовать за Александра Мороза.

 

     Спасибо. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається  народному  депутату  Степанюку, підготуватися депутату Дорошевському.

 

     СТЕПАНЮК Д.П.,  голова  Дзержинської  районної Ради народних депутатів  м.  Кривого   Рога   /Дзержинський   виборчий   округ, Дніпропетровська   область/.  Я  представляю  город  Кривой  Рог. Прослушал программы Василия  Васильевича  Дурдинца  и  Александра Александровича Мороза. Должен сказать, что мне импонирует то, что в программах намечены конкретные меры  по  решению  экономических проблем,  что в них предполагаются вывод Украину из самоизоляции, ориентация на интеграцию о СНГ и западным миром,

 

     Но хотел бы в порядке пожелания  этим  двум  кандидатам,  из которых,  очевидно,  победит,  обратить  внимание на те проблемы, которые меня волнуют. Прежде всего это положение госпредприятий,

 

     57

 

     которыми, на мой взгляд,  никто сегодня не занимается.  И  в программах это очень слабо отражено.

 

     Сегодня: останавливаются    завод   "Криворожсталь",   шахты объединения "Кривбасе" и другие предприятия,  которые относятся к базовым отраслям.

 

     Хочу также   обратить   внимание  на  бедственное  положение учителей и медиков в этом регионе.

 

     Скажу, что мне импонирует в  программах  и  то,  что  в  них закладывается  возмещение  населению Украины убытков от инфляции, которого оно так долго в терпеливо ждет.

 

     Ныне мои коллеги - председатели Советов семи районов  города Кривого Рога - работают в условиях, когда в больницах нет средств для закупки медикаментов, ваты, марли и других материалов, хотя в то  же  время  у  города  изымается  80  процентов  зарабатываемы средств, что ставит его в положение '"жебрака".

 

     В заключение  хотел  бы  сказать  следующее.   Вы,   Василий Васильевич, избирались людьми с Криворожского ГОКа по переработке окисленных руд,  знаете проблемы горняков и строителей.  Если  вы будете  избраны  Председателем  Верховного  Совета,  то хотел бы, чтобы вы эти проблемы не забыли.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Дорошевському Михайлу Володимировичу, підготуватися депутату Мухіну.

 

     ДОРОШЕВСЬКИЙ М.В.,  керівник  робочої комісії Феодосійського заводу  "Гідроприлад"  з  питань   передачі   інфраструктури   та житлового  фонду  заводу  до комунальної власності /Феодосійський виборчий округ, Республіка Крим/.

 

     Уважаемые коллеги!  Мы с вами,  так  сказать,  сейчас  наяву увидели  политическое  действо.  Для тех,  кто уже работал здесь, это,

 

     58

 

     наверное, повторение, для нас это, конечно, новинка. Я прямо скажу,  что  не  понимаю  моральную  точку зрения тех кандидатов, которые выдвигали свои кандидатуры, нашли время поделиться своими программами на перспективу, вроде бы собирались бороться, а потом взяли и сняли свои кандидатуры.

 

     Когда коллега Тыма заявляет, что он центрист, тогда думаешь: кто же тогда по его программе ультраправый?

 

     И мне  кажется,  что,  глядя  с позиции рядового избирателя, можно сказать,  что есть две четкие группы: одна - группа Мороза, а вторая - группа анти-Мороза.

 

     Мы прошли   сито   по   двум   параметрам:   первое   -  это профессионализм и второе - нравственная чистота,  убежденность  и вот  те  человеческие  качества,  которые определяют нравственный облик кандидата.  Другие сюда не попали.  И  каждая  группа  дала самых достойных представителей.

 

     Так вот хочу сказать,  что в то время,  когда все мы, бывшие коммунисты,  стояли перец испытанием бросить  партийный  билет  и спрятаться  или  быть  верным до конца,  стоять под тем знаменем, которому один раз мы присягли,  вот я,  из далекого Крыма, слушая антикоммунистическую  истерию  в  парламенте Украины,  результаты которой мы сейчас пожинаем,  всегда слышал твердый,  уверенный  и взвешенный голос Александра Александровича и наших коммунистов.

 

     59

 

     И я  хочу сказать:  человек,  который не предал ни разу,  не предаст никогда.  Еще Петр 1 сказал,  что если ты своему  знамени присягнул,  ты  должен вою жизнь под ним стоять и умереть под ним должен.

 

     Поэтому я призываю вас проголосовать за  твердого  человека, который не меняет убеждений и не изменит. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   народному   депутату  Мухіну Володимиру Васильовичу. Підготуватися депутату Кузьменку.

 

     МУХІН В.В., начальник відділу національного наукового центру "Харківський   фізико-технічний   Інститут"  /Київський  виборчий округ.  Харківська  область/.  Товарищи!  Я  буду  говорить   как представитель научного мира.  Я доктор физикоматематических наук, профессор.  23 года проработал в военно-промышленном комплексе. Я знаю,  как тяжело сейчас моим товарищам,  которые стоят у станка, работают над теми проблемами,  которыми  гордилась  наша  страна. Выдающиеся   достижения   были  в  этой  области.  И  сейчас  все разрушено. Поэтому вопрос задается следующий: кто в этом виноват? Мы все,  депутаты,  идя сюда,  в Верховный Совет,  говорили своим избирателям:  мы придем, внесем новую волну, новую струю в работу Верховного   Совета.   Я   спрашиваю:   виновато  ли  руководство Верховного  Совета  в  том,  что  разрушили   наши   предприятия? Виновато.

 

     Василий Васильевич Дурдинец был первым заместителем.  Какова доля вины Василия Васильевича в том,  что сейчас вое  предприятия Харькова стоят?  Есть доля вины. И если мы сегодня проголосуем за Василия Васильевича, то тем самым как бы /я хорошо отношусь, и

 

     60

 

     многие депутаты к нему  относятся  хорошо/  подтвердим,  что согласны с теми безобразиями,  которые творились последние годы у нас в Украине.  Ни в коем случае этого нельзя сделать,  товарищи! /Оплески/.

 

     Я предлагаю  голосовать за Мороза Александра Александровича. /Шум у залі/.

 

     А он был в оппозиции, вы все это видели, господа.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату  Кузьменку Сергію Леонідовичу.

 

     КУЗЬМЕНКО С.Л.,   головний   фахівець   асоціації   "Таврія" виробничого об'єднання "Автозаз"  /Комунарський  виборчий  округ. Запорізька область/.  Дорогие товарищи,  коллеги! Я представитель Компартии,  представитель Запорожья, Сергей Кузьменко. Я хотел бы попросить   вас,   перед   тем  как  вы  подойдете  к  урнам  для голосования,  перед тем как вы начнете вычеркивать  и  оставлять, задуматься  вот над чем.  Мы много говорили о преемственности,  о том,  что нынешний Верховный Совет  /не  парламент,  а  Верховный Совет,  я подчеркиваю это/ должен быть в какой-то мере преемником прошлого Верховного Совета.  Но хотим ли мы быть  преемниками  во всем без разбора? Я думаю, что нет, не хотим.

 

     К сожалению,  та  кандидатура,  которая  сегодня  имеется  в описке и за которую нас агитируют как за  центриста,  как  раз  и будет кандидатурой, которая воплотит в себе худшие черты прошлого Верховного Совета. Потому что Василий Васильевич Дурдинец был не

 

     61

 

     рядовым депутатом Верховного Совета двенадцатого  созыва,  а одним   из   руководителей   этого   Верховного   Совета.  И  как руководитель /я полностью  поддерживав  товарища  Мухина  в  этом вопросе/   несет   полную   ответственность  за  ту  деятельность Верховного Совета, в результате которой "ми маємо те, що маємо".

 

     Есть и  более  свежий  пример.  Не  будем  далеко  ходить  и обращаться  к  опыту прошлого Верховного Совета.  Проводя одно из пленарных заседаний Верховного Совета уже нового созыва,  Василий Васильевич очень аккуратно, без нас, нас "женил". Каким образом?

 

     Вспомните, когда   мы  голосовали  положение  о  фракциях  и проголосовали пункт 5.1.  Потом  без  постановки  на  голосование предложения  об отмене этого пункта,  об отмене голосования,  был просто снят, так сказать, в рабочем порядке, вопрос о численности фракций  /относительно  порядка  их  обеспечения/.  И  в  готовом положении мы  видим,  что  вообще  не  учтены  результаты  нашего голосования.  То  есть  вот  этот  "порог"  - 50 исчез,  хотя тут обещали, что да, будет.

 

     Я считаю,  что  этим  еще  раз  была  продемонстрирована  та практика,   которая  была  характерной  для  прошлого  Верховного Совета,  -практика "Плюща и компании":  депутаты могут говорить и голосовать   как   угодно,   а   руководство   Верховного  Совета протаскивает решения, которые им угодны.

 

     Я призываю   вас   проголосовать   за   Мороза    Александра Александровича и не голосовать за Дурдинца. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   народному   депутату  Роєнку Віктору Григорович. Підготуватися депутату Мармазову.

 

     62

 

     РОЄНКО В.Г.,  голова колгоспу імені Горького  села  Ропотуха Уманського району /Уманський виборчий округ,  Черкаська область/. Шановні народні депутати!  У  народі  здавна  говорять:  сім  раз відміряй, а раз відріж, і нам сьогодні доводиться робити те саме, бо треба  прийняти  єдино  правильне  рішення,  обрати  правильну позицію при виборах Голови Верховної Ради України.

 

     З давніх-давен  на території України діяло виборче право,  і великі вимоги завжди ставилися  до  того,  кого  обирали,  навіть зовнішність відігравала неабияку роль.  Бо діяв принцип; у людині все повинно бути прекрасним.

 

     Тож непросте це питання:  зробити  правильний  вибір.  Проте кожен з нас в основу вибору кладе позитивні якості кандидата його авторитет,  передбачуваність поведінки,  чи виправдає він надії в період, коли працюватиме на виборній посаді.

 

     63

 

     На мою  думку.  Голова Верховної Ради повити маті щонайменше такі  якості,  як  авторитет  серед  великої   кількості   людей, послідовність,  розумна  переконаність  і  зваженість  у  діях на користь загальної справі,  вміння враховувати настрої  і  бажання тих,  хто  його  обрав,  принциповість,  якщо  йде  мова про долю народу.

 

     Наша суспільство пройшло нелегкий шлях.  Проте не все у  нас було  шито  тільки  чорними  нитками.  І я дуже не хотів би,  щоб Головою Верховної Ради була та людина,  яка через  чорні  окуляри дивиться  на  історію свого народу і водночас волає,  що відстоює його інтереси та бореться за його добробут, людина, яка при цьому знав, що народ у своїй більшості зв'язаний пуповиною з минулим, і якщо цю пуповину перерізати,  йтиме  кров  і  буде  дуже  боляче. Недарма в народі говорять:  без минулого немає майбутнього. І ще: не плюй у криницю, в якої, може, колись і сам води нап'єшся.

 

     Виходячи із цього вважаю,  що однією з позитивних рис Голови Верховної  Ради України мав бути також уміння з'єднати все краще, що в нас було в економіці соціальних гарантіях, культурі, освіті, медицині,  духовності тощо /тобто все те, що було при соціалізмі/ з усім кращим,  що є у світовій практиці сьогодні.  Такий  підхід забезпечить  нашому  суспільству  мир,  злагоду і шлях до кращого життя.

 

     Шановні народні депутати! Всі ті якості, які я хочу бачити в людині,  що  очолить Верховну Раду,  в більшості своїй притаманні народному депутату Морозу Олександру Олександровичу.  Кому дорогі мир,   спокій,   злагода  в  нашому  домі,  прошу  підтримати  цю кандидатуру. /Оплески/.

 

     64

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату  Мармазову Євгену Васильовичу. Підготуватися депутату Кочерзі.

 

     МАРМАЗОВ Є.В., народний депутат України /Олександрійський виборчий округ. Кіровоградська область/. Уважаемые народные  депутаты!  Безусловно,  эффективность  работы Верховного  Совета  будет  во  многом  зависеть  от  Председателя Верховного Совета.  Очень важно,  чтобы лидером Верховного Совета сейчас был не вождь,  а человек,  способный  организовать  работу Верховного Совета.

 

     Нам сейчас не нужен вождь, как это, кстати, было в Верховном Совете прошлого созыва. Присутствующий здесь Иван Степанович Плющ был  Председателем  Верховного Совета.  Но по своему характеру он больше  был  директором  Верховного  Совета,   который   принимал решения. Несмотря ни на что он проводил их через Верховный Совет. Не мытьем,  так катаньем.  Надо будет, так он десять раз поставит вопрос  на голосование.  Первым замом работал Василий Васильевич. Ну, это хороший штабист, боец на словах. Но на деле /а мы сегодня должны  честно говорить/ это был безропотный проводник чужих идей и  мыслей.  Кстати,  это  характерно  для   Василия   Васильевича органически.

 

     Нам сейчас  не нужен ни вождь,  ни карманный руководитель... Пан  Мовчан,  помолчите,  фамилия  же  характерная   для   вас... Помолчите. /Оплески/.

 

     Задача состоит сейчас в том,  чтобы максимально использовать интеллект,  творческий потенциал всех народных  депутатов  /а  их здесь должно быть 450/ и направить эти усилия на решение коренных задач, которые стоят перед парламентом. Конечно, если исходить из этих принципов,  то,  безусловно, наиболее подходящая кандидатура на пост

 

     65

 

     Председателя Верховного Совета - это Александр Александрович Мороз.

 

     Вся его   четырехлетняя   деятельность  в  Верховном  Совете показала,  что он был одним ив немногих народных  депутатов  /это нужно честно сказать/,  который последовательно проводил линию на консолидацию  всех  сил  в  Верховном  Совете.  Его,   во-вторых, отличало  /что  свойственно  немногим/  умение найти компромисс и устранить конфронтацию.  Даже в сложных ситуациях,  когда здесь у нас   бурлили   страсти,   он   находил   положительные  зерна  в выступлениях оппонентов, поддерживал их.

 

     Тут говорили,  что  фракция  коммунистов  -  одна  из  самых крупных.  И  действительно,  по  логике  вещей  мы должны были бы выдвинуть своего человека, коммуниста. И у нас есть потенциальные кандидатуры,  которые  готовы  к  этой должности.  Но,  исходя из реалий,  исходя из моральных и  политических  качеств  Александра Александровича  Мороза,  исходя  из  того,  как  он себя проявил, пленум ЦК Компартии Украины принял решение поддержать кандидатуру Александра Александровича на высокий пост Председателя Верховного Совета.  Мы призываем  всех  народных  депутатов  поддержать  эту кандидатуру.

 

     Мы заявляем,  что  нападки  на нас в связи с тем,  что мы не выдвинули свою кандидатуру, поскольку нет достойных претендентов, не  имеет под собой совершенно никаких оснований.  Мы походили из реалий  и  считаем,  что  кроме  Мороза  сейчас   нет   реального претендента на эту высокую должность. Спасибо. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   народному  депутату  Кочерзі Володимиру Семеновичу.

 

     66

 

     КОЧЕРГА В.С.,     заступник      голови      Ровеньківського територіального   комітету   профспілки   працівників   вугільної промисловості /Ровеньківський виборчий округ. Луганська область/. Усього в нашому парламенті три Кочерги, так що плутають. Потрібно називати так:  луганським Кочерга, донецький і дніпропетровський. Зараз перед вами Кочерга луганських із міста Ровеньки.

 

     Шановні народні  депутати!  Успішна  робота  Верховної  Ради України значною мірою  залежатиме  від  того,  кого  ми  сьогодні оберемо Головою,  спікером.  Це я кажу тому.  що Верховна Рада на сьогоднішній  день,  як  і  великий  симфонічний  оркестр,   дуже партійна,  і  для  того,  щоб  цей  оркестр  нормально  працював, потрібен хороший диригент.

 

     Вот почему я  и  считаю  что  на  сегодняшний  день  фракция коммунистов,  фракция  социалистов  и  некоторые  другие  фракции Верховного  Совета   правильно   сориентировались   и   выдвигают Александра Александровича Мороза.

 

     Я вчера  и  сегодня  разговаривал  со  своими  избирателями, которые слушали вчера его программу и полностью ее  поддерживают. Вот  почему  я  и говорю,  что сегодня мы должны проголосовать за Александра Александровича Мороза.

 

     Относительно кандидатуры   Василия   Васильевича   Дурдинца. Вкратце можно сказать так. Уважаемые товарищи, вы знаете, сколько Верховным  Советом  было   принято   решений,   наносящих   ущерб социальной защите нашего народа.  Как профсоюзный работник должен сказать,  что за последнее время нанесен особенно  большой  ущерб интересам трудящихся, были ущемлены права профсоюзов. Вот почему, уважаемые товарищи, еще раз говорю: давайте проявим здравый смысл и  сделаем  все  возможное,  с  тем чтобы Александр Александрович Мороз стал нашим спикером,  стал Председателем Верховного Совета. Я считаю,

 

     67

 

     что он сможет дирижировать таким образом,  чтобы в Верховном Совете  были  согласие  и  порядок,  чтобы  наши  законы  служили абсолютно подавляющему большинству народа Украины.

 

     Спасибо за внимание. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному депутату Коломойцеву Валерію Едуардовичу. Підготуватися депутату Вінському.

 

     КОЛОМОЙЦЕВ В.Е.,  генеральний  директор  малого   приватного підприємства   "СПТН",  м.Луганськ  /Ленінський  виборчий  округ. Луганська область/.  Добрый день,  уважаемые товарищи! Я хотел бы начать  свое  выступление  с Конституции.  В статье 108 записано: "Перший заступник  Голови  Верховної  Ради  України  і  заступник Голови  Верховної Ради України виконують за уповноваженням Голови Верховної Ради України окремі його функції і заміщають  Голову  в разі  його  відсутності  або  неможливості  здійснення  ним своїх обов'язків".  Я сказал это к тому,  что меня крайне настораживает разворачивающаяся сейчас дискуссия, когда начинаются поиски врага

- "Кто виноват?" Не этим надо заниматься. Надо заниматься ответом на вопрос: "Что делать?"

 

     За каждым  из  нас стоят наши избиратели,  которые ограблены инфляцией,  избиратели,  которые  сегодня  влачат  на   нищенскую зарплату  существование  свое.  Нужно в первую очередь заниматься экономикой.  Именно поэтому многие из нас и пошли в парламент.  А для того чтобы заниматься экономикой,  нужно объединить различные политические силы ,  которые сегодня представлены в парламенте. И я  считаю,  что  это  можно сделать только на основе центристских позиций.

 

     Василий Васильевич Дурдинец выдвинул идею  /и  провел  ее  в жизнь/  создания центристского блока.  И именно вопросы экономики объединили ряд депутатов  в  центристский  блок.  Им  разработана конкретная

 

     68

 

     экономическая программа. Поэтому я предлагаю и призываю вас:

 

     для того  чтобы  у  нас  на  первом этапе,  хотя бы на этапе решения экономических вопросов,  было согласие не  голосовать  за политические   партии,  не  голосовать  за  лидеров  политических партий. Ведь проголосовав сегодня за лидера социалистов, мы сразу внесем  раскол  и  конфронтацию  в  дальнейшую работу парламента. Нельзя этого делать!  И я предлагаю нейтральную  фигуру.  Василий Васильевич  имеет  опыт  организаторской работы.  Сегодня фракция "Центр", которая объединилась добровольно, состоит из 45 человек. Ее поддерживает частично фракция "единство", поддерживает фракция Руха,  поддерживают люди которые хотят заниматься  экономикой,  И для  того чтобы мы оправдали надежды наших избирателей,  для того чтобы мы смогли заняться  экономикой,  я  вас  прошу  и  призываю проголосовать эа Василия Васильевича Дурдинца. Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надасться  народному  депутату  Вінському Йосипу Вікентійовичу. Підготуватися депутату Левченку.

 

     ВІНСЬКИЙ Й.В.  Шановні депутати!  Від того, кого ми сьогодні оберемо  Головою  Верховної  Ради,  значною мірою залежатиме доля України і її народу. Тому я хотів би, щоб при голосуванні кожен з нас  керувався  не  емоціями,  не  власною вигодою,  а інтересами всього народу.

 

     Хочу відразу  сказати  ось  про  що.  Оскільки  колеги  Юрія Казимировича Тими з Хмельницького комітету УНА-УНСО поставили моє прізвище в списку осіб, що підлягають ліквідації, в числі перших, то   я,   зважаючи   на   можливу  мою  необ'єктивність,  ухилюся обговорювати його кандидатуру.

 

     69

 

     Що стосується  інших  кандидатів  на  Голову,  то  хотів  би спинитися на суто політологічному їх аналізі.

 

     Перше. Голова  Верховної  Ради  повинен мати чітку політичну орієнтацію, щоб не виникали питання через рік або через два: куди ми  ждемо  і  яку  державу будуємо?  Серед кандидатів в сьогодні, вважаю,  єдина людина,  яка мав таку чітку політичну  орієнтацію. Саме такою ліщиною є Мороз.

 

     Я не  зовсім  згоден з попереднім виступаючим,  який сказав, що,  мовляв,  буде розкол. А якщо Головою буде Дурдинепь, то буде також розкол. Але тоді в результаті розколу від нього відколеться більше, ніж відколеться від Мороза. Отже, треба з цього виходити.

 

     Друге. Голова Верховної Ради повинен мати політичний досвід. Такий досвід,  безумовно,  є і в Дурдинця,  і в Мороза. Причому у Дурдинця він в основному негативний,  хоч  я  не  відкидаю  певні позитивні моменти. У Мороза він поки що позитивний.

 

     Трете. Голова   повинен   виконувати  об'єднуючу  функцію  у Верховній Раді.  Тут я,  безумовно, згоден з паном Чорноволом. Цю роботу може виконати найкраще, я вважаю, все-таки Мороз, оскільки на платформі Соціалістичної партії можна  об'єднати  і  центр,  і правий центр,  і лівих,  і комуністів,  і УРП,  і так далі. І, до речі,  судячи із зустрічей кандидатів у депутати перед виборцями, в  округах люди в основному,  до 70 процентів,  ішли на платформі Соціалістичної партії.

 

     Четверте. Голова  повинен  мати   твердий   характер,   бути психологічно стійким.  Тут,  безумовно,  переваги на боці Мороза. Думаю, що ми всі це розуміємо.

 

     П'яте. Враховуючи ситуацію в  державі,  нам  необхідні  нові лідери,   не  обтяжені  тягарем  відповідальності  за  попередній розвал. І я тут згоден з тими товаришами, які говорили про те, що дійсно

 

     70

 

     Василь Васильович   несе   цей   тягар.   Справді,  коли  ми проаналізували склад цієї фракції "Центр",  то побачили, що й ті, хто  входив  до  попереднього  складу Верховної Ради,  і ті,  хто призначив дострокові вибори, перейшли в так званий "Центр".

 

     За останні роки нас загнали в  глухий  кут,  з  якого  можна вийти  лише на основі глибокого філософського розуміння тенденцій розвитку  України  і  всього  світу.  Виступи  наших   кандидатів показали,  що  Мороз  -  єдиний,  хто  показав дійсно філософське розуміння ситуації і назвав вихід із неї.

 

     Дякую. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату   Левченку Анатолію Івановичу. Підготуватися депутату Кочерзі.

 

     ЛЕВЧЕНКО А.І.,    бригадир   шахти   "Дуванна"   виробничого об'єднання "Краснодонвугілля" /Красно  донський  виборчий  округ. Луганська   обдасть/.   Уважаемые  депутаты!  Во-первых,  я  хочу высказать свое уважение к кандидатам,  выдвинувшим себя  на  пост Председателя  Верховного  Совета  в  это трудное для народа и для страны время, это великое мужество. Наверняка, они желают блага и народу,  и нашей стране.  Но взвалив на себя этот груз, они взяли на себя ответственность.  Вот по поводу ответственности я и  хочу сказать, товарищи.

 

     71

 

     Тут прозвучала   такая   фраза"   что   в   свое  время  был Председателем  Ивашко  и  что  он,  такой-сякой,  "наробив  тут". Виноват,  конечно, Ивашко, виноват, да. А вот за то, что натворил парламент за четыре года, нет виновного.

 

     Я вот  что  хочу   сказать,   товарищи.   В   любом   случае ответственность ляжет,  конечно,  на Мороза. Потому что даже если не будет избран Мороз и он не будет нести прямой ответственности,

-все равно он будет нести ответственность за то, что большинство, фракция коммунистов, "мешала" работать новому парламенту. Если же будет  избран  Мороз,  опять-таки  повесят  на него "всех собак". Поэтому я хочу его еще раз поблагодарить за мужество.

 

     Вчера прозвучала еще такая фраза,  что у Мороза есть  ответы на все вопросы. Это говорит о том, что он глубоко проанализировал состояние, в котором оказалась страна, состояние нашей экономики, и у него есть план выхода из создавшегося положения.

 

     Я как шахтер из самого восточного региона хочу сказать...  Я живу на  границе  с  Ростовской  областью.  Положение,  товарищи, действительно бедственное, многие выдвиженцы говорят, что Украина великая страна, богатая страна, что мы все можем иметь. Да ничего мы не можем, товарищи! Мы меняем сахар у ростовчан на лес, потому что нечем крепить вахты.  В программе Мороза как раз говорится  о связях равноправных как с Западом, так и с Востоком.

 

     Я предлагаю     проголосовать     за    Мороза    Александра Александровича. Спасибо за внимание...

 

     Еще два слова,  товарищи.  Я самое главное забыл сказать - о том,  что, проголосовав за Мороза, мы получим именно Мороза. а не какого-то Иванова или Петрова через некоторое время.

 

     Большое спасибо. /Оплески/.

 

     72

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному   депутату   Кочерзі Віктору Герасимовичу. Підготуватися депутату Яблонському.

 

     КОЧЕРГА В.Г.,  начальник відділу Донецького спеціалізованого виставочного  центру  /Добропільський  виборчий  округ.  Донецька область/. Товарищи! Я считаю, что те кандидатуры, которые сегодня выдвинуты   на   пост   Председателя   Верховного   Совета,   это действительно   яркие   личности,   в   большинстве  своем  яркие индивидуальности.  Однако нам сегодня  предстоит  избрать  одного человека.

 

     Не буду  лукавить,  я  свои  симпатии,  свой  голос отдам за товарища Мороза Александра Александровича.  И не  только  потому, что я как коммунист должен подчиниться партийной дисциплине.  Это мое личное убеждение,  которое я сформировал  еще,  так  сказать, заблаговременно,  заранее. Я считаю, что товарищ Мороз и по своим личным качествам,  и по своей профессиональной подготовке  -  это как  раз  тот  человек,  который  будет  достойно  выполнять свои обязанности на самом высоком посту в навей Украине - Председателя Верховного Совета.

 

     Мы здесь   слипали   о   том,   что  Мороз  обладает  такими качествами,  как способность объединить левых и правых.  Хочу еще напомнить  тем,  которые не были здесь,  в парламенте,  и которые были активными телезрителями,  что уже на последнем этапе  работы Верховного   Совета  рейтинг  Мороза  как  политического  деятеля заметно возрос. Мы видели, что к его мнению прислушивались многие депутаты,  и  многие  решения"  которые  предлагал товарищ Мороз, принимались Верховным Советом.

 

     73

 

     Хочу сказать еще и о том,  что и  сейчас  вот,  и  вчера,  и позавчера,  когда  наши избиратели узнали о том,  что кандидатура товарища  Мороза  предложена  на  пост  Председателя   Верховного Совета,  мы получили много звонков.  Вот передо мной не только из моего родного Доброполья,  вот  из  Горловки  две  телеграммы.  К сожалению,  за  неимением  времени  я  не  могу их огласить.  Все поддерживают  товарища  Мороза  как  активного   защитника   прав человека труда.  Поэтому,  товарищи,  я тоже призываю вас к тому, чтобы отдать свои голоса за товарища Мороза.

 

     Спасибо за внимание. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному  депутату  Яблонському Валентину Андрійовичу. Підготуватися депутату Пудрику.

 

     ЯБЛОНСЬКИЙ В.А.,       проректор      Кам'янець-Подільського сільськогосподарського інституту /Кам'янець-Подільський  виборчий округ,  Хмельницька  область/.  Вельмишановна  Президіє,  шановні народні депутати! Ми сьогодні не просто обираємо Голову Верховної Ради, ми визначаємо політичний курс нашого парламенту, визначаємо нашу стратегію і тактику.  А це,  повірте,  дуже  важливо.  Отже, залежно  від того,  на якій особі,  на якому політичному курсі ми зорієнтуємося, такою і буде наша робота.

 

     Згадаймо, як  боляче  ми  сприймали  в  роботі  попереднього парламенту міжпартійні дискусії, політичні баталії. І кожен з нас клявся перед виборцями зробити все,  щоб відійти від тих баталій, щоб об'єднатися навколо єдиної важливої мети -

 

     74

 

     виведення України з кризи. І тому йдеться не про симпатії чи антипатії до цих високоповажних людей,  яких  нам  запропонували. йдеться  про  те,  щоб  Україна  пішла  чітким курсом економічних реформ,  державності,  стабілізації нашого життя. І тут, повірте, дорогі колеги,  щонайбільше підходить позапартійна людина, людина центристської орієнтації.  Не будемо шукати  помилок  у  того  чи іншого,  у  всіх  нас є помилки.  У кожного депутата попереднього скликання є помилки.  Не будемо цим бавитися,  а як державні мужі подумаємо,  як  нам  зробити,  щоб  ситуація  в  Україні  справді стабілізувалася,  щоб   поліпшувалося   економічне   життя,   щоб відбувався науково-технічний прогрес.

 

     Шановні колеги!  Всі ми знаємо,  як негативно позначилися на іміджі  Росії  результати  останніх  виборів,  особливо  коли  на політичній  арені  з'явилися  люди  нетипової  орієнтації.  27-30 квітня я разом з депутатом Манчуленком мав нагоду взяти участь  у роботі міжнародної конференції в Європарламенті в Брюсселі, і нам приємно  було  відчувати  позитивне,  доброзичливе  ставлення  до України.  Про  це  свідчить і те,  що мене запросили до президії, двічі надали можливість виступити.  Ї в той же час  ми  відчували негативне  ставлення  до  Росії,  коли  оцінювались  її агресивні замахи, в тому числі і щодо України.

 

     Отож я й боюся.  У нас є політична стабільність,  і  нам  цю стабільність потрібно берегти як найдорожче.  Нам потрібен чіткий центристський  курс.  Це  не  означав,  що  людина  центристської орієнтації  в  невизначеною людиною.  Ні.  Це людина,  яка може і повинна об'єднати всі наші сили на головному, а для нас головне - це Україна, виведення України з кризи. Тому

 

     75

 

     закликаю вас  віддати  свої  голоси  за  Василя  Васильовича Дурдинця. Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному   депутату   Пудрику Валерію Юрійовичу. Підготуватися депутату Вишнєвецькому.

 

     ПУДРИК В.Ю.,  начальник шахтобудівного управління N 6 тресту "Макіїввуглебуд" /Маіївський-Червоногвардійськнй виборчий  округ. Донецька область/.  Уважаемые коллеги! Когда со временем историки начнут писать историю нашего сегодняшнего парламента,  они  будут делать отсчет не от 10 апреля, а примерно от весны прошлого года, когда начинались забастовки трудового Донбасса.  Это  было  очень сложное  и  очень  тяжелое  время.  Именно в этот период к нам на Донбасс приехал Александр Александрович.  Именно он, зная, что не заработает  себе  на  этом  больших дивидендов и не поднимет свой имидж,  вышел к нашему трудовому народу.  Он  вышел,  потому  что принцип  его  жизни  /думаю,  вы  со  мной согласитесь/ - в самые тяжелые минуты быть всегда с народом.

 

     Поэтому я и предлагаю вам всем поддержать кандидатуру Мороза Александра Александровича.

 

     Спасибо за внимание. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Вишневецькому Георгію Васильовичу. Підготуватися депутату Яценку.

 

     76

 

     ВИШНЄВЕЦЬКИЙ Г.В.,  старший викладач Горлівського державного педагогічного  інституту  Іноземних  мов /Горлівський-Центральний виборчий округ.  Донецька область/. Уважаемые коллеги! Меня очень резанула  фраза депутата Чорновила о том,  что если бы у нас была не мажоритарная система выборов, а допустим, пропорциональная или смешанная,  то Народный рух Украины получил бы значительно больше голосов.  Но если принять такой подход,  то я могу  сказать,  что если  бы у нас действительно была такая система,  то коммунисты и социалисты Украины получили бы намного  больше  голосов,  чем  на нынешних выборах. Я знаю, что говорю. Даже в западных регионах за коммунистов  и  социалистов  отдали  свои  голоса   очень   много избирателей. Я избирался по городу Горловка, в котором три округа и в котором  70  процентов  избирателей  отдали  свои  голоса  за Коммунистическую партию Украины, за ее представителей.

 

     То есть  мы  видим,  что  наш  народ отверг проводившуюся до этого  полубезумную  политику  так  называемых  реформ,   которая привела к обнищанию нашей страны. Ведь то, что всего 12 процентов депутатов парламента предыдущего созыва получили  места  в  новом Верховном  Совете,  тоже  говорит  о  том,  что  народ отверг эту политику. Поэтому мы и должны избрать главой нашего парламента /к которому   сейчас   предъявляются   очень  серьезные  требования/ политика, отражающего настроения народа.

 

     Я очень хорошо знаю Александра Александровича  Мороза,  знаю его  как  человека  цельного,  имеющего свои убеждения,  человека мягкого, толерантного, человека, который умеет выслушать любого и вместе с тем - человека сильной воли. Это предсказуемый политик.

 

     77

 

     Хочу сказать,   уважаемые  коллеги,  что  мы  сейчас  должны избрать в парламенте дирижера  нашего  сложного  оркестра,  а  не куклу,   которую   дергают  за  ниточки.  Поэтому,  выражая  волю избирателей,   прошу   отдать   свои   голоса    за    Александра Александровича Мороза. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається   народному   депутату  Яценку Володимиру Михайловичу. Підготуватися депутату Бобриньову.

 

     ЯЦЕНКО В.М.,   народний   депутат   України   /Коростенський виборчий округ. Житомирська обдасть/. Шановні колеги! Із обранням народного  депутата  Головою  Верховно!  Ради  його  питома  вага зростав  до рівня питомої ваги всього парламенту.  І цей,  так би мовити,  розклад сил  визначається  не  Конституцією  і  законами України,  а  нашим  мисленням і свідомістю нашого народу взагалі. Можливо, дехто зі мною і не погодиться, але повірте мені сьогодні на слово, а далі ви в цьому пересвідчитеся самі.

 

     Так от,  виходячи із цього,  під час  прийняття  рішення  не можна  керуватися  лише  враженнями,  які  склалися  від виступів кандидатів.  Нехай враженням і найкращим,  яке справив,  скажімо, народний депутат Карпов.  Не підтримую я і логіку терористів,  що мав місце у виступах Поровського та Коломойцева.  Мовляв, якщо ви не зміните курс, ми підірвемо літак, на якому летимо.

 

     Очевидно і  те,  що  не варто спиратися на тих,  хто вже був "нагорі" і керував у нашому парламенті.  Президія Верховної  Ради минулого скликання /і члени,  і керівництво в тому числі/ виявила неспроможність керувати Верховною Радою, неспроможність

 

     78

 

     організувати її роботу,  та  й,  по  суті,  свідомо  привела парламент  попереднього  скликання  до  розвалу.  Свідомо,  я  це підкреслюю.

 

     Свідомо народним депутатам  були  створені  жебрацькі  умови життя і праці,  свідомо ми були поставлені у повну залежність від апарату Верховної Ради.  Перед народними депутатами  та  й  перед урядовцями,  які  сидять  у  цій  ложі,  було поставлено нагальне завдання:  щоб забезпечити собі і своїм  сім'ям  нормальні  умови життя,   потрібно  навчитися  красти.  І  лише  незначна  частина народних обранців,  моїх колег, не влізла в комерційні структури" банки,  фонди,  СП,  МП,  не пішла на поклін до керівництва,  щоб поїхати за кордон у  складі  якоїсь  офіційної  делегації,  і  не потрапила до кола осіб, "приближенных к императору".

 

     Справа врешті-решт  не в окремо взятому народному обранці із 450,  і  не  в  тому,  хто  їздить  на  сесію  Верховної  Ради  в електричці,  а  хто  - у "Мерседесі".  Справа в тому,  що в таких умовах корпоративні інтереси  можновладців  абсолютно  переважали над  загальнодержавними і загальнонародними інтересами.  По су ті справи, було дано добро на масове порушення законі в, норм

 

     79

 

     породності і моральності.  Тому  й  розцвіли  пишним  цвітом хабарництво  і  корупція,  тому і реформи йдуть,  по суті,  не на користь  народу,  а  в  корпоративних   інтересах,   обкрадається абсолютна  більшість  народу.  Тому  і  моральність та порядність віднесені до категорії анахронізмів у нашому суспільстві.

 

     До такої,   з   дозволу   сказати,   політики   безпосереднє відношення  має  і  колишнє  керівництво Верховної Ради,  зокрема Василь Васильович Дурдинець.  Кажу це при всій повазі до нього як людини  особистої  чесності  і порядності /я це підкреслюю/.  Але керував, його вели...

 

     Виходячи із  цього,  я  звертаюся до вас,  товарші депутати: якщо ви хочете бути незалежними,  якщо хочете, щоб вас тримали на гачку,  голосуйте  за колишнє керівництво.  А якщо хочете змін на краще для більшості народу, прошу підтримати Мороза.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату Бобриньову Олександру Васильовичу.

 

     БОБРИНЬОВ О.В.,  старший інспектор Балаклавської  податкової інспекції  міста  Севастополя  /Балаклавський виборчий округ,  м. Севастополь/.  Уважаемые депутаты!  Я первый раз здесь  выступаю, поэтому прошу не шуметь, а то собьюсь и неудобно будет...

 

     80

 

     Я так понял,  что можно говорить о всех кандидатурах.  Начал бы я с кандидатуры Карпова Александра Николаевича.  Вы знаете, он заворожил  зал  своей неординарностью,  и наши женщины чуть ли не влюблены н него.

 

     А большинство в крымской депутации - женщины.

 

     И вы знаете,  у меня все время было такое чувство, что гдето это  уже  было,  где-то  я  это  слышал.  И  когда он назвал свою докторскую диссертацию,  стало ясно:  1985 год, Михаил Сергеевич. Ну все точно так же, по-популистски, и мы тогда тоже все хлопали. Поэтому я прошу тех,  кто хочет за него  проголосовать,  подумать все-таки,  к чему это привело,  куда завели разговоры.  Слушаешь, слушаешь, а конкретности нет. Александр Николаевич, можно было бы подготовиться,   Вы   же   еще  в  Харькове  думали,  что  будете выдвигаться.  Можно  было  бы   проконсультироваться   с   одними специалистами, с другими, а не отвечать нам: 33, 99...

 

     Второй. Тима  Юрий Казимирович.  Выдвижение этой кандидатуры было  необходимо  для  того,  чтобы  показать,  что  в   нынешнем парламенте,  как  и  в  старом,  националистические силы занимают определенное  место.  Ведь  вот  и  Иван   Александрович   бегает постоянно, и пан Поровский. Наверное, для этого он выдвигался. Уж простим их.

 

     Думаю, сегодня по большому  счету  и  серьезно  можно  вести

-разговор  о двух кандидатурах - Мороза Александра Александровича и Дурдинца Василия Васильевича.  Вот две серьезные кандидатуры. С них и в печати писали, и Иван Степанович говорил о них.

 

     Давайте вспомним,  почему  мы  здесь.  Причина  -  досрочные выборы.  Народ  потребовал  досрочных  выборов  и  Президента,  и Верховного Совета. Выразил недоверие всему Верховному Совету, но

 

     81

 

     в первую  очередь  руководству  Верховного Совета.  Скажите, пожалуйста,  относился  ли  Василий  Васильевич  к   руководству? Относился.  И  была  просьба  избирателей  к нам,  здесь сидящим, вернее одна из просьб: поедьте, смените руководство, Президента и так  далее,  и  так  далее.  К большинству в зале поступали такие просьбы, и не надо говорить, что такого не было.

 

     Второе - относительно аппарата. Здесь примеры уже приводили. И я приведу один,  он касается того,  как собиралась инициативная группа.  Нас, коммунистов, - 30 процентов, а всего 9 оказалось из 55. Аппарат приглашал. Звонят мне в Севастополь:

 

     "Вы не  возражаете,  если вот такой-то будет?  Он уже у нас, вызван." Я говорю, возражаю, вы отзовите, а я должен приехать. То есть  система инициативной группы была аппаратом сработана умело. Конечно,  никуда  не  денешься,   умелый   руководитель   Василий Васильевич.

 

     По поводу  объединения  сил.  Если  Александр  Александрович будет  Председателем,  то  он,  думаю,  объединит  большинство  и "Центр",  и другие фракции, и коммунистов помирит, и, может быть, мы все тогда помиримся.  А здесь уже правый центр, извините меня. А  правый  означает  экономическую  самоизоляцию Украины.  И хоть говорили  здесь,  что  комбайны  будем  выпускать,  но,  извините меня... Я вспоминаю Жванецкого. Он говорил, что если нет клубники на этой стороне зимой,  то на той стороне земли она в  это  время есть.  Значит,  надо делать наоборот, надо интегрироваться, связи устанавливать с Россией,  со  всеми.  А  мы  говорим,  что  будем самостоятельно все делать.

 

     Поэтому я  призываю  голосовать за Александра Александровича Мороза. /Оплески/.

 

     82

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати!  Зараз   ми   трошки змінимо процедуру.  Хочу вам сказати,  що за Регламентом можна ще надати  слово  одному  народному  депутату,  а  потім  я  повинен зачитати -звернення.  А можна і зараз почати.  /Шум у залі /.  Це те,  що не треба голосувати.  Я ж іще не сказав, що це. От у мене слова  просить  депутат  від  першого  мікрофона.  Відносно цього питання? Будь ласка.

 

     БУБЛИК Ю.Т.,  голова   колективного   сільськогосподарського підприємства  імені  Леніна Тростянецького району / Тростянецький виборчий округ,  Сумська область/. Виступили більше 25 депутатів, і Вже виступи повторюються. Тому є пропозиція...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вибачити, в мене зовсім інше питання.

 

     Шановні народні  депутати!  Сьогодні,  18 травня,  оголошено День скорботи і пам'яті жертв депортації кримських татар, болгар, вірмен,  греків, німців, осіб інших національностей з Криму. Тому я хочу  вам  зачитати  Звернення  Президента  України  до  народу України.

 

     "Дорогі співвітчизники!  Сумна  дата  закликає  нас звернути свої спогади до трагічних подій недавньої історії.

 

     18-19 травня виповнюється 50 років з часу споєння  одного  з найбільших  злочинів  тоталітарного  сталінського режиму.  Тоді з території Криму,  з місць свого історичного проживання  примусово був виселений кримськотатарський народ.  Через місяць така ж доля спіткала   кримських   болгар,   вірмен,   греків,   осіб   інших національностей. Ще раніше, в 1941 році, схожу акцію було вчинено проти етнічних німців,  які декілька поколінь  жили  в  Криму  та інших регіонах України.

 

     83

 

     Як відомо,   незаконна   депортація  великих  мас  людей  за національною ознакою  здійснювалась  у  вкрай  жорстоких  формах. Тисячі  людей  при  цьому  або загинули,  або зазнали непоправних матеріальних,  фізичних  і   моральних   втрат.   Тільки   велика національна  самосвідомість,  згуртованість  депортованих  людей, їхня наполеглива  боротьба  за  свої  права,  а  також  підтримка демократичних  кіл  світу  дали  можливість  захистити  історичну правду.

 

     Сьогодні, у складні часи  розбудови  незалежної  Української держави,  відновлюється справедливість щодо депортованих народів. Відбулася   їхня   політична    реабілітація,    триває    процес добровільного повернення в місця свого проживання.

 

     Важкою і досі залишається доля тих, хто півсторіччя тому був виселений з рідних місць.  Процес  репатріації  потребує  великої напруги сил для подолання труднощів,  які стоять на її шляху. Але попри всі економічні негаразди до Криму вже повернулася  з  інших країн  більша  частина  кримських татар,  започатковується процес повернення болгар,  вірмен,  греків і німців.  У цьому Українська держава надавала і надаватиме їм підтримку.

 

     Схиляючи голови   перед   тими,   хто  безвинно  загинув  чи постраждав,  ми водночас думаємо  про  зміщення  міжнаціонального миру і злагоди,  вкотре і вкотре повторюємо слова : "Люди, будьте пильні? Це не повинно повторитися.

 

     Президент України Леонід Кравчук".

 

     Шановні народні депутати!  Прошу хвилиною мовчання вшанувати пам"ять жертв депортації кримських татар, болгар, вірмен, греків, німців, осіб інших національностей з Криму. /Хвилина мовчання/.

 

     Прошу сідати.

 

     84

 

     Шановні народні депутати!  Виступило 25 народних  депутатів. Ще  залишилось  18  чоловік,  які записалися на виступи.  Якщо... Дайте закінчити. Я це хочу сказати вам, що треба надати слово від групи  "Реформи"  /ми  не  надали  їм слова/,  а потім розглянути внесені  пропозиції  про  припинення  обговорення.  Але  я   хочу сказати,  що  якщо  той,  хто записався на виступ,  буде на цьому наполягати,  то,  вважаю,  Йому треба надати слово.  У нас є час. Немає заперечень? Що у вас?

 

     Другий мікрофон, будь ласка.

 

     КЕНДЗЬОР Л.-П.М.,  голова  об'єднання  профспілок Львівської області /Сокальський виборчий округ,  Львівська область/. Шановна Президіє, шановні колеги народні депутати! Дуже добре, що ми хоча б у середині дня... Хоч ми з самого початку роботи сьогоднішнього сесійного  дня  повинні були вшанувати пам'ять жертв депортованих народів.  Але слава  Богу,  що  хоч  у  середині  дня  прозвучало звернення Президента.

 

     Я думаю,  що  до  лиця  і нашій Верховній Раді буде так само пікетувати своє звернення з  приводу  цієї  сумної  річниці,  але зробити  його  трішечки  в іншому плані,  ніж зробив наш шановний Президент.  Констатуючи факт,  згадуючи про цю  трагедію,  зовсім нічого  не  було  сказано  про те,  а під чиїм же керівництвом ця трагедія була вчинена.  І сьогодні варто було  б  згадати  славну Комуністичну  партію,  більшовицький режим,  який і спричинив цей страшний злочин.  І якось  його  навіть  пов'язати  з  тими,  ну, рятівниками   Української  держави  на  сьогоднішньому  етапі,  з ідеями,  з котрими  виступають  саме  керівники,  правонаступники тодішньої Комуністичної партії.

 

     Дякую.

 

     85

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте мені,  шановний народний депутате, ми не обговорюємо звернення Президента.  Це було  б  з  нашого  боку... Вибачте, не треба цього робити.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.  Я прошу слова як член Президії і як депутат з з приводу порядку ведення.  Я хочу сказати,  що  заперечую  проти зміни  характеру  запису.  Ми  грубо  порушили  Регламент,  якого дотримувалася   попередня   Верховна   Рада   і   якого   повинні дотримуватися тепер.  Запис на обговорення оголошується з моменту оголошення розгляду питання.  Я подивився список і зрозумів,  для чого це було зроблено, для чого такий характер обговорення, такий масований удар.  Я наполягаю на тому,  щоб виступили всі, хто в в списку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   народі   депутати!  Ми  з  вами,  коди починали роботу,  домовлялися працювати близько двох з  половиною годин. У нас за Регламентом є чотири години. Залишилося виступити 18 народним депутатам,  а це,  якщо по 3 хвилини  кожному,  -  54 хвилини,  тобто якраз до 14-ї години,  до перерви. Хто наполягає, щоб  голосувати?  Я  також  вважаю,  що  нехай  той,  хто  бажав, виступить  і  скаже  своє  слово  про кандидатів на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Давайте не дискутувати з цього питання, а почнемо працювати. А потім побачимо, як ітимуть виступи.

 

     Слово надається  народному  депутату Володимиру Тимофійовичу Лановому від групи "Реформи".

 

     ЛАНОВИЙ В.Т., директор Центру ринкових реформ / Русанівський виборчий округ, м. Київ/.

 

     86

 

     Шановні народні  депутати!  Сьогодні  ми  обираємо не Голову Верховної Ради,  ми вибираємо долю цієї Верховної  Ради.  Питання полягає   в   тому,   чи   будемо   ми  працювати  конструктивно, результативно,  своїми  законодавчими  діями   закладати   основу становлення  Української  держави,  виходу  з  кризи і підвищення рівня життя  людей,  чи  ми  приречені,  і  вже  сьогодні  будемо вирішувати, коли закінчується строк наших повноважень.

 

     Якщр ми не будемо працювати результативно,  якщо не утворимо уряд, який конструктивними діями змінив би ситуацію і подав надію на краще в нашому житті, ми з вами приречені. Ми повинні сьогодні вирішити, яка політика нам потрібна, яка економіка, які соціальні засади  потрібні.  А  нам  потрібна моральна політика,  ефективна економіка і ті соціальні засади, та соціальна справедливість, які повинні  дати  людям  можливість жити багато,  на базі ефективної праці кожного дати кожному можливість заробити,  дати  ветеранам, інвалідам,   учасникам   воєн,   потерпілим   від  Чорнобильської катастрофи можливість жити достойно. І все це закладено в наших з вами  планах,  програмах,  і  це  було  викладено практично усіма претендентами на посаду Голови.

 

     87

 

     Я поважаю думки всіх політичних партій,  я поважаю  думки  і переконання всіх політичних сил у цьому парламенті.  Комуністів я поважаю,  соціалістів,  я поважаю Рух,  республіканців, я поважаю Партію   справедливості.   Партію   демократичного   відродження, Демократичну партію.  Я поважаю всіх за  їх  переконання.  І  нам потрібно бути разом, щоб працювати так, як я сказав.

 

     При якому розкладі ми будемо так працювати? Я кажу: найкращі якості є в Олександра Олександровича, Я кажу: найкращі якості є у Василя Васильовича.  Я обох їх поважаю,  знаю їхні  інтелектуальні  здібності,  я  б  голосував  за  Олександра Олександровича чи за Василя Васильовича залежно від того, хто які сили представляє.

 

     Висновок. Нам треба обрати людину, яка представляє погоджені думки, наміри і цілі, усю багатобарвну палітру нашого парламенту. Я вас прошу, проголосуйте за людину, яка знаходиться в центрі. Це врівноваженість  сил  нашого парламенту,  це гарантія недопущення тих  чи  інших  великих   суттєвих   протистоянь,   це   гарантія сформування конструктивного уряду,  це гарантія нашого успіху.  У ваших руках - доля України.

 

     Дякую. /Оплески/.

 

     88

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату  Безуглому Анатолію Григоровичу. Підготуватися депутату Ніколаєнку.

 

     БЕЗУГЛИЙ А.Г.,  учитель географії Каховської середньої школи N6 /Новокаховський виборчий округ, Херсонська область/. Уважаемые депутаты!  Уважаемый Президиум!  Сегодня мы должны избрать такого Председателя Верховного Совета,  который отражал бы чаяния  всего народа  Украины,  пославшего  нас  сюда.  Я  помню  лица людей на избирательных участках,  прекрасно помню их наказы. Они говорили, что руководители,  которые довели нас до нищеты, не должны больше руководить парламентом. Прежняя власть сделала людей нищими.

 

     Кое-кто предлагает голосовать за  центристов.  Правильно,  в "Центре"  у  нас  объединились  те,  кто уже почуял вкус доллара, Банки коммерческие...  присвоили их...  Конечно, эти люди будут и дальше проводить прежнюю политику. А слева и справа, где бедные и очень бедные  остались,  будут  голосовать  именно  за  человека, который сегодня мог бы действительно объединить силы всех групп и партий.  Выступая перед своими избирателями,  я тоже говорил, что буду стараться консолидироваться и с Рухом, и с другими партиями, чтобы работать для общего блага,  ради чего мы сюда и  пришли.  В первую  очередь  все  усилия  нам нужно направить на стабилизацию экономики.  А стабилизировать экономику в одиночку мы сегодня  не можем,   поскольку  Украина  не  имеет  леса,  не  имеет  цветных металлов,  не имеем мы и многого  другого.  Самоизоляция  Украины приведет к тому, к чему уже привела.

 

     89

 

     Я предлагаю отдать свои голоса за товарища Мороза. Компартия не выдвинула  своего  представителя,  но  мы  будем  поддерживать Мороза Александра Александровича.

 

     Вчера я получил письмо от своих избирателей. "Ветераны войны и труда,  коммунисты города Каховки и большая  часть  избирателей оказывают  вам,  Александр  Александрович,  полное доверие".  Это подтвердили прошедшие выборы.  Мы также поддерживаем вашу позицию

-  за  честную  и  откровенную  политику  государства в отношении своего народа. У меня все. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається  народному  депутату  Ніколаєнку Станіславу Миколайовичу. Підготуватися депутату Шибку.

 

     НІКОЛАЄНКО С.М., заступник начальника управління Херсонської обласної державної  адміністрації  /Іванівський  виборчий  округ, Херсонська область/.  Шановний Головуючий! Шановні друзі! Шановні претенденти на високу посаду  Голови  Верховної  Ради!  Депутація навої  Херсонської  області переважною більшістю визначилася,  за кого  ми  будемо  голосувати,  і  ця  кандидатура   -   Олександр Олександрович Мороз.

 

     Олександр Олександрович Мороз - реформатор.  Він за реформи. Але за реформи,  які йдуть на благо людям, а не на благо тим, хто наживається на горі українського народу.

 

     Древні казали:  правдиво дивіться на світ,  і так і він буде на вас дивитися.  Я думаю,  що Олександр  Олександрович  дивиться правдиво на світ. І він здатний сьогодні консолідувати людей, які зібралися в цьому залі, зробити все, щоб наше

 

     90

 

     суспільство було сконсолідованим, щоб ми з вами робили людям добро.

 

     Я хотів  сьогодні звернутися до депутатів і сказати,  що від попередньої Верховної Ради ми  відрізняємося  одним  -  у  нас  у десять разів менше часу, ніж у парламенту попереднього скликання. Тоді що б не робила на перших порах Верховна Рада,  все одно хліб сіявся і діло було. А якщо ми сьогодні негайно не сформуємо уряд, негайно не створимо робочу групу,  яка  візьметься  за  вирішення конкретних  економічних  питань,  то  вже  через  місяць будемо в Дніпрі разом зі своїми політичними пристрастями.

 

     Тому давайте негайно  голосувати.  Давайте  закінчувати  всі організаційні справи і братися за діло. Інакше у Дніпрі, як я вже говорив,  ми всі з вами сконсолідуємося  -  і  ліві,  і  сині,  і червоні,  і  жовті.  Я  думаю,  всі  кандидати  на  посаду Голови Верховної Ради - порядні люди.  Про це свідчить те, що за кожного з них віддано 30-40 тисяч голосів.  І ні про кого з них я не хочу казати жодного поганого слова.  Вони всі достойні. Але нехай вони будуть   на   інших,   навіть   високих  посадах.  Я  ж  пропоную проголосувати за Олександра Олександровича.  Він здатний  зробити добре діло. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Шибку Віталію Яковичу. Підготуватися депутату Філіпчуку.

 

     ШИБКО В.Я.  Шановні  колеги!  Більшість  залу,  як  свідчить обговорення   кандидатур,  уже  визначилася.  Мова  йде  про  дві кандидатури - Мороза і Дурдинця. І справа не в тому, хто - зліва, хто - справа,  хто - в центрі.  Справа в тому, хто сьогодні зможе взяти на себе відповідальність за те,  щоб вивести нашу країну  з того становища, в яке ми потрапили.

 

     91

 

     І мене  дуже  здивувала позиція Василя Васильовича Дурдинця, який у своїй доповіді слідом за Президентом сказав,  що  є  якісь уже  зрушення,  що  стабілізовано  фінансову  систему,  що  трохи приборкано інфляцію,  що якісь реформи пішли і тому  подібне.  Це все ми вже колись чули, і це свідчить про те, що бажане видається за дійсне. Але треба зважити, що в нас на сьогодні є.

 

     Я, наприклад, не почув з виступу Василя Васильовича Дурдинця про особистий його внесок у законотворення.  І в той же час це ми почули з виступу Олександра Олександровича Мороза. Хочу доповнити ще,  адже він не сказав про те,  що та антикризова програма,  яка була запропонована в 1992- році, - це теж його особиста справа, і ми  бачимо,  що багато хто з політиків нині знову повертається до того, що там було запропоновано свого часу.

 

     Ось чому  я  знову  привертаю  вашу  увагу  до   кандидатури Олександра    Олександровича    Мороза,    закликаю    за   нього проголосувати,  тому що є це депутати, які не визначилися. До них я  і хочу звернутися.  Від вас залежить те,  як ми проголосуємо в першому турі.  Тому закликаю  проголосувати  в  першому  турі.  І зауважу ось що. Якщо вийде так, що буде і другий тур голосування, то вже в люди,  які готові до цього.  Це люди вчорашнього дня. От тоді ми, справді, потрапимо в кризу, і парламентську, і державну.

 

     Закликаю всіх вас визначитися в першому турі й проголосувати за Олександра Олександровича Мороза.

 

     Дякую за увагу. /Оплески/.

 

     92

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату  Філіпчуку Георгію Георгійовичу. Підготуватися депутату Манчуленку.

 

     Філіпчук Г.Г.,  начальник  управління  Чернівецької обласної державної адміністрації /Кіцманський виборчий округ.  Чернівецька область/.  Шановні  депутати!  Я думаю,  що наша єдність сьогодні полягає лише в тому,  що ми однаково оцінюємо  критичний  стан  у нашій  державі.  І  можемо  сказати  ще про те,  що криза влади є очевидною і треба змінювати політику.

 

     Але щоб змінювати політику,  треба змінювати політиків. Чи є сьогодні найкращий варіант у Верховній Раді, щоб ми змінювали цих політиків?  Я вважаю,  що його немає. Немає тому, що ці люди не є нові  в політиці,  це просто люди знані,  які з причин політичної кон'юнктури саме сьогодні претендують на вищу посаду у  Верховній Раді.

 

     Але я хотів би сказати,  власне,  про те, що саме політичний шлунок  України  здатний  сьогодні   перетравлювати.   Він   може перетравлювати лише дві кандидатури, про які ми ведемо мову. І ми мусимо сьогодні поставити перед собою запитання.  Хто нині з  цих двох  людей  здатний  консолідувати  парламент?  Хто нині здатний забезпечити безкризову ситуацію в парламенті?  Хто  нині  здатний зробити  так,  щоб  сприяти майбутнім економічним реформам,  а не дачним експериментам?  Хто нині здатний своєю конкретною  справою забезпечити  поступ  України  як самостійної держави?  І хто нині здатний зробити так,  щоб Україна через певний період не писалася з малої букви?

 

     93

 

     Учора Олександр  Мороз  сказав,  що  ціла  армія метальників пішла в його бік кидати каміння. Але я хочу сказати, що сьогодні, під  час  обговорення кандидатур,  ситуація змінилася.  Практично майже всі виступаючі вже кидають каміння у Василя Дурдинця.

 

     Я ніколи не був з "компрометарної" позиції в стосунках ні  з Президентом,  ні з Василем Дурдинцем, ні тим більше з Олександром Морозом.  Але ми мусимо бути чесні й сказати  сьогодні  правду  у вічі.  Адже не лише Василь Дурдинець винен у тому, що собою являє Верховна Рада.  Я думаю, що якоюсь мірою або навіть значною мірою винен  у  цьому  і Олександр Мороз.  Адже він,  власне,  очолював агропромисловий комплекс. І його поїздки в різні регіони України, на  Буковину зокрема,  яку я представляю,  це були суто політичні поїздки.  І коли ми задаємо запитання,  чому з жовтня наді селяни не  отримують заробітну плату,  чому за останніх чотири роки село почало вдвоє швидше  вимирати,  а  в  багатьох  регіонах  України смертність сільських дітей від ракових захворювань удвоє вища, то я хотів би сказати,  що в цьому є вина і нинішніх парламентаріїв, до яких належить і Олександр Мороз.

 

     Тому я прошу /і відстоюю цю свою позицію/ голосувати лише за Василя  Дурдинця,  тому  що  це  -  перспектива  і  основа  нашої державницької політики.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату Манчуленку Георгію Манолійовичу. Підготуватися депутату Вітовичу.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.  Шановні  колеги   депутати!   Вельмишановна Президіє! Ми опинилися перед надзвичайно складним вибором. І

 

     94

 

     шлях до   цього   починається   не   зовсім   приємно.  Мене надзвичайно насторожило те, що фактично перша частина виступаючих була   тільки  зі  східного  регіону.  Я  поважаю  думку  кожного виступаючого і його  право  виступити,  але  це  є  насторожуючим фактором, і тут, напевно, немаловажну роль відіграв і Секретаріат Верховної Ради, який саме таким чином спланував ці виступи.

 

     Шановні колеги!  Україна знаходиться в надзвичайно  складній ситуації.  Ми - її новообрані парламентарії,  і від нас залежить, як ми побудуємо свою роботу,  яким буде  сформований  нами  уряд. Говорять про лівих, про правих у процентах. Так давайте ми тут, у цьому залі,  відгородимо лівих стіною,  "Центр" стіною  і  правих стіною, повідгороджуємося тут один від одного. І що з того вийде? Як будуть на нас дивитися  наші  виборці,  які  чекають  від  нас насамперед  конструктивної роботи по виведенню економіки з кризи? Вони нас просто не зрозуміють,  і ми не  маємо  морального  права цього  допустити:  відгородитися  один від одного залізною стіною тут,  у цьому залі.  Ми є депутати,  ми  є  парламентарії,  і  ми повинні зробити все, щоб нашим виборцям не було соромно за нас.

 

     Бо, справді,  люди в селах по два,  по три, по чотири місяці не отримують заробітної плати.  Хто в цьому  винен?  Хто  керував агропромисловим  комплексом у Верховній Раді?  Хто представляв ті чи інші інтереси?  Ми це повинні  добре  зважити  сьогодні,  коли будемо  обирати  Голову Верховної Ради.  Це є надзвичайно важлива подія в житті і нашого парламенту, і нашої України.

 

     95

 

     Ще хотів би  сказати.  Я  поважаю  висунутих  кандидатів  на посаду  Голови  Верховної  Ради/але давайте реально зважимо шанси кожного.  З усього видно,  що головна боротьба  точитиметься  між двома  кандидатами.  То,  може,  доцільно  двом  іншим зняти свої кандидатури, щоб не забирати голосів того чи іншого кандидата? Бо може  так  статися,  що  комусь із кандидатів не вистачить одного голосу.

 

     Також хотів би звернутися і до кандидатів на  посаду  Голови Верховної   Ради.  Треба  вибирати:  чи  ти  хочеш  бути  Головою Верховної Ради, чи ти хочеш бути Президентом держави.

 

     Шановні колеги! Перед нами, це раз повторюю, складний вибір. Ми  не  маємо права на ту помилку,  яка була допущена парламентом минулого скликання.

 

     На нас дивляться люди,  на нас дивляться насті  виборці,  на нас  дивиться  Україна,  як ми будемо далі працювати.  Ми повинні бути єдиною згуртованою командою,  щоб  вивести  нашу  Україну  з кризи.

 

     Хотів би  завершити свій виступ словами:  "Єднайтеся,  брати мої, молю вас, благаю". Нам треба добре зважити, яка людина зможе поєднати різні сили в парламенті, щоб він працював конструктивно.

 

     Дякую вам за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   надається  народному  депутату  Вітовичу Олегу Васильовичу. Підготуватися депутату Бутейку.

 

     ВІТОВИЧ О.В.,     співробітник     Інформаційного     центру "УНА-Захід",  М.Львів  /Жидячівський  виборчий  округ,  Львівська область/. Шановні депутати! Перші дні робота

 

     96

 

     Верховної Ради України  засвідчили,  що  новий  депутатський корпус,  безумовно,  ще  ліпше  піддається режисурі,  ніж старий. Зокрема,  ви всі стали свідками того,  як рішення  про  утворення фракцій  було протягнуто з метою збільшення керованості Верховної Ради,  з  метою  змусити  депутатів  до  захисту  вузькопартійних інтересів.

 

     Сьогоднішні режисери   Верховної  Ради  ставлять  перед  нею завдання освятити  перебрання  власності  над  основними  фондами верхівкою     державного    апарату    і    кількома    десятками транснаціональних  корпорацій,  довершити  пограбування   широких трудящих мас.

 

     Висуваючи кандидатуру  Юрія Тими,  мали на увазі перш за все безпартійність  /я  нагадаю  В'ячеславу  Максимовичу,   що   наша організація не має статусу політичної партії/,  дисциплінованість та його дійсно центристські позиції.  Я наголошую,  що  лише  від цієї кандидатури почув дійсно ті кілька кардинальних проблем, які турбують сьогодні наше суспільство.

 

     Нині Україна дійсно зіткнулася з ганебною ситуацією,  коли в нас  заявився цілий ряд новітніх політичних в'язнів.  На підставі горезвісної статті 187 Кримінального кодексу України  нині  можна посадити на 12 років більшість дорослого населення України.

 

     А візьмімо   те  ж  питання  з  амністією,  питання  захисту інтересів трудівників  в  умовах  приватизації  основних  фондів, питання     нової     військової     тактики     і     стратегії, військовопромислового комплексу і зовнішньої політики.

 

     "Сила, порядок,  добробут".  Саме за таке гасло віддали свої голоси   наші  виборці.  Забезпечення  добробуту  громадян  через наведення  елементарного  порядку  в  Україні  сильною  державною владою - ось що є головним орієнтиром нашого кандидата.

 

     97

 

     Так, у  стінах  цієї  Верховної  Ради  немає перспективи для наших ідей.  Тобто для великого майбутнього великої держави,  для суспільства  нового  порядку.  І  незважаючи на це,  ми не будемо знімати свою кандидатуру.  Перемога або поразка,  але ми завжди і це наша принципова позиція - боремося до кінця.

 

     Я закликаю   вас   голосувати   сьогодні  за  ті  ідеї,  які репрезентує Юрій Тима.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному   депутату   Бутейку Антону Денисовичу. За ним виступатиме депутат Долженко.

 

     БУТЕЙКО А.Д.,   керівник   служби  Адміністрації  Президента України /Камінь-Каширський виборчий  округ.  Волинська  область/. Шановні колеги! Як я розумію, переважна більшість тих, хто сидить у цьому палі,  уже визначилась,  за кого хто буде  голосувати.  Є невелика група людей, які вагаються, і тому, мабуть, ці всі слова будуть адресовані тим, хто вагається.

 

     Я думаю,  що   в   будь-якому   випадку   наприкінці   цього голосування в нас буде той Голова, який відбиватиме більшою мірою той політичний спектр,  який переважав нині в Україні.  Ясна річ, що зараз розглядаються два основних претенденти і,  на мою думку, вони обидва є досить досвідченими політиками,  і ніхто з  нас  не може  підозрювати,  що  хтось із них не бажає добра Україні,  але кожен бачить шляхи досягнення цього добра так,  як він бачить,  і так, як диктує його політична приналежність.

 

     98

 

     Я в  цьому  плані хотів би,  не повторюючи того,  про що вже говорили до мене,  сказати таке.  Будь-хто з них  буде  проводити політичну  лінію,  яка  переважав  в Україні.  На мою думку,  тут найбільше значення має досвід,  який є у кожного з  претендентів. Пригадайте:  не все було так погано в тому старому світі, в якому ми нили.  Пригадайте кадрову політику Комуністичної партії:  вона дбала про свої резерви, готувала кадри.

 

     Якщо вести мову про двох кандидатів,  то,  на мою думку,  ми повинні-мати на увазі їхній державний  досвід.  Ми  говорили  про Василя Васильовича.  Він очолював комісію і практично він був тим мотором,   який   сприяв   підготовці   законодавства    стосовно регулювання  діяльності наших Збройних Сил.  Він мав також досвід державної роботи /хоча він не ніс тієї відповідальності і не  мав тих повноважень, які мали інші особи/.

 

     Я хотів  би звернути увагу саме на це,  оскільки ми зараз не гаємо багато часу на навчання. Треба вже розпочинати законотворчу роботу.  А Василь Васильович мав такий досвід;  він брав участь у діяльності багатьох органів,  мав доступ до інформації,  якої  не мали  у  своєму  розпорядженні  інші люди.  Тому я закликаю колег голосувати саме за досвід.

 

     Дякую вам.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату   Долженку Геннадію Петровичу. Підготуватися депутату Ільясевичу.

 

     ДОЖЕНКО Г.П.,   перший  заступник  голови  Ради  колективних сільськогосподарських    підприємств    Чернігівської     області /Чернігівський виборчий округ, Чернігівська

 

     99

 

     область/. Уважаемые депутаты!  Уважаемый Президиум!  Сегодня мы стоим  перед  серьезным  выбором  для  нашего  народа  и  всей Украины.  Я хотел бы обратить ваши взоры на избирателей,  которые отдали вам голоса, направив работать в Верховный Совет. Вспомним, какие вопросы они ставили перед нами: укрепление роли государства в  политической,  экономической,  производственной  и  социальной сфере,  наведение элементарного порядка в государстве,  борьба со спекуляцией,  преступностью,  коррупцией, мафией, бездуховностью, гарантированная работа и заработная плата,  позволяющая нормально жить, растить и воспитывать детей, уверенно смотреть в завтрашний день.  Избиратели  ставили  вопросы  о социальной защите больных, стариков,  инвалидов,  детей,  матерей,  подымали чернобыльскую и многие другие проблемы.

 

     Все ли   отвечает   этим  требованиям  наших  избирателей  в программе группы "Центр" и можем  ли  мы  сегодня  доверить  этот высокий  пост уважаемому Василию Васильевичу Дурдинцу?  Вспомним, что при непосредственном участии людей,  которые входят в  группу "Центр",  были  осуществлены  непопулярные  меры по либерализации цен,  были приняты решения,  приведшие  к  ограблению  сбережений трудящихся,   нарушению   паритета  в  отношении  промышленной  и сельскохозяйственной продукции, разрушению экономических связей с Россией   и  другими  республиками,  коммерциализации  банковской системы,  введению грабительской по  отношению  к  производителям налоговой   системы,   была   сознательно   разрушена   монополия государства  на  внешнюю   и   внутреннюю   торговлю   в   пользу необуржуазии,  мафиозных  структур,  на  энергетические  ресурсы, стратегическое сырье.

 

     И наконец,  личностные качества,  которыми обладает  Василий Васильевич Дурдинец. Только в течение двух дней мы убедились,

 

     100

 

     что два  вопроса,  за  которые  проголосовало большинство из нас,  по  его  инициативе  были  скомканы  и,  собственно,   были отметены. Это вопрос относительно фракций и групп, а также вопрос об освещении работы Верховного Совета.

 

     Поэтому я   предлагаю   голосовать   за   человека   стойких убеждений,  который  имеет  твердый  стержень  и  умеет  провести политику,  который обладает ясным и практическим  государственным умом,  умением убедить оппонента,  заставить его уважать себя /то немаловажно/.  Это хлебороб от деда-прадеда,  он  знает  проблемы села и, главное, знает, как их решать и защищать, что он и делал, будучи депутатом Верховного Совета прежнего созыва.  Я  предлагаю голосовать за Мороза Александра Александровича. /Оплески/.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  народному  депутату Ільясевичу Ярославу Митхайловичу.

 

     ІЛЬЯСЕВИЧ Я.М.,  оператор  підприємства  "Львівнафтопродукт" /Яворівський   виборчий   округ.   Львівська   область/.  Шановні депутати!  Сьогодні   ми   вибираємо   майбутнє   України.   Якою розстановка  сил буде сьогодні,  такою вона буде і в майбутньому. Ми сьогодні повинні  обрати  команду,  яка  поведе  нас,  команду корабля України, у майбутнє.

 

     Ми повинні  врахувати  перш за все те,  що Україна різна.  Є схід,  є захід,  є ліві сили,  є праві. Нам потрібно зробити так, щоб був сильний центр, який об'єднає ліве і праве крило.

 

     Ми розуміємо,  що  народ,  фактично майже повністю замінивши старий  склад  Верховної  Ради,  виявив  йому   недовіру.   Народ сподівається  на зміни.  Народ тому і делегував нас сюди,  щоб ці зміни відбулися в Україні.  А відбудуться вони  лише  тоді,  коли відбудуться

 

     101

 

     зміни в  діяльності  парламенту  України.  Ми  повинні  дати народу надів на ці зміни.  Можемо  зробити  це  сьогодні,  можемо взагалі не зробити.

 

     Не повірить   половина  України  лівим  силам,  не  повірить половина України правим силам.  Це недовіра. Ми ж повинні пробити так, щоб народ повірив - повірив нам, парламенту України.

 

     Ми чудово розуміємо,  що народ може повірити лише тим силам, які не скомпрометували себе у попередніх діях.  Це нові  сили.  У парламенті  сьогодні  є  такі  сили:  це  УНА-УНСО.  Ці люди мали фактично мінімальні можливості і доступу до преси,  і фінансового забезпечення  /на всіх наших депутатів витрачено на вибори менше, ніж на одного депутата інших політичних сил/.  Але народ  повірив нам.

 

     Я прошу  вас  подумати  над  тим,  щоб  Україна була єдиною. Проголосувати за ту людину,  яка на ділі  об'єднає  і  правих,  і лівих. Не можна сказати нічого поганого про Мороза, про Дурдинця. Але чи повірить народ? Тому я прошу проголосувати за Юрія Тиму. І нехай впливає на це не партійна дисципліна,  а ваша совість. Щоб, дійсно, було не соромно.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   народні   депутати!   На   обговорення записалися  54  народних  депутати,  виступили  35.  До  Президії надійшла пропозиція припинити обговорення  кандидатур  на  посаду Голови Верховної Ради.  Її висловили приблизно 30 депутатів. Перш ніж поставити на голосування цю пропозицію,  я хочу запитати: хто з тих народних депутатів,  які записалися на виступ,  наполягають на виступі?  /Шум у  залі/.  Спочатку  записалися  на  виступ  43 народних  депутати,  потім  додатково  те  11.  Хочу поставити на голосування пропозицію припинити обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради...

 

     Шановні депутати!  Не  треба нервувати.  Як ви проголосуєте, так і будемо далі працювати.  У нас за Регламентом на обговорення цього  питання  визначено  чотири години.  Ми працюємо дві години шість хвилин.  /Шум у залі/.  І нехай вирішує Верховна  Рада.  Як вона вирішить. так і буде. Я вношу пропозицію припинити...

 

     102

 

     МОВЧАН П.М., народний депутат України /Коломийський виборчий округ,  Івано-Франківська область/. Шановний Віталію Андрійовичу, я перепрошую.  Була перша пропозиція  члена  Президії  В'ячеслава Максимовича  Чорновола  продовжити обговорення.  І тоді в порядку надходження...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!  Давайте не нервувати. Рішення ж прийматимете ви - чи позитивне,  чи  негативне...  Так, була  перша  пропозиція  В'ячеслава  Максимовича Чорновола,  і ми працювали після того  ще  практично  35  хвилин.  /Шум  у  залі/. Наполягаєте? Гаразд.

 

     Ставлю на   голосування  пропозицію  продовжити  обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 90. Не прийнято.

 

     Шановні народні депутати!  Тепер  ставиться  на  голосування друга  пропозиція  -  припинити  обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 210. Прийнято.

 

     Таким чином,  ми  закінчили обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Є кілька  питань,  які  ми  повинні  вирішити.   Тима   Юрій Казимирович є кандидатом на посаду Голови Верховної Ради. Але він є  також  членом  Лічильної  комісії.  Ви  знаєте,  що  згідно  з Регламентом  кандидат  на  посаду  Голови  не  може  бути  членом Лічильної комісії.  Тому я ставлю на голосування питання про  те, щоб  вивести  Тиму Юрія Казимировича зі складу Лічильної комісії. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 252.

 

     103

 

     Шановні народні депутати!  У Лічильній комісії повинно  бути 25 народних депутатів.  Оскільки ми одного вивели,  то вважаю, що до обрання Голови Верховної Ради тимчасово треба ввести до складу комісії ще одного народного депутата.

 

     Надійшла пропозиція  ввести  депутата із 401 округу...  Будь ласка, хто пропонував, скажіть від мікрофона.

 

     ДЕПУТАТ /не  представився/.  Пропоную  до  складу  Лічильної комісії ввести народного депутата Сластьона Юрія Федоровича,  401 виборчий округ.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень?

 

     Ставлю на голосування пропозицію про те, щоб Юрія Федоровича Сластьона    ввести    до   складу   Лічильної   комісії.   Прошу проголосувати. /Шуму залі/.

 

     Чому тернопільська депутація мовчить? Ви не заперечуєте?

 

     Другий мікрофон.

 

     ЗАРУДНИЙ А.А.,    співголова     Тернопільської     крайової організації  Народного  руху України /Зборівський виборчий округ, Тернопільська область/.  Головуючий повинен був запитати, кого на це місце пропонує тернопільська депутація. Цього не було.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Запропонуйте, кого ви хочете.

 

     104

 

     ЗАРУДНИЙ А.А. Михайла Ратушного пропоную.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень?  Хто за те, щоб ввести його до складу Лічильної комісії, прошу голосувати.

 

     "За" -211. Рішення прийнято.

 

     Таким чином,  ми закінчили обговорення кандидатур на  посаду Голови   Верховної  Ради.  У  нас  у  списках  залишилося  чотири кандидати.

 

     Другий мікрофон, будь ласка.

 

     КАРПОВ О.М.,  доцент  Харківського  державного  університету /Ленінський   виборчий   округ,   Харківська  область/.  Може,  я випереджаю  події,  але  хотів  би  запитати.  Чи  передбачено  в процедурі надання часу кандидатам для заключного слова?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ви наполягаєте, то будь ласка.

 

     КАРПОВ О.М. Я не наполягаю, я прошу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо  ви  хочете  виступити  і  сказати декілька слів, - будь ласка.

 

     КАРПОВ О.М.  Я не  буду  дуже  довго  виголошувати  заключне слово, тому регламенту, мабуть, і не треба встановлювати.

 

     Шановні народні   депутати!  Я  щиро  вдячний  тим  народним депутатам,  хто позитивно оцінив мій виступ,  мій дебют  у  цьому залі.  Наскільки  він вдалий,  мені важко судити самому.  Є різні точки зору. Я сам, дивившись по телебаченню свій

 

     105

 

     виступ і  відповіді  на  запитання,   зрозумів,   що   деякі відповіді  були  невдалими,  маю  на  увазі  відповіді  з  питань сільського господарства.

 

     Звичайно, я не за те,  щоб у нас урожай пропав. Я за те, щоб хоч  ця  Верховна  Рада  починала робити щось для того,  щоб наше сільське господарство  піднімалося.  Розумію,  що  перед  тим  як займатися  наукою,  політикою  та ідеологією,  люди повинні їсти, пити і одягатися.  І,  звичайно, у цьому напрямі ми повинні вжити тих  заходів,  які  не  дали  б змоги повторитися тому,  що у нас повторювалося часто.

 

     Я з  розумінням  ставлюся  до  тих,  хто  висловив  критичні зауваження,  критичні оцінки на мою адресу.  Тут,  правда, були і порівняння досить цікаві.  Мене порівняли з Михайлом Сергійовичем Горбачовим.  Я подивився на себе в дзеркало, і мені здалося, що я на нього так само схожий,  як той,  хто  тут  виступав,  на  папу римського.

 

     Я розцінюю   критичні  зауваження  як  явище  нормальне,  як нормальний хід подій.  І незалежно ні від чого обов'язково врахую всі  критичні зауваження,  які прозвучали на мою адресу,  у своїй майбутній діяльності.

 

     А що стосується деяких  колючих  запитань,  висловлювань  та реплік, то мені згадалися цікаві слова Салтикова-Щедріна:

 

     "В деле  распространения  здравых мыслей не бывает без того, чтобы кто-нибудь паскудой да не обозвал".  Скажу так:  навіть  не погоджуючись із колючками,  я - за право їх висловлювати будьким, готовий,  як і Вольтер,  який є автором  цих  слів,  пожертвувати своїм життям.

 

     Я щиро вдячний усім вам,  шановні народні депутати, за увагу до моєї персони і довготерпіння.

 

     106

 

     Можу вас запевнити,  що якщо шальки терезів /а я розумію, що в  цьому  випадку  таке майже неможливо/ у результаті голосування схиляться в мій бік,  я зроблю все можливе і все від мене залежне для того, щоб забезпечити спільну, дружну роботу Верховної Ради.

 

     І як  улюбленець жінок Криму,  про що тут доповіли,  а я так уже чую,  що не тільки Криму, а в багатьох областей України, хочу вам  сказати:  той принцип,  з якого ми,  чоловіки,  виходимо,  - послухай жінку і зроби навпаки, я на цей випадок не поширював би. Може, жінки і мають рацію, може, у них інтуїція є.

 

     Спасибі. Я бажаю вам зробити той вибір, який ви вважаєте для себе правильним і державним.

 

     Спасибі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово надається голові Лічильної комісії.

 

     СИРОТА М.Д., голова Лічильної комісії Верховної Ради України /Придніпровський  виборчий  округ,  Черкаська  область/.  Шановні члени Президії!  Шановні народні  депутати!  Дозвольте  оголосити протокол N 1 засідання Лічильної комісії.

 

     "Протокол N  1  засідання  Лічильної  комісії Верховної Ради України  по  обранню  голови,  заступника  голови  та   секретаря Лічильної комісії Верховної Ради України від 11 травня 1994 року.

 

     Усього членів Лічильної комісії - 26 чоловік. Присутні члени Лічильної комісії: Бобриньов, Стретович, Мостиський,

 

     107

 

     Чукмасов, Кузнєцов, Сидоренки, Данча, Брит, Осадчук, Лінчак, Шаланський,  Левченко,  Білас,  Запорожець,  Зокерчак,  Капустян, Бублик,  Бережний,  Павловський,  Сирота,  Буздуган,   Симоненко, Горбатюк.

 

     Слухали: про   розподіл  обов'язків  між  членами  Лічильної комісії.

 

     Ухвалили обрати:  головою Лічильної комісії  Сироту  Михайла Дмитровича,  округ N 418,  заступником голоті Лічильної комісії - Павловського  Михайла  Антоновича,  округ   N   405,   секретарем Лічильної  комісії - Стретовича Володимира Миколайовича,  округ N 50.

 

     Голова Лічильної комісії Михайло Сирота,  секретар Лічильної комісії Володимир Стретович".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   народні  депутати!  Кажуть,  що  треба затвердити чи взяти до уваги...  Давайте затвердимо цей  протокол Лічильної комісії.  Хто за те,  щоб затвердити протокол Лічильної комісії, прошу голосувати.

 

     "За" - 281.

 

     Тепер - про  порядок  нашої  подальшої  роботи.  Давайте  ми одразу вирішимо, як ми будемо голосувати. Є пропозиція голосувати бюлетенями, таємно. Немає заперечень? Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати.

 

     "За" - 272. Рішення прийнято.

 

     Слово для   повідомлення   про   порядок   подальшої  роботи надається голові Лічильної комісії Михайлу Дмитровичу Сироті.

 

     СИРОТА М.Д. Шановні народні депутати! Для підготовки

 

     108

 

     бюлетенів для таємного голосування та вирішення інших питань Лічильній комісії потрібен певний час. Думаю, нам потрібно хвилин 45-50,  Немає заперечень?  Тоді прошу  членів  Лічильної  комісії терміново пройти до кінозалу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати!  Давайте  ми  з вами вирішимо, коли ми почнемо... о 15 чи о 16 годині?

 

     /Шум у залі/.

 

     Ви знаєте,   шановні   депутати,   я   можу   поставити   на голосування.  Але хочу вам сказати,  що,  може, трошки не встигне Лічильна комісія,  та й ви повинні  пообідати.  Тому  давайте  не будемо  сперечатися  з приводу 30-40 хвилин.  О 16 годині почнемо голосування.

 

     Оголошується перерва до 16 години.

 

     109