Засідання N31

Опубліковано 20. 04. 2005

ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20  квітня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України!

Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:09

В сесійній залі зареєструвалися 427 народних депутатів, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні День народження народних депутатів України Будаг'янца Миколи Абрамовича, йому виповнилося 70 років. Давайте привітаємо нашого колегу, побажаємо міцного здоров'я і успіхів.  (Оплески)

А також Полянчича Михайла Михайловича. Давайте також привітаємо нашого колегу і побажаємо успіхів.  (Оплески)

Шановні колеги, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та пункту 4.2.1 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід з депутатської фракції Соціалістична партія України Ігоря Франчука.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у середу ми маємо 45 хвилин для виступу уповноважених представників фракцій і груп із внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень.

Прошу представників фракцій і груп подати заяви на виступ.

А тим часом дозвольте оголосити запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України:

 Олега ГРАЧЕВА до Президента України стосовно підписаної спільної заяви з президентом Сполучених Штатів Америки Джорджем Бушем. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:05:01

За-141

Рішення не прийнято.

Валентина МАТВЄЄВА до Президента України про грубе порушення окремими посадовими особами державних органів виконавчої влади вимог Конституції України та Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо несумісності депутатського мандату з іншими видами діяльності). Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:05:37

За-181

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:06:00

За-200

Рішення не прийнято.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Президента України з приводу кризової ситуації, що склалася в аграрно-промисловому комплексі та її впливу на ціни стратегічних видів сільгосппродукції. Ставлю на голосування про підтримку запиту. Голосується підтримка запиту.

 

10:06:33

За-211

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:06:56

За-257

Рішення прийнято.

Юрія КОСТЕНКА та Валерія АСАДЧЕВА до Президента України про невідкладні заходи щодо функціонування і розвитку Державного музею народної архітектури та побуту. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:07:26

За-199

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:07:47

За-248

Рішення прийнято.

Степана ХМАРИ до Президента України стосовно надання громадянства України та гарантій безпеки уродженцю Черкаської області Володимиру Резуну (Віктору Суворову). Ставлю на голосування  про  підтримку запиту.

 

10:08:18

За-118

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (СТОЯН, ЧОРНОВІЛ та інші) до Президента України щодо провокацій з метою дискредитації представників опозиційних сил та упередженого ставлення працівників Міністерства внутрішніх справ до голови Донецької обласної ради, голови  обласного відділення Партії регіонів України Бориса Колеснікова та його прихильників. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:08:57

За-110

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (КОМАР, СЛАУТА та інші) до Президента України щодо порушення законності при призначенні Секретарем Ради національної безпеки та оборони Петра Порошенка.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:09:25

За-125

Рішення не підтримано.

Групи народних депутатів (САМОФАЛОВ,  МАКЕЄНКО, ЧОРНОВІЛ) до Президента України про невідповідність  Закону України “Про державну податкову службу в Україні” окремих положень Указу Президента України “Про затвердження Положення про Державну податкову адміністрацію України” та указів про призначення Миколи Катеринчука першим заступником, Ревуна В.І., Оперенка Г.М., Горбанського Б.М. заступниками голови Державної податкової адміністрації. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:10:13

За-125

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (ШИБКО, ОСТАШ та інші) до Президента України стосовно ситуації, що склалася в Державному міжнародному аеропорту “Бориспіль”. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:10:40

За-115

Запит не підтримано.

Групи народних депутатів (КИРИЧЕНКО, ХАРА та інші) до Президента України, Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо факту доведення до передчасної смерті Світлани Гудкової, члена Партії регіонів, директора Старобельського міського Будинку творчості дітей та юнацтва, на яку здійснювався політичний тиск з боку працівників місцевої прокуратури. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:11:22

За-161

Запит підтримано.

Ставлю на  голосування про направлення цього запиту до Президента України.

 

10:11:44

За-167

Рішення не прийнято.

Василя БАРТКІВА до Прем’єр-міністра щодо будівництва газопроводу в селі Гуріїв Болехівського району Івано-Франківської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра, Голови правління національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” щодо виділення коштів на будівництво газопроводу Бабичівка-Червоноармійськ та газифікацію сіл Вільха і Мала Токарівка Романівського району Житомирської області.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра щодо фінансування будівництва газопроводів – відводів у Великоберезнянському і Тячівському районах Закарпатської області.

Володимира БРОННІКОВА до Прем’єр-міністра щодо відшкодування з Державного бюджету податку на додану вартість Східному гірничо-збагачувальному комбінату.

Олександра МАСЕНКА до Прем’єр-міністра щодо  підтримки Полтавського державного підприємства виробничого об’єднання “Знамя”.

Василя БАРТКІВА до Прем’єр-міністра щодо  телефонізації села Липовиця Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Ігоря ШАРОВА до Прем’єр-міністра стосовно політичного переслідування керівництвом Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області членів виборчих комісій.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем’єр-міністра з приводу  протесту колективу Шацького національного парку Волинської області та жителів цього району проти призначення на посаду директора національного парку колишнього голови районної державної адміністрації Найди.

Олега ПЕТРОВА до Прем’єр-міністра щодо заборгованості Державного бюджету перед будівельним  приватним підприємством “Будмайстер".

Володимира ЛЕЩЕНКА до Прем’єр-міністра щодо скасування Постанови Кабінету Міністрів від 20 листопада 2003 року №1783 “Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян”.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра щодо відсутності асигнувань з Державного бюджету для  фінансової підтримки фермерських господарств.

Геннадія РУДЕНКА до Прем’єр-міністра з приводу нереагування на депутатський запит щодо стану і перспективи використання майна та інфраструктури військової частини А1515, як бази зберігання паливно-мастильних матеріалів у Великобагачанському районі Полтавської області.

Петра ПИСАРЧУКА до Прем’єр-міністра щодо включення до Державного бюджету на 2005 рік видатків на фінансування будівництва середньої школи в селі Вороняки Золочівського району Львівської області.

Валентина МАТВЄЄВА до  Прем’єр-міністра щодо грубого порушення окремими посадовими особами державних органів виконавчої влади вимог Конституції України та Закону України “Про статус народного депутата України” щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Ярослава СУХОГО до  Прем’єр-міністра стосовно порядку нарахування і виплати пенсій льотному складу авіації.

Михайла БАУЕРА до Кабінету Міністрів стосовно зловживань у процесі  приватизації Молодійського харчокомбінату Глибоцького району Чернівецької області.

Вадима ГУРОВА до Прем’єр-міністра щодо відновлення виробництва на залізорудній шахті “Першотравнева” у місті Кривому Розі.

Володимира ДЕМЬОХІНА до Прем’єр-міністра  щодо офіційної позиції Кабінету Міністрів у питанні тарифної політики у всіх галузях народного господарства.

Сергія КІРОЯНЦА до Прем’єр-міністра щодо створення ефективної системи профілактики та лікування СНІДу в Україні.

Павла МОВЧАНА до Прем’єр-міністра стосовно закінчення будівництва школи в селі Ясениця-Сільна, батьківщині Івана Франка.

Володимира НОВАКА до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на ліквідацію наслідків пожежі в Кам’янець-Подільському міському архіві Хмельницької області.

Олексія МАЛИНОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра з приводу невідповідності граничних цін на тверде паливо та необхідності перегляду Постанови Кабінету Міністрів від 15.01.2005 року № 41.

Василя НАДРАГИ до Прем’єр-міністра щодо фінансування робіт по ліквідації підтоплення ґрунтовими водами території Кам’янобрідського району міста Луганська.

Олексія МАЛИНОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра з приводу невиконання Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Володимира ГОШОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно запобігання новій екологічній катастрофі при будівництві промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС.

Василя НАДРАГИ до Прем’єр-міністра щодо ліквідації заборгованості перед пенсіонерами Міністерства оборони у Луганській області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів шахті імені К.Маркса в місті Єнакієве на придбання компресорного устаткування.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Прем’єр-міністра стосовно розробки родовищ магнетитових кварцитів у Гуляйпільському, Новомиколаївському, Пологівському районах Запорізької області.

Володимира ГОШОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо формування ціни вуглецевої одиниці та частки квоти України, що може бути відчужена без шкоди розвитку промисловості та економіки України відповідно до зобов’язань, передбачених Кіотським протоколом.

Анатолія ГРЯЗЄВА до Прем’єр-міністра стосовно будівництва тролейбусної лінії Київ-Бровари.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно  виділення коштів на продовження будівництва обласного онкодиспансеру у місті Рівне та завершення  реконструкції військової казарми під терапевтичний корпус у місті Сарни.

В’ячеслава АНІСІМОВА   до Прем’єр-міністра щодо поширення дії Постанови Кабінету Міністрів України № 674 від 02.12.92 року на працівників уранового виробництва Придністровського хімічного заводу.

Віталія ХОМУТИННІКА до Прем’єр-міністра щодо затвердження заходів реалізації Загальнодержавної програми підтримки молоді на 2004-2008 роки.

Віктора ЗАІЧКО до Прем’єр-міністра щодо відновлення в Законі України “Про податок на додану вартість” підпункту 6.2.2 статті 6 стосовно  ставки податку на додану вартість на послуги та ремонту суднів.

Кирила ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра стосовно виділення коштів на продовження робіт з відновленню Свято-Троїцького собору в місті Яготин Київської області.

Геннадія АСТРОВА-ШУМІЛОВА до Прем’єр-міністра щодо погашення заборгованості педагогічним працівникам по виплатах, передбачених статтею 57 Закону України “Про освіту”.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра стосовно недопущення реорганізації Державної гідрометеорологічної служби України.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем’єр-міністра з приводу неправомірних штрафних санкцій п’ятикратного нарахування за використану електроенергію понад договірну величину для сільськогосподарських підприємств України.

Івана ІВАНЧО до Прем’єр-міністра щодо врегулювання тарифів на залізничні перевезення продукції Берегівського перлітового кар’єру Закарпатської області.

В’ячеслава АНІСІМОВА до Прем’єр-міністра стосовно виділення автомобіля інваліду Великої Вітчизняної війни Кас’яну.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра щодо свідомого порушення Закону України “Про рекламу” “Тюменською нафтовою компанією”.

Валентина САВИЦЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо отримання сільськогосподарськими товаровиробниками Новоград-Волинського району Житомирської області коштів, передбачених Державним бюджетом на часткову компенсацію вартості складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра з приводу зловживання службовим становищем попереднього керівництва Укрзалізниці при застосуванні положень Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про тарифи та перевезення вантажів залізничним транспортом”.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО  до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо негативних наслідків реформування КСП “Україна” Голопристанського району Херсонської області та протиправних дій посадових осіб новоутворених приватних підприємств  стосовно  прав громадян.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Прем’єр-міністра, голови Фонду Державного майна  щодо намагання керівництва національної акціонерної компанії “Вугілля України” передати найкращі вугільні пласти Донецької області у розпорядження товариств з обмеженою відповідальністю, що контролюються кримінальними угрупуваннями Донеччини.

Групи народних депутатів (МОВЧАН, РАТУШНИЙ, ГУДИМА) до Прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності керівників відкритого акціонерного товариства “Полтавагаз” за розкрадання державного майна і коштів, антизаконну діяльність під час довиборів депутата Верховної Ради у червні 2004 року та президентських виборів.

Василя БАРТКІВА до Прем’єр-міністра, голови Державного комітету України з державного матеріального резерву стосовно оптимізації закупівлі м’яса імпортного виробництва та недопущення значних втрат державних коштів у зв’язку з недосконалістю та невідповідністю норм державних стандартів і технічних умов світовим стандартам.

Володимира ЄЩЕНКА та Олексія БАБУРІНА до першого Віце-прем’єр-міністра щодо вирішення соціально-побутових проблем мешканців сіл Військове, Калинівка Солонянського району Дніпропетровської області.

Володимира ЄЩЕНКА до першого Віце-прем’єр-міністра з приводу звернення ветеранів Черкаського відкритого акціонерного товариства “Темп” про передачу підприємства у власність держави.

Володимира ПУЗАКОВА до віце-прем’єр-міністра Романа Безсмертного щодо повернення у власність виконкому Кіровської районної ради міста Кіровограда приміщення.

Володимира МАЗУРЕНКА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності головою Чернігівської обласної державної адміністрації Атрошенком.

Олександра ЦАРЕНКА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності міністром охорони здоров’я Поліщуком.

Валерія БОРЗОВА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності головою Тернопільської обласної державної адміністрації Стойком.

Володимира ВОЮША до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності головою Волинської обласної державної адміністрації Бондарем.

Олександра ЦАРЕНКА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції  України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Міністром освіти і науки Ніколаєнком.

Олександра КИСЕЛЬОВА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Полтавської Обласної державної адміністрації Бульбою.

Володимира МАЗУРЕНКА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Головою Закарпатської обласної державної адміністрації Балогою.

Володимира ВОЮША до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Головою Запорізької обласної державної адміністрації Артеменком.

Олександра КИСЕЛЬОВА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Міністром фінансів Пинзеником.

Валерія БОРЗОВА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ткачем.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Головою Львівської обласної державної адміністрації Олійником.

Нестора ШУФРИЧА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Головою Севастопольської міської державної адміністрації Івановим.

Анатолія ПИСАРЕНКА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Житомирської обласної державної адміністрації Жебрівським.

Володимира ЗАЙЦЯ до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Одеської обласної державної адміністрації Цушком.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Міністром економіки та з питань європейської інтеграції Терьохіним.

Нестора ШУФРИЧА до Генерального  прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Єхануровим.

Володимира ЗАЙЦЯ до Генерального прокурора, Прем’єр-міністра щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової та депутатської діяльності Головою Київської обласної державної адміністрації Жовтяком.

Євгена ЛАПІНА до Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього середовища з приводу порушення чинного законодавства в галузі природокористування закритим акціонерним товариством “Титано-апатитова компанія”.

Ігоря ШУРМИ до Генерального прокурора щодо усунення порушень вимог статті 120 Конституції України у частині заборони суміщення службової  та депутатської діяльності Секретарем Ради національної безпеки і оборони Порошенком.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора щодо розслідування  факту реалізації ешелону вугілля з метою підкупу виборців посадовими особами Карлівського району Полтавської області.

Михайла РОДІОНОВА до Генерального прокурора щодо законності будівництва на території міста Гадяч заводу по переробці газового конденсату.

Сергія РАТУШНЯКА до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності за бездіяльність осіб, винних у вибуху, що стався у житловому будинку в місті Виноградові Закарпатської області.

Іштвана ГАЙДОША до Генерального прокурора щодо дотримання митного, екологічного та санітарно-епідеміологічного законодавства при імпорті вантажів через Чопську митницю.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора з приводу безпідставного закриття кримінальної справи проти злочинного угрупування, яке діяло в Кременецькому районі Тернопільської області та притягнення до відповідальності працівників районної прокуратури у зв’язку зі зловживанням службовим становищем.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ з приводу грубого порушення працівниками правоохоронних органів Луганської області Конституції України, кримінально-процесуального законодавства та прав і свобод громадян.

Володимира ПЕТРЕНКА до Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього природного середовища щодо перевірки законності завезення і зберігання іноземних відходів невідомих отрутохімікатів у Середино-Будському районі Сумської області.

Івана ПЛЮЩА до Генерального прокурора, мністра внутрішніх справ щодо правомірності захоплення приміщення Ніжинської міської ради та побиття міського голови Приходька.

Павла СУЛКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, міністра освіти та науки стосовно політичного тиску та примусового написання заяв про звільнення  з роботи медпрацівників та освітян села Деражне Костопільського району Рівненської області з боку голови Костопільської райдержадміністрації Ярослава Білика.

Євгена ГІРНИКА до Генерального прокурора щодо перевірки фактів, викладених у зверненні зборів трудового закритого акціонерного товариства “Коростенський фарфор” щодо порушень трудового законодавства та законності при приватизації підприємства.

Катерини ФОМЕНКО до Генерального прокурора щодо законності дій посадових осіб фінансового управління Черкаської обласної адміністрації при знятті з квартирного обліку  громадянки Максимової.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора з приводу неналежної перевірки прокуратурою Дніпропетровської області фактів порушення  законодавства при реєстрації випуску акцій закритого акціонерного товариства “Допсок”.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо неналежного розслідування прокуратурою Шевченківського району міста Києва кримінальної справи за фактами незаконної участі вищих посадових осіб Шевченківської районної державної адміністрації під час президентських виборів.

Сергія СЛАБЕНКА до Генерального прокурора з приводу повідомлення в пресі про незаконні дії окремих посадових осіб федерації профспілок у Волинській області.

Леоніда ІСАЄВА та Тарас ЧОРНОВІЛА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно Президента України Віктора Ющенка з приводу банкрутства Акціонерного комерційного агропромислового банку “Україна”, відповідні заяви про яку зробив міністр Внутрішніх справ.

Євгена ГІРНИКА до Генерального прокурора стосовно перевірки фактів, викладених у зверненні колективного сільськогосподарського підприємства “Агрофірма Київська” щодо умисного доведення підприємства до банкрутства шляхом корупційних дій колишніх керівників підприємства, посадових осіб місцевого самоврядування та Києво-Святошинського районного суду.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, міністра Внутрішніх справ щодо проведення перевірки незаконного отримання громадянства України, обрання депутатом і секретарем Яготинської (Ялтинської - ?) міської ради громадянина Росії Чабанова.

Віктора ПЕТРОВА до Генерального прокурора з приводу примушування працівників житлово-експлуатаційних контор міста Вінниці пікетувати сесію міської ради в робочий час з вимогами про підвищення квартирної плати.

Юрія КАРМАЗІНА до Секретаря Ради національної безпеки і оборони, Генерального прокурора, міністра Внутрішніх справ щодо відміни постанови про закриття кримінальної справи та притягнення до кримінальної відповідальності заступника голови Тернопільської обласної ради Кравця В.П., який працюючи головою колективного сільськогосподарського  підприємства агрофірми “Явір” в складі організованої злочинної групи викрав з державної казни 5 мільйонів гривень.

Віктора ПЕТРОВА до Генерального прокурора, Голови Антимонопольного комітету про перевірку законності рішення Вінницької міської ради від 12 квітня 2005 року щодо підвищення квартирної плати.

групи народних депутатів (САФІУЛЛІН, ЧОРНОВІЛ та інші) до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки стосовно провокацій з метою  дискредитувати представників опозиційних сил та упередженого ставлення працівників Міністерства внутрішніх справ до голови Донецької обласної Ради, голови Донецького обласного відділення Партії регіонів Бориса Колеснікова та його прихильників.

Володимира БРОННІКОВА та Тараса ЧОРНОВОЛА до Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо розслідування обставин замахів а життя кандидата в Президенти України Віктора Ющенка та заступника голови Державного комітету у справах релігій Миколи Маломужа.

Юрія КОСТЕНКА та Валерія АСАДЧЕВА до Голови Служби безпеки щодо правомірності дій працівників Управління служби безпеки у Вінницькій області при проведенні перевірки діяльності відкритого акціонерного товариства “Завод “Термінал” та бездіяльності при розгляді звернення народного депутата.

групи народних депутатів (САМОФАЛОВ, МАКЕЄНКО, ЧОРНОВІЛ) до Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора про розслідування протиправної діяльності посадових осіб державних органів влади.

Віталія ХОМУТИННІКА до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо недопущення міжконфесійного конфлікту навколо храму Святої Трійці у селі Романів.

Микола МЕЛЬНИКА до Міністра внутрішніх справ щодо з’ясування обставин пониження по службі в органах внутрішніх справ Глімбовицького.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра внутрішніх справ з приводу протизаконних дій працівниками районного Управління внутрішніх справ в місті Новоукраїнка Кіровоградської області.

групи народних депутатів (САМОФАЛОВ, МАКЕЄНКО та інші) до Міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора про розслідування злочинних дій співробітників Міністерства внутрішніх справ.

Степана ХМАРИ до Міністра внутрішніх справ щодо надання інформації про статус фізкультурно-спортивного товариства “Динамо”.

Катерини ФОМЕНКО до Міністра освіти і науки щодо зволікання процесу реалізації Державної програми “Шкільний автобус”.

Івана ІВАНЧО до Міністра внутрішніх справ з приводу зволікання розшуку зниклого безвісті громадянина Михайла Фалеси, мешканця Виноградівського району Закарпатської області.

Олега ТЯГНИБОКА до Міністра закордонних справ  стосовно звернення до офіційної Польщі щодо негайного припинення функціонування антиукраїнської виставки “Східні креси, що тонуть у польській крові” як брутального демаршу польських шовіністів напередодні та під час відкриття Року України у Польщі.

групи народних депутатів (КОМАР, КОРСАКОВ, СЛАУТА) до Міністра юстиції  про порушення законності при призначенні Секретарем Ради національної безпеки і оборони Петра Порошенка.

Володимира МАТВЄЄВА до Міністра охорони здоров’я стосовно закупівлі медичного обладнання для обласної офтальмологічної клініки.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Міністра охорони здоров’я з приводу непрофесійного ставлення до виконання своїх обов’язків лікарями Полтавського туберкульозного диспансеру та Миргородської районної лікарні.

В'ячеслава КОВАЛЯ до Міністра охорони здоров’я щодо ситуації, що склалася із реформуванням медичної галузі у місті Прилуки Чернігівської області.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Міністра фінансів, Міністра охорони здоров’я щодо забезпечення медичним обладнанням закладів охорони здоров’я міста Чернігова.

групи народних депутатів (ХАРА, КОМАР та інші) до Голови Національного банку, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора про перевірку правдивості інформації щодо грошової емісії здійсненої Урядом В.Януковича.

Кирила ПОЛІЩУКА до Голови Державної служби автомобільних доріг стосовно виділення коштів на капітальний ремонт автомобільної дороги у місті Переяславі-Хмельницькому Київської області.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з приводу жахливої русифікації національного телевізійного та радіо ефіру.

Леоніда ГАДЯЦЬКОГО до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Генеральної прокуратури щодо порушення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення прав телекомпанії “ЮТАР” на ефірне мовлення.

Михайла БАУЕРА до Кабінету Міністрів щодо газифікації сіл Герцаївського району Чернівецької області.

Володимира БРОННІКОВА до Першого віце-прем’єр-міністра щодо встановлення пільгових тарифів на залізничні перевезення урану вітчизняного виробництва.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Віце-прем’єр-міністра Миколи Томенка щодо формальної відповіді Першого заступника Міністра охорони здоров’я на звернення стосовно внесення препарату трамадол до переліку препаратів, що відпускаються за спеціальними рецептурними бланками.

Петра СИМОНЕНКА до Генерального прокурора щодо перевищення службових повноважень  Львівським міським головою та порушення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”  у зв’язку з встановленням доплат до пенсій учасникам бойових дій УПА.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти організаторів фальсифікації виборів у виборчому окрузі №165 Сумської області.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора з приводу порушення прав та інтересів мешканців об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Оболонь-6”.

Павла СУЛКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо правомірності затримання та розслідування обставин взяття під варту з подальшим порушенням кримінальної справи проти мешканця міста Остріг Рівненської області Олега Базелишина.

Ігоря АЛЕКСЄЄВА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо перевірки фактів шахрайських дій з квартирами в місті Києві.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Міністра охорони здоров’я з приводу неефективності перевірки фактів незаконних поборів з пацієнтів Херсонської обласної лікарні через так званий благодійний фонд імені Юрженка, ненадання хворим медичної допомоги та перешкоджання діяльності народного депутата виконуючим обов’язки Міністра охорони здоров’я Ханенком.

Олексія ЛЕЛЮКА до Генерального прокурора стосовно переслідування працівників відкритого акціонерного товариства “Полтавагаз”.

Юрія СОЛОМАТІНА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Міністра охорони навколишнього природного середовища стосовно бездіяльності правоохоронних і природоохоронних органів щодо припинення несанкціонованого видобутку бурштину у Рівненській області.

групи народних депутатів (ЛУК’ЯНЕНКО, МАТВІЄНКО, КОРЖ) до Генерального прокурора стосовно дій заступника Міністра транспорту та зв’язку Леоніда Нетудихати, які містять ознаки злочину.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Голови Фонду державного майна стосовно порушення прав трудового колективу, бездіяльності органів прокуратури та невиконання інвестиційних зобов’язань під час приватизації акціонерного товариства Чернігівський експериментальний завод “ЕКСОМ”.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора щодо протиправного втручання в діяльність Вільної профспілки працівників Національної кіностудії імені Довженка “Промінь правди”.

Петра СИМОНЕНКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо політичної розправи, яку здійснило керівництво Кіровоградської обласної державної адміністрації над головою дільничної виборчої комісії №168 виборчого округу №104.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу незадовільної відповіді на запит стосовно негативної ситуації на Державному підприємстві Міністерства оборони України “Кременецьке кар’єроуправління “Кварц”.

Ігоря ШУРМИ до Генерального прокурора, голови Служби безпеки щодо перевірки інформації стосовно збору та подальшого використання коштів головою виборчого штабу кандидата в Президенти України Віктора Ющенка в Мостиському районі Львівської області Іваном Давидяком під час проведення третього туру виборів Президента України.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА до Генерального прокурора щодо перевірки законності дій правоохоронних органів Криворізького міського управління Управляння Міністерства внутрішніх справ України у Дніпропетровській області.

Анатолія КУКОБИ до міністра фінансів щодо збільшення обсягів фінансування на закупівлю пожежної та спеціальної техніки для підрозділів Міністерства з питань надзвичайних ситуацій .

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до міністра оборони щодо стану справ з передачі військових містечок до комунальної власності.

Володимира ПЕТРЕНКА до міністра оборони щодо сприяння у проведенні медичного обстеження інваліда Збройних сил, мешканця міста Суми.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до міністра охорони здоров’я щодо забезпечення слуховими апаратами інвалідів, які мешкають на території Житомирської області.

Олександра КЕМЕНЯША до міністра охорони здоров’я стосовно відновлення роботи лікарні в селі Загаття Іршавського району Закарпатської області.

Олега БІЛОРУСА до міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки, Генерального прокурора щодо розслідування обставин скоєння злочинів правоохоронними органами проти працівників Федерації профспілок України “Солідарність” та сім’ї Півоварових.

Віктора КАПУСТІНА до міністра внутрішніх справ, виконуючого обов’язки Прокурора Києво-Святошинського району  Київської області стосовно розслідування справи про дорожньо-транспортну пригоду, що сталася 17 березня 2005 року в місті Вишневе.

Тараса ЧОРНОВОЛА до міністра закордонних справ з приводу фінансових втрат у зв’язку з планами Президента України відмінити в’їзні візи в Україну.

Михайла ДОБКІНА до міністра аграрної політики з приводу блокування роботи державного аграрно-торгівельного підприємства “Радгосп-завод “Мукачівський”.

Анатолія КУКОБИ до міністра з питань надзвичайних ситуацій щодо придбання спеціальної пожежної техніки для підрозділів міста Полтави.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до міністра юстиції, міністра внутрішніх справ, голови Державної податкової   адміністрації щодо виконання судових рішень, недопущення тиску на суди Херсонської області з боку депутата Херсонської міської ради Лук’яненка, розслідування кримінальних справ, порушених за фактом шахрайства посадових осіб фірми “Біолог”.

Олександра МАСЕНКА до міністра оборони щодо особистого прийому колишнього військовослужбовця, полковника запасу, мешканця міста Полтави.

Михайла КОСІВА до Міністра закордонних справ щодо надання допомоги у розшуку місця поховання Климчука, який загинув у 1945 році на території Польщі.

Олександра ГОЛУБА до міністра юстиції стосовно невиконання рішення Галицького районного суду міста Львова.

Юрія БОЙКА до міністра освіти і науки стосовно проблеми харчування учнів та ремонту даху Рудницької загальноосвітньої школи Баришівського району Київської області.

Тараса ЧОРНОВОЛА до міністра внутрішніх справ з приводу перевірки інформації про злочинні дії заступників міністра внутрішніх справ, як продовження методів “кучмізму” при новій владі.

Ігоря ШАРОВА до міністра внутрішніх справ щодо порушення начальником Управління Міністерства внутрішніх справ у Кіровоградській області Закону України “Про корупцію”.

Олександра ГОЛУБА до міністра палива та енергетики щодо надання пільг пенсіонерам селища Козирка Очаківського району Миколаївської області при проведенні газифікації населеного пункту.

Сергія МАТВІЄНКОВА до міністра з питань надзвичайних ситуацій стосовно критичної ситуації, що склалась на ринку засобів пожежегасіння вітчизняного виробництва.

Леоніда ГРАЧА до голови Конституційного суду з приводу невиконання рішення та недодержання висновків Конституційного Суду в справі про Конституцію Автономної Республіки Крим від 16 січня 2003 року.

Олександра КЕМЕНЯША до голови Фонду Державного майна про визначення позиції Фонду стосовно приватизації майнового комплексу колишньої їдальні відкритого акціонерного товариства “Київський завод “Електрик”.

Миколи МЕЛЬНИКА до голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо проведення перевірки процесу реорганізації міжколгоспного санаторію “Поділля” у Вінницькій області.

Бориса БЕСПАЛОГО до голови Державної податкової адміністрації стосовно незаконних дій посадових осіб Державної податкової адміністрації в Запорізькій області.

Олега БІЛОРУСА до голови Верховного Суду щодо забезпечення судового розгляду справи громадянина Сидоренка.

Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО до Київського міського голови щодо проблем облаштування села Бортничі.

Петра ПИСАРЧУКА до голови Фонду державного майна, Генерального прокурора щодо захисту прав акціонерів закритих акціонерних товариств “Львівський м’ясокомбінат”, “Львівська кондитерська фабрика “Світоч”, “Торг-Сервіс-Україна”, законності приватизації та продажі цих підприємств.

Леоніда ГРАЧА до Голови Конституційного Суду з приводу невиконання рішення та недодержання висновків Конституційного суду стосовно сумісності посад сільського, селищного, міського голови з мандатом депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 20 травня 2004 року.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Голови Державної судової адміністрації щодо системи оплати праці працівників апаратів судів.

Олександра ТКАЛЕНКА до Голови Чернігівської обласної державної адміністрації стосовно реформування системи житлово-комунального господарства міста Прилуки.

Петра ТОЛОЧКА до прокурора Чернігівської області з приводу самовільного проведення пошукових і земляних робіт з порушенням культурного шару на пам’ятці археології – поселенні Х-ХІІІ століття Штигенки Ріпкинського району Чернігівської області та порушення законодавства про охорону археологічної спадщини.

Олександра ТКАЛЕНКА до Голови Чернігівської обласної державної адміністрації з приводу конфліктної ситуації навколо центрального ринку міста Прилуки.

Валентина САВИЦЬКОГО до Міністра аграрної політики щодо виділення коштів для реалізації заходів по вапнуванню грунтів відповідно до Державної програми “Докорінне поліпшення грунтів” у Новоград-Волинському та Олевському районах Житомирської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я стосовно реалізації конституційних прав громадян на якісне медичне обслуговування у Херсонській області.

Ольги ГІНЗБУРГ до Міністра оборони, Міністра праці та соціальної політики, Міністра з питань надзвичайних ситуацій щодо визнання мешканця міста Шостка учасником ліквідації аварії на Чорнобильської АЕС.

Юрія КАРМАЗІНА до Міністра оборони щодо реалізації комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, в тому числі і звільнених в запас або відставку та членів їх сімей до 2009 року, без залучення додаткових коштів із бюджету України.

Володимира НОВАКА до Міністра юстиції щодо роз’яснення статті 72 Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” стосовно  оплати комунальних послуг членам сім’ї ветерана військової служби.

Володимира БОНДАРЕНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо приведення рішення міністерства у відповідність до положень Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Павла МАТВІЄНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо забезпечення виконання статті 42  Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” стосовно підвищення посадових окладів та виплат медичним працівникам, зайнятим наданням медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Михайла КОСІВА до міністра палива та енергетики щодо можливості добудови та введення в дію нових енергоблоків на Добротворській ТЕС.

Михайла Косіва до міністра освіти і науки щодо підтримки науково-технічного проекту загальнодержавної освітньо-інформаційної мережі.     

Юрія АРТЕМЕНКА до міністра праці та соціальної політики щодо перерахунку пенсій ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильської АЕС.          Сергія РАТУШНЯКА до міністра освіти і науки з приводу неправомірного присвоєння вченого звання ректору Мукачівського гуманітарно-педагогічного інституту Росулу.

Павла МАТВІЄНКА до міністра транспорту та зв’язку щодо відшкодування коштів, втрачених у зв’язку з встановленням державою пільг в оподаткуванні власників транспортних засобів в місті Коростень Житомирської області.

Володимира ДЕМЬОХІНА до голови Державної митної служби щодо надання інформаційно-аналітичних та статистичних даних про експортно-імпортні операції з товарами 1-24 групи та стану дотримання законодавства при здійсненні цих операцій.

Ігоря НАСАЛИКА до голови Головного контрольно-ревізійного управління щодо фактів зловживання та нецільового використання коштів міського бюджету в комунальній сфері міста Калуш Івано-Франківської області.

Групи народних депутатів (НЕЧИПОРУК, ДЕМЬОХІН, СВАТКОВ ) до голови Київської міської державної адміністрації щодо фінансування лікування хворих на розсіяний склероз.

Василя БАРТКІВА до голови Сумської обласної державної адміністрації стосовно порушення прав педагогічних працівників у зв’язку з неможливістю приватизації житла вчителями селища міського типу Жовтневе Білопольського району.

Групи народних депутатів (ГРИГОРОВИЧ, КАТЕРИНЧУК, АСАДЧЕВ та інші) до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровського міського голови щодо збереження історико-культурної спадщини – меморіальної садиби родини Косачів у місті Дніпропетровськ.

Андрія ПОЛІІТА до голови Одеської обласної державної адміністрації щодо наруги влади міста Одеси над світлою пам’яттю загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.

Леоніда КРАВЧУКА та Ігоря ШУРМИ та інших до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України про зміну терміну проходження інтернатури, створенні належних умов для  підготовки висококваліфікованих спеціалістів медичної галузі та відміну наказу Міністерства охорони здоров’я України  номер 81 від 23 лютого 2005 року.

Марії МАРКУШ до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора, міністра аграрної політики України про виплату заборгованості по заробітній платі та нарахуванням на неї шахтарям Солотвинського солерудника Закарпатської області, усунення дискримінації у розмір заробітної плати шахтарів та припинення зловживання адміністрацією солерудника.

Ярослава КЕНДЗЬОРА та Степана ДАВИМУКИ до Генерального прокурора України про перевірку інформації щодо можливої причетності екс-Прем'єр-міністра Януковича, екс-віце-прем'єр-міністра  Табачника та екс-міністра Кабінету  Міністрів України Толстоухова до розкрадання Центрального державного історичного архіву міста Львова.

Михайла РАТУШНОГО до Прем'єр-міністра України щодо з'ясування обставин і виявлення результатів приватизації комунального майна у місті Полтава.

Сергія ЖИЖКА до голови Служби безпеки України щодо встановлення осіб жертв політичних репресій убитих у тюрмі НКВД №2 міста Чорткова Тернопільської області впродовж 17.09.1939 - 5.07.1941 років.

Олега ТЯГНИБОКА  до Генерального прокурора України про зловживання службовим становищем та фальсифікацію, службовий підлог рішення Бродівської районної ради Львівської області здійснені головою Бродівської районної ради Котишиним.

Таким чином, шановні колеги, виголошено 194 депутатські запити. По фракціях. Наша Україна - 34, комуністів - 40, Регіони України - 29, Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - 21, Єдина Україна - 4, народна партія - 5, Соціалістична партія України - 15, Блок Тимошенко - 6, група "Союз" - 1, Українська народна партія - 20, Демократична Україна - 7, позафракційні  - 14.

Шановні колеги, на виголошення депутатських запитів ми витратили 50 хвилин. Тепер переходимо до виступів від уповноважених депутатських груп і фракцій з заявами, інформаціями, повідомленнями та запитами.

До  виступу запрошується Володимир Плютинських від фракції  Народної партії. Наступний буде виступати Степан Гавриш.

 

10:49:58

ПЛЮТИНСЬКИЙ В.А.

Володимир Плютинський, Народна партія.

Шановні народні депутати! Шановні  урядовці! В хлібі правда, в його достатку сила і людини, і держави. За свої 54 роки у селі всього набачився, було що за колосок людей судили, були і часи, коли хліб був епіграфом політики партії. Але  навіть у сні не міг уявити, що доживу до часу, коли українського селянина поставлять в умови, які змусять його не сіяти хліб. На жаль, це жорстока, але реальність. Пшеницю вже відмовляються вирощувати на таврійських чорноземах, ярої, з якої виробляють макарони, з нинішньої весни не сіють у центральних регіонах. А причина одна і та ж - це ціновий “беспредел”.

Сьогодні солярка, міндобрива, гербіциди коштують стільки, що  втрачається будь-який економічний  сенс хліборобської праці. Тонна дизпалива сьогодні  дорожча, ніж тонна добірного зерна, пшениці щонайменше у п'ять разів. Аналогічна картина і з міндобривами . Але навіть по такій непомірно високій ціні їх не найдеш.

Парадокс, на краю поля, яке належить  агрофірмі "Зоря", що на Рівненщині, знаходяться корпуси  виробничого об'єднання "Рівне-азот", але міндобрив взяти там неможливо, все йде за кордон.

Хто ж відповість за те, що  Україна, маючи шість  потужних хімкомбінатів, залишиться без добрив. Тотальна нестача ......... не дозволила своєчасно підживити ослаблену озимину. На сьогодні відставання по забезпеченню мінеральними добривами становить близько 40% до  заявлених на проведення весняно-польових робіт, а  засобами захисту рослин тільки на половину. То чи ж можна сподіватися на високі урожаї?

Наступною, не менш важливою проблемою для селян залишається питання забезпечення паливно-мастильними матеріалами. За перший квартал сільському господар ству дизельного пального поставлено на чверть менше ніж в минулому році. Із 600 тисяч тон пільгового пального заплановано Урядом на цю посівну компанію селянам відвантажено на початку квітня лише 15%. При чому домовленостей про ціну 2400 гривень не ... в жодному регіоні. Аналогічна ситуація з кредитами, з кредитними ресурсами.  17% кредити для багатьох селян цієї весни стали просто байкою, їх не можна отримати в жодному з банків, але без них аж ніяк не можна обійтися. Судіть самі, раніше було так: кожний господар за раннє накопичував ресурси, які направлялися на проведення весняно-польових  робіт. В багатьох випадках для цього під весну продавалися запаси зерна або поголів'я худоби. Але спробуйте зробити це зараз. Зерно сьогодні - це ... літнє насіння кукурудзи чомусь нікому не по...

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Степан Богданович Гавриш, від депутатської групи "Демократичні ініціативи",  підготуватися Олексію Корсакову.

 

10:53:26

ГАВРИШ С.Б.

Шановний пане Голова, шановні колеги, не дивлячись на те, що  відбулися кардинальні зміни переходу епох, ми залишаємо ключовими проблемами соціальні стандарти розвитку українського суспільства, проблеми прав і свобод і нарешті вільну підприємницьку ініціативу. яка має  забезпечити українцям посування у Європу і побудову нових соціальних стандартів життя в цій державі.

Здається, що між першим і другим, тобто між соціальними стандартами життя та вільно-підприємницькою ініціативою громадян, яка створює не тільки робочі місця, але  і бюджет, власне, сучасної Європи, ми маємо новий конфлікт. Намагання відійти від зразкових позицій підручника Адама Сміта і почати вручну керувати  українською економікою, знову стали новими українськими граблями, які б'ють, на жаль,  ......... залізній голові, яка нічого не чує.

Згідно до Державного бюджету, які відбулися у цьому парламенті, які я  також із захопленням підтримував, привели до того, що  українське мале підприємництво опинилося на грані чергового історичного ризику. Якщо у Європі, воно годує фактично Європу, складаючи 99 відсотків від всього складу виробництва Європи і даючи майже 70 відсотків валового продукту, складаючи дві третини добавленої вартості, займаючи  майже 70-80 відсотків громадян на робочих місцях, то в Україні ми можемо втратити тих скромних 2,5 а може 5 мільйонів робочих місць, яке має мале підприємництво.

Саме звичка продукувати подальший правовий нігілізм, відмовлятися від головних конституційних принципів, забезпечувати демократію через правові  стандарти привело Україну до того, що згідно до Державного бюджету на  2005 рік введені нові не фіскальні, а фактично скажемо так, не правові і антиринкові механізми вилучення у малого підприємництва податку  на добавлену вартість, змінивши власне правила гри, які були започатковані тими ж реформаторами у 1998 році, коли вони ввели єдиний податок. А власне тоді провідні українські економісти Терьохін і Пинзеник  пропонували цей єдиний  податок, зараз вони запропонували реверс такої політики,  ввівши....................... механізми.

Мале підприємництво є надією для України не тільки у сенсі економічному, але і у сенсі розбудови демократії, бо воно створює єдиний  середній клас. Без середнього класу Україна жити  не зможе, як не зможе жити без прав і свобод. Саме мале підприємництво, формуючи середній клас, може стати засадою розвитку України як європейської держави. Сьогодні о 13 години  відбудеться засідання Громадської експертної ради, куди  я запрошую вас, саме з цих проблем в 12 аудиторії Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я пропустив ще один депутатський запит.  Це Віктор Терен  звертається до  Голови міста Києва щодо упорядкування під’їзних доріг у місті Києві.

Я виголосив. Будь ласка, Олексій Корсаков від фракції "Регіони України" запрошується до виступу. Підготуватися Георгію Буйку.

 

10:56:53

КОРСАКОВ О.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні громадяни України. Фракція "Регіони України", 50 виборчий округ, Олексій Корсаков.

Фракція "Регіони України" в котре вимушена привернути увагу громадськості до свавілля з боку правоохоронних органів, які виконують замовлення нової влади на пошук ворогів народу серед тих, хто насмілився на минулих виборах глав держави підтримати не нинішнього Президента, а іншого кандидата. Ми висловлюємо глибоку стурбованість з приводу того, що силові відомства цинічно використовуються з метою пошуку компромату на догоду нової політичної кон'юнктури, залякування лідера нинішнього опозиції та їх симпатиків.

Змінюються місця події і персоналії, але фабула розгорнутої трагікомічної вистави залишається однією і тією ж самою. Обирається об'єкт, підприємство, начебто пов'язане якимось чином із виборчою кампанією на боці кандидата на пост Президента України Януковича. І силовики, отримавши замовлення на пресинг і залякування, пускають у хід всі свої "знання і вміння". Іноді з коронним номером маски-шоу, виходом спецназівців у масках та бронежилетах.

Так минулого тижня до списку неблагонадійних потрапила ВАТ "Полтавгаз", яке між тим іншим за результати роботи у 2004 році увійшло до 100 кращих підприємств України, що засвідчено Почесним дипломом Національної іміджевої програми "Лідери 21 століття", яке діє при Міжнародній асоціації ділових  кіл.

У покарання за те, що народний депутат України, член фракції Регіони, голова полтавського обласного відділення партії Регіонів Олексій Лялюк очолював до обрання до парламенту ВАТ "Полтавгаз" і зараз приймає, для прийому виборців орендує офіс у приміщенні цього підприємства.

Прокуратурою Київського району міста Полтави порушено кримінальну справу проти цього акціонерного товариства. Нинішньому керівництву підприємства інкремінують вигадані зловживання службовим становищем. Силовики відверто, нахабно діяли за згаданим вище сценарієм і навіть без будь-якого дозволу увірвалися до офісу народного депутата України, не помітивши відповідної таблички на дверях. У такому контексті не дивно, що сьогодні всі робітники Костянтинівської кондитерської фабрики ("Київ-Конті", Донецька область) викликаються на допити, а працівнику УБОЗу вилучили документи цього підприємства, одним з акціонерів якого є голова Донецького обласного відділення партії "Регіонів" Колесников - перший політичний в'язень нової влади. Причому постанову про вилучення документів "Київ-Конті" було винесено з явним порушенням кримінально-процесуального законодавства.

Фракція "Регіони України" висловлює обурення фактами використання силових структур для переслідування і залякування представників опозиції і вимагає негайного розслідування фактів протизаконних дій правоохоронців, що виконують політичні...

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Георгій Буйко від фракції Комуністичної партії України. Наступною буде виступати Лілія Григорович.

 

11:00:10

БУЙКО Г.В.

Георгій Буйко, фракція комуністів, всеукраїнське об'єднання "Інтелігенція за соціалізм".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні виборці! Все ближче Дев'яте травня, яке в нашій державі затверджене як державне свято. Більшість наших громадян готується відзначити всесвітньо-історичне значення 60-річчя перемоги над фашистсько-німецькими загарбниками та їх посібниками як таку історичну подію, яка справила вирішальний вплив на весь хід Другої Світової війни.

З цього приводу Організація ветеранів України, всеукраїнське об'єднання "Інтелігенція за соціалізм", фракція комуністів готуються провести 27 квітня науково-практичну конференцію, присвячену нашій перемозі. До речі, Іван Олександрович Герасимов - один із основних доповідачів на конференції.

Проведення конференції заплановано провести на базі меморіального комплексу Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 41-45 років, тобто тій установі, якій держава доручила вести необхідну наукову та пропагандистську роботу з цього приводу. Всі необхідні домовленості організаторами конференції в моїй особі і колеги Родіонова з директором музею Артьомовим і  Міністерством культури і мистецтва відповідним чином були зроблені.  Але комусь не до вподоби правда історії. Тому раптова з боку Генерального директора музею з'являється відмова у проведенні конференції, а міністерство займає якусь мляву позицію, хоча вже з усіх областей готуються приїхати її учасники.

У зв'язку з цим я звертаюся до Прем'єр-міністра України Тимошенко Юлії Володимирівни дати відповідну оцінку посадовим особам, які зривають проведення конференції і надати допомогу у відповідності з Законом про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 41-45 років, провести організаторам відповідну конференцію.

Я також звертаюся до вас, Володимир Михайлович, як до Голови Верховної Ради України, який, до речі... ви являєтеся членом наглядової ради музею, проконтролювати хід виконання постанови Верховної Ради України  від 15 березня про стан виконання законодавства України щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни і визначення  60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 41-45 років.  Давайте вести державну політику на базі існуючого законодавства, а не політиканствувати, виконувати лозунг наших людей "Никто не забыт и ничто не забыто!"

Прошу мій виступ зарахувати як депутатський запит до Прем'єра Тимошенка та Голови Верховної Ради Литвина.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.  До виступу запрошується Лілія Григорович від  фракції "Наша Україна", наступний буде виступати Олег Білорус.

 

11:03:30

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна".

Фракція "Наша Україна" вимушена виголосити заяву на захист пониженої, попраної честі громадян України - жителів Донбасу.

Нещодавно це суспільство стало свідками того, як намагалися можновладці в своїх ницих, нікчемних цілях, можновладці, які бояться закону і чують за собою вину, захистити себе завдяки жителям Донбасу. Чого варта фраза одного можновладця, який сказав Прем'єр-міністру України: "Мы нагоним в Киев столько биомассы, сколько будет нужно". Це про тебе, Донбас. Тому я перейду на російську.

Фракция "Наша Украина " уважает Донбасс, а в это время на площади, центральной площади Донецка стояли изможденные старики и пригнанная молодежь с плакатами: "Надо уважать Донецк". Донецк, фракция "Наша Украина" уважает тебя, тебя уважает и власть. Но мы, уважая край Стаханова, Берегового, край Стуса, Дзюбы и Вадима Писарева, ни в коем случае не можем уважать от факт, что трудовых людей пытаются использовать криминальные "братаны" и "паханы".

Донецк, если ты себя уважаешь, ты знаешь, что заболевания на СПИД и туберкулез самые высокие в твоем регионе. Донбасс, знаешь ли ты, что через 10 лет в одной трети райцентра население сократиться в два раза в связи с эпидемией СПИДа. Знаешь ли ты, трудовой Донбасс, что за 2004 год судовые иски по возвращению задолженности по заработной плате были исполнены по всей Украине в 24 процента, а в Донецкой области только на 12 процентов? Это все на совести той власти, которая использует тебя, как гарматное мясо, как биомассу, и которую ты вроде бы защищаешь.

Трудовой Донбасс, фракция "Наша Украина" не только уважает тебя, но и сочувствует тебе. Я должна заметить, что Президент Украины, идя навстречу людям, в том числе и тебе, трудовой Донбасс, к концу этого года поднимет заработную плату на 57 процентов. Это не словом, а делом, не только поднимет честь и достоинство каждого трудового человека в Донбассе, но и защитит каждого человека от криминалитета.

Люди, которые пришли к Администрации Президента, искали правды. Почему ты, трудовой Донбасс, с табличкой "Надо уважать Донбасс" не защитил убиенную Машу Микитину, которую раздавила несколько лет назад иномарка Трудового союза Донбасса? Ведь с каждым так могло случиться. Донбасс, ты промолчал.

Поэтому мы, уважая тебя, фракция "Наша Украина" призывает, трудовой Донбасс: начни уважать и себя, начните с каждого, восстаньте в своей душе против криминалитета. Трудовой Донбасс, "Наша Україна" з тобою!

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Олег Білорус, керівник депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко. Наступним буде виступати Іван Бокий.

 

11:06:32

БІЛОРУС О.Г.

Я буду державною мовою.

Шановний Голово, народні депутати, шановні громадяни!

Сьогодні весь світ, Європа і людство від Канади до Китаю з надією  дивляться на Україну, як на потенційний центр нового прогресивного розвитку. Але розвиток політичних подій  в Україні в останній період показує, що поряд з  нашими досягненнями є великі проблеми, труднощі і загрози. Антинародні реваншистські сили розпочали широкомасштабну підтриману з-за кордону кампанію спрямовану на підрив результатів української демократичної революції і на консервацію старої системи, старого кланово-олігархічного режиму.

Піддається масовому бомбардуванню уряд Юлії Володимирівни Тимошенко, який отримав всенародну підтримку і підтримку парламенту. Використовуючи наближення парламентської виборчої кампанії і прикриваючись фальшивими гаслами опозиції, ці сили роблять все для дестабілізації економіки, нагнітання політичної істерії, чинять перешкоди діяльності Кабінету Міністрів по наведенню порядку в економіці, торгівлі, на митницях, на кордонах, в системі держаного управління.

Громадяни України бачать, що старі клани, прикриваючись  формулою опозиції, підривають економічну безпеку держави, добробут громадян. Штучне підвищення цін на нафтопродукти - це колективний зговір монополістів, що при режимі Кучми за безцінь захопили нафтопереробні комбінати України. Зриваючи посівну кампанію, позбавляючи  сільське господарство добрив, вони прагнуть  поставити на коліна весь народ України.

Не вийде, панове, не ті часи. Не пройде і істерична кампанія, що  розкручується нині у парламенті з боку  збанкрутілих політичних сил, які втратили довіру народу і  розігрують краплені карти правозахисників.

Верховенства права - це єдина  справедливість для всіх громадян. Громадяни України вимагають справедливого суду над злочинцями, які роками грабували країну. Ми закликаємо всіх патріотів України згуртуватися навколо народного Президента Ющенка і уряду Тимошенко - уряду народної довіри. Ми віримо, що ніякі економічні труднощі, ніякі загрози не зупинять рух нашого народу до суверенітету, величі, добро...

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий запрошується до виступу від фракції Соціалістичної партії України. підготуватися Анатолію Раханському.

 

11:09:54

БОКИЙ І.С.

Я хотів би замість заяви фракції зачитати заяву одного із виборців із питання, яке вже тут не раз порушувалося, але до вирішення якого ми і не наблизилися.

Жителька села Попівка Диканського району Полтавської області Катерина Григорівна Штомпель, відгукуючись на заяву фракції Соціалістичної партії про податкову шкуродерню., пише таке. "Я хочу доповнити що ж робиться у нас на селі з прийняттям Верховною Радою варварського закону для бідних селян.

В 2004 році 5 липня померла солдатська вдова, наша мама, а ми з братом пенсіонери з  5 січня 5 року вирішили оформити спадщину  на земельний пай, за який уже 2 роки як заплатили гроші за виготовлення державного акту і в кінці 2004 року витягнули жеребки де буде наш пай. Так ось, податкова нарахувала за 3 гектара 98 соток паю треба заплатити, згідно грошової оцінки земвідділу району 4 тисячі 65 гривень та ще за землю під садибу і за хату - більше 5 тисяч гривень.

Депутати! Спустіться з небес на грішну землю і відмініть цей жахливий бандитський  закон для селян, або заберіть в рахунок погашення податку наші заощадження, який ми ніколи не діждемося.

Де ж ми, пенсіонери,  візьмемо такі гроші заплатити податок. Старики в селі вимирають, а їх земельні паї будуть заростати бур'янами, або дяді з грошима візьмуть в оренду, бо успадкувати не по кишені  ні дітям,  ні одному з  батьків, хто живий, за виготовлення актів заплачено давно. Балясинська сільська рада налічує 3 села. І вже більше 37 хат стоять порожні, або їх спадкоємці, бо  їх спадкоємці не можуть на себе оформити ці садиби з хатою, ні земельні паї, бо це все з 5-ого року коштує більше 10 тисяч гривень.

Я хочу запитати народних депутатів: з якою метою приймали Закон про зміни до статті 4 закону України про податок з доходів з фізичних осіб за номером 889 від 5, від 3-ого року? Я думаю депутати, народ, селяни, депутати про народ селяни зовсім не розуміють і не знають, як живе селянин. Це щоб селянина загнати в прірву, з якої вибратися неможливо.

Кучмівськи реформи зруйнували в селі пташники, вівчарики,  свинарники. а депутати взялися доруйновувати селян і їхн оселі не продуманими і необгрунтованими законами. Ви знаєте, що на цей рік ми зуміли, як кажуть, відбити дію цього закону.           Але на наступні роки Уряд не хоче нічого

 

ГОЛОВА. Анатолій Раханський запрошується до виступу від депутатської групи "Демократична Україна", підготуватися Вадиму Гурову.

 

11:13:16

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Звернення депутатської  групи "Демократична Україна", там із фракційного об'єднання депутати-чернобильці Верховної Ради України до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, 26 сповнюється 19 річниця з дня планетарної катастрофи, яка сталася на чорнобильській атомній станції. Ліквідація її наслідків на сьогоднішній день викликає велику  тривогу,  забезпечене майбутнє України, Європи, всього світу.

За цей час державою т світовим товариством проведена певна робота щодо подолання наслідків чорнобильської катастрофи. Наслідки аварії негативно вплинули на екологічний, соціально-економічний, демографічний стан в Україні. Є реальною загрозою для розвитку генофонду українського народу та національної безпеки України. З  1999 року до цього часу пішли із  життя  понад  600 тисяч людей жертв Чорнобильської катастрофи. Крім того,  на території України проживає понад 2,5 мільйони постраждалих від її наслідків, які постійно потребують соціального  захисту. ООН визначила Чорнобиль як проблему світового значення. Не зважаючи на вжиті  заходи по ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи стан  екологічної та радіаційної безпеки на території  України залишається  загрозливим, а у деяких місцях катастрофічним.

Так, збудований у 1986 році в екстремальних умовах об'єкт "Укриття" над четвертим реактором, у якому  знаходиться біля 200 тон ядерного палива, пилу,  є в аварійному стані, що створює  загрозу нового ядерного вибуху. Істотне зменшення небезпеки об'єкта "Укриття" може бути досягнуто у результаті будівництва над об'єктом нової захисної споруди. Але  передбачене її будівництво у 2001 році до цього  часу не розпочалося, хоча витрачено  на цю мету більше 200 мільйонів доларів. Загрозою  ядерної безпеки України також є  відставання на три роки введення у дію сховища номер  2 для відпрацьованого ядерного палива, що не дає можливості звільнити від палива перевантажене сховище номер 1, у якому  знаходиться ядерне паливо із сумарною активністю близько 1 мільярда Кюрі.  Такий стан  на сховище номер 1 може призвести до  нової безпрецедентної ядерної аварії.

Перераховані  загрози є  наслідком неузгодженості дій органів державної влади, відсутності єдиного органу управління  по  ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи та невиконання  чинного законодавства з цих проблем. У зв'язку з вище сказаним вважаємо необхідно.

Перше. Відновити Міністерство з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Друге. Розглянути на позачерговому  засіданні  Ради національної безпеки України питання про критичний стан справ по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Звернення підтримано вченими Української академії наук...

 

ГОЛОВА. Дякую вам. До виступу запрошується Вадим Гуров від фракції "Єдина Україна". Наступним буде виступати Михайло Ратушний.

 

11:16:39

ГУРОВ В.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, коллеги. Вадим Гуров, Кривбасс.

Решение вопроса, который я пытаюсь решить уже два года, подчеркиваю, два года, является классическим примером, и я бы сказал, учебным пособием для тех, у кого слова расходятся с делом.

Суть вопроса. В Кривбассе постановлением Кабинета Министров от 2.03.1998 года принято решение о переводе шахт "Гигант", "Першотравнева" в режим гидрозахисту, а также закрытие шахт "Саксагань" и "Кирова". Откуда финансирование? Естественно с бюджета. И так каждый год в бюджете страны отдельным рядком идет финансирование этого беспокойного хозяйства. Тех мизерных денег еле хватает на зарплату рабочим. Постепенно эти объекты превращаются в умирающего лебедя.

Мне все-таки удалось отстоять и приостановить закрытие шахты "Артем" рудоуправления Кирова и передать его "Криворожстали". Сейчас, я не побоюсь этого слова, это процветающее и лучшее предприятие железорудного Кривбасса. А вот "Первомайская" и "Гигант" с балансовыми запасами два миллиарда тонн магнетитовых кварцитов, вдумайтесь. Два миллиарда тонн лежит невостребованными. И в этом время пытаются очень многие открывать новые месторождения. Я считаю, все-таки есть деньги, вкладывайте инвестиции, и все черноземы, конечно, Украины не стоит в настоящее время осваивать. Они должны работать в другом направлении.

Кто первым захотел взять и восстановить шахту "Первомайку"? Это два года назад Полтавский ГОК. А настоящее время есть несколько претендентов. Это и Полтавский ГОК, и Металлургический комбинат "Ильича", и Северный горнообогатительный комбинат.

Что же нам мешает сделать полезное дело? Я вам хочу сказать. Шли месяцы, годы, менялись министры, руководители, но все этот вопрос, его решение остался на прежнем месте. Чего я достиг? Только может быть то, что приобрел резонансы звучания. Сейчас я сказал, кто хочет поучаствовать в этом тендере. Главное, как сейчас говорят, чтобы он был честный, открытый и справедливый. И думаю, что это должно случиться в ближайшее время. За два года я сделал четыре депутатских запроса, три письма в Кабинет Министров. Результат один - пока эта проблема стоит на месте. Мне представляется, что это - мое последнее выступление по данному вопросу, ибо нашему бюджету очень-очень нужны деньги.

Уважаемая Юлия Владимировна, в шахте "Первомайская" зарыты огромные деньги, возьмите их и наполните бюджет. Я надеюсь на ваш государственный подход, напористость и оперативность. Свой депутатский запрос в порядке нашего...

 

ГОЛОВА. Так, до виступу запрошується Михайло Ратушний від фракції Української народної партії. Наступним буде виступати Ігор Шурма.

 

11:20:04

РАТУШНИЙ М.Я.

Михайло Ратушний, Українська народна партія, виборчий блок Віктора Ющенка.

На долю України в минулому році припали події, які сколихнули весь світ. Громадяни, яким набридла брехня влади, знущання, підкупи, політичні переслідування, вбивства та фальсифікації виборів, вийшли на Майдан. Здавалось, Майдан повинен стати добрим уроком для керівників як держави, так і столиці. Але яке велике розчарування кияни отримали після помаранчевої революції на перших довиборах в Києві по 60 виборчому округу!

Київська міська влада для забезпечення перемоги кланового угрупування застосувала весь арсенал старого режиму. Не дивлячись на це, представник коаліції "Сила народу!", член Української народної партії Петро Головатенко, пройшовши п'ять судових засідань в Подільському районі 27 березня отримав перемогу над кланом київської влади.

Зазнавши поразки, київська міська влада не вгамувалась. Шляхом тиску на ТВК вибори визнаються недійсними. Чотири рази Шевченківський районний суд підтверджує перемогу Головатенко на довиборах в 60 виборчому окрузі міста Києва. Але не дивлячись на це, ТВК, порушуючи закон, робить все, щоб анулювати результати виборів.

Тому ми звертаємося до генерального прокурора негайно втрутитись в ситуацію по 60 виборчому округу та притягнути до відповідальності членів окружної територіальної виборчої комісії за цинічне порушення закону.

Ми звертаємося до Президента України Віктора Ющенка: очистіть виконавчу владу в Києві від перефарбованих корупціонерів. Ми звертаємося до керівництва Києва: отямтеся! Свого часу демократичні сили столиці загалом і Українська народна партія зокрема підтримала Олександра Омельченка в боротьбі проти представника олігархії, але це не значить, що кияни дали столичному керівництву довічну індульгенцію на зловживання із виділення земельних ділянок під забудову, бездумне руйнування історичної частини Києва, розбазарювання заповідних земель в Пуща Водиці, Голосєєві і Феофанії, ігнорування інтересів Киян на Оболоні, Дарниці і Троєщині. Кияни не давали права грубо порушувати своє право на обрання місцевої влади через фальсифікацію виборів в кращих традиціях Кучми і Януковича. Ми не дозволимо, щоб в серці помаранчевої України Київ залишався заповідником епохи кучмізму.

Якщо і далі будуть ігноруватися інтереси мешканців столиці, Українська народна  партія разом з іншими демократичними силами Києва закличе киян до нового майдану супроти свавілля столичних градоначальників. І тоді перший штир у намет в новозаасфальтованому Хрещатику стане початком суто київського майдану і останнім цвяхом в домовину корупції і кучмізму в нашій столиці. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так до виступу запрошується Ігор Шурма від фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Підготуватися Михайлу Косіву.

 

 11:23:20

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Нас непокоїть ситуація, яка складається в системі охорони здоров'я. Без сумніву, найменш досконала в нормативно-правовому законодавчому забезпеченні галузь потребує докорінних змін. Цілком логічним кроком нової влади мала стати програма розвитку або реформування охорони здоров'я, яка повинна була б бути обговореною і затвердженою колегією Міністерства охорони здоров'я на засіданні Кабінету Міністрів.

Фракція СДПУ(о) однозначно підтримує всі новації уряду і міністерства при умові їх реалізації в межах законів і Конституції України, які, безперечно, принесуть користь як пацієнту, так і медичному так і медичному працівнику. На превеликий жаль, ми не бачимо, принаймні з боку керівництва міністерства, системних намагань і дій. Маючи щире бажання, міністр охорони здоров'я, намагається провести кадрову революцію в системі охорони здоров'я. Ми застерігаємо від негативних наслідків, до яких можуть призвести прийняті в одноособовому порядку накази за номерами: 81,31,098. Їх реалізація не тільки порушує право людини на працю, можливість вільно обирати професію, але і 19, 22, 43 статті Конституції, постанови Кабінету Міністрів, діючі накази Міністерства охорони здоров'я.

Маючи на меті забезпечити кадрами, не можна шляхом заборони молодим спеціалістам обирати професії. Так можна розбалансувати саму систему організації навчання, підготовки медичних кадрів, надання медичної допомоги, в тому числі спеціалізованої, оскільки після затвердження переліку спеціальностей і строків навчання в інтернатурі відбудеться скорочення кафедр, кількості працюючих у вузах, а внаслідок - скорочення посад лікарів у закладах охорони здоров'я.

Ми переконані, що від збільшення тільки кількості лікарів загальної практики здоров'я у нації не побільшає. Прийняття цілої низки наказів, які несуть ознаки антиконституційності, на наш погляд, це результат кадрової зачистки, яка відбулася у міністерстві. З роботи звільнено 60 фахівців у зв'язку з ліквідацією посад. І, до речі, до виходу відповідного указу Президента без попереджень, багато з яких були у відпустці.

Соціал-демократи не поділяють підходи керівництва щодо вибору пріоритетних напрямків. На наш погляд, міністерство зобов'язане, в першу чергу, вирішити проблему соціальних гарантій молодих спеціалістів, надати право випускнику обирати професію, забезпечити умови проживання, оплати праці інтернів, усвідомивши, що додаткові фінансові потоки може забезпечити реалізація Закону про загальнообов'язкове державне медичне страхування.

Фракція звертається до Президента України з прохання пояснити, чи так звані реформи - реалізація його програми реформування охорони здоров'я, чи це бачення міністра. Президент поділяє авторитарний метод керівництва міністерства?

Фракція звертається до Прем'єр-міністра з проханням відмінити наказ номер 81. Ми вимагає розгляду питання реформування кадрової ідеології МОЗ на колегії, прийняття програми розвитку охорони здоров'я Кабінетом Міністрів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, виступи від депутатських груп і фракцій завершилися груп і фракцій завершено. У нас є 3 звернення народних депутатів, які вимагають надати їм можливість для  виступу в зв'язку з тим, що вони невдоволені відповідями, які отримали на свої депутатські запити. Відповідно до Регламенту, слово для виступу надається Михайлу Косіву. Підготуватися Петрову, Віктору Петрову.

 

 11:27:02

КОСІВ М.В.

Шановний Голово Верховної Ради! Шановні колеги народні депутати! Шановні наші виборці! Напередодні минулорічних президентських виборів мені, як очевидно і багатьом із вас, довелося побувати в багатьох регіонах України. Коли я мав зустріч із шахтарями, колишніми, шахти “Новомиргородська” у Кіровоградській області, до мене звернулися працівники  цієї шахти з таким  питанням, що за попередні роки у них є величезні заборгованості з постачання  їм належного побутового вугілля. Я двічі звертався з цього приводу до  Кабінету  Міністрів, мушу сказати, що нинішній уряд зробив значний крок у полагодженні цієї проблеми і  частину заборгованості було погашено, одначе далеко не повністю. Отже, у відповіді на мій депутатський запит, проголошений в цій залі 28 лютого 2005 року, міністр палива та енергетики України Плачков Іван Васильович сказав, що неможливо повністю погасити заборгованість в даному питанні, тому що немає передбачено  на цей рік відповідних коштів.

Я хочу звернутися і до вас, пане міністре, і також до віце-прем'єра Тимошенко Юлії Володимирівни. Ви, я знаю, проводите величезну роботу, я знаю вашу завантаженість і навіть перевантаженість, одначе нехтувати навіть локальними дрібними частковими питаннями в житті держави абсолютно не годиться. Я дуже прошу вас все-таки повернутися до цього конкретного питання і вирішити його позитивно.

Друге. Що говорили мені ветерани цієї шахти, досвідчені працівники? Вони вважають, що їхню. шахту "Новомиргородська" було закрито  без достатньої науково-технічної аргументації. Вони вважають, що ця шахта і сьогодні може бути відкрита, це дозволяє і залягання вугільного пласта, і наявна техніка, і вона може давати, забезпечувати і країну вугіллям, і давати роботу працівникам.

Отже, звертаюся до вас, шановна Юліє Володимирівно, спеціально цією проблемою займіться чи доручить зайнятися комусь особисто, бо, мені здається, що вона цього абсолютно варта.

До цих документів, які я передав Голові Верховної Ради,  долучаю ще свій додатковий депутатський запит до вас із цього питання.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Віктор Петров  запрошується до виступу. Підготуватися Володимиру Новаку.

 

11:30:17

ПЕТРОВ В.Б.

Виктор Петров, фракция коммунистов, Винницкая область.

Уважаемые избиратели! Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! 2 февраля и 2 марта этого года я направил два запроса Премьер-минитнру Украины Юлии Тимошенко о недопущении  уничтожения и возобновления работы Бершевского и Моевского сахарных заводов Винницкой области.

Полученные от первого вице-премье-министра Кинаха ответы считаю обыкновенной отпиской, не содержащей конкретных мер. Анатолий Кинах ссылается на потерю сахарными заводами зоны бурякосеяния. Зона свеклосеяния исчезла не сама по себе, ее можно и нужно восстановить.

Ющенко обещал нам  5 миллионов новых рабочих мест, и что более богатые помогут бедным. Выходит, что новая власть уничтожает уже имеющиеся рабочие места, а богатые помогают бедным стать еще беднее.

Вот что сказали мне рабочие сахарных  заводов. Действительно, новая власть  в Бершаде, глава райдержадминистрации Светлана Шусь от партии "Собор" предложила перепрофелировать Бершевский сахарных завод, оставить 72 рабочих места вместо 800.

Более того, Кабмином был внесен законопроект о значительном снижении  пошлин на импорт сахара,  что привело бы к окончательному уничтожению свекло-сахарной отрасли и потери 600 тысяч рабочих  мест. Пока я вел переписку с Правительством по  ... и  ...скому сахарным заводам, новая старая власть поставила на грань уничтожение еще и Уладовский сахарный  завод Литинского района нашей области. Его рабочие пикетировали областную администрацию под лозунгами: "Домбровский уничтожает сахарную отрасль!" "Новая власть - новы беды сахарных заводов". Тоже самое касается и  органов прокуратуры.

Уничтожено в 2 раза больше сахзаводов,  чем в годы фашиистской оккупации. А не одного, так званого, эффективного собственника, ни одного должностного лица не привлечено к уголовной ответственности. По логике наших правоохранительных органов выходит, что уничтожение заводов, сокращение рабочих мест - является законными деяниями. Учитывая, что я не получил удовлетворительных ответов на депутатские запросы, повторно прошу  Премьер-министра Украины - Юлию Тимошенко принять конкретные меры к спасению Моевского, Бершевского, а теперь еще и Уладовского сахарных заводов, сохранению рабочих мест и возобновлению их работы. Не возвращаться к  законопроекту о снижении таможенных пошлин на импорт сахара.

Генеральному прокурору Украины -  привлечь к уголовной ответственности виновных в уничтожении целого ряда сахарных заводов, доведения их до банкротства. Кроме этого, уважаемая Юлия Владимировна, еще несколько месяцев назад Вы находились в этом зале и справедливо возмущались, когда на Ваши запросы отвечали не те, кому Вы их адресовали, а ответы являлись отписками. Сейчас Вы успешно переняли эту практику. Я обращался к Вам по вопросу сохранения 3-х сахарных заводов, на которых работало, еще совсем недавно, 1000 человек. А Вы, вместо принятия конкретных мер, даже не считаете нужным ответить, как это предусмотрено статьей 15 Закона Украины о статусе народного депутата Украины. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. До виступу зарошується Володимир Новак, з цієї ж причини невдоволення відповіддю на депутатський запит до міністра оборони України - Анатолія Гриценка.

 

11:33:34

НОВАК В.М.

Володимир Новак, Фракція комуністичної партії України, Хмельниччина.

До мене, як до народного депутат, звернулися виборці і мешканці закритого військового містечка ВЧ А3013. Суть справи: 25 сімей,  частина з них з малолітніми дітьми проживають на території складів збереження авіаційних боєприпасів, які належать міністерству оборони. Тут ще розміщені виробничі потужності СП "Галив Лтд" та державного підприємства  "Укроборонсервіс", які займаються утилізацією боєприпасів та виплавкою з них тротилу. Житлові будинки розміщені на  більше, ніж 150 метрів від цього вибухо та пожежонебезпечного виробництва. А мешканці цих будинків знаходяться під постійним впливом шкідливих випарів тротилу. Якщо врахувати те, що поруч розташовані вантажні термінали вузлової залізничної станції "Гречани" та величезна нафтобаза, то зрозуміло, що такий стан справ викликає певну соціальну напругу у 260-тисячному обласному центрі. Неодноразові звернення громадян з цього приводу у різні інстанції  залишаються належним чином не розглянутими.

Виконуючи умови Конвенції про роззброєння, вищестоящі органи не потурбувалися про людей. У військову частину приїздило багато комісій різного  рангу, але ніхто не поцікавився, а чому ж тут на пороховій бочці живуть люди, а дехто навіть дивувався   невже таке можливо. Люди справедливо запитують, невже уряд не зробив ніяких висновків із подій в Артемівську та Мелітополі?  Люди залишилися один на один із своєю проблемою. Слід віддати належне кореспондентам газети "Подільський кур'єр", які мужньо виступили на захист інтересів людей, але і вони сьогодні не можуть добитися навіть інтерв'ю з керівниками військової частини, з керівниками тих підприємств, які займаються переробкою боєприпасів.

Я з цього приводу звернувся із депутатським запитом до міністра оборони України пана Гриценка та отримав просту відписку, в якій  відповідальність  за все перекладається на місцеву владу. А відповідь потрібно було дати  всього лише на кілька питань.

Перше. Коли будуть відселенні люди з небезпечної території? І хто цим питанням  буде займатися? Адже вибухонебезпечне виробництво створене біля житлових будинків, а не житлові будинки біля нього.

Друге. Чи нормально виплавляти тротил з авіабомб за 150 метрів від  житлових будинків, за декілька десятків метрів від залізни....... це Львів-Київ, під боком  нафтобази  та монтажних  терміналів станції "Гречани"?

Третє. Хто і на яких підставах доручив переробку боєприпасів спільному українсько-канадському підприємству "Галив ЛТД"?

Вважаю, що на ці питання все-таки повинен дати конкретну відповідь міністр оборони і новий уряд, які так багато говорять про турботу до людей. Прошу цей виступ вважати депутатським запитом, повторним депутатським запитом до міністра оборони України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми витратили годину тридцять п'ять хвилин для виголошення запитів, для виступів уповноважених представників депутатських груп і фракцій. Водночас дві фракції - фракції "Регіони України" і "Демократична Україна" вимагають перерви на 30 хвилин.

Шановні колеги, я так зрозумів, що у нас дехто готовий до дострокових парламентських виборів. Давайте у зв'язку з цим я оголошу перерву до 12 годин 30 хвилин, бо раніше, я думаю, не знайдемо якогось спільного підходу. А після того давайте вже працювати.

Оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин на вимогу депутатської фракції "Регіони України" і депутатської групи "Демократична Україна". І я прошу керівників депутатських груп і фракцій за п'ять хвилин зібратися на третьому поверсі в залі засідань.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо засідання. Будь ласка, хто має виступити від ініціаторів перерви? Нестор Іванович Шуфрич, будь ласка, три хвилини.

 

12:32:29

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Адаме Івановичу!

Шановні співвітчизники, шановні колеги! Тривають дискусії навколо того, чи бути слідчій комісії, яка має захистити конституційні права наших громадян чи ні, і чи ми маємо описати конкретні прізвища людей, які вже сьогодні є за гратами? Я хочу нагадати шановному залу про нашого колегу Агафонова, про якого ми теж дискутували до того часу, поки він, на жаль, не покинув всіх нас і не помер внаслідок переслідування. До речі. тоді ні Янукович ще не був Прем`єр-міністром України, ні Медведчук не був главою Адміністрації. І звинувачення просто не сприймаються. Сьогодні ми є свідками зухвалого нехтування конституційними правами громадян. Але я був свідком дуже багатьох реплік з приводу того, що крім двох прізвищ Колесникова і Боделана ми нікого іншого згадати не можемо.

Вчора я зачитав біля 10 прізвищ вчителів, лікарів, які звільнялися в Житомирській області. Зараз я вам зачитаю прізвища людей, яких звільняють тільки за те, що вони не скривають, що вони є членами Партії соціал-демократів (об'єднаних) і підтримували Віктора Федоровича Януковича на попередніх виборах президентських, а саме: Орас Карло Юліусович - директор дерсинської середньоосвітньої школи, він же звільнений з посади; Черепаня Василь Іванович - директор новодавидівської школи звільнений з посади; Петах Олександр Вікторович - директор горондіївської школи звільнений з посади; Іванєв Василь Іванович - директор Чинадієвської школи звільнений з посади, Бондар Павло Павлович - директор Лохівської школи - звільнений з посади, Полудько Надія Олексіївна - директор Іванівської школи - звільнена з посади, Котько Владислав Федорович -  директор Клячинівської школи - звільнений з посади, Годар Золотан Михайлович - директор Баркасівської середньої школи - звільнений з посади, Гранич Сюзана Михайлівна - директор Коропецької школи - звільнена з посади, Касинець Галина Федорівна - директор  Бобовіщанської середньої школи - примусили людину написати заяву на звільнення, Лінтур Іван Михайлович - директор Стабичівської школи - примусили написати заяву на звільнення.

І є ще один випадок: одного з голів райдержадміністрацій тільки тому, що він є членом партії об'єднаних соціал-демократів, в той час, коли йому проводили ампутацію ніг з-за хвороби, він тільки вийшов з наркозу і по телебаченню почув, що його звільнили. У цієї влади немає чоловічого обличчя, якщо вона при таких умовах звільняє людину.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Під час засідання Погоджувальної ради більше голосів набрала пропозиція щодо  проекту постанови, який підготовлений і зараз перебуває на множенні.

Після того, коли вам буде його роздано, ми приймемо відповідне рішення і розглянемо відповідний проект постанови. Я думаю, що це десь в межах 20-30 хвилин.

А зараз я пропоную перейти до розгляду питань порядку денного. Оголошується до розгляду проект закону про управління об'єктами державної власності.  Ну, зараз  роздадуть, тоді проголосуємо.

Доповідач - народний депутат України Семенюк Валентина Петрівна, від комітету буде виступати Володимир Йосипович Матвєєв.

Пропонується такий регламент розгляду питання, шановні колеги: для доповіді - до п'яти хвилин, відповіді на запитання до доповідача - три хвилини, для співдоповіді - до п'яти хвилин, обговорення і прийняття рішення - до 15-ти хвилин.

Немає заперечень? Немає.

Валентина Петрівна, будь ласка.

 

СЕМЕНЮК В.П. 

Шановні колеги, шановні виборці!

Закон доленосний Закон про управління об'єктами державної власності є конституційною нормою, і відповідно до статті 116 Конституції, пункт п'ятий, є тим законом, який потрібно прийняти, для того щоб чітко визначити правові механізми по управлінню об'єктів державної власності.

На сьогодні діє в нас декрет 1992 року, який є недосконалий і потребує в нових умовах, а особливо після прийняття Конституції внормування норм, що стосуються управління об'єктами державної власності.

Чому потрібен сьогодні цей закон? В першу чергу, визначити параметри управління. На сьогоднішній день до управління об'єктами державної власності залучені як юридичні, так і фізичні особи, немає чіткого механізму призначення наглядових рад і ревізійних комісій у підприємствах зі змішаною формою власності, в закритих, у відкритих акціонерних товариствах, в холдінгових компаніях, національних акціонерних компаніях. І це потребує сьогодні нам врегулювання.

Слушними є зауваження Науково-експертного відділу. І хочу сказати, що я вважаю, що ці пропозиції можна буде врахувати і в першому читанні, зокрема щодо управління тим майном, яке залишилося на балансах об'єктів, на балансах підприємств, які приватизовані, які не увійшли до статутних фондів.

Хочу сказати, що реєстр такого майна у Фонді держмайна уже є на сьогодні, і після парламентських слухань Фонд державного майна, зважаючи на прийняття нами з вами постанови в сесійному залі, таку роботу уже провів. Але механізму управління цими об'єктами немає. Сьогодні це потрібно ще й тому, що всі ці об'єкти в основному являються об'єктами соціальної сфери. Це і будинки піонерів, і будинки-пансіонати, відпочинку і таке інше. Всі ці об'єкти потребують механізму врегулювання.

Хочу сказати, що ті зауваження, які стосуються, зокрема, корпоративних прав на управління частками державного майна, сьогодні потребують вкрай врегулювання. Той аналіз, який зроблений у Спеціальній контрольній комісії і нині у Фонді держмайна, говорить про те, що представники, які є в акціонерних товариствах, в більшості є не державними службовцями, а відповідно до Закону про державну службу не несуть відповідальність за ефективне використання державного майна і тому та пропозиція, яка знайшла своє відображення в зауваженнях Науково-експертного відділу є слушним, і я вважаю, що її можна приймати і в першому читанні ми цю думку врахуємо.

Дуже слушним є зауваження, що стосується управління об'єктів, які є казенним майном. Я вважаю, що ці об'єкти повинні також... відображення, що стосуються управління, також повинні бути тут відображені.

Я вважаю, що тут потрібно ще буде і нам доповнити, і це теж зауваження Науково-експертного відділу, зокрема це стосується статті 4 проекту, в якому чітко ми зазначаємо  форму управління юридичними особами в об'єднаних державних підприємствах, зокрема і в холдингових компаніях. Це те, що дасть більш відкрито, більш чітко визначити параметри управління, зокрема навіть і систему обрання членів Ревізійної комісії представництво зі сторони держави, зі сторони тих,  хто сьогодні управляє цим майном. Слушним є зауваження і Комітету з економічної політики, яке стосується обрання і на конкурсних засадах керівників, які будуть іти на управління об'єктами державної власності, зокрема і те заохочення, яке потрібно, механізм його відсоткового збереження від прибутку тоже повинен бути забезпечений, і я думаю, що це також ми обов'язково врахуємо при доопрацюванні.

Опрацьовуючи цей законопроект і проходячи обговорення в комітетах, ми вважаємо, що, і я думаю, що в Комітеті з економічної політики ми обов'язково створимо робочу групу, і цей законопроект, який потребує сьогодні нагального прийняття, буде якомога швидше прийнятий, і ми всі пропозиції, які висловлять депутати Верховної Ради, представники фракцій і груп  обов'язково врахуємо з тим, щоб покласти край тому негативу, який сьогодні ми маємо, зокрема по Управлінню об'єктами державної власності. Це те, що фактично нам потрібно ще буде зробити. Я думаю, що в найближчий час ми все це  відповідно зробимо. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, чи є запитання?  Немає? Запишіться, будь ласка. 3 хвилини. Борис Беспалий, будь ласка.

 

12:42:06

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановна пані Валентино! В принципі, загальні підходи ми поділяємо, тому що проблема є, і вона потребує, скажемо, врегулювання. Разом з тим погодьтеся, що підготовлений проект  є не таким, що може бути  прийнятий зразу і в цілому.

Тому, з вашої точки зору,  як автор, от якщо автор,  а ви  зараз, я бачу, погоджуєтеся,  що проект має певні  недоопрацювання, то перше  питання. Чому таке узгодження не було проведено раніше?

І, по-друге. З вашої точки зору, які принципові зміни треба не тільки в роботі фонду і не тільки у питаннях приватизації, націоналізації, а і в даному проекті, щоб він став робочим документом, дійсно, реальним.

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний  колего! Я хочу сказати, що, коли я реєструвала законопроект 10 серпня 2004 року, працюючи над цим законодавчим  документом було різне бачення в частині того підбору конкурсів, про яке я говорила, на заміщення керівників на державні підприємства, нотаріальна підтримка керівників підприємств. Ви замітили, що я сказала, я зважаю на зауваження  Науково-експертного відділу. Реєструючи тоді цей закон,  у програмі діяльності Кабінету Міністрів тоді на той час цього відображено не було. Сьогодні це зауваження, я вважаю, що ми врахуємо при доопрацюванні, тим більше, що треба зважити ще на одне, що, роблячи інвентаризацію об'єктів державної власності і, зокрема, збереження того майна, яке залишається на балансах, було  тоді ще не у такій мірі. Я як голова Спеціальної комісії не бачила цього реєстру. Сьогодні як керівник фонду я можу сказати, що такий реєстр є, і ми разом з вами випишемо цей механізм. Тим більше, що нам потрібно буде прийняти Закон про право комунальної власності, який врегулював би і державну  власність, і комунальну, тому що у нас механізм передачі з державної власності у комунальну є, а самого механізму збереження і управління немає. Тому сьогодні це виходить із тих програмних засад і діяльності Кабінету Міністрів і програми дій Уряду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Петренко, Фракція комуністів.

 

12:44:35

ПЕТРЕНКО В.С.

Петренко, Фракция коммунистов. Просьба передать слово Парубку Емельяну Никоновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,   мікрофон Парубка.

 

12:44:42

ПАРУБОК О.Н.

Валентина Петрівна, Ви зсилаєтесь на Закон 92-ого року. По Закону все було розпродано, все наше національне багатство. От примером, в нас було 6 переробних заводів, нефтепереробних заводів. В чиїх вони руках? Це стратегічні об'єкти, вони не в наших руках. Значить були передані, продані елеватори, хімзаводи 6, все не в наших руках. Ви думаєте робить націоналізацію чи  заставимо наш Уряд побуду вати нові елеватори, нові переробні заводи, нефтепереробні і хімзаводи? Ви подивіться, що за сьогодні, за селітру вже требують 1400 гривень. Бо тому що всі заводи не в  українській владі, а позарубіжом. Як по вашому  законі буде?

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний Омеляне Никоновичу, я називала не Закон, а декрет Кабінету Міністрів про управління об'єктами державної власності  1992-ого року. Цей декрет на 2-ох сторінках, не  давав чіткого механізму управління і навіть запис, який стосується, що держава не може втручатися в господарську діяльність державних підприємств - це говорить про те, що держава  отдала на поталану керівникам підприємств і де вони були добросовісні, вони залишили їх ці підприємства. Вони сьогодні гарно працюють. А більшість пішло на приватизацію.       Ще в 1994 році з цієї трибуни я говорила, що перед тим. як іти на масову приватизацію, треба було хоть зробити інвентаризацію, розібратися, що в нас є. Подивитися: що отдати на приватизацію, подивитися, що залишити  державі,  що передати в комунальну власність, лише зараз ми починаємо цю всю роботу робити. А цей закон дає можливість хоть зберегти те, що ми ще маємо на сьогодні. Поставити питання відповідальності перед керівниками за державне майно, яке є, його ефективність управління, ефективність роботи тих підприємств, робочі місця, зарплату і таке інше. Це те, що  сьогодні нагально необхідно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Валентина Петрівна. Сідайте, будь ласка.

Заступник голови Комітету з питань  економічної політики  і управління народним господарством, власності та інвестицій Матвєєв Володимир Йосипович. Будь ласка, 5 хвилин.

 

12:47:06

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые избиратели, уважаемые народные депутаты, уважаемый Адам Иванович.

Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственностью  и инвестиций  на заседание 5 марта 2005 года рассмотрел проект Закона Украины об управлении объектами государственной собственности, внесенный народным депутатом Украины Валентиной Семенюк. Целью законопроекта является усовершенствование правового регулирования в сфере управления объектами государственной собственности.

Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады Украины  считает, что по результатам рассмотрения в первом чтении проекта Закона Украины об управлении объектами государственной собственности можно взять за основу с последующим учетом высказанных замечаний и предложений.

В дополнении к тем предложениям, которые были высказаны на заседании комитета и сегодня при обсуждении, нужно будет добавить следующее, что  в проекте не определено, кто и как будет управлять государственной собственностью, которая находится в процессе приватизации  или не вошла в уставной ход хозяйственного общества, созданного в процессе приватизации или корпоратизации. Есть несогласованности с хозяйственным кодексом, которые  должны и могут быть отрегулированы во время подготовки ко второму чтению. Есть противоречия в самом тексте, которые должен был устранить  автор. Например, частью вторая статьи 1-й предусматривается, что законом не регулируются правоотношения в процессе приватизации, а пунктом третьим части первой статьи 3-й определено, что объекты государственной собственности, находящиеся в процессе приватизации, управляются в соответствии с нормами  этого  закона.

Необходимы существенные уточнения перечня  субъектов управления объектами государственной собственности. Необходимо уточнить какой орган какими объектами государственной собственности управляет, ну и другие замечания. Учитывая все это, а также необходимость принятия специального Закона об управлении  объектами  государственной собственности, которые, эта необходимость вытекает из пункта пятого статьи 116 Конституции Украины, по которой Кабинет Министров осуществляет управление объектами государственной собственности в соответствие с законом, комитет принял решение рекомендовать Верховно Раде Украины принять за основу поданный народным депутатом Украины Семенюк проект Закона Украины "Об управлении объектами государственной собственности". Доклад окончен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи будуть запитання? Запишіться, будь ласка. Будь ласка, Косів Михайло.

 

12:50:01

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановний Володимире Йосиповичу, те, що такий закон, який передбачав би державу як успішного менеджера в управлінні тим майном, яке ще збереглося у його власності, є беззаперечним. І добре, що комітет цей закон підтримує.

Але ви, як і Валентина Петрівна, як і я, уже старожил у цьому залі. Отже скажіть, будьте добрі, я пам'ятаю, як в 1994 році, Валентино Петрівно, Олександр Олександрович Мороз балатувався на Голову Верховної Ради, і вже тоді це питання виникало в цій залі, і він казав, що бере на себе обов'язок провести цей закон через Верховну Раду. Скажіть, будьте добрі, чому воно так вперто і довго не йде? Адже цей закон, як повітря, потрібен для державної економіки?

 

МАТВЄЄВ В.Й. Как старожил этого зала, я хотел бы вам напомнить, что еще в двенадцатом или первом созыве, выступая здесь от третьего микрофона, я говорил, что Украина не готова к управлению вот тем народным хозяйством, которое ей досталось. И что тогда, в том числе это подтверждает и Плющ Иван Степанович, который здесь сидит, тогда Совет Министров, как он тогда назывался Украины, он вообще выступал в роли большого облисполкома. И тогда управлять предприятиями, особенно девяти министерств союзного подчинения так называемого военного промышленного комплекса, у нас вообще не было государственных мужей.

И мы об этом предупреждали, что нам управление этой экономикой практически будет не по плечу. Это я вам как старожил говорю.

Почему этот закон не был принят тогда? А я вам скажу просто: понимаете, государство, откровенно говоря, не готово и сейчас не готово управлять этой экономикой. И сейчас не готово управлять этой экономикой. Мы так за все это время и не накопили опыта управления таким громадным народным хозяйством и поэтому старались его растащить по частным кускам. Я не имею в виду коммунистов.

Мы говорим о том, что в это время так и не накопили опыта в управлении, потому что у нас премьер-министры и правительства менялись со скоростью, ну будем так, быстрее, чем происходят революции. И я вам скажу откровенно: принятие сегодня этого закона даже в том самом лучшем отработанном виде не решит всех проблем государственного управления. Но он даст возможность начать решать эти проблемы, подучить людей, как управлять государственной собственностью, которая еще нам осталась. Это - одна из задач. А вторая задача, и я думаю, что вы со мной согласитесь, это вернуть в государственную собственность то, что приносит прибыль, и эта прибыль должна приноситься государству, а не растрынькивать ее и не разбазаривать. Поэтому мы и подготовили проект закона о национализации и думаем, что "Наша Украина" в этой ситуации поддержит и тот закон - о национализации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Ви побили рекорд - відповідали на одне питання весь час. Сідайте, будь ласка. 15 хвилин у нас на обговорення питання. Будь ласка, Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Мироненку.

 

12:53:36

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Державний сектор продовжує займати провідне місце в економіці України. Сьогодні підприємствами цього сектору створюються, на превеликий жаль, близько 30 відсотків валового внутрішнього податку. Ними використовується майже третина основних засобів в економіці, але загальна вартість майна перевищує 250 млрд. гривень. Проведення масової приватизації, інших процесів відчуження державних форм господарювання призвело до суттєвого зменшення частки державного сектора української економіки, відбулися значні зміни його структури. Суб'єкти господарювання державного сектору економіки в переважній своїй більшості у період гіперінфляції були позбавлені оборотних коштів та на сьогодні переобтяжені значними борговими зобов'язаннями, внаслідок чого їх діяльність є нерідко збитковою.

І до цього часу не сформувалися ні правові основи управління державним майном, ні механізми його здійснення.

Невже потрібні якісь нечувані правові основи управління, щоб вирішити ту кризову ситуацію, яка декілька років триває на ВАТ "Содовий завод" у Слов'янську, де частка державної власності 100 відсотків. Це підприємство має заборгованість перед робітниками за 80 місяців. Чому цей завод перетворено в руїни, з чиєї руки 12 тисяч мешканців Слов'янська не можуть отримати свій заробіток за кілька років? А це ж державне підприємство, то що, держава, виходить, спеціально так робить, знищуючи такі об'єкти?

А в Кіровограді за державною програмою знищення зник ВАТ молокозавод та ряд інших державних об'єктів. І тому літр молока в місті коштує 2 гривні 50 копійок, бо його ж потрібно завезти з іншого заводу. І з цієї причини зникла єдина в місті дитяча кухня.

На жаль, до цього часу не завершено формування єдиного реєстру державної власності. Визначені чинним законодавством механізми відчуження державного майна не базуються на єдиних принципах обліку оцінки та продажу, що створює підстави для зловживання. Отже, вирішення вищенаведених проблем і повинно бути покладено на даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Мироненко, фракція комуністів, підготуватися Миколі Шершуну.

 

12:56:09

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Компартии Украины.

Уважаемые соотечественники!  Закон, регулирующий управление госимуществом, остро необходим, но не может быть принята в предложенной редакции статья седьмая проекта закона о полномочиях Фонда госимущества, так как на первое место в законопроекте ставится приватизация, а последнее место занимает возможность контроля за эффективным управлением госсобственностью, приобретение государством пакета акций предприятий других форм собственности. Это ведет в конечном итоге к приватизации даже стратегических отраслей экономики - это всем понятно.

Статья седьмая в таком виде фактически продолжает грабительский приватизаторский курс, начатый в 1991 году сторонниками капитализма, то есть националистами, демократами, которые цинично, лживо называют себя патриотами, хотя благодаря их капиталистическому, антироссийскому курсу народ безжалостно, жестоко ограблен, экономика Украины сокращена вдвое, наука, культура по сравнению с социалистическим периодом находятся в упадке.

Фракция Компартии Украины требует при принятии данного закона исходить из интересов народа Украины, государства, которое обязано служить не олигархам, как сейчас, а трудящимся.

Уважаемый Президент, глава правительства Украины и автор данного законопроекта, прошу вас учесть положительный опыт западных государств, в частности Италии, где после Второй мировой войны благодаря давлению компартии Италии расширялся госсектор экономики, многие стратегические отрасли национализированы, являются собственностью государства и служат интересам всей экономики Италии, интересам народа. Государство нанимает талантливых менеджеров, управленцев, скупает пакеты акций частных предприятий, в том числе в энергетике, устанавливает доступные тарифы для всего населения, в интересах всей экономики страны. Создаются служащие всей экономике концерны, например, были объединены фирмы "Матикатини", "...........", создано мощное объединение .................... Там осознают, что достижения научно-технического прогресса более успешно используют мощные предприятия, а не средние и мелкие. В Украине же делается ставка, прежде всего, на средний и мелкий бизнес, крупное производство реструктуризируется, приватизируется, уничтожается, что лишает возможности самоинвестиций, реализации инновационной политики. Кому это не ясно?

В законопроекте практически не уделено внимание управлению имуществом госпредприятий, которые находится в процессе приватизации. Целесообразно отразить эту остро необходимую норму в законопроекте. Следует отразить в законопроекте, что государственные предприятия действуют либо как государственное коммерческое предприятие, либо как казенное предприятие. Предлагаю исключить из статьи 11 норму, позволяющую использовать государственные средства для осуществления негосударственных инвестиций, ибо понятно, что правительство будет обеспечивать здесь коррупцию и поддержку своих частных фирм.

Предлагаю с учетом данный замечаний принять законопроект в первом чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Микола Шершун, фракція Народної партії. За ним буде виступати Гінзбург.

 

12:59:24

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Народної партії.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Не є секретом, що у сфері управління державної власності спостерігається повне безладдя. Нерідко колишні державні підприємства після проведення корпоратизації та часткової приватизації потрапляють у своєрідний вакуум, коли вже відійшли від держави, а приватні власники ще не приймають участі в управлінні. І таких прикладів через 100 тисяч приватизованих державних підприємств немало. Ситуація ще більш ускладнилася після ліквідації спеціального органу, який займався управлінням державними  корпоративними правами. Тому дуже важливо, що, відповідно до поданого законопроекту, Фонд державного майна України проводить аналіз ефективності виконання функцій з управління державними корпоративними  правами, перевіряє виконання умов договорів на управління та готує пропозиції щодо вдосконалення управління. Все це повинно покласти край застосуванню схем роздержавлення, минаючи законодавче поле приватизації, не допустити зменшення державної частки майна  в статутних фондах акціонерних товариств шляхом штучного збільшення їх статутних фондів. Підтримуючи прийняття даного  законопроекту в першому читанні, фракція Народної партії пропонує:

у законопроекті, що розглядається, включити до об'єктів державної власності, управління якими  здійснюється відповідно до цього  закону, будівлі та нежитлові приміщення із визначенням порядку здійснення щодо них повноважень держав як власника. Окреме положення узгодити із Господарським та Цивільними кодексами України. Крім того, прискорити розгляд і прийняття таких проектів законів, як про акціонерні товариства, про реприватизацію і націоналізацію майна, про Фонд державного майна; внести відповідні зміни до Закону України про підприємства в Україні. Внести зміни до законодавчих актів про недопущення корпоратизації державних підприємств, які не підлягають приватизації та вирішення питання щодо ліквідації державних, національних холдингових компаній, діяльність яких є збитковою. Ми також вважаємо, що окреме положення прийнятого 15 грудня 1992 року Кабінетом  Міністрів України Декрету про управління майном, що є у загальнодержавній  власності, повинні бути включені до законопроекту, що зараз розглядається, а у Прикінцевих положеннях до нього відмітити, що даний декрет втратив чинність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ольга Гінзбург, фракція комуністів. За нею Євген Гірник.

 

13:02:08

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую,  шановний Адаме Івановичу. Шановні народні депутати!

Гінзбург, фракція комуністів, 161 Конотопський виборчий округ.

Я, як і багато із вас присутніх в залі, напевне, всі бажаємо добра нашій державі, хочемо там пишатися нею, і всі знаємо причини, чому у нас так у державі складно жити. Ось ви, наприклад, мабуть, думаєте так само, як і я, що такими наскоками, як зараз ми робимо, ми не можемо нічого вирішити в цій державі. Ну, десь одну проблемку  вирішимо, інша з'являється; одну дірку залатали, інша десь вилазить. Ми це всі з вами  розуміємо.

Ми ще з вами розуміємо те, що є Верховна  Рада, те, що є у нас уряд, те, що у нас є Президент, і тільки  ми разом всі можемо вирішити проблему нашої держави.

Коли спілкуєшся зі своїми виборцями на окрузі, то  я для себе одну таку проблему винесла, і вона найважча  була - це була підірвана довіра до влади. І раптом у нас ця довіра є, і ми повинні разом всі цю довіру якось утримати.

Я собі трошки про закон, а далі ще  скажу головне. Мета цього закону, який ми зараз  з вами розглядаємо, - це є  вдосконалення  регулювання у сері управління, правового регулювання у сфері управління об'єктами державної власності. Зокрема, реалізація прав держави, нашої держави,  як власника об'єкта державної власності, - суть  цього законопроекту. Коли ми дивимося цей законопроект, знову для себе, перше, що ми бачимо, у цьому законопроекті, що ми розглядаємо.

Перше. Це перелік об'єктів управління об'єктами державної власності та обсяги їх повноважень під час здійснення вищезазначеного управління, наводиться перелік цих  проектів і об'єктів. До числа таких суб'єктів віднесено: Кабінет Міністрів України, центральні і місцеві органи виконавчої влади, Фонд державного майна України, самоврядні організації, яким державне майно передане у безстрокове, безкоштовне користування.

Друге. І головне, що ми з цього законопроекту виносимо.

Передбачається, що  державні корпоративні права не можуть передаватися господарським товариствам для формування їх статутних фондів. І третє, саме головне, мабуть  на що треба зважити увагу, з чистого прибутку державного підприємства, керівникам державних підприємств може  бути призначена винагорода і цю винагороду призначає Кабінет Міністрів, то єсть відсоток від прибутку. Це дуже головні такі моменти, які можуть зацікавити керівників нашої держави, керівників наших державних підприємств: працювати на благо їх.

Я хочу ще головне сказати, але ж причини, чи ціль та, яку ми повинні достігнути, досягти цю ціль, що ми повинні зробити, щоб ці державні підприємства працювали на нашу промисловість,  наша промисловість розвивалась? Щоб були при  цьому створені допоміжні, нові робочі місця, або ж  ті відновлені, щоб на цих підприємствах були створені такі дієздатні трудові колективи, які можуть себе захищати, бо наші люди привикли працювати в колективах. І щоб у нас була своя продукція, яку випускають

 

ГОЛОВА. Дякую.  Євген Гірник.   Євген Гірник, будь ласка. Немає. Юрій Кармазін. Михайло Ратушний.

 

13:05:54

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні колеги, цілком слушно. Микола Ратушний, Українська народна партія.

Цілком слушно в Верховній Раді виникає занепокоєння тим,  як здійснюється контроль державою, здійснюється своїх прав і представництв в акціонерних товариствах і компаніях. Фактично, державний бюджет абсолютно не отримує прибутки і фактично не контролює цей процес і інтереси держави тут не захищені. Тому позиція Української народної партії що прийняття законопроекту створить комплексну законодавчу основу для здійснення процесів управління, забезпечуватиме прозорі відносини між об'єктами та суб'єктами управління та шляхом реалізації його положень сприятиме  ефективному регулюванню у процесі використання державної власності та  збільшення до Державного бюджету.

З огляду на це Українська народна партія і я особисто вважаю за доцільне  підтримати законопроект  нашої колеги Семенюк, підтримати у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Іван Заєць, фракція Української народної партії. Будь ласка, Іван Олександрович.

 

13:07:17

ЗАЄЦЬ І.О.

Дякую пане Голово. Іван Заєць, Українська народна партія.

Шановні народні депутати, ви знаєте, що  впродовж 10 років державне майно було лише джерелом для того, щоб можна було  його приватизувати. І  ніхто абсолютно не думав, як управляти цим майном. І є дуже багато підприємств, які є прибутковими, є дуже багато акцій, які знаходяться або працюють, можна сказати, на інтереси не всього суспільства, не всього народу, а якоїсь окремої купки людей. Тому потреба у прийнятті закону, який дозволяв би управляти державним майном, є дуже і дуже важливою.

Якщо взяти ті доходи, які ми маємо  сьогодні від державного майна, наприклад, за минулий рік, то ми можемо назвати суму не більше кілька сот мільйонів гривень і все. Тобто  де ж тоді поділися ці підприємства? На кого ж вони тоді працюють ці підприємства? Для чого ж вони тоді ці підприємства перебувають у державній власності?

Тому сьогодні  є така потреба у тому, щоб покращити управління державним майном. Десь  тижнів два я пам'ятаю Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко проводила нараду із директорами підприємств державної власності. Я був на тій нараді, дуже уважно слухав, про що там мова йшла. Там мова йшла про те, щоб дозволити керівникам цих підприємств мати нормальну заробітну плату. Там мова йшла і про те, щоб із чистого  прибутку все-таки  робити доплати працівникам, які працюють на цьому підприємстві. Там мова йшла і про те, щоб використати частину  чистого прибутку для розвитку цього підприємництва.

Мені видається, якщо характеризувати цей законопроект, то він фактично регулює діяльність підприємств із боку вищих органів державної влади. І якщо ми його у другому читанні цей законопроект доповнимо саме питаннями економічно-фінансовими, саме питаннями, будемо говорити, управління самим технологічним процесом тих підприємств, то ми будемо мати регульовану ще одну ділянку в економіці України.

Тому я так само приєднуюся до тих, хто каже, що цей законопроект треба прийняти у першому читанні, але попрацювати над тим, щоб врегулювати на законодавчому рівні саме оцей технологічний процес цього підприємства. І треба припинити врешті-решт дивитися на державні підприємства як на підприємства для того, щоб збагачувалася невелика купка людей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення проекту Закону про управління об'єктами державної власності завершено. Є пропозиція комітету, яка зводиться до того, що нам потрібно прийняти за основу проект Закону про управління об'єктами державної власності.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Про прийняття за основу проекту Закону про управління об'єктами державної власності. Реєстраційний номер 6027. Прошу голосувати.

 

13:11:00

За-350

Рішення прийнято.

Зважаючи на важливість цього проекту закону, я прошу комітет оперативно доопрацювати його і підготувати до другого читання. Народних депутатів прошу надати відповідні пропозиції до проекту закону.

Шановні колеги, прошу уваги. Під час проведення Погоджувальної ради ми домовилися таким чином, що буде підготовлено проект постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання прав і свобод людини і громадянина у правоохоронній діяльності. Такий проект постанови за номером 7393 підготовлено і вам роздано. Ми домовилися, що ми проголосуємо про включення цього документу до порядку денного. Коли він буде включений, тоді відповідно фракції і групи подадуть пропозиції до складу спеціальної тимчасової слідчої комісії. Коли вони підготують такий проект постанови про склад тимчасової слідчої комісії, ми його затвердимо. Для цього тоді буде потрібно всього 150 голосів. В разі, якщо ми не приймемо рішення з проекти постанови 7393, тоді ми повернемося до розгляду питання про повернення до розгляду питання про включення до порядку денного проекту постанови, реєстраційний номер 7376 - про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колеснікова, усунення з посади одеського міського голови Боделана.

Таким чином, шановні колеги, ми домовились, що першим буде голосуватися проект постанови, слухайте уважно, реєстраційний номер 7393 - це проект Постанови Верховної Ради України про утворення тимчасової слідчої комісії 4 України з питань перевірки дотримання прав і свобод людини і громадянина у правоохоронній діяльності. Ставлю на голосування питання про включення до порядку денного. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

13:13:27

За-275

Питання включено до порядку денного.

Таким чином, шановні колеги, ми проголосували і домовились, що ми проголосували включення до порядку денного. Тепер потрібно підготувати склад комісії, завдання комісії визначити, терміни подання інформації, і ми приймемо відповідне рішення. Для цього, нагадую, потрібно всього-на-всього 150 голосів. Тому я прошу, шановні колеги, ваші пропозиції щодо складу тимчасової слідчої комісії від депутатських груп і фракцій здати Адаму Івановичу Мартинюку. Ми домовилися, що така буде пропорція: один від 20 народних депутатів, але не менше одного від фракцій.

Потрібно персональний склад. Ми можемо зараз  проголосувати за цей склад, а потім ще голосувати...

Шановні колеги, а, можливо, давайте поступимо таким чином, прошу уваги! Давайте поступимо таким чином: оскільки ми вже це питання включили  до порядку денного, для прийняття рішення потрібно  щодо Тимчасової слідчої комісії не менше 150 голосів, зараз давайте приймемо цю постанову. Постановою визначено, що головою комісії є Мусіяка, і хай працюють,  хай здають всі пропозиції.  З мотивів, будь ласка, Шуфрич.

 

 13:15:23

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимир Михайлович.

Хоча ми вважаємо, що дана слідча комісія умисно звужена і виключила такі аспекти тиску на наших громадян, як, на жаль, незаконні рішення судів, а також тиск податкових адміністрацій та інших форм тиску і інших державних підприємств, які сьогодні напряму можуть впливати на життя наших громадян, я звертаюся до Головуючого, щоб ми проголосували дану постанову за основу і мали можливість вносити пропозиції, не втручаючись в саму назву постанови. Ми не можемо її голосувати в цілому, а спочатку за основу. Ми на цьому наполягаємо і просимо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  А можна було б таким чином: враховуючи зауваження Нестора Івановича Шуфрича, щоб комісія проаналізувала рішення, які виносяться в судовій системі доступними парламентськими методами  контролю, написати: "Утворити тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань перевірки дотримання прав і свобод людини і громадянина у правоохоронній діяльності та у судовій практиці". І записати "у судовій практиці" - і прийняти рішення. Будь ласка, розширені будуть сфери діяльності. Не заперечуєте, Нестор Іванович?

(Ш у м  у  з а л і)

Ну, давайте тоді таким чином, шановні колеги. Що, що?

Хорошо, Хорошо. Шановні колеги... Ну, три хвилини, з мотивів, будь ласка, запишіться, три хвилини, будь ласка.

Лілія Григорович, будь ласка. Лілія Степанівна, мікрофон, фракція "Наша Україна".

 

13:17:35

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна". Прошу передати слово Борису Беспалому.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

 

13:17:42

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, я думаю, ми повинні зараз йти в точній відповідності до рішення Погоджувальної ради. Це рішення було складним, воно було компромісним. І, я думаю, воно має бути в цій сесійній залі дотримано.

Зараз всі вже переконалися, що було витримано сторонами перше рішення - і ми взяли і включили це питання до порядку денного. І відходити від логіки Погоджувальної ради, на мій погляд, є неправильним.

Тому, дійсно, у відповідності до Регламенту ми можемо голосувати за основу, і тут я з колегою Шуфричем погоджуюся. Ми маємо голосувати незмінений текст, точно ідентичний текст постанови, де нам тяжко давалося кожне слово, за основу. І потім окремо голосувати кожну поправку. Це буде відповідати і Регламенту, і духу домовленостей, і інтересам справи. Будь-який інший шлях продавлювання - це знову ж таки тупик. Прошу зважити і так вчинити.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

13:18:48

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановні колеги, шановний головуючий, на недавній Погоджувальній раді представників фракцій  представляв нашу фракцію, і наша фракція підтримувала обидва підходи, розуміючи що ми приречені прийняти рішення у Верховній Раді. Є проблема. На її дослідження ми маємо створити комісію і всі ці питання ми маємо врегулювати ми тут в залі засідань Верховної Ради, бо, оскільки  це не буде прийнято рішення в Верховній Раді, ця проблема буде вирішуватися на вулицях.

Щодо вашої пропозиції, Володимире Михайловичу, я вважаю, що вона слушна, і ми могли б додати і до назви  цієї постанови, і до суті судову практику як складовий елемент цієї постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Комар, фракція "Регіони України".

 

13:19:49

КОМАР М.С.

Сулковському передайте, будь ласка, слово.

 

ГОЛОВА. Павло Сулковський, "Регіони України", мікрофон.

 

13:19:57

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, є така пропозиція, що все-таки комісія буде створена і буде вести перевірку правоохоронних органів і судових органів, а найбільше сьогодні чиниться переслідування і незаконне звільнення, грубе порушення Конституції органам виконавчої влади, і мені здається, вам, як Голові Верховної Ради, і вже особисто і мною багато написано звернень і заяв, і ми вас інформуємо що робиться... Наприклад, я вам тільки хочу одне сказати, на Рівненщині, подивіться, там попризначали, можна сказати, хворих людей на голову очолювати і регіон, і райони. І ви подивіться яке там, що там робиться. Це просто жах один-єдиний. Тому я вношу пропозицію цю постанову обов'язково перевіряти. Органи виконавчої влади. Про їх діяльність.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Зараз прошу уваги. Щоб ми зараз, шановні колеги, щоб зберегли конструктивний настрій на співпрацю і порозуміння, давайте таким чином, зараз приймемо проект за основу. Я прошу уваги! Але давайте сформулюємо назву постанови, уточним таким чином. Борис Якович, будь ласка, прослухайте.

Про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина, і поставим крапку. А тоді вже і в правоохоронних органах, і в державних установах. Хай комісія вивчає.

Немає застережень? Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої  комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання конституційних прав і  свобод людини і громадянина. Реєстраційний номер 7393. Прошу голосувати.

 

13:22:09

За-335

Рішення прийнято.

За основу прийняли. Тепер поправки. Будемо голосувати, що, кожну статтю. Хорошо.

Будь ласка,  які пропозиції? Будь ласка, Іван Сидорович Бокий, пропозиція.

 

13:22:32

БОКИЙ І.С.

Володимире Михайловичу, за що ми голосуємо? Тут у самому  заголовку йде помилка, якийсь громадин іде і так далі. Як ми можемо голосувати за такі речі? Це просто... Це не технічна помилка, це  елементарна неграмотність, а якщо вона проскакує в документи Верховної Ради, то як за це можна голосувати?

 

ГОЛОВА. Іване Сидоровичу, я прочитав правильно, це просто  опечатка там. Написано "громадина", я прочитав "громадянина".

Будь ласка, Шуфрич.

 

13:23:13

ШУФРИЧ Н.І.

Володимире Михайловичу, вносимо пропозицію, щоби в  Преамбулі був наступний пункт: "Перевірити обставини затримання голови Донецької обласної ради Колосникова Бориса, усунення з посади Одеського міського голови Боделана Руслана Борисовича та інших фактів дотримання конституційних прав і свобод громадян України".

 

ГОЛОВА. Дайте мені, будь ласка, щоб я міг поставити на голосування цю пропозицію. Це з відповідної постанови там наступної було, так? Де це ми записуємо,  це ми його пишемо?

Шановні колеги, прошу уваги. Нестор Іванович пропонує, що в преамбулі ми записали, акцентовано, звернули увагу: доручити комісії перевірити обставини затримання голови Донецької обласної ради Колеснікова, усунення з посади Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина. Я цю поправку ставлю на голосування.

 

13:25:23

За-187

Рішення прийнято.

Да, Михайло Ратушний, будь ласка.

Я прошу, шановні колеги, прошу уваги. Я зараз прошу дати роз'яснення з цього приводу, щоб подивилися ... показано, що рішення прийнято. Я вам через те сказав. Ну,  тому що зараз перевірять, 150 мені стверджують.

 

13:25:40

РАТУШНИЙ М.Я.

Володимире Михайловичу, добавте час, будь ласка, скажіть, хай добавлять час. Шановні колеги, я, Михайло Ратушний, Українська народна партія.  Я згодний з колегою Боким, я не знаю хто складав проект цього документу? Почитайте перший пункт: утворити тимчасово слідчу Комісію з питань перевірки дотримання прав і свобод людини і громадянина в правоохоронній діяльності, чи правоохоронними органами і  в назві це саме є. Це все абсолютно, ну, треба редагування. Це раз.

Друге. Я хотів би звернути увагу на  зауваження депутата Беспалого. Цей проект постанови - це був, в принципі, результат компромісу, виокремлювати когось, навіть...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте можливість  закінчити, тільки  спокійно, будь ласка.

 

13:26:52

РАТУШНИЙ М.Я.

Виокремлювати з всіх громадян нашої держави таких поважних членів СДПУ(о) чи  "Регіонів" недоцільно. Давайте будемо говорити про порушення чи  непорушення прав громадян, всіх громадян.

Тому я вважаю, ця пропозиція Шуфрича, вона не пройшла і вона просто не повинна голосуватися, якщо ви хочете, щоб компроміс...

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги, я хочу вам нагадати... Ну, одну хвилиночку,  підождіть...  З приводу чого? Да підождіть,  ще ні  з яких мотивів не було, ще не ставили на голосування. Одну хвилинку.

Шановні колеги, я просив би, щоб ми були свідомі того, що ми домовилися, і Борис Якович сказав, що він підтримує Нестора Івановича, що треба голосувати за основу, а потім голосувати поправки, як вони будуть. Але, очевидно, випустили з поля зору, що потрібно вже, коли включене питання до  порядку денного для  прийняття власне постанови відповідно до поправки 150 голосів, отримали той результат. Зараз перевіримо, ну будь ласка, я прошу заспокоїтися. Зараз, одну хвилинку.

 

МАРТИНЮК А.І. Шановні колеги, заспокойтеся.

 

ГОЛОВА. З приводу чого репліка?

 

МАРТИНЮК А.І. Заспокойтеся і візьміть, будь ласка, статтю... Візьміть, будь ласка, 89-ту статтю Конституції, Основного закону України, яка  говорить: "Верховна Рада України для проведення розслідувань з питань, що становлять суспільний інтерес, створює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувало  не менше, як одна третина від конституційного складу  Верховної Ради України". Тобто  питання про включення  до порядку денного потрібно, щоб набрало 226 голосів. Сама  постанова про створення тимчасової спеціальної комісії і зміни до постанови повинні 150 голосів набирати.

 

ГОЛОВА.  Борис Беспалий, репліка у Бориса Беспалого.

 

13:28:59

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Це не репліка, а це принципове зауваження. Ну, можна й реплікою з рештою дійсно.

Шановні колеги, факт створення комісії дійсно 150 голосів. Але документи Верховної Ради, постанови приймаються більшістю. Уточнення, яке було зроблено, не стосується факту створення чи не створення комісії. Інакше, якщо йти логікою Адама Івановича, то можна зробити так, що ми створили спочатку комісію будь-яку, а потім 150 голосів можуть зовсім змінити те, за що ми голосували. За його логікою текст має тоді голосуватися в цілому і без зміни. Інакше виходить, що прийнявши щось за основу, потім меншість може перевернути його з точністю до навпаки. Тому ми наполягаємо тут 226 голосів.

І, нарешті, політичний аспект домовленості. Якраз на Погоджувальній раді, і ми пішла назустріч, ми застерігали, що буде спроба надурити, і зараз ми цю бачимо спробу в дії. Тому я прошу або 226 голосів...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, заспокойтеся. З приводу чого репліка? Та послухайте, хай ще прізвище коли назвуть. Заспокойтеся, будь ласка. Шановні колеги, одну хвилинку, заспокойтеся, будь ласка. Прочитайте, будь ласка, Регламент, там ніде не сказано слово "партія", це вже ми просто йдемо на те, щоб не було протистояння в залі. Заспокойтеся, будь ласка.

Шановні колеги, я хочу ще раз пояснити. Борисе Яковичу, шановні колеги. Прошу уваги. Ми ставили питання про включення до порядку денного. Для того, щоб включити до порядку денного питання про тимчасові слідчі комісії, потрібно 226 голосів. Але щоб саму сформувати комісію і прийняти рішення про комісію, треба 150 голосів. Так ви кажете відмінити, давайте відмінимо Конституцію. Я з вами згоден, що треба виконувати домовленості, але іншого немає. Одну хвилиночку, не всі зразу. Одну хвилинку. (Шум у залі).

Шановні колеги, я ще раз хочу сказати. За що голосували? Да. Правильно, Борис Якович, ми голосували за те, щоб включити цю постанову до порядку денного. Та що ні? Я вам розказую українською мовою, слухайте, будь ласка, ми проголосували за те, щоб включити до порядку денного питання про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини-громадянина. Ми включили. Після того... Та послухайте! Ми включили питання до порядку денного. Після того, коли вже голосується сам проект постанови достатньо прийняти 150 голосів, цього вимагає Конституція.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Де?

 

ГОЛОВА. Я ще раз хочу сказати, шановні колеги! Я хочу сказати ще раз, є Конституція і є Регламент. Відповідно до Регламенту... Я ще раз хочу сказати... Що? Та я нічого не хочу! Я хочу того, що є... Шановні колеги, давайте визнаємо, що у нас завжди була проблема включити питання про комісію до порядку денного. Не було у нас проблеми власне із формуванням комісії, бо для включення потрібно 226 голосів. А для того, щоб проголосувати, я це підкреслив, це є в стенограмі, прийняти саму постанову - 150 потрібно. А чим комісія створюється? Постановою створюється комісія. Давайте піднімемо зараз ваш виступ, ви самі сказали, що ви підтримуєте Нестора Івановича, одну хвилинку, щоб голосувати за основу, а після того поправки голосувати в цілому. Якщо голосується за основу, то передбачається поправки, правильно? Де таке написано? Покажіть. (Ш у м   у   з а л і)

ГОЛОВА. Чому? Чому Чорновілу я повинен давати?

(Ш у м   у   з а л і)

Інше... Михайло Васильович, те, що не виконали домовленості - це інше питання. Це інше питання.  (Ш у м   у   з а л і)

Так, я читаю, шановні колеги, до кінця ще раз: "Верховна Рада приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією".

(Ш у м   у   з а л і)

Одну хвилиночку! І Конституцією передбачено створення спеціальної комісії третиною голосів.  (Ш у м   у   з а л і)

А створюється чим комісія, скажіть, будь ласка? Чим створюється комісія? Постановою.

Так, будь ласка, давайте пропозиції.  (Ш у м   у   з а л і)

З якої?... З процедури чого? З процедури чого?

Так, запишіться, будь ласка, з процедури розгляду...

Ну, давайте я поставлю на голосування, давайте проголосуйте, якщо... Давайте проголосуйте. Три хвилини, будь ласка. Запишіться.

Богдан Костинюк. Богдан Костинюк, будь ласка.

 

13:36:59

КОСТИНЮК Б.І.

Народний рух України, Богдан Костинюк.

Прошу передати слово Борису Беспалому.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

 

13:37:08

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. І я хочу звернути всіх увагу на Конституцію. Утворюється комісія - 150 голосів. І пункт перший постанови: "Утворити слідчу комісію" - оцей пункт - 150 голосів. Далі в постанові йдуть інші пункти: обрати головою, поставити завдання, матеріально-технічні... Оці пункти постанови не мають відношення до утворення, це 226 голосів. Це стаття 91 Конституції.  І більш того, у нас були домовленості потім не робити цього варіанту. Інакше, якщо не буде 226 голосів, то я вношу пропозицію від імені фракції: у зв'язку з тим, що у нас порушені всі домовленості, ставити на голосування питання про скасування і прийняття цього питання за основу. Інакше, якщо порушуються всі домовленості, тоді ми просимо скасувати цю постанову.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! От ми... А, будь ласка, Масенко, Олександр Масенко, будь ласка.

 

13:38:19

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Ну, мені в цій ситуації доводиться тільки сказати одне: Борис, ти не прав. В тому плані, що все-таки кожен вигадує тільки в тій ситуації, як йому вигідно. Ну, зачитана норма Конституції, є вже в нас установлене правило. Якщо йти шляхом Бориса Беспалого, так ми б ніколи жодної комісії не створили і не створимо, а, напевне, ж і враховували ту ситуацію, яка часто складається в парламенті, і заклали таку норму в Конституцію, якою сказано, що для створення комісії  потрібно 150 голосів.

І не треба тут щось видумувати. То, що хтось може порушив якісь домовленості - ну це справа інша. Це наша загальна біда, що у нас такі політики: куди вітер дме, туди вони і домовленості свої ставлять. Так це ж уже ми роками спостерігаємо, і уповати тільки на це, то розберетеся десь за межами сесійної зали. А я вважаю, що процедура правильна, 150 голосів, давайте голосувати і давайте формувати.....

 

ГОЛОВА. Так, Комар, фракція "Регіони України".

 

13:39:30

КОМАР М.С.

Прошу передати слово Тарасу Чорноволу.

 

13:39:35

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Володимире Михайловичу, шановні колеги! По-перше, створення комісії - це і весь текст постанови про створення комісії. Тут є елементарна  норма Конституції і спроба її  реалізувати, це не додає нікому честі.

Друге. Саме норма про 150 голосів для  створення. Це є та норма, яка захищає права опозиції, і ми завжди нормально і я, коли належав тут до опозиції попередньої проти Кучми, ми тоді використовували постійно цю норму, і всі комісії, які створювалися, доголосувалися і по Мукачеву, і інше саме таким способом.

І третє, на чому я би хотів наголосити. Мені здається, вже зараз без будь-якої комісії зрозуміло, що справа Колеснікова політична, оскільки її настільки жорстко боїться самого створення цієї комісії з залученням в буквально будь-якої... спосіб прізвища Колеснікова прихильники Віктора Ющенка.  Більше того, вчора в телеефірі один з депутатів фракції "Наша Україна" прямо сказав, що Колесніков - це є криміналітет через те, що він  зривав, бачите, виборчий... передвиборчий з'їзд в Донецьку.

 

ГОЛОВА. Дякую. Обмінялися думками. 3 хвилини, ми записались. будь ласка, другий пункт. Другий пункт, будь ласка.  Які ще є пропозиції? Ну що ви кричите?! Запишіться! Чого ви кричите?

Пропозиції до постанови, будь ласка. Запишіться, будь ласка, зараз пропозиції до постанови, давайте. будь ласка, запишіться. Гірник, будь ласка.

 

13:41:09

ГІРНИК Є.О.

Євген Гріник, "Наша Україна", Конгрес українських націоналістів.

Я бачу, що тут ідуть політичні ігри, практично була домовленість проголосувати і створити комісію без всяких словесних викрутасів. В зв'язку з тим, що йде обман, я вношу пропозицію проголосувати за відміну цієї постанови і, дійсно,  відміна буде, якщо проголосує 150 голосів.

Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, я записав. Ми ж домовилися 3 хвилини. Володимир Єщенко, будь ласка. Я поставлю на голосування цю пропозицію також.

 

13:41:46

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, я прошу, в першу чергу, щоб ви ще  раз для радіослухачів і для депутатів назвали назву даної постанови, тому що було зауваження з боку ряду депутатів по тексту.

Друге питання. Ми  вже проголосували за ряд змін. Я пропоную поставити на голосування, тому що рухівці будуть ще далі піднімати питання, а ми повинні проголосувати в цілому дану постанову. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Стоян. Немає. Олександр Шевченко.

 

13:42:33

ШЕВЧЕНКО О.О.

Прошу слово передати депутату Рудьковському.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка.

 

13:42:38

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу! Я запропоную пункт, який, я думаю, помирить і праву і ліву сторони. Якщо ми в цю постанову та допишемо пункт: "Перевірити зловживання скоєні бувшим Президентом Леонідом Кучмою та його оточення, які призвели до тяжких наслідків", проголосуємо 150 голосів, то, я переконаний, що ця постанова потім  знову набере 300 голосів. Прошу це поставити обов'язково  на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Це дуже мудра пропозиція, але я тоді хотів би сказати, що весь зал тоді попаде в оточення Кучми, і в тому числі той, хто виголошував цей пункт. ( О п л е с к и)

Дуже мудра пропозиція, якщо треба, я можу деталі нагадати.

Шановні колеги! Пропозиції 3 хвилини були.  Звучала пропозиція, одну хвилиночку. А, Олег Білорус, є ще право на виступ, ще є час. Будь ласка, мікрофон.

 

13:43:50

БІЛОРУС О.Г.

Я пропоную знять цю постанову, відмінить її, тому що ні до чого ми не прийдемо, 150 голосами.

 

ГОЛОВА. Шановні. Дякую. Шановні колеги, ще одна хвилина, Мовчан, будь ласка.

 

13:44:16

МОВЧАН П.М.

Перепрошую, передайте слово Михайлу Ратушному.

 

ГОЛОВА. Михайло Ратушний.

 

13:44:26

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні колеги, раз дехто вже пішов в такі далекі дебрі, то варто нагадати, що зараз дуже сильно так за Комісію голосують ті. хто свого часу виступ  проти прийняття спеціального закону, про спеціальні комісії, це раз. Друге, тому я вношу пропозицію: внести поправку про виключення поправки Шуфрича, яка була проголосована 150-ма голосами.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Шановні колеги, для щоб унормувати наші , потім з мотивів, що називалися, якщо дозволите. Та підождіть, ну, пропозиції, час закінчився, ну, ні одні ж ви можете пропозиції вносити. Пропозиції будуть іти до статей конкретних.

Шановні колеги, 3 народних депутати, 2 народних депутати пропонували скасувати постанову, ми можемо поставити на голосування цю пропозицію, якщо ви хочете. Але пропозиція була паліативна, виключити пропозицію, яка була виголошена і проголосована, щодо того, щоб записати в преамбулу конкретизоване завдання: перевірка обставин затримання голови донецької обласної ради Колеснікова, усунення з посади Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушення Конституційних прав і свобод людини і громадянина. Я ставлю на голосування пропозицію про виключення цієї поправки. яку перед цим Верховна Рада прийняла.

 

13:46:09

За-152

Рішення прийнято. Шановні народні депутати, я пропоную,  для того, щоб ми зберегли консенсус, прийняти цей документ.

Шановні колеги, ми скасували поправку. Тепер я зачитаю проект постанови. А що ви наполягаєте, неможна вже більше. Тоді взагалі нічого не буде.

Шановні колеги, тоді давайте таким чином зробимо. Прошу уваги. На Погоджувальній раді була домовленість, прошу уваги, на Погоджувальній раді була домовленість про те, що ми проголосуємо про включення до порядку денного проект цієї постанови... Вірніше  не так, вибачте. Була домовленість на Погоджувальній раді, що ми проголосуємо про включення до порядку денного питання про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки  дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина. Верховна Рада рішення прийняла. На  Погоджувальній раді ми домовилися, що коли ми приймемо позитивне рішення, ми доручимо підготувати проект постанови із повним складом цієї комісії, потім приймемо рішення. Якщо ви не хочете, будь ласка, буде це рішення.

Я пропоную дати доручення першому заступнику Голови Верховної Ради Адаму Івановичу Мартинюку отримати від депутатських груп і фракцій пропозиції щодо складу комісії у розрахунку  1 від 20  народних депутатів, але не менше одного від фракції. І коли буде готовий проект постанови, ми його проголосуємо. Прошу врахувати, що для того потрібно буде 150 голосів.  Дякую. Все.

Ні, перерви більше не буде, не буде більше перерви. Все, кінчайте. У Регламенті написано, що може надаватися перерва. Давайте не зловживайте.

Оголошується до розгляду проект Закону про порядок примусового відчуження об'єктів права приватної власності у власність держави (націоналізації). Будь ласка. Все. Будь ласка, оголошую до розгляду питання.

Гмиря мікрофон, будь ласка. Ну, це абсурд уже. Я ще раз хочу сказати, шановні колеги, була домовленість Погоджувальної ради, ви за неї проголосували. Ви підтримали, все.  Я прошу вас, давайте хоч якесь рішення приймемо.

 

13:48:30

ГМИРЯ С.П.

Владимир Михайлович, я прошу мне немножко времени добавить.

Уважаемые коллеги, мы сейчас стали создателями очень опасного прецедента, когда голосованием отменяется принятое уже постановление комиссии. Если есть большинство может набрать не только 150, но и 250 голосов, и тогда любая комиссия, которая проведена меньшинством, будет отменена большинством. В данном случае меня интересует не вопрос о Боделане и Колесникове, не вопрос о содержательной стороне данного постановления, а принцип. Мы сегодня... А процедура. Мы сегодня таким голосованием фактически отменили действующую Конституцию.

Владимир Михайлович, в будущем это нельзя допускать. Мы, я, коммунисты, представляют меньшинство в Верховной...

 

ГОЛОВА. Справа в тім... Шановні колеги, ми не відмінили, ми постанову прийняли за основу, але Верховна Рада має право переголосувати, вона переголосували, і вона відмінила ту поправку, яка була проголосована. Будь ласка, проект постанови був прийнятий за основу, ми його не відмінили. Доопрацюють цей документ, ми його тоді приймемо. Що ще потрібно, я не можу зрозуміти?

Так. Шурма, репліка у Шурми була. Ігоре Михайловичу, Шурма, у вас же репліка була, будь ласка, скористайтеся нею. Іване Олександровичу, читайте ж Конституцію, не можна підміняти так грубо Конституцію, читайте її ж.

 

13:50:26

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Я би хотів звернутися до слухачів, які дивляться за перипетіями, що відбуваються у цьому залі. Дуже цікава ситуація. Люди, які представляють сьогодні політичну силу, яку очолює почесний Голова, Президент України, блок "Наша Україна", УНП виступають проти того, аби з'ясувати обставини, чи існують політичні репресії, чи не існують.

А я звертаюся ще до пана Ратушного. Коли ви називаєте Колеснікова і називаєте Боделана, то я би попросив, щоб ви знали, хто є членом партії, а хто ні. Тому що невігластво воно завжди є неприємною річчю ні для прокладної, ні для іншої партії. То мушу вам сказати, що соціал-демократи виступають і приймають участь у тих процесах по одній причині, бо нас цікавить законність дій тої влади, яку ви представляєте.

На Майдані Незалежності ви говорили про демократію, а на сьогоднішній день, вибачте, три букви ззаду є правильні, а попереду вони невірні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я попрошу регламентний комітет, щоб регламентний комітет розглянув питання, яке сьогодні обговорювалось, щодо того, скільки голосів потрібно - 150 чи 226, щоб регламентний комітет підтвердив, щоб Конституцію України треба виконувати. Відповідне доручення попросимо, щоб відповідні висновки зробило Головне юридичне управління. І відповідну інформацію вам надамо завтра під час засідання.

Враховуючи, що о 14.30 у нас парламентські слухання і враховуючи те, що дві фракції вимагають перерву, я оголошую ранкове засідання Верховної Ради України закритим. Парламентські слухання розпочнуться о 14.30. Водночас з 15 години відбудуться засідання комітетів. Дякую.