Засідання N23 (ранкове)

Опубліковано 16. 10. 2003

ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

16   жовтня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу шановних народних депутатів, хто бажає зайняти свої місця робочі, і підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:14

Зареєструвалося -426

Зареєструвалося 426 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Бондаря Володимира Нальковича. Давайте привітаємо його із днем народження, побажаємо йому творчих успіхів і міцного здоров'я.

Відповідно до регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень. Розклад засідань у вас є. Які будуть пропозиції?

(Ш у м  у  з а л і).

Шановні колеги, не кричить. Шановні колеги... Дам, дам. Підождіть, ви мені не керуйте, кому давати слово. Давайте з процедури обміняємося. Я бачу, що треба час, 10 хвилин з процедури, запишіться, будь ласка. Сядьте всі на місця, будь ласка. На табло висвітліть, будь ласка.

Микола Томенко. Спокійно. Хто запишеться, той і виступить. Микола Томенко.

 

10:04:30

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВА. Я не чую. Будь ласка, скажіть кому.

 

10:04:38

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги-народні депутати! Оскільки політична реформа, ініційована Президентом Кучмою, фактично зупинена, і не виконані зобов'язання Адміністрації Президента щодо прийняття закону про вибори на пропорційній основі. Всі, хто бажає на сьогодні реального проведення політичної реформи, повинні розпочати робочий день з голосування по закону про вибори. Я хотів би, щоб ця позиція була підтримана залом, і ми, подивившись у вічі один одному, побачимо, хто хоче політичної реформи в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Тепер зрозуміло, хто з ким про що домовлявся.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної)  

 

10:05:25

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я вражений активністю поліглота, попереднього виступаючого, він дуже активний два дні на трибуні, але, Володимире Михайловичу, розпочніть роботу сесії. І якщо хтось блокує, ви назвіть тих людей, які блокують сесію, тому що виходить на те, що ми взагалі припиняємо роботу. І вони всі дуже піклуються, аби народ України знав, хто хоче працювати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановний колего, я з вами повністю згоден, але ми домовились 10 хвилин з процедури і з мотивів обмінятись, далі будемо визначатись. Петро Цибенко, фракція комуністів.

 

10:06:05

ЦИБЕНКО П.С.

Прошу передати слово керівнику фракції Симоненку Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

10:06:13

СИМОНЕНКО П.М. Шановні колеги, шановні колеги!

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні народні депутати!

 

СИМОНЕНКО П.М. Шановні колеги, Володимире Михайловичу, фракція комуністів...

 

ГОЛОВА. Що, не працює? Ну хорошо, хай тоді виступить Матвієнков, а потім, коли... Працює?

 

10:07:07

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко,

Фракція комуністів. Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу!! Ми з вами є свідками, що навколо конституційної, а ми комуністи вважаємо за потребу проведення політичної реформи в державі, точиться дуже багато розмов. Всі закликають, але ті ж самі президентські сили, які ініціювали чи звернулися до опозиційних сил з приводу того, що треба продовжити політичну реформу, заблокували політичну реформу і це очевидно вже.

Ми, комуністи, вбачаємо, що політична реформа тільки тоді розпочнеться, коли відбудуться зміни відносно закону про вибори, який дасть можливість виборцям обирати майбутнє України, програму конкретних політичних партій. І буде покладено конкретну відповідальність за майбутнє України на певні політичні сили. Тому, фракція комуністів також наполягає на тому, що сьогодні треба розглянути в першочерговому порядку закон про вибори, визначитись і далі рухатись в розумінні того, що так ми розпочали політичну реформу. Дякую.

 

ГОЛОВА.Дякую. Сергій Матвієнков, депутатська група "Європейський вибір".

 

10:08:22

МАТВІЄНКОВ С.А.

55 округ, г.Мариуполь. Уважаемые колеги, уважаемые депутаты, мне понятно ваше стремление, я имею ввиду партийные силы, партии избавиться от избирателей, от тех людей, которые могут контролировать депутата и спрашивать его за конкретно проделанную работу. Мне понятно ваше стремление проводить выборы на партийных собраниях и партийных конференциях. И тем самым создать нормальные условия для работы депутатского корпуса. Мне понятно ваше стремление создать парламент города Киева для того, чтобы не выезжать за пределы города Киева. Но у нас есть повестка дня. Давайте работать и думать о тех же избирателях, которые на сегодня вас уже избрали. Есть масса вопросов злободневных, серьезных, которые требуют розрешения.

Поэтому, давайте сядем, успокоемся, начнем работать, дойдем ми до этой политической реформы, дойдем мы до этой политической реформы, дойдем мы до этого закона о выборах и проголосуем как положено. Спасибо.

 

ГОЛОВА.Степан Хмара.

 

10:09:17

ХМАРА С.І.

Прошу передати слово Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВА.Олександр Турчинов.

 

10:09:24

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Голова Верховної Ради! Шановні колеги! Наша фракція вимагає, перше, розблокувати політичну реформу і першим розглянути закон про пропорційну систему і отримати позитивне голосування.

І друге, більш важливе питання. Залишається небезпека втрати Україною своєї території.

Ми вимагаємо зараз викликати сюди Президента України Кучму, і щоб він з трибуни відповів: або він буде захищати територію України, виконувати свої обов'язки, або нехай тут прямо на трибуні подасть у відставку. Це наша вимога, Володимире Михайловичу. І ми просимо звернутися до Президента з тим, щоб він сьогодні прибув до Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:10:16

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати і радіослухачі. Я допомагаю прагненню Ігоря Шурми сказати, хто блокує. Блокує засідання Верховної Ради опозиція, в тому числі і Соціалістична партія України.

Ми вимагаємо перестати брехати людям про політичну реформу і почати цю роботу, котра конче необхідна. Бо не буде проведена реформа - ніколи не зміниться до позитивного життя в Україні, ніколи - я це підтверджую.

І тому не просто включити, розпочати з питання про Закон про вибори, а прийняти у першому читанні Закон про вибори, а потім можна працювати далі. Досить робити, або працювати Верховній Раді під керівництвом Президента, під керівництвом Адміністрації Президента! У нас є довіра суспільства, довіра народу, і треба виходити із тих повноважень, які визначені Законом про статус народного депутата і Конституцією України.

 

ГОЛОВА. Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

10:11:24

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, Партія "Реформи і порядок", фракція "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу нагадати, що ви зробили великий внесок в історичну науку, визначивши нинішній період в історії України як епоху Леоніда Кучми. Ви в своїй промові тоді, на відкритті сесії визначили також основні параметри цієї епохи: це утворення корумпованого, мафіозного, олігархічного клану, щоб   покласти край цьому клану і пануванню, і закінченню цієї  епохи, давайте зробимо наступний крок: введемо сьогодні у порядок денний проект Закону про вибори народних депутатів і почнемо, дійсно, політичну реформу в Україні.

Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Петров, фракція комуністів.

 

10:12:33

ПЕТРОВ В.Б.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко.

 

10:12:40

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, каждый из нас пытается сегодня представить свои аргументы. Я убежден, и жизнь уже подтвердила, что все аргументы в отношении того, что если с мандатного, с одномандатного округа конкретный мажоритарный депутат или нет, все зависит от того, какую политическую силу он представляет. Если он Президента представляет и купленные  мандаты в одномандатных округах, тогда он постоянно здесь в Киеве находится, он не выезжает туда и никогда не отчитывается перед избирателями за все то, что обещал. А нам сегодня самое главное  определить, чтобы наши избиратели четко знали, какой путь развития они для Украины предлагают. Либо это социально, экономически будет мощное развитое государство с конкретной защитой прав человека, либо это будет государство, в котором   будут доминировать кланы, олигархи, преступные элементы,  капитал криминальный, западные различные политики и финансово-промышленные групы - все то, что будет действовать против народа Украины.

Вот почему мы, коммунисты, настаиваем: надо принять новый Закон  о выборах и предоставить право народу избиратель свой путь развития, а не возможность укрепиться у власти  криминально-коррумпированому капиталу.

 

ГОЛОВА.  Сергій Челноков, фракція комуністів.

 

10:14:00

ЧЕЛНОКОВ С.Д.

Челновок, фракция коммунистов.

Прошу передать слово Адаму Ивановичу Мартынюку.

 

ГОЛОВА. Адам Мартинюк.

 

10:14:08

МАРТИНЮК А.І.

Дякую Сергій Дмитрович. Фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Я думаю, у нас все іде так, як і має бути у  даній ситуації. Я думаю, та група народних депутатів, яка просить змінити процедуру сьогоднішнього розгляду, абсолютно має підстави для того, аби ми  погодились  на те, щоб законопроекти, які сьогодні знаходяться у порядку денному. Вони сьогодні стоять, але вони, на превеликий жаль, знаходяться в такому місці, що ми можемо до їхнього розгляду, як це показує не один четвер, не дійти. Це ще раз підтверджує необхідність того, що повернутися до законопроекту, автором якого я у тому числі є, щоб  розглядати законопроекти не один раз у  четвер, а постійно після  їх розгляду.

Тому, я думаю, Володимире Михайловичу, буде правильно, якщо ви врахуєте позицію значної  кількості народних депутатів і поставите на голосування ці законопроекти першими. Це ваше право.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги! Ми обмінялися протягом 10 хвилин думками, і тепер зрозуміло в чому причина полягає блокування трибуни. Одну хвилинку, дайте  завершити свій виступ.

Оскільки, шановні народні депутати, є така пропозиція, то, очевидно, замість блокування ми її могли проголосувати і визначитися. Але  ви  ж цього не захотіли робити. Тому, прошу уваги,   оскільки  ми розв'язали всі проблеми, і сьогодні українському народу пече лише одне, і вони нас питають постійно, коли ми приймемо Закон про вибори для того, щоб постійно залишитися тут у парламенті, то, очевидно, є потреба провести консультації. Оголошується перерва на 30 хвилин. Керівникам депутатських груп і фракцій прошу зібратися  у кабінеті голови.

 

 ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Я прошу, шановні колеги, займати свої місця, будемо продовжувати роботу.

Шановні колеги! Дозвольте поінформувати вас про результати засідання Погоджувальної ради.

Шановні колеги! Дві проблеми, на яких наполягали народні депутати. Перша стосується голосування закону про  вибори народних депутатів України. В результаті дискусії ми домовились таким чином. Для того, щоб у нас не було переможців і  переможених, для того, щоб у нас панував компроміс і порозуміння в сесійній залі, що ми зараз перейдемо до розгляду розділу прийняття рішень з обговорених питань. А в цьому розділі знаходиться це питання, і ми його   розглянемо і  проголосуємо. Така була домовленість народних депутатів. В разі, якщо не буде прийнято з цього рішення питання, домовилися зібратися для того, щоб знайти погоджене рішення.

Одну хвилинку, рішення я розказую яке було. Всі одноголосно підтримали цю позицію. Я підкреслюю,  одноголосно.

Другий момент, на якому наполягали дві фракції: фракція "Наша Україна", фракція Блоку Юлії Тимошенко. Це щодо ситуації, пов'язаної із будівництвом дамби в Керченській протоці. Я хочу вас поінформувати із цього приводу. Сьогодні ввечері, як вчора було це погоджено під час заяв,  повідомлень від фракцій на пропозицію Анатолія Матвієнка (вона погоджена з двома комітетами відповідними. Виїжджає делегація народних депутатів, яка представляє різні фракції, хто виявив бажання. Свої враження і пропозиції вона подасть до понеділка.

З понеділка до нас прибуває група депутатів Державної Думи для участі в засіданні парламентському, коли ми будемо обговорювати на слуханнях "Українсько-російські відносини". Ми проведемо відповідні переговори, якщо буде потреба, ми домовилися, що в четвер ми можемо розглянути це питання, якщо буде потреба на дальшому реагуванні на це питання з боку парламенту. Ось такі домовленості були. Немає заперечень?

Будь ласка, Олександр Олександрович.

 

11:23:17

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Ми справді домовлялися так, але йшлося про те, перед руками ні у кого не було проекту сьогоднішнього засідання. І виявляється, цей закон стоїть 33-м. Таким чином це свідчить про те, що наші домовленості фактично ніякої сили не мають.

Давайте компроміс такий знайдемо, не 33-м, а третім його розглянемо. І тоді буде, ви маєте право це зробити одноосібно, Володимире Михайловичу. Давайте, і знімемо тоді проблему.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні народні депутати, якщо ми будемо йти за такою логікою, ми жодним  чином проблему не знімемо. Ми домовилися, ми обов'язково це питання розглянемо. Оскільки це було одностайне рішення Погоджувальної ради, я розпочинаю роботу.

Оголошується до розгляду проект закону. Давайте будемо дуже швидко працювати, ми протягом години приймемо відповідні рішення. Проект закону про затвердження податкового мінімуму на 2004 рік. Кириленко, будь ласка, В'ячеслав. Є пропозиція комітету прийняти за основу. Так? Цей законопроект.

(Ш у м  у  з а л і).

Я виконую рішення Погоджувальної ради. Я не виконую рішення Соціалістичної фракції. Прийме рішення інше Погоджувальна рада, я його буду виконувати. Все.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік. Пропозиція комітету прийняти за основу. Прошу голосувати.

 

11:25:16

За-188

Рішення не прийнято.

Я прошу Секретаріат перевірити систему. Будь ласка, перевірте. Де не працювала, скажіть. Секретаріат, депутатські групи "Європейський вибір" не працює система. Перевірте, будь ласка.  Степан Гавриш. Мікрофон ввімкніть, я ж руку там бачу. Правильно побачив? Степан Гавриш, будь ласка.

 

11:27:56

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги, щойно ми завершили спільну погоджувальну раду і домовилися про певний процес для того, щоб розблокувати роботу Верховної Ради. Мені не зрозуміло, чому зараз ми продовжуємо блокувати парламентську трибуну? Я знову хочу запросити всіх для того, щоб ми приступили до реалізації наших домовленостей і почали розгляд питань порядку денного.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Наберіться ще раз терпіння. Я оголошую перерву на вимогу двох фракцій на 15 хвилин. Це фракція "Регіони України" і фракція Агарної партії України. Керівникам депутатських груп і фракцій прошу в черговий раз зібратися в кабінеті Голови.


ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Будемо продовжувати нашу роботу далі. Ні, ми вже домовилися - ніяких перерв, давайте будемо, колеги, працювати.

Шановні народні депутати, прошу заходити до сесійної зали. Будь ласка, запросіть народних депутатів до сесійної залі. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги, дозвольте проінформувати вас про результати останніх перемовин.  Коли ми проводимо засідання погоджувальної ради, ми практично домовляємося, заходимо до сесійної зали, у нас змінюється точка зору. Але зараз, здається, ми домовились всерйоз надовго і назавжди. Перше, що ми домовились, - ми зараз проведемо три голосування: перше, що в зв'язку з тим, що у нас узгодження тривало майже дві години, ми продовжимо роботу парламенту для того, щоб сьогодні розглянути всі питання, які є нагальними, болючими. Потім, оскільки було оголошено до розгляду проект закону про затвердження прожиткового мінімуму, ми розглянемо його, а наступним проголосуємо наше бачення, наше ставлення до закону про вибори народних депутатів. Приймається така позиція? Я вам щиро вдячний. Прошу тоді зайняти місця, щоб ми могли голосувати. Шановні колеги, прошу сідати всіх, бо не встигнемо ж проголосувати. До розділу дійдемо, де розділ буде - "Включення до    порядку денного”, тоді будемо визначатися.

Шановні колеги, я ж просто прошу вас, щоб ви зайняли місця, щоб голосування було, результативними були.

Я ставлю на голосування. Прошу уваги! Пропозицію Погоджувальної ради, для того щоб продовжити роботу сьогодні Верховної Ради, пленарного засідання до того часу, поки ми не розглянемо питання, які визначені розкладом засідань на четвер, 16 жовтня.

Прошу голосувати.

 

11:48:00

За-126

Шановні колеги! По фракціях.

Давайте таким чином. Якщо не виконана ця домовленість, інших я не буду ставити на голосування. Навіщо ви підставляєте один одного?! Вкотре керівники фракцій домовились. Ніхто не виступав проти. Чому ви не голосуєте? Давайте визначайтеся! Я інших не поставлю питань на голосування. Все! Те ж саме буде по Закону про вибори.

Пустовойтенко, будь ласка.

 

11:48:52

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Я хочу звернутись до депутатів Верховної Ради і до наших виборців.

На жаль, протягом півтора місяця йде умисне блокування роботи Верховної Ради. Ми не можемо розглядати ні одного законодавчого акта. Всі наші.................представників груп як більшості, так і опозиції, і депутатських фракцій - ми постійно йдемо на відповідні поступки, порушуючи Регламент Верховної Ради.

І, на жаль, голова Регламентного комітету на ці питання абсолютно не звертає увагу. У той же час для того, щоб розблокувати Верховну Раду, ми кожний раз  погоджуємося з пропозиціями. Ми тільки що на засіданні домовилися, що ми голосуємо за продовження роботи Верховної Ради до 20 години. Друге. Ми розглядаємо Закон про вибори, я вибачаюся, про мінімальну заробітну плату. І третє, Закон про вибори. І просив би це підтримати. Якщо такого голосування не буде, ми в інших голосуваннях приймати участі не будемо.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію, мені тут нагадали, зніміть з голосування, про волю парламенту. Якщо  воля парламенту буде, не проголосують рішення, будемо працювати далі чи знов заблокують роботу?

Я ставлю на голосування пропозиції Погоджувальної ради про продовження засідання до  20 години.

 

11:50:43

За-158

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про затвердження Програми прожиткового мінімуму на 2004 рік.

По фракціях, будь ласка, висвітліть. Дайте одну хвилиночку, я прочитаю.

"Наша Україна" - 12;

комуністів - 0;

"Регіони  України" - 42;

Партія промисловців і підприємців України - 3;

СДПУ - 4;

Соціалістичної партії України - 20;

Європейський вибір - 6;

Блоку Юлії Тимошенко - 6;

"Демократичні ініціативи" - 15;

"Народовладдя" - 18;

Аграрної партії - 14;

НДП - 12;

"Народний вибір" - 10;

позафракційні - 6.

Коментарі зайві.

Я оголошую до розгляду проект Проект Закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік. Кириленко В'ячеслав Анатолійович, будь ласка.

 

11:51:43

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановні колеги, Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Комітет пропонує   затвердити, взяти  за основу проект прожиткового мінімуму, поданий урядом. Але у тому законопроекті, який у нас у всіх на руках, який ми зараз будемо голосувати.

Прожитковий мінімум  у середньому складає 356 гривень 4 копійки. На вимогу комітету уряд  перерахував розмір прожиткового мінімуму із врахуванням  подорожчання або індексу цін за червень 2003 року і офіційним листом від 15  вересня звернувся до комітету і запропонував уже перерахований розмір прожиткового мінімум 358 гривень 13 копійок. Однак, уряд не роздав інший законопроект офіційний на заміну раніше розданого і з новими цифрами. Тому зараз на розгляді у нас проект, який передбачає стару цифру  356 гривень 4 копійки.

Тому рішення комітету прийняти за основу, але з врахуванням того, що у другому читанні показники  будуть  суттєво збільшені.

 

ГОЛОВА. З мотивів з цього питання Симоненко, будь ласка.

 

11:53:04

СИМОНЕНКО П.М.

 Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Фракція комуністів  пропонує відправити цей проект на доопрацювання із врахуванням  того, що доповідач сказав, і, враховуючи  те,  що у прожитковий мінімум  не врахована плата за житло, а також не враховані обсяги зростання, в тому числі цін на хліб, на комунальні послуги, а враховується тільки інфляція, яка якраз не охоплює те зростання цін, яке відбулося реально.

Тому фракція комуністів і пропонує відправити цей проект на доопрацювання і врахувати, що тут треба і плату за житло врахувати, а також об'єктивно врахувати зростання цін, яке відбулося.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Вінський, фракція  Соціалістичної партії України. Потім Хара.

Так у нас обговорення іде питання  чи голосування?

 

11:53:52

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!  Я хочу висловити позицію фракції з мотивів голосування. Суть нашої позиції наступна. Ми вважаємо, що уряд нахабно обманює суспільство і Верховну Раду тим, що він визначив цифру 356. Ця цифра, 356 гривень, абсолютно не відповідає реальному прожитковому мінімуму. Принаймні, ріст цін на продукти харчування, у комунальній сфері, які входять під час обчислення до цієї цифри, говорять про те, що ця цифра має бути, принаймні, на 100 гривень більшою.

Тому фракція  Соціалістичної партії України, враховуючи те, що це  є просто обман суспільства і Верховної Ради, не підтримує цей законопроект, вважає за необхідне його повернути уряду і вимагає, щоб уряд подав до Верховної Ради реальний, відповідаючий Конституції закон про прожитковий мінімум.

Я ще раз кажу, він, на наш погляд, має бути принаймні на 100 гривень більший, ніж той мінімум, який є сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Василь Хара, будь ласка.

 

11:55:03

ХАРА В.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги!  Я хочу напомнить, что прожиточный минимум расчитывается нормативным методом. Нельзя его увеличить на 100 гривен или уменьшать по желанию  народных депутатов. Кириленко об этом говорил, что 17 сентября мы рассматривали поданый Кабинетом Министров законопроект. Мы не согласились  с ним, поскольку там были учтены цены на момент мая месяца. Они сделали перерасчет.

В октябре месяце мы посмотрели новые цыфры,  новые перерасчеты и  согласились,  потому что, еще раз повторяю, расчет нормативным, объективным методом. Поэтому есть просьба сегодня для того,  чтобы норматив... он должен войти в бюджет   2004 года, принять за основу. Комитет в следующий раз на следующем сессионном заседании выйдет с теми цифрами, которые мы утвердили на втором заседании в октябре месяце.  Прошу поддержать.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Асадчев. Потім Гуренко.

 

11:56:06

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановні друзі! ну ми чудово ж розуміємо, що ми не можемо зараз прийняти  прожитковий мінімум, який був  розрахований на травень місяць, а перерахований на червень. А липень, серпень, вересень і вже половина жовтня?  Ми ж чудово бачимо яка йде інфляція, особливо по життєво необхідним товарам споживання. І чому так  уряд робить? Він чудово  розуміє, що якщо він зараз перерахує цей кошик, то він виходить за межі 5 відсотків і йому треба індексувати заробітну плату. А ми прожитковий мінімум вкладаємо  в 2004 рік весь наступний. Тому я глибоко переконаний, що   зараз це голосувати не можна, треба відправляти цей  законопроект, хай уряд перераховує  весь  споживчий кошик. Я глибоко переконаний, що ми повинні наполягати на індексації заробітної плати і пенсій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Станіслав Гуренко, фракція комуністів і будемо голосувати. Я прошу нагадати...

 

11:57:03

ГУРЕНКО С.І.

Я хотів би, підтримуючи пропозиції Петра Миколайовича Симоненка, колеги Асадчева, я хотів би сказати ще й про те, що завтра у світі відмічається  День малозабезпечених, день бідних. І наш Президент, хто ще не знає, у ході тої сесії Генеральної Асамблеї ООН, де він приймав участь, вручив уже перший звіт Генеральному секретарю про боротьбу на Україні з бідністю. До чого ця боротьба звелася, ми все бачимо, це черговий фарс.

А факти так. У першому кварталі майже 80 відсотків населення України мали ресурси всі обраховані, натягнуті, перетягнуті, менше ніж той прожитковий мінімум на душу населення. Сьогодні нас гвалтують і під виглядом того, що потрібно прийняти, щоб пішов бюджет, закласти знову цифри, які увіковічнюють Україну як бідну країну. Нам ні в коєму разі - я до всіх звертаюся, до лівих і до правих - не можна цього робити. Нам треба вимагати від уряду політики, я зараз закінчую, яка була б спрямована на підвищення добробуту України, а не на окозамилювання.

На доопрацювання слід відправити цей проект. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Михайло Павловський.

 

11:58:25

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Я дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я хочу привернути увагу до того ще раз, що прожитковий мінімум - це суто розрахункова величина. Тому треба рахувати все об'єктивно.

Фракція блоку Юлії Тимошенко, починаючи з травня, весь час говорила, прогнозувала підвищення цін на продукти харчування, що ми сьогодні спостерігаємо. Більше того, в законодавстві передбачено, що тарифи на комунальні послуги не повинні перевищувати 20 відсотків оцього розрахункового мінімуму. Тому всі необхідні показники для цього є. І тому уряд повинен сісти, більше того, і кошти є, тому що на парламентських слуханнях ми побачили, і можна сказати, що десятки мільярді гривень просто не враховані, що вони можуть бути, поступити до бюджету. Тому все необхідне є, уряд повинен сісти і серйозно, думаючи про людей, а не про щось інше, зробити відповідні розрахунки. Дякую за увагу. Тому ........... відхилити.

 

ГОЛОВА. Кириленко, фракція "Наша Україна".

 

11:59:38

КИРИЛЕНКО В.А.

Кириленко, "Наша Україна", Народна партія. Шановні колеги, із трибуни я доводив думку комітету, але вона потребує ширшого обговорення з огляду на те, що ситуація, в якій комітет, є складною. Уряд за півтора місяця, протягом якого цей законопроект перебуває на розгляді в парламенті, не спромігся подати законопроект на заміну раніше розданого, щоб хоча би підвищити навіть на дві гривні, як він перерахував ціни у червні 2003 року. Уже хоча би з огляду на це, ми повинні просити уряд забрати цей законопроект і допрацювати. Взагалі ж то ні 356, ні 358 гривень як цифри соціального стандарту, яким є прожитковий мінімум, не витримують жодної критики. Методика, по якій уряд рахує ці показники, ще більше не втримує критики. Я про це говорив, коли законопроект представлявся на обговорення.

Тому я вважаю, що ціна тієї кризи, коли подорожчало борошно, крупа, а потім коли подорожчало і пальне, зовсім не є дві гривні чотири копійки, як зараз на цьому наполягає уряд.

 

ГОЛОВА. Дякую. Уряд, будь ласка, Микола Олексійович Солдатенко, перший заступник міністра праці та соціальної політики. Позиція уряду коротко, будь ласка.

 

СОЛДАТЕНКО М.О.

Шановні народні депутати, коли ми розглядали цей законопроект неділю назад, ми майже на всі питання знайшли відповідь.

По-перше, по цінах травня, червня, серпня і вересня ми порахували додатково за погодженням із фахівцями профспілкових об'єднань, народний депутат Стоян це підтвердить, і комітету. Тобто ми погодились на те, що по найвищих цінах, які склались у червні, ми готові цей прожитковий мінімум запропонувати і прийняти. Це - по-перше.

По-друге, ті виступи, які прозвучали сьогодні, я хотів би буквально одну хвилину сказати. Перше, нормативи плати за житло в прожитковий мінімум входять. Те, що говорили, що оце ми боїмося індексації, то індекси, які у нас є - вересень, жовтень, листопад, вони увійшли в розрахунок цього прожиткового мінімуму. І доводжу до вашого відому, що індекс, поріг індексації сьогодні не п'ять, а один відсоток. І на сьогоднішній день право індексації уже наступило, і воно індексується.

І по-третє, якщо ми приймемо за основу цей прожитковий мінімум, той, який є, ми ж у другому читанні можемо, ми це можемо зробити разом з вами, будь-які ціни і обсяги прожиткові перерахувати і за вересень, і за жовтень. І прогнозно знову ж таки до кінця року. Тобто те, що сказав голова комітету Василь Георгійович Хара про те, що ми абсолютно на існуючій нормативній базі, на статистичній базі, яка сьогодні є, порахували абсолютно об'єктивно. Інша справа, якщо методологія не враховує те, що сьогодні немає, то ми готові працювати над методологією, і про це ми з комітетом також говорили і домовились.

Тому, народні депутати, я прошу підтримати в тому виді, який сьогодні Кабінет Міністрів запропонував. А те, що будуть пропозиції до другого читання, ми обов'язково разом відпрацюємо.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, прошу уваги, про прийняття за основу проекту закону про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік. Прошу голосувати.

 

12:03:13

За-220

Рішення не прийнято.

Я ще раз хочу нагадати, що домовлялися по перших двох питаннях прийняти позитивне рішення, проголосувати. По фракціях, будь ласка, дайте. Ну що Володимир Михайлович? Я Володимир Михайлович сорок сім років. Домовлялися, що проголосуємо!

Давайте піднімемо стенограму і покажемо її.

Оголошується до розгляду проект закону про вибори народних депутатів. Давайте продовжимо екмперименти. Будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович. Ключковський, будь ласка.

 

12:04:07

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Шановні колеги, у вівторок були обговорені три законопроекти, ви пам'ятаєте їх номери 3425, 3425-1 і 3425-3. З них два законопроекти Рудьковського, Ключковського, Олуйка, Пономаренка, Гавриша, Іоффе, Дашутіна, мали висновки науково-експертного управління та пройшли розгляд у комітеті.

Третій законопроект був внесений напередодні. Вчора наш комітет розглянув цей законопроект і я хочу ознайомити вас з рішенням комітету. Розглянувши про проект закону про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України", внесений народними депутатами України Губським, Задорожнім, Римським, Осикою та іншими, реєстраційний номер 3425-3, комітет дійшов висновку, що внесення зазначеного законопроекту на розгляд Верховної Ради України 14 жовтня цього року було здійснено з порушенням регламенту Верховної Ради України. Статтею 6, 12, 13 регламенту передбачено, що альтернативний законопроект може бути внесений на розгляд Верховної Ради України не пізніше як у 14-денний термін після прийняття рішення про включення питання до порядку денного сесії.

До порядку денного сесії Верховної Ради України Четвертого скликання, який був затвердженний постановою Верховної Ради України, номер 1 тис.137-4 від 11 вересня 2003 року, були включені законопроекти про вибори народних депутатів України з реєстраційними номерами 3425 та 3425-1. І альтернативний до них законопроект мав бути внесений не пізніше 25 вересня цього року.

Більше того, законопроект зареєстрований за номером 3425-3, не відповідає за своєю назвою питанню порядку денного пленарного засідання на 14 жовтня цього року, оскільки він є альтернативним до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України", реєстраційний номер 2283, внесеного народним депутатом Веретенниковим і поки що не включеного до порядку денного нашої сесії.

Враховуючи викладене, комітет вирішив. Перше: рекомендувати Верховній Раді України не ставити 16 жовтня цього року на голосування зазначений законопроект, оскільки він внесений на розгляд Верховної Ради України з порушенням Регламенту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, доведена до вашого відома позиція комітету. Але в зв'язку з тим, що ми розглядали, по суті справи, 3 законопроекти, я думаю, у порядку надходження з урахуванням позицій комітету ми поставимо на голосування.

З мотивів хто? Валерій Мішура з мотивів, будь ласка.

 

12:07:01

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Голосування по перших двох питаннях показало, що для того, щоб зал підтримував рішення Узгоджувальної ради, потрібно прийняти чисто пропорційний закон із жорсткою дисципліною у фракції. Якщо вийшов із фракції, то він позбавляється депутатського мандата. Тоді буде все нормально. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, ну давайте будемо голосувати, я прошу вас! Давайте будемо голосувати. День голосування у нас. Давайте визначайтесь.

Я в порядку надходження поставлю законопроекти на голосування з урахуванням позицій комітету.

Першим ставиться на голосування проект за номером 3425, автори законопроекту: Рудьковський, Ключковський, Олуйко і Пономаренко. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону "Про вибори народних депутатів України" за номером 3425, автори Рудьковський і інші народні депутати, про яких я щойно говорив.

 

12:08:21

За-209

По фракціях, будь ласка.

Ставлю... Тепер голосується другий законопроект за номером 3425-1, автори Гавриш, Іоффе, Дашутін, Зв'ягільський. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про вибори народних депутатів України за номером 3425-1, автори Гавриш та інші. Прошу голосувати.

 

12:09:20

За-106

Рішення не прийнято.

Я прошу, не кричіть, буде і по фракціям. Ну, по фракціям, будь ласка, по фракціям. Ну що ви...

Шановні колеги... Секретаріат, а що, проінформуйте, який трансформатор відключився. Да, тільки що позвонили із секретаріату і сказали, що відключився трансформатор. Давайте...

Я прошу уваги, хай представник секретаріату технічної комісії скаже відносно голосування. Я прошу заспокоїтися. Трибуну включіть, будь ласка.

 

МАЦКЕВИЧ Я.С.

Шановні народні депутати, була виключена частина пультів народних депутатів, перший сектор оцей...

( Ш у м   у   з а л і)

 

МАЦКЕВИЧ Я.С. Це було зроблено на останньому голосуванні.

 

ІЗ ЗАЛУ. На першому.

 

ГОЛОВА. Я прошу, ви вихована людина, ведіть себе порядно. Така поважна людина, письменник, а починаєте таке говорити.

У зв'язку з тим, що було  інформація  про виключення, я повторно ставлю на голосування проект народного депутата Гавриша і інших колег. Це документ під номером 3425-1 проекту Закону про вибори народних депутатів України. Прошу голосувати.

 

12:11:59

За-122

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я прошу, дайте ж можливість працювати.

Оголошується до голосування третій проект Закону за номер 3425-1, автори народні депутати: Губський, Задорожній, Миримський, Осика, Правденко, Толочко, Ременюк.

Ставлю на голосування проект закону про вибори народних депутатів за номером 3425-1. Прошу голосувати.

 

12:12:48

За-179

Рішення не прийнято.

Всі пролетіли. Шановні колеги! Ніякого рейтингу немає. Якби ви вимагали поставити на рейтингове - я б поставив, ви не могли цього зробити.

( Ш у м   у   з а л і)

Бузуйте, мені все рівно.

( Ш у м   у   з а л і)

Ми домовилися...

Шановні народні депутати! У зв'язку з тим, що робота практично унеможливлена, я останній раз оголошую перерву на 30 хвилин.

Після того, якщо не зможемо знайти порозуміння, розблокувати роботу Верховної Ради, я вимушений  буду закрити засідання для того, щоб не смішити український народ.

Оголошується перерва на 30 хвилин. Керівникам  фракцій і груп  прошу зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради.


ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ми обговорили різні пропозиції щодо того, щоб розблокувати роботу парламенту. Я зокрема запропонував у зв'язку з тим, що ми не прийняли позитивного рішення щодо Закону про вибори народних депутатів, і щоб не склалося враження, що одна сторона перемогла шляхом тиску, запропонував відкласти нам це питання, узгодити позиції, а потім прийняти рішення позитивне, щоб не було переможців і переможених.

 Але, я прошу уваги послухати нормальну людську мову, бо сьогодні виглядає таким чином, що одна сторона шляхом тиску намагається примусити прийняти іншу. Ніхто не хоче бути в програші. Треба зберегти обличчя всім. Тому я запропонував, давайте відкладемо це питання. Заспокойтеся, я знаю вас, послухайте. У вівторок, скажімо, приймемо рішення, щоб у вівторок працювати і приймати рішення, в тому числі повернемося до розгляду цього закону. Для цього у нас буде час узгодити позиції з тим, щоб було прийнято рішення, яке б враховувало позицію всіх і виглядало компромісом, до якого дійшов парламент. Але і ця пропозиція не була підтримана. Тому що питання стоїть або зараз сьогодні, або нічого.

Тому, шановні народні депутати, вноситься така пропозиція. Я міг би поставити на голосування, щоб визначився сесійний зал, але розумію, що рішення не буде прийнято. Я скажу відверто, ми всі, мабуть, спокійно біжимо до того, що можливо нам розійтися і провести вибори на діючій законодавчій базі. Якщо ми не хочемо працювати, давайте це зробимо. Шановні колеги, давайте протягом восьми днів, тобто протягом двох тижнів, коли у нас пленарні дні, не зберемся, і тоді будуть підстави відповідно до Конституції розпустити Верховну Раду. Давайте це зробимо. Порадьтеся. А зараз я оголошую перерву до 16 години. Ми думали, що о 16 годині ми продовжимо роботу і потім визначимось. Ми домовились, що ще о 15.30 зберуться керівники депутатських груп і фракцій. Але давайте під час перерви подумаємо, яка оцінка нас, роботи парламентарів з боку українського суспільства.